Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [02] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ
  • [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΛ ΓΚΟΡ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ
  • [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΣΙΟΥΦΑ
  • [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
  • [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
  • [08] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ
  • [09] ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΛΟΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ
  • [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,67% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [12] DELTA SINGULAR: ΜΕ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ
  • [13] AΠΟ 29/8 Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ
  • [15] ΒΕΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [16] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] Ο Α. ΣΕΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [18] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [19] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [21] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ
  • [22] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ
  • [23] ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"
  • [24] NATO KAΙ Ε.Ε. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ''ΔΡΑΚΩΝ'' ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [26] 6 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΓΚΟΥΣΕΤΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [27] ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΟΥ
  • [28] ΚΡΑΣΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ
  • [29] ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΣΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ
  • [30] ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ
  • [31] ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΕΛΙΖΑ" ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ
  • [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

  • [01] ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (09:14 UTC+2)

    Σε αναζήτηση θεαματικών κινήσεων στον χώρο της οικονομίας το φθινόπωρο βρίσκεται η κυβέρνηση, με στόχο τη βελτίωση της εικόνας του κυβερνώντος κόμματος ως καλύτερου διαχειριστή της οικονομίας στην προεκλογική περίοδο.

    Οι κινήσεις αυτές, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Εξπρές», γίνεται προσπάθεια να αφορούν βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και να έχουν "αντίκτυπο" σε μεγάλες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, σε χθεσινές του δηλώσεις στον ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" τόνισε ότι αναμένεται σημαντική επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων από το φθινόπωρο, με στόχο την άντληση συνολικών εσόδων 3 δισ. ευρώ το 2003, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους.

    Ο υπουργός ερωτηθείς για κινήσεις συγχωνεύσεων ή συνεργασιών στο τραπεζικό σύστημα, απέφυγε να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, αλλά τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι υπέρ της αύξησης του μεγέθους των επιχειρηματικών μονάδων. Ουσιαστικά, πάντως, οι μόνες κινήσεις οι οποίες μπορούν να επηρεαστούν από την κυβέρνηση είναι η συγχώνευση της Τράπεζας Αττικής με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η ιδιωτικοποίηση της Γενικής Tράπεζας, η διάθεση των μετοχών της Εθνικής που κατέχει η ΔΕΚΑ και αύξηση του μεριδίου της Credit Agricole στην Εμπορική Tράπεζα.

    Σήμερα ο κ. Χριστοδουλάκης θα βρίσκεται στη Μυτιλήνη, όπου σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Λέσβου θα εξαγγείλει ένα προεκλογικό σχέδιο για τη σταδιακή δρομολόγηση από το 2004 μέχρι το 2008 σύγχρονων πλοίων σε 20 άγονες γραμμές του Αιγαίου. Για τις γραμμές αυτές θα υπογραφούν μακροχρόνιες συμβάσεις μίσθωσης με ιδιώτες και το Δημόσιο θα καταβάλει ετησίως τίμημα για την κάλυψη τω γραμμών αυτών. Σύμφωνα με το σχέδιο το 2004 θα υπάρξει κάλυψη σε τρεις άγονες γραμμές.

    [02] ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΑΦΗΣΕ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (14:43 UTC+2)

    Στην Πύλο, όπου βρισκόταν για διακοπές, άφησε την τελευταία του πνοή στις 10.00 σήμερα το πρωί ο συγγραφέας, Αντώνης Σαμαράκης, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τη νέα γενιά.

    Αιτία του θανάτου του φέρεται να είναι η καρδιακή προσβολή, ενώ η κηδεία του θα γίνει αύριο πιθανώς στην Αθήνα, αφού δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ακριβής τοποθεσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συγγραφέας ήθελε να μείνει μυστικός ο θάνατός του και να ανακοινωθεί μετά από 20 ημέρες, ώστε να φύγει σεμνά και αθόρυβα.

    ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

    Ο « πνευματικός » μας αυτός πρεσβευτής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και υπήρξε υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας απ' όπου και τον απομάκρυνε η δικτατορία του Μεταξά.

    Το Μάρτιο του 1943 τον συνέλαβαν οι συνεργάτες των Γερμανών επειδή είχε μπει στην Αντίσταση και συμμετείχε σε λαϊκή εξέγερση εναντίον της πολιτικής επιστράτευσης.

    Την περίοδο της Χούντας του απαγόρευσαν την έξοδο από την Ελλάδα, με τη δικαιολογία ότι θέλει να βλάψει τα εθνικά συμφέροντα. Ταξίδεψε σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία και την Αφρική για κοινωνικά θέματα στα πλαίσια της δράσης του στα Ηνωμένα Έθνη.

    Από μικρός έγραψε ποιήματα που δημοσιεύτηκαν σε περιοδικά και ανθολογίες. Η προσφορά του στην αφηγηματική πεζογραφία είναι μεγάλη με έργα όπως «Ζητείται Ελπίς», «Σήμα κινδύνου », «Λάθος», «Το διαβατήριο», «Αρνούμαι», «Κόντρα» και πρόσφατα το «Εν Ονόματι».

    To 1952 τιμήθηκε στις Βρυξέλες με το Βραβείο λογοτεχνίας «Ευρωπάλια». Η UNICEF τον έχει ονομάσει "πρώτο Έλληνα πρεσβευτή καλής θέλησης για τα παιδιά του κόσμου ". Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα τον έχουν ονομάσει "πνευματικό πρεσβευτή" τους. Οι διακρίσεις που έχει λάβει είναι πολλές και μεγάλες όπως:

    - Ταξιάρχης του Φοίνικος της Ελληνικής Δημοκρατίας

    - Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Εθνάρχου Μακαρίου Γ'

    - Επίτιμος Διδάκτωρ του τμήματος Φιλολογίας των Πανεπιστήμιων Πατρών, Ιωαννίνων και Αθηνών

    [03] ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΑΛ ΓΚΟΡ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Νέα Υόρκη, 8 Αυγούστου 2003 (07:44 UTC+2)

    Σκληρή κριτική στους χειρισμούς του Αμερικανού πρόεδρου Τζορτζ Μπους στην υπόθεση του Ιράκ, άσκησε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Αλ Γκορ, δηλώνοντας ότι ο αμερικανικός λαός «εξαπατήθηκε» σχετικά με τις αιτίες που οδήγησαν στον πόλεμο.

    Η ομιλία του πρώην αντιπροέδρου έγινε σε ειδική εκδήλωση στο New York University. Παρά την κριτική του, για την αποτυχημένη σύνδεση μεταξύ του Ιράκ και της οργάνωσης αλ Κάιντα, ο Αλ Γκορ παραδέχτηκε ότι ο Τζορτζ Μπους κατόρθωσε να ρίξει τον Σανταμ Χουσείν από την εξουσία στο Ιράκ.

    « Η εισβολή μας στο Ιράκ δεν είχε άλλο αποτέλεσμα, παρά να κλιμακώσει τη στρατολόγηση μελών από την αλ Κάιντα» τόνισε χαρακτηριστικά ο Αλ Γκορ.

    [04] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΑΜΑΡΑΚΗΣ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (20:35 UTC+2)

    «H δημοκρατία και η λογοτεχνία θρηνούν σήμερα ένα δικό τους άνθρωπο», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος, Ρουσόπουλος σε δήλωσή του για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη.

    «Ο Αντώνης Σαμαράκης, βαθύτατα ανθρωπιστής, ψυχή φιλελεύθερη, αδάμαστο πνεύμα δημιουργίας, υπηρέτησε με συνέπεια την τέχνη του λόγου», υπογράμμισε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε:

    «Eδωσε το δικό του, μοναδικά γλαφυρό στίγμα για την ειρήνη, παραμένοντας πάνω απ' όλα Έλληνας, μέσα από την παγκοσμιότητα των κειμένων του. Αγωνίστηκε όσο λίγοι για το δικαίωμα του πολίτη στη «δική του καθημερινότητα».

    «Ο Ανθρωπος Σαμαράκης, κατέκτησε την αιωνιότητα, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά τη σεμνή και απέραντα συναισθηματική του γραφή.

    Οσοι από εμάς είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε από κοντά, νοιώθουμε βαριά την απουσία του και στρέφουμε το βλέμμα μας στη σύντροφό του Ελένη και στους οικείους του.

    Φίλε Αντώνη, καλό δρόμο», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [05] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΕ ΣΙΟΥΦΑ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (20:29 UTC+2)

    "Ως φαίνεται, ο μόνος ο οποίος ασχολείται με το ξεχασμένο και ατυχές αίτημα του κ. Καραμανλή για εκλογές είναι ο κ. Σιούφας», δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

    «Κατανοούμε ότι επιτελεί το κομματικό του καθήκον υπό τη γενική αδιαφορία του ελληνικού λαού», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [06] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (20:24 UTC+2)

    Τη βαθιά του οδύνη για το θάνατο του μεγάλου Ελληνα λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, του ξεχωριστού φίλου και ανεκτίμητου συνεργάτη για την επιτυχία του θεσμού της "Βουλής των Εφήβων" εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.

    "Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο αιώνιος έφηβος, πρότυπο ανθρώπου, πολίτη και διανοούμενου κέρδισε, με το έργο του και με την αγωνιστική παρουσία του στη ζωή, την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των Ελλήνων και όλων των ελεύθερων ανθρώπων, που τον γνώρισαν παντού στον κόσμο", τόνισε ο κ. Κακλαμάνης.

    "Υπήρξε φλογερός μαχητής της ελευθερίας, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων απέναντι στην αυθαιρεσία της εξουσίας, άνθρωπος γεμάτος συναισθήματα αγάπης και προσφοράς", τόνισε σημειώνοντας ότι αυτά τα χαρακτηριστικά του σφράγισαν και το λογοτεχνικό του έργο, που αποτελεί την παντοτινή παρακαταθήκη του στην ανθρωπότητα.

    "Ο Αντώνης Σαμαράκης δεν θα είναι πια ανάμεσά μας, ανάμεσα στα παιδιά που τον αγάπησαν και αγάπησε, στις επόμενες συνόδους της "Βουλής των Εφήβων". Είμαι όμως βέβαιος ότι θα μας παρακολουθεί, μαζί με τους άλλους γίγαντες του λόγου και της σκέψης και θα χαμογελά με αισιοδοξία ακούγοντας κάθε φορά τους νέους ανθρώπους να ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό που ο ίδιος αναζήτησε με το έργο του και για το οποίο αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή: την ελπίδα για έναν κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης και ειρήνης", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [07] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΟΚΛΙΝΕΤΑΙ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (20:22 UTC+2)

    «Η ζωή του Αντώνη Σαμαράκη υπήρξε μία αδιάκοπη μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό. Μια μάχη για τη δημοκρατία και τον ανθρωπισμό, για τα δικαιώματα του πολίτη και των παιδιών», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη.

    «Και μόνο τα δύο εξέχοντα έργα του, το Λάθος και το Ζητείται Ελπίς θα αρκούσαν για να του διασφαλίσουν μία περίοπτη θέση στο πάνθεον των μεγάλων της παγκόσμιας λογοτεχνίας», επισήμανε.

    «Ομως ο Σαμαράκης, ακαταπόνητος οραματιστής και πολίτης με την κλασική έννοια του όρου, τόλμησε να προχωρήσει παραπέρα. Τόλμησε να κάνει πράξη το περιεχόμενο της συγγραφικής του τέχνης. Με συνέπεια και αισιοδοξία, ακόμη και σε ώρες δύσκολες για τον τόπο, δεν σταμάτησε να σαλπίζει το δικό του θούριο συμμετοχής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

    «Ο πνευματικός και πολιτικός κόσμος, τα παιδιά που τόσο αγάπησε και τον αγάπησαν, όλη η Ελλάδα υποκλίνεται σήμερα ενώπιον του», τόνισε.

    [08] Ο ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (20:04 UTC+2)

    "Η Ελλάδα θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους πνευματικούς της ανθρώπους», δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, με αφορμή την είδηση για το θάνατο του Αντώνη Σαμαράκη.

    «Ο Αντώνης Σαμαράκης, ο σοφός γέροντας με το εφηβικό σφρίγος, αναγνωρίστηκε διεθνώς δια του σπουδαίου πολυμεταφρασμένου έργου του, κοσμώντας ταυτόχρονα και τη διεθνή εικόνα της Ελληνικής Γραμματείας.

    Ξεχωριστό μέλος της Ελληνικής Κοινωνίας Πολιτών, αποτέλεσε πρότυπο για τρεις γενιές Ελλήνων, που άντλησαν έμπνευση από τον αστείρευτο πλούτο του ήθους και της προοδευτικής κοινωνικής του δράσης», επισήμανε ο υπουργός Τύπου

    «Ο Αντώνης Σαμαράκης θα είναι για πάντα παρών στο νου και στην καρδιά μας», υπογράμμισε ο κ. Πρωτόπαπας.

    [09] ΥΠΕΡΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΛΟΙΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (16:55 UTC+2)

    Την σταδιακή δρομολόγηση υπερσύγχρονων επιβατηγών πλοίων από το 2004 έως το 2008 σε 20 κύριες άγονες γραμμές του Αιγαίου, αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής σε ομιλία του στο επιμελητήριο Λέσβου, ο υπουργός Οικονομίας, Νίκος Χριστοδουλάκης.

    Το πρόγραμμα θα αρχίσει να υλοποιείται πιλοτικά σε τρεις γραμμές που συνδέουν νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, περιλαμβανομένης και της Μυτιλήνης, με την ηπειρωτική Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα.

    Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», το πρόγραμμα περιλαμβάνει τη σταδιακή δρομολόγηση πλοίων μήκους άνω των 100 μέτρων, με σύγχρονες προδιαγραφές, μεγάλη ταχύτητα και επαρκή χωρητικότητα και φιλοδοξεί να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τη δαπάνη χρηματοδότησης των άγονων γραμμών, που φέτος έφτασε τα 31 εκατομμύρια ευρώ.

    Με τη μέθοδο των συμβάσεων μακροχρόνιας παραχώρησης τύπου PFI, το Δημόσιο θα εισφέρει στον επενδυτή ετήσιο κατ αποκοπήν τίμημα για την κάλυψη κεφαλαιακών και λειτουργικών δαπανών, ενώ με τη λήξη της σύμβασης το πλοίο θα αποτελεί ιδιοκτησία του επενδυτή.

    Προϋπόθεση εφαρμογής του προγράμματος είναι να έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις συμβάσεις μακροχρόνιας παραχώρησης που βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και δύο χρόνια.

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΑΝΙΚΩΝ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (16:54 UTC+2)

    Αύξηση 8% σημείωσε ο γενικός δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων το Μάιο του 2003 έναντι του αντίστοιχου μηνός του 2002. Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2003 η μέση αύξηση διαμορφώθηκε στο 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του έτους 2002.

    Οι μεγαλύτερες αυξήσεις κατά το μήνα Μάιο 2003 σημειώθηκαν απο τις πωλήσεις των καταστημάτων ένδυσης-υπόδησης, τροφίμων, βιβλίων - χαρτικών, λοιπών ειδών δώρων.

    Ειδικότερα ο μέσος δείκτης αξίας λιανικών πωλήσεων κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου- Μαΐου 2003 σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα 2002, σημείωσε αύξηση κατά 14,6% στην κατηγορία βιβλίων - χαρτικών - λοιπών ειδών δώρων, κατά 12,4% των καταστημάτων τροφίμων και κατά 11,1% των καταστημάτων φαρμακευτικών ειδών και καλλυντικών.

    Αυξήσεις, μικρότερες όμως, σημειώθηκαν, σε ο,τι αφορά την αξία των πωλήσεων στις κατηγορίες επίπλων και ηλεκτρικών ειδών, ένδυσης και υπόδησης και τροφίμων - ποτών και καπνού.

    [11] ΜΕ ΚΕΡΔΗ 0,67% ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (16:49 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κατόρθωσε να κλείσει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ), καθώς οι πιέσεις που εκδηλώθηκαν ενδοσυνεδριακά τελικώς απορροφήθηκαν και οι αγοραστές επικράτησαν των πωλητών. Οι τοποθετήσεις που σημειώθηκαν σε συγκεκριμένα "βαριά χαρτιά" κατά το δεύτερο ήμισυ της συνεδρίασης ήταν αρκετές για να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα.

    Στο σκηνικό αυτό, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκοψε το "νήμα" της συνεδρίασης στις 2.147,14 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,67 % και κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του, τις 2.149,56. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 193,2 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των υπό διαπραγμάτευση μετοχών, οι 177 έκλεισαν με κέρδη, έναντι 134 πτωτικών και 70 στάσιμων. Με ράλι ανόδου συνοδεύτηκε η χρηματιστηριακή πρεμιέρα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), καθώς η μετοχή εκτινάχθηκε σε επίπεδα υψηλότερα κατά 31,14%, με την τιμή της να διαμορφώνεται στα 11,54 ευρώ, έχοντας φτάσει μέχρι και τα 12,28.

    Την εικόνα της συνεδρίασης αποτύπωσε και η πορεία των δεικτών FTSE. Kατά 0,81% ενισχύθηκε ο ASE-20 των επιλεγμένων blue chips, έναντι μικρής πτώσης, της τάξης του 0,29%, για τον MID-40 της μέσης κεφαλαιοποίησης και ανόδου 0,59% για τον SMALL CAP-80 της μικρής.

    Με κέρδη έκλεισαν και οι περισσότεροι κλαδικοί δείκτες, εξαιρουμένων εκείνων των ασφαλειών (-0,23%), των εταιριών επενδύσεων (-0,03%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,14%) και της παράλληλης αγοράς (-0,12%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν κατά σειρά οι κλάδοι των διυλιστηρίων (1,45%), των ειδών-λύσεων πληροφορικής (1,03%), των συμμετοχών (0,98%) και του χονδρικού εμπορίου (0,93%).

    Ανοδο της τάξης του 0,35% και 0,71%% αντίστοιχα σημείωσαν οι δύο "δεικτοβαρείς" κλάδοι των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών. Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο, τον ρυθμό της ανόδου έδωσαν τα "χαρτιά" του ΟΤΕ (0,91) και της COSMOTE (1,38%), αντισταθμίζοντας τις απώλειες της Vodafon-Panafon (-0,34%).

    [12] DELTA SINGULAR: ΜΕ ΝΕΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΑΜΠΛΟ

    Aθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (15:27 UTC+2)

    Με τη νέα ονομαστική αξία των 0,31 ευρώ ανά μετοχή θα διαπραγματεύονται από τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τίτλοι της εταιρίας πληροφορικής ΔΕΛΤΑ SINGULAR, κατόπιν της απόφασης περί αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που έλαβε στις 19 Ιουνίου η γενική συνέλευση μετόχων της εισηγμένης.

    Ειδικότερα, η γενική συνέλευση είχε ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας κατά 1,235 εκατ. ευρώ, με κεφαλαιοποίηση:

    α) της διαφοράς από αναπροσαρμογή της αξίας ακινήτων ποσού 144.507,62 ευρώ και

    β) αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο ποσού 1.090.742,38 ευρώ (με αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,31 ευρώ).

    Το υπουργείο Ανάπτυξης, με την υπ' αριθμόν Κ2-7871/27-6-2003 απόφασή του, ενέκρινε την ως άνω αύξηση και κατόπιν αυτού το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 38.292.750 ευρώ, διαιρεμένο σε 123.525.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,31 ευρώ έκαστη.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη συνεδρίασή του της 07/08/2003 ενημερώθηκε, σύμφωνα με το νόμο, για την ως άνω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας της μετοχής. Κατόπιν τούτου, από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2003 οι μετοχές της εταιρίας θα διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τη νέα ονομαστική αξία.

    [13] AΠΟ 29/8 Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (15:20 UTC+2)

    Στις 29 Αυγούστου θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος, ύψους 0,70 ευρώ ανά μετοχή, που θα διανείμει στους μετόχους του ο ΟΤΕ για τη χρήση 2002. Δικαιούχοι της είσπραξης του μερίσματος είναι όσοι κατείχαν μετοχές της εταιρίας κατά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της 30ης Ιουνίου 2003.

    Το μέρισμα της εταιρικής χρήσης 2002 θα καταβληθεί με δίγραμμη επιταγή, που έχει εκδοθεί από την Τράπεζα Πειραιώς και η οποία θα αποσταλεί ταχυδρομικά στους δικαιούχους. Το αναγραφόμενο ποσό είτε θα εισπράττεται απευθείας από τα ταμεία της Τράπεζας Πειραιώς, είτε θα κατατίθεται σε τηρούμενο λογαριασμό του μετόχου σε οποιαδήποτε Τράπεζα. Μερίσματα που δεν θα εισπραχθούν μέσα σε πέντε (5) χρόνια, παραγράφονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΥΠΕΞ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2003 (20:43 UTC+2)

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος σήμερα από τον Μητροπολίτη Φιλαδελφείας Μελίτων και δύο δικηγόρους, επισκέφθηκε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά και διεξήχθη σε πολύ εγκάρδια ατμόσφαιρα.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέθεσε προφορικά και γραπτά όλα τα θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Ομογένεια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας άκουσε με προσοχή και ενδιαφέρον και αφού εξήγησε τη γενική πολιτική του κόμματος και της κυβέρνησης, ως προς τα ζητήματα των μειονοτήτων και την Ευρωπαϊκή πολιτική της χώρας, υπεσχέθη ότι θα μελετηθούν και θα δοθούν ικανοποιητικές λύσεις μέσα στα πλαίσια της ανωτέρω εφαρμοζόμενης γενικής πολιτικής.

    Στην επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών αναφέρεται το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV σημειώνοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ζήτησε επίσης την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.

    Σύμφωνα με το NTV, στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του κ. Βαρθολομαίου, παραβρέθηκαν και οι δικηγόροι του Πατριαρχείου.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε δηλώσεις που προέβη στη συνέχεια είπε πως ανέφερε στον κ. Γκιουλ την επιθυμία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και ο κ. Γκιουλ του είπε ότι το θέμα θα εξετασθεί.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρόσθεσε τα εξής: «Μας είπε ότι θα γίνουν τα απαιτούμενα σχετικά με τα θέματα που αναφέραμε και τόνισε πως «ανεξαρτήτου θρησκείας, επιθυμούν όλοι οι πολίτες να ζουν ευτυχισμένοι και σε ηρεμία». Είμαι άκρως ικανοποιημένος από τη συνάντηση».

    [15] ΒΕΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2003 (20:39 UTC+2)

    Οι Κούρδοι παρεμποδίζουν την τουρκική αποστολή στο Ιράκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».

    Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα κάποιος Κούρδος αρμόδιος, είπε πως οι Κούρδοι ηγέτες απέρριψαν το αίτημα των ΗΠΑ να περάσουν από το Βόρειο Ιράκ 12.000 Τούρκοι στρατιώτες για να λάβουν μέρος στην Ειρηνευτική Δύναμη.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η τουρκική εφημερίδα «Aksam» σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Βέτο των Πεσμεργκέ». Σύμφωνα με την εφημερίδα οι κουρδικές ομάδες απείλησαν τις ΗΠΑ, που ζητούν Τούρκους στρατιώτες στο Ιράκ, λέγοντας ότι στην περίπτωση που περάσουν από το Βόρειο Ιράκ θα προκύψει σύρραξη.

    [16] ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2003 (20:37 UTC+2)

    Η τουρκική κυβέρνηση σφυγμομέτρησε όσον αφορά το θέμα της αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ τον πρόεδρο της Τουρκίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, ο οποίος έχει τονίσει ότι δεν θεωρεί σωστό να σταλούν στρατιώτες στο Ιράκ χωρίς να υπάρχει διεθνής νομιμότητα.

    Ο κ. Σεζέρ υποστηρίζει, άλλωστε, πως για την αποστολή στρατιωτών χρειάζεται σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών. Από τις αξιολογήσεις που γίνονται στην Αγκυρα σχετικά με το θέμα, προκύπτει ότι και το Γενικό Επιτελείο έχει ανησυχίες για το θέμα όσον αφορά την ασφάλεια.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Radikal» η τουρκική κυβέρνηση η οποία προσπαθεί να αποφασίσει για την αποστολή στρατιωτών πριν από τον Οκτώβριο, μετέφερε τώρα και στο Προεδρικό Μέγαρο την κινητικότητα που επικρατεί στην προεδρία της Κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Χθες επισκέφθηκαν τον Πρόεδρο πρώτα ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ και στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Γκιουλ ενημέρωσε τον κ. Σεζέρ για τις τελευταίες εξελίξεις και εξήγησε πως η κυβέρνηση προβαίνει σε πολιτικές αναλύσεις για το θέμα και το Γενικό Επιτελείο προβαίνει σε αναλύσεις βαθμού επικινδυνότητας.

    Ο κ. Γκιουλ επεσήμανε ότι η οριστική απόφαση είναι σημαντικό να ληφθεί αφού πρώτα εξασφαλισθεί συνεννόηση στην Κορυφή του Κράτους.

    Ο πρόεδρος Σεζέρ εισηγήθηκε στον κ. Γκιουλ ότι για την αποστολή στρατιωτών θα πρέπει πρώτα να εξασφαλισθεί διεθνής νομιμότητα και επανέλαβε για μία ακόμη φορά την άποψή του πως απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Γκιουλ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Σεζέρ, προέβη στις εξής δηλώσεις: «Ανέφερα στον Πρόεδρο τι γίνεται αυτή τη στιγμή, σε τι κατάσταση βρισκόμαστε καθώς και τις εργασίες που κάνουμε. Ολα αυτά πραγματοποιούνται σε ένα χρονοδιάγραμμα αξιολόγησης. Δεν υπάρχει κάποια απόφαση».

    Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι η ηγεσία του AKP με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Ερντογάν, συζήτησε χθες το θέμα της αποστολής στρατιωτών στο Ιράκ.

    Ο κ. Ερντογάν επεσήμανε ότι δεν έχει δοθεί κάποια υπόσχεση σχετικά με το θέμα στις ΗΠΑ και δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση. Ομως, επεσήμανε πως η αποστολή στρατιωτών μπορεί να αποβεί ωφέλιμη.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμη τα εξής: «Στην περίπτωση που προκύψει μία κοινή άποψη από την Προεδρία της Δημοκρατίας, το Γενικό Επιτελείο και την Κυβέρνηση, μπορεί να σταλούν στρατιώτες. Μετά από την εξέλιξη αυτή, τη διαμόρφωση μίας κοινής άποψης, το έγγραφο της κυβέρνησης θα φθάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να υπάρχει ενότητα στην Κορυφή του Κράτους. Η αποστολή στρατιωτών στο Ιράκ δεν θα είναι έκπληξη. Ενδέχεται η Βουλή να κληθεί εκτάκτως για το θέμα».

    Εξ' άλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Γκιουλ τόνισε πως σε περίπτωση που ληφθεί απόφαση οι Τούρκοι στρατιώτες θα ασκήσουν καθήκοντα γύρω από τη Βαγδάτη.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και ο λοιπός Τύπος.

    Η «Aksam» στην πρώτη σελίδα γράφει ότι ο κ. Γκιουλ ανέφερε πρώτα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στη συνέχεια στον Πρόεδρο Σεζέρ την απόφαση της κυβέρνησης λέγοντας: «Επιθυμούμε να μεταβούμε στο Ιράκ. Στην αντίθετη περίπτωση δεν θα έχουμε δικαίωμα λόγου και μπορεί να αποδυναμωθεί ο αγώνας εναντίον του KADEK».

    Εξ' άλλου, ο πρωθυπουργός Ερντογάν έδωσε μήνυμα για το ενδεχόμενο νέου εγγράφου της κυβέρνησης, αλλά το Προεδρικό Μέγαρο δεν άναψε ακόμη 'πράσινο φως'. Ο πρόεδρος Σεζέρ ζήτησε να αναμένεται πρώτα η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών και προειδοποίησε λέγοντας: «Να μην πνιγούμε στο βούρκο του Ιράκ για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ».

    Η «Sabah» στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Θα γίνει πρώτα σφυγμομέτρηση», αναφέρει ότι η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη ότι συνεχώς γίνονται επιθέσεις εναντίον των Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ, αποφάσισε να γίνουν προεργασίες για τη μετάβαση των Τούρκων στρατιωτών με το χαμηλότερο ρίσκο.

    Βάσει της απόφασης αυτής, ομάδα που θα αποτελείται από βουλευτές που γνωρίζουν την Αραβική γλώσσα και από εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θα μεταβεί σε διάφορες περιοχές του Ιράκ και θα πραγματοποιήσει επαφές για την σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η «Milliyet» στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο τίτλο «Ψυχολογική επιχείρηση», τονίζοντας ότι πρόκειται να σταλεί επιτροπή στο Ιράκ για τη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης. Στόχος της ενέργειας αυτής είναι το να μην αντιμετωπισθούν οι Τούρκοι στρατιώτες στην περιοχή, έτσι όπως αντιμετωπίζονται οι Αμερικανοί.

    Η εφημερίδα γράφει ότι η επιτροπή θα αποτελείται από στρατιωτικούς και πολιτικούς και αναμένεται να μεταβεί στο τρίγωνο Φελούτζα Βαγδάτη Τικρίτ, όπου θα ασκήσουν καθήκοντα οι Τούρκοι στρατιώτες.

    Ο διευθυντής της Milliyet στην Αγκυρα, Φικρέτ Μπιλά, σε άρθρο του με τον τίτλο «Το πολιτικό και στρατιωτικό ρίσκο επί τάπητος», αναφέρει ότι η Αγκυρα συζητάει για το ρίσκο της αποστολής στρατιωτών και από στρατιωτικής και από πολιτικής πλευράς.

    Ο κ. Μπιλά γράφει ότι το μεγαλύτερο ρίσκο από στρατιωτικής πλευράς που περιμένει την Τουρκία στο Ιράκ, είναι ο ανταρτοπόλεμος και το μεγαλύτερο από πολιτικής πλευράς, η αρνητική επίδραση της έντασης που μπορεί να προκύψει με τις ευρωπαϊκές χώρες στο χρονοδιάγραμμα ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

    [17] Ο Α. ΣΕΝΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ "ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ" ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ

    Αγκυρα, 8 Αυγούστου 2003 (20:22 UTC+2)

    Η «Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης» που είχε σχεδιασθεί να υπογραφεί σήμερα μεταξύ Τουρκίας - ψευδοκράτους αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία είχε στείλει στις αρχές της εβδομάδας στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία για την προετοιμασία της «Συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης», έκανε πίσω λόγω των αντιδράσεων, τονίζεται χαρακτηριστικά, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντουλατίφ Σενέρ, δήλωσε: «Η Συμφωνία είναι έτοιμη, αλλά θα αναμένεται ο κατάλληλος χρόνος για την ημερομηνία της υπογραφής».

    Ο κ. Σενέρ σε δηλώσεις του πριν από την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, έκανε διευκρινήσεις για το θέμα της «Τελωνειακής Ενωσης» και είπε πως από τις αρχές της εβδομάδας μέχρι τώρα, η τεχνική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί εργασίες στην Κύπρο και πρόσθεσε: «Το σχέδιο Συμφωνίας που προσπαθούν να ετοιμάσουν έφθασε στα χέρια μας και πρόκειται για ένα κείμενο 30 άρθρων. Ομως, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι εργασίες μεταξύ των τεχνικών επιτροπών. Υπάρχει ανάγκη για τη συνέχιση των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο, όσον αφορά τις λεπτομέρειες. Ομως, υπάρχει η πολιτική βούληση και στις δύο πλευρές για μία τέτοια συνεργασία».

    Οταν δημοσιογράφος υπενθύμισε στον κ. Σενέρ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά διαμαρτυρήθηκε για την Τουρκία στην Ε.Ε., είπε: «Αυτές δεν είναι υγιείς αξιολογήσεις. Η Συμφωνία δεν μπορεί να γίνει μέσα σε 4-5 μέρες».

    Ο κ. Σενέρ όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι η εν λόγω Συμφωνία, παραβιάζοντας το εμπάργκο που εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με την Ε.Ε., είπε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Οταν λέγω ότι θα ολοκληρωθούν οι εργασίες όσον αφορά τις λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο, εννοώ τις λεπτομέρειες σχετικά με τα Τελωνεία, αμοιβαία».

    [18] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 8 Αυγούστου 2003 (19:05 UTC+2)

    Αρνητική εικόνα παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω του πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος και των πιέσεων που δέχθηκε από μετοχές της περιφέρειας.

    Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 86,27 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρουσίασε το χαμηλότερο επίπεδο εντός της εβδομάδας, αφού συρρικνώθηκε στις 357 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέα πτώση της τάξης του 0,05% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 357,18 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΤΗ ΣΛΟΒΕΝΙΑ Η ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (20:28 UTC+2)

    Τα δύσκολα ξεκίνησαν για τους «ερυθρόλευκους». Το μεσημέρι η αποστολή του Ολυμπιακού πέταξε για τη Ρώμη κι απ' εκεί για την Τεργέστη, ενώ στη συνέχεια οδικώς θα καταλήξει στη Ρόγκλα της Σλοβενίας όπου θα πραγματοποιήσει το πρώτο μέρος της προετοιμασίας της.

    «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι στόχοι μας είναι πολύ υψηλοί. Νέοι και παλιοί έχουμε όρεξη για δουλειά και στην περίοδο της προετοιμασίας θα πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε να παρουσιάσουμε την καλύτερη εικόνα στη διάρκεια της σεζόν», τόνισε ο αρχηγός του Ολυμπιακού Μίλαν Τόμιτς λίγο πριν περάσει την πόρτα του αεροπλάνου.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Γιαννουζάκος επισήμανε: «Έγιναν φέτος πολλές αλλαγές και όλοι ελπίζουμε να είναι προς το καλύτερο. Με την προσθήκη των τριών διεθνών και των δυο ξένων, θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε το σύνολο που θέλουμε ώστε να κατακτήσουμε την κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη».

    Την αξία της σκληρής δουλειάς που πρέπει να γίνει στη διάρκεια της προετοιμασίας επισήμανε και ο Κώστας Χαρίσης: «Ξέρω σε ποια ομάδα ήρθα και ότι οι στόχοι μας είναι πολύ μεγάλοι. Μέσα από την προπόνηση και τη σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε τόσο σε ομαδικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο».

    Όσο για τον Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς; Στάθηκε στην παρουσία του Λευτέρη Σούμποτιτς στον «ερυθρόλευκο» πάγκο: «Θέλουμε να επιστρέψει ο Ολυμπιακός στο δρόμο των τίτλων και θα κάνουμε τα πάντα για να το πετύχουμε. Ο «Πίξι» είναι ένας από τους καλύτερους και πιο έμπειρους προπονητές και με τη δική του καθοδήγηση είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

    Ο Ελληνοσλοβένος τεχνικός θα υποδεχτεί στη Ρόγκλα τους παίκτες και τους συνεργάτες του, ενώ αύριο θα έχει την πρώτη του αγωνιστική επαφή μαζί τους. Η αποστολή του Ολυμπιακού που αναχώρησε για τη Σλοβενία, αποτελείται από τους: Τόμιτς, Λιαδέλη, Γιαννουζάκο, Σκλάβο, Μιλισάβλιεβιτς, Χαρίση Κ., Καλαμπόκη, Πρίντεζη, Κατράνα, Καφετζή και Γράτσο. 

    [20] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (18:56 UTC+2)

    Αύριο ξεκινάει η πρώτη αγωνιστική της πρώτης φάσης του κυπέλλου Ελλάδος. Στο γήπεδο της Φυλής ο τοπικός Θρασύβουλος θα υποδεχθεί την Ξάνθη, ενώ στους Αμπελόκηπους ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει κεκλεισμένων των θυρών τη Λάρισα.

    Την Κυριακή θα διεξαχθούν άλλα δύο παιχνίδια. Στις 18:00 το Μαρκό θα βρεθεί αντιμέτωπο με τον Αρη, ενώ τρεις ώρες αργότερα η Καλλιθέα θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Λεβαδειακό.

    Οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής της πρώτης φάσης είναι:

    Αύριο

    19.00 Θρασύβουλος Φυλής - Σκόντα Ξάνθη

    21.00 ΠΑΟΚ - Λάρισα

    Κυριακή

    18.00 Μαρκό - Αρης

    21.00 Καλλιθέα - Λεβαδειακός

    12/8

    21.00 Ποσειδών Νέων Πόρων - Πανιώνιος

    13/8

    18.00 Ολυμπιακός - Βύζας Μεγάρων

    16/8

    21.00 ΠΑΟ - Νίκη Βόλου

    17/8

    17.30 Δόξα Δράμας ΑΕΚ.

    [21] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΜΗ ΔΟΜΑΖΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (18:05 UTC+2)

    Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Μίμης Δομάζος, μίλησε σήμερα στην ΕΡΑ Σπορ για την κατάσταση που επικρατεί στον ΠΑΟ και τον Σανμαρτεάν. «Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περίοδο προετοιμασίας. Πάντως βλέπω, ότι οι νέοι ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει είναι καλοί και έχουν θέληση για να προσφέρουν. Είναι πεισμωμένοι. Μπορεί να μη μιλάνε για πρωτάθλημα, αλλά φαίνεται ότι έχουν πείσμα για να το πάρουν», τόνισε ο Μίμης Δομάζος και συνέχισε αναφερόμενος στον κόσμο: «Αυτό που με πείραξε είναι ο κόσμος. Οι παίκτες πρέπει να έχουν ησυχία. Δεν είναι σωστό να αποδοκιμάζονται σε ένα φιλικό. Οι παίκτες έχουν την ανάγκη του χειροκροτήματος. Οι φίλαθλοι πρέπει να τους βοηθήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση αν συνεχιστεί αυτό το σκηνικό ίσως υπάρξει πρόβλημα. Πολλά θα κριθούν, στην αρχή του πρωταθλήματος. Αν ξεκινήσει καλά τότε και η συνέχεια θα είναι ανάλογη. Ο κόσμος πάντως πρέπει να αγκαλιάσει την ομάδα».

    Τέλος για τον Σανμαρτεάν δήλωσε: «Αυτός ο παίκτης, παρά το νεαρό της ηλικίας του, παρά το γεγονός ότι έχει παίξει λίγο, φαίνεται ότι είναι πάστα ποδοσφαιριστή. Δεν μιλάω μόνο για το γκολ που πέτυχε. Ο Σανμαρτεάν βλέπει γήπεδο. Μπορεί να βγάλει καταπληκτική μπαλιά στους επιθετικούς ακόμη και με κλειστά μάτια. Εχει τα προσόντα, την δύναμη, τη φινέτσα να πετύχει και να βοηθήσει τον ΠΑΟ".

    [22] ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥ ΣΚΙ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (17:57 UTC+2)

    Αναχώρησε για τη Γερμανία προκειμένου να λάβει μέρος στο Ευρωπαικό Πρωτάθλημα που γίνεται στο Βερολίνο η εθνική ομάδα θαλασσίου σκι παίδων - κορασίδων - εφήβων - νεανίδων. Η ελληνική αποστολή που ελπίζει στην κατάκτηση μεταλλίων αποτελείται:

    Ομάδα Παίδων - Κορασίδων: Αναστασίου Βαρβάρα, Λάμπρου Ανδρέας, Τασούλα Εριέττα, Μηλιάς Ρένος, Λιάκου Ευδοκία

    Ομάδα Εφήβων - Νεανίδων: Κοσμάς Παναγιώτης, Αραχωβίτης Αντώνης, Λάμπρου Λουκάς,

    Πεχλιβανούδη Κατερίνα.

    [23] ΣΗΜΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ "ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (17:52 UTC+2)

    Μετά το φιλικό παιχνίδι που έδωσε με την Αυστραλία την προηγούμενη Τετάρτη η εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών θα προσπαθήσει να πετύχει το καλύτερο στο τουρνουά «Αλεξάνδρεια» που θα ανοίξει τις πύλες του σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

    Πρώτος αντίπαλος της εθνικής μας είναι η Βουλγαρία την οποία αντιμετωπίζει σήμερα στις 21.15. Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης ενδεχομένως να δώσει χρόνο συμμετοχής στους παίκτες που δεν έπαιξαν την Τετάρτη. Και θα το κάνει αυτό αφού όπως τόνισε ο ίδιος έχει ισάξιους παίκτες. «Εχω πολύ καλούς παίκτες που έχουν και εμπειρία και ταλέντο. Προσωπικά δεν θα βιαστώ να καταλήξω στους 12 που θα ταξιδέψουν στη Σουηδία», είπε χαρακτηριστικά.

    Στον άλλο σημερινό αγώνα η Σερβία/Μαυροβούνιο στις 19.00 θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία.

    [24] NATO KAΙ Ε.Ε. ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΜΑΤΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 8 Αυγούστου 2003 (19:04 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα, καταδίκασε σήμερα την επίθεση που σημειώθηκε χθες κατά της ιορδανικής πρεσβείας στο Ιράκ και η οποία προκάλεσε τον θάνατο 13 ατόμων, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό. Ο Χαβιέ Σολάνα δήλωσε τη συμπαράστασή του προς την κυβέρνηση του Αμμάν.

    Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, καταδίκασε την εγκληματική αυτή ενέργεια, χαρακτηρίζοντάς την «πράξη βαρβάρων» και υπογράμμισε πως η βία πρέπει να αντιμετωπιστεί με πιο σκληρά μέτρα, ενώ πρόσθεσε πως «τα μέλη της ατλαντικής συμμαχίας συνεχίζουν τον αγώνα για την πάταξη της τρομοκρατικής απειλής».

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές, η τρομοκρατική αυτή επίθεση, η πιο αιματηρή στην ιρακινή πρωτεύουσα από την κατάληψή της από τις αμερικανικές δυνάμεις στις 9 Απριλίου, προκάλεσε τον θάνατο 13 ατόμων, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους 50.

    [25] ΣΥΛΛΗΨΗ ΔΥΟ ''ΔΡΑΚΩΝ'' ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 8 Αυγούστου 2003 (18:52 UTC+2)

    Αστυνομικοί συνέλαβαν σε προάστιο της Μόσχας δύο νεαρούς 21 και 17 ετών αντίστοιχα, για το βιασμό και τη δολοφονία γυναικών. Και οι δύο ομολόγησαν τις πράξεις τους και υπέδειξαν στις αρχές τον τόπο στον οποίο έθαψαν δύο πτώματα.

    Οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι οι δύο νεαροί έχουν δολοφονήσει κι άλλες γυναίκες και συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό κι άλλων πτωμάτων.

    [26] 6 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΙΓΚΟΥΣΕΤΙΑ ΑΠΟ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Μόσχα, 8 Αυγούστου 2003 (18:30 UTC+2)

    Εξι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ιγκουσετία κοντά στο χωριό Νεστέροβσκ μετά από επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα 50 περίπου ανταρτών.

    Η ομάδα των ανταρτών καταδιώχθηκε από ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που έσπευσαν στην περιοχή.

    [27] ΛΥΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΛΑΝΔΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΓΩΓΕΙΣ ΤΟΥ

    Άμστερνταμ, 8 Αυγούστου 2003 (18:17 UTC+2)

    Οι αρχές της Ολλανδίας σύμφωνα με το Assosiated Press έλαβαν βιντεοκασέτα με τον Ολλανδό γιατρό που έπεσε θύμα απαγωγής πριν από ένα χρόνο στη Νότια Ρωσία.

    Ο 33χρονος Αριάν βαν Έρκελ απήχθη στο Νταγκεστάν κοντά στα σύνορα με την Τσετσενία από τρεις ενόπλους στις 12 Αυγούστου το 2002. Εργαζόταν στον Καύκασο ως διευθυντής του περιφερειακού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα».

    Στο βίντεο ο Έρκελ εμφανίζεται υγιείς και μιλώντας ρωσικά ζητά να καταβληθούν τα λύτρα στους απαγωγείς του.

    Εκπρόσωπος των «Γιατρών χωρίς σύνορα» πιστοποίησε την ύπαρξη της κασέτας.

    Το βίντεο εστάλη στο προξενείο της Ολλανδίας στη Μόσχα, πριν από 7 εβδομάδες. Παραμένει άγνωστο, πάντως, πού βρίσκεται και από ποιούς κρατείται ο ΄Έρκελ.

    Όμως σύμφωνα με την εφημερίδα του Καυκάσου, «Αλχεμέιν Νταχμπλάντ» ο Ολλανδός βρίσκεται στην Τσετσενία.

    [28] ΚΡΑΣΑΚΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΧΟΥΣ

    Μελβούρνη, 8 Αυγούστου 2003 (17:41 UTC+2)

    Λίγο κρασάκι όχι μόνο δεν συμβάλει στην παχυσαρκία, αλλά αντίθετα βοηθάει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με Αυστραλούς επιστήμονες

    Για χρόνια τώρα οι διαιτολόγοι υποστήριζαν ότι τα οινοπνευματώδη ποτά μας δίνουν κιλά. "Αν θέλετε να χάσετε βάρος να κόψετε το ποτό» είναι η πρώτη τους συμβουλή!

    Μια ομάδα Αυστραλών ερευνητών έχει όμως διαφορετική άποψη. Οι επιστήμονες αυτοί, από το πανεπιστήμιο Μόνας της Μελβούρνης και το νοσοκομείο Άλφρεντ, μετά από πολύχρονες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο όχι μόνο δεν ενισχύει την παχυσαρκία αλλά ίσως και να βοηθά στην απώλεια βάρους!

    Ο δρ. Τζον Ντίξον, επικεφαλής της ομάδας που έκανε την έρευνα δήλωσε ότι τα κυριότερα συμπεράσματά της είναι τα εξής:

    -Η κατανάλωση έως τεσσάρων αλκοολούχων ποτών ημερησίως από τους άνδρες και δυο από τις γυναίκες ενδέχεται να συμβάλει στην μείωση του βάρους τους.

    -Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ συμβάλει στη μείωση της χοληστερίνης και περιορίζει τις πιθανότητες να προσβληθεί ο πότης από κάποιες μορφές διαβήτη.

    Η μελέτη, η οποία θα δημοσιευθεί στο ιατρικό περιοδικό Australian Family Physician θα καλεί τους ιατρούς στο μέλλον να μην συμβουλεύουν τα παχύσαρκα άτομα να πάψουν να πίνουν ένα ή δυο ποτήρια κρασί αν θέλουν να χάσουν βάρος.

    «Το κρασί», σύμφωνα με τον δρ. Ντίξον «έχει σχετικά λίγες θερμίδες, καίγεται εύκολα και δεν αποθηκεύεται στο σώμα ως πάχος». "Το πρόβλημα με το αλκοόλ», συνέχισε ο ίδιος "είναι πως όταν πίνουμε καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς ή μεζέδες που είναι παχυντικά».

    Ο δρ. Ντίξον υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα πρέπει να ερμηνευθούν ως ενθάρρυνση πως "αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά θα πρέπει να το ρίξει στο ποτό».

    "Αυτό που λέμε», υπογράμμισε, "είναι πως αν κάποιος είναι υπέρβαρος το να του ζητήσουμε να πάψει να πίνει ένα-δυο ποτήρια κρασί, μπορεί να έχει τα εντελώς αντίθετα αποτελέσματα. Δεν θα τον βοηθήσει να χάσει βάρος αλλά ενδέχεται να συμβάλει σε ενδεχόμενη καρδιακή πάθησή του ή ακόμα και σε προσβολή του από διαβήτη».

    [29] ΑΥΡΙΟ Η ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΑΣΙΤΙΚΟΥ ΓΑΜΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟΛΟΓΟ

    Θάσος, 8 Αυγούστου 2003 (13:58 UTC+2)

    Η αναπαράσταση του Θασίτικου γάμου θα γίνει αύριο στις 19.30 στο νησί. Οπως κάθε χρόνο το τελευταίο Σάββατο του Ιουλίου ή το πρώτο του Αυγούστου πραγματοποιείται στον Θεολόγο της Θάσου η αναπαράσταση, υπό τη διοργάνωση που αναλαμβάνει από το 1978 ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Θεολόγου «Χατζηγιώργης».

    Οι δρόμοι και τα στενά σοκάκια του Θεολόγου πλημμυρίζουν με κόσμο και θυμίζουν σκηνές από το χθες, από τότε που ζούσαν στο χωριό πάνω από 3.000 άνθρωποι. Κάθε χρόνο ανηφορίζουν για τον Θεολόγο τις μέρες αυτές χιλιάδες επισκέπτες για να παρακολουθήσουν τις λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΜΕΣ «Χατζηγιώργης» και με την ευκαιρία αυτή επισκέπτονται το αρχοντικό του οπλαρχηγού της επανάστασης του 1821 Μεταξά Χατζηγιώργη, όπου στεγάζεται σήμερα το λαογραφικό μουσείο του συλλόγου, την εκκλησιά του 16ου αιώνα, της Παναγούδας, το ξυλόγλυπτο τέμπλο του Αγίου Δημητρίου (1803) που για 17 ολόκληρα χρόνια φιλοτέχνησε ένας μοναχός του Αγίου Όρους, το μοναδικό πέτρινο τοξωτό γεφύρι του νησιού, τους δεκάδες αλεβρόμυλους και λαδόμυλους τα ερείπια των οποίων ακόμα σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση κατά μήκος του χειμάρρου, τα καλντερίμια και τα επιβλητικά αρχοντικά, δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα.

    Ο Θασίτικος γάμος είναι το αποκορύφωμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν εκθέσεις, ζωγραφικής, υφαντών, βιβλίου, φωτογραφίας καθώς και μουσικές βραδιές με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

    Οι προετοιμασίες ξεκινούν καιρό πριν. Η δασκάλα του χορευτικού συγκροτήματος του συλλόγου επιλέγει ανάμεσα στους χορευτές τον καλύτερο για γαμπρό και την καλύτερη χορεύτρια για νύφη. Τα ονόματα ωστόσο παραμένουν μυστικά μέχρι και τη μέρα του γάμου ώστε να παραμένει ζωντανό το ενδιαφέρον για όλους που θα ήθελαν να επιλεγούν για τις τιμητικές αυτές θέσεις.

    Οι κοπέλες του συλλόγου ετοιμάζουν τους τράδες (καλέσματα) για τους καλεσμένους. Άλλες πάλι από την Τετάρτη πλένουν τα προικιά τραγουδώντας όλες μαζί και αφού τη σιδερώνουν τη βάζουν με προσοχή μέσα σε πανέρια έτσι ώστε από τα πλάγια να φαίνονται τα ασπροκεντήματα. την Παρασκευή η προίκα στολίζεται στο σπίτι της νύφης που σήμερα είναι το αρχοντικό του Χατζηγιώργη και ο κόσμος περνά όπως και παλιά να τη δει, να την ασημώσει και να μετρήσει τα προικιά για να αρχίσει το γνωστό κουτσομπολιό.

    Τη μέρα του γάμο οι κοπέλες τραγουδώντας διάφορα παραδοσιακά τραγούδια της Θάσου στολίζουν τη νύφη. Στη συνέχεια αφού έχει ετοιμαστεί την παίρνει η μάνα της σε ένα διπλανό δωμάτιο και της δίνει τις τελευταίες συμβουλές για τη νέα ζωή που ξεκινά, την περνά στη μέση μια μικρή κλειδαριά την κλειδώνει και βάζει πάνω της ένα δίχτυ για το κακό μάτι και τα μάγια.

    Λίγο πριν φτάσει ο γαμπρός οι κοπέλες της τραγουδούν «τ' ακούς τ' ακούς νυφέτσα μου τι θα σου παραγγείλω, σαν περιστέρα να σταθείς, σαν βέργα να λυγίσεις, σαν κόκκινο γαρύφαλλο να ροδοκοκκινήσεις».

    Σε άλλο αρχοντικό οι νέοι ντύνουν το γαμπρό και στήνουν χορό περιμένοντας τον κουμπάρο να έρθει. Από το παλιό σχολείο το σημερινό κοινοτικό κατάστημα γύρω στις 7.30 το απόγευμα ξεκινά ο κουμπάρος. Μπροστά πηγαίνουν τα βιολιά και τα λαούτα και ξωπίσω ακολουθεί το πλήθος. Μόλις φτάσουν στο σπίτι του γαμπρού στην κεφαλή της πομπής μπαίνουν τα μουλάρια και τα γαϊδούρια που είναι στολισμένα για να πάνε όλοι μαζί να πάρουν τη νύφη και τα προικιά.

    Όταν ο γαμπρός φτάσει στο σπίτι της νύφης, οι φίλες της κλειδώνουν την πόρτα και ζητούν από τον γαμπρό και φωνάζουν «τάξε μας γαμπρέ για να στη δώσουμε». Εκείνος αρχικά αστειεύεται και στη συνέχεια αναγκάζεται να τάξει κάτι στις κοπέλες για να του παραδώσουν τη νύφη και τότε οι κοπέλες τραγουδούν στον γαμπρό «γαμπρέ μου σε παρακαλώ μια χάρη να μας κάνεις το ρόδο που σου δίνουμε να μην το μαράνεις».

    Στη συνέχεια όλοι μαζί περπατούν κατά μήκος του χωριού μέχρι να φτάσουν στο γήπεδο όπου μετά την στέψη, αρχίζουν τα στεφανφιλήματα και οι καλεσμένοι χαρίζουν χρήματα, λίρες, φλουριά και κοσμήματα που τα κρεμούν στο πέτο της νύφης και του γαμπρού. Στη συνέχεια η νύφη σκύβει μπροστά από την πεθερά της φιλά το χέρι σε ένδειξη σεβασμού και εκείνη με τη σειρά της κερνά τους νεόνυμφους καρυδάκι γλυκό με το ίδιο κουταλάκι συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη της κοινής τους ζωή. Αμέσως μετά οι νέοι του χωριού χορεύουν τα προικιά και στη συνέχεια ακολουθεί λαϊκό γλέντι.

    Από νωρίς το πρωί νέες και νέοι ντυμένοι με τις τοπικές ενδυμασίες περιμένουν σε διάφορα σημεία του χωριού τους καλεσμένους και τους κερνούν ρακί και το παραδοσιακό γλυκό του Θεολόγου το σαραγλί και καρφιτσώνουν τους τράδες στο πέτο, σύμβολο ότι είναι καλεσμένοι στο γάμο.

    Όλο το χωριό τη μέρα αυτή είναι στολισμένο απ' άκρη ως άκρη. Οι γυναίκες κρεμούν στα μπαλκόνια και τους περίβολους των σπιτιών τους υφαντά που οι ίδιες έχουν υφάνει.

    [30] ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

    Αθήνα, 8 Αυγούστου 2003 (13:48 UTC+2)

    Μουσικά σχήματα, d.j.'s, θεατρικά και χορευτικά παρουσιάζει από το Σεπτέμβριο μέχρι και το Νοέμβριο το «Νέο Ρεύμα» στον πολυχώρο του ARK Ρέντη.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

    Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου - Πολυχώρος ARK Pέντη: BUSCEMI+ guests groovy d.j.s and exotic dancers με house μουσική και με classy french funky touch, intelligent Brazilian beats και τα αισθησιακά Latin vibes.

    Tετάρτη 10 Σεπτεμβρίου - Πολυχώρος ARK Pέντη: WIM MERTENS, ο οποίος αυτή τη φορά εμφανίζεται με μορφή duo (πιάνο , σαξόφωνο, φωνή)

    18-28 Σεπτεμβρίου Για ΔEKA μοναδικές παραστάσεις στο θέατρο της αποθήκης 5 στον ΠOΛYXΩPO Ark Pέντη: TRICICLE. Οι Kαταλανοί Tricicle, 20 χρόνια στο χώρο του θεάτρου, έχουν μαγέψει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο. Τα shows τους είναι ένα μίγμα βωβού κινηματογράφου, κλόουν, μίμων και conventional theatre. Εχουν επιρροές από Buster Klafon, Sango Edwards, The Marx Brothers και Jacques Tati. Στο Slastic: οι Gregor Acu'a, Xavier Casals και Edward Mendez παρουσιάζουν ένα ξεκαρδιστικό show βασισμένο στον αθλητισμό και στα απρόοπτα (εν όψη των Oλυμπιακών μάλιστα). To slastic εχει βραβευθεί με το βραβείο ποιότητας EDITH PIAFF.

    Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου - Πολυχώρος ARK Pέντη: C R A C K E R, οι σημαιοφόροι της rock americana.

    Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου - Πολυχώρος ARK Pέντη: BABOO FOREST+ELECTRIC UNIVERSE + RESIDENTS D.J.S a TRANCE ALLIANCE event.

    Παρασκευή 3 Oκτωβρίου 2003 Πολυχώρος ARK Pέντη Aθήνα και Σάββατο 4 Oκτωβρίου 2003 Θεσσαλονίκη venue t.b.a.: SAFRI DUO + special guests /dancers show with special choreographies visuals / flash animation /special screen projections/d.j sets. Oι πιο διάσημοι κρουστοί της Dance σκηνής με την μεγάλη επιτυχία PLAYED A LIVE ( BONGO SONG) l i v e σε Aθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Σάββατο 29 Nοεμβρίου 2003 Πολυχώρος ARK Pέντη: CHICANE + guests

    unique triangular screen projections special visuals / flash animation and d.j set to follow the live performance.

    [31] ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ "ΕΛΙΖΑ" ΣΤΗΝ ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (12:30 UTC+2)

    Το έργο της Ξένιας Καλογεροπούλου "Ελίζα" θα παρουσιάσει η παιδική σκηνή του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης, αύριο στις 9.00 μ.μ. στο δημοτικό θέατρο στην Ασπροβάλτα.

    Η "Ελίζα" είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα του νεοελληνικού θεάτρου και απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Είναι μία συναρπαστική ιστορία με ναυμαχίες, αράπικα παζάρια, σουλτάνους, πειρατές και έναν παπαγάλο!

    [32] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2003 (12:15 UTC+2)

    Ενα ρεπερτόριο με έργα από την Τουρκία, τη Ρωσία, την Αμερική, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Αγγλία, και την Ελλάδα, που φιλοδοξούν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες πολλών και διαφορετικών κατηγοριών κοινού προτείνει για τη φετινή χειμερινή περίοδο το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα για τις πέντε θεατρικές σκηνές του Κ.Θ.Β.Ε. στις οποίες θα συνυπάρξουν παλαιοί, δοκιμασμένοι και γνώριμοι ηθοποιοί με πρωτοεμφανιζόμενους αποφοίτους της Δραματικής Σχολής του.

    Έξι θεατρικά σχήματα θα επιχορηγηθούν φέτος από το ΥΠ.ΠΟ., ενώ μια πλειάδα θιάσων του ελευθέρου θεάτρου εγκαθίστανται στη Θεσσαλονίκη διεκδικώντας ένα μερίδιο του κοινού της.

    Συγκεκριμένα για τη χειμερινή περίοδο σχεδιάζονται τα εξής ανεβάσματα έργων:

    ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

    Άντον Τσέχωφ, Πλατόνοφ σε σκηνοθεσία Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς.

    Μουρατχάν Μουνγκάν, Τα ελάφια και οι κατάρες σε σκηνοθεσία Μουσταφά Άφκιραν. Πρόκειται για μια ευρύτερης σημασίας χειρονομία, καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένας σημαντικός νέος Τούρκος σκηνοθέτης θα ανεβάσει με έλληνες ηθοποιούς ένα σύγχρονο τουρκικό έργο.

    ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

    Έντουαρντ Άλμπη, Τρεις ψηλές γυναίκες σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή.

    Μαριβώ, Ο θρίαμβος του έρωτα, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη.

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»

    Ευγένιος Ο'Νηλ, Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά.

    Τομ Στόπαρντ, Αρκαδία, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη (πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα).

    ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ μικρό θέατρο

    Μπράιαν Φρίελ, Προσωρινή διαμονή / Mε αφορμή τον Ιππόλυτο (προσωρινός τίτλος) Living Quarters / After Hippolytus σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή (πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα).

    Φαμπρίς Μελκιό, Η μοιρασιά του διαβόλου Le diable en partage σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου (πρώτο ανέβασμα στην Ελλάδα).

    Για το τέλος της περιόδου ετοιμάζεται η Λωξάντρα της Μαρίας Ιορδανίδου, μια μεγάλη παραγωγή σε διασκευή Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία Παντελή Βούλγαρη.

    Για τα παιδιά και τους νέους ετοιμάζεται Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν και εφέτος πρωτότυπα θεατρικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζοντας τις πολύ επιτυχημένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Κ.Θ.Β.Ε. τις προηγούμενες δύο περιόδους.

    Στην έναρξη της περιόδου θα επαναληφθούν σημαντικές παραγωγές της προηγούμενης περιόδου: Στρίντμπεργκ, Ο χορός του θανάτου σε σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά, Το αθάνατο νερό ελληνικά λαϊκά παραμύθια σε διασκευή και σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, και ο Ταξιδιώτης του χειμώνα του Κωνσταντίνου Ρήγου, η μεγάλη παραγωγή του Χοροθεάτρου του Κ.Θ.Β.Ε. που δόθηκε μόνο για λίγες παραστάσεις την άνοιξη.

    Το πρόγραμμα θα συμπληρωθεί και με άλλες απροσδόκητες μικρές παραγωγές, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλοι οι χώροι. Θα υπάρξουν επίσης ενδιαφέρουσες μετακλήσεις θιάσων και συμπαραγωγές. Το Κ.Θ.Β.Ε. θα συνεχίσει τη συστηματική διεθνή πολιτική που αναπτύσσει στο πλαίσιο της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης και του νεοσύστατου Ομίλου Εθνικών Θεάτρων Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ήδη το Αθάνατο νερό έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στις «Βερολινέζικες Ημέρες Παραμυθιού» - Berliner Mδrchentage, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Παραμυθιού της Ευρώπης, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2003.

    Το Χοροθέατρο και η Όπερα Θεσσαλονίκης, οι δύο οργανισμοί που λειτουργούν υπό την αιγίδα του Κ.Θ.Β.Ε., θα ανακοινώσουν σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα τους.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΤΕΛΗ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 8 Αυγούστου 2003 (11:19 UTC+2)

    Συναυλία στα πλαίσια του 6ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θρακών θα δώσει στην Αλεξανδρούπολη την Τρίτη 12 Αυγούστου ο Παντελής Θαλασσινός.

    Εκτός από τα καινούργια τραγούδια του από το διπλό CD με τίτλο "Στης καρδιάς μου τ' ανοιχτά", ο Παντελής Θαλασσινός θα παρουσιάσει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του και επιλεγμένα τραγούδια άλλων συνθετών που αγαπάει.

    Τον συνοδεύουν η Κατερίνα Παπαδοπούλου, η Ειρήνη Χαριτίδου και η 12μελής παρέα τους. Θα ακουστούν τα όργανα: βιολί, λαούτο, ούτι, ακορντεόν, πιάνο, μπάσο, κρητική λύρα, κιθάρες, μπουζούκια, τζουράδες, κανονάκι, τύμπανα, κρουστά, νταούλι και τσαμπούνα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 August 2003 - 18:13:56 UTC