Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
  • [02] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ''
  • [04] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [06] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ
  • [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"
  • [10] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΔΑΤ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [11] TτΕ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ
  • [12] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ
  • [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [15] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ
  • [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟ 2003
  • [17] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [18] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 13ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1
  • [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ
  • [21] Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2003 ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗ 10η
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΑΠ
  • [23] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ
  • [24] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ
  • [25] ΙΡΑΚ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ U-2
  • [26] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [27] ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ
  • [29] Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [30] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ 1ου ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.
  • [31] "ANTIΦΑΚΕΛΟΣ 17Ν" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ ΓΡΙΒΑ

  • [01] O K. ΣΗΜΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

    Aθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (14:44 UTC+2)

    Στην πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκληση, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μιας συνάντησης των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα του Ιράκ αλλά και για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Πασκάλ Κουσπέν. Στη συνάντηση αυτή τέθηκαν ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά και το θέμα του Ιράκ.

    Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχουν πολλές απόψεις σε σχέση με τις επόμενες εξελίξεις στο ζήτημα του Ιράκ και γι΄ αυτό η ελληνική προεδρία θεώρησε επιβεβλημένο να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων σε μια συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η Ελλάδα προτείνει η συνάντηση αυτή να γίνει τη Δευτέρα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, τρεις μέρες μετά την παρουσίαση της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ. Παράλληλα προτείνει το πρωί της ίδιας μέρας να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε μια άτυπη συνεδρίαση για να προετοιμάσουν τη συνάντηση των ευρωπαίων ηγετών.

    Μιλώντας για το αντικείμενο αυτής της συνάντησης ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση της κατάστασης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της απόφασης 1441 που καθορίζει τις εξελίξεις αλλά και στο πλαίσιο της προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων που ελήφθη επί ελληνικής προεδρίας. Τόνισε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να συζητηθούν και οι προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή. Κεντρική επιδίωξη της ελληνικής προεδρίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι η επίτευξη μιας ενιαίας στάσης και μίας φωνής στους κόλπους της ΕΕ για το θέμα του Ιράκ.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Σημίτης επικοινώνησε το πρωί με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ και τον Βέλγο ομόλογό του για το θέμα της πρότασης Γαλλίας και Γερμανίας για το θέμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε πως δεν είναι βέβαιο ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα καταθέσουν εναλλακτική πρόταση γιατί όπως είπε θα χρειαστεί χρόνος να εκτιμηθεί η έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το Ιράκ.

    [02] ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (17:34 UTC+2)

    Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην ελληνική οικονομία και την ένταση των προσπαθειών για τη μείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πόρισμα που παρέδωσε στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Στο πόρισμα αυτό, αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

    Με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνουν οι αρμόδιοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, το ελληνικό ΑΕΠ θα φθάσει το 2004 στο 4%.

    O κ. Χριστοδουλάκης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με κλιμάκιο του ΔΝΤ, τόνισε ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά το 2002 και πρόσθεσε ότι ο στόχος για το τρέχον έτος, είναι να συρρικνωθεί περαιτέρω, έτσι ώστε να προσεγγίσει περισσότερο τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, διευκρίνισε ότι στην προσπάθεια αυτή, καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες παρουσιάζουν βραδύτερους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου.

    Σε ό,τι αφορά την πορεία του τιμάριθμου, ο κ. Χριστοδουλάκης εξέφρασε μεν την ικανοποίησή του, καθώς τον Ιανουάριο υποχώρησε στο 3,1%, έναντι 3,4% τον Δεκέμβριο του 2002, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ενδεχόμενη ανάφλεξη του πολέμου στο Ιράκ, θα έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην ελληνική οικονομία, όσο και την παγκόσμια.

    E.A.

    [03] Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ''

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Για το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", που αναφέρει ότι εμπλέκεται επιχειρηματίας σε έγγραφα των μυστικών υπηρεσιών της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαπας. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου τα συγκεκριμένα ντοκουμέντα, που επικαλείται το δημοσίευμα, δεν έχουν περιέλθει σε γνώση είτε των ελληνικών Αρχών, είτε των δικαστικών και εισαγγελικών Αρχών που διερευνούν το θέμα, ωστόσο όμως τόνισε πως υπάρχει η σχετική διερεύνηση από τον εισαγγελέα, η υπόθεση ερευνάται και είναι σαφές ότι οι εισαγγελείς θα ζητήσουν και αυτά τα στοιχεία.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κ. Μητσοτάκη (η υπόθεση να ανατεθεί σε Εφέτη Ανακριτή για να γίνει πιο γρήγορα η διαδικασία) ο κ. Πρωτόπαπας απάντησε πως δεν υπάρχει κανένα θέμα καθυστέρησης για παραγραφή και υπενθύμισε πως πρόσφατα ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επιταχύνει τις έρευνες.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [04] ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΜΕ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Τέσσερις υπόδικοι για υποθέσεις ναρκωτικών, οι οποίοι κρατούνταν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκαν σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο.

    Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών οι υπόδικοι - κρατούμενοι, Αχμέτ Νορεντίν, 33 χρόνων, Βασίλης Αβραμίδης, 47 χρόνων, Θεόδωρος Μωραϊτης, 36 χρόνων και ο 38χρονος Βύρωνας Τζερακίδης διέφυγαν τον κίνδυνο, αλλά παρέμειναν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο των φυλακών.

    Το νέο περιστατικό, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αλλά και την αστυνομία ξεκίνησε από υπερβολική χρήση ναρκωτικών ουσιών προκάλεσε την έντονη ανησυχία της διεύθυνσης των φυλακών και του εισαγγελέα - επόπτη, Αριστείδη Φραγκιαδάκη, ο οποίος ήδη διέταξε έρευνα στο χώρο του ψυχιατρείου προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος του ναρκωτικού και πώς βρέθηκε στην κατοχή των τεσσάρων υποδίκων.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι όλοι αναγνωρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεθνή ειρήνη διατύπωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή την ελληνική πρωτοβουλία για σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής για το Ιράκ και το μεσανατολικό.

    Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της προεδρίας της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος είπε για το θέμα: «Η Ελληνική προεδρία βλέπουμε ότι καταβάλει πολύ σοβαρές προσπάθειες και για την διεθνή ειρήνη αλλά και για την διεθνή υπόσταση και αξιοπιστία της ευρωπαϊκής ένωσης. Πιστεύω ότι όλοι αναγνωρίζουν -και θα αναγνωρίσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον- την προσπάθεια αυτή. Ο σεβασμός δε προς τις πρωτοβουλίες και τις προσπάθειες κάθε προεδρίας είναι προϋπόθεση για τον σεβασμό της ίδιας της ένωσης».

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, ότι ενώ απομένει λίγο διάστημα από την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί που θα γίνει πραγματικά η σύνοδος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται ο κ. Γιαννίτσης με τον κ. Πασχαλίδη με τον καλύτερο τρόπο.

    «Η σύνοδος κορυφής είναι σύνοδος κορυφής της Θεσσαλονίκης και είναι γνωστό ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού ο ευρύτερος χώρος της Χαλκιδικής είναι ένα θέρετρο που ανήκει στη Θεσσαλονίκη και στους Θεσσαλονικείς. Άρα λοιπόν γίνεται ουσιαστικά στο θέρετρο της Θεσσαλονίκης η σύνοδος κορυφής και εδώ στη Θεσσαλονίκη, μέσα στο αστικό κέντρο, θα γίνουν πάρα πολλές εκδηλώσεις» διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού.

    [06] ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Στην ελληνική δικαιοσύνη παρέπεμψε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος ερωτηθείς για το χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που φέρει τον επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη να είναι κατάσκοπος της Στάζι. Στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, με αντικείμενο τα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της προεδρίας της Ε.Ε. ο κ. Βενιζέλος είπε για το θέμα: «Αυτά δεν είναι για να τα σχολιάζει η κυβέρνηση, αυτά θα τα λύσει η ελληνική δικαιοσύνη και όποιος έχει καταγγελίες πρέπει να τις κάνει στην ελληνική δικαιοσύνη».

    Σχετικά με το θόρυβο που δημιουργήθηκε σημείωσε πως τα πάντα προκαλούν αίσθηση όμως αυτό δεν σημαίνει ότι τα πάντα πρέπει να θεωρούνται θέματα αναγόμενα στην κυβέρνηση. «Πρέπει στο κράτος μας που είναι ευνομούμενο να καταλάβουμε ότι είναι άλλες οι αρμοδιότητες των πολιτικών οργάνων, άλλες οι αρμοδιότητες των δικαστικών οργάνων κ.ο.κ.» σημείωσε.

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

    Aθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Για τις σχέσεις Ελλάδας - Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ελβετίας συζήτησαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Πασκάλ Κουσπέν. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ελληνική πρωτοβουλία για σύγκληση συνόδου των ευρωπαίων ηγετών με αντικείμενο το θέμα του Ιράκ. Ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας συμμερίστηκε τις ελληνικές θέσεις και εξέφρασε την ελπίδα εάν αναληφθεί δράση στο Ιράκ, κάτι τέτοιο να γίνει στη βάση μιας σαφούς απόφασης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι συζήτησε με τον κ. Κουσπέν θέματα φορολογικά που αφορούν την Ελβετία, όπως οι εκκρεμότητες λογαριασμών που έχουν οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελβετία, η προστασία του τραπεζικού απορρήτου και η εφαρμογή των κανόνων του Σένγκεν. Επίσης ο κ. Σημίτης συζήτησε με τον κ. Κουσπέν τα θέματα της αντιμετώπισης της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας από τα μέσα ενημέρωσης και της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

    Στους δεσμούς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας αναφέρθηκε ο κ. Κουσπέν ο οποίος μίλησε ακόμη για τις συμφωνίες που υπέγραψε η χώρα του με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να καταλήξουν θετικά οι διαπραγματεύσεις της Ελβετίας με την ΕΕ για μια σειρά θεμάτων και ευχαρίστησε την ελληνική προεδρία για τη συμβολή της στην κατεύθυνση αυτή.

    Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Σημίτη και Κουσπέν:

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Κυρίες και κύριοι, με τον Πρόεδρο της Ελβετίας κ. Κουσπέν συζητήσαμε τα θέματα τα οποία αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελβετία και βεβαίως και τα θέματα των σχέσεων ανάμεσα στην Ελβετία και την Ελλάδα.

    Η Ελβετία είναι μια χώρα, η οποία έχει μια πολύ στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και γι' αυτό κατά τη διάρκεια κάθε Προεδρίας, ο Πρόεδρός της, η πολιτική ηγεσία της επισκέπτεται την Προεδρία για να συζητήσουν τα θέματα ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελβετίας.

    Αυτή τη στιγμή σε δύο σημεία συγκεντρώνονται τα ενδιαφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ελβετίας:

    Το πρώτο και κύριο σημείο είναι οι ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογικά, θέματα με τα οποία θα τακτοποιηθούν οι εκκρεμότητες λογαριασμών που έχουν οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελβετία, τη δυνατότητα φορολόγησης, την προστασία του τραπεζικού απορρήτου, την εφαρμογή των κανόνων του Σένγκεν.

    Υπάρχει μια εκτεταμένη συζήτηση, η οποία οδήγησε, χάρη στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Προεδρίας, σε μια απόφαση που αφορά άλλες χώρες πλην της Ελβετίας, αλλά αυτή η απόφαση μπορεί να είναι η βάση, το βάθρο ή είναι μάλλον για να λυθεί και αυτό το θέμα σε σχέση με την Ελβετία.

    Θα προσπαθήσουμε στη διάρκεια της Προεδρίας μας να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση και να υπάρχει λύση του προβλήματος. Μοιάζει το πρόβλημα αυτό ότι δεν είναι και τόσο ενδιαφέρον, σημαντικό, μεγάλο, αλλά όμως είναι ένα κεντρικό θέμα των οικονομικών συναλλαγών της Ενωσης με τρίτες χώρες και της ρύθμισης, την οποία επιδιώκει η Ενωση για να υπάρχει φορολόγηση όλων των εισοδημάτων. Είναι ένα θέμα που αφορά το στόχο της Ενωσης, να μπορεί να υπάρχει μια ρύθμιση, η οποία εξασφαλίζει ισότητα στον ανταγωνισμό και πληροφόρηση για να εφαρμοστούν τα φορολογικά συστήματα.

    Με αυτό το θέμα υπάρχουν και ορισμένα άλλα συνδεδεμένα και ελπίζουμε η διαπραγμάτευση να οδηγήσει σε λύση.

    Θέλω, επίσης, να αναφέρω ότι το δεύτερο σημείο που συζητήσαμε αφορά προβλήματα σε σχέση με τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, την πολιτιστική ιδιαιτερότητα. Και σ' αυτά έχει προχωρήσει καλά η συνεννόηση και θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε, κατά πάσα πιθανότητα, κοινούς κανόνες και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο χώρο της Ελβετίας, βεβαίως και με πρωτοβουλία και συμφωνία της Ελβετίας.

    Θέλω ακόμη να υπενθυμίσω ότι έχει ήδη λυθεί ένας μεγάλος κύκλος θεμάτων που συνδέονται με την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

    Ερχομαι τώρα στις διμερείς σχέσεις: Είναι πολύ καλές. Εχουμε πολλές ελβετικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις αυτές σημειώνουν μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Θέλουμε αντίστοιχα να υπάρχει ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων και ελληνικής παρουσίας και στην Ελβετία, ιδίως ελληνικών εξαγωγών. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια σ' αυτή την κατεύθυνση.

    Επιπροσθέτως να αναφέρω ότι και ο τουρισμός είναι ανεπτυγμένος ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Τέλος, συζητήσαμε και για τη διεθνή κατάσταση. Συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάθε προσπάθεια για να υπάρχει ειρήνη και βεβαιότητα σε σχέση με τις εξελίξεις, να μην υπάρξει πόλεμος.

    (ανεπίσημη μετάφραση από τη γαλλική γλώσσα)

    Π. ΚΟΥΣΠΕΝ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, η επίσκεψη του Προέδρου της Ελβετικής Συνομοσπονδίας στην Ελληνική Προεδρία αποτελεί παράδοση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια χώρα μιλώ για την Ελλάδα- με την οποία δεν έχουμε παρά δεσμούς φιλίας.

    Ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γι' αυτές τις συνομιλίες, για τα θετικά αποτελέσματα που πετύχαμε.

    Η Ελβετία υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από δύο χρόνια, μια πρώτη ομάδα συμφωνιών, την οποία ονομάζουμε «Διμερή 1» και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη περαιτέρω συμφωνιών για να καταλήξουμε στη «Διμερή 2». Και αυτό χάρη στην απόφαση που ελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο επί της Ελληνικής Προεδρίας και η οποία αφορά ακριβώς τη φορολόγηση των καταθέσεων.

    Συμφωνήσαμε με τον Πρωθυπουργό ότι έχουμε πια στα χέρια μας μια βάση για να μπορέσουμε να καταλήξουμε, μέσω διαπραγματεύσεων, με την Ευρωπαϊκή Ενωση σ' αυτόν τον τομέα. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε τον κοινό στόχο μας, παρά το γεγονός ότι με το πρόβλημα αυτό συνδέονται και άλλα ζητήματα, όπως η προσχώρηση της Ελβετίας στο σύστημα Σένγκεν, έχουμε ακόμη τη Συνθήκη του Δουβλίνου και άλλα ενδιαφέροντα προβλήματα που παρουσιάζουν τις δικές τους δυσκολίες. Τα προβλήματα αυτά πιστεύω ότι εύκολα θα καταστεί δυνατό να επιλυθούν.

    Επίσης πιστεύω ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις να μη γίνονται μόνο σε τεχνικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. Ως προς τούτο, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελληνική Προεδρία, διότι γνωρίζω ότι θα μας δώσετε την ευκαιρία να έχουμε πολιτικό διάλογο, δηλαδή η Ελβετία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Προεδρία, ώστε να διευθετηθούν και τα τελευταία εμπόδια που μας περιμένουν στο δρόμο προς την επιτυχία.

    Δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι αυτές οι συμφωνίες είναι απαραίτητες, καθ όσον η Ελβετία γεωγραφικώς βρίσκεται στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη. Θα ήταν αδιανόητο να μην υπάρξουν ρυθμίσεις και συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ενωση, με την οποία ούτως ή άλλως συνεργαζόμαστε και προς την οποία εξάγουμε το 80% των προϊόντων μας.

    Εχουμε, λοιπόν, την υποχρέωση εμείς και η Ευρωπαϊκή Ενωση να καταλήξουμε σε συμφωνίες για να ρυθμίσουμε επαναλαμβάνω- τις αμοιβαίες σχέσεις μας. Σύντομα, λοιπόν, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε.

    Θα ήθελα ακόμη να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς την Ελληνική Προεδρία για τα όσα θα συμβούν στις 16 Απριλίου. Η Ελβετία θα είναι παρούσα στη συνδιάσκεψη της Αθήνας. Κληθήκαμε να είμαστε παρόντες μαζί με τους άλλους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

    Συμμεριζόμαστε τις απόψεις σας, όσον αφορά την κρίση στο Ιράκ. Η Ελβετία, νέο μέλος των Ηνωμένων Εθνών εδώ και μόνο μερικούς μήνες, ευελπιστεί και ζητά, εάν αναληφθεί δράση, να αναληφθεί επί τη βάσει μιας σαφούς απόφασης των Ηνωμένων Εθνών. Ελλείψει αυτής, για την Ελβετία θα ισχύσει η παραδοσιακή ουδετερότητά της που σημαίνει ότι η Ελβετία δεν θα υποστηρίξει καμία από τις δύο πλευρές αυτής της αντιπαράθεσης.

    Επίσης, έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον στην περίπτωση που υπάρξει χρήση βίας, να γίνουν σεβαστές οι συμβάσεις της Γενεύης, κάτι το οποίο η δική μας πλευρά το ζητά συστηματικά και παραδοσιακά από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Πρόκειται για υποχρεώσεις, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε διάφορες συμβάσεις, όπως είπα.

    Επιπροσθέτως θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εξέφρασα στον Ελληνα Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θαυμασμό μας για τα όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα, ώστε να μπορέσει η Ενωση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες, μεταξύ άλλων, της Τουρκίας, όσον αφορά δηλαδή το αίτημά της να δρομολογηθούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ενωση.

    Εν τέλει, δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα. Θα μπορούσαμε να αυξήσουμε τους Ελβετούς τουρίστες στην Ελλάδα και ίσως λίγο τους Ελληνες στην Ελβετία. Κατά τα άλλα, οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές, όπως ήταν άλλωστε ανέκαθεν.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου συνέρχεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, το Συμβούλιο Ασφαλείας και εκεί ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Χανς Μπλιξ θα εκθέσει την πρόοδο των ερευνών του για το Ιράκ, την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που προβλέπει τον αφοπλισμό και την καταστροφή των όπλων μαζικής καταστροφής.

    Όπως, επίσης, όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν πολλές απόψεις σε σχέση με τις επόμενες εξελίξεις. Γι' αυτό η Ελληνική Προεδρία θεώρησε επιβεβλημένο να υπάρξει μία ανταλλαγή απόψεων, μια συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προτείνουμε στους άλλους ηγέτες να συναντηθούμε τη Δευτέρα το απόγευμα 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες και το πρωί της ίδιας μέρας να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών σε μία άτυπη συνεδρίαση για να προετοιμάσουν αυτή τη συνάντηση.

    Αντικείμενο θέλω να τονίσω- αυτής της συνάντησης θα είναι η εκτίμηση της κατάστασης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, στο πλαίσιο της απόφασης 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία καθορίζει τις εξελίξεις, αλλά και στο πλαίσιο της προηγούμενης απόφασης του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 27ης Ιανουαρίου, η οποία επίσης ελήφθη επί Ελληνικής Προεδρίας.

    Όμως, δεν θα συζητηθεί μόνο το θέμα του Ιράκ. Είναι επίσης σημαντικό να δούμε ευρύτερα την εξέλιξη στην περιοχή, γι' αυτό και θα στραφούμε και στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ευρώπη μέχρι τώρα δεν μίλησε στο θέμα του Ιράκ με μία φωνή. Είναι ρεαλιστικό να πιστέψουμε ότι επί Ελληνικής Προεδρίας, η Ευρώπη θα μιλήσει τελικά με μία φωνή;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Εμείς θα κάνουμε κάθε προσπάθεια η Ευρώπη να μιλήσει με μία φωνή. Γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι αναγκαίο για την παρουσία της στον κόσμο, για τη δυνατότητά της να επηρεάσει τις εξελίξεις, να έχει ενιαία γραμμή. Ελπίζω ότι τη Δευτέρα (17/2) θα μπορούν να προκύψουν τουλάχιστον κάποιες σκέψεις που θα οδηγήσουν σε ορισμένα θέματα σε μία ενιαία στάση. Θα κάνουμε την προσπάθεια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρωθυπουργέ, την Παρασκευή (14/2) μαζί με την έκθεση των Επιθεωρητών του ΟΗΕ θα υπάρξει, απ' ό,τι τουλάχιστον πληροφορούμαστε, μια γαλλογερμανική πρόταση, ώστε να μην υπάρξει επέμβαση στο Ιράκ, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει μια στρατιωτική παρουσία. Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατ' αρχάς, ποια είναι η στάση της Ελληνικής Προεδρίας πάνω σ' αυτή τη γαλλογερμανική πρόταση. Επίσης, να μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω: Αυτό το δύσκολο διάστημα πιστεύετε ότι θα αναγκαστείτε να αντιμετωπίσετε και φαινόμενα εσωστρέφειας στο Κόμμα σας;

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Είχα σήμερα το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ο κ. Σρέντερ με πληροφόρησε για τις σκέψεις που έχει η Γερμανία, με πληροφόρησε επίσης ότι δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι την Παρασκευή (14/2) θα παρουσιάσει τις προτάσεις αυτές. Εχει γίνει επίσης μια σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς Εξωτερικών άλλων χωρών. Αυτή τη στιγμή, η κυριαρχούσα άποψη είναι ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος να εκτιμηθεί η εισήγηση του κ. Μπλιξ, οι διαπιστώσεις του, οι προτάσεις του και μετά να ληφθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δεν περιμένω, λοιπόν, την Παρασκευή να ολοκληρωθεί το όλο θέμα.

    Επιλέξαμε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου για συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βάση αυτές τις συνεννοήσεις. Την επιλέξαμε, γιατί πολλοί από τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης θεωρούν ότι όποια συνάντηση πρέπει να γίνει μετά την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου για να προετοιμάσει τις εξελίξεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, θα ήθελα, όσον αφορά τις διμερείς συνομιλίες, να σας ρωτήσω το εξής: Επιτεύχθηκε κάποια σαφής τοποθέτηση, όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελβετίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης;

    Π. Κουσπέν: Ναι, υπό την έννοια αυτού που ήδη δήλωσε ο Πρωθυπουργός, ότι δηλαδή η Ελληνική Προεδρία επιθυμεί να ολοκληρωθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2003. Αυτή την ευχή συμμεριζόμαστε βεβαίως και εμείς.

    Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ Π. ΚΟΥΣΠΕΝ: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας".

    [08] ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΝΙΑΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Την ανάγκη συστράτευσης του πολιτικού και του πνευματικού κόσμου για να εμπνεύσουν στους νέους το ενδιαφέρον για τα κοινά, απεγκλωβίζοντάς τους από τα αδιέξοδα ενός κόσμου ευτελή και χυδαίου με τον οποίο βομβαρδίζονται καθημερινά από τα ηλεκτρονικά μέσα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εγκαινιάζοντας σήμερα την Eκθεση Πολιτικού Βιβλίου "Για πολιτικούς και πολίτες" που άρχισε σήμερα στη Στοά του Βιβλίου, με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων.

    Τονίζοντας την αξία της πνευματικής ενασχόλησης στην πολιτική ο Πρόεδρος της Βουλής είπε τα εξής: "Αν δεν προηγηθεί η πολιτική ως πνευματική ενασχόληση, είναι αδύνατο να δώσει, ως λειτουργία μέσα από τους θεσμούς της δημοκρατίας, αυτό που -όπως είχε πει και ο αείμνηστος Παναγιώτης Κανελλόπουλος - αποτελεί την επαναστατικότερη εφεύρεση του ανθρώπινου νου: τον πολιτικό διάλογο, που γεννήθηκε και καλλιεργήθηκε εδώ στην Αθήνα, ως καρπός και κατάκτηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας".

    Η Εκθεση, που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά, με δύο βασικούς άξονες, το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και την πολιτική και πνευματική προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθιερώνεται ως μόνιμος θεσμός, υπό την αιγίδα Πανεπιστημίων της χώρας. Θα αναφέρεται σε κρίσιμα θέματα της εκάστοτε πολιτικής επικαιρότητας, ενώ ανά τριετία θα πραγματοποιείται στα Χανιά, γενέτειρα του Βενιζέλου, και θα περιλαμβάνει βιβλία, κυρίως πανεπιστημιακών, από την Ευρώπη και άλλες χώρες.

    [09] AΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΚΚΑΛΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Για επονείδιστη και συκοφαντική τακτική, που ασκείται εναντίον του χωρίς αιδώ, κατηγορεί την εφημερίδα "Καθημερινή" ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Σωκράτης Κόκκαλης, μετά το δημοσίευμα του εν λόγω εντύπου, που τον χαρακτηρίζει ως καταδότη της Στάζι, με το κωδικό όνομα "Κρόκους".

    Σημειώνεται ότι στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» που παρουσιάζει το ηλεκτρονικό αρχείο της Στάζι, ο Σωκράτης Κόκκαλης παρουσιάζεται ως κατάσκοπος ο οποίος είχε δικό του φάκελο στοιχείων. Σε αυτόν περιέχονται επτά αναφορές του ''Κρόκους'' για την περίοδο από το 1985 ως το 1989, την κατάσταση στην Ελλάδα, τις μυστικές υπηρεσίες, την τρομοκρατία και την ελληνική αμυντική πολιτική.

    Μάλιστα στον φάκελο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, τον τότε πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά και τους κ.κ. Κ. Λαλιώτη, Α. Ανδριανόπουλο, Γ. Αρσένη, Γ. Χαραλαμπόπουλο και Γ. Μπούτο.

    «Το δημοσίευμα της κατ' ευφημισμόν πλέον έγκυρης εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο καταδότης Κρόκους», αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αθλιότητα της επίθεσης που εδώ και καιρό έχει σχεδιάσει και εξαπολύει εναντίον μου ο όμιλος Αλαφούζου και οι "χορηγοί" του, δια χειρός της φέρουσας τον τίτλο της δημοσιογράφου Αριστέας Μπουγάτσου, η οποία τόσο στο παρελθόν, όσο και σήμερα, εξακολουθεί να διαδίδει ασύστολα συκοφαντικά ψεύδη για σχεδόν ό,τιδήποτε με αφορά", υπογραμμίζει ο κ.Κόκκαλης. Προσθέτει ότι στόχος της όλης κίνησης είναι η προσπάθεια εκβιασμού της δικαιοσύνης, η οποία έχει ήδη επιληφθεί του ζητήματος αυτού και θα πρέπει απερίσπαστη να συνεχίσει το έργο της.

    Eπισημαίνει, ακόμη ότι η κοινή γνώμη πρέπει να μάθει ότι αντίστοιχες μεθοδεύσεις των παραπάνω προσώπων "πολλές φορές στο παρελθόν έχουν εκβιάσει την έναρξη ποινικών ερευνών ή διώξεων εναντίον εμού και του Ομίλου ΙΝΤRΑCΟΜ, με προφανώς ψευδή δημοσιεύματα, πλην όμως η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, μετά από ενδελεχή έρευνα των εκάστοτε δήθεν ατράνταχτων στοιχείων και αποκαλύψεων, διαπίστωσε το παντελώς ανυπόστατο των καταγγελιών".

    Η πρακτική αυτή, σύμφωνα με τον κ.Κόκκαλη, η οποία κρύβεται κάτω από το μανδύα της δήθεν ανεξάρτητης δημοσιογραφικής έρευνας, καθώς και η υπόθαλψή της, αποτελούν νοσηρά φαινόμενα που, προφανώς, εξυπηρετούν άλλους σκοπούς.

    'Φυσικά, η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από τους ευσεβείς πόθους της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και της συντάκτριας αυτού του λίβελου, αφού είναι αδιαφιλονίκητο γεγονός ότι η υποτιθέμενη σχέση μου με τις μυστικές υπηρεσίες της πρώην ΛΔΓ, αλλά και αυτή της ΙΝΤRΑCΟΜ με δήθεν διαρροές κεφαλαίων από την ίδια χώρα έχουν ερευνηθεί εξονυχιστικά και πολλαπλώς από ανεξάρτητες αρχές στην Γερμανία, μεταξύ των οποίων και η Εξεταστική Επιτροπή του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η Γερμανική Ομοσπονδιακή Εγκληματολογική Υπηρεσία και η Εισαγγελία του Βερολίνου, οι οποίες εξέτασαν το σύνολο των εγγράφων και όλους τους μάρτυρες", τονίζει ο επιχειρηματίας.

    Κατά τον κ. Κόκαλη, επιστέγασμα και συνόψιση αυτών των ερευνών αποτελεί η Εκθεση της Εξεταστικής Επιτροπής του Γερμανικού Κοινοβουλίου, όπου περιλαμβάνεται το αναμφισβήτητο συμπέρασμα ότι όλες οι σχετικές καταγγελίες απεδείχθησαν εντελώς αβάσιμες.

    "Η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και η συγκεκριμένη λιβελογράφος τα γνωρίζουν αυτά καλά, δεν δίστασαν όμως να δημοσιεύσουν την παραπάνω Εκθεση κατά τρόπο που θα έπρεπε να προκαλεί αισχύνη σε κάθε δημοσιογράφο: αντί να μεταδώσουν αυθεντικές πληροφορίες στην κοινή γνώμη, ως όφειλαν, παρέθεσαν εσκεμμένα παραποιημένη μετάφραση και αποσιώπησαν όλα τα συμπεράσματά της, προκειμένου να κατασκευάσουν μια «πραγματικότητα» που να ταιριάζει με τα δικά τους ευφάνταστα σενάρια και ευτελείς στόχους. Την ίδια επονείδιστη και συκοφαντική τακτική συνεχίζουν μέχρι σήμερα, χωρίς αιδώ, καταπατώντας κάθε περιορισμό που επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία", σημειώνει ο κ.Κόκκαλης, για να καταλήξει: "Οι αλαζόνες συκοφάντες που εξαπολύουν τόσο βρώμικες επιθέσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι προσπάθειές τους θα βρουν την απάντηση που τους αρμόζει».

    [10] ΑΥΞΗΘΗΚΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΗΝ ΗΔΑΤ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (17:42 UTC+2)

    Σημαντική άνοδο σημείωσε τον Ιανουάριο η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ), η οποία ανήλθε στο ποσό των 59,69 δισ. ευρώ, έναντι 32,59 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2002 και 42,14 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρσι. Σημειώνεται ότι οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τίτλοι συγκέντρωσαν το 62,30% της συνολικής αξίας συναλλαγών.

    Μεταξύ των ομολόγων, το πιο δημοφιλές ήταν το 10ετές λήξεως την 18η Μαϊου του 2012, με συναλλαγές αξίας 4,49 δισ. ευρώ. Από τις 10.446 εντολές που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ, το 53,04% αφορούσε αγορές και το 46,96% πωλήσεις

    Οι τιμές των ομολόγων στην ΗΔΑΤ, σημείωσαν τον Ιανουάριο σημαντική άνοδο μεταξύ των 37 και 231 μονάδων βάσης, με το 15ετές ομόλογο λήξεως την 11η Ιανουαρίου του 2014 να καταγράφει τα μεγαλύτερα κέρδη και το 3ετές λήξεως την 21η Ιουνίου του 2005 να σημειώνει τα μικρότερα.

    Τονίζεται δε ότι η τιμή του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς (benchmark bond), λήξεως την 20η Μαϊου του 2013, τερμάτισε σε 102,32 με απόδοση 4,31% στο τέλος Ιανουαρίου από 100,20 με απόδοση 4,57% την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής του στις 14 Ιανουαρίου.

    Η μέση ημερήσια διαφορά απόδοσης (yield spread) μεταξύ 10ετούς ελληνικού και γερμανικού ομολόγου υποχώρησε σε 21 bps τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα από 23 bps τον Δεκέμβριο, για να διευρυνθεί στη συνέχεια σε 26 bps, μετά την έκδοση του νέου ομολόγου αναφοράς.

    Η καμπύλη αποδόσεων μετακινήθηκε προς τα κάτω, ενώ αυξήθηκε η κλίση της (steeper yield curve), καθώς η υποχώρηση των αποδόσεων ήταν μεγαλύτερη στις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες διάρκειες δεδομένου ότι οι επενδυτές προσδοκούν νέες μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η διαφορά της απόδοσης μεταξύ 3ετών και 20ετών ομολόγων διευρύνθηκε σε 204 bps στο τέλος Ιανουαρίου από 199 bps στο τέλος Δεκεμβρίου. Διευκρινίζεται ότι η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχώρησε σε 2,81% από 3,02% και του 20ετούς σε 4,84% από 5,01% αντιστοίχως.

    E.A.

    [11] TτΕ: ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΑΝΟΙΓΜΑΤΑ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (16:44 UTC+2)

    Στοιχεία για τα χρηματοδοτικά ανοίγματα προς κατοίκους εξωτερικού, θα υποχρεούνται στο εξής να παρέχουν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όλα τα πιστωτικά ιδρύματα, που εδρεύουν στη χώρα μας. Τα στοιχεία θα πρέπει να περιλαμβάνουν διάκριση κατά χώρα και ευρύτερη οικονομική και γεωγραφική ζώνη, όπως αναφέρεται στη σχετική πράξη του διοικητή της ΤτΕ, Ν. Γκαργκάνα.

    "Η εξειδικευμένη πληροφόρηση της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ανα χώρα ανοίγματα, που προκύπτουν από τις δραστηριότητες των πιστωτικών ιδρυμάτων στο εξωτερικό κρίθηκε αναγκαία, λόγω της σημαντικής επέκτασης των δραστηριοτήτων των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό κατά τα τελευταία έτη, είτε μέσω της εγκατάστασής τους υπό μορφή υποκαταστημάτων και θυγατρικών, είτε με τη διασυνοριακή παροχή χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών", διευκρινίζεται σε σημερινή ανακοίνωση της ΤτΕ.

    Τα στοιχεία για τα χρηματοδοτικά ανοίγματα χώρας θα αξιοποιηθούν κυρίως για εποπτικούς σκοπούς. Παράλληλα, θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία βάσης δεδομένων, η οποία θα χρησιμεύει για την υποβολή προς την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (των συγκεντρωτικών για το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα ενοποιημένων στατιστικών στοιχείων).

    Σύμφωνα με την Πράξη, τα στοιχεία αφορούν τα εντός και εκτός ισολογισμού στοιχεία του ενεργητικού και περιλαμβάνουν:

    α.Διασυνοριακά ανοίγματα μονάδων των πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στην Ελλάδα προς αντισυμβαλλόμενους που είναι κάτοικοι ξένων χωρών και

    β.Τοπικά ανοίγματα σε μη τοπικό νόμισμα μονάδων των πιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται σε άλλη χώρα προς αντισυμβαλλόμενους της αυτής χώρας._

    [12] ΟΡΙΑΚΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2003 (16:25 UTC+2)

    Οριακές απώλειες της τάξης του 0,10% κατέγραψε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο και διαμορφώθηκε στις 1.672,58 μονάδες, χάρη στη μείωση των πιέσεων σε τραπεζικούς τίτλους, αλλά και της ανόδου των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

    Η εγχώρια αγορά αναμένεται να κινηθεί με επιθετικότερους ρυθμούς και η διάσπαση των 1680 μονάδων να οδηγήσει τον γενικό δείκτη στις 1720 μοναδες, όπου και βρίσκεται η επόμενη αντίσταση. Προς το παρόν - τουλάχιστον για την εβδομάδα που διανύουμε - η αγορά θα πρέπει να «βρεθεί» στην ισχυρή βάση στήριξης, που οριοθετείται πάνω από τις 1.650 μονάδες και στη συνέχεια με «κινητήρια δύναμη» την αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.

    Στη σημερινή συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ποσό των 36,3 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν 118 σημείωσαν κέρδη, έναντι 176 πτωτικών και 77 αμετάβλητων.

    Ο εικοσάρης των blue chips υποχώρησε κατά 0,33%, ενώ απώλειες της τάξης του 0,53% κατέγραψε ο FTSE ASE MID 40. Ο FTSE ASE SMALLCAP 80 σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,05%, ενώ ο FTSE ASE 140 υποχώρησε κατά 0,34%.

    Μικτή εικόνα παρουσιάζουν οι υπόλοιποι κλαδικοί δείκτες. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των διυλιστηρίων (+1,35%) και τις μεγαλύτερες απώλειες ο δείκτης των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (-1,47%).

    Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες της κλωστοϋφαντουργίας (+0,89%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (+0,73%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,56%), του χονδρικού εμπορίου (+0,47%), των τροφίμων ποτών (+0,45%), των βασικών μετάλλων (+0,26%) και των βιομηχανιών (+0,13%).

    Στον αντίποδα, με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες της πληροφορικής (-1,45%), των συμμετοχών (-0,99%), των τραπεζών (-0,50%), της Παράλληλης (-0,36%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-0,36%), των ασφαλειών (-0,35%), των κατασκευών (-0,27%), των επενδύσεων (-0,22%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,14%) και του λιανικού εμπορίου (-0,12%).

    Ε.Σ.

    [13] ΠΡΩΗΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Δεκάδες πρώην στελέχη της ηγετικής πυραμίδας της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου και πολλοί άλλοι πρώην αξιωματικοί της Δύναμης με κοινή δήλωση τους εκφράζουν υποστήριξη και ενεργό στήριξη της υποψηφιότητας Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Στην κοινή γραπτή δήλωση τους, αναφέρουν ότι ''εμείς οι πρώην αξιωματικοί της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, ως ενεργοί πολίτες και υπηρέτες για μια ζωή της νομιμότητας και θεματοφύλακες των θεσμών του κράτους και της Δημοκρατίας, υποστηρίζουμε την υποψηφιότητα του Τάσσου Παπαδόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας και συμπορευόμαστε με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για μια ουσιαστική αλλαγή στον τόπο''.

    Τα πρώην στελέχη της Αστυνομικής Δύναμης αναφέρουν ότι είναι πεπεισμένοι ότι ο κ. Παπαδόπουλος ''αποτελεί εγγύηση για μια δημοκρατική διακυβέρνηση που θα στηρίξει και θα αποκαταστήσει τις αρχές της δικαιοσύνης, της αξιοκρατίας και της χρηστής διοίκησης με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος και του συνόλου του λαού''.

    ''Υποστηρίζουμε και θα στηρίξουμε ενεργά και αποφασιστικά την υποψηφιότητα Τάσσου Παπαδόπουλου, γιατί οι αγώνες του και η πολύχρονη προσφορά του προς τον τόπο και το λαό, οι εμπειρίες του, η εντιμότητα και η σοβαρότητα του, η σύνεση και η συνέπεια του σε αρχές και αξίες αποτελούν εχέγγυα για υπεύθυνη και σωστή διαχείριση του κυπριακού προβλήματος, για εκσυγχρονισμό του κράτους και της κοινωνίας και για μια επωφελή για όλο το λαό εσωτερική διακυβέρνηση'', προσθέτουν.

    Θεωρούν, τέλος, ''ιδιαίτερη θετική την προσέγγιση του στα θέματα που αφορούν την αποκατάσταση του κύρους και της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [14] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΥΠΡΟΥ - ΙΤΑΛΙΑΣ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Συμφωνία, για την αμοιβαία διοικητική συνδρομή μεταξύ των τελωνειακών Αρχών της Κύπρου και της Ιταλίας, υπογράφηκε σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου από τη Διευθύντρια Τμήματος Τελωνείων και Εφορο Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον Ιταλό ομόλογό της Μάριο Αντρέα Γκουαϊάνα.

    Στην υπογραφή της Συμφωνίας, που έγινε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο νέο κτίριο του υπουργείου, παρευρέθησαν επίσης ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Τάκης Κληρίδης και ο Ιταλός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Τζεράρντο λα Φραντσέσκα, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ο Διευθυντής Οικονομικών Αντώνης Σαρλής, ο Λειτουργός Διμερών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Θεοφυλάκτου και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες και από τις δύο χώρες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κληρίδης στην ομιλία του πριν από την υπογραφή, η Συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών του Τμήματος Τελωνείων για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών του με τις αντίστοιχες Αρχές άλλων χωρών και κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική, αφού στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας στον τομέα της πρόληψης, διερεύνησης και καταστολής της εμπορίας ναρκωτικών και άλλων τελωνειακών αδικημάτων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [15] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΣΥΓΧΥΣΗ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Την άποψη ότι ''οι κυβερνώντες έχουν οδηγηθεί σε σύγχυση, αντιφάσεις, αλληλοαναιρέσεις και αλληλοδιαψεύσεις'', διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος εκτιμά πως ''την ερχόμενη Κυριακή, ο λαός θα τερματίσει οριστικά την παρουσία τους στη διαχείριση της εθνικής μας υπόθεσης''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ, ο κ. Ομήρου δήλωσε από το γραφείο του στην Πάφο ότι ''Κληρίδης και Μαρκίδης, στον ανελέητο μεταξύ τους πόλεμο να ηγηθούν της δεξιάς, έχουν οδηγήσει τη συντηρητική παράταξη σε ένα πρωτοφανές αλληλοφάγωμα που τους εκθέτει ανεπανόρθωτα ενώπιον του λαού''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου, μοναδικό επιχείρημα των κυβερνώντων είναι η αποκλειστική τους ικανότητα να χειριστούν την πορεία λύσης του Κυπριακού και η επίκληση της εθνικής ομοψυχίας, ''την οποία'', όπως λέει ο κ. Ομήρου, ''έχουν θρυμματίσει με τις αλληλοκατηγορίες που επί καθημερινής βάσεως εκτοξεύουν''.

    ''Ο κ. Κληρίδης'', δήλωσε ο κ. Ομήρου, ''με τις επιθέσεις του κατά των μελών του Εθνικού Συμβουλίου, έχει αναιρέσει την όποια δυνατότητά του να επικαλείται την εθνική ενότητα'', ενώ ''ο κ. Μαρκίδης, με τις αποκαλύψεις του για τις δεσμεύσεις του κ. Κληρίδη για την κυριαρχία και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχει επιβεβαιώσει την πλήρη χρεωκοπία της διαπραγματευτικής ομάδας''.

    Την ερχόμενη Κυριακή, είπε ο κ. Ομήρου, η συμπαράταξη των δυνάμεων της αντιπολίτευσης θα ανοίξει μια καινούργια σελίδα εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, θα θεμελιώσει μια καινούργια αντίληψη εθνικής, λαϊκής ενότητας και ομοψυχίας, και θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΤΟ 2003

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα υπάρξουν ''ιστορικές εξελίξεις'' στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, επίσης, ότι χρειάζονται ''πάρα πολύ λεπτοί χειρισμοί'' στο Κυπριακό, ότι ''θα ήταν λάθος να αλλάξει η ομάδα που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις'' και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρειάζεται να διατηρήσει τη λογική και εποικοδομητική στάση που είχε μέχρι σήμερα.

    Μιλώντας το απόγευμα στα μέλη της Κίνησης Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη που τον επισκέφθηκαν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ξαναέρθουν στο Προεδρικό, είπε ότι δεν θα μιλήσει για θέματα εκλογών, διότι δεν διεξάγει προεκλογική εκστρατεία.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''χρειάζεται πάρα πολύ λεπτός χειρισμός στο εθνικό μας πρόβλημα αυτούς τους μήνες που περνούν και χρειάζεται να διατηρήσουμε το πιστοποιητικό που πήραμε από την ενωμένη Ευρώπη, ότι είμεθα λογικοί, εποικοδομητικοί στις διαπραγματεύσεις''.

    ''Είναι αυτό που στην πραγματικότητα δεν μας δημιούργησε εμπόδια στην ευρωπαϊκή μας πορεία'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτό πρέπει να συνεχιστεί για να δούμε πώς θα βγούμε και με ολοκλήρωση της πορείας μας προς την Ευρώπη αλλά και με τη λύση του εθνικού μας προβλήματος, την οποία όλοι πιστεύουμε ότι πρέπει να επιτύχουμε μέσα σε αυτό τον χρόνο''.

    Είπε, επίσης, ότι είχε αναφέρει, με επιστολή του, στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ότι ''δεν πρέπει να αναμένει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου λύση'' του Κυπριακού.

    Δικαιολογώντας την απόφαση του να κατέλθει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ζήτησε από τον λαό να τον ψηφίσει για να συνεχίσει για ''μια σύντομη περίοδο το δύσκολο έργο'' της λύσης του Κυπριακού, επειδή πιστεύει ότι ''θα ήταν λάθος να αλλάξει η ομάδα που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις'' .

    ''Εγώ προσφέρω τις υπηρεσίες μου και εναπόκειται στον λαό τι θα μου πει'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Κίνησης που τον επισκέφθηκαν, είπε ότι, λόγω βρογχίτιδας, δεν θα πει περισσότερα λόγια, ώστε να ''διαφυλάξει τη φωνή'' του για τις αποψινές του ομιλίες ''για να μην πουν ότι ο Κληρίδης είναι βωβός κινηματογράφος''.

    Πρόσθεσε ότι ''αισθάνεται δύναμη'' όταν του λένε ότι τον επισκέφθηκαν για να εκφράσουν την υποστήριξη τους προς το πρόσωπό του.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΛΑΥΚΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν πολύ στενά το τι γίνεται σε σχέση με τις προεδρικές εκλογές και εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι ''να εκλεγεί ένας άνθρωπος, ο οποίος να διασφαλίζει τη συνέχεια εκμετάλλευσης αυτής της δυναμικής που δημιουργείται αυτή την στιγμή γύρω από τη λύση του Κυπριακού'', δήλωσε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου.

    Η κ. Βασιλείου προέβη στη δήλωση αυτή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Κίνησης Υποστήριξης Γλαύκου Κληρίδη, στην οποία μίλησε και ο πρώην βουλευτής Ευστάθιος Ευσταθίου που χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ως τον καταλληλότερο να διαπραγματευθεί το Κυπριακό και να καταλήξει σε συμφωνία και ως άτομο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του διεθνούς παράγοντα και των Τουρκοκυπρίων.

    Στη συνέντευξη τύπου παρέστησαν και οι καλλιτέχνες Χρήστος Νικολόπουλος, Κώστας Μακεδόνας, Πέτρος Ιμβριος και Μαρία Σπυροπούλου, οι οποίοι θα δώσουν απόψε συναυλία στο στάδιο ''Ελευθερία'', ύστερα από πρόσκληση της Κίνησης ''Οι νέοι ψηφίζουν Κληρίδη''.

    Ο κ. Ευσταθίου είπε ότι τον τελευταίο καιρό οι ανθυποψήφιοι του Προέδρου Κληρίδη επιχειρηματολογούν ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια στασιμότητα και κατά συνέπεια η αναγκαιότητα να επανεκλεγεί ο Πρόεδρος Κληρίδης για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις και να λύσει το πρόβλημα εξαλείφεται.

    ''Ομως, όλοι παρακολουθούμε ότι και τα Ηνωμένα Εθνη και γενικότερα ο διεθνής παράγοντας συνεχώς βρίσκεται επί ποδός και όχι μόνο ενδιαφέρεται αλλά παραενδιαφέρεται για να τελειώνει και να λυθεί το Κυπριακό και επιτέλους να έρθει η ειρήνη στην πολύπαθη πατρίδα μας'', είπε.

    Αναφερόμενος στα όσα διαδραματίστηκαν στην Κοπεγχάγη, ο κ. Ευσταθίου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ''ξέρει να διαπραγματεύεται και το κυριότερο ξέρει να καταλήγει και να επιτυγχάνει τους στόχους τους οποίους θέτει''.

    Είπε ότι εκείνον που εμπιστεύονται οι Τουρκοκύπριοι είναι τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος αποτελεί την ''τελευταία ευκαιρία'' που έχει η Κύπρος για να πετύχει σε σύντομο χρονικό διάστημα λύση, τερματισμό της κατοχής και επανένωση του νησιού.

    ''Ευκαιρία για να λυθεί το πρόβλημα από ένα άνθρωπο ο οποίος λέει δεν θέλω να ασκήσω την εξουσία αλλά να διαπραγματευθώ και να παραδώσω την Κύπρο ελεύθερη δεν θα ξαναδοθεί'', είπε.

    Ο κ. Ευσταθίου διερωτήθηκε τι θα γίνει ''αν την 1η του Μάρτη αντί να πάει ο κ. Κληρίδης στις διαπραγματεύσεις πάει ένα άλλο πρόσωπο, ο κ. Παπαδόπουλος''.

    ''Δεν λέω ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι πρόσωπο που δεν έχει ικανότητες. Είναι όμως άνθρωπος ο οποίος στο παρελθόν είχε εκφραστεί με τέτοια δυσμένεια για λύσεις παρόμοιες με αυτές που περιλαμβάνει το σχέδιο Ανάν που έχω το αίσθημα ότι είναι εγκλωβισμένος σε ένα βαθμό και παρά την προσπάθεια που θα καταβάλει να απεγκλωβιστεί από τις απορριπτικές του θέσεις δεν θα πείσει και την άλλη πλευρά ότι είναι ειλικρινείς οι προθέσεις του για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις'', είπε ο κ. Ευσταθίου.

    Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση μη εκλογής του Προέδρου Κληρίδη θα υπάρξει ''πάγωμα'' των διαπραγματεύσεων. ''Θα υπάρχει μάλιστα ένα πάγωμα το οποίο για να επανέλθει στο επίπεδο το διαπραγματευτικό θα περάσουν πάρα πολλοί μήνες'', είπε.

    Κληθείς να πει ποιο θα ήταν το επιθυμητό αποτέλεσμα των εκλογών για τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Ευσταθίου είπε: ''Σίγουρα να χάσει ο Πρόεδρος Κληρίδης με σκοπό να βρει την ευκαιρία να πει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει. Θα αναδυθεί να βρει δηλώσεις ή άρθρα του κ. Παπαδοπούλου στο παρελθόν για να φύγει από την πίεση και από το λεγόμενο γώνιασμα όπου είναι σήμερα''.

    Οσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, είπε ότι αυτές είναι ''ξεκάθαρες για το ότι έχουμε εκλογές δευτέρου γύρου'' και ότι στον δεύτερο γύρο θα είναι αντιμέτωποι ο Γλαύκος Κληρίδης με τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η κ. Βασιλείου αναφέρθηκε στην επίσκεψη της την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Είπε πως ''όλοι πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε μια δυναμική από την Κοπεγχάγη και μετά γύρω από την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν'' και ότι ''αυτή είναι μια ευκαιρία η οποία δεν πρέπει να μας φύγει από τα χέρια''.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΤΗΣ 13ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΤΗΣ Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Ο Αντώνης Φώτσης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών. Ο παίκτης του ΠΑΟ που με την καλή του εμφάνιση κόντρα στον Αρη (19π., 6/6 βολές, 2/9 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 4 κοψίματα) βοήθησε αναμφίβολα την ομάδα του, αναδείχθηκε MVP της αγωνιστικής με 53 ψήφους. Στη δεύτερη θέση με 12 ψήφους λιγότερους βρέθηκε ο Λάρι Ελίας Αγιούσο του Ιωνικού ΝΦ, ενώ ακολούθησε ο Μανώλης Παπαμακάριος του Περιστερίου.

    Οι 174 ψήφοι των εκπροσώπων των ΜΜΕ μοιράστηκαν ως εξής: Αντώνης Φώτσης (Παναθηναϊκός) 53, Λάρι Ελίας Αγιούσο (Ιωνικός Ν.Φ.) 41, Μανώλης Παπαμακάριος (Περιστέρι) 33, Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς (ΠΑΟΚ) 13, Γιώργος Τσιάκος (Μαρούσι) 12, Μίρσα Κούρτοβιτς (Περιστέρι) 8, Γουέντελ Αλέξις (ΠΑΟΚ) 7, Ρόντνι Μπλάκνεϊ (ΑΕΚ) 7.

    [19] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Με σκοπό την ανάδειξη των στελεχών που θα καταλάβουν τις επιχειρησιακές θέσεις των Αγωνιστικών και μη Αγωνιστικών Εγκαταστάσεων κατά την περίοδο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004.

    Κατά τη διαδικασία αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας συζητήθηκαν εκτενώς και εγκρίθηκαν από το Δ.Σ της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 υπό την τακτική του σύνθεση, αξιολογήθηκαν συνολικά 1177 εργαζόμενοι από όλα τα επίπεδα ιεραρχίας και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της στελέχωσης των κρίσιμων επιχειρησιακών θέσεων που θα δοκιμασθούν τον ερχόμενο Αύγουστο στις προ-ολυμπιακές διοργανώσεις.

    Η διαδικασία αξιολόγησης που εφαρμόστηκε έχει ως εξής:

    Η αξιολόγηση των Γενικών Διευθυντών έγινε από το Δ.Σ της εταιρείας, βάσει της σχετικής εισήγησης από το αρμόδιο (για κάθε Γενικό Διευθυντή) μέλος του,

    Η αξιολόγηση των Διευθυντών έγινε από τους αρμόδιους Γενικούς Διευθυντές και τα αρμόδια μέλη του Δ.Σ,

    Η αξιολόγηση των Διευθυντών Τομέων και Υπεύθυνων Έργου έγινε από τους αρμόδιους Διευθυντές και Γενικούς Διευθυντές και στη συνέχεια οι αξιολογικές κρίσεις εγκρίθηκαν από το αρμόδιο μέλος του Δ.Σ και τέθηκαν υπόψη της Διοίκησης

    Ανάλογη διαδικασία τηρήθηκε και για τις υπόλοιπες ιεραρχικές βαθμίδες, ενώ η αξιολόγηση συνδέθηκε με τις προτάσεις για τυχόν μισθολογικές αναπροσαρμογές και προαγωγές στο πλαίσιο της μισθολογικής πολιτικής που αποφάσισε η Διοίκηση της εταιρείας.

    Τα στελέχη που -μετά τη διαδικασία αξιολόγησης- θα καταλάβουν τις επιχειρησιακές θέσεις, θα δοκιμασθούν και θα αξιολογηθούν εκ νέου μετά την εργασία τους στις προ- ολυμπιακές διοργανώσεις του Αυγούστου, προκειμένου να επιλεγούν οι ικανότεροι και καταλληλότεροι που θα στελεχώσουν οριστικά τους επιχειρησιακούς τομείς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στις Ολυμπιακές διοργανώσεις της Βαρκελώνης (1992), Ατλάντας (1996) και Σίδνεϋ (2000) το έμμισθο προσωπικό, κατά τη διάρκεια των Αγώνων, κυμάνθηκε από 6.500- 7.200 άτομα.

    Σήμερα, στην οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων προσφέρουν υπηρεσίες, εθελοντικά ή μέσω Δημοσίων Φορέων ( ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΤΕΙ, ΑΕΙ) περίπου 820 εθελοντές, σπουδαστές και καταρτιζόμενοι νέοι.

    Από το υπάρχον προσωπικό της ΑΘΗΝΑ 2004 το 46,46% είναι άνδρες και το 53,54% είναι γυναίκες, ενώ το 32,8% είναι απόφοιτοι ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 3,7% ανώτερων, το 21,9% Μέσης εκπαίδευσης με εξειδίκευση και το 0,5% στοιχειώδους.

    Επίσης το 41% εκείνων που είναι απόφοιτοι ανώτατης εκπαίδευσης έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές ή έχουν διδακτορικά.

    [20] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ σε βάρος του Μακεδονικού στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος έδωσε φτερά στους παίκτες του Δικεφάλου που βλέπουν πλέον το αυριανό παιχνίδι (17:00- Πυλαία) με την Ρούτας με διαφορετικό μάτι. Η Λιθουανική ομάδα έφθασε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ και θα πραγματοποιήσει αύριο το πρωί μια προπόνηση που θα περιλαμβάνει ένα απλό ξεμούδιασμα.

    Ο αυριανός αγώνας είναι ο δεύτερος της Ευρωπαϊκής φάσης της ΦΙΜΠΑ Τσάμπιονς Καπ και θα διευθύνουν οι Μπούμπαλο (Γιουγκοσλαβία) και ο Στογιόβσκι (FYROM).

    Για το αυριανό παιχνίδι ο τεχνικός της ομάδας, Μπάνε Πρέλιεβιτς επισήμανε: «Από ότι γνωρίζουμε ο αντίπαλός μας είναι πολύ δύσκολος. Πρόκειται για μια εξαιρετική ομάδα που είναι πλήρης σε όλους τους τομείς. Εχει καλούς παίκτες που μπορούν να κάνουν την ζημιά ανά πάσα στιγμή. Εμείς όμως θα διεκδικήσουμε τη νίκη. Σε αυτή την προσπάθεια αισιοδοξούμε να έχουμε την βοήθεια των φιλάθλων μας. Επίσης σκέφτομαι να δώσω περισσότερο χρόνο συμμετοχής στους νεαρούς παίκτες, ώστε αυτοί αργότερα να μας βοηθήσουν στη δύσκολη συνέχεια του ελληνικού πρωταθλήματος».

    [21] Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΔΟΥ: ΠΙΣΤΕΥΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2003 ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΜΑΙ ΣΤΗ 10η ΘΕΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Η πρωταγωνίστρια του ελληνικού τένις, Λένα Δανιηλίδου άνοιξε το μεσημέρι την καρδιά της και μίλησε για όλους και για όλα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη, για την επιτυχημένη παρουσία της πρώτα στο τουρνουά της Αυστραλίας και έπειτα του Παρισιού. Η καλή παρουσία της στα δύο τελευταία τουρνουά την ανέβασαν για πρώτη φορά στη 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

    Οι υψηλές θέσεις δεν την "ζαλίζουν". Αλλωστε η ίδια είναι σεμνή και θέλει να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Σε αυτή την φάση θέλει να αποκομίζει εμπειρίες. Οπως πρόσφατα στην αναμέτρησή της με την Σερένα Ουίλιαμς που είναι Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης.

    «Ολο αυτό το διάστημα καθημερινά βρίσκομαι σε ένταση. Αναγκάζομαι να γυρνώ τον κόσμο και να παίρνω μέρος σε διάφορα τουρνουά. Στη Θεσσαλονίκη έχω να έρθω περίπου 2,5 μήνες. Θα μείνω μόνο λίγες μέρες και πάλι θα φύγω. Ομως αυτό που κάνω μου αρέσει, γιατί μου αρέσει το τένις», ανέφερε η Λένα Δανιηλίδου και συνέχισε: «Πιστεύω ότι μέχρι και το τέλος του 2003 θα καταφέρω να πάρω μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Είναι πολύ δύσκολο αυτό που στοχεύω, αλλά πιστεύω ότι θα το καταφέρω. Και αυτό είναι μια μεγάλη πρόκληση για μένα, την στιγμή που σε 18 μήνες η χώρα μου θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στοχεύω σε αυτούς, αλλά είναι πολύ μακριά. Εχω πολύ δρόμο μέχρι τότε. Πρέπει να κοιτάξω πρώτα τα διάφορα τουρνουά που έχω μπροστά μου. Αυτό όμως που προέχει είναι να έχω την απόλυτη υγεία μου».

    Η Λένα Δανιηλίδου αναφέρθηκε και στη θέση που κατέχει στην παγκόσμια κατάταξη. «Είμαι πολύ ευχαριστημένη που βρίσκομαι στην 16η θέση. Εύχομαι να συνεχίσω να είμαι καλά και να έχω την υγεία μου. Με την βοήθεια του Θεού θα μπορέσω να υλοποιήσω τους στόχους που έχω θέσει. Οσον αφορά στην πρόσφατη αναμέτρησή μου με την Σερένα Ουίλιαμς, θέλω να επισημάνω ότι η Αμερικανίδα δεν παίζεται. Είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει και για να την κερδίσω χρειάζεται απλά πολύ δουλειά».

    Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια εξέφρασε κατά κάποιο τρόπο και ένα παράπονό της. «Ολη αυτή η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια δυστυχώς δεν στηρίζεται από κάποιον χορηγό. Αν υπήρχε κάποιος χορηγός, τότε τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Το ευχάριστο για μένα είναι ότι είμαι ήρεμη και αυτό με βοηθάει να έχω καλή απόδοση στους διάφορους αγώνες. Ευχαριστώ όλους όσους στέκονται δίπλα μου και με βοηθούν στο δύσκολο έργο μου. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστώ. Το άσχημο με εμένα είναι ότι είμαι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Είναι πολύ κουραστικό αυτό, αλλά το τένις μου αρέσει και το κάνω με ευχαρίστηση. Ο,τι και να κάνω στη ζωή μου, θέλω να το κάνω βήμα- βήμα. Να κατακτώ πρώτα τον ένα στόχο και μετά να θέτω τον επόμενο».

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στους ομογενείς Ελληνες που υπάρχουν σε όλα τα μέρη του πλανήτη και οι οποίοι την στηρίζουν με το θερμό χειροκρότημά τους: «Οι ομογενείς είναι πολλοί. Σε κάθε αγώνα βρίσκονται δίπλα μου. Ιδιαίτερα στην Αυστραλία που με την παρουσία τους με εμψύχωσαν. Ενα πολύ μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου».

    Κάνοντας μια αυτοκριτική αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι αποφάσισε από μικρή να σταματήσει το σχολείο, επειδή την κέρδισε το τένις: «Επειδή οι υποχρεώσεις μου ήταν πολλές στο εξωτερικό, αποφάσισα να διαλέξω ή το σχολείο ή το τένις. Διάλεξα το τένις. Θέλω να πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα καταφέρω να τελειώσω το σχολείο. Ελπίζω να γίνει αυτό γρήγορα», τόνισε.

    Μετά από πολύ καιρό η Λένα Δανιηλίδου κατάφερε να συγκεντρώσει τα βλέμματα όλων πάνω της. Οχι μόνο των απλών ανθρώπων, αλλά και των αθλητών: «Πλέον οι αντίπαλές μου με σέβονται. Είναι τιμή μου που με υπολογίζουν, ακόμη και καλύτερες αθλήτριες. Αυτό πάντως που παρατήρησα είναι ότι είδα πολλές αθλήτριες που σκαρφάλωσαν στις υψηλές θέσεις να αλλάζουν ήθος και χαρακτήρα. Το καταδικάζω και σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελα εγώ να βρεθώ στην θέση τους. Είμαι απλή και αγαπώ αυτό που κάνω. Θέλω απλά να είμαι ξεκούραστη όταν αντιμετωπίζω μεγάλες αντιπάλους. Κάθε ματς είναι ξεχωριστό. Κάθε κοινό είναι ξεχωριστό. Εγώ βάζω το 100% των δυνατοτήτων μου και μακάρι να κερδίζω όλους τις αντιπάλους μου», συμπλήρωσε.

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μίλησε και ο πατέρας της Λένας, Βασιλης Δανιηλίδης, ο οποίος επισήμανε: «Ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση. Είναι κάτι το όμορφο. Ομως όλοι οφείλουμε να διαφωτίσουμε τον απλό πολίτη για το τι είναι το τένις και τα υπόλοιπα ολυμπιακά αθλήματα και να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους ώστε να μην υπάρχουν μεγάλες υπερβολικά μεγάλες απαιτήσεις από τους αθλητές. Αυτό τους αγχώνει και ίσως να μην είναι καλό. Χαίρομαι που σήμερα που μιλάμε η Λένα Δανιηλίδου έχει πολλούς... μπαμπάδες και την αγαπούν τόσο πολύ».

    Με την ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην Αθήνα η Ομοσπονδία Αντισφαίρισης θα κάνει ένα Τεστ Εβανς εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ θα διοργανωθεί και ένα τουρνουά 75.000 δολαρίων αποκλειστικά για την Λένα Δανιηλίδου η οποία θα αγωνιστεί μπροστά στους Ελληνες, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

    Κ.Π.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΟΠΕ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΟΠΕ συνάντηση του προέδρου της Θανάση Μπελιγράτη και του Γ.Γ. Άγγελου Τζίμου με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΑΠ, Σωτήρη Αμαριανάκη, Αντώνη Τσακιρόπουλο, Θανάση Ψάρρα, Βασίλη Κουρνέτα, Άκη Χατζηαντωνίου, Γιώργο Ντράκοβιτς και Θανάση Πανούσο, καθώς και τον νομικό σύμβουλο του Συνδέσμου, Χάρη Σταυρόπουλο.

    Η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στο μέλλον του επαγγελματικού βόλεϊ και τα προβλήματα που υπάρχουν, καθώς και ζητήματα των εθνικών ομάδων. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα τέλη του μήνα και αφού θα έχουν γίνει ορισμένες ενέργειες εκ μέρους του προεδρείου της ΕΟΠΕ και του ΠΑΣΑΠ, θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση με την ολομέλεια των ΤΑΠ.

    Εξάλλου, σήμερα το μεσημέρι έγινε συνάντηση των κ.κ. Μπελιγράτη και Τζίμου με το προεδρείο της ΟΔΒΕ (ομοσπονδία διαιτητών Ελλάδας), παρουσία του ταμία της ΕΟΠΕ Θόδωρου Βουδούρη και του προέδρου της ΚΕΔ Γιώργου Κούλη.

    [23] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΔΕΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ

    Ουάσιγκτον, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δήλωσε ότι η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έκαναν λάθος μπλοκάροντας τον προγραμματισμό του ΝΑΤΟ για τις κινήσεις για την υπεράσπιση της Τουρκίας στην περίπτωση πολέμου κατά του Ιράκ, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    ''Είναι θλιβερό ότι βρίσκονται σε απόλυτη διαφωνία με τους άλλους τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ'', δήλωσε ο Ράμσφελντ σε συνέντευξη που έδωσε στο Πεντάγωνο μαζί με τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Τζόν Χάουαρντ.

    Ο κ. Ράμσφελντ είπε ότι "αυτές είναι τρεις χώρες, ενώ υπάρχουν 19 χώρες στο ΝΑΤΟ. Έτσι είναι 16 προς 3. Νομίζω ότι είναι λάθος, και αυτό που πρέπει να κάνουμε για τις ΗΠΑ είναι να διασφαλίσουμε ότι ο προγραμματισμός προχωρά, κατά προτίμηση μέσα στο ΝΑΤΟ, αν δεν γίνει αυτό, τότε θα γίνει σε διμερές επίπεδο ή σε πολλαπλά διμερή επίπεδα''.

    Ερωτηθείς, αν η κίνηση από τις τρείς χώρες θα καθυστερήσει πιθανή επίθεση, ο Ράμσφελντ δήλωσε: '' Οχι διότι ο προγραμματισμός θα προχωρήσει και έξω από το ΝΑΤΟ αν είναι αναγκαίο''.

    [24] ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΑΛΛΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΙΡΑΚ

    Παρίσι, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Γαλλία, Ρωσία και Γερμανία εξέδωσαν κοινή διακήρυξη απευθύνοντας έκκληση για ενίσχυση του ρόλου των επιθεωρητών των Ηνωμένων Εθνών στο Ιράκ, ως μέρος διπλωματικής πρωτοβουλίας με σκοπό τον αφοπλισμό του Ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν χωρίς την προσφυγή στον πόλεμο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μετά το πέρας των μεταξύ τους συνομιλιών στο Παρίσι επισήμανε ότι ο πόλεμος θα πρέπει να αποτελεί την τελευταία επιλογή προκειμένου να αφοπλιστεί το Ιράκ το συντομότερο δυνατό.

    «Η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των επιθεωρητών με όλα τα μέσα σύμφωνα με τα όρια του ψηφίσματος 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας» αναφέρεται στη κοινή διακήρυξη που υπογράφτηκε από τις τρεις πλευρές.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Σιράκ τόνισε ότι το θέμα του Ιράκ θα πρέπει να συζητηθεί με πνεύμα φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού που χαρακτηρίζει τις σχέσεις της Γαλλίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

    [25] ΙΡΑΚ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΑ U-2

    Βαγδάτη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:09 UTC+2)

    Το Ιράκ αποδέχεται την πτήση των αμερικανικών αεροσκαφών τύπου U-2 πάνω από τον εναέριο χώρο του ενώ υπόσχεται να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής όπως αναφέρεται σε επιστολή που εστάλη στους επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η επιστολή εστάλη από τον Ιρακινό πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη Μοχάμεντ αλ Ντούρι και η οποία αναφέρει: «οι επιθεωρητές είναι πλέον ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν αμερικανικά U-2 καθώς και γαλλικά και ρωσικά αεροσκάφη».

    Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί νόμος για την απαγόρευση παραγωγής πυρηνικών όπλων στη χώρα ενώ πρόκειται να γίνουν αποδεχτές οι συνεντεύξεις Ιρακινών επιστημόνων στους επιθεωρητές προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο τους στη Βαγδάτη.

    Νωρίτερα σε δηλώσεις του από τη Βιέννη ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι επισήμανε ότι σημειώνεται πρόοδος στο θέμα της συνεργασίας του Ιράκ καθώς η ιρακινή ηγεσία συμφώνησε να ικανοποιήσει ορισμένα καίρια αιτήματα των επιθεωρητών.

    Με ιδιαίτερο διπλωματικό ενδιαφέρον αναμένεται εξάλλου και η νέα έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που θα κατατεθεί την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

    [26] ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Ακαρπες απέβησαν οι προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου με Τουρκία παρά τη δεύτερη σύνοδο των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, η πλειοψηφία των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επιθυμεί να λυθεί άμεσα το ζήτημα δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Τζορτζ Ρόμπερτσον αλλά πρόσθεσε ότι ακόμη δεν έχουμε περάσει στο στάδιο συμφωνίας.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι ανεπίσημα συνεχίζονται οι συνομιλίες και αύριο ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό το θέμα και πρέπει να αντιμετωπιστεί προσεκτικά.

    Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία είχαν μπλοκάρει σήμερα πρόταση για την έναρξη του σχεδιασμού των στρατιωτικών κινήσεων για την άμυνα της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ αλλά το απόγευμα με ανακοίνωση τους ανέφεραν ότι είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, προς τους συμμάχους, ιδιαίτερα την Τουρκία.

    Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ προειδοποίησε ότι η χώρα του και οι σύμμαχοι της είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν τη Τουρκία ακόμη και εκτός ΝΑΤΟ.

    Ο.Κ.

    [27] ΓΑΛΛΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΒΕΛΓΙΟ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Βρυξέλλες, 10 Φεβρουαρίου 2003 (19:00 UTC+2)

    Η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία είναι αποφασισμένες να εκπληρώσουν όλες τους τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το πνεύμα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, προς τους συμμάχους, ιδιαίτερα την Τουρκία», αναφέρουν οι τρεις χώρες σε κοινή τους ανακοίνωση.

    Νωρίτερα είχαν μπλοκάρει πρόταση για την έναρξη του σχεδιασμού των στρατιωτικών κινήσεων για την άμυνα της Τουρκίας, σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    Αυτήν την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες η δεύτερη σύνοδος των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, για το τουρκικό αίτημα.

    [28] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (17:46 UTC+2)

    Το Μουσείο Αρχαίων, Βυζαντινών και μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων το Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, φιλοξενεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2003, ώρα 20:30, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου (Κατούνη 12-14, τηλ. 2310 555263-6), συναυλία μουσικής δωματίου με έργα του 20ού αιώνα για φλάουτο και πιάνο, με τους καλλιτέχνες Νίκο Μεζίλη και Κατερίνα Σακέττα.

    Στη συναυλία θα παρουσιαστούν συνθέσεις των Γ. Θυμή, Ν. Αστρινίδη, Χ. Σαμαρά, Β. Bartok, G. Enescu, S. Prokofieff, οι οποίες αποπνέουν το ιδιαίτερο εθνικό ύφος του κάθε συνθέτη, ενώ σχεδόν απουσιάζουν τα φολκλορικά στοιχεία, με αποτέλεσμα η μουσική γλώσσα να είναι οικουμενική και διαχρονική.

    Αν και η χρονική απόσταση που χωρίζει τα έργα είναι μεγάλη (1904-1993), η μουσική συγγένειά τους είναι εμφανής.

    Ιδιαίτερη χαρά και τιμή αποτελεί η παρουσίαση έργων τριών Θεσσαλονικέων, καταξιωμένων συνθετών, σε πλήρη παραγωγική μουσική και συνθετική δραστηριότητα.

    Ο φλαουτίστας Νίκος Μεζίλης έχει δώσει πλήθος ατομικών ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, ενώ έχει εμφανιστεί ως σολίστ με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Bochum και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Για 5 χρόνια κατείχε τη θέση του 1ου φλάουτου στην Φιλαρμονική Ορχήστρα του Sheffield. Το 1987 του απονεμήθηκε η υποτροφία «Δ. Σγούρος», ενώ αργότερα κέρδισε το «Α΄ βραβείο Νέων Καλλιτεχνών».

    Η πιανίστα Κατερίνα Σακέττα αποφοίτησε από το Conservatoire National de Region de Rueil Malmaison στο Παρίσι. Έχει εμφανιστεί με την Φιλαρμονική της Γιένα, πήρε μέρος σε παραγωγές της Όπερας Δωματίου Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και έχει δώσει πλήθος ατομικών ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2001 κέρδισε το 1ο βραβείο πιάνου στο διαγωνισμό Forum International Musical de Normandie στη Γαλλία.

    Εισιτήρια για τη συναυλία προπωλούνται στο Μουσείο.

    [29] Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (14:35 UTC+2)

    Πλούσιο πρόγραμμα διεθνών πολιτικών και πολιτιστικών γεγονότων πλαισιώνει τις εκδηλώσεις της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη. Τις πρωτοβουλίες και προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στους τομείς του πολιτισμού των οπτικοακουστικών μέσων και του αθλητισμού παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στη Θεσσαλονίκη.

    Τα διεθνή πολιτικά γεγονότα

    Όπως ανέφερε ο κ Βενιζέλος θα διεθνή πολιτικά γεγονότα του υπουργείου Πολιτισμού στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας θα αρχίσουν με το συνέδριο «Γυναίκα και Αθλητισμός: παλιά και νέα στερεότυπα» που θα πραγματοποιηθεί στις 7-8 Μαρτίου και θα συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας αλλά και την επέτειο του θανάτου της Μελίνας Μερκούρη.

    Στις 11-12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Αθλητισμός και κοινωνική συνοχή-Αθλητισμός ατόμων με αναπηρίες-Η πρόκληση των Παραολυμπιακών Αγώνων» στο πλαίσιο του οποίου αναμένεται να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ το ψήφισμα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού για τη δυνατότητα πρόσβασης των ατόμων με αναπηρίες στην πολιτιστική και αθλητική υποδομή και στις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.

    Θα ακολουθήσει στις 28 με 30 Μαρτίου η συνάντηση προσωπικοτήτων από όλο τον χώρο του ευρωπαϊκού Θεάτρου με στόχο την διατύπωση μιας Χάρτας ή Μανιφέστου του Ευρωπαϊκού Θεάτρου που θα υποβληθεί στην άτυπη συνάντηση υπουργών Πολιτισμού.

    Στις 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των υπουργών Πολιτισμού των εννέα χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης οι οποίο το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρακαθίσουν σε δείπνο εργασίες με τους 25 ομολόγους τους των χωρών της ΕΕ.

    Οι πολιτικές εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 24-24 Μαΐου με το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση της ΕΕ, τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς πολιτισμού, οπτικοακουστικών μέσων και τα νέα εμπειρικά δεδομένα μιας Ένωσης με πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρατών μελών και το μέλλον του ευρωπαϊκού οπτικοακουστική τομέα. Ο κ Βενιζέλος επισήμανε ακόμη ότι η Ελληνική Προεδρία θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τα κράτη-μέλη για την πρόοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα.

    Εξάλλου από τις 25 έως τις 27 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οπτικοακουστικού» με τη συμμετοχή των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού κινηματογράφου. Στις 29-30 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η Β΄ Διαθρησκειακή Συνάντηση με θέμα «Ο Διαθρησκειακός Διάλογος ως προϋπόθεση τυ πνευματικού πολιτισμού με τη συμμετοχή 70 εκπροσώπων των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών. Στο πλαίσιο της Διαθρησκειακής Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί στις 31 Μαΐου μεγάλη συναυλία στο Παλαί ντε Σπορ τα έσοδα της οποίας θα δοθούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την στήριξη των μνημείων της Μικράς Ασίας και της Ιωνίας.

    Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις

    Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της ελληνικής προεδρίας περιλαμβάνει τις εκθέσεις:

    · «Η κατάκτηση του αέρα , μια περιπέτεια στην τέχνη του 20ου αιώνα» που θα λειτουργήσει 14 Μαρτίου-29 Ιουνίου στη Μονή Λαζαριστών (ΚΜΣΤ)

    · «Ο θάνατος του Τσε Γκεβάρα», 2 Μαρτίου 10 Απριλίου στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ (ΚΜΣΤ)

    · «Επιλογή από τα αριστουργήματα της Συλλογής Κωστάκη», από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο στην Αποθήκη Β1 του ΟΛΘ (ΚΜΣΤ)

    · Art Union Europe II- «Τα Μονοπάτια της Ευρώπης» 6 Ιουνίου-24 Αυγούστου στο ΜΜΣΤ.

    · «Διαγράφοντας το σήμερα, το αύριο, το χθες-νέοι έλληνες καλλιτέχνες, αφιέρωμα στο νομό Ιωαννίνων» 4 Απριλίου-25 Μαΐου στο ΜΜΣΤ.

    · «Scripta 2003» (διεθνή έκθεση βιβλίου) 27 Μαΐου-1 Ιουνίου στην Helexpo.

    · «Ο Μανουήλ Πανσέληνος εκ των τοιχογραφιών του ιερού ναού του Πρωτάτου», 23 Μαρτίου-30 Ιουνίου στην Αποθήκη Γ΄ του ΟΛΘ.

    · «Βενετσιάνικα γυάλινα σκεύη από την Αναγέννηση έως τον 19ο αιώνα-Χρώματα και Διαφάνειες», 11 Απριλίου-12 Μαΐου στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.

    · «Ευρωπαϊκό Παιχνίδι»-«Ελληνικό Θέατρο» 23 Φεβρουαρίου-18 Μαΐου στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη:

    · Την παράσταση «Το Κατερινάκι από το Χάιλμπρόν» του Χάινριχ Φον Κλάιστ στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός της Μονής Λαζαριστών από 14 Φεβρουαρίου.

    · Την όπερα «Δον Τζιοβάνι» του Μότζαρτ, 16-20 και 22-25 Μαΐου στο Θέατρο Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.

    · Την εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΜΜΘ)

    · Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στο ΜΜΘ

    · Την όπερα «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι στις 12,15,18 και 20 Απριλίου στο ΜΜΘ

    · Την εκδήλωση «Μεγάλες Ορχήστρες-Εθνική Ορχήστρα της RAI» 6-7 Μαΐου στο ΜΜΘ

    · Το Φεστιβάλ «Fritz Lang: Ο θρίαμβος της σκηνοθεσίας» 14-17 Φεβρουαρίου στο Ολύμπιον

    · Το 5ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Εικόνες του 21ου αιώνα , 28 Φεβρουαρίου-9 Μαρτίου στο Ολύμπιον.

    · Φεστιβάλ Αρχαιολογικής Ταινίας , 22-29 Μαρτίου στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

    · Τη 15η Photosynkyria , Φεβρουάριος-Μάρτιος, σε διάφορους χώρους πολιτισμού.

    · Την εκδήλωση «Εσωτερικοί χώροι», Μάιος-Ιούνιος, στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης.

    · Το στρογγυλό τραπέζι «Κ.Π. Καβάφη εγκώμιον» 16-17 Μαΐου

    · Την έκθεση Φωτογραφίες Χερσονήσου του Αίμου» , 17 Φεβρουαρίου-31 Δεκεμβρίου σε διάφορους χώρους πολιτισμού της πόλης.

    · Την έκθεση γλυπτών με τίτλο «Σύνοδος Ρωμαίων Αυτοκρατόρων στη Θεσσαλονίκη» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

    · Την εκδήλωση «Περίπατοι στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη».

    · Την εκδήλωση «Τα ψηφιδωτά της Ροτόντας»

    · Την εκδήλωση «Προβολή των Παλαιολόγειων τοιχογραφιών του Αγίου Νικολάου Ορφανού και βελτίωση της επισκεψιμότητας του βυζαντινού μονυδρίου»

    · Την εκδήλωση «Εικαστικές, μουσικές , λογοτεχνικές εκδηλώσεις στα Λουτρά Παράδεισος».

    [30] ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΜΑΞΑ ΤΟΥ 1ου ΑΙΩΝΑ Μ.Χ.

    Αλεξανδρούπολη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Μία Ρωμαϊκή άμαξα του 1ου μ.Χ. αιώνα, σε άριστη κατάσταση, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, στις έρευνες που έγιναν στον τύμβο της Μικρής Δοξαπάρας, Έβρου.

    Σύμφωνα με την ΕΡΑ, η ρωμαϊκή άμαξα έφερε τα περίτεχνα φάλαρα των δύο αλόγων της, αλλά και με τους σκελετούς των αλόγων ενώ η υγρασία του χώρου διατήρησε στοιχεία τα οποία θα είχαν εξαφανιστεί σε συνθήκες ξηρότητας.

    [31] "ANTIΦΑΚΕΛΟΣ 17Ν" ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΕΑΝΘΗ ΓΡΙΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (11:48 UTC+2)

    Tο βιβλίο του με τίτλο «Αντι-φάκελος 17Ν» θα παρουσιάσει στις 22 Φεβρουαρίου 2003, στις 12 το μεσημέρι στον Ιανό, ο ψυχίατρος και συγγραφέας Κλεάνθης Γρίβας . Ομιλητές θα είναι οι Γιώργος Ρούσσης, καθηγητής Παντείου, Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιογράφος και Οδυσσέας Χατζόπουλος, εκδότης.

    Στο βιβλίο παρουσιάζονται οι θέσεις του Κλεάνθη Γρίβα για την καταγωγή, τη φύση και την πολιτική χρήση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» και μια κριτική στο βιβλίο «Φάκελος 17 Νοέμβρη» των δημοσιογράφων Αλέξη Παπαχελά και Τάσου Τέλλογλου


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 10 February 2003 - 19:14:32 UTC