Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2003 ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΟΛΘ
  • [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ
  • [03] Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ
  • [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
  • [06] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ
  • [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [08] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ
  • [09] ΟΛΘ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ
  • [10] ΟΛΘ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 6,04% ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,69% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ & ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ
  • [13] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [14] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [15] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η ΑΙΤΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [18] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ
  • [19] Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΥ ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΥ
  • [20] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3-1
  • [22] ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ
  • [23] ΒΟΒΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [24] ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ 29 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΗ
  • [26] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [27] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΕΛΙ
  • [28] ΣΤΗ ΣΑΝΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΣΤΙΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [29] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2003 ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΕΡΣΑΙΑ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΟΛΘ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (15:32 UTC+2)

    Στις 22 Αυγούστου θα έχει στα χέρια της η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ τις προτάσεις για την αξιοποίηση και ανάπλαση της χερσαίας ζώνης στην 1η και 2η προβλήτα του λιμανιού, που εκπονούνται από τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο, EFG TELESIS.

    Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών, Εμπορικής Ναυτιλίας, του ΟΛΘ ΑΕ και του χρηματοοικονομικού συμβούλου, θα παρουσιαστεί ουσιαστικά το «σκαρίφημα» της επένδυσης και θα προσδιοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης.

    Όπως τόνισε σήμερα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου και έπειτα από συνάντηση που είχε με τη διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ, «μέσα στο 2003 θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο σε αυτό που λέμε ανάπλαση της 1ης και 2ης προβλήτας».

    «Θέλουμε να οριστικοποιήσουμε» πρόσθεσε «την κεντρική ιδέα της πρότασης για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης», τονίζοντας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα το εν λόγω έργο, καθώς, όπως παρατήρησε, «δεν μας παίρνει άλλο ο χρόνος».

    ΔΕΣΜΗ 15 ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ

    ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Στην πρώτη του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη μετά την μετακίνησή του από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι στο λιμάνι της πόλης υλοποιούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις ύψους 70 δισ. δρχ., ενώ η πρόσφατη μετοχοποίηση του ΟΛΘ απέδειξε στην πράξη πως είχε μία θετική πορεία.

    «Επιδίωξη μου είναι τα λιμάνια της χώρας και ανάμεσα σε αυτά και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, να έχουν μία ζωντανή σχέση με την πόλη και την τοπική κοινωνία με μία δημιουργική αλληλεπίδραση. Γι' αυτό προχωράμε μία σημαντική ανάπλαση ολοκληρωμένου τύπου και στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης», υπογράμμισε.

    Οι προτάσεις για την αξιοποίηση της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, εντάσσονται στο πλαίσιο μιας δέσμης 15 δράσεων-πρωτοβουλιών που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός και τα οποία κινούνται στην κατεύθυνση της αναβάθμισης και ανάδειξης του διεθνούς ρόλου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Πιο αναλυτικά οι δράσεις αυτές αφορούν στα εξής:

    - Επέκταση της 6ης προβλήτας: Ο κ. Πασχαλίδης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο ως «έργο εθνικής σημασίας» και τόνισε ότι κυβερνητική βούληση είναι να προχωρήσει το έργο με πόρους διασφαλισμένους. Επισήμανε δε ότι υπάρχει συνεργασία με τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Πάχτα για την χρηματοδοτική ροή του έργου πενταετίας 2003-2007.

    - Σύνδεση λιμανιού με τα εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα: «Επιδιώκουμε τη γρήγορη ολοκλήρωση της σύνδεσης του λιμανιού με την δυτική είσοδο και το σιδηροδρομικό δίκτυο όχι μόνο για να αποσυμφορήσουμε την πόλη από τα βαριά οχήματα αλλά και για να πετύχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα μεταφορών», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε ότι υπάρχει συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον ΟΣΕ και τον ΕΡΓΟΣΕ για τη χρηματοδοτική ροή των έργων.

    - Το ΥΕΝ προωθεί νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση κτιρίων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης για τις εγκαταστάσεις των 12 ΟΛ ΑΕ.

    - Δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη βάση της 6ης προβλήτας: Όπως είπε ο κ. Πασχαλίδης υπάρχει κυβερνητική βούληση να γίνει το συγκεκριμένο έργο που θα συνδυάζει και τα τρία μέσα μεταφοράς (πλοιο-τρένο-φορτηγό/αυτοκίνητο). Έχει ήδη παραληφθεί η μελέτη βιωσιμότητας και το master plan και ο ΟΛΘ προετοιμάζεται να εκδηλώσει το ενδιαφέρον του. «Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του έργου θα παίξει το ενδιαφέρον ιδιωτών ύστερα από δημόσια πρόκληση», είπε και σημείωσε ότι υπάρχει συνεργασία για αυτό το θέμα με το υπουργείο Μεταφορών και την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

    - Μελετάται το θέμα ανάθεσης φορτοεκφορτικού έργου της ΟΛΘ ΑΕ και σε τρίτους όταν δεν επαρκεί το δικό της λιμνεργατικό προσωπικό εφόσον υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της ΟΦΕ. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να τονιστεί ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Λιμενικών Σπουδών για την εκπαίδευση των λιμνεργατών.

    - Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία: «Ο φάκελος της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας ανοίγει ξανά», υπογράμμισε ο υπουργός και προσθέτοντας σημείωσε: «Με κεντρική ιδέα τη συγχρηματοδότηση του έργου, το ΥΕΝ θα συνδράμει σε αυτήν την πρωτοβουλία, θεωρώντας το έργο βασικό τμήμα του επιχειρησιακού σχεδίου της ΕΧΡΟ 2008 και της βιώσιμης ανάπτυξης της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.

    - Πλωτά πάρκινγκ: Η ΟΛΘ ΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δημόσιο διαγωνισμό για πλωτούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο λιμάνι της πόλης. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε πρώτη φάση ο διαγωνισμός θα αφορά 1.000 θέσεις με πιθανή επέκταση στο μέλλον, ενώ πρόσθεσε ότι έχει εκδηλωθεί ήδη σχετικό ενδιαφέρον ιδιωτών και φορέων της πόλης.

    - Προωθούνται για έργα στα Π.Ε.Π. τα εξής έργα της ΟΛΘ ΑΕ: αποθήκη αποσυσκευασίας, επιστρώσεις στο συμβατικό λιμάνι, κτίριο ΠΑΕΓΑ, μεταφορά συνεργείων

    Έχει ολοκληρωθεί η συγγραφή του Γενικού Κανονισμού προσωπικού της ΟΛΘ ΑΕ και έχει υπογραφεί από το ΥΕΝ και προωθείται προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης μετά τη συνυπογραφή από τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας

    - Σύνδεση λιμανιού της Θεσσαλονίκης με το λιμάνι Λομ της Βουλγαρίας: Η ΟΛΘ ΑΕ συμμετέχει σε κοινοπραξία με ιδιωτικές εταιρίες στην επένδυση αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του λιμανιού Λομ. Αναμένεται η δημοπράτηση του έργου, ύψους 36 εκ. ευρώ, από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας.

    - Το ΥΕΝ προωθεί την ίδρυση νέας Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος με έδρα τη Θεσσαλονίκη και περιοχή ευθύνης την Κεντρική Μακεδονία

    - Δημιουργία Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών στους χώρους ευθύνης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα υπάρξουν και στον Πειαριά, το Βόλο, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

    - Το ΥΕΝ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση των εστιών ρύπανσης του Θερμαϊκού στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης του Θερμαίκού κόλπου.

    - Ενίσχυση μεσογειακού χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης.

    [02] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ

    Σέρρες, 11 Αυγούστου 2003 (10:27 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ο 20χρονος Κώστας Αντίκογλου, ο οποίος ομολόγησε ότι δολοφόνησε τον ηλικίας δύο μηνών γιο του, χθες τα ξημερώματα, στο διαμέρισμα της οικογένειας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

    Ο 20χρονος δράστης, χρησιμοποιώντας τραπεζομάχαιρο, κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στην καρδιά του βρέφους, το οποίο βρήκε πλημμυρισμένο στο αίμα και τυλιγμένο με ένα σεντόνι η 19χρονη μητέρα του που κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε τη στυγερή δολοφονία.

    Η Αστυνομία συνέλαβε τον παιδοκτόνο, ο οποίος στην προανάκρισή του είπε ότι είχε προσχεδιάσει την ενέργεια, λόγω της πρόσφατης απόλυσής του από την εργασία του και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

    [03] Ο ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ

    Λονδίνο, 11 Αυγούστου 2003 (09:55 UTC+2)

    Με την καταγραφή της υψηλότερης θερμοκρασίας στη Βρετανία από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις και τις ανησυχίες για τις κλιματικές αλλαγές ασχολείται ο βρετανικός Τύπος, μεταδίδει το BBC.

    Η Ιντιπέντεντ (Independent) επισημαίνει ότι η Κυριακή ήταν η πιο ζεστή ημέρα που καταγράφηκε ποτέ στη Βρετανία, καθώς το θερμόμετρο άγγιξε τους 38,1 βαθμούς Κελσίου. Επρόκειτο για την πιο ζεστή ημέρα στη χώρα από τότε που άρχισε η καταγραφή των μετεωρολογικών συνθηκών το 1659, υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

    Οι Τάιμς (Times) αναφέρουν ότι ο κόσμος στη Βρετανία πρέπει να αρχίζει να συνηθίζει στην ιδέα ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να είναι ακραίες από εδώ και στο εξής. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι τα τέσσερα από τα πέντε πιο ζεστά καλοκαίρια στη Βρετανία τα τελευταία 330 χρόνια καταγράφηκαν μέσα στη δεκαετία του 1990.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) υπογραμμίζει ότι στο Μπαρμπάντος, όπου παραθερίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, η θερμοκρασίας ήταν πολύ χαμηλότερη από αυτή στη Βρετανία. Εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στη Βρετανία δήλωσε στην εφημερίδα: «Είναι επίσημο πλέον. Επρόκειτο για την υψηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία της Βρετανίας».

    Σε άλλο δημοσίευμά της, η εφημερίδα αναφέρει ότι το κόστος των ασφαλίσεων που πρέπει να καταβάλουν ορισμένες εταιρίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 μπορεί να είναι διπλάσιο από εκείνο των αγώνων στο Σίδνεϊ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ανησυχίες για τρομοκρατικές επιθέσεις και ένα πιθανό νέο ξέσπασμα της άτυπης πνευμονίας. Το ανάλογο ποσό που είχε καταβληθεί κατά τους αγώνες στο Σίδνεϊ ήταν περίπου 20 εκατομμύρια λίρες, ενώ στην Ολυμπιάδα της Αθήνας πιστεύεται ότι θα διπλασιασθεί. Το δημοσίευμα εξηγεί ότι οι διοργανώτριες εταιρείες, ορισμένα ταξιδιωτικά γραφεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να πληρώσουν μεγάλα ποσά σε ασφαλιστικές εταιρείες για να αποζημιωθούν σε περίπτωση ματαίωσης ή ακύρωσης ορισμένων αθλητικών γεγονότων.

    Η Γκάρντιαν (Guardian) αναφέρεται στην έναρξη της έρευνας για την υπόθεση Κέλι, λέγοντας ότι από εδώ και πέρα θα κριθεί πλέον εάν η κυβέρνηση Μπλερ θα καταφέρει να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στην αντιπαράθεση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο BBC και την κυβέρνηση Μπλερ, το BBC είναι αυτό που κερδίζει μέχρι στιγμής τη μάχη των εντυπώσεων.

    Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Μπους εξέφρασε τις ανησυχίες του για το γεγονός ότι στο Ιράκ μπορεί να υπάρχουν «ξένοι τρομοκράτες», οι οποίοι απειλούν τη σταθερότητα και την τάξη στη χώρα. Μιλώντας κατά τη συμπλήρωση 100 ημερών από την ανάληψη καθηκόντων της αμερικανικής διοίκησης στη χώρα, ο πρόεδρος Μπους είπε σημειώνεται πρόοδος στις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Ιράκ.

    [04] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ

    Τρίκαλα, 11 Αυγούστου 2003 (20:56 UTC+2)

    Μεγάλη ήταν η καταστροφή στις καλλιέργειες του νομού Τρικάλων από την χαλαζόπτωση που έπληξε χτες την περιοχή. Συγκεκριμένα, καταστράφηκαν 3.000 στρέμματα καλλιεργειών βαμβακιού και καλαμποκιού.

    Στις καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές μετέβη ο νομάρχης Τρικάλων, Ηλίας Βλαχογιάννης.

    Ζημιές από τη χαλαζόπτωση υπέστησαν και καλλιέργειες στο νομό Φθιώτιδας, ενώ στη Λαμία το χαλάζι προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

    Aθήνα, 11 Αυγούστου 2003 (20:56 UTC+2)

    Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) για την ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών που παρέχονται κατά τη διάρκεια των διακοπών.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ καλεί τους πελάτες να ελέγχουν τους χώρους στους οποίους θα διανυκτερεύσουν, τον τιμοκατάλογο των καταλυμάτων, εστιατορίων και χώρων διασκέδασης και τις αποδείξεις πληρωμής. Ζητά ακόμη τη διατύπωση καταγγελιών σε περίπτωσης κατάργησης των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

    [06] ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ Η ΔΙΑΡΡΟΗ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟ "ΑΤΛΑΝΤΙΣ"

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2003 (20:54 UTC+2)

    Στο συμπέρασμα ότι η διαρροή του διοξειδίου του άνθρακα στο κρουαζιερόπλοιο «Ατλαντίς», που στοίχισε τη ζωή στον 44χρονο ναυτικό Δημήτρη Καραγεωργίου, οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια και όχι σε ατύχημα, κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πραγματογνώμονες της Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιασθεί η πόρτα του ειδικού χώρου μέσα στον οποίο φυλάσσονταν οι φιάλες με το διοξείδιο του άνθρακα.

    Τις επόμενες μέρες θα κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου.

    [07] ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Αυγούστου 2003 (20:43 UTC+2)

    Την Αλεξανδρούπολη επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης στο πλαίσιο των περιοδειών των στελεχών του ΠΑΣΟΚ ανά την επικράτεια. Ο κ. Μαγκριώτης συναντήθηκε με τον νομάρχη, φορείς της πόλης και τοπικά στελέχη.

    Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε ότι «ξεκίνησε η γενική κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ» που όπως είπε «θα καταλήξει στη νέα εκλογική νίκη».

    Παράλληλα αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή πορεία της Θράκης, την αναγκαιότητα εντατικοποίησης της δουλειάς του κυβερνώντος κόμματος σε όλους τους τομείς και στην ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ με στόχο την κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση. Αύριο ο κ. Μαγκριώτης θα μιλήσει στο ΣΤ΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών.

    [08] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΕΙ ΠΗΡΕ Ο ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ

    Σέρρες, 11 Αυγούστου 2003 (20:42 UTC+2)

    Τριήμερη προθεσμία για να απολογηθεί ζήτησε και πήρε από τον εισαγγελέα Σερρών ο 20χρονος Κωνσταντίνος Αντίκογλου, που σκότωσε χτες το ηλικίας δύο μηνών αγοράκι του, στο σπίτι του, στο κέντρο της πόλης των Σερρών. Στον Κωνσταντίνο Αντίκογλου, ο οποίος θα υποβληθεί σε ψυχιατρικές εξετάσεις, απαγγέλθηκε η κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

    Στην προανάκριση ο 20χρονος ομολόγησε την πράξη του και ανέφερε ότι την είχε προσχεδιάσει γιατί, όπως είπε, αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα από την ημέρα που απολύθηκε από το ζαχαροπλαστείο στο οποίο εργαζόταν.

      Ο 20χρονος την ώρα, που η σύζυγός του κοιμόταν πήρε το βρέφος από την κούνια του, το πήγε στην κουζίνα του διαμερίσματος και με ένα τραπεζομάχαιρο που βρήκε μπροστά του κατάφερε αμέτρητα χτυπήματα κυρίως στο στήθος, ενώ στη συνέχεια ''ξερίζωσε'' την καρδιά του μωρού και την πέταξε στο δάπεδο της μπανιέρας.

    [09] ΟΛΘ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:33 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 5,7% στη διακίνηση εμπορευμάτων παρουσίασε στο α' εξάμηνο του 2003 ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, σημαντική μείωση σημειώθηκε κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στην κίνηση του επιβατικού κοινού, που εμφανίζεται μειωμένη κατά 19,64%.

    Πιο αναλυτικά, το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους διακινήθηκαν 2.650.759 τόνοι (συμβατικό φορτίο και εμπορευματοκιβώτια) έναντι 2.507.761 τόμων του α' εξάμηνου του 2002.

    Η αύξηση προήλθε κυρίως από τις εισαγωγές εμπορευμάτων από το εξωτερικό (11,4%) και τη διακίνηση εμπορευμάτων υπό διαμετακόμιση (8,7%).

    Η διακίνηση συμβατικού φορτίου ανήλθε σε 1.549.541 τόνους και η ποσοστιαία αύξηση σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2002 σε 9,45%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μεγαλύτερη διακίνηση χαλυβουργικών προϊόντων και ξηρού φορτίου χύδην.

    Πάντως, τα πλοία που κατέπλευσαν από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά το α' εξάμηνο του 2003 ανήλθαν σε 1.399, εμφανίζοντας μείωση κατά 11,23%, πλην όμως μεγαλύτερα σε χωρητικότητα κατά 1,08%.

    Σημαντική μείωση παρουσιάζει, τέλος, η κίνηση του επιβατικού κοινού, που σημείωσε πτώση σε ποσοστό 19,64%, γεγονός που σύμφωνα με την εισηγμένη εταιρία αποδίδεται στη μειωμένη κίνηση από και προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

    [10] ΟΛΘ ΑΕ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ 6,04% ΤΟ Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (19:29 UTC+2)

    Στα 20,37 εκατ. ευρώ ανήλθε ο κύκλος εργασιών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ το πρώτο εξάμηνο του 2003, παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 6,04% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Για το σύνολο του τρέχοντος έτους, οι πωλήσεις της εισηγμένης εταιρίας εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν τα επίπεδα των 44,93 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 10,57% εν συγκρίσει με το σύνολο του 2002.

    Τέλος, η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ προσδοκά για φέτος σε μικτά κέρδη της τάξεως των 6,4 εκατ. ευρώ, με ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 43,2%.

    [11] ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 0,69% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2003 (16:27 UTC+2)

    Στις 2.132,22 μονάδες, με απώλειες 0,69%, έκλεισε την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, καθώς τα πρωινά του κέρδη εξανεμίστηκαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι, συνεπεία των ισχυρών πιέσεων σε μετοχές του τραπεζικού και τηλεπικοινωνιακού κλάδου, αλλά και της περιφέρειας.

    Το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε ξεκινήσει θετικά τη συνεδρίαση, φτάνοντας μάλιστα ως και στις 2.161,18 μονάδες, χάρη στα κέρδη των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, ιδίως μετά την αναβάθμιση της Alpha Bank και της EFG Eurobank-Εrgasias από τον ελβετικό οίκο UBS.

    Στη συνέχεια όμως, άνοιξε ο δρόμος για ρευστοποιήσεις, τόσο στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, όσο και στην περιφέρεια, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να βρεθεί σε αρνητικό έδαφος.

    Υποτονικός σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 132,6 εκατ. ευρώ. Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 88 ενισχύθηκαν, έναντι 240 πτωτικών και 53 στάσιμων.

    Η εικόνα της συνεδρίασης αντανακλάται στην πορεία των δεικτών FTSE. Κατά 0,72% υποχώρησε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι απωλειών της τάξης του 0,56% και 1,34% αντίστοιχα, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής. Ποσοστό 0,82% απώλεσε ο FTSE/ASE-140.

    Σε αρνητικό έδαφος τερμάτισαν και σχεδόν όλοι οι κλαδικοί δείκτες, με μοναδική εξαίρεση εκείνον του λιανικού εμπορίου, ο οποίος σημείωσε οριακή άνοδο, σε ποσοστό 0,15%. Αντίθετα, τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 2,39%, κατέγραψε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθούμενος από εκείνους των ασφαλειών (-2,33%), των εκδόσεων και εκτυπώσεων (-1,57%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,43%) και των μη μεταλλικών ορυκτών-τσιμέντων (-1,41%). Κατά 2,42% υποχώρησε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Με απώλειες έκλεισαν και οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Ο μεν πρώτος υποχώρησε κατά 0,80%, συνεπεία κυρίως των πιέσεων στις μετοχές της Εθνικής (-1,45%), της Εμπορικής (-1,15%) και σε μικρότερο βαθμό της Alpha Bank (-0,89%).

    Ο δεύτερος σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,05%, πιεζόμενος από τις απώλειες στους τίτλους του ΟΤΕ (-1,62%) και της Vodafone-Panafon (-1,36%), τις οποίες τα οριακά κέρδη της Cosmote (0,19%) δεν μπόρεσαν όπως ήταν φυσικό να αντισταθμίσουν.

    Aποδυναμωμένοι έκλεισαν επίσης οι δείκτες των βασικών μετάλλων (-1,20%), των βιομηχανιών (-0,78%), των διυλιστηρίων (-1,08%), των εταιριών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,37%), των επενδύσεων (-0,26%), των κατασκευών (-0,48%), της παράλληλης αγοράς (-1,03%), της πληροφορικής (-1,12%), των συμμετοχών (-0,39%), των τροφίμων-ποτών (-0,74%) και του χονδρικού εμπορίου (-1,20%)._

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΕΤΑΙΡΙΚΩΝ & ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΜΕΓΕΘΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

    Αλεξανδρούπολη, 11 Αυγούστου 2003 (15:15 UTC+2)

    Με πωλήσεις 9,237 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 7,1% σε σχέση με πέρυσι και καθαρά προ φόρων κέρδη 628.000 ευρώ (+21,7%), έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης η βορειοελλαδική εισηγμένη ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρίας, η θετική εξέλιξη των μεγεθών της εισηγμένης οφείλεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε προϊόντα προστιθέμενης αξίας, όπως το φρέσκο γάλα και το αριάνι.

    Την ανιούσα ακολούθησαν στο εξάμηνο και οι πωλήσεις του ομίλου ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, οι οποίες αυξήθηκαν επίσης κατά 7,1%, ανερχόμενες σε 9,334 εκατ. ευρώ. Τα δε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 17%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

    Σε ό, τι αφορά τα μικτά κέρδη εκμετάλλευσης, για τη μητρική ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ η αύξηση έφτασε στο 11,7% (2,7 εκατ. ευρώ, έναντι 2,41 εκατ πέρυσι), ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο 23,7% (3,017 εκατ. από 2,44 εκατ. το 2002).

    Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της εισηγμένης αυξήθηκαν κατά 26,9% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2002 και ανήλθαν σε 1,279 εκατ. ευρώ, ενώ σε ενοποιημένο επίπεδο σημειώθηκε αύξηση 25,6% (1,416 εκατ). Σημειώνεται ότι στα ενοποιημένα αποτελέσματα περιλαμβάνεται το 100% της CAMPUS AE και το 51% της ΔΟΪΡΑΝΗΣ ΑΕ.

    Τέλος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας, σε εταιρικό επίπεδο, ο δείκτης άμεσης ρευστότητας ανέρχεται σε 3,66, έναντι 2,65 πέρυσι και σε ενοποιημένο στο 1,69 από 1,48. Ο δε δείκτης γενικής ρευστότητας διαμορφώνεται στο 6,06 από 4,03 για τη μητρική και στο 2,92 από 2,43 για τον όμιλο._

    [13] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2003 (20:51 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κρατήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, παρά τη συρρίκνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ο Γενικός Δείκτης, ωθούμενος ανοδικά από τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας, κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 86,71 μονάδες. Περαιτέρω μείωση παρουσίασε το επενδυτικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να υποχωρεί στο ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο των 194 χιλιάδων λιρών.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,41% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 358,63 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2003 (20:45 UTC+2)

    Η θέση της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει η ίδια σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο Ελληνοκύπριοι να έχουν ''προσφύγει'' στην ούτω καλούμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' που συστάθηκε στο ψευδοκράτος για θέματα περιουσιών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει τους σημερινούς ισχυρισμούς του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς περί δήθεν 18 ''αιτήσεων'' από Ελληνοκυπρίους στην ''επιτροπή'' του κατοχικού καθεστώτος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΤΗΡΑ Η ΑΙΤΙΑ ΠΤΩΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2003 (18:45 UTC+2)

    Βλάβη στον κινητήρα ήταν η αιτία της πτώσης εκπαιδευτικού αεροσκάφους τύπου U-17 B της τουρκικής αεροπορίας, που κατέπεσε στις 10:45 (τοπική ώρα) κοντά στην περιοχή Κουμπένταγ, της επαρχίας Ποτούργκιε, στη Μαλάτεια, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Συγκεκριμένα αναφέρεται πως το αεροσκάφος κατέπεσε, στην προσπάθειά του να προσγειωθεί σε έκταση κοντά στο Κουμπένταγ, λόγω βλάβης στον κινητήρα.

    Οι δύο ανθυποσμηναγοί διασώθηκαν από ελικόπτερα διάσωσης που εστάλησαν στην περιοχή και μεταφέρθηκαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Μαλάτειας. Πρόκειται για τους ανθυποσμηναγούς Φατίχ Σισμέκ και Αλί Καντίρ Μπαϋκούς.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 11 Αυγούστου 2003 (18:42 UTC+2)

    Το θέμα της αποστολής τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ θα συζητηθεί αύριο στη Συνάντηση Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας υπό την προεδρία του προέδρου Σεζέρ.

    Στη Συνάντηση Κορυφής θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ και ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιουλ.

    Η οριστική απόφαση αναμένεται να διαμορφωθεί στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Αυγούστου.

    Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, από αυτή τη Σύνοδο του ΣΕΑ, όπως είχε συμβεί και πριν από την υποβολή εγγράφου της Κυβέρνησης την 1η Μαρτίου στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να προκύψει συμβουλευτική απόφαση για να προβεί η τουρκική κυβέρνηση στις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της χώρας.

    Μέχρι τη Σύνοδο του ΣΕΑ θα αναμένονται οι απαντήσεις στο σχετικό ερωτηματολόγιο που εστάλη στις ΗΠΑ. Λέγεται πως οι απαντήσεις που θα έρθουν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της απόφασης.

    [17] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 11 Αυγούστου 2003 (18:39 UTC+2)

    Παρουσία του τούρκου προέδρου, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, άρχισαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 1.800 φιλόσοφοι από 83 χώρες και οργανώθηκε από την ελληνικής καταγωγής Πρόεδρο του Ιδρύματος Φιλοσοφίας της Τουρκίας, καθηγήτρια Ιωάννα Κουτσουράδη.

    Η Ιωάννα Κουτσουράδη είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Φιλοσοφίας, στο 20ο Συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί το 1998 στη Βοστώνη.

    Σημειώνεται ότι το πρώτο Συνέδριο Φιλοσοφίας του 21ου αιώνα θα συνεχισθεί στην Κωνσταντινούπολη μέχρι τις 17 Αυγούστου και έχει την ιδιαιτερότητα ότι πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε μουσουλμανική χώρα. Η Ιωάννα Κουτσουράδη δήλωσε πως «θα συζητήσω κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου το πώς θα είναι το κοινό μέλλον της ανθρωπότητας».

    Η ελληνίδα φιλόσοφος Αικατερίνη Λεύκα, που λαμβάνει μέρος στο Συνέδριο, κατά την ομιλία της είπε πως, εάν ο Σωκράτης ζούσε σήμερα θα έλεγε στους Τούρκους και στους Έλληνες: «Όλοι είμαστε άνθρωποι και προερχόμαστε από διαφορετικούς πολιτισμούς. Όμως, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας με ειλικρινή και εγκάρδιο διάλογο».

    [18] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ Γ' ΕΘΝΙΚΗ Ο ΑΤΣΑΛΕΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:56 UTC+2)

    Πολύ κοντά στην άνοδό του στην Γ΄ εθνική βρίσκεται ο Ατσαλένιος. Η ομάδα της Κρήτης, σε αγώνα της δεύτερης αγωνιστικής των αγώνων μπαράζ της Δ' εθνικής που έγινε το απόγευμα επικράτησε με 1-0 της Χαλκίδας. Από την άλλη ο ΠΑΣ Αβέρωφ και Πιερικός κόλλησαν στο μηδέν.

    Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής είναι:

    Ατσαλένιος - Χαλκίδα 1-0

    ΠΑΣ Αβέρωφ - Πιερικός 0-0

    Ρεπό είχε ο Ποντιακός - Νέας Σάντας

    Βαθμολογία

    Ατσαλένιος 6

    Χαλκίδα 3

    Πιερικός 1

    ΠΑΣ Αβέρωφ 1

    Ποντιακός Νέας Σάντας 0.

    Τα παιχνίδια της επόμενης αγωνιστικής είναι:

    Τετάρτη 13 Αυγούστου

    Ελασσώνα (18.00) Χαλκίδα - Ποντιακός Νέας Σάντας

    Γλυκά Νερά (18.00) Πιερικός - Ατσαλένιος.

    [19] Η ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΥ ΑΧΑΡΝΑΪΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ένα γκολ ήταν αρκετό για να δώσει τη νίκη στην Παναχαϊκή, η οποία κέρδισε στον πρώτο αγώνα για την α` φάση του Κυπέλλου Ελλάδος που έγινε στην Πάτρα τον Αχαρναϊκό. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε ο Μπερσιάς στο 80'.

    [20] Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΕΡΔΙΣΕ ΜΕ 1-0 ΤΟΝ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:43 UTC+2)

    Το πρώτο βήμα για την πρόκρισή του έκανε ο Εθνικός Αστέρας. Στον πρώτο αγώνα της α' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας νίκησε με 1-0 τον Αγιο Δημήτριο. Ετσι στον επαναληπτικό αγώνα, η ομάδα του Αντώνη Μανίκα θα έχει το προβάδισμα, όσον αφορά το «εισιτήριο» της πρόκρισης. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης, πέτυχε ο Κολλιάκος στο 65', ενώ ο ίδιος παίκτης είχε σουτ στο δοκάρι στο πρώτο δεκάλεπτο.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3-1

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Πιάνοντας πολύ καλή απόδοση ο Αγροτικός Αστέρας επιβλήθηκε εύκολα με 3-1 του Ιωνικού στον πρώτο αγώνα για της α` φάσης του κυπέλλου Ελλάδας που έγινε στο γήπεδο του Ευόσμου.

    Μορφή του αγώνα ήταν ο Μπενίσκος που βρέθηκε σε εξαιρετική μέρα. Από το 56' που μπήκε ως αλλαγή όχι μόνο έδωσε άλλον αέρα στην ομάδα του, αλλά πέτυχε δύο τέρματα, στο 68' με σουτ και στο 75' με κεφαλιά. Η ομάδα της Νεάπολης μείωσε στο 81' με δυνατό σουτ του Σιμόνε, ενώ το τελικό 3-1 διαμορφώθηκε στο 87' από τον Τελιάδη.

    Οι Θεσσαλονικείς έχασαν κλασικές ευκαιρίες στο 4΄με τον Μπεκιάρη (κεφαλιά) και στο 7' με τον Βελώνη (δυνατό σουτ).

    [22] ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:27 UTC+2)

    Εννέα χρυσά, έξι ασημένια και πέντε χάλκινα μετάλλια, ήταν ο ελληνικός απολογισμός στο Βαλκανικό πρωτάθλημα ποδηλασίας πίστας ανδρών, εφήβων που διεξήχθη στη Βουλγαρία. Στους άνδρες, χρυσό μετάλλιο κατέκτησαν οι Λάζαρος Σκούμπας (ταχύτητα), Νίκος Αγγελίδης (ατομική χρονομέτρηση) καθώς και το ομαδικό σπριντ (Αγγελίδης, Σκούμπας, Τρουλινός), ενώ στο πρώτο σκαλί του βάθρου στην κατηγορία των εφήβων, ανέβηκαν οι Μαρίτσης (ταχύτητα), Γεωργίου (ατομική χρονομέτρηση), Δεληδημητρίου (ατομικό πουρσουίτ), Μελίσσης (πόντοι), το ομαδικό πουρσουίτ (Μελίσσης, Δεληδημητρίου, Πασαράκης, Νικολάου) και το ομαδικό σπριντ (Μαρίτσης, Μαυροειδής, Λεφάκης).

    [23] ΒΟΒΜΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 11 Αυγούστου 2003 (14:41 UTC+2)

    Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην κεντρική πόλη του Ιράκ, Μπακούμπα, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

    Η επίθεση σημειώθηκε στις 10 η ώρα χθες το βράδυ. Ο αριθμός του θανάτου των Αμερικανών στρατιωτών ανέρχεται στους 56 από την 1η Μαίου που ο Πρόεδρος Μπους κήρυξε τον πόλεμο στο Ιράκ.

    [24] ΣΩΘΗΚΑΝ ΤΡΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Βομβάη, 11 Αυγούστου 2003 (13:48 UTC+2)

    Τουλάχιστον ένα άτομο είναι νεκρό και 25 αγνοούνται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από τη συντριβή του ελικοπτέρου στην Ινδία.

    Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί τρία άτομα και νοσηλεύονται. Το ελικόπτερο που είχε ναυλώσει μία από της μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στην Ινδία κατέπεσε στη θάλασσα της Βομβάης, τρία λεπτά μετά την απογείωσή του.

    Τα αίτια της συντριβής δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά ενώ οι άντρες του ναυτικού ερευνούν για επιζώντες.

    [25] ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΜΕ 29 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΜΒΑΗ

    Βομβάη, 11 Αυγούστου 2003 (12:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον 29 άτομα επέβαιναν στο ελικόπτερο που συνετρίβη στην Ινδία και ενώ δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς πληροφορίες για τη μοίρα των επιβατών, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι πρέπει να είναι νεκροί.

    Το ελικόπτερο που είχε ναυλώσει μία από της μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στην Ινδία κατέπεσε στη θάλασσα της Βομβάης.

    Ωστόσο, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου στην Ινδία Ραμ Ναϊκ, δύο με τρεις επιβάτες πρέπει να έχουν επιζήσει.

    [26] ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 11 Αυγούστου 2003 (11:32 UTC+2)

    To ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, διοργανώνει επιχείρηση εκτός Ευρώπης, αναλαμβάνοντας επίσημα την ευθύνη για την ασφάλεια της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, Καμπούλ, μετέδωσε το BBC.

    Την ίδια στιγμή, στα νότια της χώρας, τα Ηνωμένα Έθνη ουσιαστικά διέκοψαν όλες τις επιχειρήσεις τους. Η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών ελήφθη μετά τις επιθέσεις κατά της τοπικής αστυνομίας και μελών ανθρωπιστικών οργανώσεων τις τελευταίες μέρες. Ο Ντέιβιντ Σινγκ, εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι ο οργανισμός διακόπτει προσωρινά τις μετακίνησεις των υπαλλήλων του και εξήγησε ότι οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για το Αφγανιστάν. «Οι επιπτώσεις θα είναι ολέθριες. Προσπαθούμε να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια, προσπαθούμε να βοηθήσουμε την ανασυγκρότηση της χώρας. Σε τελική ανάλυση αυτοί που υποφέρουν είναι οι απλοί Αφγανοί», είπε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα έντασης, το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της διεθνούς δύναμης στο Αφγανιστάν. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά αποστολή της Συμμαχίας έξω από την γεωγραφική ζώνη ευθύνης της, όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του BBC στην Καμπούλ, Ίαν Μακ Γουίλιαμ. Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει την διοίκηση της διεθνούς δύναμης από την Γερμανία και την Ολλανδία, οι οποίες ηγούντο της δύναμης από τον Φεβρουάριο. Για το ΝΑΤΟ η ανάληψη καθηκόντων εκτός των ορίων της επιχειρησιακής του ευθύνης, είναι ένα ακόμη δείγμα ότι η Συμμαχία προσπαθεί να προσαρμοσθεί στην εποχή μετά τον ψυχρό πόλεμο, εκτιμούν οι αναλυτές. Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει τη διοίκηση 5.000 στρατιωτών από 31 χώρες, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία προεδρεύεται από χώρες της Συμμαχίας.

    [27] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 11 Αυγούστου 2003 (10:17 UTC+2)

    Αρχίζει σήμερα η έρευνα για την υπόθεση Κέλι και την αντιπαράθεση ανάμεσα στη βρετανική κυβέρνηση και το BBC για το φάκελο του οπλοστασίου του Ιράκ, μεταδίδει το BBC.

    Ο καθηγητής Κέλι, σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε όταν διέρρευσε στον Τύπο πως αυτός ήταν η βασική πηγή του BBC για το ρεπορτάζ που υποστήριζε ότι η βρετανική κυβέρνηση μεγαλοποίησε τα στοιχεία για το οπλοστάσιο του Ιράκ, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Ο πρώτος που καλείται να καταθέσει είναι ένας προσωπικός φίλος και συνάδελφος του καθηγητή Κέλι, ο Τέρενς Τέιλορ. Ο κ. Τέιλορ, από το Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στην Ουάσινγκτον, είχε συνεργασθεί με τον καθηγητή Κέλι, όταν και οι δυό τους ήταν επιθεωρητές όπλων στο Ιράκ. Τις επόμενες εβδομάδες έχουν κληθεί να καταθέσουν αξιωματούχοι από το υπουργείο Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, αλλά και ο δημοσιογράφος του BBC, Άντριου Γκίλιγκαν, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το ρεπορτάζ που προκάλεσε την αντιπαράθεση. Ο καθηγητής Κέλι ήταν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης κατά τη σύνταξη του περιβόητου φακέλου για το Ιράκ. Μέσα στις επόμενες τέσσερις μέρες έχουν κληθεί να καταθέσουν συνολικά 11 άτομα. Ο λόρδος Χάτον, ο οποίος έχει αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας, απαγόρευσε την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, απορρίπτοντας τα αιτήματα των σταθμών Sky και ITN. Η εν λόγω έρευνα θεωρείται εξαιρετικά σημαντική από τους αναλυτές γιατί ουσιαστικά θα κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης Μπλερ.

    [28] ΣΤΗ ΣΑΝΗ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΣΙΡΑΣ ΣΤΙΣ 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2003 (20:44 UTC+2)

    Με τη συναυλία του Γιάννη Κότσιρα στο Λόφο της Σάνης το Σάββατο 16 Αυγούστου στις 9.30 κορυφώνεται ο φετινός κύκλος των μεγάλων ανοιχτών μουσικών γεγονότων του Sani Festival 2003.

    Ο Γιάννης Κότσιρας θα παρουσιάσει τραγούδια από όλους τους προσωπικούς του δίσκους, από τις συμμετοχές του ως σολίστ σε κορυφαία έργα της ελληνικής μουσικής αλλά και αγαπημένα τραγούδια άλλων δημιουργών που έχουν τη δική τους ιστορία.

    [29] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2003 (14:37 UTC+2)

    "Ουδέποτε η Ελληνική Κυβέρνηση δήλωσε ότι αναγνωρίζει τους νόμιμους τίτλους του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα", επισήμανε σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος με αφορμή επιστολή του Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Neil Gregor, που δημοσιεύτηκε στο χθεσινό φύλο της εφημερίδας "The Sunday Times".

    Ο υπουργός Πολιτισμού δήλωσε επίσης πως δε θέτει το νομικό ζήτημα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων καθότι ευελπιστεί να βρεθεί μια φιλική και συναινετική λύση.

    Η δήλωση του κ. Βενιζέλου έχει ως εξής:

    "Επειδή η ελληνική θέση για την επιστροφή των Μαρμάρων είναι πολύ απλή και σαφής και επειδή οι αποχρώσεις έχουν πολύ μεγάλη σημασία, οφείλω να επαναλάβω για μια ακόμη φορά, πως η Ελληνική Κυβέρνηση ουδέποτε δήλωσε ότι αναγνωρίζει τους νόμιμους τίτλους του Βρετανικού Μουσείου επί των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Αυτό που δήλωσε και δηλώνει η Ελληνική Κυβέρνηση είναι ότι δε θέτει το νομοθετικό ζήτημα της ιδιοκτησίας των Μαρμάρων επειδή θέλει να βρεθεί μια φιλική και συναινετική λύση που θα επιτρέψει την ενιαία έκθεση των Μαρμάρων στο κτίριο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και σε άμεση οπτική επαφή με το ίδιο το μνημείο. Αυτό σύμφωνα με την πρότασή μας μπορεί να γίνει είτε με τη μορφή ενός μακροχρόνιου δανεισμού, είτε με τη μορφή ενός παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου μέσα στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Επιπλέον, η πρόταση προβλέπει ως αντιστάθμισμα τη διοργάνωση πολύ σημαντικών περιοδικών εκθέσεων με ελληνικές αρχαιότητες τόσο στο Βρετανικό Μουσείο όσο και σε άλλα περιφερειακά Μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

    Πιστεύουμε ότι η πρότασή μας αυτή είναι ρεαλιστική, έχει οικουμενικό πολιτιστικό χαρακτήρα, και σέβεται τις ευαισθησίες της βρετανικής πλευράς αλλά πρωτίστως σέβεται το ίδιο το μνημείο του Παρθενώνα".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 11 August 2003 - 18:14:04 UTC