Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"
  • [02] ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ "17 Ν"
  • [03] "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ", ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΛΕΡ
  • [05] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ
  • [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [10] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ
  • [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [12] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ
  • [13] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ
  • [16] ΣΤΟΥΣ 26 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [17] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Η. ΓΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Α. ΤΣΑΚΑΛΙΑ
  • [18] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ
  • [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
  • [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΟΧΑΝΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [21] ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ-ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [23] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ
  • [24] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ

  • [01] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΒΑΛΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (10:01 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε η βαλλιστική εξέταση σε όλα τα όπλα που βρέθηκαν στις δυο γιάφκες της 17Ν στην Αθήνα και όπως προκύπτει, εκτός από το ιστορικό 45άρι της οργάνωσης δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη δυο 38άρια πιστόλια που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον του βουλευτή της ΝΔ Λευτέρη Παπαδημητρίου και του γιατρού Ζαχαρία Καψαλάκη

    Στο μεταξύ, το 17ο μέλος της οργάνωσης-φάντασμα αναζητούν οι διωκτικές αρχές μετά τον εντοπισμό δακτυλικού αποτυπώματος στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως και στο εξοχικό σπίτι του φερόμενου ως καθοδηγητή της τρομοκρατικής οργάνωσης, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, στους Λειψούς.

    Το αποτύπωμα αυτό είναι το μοναδικό που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αντιτρομοκρατική υπηρεσία, το άτομο στο οποίο ανήκει, πιθανότατα βρίσκεται σε υψηλή θέση στην ιεραρχία της οργάνωσης, καθώς είχε πρόσβαση και στη "γιάφκα" και στενές σχέσεις με τον φερόμενο ως αρχηγό της "17 Νοέμβρη". Το άτομο αυτό είναι πιθανότατα άγνωστο στους άλλους συμμετέχοντες στην οργάνωση.

    [02] ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΞΟΔΩΝ ΤΗΣ "17 Ν"

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (11:19 UTC+2)

    Πέντε νέοι κωδικοί που αντιστοιχούν σε πρόσωπα υποστηριζόμενα οικονομικά από τη "17 Νοέμβρη" προκύπτουν από τον έλεγχο των λογιστικών εγγραφών στα βιβλία εξόδων της τρομοκρατικής οργάνωσης.

    Είναι οι κωδικοί "Γιάννης", "Σάκης", "Ηλ.", "Πωλ" και "Δ.Μ", όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί στις μέχρι τώρα απολογίες των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη "17 Ν". Οι πληροφορίες φέρουν την αντιτρομοκρατική υπηρεσία να γνωρίζει τα τέσσερα από τα πέντε αυτά πρόσωπα, αλλά δεν προχώρησε στη σύλληψη τους επειδή δεν διαθέτει άλλα ατράνταχτα στοιχεία εις βάρος τους.

    Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι το ταμείο της τρομοκρατικής οργάνωσης κρατούσε ο Δημήτρης Κουφοντίνας και τα μεγάλα ποσά πήγαιναν στον ταμία και τον αρχηγό. Στα περίπου 200 φύλλα των βιβλίων εξόδων εμφανίζεται διακίνηση ποσού άνω των 200 εκατομμυρίων δραχμών το διάστημα των τελευταίων 12 χρόνων. Τα μεγαλύτερα ποσά της τάξης των 300.000 και 400.000 δραχμών εμφανίζονται με κρυπτογραφημένη αιτιολογία και μόνη ένδειξη την ημερομηνία. Μικρότερα ποσά πήγαιναν σε πληρωμές ενοικίων, ασφαλειών, εξόδων κίνησης, αγορών εργαλείων, ντουλαπιών, σωλήνων και ανεύρεσης πεδίου δοκιμών για εκτοξεύσεις ρουκετών.

    [03] "ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΕΣ ΟΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΗΣ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ", ΛΕΕΙ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (13:51 UTC+2)

    "Δεν λέω ότι συμφωνώ. Οχι, ούτε εγώ συμφωνώ με όσα έκαναν. Οι πράξεις είναι καταδικαστέες. Αλλά το πιο φυσικό πράγμα, μετά απ' όλ' αυτά, είναι ο Δημήτρης να κρύβεται. Σκέφτομαι μόνο να είναι καλά. Αυτό σκέφτομαι νύχτα-μέρα, μόνο γι' αυτό νοιάζομαι", λέει η Αγγελική Σωτηροπούλου σε συνέντευξή της στην "Ελευθεροτυπία" για το σύντροφό της Δημήτρη Κουφοντίνα.

    "Να είναι καλά. Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το μόνο που με νοιάζει είναι να είναι καλά. Κι αυτό που σκέφτομαι μέρα-νύχτα είναι αν θα τον ξαναδώ. Και πώς μπορεί να ξαναφτιάξουμε μια ζωή. Αλλά δεν βρίσκω τρόπο".

    * Γιατί πιστεύεις ότι κρύβεται;

    **"Επειδή του τα φορτώνουν όλα. Το πιο φυσικό πράγμα δεν είναι μετά απ' όλ' αυτά να κρυφτεί;".

    * Δεν τα έκανε;

    **"Από πού είναι δεδομένο; Υπάρχουν στοιχεία; Δεν βγήκε κάποιος να πει τον κατηγορώ γι' αυτό και γι' αυτό... Οποιονδήποτε μπορούν να κατηγορήσουν. Οι ομολογίες είναι απόδειξη; Μπορώ κι εγώ να βρω κάποιους και να τους υποδείξω...".

    Για την Αγγελική Σωτηροπούλου ο Δημήτρης Κουφοντίνας "είναι ο πιο τρυφερός άνθρωπος". Πιστεύει πως "αν τον πετύχουν δεν θα τον αφήσουν να πάρει ανάσα". "Πού το ξέρουν πως είναι επικίνδυνος; Ο,τι δίνουν οι Αρχές το πιστεύουμε".

    * Υπάρχουν οι πράξεις...

    * "Οι πράξεις είναι καταδικαστέες. Αλλά δεν ξυπνούσαν ένα πρωί και λέγανε τι ληστεία να κάνουμε σήμερα. Δείξε μου ένα ληστή που λήστεψε και στη συνέχεια δεν πήγε να τα χαρεί. Πού είναι η δική μας μεγάλη ζωή; Πριν από δέκα μήνες μπήκα σε δικό μου σπίτι".

    "Οι πιο φιλότιμοι"

    Θέλησε να περιγράψει τον Σάββα Ξηρό λέγοντας: "Είναι μια ψυχούλα. Το ίδιο φιλότιμος με τον Δημήτρη. Μέχρι βλακείας φιλότιμοι. Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη. Λειτουργούσαν πάντα σε βάρος των προσωπικών και οικονομικών τους συμφερόντων, των πάντων. Και στα Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζονται σαν τέρατα".

    Είναι σχετικά ήρεμη γιατί "έστειλα επιτέλους το παιδί στη Γαύδο. Πριν από λίγη ώρα μου τηλεφώνησε ότι έφτασε στη θαλασσίτσα. Γιατί εδώ με ακολουθούν παντού αστυνομικοί. Βέβαια, δεν μ' εμποδίζουν να πάω κάπου, κατά κανόνα δεν μ' ενοχλούν. Αλλά όπου βρίσκομαι, όποια δουλειά προσπαθώ να κάνω, είναι δεξιά κι αριστερά μου. Την στήνουν και σ' όποιο σπίτι μπω, σ' όποιον άνθρωπο πλησιάσω. Είμαι εντελώς αποκλεισμένη. Γιατί; Ο Δημήτρης δεν πρόκειται να με πλησιάσει. Είναι ανθρώπινο αυτό; Χθες, ένα παλικάρι μάς χαιρέτησε -με την Αλίσια είμαστε- και του πήραν τον αριθμό του αυτοκινήτου. Επειδή μας χαιρετάς είσαι ύποπτος, του φώναξε η Αλίσια".

    * Δεν το συνηθίσατε;

    * "Δεν είναι απλώς μια παρακολούθηση. Τρομοκρατούν όλο τον κόσμο. Δείχνοντας πως ο ελληνικός λαός είναι εναντίον μας. Αφού εμάς (τις δύο γυναίκες) μας δικάσανε και μας καταδικάσανε πριν από την ώρα μας. Τότε για ποιο πράγμα χρειάζεται να σας πείσουν; Αφού κανένας δεν τολμάει να μιλήσει. Δεν έχουν το θάρρος".

    * Εσύ γιατί πιστεύεις;

    * "Για να εδραιωθεί όλο αυτό το αρνητικό κλίμα στον κόσμο. Να μη μας στηρίζει, να μη μας συμπαρασταθεί, να μη μας πλησιάσει. Κι αυτό θα το βρείτε μπροστά σας όλοι. Δεν ζητάω να βγει κάποιος και να εκφραστεί θετικά. Το τρομερό είναι να καταφέρει να μη στραφεί εναντίον μας. Τώρα πια χρειάζεται δήλωση κοινωνικών φρονημάτων. Αυτό είναι πλέον ξεκάθαρο. Τώρα βλέπω το κάθε φασιστοειδές να μιλάει στην τηλεόραση. Που γίνανε τιμητές. Πόσοι νηφάλιοι άνθρωποι βγήκαν;".

    * Αρκετοί εκφράστηκαν με όποιον τρόπο.

    * "Οι πιο σοβαροί άνθρωποι δεν μπόρεσαν ν' αντιληφθούν πως εκείνη η καημενούλα, η Αλίσια -που χοροπηδούσε μπροστά στις κάμερες- το έκανε επειδή δεν έχει τη δική μας ιδιοσυγκρασία, έχει διαφορετικό ταμπεραμέντο. Πως ήταν ένα ξέσπασμα".

    * Ξέσπασμα στις τηλεοπτικές κάμερες, γιατί;

    * "Δεν μας άφηναν δευτερόλεπτο, κοντεύαμε να σπάσουμε τα μούτρα μας, τρέχαμε δεξιά, αριστερά, τυλιχθήκαμε στα καλώδια. Μου έβαζαν στο στόμα τα μικρόφωνα. Κι ήταν η μέρα που η Αλίσια είχε δει τον Σάββα, ήταν χαρούμενη. Αντ' αυτού έβγαιναν στα κανάλια κι έλεγαν τώρα βγήκε, τώρα περπατάει, τώρα πήγε στο άλλο σπίτι... Μόνο κατ' όνομα είναι δημοσιογράφοι αυτοί. Που δεν μας επέτρεπαν ούτε να δούμε τον ήλιο. Μας εξόντωσαν, μας απαγόρευαν και να περπατήσουμε".

    * Παρεμποδίζονται κάποια δικαιώματά σας;

    * "Αλλο τα δικαιώματα. Εχουμε κι εμείς συνταγματικά δικαιώματα. Να έχουμε προσωπική ζωή. Που μέχρι σήμερα θεωρούσα πως αυτά είναι αυτονόητα για τους ανθρώπους με άλφα κεφαλαίο. Που δεν περίμενα να τα διεκδικήσω".

    * Και η αστυνομική έρευνα;

    * "Το αστυνομικό μέρος θα ξεκαθαρίσει μια μέρα. Από εκεί και πέρα θα έχουμε εξοντωθεί από τα κανάλια, όλοι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα. Απ' όλ' αυτά τα όρνεα, με όλη τους την ένδεια και απ' όλους όσους βγαίνουν να πει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Θέλω να πιστεύω πως αυτός ο λαός στο σύνολό του, επειδή έχει τραβήξει πολλά και λειτουργεί το μυαλό του, δεν θα τα καταπιεί όλα".

    * Υπερασπίζεσαι αυτούς που, με βάση όσα ομολόγησαν, είναι μέλη της 17Ν;

    * "Εγώ δεν υπερασπίζομαι ανθρώπους που δεν τους γνωρίζω. Πέρα από τα συγγενικά μου πρόσωπα, τους άλλους δεν τους ξέρω. Αλλά δεν μπορώ να μου χτυπάνε τη λογική μου. Οταν βγάζουν στο κόσμο "κοίτα τα καθίκια". Καλά, εντάξει, λήσταρχος Νταβέλης ο Δημήτρης. Τα πήρε να κάνει τη μεγάλη ζωή".

    * Θα συμφωνούσες με όσα έκαναν;

    * "Δεν σου λέω ότι συμφωνώ. Οχι, ούτε κι εγώ συμφωνώ. Αλλά δεν μπορώ ν' ακούω πως ο κόσμος τους έχει καταδικάσει. Ποιος ρώτησε τον κόσμο; Και ποιος τολμάει να μιλήσει; Τι είμαστε (οι δυο γυναίκες), τα άγρια θηρία;".

    * Υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου;

    * "Δεν τα λέω για να με υπερασπιστώ. Αλλά δεν αντέχω να χτυπάω στα ντουβάρια της τηλεόρασης. Κι εγώ να βγαίνω να σκούζω σαν την τρελή".

    * Ψύχραιμη σε ακούω όμως.

    * "Οταν αντιμετωπίζεις ένα χοντρό πρόβλημα πρέπει να γίνεις σκυλί, ν' αντέχεις. Εχω κι ένα παιδί που δεν το σεβάστηκε σχεδόν κανένας. Στον παιδοψυχολόγο το πήγα και οι αστυνομικοί ήταν πίσω μας. Προσπαθώ ν' αντέξω για να κάνω τις πρακτικές δουλειές, να τρέξω σε δικηγόρους και τόσα άλλα που φαντάζουν λεπτομέρειες...".

    * Ακολουθούν και δικαστήρια...

    * "Μας έχουν καταδικάσει μαζικά. Γιατί δεν μας δίνετε και μια στο κεφάλι να τελειώνουμε; Η ποινή και η εκτέλεση μας μένει. Εμείς είμαστε οι τρομοκράτισσες, οι παράνομοι, τα κλεφτρόνια. Είμαστε ταλαιπωρημένοι και οικονομικά και μας βγάζουν εφοπλιστάδες".

    Η Αγγελική Σωτηροπούλου καταγγέλλει επίσης πως κάποιοι, στην προσπάθειά τους να την πλησιάσουν, χρησιμοποιούν ονόματα δημοσιογράφων που υποτίθεται πως εργάζονται στην "Ε". "Είναι όμως ψέματα" -διευκρινίζει- αντίθετα πρόκειται για δημοσιογράφο τηλεοπτικού καναλιού.

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΙΛΛΕΡ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (11:01 UTC+2)

    Δεν είδε με ικανοποίηση η κυβέρνηση την παρέμβαση Μίλερ στη δικαιοσύνη και τις έρευνες για την τρομοκρατική οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    "Ο Τ. Μίλερ μπορεί να έχει τις απόψεις του, είναι δικαίωμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει διά στόματος πρωθυπουργού ότι η έρευνα θα πάει εις βάθος και θα φτάσει μέχρι τον τελευταίο ένοχο. Αυτό θα γίνει" είπε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σχολιάζοντας τη συνέντευξη του Αμερικανού πρέσβη στην "Ελευθεροτυπία".

    Ωστόσο αναγνώρισε στον πρέσβη των ΗΠΑ να μιλά για την τρομοκρατία θεωρώντας ότι "αντλεί ένα τέτοιο δικαίωμα διότι πολλά από τα θύματα της τρομοκρατίας ήταν Αμερικανοί. Από εκεί και πέρα", υπογράμμισε ο Τ. Χυτήρης, "οι διαδικασίες, οι ελληνικοί νόμοι και το ελληνικό Σύνταγμα θα τηρηθούν όσον αφορά την τρομοκρατία, όσον αφορά τους ανθρώπους που πιάνονται και βρίσκονται στον Κορυδαλλό απαρεγκλίτως, σύμφωνα με τα δικά μας δεδομένα, τους δικούς μας νόμους".

    [05] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΥΝΕΧΑΡΗ ΤΗΝ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:54 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην πρωταθλήτρια του ακοντισμού Μιρέλα Μανιάνι, που κατέκτησε χτες το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου απέστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ευχήθηκε στην αθλήτρια «ακόμα μεγαλύτερες διακρίσεις στους παγκόσμιους στίβους με καταληκτικό στόχο του Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004».

    [06] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Λ. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (20:52 UTC+2)

    "Η Ελληνική Αθλητική Αποστολή στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου συνεχίζει την παράδοση κορυφαίων διακρίσεων σε αθλητικές συναντήσεις, αυτή τη φορά στο Μόναχο", επισημαίνει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λουκάς Αποστολίδης σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τους Ελληνες αθλητές.

    "Η τιμή είναι για τους ίδιους τους αθλητές μας που ανεβαίνουν στο βάθρο των νικητών, φορώντας τα Ελληνικά χρώματα, δικαιώνοντας, έτσι, μία συνεχή προσπάθεια συντήρησης και βελτίωσης των επιδόσεών τους, σε συναντήσεις, όπου διασταυρώνονται με αθλητές από άλλες χώρες και αποσπούν μετάλλια - αναγνώριση του αγώνα τους, στο πλαίσιο μίας ευγενούς άμιλλας.

    Βεβαίως, εξ ίσου, τιμή αποτελεί για την Πατρίδα μας που ο συμβολισμός της παρουσίας της, στο βάθρο των νικητών, στέλνει παντού στον κόσμο το μήνυμα της Ελλάδας που, με αυτοπεποίθηση και μεθοδικότητα, είναι παντού παρούσα, ισχυρή και αποτελεσματική", τονίζει ο κ. Αποστολίδης και προσθέτει:

    "Οι προσπάθειες και οι διακρίσεις των αθλητών μας εντάσσονται, βεβαίως, και στο πλαίσιο της ολυμπιακής προετοιμασίας, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπου πέρα από την τέλεια, από κάθε άποψη, διοργάνωση, η Ελλάδα μας θα αγωνισθεί, με πολλές δυνατότητες, για πολλές και κορυφαίες διακρίσεις. Συγχαίρω όλους για τα τρία χρυσά και δύο χάλκινα μετάλλια, για τις διακρίσεις που αποσπάσατε, όπως και τους προπονητές σας.

    Από τη θέση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας συγχαίρω ιδιαιτέρως τους προερχόμενους από την οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων και εκφράζω την χαρά και την ικανοποίηση όλων μας".

    [07] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση επισκέφθηκε ο βουλευτής και υποψήφιος Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης ενημερώθηκε από τον διευθυντή Ασφαλείας, ταξίαρχο Γιώργο Κοκκίνη για την εγκληματικότητα και το πρόβλημα των ναρκωτικών στην περιοχή.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της κατασκευής νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, όπου θα είναι συγκεντρωμένες όλες οι υπηρεσίες της αστυνομίας, έτσι ώστε να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.

    Ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η συνεργασία της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης με τις αστυνομικές αρχές πρέπει να είναι άμεση και στενή, καθώς προέχει η ασφάλεια του πολίτη, ενώ εξήρε την προσπάθεια που καταβάλουν οι αστυνομικοί, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η εγκληματικότητα έχει μειωθεί.

    [08] ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΤΑ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βερολίνο, 9 Αυγούστου 2002 (20:47 UTC+2)

    Οι περισσότεροι Γερμανοί τάσσονται κατά οποιασδήποτε εμπλοκής της χώρας τους σε επίθεση εναντίον του Ιράκ σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, το 81% των ερωτηθέντων είπαν ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να στείλει στρατό σε ένα πόλεμο με το Ιράκ και μόνο το 15% απάντησε ότι θα πρέπει το Βερολίνο να βοηθήσει τις ΗΠΑ.

    Ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόνισε ότι μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ ενδέχεται να καταστρέψει την παγκόσμια συμμαχία κατά της τρομοκρατίας και να ενισχύσει την κρίση στη Μέση Ανατολή.

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (20:41 UTC+2)

    Η υποψήφια Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη απέστειλε συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στους Ελληνες αθλητές που διακρίθηκαν στο 18ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο και συγκεκριμένα στη Μιρέλα Μανιάνι, την Κατερίνα Θάνου, την Κατερίνα Βόγγολη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου και στην Τασούλα Κελεσίδου και τον Αλέξανδρο Παπαδημητρίου για την κατάκτηση του χάλκινου.

    "Η επιτυχία σας μας γεμίζει ικανοποίηση και αποδεικνύει ότι με επιμονή, θέληση και συστηματική δουλειά μπορούμε να κατακτήσουμε τους πιο υψηλούς στόχους, να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας. Μας κάνατε όλους υπερήφανους.

    Σας εύχομαι και νέες επιτυχίες στο μέλλον, ώστε να ζήσουμε παρόμοιες στιγμές χαράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα", υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη.

    [10] Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΟΝΙΜΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:36 UTC+2)

    Στην προσπάθεια που καταβάλει η διοίκηση του δήμου για την καθιέρωση της Κάρτας Μόνιμου Κατοίκου του κέντρου της πόλης, προκειμένου να δοθεί λύση στο μεγάλο πρόβλημα της στάθμευσης των οχημάτων, αναφέρθηκε στη σημερινή του συνάντηση με τους δημοσιογράφους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Ο δήμαρχος τόνισε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αποστολή 2.300 προσωπικών επιστολών προς τους κατοίκους του κέντρου της πόλης και ότι αναμένονται οι σχετικές αιτήσεις των ενδιαφερόμενων που πρέπει να υποβληθούν στα γραφεία του Α' δημοτικού διαμερίσματος (Π. Μελά 40).

    «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην εφαρμογή του μέτρου της Κάρτας Μόνιμου Κατοίκου, από την στιγμή που η Πολιτεία προχωρήσει στην διαδικασία πρόσληψης και στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας με το απαιτούμενο προσωπικό. Αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές ανακοινώσεις, θα γίνει στους επόμενους μήνες».

    Όπως επεσήμανε ο κ. Παπαγεωργόπουλος με την έκδοση της Κάρτας Μονίμου Κατοικίας στο κέντρο της πόλης θα επιλυθεί κατά ένα μεγάλο μέρος το πρόβλημα της στάθμευσης των οχημάτων στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

    «Θέλουμε να κρατήσουμε τους Θεσσαλονικείς στο κέντρο της πόλης, να καταγράψουμε με τις πιο διαφανείς διαδικασίες τον αριθμό τους και να τους διευκολύνουμε στη στάθμευση των οχημάτων τους. Δεν θέλουμε το κέντρο της πόλης να γίνει γκέτο, όπως συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις της Ευρώπης. Εκτός από επιχειρήσεις και επαγγελματικές στέγες, θέλουμε στο κέντρο της πόλης και μόνιμους κατοίκους που να δίνουν ζωή και χρώμα στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μέτρο της Κάρτας Μόνιμου Κατοίκου στοχεύει προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού βεβαίως εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική αστυνόμευση εκ μέρους της Δημοτικής Αστυνομίας», κατέληξε.

    [11] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:25 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην πρωταθλήτριά μας Μιρέλα Μανιάνι, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μονάχου απέστειλε ο βουλευτής και υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    "Εύχομαι να συνεχίσεις να τιμάς τα ελληνικά χρώματα. Η παρουσία σου στο στερέωμα των "δαφνοστεφανωμένων" αθλητών μας γεμίζει περηφάνια. Και η προσφορά η δική σου είναι διπλή, γιατί τιμάς την ελληνική σημαία, αλλά και γιατί δίνεις το παράδειγμα να σε ακολουθήσουν παιδιά που κι αυτά με τη σειρά τους θα λαμπρύνουν στη συνέχεια τον ελληνικό αθλητισμό", τονίζει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κ. Ψωμιάδης.

    [12] ΒΑΡΥ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΩ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ ΤΟΥ ΓΕΣ

    Κως, 9 Αυγούστου 2002 (20:20 UTC+2)

    Βαρύ είναι το κλίμα στην Κω από τις «καμπάνες» του ΓΕΣ σε στελέχη του στρατεύματος για πλημμελή φύλαξη του στρατοπέδου, απ' όπου εκλάπη ο οπλισμός.

    «Επρεπε να επιβληθούν βαριές ποινές γιατί ήταν μεγάλο το γεγονός που έγινε. Μπορεί ο ταξίαρχος, ο οποίος ήταν γνωστός και σ' εμένα προσωπικά, να είναι πολύ καλός και αυστηρός αξιωματικός, αλλά λόγω των περιστάσεων έπρεπε οι ποινές να είναι βαριές», δήλωσε ο έπαρχος της Κω Βασίλειος Ξυπόλητας

    Δύο αποτυπώματα που βρέθηκαν στον τοίχο της αποθήκης απ' όπου εκλάπησαν τα όπλα και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανήκουν στο προσωπικό του στρατοπέδου, ίσως οδηγήσουν τις ανακριτικές αρχές στον εντοπισμό των δραστών.

    Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η δακτυλοσκοπική εξέταση του προσωπικού του 282 Τάγματος, αλλά και των αξιωματικών και στρατιωτών δύο διπλανών στρατοπέδων. Όλα τα αποτυπώματα έχουν σταλεί για έρευνα στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας για να συγκριθούν με αποτυπώματα σεσημασμένων κακοποιών.

    Η «καραντίνα» στην οποία είχε τεθεί το στρατόπεδο έληξε το μεσημέρι και οι στρατιώτες και οι αξιωματικοί μπορούν να βγουν εξοδούχοι ή να πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια. Ωστόσο, όσοι φύγουν από το νησί για την ιδιαίτερη πατρίδα τους, πρέπει να δώσουν τηλέφωνο και διεύθυνση, προκειμένου, αν χρειαστεί, κάποιος από το στράτευμα να έρθει σε επαφή μαζί τους.

    Από το πρωί οι αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν εφόδους σε σπίτια του νησιού, ενώ το λιμενικό σώμα συνεχίζει να ερευνά όσους θέλουν να φύγουν από την Κω με τα πλοία της γραμμής.

    [13] ΜΕΓΑΛΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (20:05 UTC+2)

    Ολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές θα γνωρίσουν για πρώτη φορά το θαλάσσιο στίβο και τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθεί το Ολυμπιακό Τουρνουά Ιστιοπλοΐας τον Αύγουστο του 2004.

    Στην πρώτη προ-ολυμπιακή Δοκιμαστική Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας, η οποία θα διεξαχθεί στο Ολυμπιακό Ιστιοπλοϊκό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, από τις 16 έως τις 23 Αυγούστου 2002 θα συμμετάσχουν 557 αθλητές και αθλήτριες με 361 σκάφη από 43 χώρες. Έντονη θα είναι και η ελληνική παρουσία με 48 αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι θα λάβουν μέρος με 30 σκάφη.

    Μεταξύ άλλων κορυφαίων ιστιοπλόων που έρχονται στην Ελλάδα για να αγωνιστούν στην Δοκιμαστική Διοργάνωση Ιστιοπλοΐας είναι ο Αργεντινός Carlos Espinoza στα Tornado, ο Αυστριακός Roman Hangara στα Tornado, οι Αργεντινοί Xavier Conte και Huan de la Fuente στα 470, ο Βρετανός Ben Aisle στα Laser, ο Αυστραλός John Forbs στα Tornado, ο Βρετανός Simon Hitchkosse στα 49er, ο Ιταλός L. Devori στα Finn και στις γυναίκες οι Αυστραλέζες Jerry Armstrong και Belinda Stuel στα 470, η Βρετανίδα Shirley Robertson στο Europe, η Γερμανίδα Ameli Lux στα Mistral και η Ιταλίδα Alessandra Censini στα Mistral. Από ελληνικής πλευράς έχουν δηλώσει συμμετοχή τα μεγαλύτερα ονόματα όπως ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης στα Mistral, οι Α. Κοσματόπουλος και Κ. Τριγκώνης στα 470, Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά στα 470 και ο Αιμίλιος Παπαθανασίου στα Finn.

    Οι συμμετοχές σε αριθμούς στη δοκιμαστική διοργάνωση ανά κατηγορία :

    Mistral/ ανδρών (45 σκάφη), Mistral/ γυναικών (38 σκάφη), Finn (37 σκάφη), Laser (61 σκάφη),

    Europe (9 σκάφη), 470/ ανδρών ( 38 σκάφη), 470/ γυναικών (36 σκάφη), 49er (41 σκάφη), Τornado (31 σκάφη), Yngling (25 σκάφη).

    Στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας έχουν δημιουργηθεί ήδη προσωρινές εγκαταστάσεις που θα φιλοξενήσουν την Προ-ολυμπιακή Δοκιμαστική Διοργάνωση. Εκτός από τους υποστηρικτικούς χώρους είναι έτοιμες οι προβλήτες και οι σχετικές "γλίστρες" για την είσοδο-έξοδο των σκαφών από τη θάλασσα, έχουν διαμορφωθεί τα αποδυτήρια, ιατρείο και αίθουσα ελέγχου ντόπινγκ, γραφεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, χώρος αναψυχής για τους αθλητές, Κέντρο Τύπου, γραφεία διαπίστευσης, φύλαξης και ασφάλειας των εγκαταστάσεων, καντίνα εξυπηρέτησης όλων όσων συμμετάσχουν, καθώς και χώροι στάθμευσης οχημάτων. Όλες οι υπηρεσίες διαθέτουν τον ανάλογο τεχνικό εξοπλισμό.

    Ειδικότερα για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ έχει εξασφαλιστεί αίθουσα εργασίας κατάλληλα εξοπλισμένη με Η/Υ, εκτυπωτές, fax, τηλεφωνικές γραμμές ( ISDN, DIAL UP), lockers (μεταλλικά ερμάρια) και αίθουσα συνεντεύξεων Τύπου χωρητικότητας 63 ατόμων. Επίσης, έχουν καθοριστεί στην ακτή συγκεκριμένες θέσεις για τους φωτογράφους, ενώ για τις φωτογραφίσεις από τους θαλάσσιους στίβους έχουν προβλεφθεί δύο σκάφη και για τους δημοσιογράφους τέσσερα.

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ Γ. ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:03 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στη Μιρέλα Μανιάνι για τη μεγάλη επιτυχία της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου στο Μόναχο απέστειλε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Τομεάρχης Πολιτισμού - Αθλητισμού της Ν.Δ. Γιώργος Ορφανός.

    "Η χρυσή σου επιτυχία έρχεται να επιβεβαιώσει τη μεγάλη σου αξία, όπως έχει αναδειχθεί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Πιστεύω ότι ο δρόμος των επιτυχιών θα συνεχιστεί και στο μέλλον και σε ευχαριστούμε όλοι μας για τη χαρά, την οποία μας προσφέρεις", αναφέρει στο τηλεγράφημα ο κ. Ορφανός.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΥΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2002 (20:00 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο της Εταιρείας Υδρευσης - Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Χρήστο Τσόγκα συναντήθηκε σήμερα ο βουλευτής και υποψήφιος Νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο κ. Ψωμιάδης ενημερώθηκε για την πορεία των έργων που αφορούν την ύδρευση και την αποχέτευση στη Θεσσαλονίκη και σε τουριστικές περιοχές του Νομού.

    Ο υποψήφιος Νομάρχης παρατήρησε ότι η κατάσταση της ύδρευσης της περιοχής είναι πλέον σε οριακό σημείο επισημαίνοντας ότι τα έργα μεταφοράς νερού από τον Αλιάκμονα εκτελούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, ενώ επιπρόσθετα προβλήματα δημιουργεί το κλείσιμο των πηγών στην Αραβησσό, βασικό κέντρο υδροδότησης της Θεσσαλονίκης.

    "Σημειώνονται φαινόμενα λειψυδρίας, τα οποία αναμένεται να ενταθούν μετά τις 20 Αυγούστου, οπότε και θα επιστρέψουν οι Θεσσαλονικείς, ενώ η κατάσταση θα γίνει αφόρητη το Σεπτέμβριο με τη λειτουργία της Διεθνούς Εκθέσεως", υπογράμμισε.

    Τόνισε ακόμη ότι τα έργα ύδρευσης και αποχέτευσης στην Περαία, την Επανομή και άλλες τουριστικές περιοχές του Νομού καρκινοβατούν και ότι βρίσκονται σε στασιμότητα στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου.

    [16] ΣΤΟΥΣ 26 Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 9 Αυγούστου 2002 (19:59 UTC+2)

    Στους 26 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη βόμβας στο Αφγανιστάν ενώ οι τραυματίες υπολογίζονται στους 80, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, η έκρηξη σημειώθηκε στα γραφεία μη-κυβερνητικής οργάνωσης στην πόλη Τζαλαλαμπάντ σύμφωνα με το αφγανικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΙΡ).

    Συγκεκριμένα η έκρηξη σημειώθηκε στην ανατολική πλευρά της πόλης στα γραφεία της Μονάδας για την Ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν που ασχολείται με την κατασκευή δρόμων ενώ από την έκρηξη προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε περίπου 40 σπίτια της περιοχής.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας του Αφγανιστάν δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν η έκρηξη προκλήθηκε από εκπυρσοκρότηση εκρηκτικών που φυλλάσονται στις αποθήκες της Μονάδας ή εάν εξεράγη βόμβα με τηλεχειρηστήριο από ένα φορτηγό που βρίσκονταν παρκαρισμένο στην περιοχή.

    [17] ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ Η. ΓΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ Α. ΤΣΑΚΑΛΙΑ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    Σε αστυνομικό τμήμα της Ικαρίας προσήχθησαν προκειμένου να εξεταστούν από κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ο Ηλίας Γαγγλίας και ο θείος των αδερφών Ξηρού Αργύρης Τσακαλίας.

    Τα ονόματα και των δύο έχουν αναφερθεί στις απολογίες των συλληφθέντων μελών της «17 Νοέμβρη».

    [18] Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2002 (19:48 UTC+2)

    Η Επιτροπή Αποκατάστασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε ολόκληρη την Κύπρο καταδικάζει έντονα την απόφαση του παράνομου "δικαστηρίου" στα κατεχόμενα να στερήσει την ελευθερία στον Αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και στον δημοσιογράφο Μεμντούχ Ενέρ.

    Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή σημειώνει ότι έχει ήδη προβεί στις αναγκαίες παραστάσεις και καταγγελίες σε αρμόδια διεθνή όργανα, ενώ σύντομα θα προχωρήσει με την Ενωση Συντακτών Κύπρου στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων καταγγελίας και καταδίκης των παράνομων ενεργειών του ψευδοκράτους που στερούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [19] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΕΡΑΙΑΣ ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2002 (19:44 UTC+2)

    Επιστολή διαμαρτυρίας προς τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ αναφορικά με την απόφαση των Βρετανών να εγκαταστήσουν νέα κεραία στον υγροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου, απέστειλε χθες ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου Γιώργος Περδίκης, ζητώντας την παρέμβασή της για τερματισμό των εργασιών εκ μέρους των Βρετανών στην περιοχή.

    "Πιστεύω ότι η Εξοχότητά σας και το γενικό ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την Κοινοπολιτεία θα συμβάλει στις προσπάθειές μας να τερματίσουμε τις εργασίες που γίνονται σε αυτό τον πολύ ξεχωριστό βιότοπο διεθνούς σημασίας", σημειώνεται στην επιστολή.

    Οπως δήλωσε ο κ. Περδίκης, η επιστολή αυτή αποτελεί μέρος της εκστρατείας του Κινήματος για αποτροπή της απόφασης των Βρετανών, ενώ το Κίνημα σκοπεύει να αποστείλει παρόμοιου περιεχομένου επιστολή και στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΓΙΟΧΑΝΣΕΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2002 (19:41 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι η συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη θα δώσει νέα ώθηση στις απευθείας συνομιλίες εξέφρασε ο εκπρόσωπος της δανέζικης προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Δανός Επιτετραμμένος Κνουντ Γιοχάνσεν.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γιοχάνσεν είπε ότι οι συνομιλίες, που άρχισαν τον περασμένο Ιανουάριο υπό την αιγίδα των ΗΕ, δεν έχουν προχωρήσει στο βαθμό που η ΕΕ προσδοκούσε.

    Ο Δανός διπλωμάτης χαιρέτισε τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η τουρκική Εθνοσυνέλευση, χαρακτηρίζοντάς τις ως ένα σημαντικό βήμα, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει η εφαρμογή των μέτρων αυτών, "ένα δύσκολο έργο", όπως είπε.

    Ανέφερε τέλος πως αναχωρεί για την Κοπεγχάγη, όπου την ερχόμενη βδομάδα θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας για τις επαφές του στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2002 (19:33 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο προκάλεσε η φυλάκιση των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων της εφημερίδας "Αφρίκα", μετά από σχετική απόφαση δικαστηρίου στα κατεχόμενα.

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών και ο πρόεδρός του Γιαννάκης Ομήρου καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τη φυλάκιση των Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων από παράνομο δικαστήριο του κατοχικού καθεστώτος.

    Σε ανακοίνωση του ΚΙΣΟΣ αναφέρεται ότι ο κ. Ομήρου έδωσε οδηγίες στο γραφείο διεθνών σχέσεων του Κινήματος να προβεί σε διάβημα προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, με το οποίο ζητείται η παρέμβασή του για απελευθέρωση των Σενέρ Λεβέντ και Μεμντούχ Ενέρ.

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου "καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προσπάθεια του κατοχικού καθεστώτος να φιμώσει τον τουρκοκυπριακό Τύπο και ειδικότερα τις φωνές που διαδηλώνουν την αντίθεση τους στο καθεστώς Ντενκτάς".

    Σε ανακοίνωση της Επαλξης επισημαίνεται ότι "η φασιστική αντίδραση του ανδρεικέλου της Αγκυρας οδήγησε στην εξάμηνη φυλάκιση του Αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας 'Αφρίκα' Σενέρ Λεβέντ, καθώς και του αρθρογράφου της Μεμντούχ Ενέρ με την κατηγορία της 'προσβολής του Ντενκτάς'.

    Και το ΑΚΕΛ καταδικάζει την χθεσινή "καταδίκη" από παράνομο "δικαστήριο" στα κατεχόμενα του Αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ καθώς και του συντάκτη Μεμντούχ Ενέρ.

    "Το κατοχικό καθεστώς επιθυμεί την πλήρη φίμωση κάθε προοδευτικής φωνής που αντιστέκεται στα διχοτομικά σχέδια της Αγκυρας και του εγκάθετου της στην Κύπρο, Ραούφ Ντενκτάς", αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ.

    Οι Ενωμένοι Δημοκράτες καταγγέλλουν τη "φυλάκιση" του Αρχισυντάκτη της τουρκοκυπριακής εφημερίδας "Αφρίκα" Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου της ίδιας εφημερίδας Μεμντούχ Ενέρ, από ψευδοδικαστήριο του κατοχικού καθεστώτος, σημειώνοντας ότι αποτελούν "μια νέα επιβεβαίωση του ανελεύθερου, αυταρχικού χαρακτήρα του ντεκτασικού καθεστώτος".

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, συνεχίζει η ανακοίνωση, με επιστολές προς το Ευρωπαϊκό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ELDR) καθώς και στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, που ως γνωστό προέρχεται από το ELDR, καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς και καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε δράση για την υπεράσπιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων και πολιτών.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ-ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 9 Αυγούστου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ συναντήθηκε το απόγευμα με τον υπουργό Οικονομίας Κεμάλ Ντερβίς, την στιγμή που κλιμακώνονται οι εικασίες για το αν θα παραιτηθεί ο τελευταίος ώστε να ενταχθεί στο νέο κόμμα του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, εν όψει των πρόωρων εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

    Όπως μετέδωσε το CNN Turk, στη συνάντηση τέθηκε θέμα παραιτήσεως, ωστόσο οι δύο άνδρες κατέληξαν τελικά σε συμφωνία να παραμείνει ο Ντερβίς υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για την Οικονομία.

    Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του τουρκικού δικτύου ΝΤVMSNBC, στη συνάντηση δεν ετέθη θέμα παραίτησης ή αποπομπής του Ντερβίς.

    [23] Η Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2002 (19:29 UTC+2)

    «Είναι προφανές ότι η επιβολή αυστηρότατων ποινών για ατιμωτικά αδικήματα, τα οποία δεν διαπράχθηκαν όχι μόνο προσβάλλει ευθέως το κύρος και την τιμή του Στρατεύματος αλλά και χρησιμοποιείται ως προπέτασμα για κάλυψη των ευθυνών του ΥΕΘΑ», δήλωσε ο υπεύθυνος του τομέα Εθνικής Αμυνας της ΝΔ Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, με αφορμή τις ποινές που επιβλήθηκαν από το ΓΕΣ σε στελέχη του στρατεύματος για την κλοπή οπλισμού στην Κω.

    «Εξάλλου, παρά την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με το επιχείρημα ότι πρόκειται για «εσωτερική υπόθεση» της μονάδος, ο ίδιος ο ΥΕΘΑ διέψευσε με τις δηλώσεις του την κυβέρνηση αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι προσπαθεί με κάθε τρόπο να μετακυλήσει τις πολιτικές ευθύνες και σε πρώτη φάση το πέτυχε - διαπομπεύοντας με ανέντιμο τρόπο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία, έπρεπε μεν να ελεγχθούν, με ποινές όμως ανάλογες των παραλείψεών τους», τόνισε.

    «Οι μεγάλες ευθύνες για την δυσλειτουργία του Στρατεύματος βαρύνουν αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία, η οποία παρά την ύπαρξη μείζονων προβλημάτων που εμποδίζουν αντικειμενικά τα στελέχη να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στην αποστολή τους (επάνδρωση-πιστώσεις κλπ.), συστηματικά αδιαφορεί», υπογράμμισε.

    «Η απροκάλυπτη κομματικοποίηση στα ανώτατα επίπεδα και ο κακώς εννοούμενος «έλεγχος» του στρατεύματος φέρει τη φυσική ηγεσία σε δεύτερη μοίρα, μετά τους πολιτικούς συμβούλους του υπουργού, ενώ τα στρατιωτικά επιτελεία υποκαθίστανται από εταιρείες συμβούλων υψηλού κόστους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αντιμετωπίζονται, όπως ο κρατικός μηχανισμός και ο δημόσιος τομέας, ως υπηρέτες συμφερόντων του κυβερνώντος κόμματος», επισήμανε.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει σήμερα από πλευράς επάνδρωσης στις μονάδες, η οποία, όπως είπε, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις μικροπολιτικές πρακτικές του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

    «Για τα γεγονότα της Κω, σειρά ερωτημάτων απαιτεί απαντήσεις: Λίγες ημέρες πριν την κλοπή των όπλων, ο Α/ΓΕΕΘΑ επιθεώρησε την συγκεκριμένη μονάδα. Τι διεπίστωσε; Πότε επισκέφθηκε ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ την μονάδα; Τι διεπίστωσε; Χορηγήθηκαν πιστώσεις για συντήρηση του στρατοπέδου, το οποίο είναι υπό εγκατάλειψη; Είναι τα συστήματα συναγερμού κατάλληλα για την φύλαξη αποθηκών; Ποιο είναι το ποσοστό επάνδρωσης της μονάδος; Πώς οι αναμασημένες εξαγγελίες περί εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης του Στρατού Ξηράς θα θεραπεύσουν άμεσα τις ελλείψεις αυτές; Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις, καλούμε την κυβέρνηση να επιδείξει τον προσήκοντα σεβασμό στο Στράτευμα και στην υψηλή του αποστολή, η εκπλήρωση της οποίας εξαρτάται πρωταρχικά από τη δική της πολιτική βούληση», κατέληξε ο κ. Σπηλιωτόπουλος.

    [24] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΕΝΤΑΣΗΣ

    Ουάσιγκτον, 9 Αυγούστου 2002 (19:25 UTC+2)

    Οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δεσμεύτηκαν ότι η Παλαιστινιακή Αρχή θα καταβάλει προσπάθειες για αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, συνεργάτης του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ τόνισε ότι οι Παλαιστίνιοι καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την ειρήνη στην περιοχή. Ωστόσο, οι «εμπρηστικές» δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος χαρακτήρισε την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής «συμμορία τρομοκρατών», υπονομεύουν κάθε διπλωματική πρωτοβουλία.

    Η συνάντηση του Κόλιν Πάουελ με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ, διεξήχθη μάλλον σε «ψυχρό» κλίμα αναφέρουν ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων ειδήσεων.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 August 2002 - 18:13:37 UTC