Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [02] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΜΕ ΕΚΒΙΑΖΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [03] «ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ OTI Ο ΕΛΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ»
  • [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [05] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ
  • [07] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΠΡΕΣΤΙΖ"
  • [08] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Η ΧΗΡΑ ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [09] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΕΛΙΑ
  • [10] ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ TOY ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [12] ΧΑΝΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ 2004
  • [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ LOGISMOS
  • [14] ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΡΟΛΟ - ΚΛΕΙΔΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ
  • [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [18] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [19] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ
  • [20] ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] Η ΞΑΝΘΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ
  • [22] ΒΡΑΒΕΥΣΗ 20 ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΜΘ
  • [23] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΚΥΨΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ
  • [24] ΝΙΚΗ ''ΧΡΥΣΑΦΙ'' ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ
  • [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [26] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ
  • [27] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΛΙΞ
  • [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ
  • [31] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
  • [32] ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ
  • [33] ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
  • [34] "ΙΧΝΗ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"-15η PHOTOSYNKYRIA

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Μόναχο, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:11 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι ο πόλεμος κατά του Ιράκ δε θα είναι αναγκαίο κακό εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ σε ομιλία του στο Μόναχο κατά την οποία ωστόσο, ζήτησε από τους συμμάχους των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν "τη διπλή απειλή της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής", μεταδίδει το BBC.

    Στη διάσκεψη για την ασφάλεια, ο Ράμσφελντ είπε ότι τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον "έχουν αλλάξει την υφή της διεθνούς τρομοκρατίας για πάντα". Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας παρατήρησε ότι "είναι εύκολο για ένα κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία να αποκρύπτει τις πράξεις του και να χρησιμοποιεί τρομοκρατικούς πυρήνες και πράκτορες σε άλλες χώρες".

    Ο Ράμσφελντ επεσήμανε ότι ένα αρραγές μέτωπο συμμαχικών χωρών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και κράτη από την Ανατολική Ευρώπη έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα στο Ιράκ: "ότι οφείλει να αφοπλιστεί". Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πόλεμος "είναι δυνατό να αποφευχθεί", και έσπευσε να υπογραμμίσει ότι "κανείς δεν επιθυμεί την πολεμική σύρραξη".

    Στο Μόναχο πραγματοποιούνται αντιπολεμικές διαδηλώσεις και στην πόλη έχουν ληφθεί αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ο Ράμσφελντ είχε ήδη συνομιλίες στην Ιταλία, η κυβέρνηση της οποίας υποστηρίζει τις αμερικανικές θέσεις.

    Στο μεταξύ ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε ότι ένας ενδεχόμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ, θα είναι αποτυχία της διεθνούς κοινότητας. Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο οι επιθεωρητές όπλων πρέπει να αφεθούν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους - "που ήδη αποδίδει καρπούς".

    [02] ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΜΕ ΕΚΒΙΑΖΕ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΗΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (11:14 UTC+2)

    «Είσαι στόχος της 17 Νοέμβρη. Πέρνα από το γραφείο μου να το συζητήσουμε». Με αυτή τη φράση ο εκδότης Γρηγόρης Μιχαλόπουλος διαμήνυσε στον Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομος ότι βρίσκεται στη λίστα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν, κάτι το οποίο υπενθύμιζε κατ' επανάληψη με τηλεφωνήματα ή με μηνύματα που του έστελνε με δημοσιογράφο, ο οποίος έχει πεθάνει.

    Όπως καταγγέλλει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μιχαλόπουλος επέμεινε «να περάσω από το γραφείο του, γιατί το χαρτί, το μελάνι της εφημερίδας θέλει λεφτά, όπως και οι εργάτες οι οποίοι πρέπει να πληρωθούν για να συνεχίσει να βγαίνει η εφημερίδα». Ωστόσο, παρά τις πιέσεις που δεχόταν ο κ. Χρυσόστομος δεν υπέκυψε παρά μόνο μια φορά και αυτό για να αποδείξει ότι υπάρχει αυτή η υπόθεση.

    «Έδωσα λοιπόν στον Μιχαλόπουλο 30.000 δρχ. Ναι, μην φαίνεται περίεργο που δέχτηκε να πάρει τόσα λίγα. Τα πήρε γιατί πίστευε ότι αφού ενέδωσα μια φορά, θα ξαναπάω για να του δώσω κι άλλα», τονίζει ο Μητροπολίτης Ζακύνθου και προσθέτει: «Δεν ξαναπήγα και τότε άρχιζε να γίνεται σκληρότερος».

    Ο κ. Χρυσόστομος αναφέρεται επίσης σε άλλα δύο πρόσωπα, τους οποίους κατονομάζει ως εκβιαστές του, και ειδικότερα τους δημοσιογράφους Διονύση Μακρή και Ζήσιμο Τσουκαλά.

    Ο Ζακύνθου αποδίδει τους όποιους εκβιασμούς γίνονται στο χώρο της Εκκλησίας στο γεγονός ότι «ο κληρικός σκέπτεται και την έξωθεν καλή μαρτυρία. Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι επίορκοι δημοσιογράφοι. Αυτό το φαινόμενο οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να βοηθήσουν να εκλείψει».

    Επίσης καλεί όλους τους κληρικούς έχουν δεχτεί εκβιασμούς θα πρέπει να πάνε στον εισαγγελέα να καταθέσουν «αλλιώς καθίστανται ύποπτοι».

    Για τη στάση του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο θέμα, ο κ. Χρυσόστομος αναφέρει: "Το θέμα είναι πράγματι εάν ο Αρχιεπίσκοπος γνώριζε. Εάν είχε ακούσει ή εάν είχε διαβάσει. Διότι εάν δεν είχε διαβάσει, δεν είχε δει ή δεν είχε ακούσει, τότε σημαίνει ότι συνεχίζει να διαβάζει όπως από την εποχή της χούντας".

    ΕΚΛΟΓΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Αναφερόμενος στην εκλογή του Χριστόδουλου στην Αρχιεπισκοπή τονίζει: «Υπήρεχε μια περίεργη κατάσταση. Η προεκλογική περίοδος ήταν παρατεταμένη. Έγιναν εκβιασμοί από την πλευρά εκείνων που είχαν πρεμούρα να βγάλουν τον κ. Χριστόδουλο, οι οποίοι πήγαιναν σε εκδότες ή δημοσιογράφους και τους έλεγαν ότι για να πάρεις το πακέτο των διαφημίσεων θα πρέπει να γράψεις υπέρ. Άλλοι υπέκυψαν, άλλοι αρνήθηκαν. Αυτά είναι αήθη πράγματα.

    ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕ ΣΕ 7 ΧΡΟΝΙΑ

    Ο κ. Χρυσόστομος επαναφέρει το θέμα της κατάργησης του ράσου, προτείνοντας να κυκλοφορούν οι κληρικοί εκτός της περιφέρειάς τους ή στο εξωτερικό με κουστούμι. «Το ράσο είναι μια παράδοση. Δεν είναι ούτε η πεμπτουσία ούτε του Χριστιανισμού ούτε της Εκκλησίας μας», σημειώνει.

    Επίσης δηλώνει ότι στα 71 του χρόνια, δηλαδή σε επτά χρόνια από τώρα, θα παραιτηθεί και ότι δεν πρόκειται να κρυφτεί πίσω από το ισόβιο των Μητροπολιτών.

    [03] «ΔΕΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ OTI Ο ΕΛΑ ΔΙΑΛΥΘΗΚΕ»

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:18 UTC+2)

    Στο σκεπτικό των διατακτικών προφυλάκισης των τεσσάρων κατηγορουμένων για ανάμειξη στην τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ, αναφέρεται - μεταξύ άλλων - ότι από τα στοιχεία των αρχών δεν προκύπτει πως ο «ΕΛΑ» διαλύθηκε και αυτό γιατί στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης αναφερόταν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται».

    Όπως είναι γνωστό, στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκαν χτες οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι ως μέλη του «ΕΛΑ» Κ. Αγαπίου και Ειρ. Αθανασάκη, ενώ προχτές είχαν μεταφερθεί οι Χρ. Τσιγαρίδας και Αγ. Κανάς. Ολοι τους κρίθηκαν προφυλακιστέοι, αν και μόνον ο Χρ. Τσιγαρίδας ομολόγησε ότι ήταν μέλος του «ΕΛΑ», ενώ οι άλλοι αρνήθηκαν ότι έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση.

    Επίσης, σύμφωνα με το σκεπτικό του ανακριτή, η οργάνωση εξακολουθεί να κατέχει τον οπλισμό, τα αρχεία της και όλο τον τεχνικό εξοπλισμό της. Από αυτό το γεγονός οι δικαστικές αρχές συνάγουν το συμπέρασμα ότι οι κατηγορούμενοι επιδίωκαν να τελέσουν και μελλοντικές τρομοκρατικές ενέργειες. Στο θέμα αυτό υπάρχει σοβαρός αντίλογος από νομικούς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι τα αδικήματα του «ΕΛΑ» έχουν παραγραφεί, καθώς η οργάνωση από τις αρχές του 1995 ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της και ότι δεν υφίσταται θέμα ισχύος του «τρομονόμου».

    Σχετικά με την αντικατάσταση του εισαγγελέα Εφετών Κ. Καρούτσου από τον εισαγγελέα Κ. Βοντίρη, η επίσημη εκδοχή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, Π. Βέροιο, αλλά και τον ίδιο τον εισαγγελικό λειτουργό είναι ότι λόγοι υπερκόπωσης και εμφάνισης κάποιου προβλήματος της υγείας του τον υποχρέωσαν να αποσυρθεί. Ωστόσο, άλλες πηγές αποδίδουν την αντικατάσταση του Κ. Καρούτσου σε ζητήματα που έχουν σχέση με τις νομικές του θέσεις που έχουν προκύψει στην ανάκριση.

    Όσον αφορά στις συνθήκες κράτησης των κατηγορούμενων για τον «ΕΛΑ», σύμφωνα με πληροφορίες, θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς με τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη».

    [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (11:31 UTC+2)

    Υποχώρησε λίγο από το πρωί σήμερα το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα χθες σε ολόκληρη τη χώρα. Ωστόσο, από αύριο η βαρυχειμωνιά επιστρέφει δριμύτερη και τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη οι μετεωρολόγοι προβλέπουν χιόνια, ισχυρούς ανέμους και ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες.

    Συγκεκριμένα, σήμερα στη Δυτική Ελλάδα, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου προβλέπονται τοπικές νεφώσεις, ενώ είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις και στις νοτιότερες περιοχές να πέσει χιονόνερο. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις και αρκετή ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και τοπικά στα πελάγη θυελλώδεις με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -6 έως 3 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -3 έως 7 και στα νησιά του Αιγαίου από 1 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

    Ήλιος με δόντια προβλέπεται σήμερα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 7 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Ανάλογος θα είναι ο καιρός στη Θεσσαλονίκη, με τη θερμοκρασία από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου.

    Από αύριο Κυριακή και για τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας, η ΕΜΥ προβλέπει χιονοπτώσεις ή χιονόνερο στα ηπειρωτικά και τοπικές βροχές ή καταιγίδες στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν και πάλι, ενώ το θερμόμετρο θα δείξει για άλλη μια φορά πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τη νύχτα δε και νωρίς το πρωί θα σημειώνεται κατά τόπους ισχυρός παγετός.

    [05] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι μέχρι τον Απρίλιο το υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει σχέδιο νόμου, με το οποίο θα βελτιώνεται η διοικητική δικονομία και θα επιταχύνεται η απονομή της Διοικητικής Δικαιοσύνης εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

    Ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι "στην απαιτητική εποχή που ζούμε ο πολίτης χρειάζεται ασφάλεια Δικαίου, όμως χρειάζεται και ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης".

    Σημείωσε ότι προκειμένου να ενισχυθεί η διοικητική δικαιοσύνη με το απαραίτητο προσωπικό τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν κατά 20% οι οργανικές θέσεις των δικαστών στα διοικητικά δικαστήρια και σε σχέση με τη δεκαετία του '80 η αντίστοιχη αύξηση ανέρχεται σε 90%.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τις προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης, στο συνταξιοδοτικό ζήτημα, για το οποίο επισήμανε ότι η σχετική νομοθετική ρύθμιση έδωσε λύση, ενώ μίλησε και για την υπό διαμόρφωση πρόταση σχετικά με την αναγνώριση του χρόνου άσκησης δικηγορίας για τους δικαστικούς λειτουργούς.

    Επισήμανε ακόμη ότι για την επίλυση του κτιριακού ζητήματος των δικαστηρίων σε όλη τη χώρα έχει εκπονηθεί πρόγραμμα ανέγερσης νέων δικαστικών μεγάρων και εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων, που βρίσκεται σε εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2004-2005. Μέρος του προγράμματος αποτελούν και τα νέα δικαστικά μέγαρα των Διοικητικών Δικαστηρίων.

    Το συνολικό κόστος του προγράμματος ανέρχεται σε 412 εκατ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη των σημερινών και μελλοντικών αναγκών και της Διοικητικής Δικαιοσύνης, αλλά και του πολίτη.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Να παραμείνουν στα μπλόκα του Αλμυρού και του Πλατύκαμπου αποφάσισαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, οι οποίοι ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας Γιώργο Δρυ.

    Αγρότες προχωρούν επίσης σε συμβολικούς αποκλεισμούς επαρχιακών δρόμων στο Βόλο στο ύψος του Βελεστίνου και του Κιλελέρ. Οι οδηγοί που κινούνται στην εθνική οδό Αθήνας - Θεσσαλονίκης υποχρεώνονται να ακολουθούν παρακαμπτηρίους και υφίστανται μεγάλη ταλαιπωρία.

    Οι βαμβακοπαραγωγοί με αίτημα να απορροφηθεί και να επιδοτηθεί όλο το βαμβάκι που έχουν στις αποθήκες εμφανίζονται ανυποχώρητοι, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Γεωργίας ότι τα εκκοκκιστήρια θα ανοίξουν και πάλι τέλη Μαρτίου. Ζητούν άμεσα συνάντηση εκπροσώπων τους με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας ετοιμάζουν επίσης επιστολή προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με αίτημα να συναντήσουν τον Κοινοτικό Επίτροπο Φραντς Φίσλερ.

    Ο υφυπουργός Γεωργίας Ευάγγελος Αργύρης θα συζητήσει και πάλι το θέμα του βαμβακιού με εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, των ενώσεων των βαμβακοπαραγωγών και των νομαρχιών της Θεσσαλίας.

    Στο μεταξύ συλλαλητήριο στον Τίρναβο διοργάνωσαν οι παραγωγοί, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τον παγετό. Διεκδικούν την καταβολή αποζημιώσεων.

    [07] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ "ΠΡΕΣΤΙΖ"

    Μαδρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:57 UTC+2)

    Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο πλοίαρχος του δεξαμενόπλοιου "Πρεστίζ" μετά την καταβολή εγγύησης τριών εκατομμυρίων ευρώ, από ασφαλιστική εταιρία του Λονδίνου, την υψηλότερη που έχει δοθεί για αντίστοιχη περίπτωση.

    Το τάνκερ βυθίστηκε στις 19 Νοεμβρίου σε απόσταση 270 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας μεταφέροντας στις δεξαμενές του 70.000 τόνους αργού πετρελαίου προκαλώντας μεγάλη οικολογική καταστροφή στην περιοχή.

    Ο πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας μπορεί να επιλέξει όποια πόλη της Ισπανίας επιθυμεί να διαμείνει, υποχρεούται όμως να παρουσιάζεται καθημερινά στο αστυνομικό τμήμα που θα του οριστεί, ενώ δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ισπανίας, μέχρις ότου πραγματοποιηθεί η δίκη για το "Πρεστίζ". Ο 68χρονος Ελληνας πλοίαρχος παρέμενε προφυλακισμένος πάνω από δύο μήνες στις ισπανικές φυλακές.

    [08] ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΓΙΑ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ Η ΧΗΡΑ ΒΡΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (18:31 UTC+2)

    Η Σοφία Δασκαλάκη, χήρα του δολοφονηθέντος από την "17 Ν" στις 24/1/1994 πρώην διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Μιχάλη Βρανόπουλου, κατέθετε επί 3 ώρες το Σάββατο στον εισαγγελέα, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που ερευνά την υπόθεση των εκβιασμών στο όνομα της "17 Ν".

    Δεν έχει διευκρινιστεί αν η κ. Δασκαλάκη ζήτησε να καταθέσει στον εισαγγελικό λειτουργό ή αν κλήθηκε από τον κ. Παπαγγελόπουλο, καθώς από την έρευνα του εισαγγελέα προέκυψαν στοιχεία που σχετίζονται με τη δολοφονία του συζύγου της.

    [09] ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΚΕΛΙΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (18:29 UTC+2)

    Εργοτάξιο θυμίζουν οι φυλακές Κορυδαλλού όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την διαμόρφωση τόσο της δικαστικής αίθουσας όπου στις 3 Μαρτίου θα ξεκινήσει η δίκη της 17Ν, όσο και της διαμόρφωσης νέων ειδικών κελιών, κάτι που δείχνει ότι επίκεινται και νέες συλλήψεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται ήδη στα ίχνη ατόμων που θεωρούνται μέλη των οργανώσεων "1η Μάη" και "Επαναστατικοί Πυρήνες". Ωστόσο, οι Αρχές δεν θα προχωρήσουν σε συλλήψεις αν δεν έχουν πρώτα απτά στοιχεία.

    Στο μεταξύ, το πρώτο τους επισκεπτήριο δέχθηκαν το πρωί του Σαββάτου οι κατηγορούμενοι ως μέλη του "Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα" (ΕΛΑ), Αγγελέτος Κανάς, Κώστας Αγαπίου και Χρήστος Τσιγαρίδας. Το επισκεπτήριο για την Ειρήνη Αθανασάκη ήταν προγραμματισμένο για το απόγευμα του Σαββάτου.

    [10] ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ TOY ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (17:14 UTC+2)

    Τρίωρο εκπαιδευτικό σεμινάριο, διοργανώνει στις 25 Φεβρουαρίου το Τμήμα Υποστήριξης Επενδυτικού Κοινού του Χρηματιστηρίου Αθηνών δίνοντας προτεραιότητα στην ενημέρωση των επενδυτών και στην προαγωγή της χρηματιστηριακής παιδείας.

    Οι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το ισχύον θεσμικό πλαίσιο του Χρηματιστηρίου, τον τρόπο διενέργειας των συναλλαγών, τις υποχρεώσεις παροχής ενημέρωσης από τις εισηγμένες εταιρίες και τις υποχρεώσεις των βασικών μετόχων τους και τις υποχρεώσεις των ΑΧΕ και ΑΕΛΔΕ προς τους πελάτες τους.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι επενδυτές θα πληροφορηθούν για τις προϋποθέσεις εισαγωγής εταιριών στο ΧΑΑ και τις ευθύνες των αναδόχων, τα εταιρικά γεγονότα στα οποία καλείται ο μέτοχος να δώσει έγκριση, τη σημασία των θεμελιωδών μεγεθών στην αξιολόγηση μιας εταιρίας, το margin account (περιθώριο ασφάλισης) και το short selling (ανοικτές πωλήσεις) και τη μέθοδο υπολογισμού της τιμής κλεισίματος και την διαδικασία διενέργειας συναλλαγών στην τιμή κλεισίματος.

    Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στην πρώην αίθουσα συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Σοφοκλέους 10). Η συμμετοχή των επενδυτών στο σεμινάριο είναι δωρεάν

    [11] ΤΑ ΝΕΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΣΤΟΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (16:35 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα, στο λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank.

    Ετσι, το ΕΔΕ ανά νόμισμα διαμορφώνεται σε 3,60% για το δολάριο των ΗΠΑ, 2,35% για το γιεν Ιαπωνίας, 2,85% για το φράγκο Ελβετίας και 6,20% για τη λίρα Αγγλίας

    [12] ΧΑΝΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΤΗ ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (13:15 UTC+2)

    Χάνει κατά τα φαινόμενα τη χορηγία του 2004 η Ολυμπιακή Αεροπορία, αφού, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο κόσμος του επενδυτή", ένας μεγάλος ευρωπαϊκός όμιλος αεροπορικών εταιριών διεκδικεί με σοβαρές πιθανότητες το χρίσμα, απειλώντας να το αποσπάσει από τον εθνικό αερομεταφορέα.

    Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, βρίσκονται σε τελικό στάδιο συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί κοινοπραξία μεγάλων αεροπορικών εταιριών, με απώτερο στόχο τη διεκδίκηση της χορηγίας των αερομεταφορών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών.

    Εάν μάλιστα, η συγκεκριμένη επιχειρηματική συμφωνία λάβει "σάρκα και οστά" και οι συμμετέχοντες κατορθώσουν να "φορέσουν" το σήμα της Ολυμπιάδας στα φτερά τους, τότε θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά project της χρονιάς. Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση του ομίλου έχουν "κλείσει" κατά 95%, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

    Την ίδια στιγμή, η Ολυμπιακή κινδυνεύει να μείνει εκτός νυμφώνος, ακόμη και στη μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας. Πηγές τις οποίες επικαλείται η ίδια εφημερίδα, υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση που υπάρχει είναι η ευθύνη μεταφοράς της φλόγας να δοθεί σε κατασκευαστική αεροπορική εταιρία (η οποία θα προσφέρει τα δύο -βαμμένα στα ελληνικά χρώματα- αεροσκάφη που απαιτούνται για τη μτεαφορά της φλόγας σε πέντε ηπείρους)._

    [13] ΑΡΧΙΖΕΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΤΗΣ LOGISMOS

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (13:02 UTC+2)

    Αρχίζει μεθαύριο και θα διαρκέσει ως τις 12 Φεβρουαρίου η δημόσια εγγραφή της βορειοελλαδικής εταιρίας LOGISMOS Μηχανολογιστική ΑΕ, για την είσοδό της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Κύριος ανάδοχος της έκδοσης έχει οριστεί η Ωμέγα Τράπεζα και σύμβουλος η Ωμέγα ΑΧΕΠΕΥ.

    Η εταιρία θα προβεί στην έκδοση 990.207 νέων μετοχών, εκ των οποίων οι 950.000 θα διατεθούν με δημόσια εγγραφή και οι υπόλοιπες με ιδιωτική τοποθέτηση. Το σύνολο των μετοχών της Logismos μετά τη δημόσια εγγραφή θα ανέλθει σε 4.740.000 κοινές ονομαστικές.

    Μέρος των κεφαλαίων που προσδοκά να αντλήσει από το Χ.Α η εταιρία, θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος (2003-2005), το οποίο είναι συνολικού ύψους 4,69 εκατ. ευρώ.

    Στόχος της εταιρίας είναι το 2005 οι εργασίες της στην Αττική να αντιπροσωπεύουν το 50% του συνολικού κύκλου εργασιών, ενώ στα άμεσα σχέδια της διοίκησης περιλαμβάνεται και η ίδρυση δύο νέων γραφείων στο Βόλο και τα Ιωάννινα, τα οποία θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τα γραφεία της Logismos στη Θεσσαλονίκη.

    Οι στρατηγικοί στόχοι της εταιρίας είναι τρεις: η καθιέρωσή της ως του σημαντικότερου συνεργάτη πληροφορικής για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, η αύξηση των σταθερών εσόδων υπηρεσιών από την εγκατεστημένη πελατειακή βάση (από 15% το 2002 σε πάνω από 50% το 2004) και η επιλεκτική επέκταση της δραστηριότητάς της εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος εργασιών της εταιρίας έφτασε πέρυσι στο ποσό των 4,1 εκατ. ευρώ, έναντι 3,48% το 2001, με κέρδη EBITDA σε 1,67 εκατ. ευρώ, από 1,19 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 968 χιλιάδες ευρώ, από 736 χιλιάδες ευρώ.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσε η διοίκηση της Logismos, ο κύκλος εργασιών της για το σύνολο του 2003 αναμένεται να διαμορφωθεί στο ποσό των 4,696 εκατ. ευρώ, το λειτουργικό αποτέλεσμα σε 1,878 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, αναμένεται να φθάσουν στα 1,174 εκατ. ευρώ._

    [14] ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:34 UTC+2)

    Δύο όψεις έχει το νόμισμα της κοινοτικής διεύρυνσης για την Ελλάδα. Από τη μια πλευρά, η είσοδος των 10 κρατών της Μεσογείου και της Ανατολικής Ευρώπης θα αναβαθμίσει τη χώρα μας στη μεσαία ταχύτητα της Ε.Ε, στερώντας της έτσι, από το 2006, σημαντικά κονδύλια ενίσχυσης, τα οποία θα κατευθυνθούν στα νέα -φτωχότερα- μέλη της Ενωσης.

    Από την άλλη πλευρά όμως, η διεύρυνση της Ε.Ε θα αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξουν οι πόρτες νέων αγορών για τα ελληνικά προϊόντα, εξαλείφοντας δυσβάσταχτους δασμούς, φόρους και ποσοστώσεις, οι οποίοι δρούσαν απογορευτικά για τους Ελληνες εξαγωγείς.

    Πιο αναλυτικά, με την ένταξη των 10 νέων κρατών-μελών στην Ε.Ε, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κοινότητας θα πέσει κατά 13%. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι η είσοδος των 10 θα "σπρώξει" την Ελλάδα σε υψηλότερη κατηγορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού η χώρα μας είναι πλουσιότερη από τα περισσότερα νεοεισερχόμενα κράτη.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το κατα κεφαλήν ελληνικό ΑΕΠ αντιπροσωπεύει πλέον το 74,6% του μέσου όρου της Ευρώπης των ''25", τη στιγμή που σε εκείνη των "15" θα αντιστοιχούσε στο 67,6%. Εν ολίγοις, η είσοδος των νέων κρατών στην Ε.Ε σηματοδότησε μια αυτόματη σύγκλιση της Ελλάδας με τον μέσο όρο της ευρωζώνης κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι η ροή των χρηματοδοτικών "κρουνών" της Ε.Ε προς την Ελλάδα θα μειωθεί, τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία, όσο και από το γεωργικό.

    Στην παρούσα φάση, οι ακριβείς επιπτώσεις της διεύρυνσης στην κοινοτική χρηματοδότηση της Ελλάδας μετά το 2006 είναι μάλλον δύσκολο να υπολογιστούν. Πάντως, το 2003 θα είναι χρονιά εκτενούς διαλόγου γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, ενώ πριν εκπνεύσει το έτος, η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές της προτάσεις για το ζήτημα.

    Στο μεταξύ,η "φωτεινή" πλευρά του νομίσματος της διεύρυνσης είναι ότι οι Ελληνες εξαγωγείς μπορούν να κάνουν την πλάστιγγα να γείρει προς το μέρος τους, αν τολμήσουν ανοίγματα στις υπό ένταξη χώρες (και ιδίως στην Πολωνία, που προσφέρει το πιο γόνιμο έδαφος) και αν η Πολιτεία συστρατευτεί μαζί τους, χορηγώντας όχι μόνο επιδοτήσεις, αλλά κυρίως εργαλεία ενίσχυσης της εξαγωγικής δραστηριότητας.

    Τα κυριότερα ατού, που σηματοδοτεί για την Ελλάδα η διεύρυνση, είναι η αύξηση του όγκου του εξαγωγικού εμπορίου της με τις υπό ένταξη χώρες, λόγω κατάργησης των δασμών, με πιθανή εξαίρεση την Κύπρο, όπου αναμένεται ένταση του ανταγωνισμού, τόσο από τα νεοεισερχόμενα κράτη, όσο και από τα παλαιότερα μέλη της Ε.Ε.

    Για παράδειγμα, η διεύρυνση θα μπορούσε να έχει θετική επίπτωση στις εξαγωγές εσπεριδοειδών προς την Πολωνία, όπου λόγω του υψηλότατου ΦΠΑ, τα πορτοκάλια αποτελούσαν μέχρι σήμερα είδος πολυτελείας και συχνά έμεναν στις προθήκες, αφού οι καταναλωτές δεν είχαν τα χρήματα για να τα αγοράσουν.

    Συνολικά και σε ό,τι αφορά όλες τα 10 κράτη της διεύρυνσης, η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους κλάδους των φρούτων, των λιπών-ελαίων, των παρασκευασμάτων με βάση τα δημητριακά και των προϊόντων λαχανικών και φρούτων, των ποτών, των καπνών, των πετρελαιοειδών, των καλλυντικών, των πλαστικών και του βάμβακος, των ενδυμάτων, του αλουμινίου και των οργάνων ακριβείας.

    Αντίθετα, η χώρα μας μειονεκτεί στους κλάδους των αυτοκινήτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, των συσκευών και του ηλεκτρολογικού υλικού, του σιδήρου και του χάλυβα, της ξυλείας και του χάρτου, του καουτσούκ, των ζώντων ζώων, του γυαλιού και των προϊόντων κεραμικής._

    [15] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Γκνίλιανε, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Τέσσερις Σέρβοι τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σε κατάστημα στο χωριό Μογκίλα, στην περιοχή Γκνίλιανε του Κοσσυφοπεδίου.

    Οι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, καθώς την ώρα της έκρηξης ήταν μέσα στο κατάστημα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας της UNMIK Μπάρι Φλέτσερ αμέσως μετά την επίθεση συνελήφθη ο 27χρονος Αλβανός κάτοχος του αυτοκινήτου από το οποίο έγινε η ρίψη της βόμβας.

    Ανδρες της διεθνούς αστυνομίας και της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης KFOR έχουν αποκλείσει την περιοχή και διεξάγουν έρευνες.

    [16] ΡΟΛΟ - ΚΛΕΙΔΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Ουάσιγκτον, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    Ευαίσθητες συνομιλίες διεξάγονται σχετικά με την πιθανότητα δημιουργίας ενός βόρειου μετώπου κατά του Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως μετέδωσε η "Φωνή της Αμερικής", ζητάνε από την Τουρκία να επιτραπεί η ανάπτυξη στο τουρκικό έδαφος αμερικανών στρατιωτών, για να είναι έτοιμοι να εισβάλουν στο βόρειο Ιράκ. Από την πλευρά της η Αγκυρα θέλει να κάνουν το ίδιο και οι δικές της δυνάμεις. Ομως ηγέτες των κούρδων του Ιράκ, που τώρα ελέγχουν αυτή την περιοχή, αντιτίθενται.

    Μετά από διήμερες συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους, ο Χοσιάρ Ζεμπαρί, ανώτερος αξιωματούχος της οργάνωσης Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, δήλωσε στη "Φωνή της Αμερικής" ότι η ηγεσία των Κούρδων του Ιράκ αντιτίθεται στα σχέδια της Αγκυρας να αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες της, στο υπό κουρδικό έλεγχο βόρειο Ιράκ. Ο κ. Ζεμπαρί είπε πως οι συνομιλίες θα συνεχισθούν σε τεχνικό, όπως το αποκάλεσε, επίπεδο, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, επιβεβαίωσε στις αρχές της εβδομάδας, ότι η Αγκυρα προτίθεται να αποσπάσει χιλιάδες στρατιώτες της στο βόρειο Ιράκ, στην περίπτωση πολέμου για να αποτραπεί το κύμα Κούρδων προσφύγων που θα κατακλύσουν την Τουρκία. Επί πλέον, είπε ο κ. Γκιουλ, οι τουρκικές δυνάμεις θα παρεμποδίσουν τη δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους στο Ιράκ. Οι Κούρδοι του Ιράκ λένε πως δεν επιδιώκουν ανεξαρτητοποίηση και πως δε χρειάζονται ξένες δυνάμεις να τους παρασταθούν σε μια ανθρωπιστική κρίση.

    Ο κ. Ζεμπαρί είπε ακόμα πως εάν γίνει ένοπλη επέμβαση της Τουρκίας στο Ιράκ, το γειτονικό Ιράν θα στείλει δικούς του στρατιώτες στην περιοχή, οξύνοντας ακόμα περισσότερο την ρευστή κατάσταση στην περιοχή. Αναμένεται πως η Τουρκία θα διαδραματίσει ρόλο κλειδί στο πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο κατά του Ιράκ, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένα σχέδια. Εξ άλλου, οι τούρκοι στην πλειοψηφία τους αντιτίθενται στην ιδέα της στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Βαγδάτης. Χθες η τουρκική Εθνοσυνέλευση συμφώνησε να

    επιτρέψει σε αμερικανούς στρατιωτικούς τεχνικούς να εκσυγχρονίσουν τουρκικές εγκαταστάσεις, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση πολέμου.

    Σύμφωνα με αναλυτές, η έκβαση της ψηφοφορίας δείχνει πως η τουρκική Βουλή θα συμφωνήσει επίσης στην ανάπτυξη χιλιάδων αμερικανών στρατών στο τουρκικό έδαφος, όταν θα συνέλθει σε 10 περίπου μέρες από τώρα. Τούρκοι και αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως η τουρκική κυβέρνηση πείστηκε να υποστηρίξει τα σχέδια της Ουάσινγκτον, όταν η κυβέρνηση Μπους συμφώνησε να στείλει και η Τουρκία δικά της στρατεύματα στο Βόρειο Ιράκ, μετά από την αμερικανική εισβολή εκεί.

    Η μεγάλη πλειοψηφία των Τούρκων αντιτίθεται στη διεξαγωγή πολέμου κατά του Ιράκ. Γι αυτό το λόγο η τουρκική Εθνοσυνέλευση συνήλθε χθες κεκλεισμένων των θυρών και η ψηφοφορία ήταν μυστική. Πρωτοσέλιδα άρθρα στα σημερινά φύλα τουρκικών εφημερίδων, επικρίνουν το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

    [17] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:36 UTC+2)

    Συνελήφθησαν το πρωί σε επιχείρηση της σερβικής αστυνομίας 12 άτομα και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού στα χωριά με αλβανικό πληθυσμό Βέλικι Τρνόβατς και Κοντσούλι της περιφέρειας Μπουγιάνοβατς στη Νότια Σερβία

    Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν ο πρώην πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης "Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέτζα" που δρούσε στη Νότια Σερβία και έχει διαλυθεί, Γιόνουζ Μουσλίου. Ο Μουσλίου, ο οποίος τώρα ηγείται της Κίνησης για Δημοκρατική Πρόοδο αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά την προσαγωγή του.

    Οπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του σερβικού συντονιστικού κέντρου στη Νότια Σερβία Νεμπόισα Τσόβιτς, στην οικία του Μουσλίου βρέθηκε οπλισμός, ανιχνευτές και εξοπλισμός ραδιοφωνικού σταθμού.

    Ο κ. Τσόβιτς τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν στο πλαίσιο αναμέτρησης με τρομοκρατικές συμμορίες και εγκληματικές ομάδες που επιτίθενται και κακοποιούν πολίτες.

    "Προσπαθούν να κρύψουν την πραγματική δράση τους μέσω δήθεν πατριωτισμού και θέτοντας εθνικό ζήτημα. Οι πολίτες πρέπει να αναρωτηθούν από που προέρχονται τα χρήματα που κατέχουν", επισήμανε.

    Ο κ. Τσόβιτς άρχισε διαβουλεύσεις με τετραμελή αντιπροσωπεία των Αλβανών του Μπουγιάνοβατς στο δημαρχιακό μέγαρο, έξω από το οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.500 Αλβανοί ζητώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων.

    Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο Γιόνουζ Μουσλίου και τους παρότρυνε να παραμείνουν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο έως ότου απελευθερωθούν οι 11 συλληφθέντες Αλβανοί.

    Σημειώνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε δολοφονήθηκε στο Μπουγιάνοβατς Αλβανός, μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας και σημειώθηκε επίθεση με βόμβα στο σπίτι Σέρβου αστυνομικού.

    [18] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΔΕΝ ΖΗΤΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:31 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν ζητά την κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτοντας ότι ''είναι ένα Σώμα που έχει συμβουλευτική ιδιότητα και ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό''.

    ''Αυτός ο ρόλος θα μείνει στο Εθνικό Συμβούλιο'', είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την επίσκεψη του στην Αγία Νάπα.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος τον κάλεσε να απολογηθεί για τα όσα ανέφερε σε σχέση με διαρροές στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν είπε ''τίποτα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα''.

    Αναφερόμενος στην τελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε πως κάποιο μέλος του Σώματος του είπε: "Ντρέπομαι για τα χάλια τους''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΟΜΗΡΟΥ: ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

    Λευκωσία, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:30 UTC+2)

    ''Οι δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για το Εθνικό Συμβούλιο περιέχουν αντιφάσεις, και ουσιαστικά επιχειρεί να αχρηστεύσει τον θεσμό'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Γιαννάκης Ομήρου.

    Σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Πάφο, τις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με διαρροές στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''από τη μια ο Πρόεδρος Κληρίδης επιδιώκει να δημιουργήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας μετά την εκλογή του και από την άλλη αμφισβητεί τους αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    ''Με την στάση του αυτή ο Πρόεδρος ουσιαστικά επιχειρεί να αχρηστεύσει τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου'' ανέφερε ο κ. Ομήρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα ποσοστά συσπείρωσης του κόμματός του, ο κ. Ομήρου είπε ότι αμφισβητεί το μέρος αυτό των δημοσκοπήσεων, αφού, όπως είπε, "οι ερωτηθέντες πολλές φορές δηλώνουν ότι σε προηγούμενες εκλογές ψήφισαν άλλο κόμμα με στόχο να δώσουν λανθασμένα μηνύματα".

    [20] ΕΥΚΟΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ Α2 ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Απόλλων Πατρών που κέρδισε με 84-57 τον Ηλυσιακό στο πλαίσιο της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α2 μπάσκετ ανδρών. Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκε και η ΜΕΝΤ που κέρδισε στο γήπεδό της τον Ιωνικό Νίκαιας με 63-58 και παρέμεινε έτσι στο τιμ των πρωτοπόρων. Εύκολη νίκη πέτυχε και το Παλιό Φάληρο επί του Αλίμου με 73-54.

    Τα αποτελέσματα της 14ης αγωνιστικής είναι:

    Aπόλλων Π.-Hλυσιακός 84-57

    Παπάγου-Πανελλήνιος 85-91

    Π. Φάληρο-Αλιμος 73-54

    KAOΔ-Δάφνη 74-85

    MENT-Iωνικός Nικαίας 63-58

    Μίλων-Λάρισα 77-76

    Πειραϊκός-AΓEX 86-91

    Η βαθμολογία: Απόλλων Πατρών 27, Π. Φάληρο 24, ΜΕΝΤ 23, Ιωνικός Ν. 22, Παπάγου 22, Χαλκίδα 22, Πανελλήνιος 22, Ηλυσιακός 21, ΚΑΟ Δράμας 20, Δάφνη 20, Λάρισα 19, Πειραϊκός 19, Αλιμος 17, Μίλωνας 16.    

    [21] Η ΞΑΝΘΗ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΜΕ 1-0 ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

    Ξάνθη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Επέστρεψε στις νίκες η Ξάνθη, η οποία κέρδισε στην ακριτική πόλη με 1-0 την Προοδευτική. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης πέτυχε στο 82' ο Πρίτας. Ηταν η πρώτη νίκη της Ξάνθης στο νέο έτος.

    Οι νικητές ήταν καλύτεροι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είχαν κλασικές ευκαιρίες για γκολ στο 23' με τον Μπα, και στο 45' με τον ίδιο παίκτη. Στην επανάληψη η Ξάνθη προσπαθούσε να προηγηθεί εκτελώντας «στημένες» φάσεις. Στο 82' όπου ο Πρίτας λύτρωσε την ομάδα του, όταν από το κέντρο της μικρής περιοχής με δυνατό πλασέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της Προοδευτικής.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Φραγκίσκος Σωμαρακάκης. Κίτρινη κάρτα έδειξε στους Μάγγο, Λαμπριάκο, Σιδηρόπουλο και Καζάκη.

    ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Λαμπριάκος, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς, Πρίτας, Σαϊτιώτης (72` Καζάκης), Μπα, Σφακιανάκης, Γελαδάρης (42` Δημητριάδης), Ζωγραφάκης, Μπαϊκαρά (87` Πέτρου).

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Μώρας, Πουλόπουλος, Σπέρτος (46` Προβίδας), Αντωνόπουλος (87` Χανιώτης), Σιδηρόπουλος, Αγγελόπουλος, Πάντος, Ανδράλας, Μάγγος (77` Παπασταθόπουλος), Ζαΐμι.   

    [22] ΒΡΑΒΕΥΣΗ 20 ΑΘΛΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Είκοσι πρωταθλητές (δώδεκα αρσιβαρίστες και οκτώ αρσιβαρίστριες) σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης και διακρίθηκαν με τις επιδόσεις τους το 2002 τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, βραβεύθηκαν σήμερα, στο κλειστό γυμναστήριο της Πυλαίας, κατά τη διάρκεια λαμπρής εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΤΕΜΘ.

    Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, οι βουλευτές κ. κ. Βασίλης Γερανίδης, Γιώργος Κίρκος και Γιώργος Ορφανός, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Λυσαρίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Πυλαίας, Βασίλης Καρτάλης, ο γενικός γραμματέας της ΕΟΑΒ, Νίκος Σκιαδάς, ο πρόεδρος του Αλεξανδρείου, Θεόδωρος Μπαχάρογλου, ο πρόεδρος του ΕΑΚ Μίκρας, Ακης Σκλαβούνος, ο Θωμάς Γιαννούλης, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας και παράγοντες σωματείων, προπονητές, αθλητές και φίλοι της άρσης βαρών.

    Νωρίτερα, στο ΔΑΚ Πυλαίας πραγματοποιήθηκαν τα πρωταθλήματα ανδρών και εφήβων Μακεδονίας - Θράκης. Τα αποτελέσματα των αγώνων είναι:

    56κ.: ΑΝΔΡΕΣ - ΕΦΗΒΟΙ: Ακριτίδης (Ηρακλής Καβάλας) 180, Ιωαννίδης (Ηρακλής Κ.) 180, Παπαδόπουλος (ΠΑΟΚ) 165.

    62κ.: ΑΝΔΡΕΣ - ΕΦΗΒΟΙ: Λαζαρίδης Π. (Ηρακλής Κ.) 225, Τσακαλίδης (Σπόρτινγκ Πυλαίας) 185, Σαλονικίδης (Ηρακλής Κ.) 180.

    69κ.: ΑΝΔΡΕΣ: Αγδαλής Κ. (Ηρακλής Κ.) 262,5, Αβραμίδης (Σπόρτινγκ Π.) 260, Κοτανίδης (Κρόνος Σερρών) 245, ΕΦΗΒΟΙ: Αβραμίδης 260, Κοτανίδης 245, Λαζαρίδης Β. (Μ. Αλέξανδρος) 235.

    77κ.: ΑΝΔΡΕΣ - ΕΦΗΒΟΙ: Ευαγγέλου (Υπερίων) 267,5, Γκαϊνταΐδης (ΦΟ Αριδαίας) 260, Πρέντης (ΦΟ Αριδαίας) 245.

    85κ.: ΑΝΔΡΕΣ: Κεσίδης (ΠΑΟΚ) 257,5, Ιωαννίδης (Απόλλων) 255, Κυριακούδης (ΠΑΟΚ) 257,5, ΕΦΗΒΟΙ: Κεσίδης 257,5, Ιστιανίδης (Ηρακλής Κ.) 255, Ιωαννίδης 255.

    94κ.: ΑΝΔΡΕΣ: Κουρτίδης (Ηρακλής Κ.) 345, Αποστολίδης (ΠΑΟΚ) 275, Τερζίδης (Φίλιππος Βέροιας) 252,5, ΕΦΗΒΟΙ: Κουρτίδης 345, Χοπσονίδης (Κρόνος Σερρών) 250, Σαμαράς (ΠΑΟΚ) 247,5.

    105κ.:ΑΝΔΡΕΣ: Κωνσταντινίδης (Πλάτων Σ.) 325, Κούφατζης (Σπόρτινγκ Π.) 295, Χαραλαμπίδης (Βύβων Δρ.) 290, ΕΦΗΒΟΙ: Κούφατζης 295, Παντελόπουλος (Πήγασος) 250, Μαυρίδης (Μ. Αλέξανδρος) 242,5.

    [23] ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΥΠΕΚΥΨΕ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:25 UTC+2)

    Το παιχνίδι Αμαρουσίου - Ηρακλή, είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που το κάνουν ντέρμπι. Το Μαρούσι τελικά, κατάφερε να κερδίσει δύσκολα τον Ηρακλή με 77-74 στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών.

    Το μεγάλο όπλο των γηπεδούχων ήταν οι φίλαθλοί του που ενίσχυαν από το πρώτο λεπτό την ομάδα τους.

    Πρώτος σκόρερ από τους νικητές ήταν οι Ολιβερ και Τζόουνς που πέτυχαν από 16 πόντους, ενώ από τους παίκτες του Ηρακλή πρώτος σκόρερ ήταν ο Παυλίδης. Καλή και χωρίς πολλά λάθη ήταν η διαιτησία των Σπυρίδωνος και Χατζή.

    Τα δεκάλεπτα: 16-19, 43-39, 55-59, 77-74

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Κορωνιός 4, Νόλαν 4, Μασλαρινός 15 (2), Σπανούλης 13 (2), Ολιβερ 16 (4), Τζόουνς 16 (1), Τσιάκος 9, Μαρμαρινός

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Μπάκναλ 9 (1), Ηλιάδης 14, Νικολαϊδης 6 (1), Τσιριγωτάκης, Παυλίδης 15 (3), Σχορτσιανίτης 9, Διαμαντίδης 11 (1), Κούβελας 10.

    [24] ΝΙΚΗ ''ΧΡΥΣΑΦΙ'' ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Άνετη νίκη πέτυχε το Περιστέρι επί του Πανιώνιου με 88-61, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 και ξέφυγε από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας.

    Ο Πανιώνιος μπήκε δυνατά και κατάφερε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ετσι στο πρώτο δεκάλεπτο πήρε το προβάδισμα με 7 πόντους. Όμως οι παίκτες του Περιστερίου είχαν αντίθετη άποψη. Ανέβασαν στο δεύτερο δεκάλεπτο την απόδοσή τους και μπόρεσαν με ηγέτη τον Παπαμακάριο να πετύχουν εύκολα καλάθια. Στην επανάληψη συνέχισαν την επέλασή τους και το τελευταίο σφύριγμα των διαιτητών Βορεάδη και Καρούση, βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν τους βαθμούς της νίκης.

    Τα δεκάλεπτα: 10-17, 34-34, 57-47, 88-61

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ: Κούρτοβιτς 20 (3), Παπαμακάριος 21 (4), Ραντοβάνοβιτς 1, Πελεκάνος 16 (1), Στιούαρτ 11, Γιοβανόφσκι 2, Γλυνιαδάκης 4, Χάτσον 11, Δορκοφίκης 2

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Φαλέκας 6 (1), Μελάς, Δεληγιάννης, Χέντερσον 17 (2), Γκότσης, Διαμαντόπουλος 13, Σκλάβος 14 (1), Μπέιλι 4, Αγαδάκος 3, Μπερνάρντ 4.

    [25] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ουάσιγκτον, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:08 UTC+2)

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους υπέβαλε στο κογκρέσο μια αισιόδοξη εκτίμηση της πορείας της αμερικανικής οικονομίας, αλλά παράλληλα προειδοποίησε πως ο ρυθμός ανάπτυξής της δεν είναι ικανοποιητικός. Στην ετήσια έκθεσή του για την οικονομία ο Αμερικανός πρόεδρος δίνει έμφαση στο ύψους 674 δισεκατομμυρίων δολαρίων σχέδιό του αναζωογόνησης, το οποίο βασίζεται κυρίως σε σαρωτικές φορολογικές απαλλαγές.

    Ο κ. Μπους αναφέρει πως η βάση της αμερικανικής οικονομίας εξακολουθεί να είναι γερή, με χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις, με χαμηλά δανειοδοτικά επιτόκια και με αύξηση της παραγωγικότητας. Παράλληλα όμως, λέει πως ένας υπερβολικά μεγάλος αμερικανών εξακολουθούν να ψάχνουν για δουλειά.

    Δημοκρατικά στελέχη του κογκρέσου υποστηρίζουν πως το σχέδιο του προέδρου Μπους θα αποβεί σε βάρος της οικονομίας και προς όφελος των πλουσίων.

    [26] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 8 Φεβρουαρίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν ότι ένα πέμπτο αεροπλανοφόρο σύντομα θα βρίσκεται καθοδόν για τον Περσικό Κόλπο.

    Πρόκειται, όπως μετέδωσε η "Φωνή της Αμερικής", για το αεροπλανοφόρο το USS Kitty Hawk το οποίο αναμένεται να λάβει τη σχετική διαταγή μέσα σε λίγες μέρες. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται τώρα στη ναυτική βάση της Γιοκοσούκα, στην Ιαπωνία, και θα προστεθεί στις 7 χιλιάδες στρατιώτες και 75 πολεμικά αεροπλάνα των ενόπλων δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών που ήδη βρίσκονται στη περιοχή του Περσικού.

    Τρία άλλα αεροπλανοφόρα, το Abraham Lincoln, το Constellation και το Truman ήδη βρίσκονται σε απόσταση βολής από το Ιράκ. Και ένα τέταρτο , το Theodore Roosevelt εξέπλευσε από την Καραϊβική με προορισμό την περιοχή του περσικού τη Τρίτη.

    Τις τελευταίες ώρες, η μοίρα 101 της αμερικανική αεροπορίας έλαβε διαταγή να μετακινηθεί και αυτή στην περιοχή του Περσικού, όπου θα ενώσει τις δυνάμεις της με τους άλλες 110 χιλιάδες στρατιώτες που ήδη βρίσκονται εκεί.

    [27] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΜΟ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΠΛΙΞ

    Ουάσιγκτον, 8 Φεβρουαρίου 2003 (19:59 UTC+2)

    Ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χάνς Μπλίξ, δήλωσε ότι το Ιράκ δείχνει πως καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές του διεθνούς οργανισμού. Πάντως, ο κ. Μπλίξ είπε, όπως μετέδωσε η "Φωνή της Αμερικής", ότι η ομάδα του θέλει να δεί περισσότερα δείγματα συνεργασίας κατά τη διάρκεια των προσεχών συνομιλιών με ιρακινούς αξιωματούχους.

    Τα σχόλια του κ. Μπλίξ, ακολουθούν την είδηση ότι το Ιράκ επέτρεψε, για πρώτη φορά, σε ιρακινό επιστήμονα να μιλήσει κατ' ιδίαν με τους επιθεωρητές του ΟΗΕ. Τέτοιες κατ' ιδίαν συνομιλίες αποτελούν βασική απαίτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο κ. Μπλίξ ηγείται κύκλου συνομιλιών στη Βαγδάτη σήμερα Σάββατο και την Κυριακή. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν αυτό που αποκάλεσε "παιχνίδια εξαπάτησης της τελευταίας στιγμής" από μέρους του Ιράκ.

    [28] ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βατικανό, 8 Φεβρουαρίου 2003 (16:59 UTC+2)

    Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της ιρακινής κυβέρνησης, Ταρέκ Αζίζ θα έχει την Παρασκευή ο Πάπας Ιωάννης Παύλος, ενώ αργότερα προγραμματίζεται συνάντησή και με τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν.

    Ο Ποντίφικας σε ομιλία του υποστήριξε ότι η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από εντάσεις και πολέμους και ότι ο κόσμος δοκιμάζεται από βία και μίσος, ενώ απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή πολέμου στο Ιράκ. «Δεν πρέπει ποτέ να παραιτηθούμε από αυτή την προσπάθεια, ακόμη και αν ο πόλεμος φαίνεται αναπόφευκτος", δήλωσε.

    [29] ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΓΚΑΦΑ ΣΕ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:45 UTC+2)

    Aντέγραψαν τη φοιτητική διατριβή, πρόσθεσαν ορισμένες πληροφορίες και ιδού: H περίφημη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών της Bρετανίας για το οπλοστάσιο του Iράκ ήταν έτοιμη. Tο τραγικό ατόπημα, που ισοδυναμεί τουλάχιστον με απόπειρα καταστρατήγησης της διεθνούς κοινής γνώμης, παραδέχθηκε χθες η κυβέρνηση της Bρετανίας που αναγνώρισε ότι κάποια αποσπάσματα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στον συντάκτη τους, που πάντως καμία σχέση δεν είχε με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

    Όπως εξηγεί ο Γκλεν Pανγκουάλα, του Πανεπιστημίου Kέμπριτζ, οι 11 από τις 19 σελίδες της έκθεσης είναι πιστή αντιγραφή φοιτητικών διατριβών. Tο μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από αποσπάσματα έρευνας του Iμπραχήμ αλ-Mαρασί, του Kέντρου Mελετών του Mοντερέι της Kαλιφόρνιας, η οποία είχε δημοσιευτεί τον Σεπτέμβριο στο Middle East Review of International Affairs. O αλ-Mαρασί βεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση ουδέποτε επικοινώνησε μαζί του, ούτε ζήτησε την άδεια για την επαναδημοσίευση της πνευματικής του ιδιοκτησίας.

    Οι τελευταίες πληροφορίες

    Kι όμως. H έκθεση «πουλήθηκε» ως «οι τελευταίες πληροφορίες για το οπλοστάσιο του Iράκ, βάσει των πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών». Στην έκθεση αναφέρθηκε και ο υπουργός Eξωτερικών των HΠA Kόλιν Πάουελ στην ομιλία του στο Συμβούλιο Aσφαλείας την Tετάρτη. Kαι η έκθεση τελικά, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα πιστό αντίγραφο, τόσο πιστό που φέρει τα ίδια γραμματικά και ορθογραφικά λάθη!

    «Eάν το έργο των μυστικών υπηρεσιών αφορά έρευνα στο διαδίκτυο, τότε θέτει εν αμφιβόλω την αλήθεια των κυβερνητικών ισχυρισμών», δηλώνει ο Pανγκουάλα. H αποκάλυψη, από το Kανάλι 4 της βρετανικής τηλεόρασης, έχει προκαλέσει πανδαιμόνιο στο πολιτικό κόσμο. «H αποκάλυψη ενισχύει τη γενική εντύπωση ότι είμαστε δέκτες ενός κυκεώνα ισχυρισμών», δήλωσε εξοργισμένος ο υφυπουργός Aμυνας, Πήτερ Kιλφόιλ, ενώ η βουλευτής των Eργατικών, Γκλέντα Tζάκσον, κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι ψεύδεται ενώπιον του Kοινοβουλίου.

    [30] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΩΣΤΗ ΜΟΣΚΩΦ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:33 UTC+2)

    Στον αξέχαστο Κωστή Μοσκώφ, είναι αφιερωμένη η βραδιά, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (7.30 μμ), στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας (Γρ. Λαμπράκη 4). Μια εκδήλωση μνήμης και τιμής στον οραματιστή ιστορικό, φιλόσοφο, ποιητή, «πρέσβη» του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, ο οποίος στη σύντομη ζωή του πρόσφερε πολλά στα Γράμματα, στον πολιτισμό, στον τόπο μας, καταθέτοντας και ένα πολυσήμαντο και πολύπλευρο συγγραφικό (ιστορικό, φιλοσοφικό, ποιητικό, μεταφραστικό) έργο.

    Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Αντώνης Φωστιέρης, ποιητής και συνεκδότης του περιοδικού «Λέξη», ενώ κείμενα και ποιήματα του Κωστή Μοσκώφ θα διαβάσει η σύζυγός του Πόπη Μοσκώφ. Επίσης, τραγούδια θα ερμηνεύσει η Μελίνα Τανάγρη, ενώ οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οπτικά ντοκουμέντα από συζητήσεις του Μοσκώφ με το κοινό στο «Καφέ Παράσταση».

    [31] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:32 UTC+2)

    Αρχίζει τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα», που διοργανώνουν το Γαλλικό Ινστιτούτο και η ΓΓ Λαϊκής Επιμόρφωσης στο Ινστιτούτο (Σίνα 31). Φέτος συνεργάζονται το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα προβληθεί μεγάλο αφιέρωμα στο μεταπολεμικό ιταλικό ντοκιμαντέρ, με ταινίες των Αντονιόνι, Τζουρλίνι, Ρίζι, Μαζέλι, Κομαντσίνι, Βαντσίνι, Ελμέρ. Επίσης θα προβληθούν ντοκιμαντέρ σύγχρονων Ελλήνων και Γάλλων σκηνοθετών και μεγάλο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ του νέου τσίρκου. Πρόκειται για ταινίες που αναφέρονται στη ζωή των ανθρώπων του τσίρκου. Επιπλέον, ως συνέχεια των περσινών προβολών ταινιών από τη Λ. Αμερική και την Ασία, φέτος θα προβληθούν ταινίες από: Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιράν, Ιορδανία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία, Υεμένη. Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 16/2.

    [32] ΕΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:30 UTC+2)

    Το ασύλληπτο, για τα μέχρι τότε δεδομένα, κατόρθωμα του μεγάλου Ελληνα μηχανικού, Μαρίνου Χαρμπούρη, ο οποίος μετέφερε με πρωτοποριακές μεθόδους τον τεράστιο βράχο των 2.000 τόνων που πάνω του στήθηκε το γνωστό άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου στην Πετρούπολη, «ζωντανεύει» με έκθεση που διοργανώνουν το ΤΕΕ και η Εταιρεία Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας, στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Φεβρουάριος - Μάρτιος).

    Με τη βοήθεια ομοιωμάτων του βράχου και των ιδιοφυών κατασκευών του μηχανικού, με σχέδια και με μια ταινία που αναπαριστά το μεγάλο κατόρθωμα, οι επισκέπτες της έκθεσης θα γνωρίσουν την προσωπικότητα του Μ. Χαρμπούρη και τις λεπτομέρειες μεταφοράς του βράχου, από ένα βάλτο της Φινλανδίας στην Πετρούπολη, διανύοντας μια απόσταση 20 χιλιομέτρων! Ο Χαρμπούρης υπερηφανευόταν για το έργο του, αλλά και για το ότι αυτό επιτεύχθηκε χωρίς να χαθούν ανθρώπινες ζωές, κάτι πρωτοφανές για εκείνη την εποχή και όχι μόνο.

    Ο Μ. Χαρμπούρης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1729. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια. Το 1759 πάει στη Βιέννη και καταλήγει στην Αγία Πετρούπολη. Γίνεται αξιωματικός του Σώματος Μηχανικών του ρωσικού στρατού και υπασπιστής του στρατηγού Μπέτσκι, αρμόδιου για την κατασκευή δημόσιων κτιρίων. Ο Κεφαλλονίτης μηχανικός εντυπωσίασε για πρώτη φορά, όταν κατασκεύασε το μεγάλο, σε όγκο και ύψος, ατελιέ του γλύπτη Φαλκονέ. Ενάντια στις προβλέψεις ότι το κτίριο θα κατέρρεε με τον πρώτο δυνατό άνεμο, αυτό δεν έγινε.

    Η εντυπωσιακότερη επιτυχία του Χαρμπούρη ήταν η λύση που έδωσε για τη μεταφορά του τεράστιου βράχου από τη Φινλανδία στην Πετρούπολη, για να γίνει η βάση του αγάλματος του Μ. Πέτρου, το οποίο φιλοτέχνησε ο Φαλκονέ. Ο Χαρμπούρης απέρριψε κάθε γνωστό μηχανισμό κύλησης και κατασκεύασε δικό του. Το μοντέλο του μηχανισμού εγκρίθηκε, παρά τη νέα καχυποψία των κύκλων των τεχνικών, για την αποτελεσματικότητά του. Εκτός από τον μηχανισμό κύλησης, ο Χαρμπούρης επινόησε και εφάρμοσε πολλές πρωτοποριακές λύσεις και για τη χερσαία μεταφορά του βράχου (ανοίγοντας δρόμο που δεν υπήρχε και εκμεταλλευόμενος τον πάγο) και για τη θαλάσσια μεταφορά, με τη βοήθεια μιας πλατφόρμας που στήριζαν δύο μεγάλα πολεμικά πλοία. Ο ίδιος επέβλεψε κάθε στάδιο της επιχείρησης και έμενε στο εργοτάξιο των 400 και πλέον εργατών που χρησιμοποιήθηκαν στη μεταφορά. Η επιχείρηση ξεκίνησε το χειμώνα του 1768 και στις 22 Σεπτέμβρη 1770, ο βράχος βρισκόταν στην πλατεία όπου θα στηνόταν το άγαλμα.

    Το κατόρθωμά του ξεπέρασε τα σύνορα της Ρωσίας, έγινε θρυλικό και αποτέλεσε και το υλικό για το βιβλίο του Χαρμπούρη, το οποίο εξέδωσε στο Παρίσι (1777). Αντίθετα, το τέλος του μεγάλου μηχανικού ήταν άδοξο: σφαγιάστηκε και ληστεύτηκε από Ελληνες εργάτες του, στο πρότυπο αγρόκτημά του στην Κεφαλονιά, 14 χρόνια μετά το κατόρθωμά του.

    [33] ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Τριάντα εννέα έργα σημαντικών Ελλήνων ζωγράφων της περιόδου 1830 - 1930, περιλαμβάνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, που εγκαινιάζεται στις 18 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Με τίτλο «Η γένεση της νεότερης ελληνικής ζωγραφικής», θα εκτεθούν 39 συνολικά έργα, από τα οποία τα 26 ανήκουν στη συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδας και τα 13 στην Εθνική Πινακοθήκη και σε ιδιωτικές συλλογές. Πρόκειται για έργα των: Ν. Γύζη, Γ. Ιακωβίδη, Ν. Λύτρα, Κ. Μαλέα, Σπ. Παπαλουκά, Κ. Παρθένη, Γ. Τσαρούχη, Θ. Βρυζάκη, Κ. Βολανάκη, Ι. Αλταμούρα, Ν. Ζαχαριά κ.ά. Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευκαιρία του εορτασμού των 75 ετών της Τράπεζας της Ελλάδας.

    [34] "ΙΧΝΗ: ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ"-15η PHOTOSYNKYRIA

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2003 (11:50 UTC+2)

    Υπό τον γενικό τίτλο «Ίχνη: Αντικείμενο και Παρελθόν» αρχίζει στις 15 Φεβρουαρίου η 15η Photosynkyria.Οι ατομικές εκθέσεις της 15ης Photosynkyria που εκδηλώνονται με άξονα την αναπαράσταση του αντικειμένου περιλαμβάνουν έργα των :Barbara Crane, Viktor Koen, Eberhard Grames, Angela Moore, Jean Dieuzaide, Chema Madoz, Όλγα Καλούση, Νικολέτα Ζήση, Μαρή Εμπειρίκου , Θοδωρή Τέμπου , Χάρη Ζεβλάρη και άλλων καλλιτεχνών.

    Ο Γιάννης Σταθάτος αντίστοιχα επιμελείται μία διεθνή ομαδική έκθεση με τίτλο «Αρχαιολογίες» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζοντας τη φωτογραφία και την αρχαιολογία ως δύο συστήματα επανάκτησης του παρελθόντος αλλά και ταξινόμησης ορισμένων πτυχών του κόσμου. Στην έκθεση μετέχουν οι: Λίζη Καλλιγά, Ελίνη Μαλιγκούρα, Εριέτα Αττάλη, Θωμάς Γερασόπουλος, Άρις Γεωργίου, Joan Fontcuberta, Ian Walker, Antony Hernadez και Keith Arnatt. Στο ίδιο πλαίσιο της ευρύτερης σχέσης αρχαιολογίας και φωτογραφίας παρουσιάζονται επίσης και οι εκθέσεις δύο σημαντικών Ιταλών φωτογράφων , του Gabriele Basilico στο Πολιτιστικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας και του Vasco Ascolini στο Γενί Τζαμί.

    Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παρουσιάζεται μια ομαδική έκθεση που προσεγγίζει την έννοια του αντικειμένου μέσα από έργα της μόνιμης συλλογής του Μουσείου. Η έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Γιάννη Στυλιανού , Vasco Ascolini, Sean Kernan, Γιώργου Δεπόλλα, Στέλιου Ευσταθόπουλου, Πάνου Βαρδόπουλου, Νατάσσας Μαρκίδου.

    Το εκθεσιακό πρόγραμμα εμπλουτίζεται με μία ακόμη ομάδα εκθέσεων που πραγματεύονται ελεύθερα φωτογραφικά θέματα χωρίς να στεγάζονται κάτω από μια κοινή θεματική. Το πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μεταξύ άλλων εκθέσεις των Παύλου Γιαταγαντζίδη, Μανόλη Μαραγκούλη, Μανόλη Πρινιανάκη, Ιωάννας Φωτιάδου και άλλων καλλιτεχνών.

    Τέλος η 15η Photosynkyria συνεχίζοντας μια παράδοση ετών στις εκδηλώσεις λόγου στις 21 Φεβρουαρίου (10πμ) διοργανώνει στο Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σειρά διαλέξεων με ομιλητές τους Mattias Harder, Kai-Olaf Hesse, Barbara Crane, Angela Moore και Ian Walker.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 February 2003 - 19:14:17 UTC