Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ
  • [02] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ
  • [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
  • [04] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΡΖΑΪ ΖΗΤΟΥΝ ΦΥΛΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [05] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΛΙΛΙΤΣ
  • [06] "ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ" - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [07] ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17
  • [08] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ 24.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ
  • [09] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [10] ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΑΦΑΤ
  • [11] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [12] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ
  • [13] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ
  • [15] ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ
  • [16] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ
  • [17] ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ "ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ"
  • [18] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΑΣ
  • [19] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ "17Ν"
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΣΘ
  • [21] ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΟΠΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
  • [22] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΤΟ 'Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003 Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ
  • [23] ΣΤΗ "17Ν" ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ
  • [24] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ

  • [01] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ Η ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΛΟΠΗΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Κω, 5 Αυγούστου 2002 (09:58 UTC+2)

    Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών της κλοπής οπλισμού του τάγματος πεζικού της Κω, οι οποίες έχουν εστιαστεί στο εσωτερικό του στρατοπέδο.Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των αρχών η κλοπή φαίνεται ότι έγινε από μέσα, από άτομο που γνώριζε πολύ καλά το χώρο, ενώ εκτιμάται ότι συμμετείχαν τουλάχιστον 8 άτομα.

    Οι έρευνες συνεχίζονται παρουσία εισαγγελέα , στρατοδίκη και της Ασφάλειας με τη συμμετοχή ανδρών της Σήμανσης, που προσπαθούν να βρουν κάποια δακτυλικά αποτυπώματα. Στο νησί επέστρεψε εσπευσμένα και ο διοικητής του τάγματος, που το παρέδωσε πριν από 4-5 ημέρες, προκειμένου να βοηθήσει στην προσπάθεια των αρχών για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Φέρεται ότι το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώνεται σε 16 φαντάρους που υπηρέτησαν τα τελευταία δυο χρόνια τόσο στο συγκεκριμένο στρατόπεδο όσο και στα υπόλοιπα του νησιού.

    Ωστόσο ανακλήθηκαν οι άδειες όλων των στρατιωτών και αξιωματικών των ανδρών που υπηρετούν σε μονάδες του νησιού, ενώ εξετάζεται πολύ προσεκτικά το ιστορικό των στρατιωτών που υπηρέτησαν στη συγκεκριμένη μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια.

    [02] ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ Ο ΚΟΝΔΥΛΗΣ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (12:21 UTC+2)

    Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα, υπό αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας, ο Σωτήρης Κονδύλης, μετά την απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή, που τον έκρινε προφυλακιστέο.

    Ο Κονδύλης ομολόγησε τη συμμετοχή του σε τέσσερα τρομοκρατικά χτυπήματα της «17 Νοέμβρη», στα οποία υποστήριξε πως είχε περιφερειακό ρόλο. Ισχυρίστηκε πως μπήκε στην οργάνωση το 1990, μετά τη γνωριμία του με τους αδερφούς Ξηρού και αποχώρησε το 1996. Τέλος ο Σωτήρης Κονδύλης, παραδέχθηκε πως γνώριζε τον Γιωτόπουλο, αγνοούσε όμως πως ήταν αρχηγός της οργάνωσης.

    [03] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (08:55 UTC+2)

    Στο γραφείο του εισαγγελέα, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, θα οδηγηθεί εκ νέου σήμερα ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, που συνελήφθη από την ασφάλεια Αθηνών, μετά την αναίρεση που άσκησε ο Αρειος Πάγος στην αθωωτική απόφαση του εφετείου που αφορά στην απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του αστυφύλακα, Γ. Ψαρουδάκη, στις 24 Οκτώβρη 1982.

    Ο Λεσπέρογλου που πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 17 ετών και στη συνέχεια αθωώθηκε, δήλωσε μετά τη σύλληψή του, ότι «οι αθωωτικές αποφάσεις που κράτησαν μέρες, ακυρώνονται με μια υπογραφή».

    Το αδίκημα, για το οποίο κατηγορείται ο Λεσπέρογλου, παραγράφεται στις 24 Οκτωβρίου του 2002, αλλά επειδή έχει ήδη λάβει κλήση για να δικαστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, η παραγραφή του αδικήματος παρατείνεται για τρία έτη.

    [04] ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΡΖΑΪ ΖΗΤΟΥΝ ΦΥΛΑΡΧΟΙ ΤΟΥ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 5 Αυγούστου 2002 (12:17 UTC+2)

    Στο Αφγανιστάν, φύλαρχος δήλωσε ότι ο πρόεδρος Καρζάι θα πρέπει να παραιτηθεί. Πρόκειται για τον Κάν Ζαντράν ο οποίος δήλωσε χθες στο Associated Press ότι έχει την υποστήριξη ολόκληρης της φυλής των Παστού και ότι αν ο πρόεδρος Καρζάι χρησιμοποιήσει βία εναντίον του, θα εκληφθεί σαν βία εναντίον ολόκληρης της φυλής.

    Το γραφείο του κ. Καρζάι απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τον κ. Ζαντράν όταν οι άνδρες του έστησαν οδοφράγματα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν αμφισβητώντας την εξουσία της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας. Είναι η πρώτη φορά που η μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν απείλησε πως θα λάβει μέτρα εναντίον κάποιου περιφερειακού φυλάρχου.

    [05] ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΛΙΛΙΤΣ

    Βελιγράδι, 5 Αυγούστου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση έπεισε τις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών τμήμα της κατάθεσης του πρώην προέδρου της χώρας Ζόραν Λίλιτς.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, οι αρχές του Βελιγραδίου ζήτησαν τη λήψη προστατευτικών μέτρων για συγκεκριμένα σημεία της κατάθεσης του κ. Λίλιτς στη Χάγη καθώς όπως αναφέρθηκε ο μάρτυρας κατηγορίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα μπορούσε να αποκαλύψει στοιχεία που να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

    Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Βλαντιμίρ Ντζέριτς επισήμανε ότι η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για τα κρατικά και στρατιωτικά μυστικά στα οποία ο κ. Λίλιτς είχε πρόσβαση όταν βρισκόταν στην προεδρία της χώρας τη δεκαετία του 90 προσθέτοντας ότι "το δικαστήριο αναγνώρισε την ανάγκη της Γιουγκοσλαβίας να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα".

    [06] "ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ" - ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (20:49 UTC+2)

    Διεθνές Συνέδριο με θέμα "Από το έπος στο Αρχαίο Δράμα" διοργανώνουν από 20 Αυγούστου έως 1 Σεπτεμβρίου στο Ναύπλιο το Ελληνικό Φεστιβάλ, η Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001 - 2004 και το Κέντρο Ερευνας και Πρακτικών Εφαρμογών του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2002.

    Το έπος αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές από τις οποίες αρδεύεται η αρχαία ελληνική τραγωδία, παρέχοντας στους τραγικούς ποιητές το μυθολογικό υπόβαθρο για την πραγμάτευση των μειζόνων φιλοσοφικών, θεολογικών, ιδεολογικών, πολιτικών, κοινωνικών και αισθητικών ζητημάτων που απασχολούν την κλασική πόλη. Το κοινόχρηστο αυτό υλικό υπήρξε η στέρεα θεματολογική βάση, την οποία επεξεργάστηκαν ποικιλοτρόπως οι δραματουργοί της αρχαιότητας, στο βαθμό τουλάχιστον που μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από το μεγαλύτερο μέρος της σωζόμενης δραματικής παραγωγής. Η καταφυγή στις οικείες αναφορές της ηρωικής εποχής εκμεταλλευόταν πλήρως τις προσλαμβάνουσες ενός καθολικού κοινού στο οποίο απευθυνόταν ένα κατεξοχήν λαϊκό είδος, όπως ήταν το αρχαίο θέατρο. Εξάλλου, η σχέση έπους και δράματος έχει διερευνηθεί από μελετητές όσον αφορά τον καταγωγικό συσχετισμό του τραγικού είδους με την επική παράδοση.

    Περισσότεροι από 20 σύνεδροι, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, φιλόλογοι, θεατρολόγοι, σκηνοθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διερευνήσουν, όπως άλλωστε είναι και ο στόχος του Συνεδρίου, όλα τα γενικά ή ειδικά θέματα που άπτονται του πολυεπίπεδου αυτού συσχετισμού λαμβανομένων υπ' όψιν των μέχρι τώρα συμπερασμάτων της φιλολογικής, θεατρολογικής, ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας, μέσω αποκλειστικά πρωτοτύπων ανακοινώσεων, που θα συμπεριληφθούν σε ειδική έκδοση. Ο διεπιστημονικός διάλογος θα αναπτυχθεί γύρω από τους ακόλουθους άξονες: Η επίδραση του έπους στην καταγωγή και την εξέλιξη του αρχαίου δράματος, από το έπος στο δράμα: αφηγηματικότητα και κλασική δραματική φόρμα, η επική θεματολογία στη δραματική ποίηση, η διαχείριση του μυθολογικού υλικού από τους τραγικούς ποιητές, ιδεολογικά, θρησκειολογικά, φιλοσοφικά και θεσμικά κληροδοτήματα του έπους στο αρχαίο δράμα, τα επικά στοιχεία του αρχαίου δράματος, έπος και δράμα: γλωσσικές παραβολές, από την αρχαϊκή στην κλασική εποχή: η κοινωνική λειτουργία έπους και δράματος, από το δράμα στο έπος: αναχρονιστικές αναγωγές, έπος και τραγωδία, έπος και κωμωδία και έπος και σατυρικό δράμα, παραστασιολογικές παράμετροι στην προσέγγιση των θεματολογικών και μορφικών επικών στοιχείων του αρχαίου δράματος.

    Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την παράσταση "Οιδίπους επί Κολωνώ" που παρουσιάζεται στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου την Παρασκευή 30 και το Σάββατο 31 Αυγούστου από το Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν.

    Το Συνέδριο "Από το Επος στο Δράμα" έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

    [07] ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ημέρα επισκεπτηρίου, ήταν σήμερα, για τους κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

    Νωρίς το πρωί έφτασαν στις φυλακές Κορυδαλλού ο ιερέας Τριαντάφυλλος Ξηρός και η σύζυγος του Μοσχούλα. Ο ιερέας είπε στους δημοσιογράφους ότι τα παιδιά του Χριστόδουλος και Βασίλης είναι καλά και ότι τους έδωσε τα βιβλία που είχαν ζητήσει.

    Λίγο αργότερα πήγε στις φυλακές η σύζυγος του Θεολόγου Ψαραδέλη, Νάντια με τα δύο παιδιά τους, η μητέρα του Βασίλη Τζωρτζάτου και ο δικηγόρος του Κώστα Τέλιου, Ι. Πρωτέκδικος.

    Η κ. Ψαραδέλη δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυξήθηκε ο χρόνος του επισκεπτηρίου και είχε την ευκαιρία να δει το σύζυγό της για μισή ώρα. Όπως ανέφερε, του έδωσε βιβλία αλλά δεν μπόρεσε να του δώσει το ραδιόφωνο που του έφερε. Τόνισε, δε, ότι οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση, ενώ αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της διατροφής του συζύγου της, που υποφέρει από την καρδιά του και από υψηλή πίεση.

    Ο κ. Πρωτέκδικος δήλωσε ότι ο πελάτης του υποστήριξε ότι δεν έχει σχέση με τη δολοφονία του πρώην διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Καραγκούνη.

    Κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου οι κρατούμενοι βλέπουν τους συγγενείς τους μέσα από ένα αλεξίσφαιρο τζάμι και μιλάνε μέσω τηλεφώνου, παρουσία φύλακα. Ο χώρος παρακολουθείται από κάμερες.

    [08] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ 24.000 ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ

    Λονδίνο, 5 Αυγούστου 2002 (20:43 UTC+2)

    Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες λέει πως αντάρτες από την Ουγκάντα εισέβαλλαν σε ένα καταυλισμό προσφύγων στη βόρεια Ουγκάντα, τρέποντας σε φυγή περίπου 24.000 ανθρώπους, μετέδωσε το ΒΒC.

    Η Αρμοστεία λέει ότι ο καταυλισμός στο Ατσόλ-Πιί έχει πλέον εγκαταλειφθεί και είναι έρημος μετά την εισβολή των ανταρτών τις πρώτες πρωινές ώρες.

    Οι αντάρτες ανήκουν στις δυνάμεις του Στρατού Αντίστασης του Κυρίου.

    Κατά πληροφορίες οι αντάρτες σκότωσαν αρκετούς πρόσφυγες καθώς και ορισμένους στρατιώτες της Ουγκάντα που φρουρούσαν τον καταυλισμό. Οι λεπτομέρειες μέχρι στιγμής είναι συγκεχυμένες.

    Στον καταυλισμό ζούσαν περίπου 24.000 Σουδανοί αλλά και πολλοί άμαχοι από την Ουγκάντα που είχαν καταφύγει εκεί για να γλιτώσουν από τα κύματα των επιθέσεων των ανταρτών.

    Η τελευταία αυτή επίθεση σημειώνεται μόλις λίγες μέρες μετά τη μετάβαση του πρόεδρου Γιουέρι Μουσεβένι, στα βόρεια για να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

    [09] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΩΡΙΤΕΡΑ Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΣΡΕΝΤΕΡ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Ανόβερο, 5 Αυγούστου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ εγκαινίασε την έναρξη του προεκλογικού του αγώνα, τρεις εβδομάδες νωρίτερα από ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο κ. Σρέντερ μίλησε ενώπιον περίπου 10.000 συγκεντρωθέντων στην γερμανική πόλη του Ανόβερου από όπου κατάγεται ενώ τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε ποίκιλαν από τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μέχρι τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ιράκ.

    "Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα βγει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από αυτή την συνάντηση: οι Σοσιαλδημοκράτες είναι έτοιμοι να αγωνιστούν και να κερδίσουν αυτές τις εκλογές με αυτοπεποίθηση" είπε χαρακτηριστικά.

    Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράκ ο κ. Σρέντερ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας δεν μπορεί να αντέξει ένα επιπρόσθετο βάρος.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γερμανίας σε πιθανή επέμβαση τόνισε ότι "είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την αλληλεγγύη μας αλλά αυτή η χώρα δεν θα ενδώσει σε μια νέα περιπέτεια" τόνισε.

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι βασικό μειονέκτημα που "απειλεί" τους Σοσιαλδημοκράτες στις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου είναι τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην χώρα καθώς οι άνεργοι φτάνουν τους 4,11 εκατομμύρια.

    [10] ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΑΦΑΤ

    Κάιρο, 5 Αυγούστου 2002 (20:01 UTC+2)

    Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες και η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου εξέφρασαν τις διαφορετικές απόψεις που έχουν σχετικά με την παραμονή του Γιάσερ Αραφάτ στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά συμφώνησαν στο ότι η πολιτική επίλυση του μεσανατολικού είναι ο μόνος τρόπος για να επικρατήσει ηρεμία στη περιοχή.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ κάλεσε εκ νέου Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να προχωρήσουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες στο παραθεριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σειχ της χώρας του. Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει επίσημη απάντηση από καμία πλευρά.

    Ο κ. Μουμπάρακ μετά τη συνάντηση του με τον κ. Πέρες στο Κάιρο είπε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται συνήθως ανάμεσα στους εχθρούς και για αυτό πρέπει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν και ο ηγέτης των Παλαιστινίων Αραφάτ να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

    Ο κ Πέρες συναντήθηκε ακόμη με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Αχμεντ Μάχερ και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ο Αραφάτ δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί στις οργανώσεις που μάχονται κατά των Ισραηλινών και πρόσθεσε ότι ο Παλαιστινιακός λαός «κακοδιοικείται» από ένοπλες ομάδες.

    Από την άλλη πλευρά ο Μάχερ υπογράμμισε ότι ο Αραφάτ εκπροσωπεί τους Παλαιστινίους και το Ισραήλ θα πετύχει ότι επιθυμεί αν ενισχύσει την εξουσία του Αραφάτ και όχι αν την αποδυναμώσει.

    Ο Μάχερ είπε χαρακτηριστικά στον κ. Πέρες στην κοινή συνέντευξη τύπου ότι αν το Ισραήλ δεν γνωρίζει ποιος διοικεί τους Παλαιστινίους τότε εγώ μπορώ να απαντήσω είναι ο πρόεδρος Αραφάτ.

    Ο κ. Πέρες ανέφερε ακόμη ότι η Αίγυπτος και το Ισραήλ συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας Παλαιστινιακής κυβέρνησης που θα μπορεί να ελέγχει την χρήση των εσόδων και των όπλων και θα επιθυμεί τον διάλογο για την επίλυση των διαφορών.

    Ο.Κ.

    [11] ΑΝΑΝ: ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Νέα Υόρκη, 5 Αυγούστου 2002 (19:49 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν επισήμανε ότι ο επικεφαλής του οργανισμού υπεύθυνος για τις επιθεωρήσεις όπλων ενδέχεται να δεχθεί την πρόσκληση της Βαγδάτης σε περίπτωση που ο Ιρακινός πρόεδρος δεχθεί την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο Ανάν διευκρίνισε ότι οι απαιτήσεις του ΟΗΕ είναι ξεκάθαρες και σε περίπτωση που το Ιράκ αποφασίσει να τις δεχθεί τότε θα μπορούσε να εξεταστεί η πρόσκληση της Βαγδάτης.

    Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που εστάλη την περασμένη εβδομάδα στα γραφεία του Οργανισμού ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Νατζι Σαμπρί προσκάλεσε τον Χανς Μπλιξ να επισκεφθεί τη Βαγδάτη για επανάληψη του διαλόγου με προοπτική την επιστροφή των επιθεωρητών όπλων στη χώρα.

    Σημειώνεται ότι η Βαγδάτη απηύθυνε σήμερα νέα πρόσκληση αυτή την φορά στην αμερικανική Γερουσία προκειμένου να στείλει ειδική αντιπροσωπεία ώστε να επιθεωρήσει τα οπλοστάσια της χώρας. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν την πρόσκληση λέγοντας ότι επιμένουν στη στάση τους για τους επιθεωρητές όπλων και για τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    [12] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΟΥΡΑΚΗ ΣΕ ΑΘΛΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (19:39 UTC+2)

    Με αφορμή τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στα αθλήματα του μπάσκετ, της κολύμβησης, της ιστιοπλοϊας και του τζούντο ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιάννης Κουράκης απέστειλε σήμερα τα εξής συγχαρητήρια τηλεγραφήματα:

    Προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Πέτρο Καπαγέρωφ, τον οποίο συγχαίρει για την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ από την Εθνική μας Ομάδα Νέων στην πόλη Βίλνιους της Λιθουανίας. "Ηταν ένας δύσκολος αγώνας που τελικά δικαίωσε τις προσπάθειες των διεθνών μας και τους χάρισε την πολυπόθητη νίκη. Είμαστε όλοι περήφανοι γι αυτούς και για τη μεγάλη επιτυχία που έφεραν στην Ελλάδα", τονίζει ο κ. Κουράκης.

    Προς τον πρόεδρο της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας Δημήτρη Διαθεσόπουλο, τον οποίο συγχαίρει για το χάλκινο μετάλλιο που χάρισαν στην Ελλάδα οι Ακης Οικονόμου, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Κοκκώδης και Σπύρος Γιαννιώτης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης που διεξήχθη στο Βερολίνο.

    "Πρόκειται πραγματικά για μία πολύ μεγάλη επιτυχία και για μία λαμπρή στιγμή στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, καθώς αυτή είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας κερδίζει μία θέση στο βάθρο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών - Γυναικών", επισημαίνει.

    Προς τον πρόεδρο της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Αντώνη Δημητρακόπουλο, στον οποίο εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια για το χρυσό μετάλλιο που χάρισαν στην Ελλάδα οι Αιμιλία Τσουλφά και Σοφία Μπεκατώρου, καθώς και για το αργυρό μετάλλιο των Ανδρέα Κοσματόπουλου και Κώστα Τριγκώνη στο Οπεν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ιστιοπλοϊας 470 που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας.

    "Τα δύο ελληνικά πληρώματα αγωνίστηκαν με ζήλο και κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση στο βάθρο των νικητών αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων ιστιοπλόων παγκοσμίως", αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο κ. Κουράκης.

    Τα θερμά του συγχαρητήρια εκφράζει και στον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο Νικόλαο Βασιλάκο για τις μεγάλες επιτυχίες που σημείωσε η Εθνική Ομάδα Εφήβων - Νεανίδων στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Τζούντο που πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

    "Τα τρία χρυσά, δύο αργυρά και τρία χάλκινα μετάλλια που κέρδισαν οι έφηβοι, τα οποία τους χάρισαν την πρώτη θέση στα Βαλκάνια, καθώς και το ένα χρυσό και τα τρία χάλκινα των νεανίδων που τους έδωσαν την τρίτη θέση, αποτελούν σημαντικές νίκες στην ιστορία του ελληνικού τζούντο", τονίζει.

    Ο κ. Κουράκης ζητά από τους προέδρους των ομοσπονδιών να διαβιβάσουν τα θερμά του συγχαρητήρια στις πρωταθλήτριες, τους πρωταθλητές και τους προπονητές τους.

    [13] ΑΥΞΗΘΗΚΕ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2002 (19:33 UTC+2)

    Όπως ανακοινώθηκε από το Κρατικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Τουρκίας, ο πληθωρισμός κατά το μήνα Ιούλιο στη γειτονική μας χώρα, αυξήθηκε κατά 1,4% και ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 41,3%.

    Η άνοδος του πληθωρισμού αποδίδεται στην πολιτική αστάθεια που επικράτησε τον τελευταίο καιρό.

    [14] ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2002 (19:32 UTC+2)

    Ο τουρκικός Τύπος, αναφέρεται εκτενώς στις κρίσεις στο Στράτευμα υπογραμμίζοντας πως το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο έκανε έκπληξη κατά τις φετινές κρίσεις διότι ο Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής, Στρατηγός Αϋτάτς Γιαλμάν, που αναμενόταν να αποστρατευθεί, διορίσθηκε Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων και αποστρατεύθηκε ο Στρατηγός Εντίπ Μπασέρ, ο οποίος εθεωρείτο βέβαιο ότι θα διορισθεί Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων. Στο μεταξύ, Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής διορίσθηκε ο Υπαρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων, Στρατηγός Σενέρ Έρουϊγκούρ.

    Ο διορισμός του Αρχηγού της Στρατοχωροφυλακής στη θέση του Αρχηγού των Χερσαίων Δυνάμεων σχολιάσθηκε από ορισμένους κύκλους ως προσπάθεια διατήρησης στην Άγκυρα δύο Διοικητών σε κρίσιμα καθήκοντα για να μην αλλάξει κατά πολύ το Στρατηγείο, πριν από την επιχείρηση των Η.Π.Α. στο Ιράκ.

    Ο Στρατηγός Γιαλμάν έχει ασκήσει καθήκοντα στην ανατολική περιοχή της χώρας και γνωρίζει καλά το Β. Ιράκ. Θεωρείται ειδικός στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις όσον αφορά το θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων και ήταν και ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας που είχε γίνει με τη Συρία. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 26 χρόνια αναλαμβάνει τις Χερσαίες Δυνάμεις, Διοικητής που προέρχεται από τη Στρατοχωροφυλακή. Τελευταία, ο Στρατηγός Νουρετίν Ερσίν, που ήταν Αρχηγός της Στρατοχωροφυλακής την περίοδο 1975 1976, είχε αναλάβει Αρχηγός Χερσαίων Δυνάμεων μεταξύ 1978 1983.

    Επίσης, κατά τις κρίσεις, παρέμεινε για ένα χρόνο ακόμη ως Υπαρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ο Στρατηγός Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, για τον οποίο λέγεται τώρα ότι σύμφωνα με τα ισχύοντα το προσεχές έτος θα αναλάβει Διοικητής της 1ης Στρατιάς, το 2004 Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων και το 2006 Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τον Στρατηγό Οζκιόκ.

    Κατά τις φετινές κρίσεις αποπέμφθηκαν από το Στράτευμα 46 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, εκ των οποίων οι 42 είχαν ανάμιξη σε οπισθοδρομικές δραστηριότητες.

     

    [15] ΕΡΕΥΝΕΣ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΤΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Κως, 5 Αυγούστου 2002 (19:32 UTC+2)

    Έρευνες προς κάθε κατεύθυνση πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό των δραστών της κλοπής οπλισμού από στρατόπεδο στην Κω. Ωστόσο οι αρχές αποκλείουν μέχρι στιγμής το περιστατικό να συνδέεται με την «17 Νοέμβρη».

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου έδωσε εντολή να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, ενώ το Γενικό Επιτελείο Στρατού με διαταγή του προς όλες τις μονάδες ζήτησε να ληφθούν μέτρα υψίστης ασφαλείας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες επικεντρώνονται σε δύο υπαξιωματικούς και έναν στρατιώτη, που υπηρετούν στη μονάδα απ' όπου εκλάπη ο οπλισμός. Το όπλο τύπου G3 βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου ενός από τους υπαξιωματικούς. Ερωτηθείς από τους στρατιωτικούς που ερευνούν την υπόθεση πως βρέθηκε το όπλο στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου του, ο υπαξιωματικός είπε ότι το περισυνέλεξε για να βρει και τα υπόλοιπα όπλα που λείπουν.

    Αλλοι 16 στρατιώτες που υπηρέτησαν στη μονάδα τα τελευταία δύο χρόνια κλήθηκαν να δώσουν κατάθεση.

    Από χθες έχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των στρατιωτών και των αξιωματικών που υπηρετούν στις μονάδες του νησιού.

    [16] ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΣΤΙΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΒΑΚΟΥΦΙΩΝ

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2002 (19:31 UTC+2)

    Ανακούφιση προκάλεσε στις μειονότητες που ζουν στην Τουρκία ο νέος νόμος περί Βακουφίων που έγινε δεκτός στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Με το νόμο αυτό καταργείται η απαγόρευση αγοράς ακινήτων για τα μειονοτικά Βακούφια (Ευαγή Ιδρύματα) που είχε επιβληθεί με το Διάταγμα του 1936 και δεν θα μπορούν πλέον να κατάσχονται περιουσίες των μειονοτικών Ευαγών Ιδρυμάτων με βάση το έγγραφο αυτό. Μέχρι σήμερα με το Διάταγμα αυτό είχαν επιστραφεί στους προηγούμενους ιδιοκτήτες ή είχαν περάσει στο Θησαυροφυλάκιο, 152 κτίρια είτε οικόπεδα από Ρωμαίικα (Ελληνικά) Βακούφια, 48 από Αρμενικά Βακούφια και 6 από Βακούφια Συροχαλδαίων.

    Στην Τουρκία υπάρχουν 165 μη μουσουλμανικά Βακούφια. Τα 77 εξ' αυτών είναι των Ελλήνων, τα 52 των Αρμενίων, τα 19 των Εβραίων, τα 10 των Συροχαλδαίων, το 1 των Βουλγάρων, τα 2 των Γεωργιανών και 4 ιδιωτών.

    Η ελληνική κοινότητα έχει 54 Σχολεία, εκ των οποίων τα 44 Δημοτικά, τα 9 Λύκεια και το 1 Θεολογική Σχολή. Η κοινότητα των Αρμενίων έχει 32 Σχολεία, εκ των οποίων τα 22 Δημοτικά, τα 5 Μεσαίας Εκπαίδευσης (9 Τάξεων) και τα 5 Λύκεια. Οι Εβραίοι έχουν 5 Σχολεία, εκ των οποίων τα 4 Δημοτικά και το 1 Λύκειο.

    [17] ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑ "ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΑ"

    Αγκυρα, 5 Αυγούστου 2002 (19:29 UTC+2)

    Ο αρχηγός του κόμματος Νέα Τουρκία, Ισμαήλ Τζεμ, αναφερόμενος σε δηλώσεις του, στη θέση που κατέχει το κόμμα του στην πολιτική βεντάλια, είπε: Μάλλον στη δημοκρατική αριστερή πτέρυγα και όσον αφορά τον κ. Ντερβίς, επεσήμανε ότι θα έχει μεγάλη συμβολή στο κόμμα Νέα Τουρκία. Ο κ. Τζεμ επεσήμανε ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα στο θέμα αυτό.

    Ο κ. Τζεμ, όσον αφορά αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα του κόμματός του, τόνισε:

    Θα εξαλειφθούν τα τρία προβλήματα της Τουρκίας. Η ανεργία, η ανισότητα και η έλλειψη παραγωγικότητας.

    Θα δημιουργηθούν τομείς που θα έχουν την προτεραιότητα. Αυτοκινητοπαραγωγή, εξαγωγές, βιομηχανία που θα βασίζεται στη γεωργία.

    Στην Τουρκία δεν είναι σωστή η αντίληψη για την πρώτη τετραετή Παιδεία η οποία θα πρέπει να αλλάξει.

    Δεν είναι εύκολη η λειτουργία μίας Κυβέρνησης με 38 Υπουργούς. Είναι δύσκολη σ' αυτή την περίπτωση η εξασφάλιση συντονισμού. Θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμός.

    [18] ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΜΑΣ

    Βερολίνο, 5 Αυγούστου 2002 (19:23 UTC+2)

    Οι γερμανικές αρχές έθεσαν εκτός νόμου μια παλαιστινιακή οργάνωση η οποία κατηγορείται ότι συνδέεται με την οργάνωση Χαμάς και ότι χρηματοδοτεί τις οικογένειες των Παλαιστίνιων καμικάζι που πραγματοποιούν επιθέσεις στο Ισραήλ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για την οργάνωση Αλ Ακσά η οποία έχει την έδρα της στην πόλη Ααχεν και έχει προωθήσει την ιδέα για διεξαγωγή ιερού πολέμου εναντίον του Ισράηλ.

    Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Οτο Σίλι σε δηλώσεις του τόνισε ότι η οργάνωση ενθαρρύνει τη χρήση της βίας στην Μέση Ανατολή ενώ παρέχει οικονομική υποστήριξη και στην Χαμάς.

    Οι επισημάνσεις του κ. Σίλι έγιναν λίγο μετά την επιδρομή των αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία της οργάνωσης και στα σπίτια των μελών της. Τα χρήματα και τα περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης στη Γερμανία έχουν κατασχεθεί χωρίς ωστόσο να υπάρξουν μέχρι στιγμής συλλήψεις.

    Από την πλευρά του ο ηγέτης της οργάνωσης Μαχμούντ Αμρ επισήμανε ότι θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης προσθέτοντας ότι μέλη της οργάνωσης έχουν απευθύνει επανειλημμένες φορές πρόσκληση για συνομιλίες στις γερμανικές αρχές προκειμένου να γίνουν κατανοητοί οι στόχοι και οι εργασίες της οργάνωσης.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η Αλ Ακσά χρηματοδοτεί τις οικογένειες των Παλαιστίνιων καμικάζι ο Αμρ τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο καθώς ο σκοπός της οργάνωσης είναι ανθρωπιστικός.

    Σημειώνεται ότι η Αλ Ακσά ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για τους Άραβες.

    Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση λειτουργίας οργάνωσης στη Γερμανία μετά την υιοθέτηση της νέας νομοθεσίας για την πάταξη της τρομοκρατίας.

    [19] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΞΗ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ "17Ν"

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (19:13 UTC+2)

    Από τα μέσα του περασμένου Απριλίου, οι θεσμικοί παράγοντες που ασχολούνται εδώ και δύο χρόνια με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας είχαν στα χέρια τους σημαντικές πληροφορίες για κάποια μέλη της «17Ν», όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

    Οι πολύμηνες συστηματικές έρευνες για την τρομοκρατία είχαν καταλήξει στη μορφή του γενεολογικού δένδρου της. Σημαντικές πληροφορίες από διάφορες πηγές είχαν προσφέρει μια θολή αλλά καλή εικόνα για την πρώτη περίοδο δράσης της οργάνωσης 17Ν. Η πραγματική ταυτότητα του αρχηγού είχε καθοριστεί. «Ξέρουμε τον αρχηγό. Καταλήγουμε σ' αυτόν μεταξύ τριών. Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν μπορούμε να βρούμε τα ίχνη του. Εχουμε και τρεις που θεωρούμε βάσιμα ότι είναι μέλη της οργάνωσης, αλλά δεν μας πάνε πουθενά», ακούγαμε στις αρχές Μαΐου από άλλον κορυφαίο παράγοντα του αντιτρομοκρατικού επιτελείου.

    Ηξεραν λοιπόν τρεις. Τους Βασίλη Τζωρτζάτο, Παύλο Σερίφη και Θεολόγο Ψαραδέλλη. Ξεκίνησαν από τον πρώτο με βάση τα παλιά αρχεία, την υπόθεση του '93 με την παρακολούθηση του Αμερικανού στρατιωτικού ακολούθου Μακεντάιρ. Ο 47χρονος ηλεκτρολόγος άρχισε να παρακολουθείται συστηματικά στις αρχές του 2001, μαζί με άλλα περίπου 30 άτομα, για τα οποία οι αντιτρομοκρατικές Αρχές είχαν υποψίες. Διαπίστωσαν ότι όλοι σχεδόν εκτός από τον Τζωρτζάτο φαίνονταν ξάστεροι. Ομως ο 47χρονος ηλεκτρολόγος, βρισκόταν πολλές φορές σε απίστευτα σημεία παρακολουθώντας και κατοπτεύοντας. Εκινείτο με απίστευτη συνωμοτικότητα στις επαφές του. Λέγεται ότι με τον Ψαραδέλλη έκανε παρέα και συναντιώνταν τακτικά. Αρχικά όμως αυτή η επαφή ήταν απογοητευτικός παράγοντας για τις Αρχές. Επειτα από αρκετούς μήνες διαπιστώθηκαν επαφές με τον Παύλο Σερίφη, ένα στοιχείο σημαντικό επειδή για το πρόσωπο αυτό υπήρχε «πρόγνωση» όπως έλεγαν παράγοντες των ερευνών.

    Η συνάντηση

    Στο μεταξύ, όπως έλεγαν, ο Τζωρτζάτος συνέχιζε να κινείται κατασκοπεύοντας τις κινήσεις «στόχων» υψηλοτάτου επιπέδου και καθώς δεν γνώριζε ότι παρακολουθείται, η στάση του φαινόταν συγκλονιστικά προκλητική και συνάμα αποκαλυπτική.

    Στα μέσα Μαΐου η επαφή των τριών με τέταρτο άτομο, γνωστό στις αρχές εδώ και δεκαετίες ως συνήθης ύποπτος, έφερε πάλι μια μικρή αλλά πρόσκαιρη απογοήτευση. «Μα πώς είναι δυνατόν να είναι και αυτός», αναρωτήθηκαν. Το ίδιο άτομο, σύμφωνα με αξιωματικούς των αντιτρομοκρατικών Αρχών, συναντήθηκε με τους Τζωρτζάτο και Ψαραδέλλη όταν εκείνοι παραθέριζαν «πολιορκημένοι» στη Χιλιαδού της Ευβοίας, αμέσως μετά το ξέσπασμα των γεγονότων. Δεν είχαν κανένα λόγο οι Αρχές να εμπλέξουν στην υπόθεση το τέταρτο άτομο διακινδυνεύοντας ένα μικρό φιάσκο σε ό,τι αφορά την περίπτωσή του.

    Από τα προεκτεθέντα προκύπτει ξεκάθαρα ότι το τυχαίο και μοιραίο γεγονός της έκρηξης βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, αποτέλεσε το δραματικό επιταχυντή των εξελίξεων. Εξελίξεων που ίσως αργοπορούν για αρκετούς μήνες ακόμη και θα συναντούσαν σθεναρή αντίσταση από πολλές πλευρές και κυρίως από το μεγάλο τμήμα της οργάνωσης που θα έμενε αλώβητο.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΑΣΘ

    Θεσσαλονίκη, 5 Αυγούστου 2002 (19:13 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χαράλαμπο Παπαδόπουλο και τα μέλη του Δ.Σ. του Οργανισμού συναντήθηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ ενημέρωσε τον κ. Ψωμιάδη σχετικά με το τηλεματικό σύστημα που ήδη εφαρμόζεται σε τέσσερις λεωφορειακές γραμμές και η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών του Οργανισμού.

    Ο κ. Ψωμιάδης ζήτησε ενημέρωση για την τοποθέτηση των κλιματιστικών μηχανημάτων στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, αλλά και για την ανανέωση του στόλου των λεωφορείων.

    Αναφορικά με τη μείωση των δρομολογίων, λόγω του καλοκαιριού, που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες των δήμων Ευόσμου και Συκέων, οι υπεύθυνοι του ΟΑΣΘ τόνισαν ότι την σχετική απόφαση πήρε το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, συζητήθηκε το θέμα της επέκτασης των δρομολογίων του ΟΑΣΘ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και ο κ. Ψωμιάδης μετέφερε το αίτημα βιοτεχνών και εργοστασιαρχών της περιοχής του Ωραιοκάστρου για επέκταση των λεωφορειακών γραμμών, στη Συμμαχική Οδό.

    «Το κοινωνικό έργο που επιτελεί ο ΟΑΣΘ είναι σημαντικό. Η καλή συνεργασία όλων των φορέων, με μοναδικό γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτηση των επιβατών θεωρείται επιβεβλημένη. Οι αστικές συγκοινωνίες αποτελούν κοινωνικό αγαθό για τους πολίτες και όσες αλλαγές γίνονται θα πρέπει να έχουν γνώμονα την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Ψωμιάδης.

    [21] ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΛΟΠΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (19:11 UTC+2)

    Πολλά είναι τα περιστατικά κλοπής πολεμικού υλικού από στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ελλάδα. Κάποιες εξιχνιάσθηκαν και το υλικό βρέθηκε, ενώ άλλες παραμένουν ανεξιχνίαστες.

    Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», δημοσιεύει ένα κατάλογο τέτοιων περιστατικών με χρονολογική σειρά:

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ Ηταν παραμονές Χριστουγέννων του 1977, όταν άγνωστοι κατάφεραν να διεισδύσουν στο στρατόπεδο «Νάτσιου» στην Ελευθερούπολη Καβάλας (645 ΜΤΠ) και να κλέψουν 32 ολοκαίνουργια 45άρια πιστόλια. Την ευθύνη για τη συγκεκριμένη κλοπή δεν ανέλαβε κανείς και η υπόθεση δεν εξιχνιάστηκε ποτέ, αν και τότε είχαν γίνει εκτεταμένες έρευνες.

    Οταν εξαιτίας μιας πλημμύρας η Πυροσβεστική και οι αρχές ασφαλείας ανακάλυψαν το Νοέμβριο του 1986 τη γιάφκα στην οδό Καλαμά 25 στα Σεπόλια, βρέθηκαν εκεί έξι 45άρια, 4 περίστροφα, δύο αυτόματα, χειροβομβίδες, κυνηγετικά όπλα και 2.000 σφαίρες. Υποστηρίχθηκε ότι πέντε από τα 45άρια προέρχονταν από τα κλεμμένα της Ελευθερούπολης. Η γιάφκα συνδέθηκε τότε από τις αρχές με τον Χρήστο Τσουτσουβή (νεκρό από το 1985), ενώ αναφορά στα συγκεκριμένα πιστόλια έγινε και κατά τη διάρκεια της δίκης (Νοέμβριος 1997) μετά την οποία απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες ο «συνήθης ύποπτος» Γ. Μπαλάφας.

    ΚΙΛΚΙΣ Το Φεβρουάριο του 1985 σημειώθηκε κλοπή 80 χειροβομβίδων και 1.450 σφαιρών από την 194 Μοίρα Πυραύλων στη Μαυροπλαγιά Κιλκίς. Η κλοπή αποδόθηκε σε κύκλους ακροδεξιών, ενώ τελικά κατηγορήθηκαν 9 άτομα νεαρής ηλικίας που καταδικάστηκαν τον Ιούνιο του 1991 σε ποινές φυλάκισης 3 έως 19 μηνών.

    ΣΥΚΟΥΡΙΟ Η πιο εντυπωσιακή κλοπή από στρατόπεδο, για την οποία μίλησαν εκτενώς στις απολογίες τους οι προσφάτως συλληφθέντες ως μέλη της 17Ν, σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 1989 σε δύο αποθήκες του συγκροτήματος προκεχωρημένων αποθηκών πυρομαχικών Συκουρίου Λάρισας. «Απαλλοτριώθηκαν» κατά την ορολογία της 17Ν που ανέλαβε την ευθύνη (προκήρυξη 5/2/1990), 113 ρουκέτες των 2,36 και 3,5 ιντσών, 7.000 φυσίγγια και χειροβομβίδες. Το υλικό χρησιμοποιήθηκε σε σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων της 17Ν, ενώ μέρος του βρέθηκε στις γιάφκες των οδών Δαμάρεως και Πάτμου. Η επιχείρηση του Συκουρίου «ολοκληρώθηκε» με τη ληστεία δύο μπαζούκας από το Πολεμικό Μουσείο, στις 3 Φεβρουαρίου 1990.

    ΧΙΟΣ Μεγάλος αριθμός ρουκετών μαζί με άλλο πολεμικό υλικό και ιματισμό εκλάπησαν το Μάρτιο του 1992 από στρατόπεδο στη Χίο (96 ΤΥΠΕΘ). Οι ρουκέτες βρέθηκαν λίγο αργότερα (σε περιοχή 20 χιλιόμετρα από εκεί που εκλάπησαν) ύστερα από τηλεφώνημα αγνώστου. Εγιναν συλλήψεις και οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν για παράβαση του τότε αντιτρομοκρατικού νόμου.

    ΚΩΣ Τον Απρίλιο του 1994, η Κως αναστατώθηκε και πάλι όταν διαπιστώθηκε η κλοπή 7.000 πυροκροτητών των 40 χιλιοστών από την αποθήκη του 80ου Τάγματος Εθνοφυλακής. Ο σκοπός της πύλης είχε τότε καταθέσει ότι είδε δύο σκιές να κινούνται κοντά στο στρατόπεδο και το πρωί βρέθηκε η πόρτα της αποθήκης παραβιασμένη. Τότε η κλοπή συνδυάστηκε με τη δράση των λαθραλιέων.

    ΑΚΤΙΟ Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής εκλήθη να ερευνήσει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες άγνωστοι έκλεψαν, τον Ιανουάριο του 1995, τέσσερα όπλα τύπου G3/A3 και G3/A4 από την αποθήκη της 131ης Επισμηναρχίας στο Ακτιο της Πρέβεζας (όπου και η βάση για τα αεροπλάνα-ραντάρ AWACS). Οι δράστες είχαν θέσει εκτός λειτουργίας το συναγερμό του στρατοπέδου, άνοιξαν με αντικλείδι την εξωτερική καγκελόπορτα, παραβίασαν με ηλεκτρικό τρυπάνι την πόρτα της αποθήκης όπλων και εξαφανίσθηκαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

    ΙΚΑΡΙΑ Το 1996 διαπιστώθηκε εξαφάνιση έξι όπλων G3 και 500 φυσιγγίων από μονάδα της Ικαρίας, τα οποία εντοπίσθηκαν στη συνέχεια, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

    ΜΕΓΑΛΟ ΠΕΥΚΟ Τέσσερις αντιαρματικές νάρκες, 25 χειροβομβίδες, εκατοντάδες σφαίρες και φωτοβολίδες χάθηκαν, τον Οκτώβριο του 1998, από στρατιωτική μονάδα καταδρομών στο Μεγάλο Πεύκο. Το υλικό βρέθηκε στη συνέχεια κρυμμένο έξω από το στρατόπεδο και το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι εντόπισε ως δράστες τρεις στρατιώτες που υπηρετούσαν εκεί. Ιδιαιτέρως είχε προβληματίσει τότε η κλοπή των ναρκών, που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό πέραν της τρομοκρατίας.

    ΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑ Πέντε 45άρια πιστόλια έκαναν φτερά από την 72η Μονάδα Επιστράτευσης (στρατόπεδο Λ. Αναστάσιου) στα Γλυκά Νερά και η κλοπή διαπιστώθηκε πριν το Δεκαπενταύγουστο του 2000. Δεν βρέθηκε ίχνος παραβίασης και η κλοπή αποδόθηκε σε πρόσωπο εκ των έσω.

    [22] ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: ΣΤΟ 'Α ΕΞΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2003 Η ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΒΕΡΟΙΑΣ

    Βέροια, 5 Αυγούστου 2002 (19:10 UTC+2)

    Με την ολοκλήρωση του νέου δικαστικού μεγάρου Βέροιας επιλύεται το οξυμένο πρόβλημα υποδομών που αντιμετωπίζουν οι δικαστικές και εισαγγελικές υπηρεσίες της πόλης που ήταν διάσπαρτες σε ενοικιαζόμενους χώρους, τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, που επισκέφθηκε σήμερα το πρωτοδικείο της πόλης.

    Το νέο δικαστικό μέγαρο, προϋπολογισμού περίπου 6.400.000 ευρώ, θα δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003. Θα αναγερθεί σε οικόπεδο 8.317,70 τ.μ. που παραχωρήθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, ενώ σε αυτό θα στεγασθούν το πρωτοδικείο, η εισαγγελία πρωτοδικών, το διοικητικό πρωτοδικείο, το ειρηνοδικείο, το πταισματοδικείο, η τοπική υπηρεσία ελεγκτικού συνεδρίου, το δικαστήριο ανηλίκων και ο δικηγορικός σύλλογος.

    Η ανέγερση του νέου δικαστικού μεγάρου Βέροιας αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών των δικαστηρίων. Στο πλαίσιο αυτό θα ολοκληρωθούν τους πρώτους μήνες του 2003 οι εργασίες για το μέγαρο που θα στεγάσει το διοικητικό πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε το νέο δικαστικό μέγαρο Κατερίνης, το οποίο παραδίδεται προς χρήση με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους. Το Σεπτέμβριο του 2002 ολοκληρώνονται οι εργασίες του νέου δικαστικού μεγάρου Κομοτηνής και προς το τέλος του έτους οι εργασίες του κτιρίου που θα στεγάσει το ελεγκτικό συνέδριο Αθηνών. Επίσης ολοκληρώνεται η ανέγερση του δικαστηρίου Αιγίου και του ειρηνοδικείου Μακρακώμης.

    Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες εκσυγχρονισμού της κτιριακής υποδομής των δικαστικών μεγάρων Ηράκλειου, Πάτρας, Σάμου, Ναυπλίου, Κορίνθου, Μυτιλήνης Καστοριάς και Θεσσαλονίκης.

    Τέλος, εκπονούνται μελέτες για την ανέγερση των δικαστηρίων Λαμίας, Ορεστιάδας, Κω, Κιλκίς, Τρικάλων και των ειρηνοδικείων Σερίφου και Αλμωπίας.

    [23] ΣΤΗ "17Ν" ΑΠΟΔΙΔΟΥΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ

    Αθήνα, 5 Αυγούστου 2002 (19:08 UTC+2)

    Τη «17 Νοέμβρη» φωτογραφίζουν για τη δολοφονία του πρώην διοικητή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Δημήτρη Καραγκούνη η σύζυγος και η κόρη του. Ο 58χρονος δολοφονήθηκε το Δεκέμβριο του 1998 κάτω από το σπίτι του στην οδό Μητροπολίτη Καλλίδου 17, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια ληστείας.

    «Ο Κουφοντίνας μού είναι γνωστός... Είμαι βέβαιη πως είχαμε συναντηθεί με τον άνδρα μου μαζί του μερικές φορές στην Κατεχάκη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη...», λέει η σύζυγος του θύματος, Μαρία Καραγκούνη, ενώ η κόρη της Βασιλική συμπληρώνει ότι λίγο μετά τη δολοφονία του πατέρα της την πλησίασε ένας περίεργος τύπος στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που της έδωσε ένα χαρτάκι με το όνομα Ηλίας κι ένα τηλέφωνο, λέγοντάς της: «Εχω να σας πω πολλά».

    Η Βασιλική Καραγκούνη δεν έδωσε σημασία και πέταξε το χαρτάκι. Πριν από δύο εβδομάδες όμως και ενώ παρακολουθούσε τις ειδήσεις πάγωσε, όταν στο πρόσωπο του δασκάλου Κωνσταντίνου Τέλιου είδε τον άνθρωπο που της έδωσε το χαρτάκι. Αλλη μια αποκάλυψη όμως που κάνει η χήρα του Καραγκούνη με συνέντευξή της στην «Απογευματινή» της Κυριακής έρχεται να δώσει άλλη διάσταση στην ανεξιχνίαστη εκείνη ληστεία.

    Στις 4 Δεκεμβρίου του 1998, σύμφωνα με την αστυνομία, δύο δράστες με μια εντούρο μηχανή με την απειλή πιστολιού είχαν ακινητοποιήσει τον οδηγό της εταιρείας σεκιούριτι που είχε συστήσει ο μακαρίτης αστυνομικός. Στη συνέχεια όταν βγήκε ο Καραγκούνης από το σπίτι του τον πυροβόλησαν και χωρίς ν' αγγίξουν τα χρήματα (δύο σάκους της χρηματαποστολής με 13,5 εκατομμύρια) άρπαξαν ένα χαρτοφύλακα που κρατούσε.

    Σύμφωνα λοιπόν με τη Μαρία Καραγκούνη, ο χαρτοφύλακας αυτός περιείχε «ένα πιστόλι και τα έγγραφα μιας συμφωνίας που είχε συνάψει ένα μήνα πριν ο Δημήτρης Καραγκούνης για τη φύλαξη του χώρου και των όπλων σε κάποιες δοκιμές του ΝΑΤΟ, στο Λιτόχωρο Πιερίας».

    [24] ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Ουάσινγκτον, 5 Αυγούστου 2002 (18:55 UTC+2)

    Ο Λευκός Οίκος απέρριψε την πρόσκληση που απεύθυνε η Βαγδάτη στην αμερικανική Γερουσία για αποστολή ειδικής αντιπροσωπείας στη χώρα προκειμένου να επιθεωρήσει τοποθεσίες όπου πιθανολογείται ότι αναπτύσσονται όπλα μαζικής καταστροφής.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Σεν ΜακΚόρμακ επισήμανε ότι απαιτείται δράση και όχι λόγια από την πλευρά του Ιράκ προθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για διεξαγωγή συνομιλιών.

    "Αυτό που απαιτείται είναι η Βαγδάτη να ανταποκριθεί στη δέσμευσή της για αφοπλισμό" είπε χαρακτηριστικά.

    Επανέλαβε μάλιστα την άποψη του προέδρου Τζορτζ Μπους ότι αυτό που απαιτείται δεν είναι μόνο η διεξαγωγή επιθεωρήσεων αλλά η μείωση της ικανότητας του Ιράκ για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής και η εκδίωξη του ιρακινού προέδρου Σαντάμ Χουσείν.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του Ιρακινού Κοινοβουλίου, Σααντούν Χαμαντί κάλεσε την αμερικανική Γερουσία να στείλει ειδική αντιπροσωπεία στη χώρα δηλώνοντας ότι θα της παρασχεθεί πρόσβαση για ελέγχους σε όποιο μέρος κρίνεται ότι αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Εν τω μεταξύ αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη που επιτηρούν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Ιράκ έπληξαν σήμερα ιρακινό στρατιωτικό στόχο.

    Σε ανακοίνωσή της η κεντρική διοίκηση των συμμαχικών δυνάμεων ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη έπληξαν στόχο μετά από επίθεση που δέχθηκαν από την ιρακινή πλευρά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 August 2002 - 18:13:35 UTC