Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ
  • [02] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1985
  • [03] ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ
  • [05] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ
  • [06] Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [07] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
  • [08] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
  • [09] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΡΙΕΛΛΗ
  • [10] ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΖΗΤΑ
  • [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ "17Ν" ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
  • [13] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΚΤΩ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΡΚΩΝ
  • [14] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ
  • [15] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [16] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΝΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΤΟΜΩΝ
  • [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [20] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΕΒΕΝΠΟΡΤ
  • [21] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
  • [22] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

  • [01] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΦΙΕΡΩΣΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ

    Μόναχο, 9 Αυγούστου 2002 (22:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    Στην Ελλάδα και στους Ελληνες αφιέρωσε το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στον τελικό των 200μ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Στίβου που διεξάγεται στο Μόναχο, ο Κώστας Κεντέρης.

    Δήλωσε πολύ ευτυχισμένος και πολύ χαρούμενος.

    Επισήμανε πως ένας πρωταθλητής δεν σταμάτει στο σήμερα και πως εύχεται και θέλει να συνεχίσει το ίδιο καλά και να είναι παρών σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα.

    Ο Κώστας Κεντέρης αναφέρθηκε και στους Ελληνες της Γερμανίας που κατέκλυσαν το στάδιο του Μονάχου για να τον εμψυχώσουν στην προσπάθειά του: «Όμορφες στιγμές να δίνεις χαρά στους Έλληνες του εξωτερικού, που είναι δύο φορές Ελληνες», τόνισε.

    «Ο πρωταθλητισμός θέλει πολύ δουλειά. Θέλω να ευχαριστήσω τα άτομα που είναι κοντά μου και με αγαπάνε, παρά τις παραξενιές μου, όσο ιδιότροπος και αν είμαι», υπογράμμισε.

    Όσον αφορά στον αποψινό του αγώνα σημείωσε: «Όταν ήρθα στους αγώνες ο Χρήστος, ο προπονητής μου, μού είπε, 'στην ουσία τρέχεις εσύ με το χρονόμετρο'. Το χρονόμετρο είναι απρόσωπο όμως, εγώ θέλω αντιπάλους, θέλω συναγωνισμό. Σήμερα υπήρχαν οι αντίπαλοι και μόνο με τη σκέψη αυτή πήγα καλύτερα».

    Αποκάλυψε δε, ότι μετά την πρώτη κούρσα στα προκριματικά είχε ένα μικρό πρόβλημα στον αχίλλειο τένοντα: «Πονούσα και δεν τολμούσα να το πω ούτε στον εαυτό μου, ούτε στον προπονητή μου, ούτε σε κανέναν», είπε.

    «Με αξίωσε ο Θεός και έχω κερδίσει τρεις πολύ μεγάλες διοργανώσεις, την Ολυμπιάδα, το παγκόσμιο πρωτάθλημα και τώρα τον ευρωπαϊκό τίτλο. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Εχω κουραστεί πάρα πολύ στη ζωή μου για να φτάσω εδώ που έχω φτάσει», κατέληξε.

    [02] ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΨΑΧΝΑΝ ΤΟΝ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1985

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (12:10 UTC+2)

    Δεκαεπτά ολόκληρα χρόνια βρίσκονται στο κυνήγι του υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενου των Ελληνικών Διωκτικών Αρχών, Δημήτρη Κουφοντίνα, οι Αμερικανοί, οι οποίοι, μάλιστα, είχαν συστήσει ειδικό κλιμάκιο για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του, χωρίς όμως, οι έρευνες να αποδώσουν καρπούς.

    Τα παραπάνω υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «Τα Νέα», τονίζοντας ότι αφορμή για την αναζήτηση του «Λουκά» της «17 Νοέμβρη» ήταν η έκρηξη βόμβας σε τράπεζα της οδού Πανόρμου, στους Αμπελοκήπους, όταν περίοικοι είχαν συγκρατήσει τον αριθμό ενός αυτοκινήτου που όπως απεδείχθη ανήκε στον πατέρα του Κουφοντίνα.

    [03] ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 10 Αυγούστου 2002 (20:36 UTC+2)

    Παρά την απόφαση της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Σερβίας, σύμφωνα με την οποία, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, στην έδρα του κόμματός του, του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), στο Βελιγράδι άρχισε από το πρωί εκστρατεία συλλογής υπογραφών πολιτών για την υποψηφιότητά του.

    Ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPS Οσκαρ Κόβατς υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για συμβολική κίνηση στήριξης του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

    "Με την ενέργεια αυτή ικανοποιούμε το αίτημα των στελεχών μας, ενός αριθμού πολιτών και εφαρμόζουμε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής μας", επισήμανε.

    Ο κ. Κόβατς είπε ότι δεν είναι παράλογη η απόφαση του κόμματος να προτείνει υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές κάποιον που είναι στη φυλακή, σημειώνοντας ότι ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς μπορεί να είναι στη φυλακή, αλλά δεν έχει καταδικαστεί, έχει πολιτικά δικαιώματα στη Γιουγκοσλαβία.

    [04] ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΟΣ: ΕΥΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΕΠΙ ΤΩΝ ΛΥΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2002 (20:10 UTC+2)

    Εύκολο απόγευμα πέρασε ο Παναθηναϊκός στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση για τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Με τέρματα των Κωνσταντινίδη και Κωνσταντίνου οι "πράσινοι", σε αγώνα για την α' φάση του κυπέλλου Ελλάδος, επικράτησαν στη Θεσσαλονίκη των Λύκων με 2 - 0, παρουσιάζοντας μία πολύ καλή εικόνα, ειδικά στο α' ημίχρονο.

    Λύκοι: Τσικμίσογλου, Ν. Παππάς, Κ. Γεωργιάδης, Παπαχρήστος, Σαμαράς, Σιαμπάνης, Λαδάκης, Η. Γεωργιάδης (65' Μανίκας), Μπερεσβίλι (60' Παπαδόπουλος), Καλόγηρος (74' Π. Παππάς), Τσιλιγκερίδης.

    Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Μικάελσεν, Φύσσας, Γκούμας, Κυργιάκος, Κωνσταντινίδης, Κόλκα (46' Μπόατενγκ), Μπασινάς, Λίνκαρ (58' Σεϊταρίδης), Κωνσταντίνου, Ολισαντέμπε (59' Βαζέχα).

    [05] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΧΟΡΗΓΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΣΤΟ ICC

    Ουάσιγκτον, 10 Αυγούστου 2002 (20:04 UTC+2)

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι οι χώρες που επικυρώνουν τον θεσμό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) και δεν αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην εκδίδουν σε αυτό Αμερικανούς, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τη μη χορήγηση οποιασδήποτε αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, γράφουν σήμερα οι "New York Times".

    Η απειλή αυτή έγινε στο πλαίσιο του νέου αντιτρομοκρατικού νόμου που υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Ωστόσο αυτή η απειλή δεν αφορά τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και τους κύριους μεγάλους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, αναφέρει η εφημερίδα.

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το πρώτο διεθνές διαρκές δικαστήριο που έχει αναλάβει την εκδίκαση υποθέσεων γενοκτονίας, εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ιδρύθηκε την 1η Ιουλίου στη Χάγη, σε ατμόσφαιρα όχι και τόσο πανηγυρική, καθώς οι ΗΠΑ ήρθαν αντιμέτωπες με τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, επειδή ζητούν να μην εκδίδονται στο δικαστήριο αυτό οι Αμερικανοί στρατιώτες που μετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις ή σε ειρηνευτικές αποστολές.

    [06] Ο ΒΟΥΚ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 10 Αυγούστου 2002 (19:52 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO) Βουκ Ντράσκοβιτς, θα είναι υποψήφιος στις σερβικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 29 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.

    Σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι "ο Βουκ Ντράσκοβιτς ως πρόεδρος του SPO την τελευταία δεκαετία ήταν σύμβολο του αγώνα για τη δημοκρατία, πρωτεργάτης και επικεφαλής όλων των συμμαχιών της αντιπολίτευσης, διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων".

    [07] ΠΓΔΜ: ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΑΠΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

    Σκόπια, 10 Αυγούστου 2002 (19:05 UTC+2)

    Αστυνομικοί απέτρεψαν τρομοκρατική ομάδα να ναρκοθετήσει τη νέα γέφυρα στον ποταμό Βαρδάρη (Αξιό) στον αυτοκινητόδρομο Σκοπίων - Τετόβου, κοντά στο χωριό Κόντοβο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου "χάρη στα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στους οδικούς άξονες και σε στρατηγικά σημεία η αστυνομία κατάφερε να εμποδίσει την ανατίναξη της γέφυρας από τρομοκρατική ομάδα".

    Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι όταν οι ένοπλοι αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικών άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα να τραυματιστεί 22χρονος αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Σκοπίων. Σύμφωνα με τους γιατρούς τα τραύματά του δεν είναι σοβαρά.

    Μετά το περιστατικό η αστυνομία ενίσχυσε τις περιπολίες και διεξάγει εξονυχιστικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

    Το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ εκτιμά ότι "το περιστατικό εντάσσεται στην προαναγγελθείσα κλιμάκωση των τρομοκρατικών ενεργειών από τον αποκαλούμενο "Στρατό της Δημοκρατίας Ιλιρίντα" (ARI) και επισημαίνει ότι θα συνεχιστεί η στενή παρακολούθηση της δράσης ένοπλων τρομοκρατικών ομάδων με στόχο την εξουδετέρωσή τους".

    Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών για δράση εξτρεμιστικών κύκλων στη χώρα και συγκεκριμένα του λεγόμενου ''Εθνικού Μετώπου για την απελευθέρωση και την ενοποίηση των αλβανικών εδαφών'', στο πλαίσιο του οποίου δρα και ο ''Στρατός της Δημοκρατίας Ιλιρίντα'' (ARI).

    [08] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (18:44 UTC+2)

    Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά στο Οίτυλο Λακωνίας στη θέση Σκαμνάκια. Επί τόπου βρίσκεται μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, ενώ από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

    Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες και δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    [09] ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΡΙΕΛΛΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Την απώλεια ενός επίλεκτου στελέχους του, τού, μέχρι πρότινος, Δημάρχου Κομοτηνής, Γιώργου Παπαδριέλλη, που "έφυγε" πρόωρα θρηνεί το ΠΑΣΟΚ.

    "Ο Γιώργος Παπαδριέλλης κόσμησε το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πολύχρονη, δημιουργική συμβολή τόσο στην Κομοτηνή στην οποία υπήρξε Δήμαρχος για δώδεκα χρόνια, όσο και γενικότερα στους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς.

    Η ζωή του συνδέθηκε με τη μεγάλη, καινοτόμο, συστηματική συμβολή του στην αναμόρφωση και αναβάθμιση της Κομοτηνής που τόσο αγάπησε. Η συνέπεια, οι δημοκρατικοί αγώνες του, το ήθος, η ανθρωπιά και η ευαισθησία του εκτιμήθηκαν από το λαό της Κομοτηνής που του έδειξε την αγάπη και την εμπιστοσύνη του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Κομοτηνή, η Θράκη και ολόκληρη η Ελλάδα έχασαν ένα θαυμάσιο άνθρωπο, ένα σπουδαίο αγωνιστή, ένα πολύ δημιουργικό στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της προοδευτικής παράταξης. Στην οικογένειά του αυτές τις δύσκολες και οδυνηρές στιγμές εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια μας", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    [10] ΑΜΕΣΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ ΖΗΤΑ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (18:16 UTC+2)

    "Οι καταγγελίες για κακοποίηση στρατιωτών, που υπηρετούν στη Μονάδα της Κω, όπου διεξάγονται ανακρίσεις, συνιστούν μείζον θέμα παράνομης και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς προς Ελληνες πολίτες, που εκπληρώνουν τις κατά το Σύνταγμα υποχρεώσεις τους προς την Πατρίδα", δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Εθνικής Αμυνας της Ν.Δ. Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος υπογράμμισε ότι "ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υποχρεούται να διατάξει άμεσα τη διερεύνηση του θέματος, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες και να καταλογισθούν ευθύνες".

    "Για άλλη μια φορά, καλούμε την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει το κλίμα ηρεμίας, που, από δική της υπαιτιότητα, διαταράχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις, τις οποίες οφείλει να στηρίξει, ώστε τα στελέχη τους να αφοσιωθούν απρόσκοπτα στην εκπλήρωση της υψηλής τους αποστολής", επισήμανε.

    [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (18:11 UTC+2)

    Τα συγχαρητήριά του στον Κώστα Κεντέρη για την κατάκτηση του Χρυσού μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανοικτού Στίβου στο Μόναχο εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Ο Κώστας Κεντέρης με τη νέα, σπουδαία του διάκριση απέδειξε περίτρανα ότι δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους δρομείς όλων των εποχών. Το υψηλό του ήθος, η σοβαρότητα και η αγωνιστικότητά του, τον έχουν αναγάγει σε πρότυπο δράσης και συμπεριφοράς για τη νέα γενιά στη χώρα μας. Μας κάνει όλους υπερήφανους", δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    "Εύχομαι ολόψυχα στον Κώστα Κεντέρη υγεία και καλή συνέχεια, ώστε να κατακτήσει, με την ίδια ευκολία που χαρακτηρίζει ως τώρα τους θριάμβους του, το Χρυσό μετάλλιο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας", τόνισε.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ "17Ν" ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (18:01 UTC+2)

    Τους συγγενείς τους δέχτηκαν σήμερα οι κρατούμενοι στις ανδρικές και γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού που κατηγορούνται για συμμετοχή στη "17 Νοέμβρη".

    Από τη 1 μετά το μεσημέρι συναντήθηκαν με τους συγγενείς τους οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος, Θεόλογος Ψαραδέλης, Παύλος και Θωμάς Σερίφης, οι αδελφοί Ξηρού, ο Διονύσης Τζωρτζάτος και ο Κώστας Τέλλιος.

    Εξερχόμενοι από τις φυλακές οι συγγενείς των κρατουμένων δεν θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, εκτός από τη σύζυγο του Θεολόγου Ψαραδέλη, η οποία εξέφρασε, όπως και τις δύο προηγούμενες φορές που είχε επισκεφτεί το σύζυγό της, παράπονα για τη διατροφή του και την καθαριότητα του κελιού του. Τόνισε ακόμη ότι, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή να τους δοθούν οι δικογραφίες, αυτό ακόμη δεν έχει γίνει.

    [13] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΚΤΩ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΘΥΜΑΤΑ ΝΑΡΚΩΝ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2002 (17:57 UTC+2)

    Οκτώ Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στην Τσετσενία, από νάρκες που είχαν τοποθετήσει αυτονομιστές αντάρτες, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας, τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ανατινάχτηκε από νάρκη στο δρόμο του Σερτζέν-Γιουρτ, 35 χλμ. νοτιοανατολικά του Γκρόζνι.

    Αλλοι δύο Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Σερτζέν-Γιουρτ από έκρηξη νάρκης την ώρα που επιθεωρούσαν την περιοχή, ενώ στο Σατόι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν ενώ αφαιρούσαν νάρκες από ένα δρόμο.

    [14] ΤΡΙΑΝΤΑ ΕΠΤΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΟΔΡΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2002 (17:42 UTC+2)

    Τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε τη νότια Ρωσία, όπου παραθεριστικά χωριά στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας σαρώθηκαν από νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές και επλήγησαν από ανεμοστρόβιλο, όπως έγινε σήμερα γνωστό από το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν τα πτώματα 37 ανθρώπων που παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χείμαρρους στην περιοχή Κρασνοντάρ τις τελευταίες μέρες και ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων. Σύμφωνα με τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τα 37 θύματα ήταν τουρίστες, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar- Tass τα σωστικά συνεργεία κατόρθωσαν να ανασύρουν ζωντανούς 32 ανθρώπους.

    Από την πρωτοφανή κακοκαιρία καταστράφηκαν 100 σπίτια και κατασκηνώσεις, κατέρρευσαν 20 γέφυρες και παρασύρθηκαν αυτοκίνητα. Τεράστιες είναι οι υλικές ζημιές σε δρόμους, σιδηροδρομικούς άξονες και ενεργειακά δίκτυα.

    Από το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων ανακοινώθηκε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι αναμένεται βελτίωση του καιρού.

    Σε έκτακτη σύσκεψη στο Κρεμλίνο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολές στους υπουργούς να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια στην πληγείσα περιοχή.

    [15] ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2002 (17:34 UTC+2)

    Μείωση της τάξης του 7,22% παρουσιάζουν τα έσοδα από τον τουρισμό στην Κύπρο κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002, σε σύγκριση την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, μειωμένα παρουσιάστηκαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2002 τα έσοδα από το τουρισμό, τα οποία ανήλθαν σε 445.474.355 λίρες σε σύγκριση με 480.126.583 λίρες την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Οι τουριστικές αφίξεις ανήλθαν σε 1.017.366 το πρώτο εξάμηνο του 2002 σε σύγκριση με 1.170.323 την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας μείωση 13,07%.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2002 (17:30 UTC+2)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αναφερόμενος στην "καταδίκη" του Αρχισυντάκτη της "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ενέρ, έκανε λόγο για "ντροπή", χαρακτηρίζοντας την "απόφαση" αποτέλεσμα προκατάληψης.

    Ως λυπηρή και ατυχή χαρακτήρισε την "καταδίκη" των Λεβέντ και Ενέρ ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    Εξάλλου, τουρκοκυπριακές συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αναφέρονται στην ελευθερία του Τύπου και προβάλλουν εισηγήσεις για "νομοθετική ρύθμιση" της ελευθερίας του Τύπου, προκειμένου να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2002 (17:28 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα χθες βράδυ, οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι προσεχείς προεδρικές εκλογές, η "φυλάκιση" του Αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" από το κατοχικό καθεστώς, η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, η κρίση στην Εκκλησία και διάφορα εσωτερικά θέματα απασχολούν κατά κύριο λόγο τις σημερινές εφημερίδες της Κύπρου.

    Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Ενα νέο 'οδικό χάρτη'", γράφει ότι οι "15" της ΕΕ θα ετοιμάσουν νέο "οδικό χάρτη" για την Τουρκία, που θα παρουσιαστεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και στον οποίο να υπάρχει αναφορά για το πότε θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η φόρμουλα αυτή κρίνεται η πλέον εφικτή, προσθέτει η εφημερίδα, καθώς μέχρι τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης δεν αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στις μεταρρυθμίσεις και επειδή οι "15" δεν θέλουν να δώσουν στη Τουρκία κάθετα αρνητική απάντηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι "ο Τάσσος Παπαδόπουλος "διαβλέποντας ότι οι πιθανότητες επιτυχίας μειώνονται, υποχρεώθηκε να βγει στην αναζήτηση άλλων κομμάτων που θα τον υποστηρίξουν".

    "Η Μάχη", υπό τον τίτλο "Επεκτείνεται η φωτιά στην Εκκλησία", γράφει ότι η γνωμάτευση του ιατροσυμβουλίου για την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, όχι μόνο δεν καταλάγιασε το σάλο στους κόλπους της Εκκλησίας, αλλά πυροδότησε νέα έξαρση αντιδικίας που παίρνει διαστάσεις και σε άλλες δραστηριότητες των ιεραρχών μας. Προσθέτει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου μίλησε για "πέμπτη φάλαγγα" που δεν επιτρέπει σύγκληση της Ιεράς Συνόδου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να δημιουργηθεί "καρτέλ" στα αρτοσκευάσματα και στο γάλα από τις μεγάλες εταιρείες και πρόσθεσε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει υγιής ανταγωνισμός όσον αφορά τις δύο αυτές κατηγορίες προϊόντων.

    Ο "Πολίτης", κάτω από τον τίτλο "Σκευωρία για να μας φιμώσουν", φιλοξενεί δήλωση του Οσμάν Λεβέντ, αδελφού του φυλακισμένου Αρχισυντάκτη της τ/κ εφημερίδας "Αφρίκα", με την οποία καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς ότι κατασκεύασε άλλη μια σκευωρία εναντίον της εφημερίδας και των δημοσιογράφων της, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι διεθνείς αντιδράσεις γύρω από την υπόθεση είναι πολύ ισχυρές. Ο Οσμάν Λεβέντ, γράφει η εφημερίδα, πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει κατανοητό από το καθεστώς Ντενκτάς ότι η Ευρώπη δεν ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία εκφράζουν φόβους για νέα δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, η οποία να παραπέμπει σε αναγνώριση (acknowledgement) τους ψευδοκράτους και να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με τη δήλωση της 12ης Σεπτεμβρίου 2000.

    "Η Σημερινή", κάτω από τον τίτλο "'Φαρμάκι' τα φάρμακα", γράφει ότι εκατοντάδες φάρμακα στην Κύπρο έχουν τιμές που "καίνε και αφαιμάσσουν οικονομικά τον Κύπριο καταναλωτή". Προσθέτει ότι στην Ελλάδα τα φάρμακα είναι μέχρι 450% φθηνότερα και 50% σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και ότι οι ασθενείς διαμαρτύρονται έντονα για τα "υπέρογκα χρηματικά ποσά" που αναγκάζονται να πληρώνουν, ζητώντας τη λήψη δραστικών μέτρων προκειμένου να μειωθεί η τιμή των φαρμάκων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εργατική ειρήνη στις τράπεζες "βρίσκεται και πάλι στον αέρα", αφού η κατάπαυση του πυρός που επιτεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη φαίνεται για την ώρα προσωρινή ενόψει της συζήτησης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

    "Ο Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Μια κυριαρχία σε τρία επίπεδα", γράφει ότι αυτή τη φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα αρκεστεί στις εκκλήσεις προς τα δύο μέρη για να μειώσουν τις αποστάσεις που τους χωρίζουν. Προσθέτει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, ο ΓΓ του ΟΗΕ στις 6 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι προτίθεται να θέσει επί τάπητος το πιο δύσκολο ζήτημα από την ημερήσια διάταξη του Κυπριακού, την κυριαρχία, επί του οποίου θα καταθέσει συγκεκριμένες ιδέες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι είναι ορθή η παρατήρηση του Συνδέσμου Καταναλωτών ότι η χρέωση ηλεκτρισμού για το δίμηνο Μαρτίου - Μαϊου έγινε στη βάση υπολογιζόμενης τιμής καυσίμων 82,30 λίρες τον μετρικό τόνο που ίσχυε το δίμηνο Μαϊου - Ιουλίου αντί 72,75 λίρες που ήταν η πραγματική τιμή των καυσίμων.

    Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Χρησιμοποιούν το ΠΑΣΟΚ", γράφει ότι η συνεχής επίκληση από μέρους του ΚΙΣΟΣ των σχέσεων που διατηρεί με το ΠΑΣΟΚ, με αναφορές που παραπέμπουν ευθέως σε υποστήριξη του ελλαδικού κυβερνώντος κόμματος προς την υποψηφιότητα Ομήρου στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκομιστούν εκλογικά οφέλη, προκαλεί αντιδράσεις. Προσθέτει ότι τόσο ο υποψήφιος Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος όσο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επέκριναν τη στάση του ΚΙΣΟΣ, τονίζοντας ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα ελληνικού και κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες του Μονάχου με χρόνο 19,85 "κέρδισε τον Αίολο" κάνοντας νέο ρεκόρ αγώνων και φυσικά πανελλήνιο ρεκόρ.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα της ότι στην Βρετανία η Αστυνομία κατευθύνει τις έρευνες της για την ανεύρεση των δύο μαθητριών που εξαφανίστηκαν στους χρήστες του διαδικτύου καθώς διαπιστώθηκε ότι πριν την εξαφάνισή τους είχαν κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτιμάται ότι οι δύο μαθήτριες απήχθηκαν από κάποιον που τις προσέγγισε μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στην Κύπρο αυξάνεται σύμφωνα με τον Διευθυντή του θεραπευτικού κέντρου "Τόλμη" Γιώργο Πογιατζή, ο οποίος είπε ότι ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια και κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών που παράγονται από το όπιο έχει αυξηθεί.

    Η οικονομική εφημερίδα "Νέος Τύπος", κάτω από τον τίτλο "Μετάθεση στόχων", γράφει στο κύριο θέμα της ότι η ύφεση στην οικονομία και τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η διεθνής αρνητική κατάσταση και οι επιπτώσεις από τα συσσωρευμένα προβλήματα του "μεγάλου σκανδάλου στο Χρηματιστήριο", θα επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στο ενταξιακό και μεταενταξιακό πρόγραμμά της Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παρασκηνιακή συνεννόηση απέτρεψε την αναπομπή του Νόμου για το επίδομα τέκνου. Η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες της, προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Υπουργός Οικονομικών και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ βρήκαν λύση για την αναπλήρωση του πρόσθετου κόστους που επιφέρει ο Νόμος.

    Η οικονομική εφημερίδα "Xpress", υπό τον τίτλο "Σανίδα σωτηρίας για το ΧΑΚ", γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα νέο σχέδιο που εκπόνησε ομάδα εμπειρογνωμόνων, για να βοηθήσει στην αναστροφή της πτωτικής πορείας των μετοχών των τριών τελευταίων χρόνων και διέπεται από καθολική στήριξη καθώς θεωρείται ότι συγκεντρώνει τις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Προσθέτει ότι το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία φορέα που θα αναλάβει όλα τα δάνεια των επενδυτών που έγιναν από την 1η Ιανουαρίου 1999 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2001. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Αστυνομία Αμμοχώστου διεξάγει έρευνες προκειμένου να ανακαλύψει σπείρα Βρετανών φερόμενων ως τουριστών οι οποίοι σε διάστημα ημερών εξαργύρωσαν πέραν των 1.000 στερλινών Σκωτίας σε χαρτονομίσματα των 20 λιρών.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος", υπό τον τίτλο "Μακρύς ο δρόμος", γράφει ότι όσο και αν οι τελευταίες εξελίξεις στο κομματικό πεδίο ανέβασαν τους τόνους και το θερμόμετρο, ο δρόμος για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου είναι μακρύς. Προσθέτει ότι η ουσία παραμένει μία, ότι το σημερινό σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί δεν σημαίνει ότι θα είναι και το τελικό. Γράφει ακόμα ότι πολλά μπορούν να γίνουν στην πορεία του χρόνου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι 28 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή ήρθαν στο φως για πρώτη φορά βάσιμες πληροφορίες για την ύπαρξη ομαδικού τάφου Ε/Κ αγνοουμένων, σε περιοχή μεταξύ της Αφάνειας και της Τύμπου. Οι πληροφορίες, προσθέτει, βρίσκονται σε βιβλίο γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, από Κούρδο συγγραφέα, που κυκλοφόρησε το 2000 σε χώρες της δυτικής Ευρώπης.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΝΤΕΝΚΤΑΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΝΝΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΑΤΟΜΩΝ

    Λευκωσία, 10 Αυγούστου 2002 (17:21 UTC+2)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι υπάρχει στα κατεχόμενα ελευθερία του Τύπου, πίσω από την οποία κρύβονται δημοσιογράφοι που προσβάλουν την "τιμή" και την "υπόληψη" του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει την "καταδίκη" του Αρχισυντάκτη της "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου Μεμντούχ Ενέρ, ο κ. Ντενκτάς υποστήριξε ότι "για να καταδικαστεί ένας δημοσιογράφος σε μια τέτοια ποινή σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος".

    "Υπάρχουν πέννες", ισχυρίστηκε ο κ. Ντενκτάς, "που κρύβονται πίσω από την ελευθερία του Τύπου και καταπατούν την τιμή και υπόληψη ατόμων".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2002 (17:13 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον πρωταθλητή μας Κώστα Κεντέρη που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200μ. στο 18ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού Στίβου που διεξάγεται στο Μόναχο απέστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    "Τα όσα θα θέλαμε να σου εκφράσουμε για το νέο σου θρίαμβο, ασφαλώς και δεν χωρούν σε ένα απλό τηλεγράφημα.

    Για άλλη μια φορά επιβεβαίωσες την μεγάλη δύναμή σου και απέδειξες περίτρανα ότι είσαι όντως ο "γιος του Αιόλου", όπως όλοι σε κατονομάζουν", επισημαίνει στο τηλεγράφημά του προς τον Κώστα Κεντέρη ο κ. Σημίτης.

    "Σε ευχαριστούμε που μας έκανες να χαμογελάσουμε, αλλά και να συγκινηθούμε ταυτόχρονα από εθνική υπερηφάνεια.

    Σε ευχαριστούμε που με τις ανεπανάληπτες πρωτιές σου κατατάσσεις πλέον τον ελληνικό αθλητισμό σε περίοπτη και ζηλευτή θέση διεθνώς, αλλά και την Ελλάδα δεύτερη χώρα στον πίνακα μεταλλίων του 18ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Σε ευχαριστούμε που στο πρόσωπό σου αναδύεται όχι μόνον η θεαματική και ραγδαία ανάπτυξη του ελληνικού αθλητισμού σε Ευρωπαϊκό, σε Παγκόσμιο και σε Ολυμπιακό επίπεδο, αλλά και η ίδια η χώρα:

    - Η Ελλάδα που γνωρίζει να μάχεται και να κατακτάει υψηλούς στόχους.

    - Η Ελλάδα που σχεδιάζει και προγραμματίζει με συνέχεια και συνέπεια, συμμετέχοντας ισάξια σε όλες τις διεθνείς συναντήσεις.

    - Η Ελλάδα με φωνή, με κύρος, με επιδόσεις, με αδιάλειπτη παρουσία.

    - Η Ελλάδα της δημιουργίας, των επιτυχιών, των επιτευγμάτων σε όλους τους τομείς.

    - Η Ελλάδα της αισιοδοξίας, της ήρεμης δύναμης και της νέας εθνικής αυτοπεποίθησης.

    - Η Ελλάδα που χάρη στις δικές σου νίκες που δεν έχουν προηγούμενο, αλλά και τις υψηλές διακρίσεις των συναθλητών σου της ελληνικής αποστολής, προετοιμάζεται με σχέδιο και πρόγραμμα, με σκληρή και συστηματική δουλειά, με πίστη στον εαυτό της και τις ικανότητές της εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

    - Τον εθνικό αυτό στόχο του 2004, εσύ και οι άλλοι πρωταθλητές μας, είμαι βέβαιος πως θα τον πετύχετε. Πάνω απ' όλα γιατί σας αξίζει", υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός.

    [20] ΤΕΝΙΣ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η Λ. ΔΑΝΙΗΛΙΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΕΒΕΝΠΟΡΤ

    Λος Άντζελες, 10 Αυγούστου 2002 (17:07 UTC+2)

    Η Αμερικανίδα τενίστρια Λίντσεϊ Ντέβενπορτ έβαλε τέλος στα όνειρα της 20χρονης Λένας Δανιηλίδου για πρόκριση στα ημιτελικά του τουρνουά 585.000 δολαρίων που διεξάγεται στο Λος Αντζελες.

    Η Θεσσαλονικιά αθλήτρια ηττήθηκε με σετ 2-0, αφού όμως αντιμετώπισε στα «ίσια» την πρώην Νο. 1 στη γενική κατάταξη στο πρώτο σετ, το οποίο, ωστόσο, έχασε στο ταϊ μπρεϊκ (6-7). Στο δεύτερο σετ υποκλήθηκε στην ανωτερότητα της Ντέβενπορτ τώρα Νο. 9- χάνοντας με 2-6.

    [21] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΠΛΟΥ ΤΟΥ ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2002 (14:45 UTC+2)

    Τον διάπλου των Στενών του Γιβραλτάρ θα επιχειρήσει ένας Θεσσαλονικιός φωτογράφος. Πρόκειται για τον Νίκο Πάντη, ο οποίος φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πρώτο Έλληνα που θα κολυμπήσει τη θαλάσσια περιοχή μήκους 20 χιλιομέτρων που χωρίζει την Ευρώπη από την Αφρική.

    Σημειώνεται ότι ο Πάντης έχει λάβει κατά καιρούς μέρος στον διάπλου του Τορωναίου Κόλπου, ενώ πέρσι συμμετείχε σε κολυμβητική σκυταλοδρομία από τη Νέα Μηχανιώνα έως την Σκόπελο.

    [22] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2002 (14:44 UTC+2)

    Φθίνουσα πορεία ακολούθησε κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ στον αντίποδα, από το λιμάνι της Καβάλας διακινήθηκε μεγαλύτερη ποσότητα εμπορευμάτων, έναντι του 2001.

    Συγκεκριμένα, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, διακινήθηκαν από τον ΟΛΘ 3.526 τόνοι εμπορευμάτων, έναντι 3.680 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Μόνο κατά τον πρώτο μήνα του έτους, ενισχύθηκε η εμπορευματική κίνηση στον λιμένα Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι τον Ιανουάριο διακινήθηκαν συνολικά από τον ΟΛΘ 1.396 τόνοι εμπορευμάτων, έναντι 1.229 τόνων τον αντίστοιχο μήνα του 2001, σημειώνοντας ποσοστιαία μεταβολή της τάξης του 13,5%, ενώ κατά τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του τρέχοντος έτους, η μείωση άγγιξε το 25,1%, σε σχέση με πέρσι.

    Στον αντίποδα, από το λιμάνι της Καβάλας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Δελτίου Περιφερειακής Οικονομικής Συγκυρίας Μακεδονίας-Θράκης της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το πρώτο 5μηνο του 2002 διακινήθηκαν συνολικά 896 χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, έναντι 825 χιλιάδων τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Στο πρώτο τρίμηνο του 2002, διακινήθηκαν από το λιμάνι της Καβάλας 480 χιλιάδες τόνοι εμπορευμάτων, έναντι 403 χιλιάδων το πρώτο τρίμηνο του 2001.

    Η σημαντικότερη άνοδο στη διακίνηση εμπορευμάτων από το λιμάνι της Καβάλας, σημειώθηκε τον Μάρτιο κατά 92,3% και τον Απρίλιο κατά 10,9%, ενώ στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε τον Ιούνιο, κατά 20,6%.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 10 August 2002 - 18:13:31 UTC