Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [02] ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ''15''
  • [03] ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2004 Η ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008
  • [04] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
  • [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Δ.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ.
  • [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ
  • [09] CHIPITA: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2002
  • [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΠΡΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
  • [12] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΥΕ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ INTRASTAT
  • [13] ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ
  • [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΔΗΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [15] Ι. ΙΩΣΗΦ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [16] O M. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [17] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ
  • [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [19] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ
  • [20] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [21] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ
  • [22] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΑΝΔΡΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [23] ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ
  • [24] ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [25] ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!
  • [26] "ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [27] ΠΑΟΥΕΛ: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΝΤΕΝ ΜΕ ΙΡΑΚ
  • [28] "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] Ο "ΧΑΡΒΕΫ" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ "¨ΑΥΛΑΙΑ"
  • [30] "METΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΕΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ
  • [31] ΤΣΕΧΟΣ ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.
  • [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι.ΜΑΝΟΥΣΗ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

  • [01] ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Την προσωρινή αναστολή των νυχτερινών πτήσεων ελικοπτέρων του ΕΚΑΒ και την επιχειρησιακή αξιολόγηση του πτητικού του έργου από εξειδικευμένο διεθνή οργανισμό Ασφάλειας Πτήσεων, πρότεινε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, με ανακοίνωσή της, την οποία κοινοποίησε στους υπουργούς Μεταφορών και Υγείας.

    Ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής, μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Υγείας, ζήτησε από το ΕΚΑΒ να εφαρμόσει τις συστάσεις της Επιτροπής.

    Ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής διέταξε την διενέργεια κατεπείγουσας ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για την πτώση του ελικοπτέρου.

    Στο μεταξύ, τα σκάφη του λιμενικού σώματος προσπαθούν να εντοπίσουν κάποιο ίχνος από την άτρακτο, στην περιοχή 3 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Ικαρίας. Στην ίδια περιοχή που βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια εντοπίστηκε το απόγευμα η πόρτα του ελικοπτέρου.

    [02] ΑΠΟΔΕΚΤΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ''15''

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Αποδεκτή έγινε η πρόταση της Ελληνικής Προεδρίας για τη συνάντηση των 15 ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Ο Πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θα επιστρέψει την Τρίτη, γιατί θα έχει συναντήσεις ως Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους ηγέτες των προς ένταξη δέκα χωρών.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις με αφορμή τη γαλλογερμανική πρόταση για την παράταση της αποστολής των επιθεωρητών και την ενίσχυση της ομάδας τους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ο πόλεμος δεν είναι μονόδρομος, επισημαίνοντας ότι υπάρχει και ειρηνικός τρόπος να λυθεί η διαφορά στο Ιράκ.

    Κλείνοντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε την ανάγκη ενιαίας στάσης της ΕΕ στο θέμα του Ιράκ: "ήρθε η ώρα να τοποθετηθούν όλοι οι εταίροι" είπε χαρακτηριστικά ενώ ως προς τις πιθανότητες διαμόρφωσης ενιαίας ευρωπαϊκής τάσης την Δευτέρα ο κ. Πρωτόπαπας είπε πως λόγω της διάστασης που έχει εκδηλωθεί στους κόλπους της ΕΕ, η Ελληνική Προεδρία επέλεξε να δώσει άτυπο χαρακτήρα στη συνάντηση της Δευτέρας για να μην πληγεί περαιτέρω το κύρος της ΕΕ, εφόσον παραμείνει η διάσταση απόψεων.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [03] ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2004 Η ΤΕΛΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (13:43 UTC+2)

    Τον Δεκέμβριο του 2004 θα πραγματοποιηθεί η τελική ψηφοφορία για την επιλογή της πόλης που θα αναλάβει την παγκόσμια έκθεση ΕΧΡΟ 2008. Η οριστική ημερομηνία της "ετυμηγορίας" του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) γνωστοποιήθηκε στο ελληνικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε πρόσφατα το Παρίσι, ενόψει της κατάθεσης του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης τον Μάιο.

    Το κείμενο του φακέλου της ελληνικής υποψηφιότητας θα είναι έτοιμο ήδη από τις αρχές Μαρτίου, με προοπτική να επικαιροποιηθεί και να εμπλουτιστεί, στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την κατάθεσή του από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη θα είναι πιθανότατα η πρώτη πόλη που θα καταθέσει φάκελο στο ΒΙΕ, προλαβαίνοντας τις ανταγωνίστριες της (Τεργέστη και Σαραγόσα), όπως επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO AE, Χρυσόστομος Γερούκης.

    "Εάν κατά την ημερομηνία της ψηφοφορίας η Ελλάδα έχει συμπεριλάβει στο ιστορικό της μια επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, τότε αυτό θα αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα και για την ανάληψη της ΕΧΡΟ 2008", τόνισε ο κ.Γερούκης, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τη 17η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών DETROP.

    Aλλωστε, DETROP και ΕΧΡΟ μοιράζονται κοινή θεματολογία, γεγονός που θα επιτρέψει στην πρώτη "να συμβάλει στη διάρθρωση του θέματος" της δεύτερης, σύμφωνα πάντα με τον κ.Γερούκη. Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό θέμα της ΕΧΡΟ 2008 ("Ανθρώπινα δίκτυα"), εξειδικεύτηκε προσφάτως στο τρίπτυχο "Γνώση-Γεωργία-Διατροφή", κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΒΙΕ. Το δε σλόγκαν της διοργάνωσης θα είναι "Μητέρα Γη".

    Σύμφωνα με τον κ.Γερούκη, το συγκεκριμένο θέμα επελέγη με το σκεπτικό ότι ο κλάδος της γεωργίας βρίσκεται στο προσκήνιο, αφού διανύει περίοδο ραγδαίων αλλαγών και μεγάλων τεχνολογικών εξελίξεων, ενώ το φλέγον ζήτημα της διατροφής θα εξακολουθήσει και στα επόμενα χρόνια να απασχολεί την ανθρωπότητα._

    [04] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (11:26 UTC+2)

    Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται να αρχίσουν οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας στην Κύπρο.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμα καθοριστεί ακριβής ημερομηνία για την έναρξη των διαβουλεύσεων ούτε και η σύνθεση των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου προτίθεται να αποστείλει επιστολή στον Τούρκο ομόλογό του, Γιασάρ Γιακίς, αναφορικά με το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία προτείνει διάλογο επί του θέματος σε στρατιωτικό επίπεδο, ενώ η Ελλάδα θεωρεί ότι επικεφαλής του διαλόγου θα πρέπει να είναι η διπλωματική υπηρεσία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΟΒΕΡΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Τις προτάσεις της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων παρουσίασε στον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδο ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικός Συντονιστής για το ΕΣΟΑΒ της Βουλγαρίας Μίλεν Βέλτσεφ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στην Αθήνα.

    Συγκεκριμένα εξετάστηκαν οι επτά πρώτες προτάσεις που κατέθεσε η βουλγαρική πλευρά, στα πλαίσια του πενταετούς Βαλκανικού Προγράμματος (ΕΣΟΑΒ), με βάση το οποίο η Ελλάδα παρέχει στη Βουλγαρία το ποσό των 54 εκ. ευρώ. Ο κ. Βέλτσεφ ενημέρωσε τον υφυπουργό για τις εν λόγω προτάσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως έργα υποδομής, δράσεις εκσυγχρονισμού στον τομέα της υγείας καθώς και δράσεις εκσυγχρονισμού σε τελωνιακές και φορολογικές υπηρεσίες.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Λοβέρδος, τόνισε ότι συμφώνησαν ποιες από αυτές είναι πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως. "Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 λοιπόν, η Ελλάδα θα δώσει τις απαντήσεις της στις προτάσεις της Βουλγαρίας, όπως αυτές ιεραρχήθηκαν από την ίδια τη χώρα και όπως το ορίζει η μεταξύ μας συμφωνία, προκειμένου να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν τις χρηματοδοτήσεις των έργων", πρόσθεσε.

    [06] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΟΥ ΣΑΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Το Προεδρείο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) υπό την Προεδρία του Ανδρέα Άθενς θα συνεδριάσει από τις 13 έως 16 Φεβρουαρίου 2003 στα γραφεία του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

    Κατά την πρώτη συνεδρίαση για το έτος 2003 θα γίνει ανασκόπηση πεπραγμένων το έτος 2002 και καθορισμός των στόχων και της στρατηγικής του ΣΑΕ για το έτος 2003 πάνω στα Εθνικά Θέματα, στα Προγράμματα για τον Ελληνισμό στις χώρες της Μαύρης Θάλασσας (Ιατρικό Πρόγραμμα και Πρόγραμμα Μικροεπιχειρήσεων), το Διεθνές Επιχειρηματικό Δίκτυο, την Επικοινωνιακή Πολιτική του ΣΑΕ κ.α.

    Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2003 θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Εθνικού Ταμείου Ομογενών (ΕΤΟ). Την επομένη, 14 Φεβρουαρίου, θα γίνει κοινή συνεδρίαση του Προεδρείου ΣΑΕ με τους Συντονιστές των Δικτύων (Επιχειρηματιών, Νεολαίας, Πολιτισμού, Επιστημόνων και Γυναικών). Τη φετινή χρονιά το ΣΑΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη και ενεργοποίηση των Δικτύων. Παράλληλα θα συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή του ΣΑΕ στη διοργάνωση της ΕΛΛΗΝΙΑΔΑΣ και με την ενίσχυση και προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, το Προεδρείο του ΣΑΕ θα έχει διαδοχικές συνεργασίες με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Μαγκριώτη και τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, με το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για Θέματα Απόδημου Ελληνισμού, καθώς και συναντήσεις με τον Υπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Γιώργο Πασχαλίδη, το Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο.

    [07] ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Ε.Δ.Ε ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ ΖΗΤΗΣΕ Ο Κ. ΣΤΕΦΑΝΗΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Τη διενέργεια κατεπείγουσας Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ζήτησε ο υπουργός Υγείας Κώστας Στεφανής .

    Ο κ. Στεφανής δήλωσε μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα που αφορούν τα ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, αφού ολοκληρωθεί η διερεύνηση για τα αίτια της πτώσης. Παράλληλα, επισήμανε ότι ποτέ δεν τέθηκε θέμα παραίτησης του.

    Ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι εξετάζεται ακόμα και τα ενδεχόμενα να αλλάξει το καθεστώς για τους πιλότους του ΕΚΑΒ και να χειρίζονται τα ελικόπτερα στρατιωτικοί.

    Ο κ. Στεφανής κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, με θέμα την συντριβή του ελικοπτέρου.

    [08] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΤΟΥ ΕΚΑΒ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Το κράτος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης και λειτουργίας ενός ανεπτυγμένου σε όλη τη χώρα συστήματος αεροδιακομιδών και της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας (ΕΚΑΒ) που να καλύπτει με ασφάλεια, δωρεάν πλήρως, χωρίς περιορισμούς τις λαϊκές ανάγκες για επείγουσα ιατρική περίθαλψη, τονίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΚΚΕ για την πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ.

    Το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες για τη νέα τραγωδία στην κυβερνητική πολιτική, που όπως επισημαίνει έχει παραδώσει στο κεφάλαιο τα πτητικά μέσα του ΕΚΑΒ και τη συντήρησή τους.

    "Εχει γίνει και αμφισβητείται από πολλές πλευρές η πτητική ικανότητα της ιδιοκτήτριας εταιρίας (ΕΛΙΤΑΛΙΑ), γεγονός που επιβεβαιώνει", καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, "ότι στο βωμό των κερδών θυσιάστηκαν τέσσερις ακόμη άνθρωποι".

    [09] CHIPITA: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Αυξημένες κατά 1,4% εμφανίζονται οι πωλήσεις του Ομίλου Chipita, για το 2002, καθώς ανήλθαν σε 199,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 8,36 εκατ.ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 18,2% έναντι του 2001.

    Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Chipita International SA, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με χρηματιστηριακούς αναλυτές προέβη στην εκτίμηση ότι για το 2003 οι ενοποιημένες πωλήσεις θα παρουσιάσουν αύξηση της τάξεως του 15% ενώ τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας θα αυξηθούν κατά 20% περίπου σε σχέση με το 2002.

    [10] ΚΕΡΔΗ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (16:54 UTC+2)

    Με κέρδη της τάξης του 0,97% έκλεισε ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο και διαμορφώθηκε στις 1.688,76 μονάδες, ωθούμενος από τις τοποθετήσεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 46,5 εκατ. ευρώ, ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 205 σημείωσαν κέρδη, 108 υποχώρησαν και 56 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Στους δείκτες FTSE, ο εικοσάρης των blue chips ενισχύθηκε κατά 1,04%, ενώ κατά 0,74% ενισχύθηκε ο FTSE ASE MID 40. Κέρδη της τάξης του 0,85% σημείωσε ο FTSE ASE SMALLCAP 80, ενώ ο FTSE ASE 140 έκλεισε με κέρδη 1,06%.

    Ικανοποιητική είναι η εικόνα στους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες, καθώς μόνο οι εταιρίες διαχείρισης ακίνητης περιουσίας υποχώρησαν οριακά (-0,01%). Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο δείκτης της κλωστοϋφαντουργίας (+2,00%) και ακολούθησαν οι δείκτες των συμμετοχών (+1,93%), των επενδύσεων (+1,77%), των βιομηχανιών (+1,73%), των εκδόσεων εκτυπώσεων (+1,53%), του χονδρικού εμπορίου (+1,27%), των ασφαλειών (+1,24%) και των ειδών λύσεων πληροφορικής (+1,11%).

    Επίσης, σε θετικό έδαφος έκλεισαν οι δείκτες της Παράλληλης (+0,76%), του λιανικού εμπορίου (+0,70%), των τραπεζών (+0,69%), των διυλιστηρίων (+0,59%), των τηλεπικοινωνιών (+0,52%), των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,45%), των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (+0,44%), των βασικών μετάλλων (+0,39%), των κατασκευών (+0,30%), των τροφίμων ποτών (+0,24%) και της πληροφορικής (+0,04%).

    Ε.Σ.

    [11] ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΠΡΟΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΛΥΣΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Ερώτηση για την επάρκεια και την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών διασφάλισης της δημόσιας υγείας από τα ακατάλληλα ή μολυσμένα τρόφιμα, κατέθεσε στον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της Ν.Δ, Γεώργιος Σαλαγκούδης.

    Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης ερωτάται αν λειτουργεί το διαπιστευμένο εργαστήριο ανίχνευσης διοξινών, η δημιουργία του οποίου είχε εξαγγελθεί προ τετραετίας από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επιπλέον, ο κ.Σαλαγκούδης ζητά να πληροφορηθεί αν η χώρα μας διαθέτει διαπιστευμένα εργαστήρια ανίχνευσης γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, βαρέων μετάλλων κ.λ.π.

    "Εάν δεν υπάρχουν, πώς γίνονται οι απαραίτητες ως άνω αναλύσεις; Γιατί δεν έχει κατατεθεί έκθεση για τα πρόσθετα στα τρόφιμα, όπως συμφώνησε και υπέγραψε η χώρα μας, τον Οκτώβριο του 2001 στην Ε.Ε.; Ποιές άλλες ακόμα είναι οι περιπτώσεις που η χώρα μας δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της, όσον αφορά τους ελέγχους των τροφίμων και πρόκειται σταδιακά να οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καταδίκη σε μεγάλα πρόστιμα, που θα κληθεί να πληρώσει η επόμενη Κυβέρνηση;», καταλήγει η ερώτηση του κ.Σαλαγκούδη._

    [12] ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΥΕ ΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ INTRASTAT

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Απευθείας στην Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) θα μπορούν πλέον να αποστέλλουν τις ηλεκτρονικές δηλώσεις INTRASTAT οι εισαγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας μας.

    Οπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της ΕΣΥΕ, αρχής γενομένης "από τις δηλώσεις του 2003, αλλάζει η μορφή της ηλεκτρονικής κατάθεσης και αυτή θα γίνεται μέσω της διεύθυνσης της ΕΣΥΕ στο Ιντερνετ (www.statistics.gr)".

    Oσοι υποχρεούνται σε υποβολή της δήλωσης, μετά από αίτηση και εγγραφή τους στη σελίδα Intrastat.esye.gr, θα πιστοποιούνται από τη γενική γραμματεία της υπηρεσίας, λαμβάνοντας όνομα και κωδικό χρήστη.

    Η δυνατότητα παρέχεται σε όλους όσοι υποβάλλουν δηλώσεις Intrastat, οι οποίες -σημειωτέον- κατατίθενται στις ίδιες ημερομηνίες με τις προσωρινές δηλώσεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ)._

    [13] ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ Η ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Τον οικιστικό τομέα D του Ολυμπιακού Χωριού Τύπου στο Μαρούσι, προϋπολογισμού 7.600.000 ευρώ, ανέλαβε η βορειοελλαδική εισηγμένη ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ Α.Ε. Η σύμβαση, που αφορά στην κατασκευή των πολυκατοικιών D01, D02, D03, D04, υπεγράφη με τον φορέα του έργου, "Lamda Olympia Village A.E", θυγατρική της LAMDA DEVELOPMENT A.E.

    Η συμφωνία προβλέπει την ανέγερση τεσσάρων κατοικιών πολυτελούς κατασκευής, που θα περιλαμβάνουν συνολικά 52 διαμερίσματα, υπόγειους χώρους στάθμευσης, κοινόχρηστους χώρους, κ.λ.π. Το συγκεκριμένο οικιστικό συγκρότημα θα χρησιμοποιηθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη φιλοξενία των δημοσιογράφων._

    [14] Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΑΔΗΚ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ, Ντίνος Μιχαηλίδης, δήλωσε σήμερα ότι ''σίγουρα υπήρξε ουρά στην Κοπεγχάγη, η οποία είναι η 28η Φεβρουαρίου'' προσθέτοντας ότι δεν διαφαίνεται ''καμιά εξέλιξη, τελική (για το Κυπριακό) μέχρι την 28η του μήνα''.

    "Εάν δεν καταλήξουμε σε λύση μέχρι αυτή την ημερομηνία θα πρέπει να αναπτυχθεί πιο έντονη κινητικότητα ώστε μέχρι τις 7 Απριλίου να είμαστε στο Ευρωκοινοβούλιο χωρίς αντιδικίες, και μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε έτοιμοι στη Ρώμη να αντιμετωπίσουμε μια νέα Κοπεγχάγη'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι οι προεδρικές εκλογές είναι δύο γύρων και πρόσθεσε ότι ο λαός θα αναδείξει νικητή των εκλογών εκείνον τον οποίο εμπιστεύεται ότι θα προωθήσει διαπραγματευτικά την εξέλιξη του σχεδίου Ανάν, κατά τρόπο ώστε να γίνει αποδεκτό από τη δική μας πλευρά και από την άλλη πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι ''ο Γλαύκος Κληρίδης δεν ζητά το δεκαεξάμηνο για τη δική του υστεροφημία, επειδή'', όπως ανέφερε ''η οποιαδήποτε λύση προέλθει από το σχέδιο Ανάν δεν θα ικανοποιεί όλους''.

    Ο πρόεδρος του ΑΔΗΚ ανέφερε ότι μέσα στις προσπάθειες που γίνονται για αλλαγή του σχεδίου πρέπει να είναι και η απάλειψη των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, που περιέχονται στο σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως αυτό θα καταστεί δυνατό, αφού σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας οι παρεκκλίσεις ζητήθηκαν από τη δική μας πλευρά, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "οι παρεκκλίσεις που αγγίζουν θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και υποχρεώσεων του νέου κράτους που θα προκύψει δεν αφορούν τη λύση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάθεσης από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις 25 Φεβρουαρίου νέου αναθεωρημένου σχεδίου λύσης, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ''αυτά τα πράγματα είναι αστεία''.

    Πρόσθεσε ''εάν ο κ. Ανάν έρθει στην Κύπρο στις 25 Φεβρουαρίου θα δει φυσικά τον Πρόεδρο Κληρίδη και στην εξέλιξη θα συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις μέχρι την ευτυχή εκείνη μέρα που θα προκύψουν κάποιες θετικότερες ενδείξεις. Δεν νομίζω'', συνέχισε, ''ότι μέχρι τις 28 θα έχουμε δραματικές εξελίξεις, θα έχουμε όμως ουσιαστικές προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα και των Ηνωμένων Εθνών να προσεγγίσουν οι δύο πλευρές''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ που θα έρθει αυτή την περίοδο ενδεχομένως να μην ευνοεί τόσο τη δική μας πλευρά και σίγουρα θα πρέπει προβληματίσει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο.

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για το Κυπριακό, είπε ότι ''η πάγια τουρκική τακτική πριν την υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας είναι να έχουν αρνητική θέση και να επιμένουν μέχρι το τέλος στις θέσεις τους''.

    Αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ είπε ότι το θέμα θα πρέπει να αφεθεί στη κρίση του Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι ''επιχειρείται τις τελευταίες μέρες το θέμα της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου να καταστεί εργαλείο για την προεκλογική εκστρατεία και την επικράτηση συγκεκριμένης πλευράς''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] Ι. ΙΩΣΗΦ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αποφασίσει ποιον θα ψηφίσει, έχοντας ως κριτήριο τις πραγματικές δυνάμεις και δυνατότητες των υποψηφίων και όχι αυτά που του λένε τα κόμματα και οι δημοσκοπήσεις, δήλωσε ο Ιωσήφ Ιωσήφ, εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη.

    Ο κ. Ιωσήφ, σχολιάζοντας τα τρέχοντα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας, είπε πως μια ενδεχόμενη νίκη του Τάσσου Παπαδόπουλου στις εκλογές δεν θα επιφέρει αλλαγή ''αλλά αναρρίχηση στην εξουσία ενός παλαιομοδίτικου κατεστημένου που θα μας πάρει πίσω στις περασμένες δεκαετίες με τα γνωστά συνεπακόλουθα σε όλους τους τομείς της ζωής μας".

    Αναφερόμενος σε δήλωση του κ. Παπαδόπουλου αναφορικά με το θέμα των εταιρειών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Ιωσήφ είπε πως η απάντηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ''δεν πείθει, διότι αντιμετωπίζει το ζήτημα νομικίστικα''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο κ. Μαρκίδης έθεσε θέμα πολιτικής αξιοπιστίας του κ. Παπαδόπουλου στο εξωτερικό, κάτι που καλείται σήμερα να απαντήσει".

    Οσον αφορά τα "πυρά" που δέχονται οι δημοσιογράφοι για τις εκλογές, ο κ. Ιωσήφ είπε: ''Κάποιοι άρχισαν να χάνουν την ψυχραιμία τους και τα βάζουν τώρα και με τους δημοσιογράφους. Υποδεικνύουν στους λειτουργούς του Τύπου πώς θα υποβάλουν ερωτήσεις, με ποιον τρόπο και γενικά πώς θα κάνουν τη δουλειά τους''.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μαρκίδη ανέφερε, επίσης, πως η απουσία από το πρόγραμμα του κ. Παπαδόπουλου βασικών θεμάτων και πολιτικών, όπως ΟΝΕ, ευρώ, ευρωπαϊκή σύγκλιση και Τουρκοκύπριοι , ''δείχνουν ότι το πρόγραμμα του δεν αποτελεί άξονα διακυβέρνησης, αλλά ένα πεπαλαιωμένο κείμενο που έγινε απλώς για να δικαιολογήσει την ύπαρξη κάποιου προγράμματος''.

    ''Είναι φανερό ότι στόχος των κομμάτων που υποστηρίζουν τον κ. Παπαδόπουλο είναι μόνο η εξουσία. Δεν έχουν προτάσεις πολιτικής. Δεν έχουν εισηγήσεις. Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι πρόκειται για έναν Πύργο της Βαβέλ όπου τα κόμματα δεν θα συνεννοούνται μεταξύ τους'', κατέληξε ο κ. Ιωσήφ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] O M. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμφωνήσει ποτέ με τοποθετήσεις που αφορούν ίδρυση νέου κράτους στην Κύπρο από ''δύο λαούς'', δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, σχολιάζοντας δηλώσεις του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ταγίπ Ερντογάν.

    Oπως ανέφερε ο κ. Παπαπέτρου, ο κ. Ερντογάν είπε πως η 28η Φεβρουαρίου δεν είναι μια μαγική ημερομηνία και είναι δύσκολο για την Τουρκία να χειριστεί την ίδια ώρα και την κρίση στο Ιράκ και το Κυπριακό ταυτόχρονα, και ότι υπάρχουν και άλλες ημερομηνίες όπως η 16η Απριλίου.

    Αυτή την εκτίμηση εξέφρασε και ο πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου και πρόσθεσε πως ''δεν εκτιμούμε ότι η λύση του Κυπριακού θα έρθει στις 28 Φεβρουαρίου, γιατί εάν ήταν έτσι δεν υπήρχε λόγος να υποβάλει υποψηφιότητα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Ταγίπ Ερντογάν για την ανάγκη διατήρησης των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει ένσταση από την πλευρά μας να παραμείνουν η Ελλάδα, η Τουρκία και η Βρετανία εγγυήτριες δυνάμεις.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΜΦΘΕΙ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται πως για να λυθεί το Κυπριακό θα ήταν ίσως πιο εύκολο να παρακαμφθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, παρά να πεισθεί να αλλάξει τη στάση του, διατύπωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε επίσης πως η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να επιλέγει τη χρονική στιγμή που βολεύει για να υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως εκλογές θα υπάρξουν πολλές ενώ δυνατότητες για λύση ενδεχόμενα να μην υπάρξουν πολλές.

    Σε ερώτηση κατά πόσο είναι καλοδεχούμενο ένα νέο αναθεωρημένο σχέδιο από τα Ηνωμένων Εθνών , ο κ. Παπαπέτρου επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει ενθαρρύνει την υποβολή τέτοιου σχεδίου και δεν τοποθετείται δημόσια επί του θέματος για να μην δυσκολέψει τις προσπάθειες του ΟΗΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΑΣΚΗΣΕ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Λευκωσία, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:13 UTC+2)

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε σήμερα πως σε καμία περίπτωση δεν ασκήθηκε πίεση από την Ελλάδα στην κυπριακή κυβέρνηση, αντίθετα πάντοτε η Αθήνα πρόσφερε υποστήριξη και βοήθεια στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο Εκπρόσωπος όταν ερωτήθηκε κατά πόσο οι συνομιλίες για την ασφάλεια στην Κύπρο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δυνατό να αποτελούν είδος πίεσης προς τις δύο πλευρές για επίτευξη συμφωνίας.

    Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτός ο διάλογος να αποτελεί κάποιου είδους πίεσης εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη συμφωνίας.

    ''Η Ελλάδα σε καμία χρονική στιγμή δεν άσκησε την παραμικρή πίεση πάνω στην κυβέρνηση της Κύπρου,'' είπε ο κ. Παπαπέτρου και διαβεβαίωσε "με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο" πως στο διάστημα που ο ίδιος ήταν σε θέση να παρακολουθεί τα πράγματα από κοντά ''ποτέ δεν ένιωσε η κυβέρνηση της Κύπρου την παραμικρή πίεση από την Αθήνα αλλά αντίθετα εισπράξαμε πάντοτε υποστήριξη και βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα μεγάλα ή μικρά.''

    Σε διευκρινιστική ερώτηση εάν η πραγματοποίηση των συνομιλιών για την ασφάλεια αποτελεί πίεση προς τον Πρόεδρο για επίτευξη συμφωνίας, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι ο πρόεδρος Κληρίδης δεν χρειάζεται πίεση για να ανταποκριθεί σε κελεύσματα για να προχωρήσουν οι συνομιλίες του Κυπριακού.

    Αναφορικά με τη σύνθεση των δύο αντιπροσωπειών στο διάλογο, υπογράμμισε πως όλες οι ενδείξεις δείχνουν πως ο διάλογος θα γίνει σε πολιτικοστρατιωτικό επίπεδο με τη συμμετοχή ανώτατων διπλωματικών παραγόντων και ανώτατων στρατιωτικών.

    Σε ό,τι αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ο κ. Παπαπέτρου υπογράμμισε ότι σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν θα συζητηθεί το μέγεθος των αποσπασμάτων Ελλάδας - Τουρκίας που θα παραμείνουν στην Κύπρο, το είδος του οπλισμού που θα έχουν και τους όρους παρουσίας και διακίνησης των αποσπασμάτων.

    Σε ερώτηση εάν το θέμα της ασφάλειας της Κύπρου είναι μόνο στρατιωτικό θέμα για την Ελλάδα, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως δεν είναι ασφαλώς μόνο θέμα στρατιωτικό αλλά σε αυτό το σχέδιο θα συζητήσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το χώρο εγκατάστασης των στρατευμάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας στο νησί με τη λύση του προβλήματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως υπάρχει ήδη πρόνοια ότι αυτά τα αποσπάσματα δεν θα κινούνται κοντά στη διαχωριστική γραμμή και υπάρχει λογική που θα επιλύσει αυτά τα θέματα.

    Αναφορικά με το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης στην Κύπρο, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ποτέ δεν αναγνώρισε δικαίωμα μονομερούς επέμβασης του οποιουδήποτε εγγυητή.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν ισχύει πλέον η θέση ότι το θέμα της ασφάλειας θα πρέπει να ρυθμιστεί από ένα πολυμερές σύστημα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ Ο Σ. ΜΑΡΚΑΡΙΑΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Η καλή πορεία του ΠΑΟ στο ελληνικό πρωτάθλημα από την στιγμή που την ομάδα ανέλαβε ο Ουρουγουανός τεχνικός Σέρχιο Μαρκαριάν έχει ικανοποιήσει τους ανθρώπους της διοίκησης που σκέφτονται να υποβάλλουν πρόταση ανανέωσης της συνεργασίας με τον τεχνικό των «πρασίνων». Το καλό είναι ότι ο κ. Μαρκαριάν θέλει να μείνει στην ομάδα. Κάτι που σημαίνει ότι θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες για ανανέωση της συνεργασίας για τα επόμενα δύο έτη.

    Στον αγωνιστικό τομέα ατομικό πρόγραμμα προετοιμασίας ακολούθησαν σήμερα ο Νίκος Λυμπερόπουλος και ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Οι δύο άσοι του ΠΑΟ ταλαιπωρούνται από διάστρεμμα και δεν γυμνάζονται με την υπόλοιπη ομάδα. Αντίθετα, ο Κάρλος Σαίνιο, προπονήθηκε κανονικά, αφού ξεπέρασε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε και έτσι θα είναι στη διάθεση του προπονητή του.

    [20] ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ ΘΕΛΕΙ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς δεν θέλει ούτε καν να ακούει για σενάρια και ισοβαθμίες στο θεσμό της Ευρωλίγκα μετά και την ολοκλήρωση της τελευταίας αγωνιστικής. Αυτό που θέλει είναι νίκη μέσα στη Μπολόνια.

    «Πριν το παιχνίδι με τη Ρεάλ έλεγα ότι δεν σκεφτόμαστε τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη. Την ίδια σκέψη κάνω και τώρα. Δεν θέλω να διακινδυνεύσουμε τίποτα. Η σκέψη μας δεν θα πρέπει να είναι στα άλλα γήπεδα, αλλά μόνο στο δικό μας παιχνίδι», αναφέρει ο «Πίξι». Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι φοβάται τους Ιταλούς. «Είμαστε σε καλή κατάσταση. Οι παίκτες μου έχουν δείξει τεράστια σημάδια βελτίωσης. Είμαι σίγουρος ότι τα παιδιά θα δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό. Εδώ που φτάσαμε το κάναμε μόνοι μας και εμείς θα αποφασίσουμε για τη συνέχεια. Δεν σκεφτόμαστε τις διαφορές, αλλά μόνο τη νίκη και για αυτή προετοιμαζόμαστε».

    Τι πρέπει να προσέξουν οι παίκτες του από τη Βίρτους, σε σχέση και με το παιχνίδι του πρώτου γύρου; «Από το πρώτο παιχνίδι έχουν αλλάξει πολλά. Καινούργιος ξένος, καινούργιος προπονητής, έφυγε ο Ριγκοντό αλλά την Πέμπτη θα έχουν τον Σμόντις, ο οποίος είναι σε εξαιρετική κατάσταση, ενώ εναντίων μας ήταν τραυματίας. Δεν πρέπει να μας ξεγελάσουν τα τελευταία αποτελέσματα της Βίρτους. Αλλο πρωτάθλημα κι άλλο Ευρωλίγκα. Τους έχουμε μελετήσει καλά και πάμε για τη νίκη», επισήμανε ο κ. Σούμποτιτς.

    Την Κυριακή έπεσε η αυλαία του πρώτου γύρου στο ελληνικό πρωτάθλημα, με τον Ολυμπιακό να περιμένει την απόφαση για τους -2 βαθμούς που του έχουν αφαιρεθεί από την αρχή του πρωταθλήματος. Ποια είναι τα συμπεράσματα του ελληνοσλοβένου τεχνικού ως τώρα; «Αν δούμε τα παιχνίδια που χάσαμε, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να είχαμε τελειώσει τον πρώτο γύρο αήττητοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ευχαριστημένος από τα παιδιά. Πέρασαν πολλά από την αρχή της χρονιάς, αλλά στάθηκαν στο ύψος τους. Αυτό που με ευχαριστεί περισσότερο απ' όλα είναι η νοοτροπία που έχουν και οι μεταξύ τους σχέσεις. Αυτό με γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον».

    Ο μεγάλος πονοκέφαλος για τον «Πίξι» ακούει στο όνομα Μορίς Eβανς. Ο αμερικανός που ταλαιπωρείται από τροφική δηλητηρίαση, θα ακολουθήσει την αποστολή στην Μπολόνια και θα δώσει το παρών στο τζάμπολ του αγώνα. Ο πονοκέφαλος όμως είναι διπλός: «Τρεις φορές το χρόνο, οι παίκτες υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις. Oπως με πληροφόρησαν οι δυο γιατροί της ομάδας, κ. Παπαγιαννόπουλος και κ. Σαφός, αλλά και ο γυμναστής μας κ. Ντάκουλας, ο Μορίς είναι ίσως αυτός που έχει τη μεγαλύτερη κούραση απ' όλους. Πρέπει να τον ξεκουράσουμε κι αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσω των προπονήσεων. Είναι φυσιολογικό πάντως να είναι κουρασμένος, γιατί στο ΝΒΑ κάνουν διαφορετική προετοιμασία απ ότι στην Ευρώπη».

    Ο κ. Σούμποτιτς έχει βρει πάντως τον τρόπο για να αντιμετωπίσει την κούραση: «Για να αντιμετωπίσουμε τα δυο παιχνίδια την εβδομάδα και με το ρυθμό που παίζουμε, πρέπει να κάνουμε ότι και με την Νηαρ Ηστ. Ο Μαντζάνας και ο Πρίντεζης έδειξαν ότι μπορούν να μας βοηθήσουν και θα πάρουν χρόνο συμμετοχής. Δεν το βάζουμε κάτω. Πιστεύω πολύ σ' αυτά τα παιδιά, αλλά θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν χωρίς να πάρουν τα μυαλά τους αέρα», συμπλήρωσε ο κ. Σούμποτιτς.

    [21] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΚΑΠ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Τη δεύτερη ήττα του στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής φάσης του Τσάμπιονς Καπ γνώρισε ο ΠΑΟΚ στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας, αυτή τη φορά με 73-71, από τη λιθουανική Λιέτουβος Ρίτας και έτσι η υπόθεση πρόκριση για την επόμενη φάση της διοργάνωσης έγινε πολύ δύσκολη.

    Ο ΠΑΟΚ αν και ξεκίνησε δυνατά, στη συνέχεια βρέθηκε πίσω στο σκορ, και μάλιστα λίγα λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης έχανε με 59-71. Στα τελευταία δευτερόλεπτα έκανε μεγάλη αντεπίθεση, χωρίς όμως να μπορέσει να ανατρέψει το σε βάρος του σκορ.

    [22] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΙΝΑΛ ΦΟΡ ΑΝΔΡΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (14:50 UTC+2)

    Την Πέμπτη αντί για αύριο τελικά θα διεξαχθεί η κλήρωση του φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδος ανδρών και γυναικών στο μπάσκετ. Η αναβολή αυτή έγινε έπειτα από παράκληση των σωματείων λόγω της εμβόλιμης αγωνιστικής του πρωταθλήματος. Η κλήρωση τόσο για το φάιναλ φορ των ανδρών, όσο και για το αντίστοιχο των γυναικών θα γίνει στις 13.00 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    [23] ΜΕ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ ΚΑΙ ΑΚΡΙΤΙΔΟΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΖΟΥΝΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (14:30 UTC+2)

    Με την Ιουλιέτα Μπουκουβάλα στην κατηγορία των 57κ. και την Βαρβάρα Ακριτίδου στην κατηγορία των 78κ. που θα αναχωρήσουν την Παρασκευή για την Αυστρία θα εκπροσωπηθεί η χώρα μας στο τουρνουά του Leonding που θα διεξαχθεί 15-16 Φεβρουαρίου.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η ελληνική ομάδα θα λάβει μέρος σ` ένα ακόμη τουρνουά μέσα στο μήνα που θα γίνει 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμβούργο. «Δουλεύουμε σκληρά και μέσα από τις διάφορες συμμετοχές μας από τα τουρνουά θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε τις ανάλογες εμπειρίες, έχοντας ως στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στη χώρα μας», αναφέρει ο ομοσπονδιακός προπονητής, Βλαδίμηρος Παπαδόπουλος.

    [24] ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Βρυξέλλες, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Εληξε άδοξα η συνεδρίαση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αργά το απόγευμα καθώς η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο αρνήθηκαν να άρουν το βέτο για την παροχή βοήθειας προς την Τουρκία, εν όψει πολέμου στο Ιράκ. Οι συνομιλίες θα επαναληφθούν το πρωί της Τετάρτης.

    Έπειτα από δύο αναβολές, η σύσκεψη των 19 πρεσβευτών του ΝΑΤΟ άρχισε στις 7:00 το βράδυ, αλλά κράτησε μόλις 20 λεπτά της ώρας, καθώς το αδιέξοδο κατέστη σαφές.

    «Προς το παρόν δεν έχουμε καταλήξει σε συμπέρασμα» επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας Ιβ Μπροντέρ, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν εναλλακτικές λύσεις, για τις οποίες δεν έδωσε λεπτομέρειες. Σημείωσε ότι οι συσκέψεις μεταξύ των κρατών-μελών θα συνεχιστούν όλο το βράδυ.

    [25] ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΚΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!

    Νέο Δελχί, 11 Φεβρουαρίου 2003 (20:07 UTC+2)

    Ένας 28χρονος Ινδός έμεινε στη φυλακή για περισσότερο από οκτώ χρόνια αφού κηρύχθηκε αθώος, επειδή κανείς δεν μπήκε στον κόπο να του πει πως είναι ελεύθερος, μετέδωσαν ινδικά μέσα ενημέρωσης.

    Το 1994, δικαστήριο στο ανατολικό ινδικό κρατίδιο Ορίσα κήρυξε τον Πρατάπ Ναγιάκ αθώο, αλλά εκείνος ουδέποτε ενημερώθηκε για την απόφαση, ούτε από τους αξιωματούχους ούτε από την οικογένειά του.

    [26] "ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ" ΣΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Βαγδάτη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (19:56 UTC+2)

    Με σκοπό να μεταφέρει ένα πολύ σημαντικό μήνυμα στον Ιρακινό πρόεδρο έφτασε στη Βαγδάτη εκπρόσωπος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β'.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο καρδινάλιος Ρόζε Ετσεγκαρέ πρόκειται να συναντηθεί αύριο με ανώτατους Ιρακινούς αξιωματούχους μεταξύ των οποίων και ο Ιρακινός αντιπρόεδρος Ταρέκ Αζίζ ενώ αργότερα εντός της εβδομάδας έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Σαντάμ Χουσείν.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο καρδινάλιος θα προσπαθήσει να πείσει τον Σαντάμ να συνεργαστεί με τη διεθνή Κοινότητα.

    «Έρχομαι στο Ιράκ ως προσωπικός απεσταλμένος του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', μεταφέροντας ένα προσωπικό μήνυμα στον Σαντάμ Χουσείν, που είναι πολύ σημαντικό για την ειρήνη στο Ιράκ» είπε χαρακτηριστικά κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο «Σαντάμ» της Βαγδάτης.

    «Έχω έρθει με σκοπό να ενθαρρύνω τις ιρακινές αρχές να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη στη βάση της ειρήνης και του διεθνούς νόμου. Ο πόλεμος δεν είναι η τελευταία λύση, είναι η χειρότερη λύση» πρόσθεσε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Ποντίφικας καταβάλλει προσπάθειες αποφυγής του πολέμου στη Βαγδάτη. Στο πλαίσιο των εν λόγω προσπαθειών ο Πάπας αναμένεται να συναντηθεί με τον Ταρέκ Αζίζ την Παρασκευή στο Βατικανό και με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν την ερχόμενη εβδομάδα.

    [27] ΠΑΟΥΕΛ: ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΝΤΕΝ ΜΕ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 11 Φεβρουαρίου 2003 (19:52 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι έχει διαβάσει έγγραφο του αρχηγού της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν στο οποίο αναφέρονται διασυνδέσεις ανάμεσα σε τρομοκρατικά δίκτυα στον πλανήτη και το Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Πάουελ είπε στην επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερουσίας ότι σήμερα διάβασε έγγραφο στο οποίο ο Μπιν Λάντεν ή όποιος θεωρούμε ότι είναι ο Λάντεν θα αναφερθεί σε μήνυμα του που θα μεταδοθεί από το κανάλι Αλ Τζαζίρα σήμερα.

    Ο κ. Πάουελ αναφέρει ότι στο κείμενο αυτό ο Λάντεν απευθύνεται στον ιρακινό λαό και μιλά για τον αγώνα του και για τις σχέσεις του με τη Βαγδάτη.

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι όλα άλλαξαν μετά από τα χτυπήματα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και πρόσθεσε ότι οι διασυνδέσεις ανάμεσα σε τρομοκράτες και κράτη που αναπτύσσουν όπλα μαζικής καταστροφής δεν μπορούν να αγνοηθούν.

    Η Βαγδάτη έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την Αλ Κάιντα.

    Ο.Κ.

    [28] "ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ" ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Άγκυρα, 11 Φεβρουαρίου 2003 (19:08 UTC+2)

    Ομάδα 50 περίπου στελεχών δυτικών αντιπολεμικών οργανώσεων έλαβαν άδεια εισόδου στο Ιράκ προκειμένου να σχηματίσουν «ανθρώπινες ασπίδες» σε μια προσπάθεια αποτροπής της επικείμενης αμερικανικής επίθεσης στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από την Τουρκία τα στελέχη των οργανώσεων υποστήριξαν ότι η παρουσία τους στο Ιράκ και η πιθανότητα δυτικών απωλειών ενδέχεται να αποτρέψει τους "πολεμικούς σχεδιαστές" από τον βομβαρδισμό της Βαγδάτης.

    Οι εθελοντές αναχώρησαν από το Λονδίνο τον περασμένο μήνα ενώ πρόκειται να μεταβούν από την Τουρκία οδικώς στη Συρία πριν την άφιξή τους στη Βαγδάτη.

    Μετά την είσοδό τους στη χώρα πρόκειται να διασκορπιστούν σε διάφορες κατοικημένες περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας και άλλες περιοχές της χώρας.

    [29] Ο "ΧΑΡΒΕΫ" ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗΝ "¨ΑΥΛΑΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (16:42 UTC+2)

    Την κωμωδία της Μαίρη Τσαίης «Χάρβεϋ Εγώ και το κουνέλι» παρουσιάζει από αύριο ως τις 2 Μαρτίου, στον Πολυχώρο Αυλαία το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Πρόκειται για ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της αμερικάνικης θεατρικής παραγωγής.

    Ο «Χάρβεϋ» πρωτοπαίχθηκε στο Μπρόντγουαιη το 1945 και τιμήθηκε την ίδια χρονιά με το βραβείο Πούλιτζερ. Στη συνέχεια, το έργο έκανε μεγάλη επιτυχία στις σκηνές του Λονδίνου, ενώ στην Ελλάδα πρωτοανέβηκε το 1949 από το «Θέατρο Τέχνης» του Κάρολου Κουν και το 1971 από το «Προσκήνιο» του Αλέξη Σολωμού. Στην κινηματογραφική του μεταφορά πρωταγωνίστησε ο Τζαίημς Στιούαρτ, αποσπώντας δύο βραβεία Όσκαρ.

    Ο κεντρικός ήρωας του έργου, ο Έλγουντ, έχει μία ιδιορρυθμία. Νομίζει πως ο καλύτερός του φίλος, είναι ο Χάρβεϋ, ένα τεράστιο άσπρο κουνέλι που τον ακολουθεί παντού. Κανείς άλλος, εκτός από τον ίδιο, δεν το βλέπει αυτό το κουνέλι, και αυτή η ιδιότυπη σχέση του δημιουργεί ένα σωρό μπελάδες και προβλήματα με τον κοινωνικό του περίγυρο. Πρόκειται για μία τρυφερή κωμωδία, που εκτός από το αβίαστο γέλιο που σκορπίζει απλόχερα, μας οδηγεί και σε σκέψεις γύρω από την ανθρώπινη υπόσταση, το καλό και το κακό, το σωστό ή το λάθος, μέσα στην κοινωνία μας. Πίσω από το γέλιο λοιπόν υπάρχει και η καυστική σάτιρα του σύγχρονου πολιτισμού μας.

    Στην παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης την μετάφραση έχει κάνει η Εύα Γεωργουσοπούλου, την σκηνοθεσία ο Φώτης Μακρής, τα σκηνικά και κουστούμια η Πηνελόπη Συρογιάννη και την μουσική επιμέλεια ο Ιάκωβος Δρόσος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πάνος Σκουρολιάκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Ευτυχία Τσαμποδήμου, Χρήστος Γιάνναρης, Γιώργος Γιαννούτσος, Χρυσούλα Παπαδοπούλου, Ηλίας Χριστόπουλος, Άρης Τσιούνης, Άννα Γκλέτσου.

    [30] "METΩΠΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ" ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΕΘΥΝΣΗΣ ΚΑΙ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (15:23 UTC+2)

    «Μετωπική σύγκρουση» μεταξύ της διεύθυνσης και των ηθοποιών του ΚΘΒΕ προμηνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Οι προσπάθειες για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν αποβεί άκαρπες μέχρι στιγμής καθώς η διεύθυνση του ΚΘΒΕ δέχεται να δώσει μόνο αυξήσεις και απορρίπτει τα θεσμικά αιτήματα των ηθοποιών μεταξύ των οποίων τα ετήσια συμβόλαια των ηθοποιών, η αναγνώριση της κλίμακας πολυετίας, το συνεχές ωράριο στις δοκιμές και η αποζημίωση νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας. Μάλιστα ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Βίκτωρ Αρδίττης και ο πρόεδρος του ΔΣ του Θεάτρου Δημήτρης Σαλπιστής κατά τη συνάντησή τους με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) δήλωσαν ότι θα προσφύγουν στον Οργανισμό Μεσολάβησης Εργασιακών Διαφορών. Η απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΗ Βασίλη Κολοβός ήταν ότι οι ηθοποιοί θα σκληρύνουν τη στάση τους συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις και τις στάσεις εργασίας που από αύριο θα πραγματοποιούνται πρωί και βράδυ σε δοκιμές και παραστάσεις και οι οποίες θα πλήξουν και την πρεμιέρα της ερχόμενης Παρασκευής.

    Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ ο κ Κολοβός επισήμανε ότι τα αιτήματα των ηθοποιών δεν είναι παρά κατακτήσεις που παρελθόντος που χάθηκαν γιατί ήρθε στο ΚΘΒΕ μια καλλιτεχνική διεύθυνση που θέλει να τα ισοπεδώσει όλα μέσα από τη συλλογική σύμβαση εργασίας. «Μέχρι σήμερα το πρωί κάναμε προσπάθειες να λειτουργήσει το Θέατρο και πέσαμε πάνω σε έναν τοίχο που έχει να κάνει με την εκσυγχρονιστική πολιτική της κυβέρνησης η οποία θέλει να καταργήσει τη συλλογική σύμβαση εργασίας και να προχωρήσει σε «σαλαμοποίηση» των εργαζομένων με τις ατομικές συμβάσεις. Δεν θα συνηγορήσουμε με αυτή τη λογική , θα απαντήσουμε σκληρά. Αν πάνε στη διαμεσολάβηση ή στη διαιτησία και θεωρούμε ότι δεν δικαιωνόμαστε θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις. Θα απαντήσουμε με κλιμάκωση του αγώνα. Και αν ζητήσουν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να κηρυχθεί η απεργία μας καταχρηστική θα βγει χαμένο το ίδιο το Θέατρο. Θέλουν μετωπική ρήξη, και αφού τη θέλουν θα την έχουν. Δεν θα δεχτούμε καθεστωτικές πρακτικές» δήλωσε ο κ Κολοβός.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΗ τόνισε ακόμη ότι το Θέατρο είναι οι ηθοποιοί και ότι η διοίκηση έρχεται και παρέρχεται. «Αντί η διεύθυνση του ΚΘΒΕ να κοιτάξει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέρθει το Θέατρο , αντί να ελεγχθούν τα οικονομικά και οι εισπράξεις έχουμε μία κάστα 10-15 ατάλαντων που ακολουθούν μια διασπαστική πρακτική. Εμείς ως ΣΕΗ θα είμαστε κάθετοι και θα πατάξουμε οποιαδήποτε διασπαστική κίνηση» πρόσθεσε. «Ο κ Αρδίττης» συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΕΗ « ήρθε από το καλλιτεχνικό πουθενά και κάποιος θα πρέπει επιτέλους να απαντήσει τι ρόλο παίζει το πανεπιστημιακό κατεστημένο και το εβραϊκό λόμπι. Θα πρέπει επιτέλους θα πάρει δημόσια θέση ο υπουργός Πολιτισμού. Θα ζητήσουμε και διευκρινήσεις για την αλόγιστη διαχείριση των χρημάτων του ΚΘΒΕ και για το δάνειο που πήρε το Θέατρο».

    Οι συνδικαλιστές του ΚΘΒΕ επισήμαναν ακόμη ότι πέρσι ενώ έπρεπε να δοθούν 1520 παραστάσεις δόθηκαν τελικά μόνο 320 και τόνισαν ότι όταν ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση ο κ Αρδίττης είχε χαρακτηρίσει πολύ χαμηλούς τους μισθούς των ηθοποιών και ότι τώρα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών και ισχυρίζεται τα αντίθετα. Οσον αφορά το θέμα της αποζημίωσης της νυχτερινής και Κυριακάτικης εργασίας κατακτήθηκε με απόφαση εφετείου κατόπιν προσφυγής του ηθοποιού Δημήτρη Αραμπατζόγλου, οι συνδικαλιστές τόνισαν ότι από αυτό ωφελήθηκαν όλοι οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ ενώ ο εν λόγω ηθοποιός έχει απολυθεί από το ΚΘΒΕ. Για το θέμα της αναγνώρισης της κλίμακας πολυετίας επισήμαναν ότι αυτό το θέμα δεν είναι μόνο υπόθεση των ηθοποιών του ΚΘΒΕ αλλά αφορά όλους τους ηθοποιούς..

    [31] ΤΣΕΧΟΣ ΒΙΟΛΟΝΙΣΤΑΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΗΣ Κ.Ο.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Τον Τσέχο βιολονίστα Pavel Sporcl, θα φιλοξενήσει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στις επόμενες συναυλίες της που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στις 9 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στις Σέρρες.

    Πρόκειται για ένα νεαρό αστέρα του βιολιού που με την εκκεντρική του εμφάνιση και τις ανεπανάληπτες ερμηνείες του είναι νεανικό ίνδαλμα στην πατρίδα του και ένας από τους πολλά υποσχόμενους σολίστες ανά τον κόσμο.

    Στις εμφανίσεις του με την Κ.Ο.Θ. ο Pavel Sporcl θα ερμηνεύσει το 2ο Κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα, σε σολ ελάσσονα , έργο 63 του Σ. Προκόφιεφ. Τις συναυλίες θα διευθύνει ο διεθνούς φήμης Έλληνας αρχιμουσικός Ερρίκος Φρεζής.

    Η εκδήλωση στις Σέρρες διοργανώνεται με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών.

    [32] ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι.ΜΑΝΟΥΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Φεβρουαρίου 2003 (10:04 UTC+2)

    Εκθεση ζωγραφικής της Ιουλίας Μανούση με τίτλο «Συνειδητό και Ασυνείδητο» θα φιλοξενήσει από τις 26 Φεβρουαρίου έως τις 10 Μαρτίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Σταυρούπολης. Η καλλιτέχνης θα παρουσιάσει στην έκθεση 30 έργα της, μεγάλων διαστάσεων με την τέχνη της ακουαρέλας. 

    Η Ιουλία Μανούση κατοικεί στη Θεσσαλονίκη από το 1956. Σχεδιάζει και ζωγραφίζει από τα παιδικά της χρόνια. Εχει ασχοληθεί με διάφορες τεχνικές και υλικά, όπως λάδια κάρβουνα μολύβια και μαθήτευσε κοντά στην ακουαρελίστα Μαρία Σκλίδα, που της έδωσε έναυσμα να ασχοληθεί με την ακουαρέλα.Η ακουαρέλα αποτέλεσε το μέσο, που της επέτρεψε τα λάδια, με τα οποία κυρίως ζωγραφίζει πορτραίτα. Τα αφηρημένα και γεμάτα φιγούρες έργα της έχουν εκτεθεί εκτενώς και βρίσκονται σε δημόσιες όσο και ιδιωτικές συλλογές. Για το έργο της «Ειδύλλιο στο δάσος» τιμήθηκε με τον Α' Επαινο στην 6η Μπιενάλε Μινιατούρας 2002 στο Κεμπέκ του Καναδά.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΒΟΛΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Φεβρουαρίου 2003 (22:45 UTC+2)

    Την «Πέμπτη συμφωνία» του Τσαϊκόφσκι και το «Κονσέρτο για πιάνο σε ρε ελάσσονα» του Μότσαρτ, θα παρουσιάσει η συμφωνική ορχήστρα Βόλου, στη συναυλία που θα δώσει στις 16 Φεβρουαρίου, στις 11.30πμ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των Κυριακάτικων Μουσικών Πρωινών.

    Την συμφωνική ορχήστρα Βόλου θα διευθύνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Συμεών Κόγκαν και σολίστ θα είναι ο νεαρός πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 February 2003 - 19:14:58 UTC