Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΣΡΕΝΤΕΡ
  • [02] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ
  • [03] Η ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [04] TΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
  • [05] ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [07] AΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [08] ΚΑΤΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Η "ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"
  • [09] THN IKANOΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ
  • [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ "ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ
  • [12] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΠΟΕ
  • [14] ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΘ
  • [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ Ο Ν. ΠΟΠΟΦΣΚΙ
  • [16] Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: ΧΑΜΗΛΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ
  • [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΗΘΥΝΕ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΜΑΡΚΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [20] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3 - 0 ΣΕΤ
  • [21] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
  • [23] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 105 - 80
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΕΚ 73 - 89
  • [25] ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ
  • [26] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ
  • [27] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΣΤΙΣ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [28] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ
  • [30] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [31] ΦΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [32] Η ΟΠΕΡΑ "ΜΑΡΑΘΩΝ-ΣΑΛΑΜΙΣ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ
  • [33] ΟΙ «ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ

  • [01] ΟΙ ΗΠΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΙΡΑΚ-ΣΡΕΝΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (11:51 UTC+2)

    Η Γαλλία και η Γερμανία θα βρεθούν απομονωμένες ένα δεν επιστρέψουν στην επικρατούσα Ευρωπαϊκή τάση, δηλώνει στο mpa.gr ο Ντέιβιντ Φίλιπς, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Προληπτικής Δράσης που έχει έδρα στη Νέα Υόρκη και πολιτικός σύμβουλος της Ιρακινής Αντιπολίτευσης.

    Ο κ. Φίλιπς χαρακτηρίζει τις απόψεις ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα είναι ένας πόλεμος «αίματος αντί πετρελαίου», «αβάσιμους, αναληθείς και κυνικούς». «Δεν έχει καμία σχέση με το πετρέλαιο. Η πετρελαιοβιομηχανία του Ιράκ ετοιμόρροπη και εξαντλημένη. Σήμερα παράγει λίγο περισσότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα, πετρέλαιο που αντλείται και πωλείται μέσω του ΟΗΕ. Αν οι ΗΠΑ ήθελαν να έχουν πρόσβαση στο πετρέλαιο του Ιράκ, θα είχαν άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιρακινό καθεστώς και θα του επέτρεπαν να αντλεί όσο πετρέλαιο θέλει'' λέει χαρακτηριστικά ο κ.Φίλιπς, ο οποίος υπολογίζει ότι θα χρειαστούν επενδύσεις -20 δισ., μόνο για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας πετρελαίου, ώστε να φτάσει στα επίπεδα που βρισκόταν την δεκαετία του 1980 και άλλα -40 δισ. για να φτάσει στα επίπεδα των 5 εκ. βαρελιών τη μέρα.

    ''Τα αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την βελτίωση του επιπέδου ζωής του Ιρακινού λαού και το πρόγραμμα του ΟΗΕ, «πετρέλαιο αντί τροφής» κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά, έως ένα βαθμό'', προσθέτει ο κ.Φίλιπς.

    Για να αφοπλιστεί το Ιράκ εθελοντικά, πρέπει να δει μια παγκοσμίως ενωμένη πλατφόρμα εναντίον των όπλων μαζικής καταστροφής που κατέχει, λέει ο σύμβουλος της ιρακινής αντιπολίτευσης ο οποίος χαρακτηρίζει ''βασικό παράγοντα'', οι ΗΠΑ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να στείλουν ένα μήνυμα ενότητας, στο οποίο να λένε ότι το Ιράκ πρέπει να ολοκληρώσει τις διεθνείς του υποχρεώσεις, αλλιώς θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες».

    O κ.Φίλιπς προβλέπει ότι έχουν μείνει «λίγες και μετρημένες μέρες» στο καθεστώς Σαντάμ αλλα προειδειοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν θα ανεχτούν άλλο «Σανταμικό» καθεστώς χωρίς Σαντάμ και δεν θα έβλεπαν με καλό μάτι έναν νέο δικτάτορα αν ο Σαντάμ απομακρυνθεί από μια εσωτερική δύναμη, όπως από ένα πραξικόπημα, τη δυνατότητα πραγματοποίησης του οποίου συνδέει με το στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και το κυβερνών κόμμα Μπάαθ και δεν αποκλείει πρωταγωνιστικό ρόλο του υιού Σαντάμ.

    Συγχρόνως προσδιορίζει ως παράγοντες αποσταθεροποίησης, όλα τα δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής, στα οποία συγκατέλεψε και τη Σαουδική Αραβία, και προβλέπει ότι ασχέτως από το πώς θα πέσει ο Σαντάμ, η κυβέρνηση που θα ακολουθήσει, θα είναι ένας συνδυασμός εξωτερικής παρέμβασης και δυνάμεων «Ελεύθερων Ιρακινών» μέσα από το Ιράκ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνει τους Κούρδοι του ιρακινού βορρά, τους Ιρακινούς της διασποράς, αλλά διευκρινίζει ότι η συνεισφορά τους δεν θα είναι στρατιωτική, αν και έχουν ζητήσει εξοπλισμό και διαβεβαιώνει ότι η κύρια στρατιωτική δύναμη σε έναν πόλεμο κατά του Ιράκ, θα ήταν οι ΗΠΑ, αλλά επισημαίνει ότι μετά από μια αλλαγή καθεστώτος, μια πολιτοφυλακή «Ελεύθερων Ιρακινών», θα έπαιζε πολύ σπουδαίο ρόλο.

    Καθησυχάζοντας την Άγκυρα, ο κ. Φίλιπς εκφράζει τη βεβαιότητα του πως το δημοκρατικό καθεστώς των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ δεν αναζωπυρώνει εθνικιστικές τάσεις στους Κούρδους της Τουρκίας, αλλά καταδεικνύει πως οι μετριοπαθείς και δημοκρατικές εμπειρίες μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα, ενώ προβλέπει ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα δυναμώσει την τουρκική οικονομία κατά περίπου δισ. εφόσον μετά την λήξη του πολέμου οι κυρώσεις αρθούν.

    Σύμφωνα με τον κ. Φίλιπς, η κοινή δήλωση των «8» ευρωπαίων ηγετών και των «10» βαλκανικών και βαλτικών χωρών είναι η δεσπόζουσα τάση στην Ευρώπη και υπογράμμισε πως «προκύπτει διάσταση μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης. ''Είναι ξεκάθαρο πως το κέντρο βαρύτητας έχει μετατοπιστεί από το Παρίσι και το Βερολίνο, και οι Γάλλοι πρέπει να κάνουν κάτι για να βρεθούν αν συμβαδίζουν και πάλι με την δεσπόζουσα τάση στη Ευρώπη, αλλά και την διεθνή κοινή γνώμη. Εφόσον η Γαλλία είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η κύρια ευθύνη βρίσκεται στους ώμους της», λέει χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα προειδοποιεί πως ''ή η Γαλλία και η Γερμανία θα επωμιστούν ένα μέρος του βάρους σε αυτό το στάδιο ή θα συνεχίσουν να περιθωριοποιούν τον εαυτό τους στο παρόν και στο μέλλον», και υποστηρίζει πως η Γερμανία και η Γαλλία έχουν συμβάλλει στην δυσαρμονία στις διαατλαντικές σχέσεις και έχουν προκαλέσει προβλήματα στο ΝΑΤΟ ενώ σε ότι αφορά στην Ελλάδα προεξόφλησε ότι, κατέχοντας την Προεδρεία της ΕΕ, δεν θα πάρει αποφάσεις που θα την απομόνωναν από την δεσπόζουσα τάση στην Ευρώπη.

    Όσον αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Φίλιπς δηλώνει πως η κατάσταση έχει βελτιωθεί δραματικά από την δεκαετία του '80, παρά τις ''κάποιες πηγές εθνικισμού''. Εάν τα Βαλκάνια θέλουν να ξεφορτωθούν προβλήματα που προσφάτως ήρθαν στο φως (εγκληματικότητα, δουλεμπορία, εμπόριο ναρκωτικών), πρέπει να τους δοθεί ένας ξεκάθαρος «χάρτης για να τους οδηγήσει μέσα από την διαδικασία σταθεροποίησης και σύνδεσης. Όλες (οι χώρες των Βαλκανίων) φιλοδοξούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, όλες θέλουν να ενοποιηθούν με τις δομές ασφαλείας της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Όσο πιο κοντά μπορεί κανείς να φέρει τις χώρες των Βαλκανίων στην δεσπόζουσα τάση της Ευρώπης, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η μεταρρύθμιση» λέει ο συνεργάτης του κ.Χολμπρουκ στις προσπάθεις του για ειρήνευση στην περιοχή.

    Οι επόμενες περιοχές που θα χρειαστεί να «κανονικοποιηθούν», μια διαδικασία που πήρε 10 χρόνια για τα Βαλκάνια, είναι το Ανατολικό Τιμόρ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον κ. Φίλιπς, ο οποίος επισημαίνει ότι στην μετά από αίτημα της Ινδονησιακής κυβέρνησης παρέμβαση μιας διεθνούς δύναμης ασφαλείας στο Ανατολικό Τιμόρ, θα εφαρμοστούν πολλά από τα μαθήματα που έμαθαν στα Βαλκάνια.

    [02] ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΥΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΔΥΟ ΑΝΑΧΩΜΑΤΑ

    Αλεξανδρούπολη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων πλημμύρισαν στον Έβρο, εξαιτίας της υποχώρησης δύο αναχωμάτων στις περιοχές Τυχερού και Πετάλου Φερών. Η στάθμη του ποταμού παρουσίαζε αυξομείωση τα τελευταία 24ώρα και όπως αποδείχθηκε τα αναχώματα δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν την ορμή των νερών του ποταμού.

    «Δυστυχώς έγινε αυτό που τόσο καιρό φοβόμασταν» είπε ο Νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης, ο οποίος επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων της Νομαρχίας επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές.

    «Οι ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και υποδομές στην παρέβρια ζώνη είναι μεγάλες και δεν μπορούν να εκτιμηθούν αν δεν υποχωρήσουν τα νερά. Δυστυχώς το κράτος ήταν απόν» τόνιζε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε: «Πρότασή μας είναι η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο, με διάθεση σημαντικών κονδυλίων, για να αισθάνονται οι κάτοικοι ασφαλείς».

    Σε ό,τι αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες ο κ. Ζαμπουνίδης είπε ότι θα κινηθεί άμεσα η διαδικασία των αποζημιώσεων ενώ εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο μεγαλύτερης έκτασης καταστροφών από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται.

    Πλημμύρες σημειώθηκαν και στην περιοχή του Β. Έβρου (Λέβαρα, Αμόριο, Διδ/χο) κυρίως από την υπερχείλιση τοπικών χειμάρρων, ενώ χθες από τα νερά απειλήθηκαν και οι οικισμοί Λαγυνών, Κορνοφωλιάς και Λυκόφης. Μεγάλης όμως έκτασης πλημμύρες σημειώθηκαν και στην Δυτική Θράκη από την υποχώρηση τριών αναχωμάτων στην τουρκική όχθη. Η εκτόνωση του ποταμού Έβρου προς την πλευρά της Τουρκίας απέτρεψε μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες στη χώρα μας.

    Η στάθμη του ποταμού Έβρου, νωρίς το απόγευμα στο σταθμό μέτρησης Πυθίου, είχε σταθεροποιηθεί στα 5,65 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,80 μέτρα. Συνεργεία της Διεύθυνσης Υδραυλικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας συνεχίζουν να επιθεωρούν τα αναχώματα σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου κι όπου χρειαστεί θα επέμβουν. Παράλληλα όλοι οι κάτοικοι των χωριών της παρέμβριας ζώνης έχουν ειδοποιηθεί να είναι σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο που τα σπίτια τους απειληθούν από μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες, λόγω κακοκαιρίας και ανόδου της στάθμης του ποταμού.

    Όλγα Ορφανίδου

    [03] Η ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (16:59 UTC+2)

    Η εικοσάχρονη ιστορία του ΕΛΑ είναι πριν απ' όλα η ιστορία των διαφωνιών των στελεχών του για την ορθότητα των ενεργειών και των πολιτικών επιλογών της οργάνωσης. Διαφωνιών, που όπως αναφέρει σε δγημοσίευμά του το «Βήμα της Κυριακής», οδήγησαν σε μία μεγάλη και πολλές μικρότερες διασπάσεις και δραματικές αντιπαραθέσεις. Αμέσως μετά την ίδρυση του ΕΛΑ την άνοιξη του 1975, ένας από τους κατηγορουμένους σήμερα για συμμετοχή στη 17Ν εμφανίζεται σε συνέλευση πυρήνα του ΕΛΑ για να πάρει μέρος εκπροσωπώντας και ένα ακόμη μέλος της αρχικής ομάδας της οργάνωσης. Τα άλλα μέλη του πυρήνα αρνούνται να του δώσουν το δικαίωμα παρουσίας, συζήτησης και ψηφοφορίας.

    Πολύ αργότερα μετά τον θάνατο του Χρήστου Κασσίμη στις 20 Οκτωβρίου 1977 και ενώ τα άλλα μέλη του ΕΛΑ αναρωτιούνται για την αποτελεσματικότητα των ενεργειών της οργάνωσης, ιδιαίτερα για τη μικρή δημοσιότητα που βρίσκουν μέσω του Τύπου, εκδηλώνεται η πρώτη μεγάλη εσωτερική σύγκρουση με αφορμή τη συζήτηση για τη δολοφονία του βασανιστή της χούντας Πέτρου Μπάμπαλη. Ως εκείνη τη στιγμή ο ΕΛΑ έχει κάνει δεκάδες βομβιστικές ενέργειες, έχει πάρει μέρος σε κινητοποιήσεις σε χώρους εργαζομένων και σπουδαστών και έχει μοιράσει χιλιάδες έντυπα με τις θέσεις του σε χώρους εργασίας και σε πανεπιστήμια.

    Η οργάνωση είναι γεωγραφικά «απλωμένη» ακόμη και σε γειτονιές της Αθήνας όπως ο Βύρωνας, η Νέα Ιωνία και η Καλλιθέα. Οι πυρήνες αυτοί αποφασίζουν και εκτελούν ενέργειες αποκεντρωμένα σε πολλές περιπτώσεις με «ερασιτεχνικό τρόπο». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν για να διαφύγουν σε μια ενέργεια χωρίς να υπολογίσουν ότι τους τελειώνουν τα καύσιμα: το εγκαταλείπουν και συνεχίζουν με τα πόδια. Σε μια άλλη βομβιστική ενέργεια δεν εκρήγνυται η βόμβα στο ΡΧ (το κατάστημα από το οποίο ψωνίζουν τα μέλη της αμερικανικής αποστολής στην Αθήνα). Παρά το πλήθος των βομβιστικών ενεργειών του ΕΛΑ, ο Τύπος ελάχιστα ασχολείται, σε αντίθεση με τη 17Ν, που «δίνει» πάντα πρωτοσέλιδα.

    Στις αρχές του Ιανουαρίου 1979 η Ε.Ο. Χρήστος Κασσίμης του ΕΛΑ στέλνει μια προκήρυξη για τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου έξω από το ΙΣτ? Αστυνομικό Τμήμα σε πάνω από 80 παραλήπτες. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι δημοσιογράφοι του «αστικού Τύπου». Παρ' όλα αυτά η προκήρυξη δεν βρίσκει δημοσιότητα ανάλογη με εκείνη των προκηρύξεων της 17Ν. Στο τεύχος 24 της «Αντιπληροφόρησης», περιοδικού του ΕΛΑ, καταγράφεται, έστω και έμμεσα, το πρόβλημα που απασχολεί την ηγεσία του Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα: «Σίγουρα ο ΕΛΑ αντιμετωπίζει το πρόβλημα της προπαγάνδισης-πληροφόρησης για τη δράση του, αλλά από τη μεθοδευμένη προπαγάνδα που γίνεται σε βάρος του (φυσική μέχρις ενός σημείου) από τους καλοπληρωμένους κοντυλοφόρους πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και να βρει δυναμικότερους σκοπούς για να μειώσει την εξάρτησή του από αυτούς...» (σ.σ.: οι υπογραμμίσεις είναι του «Βήματος»). Τρεις εβδομάδες αργότερα, ο ΕΛΑ βρίσκει... δυναμικότερους σκοπούς. Τα μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου της οργάνωσης διχάζονται από το ερώτημα αν θα πρέπει να δολοφονηθεί ή όχι ο Πέτρος Μπάμπαλης.

    Η απόφαση παραπέμπεται σε ψηφοφορία. Με μία ψήφο διαφορά αποφασίζεται να δολοφονηθεί ο Μπάμπαλης.

    Η αποχώρηση Τσουτσουβή

    Το «χτύπημα» στις 31 Ιανουαρίου 1979 εξασφαλίζει μεγάλη δημοσιότητα στην προκήρυξη της ομάδας «Ιούνης 78», μιας ομάδας του ΕΛΑ. Η οργάνωση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ως ΕΛΑ ακριβώς γιατί η ενέργεια δεν είναι ομόφωνη.

    Αλλά η «στροφή» από τις βόμβες των «300 γραμμαρίων» στις δολοφονίες δεν αποτρέπει την είσοδό του σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης: πολλά μέλη του ΕΛΑ ­ που εκφράζονται από εκείνους οι οποίοι διαφωνούν στο ΕΣ με την «εκτέλεση» Μπάμπαλη ­... πάνε σπίτι τους. Μια ομάδα στην αριστερή πτέρυγα της οργάνωσης με επικεφαλής τον Χρήστο Τσουτσουβή, που έχει πάρει μέρος στην επιχείρηση της AEG το βράδυ της 20ής Οκτωβρίου 1977, αποχωρεί μαζί με ένα μεγάλο μέρος του οπλοστασίου της οργάνωσης.

    Ενα άλλο ζήτημα που πυροδοτεί εντάσεις στο εσωτερικό του ΕΛΑ είναι το κατά πόσον θα προχωρήσει στην οργάνωση ληστειών ή όχι. Από ένα τουλάχιστον κείμενο της Ε.Ο. 17Ν (1981) γνωρίζουμε ότι ο ΕΛΑ προετοίμαζε σχετικά πρόχειρα τις ενέργειές του με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να σχεδιαστεί οργανωτικά μια ληστεία, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του επιθυμούσε να οργανώσει ληστείες για τη χρηματοδότηση της δράσης του. Ληστείες που θα μπορούσαν όμως να οδηγήσουν σε θυσίες περαστικών.

    Η οργάνωση καταγγέλλει όσους έχουν αποχωρήσει από τις τάξεις της και πυρπολούν τα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν» με τη βοήθεια εμπρηστικής ουσίας που έχει εισαχθεί από την Ολλανδία και χρησιμοποιείται για την επιτάχυνση της φωτιάς σε πετρελαιοπηγές. Ορισμένοι από τους προσφάτως συλληφθέντες κρύβονται μετά τον εμπρησμό γιατί φοβούνται ότι, αν και μη υπεύθυνοι, θα μπορούσαν να συλληφθούν. Οι εμπρησμοί των πολυκαταστημάτων, αντί να αμβλύνουν την κρίση στην οργάνωση, την οξύνουν. Οσοι μένουν στην οργάνωση εκτιμούν ότι οι ακραίες θέσεις κάποιων από τα νεότερα και ζωηρότερα στελέχη του ΕΛΑ που έχουν αποχωρήσει οδήγησαν στο φιάσκο της δημόσιας κατακραυγής για τον εμπρησμό των πολυκαταστημάτων.

    Η κυβερνητική αλλαγή

    Η ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠαΣοΚ προκαλεί συζητήσεις στο εσωτερικό της οργάνωσης, οι οποίες όμως δεν οδηγούν στην «περίοδο χάριτος» που «δίνει» στη νέα κυβέρνηση η ηγεσία της 17Ν. Ο ΕΛΑ υποστηρίζει ότι η 17Ν κάνει τη χειρονομία αυτή όχι επειδή εκτιμά την κατάσταση διαφορετικά, αλλά επειδή δεν είχε τη δυνατότητα, τα μέλη και τη λογιστική υποστήριξη για να κάνει ενέργειες «ένοπλης λαϊκής βίας».

    Ο Χρήστος Τσιγαρίδας αρνήθηκε στην απολογία του σε εισαγγελέα ανακριτή τη συνεργασία του ΕΛΑ με ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφερόμενος προφανώς στη συνεργασία του ΕΛΑ με την ομάδα Κάρλος. Η συνεργασία αυτή ωστόσο υπήρξε σύμφωνα με το κατηγορητήριο της εισαγγελίας του Βερολίνου για τη δίκη Βάινριχ και τις καταθέσεις μιας Ελβετής και μιας Γερμανίδας που ήσαν μέλη της ομάδας. Παραμένει άγνωστο αν όλα τα μέλη του ΕΛΑ συμφωνούσαν τότε με αυτή τη συνεργασία (εφόσον γνώριζαν τις λεπτομέρειές της).

    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η «1η Μάη», που έχει προέλθει από διάσπαση της «17 Νοέμβρη», ζητεί τη συνεργασία με τον ΕΛΑ, που έχει πλέον «γεράσει», δεν στρατολογεί εύκολα νέα μέλη και οι επιχειρησιακές του δυνατότητες έχουν περιορισθεί. Σε αντίθεση με τον ΕΛΑ, η «1η Μάη» ακολουθεί την επιχειρησιακή πρακτική της «17 Νοέμβρη» και συνδέει τη δημοσίευση μιας προκήρυξης με την αφαίρεση της ανθρώπινης ζωής. Οι δύο οργανώσεις συγχωνεύονται και δύο μέλη της «1ης Μάη» γίνονται μέλη του Επαναστατικού Συμβουλίου του ΕΛΑ. Η συνεργασία «χρωματίζεται» από πιο «κοινωνικούς» στόχους, όπως κλαμπ όπου καταγγέλλεται ότι διακινούνται ναρκωτικά. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας αποχωρεί αυτή την περίοδο, κατά δήλωσή του, από την οργάνωση για «προσωπικούς λόγους». Σχεδόν ταυτόχρονα οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να παρακολουθούν με βάση τα αρχεία της Στάζι τον Χρήστο Τσιγαρίδα και τον Κώστα Αγαπίου. Για τον τελευταίο έχουν επιβαρυντικά στοιχεία και από Παλαιστινίους που συνεργάζονται με τις αμερικανικές υπηρεσίες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980.

    Η τελευταία βόμβα

    Τρία χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 1993, μετά την επιστροφή του ΠαΣοΚ στην εξουσία, ο ΕΛΑ προτείνει στην κυβέρνηση μονόπλευρο «μορατόριουμ» ως το καλοκαίρι του 1995 ζητώντας της ταυτόχρονα να απελευθερώσει τους «πολιτικούς κρατούμενους»... Ηδη τότε συζητείται μετ' επιτάσεως η προοπτική να σταματήσει τη δράση του ο ΕΛΑ γιατί, όπως εκτιμούν μέλη του, πολιτικά δεν οδηγεί πουθενά. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει, φυσικά, σε οποιαδήποτε συζήτηση για την «απελευθέρωση των κρατουμένων». Οσοι επιμένουν στην προοπτική της «συνέχισης» βάζουν έναν χρόνο αργότερα τη βόμβα στον Περισσό που σκοτώνει τον αστυνομικό υποδιευθυντή Απόστολο Βέλλιο.

    Τέσσερις μήνες αργότερα, ο ΕΛΑ βάζει την τελευταία του βόμβα και εξαφανίζεται από το προσκήνιο της εγχώριας τρομοκρατίας στις... μύτες των ποδιών των μελών του.

    [04] TΕΣΣΕΡΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (11:32 UTC+2)

    Tέσσερις αλλαγές, που πιθανόν να ισχύσουν από τη νέα σχολική χρονιά, μελετά το υπουργείο Παιδείας για το ολοήμερο Δημοτικό. H πρώτη αφορά την εισαγωγή της διδασκαλίας των αγγλικών από την Γ΄ Δημοτικού. Oι υπόλοιπες, την αύξηση των ωρών διδασκαλίας των Aγγλικών και της ενισχυτικής διδασκαλίας όπως ζητούν πολλοί γονείς, ενώ μελετάται η θέσπιση θέσης υποδιευθυντή, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα των διευθυντών. «Tο ολοήμερο είναι το σχολείο του μέλλοντος. Απαντά τόσο στις κοινωνικές ανάγκες όσο και τις εκπαιδευτικές. Γι' αυτό θέλουμε να το ενισχύσουμε ποιοτικά και ποσοτικά», λέει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινη» ο αρμόδιος υφυπουργός Παιδείας κ. Νικόλαος Γκεσούλης.

    Hδη, από το σχολικό έτος 2003-2004, τα ολοήμερα θα δεχθούν συνολικά 300.000 μαθητές, αφού θα δημιουργηθούν 800 νέα (300 νηπιαγωγεία - 500 δημοτικά) εκτινάσσοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 5.200. O υφυπουργός Παιδείας κ. Nικόλαος Γκεσούλης μίλησε στην «K» για την τρέχουσα χρονιά και τα σχέδιά του για την επόμενη.

    Tεράστια ζήτηση

    Eίμαστε στα μισά της φετινής χρονιάς. Παρατηρήθηκαν τα συνήθη προβλήματα ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και βιβλία;

    Φέτος έγινε σωστός και έγκαιρος σχεδιασμός. Aυτό είχε ως αποτέλεσμα την καλή λειτουργία και των 10.000 σχολείων χωρίς την αγωνία για την κάλυψη της ύλης, χωρίς κενά εκπαιδευτικών και χωρίς τη δημιουργία ανασφάλειας στο σχολείο και κατ' επέκταση στις οικογένειες.

    H ζήτηση για το ολοήμερο σχολείο είναι τεράστια για το φετινό σχολικό έτος οι αιτήσεις ήταν υπερδιπλάσιες των 210.000 θέσεων. Θεωρείτε ότι υπάρχουν σημεία στη λειτουργία του, τα οποία χρήζουν βελτίωσης;

    Πιστεύουμε ότι εκτός από την αύξηση των σχολείων θα πρέπει να υπάρξει ποιοτική εμβάθυνση των προγραμμάτων, ώστε να πετύχουμε αυτό που οραματιζόμαστε: ο γονιός να μην απευθύνεται στην ελεύθερη αγορά για εκπαιδευτικό έργο.

    Eνίσχυση παντού

    Δηλαδή, μελετάτε αλλαγές στο ολοήμερο σχολείο;

    Mελετάμε κάθε εκδοχή που θα βελτιώσει το ολοήμερο σχολείο. Eκτιμάμε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η διοίκηση του σχολείου. Aυτό θα μπορούσε να γίνει πιθανότατα με τη δημιουργία θέσης υποδιευθυντή. Tαυτόχρονα, μελετάμε την αύξηση των ωρών ενισχυτικής διδασκαλίας στις τρεις μεγαλύτερες τάξεις. Σήμερα, εβδομαδιαίως, στο πρόγραμμα του ολοήμερου Δημοτικού γίνονται 10 ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας στις τρεις πρώτες τάξεις και 5 ώρες στις υπόλοιπες.

    Πολλοί γονείς λένε ότι η διδασκαλία των Aγγλικών στο σχολείο θα πρέπει να αρχίζει νωρίτερα, από την Δ΄ τάξη, αφού πολλά παιδιά πηγαίνουν στο φροντιστήριο σε μικρότερη ηλικία, με αποτέλεσμα να έχουν ξεπεράσει το επίπεδο του σχολείου...

    Aυτό που λέτε είναι αλήθεια. Aκριβώς για το λόγο αυτό μελετάμε την έναρξη της διδασκαλίας των Aγγλικών από την Γ' τάξη του Δημοτικού.

    Γίνεται αξιολόγηση

    Πολλές φορές ο σχεδιασμός και οι καλές προθέσεις των ηγεσιών δεν αποτυπώνονται πλήρως στην πραγματικότητα. Yπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός στα ολοήμερα;

    Bεβαίως και παρακολουθούμε τη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου. Eχουμε έναν μηχανισμό αξιολόγησης και πολύ σύντομα θα έχουμε μία πλήρη εικόνα του έργου που γίνεται. Hδη, πάντως, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικογένεια έχει αγκαλιάσει το ολοήμερο. Mάλιστα, έρευνα για το ολοήμερο νηπιαγωγείο έδειξε ότι το 98% των γονέων είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τη λειτουργία του.

    Kλείνουν 20 ιδιωτικά

    Hδη, υπάρχουν πληροφορίες ότι 20 ιδιωτικά σχολεία κινδυνεύουν να κλείσουν το επόμενο έτος. Eκτιμάτε ότι το ολοήμερο σχολείο θα αλλάξει τις ισορροπίες μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης;

    Πράγματι, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχει κινητικότητα από τα ιδιωτικά προς τα δημόσια σχολεία, τόσο μαθητών όσο και εκπαιδευτικών. Kαι αυτό διότι το δημόσιο σχολείο βελτιώνεται. Δίνουμε τη μάχη για ένα σχολείο επαρκές, που θα επιτελεί τον εκπαιδευτικό και μορφωτικό του ρόλο. Θα πρέπει να καλύψουμε τις ανάγκες των παιδιών για τα νέα αντικείμενα της επιστήμης, όπως η Πληροφορική, σε συνδυασμό με την ανθρωπιστική παιδεία και τον πολιτισμό. Aυτό είναι το σχολείο του μέλλοντος.

    [05] ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης, θα εγκαινιάσει αύριο, Δευτέρα στις 12.00, την έκθεση Πολιτικού Βιβλίου «Για Πολιτικούς και Πολίτες» που οργανώνει η «Στοά του Βιβλίου» στις Αίθουσες Λόγου και Τέχνης, μαζί με ειδικές εκδηλώσεις για το επίκαιρο σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, καθώς και για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τη Βιβλιοθήκη του.

    Στην Έκθεση περιλαμβάνονται και τα παρακάτω πρωτότυπα κείμενα της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων:

    1. Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος. Πρώτη Έκδοσις, Εν Κορίνθω ΑΩΚΘ΄, Α΄ Ανεξαρτηρίας.

    2. Νόμος της Επιδαύρου ήτοι Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος. Εν Άστρει τη 11η Απριλίου ΑΩΚΓ΄ και Γ΄ της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Εν Ύδρα, 22 Αυγούστου 1824 και 4 της Ανεξαρτησίας.

    3. Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος. (Τροιζήνα 1827).

    4. Σύνταγμα της Ελλάδος του 1844.

    5. Σύνταγμα της Ελλάδος του 1911. (κατά τη Β΄ Αναθεωρητική Βουλή). Εν Αθήναις, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου, 1936.

    6. Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας του 1927. Εν Αθήναις, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου 1928.

    7. Σύνταγμα της Ελλάδος του 1952. Εν Αθήναις, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου, 1964.

    8. Σύνταγμα της Ελλάδος του 1975. Αθήναι, εκ του Εθνικού Τυπογραφείου, 1975.

    9. Το Σύνταγμα της Ελλάδος. Β΄ Ψήφισμα της 6ης Μαρτίου 1986 της ΣΤ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων. (Μεταφορά στη δημοτική γλώσσα).

    10. Σύνταγμα της Ελλάδος. Όπως αναθεωρήθηκε με το ψήφισμα της 6ης Απριλίου

    2001, της Ζ΄ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων. Αθήνα, Βουλή των Ελλήνων

    2001.

    [06] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

    Aθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Συνομιλίες με τους ομολόγους του της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν και της Σουηδίας Αν Λίντ θα έχει αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης ο υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργος Παπανδρέου.

    Εξάλλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης, θα συναντηθεί αύριο στις 5 το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομικών της Βουλγαρίας, Μίλεν Βέλτσεφ.

    [07] AΠΑΝΤΗΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δημοσιεύματα για τα όσα είπε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και τα οποία θεωρήθηκαν ως αιχμές κατά του ιδίου και κατά του κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για τη συνταγματική καθιέρωση του επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών, δήλωσε ότι ο σεβασμός του προς το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και η στενή του φιλία με τον κ. Κακλαμάνη δεν του επιτρέπουν να κάνει απολύτως κανένα σχόλιο.

    «Άλλωστε ο κ. Κακλαμάνης μου εξήγησε αμέσως τηλεφωνικά ότι δεν υπήρχε καμία δική του πρόθεση για τη διατύπωση πολιτικής ή προσωπικής αιχμής, κάτι το οποίο αποδέχομαι ως αυτονόητο» είπε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Είναι γνωστό σε όλους ότι κατά τη διάρκεια της αναθεωρητικής διαδικασίας είχα στενότατη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος συνετέλεσε καθοριστικά στην διαμόρφωση όλων των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν τη λειτουργία της Βουλής και την κατάσταση των βουλευτών».

    Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι θεωρεί βαθύτατα ενοχλητικό και επικίνδυνο για το κύρος του Κοινοβουλίου να εμφανίζονται οι βουλευτές, είτε ως παραβάτες του Συντάγματος που οι ίδιοι ψήφισαν, είτε ως ανίκανοι να κατανοήσουν τι είναι αυτό που ψηφίζουν κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Όλοι οφείλουμε να προστατεύσουμε το πολίτευμά μας και ιδίως το Κοινοβούλιο από τέτοιου είδους επιθέσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    [08] ΚΑΤΑ ΤΟΥ Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ Η "ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:40 UTC+2)

    Για αποκλεισμό του από το Προεδρείο και την Εκτελεστική Επιτροπή της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης κάνει λόγο ο συνδυασμός «Αυτοδιοικητική Κίνηση Θεσσαλονίκης», με αφορμή τις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου της ΤΕΔΚ και μελών του προεδρείου, της Εκτελεστικής της Επιτροπής και των εκπροσώπων της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ.

    Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός μιλά για έλλειψη σεβασμού εκ μέρους του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου προς τις δημοκρατικές αρχές. Αφορμή είναι, όπως επισημαίνεται, η σύνθεση του νέου Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής που προσδιορίστηκε παρά την οριακή, όπως σημειώνεται, πλειοψηφία του συνδυασμού του κ. Παπαγεωργόπουλου με 13 έναντι 12 εδρών στο Δ.Σ. της ΤΕΔΚ.

    [09] THN IKANOΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ Ν. ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Τις προτάσεις τους για την προαγωγή της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών αλλά και τα οικονομικά, θεσμικά και εργασιακά τους αιτήματα γνωστοποιούν οι Αστυνομικοί υπάλληλοι Κιλκίς με επιστολές τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Φλωρίδη, τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, Φώτη Νασιάκο, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Βιολιτζή, τον Αστυνομικό Διευθυντή Κιλκίς Περικλή Πασχαλίδη, την ΠΟΑΣΥ και όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες Κιλκίς.

    Οι αστυνομικοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την αναγνώριση του έργου τους ως επικίνδυνου, την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, τη χορήγηση επιδόματος παραμεθορίων προβληματικών περιοχών, την αύξηση της αποζημίωσης πενθήμερης εργασίας, την ίδρυση και λειτουργία δημοτικής αστυνομίας στους δήμους του νομού Κιλκίς και την ενίσχυση του Σώματος με πενήντα αστυνομικούς και κατάλληλο εξοπλισμό.

    Στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η παιδεία, η υγεία και η δημόσια τάξη και ασφάλεια αποτελούν την καθημερινότητα του Ελληνα πολίτη ωστόσο υπογραμμίζουν ότι η αστυνομία έχει ανάγκη από διαρκή θεσμικό, εργασιακό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

    Ανάλογου περιεχομένου επιστολή απέστειλαν οι αστυνομικοί υπάλληλοι Κικλίς στον βουλευτή του νομού Σάββα Τσιτουρίδη ζητώντας τη δυναμική του παρέμβαση για την προώθηση των αιτημάτων τους.

    [10] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ "ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (17:08 UTC+2)

    Η Ελληνική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) διοργανώνει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Ευρωπαϊκό Συνέδριο «Το Επιχειρηματικό Μέλλον της Ευρώπης», την Πέμπτη 13/2, στη Θεσσαλονίκη.

    Το συνέδριο θα εξετάσει θέματα τα οποία αναγνωρίζονται στην Πράσινη Βίβλο ως τα πιο σχετικά για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη, όπως το πώς μπορούν να δημιουργηθούν καλύτερες συνθήκες για επιχειρηματική και οικονομική ανάπτυξη και το πώς μπορούν να εξισορροπηθούν οι κίνδυνοι και οι αποδόσεις ούτως ώστε η επιχειρηματικότητα να γίνει πιο ελκυστική επαγγελματική επιλογή. Επίσης, το συνέδριο θα εξετάσει τη θέση της επιχειρηματικότητας στην κοινωνία μας.

    Στόχος του Συνεδρίου αποτελεί η διερεύνηση των καταλληλότερων πολιτικών που θα δώσουν συγκεκριμένες απαντήσεις στις ανάγκες των επιχειρηματιών.

    [11] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (14:41 UTC+2)

    Εντυπωσιακά θα είναι τα αποτελέσματα της λειτουργίας των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Χωρίς να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία είπε ότι τα κέρδη της χρονιάς που πέρασε θα είναι εντυπωσιακά κι έπλεξε το εγκώμιο της εταιρίας λέγοντας πως με τις επενδύσεις και τις συνεργασίες εκτός Ελλάδας (Βαλκάνια, Κύπρος, Μέση Ανατολή) έχει καταστεί ένας "παίκτης" στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παράλληλα σημείωσε ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης διεθνούς συνεργασίας για τα ΕΛΠΕ μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό που κηρύχθηκε άγονος.

    Σε ότι αφορά το εροστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι έχει ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και είναι στο στάδιο της έγκρισης.

    [12] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (14:30 UTC+2)

    Η συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ο στόχος της Συνάντησης των υπουργών Ανάπτυξης της Ε.Ε. που θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις αποθήκες Β΄και Γ΄του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σημείωσε πως το σχέδιο αυτό θα έχει προτάσεις για απλούστευση των διαδικασιών εκκίνησης επιχειρήσεων, με βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας, ρυθμίσεις για την πρόσβαση στη νεά τεχνολογία κ.α. Το σχέδιο αυτό θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας το οποίο θα ετοιμάσει την εισήγηση προς την εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. με στόχο να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στο ζήτημα αυτό, αλλά η κάθε χώρα έχει τη δική της ιδιαιτερότητα.

    Την Πέμπτη 13/2 θα γίνει, στον ίδιο χώρο, το Φόρουμ μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ευρώπης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις και με εκπροσώπους κινημάτων και κοινωνικών φορέων.

    Στις 23 Φεβρουαρίου θα γίνει στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., στη διάρκεια της οποίας θα τεθεί και το θέμα της κοινής διαχείρισης την ενεργειακής κρίσης που θα προκύψει σε περίπτωση πολέμου στο Ιράκ.

    [13] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΕ-ΠΟΕ

    Στρασβούργο, 9 Φεβρουαρίου 2003 (12:57 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, η συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για το αγροτικό εμπόριο και τα φάρμακα κοινόχρηστης ονομασίας ("Generics").

    Της συζήτησης, η οποία θα διαρκέσει έως τις 13 Φεβρουαρίου, θα προηγηθεί σχετική δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμμετέχει για λογαριασμό της Ένωσης στις προαναφερθείσες διαπραγματεύσεις.

    Για την ελληνική πλευρά ιδιαίτερη σημασία έχει το θέμα των αγροτικών προϊόντων, όπου διαπιστώνεται σημαντική διάσταση απόψεων ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, οι οποίες πιέζουν για περιορισμό του συστήματος των αγροτικών επιδοτήσεων της Ενωσης.

    [14] ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΜΕ ΖΗΤΑ ΤΟ ΒΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (12:29 UTC+2)

    Σαφή διάκριση μεταξύ των μεγάλων και των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα και την ευελιξία των κινήτρων για την ενσωμάτωση όλων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (μμε) στα κοινοτικά προγράμματα, θα θέσει στο forum για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της ΕΕ, ως βασικούς παράγοντες για την ανάδειξη του ρόλου των ΜΜΕ στην οικονομική ανάπτυξη, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τονίζει στο mpa.gr, o πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αθανάσιος Κουλούσιος.

    Ο κ.Κουλούσιος, κατέστησε σαφές ότι οι εξαγγελίες του υπ.ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλου για τα νέα επιδοτούμενα από το Γ' ΚΠΣ και το ελληνικό δημόσιο προγράμματα για τις ΜΜΕ, χωρίς περιοριστικούς όρους, αλλά και το πρόσφατο νομοσχέδιο για την πιστοληπτική ικανότητα των μμε, μέσω της δημιουργίας του φορέα μεσεγγύησης, βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο το ΒΕΘ.

    Ωστόσο, υποστήριξε ότι υπάρχει έλλειμμα στη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα κοινοτικά προγράμματα - κυρίως σε αυτά που αφορούν τον εκσυγχρονισμό, τα κίνητρα για τους νέους επιχειρηματίες και τις γυναίκες, τις υποδομές, την τεχνολογία και τη μεταποίηση - με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές να βρίσκονται "ένα βήμα πίσω" από τις αντίστοιχες της Ευρώπης.

    "Αυτή τη στιγμή παρατηρείται έλλειμμα συμμετοχής των μμε στα κοινοτικά προγράμματα, κυρίως επειδή τα κριτήρια συμμετοχής είναι ανελαστικά. Χρειάζεται μία ευνοϊκότερη νομοθεσία με πνεύμα κατανόησης για τις μμε, που στην Ελλάδα αποτελούν το 95% του συνόλου των επιχειρήσεων" είπε και πρόσθεσε ότι ένα εξίσου σημαντικό θέμα είναι η διάκριση των μικρών από τις μεγάλες επιχειρήσεις. "Πρέπει να μπούν διακριτά όρια για το ποιες θεωρούνται μικρές και ποιες μεγάλες επιχειρήσεις" κατέληξε ο κ.Κουλούσιος.

    [15] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ Ο Ν. ΠΟΠΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    Την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η συγκέντρωση του παράνομου οπλισμού υπογράμμισε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Ελεύθερη Ευρώπη» ο πρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποφσκι. Όπως τόνισε ο ίδιος, όσο αργεί η συγκέντρωση των όπλων σημειώνονται καθημερινά δολοφονίες, ληστείες και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

    Ο κ. Πόποφσκι επισήμανε ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει βρεθεί σε αντίθεση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος από το οποίο προέρχεται καθώς, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της έναρξης της επιχείρησης συγκέντρωσης του οπλισμού μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, σε ανταποκρίσεις τους από το Τέτοβο, συνεχίζονται οι επιχειρήσεις της αστυνομίας σε νυχτερινά κέντρα για την εξάρθρωση κυκλωμάτων εμπορίας λευκής σαρκός. Χθες το βράδυ σε μια τέτοια επιχείρηση συνελήφθησαν και απελάθηκαν εννέα γυναίκες από τη Βουλγαρία.

    [16] Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ: ΧΑΜΗΛΗ ΕΠΙΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη έχει χαμηλή επίδοση σε θέματα περιβάλλοντος και αν οι ψηφοφόροι ψήφιζαν με μόνο κριτήριο το περιβάλλον ''δεν θα ψήφιζαν αυτή τη κυβέρνηση'', δήλωσε ο γενικός γραμματέας και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης , μετά την παρουσίαση δημοσκόπησης την οποία διενήργησε η εταιρεία Insights Market Research Ltd για λογαριασμό του Κινήματος

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης το 78,7% των ερωτηθέντων θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος. Κατά ηλικία, η δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό 81% των ερωτηθέντων 65 χρονών και άνω θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης πως κατά επαρχία στην Πάφο το ποσοστό που θεωρεί πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος ανέρχεται στο 85,4%, ενώ η επαρχία με το χαμηλότερο ποσοστό 71,6% είναι η Λάρνακα και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

    Ποσοστό 40,2% είναι λίγο ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Ποσοστό 38,5% θεωρεί αρνητική τη στάση του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη σε θέματα περιβάλλοντος. Ποσοστό 50,8% , 39,5% και 37% θεωρούν θετική τη στάση του γενικού γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, του προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου και του προέδρου του ΚΙΣΟΣ Γιαννάκη Ομήρου αντίστοιχα.

    Στις δηλώσεις του ο βουλευτής των Οικολόγων ανέφερε πως ''όποιος σκέφτεται κυρίως περιβαλλοντικά δεν πρέπει να ξαναψηφίσει αυτή τη κυβέρνηση αφού σε όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το περιβάλλον πήρε πάρα πολύ χαμηλή βαθμολογία".

    "Αυτή η κυβέρνηση, το πρόγραμμά της και οι εισηγήσεις της δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε στο ελάχιστο τις προδιαγραφές, τα όνειρα και τις ελπίδες ενός περιβαλλοντιστή'', πρόσθεσε ο κ. Περδίκης.

    ''Κρινόμενη περιβαλλοντικά αυτή η κυβέρνηση έχει πάρα πολύ χαμηλή επίδοση και γι' αυτό κάθε περιβαλλοντιστής έχει καθήκον και υποχρέωση να σταματήσει αυτή τη κυβέρνηση και να δώσει δύναμη με τη ψήφο του στις δυνάμεις της αλλαγής, στις δυνάμεις της προόδου'', ανέφερε ο βουλευτής των Οικολόγων.

    Τόνισε, δε, ότι ακόμα και σε προεκλογική περίοδο οι Κύπριοι θεωρούν πολύ σημαντικό το θέμα του περιβάλλοντος για να προσθέσει πως εκτός από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ''κανένας άλλος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, δεν έχει φέρει στον προεκλογικό διάλογο σε θέματα περιβάλλοντος και δεν έχει καταθέσει ένα πλήρες πρόγραμμα για το περιβάλλον''.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Περδίκης είπε πως η νομοθεσία για τις δημοσκοπήσεις χρειάζεται εκσυγχρονισμό, αφού όπως εξήγησε, η νομοθεσία απαγορεύει να δημοσιοποιούνται δημοσκοπήσεις μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. ''Πρώτο μέλημα και υποχρέωση της νέας κυβέρνησης και της Βουλής που θα συνεχίσει μετά τις εκλογές'' πρόσθεσε ''θα είναι να φτιάξει ένα σύγχρονο νόμο για τις δημοσκοπήσεις''.

    Ανέφερε επίσης πως παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση Κληρίδη είχε δεσμευτεί για εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις δημοσκοπήσεις εντούτοις πέρασαν πέντε χρόνια και δεν έγινε καμία αλλαγή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΠΗΘΥΝΕ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι ''στους μήνες που έρχονται έχουμε μπροστά μας μια ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού και πρέπει να είμαστε ενωμένοι και επικεντρωμένοι στο Κυπριακό και να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια που ήδη βάλαμε''.

    ''Δεν είναι ώρα για πειραματισμούς, αλλά ούτε για κομματικές αντιδικίες. Η ασφάλεια της Κύπρου και το μέλλον των παιδιών μας είναι πάνω απ΄όλα'', είπε ο πρόεδρος Κληρίδης σε χαιρετισμό του στην κατάθεση του θεμέλιου λίθου στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μέγαρο Αθηαίνου.

    Ο κ. Κληρίδης υπογράμμισε ότι υπάρχουν ''πέντε κρίσιμοι λόγοι που αφορούν το μέλλον μας και για τους οποίους πρέπει να κερδίσουμε μια σωστή λύση'', την οποία ''πρέπει να αναζητήσουμε τους επόμενους μήνες με θάρρος και σύνεση''.

    ''Μια σωστή λύση που θα ενώσει τη μοιρασμένη πατρίδα μας και θα απομακρύνει όλους τους κινδύνους για την ασφάλειά μας, θα κατοχυρώσει και θα ενισχύσει τη θέση μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια''τόνισε, προσθέτοντας ότι ''εδώ δεν έχουν θέση οι πειραματισμοί και οι περιπέτειες''.

    Οπως ανέφερε, η σωστή λύση ''θα δημιουργήσει μια νέα οικονομική δυναμική με νέες ευκαιρίες για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα διασφαλίσει τα δικαιώματα των προσφύγων, θα απομακρύνει οριστικά τη διχοτόμηση, κλείνοντας μια βαθιά πληγή και θα βοηθά ουσιαστικά τους πρόσφυγες ''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο λύσης που κατέθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη, σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, προβλέπει ''ένα κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, που θα έχει την ασφάλεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ενωση στα μέλη της''.

    ''Θα επιστρέψουν'', συνέχισε, ''90 χιλιάδες πρόσφυγες στα σπίτια τους υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, θα μας επιστραφούν η Αμμόχωστος, η Μόρφου και δεκάδες χωριά, θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα και θα παραμείνουν μικρά και ισάριθμα στρατιωτικά αποσπάσματα από την Ελλάδα και την Τουρκία''.

    Πρόσθεσε ότι ''οι Ελληνοκύπριοι θα ανακτήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα ή θα αποζημιωθούν, θα αποχωρήσουν 60 χιλιάδες έποικοι''.

    Αναφερόμενος στο Δημοτικό Μέγαρο Αθηαίνου, ο πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είναι ένα ''πολυσήμαντο έργο που θα παρέχει πρότυπες εξυπηρετήσεις και διευκολύνσεις στους δημότες και θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την πολιτιστική υποδομή του Δήμου''.

    Τέλος, σημείωσε ότι η Αθηαίνου, με το 65% του εδάφους της κατεχόμενο, μας θυμίζει ότι θα πρέπει να εντείνουμε τον αγώνα μας για να επιλύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα και ότι αγωνιζόμαστε για να ρίξουμε το τείχος του διαχωρισμού, για να επανενώσουμε τη μοιρασμένη πατρίδα μας, για να ζήσουμε ξανά μαζί με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, για να νιώσουμε ασφάλεια''.

    Εξάλλου, μιλώντας χθες στην τελετή εγκαινίων του νέου κτιρίου του Σωματείου ΑΣΟ Ορμήδειας, ο κ. Κληρίδης δήλωσε ότι ζητεί από το λαό θητεία 16 μηνών και όχι 5 χρόνων γιατί πιστεύει ότι ''πρέπει να παραμείνει στο πηδάλιο του κράτους στους κρίσιμους για την ένταξη και το Κυπριακό επόμενους 16 μήνες και για να δώσει τη δυνατότητα στη συνέχεια σε νέους ανθρώπους που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην ενωμένη Ευρώπη να αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΜΑΡΚΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2003 (18:58 UTC+2)

    Αισιοδοξία ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης θα κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Τάσσο Παπαδόπουλο, εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ο ''κυπριακός λαός δεν μπορεί να κάνει λάθος αυτή τη φορά, αφού έχει μπροστά του το λαμπρότερο πολιτικό μυαλό που διαθέτει σήμερα η Κύπρος και αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται μια ξεκάθαρη λύση για το αύριο''.

    Σε δηλώσεις του μετά την προεκλογική συγκέντρωση του κ. Μαρκίδη στη Λευκωσία, ο κ. Προδρόμου είπε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στο ΔΗΣΥ αλλά αισιοδοξία για μια πολιτική που δικαιώνεται''.

    ''Από την πρώτη Μαρτίου'', συνέχισε, ''ξεκινά η εποχή του ευρωπαϊκού εκσυγχρονισμού και ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι στη σωστή πλευρά με αυτούς που μπορούν να κυβερνήσουν τον τόπο και να δώσουν λύσεις και όχι με μίζερες προτάσεις περιορισμένης εμβέλειας, οι οποίες δυστυχώς έχουν εκθέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Κληθείς να σχολιάσει τα χαμηλά ποσοστά των δημοσκοπήσεων για τον Αλέκο Μαρκίδη, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''θα δημοσιοποιηθεί απόψε μια άλλη δημοσκόπηση που δίνει πιο ψηλά ποσοστά στον κ. Μαρκίδη και πιο χαμηλά στον κ. Παπαδόπουλο''.

    Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των εκλογών για τα στελέχη του ΔΗΣΥ που υποστηρίζουν τον κ. Μαρκίδη, σε περίπτωση που η κάλπη δεν καταγράψει την αισιοδοξία του για τις εκλογές, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''κάτι καινούργιο έχει ξεκινήσει στην Κύπρο που καταδεικνύει τα αδιέξοδα των μικροϋπολογισμών και των στενών κομματικών διεργασιών'', προσθέτοντας ότι ''θα πρέπει όλες οι κομματικές ηγεσίες, να προσαρμοστούν στα πραγματικά δεδομένα''.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, συνέχισε, ''έχει κάνει συμφωνία, πριν από ένα χρόνο, με τον κ. Παπαδόπουλο που διαψεύδεται από ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, από τους μισούς ψηφοφόρους του ΚΙΣΟΣ''.

    ''Στις εκλογές δεν αλλάζουμε λαό αλλά πολιτικές εάν είναι λάθος'', είπε ο κ. Προδρόμου, προσθέτοντας ότι ''αυτό αναφέραμε και εμείς στον Συναγερμό και αυτό θα επιδιώξουμε να γίνει για το καλό του κόμματος και της παράταξης''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] Ν. ΚΟΥΤΣΟΥ: ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Λευκωσία, 9 Φεβρουαρίου 2003 (16:30 UTC+2)

    Οι δημόσιες αντεγκλήσεις για το Εθνικό Συμβούλιο και τις διαρροές, έχουν τραυματίσει το ρόλο του σώματος, αλλά και την ίδια την ενότητα, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Κουτσού.

    Σε δηλώσεις του, μετά από το μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Γιαννάκη Στεφανίδη, ο κ. Κουτσού είπε ότι ''θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου'', προσθέτοντας ότι ''στις συνομιλίες συζητούνται κρίσιμα θέματα, όπως αυτό της ασφάλειας, των εγγυήσεων, των προσφύγων της Καρπασίας και επιβάλλεται να υπάρξει μια σε βάθος συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κουτσού, ''οι πολίτες δικαιούνται να ξέρουν τις θέσεις της πολιτικής ηγεσίας, ιδιαίτερα των υποψηφίων που ζητούν την υποστήριξη τους''.

    Αναφερόμενος στις προτάσεις του κόμματος του αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κουτσού είπε: ''Δεν δεχόμαστε τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, για παρουσία τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων, συνέχιση των εγγυήσεων του '60 και επεμβατικά δικαιώματα στην Τουρκία''.

    Επανέλαβε τις θέσεις του για εφαρμογή των συμφωνιών που προβλέπουν επανεγκατάσταση 15.000 Καρπασιτών και επιστροφή της Αμμοχώστου και κατέληξε πως ''δυστυχώς οι άλλοι υποψήφιοι αποφεύγουν να πουν στο λαό καθαρά ποιες είναι οι θέσεις τους στα κρίσιμα αυτά θέματα''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Α1 ΒΟΛΕΪ: ΠΑΟΚ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 3 - 0 ΣΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Με νίκη συνέχισε την πορεία του ο ΠΑΟΚ στο πρωτάθλημα βόλεϊ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Ο Δικέφαλος του Βορρά κέρδισε άνετα σήμερα στη Θεσσαλονίκη τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης με 3 - 0 σετ, στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής.

    Τα σετ έληξαν 25 - 21, 25 - 13 και 25 - 13 και ο ΠΑΟΚ μείωσε τη διαφορά από τον 4ο στη βαθμολογία Παναθηναϊκό σε δύο βαθμούς.

    [21] ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΟ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Χίος, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Κυπελλούχος Ελλάδας στο πόλο είναι ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν άνετα σήμερα στο μεγάλο τελικό του φετινού φάιναλ φορ που έγινε στη Χίο επί των Χανίων με σκορ 14 - 5. Ετσι, υπερασπίστηκαν τον τίτλο που κατέχουν τα τελευταία χρόνια.

    Ο Ολυμπιακός έφτασε με άνεση στην τρίτη συνεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου. Η ομάδα του Πειραιά είχε στεφθεί Κυπελλούχος το 2001 στην Πάτρα και το 2002 στο Βόλο, ενώ είναι η έβδομη φορά στην ιστορία που κερδίζει το τρόπαιο. Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση αναδείχτηκε ο Γιάννης Θωμάκος με εφτά τέρματα.

    Στο μικρό τελικό του φάιναλ φορ, η Χίος δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση της Γλυφάδας. Κέρδισε με σκορ 11 - 5 και κατέλαβε την τρίτη θέση στη διοργάνωση. Τα εννιάλεπτα (Χίος - Γλυφάδα) έληξαν: 2 - 0, 4 - 2, 3 - 1 και 2 - 2.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Τον άτυπο τίτλο του πρωταθλητή χειμώνα κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, καθώς η τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου βρίσκει τους πράσινους στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κέρδισε σήμερα στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο τον Αρη με 77 - 75 για την 13η ημέρα του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Στη 2η θέση παρέμεινε η ΑΕΚ μετά τη νίκη επί του Ηρακλείου με σκορ 89 - 73 στην Κρήτη, τρίτος διατηρήθηκε ο Αρης, ενώ τέταρτος είναι ο Ολυμπιακός που συνέτριψε στο γήπεδο του Κορυδαλλού τη Νήαρ Ηστ με 105 - 80. Αναλυτικά η βαθμολογία μετά το τέλος της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (13η αγωνιστική)

    1.Παναθηναϊκός 25

    2.ΑΕΚ 24

    3.Αρης 22

    4.Ολυμπιακός 21

    5.Μακεδονικός 20

    6.Μαρούσι 20

    7.ΠΑΟΚ 19

    8.Ηρακλής 19

    9.Ιωνικός Ν.Φ. 19

    10.Περιστέρι 17

    11.Πανιώνιος 17

    12.Ολύμπια Λάρισας 16

    13.Νήαρ Ηστ 16

    14.Ηράκλειο 16

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (14η)

    ΠΑΟΚ - Πανιώνιος

    ΑΕΚ - Περιστέρι

    Ολυμπιακός - Αρης

    Νήαρ Ηστ - Ηρακλής

    Ηράκλειο - Ιωνικός Ν.Φ.

    Μαρούσι - Μακεδονικός

    Ολύμπια Λάρισας - Παναθηναϊκός

    [23] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΝΗΑΡ ΗΣΤ 105 - 80

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός συνέτριψε το απόγευμα στο κλειστό γήπεδο του Κορυδαλλού τη Νήαρ Ηστ, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν με σκορ 105 - 80, στην προσπάθεια που κάνουν να καλύψουν τη διαφορά από την κορυφή.

    Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης το ντεμπούτο που έκανε ο Ηλίας Ζούρος στον πάγκο της Νήαρ Ηστ. Ωστόσο η εξέλιξη του αγώνα δεν του άφησε περιθώρια για χαμόγελα. Ο Ζούρος, πρώην προπονητής του Ολυμπιακού, έκανε την πρώτη του εμφάνιση σε αγώνα κόντρα στην ομάδα του Πειραιά.

    Οι ερυθρόλευκοι από την αρχή του παιχνιδιού έδειξαν ποιος είναι το αφεντικό και δεν άφησαν περιθώρια στη Νήαρ Ηστ. Οι γηπεδούχοι ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο προηγούνταν 35 - 13, ενώ στο ημίχρονο οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια με 63 - 31. Και στην επανάληψη δεν άφησαν τους φιλοξενούμενους να πάρουν ανάσα, ανέβασαν τη διαφορά σε 73 - 40 και έτσι έφτασε άνετα ο Ολυμπιακός στην επικράτηση.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΑΕΚ 73 - 89

    Ηράκλειο, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα είχε σήμερα στο κλειστό γήπεδο του Λίντο η ΑΕΚ κόντρα στο Ηράκλειο. Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα επικράτησαν με σκορ 89 - 73, για την 13η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών. Η Ενωση διατηρήθηκε δεύτερη στη βαθμολογία, ενώ το Ηράκλειο παραμένει στην τελευταία θέση και εξακολουθεί να παλεύει για την σωτηρία.

    Ωστόσο τα πράγματα από την αρχή ήταν δύσκολα για τους γηπεδούχους. Μισό λεπτά μετά το τζάμπολ τραυματίστηκε στο χέρι ο Τσαντ Οστίν και το Ηράκλειο έχασε ένα από τα βασικά επιθετικά του όπλα. Η ΑΕΚ παρουσιάστηκε αρκετά δυνατή και στο 10λεπτο ήδη προηγούνταν 21 - 11. Η Ενωση συνέχισε να πιέζει και στο ημίχρονο είχε ...χτίσει μια διαφορά 15 πόντων (44 - 29).

    Και στην επανάληψη διατηρήθηκε το ίδιο σκηνικό με τους φιλοξενούμενους να έχουν τα ηνία. Στο 30' η ΑΕΚ είχε πάρει ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα με 64 - 45 και έτσι δεν δυσκολεύτηκε να φτάσει την κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    [25] ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΣΚΗΣΕ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΜΠΟΥΣ

    Ουάσινγκτον, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Πίεση στην Βαγδάτη αλλά και στον ΟΗΕ άσκησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με την ομιλία του στους Ρεπουμπλικάνους, μέλη του Κογκρέσου.

    «Τα Ηνωμένα Εθνη θα αποφασίσουν γρήγορα αν θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην τήρηση της ειρήνης, αν αυτά που λένε σημαίνουν κάτι», τόνισε.

    «Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο, για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας των ΗΠΑ και των φίλων και συμμάχων μας, αν ο Σαντάμ δεν αφοπλιστεί μόνος του, θα τον αφοπλίσουμε εμείς», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος.

    «Είναι σημαντικό για τη χώρα να καταλάβει ότι ο Σαντάμ Χουσείν κοροϊδεύει τον κόσμο επί 12 χρόνια. Θέλει ο κόσμος να πιστέψει ότι πρέπει να παίξουμε κρυφτό, αλλά τελείωσε», ανέφερε.

    [26] ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΣΡΕΝΤΕΡ ΚΑΙ ΠΟΥΤΙΝ

    Βερολίνο, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Την ελπίδα το Ιράκ να αφοπλιστεί με ειρηνικά μέσα, εξέφρασαν ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο.

    «Θέλουμε και οι δύο να υπάρξει ειρηνικός αφοπλισμός», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο κ. Σρέντερ.

    Ο κ. Πούτιν επισήμανε ότι η Μόσχα δεν βλέπει τον λόγο να γίνει επίθεση στο Ιράκ. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μονομερής ανάληψη στρατιωτικής δράσης, θα έχει ως αποτέλεσμα την δυστυχία του πληθυσμού και την αύξηση της έντασης σε όλη την περιοχή», υπογράμμισε.

    Τόνισε, δε, ότι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ρωσία συνεργάζονται στενά στο θέμα του Ιράκ και έχουν τις ίδιες απόψεις με την Κίνα.

    Ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ρώσος πρόεδρος επισήμαναν την ανάγκη το Ιράκ να συνεργαστεί πλήρως με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    [27] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: ΣΤΙΣ "ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ" ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

    Μπογκοτά, 9 Φεβρουαρίου 2003 (20:27 UTC+2)

    Ο αντιπρόεδρος της Κολομβίας Φρανσίσκο Σάντος δήλωσε ότι πίσω από την έκρηξη στο κλαμπ, στη Μπογκοτά, βρίσκονται οι αντάρτες των «Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων».

    Από την έκρηξη έχασαν τη ζωή τους 33 άτομα, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν πάνω από 160.

    Οι αρχές εκτιμούν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ένα αμάξι φορτωμένο με 150 κιλά εκρηκτικά, που αφέθηκε σε ένα γκαράζ, στον τρίτο όροφο του κλαμπ.

    Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς πολλοί είναι οι αγνοούμενοι.

    Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις» είχαν βοήθεια από τρομοκρατικές οργανώσεις του εξωτερικού, όπως ο ΙΡΑ και η ΕΤΑ.

    [28] ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΤΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Οι επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ και Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσαν από τη Βαγδάτη ότι σημειώθηκε πρόοδος στις συνομιλίες που είχαν με Ιρακινούς αξιωματούχους.

    «Βλέπω μια αλλαγή στάσης από την πλευρά των Ιρακινών», δήλωσε ο κ. Ελ Μπαραντέι. «Αποδεικνύουμε ότι οι επιθεωρήσεις μπορούν να φέρουν αποτέλεσμα και να αποτελέσουν αντίδοτο στον πόλεμο», πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπλιξ υπογράμμισε ότι το Ιράκ παρείχε στους επιθεωρητές έγγραφα που αφορούσαν τα προγράμματα όπλων μαζικής καταστροφής που ανέπτυσσε στο παρελθόν. Επιπλέον, τόνισε ότι οι επιθεωρητές πήραν και άλλες συνέντευξεις από Ιρακινούς επιστήμονες, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα τους.

    Ο κ. Μπλιξ σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν περισσότερες συνεντεύξεις και να ψηφιστεί νομοθεσία που θα απαγορεύει την ανάπτυξη απαγορευμένων όπλων.

    Τέλος, τόνισε ότι θα ήθελε το Ιράκ να αποφασίσει υπέρ της πτήσης κατασκοπευτικών αεροπλάνων στον εναέριο χώρο του , πριν την Παρασκευή, οπότε και οι επιθεωρητές θα καταθέσουν την έκθεση τους στον ΟΗΕ.

    [29] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟ ΓΑΛΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόναχο, 9 Φεβρουαρίου 2003 (18:52 UTC+2)

    Ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πήτερ Στρουκ δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αποτροπή του πολέμου στο Ιράκ θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, την ίδια μέρα κατά την οποία οι επιθεωρητές του ΟΗΕ θα παρουσιάσουν τη δεύτερη έκθεση τους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο περιλαμβάνει τον τριπλασιασμό των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, την απαγόρευση των πτήσεων των ιρακινών αεροσκαφών και την ανάπτυξη ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

    Ωστόσο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπερνάρντ Βαλερό, δήλωσε στο Reuters, ότι δεν υπάρχει μυστικό γαλλογερμανικό σχέδιο για τον αφοπλισμό του Ιράκ. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι προτάσεις που κατέθεσε στις 5 Φεβρουαρίου, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν και αφορούσαν στην ενίσχυση των επιθεωρήσεων των όπλων του Ιράκ.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, δήλωσε ότι αν το γαλλογερμανικό σχέδιο κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ρωσία θα το υποστηρίξει.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων AFP, υπέρ του γαλλογερμανικού σχεδίου είναι και το Βέλγιο.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες για το γαλλογερμανικό σχέδιο, ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε στην τηλεοπτική εκπομπή Fox News Sunday, ότι η αποστολή περισσότερων επιθεωρητών στο Ιράκ δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα και κάλεσε την Γαλλία και τη Γερμανία «να διαβάσουν ξανά το ψήφισμα 1441»

    [30] Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2003 (17:00 UTC+2)

    Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης εμφανίζεται σήμερα η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Αμβούργου προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία ενδιαφέρουσα σύμπραξη: αυτήν του ιστορικού γερμανικού συνόλου υπό τον μουσικό διευθυντή του Ινγκο Μέτσμαχερ με τον νεαρό και ωστόσο ήδη καταξιωμένο πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη στο Κοντσέρτο για πιάνο Νο 9 σε μι ύφεση μείζονα του Μότσαρτ. Η συναυλία περιλαμβάνει επίσης το έργο «Lontano» («Από μακριά») του Λίγκετι: μια σύνθεση που παρουσιάστηκε το 1967 και απηχεί το «πειραματικό» πνεύμα του ούγγρου συνθέτη, ο οποίος μετά την καταστολή της εξέγερσης του 1956 δραπέτευσε στη Δύση. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, τέλος, το Κοντσέρτο για ορχήστρα του Μπάρτοκ που πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 1944 στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Τα δύο τελευταία έργα θα παρουσιαστούν και στο πλαίσιο της δεύτερης συναυλίας της ορχήστρας στην Αθήνα ενώ η πρώτη θα περιλαμβάνει το έργο «Miserae» του Γερμανού Καρλ Αμαντέους Χάρτμαν, καθώς και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ρε μείζονα, έργο 73 του Μπραμς. Κοινός άξονας των δύο αθηναϊκών συναυλιών θα είναι τα τραγούδια από τη συλλογή «Του παιδιού το μαγικό κόρνο» του Μάλερ.

    Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Αμβούργου (φωτογραφία) ιδρύθηκε το 1904 με πρώτο μουσικό διευθυντή της τον Μαξ Φίντλερ. Η καταγωγή της ωστόσο ανάγεται στην παλαιότερη Φιλαρμονική Εταιρεία του Αμβούργου, η οποία ήδη από το 1824 έδινε συναυλίες που προσείλκυαν επιφανείς μουσικούς και συνθέτες. Εμπλουτίζοντας μια μεγάλη «κληρονομιά», λοιπόν, η Φιλαρμονική του Αμβούργου συνεργάστηκε με μερικές από τις επιφανέστερες μουσικές προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων ο Προκόφιεφ, ο Στραβίνσκι αλλά και ο Γεχούντι Μενουχίν, ο οποίος εμφανίστηκε για πρώτη φορά μαζί της σε ηλικία 12 μόλις ετών. Το 1905 η ορχήστρα έδωσε την παγκόσμια πρώτη της Πέμπτης Συμφωνίας του Μάλερ υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Οταν το 1997 ανέλαβε την ορχήστρα ο Ινγκο Μέτσμαχερ (γενικός μουσικός διευθυντής της πόλης του Αμβούργου, τόσο της Φιλαρμονικής όσο και της Οπερας), εισήγαγε την καινοτομία της θεματικής καλλιτεχνικής περιόδου. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η περίοδος 1997-98 που εστίασε στον Ντεμπυσί και στους γάλλους συνθέτες και η σεζόν 2001-2002 η οποία επικεντρώθηκε στον Νέο Κόσμο με έμφαση στους αμερικανούς δημιουργούς. Μία ακόμη σημαντική δραστηριότητα της ορχήστρας είναι η ανάδειξη της σύγχρονης μουσικής. Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει τις πρωτοχρονιάτικες συναυλίες με παράλληλη ηχογράφηση ενός CD υπό τον τίτλο «Ποιος φοβάται τη μουσική του 20ού αιώνα;».

    [31] ΦΑΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Ουάσιγκτον, 9 Φεβρουαρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα το κινηματογραφικό φεστιβάλ Ελληνίδων σκηνοθετών, που διοργάνωσε στο πλαίσιο της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, το Εθνικό Μουσείο Τέχνης Γυναικών της Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Στο φεστιβάλ, με το γενικό τίτλο "Ο νέος Ελληνικός Κινηματογράφος μέσα από το Φακό των Γυναικών", που άρχισε στις 2 Φεβρουαρίου, προβλήθηκαν ταινίες της Μαρίας Ηλιού, Λουκίας Ρικάκη, Στέλλας Θεοδωράκη και Λάγιας Γιούργου. Συγκεκριμένα, την "Αλεξάνδρεια της Μαρίας Ηλιού, το "Κουαρτέτο σε τέσσερις κινήσεις" της Λουκίας Ρικάκη, το "Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα" της Στέλλας Θεοδωράκη και το "Αύριο θα 'ναι αργά" της Λάγιας Γιούργου.

    [32] Η ΟΠΕΡΑ "ΜΑΡΑΘΩΝ-ΣΑΛΑΜΙΣ" ΣΤΗ ΛΥΡΙΚΗ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Την όπερα "Μαραθών-Σαλαμίς" του δημοφιλούς στην εποχή του, Ζακυνθινού συνθέτη Παύλου Καρέρ (1829-1896), παρουσιάζει σήμερα η Λυρική Σκηνή, 115 χρόνια μετά τη δημιουργία του έργου.

    Ο συνθέτης μελέτησε διεξοδικά την αρχαία ιστορία και ειδικότερα την περίοδο ανάμεσα στις δυο νίκες των Ελλήνων, στον Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα. Η όπερα "Μαραθών-Σαλαμίς", ολοκληρώθηκε το 1888, πάνω στο λιμπρέτο του Αγαμέμνωνα Μαρτζώκη. Η σκηνοθεσία στη Λυρική είναι του Ισίδωρου Σιδέρη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικόφ, χορογραφία Κυριάκου Κοσμίδη. Στο ρόλο της Φεδίμης, η Μάρθα Αράπη, του Θεμιστοκλή, ο Ανδρέας Κουλουμπής, του Ξέρξη ο Δημήτρης Κασιουμης, του Αλέξανδρυ ο Γιάννης Χριστόπουλος κ.α.

    [33] ΟΙ «ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΚΡΑΥΓΕΣ» ΤΟΥ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΙΚΟΥ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2003 (11:35 UTC+2)

    Μια συλλογή "ποιητικών κραυγών" για τα πάθη και τις ελπίδες των λαών της Παλαιστίνης, της Γιουγκοσλαβίας και της Λατινικής Αμερικής που έγραψε ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Παναγιώτης Κρητικός παρουσιάζουν την ερχόμενη Τρίτη 11 Φεβρουαρίου στις 12.30, στην ΕΣΗΕΑ, οι εκδόσεις "Προσκήνιο".

    Η συλλογή που φέρει τον τίτλο "Πριν όλα χαθούν", συνοδεύεται από σχέδια του Βαγγέλη Χερουβείμ, σχέδια με ύφος που ελάχιστα θυμίζει τις καθημερινές γελοιογραφίες του.

    Την έκδοση θα παρουσιάσουν οι Γεράσιμος Αρσένης, Βύρων Πολύδωρας, Ορέστης Κολοζώφ, Φώτης Κουβέλης και Γιάννης Δημαράς. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Διακογιάννης, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η ηθοποιός Μελίνα Μποτέλλη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 9 February 2003 - 19:14:36 UTC