Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΑΚΣΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΥΟ
  • [02] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ "ΝΕW YORK TIMES"
  • [03] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ
  • [04] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
  • [05] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
  • [06] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ
  • [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [08] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ
  • [09] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ
  • [10] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ
  • [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 24,5% ΓΙΑ ΤΗΝ INTERLIFE ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ
  • [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ
  • [14] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΙΧΘΥΟΚΙΒΩΤΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΞΥΛΙΝΕΣ ΨΑΡΟΚΑΣΕΛΕΣ ΑΠΟ 1/1/2004
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΜΕ ΓΑΛΛΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ
  • [16] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ
  • [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [18] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ
  • [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [20] ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΙΛΑΝΑΚΗ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΚΕΡΔΙΣΕ 6-1 ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ "ΑΝΘΕΜΙΑ"
  • [25] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 76 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ
  • [27] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
  • [28] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [29] Ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΣΤΑ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ"
  • [30] ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [31] Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ Β.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
  • [32] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ
  • [33] ΟΙ "ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

  • [01] ΧΑΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ ΑΚΣΑ ΑΝΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΔΥΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΑΛΛΩΝ ΕΝΔΕΚΑ

    Ιερουσαλήμ, 12 Αυγούστου 2003 (17:05 UTC+2)

    Η εξτρεμιστική, ισλαμική οργάνωση Χαμάς αλλά και η ευρισκόμενη κοντά στο Γιάσερ Άραφατ οργάνωση Ταξιαρχίες Ακσά, ανέλαβαν, πριν από λίγη ώρα, την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας, που έγιναν σήμερα κατά ισραηλινού οικισμού στη Δυτική Όχθη και εναντίον σούπερ μάρκετ στο Τελ Αβίβ.

    Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιστοσελίδα στο διαδίκτυο του γερμανικού περιοδικού «Σπίγκελ», «Spiegel-online», κατά τις επιθέσεις των δύο Παλαιστίνιων καμικάζι σκοτώθηκαν οι ίδιοι οι δράστες, δύο Ισραηλινοί, ενώ τραυματίστηκαν άλλα ένδεκα άτομα, από τα οποία τα δύο σοβαρά.

    Συγκεκριμένα, στην είσοδο του οικισμού Αριέλ, ένας από τους δράστες κι ενώ βρισκόταν σε στάση λεωφορείου ανατίναξε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω με αποτέλεσμα, όπως ανακοίνωσαν τα σωστικά συνεργεία που έσπευσαν στην περιοχή, να σκοτωθεί ένας 18χρονος Ισραηλινός και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι δύο. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Χαμάς.

    Μία ώρα νωρίτερα, ο άλλος Παλαιστίνιος καμικάζι ανατινάχτηκε μέσα σε σούπερ μάρκετ, που βρίσκεται στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Ρος Χααγίν, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα Ισραηλινός και να τραυματιστούν άλλοι εννέα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες Ακσά.

    Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να μπει σε κίνδυνο η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει την απελευθέρωση 76 Παλαιστίνιων κρατουμένων.

    Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις μέσω ανακοίνωσης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και με την οποία δημοσιοποιούσε, ταυτόχρονα, ότι αποποιούνταν τη συμφωνία της 29ης Ιουνίου για κατάπαυση του πυρός.

    Όπως ανακοινώθηκε, ο πρωθυπουργός της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, εξαιτίας των επιθέσεων αυτοκτονίας, διέκοψε το ταξίδι που πραγματοποιούσε σε χώρες του Περσικού Κόλπου.

    «Συντομεύω την επίσκεψή μου και θα επιστρέψω εντός της ημέρας στην πατρίδα μου», τόνισε ο Αμπάς που πληροφορήθηκε τις εξελίξεις ενόσω βρισκόταν στο Κατάρ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.

    «Καταδικάζω τις δύο επιθέσεις κατά Ισραηλινών, καταδικάζω, όμως, και τις συνεχιζόμενες ισραηλινές προκλήσεις. Η κυβέρνηση των Παλαιστινίων θα δουλέψει σκληρά ώστε να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνη στην περιοχή», πρόσθεσε ο Αμπάς.

    Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, προειδοποίησε το Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους για τις συνέπειες τυχόν διακοπής της ειρηνευτικής διαδικασίας.

    «Τις εβδομάδες που πέρασαν, οι δύο πλευρές έκαναν αποφασιστικά και θαρραλέα βήματα στο δρόμο της ειρήνης. Τρομοκρατία και βία δεν πρέπει να πάρουν ξανά το πάνω χέρι», τόνισε ο Γιόσκα Φίσερ.

    [02] ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ "ΝΕW YORK TIMES"

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (18:35 UTC+2)

    "Η απάντηση στο δημοσίευμα των New York Times εδόθη και από το ίδιο το State Department". Τα παραπάνω δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανακοινώσεις του State Department σχετικά με το δημοσίευμα των New York Times, το οποίο αναφερόταν στη δράση της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα.

    [03] ΛΟΥΚΕΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΦΕΤ ΣΕ ΤΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (11:19 UTC+2)

    Δυο ζαχαροπλαστεία και ένα αρτοποιείο έκλεισε κατά τις προηγούμενες μέρες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), στη διάρκεια συστηματικών ελέγχων που διενεργεί, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξυγίανση και ομαλοποίηση της αγοράς.

    Στα συγκεκριμένα καταστήματα διαπιστώθηκαν ελλιπείς συνθήκες υγιεινής στην παρασκευή και συντήρηση των προϊόντων. Η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων ισχύει μέχρι να συμμορφωθούν αυτά με την κείμενη νομοθεσία.

    Επίσης, κατά το τελευταίο εξάμηνο ο ΕΦΕΤ πραγματοποίησε ελέγχους στα 36 δημόσια νοσοκομεία του νομού Αττικής και έγιναν συστάσεις στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

    [04] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ Α. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (14:35 UTC+2)

    Αίτηση αποφυλάκισης κατέθεσαν σήμερα στην Εισαγγελία Εφετών οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορούμενου για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη» Ανέστη Παπαναστασίου.

    Νωρίτερα παρουσιάστηκε δικονομική εμπλοκή λόγω της μη παράτασης, εκ μέρους του Συμβουλίου Εφετών, της κράτησής του για έξι μήνες. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Ανέστης Παπαναστασίου θα έπρεπε να είχε αποφυλακιστεί στις 9 Αυγούστου.

    Οι συνήγοροι του Ανέστη Παπαναστασίου ζητούν να αφεθεί ελεύθερος διαφορετικά υποστηρίζουν ότι οι διωκτικές αρχές θα διαπράξουν το αδίκημα της παράνομης κράτησης και της παράβασης καθήκοντος.

    [05] ΜΕΪΜΑΡΑΚΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:47 UTC+2)

    «Τα περιθώρια στενεύουν. Η Ολυμπιακή προπαρασκευή και οι προετοιμασίες της διοργάνωσης των Αγώνων του 2004, εισέρχονται πλέον στην τελική ευθεία. Ήδη, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση και από αύριο Τετάρτη 13/8, θα μας χωρίζει ένας χρόνος-365 ημέρες ακριβώς- από την τελετή έναρξής τους», δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, μετά το τέλος των αγώνων της τοξοβολίας (Test events) που πραγματοποιούνται στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τους οποίους και παρακολούθησε.

    «Οι όποιες κυβερνητικές παραλείψεις και καθυστερήσεις πρέπει να μας ενεργοποιήσουν περισσότερο. Χρειάζεται επιτάχυνση, συνεργασία και συνεννόηση όλων. Πολιτεία, Οργανωτική Επιτροπή, φορείς και εθελοντές, εγρήγορση και καλύτερο συντονισμό. Απαιτείται διαφάνεια, ενημέρωση και σκληρή δουλειά για να υπάρξει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

    «Έχουμε πολύ.. κουπί να τραβήξουμε μέχρι το τέλος. Στη διάρκεια λοιπόν της Ολυμπιάδας, περίοδο την οποία και διανύουμε, πιστεύω ότι τα test events είναι χρήσιμα γιατί έτσι διαπιστώνουμε αδυναμίες και μπορούμε να διορθώσουμε τα κυβερνητικά λάθη», ανέφερε.

    «Η όποια κριτική γίνεται είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική. Άλλωστε, ''το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν''. Οι Αγώνες δεν πρέπει να γίνουν πεδίο εσωτερικής σύγκρουσης, εκμετάλλευσης και κομματικών διενέξεων. Δεν είναι αγώνες προβολής ούτε των κομμάτων, ούτε πολύ περισσότερο- της Κυβέρνησης. Είναι Αγώνες του Πολιτισμού και του ''ευ αγωνίζεσθαι'' της παγκόσμια νεολαίας», σημείωσε.

    [06] ΤΗ ΛΥΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ ΕΞΕΦΡΑΣΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:34 UTC+2)

    Την λύπη του για τον θάνατο του συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε τηλεγράφημα που απέστειλε στη σύζυγο του εκλιπόντος, Ελένη.

    «Μετά πολλής λύπης επληροφορήθημεν την εν Κυρίω κοίμησιν του προσφιλούς συζύγου υμών αείμνηστου Αντώνιου, του «αιωνίου εφήβου» και «ραψωδού της ελπίδος» του χαριέντος Ανθρώπου, του πολλά προσενεκγόντος εις τα ελληνικά γράμματα και τιμήσαντος την Εκκλησίαν και το Γένος διεθνώς», υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    «Δεηθέντες υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού εν σκηναίς δικαίων μετά των απ' αιώνος ευαρεστησάντων τω Κυρίω, εκφράζομεν τη υμετέρα Ευγενεία, την πατρικήν συμπάθειαν και τα συλλυπητήρια ημών επί τω θανάτω του μακαριστού συζύγου υμών, ευχόμενοι όπως ο και νεκρών και ζώντων την εξουσίαν έχων Χριστός ο Θεός ημών αναπαύση την ψυχήν του αφ' ημών μεταστασάντος υπό την σκιάν του ξύλου της ζωής παρά τας διεξόδος των υδάτων, η δε μνήμη αυτού αγήρως», πρόσθεσε.

    «Επί δε τούτοις, απονέμομεν υμίν πανοικεί ολόθυμον την πατρικήν και Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν και επικαλούμεθα εφ' υμάς την χάριν του Θεού και το άπειρον αυτού έλεως», κατέληξε.

    [07] ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:27 UTC+2)

    Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας, κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω:

    1. Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλαιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών - Κορίνθου, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισού μέχρι το νέο κόμβο Τριπόλεως (Εξαμίλια), την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας.

    2. Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον κόμβο του Ρίου μέχρι τον κόμβο της Λεωφόρου Κηφισού, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    3. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα εξόδου, από τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση) μέχρι τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), την Πέμπτη 14 Αυγούστου και από 16.00 έως 21.00 ώρας.

    4. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ισόπεδο κόμβο Μπράλου (Θερμοπύλες), μέχρι τον κόμβο Τατοΐου (Μεταμόρφωση), την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    5. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας από το 11ο χιλιόμ. μέχρι τη γέφυρα Στρυμώνα, στο ρεύμα εξόδου, την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 17 Αυγούστου από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    6. Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών από την αερογέφυρα Ρυσίου μέχρι το 34ο χιλιόμ. αυτής, στο ρεύμα εξόδου, την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου, την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    7. Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο ρεύμα εξόδου, από τη Λάρισα (χ.θ. 356) μέχρι τα όρια Νομού Πιερίας (χ.θ. 399) την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003 και από 16.00 έως 21.00 ώρας και στο ρεύμα εισόδου την Κυριακή 17 Αυγούστου 2003 και από 15.00 έως 22.00 ώρας.

    Σε όλες τις παραπάνω ημέρες και ώρες απαγορεύεται επίσης η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου και στην εθνική οδό Σχηματαρίου-Χαλκίδας, από τη διασταύρωση της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    [08] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:21 UTC+2)

    Ταλαιπωρήθηκαν οι επιβάτες στο λιμάνι του Πειραιά εξαιτίας των καθυστερήσεων πλοίων.

    Το πλοίο «Εξπρές Ποσειδών» έφτασε στον Πειραιά, με 5,5 ώρες καθυστέρηση, στις 2 τα ξημερώματα. Το πλοίο έπρεπε να έχει φτάσει στις 8μμ και να αναχωρήσει ξανά στις 10μμ για Πάρο, Νάξο, Ιο και Σαντορίνη.

    Με καθυστέρηση τεσσάρων περίπου ωρών κατέπλευσε στις 10μμ στο λιμάνι του Πειραιά όπου και του απαγορεύθηκε ο απόπλους το «ΧΑΙΣΠΙΝΤ Ι» με 707 επιβάτες.

    Το πλοίο είχε ξεκινήσει τη 7:45πμ από Πειραιά εκτελώντας κυκλικό δρομολόγιο για Πάρο - Θήρα και ενώ έπλεε μεταξύ Κέας και Μακρονήσου τη 09:30πμ παρουσίασε μηχανοηλεκτρολογική βλάβη στο Νο 1 waterjet με αποτέλεσμα τη μείωση της ταχύτητάς του.

    Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Πάρου όπου επιθεωρήθηκε από ΤΚΕΠ λιμένα Πάρου και απέπλευσε για Θήρα κάνοντας χρήση των υπόλοιπων τριών προωστηρίων συστημάτων, εκτελώντας κανονικά το κυκλικό του δρομολόγιο για Θήρα - Πάρο -Πειραιά.

    Το πλοίο δεν θα εκτελεί δρομολόγια μέχρι την Παρασκευή και θα αντικατασταθεί από το «Παναγία Εκατονταπυλιανή»

    [09] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΜΟΝΕΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:17 UTC+2)

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή την εκδήλωση συμπτωμάτων σαλμονέλας στα μέλη της γερμανικής ομάδας κωπηλασίας που βρισκόταν στη χώρα μας προκειμένου να λάβει μέρος στους αγώνες στο Σχινιά διέταξε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημ. Λινός.

    Ο κ. Λινός ζήτησε να διακριβωθούν οι καταγγελίες περί ελλιπούς τήρησης των κανονισμών υγιεινής στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Νηρεύς της Νέας Μάκρης, στο οποίο είχαν καταλύσει οι Γερμανοί αθλητές.

    Η έρευνα θα επεκταθεί και στους αρμόδιους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Υγιεινής της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο κ. Λινός δεν ενημέρωσαν ούτε το υπουργείο Υγείας, ούτε την ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 για τις παρατυπίες που εντόπισαν κατά τη διενέργεια ελέγχων τους οποίους διενήργησαν στις 23 και τις 30 Ιουλίου 2003 στο ξενοδοχείο ενόψει της αθλητικής διοργάνωσης.

    [10] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΑΜΕΣΑ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (20:50 UTC+2)

    Τις πληγείσες περιοχές από τη προχθεσινή νεροποντή και χαλαζόπτωση στον νομό Λάρισας και Μαγνησίας επισκέφθηκε κλιμάκιο του υπουργείου Γεωργίας και του ΕΛΓΑ.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης δεσμεύτηκε ότι η διαδικασία καταγραφής των ζημιών θα ξεκινήσει αμέσως, προκειμένου να δοθούν τους επόμενους μήνες οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς.

    «Οι παραγωγοί πρέπει να ξέρουν ότι δεν θα βρεθούν μόνοι τους αυτή τη δύσκολη στιγμή, η Πολιτεία, το υπουργείο Γεωργίας, ο ΕΛΓΑ θα βρίσκεται στο πλευρό τους και μαζί θα αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Χατζημιχάλης.

    Αύριο κλιμάκιο του ΕΛΓΑ θα επισκεφθεί περιοχές της Φθιώτιδας, που υπέστησαν ζημιές από τη χθεσινή νεροποντή.

    [11] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

    Δράμα, 12 Αυγούστου 2003 (17:39 UTC+2)

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη νομαρχία της Δράμας, ύστερα από την απροσδόκητη εμπλοκή όπως χαρακτηρίστηκε που σημειώθηκε στο θέμα της μεταβίβασης πίστωσης 13.600.000 ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών στη νομαρχία, ώστε να αρχίσει η υλοποίηση του προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, το οποίο αφορά σε απολυμένους εργαζόμενους της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην περιοχή.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από όλους τους αρμόδιους φορείς της περιοχής και συντάχθηκε κείμενο επιστολής, το οποίο στάλθηκε με φαξ στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

    Ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου του νομού Χρήστος Βασιλειάδης, που συμμετείχε στη σύσκεψη, τόνισε ότι «...η όλη διαδικασία έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου, αλλά παρότι πέρασαν δύο μήνες από τότε δε γνωρίζουμε πότε τελικά θα σταλούν τα 13.600.000 ευρώ και μέσω ποιου κωδικού».

    Εξάλλου, είπε πως «μετά τις 20 Αυγούστου οι αρμόδιοι φορείς της Δράμας θα βρίσκονται στην Αθήνα και θα έχουν συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, Εργασίας Δημήτρη Ρέππα, με υφυπουργούς που χειρίζονται το θέμα αυτό και με υπηρεσιακούς παράγοντες, ενώ αναμένεται να γίνει και σύσκεψη στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί τι ακριβώς προέκυψε και που κόλλησε η χρηματοδότηση του όλου προγράμματος, που έχει εγκριθεί ήδη προ πολλού από το Ελεγκτικό Συνέδριο».

    Στο μεταξύ καταβάλλονται προσπάθειες από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας και άλλους φορείς να εγκριθεί και ένα δεύτερο πρόγραμμα για άλλα 310 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία εργάζονται στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία και απολύθηκαν πέρσι τον Αύγουστο.

    Πάντως, οι φορείς της Δράμας εκφράζουν την αισιοδοξία ότι θα επέλθει απεμπλοκή της χρηματοδότησης του πρώτου προσυνταξιοδοτικού προγράμματος, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουν και στο δεύτερο πριν από την εκπνοή του χρόνου αυτού.

    [12] ΑΥΞΗΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΚΑΤΑ 24,5% ΓΙΑ ΤΗΝ INTERLIFE ΣΤΟ 6ΜΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (16:45 UTC+2)

    Αύξηση της τάξης του 24,50% σε σχέση με πέρσι παρουσίασε στο πρώτο εξάμηνο του έτους ο κύκλος εργασιών της βορειοελλαδικής ασφαλιστικής εταιρίας ΙΝTERLIFE AAΕΓΑ. Αναλυτικότερα, τα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 5,869 εκατ. ευρώ, έναντι 4,714 εκατ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002.

    Η σύνθεση χαρτοφυλακίου διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με το 2002, με αποτέλεσμα να κατανέμεται κατά το 68,5% στο αυτοκίνητο και κατά το υπόλοιπο 31,5% σε διάφορους κλάδους. "Ωστόσο, ο κλάδος πυρός αυξήθηκε κατά 44,36%, οι μεταφορές κατά 36,25%, η νομική προστασία και βοήθεια κατά 25.55% και o κλάδος διαφόρων ατυχημάτων κατά 23,62%", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας.

    [13] ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (16:33 UTC+2)

    Με επικράτηση των αγοραστών έναντι των πωλητών έληξε τελικά η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), καθώς το εντυπωσιακό "ριμπάουντ" συγκεκριμένων μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησε το γενικό δείκτη τιμών σε θετικό έδαφος, παρά τις σημαντικές ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις, σε εύρος 32,01 μονάδων.

    Ειδικότερα, με αιχμή του δόρατος τις τηλεπικοινωνιακές και τραπεζικές μετοχές, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε με οριακά κέρδη, της τάξης του 0,14% και διαμορφώθηκε στις 2.135,20 μονάδες, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ των 2.113,10 και των 2.145,11. Υποτονικός παρέμεινε πάντως και σήμερα ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος δεν ξεπέρασε τα 118,2 εκατ. ευρώ, αποτυπώνοντας το κλίμα θερινής ραστώνης στην αγορά.

    Από το σύνολο των μετοχών που άλλαξαν χέρια, οι 72 ενισχύθηκαν, έναντι 258 πτωτικών και 51 στάσιμων. Στο "στρατόπεδο" των χαμένων, οι περισσότερες μετοχές προέρχονταν από τη μικρή και σε μικρότερο βαθμό τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι οποίες δέχτηκαν σήμερα ισχυρές πιέσεις. Αλλωστε, η εικόνα αυτή αντανακλάται και στην πορεία των δεικτών FTSE.

    O ASE-20 των επιλεγμένων blue chips έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,71%, σε αντίθεση με τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και τον SMALL CAP-80 της μικρής, που τερμάτισαν αμφότεροι σε αρνητικό έδαφος, με απώλειες 0,37% και 1,70% αντίστοιχα. Κατά 0,11% υποχώρησε ο FTSE/ASE-140.

    Την κατιούσα ακολούθησαν και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξης του 3,87%, κατέγραψε ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας, ακολουθούμενος κατά σειρά από εκείνους των εκδόσεων-εκτυπώσεων (-2,34%) και των ειδών-λύσεων πληροφορικής (-2,23%). Στον αντίποδα, την πιο αισθητή άνοδο σημείωσε ο κλάδος των ασφαλειών (1,07%), ενώ με θετικό πρόσημο έκλεισαν επίσης οι τράπεζες (0,15%), οι τηλεπικοινωνίες (0,42%) και οι εταιρίες επενδύσεων.

    Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, οι μετοχές του ΟΤΕ και της VODAFONE έδωσαν τον ρυθμό, αντισταθμίζοντας τις μικρές απώλειες στον τίτλο της Cosmote, ενώ στον τραπεζικό δείκτη, η μάχη της ανόδου κερδήθηκε κυρίως χάρη στους δύο μεγάλους "παίκτες" του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, την Εθνική (0,34%) και την Αlpha Bank (0,56%).

    Σε ό, τι αφορά τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, με απώλειες έκλεισαν τα βασικά μέταλλα (-0,72%), οι βιομηχανίες (-0,78%), τα διυλιστήρια (-0,42%), οι εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,39%), οι κατασκευές (-1,55%), τα μη μεταλλικά ορυκτά-τσιμέντα (-0,74%), το λιανικό εμπόριο (-0,78%), η παράλληλη αγορά (-1,64%), η πληροφορική (-1,71%), οι συμμετοχές (-0,62%), τα τρόφιμα-ποτά (-1,41%) και το χονδρικό εμπόριο (-0,40%). Μεγάλες απώλειες, της τάξης του 2,71%, κατέγραψε ο δείκτης των μετοχών υψηλής κυκλοφοριακής ταχύτητας.

    Ενδεικτικές της έλλειψης κατεύθυνσης που επικράτησε σήμερα στην αγορά ήταν οι διακυμάνσεις που σημειώθηκαν από το πρωί. Αν και ο δείκτης άνοιξε με κέρδη, στη συνέχεια πραγματοποίησε "βουτιά", που άγγιξε τεχνικά το επίπεδο στήριξης των 2.110 μονάδων. Λίγο αργότερα, επέστρεψε σε θετικό έδαφος, επωφελούμενος από τα κέρδη σειράς ισχυρών "χαρτιών".

    Το θετικό πρόσημο όμως, αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά πρόσκαιρο, με αποτέλεσμα να επιστρέψει σε καθοδική πορεία. Οταν όμως ο τζίρος ξεπέρασε τα 74 εκατ. ευρώ ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε εκ νέου σε ανοδική τροχιά, με αιχμή του δόρατος και πάλι τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, για τις οποίες εκδηλώθηκε σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον.

    [14] ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΙΧΘΥΟΚΙΒΩΤΙΑ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΞΥΛΙΝΕΣ ΨΑΡΟΚΑΣΕΛΕΣ ΑΠΟ 1/1/2004

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (16:20 UTC+2)

    Τη γενικευμένη χρήση του πλαστικού ιχθυοκιβωτίου από την 1η Ιανουαρίου του 2004 και το οριστικό τέλος της ξύλινης ψαροκασέλας πολλαπλής χρήσης, προωθεί με απόφασή του ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Δρυς.

    Πάντως, προκειμένου οι επαγγελματίες του κλάδου να εξοικειωθούν σταδιακά με την αλλαγή, το υπουργείο και η ΕΤΑΝΑΛ Α.Ε. θα διαθέτουν πλαστικά ιχθυοκιβώτια από τις 20 Αυγούστου 2003 στους παραγωγούς-ψαράδες και από τις 15 Σεπτεμβρίου σε ιχθυοεμπόρους και άλλους συναλλασσόμενους.

    Στόχος είναι η γενικευμένη χρήση του πλαστικού ιχθυοκιβωτίου σ' όλη την Ελλάδα να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, οπότε και θα απαγορευτεί οριστικά η χρήση της παραδοσιακής ψαροκασέλας πολλαπλής χρήσης.

    Πάντως, θα επιτρέπεται η χρήση ιχθυοκιβωτίων μίας μόνο χρήσης από διάφορα υλικά (π.χ, ξύλο ή χαρτί). Με τα νέα κιβώτια εξασφαλίζονται καλύτεροι όροι διακίνησης των εμπορευμάτων από άποψη υγιεινής, στο πλαίσιο και της συμμόρφωσης με την κοινοτική νομοθεσία.

    «Η σχετική απόφαση έρχεται να προσαρμόσει τα ισχύοντα στη διακίνηση των αλιευμάτων, με τις προϋποθέσεις που έχουν καθορισθεί στην οδηγία 91/493/ ΕΟΚ και το Π.Δ 412/94 "για την τήρηση όρων υγιεινής στην παραγωγή και διάθεση των αλιευτικών προϊόντων στην αγορά". Ετσι, το ξύλινο ιχθυοκιβώτιο αντικαθίσταται σταδιακά και μέχρι το τέλος του έτους, από άλλου τύπου ιχθυοκιβώτιο, οι προδιαγραφές κατασκευής του οποίου επιτρέπουν τον εύκολο καθαρισμό και απολύμανσή του», διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗ ΜΕ ΓΑΛΛΙΔΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2003 (18:05 UTC+2)

    Αν η Τουρκία επιθυμεί πραγματικά να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Eνωση τότε μπορεί να επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά από συνάντηση με την Υφυπουργό της Γαλλίας, αρμόδια για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Τόκια Σάιφι, παρουσία του Γάλλου Επιτετραμμένου στην Κύπρο, Γκιγιόμ Ρουσόν.

    ''Ελπίζουμε ότι θα εξευρεθεί η χρυσή τομή στο όλο ζήτημα και πως θα υπάρξει μια κοινή αποδεκτή λύση για τις δυο πλευρές μετά από διαπραγμάτευση στη βάση του Σχεδίου Ανάν'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης στην κ. Σαίφι η οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα υπάρξει περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων της νήσου με τη Γαλλία που είναι παραδοσιακά εξαιρετικά καλές.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2003 (17:57 UTC+2)

    Μικρή πτώση παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να παραμένει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,4%, υποχωρώντας στις 86,36 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 313 χιλιάδες λίρες.

    Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,34% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 357,4 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΑΛΥΣΕΙ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2003 (17:55 UTC+2)

    Δεν υπάρχει καμία πρόθεση διάλυσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κύπρος Χρυσοστομίδης απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] Ο Γ. ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΕΔΑΔ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2003 (17:52 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να έχει στα χέρια της μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου τα βασικά σημεία της νομικής επιχειρηματολογίας που θα χρησιμοποιήσει για να στηρίξει τις θέσεις της, όταν παρέμβει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), ότι δεν υπάρχουν λεγόμενα εσωτερικά ένδικα μέσα στα κατεχόμενα όπως ισχυρίζεται η τουρκική πλευρά.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των προσφυγών στο ΕΔΑΔ και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς να παρεμποδίσει Ελληνοκυπρίους να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους αναφορικά με τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως η κυβέρνηση δεν έχει πληροφορίες για δήθεν αιτήσεις Ελληνοκυπρίων προς τη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'', που συστάθηκε στα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 12 Αυγούστου 2003 (15:43 UTC+2)

    Αν και οι πολιτικοί του Κοσσυφοπεδίου είδαν θετικά τις προχθεσινές δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Άμυνας Παντελί Μάικο, ο αλβανικός Τύπος γράφει για αρνητικές αντιδράσεις από την αλβανική πλευρά.

    Τα σημερινά πρωτοσέλιδα των αλβανικών εφημερίδων ασχολούνται μεταξύ άλλων με τα εξής πιο σημαντικά ζητήματα:

    Κοχα Γιον: Αντιδράσεις στο ΣΚ για τις δηλώσεις Μάικο

    Γκαζέτα Σκιπτάρε: «Μπερίσα: Θα μειώσουμε τους φόρους εάν κερδίσουμε» και «Αντιδρά το Βελιγράδι για τις δηλώσεις Μάικο»

    Σέκουλι: «Απολύσεις στα Τελωνεία» και «Οι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τα τείχη της Ανδριανούπολης στο Αργυρόκαστρο»

    Αλμπάνια: «Ο Νάνο για το μήνα του μέλιτος στο εξωτερικό» και «Το ΔΚ έχει λίγες ελπίδες να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές»

    Ζέρι ι Πόπουλιτ: «Ο Μπερίσα κάνει την εκστρατεία της ήττας»

    Ριλίντια Ντεμοκράτικε: «Η ψήφος των πολιτών θα νικήσει το οργανωμένο έγκλημα» και «Η Τζοάνα Νάνο θέλει την προεδρία του ποδοσφαιρικού ομίλου Βλαζνία»

    Ρεπούμπλικα: Αντιδράσεις στα Τίραννα και Κόσοβο για τις δηλώσεις Μάικο»

    Κοριέρι: «Τουρισμό με το σκάφος καταπολέμησης του λαθρεμπορίου» και «Το Κόσοβο χαιρετίζει τις δηλώσεις Μάικο, η Αλβανία αντιτίθεται».

    [20] ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΙΛΑΝΑΚΗ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΉ ΚΕΡΔΙΣΕ 6-1 ΤΗΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (20:52 UTC+2)

    Επίδειξη δύναμης και το πρώτο βήμα για την πρόκρισή της έκανε σήμερα η Προοδευτική, η οποία κέρδισε με 6-1 την Κασσάνδρα στον πρώτο αγώνα για την α` φάση του κυπέλλου Ελλάδας.

    Ο χορός των τερμάτων για τους γηπεδούχους ξεκίνησε αρκετά νωρίς, αφού στο 3' ο Βιλανάκης άνοιξε το σκορ (1-0), ενώ στο 36' ο Ζαϊμι με ψηλοκρεμαστό σουτ έκανε το 2-0. Οι γηπεδούχοι πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του πρώτου ημιχρόνου έχοντας σημειώσει ένα ακόμη γκολ στο 43' με τον Χανιώτη. Οι παίκτες της Προοδευτικής κατάφεραν να ανεβάσουν το δείκτη του σκορ στο 4-0 με τον Ανδράλα (52'). Ο Βιλανάκης σημειώνοντας πολύ καλή εμφάνιση πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του τέρμα στο 81' κάνοντας το 5-0, ενώ η Κασσάνδρα σημείωσε το γκολ της τιμής στο 83' με τον Αθανασιάδη. Το τελικό 6-1 διαμορφώθηκε και πάλι με τον Βιλανάκη στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Τζενάμο, Σιδηρόπουλος (46` Καρανικόλας), Ντακουνάκης, Πουλόπουλος, Ανδράλας, Αγγελόπουλος, Τσακαβέλης (62` Σαμαράς), Μάγγος, Βιλανάκης, Ζαϊμι, Χανιώτης (64` Ρας).

    ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: Νεοφώτιστος, Σακελλαρίδης, Μπουέλε (70` Χατζηζήσης), Φυντανίδης, Κωστής (60` Νικό Ιζέ), Ιωαννίδης, Μπλιθικιώτης, Κορομπόκης (57` Κορμαρής), Κανοτίδης, Αθανασιάδης, Τσιόκας.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟ: ΑΝΟΙΚΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΑΦΗΣΑΝ ΠΑΤΡΑΪΚΟΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (20:48 UTC+2)

    Τις εντυπώσεις μοιράστηκαν σήμερα ο Πατραϊκός και ο Απόλλων Καλαμαριάς. Οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 και έτσι άφησαν ανοιχτούς λογαριασμούς για την πρόκριση στο δεύτερο αγώνα της α' φάσης. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατάφερε να ανοίξει πρώτη το σκορ στο 30' με πλασέ του Ζούνιορ για να ισοφαρίσουν οι γηπεδούχοι στο 90' με τον Ανδρούτσο.

    [22] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΕ ΠΑΟΚ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (20:41 UTC+2)

    Για άνιση μεταχείριση σε σχέση με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΟ κάνει λόγο με ανακοίνωσή της, την οποία έστειλε στην ΕΠΟ η ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Αφορμή στάθηκε η τιμωρία του με ποινή δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών για την επεισοδιακή συμπεριφορά οπαδών της στον τελικό του κυπέλλου με τον Αρη. Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κάνει λόγο για μεγάλη οικονομική ζημιά, αφού θα αναγκαστεί να εκτίσει την ποινή του και στο παιχνίδι της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό.

    Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέρει: «Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ τιμωρήθηκε με την διεξαγωγή δύο αγώνων χωρίς θεατές, λόγω της επεισοδιακής συμπεριφοράς των φιλάθλων της στον τελικό αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος με την ΠΑΕ Αρης.

    Με την ανωτέρω ποινή, που επιβλήθηκε στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ με την υπ΄ αριθμ. 542/29.05.2003 απόφαση της Π.Ε./ΕΠΟ και επικυρώθηκε με την υπ αριθμ. 156/18.07.2003 απόφαση της Επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ, παραβιάζεται η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 4 του ΚΑΠ όπου ρητά ορίζεται ότι σε κάθε περίπτωση υποτροπής εάν έχει προηγηθεί επιβολή ποινής διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές η ποινή που υποχρεωτικά επιβάλλεται είναι αυτή του αποκλεισμού της έδρας και διεξαγωγής των αγώνων σε γήπεδο που ευρίσκεται σε απόσταση άνω των 100 χιλιομέτρων από την έδρα της τιμωρημένης ΠΑΕ.

    Εν προκειμένω η ΠΑΕ ΠΑΟΚ κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-03 είχε τιμωρηθεί ήδη με την ποινή της διεξαγωγής πέντε αγώνων της κεκλεισμένων των θυρών για επεισόδια στον αγώνα με τον Ολυμπιακό και ως εκ τούτου η διεξαγωγή 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών στην περίπτωση υποτροπής της λόγω των επεισοδίων με την ΠΑΕ Αρης στον τελικό Κυπέλλου είναι μη νόμιμη σύμφωνα με την ανωτέρω διάταξη του ΚΑΠ.

    Στις ΠΑΕ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός οι οποίες ήταν υπότροπες και τιμωρήθηκαν για τα επεισόδια στον αγώνα Πρωταθλήματος μεταξύ τους, τους επιβλήθηκε η ποινή της διεξαγωγής των αγώνων τους 100 χλμ μακριά από την έδρα τους κάτι το οποίο αποδεικνύει την άνιση συμπεριφορά της πολιτείας διότι σε ίδιες ακριβώς περιπτώσεις υποτροπής στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν εφαρμόστηκε ο Νόμος σύμφωνα με το άρθρο 29 παρ. 4 του ΚΑΠ ενώ στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ Παναθηναϊκός εφαρμόστηκε.

    Η διατήρηση της μη νόμιμης αυτής απόφασης που ουσιαστικά νομιμοποιεί μια πρωτοφανή παραβίαση του ΚΑΠ επιφέρει μεγάλη οικονομική ζημιά στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία επιφυλάσσεται να την αξιώσει από οποιονδήποτε υπεύθυνο στο μέλλον».

    [23] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (19:20 UTC+2)

    Την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα της αυστραλιανής εφημερίδας «Herald Sun», σύμφωνα με το οποίο η Αυστραλία θα λάβει επιπλέον μέτρα ασφαλείας για την προστασία των αθλητών της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    «Είναι διεθνώς γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο», δήλωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Τύπου και εκτελούσα χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Δήμητρα Σπηλιοπούλου.

    «Αυτό θα έπρεπε ιδιαιτέρως να το γνωρίζουν τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης, αφού η χώρα τους είναι μία από τις επτά χώρες που συμμετέχουν επίσημα στην Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, παρέχοντας εμπειρίες και γνώσεις μεταξύ άλλων και σε θέματα ασφαλείας, για τα οποία δεν έχει διατυπωθεί μέχρι σήμερα από την πλευρά τους καμία αμφισβήτηση», πρόσθεσε

    «Τονίζουμε για μία ακόμη φορά ότι το πρόγραμμα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τύχει της απολύτου αποδοχής της Δ.Ο.Ε.», ανέφερε.

    «Ως εκ τούτου, τα όσα αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της Αυστραλιανής εφημερίδας 'Χέραλντ Σάν', κρίνονται τουλάχιστον υπερβολικά και ακατανόητα», κατέληξε.

    [24] ΙΠΠΑΣΙΑ: ΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ "ΑΝΘΕΜΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (19:16 UTC+2)

    Το τέταρτο διεθνές γκραν πρι υπερπήδησης εμποδίων με την ονομασία «Ανθέμια 2003» βρίσκεται προ των πυλών. Από 22-24 Αυγούστου η διοργάνωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Σουρωτή, από τον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Βασιλικών.

    Τα «Ανθέμια» είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς διοργανώσεις ιππασίας στην Ελλάδα. Ο Ιππικός Όμιλος Βασιλικών μετά την επιτυχημένη διοργάνωση του γκραν πρι τον περασμένο Ιούνιο έχει αναβαθμίσει και άλλο τις εγκαταστάσεις του.

    Στα "Ανθέμια" θα πάρουν μέρος περίπου 120 άλογα και ιππείς, όχι μόνο από τα σωματεία της Ελλάδας, αλλά και από τη Βουλγαρία, την Τουρκία, τη Γιουγκοσλαβία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες. Επίσης στους αγώνες θα πάρουν μέρος και όλες οι εθνικές μας ομάδες.

    [25] ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 100 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΣΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 12 Αυγούστου 2003 (17:25 UTC+2)

    Αφόρητη ζέστη και υγρασία επικρατούν και σήμερα στις περισσότερες χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και κατά τόπους μετεωρολογικοί σταθμοί.

    Μάλιστα, στη Γαλλία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας, επικαλούμενοι μαρτυρίες αρμόδιων γιατρών, το σφοδρό κύμα καύσωνα έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 100 ατόμων, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων.

    Στα ύψη παραμένει, όμως, ο υδράργυρος στην Ιταλία και την Αυστρία, οι κάτοικοι της οποίας ζουν το θερμότερο καλοκαίρι από το 1768. Την ίδια ώρα, οι πυρκαγιές συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο σε Πορτογαλία και Ισπανία.

    Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η γαλλική κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με πανταχόθεν «πυρά» για τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης που προκλήθηκε λόγω των πρωτοφανών για τη χώρα υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν.

    Στη Γαλλία

    Σύμφωνα με όσα φέρεται να δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Περιστατικών, Πατρίκ Πελού, σε όλη τη χώρα έχουν καταλήξει τουλάχιστον 100 άτομα λόγω του καύσωνα.

    «Ξεπεράσαμε τους εκατό σε όλη την χώρα», ανέφερε σήμερα προς τους δημοσιογράφους, ενώ τη Δευτέρα είχε δηλώσει ότι μόνο στην περιοχή του Παρισιού έχουν χάσει την ζωή τους τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε περιστατικά σχετιζόμενα με τις υψηλές θερμοκρασίες περί τα 50 άτομα.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία δεν προβλέπεται να πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο τμήμα της Γαλλίας για ένατη συνεχή ημέρα αύριο, ενώ την Πέμπτη είναι πιθανόν να σημειώσει μικρή κάμψη στην βόρεια Γαλλία.

    Η γαλλική κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι τα εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας θα μπορούν να αποβάλλουν από τους αντιδραστήρες τους νερό υψηλότερης θερμοκρασίας, ώστε να περιορισθεί το ενδεχόμενο διακοπής της λειτουργίας τους. Αν και προσωρινού χαρακτήρα, το εν λόγω μέτρο έχει ήδη προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία περιβαλλοντικών οργανώσεων.

    Ιταλία - Αυστρία

    Αφόρητη ζέστη και υγρασία επικράτησε σήμερα και στην Ιταλία, κυρίως, στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της. Η θερμοκρασία διατηρείται υψηλή, ενώ η υγρασία σε ορισμένες περιπτώσεις πλησιάζει ακόμη και το 100%. Στο Μιλάνο το θερμόμετρο έδειξε τη Δευτέρα 39,3 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υγρασία άγγιξε το 95%. Στη Βενετία το θερμόμετρο έδειξε 35,6 βαθμούς και στο Τορίνο 37,1 βαθμούς Κελσίου.

    Στη Βιέννη, εκπρόσωπος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε σήμερα ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το πιο θερμό στην Αυστρία από το 1768, οπότε και άρχισε η μέτρηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Η προηγούμενη υψηλότερη θερμοκρασία είχε σημειωθεί στην Βιέννη το καλοκαίρι του 1811 με 22,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μέχρι σήμερα καταγραφεί στην Αυστρία ήταν το καλοκαίρι του 1985 στα νότια της χώρας με 39,7 βαθμούς. Το ρεκόρ για την πρωτεύουσα ήταν 38,3 βαθμούς το καλοκαίρι του 1957.

    Ιβηρική χερσόνησος

    Και οι πυρκαγιές συνεχίζουν, όμως, το καταστροφικό τους έργο. Για τέταρτη συνεχή ημέρα καίγονται δασικές εκτάσεις στη νότια Πορτογαλία με οκτώ ελικόπτερα να μετέχουν στο έργο της κατάσβεσης που κρίνεται ιδιαίτερα δυσχερής, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν επίσης 345 πυροσβέστες και 90 στρατιώτες. Η θερμοκρασία συνεχίζει να είναι υψηλή, περίπου 40 βαθμοί Κελσίου.

    Βορειότερα, κυρίως στο εθνικό πάρκο της Σέρα ντα Εστρέλα, συνεχίζουν να μαίνονται τρεις πυρκαγιές σε δύσβατες περιοχές, ενώ δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο προς το παρόν πυρκαγιές στην περιοχή του Πόρτο (βόρεια) και στην περιοχή Βίλα Ρεάλ (βορειοανατολικά).

    Από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, από το τέλος Ιουλίου, έχουν χάσει την ζωή τους 15 άνθρωποι και έχουν αποτεφρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, 240 άτομα έχουν μείνει χωρίς εργασία. Επιπλέον, στην Ισπανία έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές 36.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

    [26] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 76 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Τελ Αβίβ, 12 Αυγούστου 2003 (14:16 UTC+2)

    Ορατός είναι πλέον ο κίνδυνος να διακοπούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες στη Μέση Ανατολή μετά το σημερινό διπλό χτύπημα Παλαιστινίων καμικάζι στο Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων εννέα.

    Ήδη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, έδωσε εντολή να καθυστερήσει η προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα απελευθέρωση 76 Παλαιστίνιων. Η απελευθέρωση των Παλαιστίνιων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές είναι ένας από τους βασικούς όρους της νέας ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, που αποκαλείται και «Οδικός χάρτης».

    Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ απελευθέρωσε 334 Παλαιστίνιους, ενώ στις φυλακές της χώρας εξακολουθούν να κρατούνται περίπου 7.000 άτομα. Η απόφαση του Α. Σαρόν ήρθε αμέσως μετά τη διπλή βομβιστική επίθεση Παλαιστινίων καμικάζι, η οποία είχε ως αποτέλεσμα και το θάνατο των δύο που επιχείρησαν τις επιθέσεις αυτοκτονίας.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ Άβι Πάτζνερ, κατηγόρησε την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις, διότι, όπως είπε, δεν προχώρησε στη διάλυση των τρομοκρατικών οργανώσεων που έχουν ως έδρα τους τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Πάντως, μέχρι στιγμής, καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις που έγιναν σήμερα, ενώ οι εξτρεμιστικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ χαρακτήρισαν τις δύο αυτές επιθέσεις ως «φυσική αντίδραση».

    [27] ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ

    Λονδίνο, 12 Αυγούστου 2003 (12:11 UTC+2)

    Τα στοιχεία που προέκυψαν κατά την πρώτη ημέρα της έρευνας για την υπόθεση Κέλι και που έδειξαν ότι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είχαν εκφράσει προβληματισμό για την διατύπωση του φάκελου της Ντάουνιγκ Στριτ σχετικά με τα όπλα του Ιράκ μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού τύπου, μεταδίδει το BBC.

    «Το ντοσιέ του Ιράκ πλήγμα για τον Μπλερ» είναι ο τίτλος του βασικού θέματος της Γκάρντιαν (Guardian). Η εφημερίδα σημειώνει ότι «κατά την πρώτη ημέρα της έρευνας του Λόρδου Χάτον προέκυψαν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ακόμα και σε ανώτερο επίπεδο, συμμερίζονταν τις ανησυχίες που εξέφρασε ο καθηγητής Κέλι για τη γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε στο ντοσιέ της κυβέρνησης για τα χημικά και βιολογικά όπλα του Σαντάμ Χουσεϊν».

    Ακόμα, σε ρεπορτάζ της Γκάρντιαν για τους «δέκα αθλητές που πρέπει να παρακολουθεί κανείς ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας», συμπεριλαμβάνεται η Κατερίνα Θάνου, πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100 μέτρα και χάλκινη Ολυμπιονίκης στο Σίδνεϊ.

    Η Ιντιπέντεντ (Independent) κάνει λόγο για «καταραμένο φάκελο» και υποστηρίζει ότι προκάλεσε τέτοιο προβληματισμό στα στελέχη των μυστικών υπηρεσιών, ώστε διαμαρτυρήθηκαν επισήμως στους ανωτέρους τους. «Ίσως σύντομα μάθουμε και άλλα πράγματα που η κυβέρνηση δεν θα ήθελε ποτέ να ξέρουμε», σημειώνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα.

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) εκτός από τα στοιχεία της έρευνας Χάτον έχει στην πρώτη σελίδα της και εκτενές ρεπορτάζ για την φυγή του προέδρου της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ. «Ο διεφθαρμένος πολέμαρχος που οδήγησε τη χώρα του στη χρεοκοπία και προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων αμάχων στη Δυτική Αφρική υπέκυψε στη διεθνή πίεση και αυτοεξορίστηκε». γράφει μεταξύ άλλων.

    Οι Τάιμς (The Times) στέκονται ιδιαίτερα στην υπόσχεση του εκδιωχθέντα ηγέτη ότι θα επιστρέψει στη Λιβερία. Για την υπόθεση Κέλι παρατηρούν στο βασικό τους θέμα ότι «κατά την πρώτη ημέρα της έρευνας δεν κατατέθηκαν στοιχεία που να στηρίζουν τους ισχυρισμούς του BBC ότι η Ντάουνινγκ Στριτ ή ο σύμβουλος επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ Άλιστερ Κάμπελ πρόσθεσε πληροφορίες που ήξερε ότι ήταν ανακριβείς ώστε να αλλάξει το περιεχόμενο του φακέλου για τα όπλα του Ιράκ».

    Οι Φαινάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) φιλοξενούν συνέντευξη της δημάρχου Αθηναίων Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία μιλά για τα σχέδιά της να καταπολεμήσει την παράνομη πορνεία και το εμπόριο λευκής σαρκός στην ελληνική πρωτεύουσα. «Μπορείς να βάλεις το κεφάλι σου στην άμμο και να προσποιηθείς ότι δεν συμβαίνει τίποτε ή να προσπαθήσεις να βάλεις κάποια τάξη σε αυτήν την πόλη», είπε μεταξύ άλλων στους Φαινάνσιαλ Τάιμς η κυρία Μπακογιάννη. «Εάν θέλουμε να περιορίσουμε το εμπόριο λευκής σαρκός θα πρέπει πρώτα να καθορίσουμε τι είναι νόμιμη πορνεία και τι όχι». Αναφερόμενη στις αντιδράσεις της Εκκλησίας αλλά και ορισμένων Σκανδιναβών πολιτικών για τα σχέδιά της να χορηγήσει άδειες σε οίκους ανοχής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η δήμαρχος της Αθήνας υποστηρίζει ότι οφείλονται σε σύγχυση και κακή πληροφόρηση. «Νομίζουν ότι θέλουμε να δώσουμε άδειες για να ανοίξουμε και άλλους οίκους ανοχής στην Αθήνα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, αφού θα δώσουμε 230 άδειες και θα κλείσουμε 400 οίκους ανοχής που λειτουργούν παράνομα», εξηγεί.

    [28] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΊΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λονδίνο, 12 Αυγούστου 2003 (12:05 UTC+2)

    Οι συνέπειες του παρατεταμένου καύσωνα στην Ευρώπη, οι διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης αλλά και η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι τα βασικά θέματα που απασχολούν τον ευρωπαϊκό Τύπο, μεταδίδει το BBC.

    H γαλλική Λιμπερασιόν (Liberation) υποστηρίζει ότι οι αρχές της χώρας δεν αντέδρασαν αρκετά δυναμικά για να αντιμετωπίσουν τον καύσωνα που θεωρείται υπαίτιος για τον θάνατο τουλάχιστον 50 ατόμων. «Η κυβέρνηση έχασε μια ευκαιρία για να γίνει χρήσιμη», λέει και προσθέτει ειρωνικά ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν «βρίσκεται σε χειμερία νάρκη».

    Η Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν (International Herald Tribune) βλέπει το θέμα από άλλη οπτική γωνία και σημειώνει ότι «Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας χαλάρωσαν τους κανόνες λειτουργίας των εργοστασίων πυρηνικής ενέργειας ώστε να προλάβουν πιθανές διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος».Τη στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ψήνεται από την ζέστη, πάνω από χίλιοι επιστήμονες συγκεντρώνονται στη Στοκχόλμη για το «Συμπόσιο Υδάτων της Στοκχόλμης».

    Σε άρθρο τους στην Σβένσκα Νταγκμπλάντετ (Svenska Dagbladet), τρεις Σουηδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η χώρα τους μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των αποθεμάτων νερού της υδρογείου.

    Οι εφημερίδες της Γερμανίας φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν αφότου ανέλαβε την ηγεσία της Διεθνούς Βοηθητικής Δύναμης (ISAF) και συνδέουν το θέμα με τον ρόλο των γερμανικών στρατευμάτων. «Η εμπλοκή της Γερμανίας στο Αφγανιστάν, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους επαίνεσε με απροσδόκητη θέρμη, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια του Καγκελάριου Σρέντερ να αλλάξει ρότα μετά το Ιράκ», γράφει μεταξύ άλλων η Ντι Βελτ (Die Welt).

    Τόσο η Λε Μοντ (Le Monde) όσο και η Φιγκαρό (Le Figaro) επιχειρούν να αναλύσουν τις επιπτώσεις των μαζικών διαδηλώσεων κατά της παγκοσμιοποίησης στην γαλλική πολιτική σκηνή. Η Μοντ αναφέρεται εκτενώς στον ρόλο του ακτιβιστή Ζοζέ Μποβέ και αντιπαραθέτει την δράση του με τις «απλές προφορικές δεσμεύσεις των πολιτικών και οικονομικών ηγετών να καταπολεμήσουν τις αρνητικές συνέπειες της παγκοσμιοποίησης».

    Και η Φιγκαρό, αναφερόμενη στην επόμενη ημέρα των κινητοποιήσεων στην περιοχή του Λαρζάκ, στις οποίες εικάζεται ότι συμμετείχαν πάνω από 200.000 άτομα, κάνει λόγο για την «γενιά του Μποβέ».

    [29] Ο ΘΥΜΙΟΣ ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ ΣΤΑ "ΘΕΡΜΗΣ ΔΡΩΜΕΝΑ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (14:20 UTC+2)

    Στο φράγμα της Θέρμης, στο πλαίσιο των παραστάσεων που θα δοθούν στα φετινά "Θέρμης Δρώμενα", ο «Ο.Ε.Θ. Αριστοφάνης" θα ανεβάσει την αντιπολεμική σάτιρα «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», με πρωταγωνιστή το Θύμιο Καρακατσάνη.

    "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ" είναι μια αντιπολεμική σάτιρα, η οποία με τη δύναμη που κρύβει ο σατιρικός λόγος, εκτός από το να προσφέρει γέλιο, πετυχαίνει να προκαλέσει τη σκέψη και τη συνείδηση του θεατή. Ο κωμικός τραγικός Σβέικ του Καρακατσάνη, είναι στην ουσία ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, ο οποίος με την άδολη πανουργία του αντιστέκεται στον παραλογισμό του πολέμου.

    Τον Θύμιο Καρακατσάνη πλαισιώνει ένας θίασος ο οποίος αποτελείται από τους εξής ηθοποιούς: Γιώργο Παπαζήση, Όλγα Πολίτου, Θόδωρο Σακελαρίου, Τάσο Πολιτόπουλο, Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Δημήτρη Λιώλιο. Η θεατρική διασκευή είναι του Σωτήρη Πατατζή, η σκηνοθεσία του Γιώργου Ρεμούνδου, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Κατερίνας Καρακατσάνη.

    Το έργο θα ανέβει και στην Επίδαυρο, το Ηρώδειο καθώς και στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της χώρας.

    [30] ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Κ.Θ.Β.Ε. ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (13:31 UTC+2)

    Η θεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (Κ.Θ.Β.Ε.), οι "Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, ανέβηκε με επιτυχία, επί δύο μέρες, στις 9 και 10 Αυγούστου 2003, στο κατάμεστο αρχαίο ωδείο της Πάφου.

    Οι παραστάσεις παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος που διοργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου-Τμήμα Κύπρου. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν με παραστάσεις τους θίασοι από τη Ρωσία, τον Καναδά, την Κορέα, τη Σκωτία, τη Σουηδία, την Κύπρο, καθώς και το Κ.Θ.Β.Ε. από την Ελλάδα. Το Κ.Θ.Β.Ε. είχε την τιμή να είναι ο πρώτος ελλαδικός θίασος που επισκέφθηκε την Κύπρο, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με την ευκαιρία των παραστάσεων στην Κύπρο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε. Βίκτωρ Αρδίττης ,είχε πολλές συναντήσεις με στελέχη και ηθοποιούς του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.).

    Με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Θ.Ο.Κ. Άντη Παρτζίλη, συζητήθηκαν οι προοπτικές συνεργασίας και οι δυνατότητες ανταλλαγής παραστάσεων μεταξύ του Κ.Θ.Β.Ε. και του Θ.Ο.Κ.

    [31] Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ Β.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (13:24 UTC+2)

    «Ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν και παραμένει και σήμερα μέσα από την προσωπικότητα και το έργο του, συμβόλο της αγωνίας αλλά και της προσδοκίας όλων μας για έναν καλύτερο και πιο δίκαιο κόσμο που εκφράζεται μέσα από την ευχή "Ζητείται ελπίς!". Το έργο του αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για τις ερχόμενες γενιές αλλά και τον Ελληνικό Πολιτισμό».

    Τα παραπάνω αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδας (Σ.ΕΚ.Β.Ε.) Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, σχετικά με το θάνατο το δημοφιλούς και πολυδιαβασμένου συγγραφέα Αντώνη Σαμαράκη, εκφράζοντας παράλληλα τη θλίψη των εκδοτών της Βόρειας Ελλάδας.

    Αναφερόμενος στο έργο του εκλιπόντος, ο κ. Μπαρμπουνάκης σημειώνει ότι στο επίκεντρό του υπήρξε ο άνθρωπος και τα προβλήματά του, τα πανανθρώπινα ιδεώδη της ειρήνης, της φιλίας και της δικαιοσύνης, της συναδέλφωσης και της δημοκρατίας.

    "Αντιστάθηκε σθεναρά σε κάθε μορφή δουλείας και ολοκληρωτισμού, πάλεψε κοντά στα παιδιά όλου του κόσμου, πρωτοστάτησε στο θεσμό της Βουλής των Εφήβων, τιμήθηκε ως πρεσβευτής καλής θελήσεως φορέων και οργανισμών διότι θεώρησε τη λογοτεχνία και τη συγγραφή ως μία ύστατη προσπάθεια ανθρώπινης επικοινωνίας και κοινωνικής αντίστασης σε κάθε αδικία", τονίζει ο πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.Ε..

    [32] ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2003 (10:53 UTC+2)

    Εξήντα δύο αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτοί απόψε σε όλη την Ελλάδα για να φιλοξενήσουν όσους επιθυμούν να απολαύουν την πανσέληνο του Αυγούστου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).

    Υπό τον τίτλο "62 Ιεροί Τόποι στο φως του φεγγαριού", μια σειρά συναυλιών ξεκινούν ταυτόχρονα σε διάσπαρτα σημεία -αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία- της ελληνικής επικράτειας.

    Συνολικά, οι εκδηλώσεις είναι 57, αλλά οι χώροι που επιλέχθηκαν είναι 62, καθώς πέντε από αυτούς ( Ακρόπολη της Αθήνας, Ναός της Αφαίας στην Αίγινα, το Σούνιο, Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας και Πολιόχνη της Λήμνου) παραμένουν ανοικτοί αυτή τη βραδιά για τους ρομαντικούς επισκέπτες.

    Με την πρωτοβουλία αυτή, το υπουργείο Πολιτισμού προσφέρει στο ευρύ κοινό τη δυνατότητα να βιώσει μία ξεχωριστή εμπειρία και να προσεγγίσει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής του κληρονομιάς.

    Ετσι, παράλληλα με τους καταξιωμένους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, δίνεται η ευκαιρία και σε πολλούς νέους καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους σε χώρους που αποτελούν διαχρονικά σημεία αναφοράς για τον ελληνικό πολιτισμό.

    «Η Πανσέληνος του Αυγούστου είναι και φέτος μια γοητευτική ευκαιρία προκειμένου όλοι οι Έλληνες αλλά και όλοι οι επισκέπτες της χώρας μας να βιώσουν τη μυσταγωγία των αρχαιολογικών μας χώρων κάτω από το φως του φεγγαριού. Αυτός είναι ένας τρόπος να τιμήσουμε και να προβάλουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και κυρίως ένας τρόπος να νιώσουμε θεματοφύλακές της», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    [33] ΟΙ "ΧΟΡΟΙ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ" ΥΠΟΔΟΧΗ ΓΙΑ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2003 (07:58 UTC+2)

    Με «χορούς στο φως του φεγγαριού», υποδέχονται την πανσέληνο στο Λυκαβηττό, σήμερα, επτά πιανίστες, μ' ένα πρόγραμμα που εκτείνεται από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα: τις σαραμπάντες του Μπαχ, τα βαλς και τις μαζούρκες του Σοπέν, τα τάνγκο του Αλμπένιθ και του Πιατσόλα, τα ραγκτάιμ του Σκοτ Τζόπλιν, τους χορούς του Μπέλα Μπάρτοκ, τις λαϊκές ζωγραφιές του Μάνου Χατζιδάκι.

    Παίζουν οι Ελισάβετ Κουναλάκη, Νίκος Λαάρης, Αγγελική και Μαρία Μπολλά, Χρίστος Παπαγεωργίου, Γιώργος Πέτρου, Βίκυ Στυλιανού και Παναγιώτης Τροχόπουλος. Η συναυλία αρχίζει στις 9.00 μ.μ. και θα κρατήσει όσο πάει...


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 12 August 2003 - 18:14:02 UTC