Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] [03] ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΥΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ
  • [04] "ΧΡΥΣΕΣ" ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ-ΤΣΟΥΛΦΑ
  • [05] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ
  • [06] IΣΠΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 45 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
  • [07] Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ: ΟΙ ΑΘΩΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ
  • [08] ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ
  • [10] ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [11] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ
  • [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [13] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ
  • [14] ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ
  • [15] ΘΑΜΜΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ
  • [16] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΗΑΔΗΛΩΣΗ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ
  • [17] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΖΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΣΕΡΒΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ
  • [18] ΚΑΛΙΝΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ
  • [19] Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ
  • [20] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ
  • [21] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ
  • [22] ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

  • [01] ΕΤΟΙΜΑΖΑΝ ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (11:45 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τα μέλη της «17Ν», ετοίμαζαν χτύπημα τύπου Λάντεν στη Θεσσαλονίκη, διατυπώνει η εφημερίδα «Καθημερινή» σε δημοσίευμά της, με βάση τα αποκαλυπτικά στοιχεία από τη γιάφκα της Δαμάρεως, από όπου προκύπτει ότι τη διετία 1990- '92, παρακολουθούσαν σειρά στόχων στη Μακεδονική πρωτεύουσα.

    Kυριολεκτικά εφιαλτική είναι η σκέψη για το τι μπορεί να σχεδίαζε να πράξει η «17 Nοέμβρη» στη Θεσσαλονίκη: ένα χτύπημα τύπου Aντεν, όπου μέλη της Aλ Kάιντα φόρτωσαν ταχύπλοο σκάφος με εκρηκτικά και το κατηύθυναν σε αμερικανικό πλοίο. Iσως γι' αυτό παρακολουθούσαν στενά το Kεντρικό Λιμεναρχείο, τον Λιμενικό Σταθμό Mηχανιώνας και τις εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών.

    Δύο χρόνια παρακολουθήσεων, δύο χρόνια σχεδιασμού χτυπημάτων, δύο χρόνια σημαντικής δράσης της «17 Nοέμβρη» στη συμπρωτεύουσα, η οποία δεν έγινε από κανέναν αντιληπτή. Oπως αποκαλύπτει σήμερα η «K», ολόκληρη η χώρα έζησε εν αγνοία της για δύο ολόκληρα χρόνια στη σκιά ενός εφιάλτη, υπό την απειλή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος τόσο «δυναμικού», που κυριολεκτικά θα μπορούσε να τα τινάξει όλα στον άερα, να θέσει υπό κηδεμονία ολόκληρη την Eλλάδα, να διαταράξει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, να έχει συνέπειες ασύλληπτες, που κανείς δεν θέλει ούτε να τις σκεφτεί.

    Aπό το 1990 ώς το 1992, όπως αποκαλύπτεται μέσα από υλικό που εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε στη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, η «17 Nοέμβρη» είχε θέσει υπό παρακολούθηση μια σειρά από στόχους στη συμπρωτεύουσα, καταγράφοντας με φοβερές λεπτομέρειες, οτιδήποτε θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο σε περίπτωση που αποφασιζόταν χτύπημα. Oπως εκτιμούν τώρα οι διωκτικές αρχές, οι οποίες, αξίζει να επαναληφθεί, εκείνη την περίοδο δεν είχαν αντιληφθεί το παραμικρό, η τρομοκρατική οργάνωση προγραμμάτιζε επέκταση της δράσης της στη συμπρωτεύουσα, σε μια εποχή πολύ ευαίσθητη για τα εθνικά θέματα, πιθανότατα παίρνοντας αφορμή από αυτά ακριβώς.

    Για να γίνει πλήρως κατανοητό το τι θα μπορούσε να κάνει η «17 Nοέμβρη» στη Θεσσαλονίκη, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, πρέπει να αναλυθούν μερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και να παρατεθούν στοιχεία για τη φυσιογνωμία και τις δυνατότητες της οργάνωσης εκείνη την περίοδο και, παράλληλα, να «αναγνωσθούν» αυτά μέσα στο ιδιαίτερο καθεστώς που επικρατούσε σε ολόκληρα τα Bαλκάνια.

    Oι δυνατότητες

    Στις αρχές του 1990, λοιπόν, η «17 Nοέμβρη» είναι μια οργάνωση με αξιόλογο επιχειρησιακό δυναμικό και με ιδιαίτερα πλούσιο εξοπλισμό. Tι δυνατότητες είχε αυτή η οργάνωση; «Kυριολεκτικά μπορούσαν να κάνουν τα πάντα», εκτιμούν σήμερα αξιωματικοί της EΛ.AΣ., συνεκτιμώντας, μεταξύ άλλων, τις δυνατότητες που έδωσαν στην οργάνωση οι ρουκέτες. H μοναδική ενέργεια που είχε υψηλό ρίσκο για την «17 Nοέμβρη» θα ήταν μια απαγωγή. Προφανώς οι επικεφαλής της οργάνωσης είχαν από νωρίς αντιληφθεί τους κινδύνους ενός τέτοιου εγχειρήματος και δεν το έπραξαν ποτέ.

    Aυτή λοιπόν είναι η εικόνα και η επιχειρησιακή δυνατότητα της οργάνωσης στις αρχές του 1990. Eίναι η εποχή που στα βόρεια σύνορα της χώρας συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές. Kαθεστώτα καταρρέουν εν μία νυκτί, η απειλή εμφυλίων συρράξεων πλανάται πάνω από τη Γιουγκοσλαβία και θα γίνει πραγματικότητα. Στην Aλβανία θα επικρατήσει κυριολεκτικά το χάος. Στην επικαιρότητα κάνουν την εμφάνισή τους μείζονα εθνικά θέματα. Mέχρι τότε στην Eλλάδα γινόταν λόγος για εθνικά θέματα σχεδόν αποκλειστικά σε σχέση με την Tουρκία. Mέσα στη ρευστότητα της κατάστασης που επικρατεί στη Bαλκανική, αναδύονται νέα ζητήματα ή επανεμφανίζονται παλιά, τα οποία βρίσκονταν σε κατάσταση «ύπνωσης» θα μπορούσε κανείς να πει, για περισσότερο από μισόν αιώνα.

    Mέσα από αυτό το πρίσμα, τα μάτια όλων δείχνουν να είναι στραμμένα στον Bορρά. Oι εξελίξεις είναι εκεί. Kαι η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρό τους. Tότε και για λόγους που δεν έχουν ακόμη γίνει απόλυτα κατανοητοί, η «17 Nοέμβρη» αποφασίζει να «δραστηριοποιηθεί» στην συμπρωτεύουσα. Oυσιαστικά, φαίνεται ότι αποφασίζει μεταστροφή στους στόχους της ως οργάνωση, στην αιτιολόγηση της ύπαρξής της. Σταδιακά τα εθνικά θέματα κάνουν την εμφάνισή τους και μέσα από τις προκηρύξεις.

    Aς μείνουμε όμως για λίγο εκεί στα μέσα του 1990. Λίγο πριν φαίνεται να αποφασίζεται η επέκταση των δραστηριοτήτων της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη. Aνατίθεται στους αδελφούς Ξηρού και στον δάσκαλο Kωνσταντίνο Tέλιο η παρακολούθηση συγκεκριμένων στόχων. Στην αποστολή αυτή βοηθά και ο Πάτροκλος Tσελέντης.

    Oπως προκύπτει τώρα από τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι διωκτικές αρχές, για δύο ολόκληρα χρόνια πραγματοποιήθηκαν μια σειρά από παρακολουθήσεις διαφόρων στόχων, φαινομενικά ασύνδετων μεταξύ τους. Eάν όμως όλα τα στοιχεία συνεκτιμηθούν, η εικόνα που προκύπτει θυμίζει εφιαλτικό σενάριο.

    H προετοιμασία

    H διετής προετοιμασία δείχνει ότι η «17 Nοέμβρη» ετοιμαζόταν να κάνει «δυναμικά» την εμφάνισή της στη συμπρωτεύουσα με μια σειρά χτυπημάτων, που θα άφηναν βαθιά το σημάδι τους σε ολόκληρη τη χώρα και δεν αποκλείεται, εφόσον υπήρχε κατάληξη των σχεδίων, να υποθήκευαν το ίδιο το μέλλον της.

    Tι περιελάμβαναν οι παρακολουθήσεις και ποιος ήταν ο τελικός στόχος; Eίναι ένας δύσκολος γρίφος, στον οποίο θα αργήσει πιθανότατα να δοθεί απάντηση. Aπό τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι διωκτικές αρχές, προκύπτει μια σειρά από συμπεράσματα. Tο βασικότερο είναι ότι η οργάνωση θα ανέπτυσσε όλη την γκάμα της δραστηριότητάς της στη Θεσσαλονίκη, χτυπώντας με βόμβες, ρουκέτες και, πιθανότατα, με ανθρώπινο στόχο. Eπιπλέον, μετά την επιτυχημένη προϋπηρεσία στην Aθήνα, είχε προγραμματίσει και κλοπή οπλισμού.

    Aς αρχίσουμε από αυτό το τελευταίο. Στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1990-1992 τα μέλη της «17 Nοέμβρη» είχαν παρακολουθήσει για μεγάλα χρονικά διαστήματα πέντε Aστυνομικά Tμήματα. Aνάμεσά τους το 4ο Aστυνομικό Tμήμα Aγίου Δημητρίου, στο κέντρο της πόλης και το 16ο Aστυνομικό Tμήμα Eυόσμου. Aποσπάσματα από την παρακολούθηση του Tμήματος Eυόσμου, όπως αυτή κατεγράφη από τα ίδια τα μέλη της οργάνωσης, δημοσιεύει σήμερα, μεταξύ άλλων η «K».

    Πολυτελή αυτοκίνητα

    Eκτιμάται ότι οι παρακολουθήσεις των συγκεκριμένων Aστυνομικών Tμημάτων είχαν τελικό σκοπό την επιλογή του πλέον καταλλήλου για εισβολή και κλοπή οπλισμού, στα πρότυπα της ανάλογης ενέργειας στο Aστυνομικό Tμήμα Bύρωνα.

    Eνα άλλο ντοκουμέντο που παρουσιάζει σήμερα η «K» περιγράφει τον εντοπισμό πολυτελών αυτοκινήτων από τα μέλη της οργάνωσης. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα αυτοκίνητα αυτά επρόκειτο να αποτελέσουν στόχο βομβιστικών επιθέσεων, καθώς οι τρομοκράτες θα τοποθετούσαν σε αυτά «καλάθια».

    Eνδιαφέρον στοιχείο από τις παρακολουθήσεις αυτοκινήτων είναι, όπως προκύπτει από τις υπόλοιπες καταγραφές, η φράση «το αυτοκίνητο αυτό πήγε στον Aγιο Mήτσο». Mε αυτή τη φράση τα μέλη της οργάνωσης περιέγραφαν όχημα του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Aγίου Δημητρίου, του Πολιούχου της πόλης της Θεσσαλονίκης. Eπρόκειτο δηλαδή για σημαντικό πρόσωπο.

    Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει βεβαίως και η παρακολούθηση του Aμερικανικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης, η οποία επίσης παρουσιάζεται σήμερα από την «K». H καταγραφή όλων των κινήσεων, η λεπτομερής περιγραφή όσων εισέρχονται στο κτίριο ή εξέρχονται από αυτό, η καταγραφή όλων των αυτοκινήτων, της μάρκας, του μοντέλου, του χρώματος και του αριθμού πινακίδων, αποτυπώνει τη μεθοδικότητα με την οποία τα μέλη της «17 Nοέμβρη» παρακολουθούν τους στόχους τους.

    Eκτός από το Aμερικανικό Προξενείο, τα μέλη της οργάνωσης βάζουν στο μικροσκόπιό τους και παρακολουθούν στενά όλους τους χώρους που σχετίζονται με τις χώρες, δυνάμεις των οποίων μετέχουν στην K-FOR. Γαλλικοί, γερμανικοί, τουρκικοί, ισραηλινοί και αμερικανικοί στόχοι πάσης φύσεως παρακολουθούνται.

    Tο Λιμεναρχείο

    Eκτός από αυτά, το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των διωκτικών αρχών έχει προκαλέσει η παρακολούθηση του Kεντρικού Λιμεναρχείου της Θεσσαλονίκης και του Λιμενικού Σταθμού Mηχανιώνας. Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα μέλη της «17 Nοέμβρη» παρακολουθούν αυτές τις εγκαταστάσεις. Για το Λιμενικό Σταθμό Mηχανιώνας, μάλιστα, εκφράζονται και υποτιμητικά όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, καθώς σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές, φέρεται να έχουν πει, «εδώ μπαίνουμε όποτε θέλουμε». Eπιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης παρακολουθούν στενά και για σημαντικό χρονικό διάστημα εταιρείες ενοικιάσεως σκαφών, εταιρείες που εμπορεύονται εξοπλισμό σκαφών και καταστήματα με είδη καταδύσεων. Σε ερώτηση, πώς ερμηνεύεται η παρακολούθηση των συγκεκριμένων χώρων, ανώτατος αξιωματικός της EΛ.AΣ. απαντά: «Παρακολουθώ εταιρεία ενοικίασης σκαφών, διότι σχεδιάζω κάτι για το οποίο χρειάζομαι σκάφος. Παρακολουθώ την εταιρεία εξοπλισμού, διότι χρειάζομαι ειδικό εξοπλισμό γι' αυτό που θέλω να κάνω. Παρακολουθώ το κατάστημα με τα είδη καταδύσεων, διότι χρειάζομαιι και καταδυτικό εξοπλισμό».

    Τα συμπεράσματα ανοιχτά σε καθέναν από εμάς. Nα αναφέρουμε απλά ότι με πλοία έφθασαν στη Θεσσαλονίκη άρματα και στρατιωτικές δυνάμεις της K-FOR. Πρόκειται κυριολεκτικά για εφιαλτική σκέψη το τι μπορεί να σχεδίαζε να πράξει η «17 Nοέμβρη» στη Θεσσαλονίκη. Eνα χτύπημα τύπου Aντεν, όπου μέλη της Aλ Kάιντα φόρτωσαν ταχύπλοο σκάφος μα εκρηκτικά και το κατηύθυναν σε αμερικανικό πλοίο. Eξίσου ή και περισσότερο εφιαλτική είναι η σκέψη των συνεπειών μιας τέτοιας ενέργειας.

    Kαι ενώ μέχρι το 1992 συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις, συγκεντρώνεται όλο το απαραίτητο υλικό για μια σειρά από χτυπήματα, ξαφνικά όλα σταματάνε. Tο ίδιο ξαφνικά όπως δείχνει να εμφανίστηκε η ιδέα για επέκταση της δράσης στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο ξαφνικά εγκαταλείπεται.

    Kι αν στην απόφαση για δράση στη συμπρωτεύουσα μπορεί κανείς να δώσει ως κίνητρο τα εθνικά θέματα που προέκυψαν εκείνη την εποχή, τις ανακατατάξεις στα Bαλκάνια, το πέρασμα από τη συμπρωτεύουσα ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, για την εγκατάλειψη του σχεδίου δεν υπάρχει κανείς προφανής λόγος. Eίναι ένα μυστήριο, το οποίο θα απαντηθεί όταν το κουβάρι της «17 Nοέμβρη» ξετυλιχθεί εντελώς, όταν έρθουν στο φως όλες οι παράμετροι της δράσης της οργάνωσης.

    Πάντως, μέρα με την ημέρα και καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία έρχονται στο φως, ένα δείχνει βέβαιο. Oτι η σύλληψη των μελών της οργάνωσης είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Πολλοί από τους εκτελεστές της «17 Nοέμβρη» δείχνουν να λειτούργησαν σαν άβουλες μαριονέτες, τα νήματα των οποίων επί σειράν ετών κινούσαν άλλοι, εξυπηρετώντας σκοπούς σκοτεινούς και, όπως προκύπτει, μακριά από το ιδεολογικό προπέτασμα, που προσπαθούσαν να δημιουργήσουν με τις προκηρύξεις τους.

    [02]

    [03] ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΑΥΡΙΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ ΝΔ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (20:46 UTC+2)

    Τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο νομό Καρδίτσας θα επισκεφθεί αύριο κλιμάκιο της ΝΔ, με εντολή του γενικού γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας Δημήτρη Σιούφα.

    Το κλιμάκιο αποτελείται από τον αναπληρωτή υπεύθυνο του τομέα Γεωργίας Α. Κοντό, τον γραμματέα Αγροτικού Δ. Μηλιάκο, τον διδάκτορα Γεωπονίας Ι. Καλαβριώτη και το στέλεχος της γραμματείας Αγροτικού Λ. Καμπισιούλη.

    [04] "ΧΡΥΣΕΣ" ΠΑΛΙ ΟΙ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ-ΤΣΟΥΛΦΑ

    Ταλίν, 4 Αυγούστου 2002 (20:45 UTC+2)

    Επιτυχίες για τα ελληνικά χρώματα επιφύλαξε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ιστιοπλοίας για σκάφη τύπου 470, που διεξήχθη στο Ταλίν της Εσθονίας.

    Η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά κατέκτησαν για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο. Οι αθλήτριες στις τρεις τελευταίες ιστιοδρομίες πήραν την τρίτη, πρώτη και όγδοη θέση αντίστοιχα.

    Στο ίδιο πρωτάθλημα ο Ανδρέας Κοσματόπουλος και ο Κώστας Τριγκώνης πήραν το ασημένιο μετάλλιο.

    [05] ΑΠΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Ο Σ. ΚΟΝΔΥΛΗΣ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (20:43 UTC+2)

    Στο εφετείο οδηγήθηκε, αργά το απόγευμα, προκειμένου να απολογηθεί στον ειδικό Εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο Σωτήρης Κονδύλης, που, σύμφωνα με την αστυνομία ομολόγησε τη συμμετοχή του στη «17 Νοέμβρη».

    Εις βάρος του Κονδύλη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών κατά συναυτουργία, διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής κατά συναυτουργία, ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, ληστεία από κοινού και έκρηξη, από τον εισαγγελέα Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. Λευτέρη Οικονόμου, ο Κονδύλης που χρησιμοποιούσε το κωδικό όνομα "Άρης" ομολόγησε τη συμμετοχή του στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στο Περιστέρι το 1990, στη συμπλοκή των Σεπολίων το 1991, στην δολοφονία του Σιπαχίογλου το 1994 και στην εκτόξευση ρουκέτας εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας το 1996.

    [06] IΣΠΑΝΙΑ: ΠΡΟΣΤΙΜΟ 45 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

    Μαδρίτη, 4 Αυγούστου 2002 (19:56 UTC+2)

    Πρόστιμο ύψους 45 εκ. δολαρίων επέβαλε η ισπανική κυβέρνηση στην μεταλλευτική εταιρία Μπόλιντεν-Απίρσα για την υπόθεση της διαρροής τοξικών ουσιών πριν από τέσσερα χρόνια.

    Το ισπανικό κρατικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ήταν το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε για υπόθεση που αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με το ΒΒC, το 1998 έσπασε μια δεξαμενή αποβλήτων της εταιρίας, με αποτέλεσμα να εκλυθούν εκατομμύρια κυβικά μέτρα τοξικού βούρκου, που περιείχε βαρέα μέταλλα. Χιλιάδες ψάρια και πουλιά στον ποταμό Γκουαντιμάρ, πέθαναν εξαιτίας της διαρροής.

    [07] Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ: ΟΙ ΑΘΩΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (19:52 UTC+2)

    «Οι αθωωτικές διαδικασίες σε όλη την Ελλάδα που διήρκησαν μέρες, ακυρώνονται με μια υπογραφή», δήλωσε ο Αβραάμ Λεσπέρογλου, που συνελήφθη χτες το βράδυ και προσήχθη σήμερα στον εισαγγελέα, μετά την αναίρεση από τον Άρειο Πάγο της αθωωτικής απόφασης του Εφετείου, για απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα, Γιώργου Ψαρουδάκη, στις 24 Οκτωβρίου του 1982 στα Εξάρχεια.

    Ο Λεσπέρογλου είχε απαλλαχθεί από τη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω αμφιβολιών, σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο. Στη συνέχεια όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος, ζήτησε να αναιρεθεί η συγκεκριμένη απαλλακτική απόφαση λόγω μη εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Κατόπιν αυτού ο Αρειος Πάγος αναίρεσε με βούλευμά του την αθωωτική απόφαση του Εφετείου, με αποτέλεσμα να ισχύει πλέον η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου που του είχε επιβάλλει κάθειρξη 17 ετών.

    Το αδίκημα για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα Ψαρουδάκη, κανονικά παραγράφεται στις 24 Οκτωβρίου 2002, ωστόσο σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, επειδή ήδη ο Λεσπέρογλου έχει λάβει κλήση επανάληψης της δίκης, στις 9 Σεπτεμβρίου, η παραγραφή του αδικήματος παρατείνεται για 3 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για την υπόθεση.

    [08] ΝΕΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (18:52 UTC+2)

    Μόνο έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετούν αύριο τα ιατρεία του ΙΚΑ, εξαιτίας της απεργίας που έχουν κηρύξει οι γιατροί του Ιδρύματος.

    Οι γιατροί του ΙΚΑ διεκδικούν τη μονιμοποίηση συναδέλφων τους, την καταβολή επιδομάτων και το ιατρικό μισθολόγιο.

    Οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν στις 12 και 13 Αυγούστου.

    [09] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΚΤΗΣΑΝ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (18:40 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στους αθλητές της κολύμβησης που κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στα 4Χ200 ελεύθερο, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, έστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Το χάλκινο μετάλλιο που κατακτήσατε, μας κάνει όλους περήφανους. Ανεβάσατε την ελληνική σημαία στο βάθρο, αποδεικνύοντας και εσείς ότι με συλλογική προσπάθεια και αγώνα, οι Ελληνες μπορούν να μεγαλουργήσουν», τόνισε ο κ. Τσοβόλας.

    «Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την μεγάλη σας διάκριση και τις ευχές μου για μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον», κατέληξε.

    [10] ΧΩΡΙΣ ΒΙΖΑ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΩΝ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 4 Αυγούστου 2002 (18:25 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Πέτρα Ερλερ, σύμβουλος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Monde», σύμφωνα με το οποίο οι γαλλικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες στις Βρυξέλλες για επαναφορά της βίζας για τους Ρουμάνους, που εισέρχονται στη Γαλλία. «Πρόκειται για μυθεύματα», τόνισε η κ. Ερλερ.

    Το δημοσίευμα διέψευσε και ο εκπρόσωπος του ρουμανικού υπουργείου Εξωτερικών Βίκτορ Μίκουλα.

    [11] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΥΘΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΛΕΤΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΛΟΠΗΣ ΟΠΛΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (17:56 UTC+2)

    Την πολιτική βούληση της κυβέρνησης γρήγορα να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση της κλοπής οπλισμού από το στρατόπεδο στην Κω εκφράζει με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    «Μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό έχω δώσει εντολή να εξετασθούν όλα τα ενδεχόμενα, είναι προφανές, λόγω συγκυρίας, ότι στην υπόθεση αυτή θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως πολύ γρήγορα», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, ο πρωθυπουργός είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για το περιστατικό από το στρατόπεδο, καθώς εκτιμά ότι προορισμός των όπλων που εκλάπησαν δεν είναι οι «μπαλωθιές», αλλά η διεξαγωγή μάχης.

    [12] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Κως, 4 Αυγούστου 2002 (17:50 UTC+2)

    Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζουν οι αρχές για την υπόθεση της κλοπής οπλισμού από το στρατόπεδο του λόχου Αντιαρματικών, στην Κω.

    Στρατός και αστυνομία ''χτενίζουν'' το νησί για τον εντοπισμό των αγνώστων, που κατάφεραν να βγάλουν από την αποθήκη του στρατοπέδου πυροβόλα όπλα και 45άρια πιστόλια. Το λιμενικό έχει αποκλείσει όλες τις πιθανές εξόδους και διενεργεί ελέγχους σε όσους επιβιβάζονται σε σκάφη με προορισμό τη Ρόδο και άλλα νησιά.

    Η κλοπή διαπιστώθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΣ, από το στρατόπεδο εκλάπησαν τρία τουφέκια G3A3, τρία οπλοπολυβόλα και δεκαεπτά 45άρια πιστόλια. Άλλο ένα G3Α3 βρέθηκε εγκαταλελειμμένο στον χώρο του στρατοπέδου και έχει μεταφερθεί ήδη στην Αθήνα, προκειμένου να ελεγχθεί για αποτυπώματα.

    Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου, ειδικό κλιμάκιο του στρατού, με επικεφαλής τον διοικητή της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγο Ανδριάνη και παρουσία εισαγγελέα και στρατοδίκη, διενεργεί εξονυχιστικούς ελέγχους μέσα στο χώρο του στρατοπέδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κλοπή πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο του ριφιφί. Οι δράστες μπήκαν σε αποθήκη ιματισμού και από εκεί έσκαψαν τρύπα στον τοίχο, που συνδέεται με την αποθήκη οπλισμού και πυρομαχικών. Οι αρχές εκτιμούν ότι οι δράστες είχαν γνώση του χώρου.

    Στο νησί βρίσκεται συμπτωματικά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, που ασχολήθηκε εκτενώς με το συμβάν. Ο κ. Παπαντωνίου ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις εξελίξεις.

    Εχουν ανακληθεί οι άδειες όλων των στρατιωτών που υπηρετούν στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον των αρχών επικεντρώνεται σε 16 στρατιώτες, που υπηρέτησαν τη θητεία τους στην Κω, τα τελευταία δύο χρόνια

    Στο μεταξύ, χτες στις 11.20 το βράδυ άγνωστος τηλεφώνησε στη Γενική Αστυνομική. Διεύθυνση Αττικής και είπε ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα στον ΟΤΕ της Κω. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι αρχές που ερεύνησαν το κτίριο και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για φάρσα.

    [13] ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (17:35 UTC+2)

    Στο θεσμό και το ρόλο του επισκόπου μέσα στην εκκλησία αλλά και στην κοινωνία μας αναφέρθηκε σήμερα στο κήρυγμά του, από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ανω Βριλησσίων, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    «Οσοι πολεμούν την εκκλησία, πολεμούν τον επίσκοπο, ο οποίος-όπως σημειώνει ο άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος-είναι εις τύπον και τόπον Χριστού», τόνισε ο κ. Χριστόδουλος. Πρόσθεσε, δε, ότι ο επίσκοπος καλείται να διαδραματίσει στην εποχή μας κατ' εξοχήν αγωνιστικό, αφυπνιστικό και καθοδηγητικό ρόλο. «Σήμερα ο επίσκοπος καλείται να καθοδηγήσει το λαό με την άγια και σεμνή ζωή του, έχοντας ως πρότυπο τη διδασκαλία της εκκλησίας μας», υπογράμμισε.

    Με αφορμή την απονομή του οφφικίου του Οικονόμου, στον π. Σπυρίδωνα Ράπτη, εφημέριο του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο λαός μας συνδέει την πίστη του με το βίο και την πολιτεία του κληρικού. Όταν ο κληρικός στέκεται στο ύψος του, ο λαός αναπαύεται, ενώ όταν η ζωή του κληρικού δεν είναι συνεπής προς τις αρχές του, ο λαός σκανδαλίζεται».

    Τέλος, ο προκαθήμενος της ελλαδικής εκκλησίας έκανε λόγο για τα φαινόμενα που απασχολούν τη χώρα μας τον τελευταίο καιρό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό είναι το τίμημα της αποστασίας μας από τις ηθικές αρχές του Ευαγγελίου, οι αμαρτίες είναι η αιτία της κακοδαιμονίας, η αιτία των δεινών από τα οποία πάσχει η κοινωνία μας».

    «Η εκκλησία διδάσκει ότι η κοινωνία μπορεί να αλλάξει μόνο με την αλλαγή του καθενός από εμάς, τη στιγμή που τα κοινωνικά συστήματα υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν οι άλλοι», κατέληξε.

    [14] ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" Ο ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (16:25 UTC+2)

    Μια χειροβομβίδα, πυροκροτητές και μασούρια με δυναμίτιδα εντόπιστηκαν στο λόφο του Αρδηττού, πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της αστυνομίας, ο οπλισμός δεν έχει σχέση με τη «17 Νοέμβρη», αλλά ερευνάται το ενδεχόμενο να ανήκει σε περιφερειακή οργάνωση.

    Αγνωστος τηλεφώνησε στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία και ειδοποίησε για την ύπαρξη του οπλισμού. Αντρες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έσπευσαν επί τόπου και μετέφεραν τα ευρήματα στα εργαστήρια της υπηρεσίας, όπου και εξετάζονται.

    [15] ΘΑΜΜΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (14:45 UTC+2)

    Μία χειροβομβίδα, πυροκροτητές και μασούρια δυναμίτιδας βρέθηκαν κοντά στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στην Αθήνα, ύστερα από έρευνα αστυνομικών. Η αστυνομία ειδοποιήθηκε από τηλεφώνημα αγνώστου για την ύπαρξη των εκρηκτικών, τα οποία βρέθηκαν θαμμένα, και με την υπόθεση ασχολείται η αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [16] ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΗΑΔΗΛΩΣΗ ΚΡΟΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΟΥΝΑΒΗ

    Ζάγκρεμπ, 4 Αυγούστου 2002 (14:37 UTC+2)

    Ειρηνική διαδήλωση πραγματοποίησαν εκατοντάδες κάτοικοι της κροατικής πόλης Σάρενγκραντ, η οποία βρίσκεται στη δεξιά όχθη του ποταμού Δούναβη, κοντά στο σημείο όπου την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε συνοριακό επεισόδιο, όταν γιουγκοσλάβοι στρατιώτες έριξαν προειδοποιητικές βολές κατά πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών της κροατικής πόλης Ιλοκ.

    Στη διαδήλωση, την οποία διοργάνωσαν οι τοπικές αρχές του Ιλοκ, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός της κροατικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τους βετεράνους του εμφυλίου πολέμου, Ιβιτσα Πάντσιτς, και ο νομάρχης του Βούκοβαρ, Νίκολα Σάφερ.

    "Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να στείλουμε μήνυμα ειρήνης προς το Βελιγράδι. Προς το συμφέρον της Κροατίας και της Γιουγκοσλαβίας είναι στον ποταμό Δούναβη να μην ηχούν τα όπλα, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή, αλλά να υπάρχει συνεργασία" τόνισε ο κ.Σάφερ, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των γιουγκοσλάβων στρατιωτών από την περιοχή του ποταμού.

    Ε.Π.

    [17] Η ΚΡΟΑΤΙΑ ΖΗΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΧΑΓΗ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟ ΣΕΡΒΟ ΣΤΡΑΤΗΓΟ

    Ζάγκρεμπ, 4 Αυγούστου 2002 (14:21 UTC+2)

    Η ηγεσία της Κροατίας ζήτησε επίσημα από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να της παραχωρήσει το σύνολο των εγγράφων που αφορούν τον απόστρατο στρατηγό του γιουγκοσλαβικού στρατού, Μίλαν Ζετς.

    Ο Σέρβος στρατηγός εν αποστρατεία ήταν ένας από τους βασικούς υπόπτους για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν το 1991, κατά την επίθεση του στρατού της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας στο Ντουμπρόβνικ. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η Εισαγγελία της Χάγης ήρε τις κατηγορίες που είχε απαγγείλει εις βάρος του, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.

    Η ηγεσία του Ζάγκρεμπ ελπίζει ότι με την εξέταση των εγγράφων που θα λάβει από το Διεθνές Δικαστήριο θα συγκεντρώσει επαρκή στοιχεία ώστε να στηρίξει μία δίκη του Μίλαν Ζετς στα κροατικά δικαστήρια.

    Ε.Π.

    [18] ΚΑΛΙΝΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Μπανιαλούκα, 4 Αυγούστου 2002 (14:03 UTC+2)

    Καθοριστικές για το μέλλον της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας χαρακτήρισε τις επικείμενες γενικές εκλογές ο πρόεδρος του σερβοβοσνιακού Κοινοβουλίου, Ντράγκαν Κάλινιτς.

    "Το τελευταίο διάστημα κάποιοι βόσνιοι πολιτικοί ασκούν πίεση για την κατάργηση των δύο οντοτήτων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και για δημιουργία μίας κεντρικής εξουσίας. Τα κόμματα της Σερβικής Δημοκρατίας πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους αυτές τις πιέσεις και να δώσουν αγώνα στις εκλογές για την επιβίωση της Σερβικής Δημοκρατίας" τόνισε με δηλώσεις του, προσθέτοντας ότι οι εκλογές δεν πρέπει να δημιουργήσουν αντιπαραθέσεις μεταξύ των σερβοβοσνιακών κομμάτων.

    Ο κ.Κάλινιτς επισήμανε ότι τα σερβοβοσνιακά κόμματα πρέπει να είναι ενωμένα στις εκλογές του Οκτωβρίου, καθώς, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό η Σερβική Δημοκρατία να εκλέξει εκπροσώπους της στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, οι οποίοι θα φροντίσουν για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον, με την οποία και συστήθηκαν οι δύο διοικητικές οντότητες της Βοσνίας.

    Ε.Π.

    [19] Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΡΟΩΘΕΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ

    Παρίσι, 4 Αυγούστου 2002 (13:48 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι γαλλικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες στις Βρυξέλλες για να ζητήσουν την υποχρεωτική έκδοση βίζας για τους Ρουμάνους που εισέρχονται στη χώρα τους φράφει η εφημερίδα του Παρισιού «Le Monde». Το γεγονός δεν αποτελεί έκπληξη για το Βουκουρέστι που αγωνίζεται να καταπολεμήσει τους παράνομους μετανάστες που διαφεύγουν σε ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως με τους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας Ιοαν Ρους επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα το Παρίσι και συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του Νικολά Σαρκοζί για να βρουν λύση στο πρόβλημα.

    Οι Ρουμάνοι από την 1η Ιανουαρίου που τους επετράπη να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζες δημιουργούν προβλήματα γιατί συρρέουν παράνομα σε άλλες χώρες.

    Η γαλλικής εφημερίδα αναφέρει ότι η Ρουμανία έχει γίνει η κύρια πηγή από όπου πολλοί μετανάστες, Ρουμάνοι αλλά και Ασιάτες προωθούνται για εργασία σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

    [20] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΩΝ

    Σεράγεβο, 4 Αυγούστου 2002 (13:47 UTC+2)

    Υπό το άγρυπνο μάτι του οικονομικού επιθεωρητή Ντάλ Ραλφ, διορισμένο από τη διεθνή κοινότητα, θα πραγματοποιούν στο εξής τις οικονομικές συναλλαγές τους οι θεσμοί και οι εταιρίες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, προς αποφυγή παράνομων συναλλαγών και κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

    Τη σχετική απόφαση έλαβε ο εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασνταουν.

    Σημειώνεται ότι ο επιθεωρητής κ.Ραλφ μέχρι στιγμής είχε υπό τον έλεγχό του τους λογαριασμούς και τα λογιστικά βιβλία μόνο των θεσμών και των εταιρειών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

    Ε.Π.

    [21] ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Ο Α. ΛΕΣΠΕΡΟΓΛΟΥ

    Αθήνα, 4 Αυγούστου 2002 (13:38 UTC+2)

    Αύριο θα οδηγηθεί, εκ νέου, ενώπιον του εισαγγελέα, ο 49χρονος, Αβραάμ Λεσπέρογλου, καθώς το αρμόδιο γραφείο του εισαγγελέα εκτέλεσης ποινών, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, στο οποίο προσήχθη σήμερα, ήταν κλειστό.

    Ο Λεσπέρογλου προσήχθη στον εισαγγελέα λόγων της αναβίωσης της πρωτόδικης απόφασης του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου, που του είχε επιβάλλει κάθειρξη 17 ετών για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα, Γιώργου Ψαρουδάκη, στις 24 Οκτωβρίου του 1982 στα Εξάρχεια.

    Ο Λεσπέρογλου είχε απαλλαχθεί από τη συγκεκριμένη κατηγορία λόγω αμφιβολιών, σε δεύτερο βαθμό από το μεικτό ορκωτό εφετείο. Στη συνέχεια όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Δημόπουλος, ζήτησε να αναιρεθεί η συγκεκριμένη απαλλακτική απόφαση λόγω μη εμπεριστατωμένης αιτιολογίας. Κατόπιν αυτού ο Αρειος Πάγος αναίρεσε με βούλευμά του την αθωωτική απόφαση του εφετείου, με αποτέλεσμα να ισχύσει εκ νέου η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση, σε βάρος του.

    Το αδίκημα για την απόπειρα δολοφονίας του αρχιφύλακα Ψαρουδάκη, κανονικά παραγράφεται στις 24 Οκτωβρίου 2002, ωστόσο σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο, επειδή ήδη έχει λάβει κλήση επανάληψης της δίκης, στις 9 Σεπτεμβρίου, η παραγραφή του αδικήματος παρατείνεται για 3 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων θα πρέπει να έχει εκδοθεί αμετάκλητη απόφαση για την υπόθεση.

    [22] ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 4 Αυγούστου 2002 (13:35 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 37 τραυματίσθηκαν στην έκρηξη βόμβας σε λεωφορείο στο Βόρειο Ισραήλ σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πρόκειται για επίθεση αυτοκτονίας.

    Η έκρηξη που τίναξε στον αέρα την οροφή και τα πλαϊνά του οχήματος σημειώθηκε στον πολυσύχναστο οδικό κόμβο Μέρον που παρεμβάλλεται ανάμεσα στις πόλεις Ακρε και Τσφάτ.

    Το λεωφορείο είχε ξεκινήσει από την Χάιφα, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας στο Βόρειο Ισραήλ και κατευθύνονταν προς την πόλη Σαλάντ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 August 2002 - 18:13:39 UTC