Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΡΓΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ
  • [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ
  • [03] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
  • [04] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [05] ΑΘΩΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ
  • [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 29ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ
  • [07] ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΡΟΓΚ-
  • [08] ΝΕΑΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΑΓΟΡΑΚΙ ΤΟΥ
  • [09] ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
  • [10] IΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.
  • [11] ΑΚΡΩΣ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  • [13] ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ Χ.Α. 20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
  • [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [15] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [16] ΟΡΓΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ
  • [17] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΙΓΡΑΔΙ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ»
  • [19] ΟΙ 32 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΞΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
  • [20] ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ
  • [21] ΣΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ...ΒΡΟΧΗ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ
  • [22] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ
  • [23] "ΕΦΥΓΕ" ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΕ
  • [24] ΡΕΚΟΡ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [25] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΜΠΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [26] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

  • [01] ΟΡΓΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:20 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, προκάλεσε το γεγονός ότι 63 από τους 80 κωπηλάτες της γερμανικής αποστολής στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Σχοινιά, προσβλήθηκαν από το μικρόβιο της σαλμονέλας.

    Το θλιβερό περιστατικό ήρθε στο φως αμέσως μετά τις αλλεπάλληλες ματαιώσεις αγώνων στα δοκιμαστικά του ολυμπιακού κωπηλατοδρομίου, λόγω των ισχυρών ανέμων και προκάλεσε διεθνείς επικρίσεις.

    Οργισμένος ο πρωθυπουργός, ζήτησε την τιμωρία των υπευθύνων, στο άκουσμα της είδησης ότι η γαστρεντερίτιδα που έπληξε τα μέλη της γερμανικής αποστολής οφείλεται στον ιό της σαλμονέλας, γεγονός που παραπέμπει αυτόματα σε κακές συνθήκες σίτισης και υγιεινής στα κατάλυμα της αποστολής.

    Ο Κώστας Σημίτης δεν έκρυψε την οργή του για το γεγονός μιλώντας στον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, την πρόεδρο του "Αθήνα 2004", Γιάννα Αγγελοπούλου και τον υπουργό Υγείας Κώστα Στεφανή και ζήτησε αφενός να αποδοθούν άμεσα ευθύνες και αφετέρου να ληφθούν σκληρά μέτρα.

    Επιπλέον σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Κώστα Στεφανή, τέθηκε επί τάπητος το δυσάρεστο συμβάν.

    Εκτιμάται ότι πρόκειται για μεμονωμένο συμβάν που έλαβε χώρα υπό συνθήκες που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, και απεφασίσθη να συνεχιστεί με ταχείς ρυθμούς ο ενδελεχής επιδημιολογικός και υγειονομικός έλεγχος, περιλαμβανομένων των εργαστηριακών εξετάσεων.

    Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, συζητήθηκε με το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής η λήψη μέτρων και ήδη έχει διαταχθεί η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εστιατορίου του ξενοδοχείου στο οποίο κατέλυσε η γερμανική αποστολή.

    Επίσης, ο Υπουργός Υγείας επικοινώνησε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και συμφωνήθηκε η αποστολή όλων των διαθέσιμων στοιχείων, προκειμένου να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης.

    Τις κακές συνθήκες διαμονής των Γερμανιών στο ξενοδοχείο που διέμεναν αποκάλυψε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1 ο 16χρονος Γερμανός κωπηλάτης Τζόναθαν Κοχ, ο οποίος γλίτωσε από την μόλυνση επειδή απλά.δεν τρώει ψάρια.

    Αν και το ξενοδοχείο δεν ανήκε στα επίσημα της διοργάνωσης, κι επελέγη από τους Γερμανούς με δική τους ευθύνη, ο "Αθήνα 2004" από τον Απρίλιο είχε ζητήσει την πλήρη υγειονομικό έλεγχο όλων των καταλυμάτων της περιοχής, κάτι που έγινε μόλις στις 23 Ιουλίου.

    Στο συγκεκριμένο κατάλυμα διαπιστώθηκαν 13 παραβάσεις, όπως αποκαλύπτει και το Associated Press. Πληροφορίες του ΑΝΤ1 αναφέρουν ότι ο "Αθηνά 2004", ενημερώθηκε για ύπαρξη προβλημάτων με μολυσμένο νερό και παραβιάσεις των κανόνων υγιεινής στα μαγειρεία ξενοδοχείων μετά την εκδήλωση της ασθένειας στην γερμανική αποστολή.

    "Η Πολιτεία και ο Αθήνα 2004 θα λάβουν μέτρα για να μην επαναληφθεί τέτοιο γεγονός", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της οργανωτικής επιτροπής των ολυμπιακών αγώνων.

    Το θέμα έχει πάρει ιδιαίτερη έκταση στα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς πολλοί αθλητές νοσηλεύθηκαν επί σειρά ημερών και τους χορηγήθηκε ορός ακόμα και στην πτήση της επιστροφής στην πατρίδα τους, ενώ μια αθλήτρια νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση.

    Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις, με κοινή απόφαση υπουργείου Ανάπτυξης και νομαρχίας ανατολικής Αττικής ανεστάλη η λειτουργία του ξενοδοχείου όπου διέμεναν οι Γερμανοί.

    Θέση στο θέμα πήρε και ο Συντονιστής Μορφωτικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Μ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος σε δήλωσή του επεσήμανε ότι "στα πολλά απρόοπτα που συνέβησαν κατά τη διεξαγωγή των test events για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήρθε να προστεθεί και η αποχώρηση της Γερμανικής αποστολής από την διοργάνωση της Κωπηλασίας, μετά την προσβολή μελών της από γαστρεντερίτιδα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την διαπίστωση και την απόδοση των ευθυνών, αν και όπου αυτές υπάρχουν", ενώ πρόσθεσε: "Καλούμε την Κυβέρνηση να επιδείξει την απαραίτητη υπευθυνότητα, ώστε να μη βρίσκουν αφορμές εκείνοι που περιμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη για να ρίξουν σκιές που εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό και πλήττουν το διεθνές κύρος και την αξιοπιστία της".

    [02] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ ΕΥΒΟΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (19:25 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε νωρίς το απόγευμα η πυρκαγιά στην Κύμη Ευβοίας. Η πυρκαγιά ξέσπασε χθες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, κι ενώ είχε τεθεί υπό έλεγχο χάρη στις ολονύχτιες προσπάθειες των πυροσβεστών, αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

    Η φωτιά είχε εκδηλωθεί ταυτόχρονα σε τρία σημεία, γεγονός που έκανε τόσο τους κατοίκους της περιοχής όσο και τους άνδρες του πυροσβεστικού σώματος να μιλούν για εμπρησμό.

    Υπό έλεγχο έχουν τεθεί επίσης οι πυρκαγιές στο Βασιλικό Ηγουμενίτσας και στην περιοχή του Ρεθύμνου, στην Κρήτη.

    [03] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΙΕΞΑΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (15:29 UTC+2)

    Ομαλοποιείται σταδιακά η εκτέλεση των δρομολογίων των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, έπειτα από τη μικρή εξασθένηση των βοριάδων, οι οποίοι δεν θα ξεπεράσουν σήμερα τα 7 Μποφόρ στο Αιγαίο.

    Πρόβλημα δημιουργήθηκε, ωστόσο, με το ταχύπλοο «Αίολος Εξπρές 2», το οποίο αναχώρησε χθες βράδυ για τη Χίο με τρεισήμισι ώρες καθυστέρηση. Λόγω της καθυστέρησης αυτής, ακυρώθηκε το σημερινό πρωινό (7.30 π.μ.) δρομολόγιο του «Αίολος Εξπρές 2» για Σύρο-Τήνο-Μύκονο. Οι επιβάτες του ταξίδεψαν κυρίως με άλλα πλοία και τους επιστράφηκε το αντίτιμο του εισιτηρίου τους. Όσοι περιμένουν να αναχωρήσουν το απόγευμα με το ίδιο πλοίο θα έχουν έκπτωση 50%.

    Στις εθνικές οδούς η κίνηση διεξάγεται χωρίς δυσκολίες. Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή εν αναμονή του πρώτου κύματος επιστροφής των αδειούχων στην πρωτεύουσα.

    [04] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Αυγούστου 2003 (08:52 UTC+2)

    Στο Ιράκ έχουν επιστρέψει όλοι οι ακραίοι ισλαμιστές που είχαν εγκαταλείψει την χώρα στην διάρκεια του πολέμου, προειδοποιεί ο αμερικανός διοικητής Πολ Μπρέμερ.

    Σε συνέντευξη του στους Τάιμς της Ν.Υόρκης, ο κ. Μπρέμερ αποκαλύπτει πως εκατοντάδες στελέχη ακραίων ισλαμικών οργανώσεων, κυρίως της Ανσάρ Αλ Ισλαμ που είχαν λίγο προ του πολέμου καταφύγει στο Ιράν,έχουν επιστρέψει στο Ιράκ και ετοιμάζουν μπαράζ επιθέσεων κατά των συμμαχικών στρατευμάτων.

    Ο αμερικανός αξιωματούχος πιστεύει πως η Ανσάρ αλ Ισλάμ βρίσκεται πίσω από την επίθεση της περασμένης Πέμπτης κατά της πρεσβείας της Ιορδανίας που προκάλεσε τον θάνατο 17 ανθρώπων.

    "Πληροφορίες που έχουν στην διάθεση τους οι μυστικές μας υπηρεσίες φέρουν την Ανσάρ Αλ Ισλάμ να σχεδιάζει μεγάλες επιθέσεις. ως εκ τούτου θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι αυτό" τονίζει στην συνέντευξη του ο Πόλ Μπρέμερ.

    Η κυβέρνηση Μπους θεωρεί την Ανσάρ Αλ Ισλάμ, θυγατρική της Αλ Κάιντα.

    Εν τω μεταξύ, το FBI ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομάδα πρακτόρων του στην Βαγδάτη η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό της επιχείρησης εντοπισμού των δραστών της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στην ιορδανική πρεσβεία.

    Χθες το αραβικό τηλεοπτικό κανάλι, Αλ Αραμπίγια μετέδωσε βιντεοσκοπημένο μήνυμα μελών μιας άγνωστης, εως τώρα, οργάνωσης οι οποίοι δήλωσαν ότι οι επιθέσεις κατά των συμμαχικών στρατευμάτων θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

    [05] ΑΘΩΟΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΥΤΑΝΗΣ ΤΟΥ ΔΠΘ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (20:17 UTC+2)

    Αθώους έκρινε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης τον πρώην πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), Ευάγγελο Γαλούση, και οχτώ ακόμη κατηγορούμενους για υπόθεση υπεξαίρεσης ενάμιση εκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας μέσω της Εταιρείας Αξιοποίησης Πανεπιστημιακής Περιουσίας.

    Αντίθετα, σε κάθειρξη 15 ετών χωρίς αναστολή καταδικάστηκε ο Διονύσιος Πανταζάκος, με την κατηγορία της πλαστογράφησης εγγράφου του δημοσίου κατ' εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας, ενώ σε οχτώ χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν τρεις υπάλληλοι ιδιωτικής εταιρείας προγραμμάτων, με την κατηγορία της κατάχρησης 450 εκατ. δρχ. από κοινοτικά κονδύλια.

    [06] ΘΑΝΑΤΟΣ 29ΧΡΟΝΗΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2003 (19:31 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε νωρίς το απόγευμα μια 29χρονη από την Τσεχία, η οποία χτυπήθηκε από κεραυνό ενώ βάδιζε από την παραλία προς το ξενοδοχείο, όπου διέμενε, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης.

    [07] ΒΕΒΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2004 ΡΟΓΚ- ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Παρίσι, 10 Αυγούστου 2003 (18:43 UTC+2)

    Βέβαιοι για την επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εμφανίζονται με ξεχωριστές συνεντεύξεις τους στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων τόσο ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, όσο και η πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ συνέστησε, μάλιστα, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς- κυβέρνηση, αντιπολίτευση, Δήμος Αθηναίων- να συνταχθούν με την Οργανωτική Επιτροπή στην προετοιμασία της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης, ενώ εμφανίστηκε μάλλον καθησυχαστικός για τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στο Σχινιά.

    Από την πλευρά της, η πρόεδρος του «ΑΘΗΝΑ 2004» τόνισε μεταξύ άλλων: «Συχνά επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα εφησυχάσουμε πριν από την τελετή λήξης και των Παραολυμπιακών Αγώνων. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι έχουμε ακόμα πολύ δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι. Θα είμαστε έτοιμοι εγκαίρως».

    [08] ΝΕΑΡΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟ ΔΥΟ ΜΗΝΩΝ ΑΓΟΡΑΚΙ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2003 (16:26 UTC+2)

    Σοκ και αποτροπιασμό προκαλεί η δολοφονία ενός αγοριού μόλις δύο μηνών από τον ηλικίας 21 χρόνων πατέρα του, νωρίς σήμερα το πρωί, στο διαμέρισμα της οικογένειας, στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

    Ο 21χρονος, χρησιμοποιώντας τραπεζομάχαιρο, κατάφερε αλλεπάλληλα χτυπήματα στην καρδιά του βρέφους, το οποίο βρήκε πλημμυρισμένο στο αίμα και τυλιγμένο με ένα σεντόνι η 19χρονη μητέρα του που κοιμόταν και δεν αντιλήφθηκε τη στυγερή δολοφονία.

    Η Αστυνομία συνέλαβε τον παιδοκτόνο, Κωνσταντίνο Αντίκογλου, ο οποίος στην προανάκριση ομολόγησε την πράξη του, λέγοντας μάλιστα πως την είχε προσχεδιάσει, λόγω της πρόσφατης απόλυσής του από την εργασία του και των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

    [09] ΑΠΑΤΗ ΜΕ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (12:17 UTC+2)

    Μπροστά στη μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών ύψους 2 με 3 τρις. δραχμές, περίπου 9 δις. ευρώ, η οποία υπολογίζεται ότι αριθμεί 2.000 ως 3000 θύματα και έχει απλωθεί σε 19 χώρες, πιστεύουν ότι βρίσκονται τα στελέχη της ΣΔΟΕ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής».

    Τα μέλη του ΣΔΟΕ ερευνούν τους τελευταίους μήνες τις δραστηριότητες της εταιρίας Hedley Ltd, με έδρα τη Γλυφάδα. Βασιζόμενοι στα νεότερα στοιχεία που έχουν συλλέξει, οι ερευνητές του ΣΔΟΕ μιλούν για εκτεταμένο δίκτυο εξαπάτησης πολιτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο οποίο συμμετείχαν ναυτιλιακοί παράγοντες, τραπεζικοί υπάλληλοι, ασφαλιστικοί πράκτορες, χρηματιστές και άλλοι.

    Παραλλήλως, έχουν εντοπιστεί νέες «δορυφορικές» εταιρίες, κυρίως πώλησης λογισμικού, που σχετίζονται με την εταιρία-κέντρο της απάτης.

    [10] IΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΣΤΟ Χ.Α.

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:10 UTC+2)

    Aξιοσημείωτη κινητικότητα από την πλευρά αλλοδαπών επενδυτών παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο Xρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά το ειδικό βάρος των ξένων χαρτοφυλακίων στις εγχώριες χρηματιστηριακές εξελίξεις.

    Παρότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών, ως ποσοστό στη συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Xρηματιστηρίου, δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες, εν τούτοις εκτιμάται ότι έχουν αξιόλογο μερίδιο στον όγκο των χρηματιστηριακών συναλλαγών. Σε κάθε περίπτωση, η συνεχιζόμενη αύξηση των συναλλαγών στη Σοφοκλέους, στηρίζεται, πέραν της συμμετοχής των εγχώριων επενδυτών, και στην ικανή παρουσία των ξένων χαρτοφυλακίων. Mάλιστα, η δραστηριοποίηση των ξένων επενδυτών στο X.A., τους τελευταίους μήνες, μπορεί να θεωρηθεί ώς ένα βαθμό «ισότιμη» των εγχώριων επενδυτών, με την έννοια ότι έχουν συμβάλει ανάλογα με το μερίδιο που κατέχουν στη συνεχιζόμενη αύξηση του χρηματιστηριακού τζίρου.

    Hδη, όπως σημειώνει η εφημερίδα «Καθημερινή», η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στο X.A. τον Iούλιο ανήλθε στα 207,3 εκατ. ευρώ, έναντι 198,8 εκατ. ευρώ τον Iούνιο και 109,7 εκατ. ευρώ τον Mάιο, ενώ αντίστοιχα ο μέσος ημερήσιος αριθμός χρηματιστηριακών πράξεων διαμορφώθηκε τον Iούλιο σε 67.858 έναντι 65.292 τον Iούνιο και 48.237 τον Mάιο.

    Eνδιαφέρον για τις τράπεζες

    Θεωρείται βέβαιο ότι την τελευταία περίοδο έχουν γίνει σημαντικές τοποθετήσεις από την πλευρά ξένων επενδυτών στο X.A., οι οποίες πάντως διαφοροποιούνται αρκετά σε σχέση με το παρελθόν.

    Eίναι, π.χ., εμφανής ο προσανατολισμός των ξένων επενδυτών προς τις τραπεζικές μετοχές (κυρίως Eθνική και Alpha Bank) και πολύ χαρακτηριστική η υποστολή του ενδιαφέροντος για μετοχές που παραδοσιακά αγόραζαν, όπως είναι για παράδειγμα ο OTE.

    Στις τηλεπικοινωνίες σημειώθηκαν τοποθετήσεις αλλά ταυτόχρονα υπήρξαν και μεγάλες ρευστοποιήσεις από την πλευρά ξένων επενδυτών, ενώ παρατηρήθηκε μετακύληση του ενδιαφέροντος σε μεγάλες εταιρείες κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι η ΔEH, ο OΠAΠ και πρόσφατα σε πολύ μικρότερο βαθμό η EXAE.

    Eιδικότερα η «εγκατάλειψη» του OTE, πέραν της γενικότερης επιφυλακτικότητας των ξένων για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, φαίνεται να οφείλεται, ώς ένα βαθμό, και στην απογοήτευση αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις προοπτικές του Oργανισμού. Tα συνεχιζόμενα άσχημα αποτελέσματα, τα διογκούμενα προβλήματα ρευστότητας και η υπερβολική έκθεση σε κινδύνους στο εξωτερικό, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Pουμανίας, αργά αλλά σταθερά «ροκανίζουν» την αξιοπιστία της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης.

    Aπό την άλλη πλευρά, οι σημαντικές τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών σε μετοχές του τραπεζικού τομέα υποδηλώνουν εμπιστοσύνη στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, πράγμα που επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του κλάδου.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι πρόσφατες τοποθετήσεις ξένων επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές τραπεζικές μετοχές έχουν κατά κόρον μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα. Aυτό σημαίνει κατ' ανάγκην ότι οι θετικές προβλέψεις των διεθνών οίκων για την πορεία του κλάδου επεκτείνονται και στο δεύτερο (τουλάχιστον) εξάμηνο.

    Παράλληλα, είναι ουσιώδης η εκτίμηση ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, εξέλιξη η οποία θα ευνοήσει τις μεγάλες τράπεζες που διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή θέση, μεγάλο μερίδιο αγοράς και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή.

    Eρχονται Iάπωνες...

    Tο ελληνικό Xρηματιστήριο, εξασφαλίζοντας υψηλή και σταθερή παρουσία ξένων επενδυτών, θα δημιουργήσει -όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς- τις αναγκαίες προϋποθέσεις που θα του επιτρέψουν να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις διεθνείς εξελίξεις, στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη των οικονομικών.

    Eίναι βέβαιο ότι, πέραν των τοποθετήσεων ξένων κεφαλαίων, διαπιστώνεται τελευταία και με διάφορους τρόπους ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη Σοφοκλέους.

    Mάλιστα, στους λόγους που αποδίδεται η μεταστροφή αυτή, περίοπτη θέση έχει για τους ειδικούς η αυξημένη αναγνωρισιμότητα που έχει πλέον διεθνώς η Eλλάδα, λόγω των Oλυμπιακών Aγώνων του 2004.

    H υψηλή αναγνωρισιμότητα της χώρας αντανακλάται εύκολα στο X.A., σε μία περίοδο αισιοδοξίας για τις αγορές, αλλά και γεωπολιτικών εξελίξεων που αναβαθμίζουν την ευρύτερη περιοχή (διεύρυνση της E.E.).

    Tο αποτέλεσμα είναι, εκτός όλων των άλλων, να γίνεται συχνά το X.A. τον τελευταίο καιρό, αποδέκτης προσκλήσεων για παρουσιάσεις σε μεγάλα διεθνή οικονομικά κέντρα όπως είναι η Nέα Yόρκη, το Λονδίνο και η Φρανκφούρτη, ενώ διεθνή οικονομικά περιοδικά ασχολούνται, όσο ποτέ άλλοτε, με τη Σοφοκλέους.

    Iσως πιο χαρακτηριστικό τού ενδιαφέροντος που προκαλεί το ελληνικό Xρηματιστήριο διεθνώς, είναι το αίτημα που υπεβλήθη στο X.A. να υποδεχθεί τον Nοέμβριο στην Aθήνα μια μεγάλη ομάδα θεσμικών επενδυτών από την Iαπωνία, οι οποίοι ενδιαφέρονται να γνωρίσουν το Xρηματιστήριο αλλά και τις σπουδαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις.

    Tι λένε τα στοιχεία

    Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, την 31η Iουλίου οι αλλοδαποί επενδυτές κατείχαν το 27,78% της αξίας του ελληνικού Xρηματιστηρίου επί του συνόλου των εισηγμένων μετοχών, ενώ σε ό,τι αφορά τις 20 μεγαλύτερες ελληνικές μετοχές του δείκτη FTSE-ASE 20 το ποσοστό συμμετοχής των ξένων ανέρχεται σε 35,57%. Παρατηρείται μια μείωση του ποσοστού των ξένων τον Iούλιο, σε σχέση με τους δύο προηγούμενους μήνες, η οποία πάντως στον μεγαλύτερο βαθμό αποδίδεται σε ειδικούς λόγους, αλλά και στη «μαζική» είσοδο εγχώριων κεφαλαίων στο Xρηματιστήριο.

    Σε ό,τι αφορά τις μετοχές του FTSE-ASE 20, το μερίδιο των ξένων επενδυτών υποχώρησε τον Iούλιο στο 35,57%, έναντι ποσοστού 37,06% τον Iούνιο και 37,11% τον Mάιο.

    Ωστόσο, η υποχώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στη διάρθρωση της χρηματιστηριακής ανόδου. Oι ξένοι επενδυτές δεν έχουν τοποθετήσεις σε μια πλειάδα μετοχών της μικρής και μεσαίας κυρίως κεφαλαιοποίησης που μέχρι σήμερα έχουν επιτύχει πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής τους, ενώ αντίθετα διατηρούν σημαντικές θέσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν σημειώσει αναλογικά πολύ περιορισμένη άνοδο όλη αυτή την περίοδο.

    Xαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι περιπτώσεις των μετοχών: OTE (με άνοδο μόλις 4,57% από τις αρχές του έτους), Vodafone με άνοδο 6,8%, Cosmote με άνοδο 8,1%, Motor Oil με άνοδο 0,29%, Aλουμίνιον Eλλάδος με άνοδο 8%, Tιτάν με πτώση 3,8%, Bαρυτίνης με άνοδο 3,5%, Eλληνική Tεχνοδομική με πτώση 13,2% κ.λπ.

    Aναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων

    Aν συγκριθούν τα ποσοστά συμμετοχής των εγχώριων και των ξένων επενδυτών στο X.A. κατά την 31η Iουλίου 2003 και την 31η Mαΐου 2002, ημερομηνία κατά την οποία η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών του δείκτη FTSE-20 ήταν στα ίδια επίπεδα (46,1 δισ. ευρώ στις 31.7.03 και 46,5 δισ. ευρώ στις 31.5.02), καθίσταται ιδιαίτερα εμφανής η βαρύτητα της τωρινής συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο X.A.

    Στις 31.5.2002 οι ξένοι επενδυτές με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 15,53 δισ. ευρώ κατείχαν το 33,35% της συνολικής αξίας των μετοχών του δείκτη FTSE-20, ενώ στις 31.7.2003 με συνολική αξία χαρτοφυλακίου 16,4 δισ. ευρώ κατείχαν το 35,57% της αξίας των μετοχών του FTSE-20.

    Για το σύνολο των εισηγμένων μετοχών, οι ξένοι επενδυτές στις 31.5.2002 σε σύνολο αγοράς (συνολική κεφαλαιοποίηση) 87,65 δισ. ευρώ και με αξία χαρτοφυλακίου 21,38 δισ. ευρώ, ήλεγχαν το 24,39% του X.A.

    Στις 31.7.2003, σε σύνολο αγοράς 83,72 δισ. ευρώ και με αξία χαρτοφυλακίου 23,25 δισ. ευρώ, ήλεγχαν το 27,78% του X.A.

    Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο X.A. δεν έχει μεταβληθεί δραματικά τους τελευταίους δυο-τρεις μήνες. Eίναι όμως εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται σοβαρές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων από την πλευρά ξένων επενδυτών, διαδικασία που συνετέλεσε τα μέγιστα όχι μόνο στην ενίσχυση των συναλλαγών, αλλά και στη γενικότερη αφύπνιση και στην ανάκαμψη της αγοράς.

    [11] ΑΚΡΩΣ ΘΕΤΙΚΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:10 UTC+2)

    Σημαντική θεμελιώδη υποστήριξη από τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου εξασφαλίζει, όπως όλα δείχνουν, η χρηματιστηριακή αγορά. Aπό τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις που έχουν δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, προκύπτει μια αξιόλογη βελτίωση της κερδοφορίας και των κυριότερων μεγεθών των εισηγμένων επιχειρήσεων, τόσο συγκριτικά με το α΄ τρίμηνο του έτους όσο πολύ περισσότερο με το α΄ εξάμηνο του 2002.

    H εικόνα που υπάρχει μέχρι σήμερα είναι άκρως θετική, συμπεριλαμβανομένων, στο σύνολό τους, και των τραπεζών, οι οποίες σημειώνουν πολύ ικανοποιητική ανάκαμψη, τόσο σε επίπεδο λειτουργικών κερδών και συνολικής καθαρής κερδοφορίας όσο και στα χρηματοοικονομικά έσοδα, που ευθύνονται, κατά βάση, για την καθίζηση που υπέστη ο κλάδος την προηγούμενη χρονιά.

    Eίναι χαρακτηριστικό, τονίζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι για την πλειοψηφία των τραπεζών που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα λογιστικές καταστάσεις (αναμένονται μόνον η Πειραιώς, η Γενική και οι μικρές τράπεζες Eγνατία και Aspisbank) τα εξαμηνιαία αποτελέσματα υπερέβησαν ακόμη και τις προσδοκίες της αγοράς, κινούμενες -συγκριτικά με το α΄ εξάμηνο του 2002- σε υψηλότερα επίπεδα μέχρι και 62%! H εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι ο κλάδος θα συμβάλει αποφασιστικά στη γενικότερη ανάκαμψη της συνολικής κερδοφορίας του Xρηματιστηρίου, με σημαντική την πιθανότητα να υπερβεί το ποσοστό αύξησης της κερδοφορίας του συνόλου της αγοράς, το 14% που προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι.

    H αισιοδοξία ενισχύεται και από άλλους σημαντικούς κλάδους του X.A., όπως είναι οι κατασκευές, οι εκδόσεις, σημαντικό μέρος της βιομηχανίας και των υπηρεσιών.

    Eίναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι, πέραν των τραπεζών, διαμορφώνονται προϋποθέσεις ανοδικής πορείας των οικονομικών αποτελεσμάτων και κατά το β΄ εξάμηνο, για την πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών. Yπό το πρίσμα αυτών των δεδομένων, ενισχύονται οι προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της χρηματιστηριακής αγοράς, την οποία ευνοούν οι προσδοκίες για ανάκαμψη των οικονομιών διεθνώς, αλλά και οι σημαντικές εταιρικές αναδιαρθρώσεις που αναμένονται στον δημόσιο κυρίως τομέα, με αιχμή τις τράπεζες και μεγάλες μονοπωλιακές κρατικές επιχειρήσεις, όπως είναι η EYΔAΠ και η ΔEΠA.

    Tο μεγάλο στοίχημα πάντως για τη Σοφοκλέους, την περίοδο αυτή, είναι αν η μέση ύξηση κερδών των εισηγμένων εταιρειών στο εξάμηνο καταφέρει να ξεπεράσει τις προβλέψεις των ξένων για 14% και να προσεγγίσει το προσδοκώμενο επίπεδο αύξησης κερδοφορίας στην E.E. που ανέρχεται στο 20%. Tα δεδομένα μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, όμως το μεγάλο ερώτημα αναφέρεται στον OTE, ο οποίος έπειτα από μια σημαντική πτώση κεδών, που υπερέβη το 20% στο α΄ τρίμηνο, δεν έχει πείσει ότι έχει δυνατότητες να ανακάμψει!

    [12] ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΖΙΝΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:10 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκεται από την Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα A.E. η επεξεργασία σχεδίου για τη σύνταξη των όρων προκήρυξης του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του καζίνο της Kέρκυρας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Καθημερινή», ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί τέλη Aυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, με στόχο οι σχετικές διαδικασίες κατακύρωσης να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα τέλη του έτους. Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πωληθεί το 100% του καζίνο, σε αντίθεση με το αυτό της Πάρνηθας που πωλήθηκε το 49%. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία κατά την κατάθεση από τους ενδιαφερομένους των οικονομικών προσφορών, δηλαδή της δημοπρασίας με πολλαπλούς γύρους. Eπίσης, σχεδόν σίγουρο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα μείνει ανοιχτή στους ενδιαφερόμενους επενδυτές η κατάθεση προτάσεων για την τοποθεσία εγκατάστασης του καζίνο στο νησί. Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων θα ληφθεί υπόψη μια σειρά παραμέτρων, όπως επάρκεια χώρων στάθμευσης, εγγύτητα προς πληθυσμιακά κέντρα, περιοχές με σημαντική πυκνότητα σε κλίνες α΄ κατηγορίας και πολυτελείας, εγγύτητα προς χώρους αναψυχής, διασκέδασης και τουριστικά θέρετρα κ. ά. Στόχος είναι το καζίνο να έχει δυναμικότητα σε τραπέζια και slot machines αντίστοιχη με αυτήν του καζίνο της Pόδου. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα στοιχήματα στο καζίνο αυξήθηκαν κατά 32%, φθάνοντας σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 10,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2002. Σε ποσοστό 18% αυξήθηκαν και οι είσοδοι των πελατών, καθώς στο εξάμηνο φέτος κόπηκαν 25.023 εισιτήρια, ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν κοπεί 21.277.

    Eπίσης, στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο τζίρος στο καζίνο παρουσίασε αύξηση κατά 28%, φθάνοντας σε 2,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,1 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2002. O τζίρος στα τραπέζια άγγιξε φέτος τα 2 εκατ. ευρώ, από 1,7 εκατ. ευρώ πέρυσι (αύξηση 14%), ενώ στα slot machines ξεπέρασε τα 700.000 ευρώ από περίπου 400.000 ευρώ το εξάμηνο του 2002 (αύξηση 90%). Tα έσοδα από το εισιτήριο εισόδου έφθασαν φέτος σε 149.940 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 127.523 ευρώ. Συνολικά, το 2002 τα στοιχήματα είχαν φθάσει σε 26,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 46% σε σχέση με το 2001) και ο τζίρος σε 5,2 εκατ. ευρώ (αύξηση 25%).

    Σήμερα το καζίνο λειτουργεί στο ισόγειο και στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Corfu Holiday Palace σε συνολική επιφάνεια 700 τ.μ. Στην αίθουσα του καζίνο λειτουργούν 15 τραπέζια και 50 slot machines. Ta slot machines τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά στο καζίνο στα μέσα του 2001.

    [13] ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΤΟΥ Χ.Α. 20 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:08 UTC+2)

    Το παρατεταμένο θετικό κλίμα στη Σοφοκλέους και οι σημαντικές υπερκαλύψεις των νέων εκδόσεων αναθερμαίνουν εκ νέου το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για εισαγωγή στο χρηματιστήριο.

    Από την αρχή του έτους έως σήμερα, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», 13 νέες εταιρείες έχουν εισαχθεί στη Σοφοκλέους, όταν πέρυσι ο αριθμός τους δεν ξεπέρασε συνολικά τις 20, ενώ αναμένονται οι δημόσιες εγγραφές για ακόμη 10 εταιρείες μετά την έγκριση των ενημερωτικών τους δελτίων από τη διοίκηση του Χ.Α. και της Ε.Κ.

    Το αρμόδιο τμήμα του Χ.Α. εκτιμά πως μέχρι το τέλος του έτους πάνω από 20 επιχειρήσεις θα προστεθούν στις ήδη εισηγμένες. Στις υποψήφιες πρέπει να συμπεριληφθούν και οι κρατικές Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ), Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ) και η Επενδυτική Εταιρεία Ακίνητης Περιουσίας της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου (ΚΕΔ).

    Από τις δέκα εταιρείες που αναμένουν ημερομηνίες για τις δημόσιες εγγραφές τους, πέντε κατευθύνονται στην παράλληλη, τρεις στη ΝΕΧΑ και τρεις στην κύρια αγορά. Στην τελευταία έχει αιτηθεί την εισαγωγή της η βιομηχανία μεταλλικών κατασκευών Intramet, που πέρυσι ολοκλήρωσε επενδυτικό πρόγραμμα κατασκευής μονάδας βαρέων κατασκευών ύψους 4,4 εκατ. ευρώ. Αλλη υποψήφια είναι η εταιρεία ειδών ένδυσης Sprider, θυγατρική του ομίλου Χατζηιωάννου, το ενημερωτικό δελτίο της οποίας εγκρίθηκε υπό προϋποθέσεις. Η εταιρεία θα διαθέσει 3,1 εκατ. νέες μετοχές, ενώ οι μέτοχοι «Χατζηιωάννου Holdings» και Α. Αργυρός θα διαθέσουν επιπλέον 4,9 εκατ. μετοχές.

    Οι Profile, Ιλυδα και Εργων θα πραγματοποιήσουν δημόσιες εγγραφές για την εισαγωγή τους στη ΝΕΧΑ. Η Profile, που δραστηριοποιείται στον κλάδο του χρηματοοικονομικού software παρουσίασε το 2002 κύκλο εργασιών 4,5 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 1,5 εκατ. ευρώ. Η Ιλυδα, που αναπτύσσει συστήματα πληροφορικής, θα αποτελέσει μία από τις μικρότερες φετινές εκδόσεις (θα διαθέσει 800 χιλ. νέες μετοχές).

    Στην παράλληλη αγορά κατευθύνεται η Alpha-Γκρίσιν Infotech (παρέχει λύσεις για τηλεπικοινωνιακά συστήματα) στην οποία μετέχει η Intracom Κατασκευές όπως και η Μάρακ Ηλεκτρονική που συμμετείχε παλαιότερα στις προγραμματικές συμφωνίες του ΟΤΕ ενώ έχει αναλάβει έργα για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων. Τέλος η Eurobrokers που προσφέρει ασφαλιστικές και επενδυτικές υπηρεσίες είναι θυγατρική του ομίλου Κούμπα

    [14] ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2003 (17:19 UTC+2)

    Αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 15% σημειώνει η εγκληματικότητα στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Cumhuriyet.

    Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, στην αύξηση του ποσοστού εγκληματικότητας στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε μια σειρά λόγους, όπως η πολυκοσμία, η ανεργία που έφερε η οικονομική κρίση και η αύξηση του αριθμού των μεταναστών.

    Όπως γράφει η Cumhuriyet, μόλις κλείσουν τα μαγαζιά, οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε «φυλακή» για τους κατοίκους της.

    [15] Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΣΤΟΝ ΓΑΜΟ ΤΟΥ ΥΙΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 10 Αυγούστου 2003 (16:40 UTC+2)

    Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη, σήμερα, ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου να παραστεί στη γαμήλια τελετή του Μπιλάλ Ερντογάν, γιου του πρωθυπουργού της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι υποδέχθηκαν μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο «Ατατούρκ» της Κωνσταντινούπολης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο υπουργός Επικρατείας, Κουρσάντ Τουζμέν και ο πρέσβης της Ιταλίας στην Αγκυρα, Βιτόριο Σούρντι.

    Στις αποσκευές του ιταλού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, περιλαμβάνονται μάλιστα και γαμήλια δώρα για τον Μπιλάλ Ερντογάν.

    [16] ΟΡΓΗ ΡΟΥΓΚΟΒΑ ΚΑΤΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Πρίστινα, 10 Αυγούστου 2003 (16:32 UTC+2)

    Εντονα αντέδρασαν οι ηγέτες της αλβανικής κοινότητας του Κοσσυφοπεδίου στην ανακοίνωση του Βελιγραδίου ότι το νέο σερβικό σύνταγμα θα ορίζει το Κοσσυφοπέδιο ως αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

    Όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Β-92 του Βελιγραδίου, ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, χαρακτήρισε την ανακοίνωση αυτή του Βελιγραδίου ως πρόκληση για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

    [17] ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΒΑΓΟΝΙΩΝ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΟ ΒΕΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 10 Αυγούστου 2003 (15:17 UTC+2)

    Τέσσερα βυτιοφόρα βαγόνια διεθνούς εμπορικής αμαξοστοιχίας που εκτελούσε το δρομολόγιο Ουκρανία-ΠΓΔΜ ανατράπηκαν σήμερα έξω από το Βελιγράδι, χωρίς ευτυχώς να σημειωθεί διαρροή του επικίνδυνης χημικής ύλης που μετέφεραν.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tanjug, τα βαγόνια ανατράπηκαν κατά την είσοδο της αμαξοστοιχίας στον περιφερειακό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας. Ο τρένο είχε ξεκινήσει από την Ουκρανία με τελικό προορισμό την ΠΓΔΜ.

    Ε.Π.

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ»

    Πάφος, 10 Αυγούστου 2003 (15:09 UTC+2)

    Η "συμφωνία - πλαίσιο" για τη λεγόμενη ''τελωνειακή ένωση'' Τουρκίας - ψευδοκράτους, πλήττει την ίδια την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Ο κ.Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι η Τουρκία ουσιαστικά σαν να υπέγραψε τη συμφωνία με τον εαυτό της, αφού το καθεστώς Ντενκτάς, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θεωρείται ως υποτελές στην Αγκυρα.

    Ερωτηθείς στον Παχύαμμο Πάφου για τις δήθεν επιστολές Ελληνοκυπρίων προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διεκδίκηση αποζημιώσεων για περιουσίες τους στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως με τη σύσταση της λεγόμενης ''επιτροπής'' για τις αποζημιώσεις αυτές, ο κ. Ντενκτάς επιδιώκει στην πραγματικότητα να παρεμποδίσει την άσκηση του δικαιώματος αυτού από τους Ελληνοκύπριους.

    [19] ΟΙ 32 ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΞΟΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (20:04 UTC+2)

    Στη φάση των «32» καλύτερων αθλητών κι αθλητριών μπαίνει από αύριο η Αθλητική Διοργάνωση της τοξοβολίας, η οποία φιλοξενείται στο ιστορικό και πανέμορφο Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία αποκλεισμού, από την οποία προέκυψαν οι 32 κορυφαίοι αθλητές στην κατηγορία ανδρών. Και το απόγευμα, όπως συνέβη και στο πρωινό σκέλος της χθεσινής ημέρας της Αθλητικής Διοργάνωσης, οι επιδόσεις των αθλητών κυμάνθηκαν σε υψηλό επίπεδο.

    Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χθεσινής ημέρας, πάντως, δεν ήταν άλλος από τον Κύπριο Γιώργο Σαββίδη. Ο 54χρονος τοξότης( έχει γεννηθεί στις 18 Μαΐου 1949) απέκλεισε, έπειτα από συγκλονιστική μονομαχία, τον συμπατριώτη του Αχιλλέως με 160-157 (πάντοτε με «άριστα» το 180) και έγινε ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που θα λάβει μέρος στην φάση των «32» της Αθλητικής Διοργάνωσης.

    Κατάγεται από τη Λευκωσία και είναι τραυματίας πολέμου από το 1974. Με την τοξοβολία ασχολείται τα τελευταία 6 χρόνια και φιλοδοξεί να συνεχίσει για πολλά ακόμα . Αποτελούσε όνειρό του να αγωνισθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τώρα ελπίζει να δώσει το παρόν και στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004 : «να διακριθεί κάποιος Κύπριος αθλητής στην τοξοβολία είναι εξαιρετικά δύσκολο, ελπίζω να ανέβει κάποιος Έλληνας στο βάθρο» τόνισε. Η μεγάλη του όμως ελπίδα είναι «να λυθεί το Κυπριακό. Μακάρι να βοηθήσει σε αυτό η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

    Σε ό,τι αφορά στους Έλληνες αθλητές, μετά από τον Απόστολο Νάνο και τον Αλέξανδρο Καραγεωργίου, και ο Γιώργος Καλογιαννίδης αποχαιρέτησε την Αθλητική Διοργάνωση, σε ό,τι έχει να κάνει με τον αγώνα του ατομικού. Ο Καλογιαννίδης αγωνίστηκε κόντρα στον Ιταλό Marco Galiazzo, ο οποίος σημείωσε επίδοση 158/180, ενώ ο Έλληνας αθλητής περιορίστηκε στο 148/180. Έτσι η ελληνική ομάδα θα επικεντρώσει πλέον την προσοχή της στο ομαδικό που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, οπότε και θα αντιμετωπίσει στις 9.50 π.μ. την Εθνική Ιταλίας.

    [20] ΥΨΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (14:21 UTC+2)

    Οι κορυφαίοι τοξότες του κόσμου, που συμμετέχουν στην Αθλητική Διοργάνωση Τοξοβολίας, έδειξαν από τους πρώτους αγώνες τους, τις τεράστιες δυνατότητές τους. Οι επιδόσεις ήταν πολύ υψηλές και οι προσδοκίες για τη συνέχεια, πολύ μεγαλύτερες.

    Σήμερα λοιπόν, ήταν η σειρά των ανδρών να αγωνισθούν στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Το πρωινό πρόγραμμα, περιελάμβανε 14 αγώνες ενώ το απόγευμα, από τις 15.30 θα διεξαχθούν άλλοι 12. Με βάση την επίδοση τους στον αγώνα κατάταξης , έχουν περάσει ήδη στη φάση των «32» οι Im DH (ΚOR), Tsyrempilov (RUS), Yamamoto (JPN), Jang YH (KOR), PARK KM(KOR), Di Buo (ITA).

    Εντυπωσιακός ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2003, στην Νέα Υόρκη, ο Ιταλός Michele Frangili , νίκησε με 169- 117 τον Bundhun (MRI). Ο Ιταλός, δεύτερος στους Ολυμπιακούς αγώνες στο Σίδνευ, είχε οκτώ «δεκάρια», εννιά «εννιάρια» και ένα «οκτάρι» στις 18 προσπάθειές του. Το παγκόσμιο ρεκόρ με 177 β. ανήκει στον Κορεάτη Jang Yong Ho από την 1 Σεπτεμβρίου 2001.

    Την ίδια επίδοση με τον Ιταλό είχε και ο Johnson (USA) , πέμπτος στην παγκόσμια κατάταξη. Νίκησε 169- 136 τον Youssef (EGY) . Εντυπωσιακός και ο Barnes (USA), τρίτος στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα , νίκησε 168- 154 τον Muznik (SLO).

    Συναρπαστικός ήταν ο αγώνας του Κινέζου Xue με τον Αμερικάνο Shull. Πρόσφεραν υψηλού επιπέδου θέαμα. Επικράτησε ο πρώτος με 167- 166.

    Στους υπόλοιπους αγώνες , τα αποτελέσματα ήταν :

    Koprivnikar (SLO)- Orbay (TUR) 151-159, Badenov (RUS)- Caspersen (DEN) 153- 152, Nanos( GRE)- Serdyuk (UKR) 153- 161, Nevmerzhitskiy ( RUS)- Lindsay (AUS) 157- 153, Van der Hoff(NED)- Hamano(JPN) 156- 158, Ruban (UKR)- Wojtkowiak (POL) 149- 148, Anderson (SWE)- Ebden (NZL) 148-142, Eriksson (SWE)- McKittrick(USA) 153- 151, Hendrickx (BEL)- Proc (POL) 165- 156, Karageorgiou (GRE)- Bager (DEN) 151- 163

    Οι δύο από τους τρεις Ελληνες αθλητές που ολοκλήρωσαν τις προσπάθειές τους δεν είναι ικανοποιημένοι από την απόδοση τους. Ο Νάνος Απόστολος, σε δηλώσεις του, τόνισε ότι το Παναθηναϊκό Στάδιο βοηθάει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση των τοξοτών, «πάντα όπως υπάρχει η άσχημη στιγμή στον αγώνα». «Σήμερα ήταν έναν κακός αγώνας για μένα. Την επόμενη φορά μπορεί να είμαι εγώ ο τυχερός και ας ελπίσουμε το καλύτερο. Ο μεγάλος στόχος είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες το 2004 και μια θέση στην οκτάδα. Το κίνητρο είναι η αγάπη μου για το σπορ. Ευελπιστώ στις επόμενες διοργανώσεις να έχω καλύτερη απόδοση και να βρίσκομαι μέσα στην αφρόκρεμα των αθλητών της τοξοβολίας του κόσμου» τόνισε. Ο Καραγεωργίου Αλέξανδρος δυστυχώς αντιμετώπισε πρόβλημα με τις ρυθμίσεις του τόξου του. «Στις πρώτες προσπάθειες παρουσιάστηκε πρόβλημα. Όταν ρύθμισα το τόξο μου, ο αντίπαλός μου είχε ήδη φύγει τέσσερις πόντους μπροστά» είπε και υποσχέθηκε «Θα προσπαθήσω να ρίξω καλύτερα το 2004»

    Το τρίτο μέλος της ελληνικής εθνικής ομάδας τοξοβολίας ανδρών, Καλογιαννίδης Γεώργιος, θα αγωνιστεί στις 15:30.

    [21] ΣΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΓΙΑ...ΒΡΟΧΗ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΑΠΑΣ

    Ρώμη, 10 Αυγούστου 2003 (19:20 UTC+2)

    Να προσευχηθούν ζητώντας από τον Θεό να σταματήσει τον καύσωνα που ταλαιπωρεί την Ευρώπη και να βρέξει προέτρεψε τους πιστούς καθολικούς ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ, μεταδίδει το BBC.

    Πάντως, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχισθούν τουλάχιστον έως τα μέσα της εβδομάδος.

    Η θερμοκρασία, που σε πολλές χώρες ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου ευθύνεται για το κύμα πυρκαγιών που κατάστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων στην Πορτογαλία, την Γαλλία και την Ολλανδία.

    Στο Παρίσι καταγράφηκαν θερμοκρασίες αντίστοιχές με εκείνες στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ νέο υψηλό ρεκόρ θερμοκρασίας σημειώθηκε, σήμερα, και στη Βρετανία, όπου στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 37,9 βαθμούς Κελσίου.

    ΘερμοκρασίεςΣαχάρας καταγράφονται και σε περιοχές της Γερμανίας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Σάαρλαντ το θερμόμετρο έφτασε στους 41 βαθμούς Κελσίου.

    [22] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΛΙΒΑΝΟ

    Ιερουσαλήμ, 10 Αυγούστου 2003 (18:15 UTC+2)

    Κορυφώνεται η ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την οργάνωση Χεζμπολάχ, καθώς ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν νωρίς το απόγευμα επιδρομή στο νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για τον σημερινό θάνατο Ισραηλινού από οβίδα της αντιαεροπορικής άμυνας της λιβανικής σιιτικής οργάνωσης.

    Όπως μεταδίδει το BBC, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν θύματα από την ισραηλινή επιδρομή, που σύμφωνα με την αστυνομία του Λιβάνου είχε ως στόχο συγκεκριμένη περιοχή κοντά στο χωριό Τάιρ Χάρφα.

    Λίγο πριν την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο νότιο Λίβανο, ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε και τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν στην πόλη Σλόμι, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο από οβίδα της αντιαεροπορικής άμυνας που εκτόξευσε η λιβανική σιιτική οργάνωση.

    Ισραηλινές στρατιωτικές και νοσοκομειακές πηγές υποστηρίζουν ότι στόχος των ανδρών της Χεζμπολάχ ήταν εβραϊκός οικισμός της πόλης, αλλά η σιιτική οργάνωση λέει από την πλευρά της ότι στόχος της ήταν ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που προέβαιναν σε παραβιάσεις του λιβανικού εναέριου χώρου.

    Στην περιοχή επικρατεί αυξημένη ένταση τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των ανδρών της Χεζμπολάχ, μετά από μια σχετικά ήρεμη περίοδο, και όπως εκτιμούν ανταποκριτές των διεθνών μέσων ενημέρωσης από την περιοχή, ο σημερινός θάνατος ενός Ισραηλινού θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» της έντασης.

    [23] "ΕΦΥΓΕ" ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 74 ΧΡΟΝΩΝ Ο ΖΑΚ ΝΤΕΡΕ

    Παρίσι, 10 Αυγούστου 2003 (17:56 UTC+2)

    «Εφυγε» σε ηλικία 74 ετών ο γάλλος κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, Ζακ Ντερέ, τον οποίο η κινηματογραφική κοινότητα αποκαλούσε «γάλλο Χίτσκοκ», λόγω του απαράμιλλου ταλέντου του στις ταινίες με αγωνιώδη πλοκή.

    Από τη δεκαετία του '60 αρχίζει να ξεδιπλώνει το μεγάλο του ταλέντο, ενώ σκηνοθέτησε ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησαν ορισμένα από τα λαμπρότερα αστέρια του γαλλικού και παγκόσμιου κινηματογραφικού στερεώματος, όπως η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν, το αγαπημένο του κινηματογραφικό «παιδί».

    Ένα από τα πλέον γνωστά έργα του είναι το La Piscine (Η πισίνα), που γυρίστηκε το 1968 σε μια βίλα στο Σεν Τροπέ, με πρωταγωνιστή τον Αλέν Ντελόν.

    Γεννημένος το 1929, στη Λυών, ο Ντερέ ονειρευόταν από παιδί να γίνει ηθοποιός και για τον λόγο αυτό παρακολούθησε μάλιστα μαθήματα υποκριτικής στο Παρίσι. Μεγαλώνοντας, ωστόσο, ακολούθησε τον δρόμο της σκηνοθεσίας.

    [24] ΡΕΚΟΡ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 10 Αυγούστου 2003 (17:39 UTC+2)

    Έσπασαν ταθερμόμετρα, σήμερα, στη Βρετανία, καθώς ο υδράργυρος «σκαρφάλωσε» στους 37,9 βαθμούς Κελσίου, καταγράφοντας νέο ρεκόρ υψηλότερης θερμοκρασίας.

    Όπως μεταδίδει το BBC, το θερμόμετρο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου έφτασε τους 37,9 βαθμούς Κελσίου, καταρρίπτοντας έτσι το προηγούμενο ρεκόρ (37,1 βαθμοί Κελσίου), που είχε σημειωθεί τον Αύγουστο του 1990.

    [25] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΜΠΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Τζέντα, 10 Αυγούστου 2003 (15:45 UTC+2)

    Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς κατηγόρησε το Ισραήλ ότι με τις συνεχιζόμενες επιδρομές που διεξάγει θα προκαλέσει τη διακοπή της εκεχειρίας των Παλαιστινιακών οργανώσεων.

    Από την Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου βρίσκεται για διαβουλεύσεις σχετικά με την εφαρμογή του «οδικού χάρτη», ο Αμπάς δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις τελευταίες ημέρες τις εισβολές, τις δολοφονίες και τις καταστροφές, γεγονός που το καθιστά υπεύθυνο για τα αποτελέσματα.

    Σε ανάλογη τοποθέτηση προχώρησε χθες, Σάββατο, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ.

    [26] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2003 (10:29 UTC+2)

    Κυριακή 10/8

    a.. Το «Θεατρικό Σανίδι», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, την κωμωδία του Μολιέρου «Ο Φιλάργυρος», σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Παίζουν: Βασίλης Τσιβιλίκας, Βασίλης Κολοβός, Ερση Μαλικένζου, Γιώργος Ματαράγκας, Μπάμπης Κλαλιώτης, Ανδρέας Βαρούχας, Μπάμπης Χατζιδάκης κ.ά.

    b.. Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου με την Ελένη Πέτα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα.

    c.. Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στη Χίο.

    d.. Την κωμωδία του Μπομαρσέ, ο «Κουρέας της Σεβίλλης, παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στη Λευκάδα, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη. Παίζουν: Αρης Λεμπεσόπουλος, Ταξιάρχης Χάνος, Δήμητρα Ματσούκα κ.ά.

    e.. Το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας παρουσιάζει το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» του Σαίξπηρ, στην Καλαμάτα, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Αρης Σερβετάλης, Αννα Μάσχα, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Λεωνίδας Κακούρης κ.ά.

    f.. Συναυλία της Μαρίας Φαραντούρη στη Σάμη Κεφαλονιάς. Συμμετέχει ο Δώρος Δημοσθένους.

    g.. Ο Σωκράτης Μάλαμας τραγουδά στην Ιεράπετρα.

    Δευτέρα 11/8

    a.. «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, από το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη. Παίζουν: Τάσος Χαλκιάς, Νίκος Δαδινόπουλος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Δημήτρης Καραμπέτσης, Ελισάβετ Ναζλίδου, Ελπίδα Μπραουδάκη κ.ά.

    b.. Η Καλλιόπη Βέττα τραγουδά στην Αξιούπολη και αύριο στον Αρμενιστή (Χαλκιδική).

    Τρίτη 12/8

    a.. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσική με την Πανσέληνο» στη Ρωμαϊκή Αγορά εμφανίζονται οι Σαβίνα Γιαννάτου και Τάσος Μυσιρλής, στο Κάστρο Λαμίας οι Μανώλης Μητσιάς και Αργυρώ Καπάρου, στο Στάδιο Δελφών οι Λίνος Κόκοτος και Δημήτρης Καβράκος, στη Δήλο η Αλίκη Καγιαλόγλου.

    b.. Πιανιστικό πανόραμα στο Λυκαβηττό, με τους Ελισάβετ Κουναλάκη, Νίκο Λάαρη, Αγγελική και Μαρία Μπόλλα, Χρίστο Παπαγεωργίου, Γιώργο Πέτρου, Βίκυ Στυλιανού και Παναγιώτη Τροχόπουλο, που παρουσιάζουν «Χορούς στο φως του φεγγαριού», συνθέσεις των Σοπέν, Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ, Μπαχ, Σούμαν, Τσαϊκόφσκι, Γκριγκ, Μότσαρτ, Μπραμς, Χατζιδάκι κ.ά.

    c.. Συναυλία Δημήτρη Μητροπάνου και Δημήτρη Μπάση, στην Ανδρο.

    d.. Δραματοποιημένη παρουσίαση της «Σονάτας του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου, στις 9 μ.μ., στο υπαίθριο θέατρο «Οδύσσειον» στην Ποταμούλα Τριχωνίδας.

    e.. Συναυλία του Γιώργου Κατσαρού στην Κέρκυρα, με ερμηνευτές τους Ηλία Κλωναρίδη, Φωτεινή Σαββατιανού και Γιώργο Τσαρνά.

    Τετάρτη 13/8

    a.. Οι «Χειμερινοί Κολυμβητές» δίνουν συναυλία στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

    Πέμπτη 14/8

    a.. Την «Ασέα», ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Νίκο Γκάτσο, που έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης σε στίχους Θοδωρή Γκόνη παρουσιάζει ο συνθέτης, μαζί με άλλα τραγούδια του, στις 9.30 μ.μ., στο χωριό Αραχαμίταις Αρκαδίας, κοντά στην Ασέα, γενέθλιο τόπο του Ν. Γκάτσου. Είσοδος ελεύθερη.

    b.. Συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Πολυδένδρι.

    c.. Συναυλία των Δημήτρη Μητροπάνου και Δημήτρη Μπάση, στο Γαλατά Τροιζηνίας.

    Παρασκευή 15/8

    a.. Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στη Νίσυρο.

    Σάββατο 16/8

    a.. Συναυλία των Δημήτρη Μητροπάνου και Δημήτρη Μπάση, στη Ρόδο.

    b.. Συναυλία του Παντελή Θαλασσινού στη Ρόδο.

    c.. Την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη παρουσιάζει το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στην Ιλιδα. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μάγια Λυμπεροπούλου, Δημήτρης Αλεξανδρής κ.ά.

    d.. Η «Ευάδνη», η παράσταση - συνάντηση των Θοδωρή Γκόνη, Νίκου Ξυδάκη, Χρήστου Μποκόρου και Δήμου Αβδελιώδη, με την Ολια Λαζαρίδου -αλλά και τη Μαρία Φαραντούρη, η φωνή της οποίας ακούγεται στα χορικά- θα παρουσιαστεί στη Θάσο.

    e.. Συναυλία της Ελένης Τσαλιγοπούλου και του Μανώλη Λιδάκη, στο λιμάνι της Αστυπάλαιας.

    f.. Συναυλία του Πέτρου Γαϊτάνου στη Νεάπολη Λακωνίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 August 2003 - 18:13:49 UTC