Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΡΙΦΙΦΙ ΤΗΣ ΚΩ
  • [02] "ΕΙΧΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ 17Ν", ΛΕΕΙ Ο ΜΠΙΛΧΑΝ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] 57 XΡONIA ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ
  • [05] ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΚΑΙ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΔΥΕΘ
  • [07] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ
  • [09] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ
  • [10] ΚΛΟΠΕΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ FBI
  • [11] ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [12] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [13] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΟΔΟΣ ΤΣΙΜΙΣΚΗ
  • [14] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ
  • [15] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  • [16] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΝΕΔΡΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [17] 580 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Ν. ΑΣΙΑ
  • [18] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ
  • [19] ΑΠΑΓΩΓΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ
  • [20] ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - 300 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ
  • [21] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ
  • [22] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ
  • [23] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [24] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ

  • [01] ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΜΕ ΤΟ ΡΙΦΙΦΙ ΤΗΣ ΚΩ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (11:30 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αισιοδοξεί η κυβέρνηση ότι θα έχει λυθεί το μυστήριο με το ριφιφί σε αποθήκη οπλισμού της Κω. Παρότι μέχρι αργά χθες το βράδυ οι έρευνες των διωκτικών αρχών παρέμεναν στο σκοτάδι, οι συναρμόδιοι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης θεωρούν ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν οι δράστες που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή του στρατοπέδου (υπηρετούν σε αυτό ή συνεργάζονται με άτομα από μέσα) και προέρχονται από τον χώρο της εμπορίας όπλων.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσαν εκ νέου χθες στον πρωθυπουργό οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης, οι υπηρεσίες των οποίων συμμετέχουν στις έρευνες. Και οι δύο υπουργοί θεωρούν ότι το ριφιφί της Κω δεν συνδέεται με την τρομοκρατία.

    Μακριά από το στρατόπεδο

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου που παραμένει στην Κω χωρίς να επισκέπτεται το 544 Τ.Ε. για να μη θεωρηθεί ότι παρεμβαίνει στο έργο των δικαστικών και αστυνομικών αρχών που διεξάγουν τις έρευνες, ενημερώνεται διαρκώς από τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ αντιστράτηγο Στ. Ανδριάνη για την πορεία των ανακρίσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα "Ημερησία",, τόσο οι άνδρες της Αστυνομίας όσο και οι στρατιωτικοί που συμμετέχουν στις ανακρίσεις του προσωπικού της Μονάδας, άφησαν χθες από το στόχαστρό τους τον υπαξιωματικό που διαπίστωσε ότι είχε γίνει κλοπή στην αποθήκη οπλισμού και ο οποίος έπεσε σε αρκετές αντιφάσεις κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. Ηταν το ίδιο άτομο που είχε βρει το εγκαταλελειμμένο τυφέκιο G-3, το οποίο αντί να το αφήσει στη θέση που το βρήκε για να μη χαθούν τα δακτυλικά αποτυπώματα ή να το παραδώσει στο Διοικητήριο της Μονάδας, το έβαλε μέσα στο δικό του αυτοκίνητο!

    Ωστόσο και οι αστυνομικοί έδειξαν χθες να συμμερίζονται τις αρχικές διαπιστώσεις των στρατιωτικών ότι ο συγκεκριμένος Αρχιλοχίας δεν είναι εύστροφος.

    Πάντως, αργά χθες το βράδυ, τόσο οι στρατιωτικές όσο και οι αστυνομικές αρχές που συμμετέχουν στις έρευνες - ανακρίσεις, υπογράμμιζαν ότι το έργο τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

    Ο έλεγχος των αποτυπωμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Οσο για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις προς το προσωπικό που παραμένει μέσα στο στρατόπεδο, θεωρητικά αρχίζουν να επιδρούν μετά τα πρώτα τρία εικοσιτετράωρα.

    Στόχος είναι να εντοπιστεί η σχέση των δραστών με τη ζωή του στρατοπέδου. Τουλάχιστον αν δεν πρόκειται για άτομα που υπηρετούν ή υπηρετούσαν στο στρατόπεδο, είναι βέβαιο ότι είχαν συνεργασία και καλή πληροφόρηση μέσα από τη μονάδα.

    Τηλεφώνημα από κινητό

    Ειδικότερα για την πληροφορία σχετικά το τηλεφώνημα που έγινε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο αστυνομικό τμήμα της Κω διευκρινίστηκε χθες ότι προέρχεται από κινητό που έγινε εκτός στρατοπέδου.

    Ωστόσο οι αστυνομικές αρχές -όπως τουλάχιστον δηλώνουν- δεν δίνουν καμία σημασία σε τέτοιου είδους τηλεφωνήματα.

    Εν τω μεταξύ ο Γιάννος Παπαντωνίου που έχει δημιουργήσει "στρατηγείο εκστρατείας" στην Κω, επέστησε την προσοχή στη στρατιωτική ηγεσία να γίνει έλεγχος στα συστήματα συναγερμού που θα πρέπει να υπάρχουν σε όλες τις αποθήκες οπλισμού, πυρομαχικών και καυσίμων των μονάδων.

    [02] "ΕΙΧΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ 17Ν", ΛΕΕΙ Ο ΜΠΙΛΧΑΝ

    Αγκυρα, 6 Αυγούστου 2002 (15:29 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ» στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο Πώς γλίτωσα από τη 17 Νοέμβρη, δημοσιεύει αποκλειστικές δηλώσεις του Πρέσβη Μουράτ Μπιλχάν, ο οποίος όταν υπηρετούσε ως Γενικός Πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθήθηκε από τη '17 Νοέμβρη'.

    Η «17Ν» σταμάτησε την παρακολούθηση του Μπιλχάν μετά από τέσσερις μήνες στις 14 Ιουνίου 1991, αλλά στις 17 Ιουλίου 1991 έγινε βομβιστική επίθεση στο όχημα στο οποίο επέβαινε ο Σύμβουλος της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Ντενίζ Μπουλούκμπασι και στις 7 Οκτωβρίου 1991 δολοφονήθηκε ο Ακόλουθος Τύπου της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Τσετίν Γκιοργκιού.

    Ο Μουράτ Μπιλχάν, που είναι σήμερα επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Ερευνών του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ισχυρίστηκε ότι στην Ελλάδα πέρασε 4 πολύ δύσκολα χρόνια, αλλά ποτέ δεν φοβήθηκε και πρόσθεσε: Γνωρίζαμε τι είδους οργάνωση είναι η 17 Νοέμβρη. Ξέραμε ότι θέλουν να σκοτώσουν τους Τούρκους διπλωμάτες για να δημιουργήσουν θόρυβο.

    Ο κ. Μπιλχάν, που υπογράμμισε πως άσκησε τα καθήκοντά του, παρά τις δυσκολίες, σε μία περίοδο που οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν άσχημες, ανέφερε ως εξής τα μέτρα που είχαν λάβει για την περίπτωση δολοφονικής επίθεσης:

    Γνωρίζαμε ότι η οργάνωση μας παρακολουθούσε βήμα προς βήμα και μάλιστα η παρακολούθηση αυτή ήταν τελείως φανερή. Γνωρίζαμε ότι γύρω μας υπήρχε ένας κλοιός εχθρότητας. Όσο μπορούσαμε λαμβάναμε μέτρα. Ήμασταν υπό την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας, είχαμε δεν είχαμε εμπιστοσύνη. Ήδη ο σκοπός εκείνων ήταν να μας έχουν υπό παρακολούθηση. Εμείς δε, επειδή γνωρίζαμε ότι παρακολουθούμαστε, δεν εφαρμόζαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αντί να είμαστε κάποια συγκεκριμένη ώρα κάπου, κινούμασταν τυχαία χωρίς πρόγραμμα. Δεν εμφανιζόμασταν πολύ για να μην γνωριζόμαστε γύρω και κάποτε μάλιστα αναγκαζόμασταν να αλλάξουμε περιβολή, διότι η οργάνωση για να προβεί σε δολοφονική ενέργεια θα επέλεγε οπωσδήποτε πολύ κατάλληλο χώρο και χρόνο από πάσης πλευράς και θα έκανε ανάλογο πρόγραμμα. Επειδή το γνωρίζαμε αυτό και ξεφεύγαμε, η οργάνωση αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από την απόπειρα.

    Ο Μουράτ Μπιλχάν, παρά την εμπειρία που είχε από τη '17 Νοέμβρη', δεν έχασε ποτέ τα φιλικά του αισθήματα για τον ελληνικό λαό. Ο Μπιλχάν τόνισε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον τουρκικό λαό, παρά το γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι προσπαθούν να υποδαυλίσουν την εχθρότητα μεταξύ των δύο λαών και πρόσθεσε: Οι Έλληνες στην αγορά μας αντιμετώπιζαν φιλικά, μας κερνούσαν και καμιά φορά μάλιστα δεν ήθελαν να πάρουν και χρήματα. Επιστρέφοντας είχα αποκτήσει πολλούς Έλληνες φίλους. Διατηρώ ακόμη τη φιλία αυτή που είχα αποκτήσει κατά την υπηρεσία μου εκεί. Πίστευα ότι κάποια μέρα οι σχέσεις με την Ελλάδα θα βελτιωθούν. Δεν φοβόμουν. Δεν αισθανόμασταν φόβο ούτε εγώ ούτε η σύζυγός μου.

    Ο Μουράτ Μπιλχάν, στον οποίο δόθηκε και βραβείο επικοινωνίας το 1994 για τη φιλική του συμπεριφορά, πιστεύει ότι η Ελληνοτουρκική φιλία που ξεκίνησε ειδικότερα μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρμαρά, θα εξελιχθεί ακόμη περισσότερο.

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Αγκυρα, 6 Αυγούστου 2002 (15:56 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ προειδοποίησε τον υπουργό Επικρατείας αρμόδιο για την Οικονομία Κεμάλ Ντερβίς να σταματήσει τις επαφές με αντίπαλα πολιτικά σχήματα διαφορετικά να παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

    Ο κ. Ετζεβίτ σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk επισήμανε ότι δεν είναι αποδεκτό για τον υπουργό Οικονομικών να πηγαίνει από πόρτα σε πόρτα προσπαθώντας να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις.

    Συνέχισε λέγοντας ότι η στάση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί μάλιστα σε προεκλογική περίοδο ενώ κάλεσε τον Ντερβίς να δώσει μια λύση στο πολιτικό πρόβλημα που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα.

    Από την πλευρά του ο Κεμάλ Ντερβίς σε δηλώσεις του στο Εμπορικό Επιμελητήριο επισήμανε ότι θα συνεχίσει να ασκεί το έργο του στο υπουργείο Οικονομίας μέχρι τη λήξη της θητείας του, απαντώντας σε όσους του ζήτησαν να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

    Ο τουρκικός Τύπος δίνει επίσης ευρεία δημοσιότητα στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και ιδιαίτερα στο θέμα του «Τσάρου της Οικονομίας», Κεμάλ Ντερβίς, που άρχισαν να εκδηλώνονται αντιδράσεις για την παραμονή του στο αξίωμα του Υπουργού, ενώ συνεχίζει με έντονο ρυθμό επαφές για την ενοποίηση της Αριστεράς. Ο κ. Ντερβίς λέγεται ότι θα προσχωρήσει στο κόμμα Νέα Τουρκία.

    Ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του «Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς» (DSP) του πρωθυπουργού Ετζεβίτ, κ. Εμρεχάν Χαλιτζί, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε πως ο κ. Ντερβίς χρησιμοποιώντας τη δύναμη που έχει ως Υπουργός, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε δραστηριότητες οι οποίες είναι εναντίον του DSP και της Κυβέρνησης και ότι θα πρέπει επειγόντως να αποφασίσει εάν θα παραμείνει στην Κυβέρνηση ή αν θα πολιτευθεί.

    Ο κ. Χαλιτζί υπογράμμισε πως η παραίτηση του κ. Ντερβίς δεν θα επηρεάσει την οικονομική κατάσταση της χώρας και ότι και αν ακόμη παραιτηθεί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα ασκήσουν τα καθήκοντα αυτά με επιτυχία.

    [04] 57 XΡONIA ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΡΟΣΙΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2002 (12:27 UTC+2)

    Πενήντα επτά χρόνια, επώδυνων αναμνήσεων της πυρηνικής κόλασης που προκάλεσε στη Χιροσίμα, το αμερικανικό βομβαρδιστικό «Enola Gay», θρήνου για τα περισσότερα από 220.000 θύματα και μνήμης της δολοφονίας μιας πόλης και του τραυματισμού μιας χώρας, συμπληρώνονται σήμερα.

    Σχεδόν μισό αιώνα μετά την πυρηνική επίθεση που δέχθηκε στις 8.15 της 6ης Αυγούστου 1945, η Ιαπωνία θα έρθει για άλλη μία φορά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη που έχει στοιχειώσει τη ζωή των οικογενειών των θυμάτων, ο κατάλογος των οποίων εξακολουθεί να μεγαλώνει. Για άλλη μια φορά η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θα τιμήσει τα θύματά της, η διεθνής κοινότητα θα θυμηθεί και τουλάχιστον αυτή την ημέρα του χρόνου, όλοι μαζί θα χαμηλώσουν τα μάτια, άλλοι από ενοχές και άλλοι από πόνο, στις στάχτες όλων όσων χάθηκαν, σε μία στιγμή, επιτυγχάνοντας να είναι αιώνια παρόντες.

    [05] ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2002 (21:02 UTC+2)

    Τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ενημερώθηκε για τη λειτουργία του από τον πρόεδρο Κώστα Λοϊζο και τα μέλη της διοίκησης.

    Ο κ. Ψωμιάδης, όπως είπε, διαπίστωσε από τη συζήτηση ότι η λειτουργία του Οργανισμού είναι προβληματική, καθώς η παρέμβασή του παραμένει στο στάδιο του σχεδιασμού και μόνο, χωρίς να προβαίνει στην άσκηση πίεσης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων για να προχωρήσει και η εκτέλεση των έργων.

    Συγκεκριμένα διαπίστωσε ότι οι μελέτες που είχαν ολοκληρωθεί 10 χρόνια πριν επικαιροποιούνται τώρα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις οικιστικές ζώνες της Θεσσαλονίκης, οι οποίες εκπονήθηκαν πριν από 12 χρόνια και σήμερα ξανασχεδιάζονται από την αρχή.

    Στη συζήτηση τέθηκαν επίσης τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ρύπανσης της ατμόσφαιρας, της ηχορύπανσης, καθώς και τα προβλήματα που δημιουργούν τα βιομηχανικά στερεά απόβλητα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης εξέφρασε την αγωνία του για το μέλλον της πόλης και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών της.

    "Ο Οργανισμός Ρυθμιστικού μπορεί και πρέπει να είναι αρωγός σε αυτή την κατεύθυνση. Να σταματήσει να είναι ανενεργός, αλλά να γίνει σύμμαχος και υποστηρικτής της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης", τόνισε.

    [06] ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ ΚΑΙ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΕΔΥΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2002 (20:58 UTC+2)

    Συγκέντρωση στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας διοργανώνει την Πέμπτη το απόγευμα η Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) με αφορμή τη συμπλήρωση 57 χρόνων από τη ρίψη ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

    "Στις 6 και 9 Αυγούστου συμπληρώνονται 57 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Η χωρίς προηγούμενο καταστροφή αυτή, που "εγκαινίασε" την πυρηνική εποχή δεν ήταν ένα ακόμα στρατιωτικό χτύπημα στα πλαίσια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου: ήταν μία σαφής απειλή από τις ΗΠΑ ενάντια σε όλους τους λαούς του κόσμου, ένα προμήνυμα του τι θα περίμενε όποιον τολμούσε να αντισταθεί στον ιμπεριαλισμό", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΥΕΘ.

    Επισημαίνει ακόμη ότι "σήμερα η ίδια πολιτική κατατρομοκράτησης των λαών, παραμένει κυρίαρχο δόγμα των ιμπεριαλιστών και εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως στα πλαίσια του ψευδεπίγραφου πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Είναι βέβαιο τι εννοούν οι ιμπεριαλιστές ως τρομοκρατία: από τη μία χαρακτηρίζονται τρομοκράτες λαοί που αγωνίζονται για μία λεύτερη πατρίδα π.χ. οι Παλαιστίνιοι ή οι Κούρδοι, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα στη Λ. Αμερική, από την άλλη "αθωώνονται" τα συνεργάσιμα με τις ΗΠΑ φασιστικά καθεστώτα, όπως π.χ. της Τουρκίας κι όλα αυτά τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται νέα επίθεση ενάντια στο Ιράκ".

    Η ΕΔΥΕΘ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - εκδήλωση με στόχο "να αποδοθεί τιμή στα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος, να καταδικαστεί η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών και των τρομονόμων τους και να απαιτηθεί κατάργηση των πυρηνικών όπλων και το σταμάτημα του προγράμματος Εθνικής Πυραυλικής Αμυνας".

    [07] ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ"

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (20:50 UTC+2)

    Οι κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού, που κατηγορούνται για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», θα μπορούν από αύριο να διαβάζουν εφημερίδες, καθώς δόθηκε η σχετική άδεια από τον αντιεισαγγελέα εφετών Πειραιά Αριστείδη Φραγκιαδάκη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιτραπεί άμεσα στους κρατούμενους να έχουν στα κελιά τους τηλεόραση και ραδιόφωνο ενώ θα τοποθετηθούν στις πτέρυγες του Κορυδαλλού όπου κρατούνται καρτοτηλέφωνα.

    Στον Κορυδαλλό διαμορφώνεται χώρος όπου θα διεξάγεται η ανακριτική διαδικασία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί ειδική αίθουσα στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, όπου θα μπορεί να νοσηλευθεί, αν παραστεί ανάγκη, κάποιος από τους κρατούμενους.

    Στις φυλακές Κορυδαλλού πήγαν σήμερα ο δικηγόρος του Κώστα Τέλιου, Νίκος Πρωτέκδικος, ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου Γιάννης Ραχιώτης και ο δικηγόρος του Παύλου Σερίφη, του Κώστα Καρατσώλη και του Ηρακλή Κωστάρη, Γιάννης Σταμούλης.

    Ο κ. Πρωτέκδικος δήλωσε ότι από αύριο οι κρατούμενοι θα έχουν πρόσβαση στη δικογραφία, ενώ πρόσθεσε ότι η κατάσταση της υγείας του πελάτη του παρουσιάζει βελτίωση, αλλά η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλή.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2002 (20:26 UTC+2)

    Το Δήμο Πανοράματος επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Χατζησάββας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Στάθη Καϊτετζίδη.

    Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος με πρώτο αυτό της σχολικής στέγης.

    Ο κ. Καϊτετζίδης ζήτησε τη συνδρομή του κ. Χατζησάββα, ώστε να προχωρήσει οι περιφερειακός δρόμος του Πανοράματος, ο οποίος έχει ήδη σχεδιαστεί και θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα κυκλοφορίας, αλλά και πρόσβασης στο Πανόραμα.

    Αναφέρθηκε επίσης στο στρατόπεδο Ζώη του οποίου τις εκτάσεις διεκδικεί ο Δήμος.

    [09] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2004

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (20:24 UTC+2)

    Με στόχο την ενίσχυση, την επάρκεια και την αξιοπιστία του συστήματος και των δικτύων ηλεκτροδότησης της Αττικής, η "Αθήνα 2004" και η ΔΕΗ έχουν καταρτίσει και συνεργάζονται στη σταδιακή υλοποίηση ενός προγράμματος έργων που αναβαθμίζουν το υπάρχον και το καθιστούν ικανό να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και σ' αυτές στις οποίες οδήγησε η ανάπτυξη των νέων περιοχών, οι οποίες διαμορφώθηκαν, κυρίως, γύρω από τους καινούργιους οδικούς άξονες και το αεροδρόμιο των Σπάτων.

    Πρόκειται για ένα πρόγραμμα έργων από αυτά που χαρακτηρίζονται ως "κληρονομιά" των Αγώνων για την Αθήνα, αφού επιλύουν μια σειρά από σημαντικά προβλήματα που γίνονται περισσότερο εμφανή κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής της ζήτησης, μέσω αύξησης της αξιοπιστίας παροχής και ποιοτικής αναβάθμισης των περιοχών.

    Το συνολικό πρόγραμμα το οποίο έχει καταρτιστεί, χωρίζεται σε δυο τομείς:

    - Την ενίσχυση του συστήματος Μεταφοράς και του δικτύου Διανομής της Αττικής και

    - Την εξασφάλιση της επάρκειας και αξιοπιστίας της τροφοδότησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

    Το πρόγραμμα έργων ενίσχυσης του συστήματος και του δικτύου της Αττικής, προϋπολογισμού 56 εκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατασκευή:

    - Του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης και Υποσταθμού στην Αργυρούπολη,

    - Της εναέριας γραμμής Λαυρίου Αργυρούπολης και

    - Του Κέντρου Διανομής του Αμαρουσίου με τις αντίστοιχες τροφοδοτικές γραμμές του.

    Το πρόγραμμα έργων εξασφάλισης της επάρκειας και αξιοπιστίας της τροφοδότησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 122 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την κατασκευή:

    - Ενός Υποσταθμού και υπογειοποίηση των γραμμών ηλεκτροδότησης του Ολυμπιακού Χωριού. Το έργο αυτό στη μεταολυμπιακή εποχή θα καλύπτει με επάρκεια και τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.

    - Ενός Υποσταθμού και τις τροφοδοτικές γραμμές υψηλής τάσης στην περιοχή Καλλιστηρίου Ασπροπύργου, απ' όπου θα ηλεκτροδοτείται το κλειστό Γυμναστήριο Άνω Λιοσίων. Στην μεταολυμπιακή εποχή θα εξυπηρετήσει και μια ευρύτερη αναπτυσσόμενη περιοχή.

    - Τέσσερα Κέντρα Διανομής στις περιοχές Ελληνικού, Φαλήρου, Νίκαιας και Βριλησσίων, μαζί με τις τροφοδοτικές τους γραμμές.

    Ειδικότερα, τα τέσσερα Κέντρα Διανομής, συνολικού προϋπολογισμού 53 εκατομμυρίων ευρώ, είναι καθοριστικά για την εξυπηρέτηση των πλέον σημαντικών Ολυμπιακών εγκαταστάσεων (ΟΑΚΑ, Ολυμπιακό Κέντρο Ελληνικού και Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά, Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Φαλήρου και ΣΕΦ, Ολυμπιακό Κέντρο Αρσης Βαρών).

    Λόγω της σημασίας τους, την ευθύνη προώθησης της κατασκευής αυτών των Κέντρων Διανομής ανέλαβε να φέρει σε πέρας, μετά από ειδική σύμβαση με τη ΔΕΗ, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η "Αθήνα 2004" προκήρυξε τον περασμένο Φεβρουάριο διαγωνισμό για την επιλογή του αναδόχου που θα αναλάβει την μελέτη, την κατασκευή και την προμήθεια του εξοπλισμού των Κέντρων. Ο διαγωνισμός αυτός είναι ιδιότυπος, αφού ως προϋπόθεση για την επιλογή, προβλέπει την αποδοχή εκ μέρους του αναδόχου χορηγικού προγράμματος ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. δραχμών, η οποία και θα του προσφέρει τη δυνατότητα να υπαχθεί στην κατηγορία των "Επισήμων Υποστηρικτών των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004".

    Η ανάδειξη του αναδόχου επίσημου υποστηρικτή των Αγώνων υπολογίζεται να γίνει εντός του θέρους και η ολοκλήρωση κατασκευής των τεσσάρων αυτών Κέντρων Διανομής και η ένταξή τους στο δίκτυο προβλέπεται τον Απρίλιο του 2004.

    [10] ΚΛΟΠΕΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ FBI

    Ουάσιγκτον, 6 Αυγούστου 2002 (20:16 UTC+2)

    Περισσότερα από 700 όπλα και 400 φορητοί υπολογιστές εκλάπησαν από την υπηρεσία του FBI τα τελευταία τρία χρόνια και αρκετοί από αυτούς περιείχαν απόρρητες πληροφορίες, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Δύο από τα όπλα που εκλάπησαν χρησιμοποιήθηκαν σε ένοπλες ληστείες, ενώ ένα άλλο χρησιμοποιήθηκε στη δολοφονία ενός ατόμου, αφότου εκλάπη από το σπίτι ενός πράκτορα του FBI.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης αποδίδουν αυτές τις κλοπές σε λάθη της γραφειοκρατίας. Πράγματι, αρκετά όπλα είχαν δοθεί σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, χωρίς όμως να επιστραφούν ποτέ, όπως μετέδωσε το BBC.

    [11] ΠΡΟΣ ΛΗΨΗ ΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 6 Αυγούστου 2002 (20:05 UTC+2)

    Η ισπανική κυβέρνηση προσανατολίζεται στη λήψη δραστικών μέτρων για να αντιμετωπίσει την οργάνωση των Βάσκων Αυτονομιστών ΕΤΑ και ένα από τα μέτρα θα είναι η απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος Μπατασούνα, του πολιτικού σκέλους της ΕΤΑ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, το ισπανικό υπουργείο Δικαιοσύνης παρέδωσε στο γραφείο του γενικού εισαγγελέα στοιχεία που αφορούν στις δραστηριότητες του Μπατασούνα για να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάληψη νομικής δράσης κατά του κόμματος.

    Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο ισχύει νόμος στην Ισπανία που επιτρέπει την απαγόρευση λειτουργίας κομμάτων, τα οποία υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    [12] ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 6 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Το Ισραήλ θα παράσχει στην Ρουμανία στρατιωτικό εξοπλισμό νέας τεχνολογίας όπως ανακοίνωσε σήμερα από το Βουκουρέστι ο Ισραηλινός υπουργός Μεταφορών Εφρεμ Σνεχ.

    Ο Ισραηλινός υπουργός επισήμανε ότι ο νέος εξοπλισμός θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την χώρα η οποία καταβάλλει προσπάθειες για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

    Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι το Ισραήλ θα παράσχει την υποστήριξη του στις προσπάθειες της Ρουμανίας καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε υπάρχει ανάγκη σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Υπενθύμισε μάλιστα ότι οι δυο χώρες έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν στον στρατιωτικό τομέα με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών MIG 21 και των ελικοπτέρων Puma.

    Εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία συνέχισης της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών καθώς όπως επισήμανε θα μπορούσε να υπάρξει από κοινού παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού τον οποίο θα πουλούσαν σε τρίτες χώρες.

    [13] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΟΔΟΣ ΤΣΙΜΙΣΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 6 Αυγούστου 2002 (19:53 UTC+2)

    Τα έργα ασφαλτόστρωσης της οδού Τσιμισκή επιθεώρησε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Οδοποιίας Μ. Ζορπίδη.

    Οπως ανέφερε ο κ. Παπαγεωργόπουλος το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνεται αύριο, ενώ ακολουθούν οι ασφαλτοστρώσεις των οδών Γρ. Λαμπράκη, Αγ. Πάντων και Α. Παπαναστασίου, συνολικού προϋπολογισμού 1.615.000 ευρώ.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι σε χρόνο ρεκόρ ολοκληρώθηκαν οι ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Β. Ολγας , Β. Γεωργίου και Τσιμισκή και ακολουθούν οι ασφαλτοστρώσεις τόσο στο ανατολικό, όσο και στο δυτικό τομέα της πόλης . Συγκεκριμένα:

    Μετά τις 15 Αυγούστου αρχίζουν οι ασφαλτοστρώσεις στην οδό Γρ. Λαμπράκη, Παπαναστασίου και Αγίων Πάντων.

    Είκοσι εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη και στα πέντε Δημοτικά Διαμερίσματα ενώ δεκάδες έργα εκτελούνται με αυτεπιστασία.

    Συγχρόνως ξεκίνησαν, ο ηλεκτροφωτισμός της 25ης Μαρτίου Θεμ. Σοφούλη και τα έργα συντήρησης των παιδικών χαρών και των διδακτιριακών συγκροτημάτων.

    Κατοχυρώθηκαν οι διαγωνισμοί για την ανάπλαση των οδών Ανατολικής Θράκης και Μητροπόλεως καθώς και η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού στην οδό Αλ. Σβώλου και στα Δ΄ και Ε΄ Δημοτικά Διαμερίσματα.

    Εντός των προσεχών ημερών θα δημοπρατηθεί η κατασκευή του νέου Δημαρχείο και το υπόγειο πάρκινγκ 1.000 θέσεων.

    Τέλος, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Δημοτικών Εργων και Κυκλοφορίας Μιχ. Ζορπίδης εκτελούνται ή πρόκειται να γίνουν τα έργα :

    -Κατασκευές ανακατασκευές οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων στο Β΄Δημοτικό

    Διαμέρισμα (26ης Οκτωβρίου και νησίδα Αγ. Πάντων )

    -Ηλεκτροφωτισμός οδού 25ης Μαρτίου

    -Ηλεκτροφωτισμός οδού Θεμ. Σοφούλη

    -Ηλεκτροφωτισμός οδού Σβώλου .

    -Κατασκευή πεζοδρομίων στον Κήπο του Καλού, στις οδούς Κλειούς και Σαπφούς και ανακατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Ολύμπου και στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Ιων.Δραγούμη.

    [14] Γ. ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ-ΠΡΟΑΓΩΓΕΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΗ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (19:42 UTC+2)

    Για προκλητικές κομματικές μετατάξεις - προαγωγές στελεχών της ΔΕΗ κατηγόρησε τη διοίκηση της Επιχείρησης με γραπτή του δήλωση ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Γιώργος Σαλαγκούδης.

    «Η διοίκηση της ΔΕΗ, αφού παράνομα και αυθαίρετα κατήργησε τους επί σειρά ετών διευθυντές και βοηθούς Διευθυντές, προέβη στην προκήρυξη και στην κάλυψη όλων αυτών των θέσεων με νέους, βασιζόμενη σε κομματικά κριτήρια και σε εξωυπηρεσιακές παρεμβάσεις διαπλεκομένων. Παρότι τα στελέχη αυτά έχουν μόνο λίγους μήνες στις θέσεις τους και πριν δοκιμασθούν και αξιολογηθούν στα νέα τους καθήκοντα και εκτιμηθεί η συνεισφορά τους στο έργο της Επιχείρησης, η διοίκηση με απόφασή της τους μετέταξε στην κατηγορία Γ- στελέχη γενικών θέσεων -, προάγοντάς τους προκλητικά κατά τρία και τέσσερα μισθολογικά κλιμάκια και αυτά αφού προηγουμένως τους χορήγησε επίδομα ευθύνης από 1320 ευρώ έως 660 ευρώ αντίστοιχα (450.000 έως 230.000 δρχ. αντίστοιχα) στον καθένα», τόνισε ο κ. Σαλαγκούδης.

    «Με την προκλητική ανεύθυνη έως τυχοδιωκτική αυτή απόφαση, η διοίκηση της ΔΕΗ, πέραν της ευνοϊκής μεροληπτικής μεταχείρισης υπέρ αυτών των στελεχών , παρανόμησε διότι δεν μετάταξε και δεν προήγαγε πρώην διευθυντικά στελέχη που επί σειρά ετών ασκούσαν διευθυντικά καθήκοντα με μεγάλη προσφορά στο έργο της Επιχείρησης και με άριστα φύλλα αξιολόγησης και που πρόσφατα, πριν λίγους μήνες, η ίδια, για λόγους μη υπηρεσιακούς, τους έβγαλε από τις θέσεις τους. Επίσης αδίκησε κατάφορα, με το να παραλείψει να μετατάξει και προάγει στελέχη που επί σειρά ετών εκτελούν καθήκοντα τομεάρχη και τα οποία δεν επελέγησαν, παρότι ικανοί, σε διευθυντικές θέσεις, επειδή δεν έτυχε να είναι κομματικά ευνοούμενοι», πρόσθεσε.

    Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ, «με τις παραπάνω κομματικές προαγωγές, καταργεί την ιεραρχία, διαλύει την συνοχή του παραγωγικού ιστού της Επιχείρησης και εγκαθιστά κλίμα αδιαφορίας, έλλειψης πειθαρχίας και κομματικής διάκρισης».

    Επιπλέον, έκανε λόγο για προκλητικές αμοιβές της διοίκησης και των διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ, «τα οποία ανταγωνίζονται σε υπερωρίες και εκτός έδρας αποζημιώσεις, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια δραχμές το μήνα».

    «Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθαρίζει τη θέση της, ότι όλες αυτές οι καταχρήσεις θα ελεγχθούν, διότι αυτά αποτελούν χρήματα του ελληνικού λαού. Καθιστά δε σαφές, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα παταχθεί η κάθε είδους αυθαιρεσία ανεξάρτητα από το κόστος και τις συνέπειες. Θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες και θα επανεξετάσει όλες τις αναθέσεις και προαγωγές με πνεύμα δικαιοσύνης, αμεροληψίας και αξιοκρατίας, χωρίς τις διακρίσεις και τους ρεβανσισμούς της σημερινής κομματικής διοίκησης της ΔΕΗ», κατέληξε.

    [15] ΤΗΝ ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΤΣΑ ΖΗΤΑΕΙ Ο Μ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (19:31 UTC+2)

    Την αποπομπή της διοίκησης του ΔΙΚΑΤΣΑ ζητάει με γραπτή του δήλωση ο συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων της ΝΔ, βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την καταστροφή γραπτών από άγνωστους που διέρρηξαν τα γραφεία του οργανισμού.

    «Η εμφανιζόμενη ως ''καταστροφή από αγνώστους'' εκατοντάδων γραπτών εξετάσεων των πτυχιούχων τω ιατρικών σχολών εξωτερικού στο ΔΙΚΑΤΣΑ, διευκολύνει την συνέχιση της παρελκυστικής μεθόδευσης της, διορισμένης από την κυβέρνηση Σημίτη, διοίκησης του ΔΙΚΑΤΣΑ να αναβάλλει συνεχώς και με διάφορα προσκόμματα την αναγνώριση των πτυχίων χιλιάδων Ελλήνων πολιτών πτυχιούχων ιατρικών σχολών του εξωτερικού», τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης.

    «Η περιφρόνηση της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Παιδείας για την αγωνία χιλιάδων Ελληνικών οικογενειών, που από το υστέρημά τους και με μεγάλες θυσίες έστειλαν τα παιδιά τους στο εξωτερικό για να γίνουν γιατροί, καταδεικνύει για μία ακόμα φορά το ανάλγητο πρόσωπο της ''σοσιαλιστικής'' κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ασχολείται αποκλειστικά με την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων», επισήμανε.

    «Η Νέα Δημοκρατία ζητά την αποπομπή της διοίκησης του ΔΙΚΑΤΣΑ, μόνης υπεύθυνης για την ασφάλεια των κτηρίων της υπηρεσίας της και των γραπτών εξετάσεων, διότι η συνεχής περιφρόνηση που επιδεικνύει προκλητικά το ΔΙΚΑΤΣΑ στους νόμους, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, την σταδιοδρομία και το μέλλον χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, πτυχιούχων πανεπιστημιακών σχολών του εξωτερικού, υπερέβη τα όρια της ανοχής και στοιχειοθετεί σειρά πράξεων παράβασης καθήκοντος από πρόθεση», υπογράμμισε.

    Τέλος, κάλεσε τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση «να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να προβούν στην άμεση κατάθεση μιας ολοκληρωμένης πρότασης για το καθεστώς της αναγνώρισης ισοτιμίας των τίτλων σπουδών του εξωτερικού».

    [16] ΔΕΚΑ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΝΕΔΡΑ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 6 Αυγούστου 2002 (19:06 UTC+2)

    Δέκα αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Τσετσενία σε ενέδρα που έστησαν οι αυτονομιστές αντάρτες της περιοχής. Οι αστυνομικοί ήταν Τσετσένοι, οι οποίοι υπηρετούσαν στη ρωσική αστυνομία. Από την επίθεση των ανταρτών τραυματίστηκαν επίσης οκτώ άτομα, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε νάρκη, μετέδωσε το BBC.

    Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, καθώς σήμερα είναι η έκτη επέτειος της ανακατάληψης της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι από τους Τσετσένους αντάρτες.

    [17] 580 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗ Ν. ΑΣΙΑ

    Νέο Δελχί, 6 Αυγούστου 2002 (19:04 UTC+2)

    Στους 580 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων στη Νότια Ασία από τις έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρούνται τον τελευταίο μήνα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, στην Ινδία τουλάχιστον 20 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν τα καράβι στο οποίο επέβαιναν αναποδογύρισε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων ενώ οι μουσώνες στο Μπανγκλαντές απομόνωσαν 20 περίπου χωριά όπως ανακοίνωσαν κυβερνητικές πηγές ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές στα σπίτια και τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.Υπολογίζεται ότι πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες έχουν μείνει άστεγοι από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή.

    Στο Νεπάλ ο αριθμός των θυμάτων υπολογίζεται ότι έχει ανέλθει στους 316 νερκούς, θύματα των μουσώνων που πλήττουν την περιοχή.

    [18] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ

    Μπογκοτά, 6 Αυγούστου 2002 (18:58 UTC+2)

    Κλιμακώνεται η βία στην Κολομβία, καθώς οι αντάρτες εντείνουν τις επιθέσεις τους, δύο ημέρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου της χώρας Αλβάρο Ουρίμπε.

    Οπως μετέδωσε το BBC, 40 άτομα σκοτώθηκαν, ανάμεσα τους και πολλοί άμαχοι, σε συγκρούσεις των αριστερών ανταρτών της οργάνωσης Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και των δυνάμεων του στρατού, στην πόλη Βαλένσια, 950χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

    Σε άλλη επίθεση της FARC στο αεροδρόμιο της Σαραβένα, στην επαρχία Αραούκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα 11 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων έξι στρατιωτών. Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν την πόλη Μεντεγίν, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης.

    Ο Αλ.Ουρίμπε, που υποστηρίζει την εξάρθρωση της FARC και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) με στρατιωτικά μέσα, θα διαδεχθεί τον Αντρες Παστάνα, ο οποίος δεν κατάφερε να επιτύχει τον τερματισμό των συγκρούσεων που σημειώνονται τα τελευταία 38 χρόνια.

    [19] ΑΠΑΓΩΓΗ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΣΟΜΑΛΙΑ

    Μογκαντίσου, 6 Αυγούστου 2002 (18:37 UTC+2)

    Υπάλληλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπεσε θύμα απαγωγής χθες στην πρωτεύουσα της Σομαλίας Μογκαντίσου όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, πρόκειται για τον Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Αμπικαρ ο οποίος κατάγεται από τη Σομαλία και εργάζεται στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την αγροτική πολιτική και βοήθεια στη χώρα.

    Η εκπρόσωπος του Οργανισμού στη Σομαλία Σόνια Λορενς Γκριν επισήμανε ότι η απαγωγή έγινε χθες το πρωί ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την ασφαλή και χωρίς όρους ελευθέρωση του. Τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει για λόγους ασφαλείας περισσότερες πληροφορίες για την απαγωγή.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη ανάλογη περίπτωση καθώς και πέρσι είχαν πέσει θύματα απαγωγής δυο υπάλληλοι του Οργανισμού οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [20] ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ - 300 ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ

    Βουκουρέστι, 6 Αυγούστου 2002 (18:07 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περίπου 300 Ρουμάνοι αποκλείστηκαν σε ορεινό χωριό βόρεια της χώρας εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων και των πλημμύρων στην περιοχή.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν πολλά δέντρα με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στην περιοχή.

    Εν τω μεταξύ οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σύμφωνα με τις προβλέψεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση των εγκλωβισμένων.

    [21] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

    Βουκουρέστι, 6 Αυγούστου 2002 (18:04 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Συνοριακή Αστυνομία στην Ρουμανία ανακοίνωσε τη λήψη δραστικών μέτρων γα την πάταξη του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης προτείνντας αλλαγές στην υπάρχουσα νομοθεσία.

    Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθούν θα απαγορεύεται στους ληστές και τις ιερόδουλες που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό να διατηρούν διαβατήριο για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Παράλληλα θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας σε όσες εταιρίες μεταφοράς στο εξωτερικό εντοπιστεί ότι μεταφέρουν παράνομα επιβάτες.

    [22] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΤΟ ΚΑΚΟ

    Αθήνα, 6 Αυγούστου 2002 (17:57 UTC+2)

    Στα φαινόμενα της βίας και της τρομοκρατίας που πλήττουν την εποχή μας, αναφέρθηκε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος από τον άμβωνα του ιερού ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μοσχάτο.

    Ο κ. Χριστόδουλος υπογράμμισε ότι ποτέ η Εκκλησία και ο Θεός δεν δίδαξαν το κακό. «Αντίθετα», σημείωσε, «ο Χριστός δίδαξε να αγαπούμε τους εχθρούς μας», ενώ όπως είπε «αυτά που συμβαίνουν στην εποχή μας, πόλεμοι, φόνοι, μίση δεν θα υπήρχαν εάν οι άνθρωποι αποφάσιζαν να ζήσουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού».

    Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του λόγου του Θεού, ο οποίος «είναι απόλυτης αξίας, αυθεντικός και κυρίως διαχρονικός, σε αντίθεση με τον ανθρώπινο λόγο, είτε αυτός είναι επιστημονικός, είτε πολιτικός, είτε λογοτεχνικός».

    Στο μεταξύ χθες, από την Ιερά Μονή Παντοκράτορας Νταού Πεντέλης, ο κ. Χριστόδουλος, αφού ανέλυσε τα θεολογικά διδάγματα της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, αναφέρθηκε στα θλιβερά φαινόμενα των ημερών και στους ισχυρσμούς ορισμένων ότι, δήθεν, όποιος είναι με Εκκλησία κινδυνεύει να βρεθεί κοντά στους τρομοκράτες. «Αυτά τα λένε όσοι είναι μακριά από την το Θεό» και συμπλήρωσε: « Χωρίς Θεό δεν υπάρχει ούτε ειρήνη, ούτε δικαιοσύνη, ούτε ασφάλεια, ούτε αγάπη».

    [23] Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2002 (17:41 UTC+2)

    Οι προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού δεν τελειώνουν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες αυτές θα συνεχιστούν μέχρις ότου λυθεί το πρόβλημα.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ακόμα πως τα ΗΕ πάντοτε είχαν υπόψη τους την υποβολή σχεδίου λύσης στα πλαίσια της άσκησης των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, αλλά η επιλογή του χρόνου κατάθεσης ενός σχεδίου θα συναρτάται με τις πιθανότητες επιτυχίας τέτοιου εγχειρήματος ανάλογα με τις εξελίξεις και τις διαθέσεις των εμπλεκομένων.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 6 Αυγούστου 2002 (17:40 UTC+2)

    Οι επικείμενες εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν αρνητικά τις εξελίξεις στην Κύπρο, εκτιμά ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος ωστόσο θεωρεί πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η τουρκική Εθνοσυνέλευση το περασμένο Σάββατο επηρεάζουν θετικά την Κύπρο.

    Ο κ. Κασουλίδης εκτιμά, επίσης, πως υπάρχει σοβαρότατη αλληλοεπίδραση στα διεθνή προβλήματα και ότι το Κυπριακό επηρεάζεται τόσο από το Μεσανατολικό όσο και από την υπόθεση του Ιράκ, όπως αυτή διαμορφώνεται τον τελευταίο καιρό.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 6 August 2002 - 18:13:39 UTC