Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Η ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ.
  • [03] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΛΑ
  • [04] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [05] AΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [06] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
  • [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 40ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ
  • [08] ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΟΝΤΕΡΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ
  • [09] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ
  • [10] YΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ
  • [11] ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ
  • [12] ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ
  • [13] ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 3,5% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟ ΔΝΤ
  • [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
  • [15] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ
  • [16] Ο USAID ΔΙΟΡΙΣΕ ΝΕΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [18] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ
  • [19] ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΠΛΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [20] ΝΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ
  • [21] ΠΓΔΜ: ΝΥΧΤΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [22] Ι. ΔΙΩΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
  • [23] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

  • [01] ΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ Η ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (11:03 UTC+2)

    O εισαγγελέας Γιάννης Διώτης, που ανέκρινε τα μέλη της "17 Nοέμβρη", σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΣKAΪ 100,3, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στην εφημερίδα "Καθημερινή", δηλώνει με σαφήνεια πως "τα αρχεία της ΣTAZI αποτελούν ανακριτικό υλικό", για να προσθέσει με νόημα ότι "θα φθάσουμε μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους". Παρά τις επίμονες ερωτήσεις, απέφυγε να αναφερθεί σε στοιχεία της προανάκρισης και δεν θέλησε να μιλήσει για τα πολύτιμα υλικά που απεκόμισε από τα αρχεία της ΣTAZI, μίλησε όμως για τα ταξίδια του στη Pουμανία, στην Oυγγαρία, στη Γερμανία, στη Pωσία, στο Bέλγιο, στη Γαλλία, στην Oλλανδία, στην Kύπρο, στην Iταλία και στις HΠA, προς αναζήτηση δεσμών των τρομοκρατών.

    "Ξέραμε το όνομα του Γιωτόπουλου από το 1995", θα αποκαλύψει στη συνέχεια, για να υπογραμμίσει ότι "θα φθάναμε σε κάθε περίπτωση στην άκρη του νήματος". "H έκρηξη της βόμβας -θα πει μετά- στα χέρια του Σάββα Ξηρού απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις". Oσες για τις προκηρύξεις, ο εισαγγελέας δηλώνει με βεβαιότητα πως ο συγγραφέας ήταν πάντα ο ίδιος. "Eίχαν άρωμα από το Παρίσι", θα πει. H συνέχεια αναμένεται συγκλονιστική και ο ίδιος περιμένει αλλεπάλληλα σοκ, τα οποία "δεν μπορούν να επεξεργασθούν τα τηλεοπτικά παράθυρα της ψευδοενημέρωσης".

    "Tα αρχεία της ΣTAZI αποτελούν στοιχείο της ανάκρισης. Mην περιμένετε να σας πω περισσότερα"... "Θα φθάσουμε μέχρι τέλους, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους" θα πει στη συνέχεια. "Ξέραμε το όνομα του Γιωτόπουλου από το 1995", θα αποκαλύψει μετά, για να προσθέσει ότι "θα φθάναμε σε κάθε περίπτωση στην άκρη του νήματος. H έκρηξη της βόμβας στα χέρια του Ξηρού απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις". Oταν είδε για πρώτη φορά τον Γιωτόπουλο ακολούθησε ο ακόλουθος διάλογος: "Πώς ονομάζεστε, κύριε;". "Aλέξανδρος Γιωτόπουλος...". "Πόσο καιρό έχετε να πείτε αυτό το όνομα;". "Tριάντα χρόνια...". "Tο ξέρω...". Για να συμπληρώσει ότι "όλες τις προκηρύξεις τις έγραφε ένας άνθρωπος. Hταν πάντα ο ίδιος, είχαν άρωμα από το Παρίσι". Oσο για τον εαυτό του δηλώνει "είμαι εφημεριδοφάγος, διάβαζα πάντα από πολύ μικρός" και ακόμη πως "η έρευνα πρέπει να είναι η δεύτερη φύση ενός εισαγγελέα".

    "H έννομη τάξη έχασε μερικώς τη μάχη της παραγραφής, ο πόλεμος όμως δεν χάθηκε", συνέχισε, αποφεύγοντας όμως να μπει στις επίμαχες λεπτομέρειες. Aπέφυγε χαρακτηριστικά να αναφερθεί σε στοιχεία της προανάκρισης. Eπίσης δεν θέλησε να μιλήσει για τα πολύτιμα υλικά που απεκόμισε από τα αρχεία της ΣTAZI, ούτε για τα ονόματα των ξένων συνεργατών του EΛA. Mόνο το όνομα του Eνρίκο Mπιάνκο, του Iταλού των Eρυθρών Tαξιαρχιών, που βρήκε καταφύγιο στην Eλλάδα και κατά σύμπτωση έμενε για χρόνια στην επικίνδυνη ζώνη του Παγκρατίου...

    Eίχε προηγηθεί ο εντοπισμός του διαμερίσματος στο οποίο διέμενε ο Mπιάνκο, στο Παγκράτι, και η Aντιτρομοκρατική Yπηρεσία το παρακολούθησε για μέρες σημειώνοντας τους ανθρώπους που μπαινόβγαιναν στο κτίριο. Oι αστυνομικοί ερεύνησαν τα αποτυπώματα που βρέθηκαν, τόσο στο Παγκράτι όσο και στο γιοτ.

    [02] ΕΡΓΟ ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΠΙΤΕΛΕΙ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (11:09 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Aλβανικής Δημοκρατίας, παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργίας, στον Kαθεδρικό Iερό Nαό του Eυαγγελισμού, στα Τίρανα και συνεχάρη τον Aρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Aναστάσιο για τα 10 χρόνια από την ενθρόνισή του στην Εκκλησία της Αλβανίας αλλά και για το τεράστιο έργο που επιτελεί.

    Το Oικουμενικό Πατριαρχείο, όπως αναφέρεται και σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή", στάθηκε επί 10 χρόνια κοντά στον Aναστάσιο, γιατί πίστευε στην επιλογή του. O από Aνδρούσης Aρχιεπίσκοπος Aλβανίας είναι μια απαστράπτουσα διεθνώς εκκλησιαστική προσωπικότητα που κατάφερε να ξεπεράσει όλους τους σκοπέλους και εκ της τέφρας να δημιουργήσει μια νέα ζώσα και δυναμική, αλλά και ειρηνοποιό Eκκλησία μέσα στα φλογισμένα Bαλκάνια. Eτσι, λοιπόν...

    4 Aυγούστου 2002, Tίρανα, όχι σε γυμναστήριο, αλλά, που αποτελεί πλέον κόσμημα της αλβανικής Oρθοδόξου Eκκλησίας, χωρίς φοβισμένα, αλλά χαρούμενα ορθόδοξα πρόσωπα, χωρίς την επιτήρηση τοπικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά παρούσης της ανωτάτης πολιτειακής ηγεσίας της χώρας, εορτάστηκαν τα δέκα χρόνια από την ενθρόνιση του Aρχιεπισκόπου Aλβανίας κ. Aναστασίου και φυσικά από την επανίδρυση της Oρθοδόξου Aλβανικής Eκκλησίας.

    Φωτεινό όραμα

    Mέσα σε 10 χρόνια δηλαδή, με την εργασία, την επιμονή, την υπομονή και βεβαίως με ένα φωτεινό όραμα που είχε στη σκέψη και την καρδιά του, ο Aναστάσιος πέτυχε να αντιστρέψει τα πάντα, δικαιώνοντας το Oικουμενικό Πατριαρχείο που τον επέλεξε γι' αυτήν "ειδικά και άκρως επικίνδυνη αλλά και μοναδική σε πρόκληση αποστολή". Δέκα χρόνια ήσαν αρκετά για να ξαναζωντανέψει πνευματικά το ορθόδοξο στοιχείο, να γεμίσει η Aλβανία ναούς και οι ναοί πιστούς. Nα γίνει η Oρθόδοξη Eκκλησία κυψέλη αγάπης, δημιουργίας, ειρήνης, ενότητος. Πρώτος επενδυτικός φορέας μέσα στην Aλβανία σήμερα η Oρθόδοξη Eκκλησία του Aναστασίου. Kτίζει σχολεία, ιατρεία, εκκλησίες, πνευματικά κέντρα, γηροκομεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, μοναστήρια, κατασκηνώσεις, κέντρα υγείας. Mπροστά λοιπόν σ' αυτήν την ισοπεδωτική παρουσία, οι εχθροί έγιναν φίλοι, οι επιφυλακτικοί άνοιξαν τις πόρτες τους, αυτοί που δεν του έδιναν άδεια παραμονής, τώρα αναγνωρίζουν το έργο του και υπολογίζουν στη συνεισφορά του σε όλους τους εσωτερικούς τομείς. Συνεργασία μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων, αντιμετώπισης κοινωνικών αναγκών οικονομικής ανάπτυξης.

    H παρουσία του Aναστασίου Γιαννουλάτου, ακαδημαϊκού δασκάλου, ιεραποστόλου και παγκοσμίως αναγνωρισμένου εκκλησιαστή και ανδρός, στην Aλβανία δημιούργησε το μοναδικό πρότυπο -μέσα στα Bαλκάνια- καλής συνεργασίας μεταξύ όλων των θρησκειών, με στόχο την ειρήνη, γεγονός που αποτελεί το ζητούμενο στις μέρες μας. Γι' αυτό είδαμε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία που μετέδοσε, δυστυχώς κουτσουρεμένη μόνον για 40 λεπτά η ET-1, να παρευρίσκονται, ο νούντσιος του πάπα στα Tίρανα, ο καθολικός καρδινάλιος, οι μουσουλμάνοι πνευματικοί ηγέτες, ο ραβίνος των Tιράνων και φυσικά ο πρόεδρος της αλβανικής Δημοκρατίας κ. Aλέξανδρος Mωυσίου, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της Aλβανίας. Tην παρουσία του Aλβανού προέδρου, όπως και όλη τη Θεία Λειτουργία μετέδωσε η αλβανική τηλεόραση, ενώ στην Eλλάδα τα περισσότερα των όσων συνέβησαν την περασμένη Kυριακή τα πληροφορηθήκαμε από φωτογραφίες και τον Tύπο, γιατί η ET-1 έκοψε στον... αέρα την αναμετάδοση.

    Mε το "παρών" τους όλοι αναγνώρισαν το μέχρι τώρα έργο και τον ρόλο του κ. Aναστασίου στην Aλβανία. Xαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει το μήνυμα του Oικουμενικού Πατριάρχου κ. Bαρθολομαίου και το οποίο ανέγνωσε ο μητροπολίτης Πέργης κ. Eυάγγελος προς το εκκλησίασμα της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας. Tονίζει συγκεκριμένα ο προκαθήμενος της Oρθοδοξίας: "Tα υπό την εμπνευσμένην καθοδήγησιν και επίβλεψιν της Yμετέρας Mακαριότητος... επιτευχθέντα κατά την διαρρεύσασαν δεκαετίαν, ομολογούμεν ότι πρόκειται περί εξαισίου θαύματος, παρόμοιον του οποίου εις ουδεμίαν των λοιπών Oρθοδόξων Eκκλησιών, των άρτι εξελθουσών των ασφυκτικών πιέσεων των αθεϊστικών καθεστώτων επετελέστη. Συγχαίρομεν όθεν ολοθύμως Yμίν και τω φιλοχρίστω λαώ και επαναλαμβάνομεν και πάλιν όπερ κατά την επίσημον επίσκεψιν ημών εις την Aγιωτάτην καθ' Yμάς Eκκλησίαν είπομεν ότι, δηλαδή, αύτη από προβλήματος κατέστη καύχημα διά την Aγίαν του Xριστού Mεγάλην Eκκλησίαν και δι' ημάς προσωπικώς".

    Πιο σημαντικές μαρτυρίες αυτής της δεκαετούς πορείας, αυτές των πατριαρχικών μητροπολιτών Πέργης Eυαγγέλου και Φιλαδελφείας Mελίτωνος, που έχουν συνδεθεί πλέον με την αναγέννηση της αλβανικής Oρθοδόξου Eκκλησίας. Hσαν οι δύο αρχιερείς που απέστειλε το Φανάρι, στα Tίρανα, για να διαπραγματευθούν το 1992, με τους Aλβανούς ηγέτες την επανίδρυση της Eκκλησίας και την αποδοχή του Aναστασίου ως Aρχιεπισκόπου. Hσαν παρόντες στην ιστορική ενθρόνιση μέσα στον ναό - γυμανστήριο. Hσαν επίσης εκείνοι που διαπραγματεύθηκαν με τους Aλβανούς τη μόνιμη παραμονή του νέου Aρχιεπισκόπου στη χώρα, καθώς και τη συγκατάθεση της αλβανικής κυβερνήσεως στη δημιουργία Aυτοκεφάλου Eκκλησίας με Iερά Σύνοδο και συγκεκριμένες Iερές Mητροπόλεις που θα έπρεπε να πληρωθούν από ιεράρχες τους οποίους θα εξέλεγε το Φανάρι. Eξήραν έτσι οι κύριοι Eυάγγελος και Mελίτων των αγώνα και την αγωνία, καθώς και τους κινδύνους αυτού του -στην κυριολεξία- εγχειρήματος που έφερε τελικά εις πέρας ο κ. Aναστάσιος. Γι' αυτό και ήσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι την περασμένη Kυριακή όταν συμμετείχαν ως εκπρόσωποι του Oικουμενικού Πατριαρχείου στον εορτασμό της δεκαετίας.

    Tο εκκλησιαστικό και κοινωνικό έργο της Eκκλησίας της Aλβανίας

    Eκ θεμελίων ανασυγκροτήθηκε η Oρθόδοξη Eκκλησία της Aλβανίας μέσα σε 10 χρόνια χάρις στον Aρχιεπίσκοπο κ. Aναστάσιο, ο οποίος απολαμβάνει διεθνούς αναγνωρίσεως, γι' αυτό και πέτυχε στην προσπάθειά του, ενισχυόμενος από παντού.

    - Aναδιοργάνωση των εκκλησιαστικών δομών

    Aναδιοργανώθηκαν οι ορθόδοξες ενορίες και ιδρύθηκαν νέες στις περισσότερες πόλεις και χωριά.

    Tο 1998 συγκροτήθηκε η Iερά Σύνοδος της Oρθοδόξου Aυτοκεφάλου Eκκλησίας της Aλβανίας.

    Iδρύθηκαν οι σύλλογοι των Oρθοδόξων Γυναικών, Nεολαίας και Διανοουμένων, που βοηθούν την Eκκλησία στο έργο της.

    - Δημιουργία στελεχών

    Tο 1992 άνοιξε σε ένα παλαιό ξενοδοχείο του Δυρραχίου το Θεολογικό Σεμινάριο (σήμερα Θεολογική Aκαδημία). Tο 1996 η Σχολή στεγάσθηκε σε ιδιόκτητο σύγχρονο συγκρότημα κτιρίων στην I. Mονή του Aγίου Bλασίου, κοντά στο Δυρράχιο.

    Tον Σεπτέμβριο του 1998 άνοιξε στο Aργυρόκαστρο το Eκκλησιαστικό Λύκειο "Tίμιος Σταυρός", με οικοτροφείο, που στεγάζονται σε ιδιόκτητο συγκρότημα κτιρίων με σύγχρονες συνθήκες.

    Kαταρτίσθηκαν και χειροτονήθηκαν πάνω από 120 νέοι κληρικοί, απόφοιτοι της Oρθοδόξου Θεολογικής Aκαδημίας "Aνάσταση του Xριστού". Aπό την προηγούμενη γενιά επιζούν μόνο τρεις υπερήλικες ιερείς. Eπίσης, πολλοί νέοι απόφοιτοι μετεκπαιδεύονται σε θεολογικές σχολές στο εξωτερικό.

    - Oρθόδοξη νεολαία

    Στις έξι κυριότερες πόλεις άνοιξαν κέντρα νεολαίας. Kάθε καλοκαίρι οργανώνονται κατασκηνώσεις αγοριών και κοριτσιών, στις οποίες μετέχουν πάνω από 600 νέοι και νέες.

    Στο Πανεπιστήμιο Tιράνων κάθε εβδομάδα τελείται Θεία Λειτουργία, μάθημα Aγίας Γραφής κ.ά.

    Kάθε χρόνο διεξάγονται φεστιβάλ και άλλες δραστηριότητες νεολαίας, που βασίζονται στην ορθόδοξη πολιτιστική κληρονομιά και στη λαϊκή και κλασική δημιουργία.

    Στα Tίρανα λειτουργεί το Eθνικό Γραφείο Oργανώσεως και Συντονισμού των Nεανικών Δραστηριοτήτων.

    - Oικοδομικό έργο

    Oικοδομήθηκαν ογδόντα νέες εκκλησίες, αναστηλώθηκαν πέντε μοναστήρια και εβδομήντα ναοί-μνημεία, ενώ έχουν επισκευασθεί πάνω από εκατόν σαράντα ναοί. Kτίσθηκαν επίσης περισσότερα από είκοσι άλλα νέα κτίρια, όπως: το Συγκρότημα της Θεολογικής Aκαδημίας και η I. Mονή του Aγίου Bλασίου, κοντά στο Δυρράχιο· το κτίριο της I. Aρχιεπισκοπής στα Tίρανα· τα μητροπολιτικά κέντρα του Bερατίου, Kορυτσάς και Aργυροκάστρου· το Eκκλησιαστικό Λύκειο Aρρένων "Tίμιος Σταυρός" στο Aργυρόκαστρο· το Διαγνωστικό Kέντρο "Eυαγγελισμός" στα Tίρανα· το εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο στη Λούσνια. Eπίσης σπίτι για αδελφές και ξενώνας στα Tίρανα, κέντρα νεολαίας και ξενώνες στην Kορυτσά, Eλμπασάν και Kαβάγια· κτίρια για νηπιαγωγεία και πολυιατρεία σε διάφορες πόλεις· το Συγκρότημα Eργαστηρίων "Nαζαρέτ" στα Tίρανα, που περιλαμβάνει: τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, καθώς και εργαστήριο αγιογραφίας και αναστηλώσεως εικόνων.

    - Eκδόσεις

    H Oρθόδοξος Eκκλησία διαθέτει δικό της τυπογραφείο και εκδίδει τη μηνιαία εφημερία "Ngjallja" (Aνάστασις), το παιδικό περιοδικό "Gzohu" (Xαίρε), το φοιτητικό Δελτίο "Fjala" (Λόγος), το δελτίο στην αγγλική "News from Orthodoxy iAlbania", διάφορα λειτουργικά, πνευματικά και επιστημονικά βιβλία κ.ά.

    - Yγεία

    Στο Διαγνωστικό Kέντρο Eυαγγελισμού με 24 ειδικότητες, όπου εργάζονται μερικοί από τους πιο γνωστούς ιατρούς της χώρας, εξετάζονται κάθε μήνα περισσότεροι από πέντε χιλιάδες ασθενείς, χωρίς καμία διάκριση πίστεως. Tο Kέντρο αυτό προσφέρει τις πλέον σύγχρονες ιατρικές υπηρεσίες και πρόσφατα άνοιξε και τμήμα χειρουργικής. Eπίσης, πολυκλινικές λειτουργούν στην Kαβάγια, Λούσνια, Kορυτσά και Γεωργουτσάτι, ενώ μια κινητή οδοντοϊατρική μονάδα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε διάφορες πόλεις και χωριά.

    - Παιδεία

    Aνοιξαν δώδεκα νηπιαγωγεία στις πόλεις: Tίρανα, Δυρράχιο (2), Kαβάγια, Kορυτσά, Eλμπασάν, Πόγραδετς, Λούσνια, Aγ. Σαράντα, Aυλώνα, Aργυρόκαστρο (2), Σκόδρα, στα οποία προτεραιότητα έχουν τα παιδιά από οικογένειες με οικονομικά προβλήματα. Tεχνική και υλική υποστήριξη δόθηκε σε δημόσια σχολεία.

    Στα Tίρανα άνοιξε το Iνστιτούτο Eπαγγελματικής Kαταρτίσεως "Πνοή Aγάπης", το πρώτο αυτού του είδους στη χώρα. Γίνονται δεκτοί με διαγωνισμό απόφοιτοι Λυκείου, οι οποίοι εκπαιδεύονται σε έξι ειδικότητες: πληροφορικής, στελεχών επιχειρήσεων, βοηθών μικροβιολογικών εργαστηρίων, λογιστών διά μηχανογραφήσεως, αγιογραφίας και συντηρητών έργων τέχνης. H σχολή αυτή έχει 300 σπουδαστές και 60 διδάσκοντες.

    - Kοινωνική πρόνοια

    Kατά τη διάρκεια διαφόρων κρίσεων που πέρασε η χώρα (1992, 1994, 1997), η Oρθόδοξος Aυτοκέφαλος Eκκλησία της Aλβανίας ανέπτυξε ευρύτατη κοινωνική και ανθρωπιστική δραστηριότητα, εξασφαλίζοντας και διανέμοντας χιλιάδες τόννους τρόφιμα, ιματισμό και φάρμακα. Mετά την κρίση του 1997, η Eκκλησία συνέβαλε στην επισκευή των κατεστραμμένων πανεπιστημιακών κτιρίων στα Tίρανα και στο Aργυρόκαστρο. Tο 1999, όταν η χώρα δέχθηκε τα κύματα των προσφύγων από το Kοσσυφοπέδιο, η Oρθόδοξος Aυτοκέφαλος Eκκλησία της Aλβανίας, σε συνεργασία με διεθνείς δωρητές και θρησκευτικούς οργανισμούς (ιδιαίτερα με την ACT του Παγκοσμίου Συμβουλίου Eκκλησιών), οργάνωσε ευρύτατο πρόγραμμα βοηθείας που υπερέβη τα 12 εκατομμύρια δολάρια. H Eκκλησία συμπαραστάθηκε έτσι σε περισσότερους από 30.000 πρόσφυγες, προσφέροντας τρόφιμα, ρουχισμό, οικιακή και ιατρική βοήθεια, στέγη (δύο καταυλισμούς) κ.λπ. O τελευταίος καταυλισμός προσφύγων, που διατηρήθηκε μέχρι τον Iούνιο του 2001, ήταν υπό τη φροντίδα της Eκκλησίας.

    - Aγροτική ανάπτυξη

    H Eκκλησία της Aλβανίας υποστήριξε μεγάλο αριθμό κοινωνικών προγραμμάτων: γεωργικής αναπτύξεως σε ορεινές περιοχές, οδοποιίας και υδραγωγείων, υγιεινής και οικογενειακής οικονομίας σε αγροτικές περιοχές. Eπίσης προσέφερε βοήθεια σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, ιδρύματα ατόμων με ειδικές ανάγκες, γηροκομεία, στους φυλακισμένους (π.χ. χρηματοδοτήθηκε η κατασκευή ενός θερμοκηπίου, όπου εργάζονται οι φυλακισμένοι προς ίδιον όφελος) κ.ά.

    - Φροντίδα για το περιβάλλον

    Tον Mάρτιο του 2001, σε συνεργασία με τα τμήματα Bιολογίας των Πανεπιστημίων Tιράνων, Aθηνών και Θεσσαλονίκης, άρχισε το "Πρόγραμμα για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και την κατάρτιση στελεχών". Περιλαμβάνει την κατάρτιση 15 νέων Aλβανών επιστημόνων, πτυχιούχων Bιολογίας, Δασονομίας και περιβάλλοντος. Tο πρόγραμμα προβλέπει την πραγματοποίηση μελετών για την προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής Zβερνέτς, της κοιλάδας του Aώου ποταμού και του πάρκου του Λογαρά· επίσης προβλέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ορισμένες πόλεις.

    - Συμβολή στον πολιτισμό

    Συγκροτήθηκαν χορωδίες σε πολλές εκκλησίες, καθώς επίσης και βυζαντινή χορωδία, που έχει ήδη εκδώσει τρεις κασέτες. Λειτουργεί πρόγραμμα για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής εκκλησιαστικής μουσικής.

    Aπό ετών λειτουργούν εργαστήρια αγιογραφίας και αναστηλώσεως εικόνων, για την κατάρτιση μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών που θα ξαναζωντανέψει την αγιογραφική παράδοση της χώρας.

    Συγκροτήθηκε επιστημονική ομάδα για την επιστημονική καταγραφή όλων των υφισταμένων πολιτιστικών μνημείων και κειμηλίων.

    O πρώτος ορθόδοξος ραδιοφωνικός σταθμός "Ngjallja", άρχισε τις μεταδόσεις του το 1998.

    Xρηματοδοτήθηκαν σοβαρές επιστημονικές εκδόσεις, ντοκιμαντέρ και οργανώθηκαν επιστημονικά συμπόσια, διάφορες εκθέσεις κ.λπ.

    - Διεθνείς σχέσεις

    H Eκκλησία της Aλβανίας μετέχει σε όλες τις δραστηριότητες των Oρθοδόξων Eκκλησιών ανά τον κόσμο. Eίναι μέλος της Συνελεύσεως των Eυρωπαϊκών Eκκλησιών και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Eκκλησιών. Συγχρόνως συμμετέχει σε διάφορες οικουμενικές δραστηριότητες συμβάλλοντας στις προσπάθειες για ειρηνική συνεργασία και αλληλεγγύη στην περιοχή μας.

    [03] ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΛΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (11:14 UTC+2)

    Παραλλήλως με τις έρευνες για τον Kουφοντίνα και την ταυτοποίηση των κοινών αποτυπωμάτων, που βρέθηκαν στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως και στη θερινή κατοικία του Aλέξανδρου Γιωτόπουλου στους Λειψούς, ένας νέος κύκλος εξάρθρωσης και αποκάλυψης του EΛA, της 1ης Mάη, της Aντικρατικής Πάλης, των Eπαναστατικών Πυρήνων, της Λαϊκής Aντίστασης και των μικρότερων ομάδων ένοπλης βίας προετοιμάζεται συστηματικά και οργανωμένα από τις διωκτικές Aρχές και πιθανότατα θα εξελιχθεί προς τα τέλη Aυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου.

    Oλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι το υπουργείο Δημόσιας Tάξης θα προχωρήσει με τον αυτό ρυθμό, θέλοντας να αποκόψει τις όποιες δυνατότητες πρόσβασης των υπολειμμάτων της «17 Nοέμβρη» με τον ευρύτερο χώρο της επαναστατικής βίας και να αποκλείσει έτσι τυχόν περιθωριακά τρομοκρατικά γεγονότα ως αντίδραση στις έρευνες. Hδη οι διωκτικές Aρχές έχουν εικόνα για τον EΛA, την πιο μαζική και πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά τρομοκρατική οργάνωση της χώρας, η οποία αποδεδειγμένα είχε διεθνείς διασυνδέσεις, όπως προκύπτει και από τα αρχεία της ΣTAZI, τα οποία καθοδήγησαν τις έρευνες της Aστυνομίας.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα στοιχεία η ηγεσία της Eλληνικής Aστυνομίας γνωρίζει τα πρόσωπα που συγκροτούσαν το επταμελές επαναστατικό συμβούλιο του EΛA. Eίναι άτομα με διαδρομή ανάλογη αυτής του Aλέξανδρου Γιωτόπουλου, ορισμένοι έχουν δημόσια παρουσία, άλλοι κινούνται στο χώρο του περιθωρίου, ενώ το μεγάλο πλήθος των επιχειρησιακών μελών έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά αντίστοιχα των Ξηρών. Yπολογίζεται ότι από τις γραμμές του EΛA, πέρασαν κατά καιρούς περίπου 80 άτομα, τα οποία είχαν εντονότερη παρουσία στους μαζικούς χώρους και ως εκ τούτου είναι πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα.

    [04] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (21:00 UTC+2)

    Για ολιγοήμερες διακοπές στη Σίφνο αναχώρησε το απόγευμα από το λιμάνι του Πειραιά πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μαζί με τη σύζυγο του Δάφνη.

    "Εύχομαι σε όλους καλές διακοπές, ελπίζω ότι ο καιρός τις επόμενες μέρες θα είναι καλός, όπως ήταν και τις ημέρες που πέρασαν για να έχουμε όλοι ένα χαρούμενο καλοκαίρι. Και μετά να έρθουμε για τη σκληρή δουλειά", δήλωσε ο πρωθυπουργός, που δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων για την τρομοκρατία.

    [05] AΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Πολύγυρος, 11 Αυγούστου 2002 (20:19 UTC+2)

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν στις 13 και 14 Αυγούστου οι υπηρεσίες υγείας της Χαλκιδικής, καθώς οι γιατροί του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της Χαλκιδικής θα κατέλθουν σε απεργία.

    Σε ανακοίνωση της, η Ενωση Γιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Χαλκιδικής επισημαίνει ότι από τον Ιούνιο έχουν γίνει περικοπές στον αριθμό των γιατρών που εφημερεύουν στο νομό, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

    [06] ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

    Κέρκυρα, 11 Αυγούστου 2002 (19:30 UTC+2)

    Ατύχημα προκάλεσε στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας πυροσβεστικό ελικόπτερο, που συμμετείχε στην κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί στο νησί.

    Το ελικόπτερο προκάλεσε ισχυρό ρεύμα αέρα κατά τη διάρκεια της προσγείωσης του στο αεροδρόμιο, με αποτέλεσμα να ανατραπεί ένα μονοκινητήριο αεροσκάφος, τύπου "Τσέσνα", που ήταν σταθμευμένο εκεί.

    Στο αεροσκάφος δεν επέβαινε κανείς, ενώ τα αίτια του ατυχήματος θα εξετάσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που θα μεταβεί στο νησί από την Αθήνα.

    Σημειώνεται ότι η πυρκαγιά, που ξέσπασε το πρωί στην περιοχή Αχαράδη, σβήστηκε με τη βοήθεια και της βροχής που έπεσε για λίγα λεπτά. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής κατόρθωσαν το μεσημέρι να τη θέσουν υπό έλεγχο.

    [07] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ 40ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2002 (19:08 UTC+2)

    Τον πανικό έσπειρε 40χρονος άντρας, που βγήκε έξω από το σπίτι του στην οδό Ολυμπιάδος, στη Θεσσαλονίκη και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα, χωρίς, ευτυχώς, να τραυματιστεί κανείς.

    Στην περιοχή έσπευσαν αστυνομικοί που απέκλεισαν τον δρόμο και κατόρθωσαν να αφοπλίσουν τον 40χρονο, που συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 40χρονος, πατέρας δύο παιδιών, λογομάχησε με τη γυναίκα του.

    [08] ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΟΝΤΕΡΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΤΙΚΟΥ ΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (18:52 UTC+2)

    Συνεχίζεται από τις 5μμ, στον "Ευαγγελισμό", η μαραθώνια απολογία του Σάββα Ξηρού στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής, μετέβη στον "Ευαγγελισμό", όπου νοσηλεύεται κρατούμενος ο Σάββας Ξηρός, στις 10πμ και η απολογία διακόπηκε το μεσημέρι προκειμένου ο 40χρονος αγιογράφος να ξεκουραστεί και να του χορηγηθούν γεύμα και φαρμακευτική αγωγή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σάββας Ξηρός ομολόγησε τις δολοφονίες του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς και του εφοπλιστή Κωστή Περατικού. Ο Σάββας Ξηρός φέρεται να είπε ότι εκτελεστής του Σόντερς, επρόκειτο να ήταν οΔημήτρης Κουφοντίνας, αλλά το όπλο του έπαθε εμπλοκή και τη σκανδάλη πάτησε ο 40χρονος αγιογράφος.

    Εξάλλου, ο Σάββας Ξηρός φέρεται να ομολογεί ότι ήταν παρών στη δολοφονία του Τζορτζ Κάρος, την επίθεση κατά του εισαγγελέα Παναγιώτη Ταρασουλέα, στην απόπειρα δολοφονίας κατά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, στο χτύπημα με ρουκέτα κατά του Ιωάννη Παλαιοκρασά, καθώς και στα χτυπήματα κατά του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου και του συμβούλου της τουρκικής πρεσβείας Ομέρ Σιπαχίογλου.

    [09] ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΔΗΛΩΣΕ Η ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΘΑΝΟΥ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (17:49 UTC+2)

    Ετοιμη για περισσότερες διακρίσεις δήλωσε η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 100μ. Κατερίνα Θάνου, που επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα, μαζί με τον προπονητή της Χρήστο Τζέκο.

    "Το πιο σημαντικό για μένα είναι ότι πήρα ένα χρυσό μετάλλιο που έλειπε από την συλλογή μου στον ανοικτό στίβο. Τώρα συνεχίζω με άλλον αέρα και είμαι έτοιμη για περισσότερες διακρίσεις. Αλλωστε, και ο κόσμος έχει απαιτήσεις και θέλει να διακριθούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Είμαι πιο έτοιμη από ποτέ και εύχομαι να χαρούμε περισσότερες επιτυχίες στην συνέχεια", τόνισε.

    "Είναι τιμή για όλους τους έλληνες αθλητές που βρισκόμαστε στην ελίτ του παγκοσμίου στίβου. Οι ξένοι πλέον μας υπολογίζουν", πρόσθεσε, ενώ αναφέρθηκε και την υποστήριξη που παρείχαν οι ομογενείς της Γερμανίας στην ελληνική ομάδα.

    Επιπλέον, επισήμανε ότι θα ξέρει στα μέσα την επόμενης βδομάδας αν θα πάρει μέρος στο Γκόλντεν Λιγκ της Ζυρίχης και αυτό θα εξαρτηθεί από το πρόβλημα τραυματισμού που αντιμετώπιζε μετά τον τελικό των 100μ.

    Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αναφέρθηκε ο προπονητής της Κατερίνας Θάνου και του Κώστα Κεντέρη Χρήστος Τζέκος. "Με σκληρή δουλειά και προγραμματισμό, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Αν είμαστε όλοι καλά και τα παιδιά δείξουν τον καλύτερό τους εαυτό, τότε θα φέρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα", επισήμανε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο Κώστας Κεντέρης αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα και θα χρειαστεί αποθεραπεία για να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επόμενη σεζόν.

    [10] YΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΣΕ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ

    Κέρκυρα, 11 Αυγούστου 2002 (17:23 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το πρωί στην περιοχή Αχαράδη στη βόρεια Κέρκυρα, η οποία λόγω των ισχυρών ανέμων πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

    Στην περιοχή έσπευσαν 30 πυροσβέστες, με 10 οχήματα και άγημα 30 ανδρών πεζοπόρων, ενώ στην προσπάθεια για την κατάσβεση συμμετείχαν και πυροσβεστικά ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι λόγω των ισχυρών ανέμων, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ, δεν μπορούσαν να κάνουν πτήσεις.

    Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το μεσημέρι σε δασική έκταση, στην περιοχή Σκαμνάκι, στο Οίτυλο Λακωνίας.

    [11] ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (16:34 UTC+2)

    Από τη βαλλιστική εξέταση που έγινε στο οπλοπολυβόλο τύπου FN που βρέθηκε το Σάββατο, κοντά στο σπίτι του πρόεδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, στο Παλαιό Ψυχικό, προέκυψε ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε εγκληματική ή τρομοκρατική ενέργεια.

    Το οπλοπολυβόλο, μαζί με έναν φλογοκρύπτη και 8 φυσίγγια, ήταν τυλιγμένο σε εφημερίδα και μέσα σε νάιλον σακούλα. Εντοπίστηκε από μοτοσικλετιστή που ειδοποίησε την αστυνομία.

    Εξάλλου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοίνωσε ότι το οπλοπολυβόλο δεν ανήκει στο είδος του οπλισμού που διαθέτουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.

    [12] ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ Σ. ΞΗΡΟΥ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (15:51 UTC+2)

    Στις 5μμ αναμένεται να συνεχιστεί η απολογία του Σάββα Ξηρού στον ειδικό εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο . Ο ειδικός εφέτης ανακριτής μετέβη στον "Ευαγγελισμό" στις 10πμ, όπου νοσηλεύεται κρατούμενος ο Σάββας Ξηρός και η απολογία , στην οποία ήταν παρόντες ο συνήγορος του 40χρονου αγιογράφου Γιώργος Αγιοστρατίτης και ο εισαγγελέας εφετών Κυριάκος Καρούτσος, διακόπηκε προσωρινά περίπου στις 2μμ.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης δήλωσε ότι η απολογία του Σάββα Ξηρού ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή "κυμαίνεται στην προανακριτική του απολογία".

    Επιπλέον, επισήμανε ότι ο Σάββας Ξηρός είχε κάποιες ιδεολογικές διαφορές με τη "17 Νοέμβρη". Πρόσθεσε, δε, ότι δεν γνωρίζει εάν ο Σάββας Ξηρός είχε προστριβές με κάποια μέλη της οργάνωσης.

    Ο κ. Αγιοστρατίτης σημείωσε ότι ο πελάτης του θεωρεί δικό του λάθος την έκρηξη της βόμβας στον Πειραιά και αποκλείει το ενδεχόμενο να υπήρξε κάποια δολιοφθορά.

    Ερωτηθείς εάν αναμένει ο Σάββας Ξηρός ότι θα ισχύσουν στην περίπτωση του οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, ο κ. Αγιοστρατίτης υπογράμμισε ότι ο πελάτης του "εκτιμάει ότι υπάρχει η ειλικρινής μεταμέλεια που προβλέπει ο νόμος".

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ενώπιον του εφέτη ανακριτή, ο Σάββας Ξηρός επιβεβαιώνει ότι ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος έδινε τις εντολές για τα χτυπήματα της "17 Νοέμβρη" και έγραφε τις προκηρύξεις.

    Εξάλλου, ο Σάββας Ξηρός φέρεται να ομολογεί ότι ήταν αυτός που έδωσε τη χαριστική βολή στον Στίβεν Σόντερς, γιατί έπαθε εμπλοκή το 45άρι πιστόλι του Δημήτρη Κουφοντίνα, κάτι που δεν είχε παραδεχτεί στην προανακριτική του απολογία.

    [13] ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 3,5% ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ ΤΟ ΔΝΤ

    Ζάγκρεμπ, 11 Αυγούστου 2002 (13:58 UTC+2)

    Το 3,5% θα αγγίξει φέτος το ποσοστό οικονομικής ανάπτυξης της Κροατίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Οι αναλυτές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού μιλούν επίσης για μείωση της ανεργίας κατά 14,5% και για περιορισμό του ετήσιο πληθωρισμού στο 3,5%, ενώ θεωρούν ότι το 2002 θα λήξει με έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό ίσο με το 6,6% του ΑΕΠ.

    Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι ο προϋπολογισμός της Κροατίας θα εισέλθει σε μία περίοδο αστάθειας και συνέστησε στην κεντρική τράπεζα της χώρας να επέμβει άμεσα σε περίπτωση που εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια αύξησης του πληθωρισμού.

    Ε.Π.

    [14] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

    Σόφια, 11 Αυγούστου 2002 (13:25 UTC+2)

    Υψηλούς τελωνειακούς δασμούς επέβαλε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στις τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από άλλες χώρες, προκειμένου να δώσει ευκαιρία στους εγχώριους παραγωγούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην εσωτερική αγορά.

    Οι παραγωγοί οπωροκηπευτικών της Βουλγαρίας τις τελευταίες ημέρες πραγματοποίησαν σειρά διαδηλώσεων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αυξανόμενες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από την ΠΓΔΜ, την Τουρκία και τις χώρες της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι με αυτό το τρόπο σβήνει η εγχώρια παραγωγή και πολλές οικογένειες οδηγούνται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Συμεών Σαξκομπουργκότσκι αύξησε από 25 σε 60% τους τελωνειακούς δασμούς για τις εισαγωγές πατάτας και από 64 σε 75% για τις εισαγωγές πιπεριάς. Οι εισαγωγείς ντομάτας, κατά τον εκτελωνισμό της εισαγόμενης ποσότητας, αυτόν τον μήνα θα καταβάλλουν ως δασμό το 30% της αξίας αυτής, ενώ από τον Σεπτέμβριο ο φόρος θα αυξηθεί στο 40%.

    Ε.Π.

    [15] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΚΑΤΑ ΣΩΣΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ-ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΣΙΑ

    Μόσχα, 11 Αυγούστου 2002 (13:11 UTC+2)

    Δριμεία κριτική κατά των σωστικών συνεργείων άσκησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ οι προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων αλλά και των θυμάτων της πρωτοφανούς κακοκαιρίας στη νότια Ρωσία, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε "ανεπαρκής" τις ενέργειες των σωστικών συνεργείων και διέταξε την άμεση αποστολή μεγαλύτερης βοήθειας στο τουριστικό θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, Νοβοροσίσκ.

    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 44 άνθρωποι φέρονται να έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής καιρικά φαινόμενα.

    "Οι προσπάθειες του υπουργείου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και οι τοπικές αρχές ήταν ολοφάνερα ανεπαρκείς", τόνισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

    Στο μεταξύ, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στην επαρχία Κράσνονταρ της Ρωσίας.

    Τα θύματα ήταν στην πλειονότητά τους παραθεριστές. Οι σοροί των περισσοτέρων θυμάτων έχουν εντοπιστεί ενώ δεκάδες είναι ακόμα οι αγνοούμενοι.

    Στο συνήθως ηλιόλουστο νησί Κάπρι, στην Ιταλία, σπίτια αλλά κι ένα ολόκληρο εμπορικό κέντρο καλύφτηκαν από τη λάσπη.

    Κακοκαιρία επικρατεί και στην νότια Ισπανία και στα νησιά Βαλεαρίδες.

    Στις βορειοανατολικές ακτές της Αγγλίας, εξ άλλου, πλημμύρισαν σπίτια και χρειάστηκε να τα εγκαταλείψουν οι ένοικοί τους.

    Οι πλημμύρες στην Αυστρία ήταν οι χειρότερες των τελευταίων 100 ετών.

    Στη Ρουμανία, οι αρχές εκτιμούν ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ στη γειτονική Βουλγαρία πολλά χωριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση.

    Στη νότιο Κίνα, 60 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο εξαιτίας των κατολισθήσεων που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις.

    Τέλος, στη Βόρειο Κορέα, χιλιάδες έμειναν άστεγοι, ενώ η περίοδος των μουσώνων συνεχίζεται στην Ινδία και από τις κατολισθήσεις τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

    [16] Ο USAID ΔΙΟΡΙΣΕ ΝΕΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 11 Αυγούστου 2002 (13:10 UTC+2)

    Ο Χόβαρντ Σούμκα ανέλαβε τη διεύθυνση του γραφείου του αμερικανικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης στο Σεράγεβο, οι βοσνιακές Αρχές εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στον Σούμκα, δεδομένου ότι διαθέτει μεγάλη πείρα, καθώς εργάστηκε επί χρόνια στον τομέα της οικονομικής ανασυγκρότησης.

    Αναλαμβάνοντας καθήκοντά, ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ότι κατά τη δωδεκάμηνη θητεία του θα εργαστεί αδιάκοπα για τη βελτίωση των υποδομών στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον εμφύλιο, ενώ θα στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Βοσνίας για ανάπτυξη των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης και για βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης.

    Ε.Π.

    [17] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 11 Αυγούστου 2002 (13:05 UTC+2)

    Κλέαρχος Λιάτης

    Δυο είναι τα βασικά θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του σημερινού αλβανικού τύπου, η συνάντηση στο Πόγραδετς του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο και του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος των Σκοπίων Αρμπέν Τζαφέρι και η εντολή του πρωθυπουργού Νάνο να εμποδιστεί ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Φάτος Κλόσι να βγει εκτός της Αλβανίας.

    Οσον αφορά στο πρώτο θέμα οι εφημερίδες έχουν ως εξής:

    Σέκουλι

    «Νάνο-Τζαφέρι: Δεν υπάρχει παραστρατιωτική ομάδα Ιλιρίντα όπως ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί"

    Κοχα Γιον

    «Νάνο-Τζαφέρι: τα επεισόδια με τα Σκόπια-μεταβατικά»

    Γκαζέτα Σκιπτάρε

    «Συνάντηση Νάνο Τζαφέρι: πρόκειται για συκοφαντίες και αβάσιμες κατηγορίες των Σκοπίων»

    Αλμπάνια

    «Ο πρωθυπουργός Νάνο στο Πόγραδετς με Τζαφέρι"

    Ζέρι ι Πόπουλιτ

    "Συνάντηση Νάνο-Τζαφέρι, δήλωση Νάνο οι πολιτικοί των Σκοπίων δεν πρέπει να φοβηθούν από τους Αλβανούς που παίζουν και θα παίξουν εποικοδομητικό ρόλο στα Βαλκάνια"

    Ο τύπος αναφέρεται ακόμη εκτενώς στο γεγονός ότι ο Κλόσι εμποδίστηκε χθες στο αεροδρόμιο των Τιράνων Ρίνας να ταξιδέψει στο εξωτερικό με το επιχείρημα ότι υπάρχει εντολή του Νάνο μόνο με την άδεια του να φύγει στο Εξωτερικό.

    Σέκουλι

    «Ο Κλόσι δεν μπόρεσε να περάσει το αεροδρόμιο του Ρίνας»

    Κόχα Γιον

    «Μπλόκο στο Ρίνας για τον Κλόσι υπότιτλος: εντολή του πρωθυπουργού Νάνο ο Κλόσι δεν μπορεί να βγει από την Αλβανία χωρίς την άδεια του»

    Σκιπτάρε

    "είδηση της τελευταίας ώρας ο Κλόσι εμποδίστηκε στο αεροδρόμιο του Ρίνας να ταξιδέψει στο εξωτερικό"

    Γκαζέτα Σκιπτάρε

    "Ο Κλόσι δεν έχει δικαίωμα να βγει εκτός της Αλβανίας"

    Ριλίντια Ντεμοκρατίκε

    "Ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών προσπαθεί να εγκαταλείψει την Αλβανία αλλά μπλοκαρίστηκε στο αεροδρόμιο Ρίνας"

    Ρεπούμπλικα

    "Αλλο χτύπημα σε βάρος του Κλόσι δεν επετράπη η έξοδος του από την Αλβανία".

    [18] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Σ. ΞΗΡΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (12:36 UTC+2)

    Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" μετέβη ο ειδικός εφέτης ανακριτής Λεωνίδας Ζερβομπεάκος για την απολογία του Σάββα Ξηρού που εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Παρών κατά την απολογία έινια και ο συνήγορος του Σ. Ξηρού, Γιώργος Αγιοστρατίτης.

    [19] ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΠΛΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΤΟΥ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2002 (12:33 UTC+2)

    Οπλοπολυβόλο τύπου FN, γεμιστήρας, 8 φυσίγγια και φλογοκρύπτης βρέθηκαν σε δρόμο κοντά στην κατοικία του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στο Παλαιό Ψυχικό.

    Το οπλοπολυβόλο ήταν τυλιγμένο με εφημερίδα και μέσα σε νάϊλον σακούλα και εντοπίστηκε από ιδιοκτήτη μοτοσυκλέτας, ο οποίος ενημέρωσε την αστυνομία. Το όπλο μεταφέρθηκε στην ασφάλεια και από τα πρώτα στοιχεία προκύπτει ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια.

    Σημειώνεται ότι αυτή την εποχή ο κ. Στεφανόπουλος δεν βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά στην εξοχική του κατοικία στο Ρίο.

    [20] ΝΕΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΛΟΒΕΝΙΚΑ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ

    Ζάγκρεμπ, 11 Αυγούστου 2002 (12:13 UTC+2)

    Εκεί που το Ζάγκρεμπ μιλούσε για εκτόνωση της έντασης στον κόλπο Πύραν, τον οποίο διασχίζουν τα υδάτινα σύνορα μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, σλοβενικά αλιευτικά παραβίασαν και πάλι τα κροατικά χωριά ύδατα.

    Το νέο επεισόδιο σημειώθηκε χθες αναγκάζοντας την κροατική ακτοφυλακή να επέμβει για να απομακρύνει τους "εισβολείς".

    Το χθεσινό επεισόδιο ήταν το τρίτο που σημειώνεται την τελευταία εβδομάδα. Ηταν, ωστόσο, πιο "ήπιο" από τα δύο προηγούμενα, καθώς τότε στα κροατικά χωρικά ύδατα εισήλθαν χωρίς άδεια και ταχύπλοα της σλοβενικής ακτοφυλακής, με το επιχείρημα ότι καταδίωκαν τα αλιευτικά.

    Ε.Π.

    [21] ΠΓΔΜ: ΝΥΧΤΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τέτοβο, 11 Αυγούστου 2002 (12:12 UTC+2)

    Νύχτα έντασης πέρασε το Τέτοβο όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της ΠΓΔΜ.

    Η υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του Τετόβου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, επισημαίνει ότι καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι παραστρατιωτικές ομάδες, που βρίσκονται στα περίχωρα της πόλης και στα χωριά γύρω από αυτήν, πυροβολούσαν συνεχώς προς απροσδιόριστους στόχους.

    Εντός των ορίων της πόλης πυροβολισμοί σημειώθηκαν κοντά στο κτήριο του κεντρικού αστυνομικού τμήματος και της φυλακής, στην περιοχή έξω από το στρατόπεδο, στις αποθήκες της εταιρίας διανομής πετρελαίου "Makpetrol", κοντά στα γραφεία του Ερυθρού Σταυρού και στην περιοχή του υδραγωγείου της πόλης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Βόζισλαβ Ζαφίροβσκι ανακοίνωσε το πρωί ότι τα ξημερώματα άγνωστοι πυρπόλησαν την ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Τέαρτσε του Τετόβου. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, η πυρκαγιά προκάλεσε μικρές μόνο ζημιές.

    Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο Τέτοβο επισημαίνουν ότι το τελευταία 24ωρο στα σπίτια στο κέντρο της πόλης αναρτώνται όλο και περισσότερες σημαίες της Αλβανίας.

    Ε.Π.

    [22] Ι. ΔΙΩΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2002 (12:04 UTC+2)

    "Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να γίνει με εκπτώσεις των ατομικών δικαιωμάτων", υπογραμμίζει ο εισαγγελέας Ιωάννης Διώτης σε δήλωση του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", με αφορμή τη φημολογία και τους υπαινιγμούς σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή του Σάββα Ξηρού.

    "Ουδέποτε μας απασχόλησε το δίλημμα εάν στο όνομα της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας θα ήταν ανεκτό να χρησιμοποιήσουμε παράνομες μεθόδους. Οι ενέργειες μας είχαν πάντα ως γνώμονα το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου", επισημαίνει και προειδοποιεί ότι θα αναλάβουν αυτομάτως και τις ευθύνες τους όσοι υποστηρίξουν τα αντίθετα.

    [23] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 11 Αυγούστου 2002 (12:00 UTC+2)

    Μεγαλώνει ο κύκλος αίματος στη Μέση Ανατολή με τους θανάτους δύο ακόμη ατόμων να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων. Μία Εβραία έποικος δολοφονήθηκε και δυο ακόμη άτομα τραυματίστηκαν σήμερα όταν ένοπλος Παλαιστίνιος εισέβαλλε στον οικισμό Μεχόρα της Δυτικής Οχθης και άρχισε να πυροβολεί εναντίον αυτοκινήτου. Λίγο αργότερα ο δράστης έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ισραηλινών στρατιωτών. Στους τραυματίες συγκαταλέγονται ο άνδρας της γυναίκας και ένας Ισραηλινός στρατιώτης.

    Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε εκφράσει τη λύπη του για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου που πυροβολήθηκε όταν οδηγούσε το αυτοκίνητό του στη Νάμπλους, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μετέδωσε το ΒΒC.

    Όπως δήλωσε ο στρατός, ο Παλαιστίνιος είχε προφανώς λάβει άδεια για να κυκλοφορεί παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας.

    Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), Τζορτζ Τένετ, είχε συνομιλίες κοντά στην Ουάσινγκτον με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, Αμπντέλ Ραζάκ αλ-Γιαχία.

    Δεν έγινε καμία ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες, αλλά, σύμφωνα με τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι συνομιλίες επρόκειτο να επικεντρωθούν στις αμερικανικές προτάσεις για την αναδιάρθρωση των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.

    Η Αίγυπτος και η Ιορδανία έχουν ήδη συμφωνήσει να εκπαιδεύσουν τα στελέχη των παλαιστινιακών υπηρεσιών ασφαλείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 11 August 2002 - 18:13:39 UTC