Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΛΟΓΩ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [02] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΟΣΑ
  • [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [04] ΣΥΛΛΗΨΗ 15 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [05] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • [06] ΑΥΤΟΤΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ
  • [07] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
  • [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ- ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ
  • [09] EΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ
  • [10] ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 100 ΕΚ.
  • [11] ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ
  • [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [13] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΜΙΚΡΩΝ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΓΚΙΟΥΛ
  • [15] ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [19] ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ
  • [20] ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΠΟΛΤΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [21] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ
  • [22] Η ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
  • [23] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ
  • [24] MΠΟΥΣ: 100 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ
  • [25] ΣΕ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [26] TA ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΝΙΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΝΙΓΗΡΙΑ
  • [27] ΦΟΒΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ
  • [28] ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΟΥΣΑΟΥΪ ΛΕΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ
  • [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ
  • [31] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ
  • [32] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ 4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
  • [33] Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

  • [01] ΚΥΜΑ ΕΞΟΔΟΥ ΛΟΓΩ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2003 (10:41 UTC+2)

    Αδειάζουν τα μεγάλα αστικά κέντρα καθώς ένα νέο κύμα αδειούχων εγκαταλείπει από την Παρασκευή τις πόλεις με κατεύθυνση τις παραλίες και τα νησιά, μία εβδομάδα πριν από τον εορτασμό της Παναγίας.

    Αυξημένη κίνηση παρατηρείται από το πρωί του Σαββάτου στις Εθνικές Οδούς Αθηνών-Κορίνθου, Αθηνών - Λαμίας καθώς και στους οδικούς άξονες που οδηγούν από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, την Πιερία και την Καβάλα. Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων γίνεται με μικρές ταχύτητες και τα μεγαλύτερο προβλήματα εντοπίζονται στην Κακιά Σκάλα, στον Ασπρόπυργο και στη θέση Παλατάκι. Χωρίς προβλήματα διεξάγεται η κίνηση στην Αθηνών-Λαμίας.

    Στα μέτρα της Τροχαίας πρωταρχικό ρόλο παίζει η παρέμβαση των τεσσάρων ελικοπτέρων· τριών της Αστυνομίας και ενός μισθωμένου από την Ολυμπιακή.

    Τα ελικόπτερα αυτά υπερίπτανται των δυο εθνικών δικτύων και συντονίζουν το έργο των συναδέλφων τους που με περιπολικά, μοτοσικλέτες και συμβατικά αυτοκίνητα περιπολούν τα δυο εθνικά δίκτυα.

    Μεγάλη δύναμη ανδρών της Τροχαίας βρίσκεται σε κομβικά σημεία των δυο εθνικών δικτύων με διπλή αποστολή: Την πρόληψη των παραβάσεων και των ατυχημάτων αλλά και τις παρεμβάσεις στις συνθήκες κυκλοφορίας, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

    Την ίδια ώρα, αυξάνεται σταδιακά και η κίνηση στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, από εκείνους που έχουν επιλέξει κάποιο νησί για να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας, υπάρχουν κάποια προβλήματα από αναβολές δρομολογίων, κυρίως λόγω των καιρικών συνθηκών.

    Σύμφωνα με την ΕΜΥ οι πολύ ισχυροί και τοπικά θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα διατηρηθούν και το Σάββατο.

    Η έξοδος των Αθηναίων από τα δυο εθνικά δίκτυα για τις διακοπές του Αυγούστου συνεχίστηκε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Για προληπτικούς κυρίως λόγους η Τροχαία Αττικής πήρε και αυτή τη φορά έκτακτα μέτρα, όπως είναι η παραχώρηση μιας επιπλέον λωρίδας απο το Δαφνί έως την Ελευσίνα.

    [02] ΘΕΤΙΚΑ ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΟΣΑ

    Παρίσι, 9 Αυγούστου 2003 (13:20 UTC+2)

    Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωζώνη και Ιαπωνία στέλνουν όλες θετικά μηνύματα, προϊδεάζοντας για μια συγκρατημένη βελτίωση των προοπτικών όσον αφορά και την παγκόσμια οικονομία γενικότερα, όπως επισημαίνει η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ. Η τελευταία έκθεση του οργανισμού, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, έρχεται να ενισχύσει άλλες θετικές ενδείξεις που συνέθεταν ήδη μιαν εικόνα επιτάχυνσης της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.

    Πράγματι, όπως δείχνει ο βασικός δείκτης του Οργανισμού, τόσο η ευρωζώνη όσο και οι ΗΠΑ θα εμφανίσουν στο επόμενο διάστημα μετριοπαθή ανάπτυξη. Ο δείκτης του ΟΟΣΑ για τις ΗΠΑ ενισχύθηκε στο 132,6, από 130,9 τον Μάιο, συμπληρώνοντας τρεις συνεχόμενους μήνες ανόδου.

    Υπενθυμίζεται ότι οι οικονομικοί δείκτες του οργανισμού έχουν καταρτιστεί έτσι ώστε να προσφέρουν μια πρόωρη ένδειξη σχετικά με τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις σε διάστημα έως και 9 μηνών και αρκετά πριν τα οικονομικά στοιχεία επιβεβαιώσουν τις συγκεκριμένες τάσεις.

    Eτσι και τώρα, οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία έρχονται να ενισχύσουν στοιχεία, τα οποία δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία ο γιγάντιος αμερικανικός κλάδος των υπηρεσιών αναπτύχθηκε ικανοποιητικά τον Ιούλιο, ενώ και η μεταποίηση κατάφερε να ξεπεράσει μια περίπου τετράμηνη ύφεση για να αναπτυχθεί και πάλι. Συγχρόνως, η παραγωγικότητα ενισχύθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, και μάλιστα με σημαντική επιτάχυνση, ενώ τώρα όλοι ελπίζουν ότι ακριβώς αυτοί οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα καταφέρουν να οδηγήσουν και στην πολυπόθητη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Να υπενθυμίσουμε, επίσης, ότι οι μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες μετά τον Πόλεμο στην Κορέα συνέβαλαν σημαντικά στην ανέλπιστη ανάκαμψη του αμερικανικού ΑΕΠ στο β' τρίμηνο του 2003. Τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ είχαν δείξει ότι οι αμερικανικοί ρυθμοί ανάπτυξης ανήλθαν στο 2,4% σε ετήσια βάση κατά το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του αδύναμου 1,4% των δύο προηγούμενων τριμήνων, διαψεύδοντας παράλληλα την πλειονότητα των αναλυτών που έβλεπαν μιαν αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 1,5%.

    Το ποσοστό ξεπέρασε πράγματι κάθε προσδοκία και εκτιμάται ότι στηρίζει τις εκτιμήσεις περί επιτάχυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στο επόμενο έτος. Πέρα από τις ΗΠΑ, πάντως, θετικές ήταν οι προβλέψεις για ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς για τις χώρες του ΟΟΣΑ συνολικά, ο αντίστοιχος δείκτης εμφανίστηκε ενισχυμένος στο 122,1 από 121 τον Μάιο. Ο δείκτης για τις 12 χώρες της ευρωζώνης ενισχύθηκε στο 119,7 από 199,3 τον Μάιο.

    Τα στοιχεία αυτά αποτελούν, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, σημαντική βελτίωση στις αναπτυξιακές προοπτικές των ΗΠΑ και μικρή βελτίωση των προσδοκιών για την ευρωζώνη και την Ιαπωνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του G7 μόνο η Ιταλία είδε τον βασικό της δείκτη να υποχωρεί, καθώς αυτός διαμορφώθηκε στο 103,9 από 104,1 τον Μάιο. Εξάλλου, η ιταλική οικονομία εισήλθε, τεχνικά, σε ύφεση, κατά το β' τρίμηνο του έτους, καθώς συμπλήρωσε δύο συνεχόμενα τρίμηνα συρρίκνωσης.

    Πάντως, όπως παρατηρούσαν χθες αναλυτές του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι θετικές προβλέψεις όσον αφορά την οικονομία των χωρών της ευρωζώνης συνάδει απολύτως με την ενίσχυση του δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας του Reuters, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στην αρχή της εβδομάδας.

    Αλλά και για την Ιαπωνία, η ενίσχυση του δείκτη του διεθνούς οργανισμού ευθυγραμμίζεται πλήρως με μιαν αντίστοιχη έρευνα σχετικά με την αγοραστική δυνατότητα των μάνατζερ στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου, την οποία δημοσιοποίησε το Reuters στην αρχή του μήνα και η οποία έδειχνε μεταξύ άλλων ότι ο μεταποιητικός κλάδος επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του έτους τον μήνα Ιούλιο.

    [03] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (11:42 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το προκλητικά αισχρό αμερικανικό δημοσίευμα, που εμφάνιζε την Ελλάδα ούτε λίγο ούτε πολύ ως φωλιά της Αλ Κάϊντα!!

    Η υπόδειξη της Ελλάδας ως χώρας όπου ο κίνδυνος της τρομοκρατίας είναι διαρκώς παρών, είναι μια συνήθης τακτική που εφαρμόζεται συχνά από αξιωματούχους και μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ. Η ελληνική αντίδραση σε όσα κατά καιρούς αποδίδουν στη χώρα τα αμερικανικά σενάρια έχει γίνει πλέον συνήθης διαδικασία, η οποία δυστυχώς δεν επαρκεί για να διαψεύσει τις κατηγορίες.

    Το ίδιο συμβαίνει και τώρα με το, αποπνέον σκοπιμότητα, δημοσίευμα των Times της Ν. Υόρκης, σύμφωνα με το οποίο η Αλ Κάιντα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα και το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος δεν είναι ασφαλές όσο πρέπει. Η κυβέρνηση, σε υψηλούς τόνους, διέψευσε αμέσως τα αναφερόμενα στην αμερικανική εφημερίδα και υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα. Όμως, η ζημιά στην τουριστική κίνηση μάλλον δεν μπορεί να αποφευχθεί.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης

    Μετά την πρώτη αντίδραση εκ μέρους του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαπα, χθες, επανήλθαν στο θέμα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης Δημήτρης Γέρου και ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος.

    "Δεν αγγίζουν την Ελλάδα τα όνειρα θερινής νυκτός και οι δήθεν πληροφορίες ευφάνταστων αρθρογράφων, οι οποίοι υπηρετούν τουλάχιστον περίεργες σκοπιμότητες", δήλωσε ο κ. Γέρου απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η κυβέρνηση, με συστηματικές προσπάθειες, μέθοδο και σκληρή δουλειά έχει επιτύχει να αναγνωρισθεί διεθνώς η Ελλάδα ως μία χώρα απολύτως ασφαλής". Αναφερόμενος ειδικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, τόνισε πως "όλοι γνωρίζουν και αναγνωρίζουν πια ότι θα είναι οι ασφαλέστεροι και αρτιότεροι αγώνες που έγιναν ποτέ".

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Α. Λοβέρδος δήλωσε ότι "στα δημοσιεύματα των εφημερίδων καλό είναι ορισμένες φορές να προσπαθούμε να δούμε, ενδεχομένως τι κρύβεται από πίσω, αν είναι κάτι ενορχηστρωμένο, αν είναι κάτι που θα συνεχιστεί ή αν είναι κάτι που αφορά τη γνώμη ενός δημοσιογράφου και θα τελειώσει αφού γράφτηκε". Ο υφυπουργός τόνισε ακόμη πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που συχνά παρεξηγούν Αμερικανοί αρθρογράφοι και η οποία "έδωσε αποστομωτική απάντηση με το νέο αεροδρόμιο, το οποίο θεωρείται ίσως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο αυτή τη στιγμή και έδωσε και την καίρια απάντηση και το αποφασιστικό χτύπημα σε όποιους λένε διάφορα κατά καιρούς περί τρομοκρατίας, συλλαμβάνοντας τους τρομοκράτες".

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας της Αθήνας, καθώς και στις εκτιμήσεις ότι το επίμαχο δημοσίευμα εξυπηρετεί συμφέροντα αμερικανικών υπηρεσιών, οι οποίες θέλουν να αναλάβουν την ασφάλεια των αγώνων. Ο υφυπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως "οι διαδικασίες για την ασφάλεια των αγώνων έχουν ολοκληρωθεί και είμαστε στη φάση της υλοποίησης". Πρόσθεσε, επίσης, ότι "η κάθε εφημερίδα προστατεύοντας την Ελλάδα μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, να υπαινιχθεί ό,τι θέλει και να δημιουργήσει αντιπερισπασμούς". Επισήμανε, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να μην "κάνουμε την τρίχα τριχιά", διογκώνοντας, έτσι, το πρόβλημα.

    Αμερικανική ψύχωση

    Για ψύχωση των Αμερικανών στα θέματα τρομοκρατίας έκανε λόγο ο υφυπουργός Τύπου Τ. Χυτήρης, δηλώνοντας μάλιστα πως... Αμερικανοί είναι και προσπαθούν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους με τη δική τους νοοτροπία, το δικό τους τρόπο και με το δικό τους λεξιλόγιο! «Λένε - συμπλήρωσε - ότι όπου πάνε τα αεροπλάνα μας πρέπει να κοιτάξουμε πόσο ασφαλή είναι τα αεροδρόμια, μήπως εκεί μας χτυπήσουν»! Προεξόφλησε δε ότι θα την υποστούμε την πίεση ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, παρότι οι Αμερικανοί γνωρίζουν ότι θα διεξαχθούν με ασφάλεια, αφού συμμετέχουν στο στρατηγείο που έχει συσταθεί για το λόγο αυτό. Τέλος, σε ερώτηση γιατί δε γνωστοποιήθηκε ο έλεγχος του αεροδρομίου, ο Τ. Χυτήρης δήλωσε πως η Ελλάδα θέλει να είναι απολύτως εντάξει και να μη δημιουργεί υποψίες ότι δε δίνει το ελεύθερο να εξεταστεί το τάδε θέμα!

    Ο Κοιονοπουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ.

    «Περίεργο, ύποπτο και απαράδεκτο» χαρακτήρισε το δημοσίευμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις στο «Σκάι», συνδέοντάς το με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για την ασφάλεια των Αγώνων άλλωστε δήλωσε, πως αποτελεί εθνικό θέμα, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνηση με στόμφο την παρότρυνε «αν χρειαστεί, να πάρει πρόσθετα μέτρα ή οτιδήποτε άλλο, να μην υπολογίσει κανένα κόστος. Εμείς είμαστε εδώ. Η ΝΔ έχει διαφορετική αντίληψη για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, δεν κάνει μικροκομματική πολιτική».

    [04] ΣΥΛΛΗΨΗ 15 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΗΝ ΙΩΝΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2003 (20:06 UTC+2)

    Στη σύλληψη 15 ατόμων προχώρησε σήμερα η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών σε τοξικομανείς στο συνοικισμό Δενδροποτάμου του Δήμου Μενεμένης και στην ευρύτερη περιοχή.

    Συγκεκριμένα, κατά την αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στο νεόκτιστο οικισμό προσωρινής διαμονής Σκηνιτών Αθίγγανων ''ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ'', στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν για παραβάσεις των νόμων "Περί Ναρκωτικών, "Περί Όπλων" και περί "Εγκληματικής Οργάνωσης" τους εξής:

    α)Α Μ του Χ., ετών 35 , γεν. Θεσ/νίκη, κάτοικο ανωτέρω οικισμού, άεργη

    β)Α.Α, του Χ , ετών 34, γεν. Λιποχώρι Πέλλης, κάτοικο ανωτέρω οικισμού,

    γ)Τ.Φ του Δ. , ετών 27, γεν. Θεσσαλονίκη, κάτοικο Άνω Πόλης, ελαιοχρωματιστή,

    δ)Χ.Π. του Α., ετών 27, γεν. Αθήνα ,κάτοικο ανωτέρω οικισμού, παλαιοπώλη,

    ε)Σ.Τ του Κ., ετών 56, γεν. Σέρρες, κάτοικο ανωτέρω οικισμού,

    στ) Κ.Κ. του Β., ετών 59, γεν. στα Χανιά, κάτοικο ανωτέρω οικισμού, παλαιοπώλη,

    ζ)Τ.Χ. του Δ. ,ετών 25, γεν. Θεσσαλονίκη ,κάτοικο ανωτέρω οικισμού,

    η)Ι- Φ.Θ. του Π., ετών 29, γεν. στη Δράμα, κάτοικο Σερρών, άεργη,

    θ)Κ..Δ. του Γ., ετών 17, γεν. Κομοτηνή, κάτοικο ανωτέρω οικισμού,

    ι)Α -Σ. Β. του Γ. ,ετών 15, γεν. Έδεσσα, κάτοικο ανωτέρω οικισμού,

    ια)Κ.Σ. του Α., ετών 37, γεν. Θεσσαλονίκη, κάτοικο ανωτέρω οικισμού, παλαιοπώλη,

    ιβ)Κ.Α. του Α., ετών 40 ,γεν. στη Γεωργία, χωρίς μόνιμη κατοικία, άεργο,

    ιγ)Σ.Γ. του Α., ετών 19 ,γεν. στα Γιαννιτσά, κάτοικο Γιαννιτσών, άεργη ,

    νδ)Π.Δ. του Α. ,ετών 28 ,γεν. Αθήνα, κάτοικο Χαλκιδικής, αρτοποιό,

    ιε)Σ..Β. του Μ., ετών 23, γεν. Αρμενία, κάτοικο Πολίχνης,

    Συγκεκριμένα, οι (ιδ) και (ιε) δράστες συνελήφθησαν διότι, βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν δύο μικροδέματα ηρωίνης, βάρους (1) γραμ. και (0,4) γραμ. αντίστοιχα, τα οποία αγόρασαν λίγη ώρα πριν την σύλληψη τους από τις (α) και (ια) δράστιδες αντίστοιχα.

    Οι (α) έως και (ιγ) δράστες αποτελούσαν ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών, με προκαθορισμένες αρμοδιότητες ο καθένας. Συνολικά βρέθηκαν στην κατοχή τους και κατασχέθηκαν (70,9) γραμμάρια ηρωίνης, το χρηματικό ποσό των (4.150) ΕΥΡΩ, προερχόμενο από εμπορία ναρκωτικών και μια ημιαυτόματη επαναληπτική καραμπίνα.

    Οι ανωτέρω με τη σχηματισθείσα σε βάρους τους δικογραφία θα αποσταλούν στον κ. Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης.

    [05] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γ.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (19:38 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, επικοινώνησε τηλεφωνικώς χτες το βράδυ η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου, με αφορμή το πρόβλημα που προέκυψε με την προσβολή 62 μελών της γερμανικής ομάδας κωπηλασίας εφήβων από γαστρεντερίτιδα.

    Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι ο κ.Σημίτης και η κα Αγγελοπούλου συμφώνησαν ότι πρέπει να ληφθούν ακόμη αυστηρότερα μέτρα στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον άλλα παρόμοια περιστατικά.

    Εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε σήμερα και ο Μάρτον Σίμιτσεκ, η κα Αγγελοπούλου επικοινώνησε επίσης με τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού και Υγείας και το Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να υπάρξει άμεση αντίδραση για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο περιστατικό και να αποδοθούν πλήρως οι ευθύνες._

    [06] ΑΥΤΟΤΡΑΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο 23ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΚΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2003 (19:32 UTC+2)

    Σε αυτοτραυματισμό και όχι σε πυροβολισμό από διαρρήκτη που επιχείρησε κλοπή στο κατάστημά του, οφείλεται τελικά το τραύμα που φέρει στον μηρό του ο 23χρονος Νίκος Φραγκιαδάκης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

    Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί που μετέβησαν στις Συκιές Θεσσαλονίκης ενημερώθηκαν από τον 23χρονο ότι είχε ακούσει ύποπτους θορύβους και επειδή θεώρησε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης στο κατάστημα ιδιοκτησίας του, όπλισε κυνηγετικό όπλο του πατέρα του και βγήκε από την οικία του.

    Σύμφωνα πάντα με τη αρχική δήλωσή του, μόλις βγήκε από την οικία του, δέχθηκε πυροβολισμό από κυνηγετικό όπλο στο μηρό. Όμως, όπως προέκυψε από την προανάκριση που διενεργήθηκε από το Ι' Τ. Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ο Φραγκιαδάκης εξερχόμενος από την οικία του, κρατώντας κυνηγετικό όπλο του πατέρα του, γλίστρησε και κατά την πτώση του, εκπυρσοκρότησε το όπλο του, με αποτέλεσμα να αυτοτραυματισθεί.

    Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και από τον ίδιο. Το όπλο το κατείχε νόμιμα ο πατέρας του. Ο ανωτέρω διακομίστηκε στο νοσοκομείο ''ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ'' όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου._

    [07] ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΕΦΑΝΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΑΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (19:25 UTC+2)

    Με τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου επικοινώνησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Κώστας Στεφανής και συμφωνήθηκε η αποστολή όλων των διαθέσιμων στοιχείων για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε γερμανική αθλητική αποστολή, προκειμένου να εκτιμηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω δικαστικής διερεύνησης.

    Εξάλλου, με ταχείς ρυθμούς θα συνεχιστεί ο ενδελεχής επιδημιολογικός και υγειονομικός έλεγχος, που ξεκίνησε για να διαλευκανθούν τα αίτια της προσβολής 62 αθλητών της γερμανικής ομάδας κωπηλασίας εφήβων από γαστρεντερίτιδα, αν και εκτιμάται ότι επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό.

    Μέχρι την ολοκλήρωση του ελέγχου και την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, συζητήθηκε με το Νομάρχη Ανατολικής Αττικής η λήψη μέτρων και ήδη έχει διαταχθεί η προσωρινή διακοπή λειτουργίας του εστιατορίου του ξενοδοχείου, στο οποίο κατέλυσε η γερμανική αποστολή.

    Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας, Κώστα Στεφανή. Στη σύσκεψη μετείχαν ακόμη μέλη του Συντονιστικού Κέντρου Δημόσιας Υγείας και ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού._

    [08] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ- ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΦΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΡΑ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (18:15 UTC+2)

    Σε εξέλιξη παραμένει η πυρκαγιά στο Βασιλικό Θεσπρωτίας, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν οι φλόγες στην Πλακωτή Φιλιατρών. Πάντως, τόσο η Πυροσβεστική, όσο και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, παραμένουν σε επιφυλακή, προκειμένου να προλάβουν τυχόν νέες πυρκαγιές, εξαιτίας των συνεχιζόμενων ισχυρών ανέμων.

    Για σήμερα, όπως προειδοποιεί με ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός σε Αττική, Εύβοια, Ικαρία και Σάμο. Οι πολίτες παρακαλούνται να αποφύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες και ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    [09] EΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΑΡΕΥΞΕΙΝΙΑΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΟΔΗΣΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2003 (18:49 UTC+2)

    Σημαντική επενδυτική ημερίδα, που έχει ως στόχο την προώθηση των ξένων επενδύσεων στην Ουκρανία, διοργανώνει στις 2 και 3 Οκτωβρίου, στην Οδησσό, η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνια"), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και έχει ιδρυθεί από 11 κράτη-μέλη του ΟΣΕΠ.

    Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της κυβέρνησης της Ουκρανίας, του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών της χώρας, αλλά και της Ενωσης Ουκρανικών Τραπεζών. Στόχος της είναι να προσελκύσει ξένους επενδυτές στους τομείς-"κλειδιά" της ενέργειας, των κατασκευών, της γεωργίας, των μεταφορών και των λιμενικών υποδομών.

    Η θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνει ακόμη την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας, οι οποίες αποτελούν επίσης προτεραιότητα για την Παρευξείνια, στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεών της προς τη χώρα. Μεταξύ των συνέδρων περιλαμβάνονται ανώτεροι αξιωματούχοι της ουκρανικής κυβέρνησης, στελέχη της Τράπεζας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών. Επίσης, το "παρών" αναμένεται να δώσουν διεθνείς επενδυτές και μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες της Ουκρανίας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης του Ευξείνου Πόντου έχει ιδρυθεί από την Αλβανία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Βουλγαρία, τη Γεωργία, την Ελλάδα, τη Μολδαβία, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ουκρανία. Το κεφάλαιό της ανέρχεται σε περίπου 1,25 δισ. ευρώ, ενώ από την έναρξη των εργασιών της, το 1999, έχει εγκρίνει χρηματοδοτήσεις 500 εκατ. δολ, για περίπου 60 project._

    [10] ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΕΚΔΟΣΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ ΔΑΝΕΙΟΥ 100 ΕΚ.

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (13:33 UTC+2)

    Πράσινο φως για την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 100 εκατ. ευρώ, άναψε η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΑΕ. Παράλληλα, ενέκρινε την τροποποίηση δύο άρθρων του καταστατικού, με τρόπο ώστε να ισχύουν τα ποσοστά απαρτίας και πλειοψηφίας, που προβλέπουν τα άρθρα 29 και 31 αντίστοιχα του ΚΝ 2190/20).

    Εξάλλου, οι βασικότεροι μέτοχοι της εταιρίας EL MONTE HOLDINGS LIMITED διευκρίνισαν τις δηλώσεις προθέσεων που έκαναν στην τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της 30ής Ιουνίου, σχετικά με τη διατήρηση των ποσοστών που κατέχουν, μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και την εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση (και επί έξι μήνες μετά από την εισαγωγή).

    Συγκεκριμένα, διευκρίνισαν ότι η πρόθεσή τους να διατηρήσουν το ποσοστό που κατέχουν μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης, αφορά σε μεταβιβάσεις προς τρίτους και δεν αποκλείει την μεταξύ τους μεταβίβαση μετοχών. "Ως προς την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ο καθένας το ποσοστό του, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της αύξησης επί έξι μήνες μετά από την εισαγωγή, η μεν EL MONTE HOLDINGS LIMITED επιβεβαίωσε την επιφύλαξή της να εκχωρήσει ποσοστό μέχρι 2% των κατεχομένων μετοχών, ο δε κος Κ. Μητρόπουλος την πρόθεσή του χωρίς επιφύλαξη να το διατηρήσει γα την ίδια χρονική περίοδο", διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

    Επιπλέον, ο κος Κωνσταντίνος Μητρόπουλος δήλωσε, επεξηγώντας την από 30.6.2003 ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χ.Α., ότι προτίθεται να συμμετάσχει στην αύξηση, αναλαμβάνοντας τουλάχιστον 5.000.000 νέες μετοχές από αυτές που του αναλογούν.

    [11] ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ

    Μυτιλήνη, 9 Αυγούστου 2003 (13:30 UTC+2)

    Στο επίκεντρο του άμεσου ενδιαφέροντος του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη μπαίνουν η διαφθορά στους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, η γραφειοκρατία στις σχέσεις των Αρχών με τους φορολογουμένους, αλλά και η ικανοποίηση όλων (κυριολεκτικά όλων) των αιτημάτων των μικρομεσαίων, κυρίως, επιχειρήσεων.

    Μιλώντας χθες στο Επιμελητήριο Λέσβου, ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι σε κύκλωμα παράνομης επιστροφής ΦΠΑ σε εξαγωγείς εμπλέκονται 100 εφοριακοί και άλλοι τόσοι επιχειρηματίες, ότι η υπόθεση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εισαγγελικής έρευνας και ότι στο εξής «όποιος φέρνει τα παραστατικά των εξαγωγών θα παίρνει τον ΦΠΑ εντός 2 ωρών».

    Ακόμη, ο κ. Χριστοδουλάκης ανήγγειλε ότι για την πάταξη της γραφειοκρατίας, πέραν των απλουστεύσεων, ελήφθη απόφαση να καταργηθούν οι εγκύκλιοι του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες διευκρίνιζαν τις διατάξεις των νόμων. Κάθε χρόνο, είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, εκδίδονταν 360 εγκύκλιοι, δύο κάθε εργάσιμη ημέρα περίπου. Τώρα θα παίρνει την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου ο διευθυντής κάθε ΔΟΥ. Αμα πράττει σωστά, θα παίρνει βραβείο, άμα κάνει λάθος, θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλάκης, προσθέτοντας ότι μέχρι τέλους του 2003 θα υπάρξει κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.

    Ο υπουργός εξήγγειλε ακόμη νέο αντικειμενικό σύστημα φορολογικών ελέγχων, ώστε να πάψουν να αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ επιχειρήσεων και φορολογικής διοίκησης.

    [12] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2003 (13:25 UTC+2)

    Για το προσεχές διάστημα έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 11/8

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 11/08/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 10:00, στα γραφεία της εταιρείας, επί της οδού Ιωάννου Μεταξά 80, Κορωπί Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης: 1. Επικύρωση της εκλογής μελών του Διοικητικού Συμβουλίου σε αντικατάσταση παραιτηθέντων-Καθορισμός της ιδιότητας μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ως μη μη εκτελεστικών-ανεξαρτήτων. 2. Εγκριση σύναψης σύμβασης εργασίας μεταξύ της εταιρίας και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου. 3. Εγκριση αμοιβών και άλλων παροχών σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου με σύμβαση εργασίας ή ανεξαρτήτων υπηρεσιών για τη χρήση 2003. 4. Τροποποίηση του άρθρου 21 παρ. 6 του καταστατικού της εταιρίας και ειδικότερα καθορισμός της αυξημένης απαρτίας που απαιτείται για τη λήψη των αποφάσεων που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο όταν το Διοικητικό Συμβούλιο απαρτίζεται από περισσότερα των έξι (6) μελών. 5. Tροποποίηση του άρθρου 22 παρ. 2 του καταστατικού της εταιρίας περί των προσώπων που δικαιούνται σε έκδοση επικυρωμένων αντιγράφων των πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου. 6. Διάφορα θέματα-ανακοινώσεις

    TETAΡΤΗ 27/8

    ΛΑΜΨΑ Α.Ε.

    Τακτική Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/08/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00, στην έδρας της εταιρίας, Β. Γεωργίου Α΄1, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού. 2. Επικύρωση εκλογής μελών Δ.Σ. 3. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/08/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 09:00, στα γραφεία της εταιρίας, στην οδό Αμαλιάδος 15 και Καλαβρύτων, στην Νέα Κηφισιά Αττικής, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εγκριση έκδοσης ομολογιακού δανείου και σύναψη κοινοπρακτικού δανείου με τράπεζες. 2. Τροποποίηση του άρθρου 16 του καταστατικού και κωδικοποίησή του σε ενιαίο κείμενο.

    ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ Α.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 27/08/2003, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00, στα γραφεία της έδρας της εταιρίας, στη Σούρπη Μαγνησίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έκδοση κοινού Ομολογιακού Δανείου βάσει των διατάξεων του Κ.Ν. 2190/1920, όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3156/2003. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για τον καθορισμό των ειδικότερων όρων του δανείου. 2. Τροποποίηση των άρθρων 5, 9 παρ. 2, 15 παρ. 1 και 18 παρ. 1 του Καταστατικού της Εταιρείας. 3. Έγκριση συνάψεως συμβάσεως κατ' εφαρμογή της διατάξεως της παραγράφου 2 του άρθρου 23Α του Κ.Ν. 2190/1920.

    ΠΕΜΠΤΗ 28/8

    ΜΠΑΛΛΗΣ ΧΗΜΙΚΑ Α.Ε.Β.Ε

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/08/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 10:00, στην έδρα της Εταιρίας, στο 12ο χιλιόμετρο Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης, Βέροιας, στην Ιωνία Θεσσαλονίκης, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και καθορισμός ιδιότητας των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3016/2002, όπως ισχύει. 2. Τροποποίηση του άρθρου 4 (Σκοπός) του Καταστατικού της Εταιρίας. 3. Έγκριση συμβάσεων μεταξύ της Εταιρίας και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της σύμφωνα με το άρθρο 23α του κ.ν. 2190/1920, όπως ισχύει. 4. Διάφορα θέματα Ανακοινώσεις.

    ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 28/08/2003, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30, στην έδρα της Εταιρίας, στην Καλλιθέα, οδός Σπάρτης 3 και Σαρωνικού 7, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Έγκριση του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και της Πράξης Συγχώνευσης της ανώνυμης εταιρίας 'ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ' (Απορροφώσα) με απορρόφηση της ανώνυμης εταιρίας 'S.N.T. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ' ('Απορροφώμενη') σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 69 επ. του κ.ν. 2190/1920, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 1 έως 5 του Ν. 2166/1993, όπως ισχύουν, μετά από ακρόαση: α) του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης από 31-3-2003 μεταξύ των συγχωνευομένων εταιριών, β) του ισολογισμού μετασχηματισμού της Απορροφώμενης εταιρίας 'S.N.T. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ' με ημερομηνία 16-01-2003, γ) της Έκθεσης Διαπίστωσης της Λογιστικής Αξίας των Περιουσιακών στοιχείων της Απορροφώμενης εταιρίας Ορκωτού Ελεγκτή επί του Ισολογισμού Μετασχηματισμού, δ) των εκθέσεων των ελεγκτικών οίκων σχετικά με τις αποτιμήσεις αξιών των συγχωνευομένων εταιριών, του καθορισμού της σχέσης ανταλλαγής των συγχωνευομένων εταιριών και των λοιπών εγγράφων που προβλέπονται από την απόφαση 94/13-2-2003 του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ε) της από 31-03-2003 κατ' άρθρο 69 παρ. 4 του κ.ν. 2190/1920 Έκθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας για τη νομική και οικονομική αιτιολόγηση του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και όλων των λοιπών εκ του Νόμου οριζομένων εγγράφων, αποφάσεων και εκθέσεων για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. 2. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Απορροφώσας κατά το συνολικό ποσό του 1.794.918,72 Ευρώ, το οποίο θα προέλθει: α) κατά το ποσό του εισφερόμενου μετοχικού κεφαλαίου της 'S.N.T. ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ' ποσού 1.779.999 Ευρώ και β) κατά το ποσό των 14.919,72 Ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αντίστοιχου ποσού από το λογαριασμό 'υπόλοιπο κερδών χρήσεως εις νέον' για σκοπούς αλλαγής της ονομαστικής αξίας λόγω της σχέσης αξιών των συγχωνευομένων εταιριών. Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής της Εταιρίας από 0,59 ευρώ ανά μετοχή σε 0,64 ευρώ ανά μετοχή. 3. Παροχή εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο της Απορροφώσας: α) για την υιοθέτηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την τακτοποίηση τυχόν κλασματικών υπολοίπων που θα προκύψουν από την ανταλλαγή των μετοχών των συγχωνευομένων εταιριών, β) για τη σύνταξη, υπογραφή από την Εταιρία και υποβολή στις αρμόδιες αρχές της κεφαλαιαγοράς σχετικού Ενημερωτικού Δελτίου και διενέργειας και υπογραφής των απαραίτητων ενεργειών και εγγράφων για την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. 4. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρίας (Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ονομαστική αξία). 5. Τροποποίηση των άρθρων 1 (Επωνυμία), 2 (Σκοπός) και 12 (Διοικητικό Συμβούλιο) του Καταστατικού της Εταιρίας. Κωδικοποίηση του καταστατικού της Εταιρίας σε ενιαίο κείμενο. 6. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και καθορισμός ιδιότητας των ανεξάρτητων μη εκτελεστικών μελών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 3016/2002, όπως ισχύει. 7. Έγκριση των μέχρι σήμερα πράξεων και ενεργειών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας σχετικών με την ως άνω συγχώνευση. 8. Έγκριση των αποκλίσεων στη χρήση αντληθέντων κεφαλαίων της Εταιρίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του Νόμου 3016/2002, όπως ισχύει. 9. Διάφορα θέματα - Ανακοινώσεις.

    ΔΕΥΤΕΡΑ 1/9

    DATAMEDIA Α.Ε.*

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση, των Μετόχων της εταιρίας, την 01/09/2003, ημέρα Δευτέρα και ώρα 16:30, στα γραφεία της Έδρας της Εταιρίας, στο Μοσχάτο Αττικής, επί της οδού Θεσσαλονίκης 62-66, με θέματα ημερήσιας διάταξης:

    1. Ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Λήψη αποφάσεων. 2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 3. Διάφορες ανακοινώσεις, αποφάσεις, εγκρίσεις.

    [13] ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ "ΜΙΚΡΩΝ" ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (13:24 UTC+2)

    Σημαντική επιστροφή των μικροεπενδυτών, σημειώνεται στο Xρηματιστήριο Αθηνών, καθώς, όπως αναφέρει σε πρωτοισέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», πάνω από 100 χιλιάδες ήταν οι ενεργοί επενδυτές τον Iούλιο, ενώ παράλληλα αυξάνεται και ο τζίρος στη Σοφοκλέους.

    Eλληνες και ξένοι επενδυτές πυκνώνουν τις... τάξεις του Xρηματιστηρίου, διαμορφώνοντας σταδιακά προϋποθέσεις περαιτέρω ενίσχυσης των συναλλαγών και ουσιαστικής ανάκαμψης των μετοχών. Oι ενεργοί μερίδες επενδυτών ξεπερνούν πλέον καθημερινά τις 20.000, ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του X.A., περισσότεροι από 100.000 διαφορετικοί επενδυτές δραστηριοποιούνται κάθε μήνα στη Σοφοκλέους και μάλιστα πολλοί από αυτούς χαρακτηρίζονται ως μικροαποταμιευτές.

    Oι εγχώριοι ιδιώτες και θεσμικοί επενδυτές αυξάνουν σταθερά τους τελευταίους τρεις μήνες το ποσοστό συμμετοχής τους στο σύνολο των εισηγμένων μετοχών. Ωστόσο, αυξανόμενο ειδικό βάρος έχουν πλέον και οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι επιδεικνύουν μεγάλη κινητικότητα, την οποία εστιάζουν κυρίως στις μετοχές του τραπεζικού τομέα.

    Oπως συνομολογούν τραπεζίτες και στελέχη της ελληνικής Kεφαλαιαγοράς, η άνοδος που έχει επέλθει τους τελευταίους τρεις μήνες στο X.A., εκτοξεύοντας τον Γενικό Δείκτη σε ποσοστό περίπου 22% από τις αρχές του έτους και 46% από τα χαμηλότερα επίπεδα του Mαρτίου, έχει χαρακτηριστικά ισχυρής αντίδρασης που στηρίζεται και σε «ποιοτικά» δεδομένα.

    H μεγάλη κίνηση ευνοείται και από το ότι η τιμή πολλών μετοχών υγιών επιχειρήσεων βρίσκεται κάτω από την αξία τους, καθιστώντας ελκυστική την τοποθέτηση κεφαλαίων.

    [14] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ-ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 9 Αυγούστου 2003 (20:40 UTC+2)

    Στην επίσκεψη που πραγματοποίησε χτες στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ζητώντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αναφέρονται σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες.

    Οι τουρκικές εφημερίδες υποστηρίζουν ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν έκανε δεκτή την πρόταση Γκιουλ για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χαλκης, υπαγόμενης σε πανεπιστημιακή σχολή της Τουρκίας. Παράλληλα, γράφουν ότι κατά τη συνάντηση, οΓκιουλ αναφέρθηκε και στην ενόχληση που προκαλεί η χρησιμοποίηση του τίτλου του ²Οικουμενικού² από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι αυτό αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

    Στην επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο οποίος συνοδευόταν από τον μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτωνα και τους δικηγόρους του, αναφέρθηκαν επίσης τα τηλεοπτικά δίκτυα, στα χθεσινά δελτία ειδήσεων, προβάλλοντας τον Παναγιώτατο κατά τη μετάβασή του στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών (Τ/ΥΠΕΞ).

    Ειδικότερα, η Hurriyet, σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Ο Πατριάρχης: Να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή», γράφει ότι ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' Βαρθολομαίος επισκέφθηκε χθες τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ από τον οποίο ζήτησε να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη. Ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ έδωσε το μήνυμα ότι το θέμα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της Κυβέρνησης.

    Το δημοσίευμα συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Η Τουρκία θα πρέπει να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή».Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'', όπως τον αναφέρει η εφημερίδα, ζήτησε προφορικά και γραπτά από τον Τ/ΥΠΕΞ την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής και, σύμφωνα με πληροφορίες, τόνισε πως το Πατριαρχείο υποστηρίζει πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων της Τουρκίας, όσον αφορά την προσαρμογή στην Ε.Ε.

    Ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' είπε ακόμη πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, θα αυξήσει περισσότερο τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί υπέρ της Τουρκίας στην Ε.Ε. και ζήτησε να γίνουν οι απαιτούμενες νομικές ρυθμίσεις. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, τόνισε: «Ο αξιότιμος Υπουργός μας είπε πως το θέμα θα εξετασθεί με καλή πρόθεση και θετική προσέγγιση και ότι για τα θέματα στα οποία αναφερθήκαμε θα γίνουν τα απαιτούμενα, το συντομότερο δυνατό. Ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ είπε πως "η Κυβέρνηση επιθυμεί όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τη θρησκεία και την καταγωγή τους, να ζουν ευτυχισμένοι και σε ηρεμία».

    Ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' τόνισε ότι του επιφυλάχθηκε από τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ θερμή υποδοχή και ότι αισθάνεται πολύ ικανοποιημένος από τη συνάντηση που είχε μαζί του. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ προσπάθησε κατά τη συνάντηση με τον ''Πατριάρχη Φαναρίου'' να μάθει πώς θα αντιμετώπιζε το Πατριαρχείο την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη υπαγόμενης σε Ανώτατη Θεολογική Σχολή [της χώρας], πράγμα το οποίο δεν αντιμετωπίσθηκε θετικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Έγινε γνωστό γράφει πως ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ ανέφερε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την ενόχληση από το γεγονός ότι ο Πατριάρχης παρουσιάζει τον εαυτό του ως Οικουμενικό και τόνισε πως αυτό είναι αντίθετο με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Το δημοσίευμα, όπως άλλωστε όλα τα άλλα σχετικά δημοσιεύματα στο λοιπό Τύπο, πλαισιώνεται με φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ.

    Η Milliyet γράφει για τη συνάντηση στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ο Βαρθολομαίος έφυγε άκρως ικανοποιημένος από τον Γκιουλ» και τονίζει ότι ο ''Πατριάρχης Φαναρίου'' Βαρθολομαίος, που επισκέφθηκε τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ με τους δικηγόρους του, ζήτησε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

    Η Sabah αναφέρεται στο θέμα σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Παράκληση από τον Βαρθολομαίο στον Γκιουλ για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής».

    Η Radikal γράφει για την επίσκεψη σε μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων με τον τίτλο «Ο Βαρθολομαίος επιδιώκει την επαναλειτουργία της Σχολής».Στο δημοσίευμα, εκτός από το θέμα της επίσκεψης, αναφέρεται ότι έγινε γνωστό πως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν, που είναι γνωστό ότι είχε επισκεφθεί τη Σχολή πριν κλείσει, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στην περίπτωση που η Τουρκία δεν ανοίξει και πάλι τη Σχολή αυτή θα μεταφερθεί σε άλλη χώρα, εισηγήθηκε στον Τ/ΥΠΕΞ ότι η Σχολή αυτή θα πρέπει να επαναλειτουργήσει.

    H Aksam αναφέρεται στη συνάντηση στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Πράσινο φως για τη Θεολογική Σχολή». Στο δημοσίευμα, που πλαισιώνεται με φωτογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ, γίνεται αναφορά στη συνάντηση και στις δηλώσεις που έγιναν από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μετά τη συνάντηση, έτσι όπως αναφέραμε στα παραπάνω σχετικά.

    Η Cumhuriyet κάνει αναφορά στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τίτλο «Ο Βαρθολομαίος ασκεί πίεση για τη Θεολογική Σχολή».Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης επέδωσε στον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ φάκελο στον οποίο αναφέρονται τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της Ομογένειας και κατ' αρχήν το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

    Τονίζεται πως ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ αναφέρθηκε στην περίπτωση υπαγωγής της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη σε κάποιο τουρκικό Πανεπιστήμιο, πράγμα το οποίο δεν έγινε δεκτό από τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Στο δημοσίευμα γράφει ότι κατά τη συνάντηση ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ αναφέρθηκε και στην ενόχληση που προκαλεί η χρησιμοποίηση του τίτλου του ²Οικουμενικού² από τον Οικουμενικό Πατριάρχη και ότι αυτό αντίκειται στη Συνθήκη της Λωζάνης.

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ενώ ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ έδωσε το μήνυμα ότι η συμπεριφορά του Πατριαρχείου δίνει την εντύπωση πως ²μετατρέπεται σε Ορθόδοξο Βατικανό², ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε: «Δεν έχουμε καμία τέτοια πρόθεση. Παρακαλούμε να μας βοηθήσετε».

    Η Turkiye αναφέρεται στη συνάντηση, περιληπτικά [με φωτογραφία], στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Αίτημα για τη Θεολογική Σχολή».Η Yeni Safak προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα [με φωτογραφία] με τον πεντάστηλο τίτλο «Θεώρηση στη Θεολογική Σχολή» και επισημαίνει ότι μετά την έναρξη της ισχύος του Πακέτου Προσαρμογής στην Ε.Ε. έρχεται στην επικαιρότητα το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη, η οποία είναι κλειστή από το 1971.

    Η Vatan γράφει για τη συνάντηση στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ζήτησε υποστήριξη από τον Γκιουλ». Φ Η Zaman προβάλλει το θέμα στην πρώτη σελίδα σε δίστηλο με τον τίτλο «Ο Πατριάρχης μίλησε με τον Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ για τη Θεολογική Σχολή».

    [15] ΤΙ ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 9 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    Εκτενείς αναφορές στην υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με το ψευδοκράτος Ντενκτάς περιλαμβάνουν σήμερα οι τουρκικές εφημερίδες, δίδοντας έμφαση στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ειδικότερα, η Hurriyet σε μικρό μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Άρνηση στην Ε.Ε. για την ΤΔΒΚ», αναφέρει ότι η Κυβέρνηση AKP δεν έδωσε σημασία στις εισηγήσεις της Ε.Ε. που είπε ²Να μην υπογράψετε² και υπέγραψε τη ''Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης'' με την ''Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)''. Οι ελληνοκύπριοι (Ε/Κ) άρχισαν να φωνασκούν μιλώντας για ²προσάρτηση'', γράφει η εφημερίδα.

    Στη συνέχεια του δημοσιεύματος, στις εσωτερικές σελίδες, με τον τίτλο «Πραγματοποιήσαμε την Τελωνειακή Ένωση με την ΤΔΒΚ. Δείξαμε ²δύναμη² στην Ε.Ε.», γράφει ότι η Τουρκία και η ''ΤΔΒΚ'' υπέγραψαν χθες ²Συμφωνία Πλαίσιο για την Τελωνειακή Ένωση². Με την εν λόγω Συμφωνία η οικονομική ενσωμάτωση της Τουρκίας με την ''ΤΔΒΚ'' έφθασε στο ανώτατο επίπεδο, γράφει η εφημερίδα.

    Η Συμφωνία υπογράφηκε παρουσία του ''Πρωθυπουργού της ΤΔΒΚ'', Έρογλου, από τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών Τουρκίας και ''ΤΔΒΚ'', κ.κ. Αμπντουλατίφ Σενέρ και Σερνάρ Ντενκτάς, του ''Συμβουλίου Σύνδεσης'' που συνήλθε χθες. Ο κ. Σενέρ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας κατά την ομιλία του τόνισε πως με την εν λόγω Συμφωνία θα εξασφαλισθεί η ενσωμάτωση της οικονομίας της ''ΤΔΒΚ'' στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και πρώτα σ' αυτό της Ε.Ε. Ο κ. Σενέρ επεσήμανε ότι η Συμφωνία αυτή φέρει σημασία διότι από τη μία πλευρά ενσωματώνεται η οικονομία της ''ΤΔΒΚ'' στο Διεθνές Οικονομικό Σύστημα και από την άλλη έχει σημασία επειδή γίνεται πριν από την ενσωμάτωση στην Ε.Ε. Ο κ. Σερνάρ Ντενκτάς κατά την ομιλία του, τόνισε: «Πραγματοποιούμε το σημαντικότερο βήμα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και για την ενσωμάτωση αυτής την παγκόσμια οικονομία».

    Με τη Συμφωνία που υπογράφηκε, τα προϊόντα της ''ΤΔΒΚ'' θα μπορέσουν να βγουν στην παγκόσμια αγορά, μέσω Τουρκίας. Έτσι το εμπάργκο που εφαρμόζεται στην ''ΤΔΒΚ'' θα ξεπερασθεί μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία είχε προβεί σε εκκλήσεις στην Ε.Ε. και στους Ε/Κ για την κατάργηση του εμπάργκο, αλλά δεν είχε λάβει καμία απάντηση. Στην περίπτωση που οι Ε/Κ γίνουν μέλος της Ε.Ε. την 1η Μαΐου 2004, οι Τ/Κ θα μείνουν στο κενό και μάλιστα η Τουρκία λόγω της Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης που έχει κάνει με την Ε.Ε., θα είναι αναγκασμένη να συνάψει σχέσεις και με τους Ε/Κ όπως και με τις άλλες χώρες.

    Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Σενέρ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, επιστρέφοντας από την ''ΤΔΒΚ'', τόνισε πως η ''Συμφωνία Πλαίσιο Τελωνειακής Ένωσης'' μεταξύ Τουρκίας και ''ΤΔΒΚ'' δεν θα αποτελέσει κανένα πρόβλημα, αλλά αντίθετα αναμένονται θετικές αντιδράσεις από τους κύκλους της Ε.Ε. Εξάλλου, η εφημερίδα γράφει ότι μετά την υπογραφή της Συμφωνίας, ο ''Πρόεδρος της ΤΔΒΚ'', Ντενκτάς, έκανε έκκληση στον ''Ε/Κ τομέα'' λέγοντας ²Ελάτε να υπογράψουμε και με σας μία παρόμοια συμφωνία².

    Στο δημοσίευμα υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί πως ενώ συνεχίζονταν η Σύνοδος του ''Συμβουλίου Σύνδεσης'', επικράτησε τηλεφωνική διπλωματία μεταξύ Άγκυρας, Αθήνας και Βρυξελλών. Λέγεται πως ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Ε., Prodi και ο υπεύθυνος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Verheugen, εισηγήθηκαν τηλεφωνικώς στην Άγκυρα να μην υπογράψει τη Συμφωνία.

    Η ίδια εφημερίδα (Hurriyet) σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο «Η Ε.Ε. δυσαρεστήθηκε: Αν μας ρωτούσατε θα ήταν καλύτερα», αναφέρει ότι ο Εκπρόσωπος της Επιτροπής της Ε.Ε., Eric Mamer, δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τα εξής: «Έχουμε τη γνώμη πως θα έπρεπε να μας συμβουλευτούν πριν την υπογραφή της Συμφωνίας. Θα αξιολογήσουμε τη Συμφωνία αυτή, στα πλαίσια της ισχύουσας Συμφωνίας Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας Ε.Ε. και των άλλων Συμφωνιών που έχουν γίνει με την Ε.Ε.».

    Η Milliyet αναφέρεται στο θέμα σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Το ιστορικό βήμα στην Κύπρο εξόργισε τους Ε/Κ». Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Τουρκία υπέγραψε ''Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης'' με την ''ΤΔΒΚ'', η οποία εδώ και χρόνια δεν πήρε απάντηση στις εκκλήσεις της για την κατάργηση των εμπάργκο σε βάρος της. Στο εξής τα προϊόντα της ''ΤΔΒΚ'' θα μπορούν να πωλούνται μέσω Τουρκίας στην παγκόσμια αγορά. Όσον αφορά την ''Ε/Κ Διοίκηση'', διαμαρτυρήθηκε στην Ε.Ε. για την Τουρκία.

    Το δημοσίευμα συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Ιστορικό βήμα στην Κύπρο». Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι ο Σερνάρ Ντενκτάς δήλωσε πως η Συμφωνία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή το αργότερο στα τέλη του έτους. Επίσης, αναφέρεται ότι η Συμφωνία που υπογράφθηκε χθες το βράδυ θα παρουσιασθεί τώρα στη Βουλή των δύο πλευρών και χαρακτηρίζεται ως πρώτη σημαντική άρνηση του AKP προς την Ε.Ε.

    Όσον αφορά τη ''Νότια Κύπρο'' που χαρακτηρίζει την εξέλιξη ως ²προσάρτηση², η Συμφωνία που έγινε προκάλεσε μεγάλη ενόχληση. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ε.Ε., Mamer.

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο «Επικρίσεις από τον Μπατού», γράφει ότι ο βουλευτής του CHP από την περιοχή Χατάϋ και πρώην Πρέσβης Ινάλ Μπατού, υποστήριξε πως με την εν λόγω ''Συμφωνία Πλαίσιο'' η Κυβέρνηση δεν φθάνει στο στόχο που είχε ανακοινώσει και τόνισε:

    «Δεν εξετάσαμε ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά φαίνεται πως η Κυβέρνηση δεν έκανε τα όσα υποσχέθηκε. Είχε κάνει λόγο για πλήρη ενσωμάτωση με Τελωνειακή Ένωση, αλλά εκείνο που υπογράφηκε ήταν Συμφωνία Πλαίσιο. Η Συμφωνία Πλαίσιο υπογράφηκε επειδή δίστασαν από τις αντιδράσεις. Έκαναν πίσω. Θα έπρεπε να μην υποσχεθούν πράγματα τα οποία δεν θα μπορούσαν να κάνουν».

    Η Cumhuriyet αναφέρεται στο θέμα στην πρώτη σελίδα με τον τετράστηλο τίτλο «Τελωνειακή Ένωση με την ΤΔΒΚ» και τον υπέρτιτλο «Υπογράφηκε η Συμφωνία που είχε σαν στόχο να ξεπερασθεί το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα προϊόντα της Βορείου Κύπρου».

    Η Aksam γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον δίστηλο τίτλο «Συμφωνία Πλαίσιο Τελωνειακής Ένωσης με την ΤΔΒΚ»..Η Radikal, σε μονόστηλο με τον τίτλο «Υπογράφηκε Τελωνειακή Ένωση», αναφέρει τις δηλώσεις Σερνάρ Ντενκτάς, που είπε: «Πραγματοποιούμε το σημαντικότερο βήμα για την ανάπτυξη της οικονομίας μας και για την ενσωμάτωσή της στην παγκόσμια οικονομία».

    Η Turkiye αναφέρεται στην υπογραφή της Συμφωνίας σε μονόστηλο της πρώτης σελίδας με τον τίτλο «Τελωνειακή Ένωση με την ΤΔΒΚ» και τον υπέρτιτλο «Η Συμφωνία υπογράφηκε».Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην αντίδραση της Ε.Ε., δημοσιεύοντας τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Επιτροπής της Ε.Ε., Eric Mamer, όπως αναφέραμε παραπάνω.

    Η Yeni Safak γράφει για το θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Υπογράφηκε η Συμφωνία Τελωνειακής Ένωσης με την ΤΔΒΚ».Στο δημοσίευμα γράφει ότι στο ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά τη Σύνοδο του ''Συμβουλίου Σύνδεσης'' αναφέρεται πως για να μπορέσουν οι οικονομικές ισορροπίες στην ''ΤΔΒΚ'' να τοποθετηθούν σε πιο υγιή θεμέλια, για να αυξηθεί η ανταγωνιστική δύναμή της και για να αναβαθμισθεί το επίπεδο ευημερίας της, επιτεύχθηκε Συμφωνία για να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα.

    Στο μεταξύ τονίζεται πως θα συνεχισθεί η οικονομική υποστήριξη της Τουρκίας προς την ''ΤΔΒΚ'' και ότι στα πλαίσια της σύστασης κοινών οικονομικών τομέων μεταξύ των δύο χωρών, συμφωνήθηκε να γίνουν νέες ρυθμίσεις. Zaman αναφέρεται στο θέμα στις εσωτερικές σελίδες με τον τρίστηλο τίτλο «Διαμαρτυρία από την Ε.Ε. για την Τελωνειακή Ένωση: Θα έπρεπε να μας συμβουλευθείτε»._

    [16] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 2 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 9 Αυγούστου 2003 (19:10 UTC+2)

    Ενας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της ανταλλαγής πυρών μεταξύ Αλβανών, σε ένα χωριό κοντά στο Πετς στο νοτιοδυτικό Κοσσυφοπέδιο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Μία ομάδα ανδρών άρχισε να πυροβολεί εναντίον μίας άλλης. Ηταν όλοι Αλβανοί. Σκοτώθηκε ένας άνδρας και δύο άλλοι τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά'', δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο Μπάρι Φλέτσερ, εκπρόσωπος της αστυνομικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα κίνητρα της συγκεκριμένης ενέργειας παραμένουν προς το παρόν άγνωστα. 

    Το νέο περιστατικό ήρθε να προστεθεί σε εκείνα που συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε διάφορες περιοχές της επαρχίας, μεταξύ των οποίων και η δολοφονία αξιωματικού των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Κυριακή._

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 9 Αυγούστου 2003 (15:59 UTC+2)

    Πλήγμα στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας κατάφερε η εμμονή του Ραούφ Ντενκτάς στη λεγόμενη τελωνειακή ένωση της γείτονος με το ψευδοκράτος, όπως δήλωσε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με τον κ.Ταλάτ, ήταν γνωστό ότι η Τουρκία, ως χώρα που έχει υπογράψει τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν δικαιούται να συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες χωρίς την έγκριση της Ενωσης.

    "Παρόλα αυτά, ο Ντενκτάς επέμενε και με τη στάση του προκαλούσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να καταγγείλει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον ΟΗΕ", υπογράμμισε ο κ.Ταλάτ και πρόσθεσε ότι "είναι αδύνατο να υπάρξει θετική πορεία στο Κυπριακό, ενόσω στο πηδάλιο του πλοίου βρίσκεται ο Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο αρχηγός του Ρεμουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος επεσήμανε επίσης ότι στις εκλογές του Δεκεμβρίου θα αναμετρηθούν οι υποστηρικτές της λύσης με εκείνες που δεν την θέλουν._

    [18] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΓΚΥΡΑΣ-ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2003 (15:12 UTC+2)

    Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε Αθήνα και Λευκωσία η υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου για την τελωνειακή ένωση μεταξύ της Τουρκίας και του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

    Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του, Π.Μπεγλίτη, χαρακτήρισε το πρωί τη συμφωνία ως κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, ενώ κλιμακώνονται οι αντιδράσεις και στην Κύπρο.

    Φανερή πρόκληση προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση και συνέχιση της παρανομίας αποτελεί η υπογραφή του πλαισίου συμφωνίας, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Μεγαλονήσου, Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε ότι ''οι ενέργειες της κυβέρνησης θα γίνουν προς όλες τις κατευθύνσεις'' και διατύπωσε την εκτίμηση ότι η ΕΕ θα λάβει πολύ σοβαρά υπόψη και σε υψηλό επίπεδο την ενέργεια αυτή της Τουρκίας.

    Παράνομη ενέργεια χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας-πλαισίου ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή έγινε ''κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων του ΟΗΕ, ενώ συνιστά περιφρόνηση και πλήρη παραγνώριση του σχεδίου Ανάν αλλά και του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνών''.

    Ως μια ακόμα ένδειξη της αντιφατικής πολιτικής που ακολουθεί η Αγκυρα στο Κυπριακό, θεωρεί ο Α΄ Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ, Γιώργος Χριστοφίδης, την υπογραφή του λεγόμενου ''πλαισίου συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση'' μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που έγινε χθες βράδυ στην κατεχόμενη Κερύνεια.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, με επιστολές του προς στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Ρομπιν Κουκ και τον πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μπάρον Κρέσπο καταγγέλλει την υπογραφή του λεγόμενου "πλαισίου συμφωνίας για τελωνειακή σύνδεση" Τουρκίας - ψευδοκράτους. Στις επιστολές του ο κ. Ομήρου ζητά την παρέμβαση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για δρομολόγηση αντιδράσεων από τα αρμοδία όργανα της ΕΕ.

    Υπενθυμίζεται ότι, πέραν της ανακοίνωσης ειδικών μέτρων, το κείμενο της συμφωνίας Τουρκίας - ψευδοκράτους επαναβεβαιώνει τις αδιάλλακτες θέσεις της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό. Στη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να δεχθούν τις λεγόμενες πραγματικότητες στο νησί και το ισότιμο καθεστώς των δύο πλευρών ώστε να υπάρξει μια μόνιμη λύση.

     Η συναίνεση, σημειώνεται στο κείμενο, θα επιτευχθεί με την ίση κυριαρχία των δύο πλευρών, τη διζωνικότητα, τη συνέχιση της ενεργούς εγγύησης της Τουρκίας και την προστασία της Ελληνοτουρκικής ισορροπίας στο νησί._

     

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΞΟΒΟΛΙΑΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (19:13 UTC+2)

    Πρεμιέρα σήμερα των αγώνων της Τοξοβολίας, στο πλαίσιο των Αγωνιστικών Εκδηλώσεων του Αυγούστου, που γίνονται στην καρδιά της Αθήνας, στο μαγευτικό και ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Οι αγώνες φιλοξενούνται εν μέσω της διαδικασίας συντήρησης του Καλλιμάρμαρου, αλλά και της ανακαίνισης των εσωτερικών χώρων, που θα αναδείξουν το πρώτος Στάδιο των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και πάλι σε καρδιά του Ολυμπισμού, όπως έχει χαρακτηριστεί.

    Με ξεκίνημα από τον χώρο του Εθνικού Αθηνών, που αποτελεί τον βασικό χώρο προθέρμανσης, οι αθλητές κι αθλήτριες, συνοδευόμενοι από τους προπονητές τους, μπαίνουν στα shuttle bus κι έρχονται στην πίσω πλευρά του Σταδίου, απ΄ όπου περνούν το τούνελ και σαν σύγχρονοι μονομάχοι, μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο, με σκοπό την νίκη, την επιτυχία, αλλά στην φάση αυτή, την δοκιμαστική, την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

    Η Kristin Jean Lewis από τη Νότιο Αφρική πέτυχε την καλύτερη επίδοση κατά τη διάρκεια των πρωινών αγώνων πρόκρισης για τη φάση των «32της Αθλητικής Διοργάνωσης τοξοβολίας που διεξάγεται στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η τοξότρια από τη «Μαύρη ήπειρο με 161/180 απέκλεισε την Αυστραλέζα Jo An Calbraith, η οποία έκανε 121/180. Πολύ καλή εμφάνιση, όμως πραγματοποίησε και η Shu Chi Juan από την Ταϊπέι, η οποία επικράτησε με 157/180 αντί 141/180 της Olena Sadovnycha από την Ουκρανία.

    Από ελληνικής πλευράς, στο πρωινό σκέλος του αγώνα συμμετείχε η Φωτεινή Βαβάτση, η οποία αποκλείστηκε από την Karin Larsson. Η Ελληνίδα αθλήτρια πέτυχε επίδοση 124/180, αντί 151/180 της Σουηδής αντιπάλου της. Αναλυτικά οι αθλήτριες που εξασφάλισαν την συμμετοχή τους στη φάση των «32 της Αθλητικής Διοργάνωσης σήμερα το πρωί είναι οι:

    -Γκρουπ Β: Juan Juan Zhang (Κίνα) Bye

    Karin Larsson (Σουηδία)

    Alison Williamson (Μεγάλη Βρετανία)

    Natalia Valeeva (Ιταλία) Bye

    -Γκρουπ C: Kateryna Palekha (Ουκρανία) - Bye

    Jade Beatty (Αυστραλία)

    Anja Hitzler (Γερμανία)

    Μmargarita Galinovskaya (Ρωσία)

    -Γκρουπ F: Kristin Jean Lewis (Νότια Αφρική)

    Elif Cahiliyan (Τουρκία)

    Natalia Bolotova (Ρωσία)

    Sayami Matsusita (Ιαπωνία) Bye

    -Γκρουπ G: Hyun Jung Lee (Κορέα) Bye

    Karen Scavotto (ΗΠΑ)

    Shu Chi Juan (Ταϊπέη)

    Lana Needham (Μεγάλη Βρετανία)

    Η φάση της πρόκρισης στις «32 καλύτερες αθλήτριες θα ολοκληρωθεί το απόγευμα με τη διεξαγωγή του δεύτερου σκέλους του αγώνα.

    [20] ΙΣΟΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΜΠΟΛΤΟΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Λονδίνο, 9 Αυγούστου 2003 (19:04 UTC+2)

    Ισόπαλος με τη βρετανική Μπόλτον αναδείχθηκε σήμερα ο Ολυμπιακός, καθώς ο αγώνας έληξε με σκορ 1-1, μετά από πολύ καλή εμφάνιση της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομάδας. Το ματς έγινε στο γήπεδο «Ρίμποκ» μπροστά σε περίπου 5.000 θεατές και κρίθηκε από τα γκολ που σημείωσαν ο Νόλαν στο 70ο λεπτό με δυνατό βολέ από το ύψος της περιοχής και ο Αλέκος Τάτσης στο 82', με συρτό σουτ έξω από την περιοχή.

    [21] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (17:14 UTC+2)

    Ενδιαφέροντα στοιχεία για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας, που πραγματοποιήθηκε στον Σχινιά, αποκαλύπτει η "γλώσσα" των αριθμών, δίνοντας και μία πρόγευση για το τί μέλλει γενέσθαι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι οργανωτές των αγώνων, κατά τις τέσσερις ημέρες που διήρκεσε το πρωτάθλημα εκδόθηκαν 2893 διαπιστεύσεις σε αθλητές, συνοδούς, προπονητές, κριτές, εκπροσώπους Τύπου και προσωπικό.

    Για να παραλάβουν την κάρτα τους, οι αθλητές χρειάστηκε να αναμείνουν κατά μέσο όρο για 2.44 λεπτά, ενώ 4 λεπτά περίμενε το προσωπικό. Ο μέσος όρος χρόνος έκδοσης και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων που καταγράφηκε ήταν 3 λεπτά, ενώ το επιτρεπόμενο επίσημο όριο είναι 5 λεπτά.

           Διανεμήθηκαν 1.115 ημερήσιες άδειες εισόδου και τους αγώνες παρακολούθησαν συνολικά 2.802 θεατές. Χρησιμοποιήθηκαν 115.000 σελίδες Α4, εκ των οποίων ανακυκλώθηκε το 90%, αλλά και το 100% των χαρτοκιβωτίων.

    Καταναλώθηκαν 40.000 μπουκάλια νερό από το κοινό, 52.000 μπουκάλια νερό από αθλητές και 56.000 μπουκάλια από το προσωπικό. Καταναλώθηκαν επίσης 12.000 αναψυκτικά, 1.800 σάντουιτς ζεστά γεύματα, 8.000 σάντουιτς και 6.000 γιαούρτια.

    Τις εγκαταστάσεις επισκέφθηκαν 150 δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, ξένοι και Ελληνες. Υπήρξε πλήρης τηλεοπτική κάλυψη από όλους τους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Τέλος, 108 ασθενείς επισκέφθηκαν το ιατρικό κέντρο των εγκαταστάσεων, ενώ έγιναν και 21 έλεγχοι ντόπινγκ, αριθμός που προβλέπουν οι κανονισμοί._ 

    [22] Η ΑΘΗΝΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (17:09 UTC+2)

    Το ιστορικό κέντρο της Αθήνας θα γίνει ο ομφαλός της Ευρώπης του αθλητισμού, χάρη στη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου ανδρών γυναικών κάτω των 23 ετών, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Αυγούστου.

    Το πρωτάθλημα EMPORIKI BANK αποτελεί τη σπουδαιότερη διοργάνωση, που έχει φιλοξενήσει ποτέ η χώρα μας στο αγώνισμα και το γεγονός ότι διεξάγεται στην επίσημη Ολυμπιακή διαδρομή, ακριβώς ένα χρόνο πριν τους Αγώνες του 2004 , δικαιολογεί το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει διεθνώς ο αγώνας.

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Δρόμου EMPORIKI BANK έχουν προετοιμάσει με κάθε λεπτομέρεια το οργανωτικό μέρος του ποδηλατικού αγώνα που έχει διπλό στόχο .

    Αφενός να αποτελέσει μέσω της προβολής της Αθήνας μια πρώτης τάξεως διαφήμιση για την προσέλκυση ξένων επισκεπτών στους Ολυμπιακούς Αγώνες και αφετέρου να αναδείξει το συναρπαστικό άθλημα της ποδηλασίας δρόμου που είναι από τα πρώτα σε προτίμηση σπόρ των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Η διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγωνιζόμενοι είναι εκείνη που θα διατρέξουν οι ποδηλάτες και του χρόνου στους Ολυμπιακούς Αγώνες και γι΄ αυτό αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του αγώνα: οι 195 άνδρες και οι 104 γυναίκες (από 31 χώρες)που θα λάβουν μέρος, θα κρατήσουν για πάντα στη μνήμη τους τη μοναδική διαδρομή μέσα από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας που μετά τις πρόσφατες αναπλάσεις ανέδειξε τα ανεκτίμητα μνημεία της και τους χώρους απαράμιλλης ομορφιάς που σαγηνεύουν το βλέμμα.

    Η διαδρομή σχεδιάστηκε το 1998, μετά από ιδέα του Έλληνα διεθνή κομισάριου της UCI Βλαδίμηρου Πέτσα, με σκεπτικό ότι δεν υπάρχει άλλο άθλημα μέσω του οποίου μπορούν να αναδειχθούν ιστορικά μνημεία και φυσικές ομορφιές σαν της Αθήνας.

    Τεχνικά η διαδρομή αναγνωρίζεται για την ποικιλομορφία της , χαρακτηρίζεται ανώτερη αγωνιστικά από την αντίστοιχη του Σίδνεϊ , περιέχει τεχνικά ανηφορικά τμήματα (Λυκαβηττός), κομμάτια που συνδυάζουν ταχύτητα , τεχνική και αντοχή αλλά και ιδιομορφίες στο οδόστρωμα όπως το τμήμα της Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

    Η εκκίνηση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδηλασίας Δρόμου Ανδρών-Γυναικών (κάτω των 23 ετών) EMPORIKI BANK θα δοθεί την Κυριακή 17 Αυγούστου στις 10 το πρωί στην Πλατεία Κοτζιά (Δημαρχείο) με τον αγώνα των γυναικών που αναμένεται να τερματίσουν στον ίδιο χώρο περίπου στις 13:30

    Ο αγώνας των ανδρών θα ξεκινήσει στις 14:30 και οι ποδηλάτες αναμένεται να τερματίσουν περίπου στις 19:00. Το συνολικό μήκος της διαδρομής του αγώνα είναι 13,2 χλμ και οι μεν άνδρες θα τη διασχίσουν 12 φορές χωρίς ενδιάμεση στάση για να διανύσουν συνολικά 159 χλμ (η ολυμπιακή διαδρομή περιλαμβάνει 224 χλμ) , ενώ οι γυναίκες τρέξουν 8 φορές τη διαδρομή διανύοντας 105 χλμ συνολικά (115 είναι τα χλμ της αντίστοιχης Ολυμπιακής διαδρομής)

    Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί στον αγώνα το σύστημα χρονομέτρησης των ποδηλατών με transponders. Πρόκειται για μικροπομπούς που προσαρμόζονται στο σκελετό του ποδηλάτου και μεταδίδουν σήμα σε ειδικούς δέκτες που βρίσκονται στον τερματισμό, για την αυτόματη και ταχύτερη καταγραφή της σειράς τερματισμού.

    H ομάδα

    Ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δρόμου, συνεχίζεται η προετοιμασία στην Αθήνα, των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών, που τις αποτελούν οι Γιώργος Νίνος (Κρόνος Νίκαιας), Γιώργος Τέντσος (Βέλος Θεσσαλονίκης), Γιάννης Τσακουρίδης (Βέλος Θεσσαλονίκης), Γιώργος Πεταλάς (Θησέας Ζωγράφου), Νίκος Καλουδάκης (ΠΟΗ Κάστρο), Μαρίνα Παραγιού (ΠΟ Πατρών), Περσεφόνη Φραγκιαδάκη (ΠΟΗ Κάστρο), Ελένη Διακάκη (ΠΑΟΚ) και Δήμητρα Μπιρμπίλη (Κύδωνα Χανίων). Οι αθλητές και οι αθλήτριες προπονούνται υπό τις οδηγίες του Εθνικού προπονητή Γιώργου Λεβεντάκη και των ομοσπονδιακών τεχνικών Γιώργου Μανιάτη και Μαργαρίτας Λυμπεράκου.

    Ο αγώνας

    Μετά την εκκίνηση τους από την Πλατεία Κοτζιά, οι ποδηλάτες θα κινηθούν κατά μήκος της οδού Αθηνάς και μέσω της πλατείας Ομονοίας θα μπουν στην Πατησίων την οποία θα διασχίσουν μέχρι το ύψος της Πλατείας Αιγύπτου. Από εκεί θα στρίψουν αριστερά στη Λ. Αλεξάνδρας την οποία θα ανέβουν μέχρι την Ιπποκράτους. Στη συνέχεια η διαδρομή θα περάσει από Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατεία Κολωνακίου, Πατριάρχου Ιωακέιμ, Ηροδότου, περιφερειακό Λυκαβηττού, Αναπήρων Πολέμου, Βασιλίσσης Σοφίας, Πλατεία Συντάγματος, Λ. Αμαλίας, Διον. Αρεοπαγίτου , Απ. Παύλου, Ερμού, Αθηνάς και τερματισμός στην Πλατεία Κοτζιά.

    Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

    Έκτακτα μέτρα κυκλοφορίας και στάθμευσης των οχημάτων θα ισχύσουν κατά τη διάρκεια του αγώνα. Συγκεκριμένα, την Κυριακή 17 Αυγούστου από τις 6 το πρωϊ και μέχρι το τέλος του αγωνίσματος (περίπου στις 9 το βράδυ) θα απαγορευθεί η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων (εξαιρούνται τα οχήματα της διοργάνωσης) κατά μήκος της ποδηλατικής διαδρομής σε αμφότερα τα ρεύματα κυκλοφορίας (όταν οι δρόμοι είναι διπλής κατεύθυνσης)._

    Στο ίδιο χρονικό διάστημα δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία στα τμήματα των δρόμων που περικλείουν ένα οικοδομικό τετράγωνο εκατέρωθεν του δρόμου της ποδηλατικής διαδρομής. Σε επτά σημεία της διαδρομής θα λειτουργήσουν ελεγχόμενες είσοδοι και έξοδοι για οχήματα εκτάκτων αναγκών.

    [23] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΜΠΙΤΣ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΟΖΑΚΑ

    Οζάκα, 9 Αυγούστου 2003 (17:03 UTC+2)

    Μεταφέροντας στις "αποσκευές" τους μία από την καλύτερες θέσεις στην ιστορία του ελληνικού μπιτς βόλεϊ, θα επιστρέψουν από την Οζάκα της Ιαπωνίας οι τρεις ελληνικές γυναικείες ομάδες. Οι Σφυρή/Καραντάσιου, Νικολαίδου/Τσιαρτσιάνη τερμάτισαν πέμπτες και οι Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη ένατες.

            Οι Σφυρή/Καραντάσιου άγγιξαν το μετάλλιο, αφού πάλεψαν απέναντι στις βραζιλιάνες Αλεξάντρα/Μινέλο(νο 9). Ωστόσο, έχασαν τελικώς με 2-1 και πήραν 180 βαθμούς και 6.000 δολάρια. Οι Νικολαίδου/Τσιαρτσιάνη ηττήθηκαν με 2-0 απο την υπ' αριθμόν ένα ομάδα της παγκόσμιας κατάταξης, τις Βραζιλιάνες Ανα Πάολα/Σάντρα Πίρες και έλαβαν επίσης 6.000 δολάρια.

           Οι Κουτρουμανίδου/Αρβανίτη έχασαν 2-0 στην φάση των "16" απο τις αυστραλέζες Κουκ/ Σάντερσον(νο 5) και τερμάτισαν ένατες παίρνοντας 120 βαθμούς και 4.000 δολάρια. Στους ημιτελικου θα παίξουν αύριο Αντριάνα/Σέλντα(Βρα)-Κουκ/Σάντερσον(Αυσ) και Ανα Πάολα/Σάντρα Πίρες(Βρα)-Αλεξάντρα/Μινέλο(Βρα)._

    [24] MΠΟΥΣ: 100 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Ουάσιγκτον, 9 Αυγούστου 2003 (20:19 UTC+2)

    Μακρόχρονη επιχείρηση για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και της ευημερίας στο Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, υποσχέθηκε σήμερα, σε ραδιοφωνικό του μήνυμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, προσθέτοντας ότι "οι εκατό ημέρες δεν είναι αρκετές για ανατραπεί η κληρονομιά του Σαντάμ Χουσέϊν".

    Ειδικότερα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό ημερών αφότου ανακοίνωσε τον τερματισμό των μεγάλων μαχών στο Ιράκ, ο "πλανητάρχης" διατύπωσε αισιόδοξες εκτιμήσεις, παρά τις σχεδόν σε καθημερινή βάση επιθέσεις εναντίον αμερικανικών κατά τις οποίες έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους 55 άνδρες.

    Ο Τζορτζ Μπους εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ιράκ έχει μεγαλύτερη ασφάλεια με τους περίπου 6.000 ιρακινούς αστυνομικούς που περιπολούν στην Βαγδάτη και τους περίπου 20.000 που βρίσκονται σε άλλες πόλεις. Πρόσθεσε δε, ότι έχουν ανοίξει τράπεζες και ότι η ιρακινή οικονομία ανασυγκροτήθηκε, ότι ένα εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου παράγονται καθημερινά και ότι περίπου 150 εφημερίδες εκδίδονται κανονικά και λειτουργούν τοπικά δημοτικά συμβούλια.

         "Εκατό ημέρες δεν είναι αρκετός χρόνος για να ανατραπεί η τρομερή κληρονομιά του Σαντάμ Χουσέϊν.Υπάρχει μπροστά δύσκολο και επικίνδυνο έργο που χρειάζεται χρόνο και υπομονή",υπογράμμισε ο αμερικανός πρόεδρος στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του και κατέληξε: "Τηρούμε τον λόγο μας προς τον ιρακινό λαό βοηθώντας τον να κάνει την χώρα του ένα παράδειγμα δημοκρατίας και ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή"._

    [25] ΣΕ ΑΝΤΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΙΣΛΑΜΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Ντουμπάι, 9 Αυγούστου 2003 (19:50 UTC+2)

    Βιντεοσκοπημένο μήνυμα άγνωστης μέχρι σήμερα ομάδας Ισλαμιστών, με το οποίο οι Ιρακινοί πολίτες καλούνται σε ανταρτοπόλεμο κατά των δυνάμεων κατοχής, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό κανάλι του Ντουμπάι, Αλ Αραμπίγια. Η ομάδα υποστηρίζει ότι αυτός είναι πλέον ο μόνος τρόπος για να απελευθερωθεί η χώρα.

    Οι πέντε μασκοφόροι άνδρες που παρουσιάζονται στην ταινία λένε ότι ανήκουν στις οργανώσεις Λευκές Σημαίες, Μουσουλμανική Νεολαία και Στρατός του Μωάμεθ. ''Θέλουμε να πούμε σε άλλες οργανώσεις ότι ο ανταρτοπόλεμος είναι ο μόνος τρόπος ν'απελευθερώσουμε τη χώρα και θέλουμε να πούμε ότι τα ξένα στρατεύματα που εστάλησαν εδώ θα πρέπει να δεχθούν επιθέσεις για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είμαστε εναντίον της κατοχής'', δηλώνει στη βιντεοταινία ο ένας από αυτούς. 

    [26] TA ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΟ ΜΠΕΝΙΝ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΝΙΓΗΡΙΑ

    Αμπούγια, 9 Αυγούστου 2003 (19:41 UTC+2)

    Τα σύνορά της με το γειτονικό Μπενίν έκλεισε σήμερα η Νιγηρία, εξαιτίας της αύξησης του λαθρεμπορίου και της παράνομης διακίνησης ανθρώπων στα γεωγραφικά όρια μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε σήμερα η νιγηριανή κυβέρνηση.

    Η Νιγηρία σημειώνει ότι αναγκάστηκε να κλείσει τα σύνορα επειδή δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην καταπολέμηση του εγκλήματος μετά την συνάντηση τον Ιούλιο ανάμεσα στον νιγηριανό πρόεδρο Ολουσεγκούν Ομπάσαντζο και τον πρόεδρο του Μπενίν Ματιέ Κερέκου. Τα σύνορα ''έκλεισαν σήμερα το πρωϊ'', δήλωσε η Ολούρεμι Ογιο, εκπρόσωπος του νιγηριανού προέδρου. 

    [27] ΦΟΒΟΙ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΣΤΗΝ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Αυγούστου 2003 (18:36 UTC+2)

    Σοβαρούς φόβους εκφράζει η αμερικανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων φανατικών ισλαμιστών εναντίον αμερικανικών στόχων στην Ινδονησία και προειδοποιεί τους Αμερικανούς να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στην εν λόγω χώρα. Πρόκειται για θεμιτές ανησυχίες μετά την βομβιστική επίθεση της Τρίτης στο ξενοδοχείο Μάρριοτ στην Τζακάρτα, όπως μεταδίδει το BBC.

    Από την επίθεση σκοτώθηκαν δέκα ανθρωποι και τραυματισθηκαν δεκάδες. Ο υπουργός αμύνης της Ινδονησίας απέδωσε την επίθεση σε μέλη της ισλαμικής οργάνωσης Τζεμάα Ισλαμίγια που, οπως είπε, εκπαιδεύτηκαν σε στρατόπεδα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε αμέσως να εκδόσει αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία η οποία αναφέρει: "Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εξτρεμιστικά ισλαμιστικά στοιχεία σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέες επιθέσεις στόχος των οποίων θα είναι αμερικανοί πολίτες".

    Αμερικανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν πως λόγω της λήψης αυστηρών μέτρων ασφαλείας στην αμερικανική διπλωματική αποστολή, οι ισλαμιστές ενδεχομένως να στραφούν κατά "ευάλωτων" στόχων, ξενοδοχεία, εστιατόρια ή εκκλησίες, και γενικώτερα μέρη στα οποία συχνάζουν Αμερικανοί αλλά και άλλοι ξένοι.

    [28] ΝΑ ΕΠΙΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΗΘΕΛΕ Ο ΜΟΥΣΑΟΥΪ ΛΕΕΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

    Ουάσιγκτον, 9 Αυγούστου 2003 (18:31 UTC+2)

    Να κάνει αεροπειρατία, ώστε στη συνέχεια να καταρρίψει το αεροπλάνο στο Λευκό Οίκο, σε ξεχωριστή επίθεση από αυτές της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, σκόπευε ο Γάλλος Ζακαρίας Μουσάουϊ, σύμφωνα με την αμερικανική εισαγγελία. Ο Μουσάουι είναι ο μόνος στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας "New York Times", η κατηγορία αυτή διατυπώθηκε από την εισαγγελία στη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας, που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιανουαρίου. Ακολούθως, η δικαστής Λέονι Μπρίνκμα, που είναι επιφορτισμένη με τη δίκη Μουσάουϊ, έδωσε χθες, Παρασκευή, άδεια για τη δημοσίευση μέρους των πρακτικών.

            Η κατηγορία αυτή στηρίζεται στη μαρτυρία του μαλαισιανού Φάιζ Μπαφάνα, φερόμενου τρομοκράτη που κρατείται στη Σιγκαπούρη. "Ο Μουσάουϊ γνώριζε απολύτως καλά γιατί βρισκόταν εκεί. Ηταν για να ρίξει ένα αεροσκάφος στο Λευκό Οίκο, μαζί με άλλα άτομα", δήλωσε στη δικαστή ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κένεθ Καρας.

            Ο Μουσάουϊ είχε συλληφθεί στις ΗΠΑ πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου για παραβίαση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης και είναι ο μόνος στον οποίο έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε σχέση με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο, που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Ο Μουσάουϊ έχει ομολογήσει ότι ήταν πιστός στον Οσάμα Μπιν Λάντεν, όμως εξακολουθεί να αρνείται ότι είχε την πρόθεση να λάβει μέρος σε επίθεση._

    [29] ΣΥΝΑΥΛΙΑ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (17:31 UTC+2)

    Αφιέρωμα στο "νέο κύμα" της ελληνικής μουσικής σκηνής, διοργανώνει στις 12 Αυγούστου στον Βόλο η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία "Μουσική Αυλαία", στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μουσική με Πανσέληνο".

    Τη συναυλία, που θα ξεκινήσει στις 9 το βράδυ της 12ης Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο Δημητριάδος, θα δώσουν δύο κορυφαίες ερμηνεύτριες του νέου κύματος, η Καίτη Κωματά και η Ρένα Κουμιώτη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη._

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ Γ.ΚΑΤΣΑΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (17:27 UTC+2)

    Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κέρκυρα, θα εμφανιστεί στις 12 Αυγούστου, για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ο συνθέτης Γεώργιος Κατσαρός. Μετά τις δύο συναυλίες του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο Γ.Κατσαρός θα εμφανιστεί στο αγαπημένο του νησί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μουσική για την Πανσέληνο", που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ελληνικό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων.

    Η συναυλία, με τίτλο "Αναδρομή", θα δοθεί με ελεύθερη είσοδο στο περιστύλιο των ανακτόρων της Κέρκυρας, στις 9 το βράδυ. Θα περιλαμβάνει δε, σχεδόν όλο το έργο του συνθέτη, στη μουσική του πορεία των 40 χρόνων. Μαζί τους θα τραγουδήσουν οι Ηλίας Κλωναρίδης, Φωτεινή Σαββατιανού και Γεώργιος Τσαρνάς, ενώ στη συναυλία θα συμμετάσχουν και έξι σολίστες μουσικοί._

    [31] ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ

    Χανιά, 9 Αυγούστου 2003 (13:30 UTC+2)

    Από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών, με τίτλο «Κρητών όπου Γης», στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, στο Κολυμπάρι Χανίων.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Εισηγητικές ομιλίες θα έχουν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Παπανδρέου και η δήμαρχος Αθηναίων κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

    H ανάπτυξη της Κρήτης, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, θέματα αποδήμων και κοινωνικά προβλήματα θα συζητηθούν μεταξύ άλλων στο Συνέδριο.

    [32] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΕ 4 ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (13:24 UTC+2)

    Συναυλίες που διοργανώνει η Oργανωτική Eπιτροπή του Aθήνα 2004 στις 13 Αυγούστου στις τέσσερις ολυμπιακές πόλεις πλην των Aθηνών: Θεσσαλονίκη, Hράκλειο, Πάτρα και Bόλο. Tο σύνθημα και ταυτοχρόνως ο τίτλος των εκδηλώσεων αυτών είναι «Oλυμπιάδα, όλη η Eλλάδα», οι οποίες έχουν κύριο στόχο να αναδείξουν τη σημασία των υπολοίπων πόλεων που θα φιλοξενήσουν διοργανώσεις ολυμπιακών αθλημάτων.

    Aκριβώς ένα χρόνο πριν την έναρξη των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας, στις 13 Aυγούστου 2003 οι Eλληνες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εορταστικές συναυλίες. Oι εκδηλώσεις, που θα ξεκινήσουν στις 8 το βράδυ, θα σηματοδοτήσουν την αντίστροφη μέτρηση των 365 ημερών έως την τελετή έναρξης των Oλυμπιακών Aγώνων.

    Στις συναυλίες αυτές συμμετέχουν δημοφιλείς καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν και θα γιορτάσουν μαζί με τους κατοίκους των τεσσάρων ολυμπιακών πόλεων, τη σημαντική και συμβολική ημέρα, στην πορεία προς τη μεγάλη γιορτή. Aνάμεσά τους η Aλκηστις Πρωτοψάλτη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Σταμάτης Kραουνάκης και ο Λαυρέντης Mαχαιρίτσας.

    Aποσπάσματα από τις εορταστικές αυτές εκδηλώσεις και συναυλίες θα μεταδώσει η EPT, καθώς και η εκπομπή «Oλυμπιάδα, όλη η Eλλάδα» που μεταδίδεται κάθε εβδομάδα σε περισσότερους από 60 περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Eιδική μέριμνα έχει ληφθεί από τους οργανωτές για τη διευκόλυνση της παρακολούθησης των συναυλιών από άτομα με αναπηρία.

    Στην Παραλία του Bόλου θα πραγματοποιηθεί η συναυλία των Λαυρέντη Mαχαιρίτσα, Δημήτρη Σταρόβα και του συγκροτήματος Kίτρινα Ποδήλατα. Στην προβλήτα κεντρικού λιμεναρχείου Hρακλείου, η συναυλία της Aλκηστης Πρωτοψάλτη μαζί με την ομάδα κρουστών Hχόδραση. Στην πλατεία Aριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, συναυλία με Δήμητρα Γαλάνη, Mελίνα Aσλανίδου, Mανώλη Φάμελλο, Oναρ. Στον μώλο Aγίου Nικολάου της Πάτρας, θέαμα τραγουδιών ανοιχτού χώρου με τίτλο «Eπεσε Eρωτας» από τους Σταμάτη Kραουνάκη, Kώστα Mακεδόνα, Δήμητρα Παπίου και την ομάδα Σπείρα - Σπείρα.

    [33] Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2003 (13:24 UTC+2)

    Δύο βασικά στοιχεία των σύγχρονων κοινωνιών, τα MME και ο πολιτισμός, απασχολούν το τριήμερο συνέδριο που διοργανώνουν η Eταιρεία Παιδείας και Πολιτισμού «Eντελέχεια» και τα Eκπαιδευτήρια Kωστέα - Γείτονα.

    Στις 19, 20 και 21 Σεπτεμβρίου, στο αμφιθέατρο του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών (Λεωφ. Bασιλέως Kωνσταντίνου 48) δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί σε τμήματα MME των ελληνικών πανεπιστημίων θα συζητήσουν για την εικονοποίηση του λόγου, για την αγλωσσία και γλώσσα στα MME, για την πορεία του πολιτιστικού ρεπορτάζ στον ελληνικό Tύπο, για την κυριαρχία των προγραμμάτων του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, για τον πολιτικό πολιτισμό μέσα από τα Δελτία Eιδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές, για τον πολιτισμό, το lifestyle, την αγορά, για τον έμμεσο και τον άμεσο πολιτισμό, για το δημοσιογραφικό «ιδίωμα» και την Kοινή Nέα Eλληνική, για τα MME και τη σχέση τους με τη δημοκρατία.

    Tην εναρκτήρια ομιλία θα κάνει ο πρόεδρος της Bουλής των Eλλήνων με θέμα «MME και πολιτισμός» και θα ακολουθήσουν ο υπουργός Eσωτερικών K. Σκανδαλίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της N.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο βουλευτής του KKE Γιώργος Xουρμουζιάδης, ο πρόεδρος του ΣYNίκος Kωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔHKKI Δημ. Tσοβόλας.

    Tις επόμενες δύο μέρες το λόγο θα πάρουν ο Δ. Παπαναγιώτου, Γ. Παπακώστας, M. Kατσουνάκη, Γ. Πανούσης, Γρ. Pουμπάνης, M. Στεφανίδης, Π. Διαμαντάκου, Σ. Kαϊτατζή, M. Kομνηνού, N. Ξυδάκης, P. Mορώνης, Π. Nούτσος, Aντ. Mανιτάκης, Iφ. Kαμτσίδου, Π. Mπουκάλας, Στ. Σταυρόπουλος, Eρ. Kαψωμένος, Aντ. Mακρυδημήτρης, Γ. Xονδρολέου, Γ. Kοντογιώργης. Eνα ενδιαφέρον συνέδριο για «την κρίσιμη σχέση των MME με το συνολικό πολιτιστικό γίγνεσθαι».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 August 2003 - 18:13:57 UTC