Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ 225 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ
  • [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
  • [03] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • [04] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [05] ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [07] ΑΚΟΜΗ 5 ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΙΩΧΝΕΙ Ο ΟΦΗ
  • [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ
  • [09] ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ
  • [10] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [11] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Ο Κ. ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
  • [12] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ
  • [13] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [14] "ΣΚΙΩΔΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΟ DSS
  • [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [16] ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  • [17] ΤΟ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ
  • [20] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ
  • [21] ΗΠΑ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [22] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
  • [23] ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ

  • [01] ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ 225 ΕΠΙΒΑΙΝΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΪΒΑΝ

    Ταϊπέι, 25 Μαϊου 2002 (14:43 UTC+2)

    Οι αρχές της Ταϊβάν και αξιωματούχοι των Κινεζικών αερογραμμών επιβεβαίωσαν τη συντριβή αεροσκάφους Μποινγκ 747 σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Ταϊβάν.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι μετά από έρευνες στρατιωτικών αεροσκαφών και πλοίων οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν σωσίβια και πετρελαιοκηλίδα, ενώ δεν έχει αναφερθεί καμία πληροφορία για επιζώντες.

    Το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από την Ταϊβάν στο Χονγκ Κονγκ μεταφέροντας 225 άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του πληρώματος, όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε περιοχή όπου επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ δεν υπάρχουν εκτιμήσεις για τα αίτια που προκάλεσαν τη συντριβή.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας το αεροσκάφος - 22 ετών - μετέφερε 206 επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών, και 19μελές πλήρωμα. Ακόμη έγινε γνωστό ότι δεν υπήρξε έκρηξη πριν τη συντριβή.

    [02] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2002 (12:09 UTC+2)

    Τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση η Κεντρική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου για τη φορολογική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ημερησία".

    Η επιτροπή, που από την ερχόμενη εβδομάδα μπαίνει στην τελική ευθεία για την οριστικοποίηση των προτάσεων και τη σύνταξη του πορίσματος που θα υποβληθεί στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη, θα προτείνει:

    -Την επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

    -Τη μείωση στο 4% του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων.

    -Την αύξηση των αφορολογήτων ποσών για τις κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές.

    -Την εισαγωγή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με συντελεστή 18% στις μεταβιβάσεις νέων οικοδομών. Για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο συντελεστής ΦΠΑ προτείνεται να είναι 5%.

    Τα μέτρα αυτά αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων και όπως επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς «μέχρι η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο και τις προθέσεις της, όλοι θα τηρούν στάση αναμονής». Η σύγχυση, μάλιστα, που επικρατεί γύρω από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας επιτείνεται με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών. Οι τελικές αποφάσεις για τις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων αναμένεται να ληφθούν το φθινόπωρο πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2003.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ημερησίας", οι τέσσερις αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των ακινήτων που θα εισηγείται στον υπουργό Οικονομίας, Νίκο Χριστοδουλάκη, η επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση είναι οι εξής:

    Φόρος Ακίνητης Περιουσίας

    Μετά από 20 χρόνια εξετάζεται η επαναφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. Ο φόρος αυτός θεσπίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά δεν «περπάτησε» λόγω της ατελούς εφαρμογής του και της έλλειψης αναγκαίων μηχανισμών ελέγχου. Η Κεντρική Επιτροπή Κοινωνικού Διαλόγου προτείνει τώρα, ο ΦΑΠ να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος φόρος ακινήτων και να αντικαταστήσει 6 φόρους που βαρύνουν σήμερα την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα:

    -Τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

    -Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας,

    -Τον Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων που επιβάλλουν σήμερα οι φορείς Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης.

    -Το συμπληρωματικό φόρο στα εισοδήματα από ακίνητα.

    -Το φόρο ιδιοκατοίκησης.

    -Το τέλος άδειας οικοδομών.

    Προκειμένου ο φόρος να γίνει αποδεκτός από το κοινωνικό σύνολο και να μην προκληθούν αντιδράσεις, η ΚΕΚΔ θα προτείνει την απαλλαγή από το ΦΑΠ της πρώτης κατοικίας του υπόχρεου, των κληρονομιαίων κατοικιών που βρίσκονται σε ορεινές και άγονες περιοχές καθώς και των μη καλλιεργούμενων ορεινών γεωργικών εκτάσεων.

    Η απαλλαγή για την πρώτη κατοικία δεν θα υπολογίζεται με βάση την απαλλασσόμενη επιφάνεια στη φορολογία εισοδήματος (π.χ. για τετραμελή οικογένεια 150 τ.μ.) αλλά με την αξία που έχει αυτή η κατοικία σε μία περιοχή μέσου κόστους. Ο φόρος θα υπολογίζεται επί της συνολικής αξίας της περιουσίας κάθε υπόχρεου με βάση ενιαία κλίμακα και προοδευτικά αυξανόμενους συντελεστές, η οποία θα τιμαριθμοποιείται υποχρεωτικά ανά διετία.

    Ο ΦΑΠ προτείνεται να αποτελέσει αποκλειστικό έσοδο των ΟΤΑ, αλλά θα ελέγχεται και θα εισπράττεται από το υπουργείο Οικονομικών. Μια λύση που εξετάζεται είναι η εκκαθάριση του φόρου να γίνεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα στους φορολογούμενους, ταυτόχρονα με αυτά της φορολογίας εισοδήματος.

    Η καταβολή του φόρου θα γίνεται στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο στη συνέχεια θα κατανέμει τα ποσά στους δικαιούχους ΟΤΑ, με κατάθεση στον λογαριασμό που διαθέτουν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, όπως γίνεται σήμερα και με τα υπόλοιπα ποσά που εισπράττονται για λογαριασμό τους. Για τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα του φόρου θεωρείται αναγκαία η αξιοποίηση των αρχείων της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της ΕΥΔΑΠ, των υποθηκοφυλακείων και της πολεοδομίας, αλλά και η επέκταση του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων σε όλη τη χώρα. Επίσης, για την επιβολή του ΦΑΠ είναι πιθανόν οι φορολογούμενοι να υποχρεωθούν να συμπληρώσουν ένα νέο έντυπο, παρόμοιο του Ε9, στο οποίο θα δηλώσουν αναλυτικά τα στοιχεία των ακινήτων που κατέχουν. Τα στοιχεία θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία του κατάλληλου αρχείου των ακινήτων των Ελλήνων.

    ΦΠΑ στις νέες οικοδομές

    Την εισαγωγή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις των νεοαναγειρόμενων οικοδομών. Αρμόδια πηγή διευκρινίζει ότι το θέμα δεν συνδέεται με τις αντικειμενικές αξίες και επομένως δεν έχουν βάση οι πληροφορίες για αύξηση των αντικειμενικών αξιών λόγω της εφαρμογής του ΦΠΑ. Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι αντικειμενικές αξίες θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να αναπροσαρμόζονται όπως ορίζει ο νόμος (δηλαδή ανά διετία) μόνο για τις ανάγκες του φόρου μεταβίβασης παλαιών οικοδομών, τις κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές.

    Στην πρότασή της για την εισαγωγή του ΦΠΑ με συντελεστή 18% στις νέες οικοδομές, η επιτροπή επισημαίνει ότι θα συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό του κατασκευαστικού τομέα και στην αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος των υπεργολάβων, που σήμερα διαφεύγει σχεδόν στο σύνολό του.

    Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει ότι βάσει του νόμου ο ΦΠΑ στα ακίνητα πρέπει να εισαχθεί από την 1η Ιανουαρίου 2003 εκτός αν ζητηθεί νέα αναβολή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για το ΦΠΑ στα νέα ακίνητα διαπιστώθηκε πρωτοφανής συναίνεση των κοινωνικών εταίρων. Μάλιστα, προτείνεται εκτός από τις νέες οικοδομές να επιβάλλεται και στις πωλήσεις εντός σχεδίου οικοπέδων από υποκείμενο στο φόρο, στις πωλήσεις παλαιών ακινήτων από υποκείμενο στο φόρο που είχε εκπέσει το ΦΠΑ κατά την αγορά ή κατασκευή του, στη μεταβίβαση ακινήτων που γίνεται από υποκείμενο στο φόρο και το οποίο είχε αγοραστεί από πωλητή μη υποκείμενο στο φόρο καθώς και επί της αντιπαροχής, με διαφορετικό τρόπο αν ο οικοπεδούχος είναι ή όχι υποκείμενος στο φόρο.

    Επίσης, προτείνεται να υπαχθεί σε ΦΠΑ και κάθε μεταβίβαση μεριδίων ή μετοχών, η κατοχή των οποίων εξασφαλίζει την κυριότητα ή επικαρπία ενός ακινήτου ή μέρους αυτού, έτσι ώστε να υπαχθούν και οι μεταβιβάσεις από κτηματικές ή offshore εταιρείες.

    Πρώτη κατοικία

    Με την εφαρμογή του ΦΠΑ, η επιτροπή θα προτείνει να καταργηθούν οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα και να διατηρηθεί η απαλλαγή μόνο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Στην περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η φοροαπαλλαγή για την αγορά α’ κατοικίας προτείνεται να υπαχθεί σε μειωμένο συντελεστή της τάξης του 5%. Για να περιοριστούν τα προβλήματα που ενδεχομένως θα προκύψουν με την εισαγωγή του ΦΠΑ, η επιτροπή εισηγείται:

    -Τη σύσταση επιτροπής διαρκούς ελέγχου του κόστους κατασκευής, ώστε να αποφευχθεί η πλασματική αύξηση του κόστους με τη λήψη πλαστών ή εικονικών τιμολογίων.

    -Την αποφορολόγηση του σημερινού κόστους και στη συνέχεια να προστεθεί το εμπορικό κέρδος, προκειμένου να διαμορφωθεί η τιμή πώλησης στην οποία θα επιβληθεί ο ΦΠΑ.

    Σε αντίθετη περίπτωση θα παρατηρηθεί έξαρση στις τιμές των ακινήτων, αν στις σημερινές τιμές προστεθεί και ο ΦΠΑ, δεδομένου ότι στις σημερινές τιμές περιλαμβάνεται ως κόστος και ο ΦΠΑ που επιβαρύνει το κόστος κατασκευής του ακινήτου.

    Αυξάνονται τα αφορολόγητα όρια

    Αύξηση των αφορολογήτων ορίων αλλά και νέα απλούστερη κλίμακα για τον υπολογισμό των φόρων κληρονομιών και γονικών παροχών, η οποία μειώνει έως και 20% τα βάρη για όσους αποκτούν περιουσία 105.000 έως 145.000 ευρώ, επεξεργάζεται η επιτροπή για τη φορολογική μεταρρύθμιση.

    Στόχος της ομάδας αναμόρφωσης της φορολογικής νομοθεσίας που διέπει τις μεταβιβάσεις ακινήτων είναι η ελάφρυνση στους φόρους κληρονομιών και γονικών παροχών να συνδυαστεί με ουσιαστική απλοποίηση του συστήματος.

    Γι' αυτό τον λόγο, οι τέσσερις κλίμακες που ισχύουν σήμερα προτείνεται να συγχωνευθούν σε μία. Ο φόρος που θα προκύπτει από τη νέα κλίμακα, προτείνεται να προσαυξάνεται κατά 50%, 100% και 200% για τους συγγενείς δεύτερου, τρίτου και τέταρτου βαθμού αντίστοιχα. Η λογική της νέας κλίμακας είναι να μειώσει έως και 20% την επιβάρυνση των ασθενέστερων, να ευνοήσει τους ανήλικους κληρονόμους -προβλέπεται μείωση του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα έως και κατά 60%- και να αυξήσει την επιβάρυνση για τις μεγαλύτερες κληρονομικές μερίδες.

    [03] Ο Δ.ΡΕΠΠΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΕΦΑΠΑΞ & ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2002 (14:43 UTC+2)

    Με ταχείς ρυθμούς ετοιμάζει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, όπου, πέραν των ήδη συμφωνηθέντων για τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τα ασφαλιστικά ταμεία, που λειτουργούν εκτός του κυρίου κορμού κοινωνικής ασφάλισης (όπως τα Πρόνοιας, Αλληλοβοηθείας και Εφάπαξ).

    Με το ίδιο νομοσχέδιο ρυθμίζει και η συμπληρωματική ασφάλιση, η οποία θα παρέχεται από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, σε συνέντευξή του στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο".

    Επίσης, ο υπουργός αναφέρεται στις εργασιακές σχέσεις, τονίζοντας ότι "η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας δεν μπορεί να εξομοιώνεται με την απελευθέρωση οποιασδήποτε άλλης αγοράς".

    Παράλληλα, ο κ.Ρέππας τάσσεται υπέρ της μερικής απασχόλησης, με αυστηρές προϋποθέσεις διασφάλισης των εργαζομένων, ενώ για το 35ωρο τονίζει ότι "δεν χρειάζονται άστοχες επιλογές, που θα βλάψουν τα συμφέροντα της εθνικής οικονομίας".

    [04] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΣΤΗΝ ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκεται το θέμα του προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του ’ρη. Τα ονόματα που ακούγονται για να αναλάβουν την τύχη της ιστορικής ομάδας είναι πολλά, με επικρατέστερα του Σβι Σερφ, του Γιώργου Καλαφατάκη και του Παναγιώτη Γιαννάκη. Φυσικά μέσα στο παιχνίδι παραμένει ο μέχρι πρότινος τεχνικός, Μίλαν Μίνιτς που αποτελεί οικονομική λύση για το σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Η τελική απόφαση είναι θέμα ωρών.

    Παράλληλα συνεχίζονται οι επαφές των ανθρώπων του Αρη με υποψήφιους επενδυτές, αφού θέλουν από την νέα σεζόν να κάνουν και πάλι τον σύλλογο μεγάλο.

    [05] ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Μόναχο, 25 Μαϊου 2002 (20:54 UTC+2)

    Η Γενική Συνέλευση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης (Ομοσπονδία των Μακεδονικών Συλλόγων της Ευρώπης) συνήλθε στο Μόναχο, προκειμένου να συζητήσει το έργο και τη δράση του Δ.Σ. και να μελετήσει τη μέχρι τώρα πορεία της Ενωσης, από το 6ο Συνέδριο που συνήλθε στη Βιέννη το Μάρτιο του 1999.

    Συζήτησε ακόμη τα τρέχοντα οργανωτικά θέματα και τις κατευθύνσεις της Παμμακεδονικής Ενωσης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτισμών.

    Η Γενική Συνέλευση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης προχώρησε σε εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής και καθόρισε την κατανομή των αρμοδιοτήτων ως εξής: Πρόεδρος Παν. Τσορμπατζόγλου, Αντιπρόεδρος Α' Πόπη Ασημή, Αντιπρόεδρος Β' Αλέξανδρος Βαρσάμης, Ταμίας Α' Θάλεια Αμπατζή, Ταμίας Β' Απόστολος Σαρακινίδης, Γενικός Γραμματέας Δημήτριος Διαμαντόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ελένη Σουλούντση, Μέλος - Υπεύθυνος Δημ. Σχέσεων Χάρης Ζήκος, Μέλος Θωμάς Διαμαντόπουλος.

    Εξελεγκτική Επιτροπή Ευάγγελος Κούτκος, Χαράλαμπος Δίντσιος, Κωνσταντίνος Μωυσιάδης.

    Επίσης ορίστηκε ως Σύνδεσμος και Συντονιστής των Μακεδονικών Συλλόγων Γερμανίας ο πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Μονάχου Σταύρο Κουτούση.

    Η Γενική Συνέλευση της Παμμακεδονικής Ενωσης Ευρώπης συζήτησε και ομόφωνα κατέληξε στα εξής ψηφίσματα:

    1) Εμμένουμε στην απόφαση του 8ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, στο Λιτόχωρο τον Ιούλιο του 2001 να μην αναγνωριστούν τα Σκόπια ως "Μακεδονία" ή με τα παράγωγά του. Εν όψει μάλιστα της εκπνοής της ενδιάμεσης συμφωνίας ζητούμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή.

    2) Ζητούμε από την ελληνική κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. να ενδιαφερθούν για την αναγνώριση και την προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων των Σκοπίων, της Αλβανίας και της Βουλγαρίας

    3) Ενισχύουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και των διαφόρων Συλλόγων και Οργανώσεων για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στον ιστορικό τους χώρο

    4) Διαδηλώνουμε την αμέριστη υποστήριξή μας, ως Ευρωπαίοι πολίτες, στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και πριν την επίλυση του πολιτικού προβλήματος που προκάλεσε η τουρκική εισβολή του 1974

    5) Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τα στρατεύματα του Ατίλλα και ζητούμε να μάθουμε για την τύχη των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής του 1974.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Βουκουρέστι, 25 Μαϊου 2002 (20:29 UTC+2)

    Ήττα με 40-12 γνώρισε η εθνική μας ομάδα χάντμπολ των νεανίδων, από τη Ρωσία στον δεύτερο αγώνα της για τον προκριματικό όμιλο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το οποίο διεξάγεται στη Ρουμανία.

    Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ρωσία, από την αρχή είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού και πήγε στα αποδυτήρια με 20-4. Η ελληνική ομάδα δεν έπαιξε καλά και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ούτε τα έξι πέναλτι που κέρδισε, αφού από αυτά έβαλε μόνο ένα τέρμα.

    Τα τέρματα της ελληνικής ομάδας σημείωσαν οι Τσαγκαλίδου (3), Ευαγγελάκου (3), Σούσου (2), Μαυρογιώργη (1), Μιχαϊλίδου (1), Παυλίδου (1) και Ντοκοουπίλοβα (1).

    Αύριο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Ρουμανία.

    [07] ΑΚΟΜΗ 5 ΠΑΙΚΤΕΣ ΔΙΩΧΝΕΙ Ο ΟΦΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2002 (20:25 UTC+2)

    Παρελθόν αποτελούν για τον ΟΦΗ οι Σάμσον, Χαραλαμπάκης, Σίμος, Τζανετής και Λογαράς. Το μεσημέρι η διοίκηση της ομάδας τους έκανε γνωστό πως ο νέος προπονητής Ζντένεκ Τσάζνι δεν τους υπολογίζει. Σημειώνεται ότι για την ομάδα ήδη αποτελούν παρελθόν ο Νιόπλιας και ο Μουνιόζ.

    Οι επόμενες κινήσεις της διοίκησης είναι να υπάρξει ενίσχυση, ώστε να καλυφθούν τα κενά που έχουν δημιουργηθεί.

    Αύριο θα γίνει η τελευταία προπόνηση των παικτών του ΟΦΗ, ενώ η πρώτη συγκέντρωση για τη νέα περίοδον έχει προγραμματισθεί για τις 5 Ιουλίου.

    [08] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ - ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΜΑΣ ΣΤΟΧΟΣ

    Λαμία, 25 Μαϊου 2002 (20:15 UTC+2)

    Στα εθνικά θέματα, στους στόχους της κυβέρνησης και στην ανάγκη αλλαγής των συντηρητικών ηγεσιών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε ομιλία του στο κλειστό γυμναστήριο της Λαμίας.

    Ο κ. Σημίτης άσκησε κριτική στις τοπικές αυτοδιοικήσεις με συντηρητική ηγεσία τονίζοντας ότι δεν ανταποκρίθηκαν στις ευθύνες τους και επισήμανε ότι "σε δήμους και νομαρχίες με συντηρητική ηγεσία από το 1998 και παλαιότερα, πρέπει να φυσήξει νέος αέρας".

    Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι δεν έχει πολιτική πρόταση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει πρόγραμμα για την πραγμάτωση των μεγάλων στόχων της χώρας, επιδίδεται σε συκοφαντίες και διαβάλει το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο προσωπικά.

    "Ο μηδενισμός, ο καιροσκοπισμός και οι συκοφαντίες έρχονται να καλύψουν το προγραμματικό κενό και τις πραγματικές προθέσεις της Νέας Δημοκρατίας, που περιορίζονται στη δίψα για εξουσία και στην εμμονή για αξιώματα", είπε.

    "Γι΄ αυτό και διαβάλουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Βαφτίζουν τη λαϊκή κυριαρχία "καθεστώς" και "κατεστημένο". Γι' αυτό και διαβάλουν εμένα προσωπικά. Αλλά ματαίως. Ο λαός γνωρίζει καλά ότι δεν με δεσμεύει και δεν μας δεσμεύει κανένα συμφέρον παρά το συμφέρον του τόπου. Δεν τους αρέσει αυτή η αλήθεια, δεν τη δέχονται, δεν τους βολεύει", τόνισε.

    Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι προκλήσεις στα εθνικά, όπως και στα οικονομικά και τα κοινωνικά θέματα συνθέτουν τη μία και ενιαία πρόκληση για την πιο ισχυρή Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι για την επίλυση των εθνικών θεμάτων και την οριστική αλλαγή του κλίματος στην περιοχή χρειάζεται διαρκώς εγρήγορση κι αγώνας.

    "Αυτόματοι πιλότοι δεν υπάρχουν. Οσα καταφέραμε δεν μας τα χάρισαν ούτε στα εθνικά, αλλά ούτε και στα οικονομικά θέματα, που και αυτά, στα πλαίσια της Ένωσης, έχουν εθνική βαρύτητα και σημασία. Για όλα τα μεγάλα θέματα χρειάζεται εθνική στρατηγική, σταθερότητα κι ομοψυχία. Οχι, μικροπολιτική, όχι υπερβολές, όχι υποταγή του εθνικού συμφέροντος στην πολιτική σκοπιμότητα", είπε.

    Τόνισε ότι η σημασία και η αξία της εθνικής στρατηγικής φαίνεται και πάλι σήμερα πιο καθαρά, ειδικά όταν οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι για την έκβαση των μεγάλων εθνικών μας θεμάτων.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα του Ευρωστρατού, επανέλαβε ότι το λεγόμενο "κείμενο της Αγκυρας" δεν είναι αποδεκτό. "Θέλουμε αυτονομία της Ε.Ε. στη λήψη των αποφάσεων. Ισοτιμία μεταξύ Ε.Ε. και ΝΑΤΟ. Οχι διακριτικές μεταχειρίσεις. Αμοιβαιότητα στις οποιεσδήποτε εγγυήσεις. Θα χρειασθεί να αγωνισθούμε και θ' αγωνισθούμε. Αρχή μας είναι πως η Ενωση, στα θέματα που θέλει να λειτουργήσει ως Ενωση, πρέπει να αποφασίζει ως Ένωση", υπογράμμισε.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η ενταξιακή προοπτική της Κύπρου βαίνει καλώς. "Θέλουμε και το θέλει και η Ένωση, η Κύπρος να είναι στο πρώτο κύμα της ένταξης των δέκα", είπε πρόσθεσε ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα φωνές που επιχειρούν να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου με προηγούμενη επίλυση του καθεαυτού προβλήματος του Κυπριακού.

    "Εμείς, θέλουμε ασφαλώς να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά δεν θα δεχθούμε πιθανή προσπάθεια να τεθούν εμπόδια στην ένταξη της Κύπρου, με πρόσχημα το Κυπριακό. Καθιστούμε σαφές ότι οι τακτικίστικοι ελιγμοί της Τουρκοκυπριακής πλευράς δεν θα οδηγήσουν ούτε στην υιοθέτηση απαράδεκτων θέσεων, ούτε στην εμπλοκή της ενταξιακής προοπτικής της Κύπρου", σημείωσε.

    "Η νέα δυναμική που δημιουργεί η πολιτική μας αλλάζει ουσιαστικά το πλαίσιο στο Κυπριακό και παράλληλα διασφαλίζει την ταύτιση Ελληνοτουρκικών και Ευρωτουρκικών σχέσεων. Αυτή η πολιτική, για να αποδίδει αυτά τα αποτελέσματα, πρέπει να είναι συνεχής και συνεπής", είπε και πρόσθεσε:

    "Η Τουρκία δεσμεύτηκε στο Ελσίνκι για την προσαρμογή της στο Διεθνές Δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό συμφέρει την ίδια, αλλά και την Τουρκοκυπριακή πλευρά στην Κύπρο. Οι υποχρεώσεις, που προκύπτουν από το Ελσίνκι είναι στενά συνδεδεμένες με τα οφέλη, τα δικαιώματα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Η Τουρκία έχει επιλέξει και πρέπει να επιβεβαιώνει την επιλογή της. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και παραμένει πάντοτε εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας".

    "Μια Ελλάδα ισχυρή, μια ισχυρή Κοινωνία είναι ο σταθερός μας στόχος. Ο λαός μας να έχει την ποιότητα ζωής της Ευρώπης, η νεολαία μας, ανοιχτούς ορίζοντες, η χώρα μας, ειρήνη και ασφάλεια, ανάπτυξη και προοπτική. Να μην επιστρέψουμε ποτέ σε λαϊκισμούς και σ' εύκολες λύσεις. Να βάλουμε οριστικά στο περιθώριο της ιστορίας την πολιτική του "άσπρου" και του "μαύρου", το ρεβανσισμό και την εκδίκηση, το μίσος για τον αντίπαλο, το πάθος για αξιώματα. Να έχουμε πίστη στις δυνατότητες της χώρας μας. Να δυναμώνουμε και να εδραιώνουμε διαρκώς τη Νέα Εθνική Αυτοπεποίθηση, που κατακτήσαμε με τις δικές μας προσπάθειες τα τελευταία χρόνια. Να μη μας θέλγει η μιζέρια κι ο μηδενισμός",

    Τόνισε ότι ο μεγάλος, κοινωνικός και πολιτικός στόχος, που εκτείνεται πέρα από το 2004 και κρίνεται το 2004 είναι ο στόχος της σύγκλισης επισημαίνοντας ότι "θα έρθει η μέρα που η μεμψίμοιρη διαπίστωση ότι, έστω για κάποιους τομείς, η Ελλάδα είναι "μόνιμα πίσω" θα έχει ανατραπεί οριστικά".

    "Εχουμε όλοι στο ΠΑ.ΣΟ.Κ τη μεγάλη ευθύνη να ολοκληρώσουμε το σχέδιο για μια Ελλάδα ισχυρή και περήφανη στον κόσμο, σύγχρονη και ισότιμη στην Ευρώπη. Πολιτικά, η σύγκλιση είναι η κορυφαία πρόκληση για το σύνολο των προοδευτικών πολιτών απ' όλες τις ηλικίες, απ' όλες τις επαγγελματικές τάξεις και απ' όλα τα κόμματα", είπε και κάλεσε όλους όλους τους προοδευτικούς πολίτες σε συσπείρωση για την εκπλήρωση του στόχου.

    "Τους καλώ να στηρίξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε αυτή την πορεία για μια Ελλάδα πιο ισχυρή, περήφανη και ισότιμη μέσα στην Ευρώπη. Καλώ κι όλους εκείνους τους συμπολίτες μας που δεν ανήκουν στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., αλλά υποστηρίζουν το στόχο της σύγκλισης, να έρθουν κοντά μας και να συμβάλλουν στη χάραξη και τη τελική διαμόρφωση μιας νέας πραγματικότητας για τη χώρα μας", τόνισε.

    "Η Ελλάδα είναι ισχυρή", επισήμανε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το ζήτημα είναι πώς η ισχυρή Ελλάδα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις για να γίνει πιο ισχυρή, για να προχωρήσει με σταθερό βήμα στη σύγκλιση.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν περιφερειακές ανισότητες, ότι οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής συσσωρεύουν βάρη και πολλές φορές ανασφάλεια στην εργαζόμενη οικογένεια, ότι οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι έχουν πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσουν προκειμένου να διατηρήσουν και να αυξήσουν το εισόδημά τους, ότι ιδιαίτερα η ανεργία των νέων είναι υψηλή κι ότι πολλοί Έλληνες ζουν κάθε μήνα με μικρά εισοδήματα.

    "Γι' αυτό υψώσαμε τη σημαία της πολιτικής για τη σύγκλιση.

    -Γι' αυτό στοχεύουμε ώστε η εργαζόμενη οικογένεια να έχει το εισόδημα, τις ευκαιρίες μόρφωσης και την ποιότητα περίθαλψης, που υπάρχει στην Ευρώπη. Γι' αυτό θέλουμε μια Ελλάδα, που έχει τις υποδομές και τις δημόσιες υπηρεσίες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας.

    - Γι' αυτό, στοχεύουμε σε μια σύγκλιση για όλους και θα προχωρήσουμε σε αυτό το στόχο με διαρκή αναδιανομή, με αύξηση της αγοραστικής δύναμης των αδύνατων ομάδων και ιδιαίτερα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.

    - Μετά την ιστορική εισαγωγή του Ευρώ, τη σταθερότητα που πετύχαμε, συνεχίζουμε με τους ίδιους ρυθμούς την ανάπτυξη της οικονομίας. Για έβδομη συνεχή χρονιά έχουμε υψηλότερους και για το 2002 υπερδιπλάσιους - ρυθμούς ανάπτυξης από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    - Συνεχίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις και τις απελευθερώσεις αγορών με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και με την πλήρη διασφάλιση των εργαζομένων. Αλλάζουμε ραγδαία τις υποδομές της χώρας και στηρίζουμε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα με το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο.

    - Στηρίζουμε ενεργά την κοινωνική ασφάλιση και διασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Ταυτόχρονα, έχουμε μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές. Έχουμε πετύχει ώστε πάνω από το 55% των Ελλήνων να μην πληρώνει φόρο και με τη φορολογική μεταρρύθμιση, θα δώσουμε νέα κίνητρα και νέα πνοή στην οικονομία.

    - Τα τελευταία δύο χρόνια μειώνουμε την ανεργία. Μειώσαμε την ανεργία κατά 1,5% από το 2000 και στόχος μας είναι να επιτύχουμε στο τέλος του 2002 μονοψήφιο ποσοστό ανεργίας. Γι' αυτό το στόχο προωθούμε μεγάλα προγράμματα κατάρτισης και συνδέουμε τα κίνητρα προς τις επιχειρήσεις με την απασχόληση.

    - Εκσυγχρονίζουμε παράλληλα τη δημόσια παιδεία. Χτίζουμε ένα σχολείο που ανοίγεται στις σύγχρονες εξελίξεις. Ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες και απαντά στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και της εργαζόμενης οικογένειας. Προωθούμε θεσμούς όπως το ολοήμερο σχολείο, η ενισχυτική διδασκαλία, η δυνατότητα πιστοποίησης της γνώσης ξένης γλώσσας από το δημόσιο σχολείο. Εισάγουμε την πληροφορική και δημιουργούμε σύγχρονες υποδομές.

    - Προωθούμε ακόμα τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ. Αλλάζουμε το χάρτη της υγείας στη χώρα μας με τις νέες υποδομές, τους Διοικητές Μάνατζερ, το νέο αποκεντρωμένο πρότυπο διοίκησης, την καθιέρωση του απογευματινού ιατρείου και μια σειρά πρωτοβουλιών που επικεντρώνονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια το 2000 και την ολοκληρώνουμε το 2006.

    Η προσπάθειά μας επεκτείνεται στη λειτουργία του κράτους:

    - Δημιουργούμε ένα "νέο κράτος". Δίνουμε μια καθαρή απάντηση στη γραφειοκρατία και διαμορφώνουμε ουσιαστικές συνθήκες διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Πριν 10 μήνες, το πρώτο Κέντρο το εγκαινιάσαμε στην Αθήνα. Στο τέλος Ιουλίου θα υπάρχουν 200 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα και 1000 ως το τέλος του 2003. Στόχος μας είναι ως το τέλος του 2003 η επαφή του πολίτη με το κράτος να αρχίζει και να τελειώνει στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών. Με την εισαγωγή νέας τεχνολογίας, λύνουμε ταυτόχρονα τα προβλήματα με τις ουρές και τις καθυστερήσεις στο ΙΚΑ μέσα στους επόμενους μήνες ως το τέλος του χρόνου. Για το ΟΓΑ ο σχεδιασμός μας είναι ως τις αρχές του 2003 να έχει μειωθεί η αναμονή για την έκδοση σύνταξης από τους 8-12 μήνες που είναι σήμερα, στους 3-4 μήνες. Και ως το τέλος του 2003 η αναμονή να έχει μηδενισθεί", είπε.

    Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να ξεκινήσουν από τις εκλογές του Οκτωβρίου.

    "Οι δημοτικές εκλογές είναι μια πολιτική μάχη σε τοπικό επίπεδο, μια μάχη πολιτικών προτάσεων για την τοπική κοινωνία, μια μάχη με πολιτικά διακυβεύματα για την τοπική κοινωνία. Οι κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης, τα αποτελέσματα και τα ωφελήματα για τον πολίτη εξαρτώνται όλο και περισσότερο από την συμπληρωματική δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως έχουμε διαπιστώσει ότι κυρίως οι τοπικές αυτοδιοικήσεις με συντηρητική ηγεσία δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την ευθύνη όπως για παράδειγμα στην έγκαιρη υποβολή των στοιχείων για τις αγροτικές αποζημιώσεις. Και μας ενοχλεί ιδιαίτερα, που σε σχετικές έρευνες, εντοπίζονται φαινόμενα διαφθοράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί", σημείωσε.

    "Καλούμε σε συσπείρωση, σε ένα "μέτωπο για το καινούριο", όλους τους προοδευτικούς πολίτες απ' όλα τα κόμματα. Με μια τέτοια συσπείρωση να αλλάξει η πραγματικότητα σε Δήμους και σε Νομαρχίες. Με την αμέριστη κι ολόπλευρη συμπαράσταση της κυβέρνησης, θέλουμε η νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιβάλλει με αποφασιστικότητα τη Διαφάνεια στους μηχανισμούς της, να προωθήσει τον Εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της, να ανοίξει το δρόμο για την Ανάπτυξη κάθε δήμου, κάθε νομού και κάθε περιφέρειας και να στηρίξει έτσι πιο ενεργά τη χώρα στην πορεία για τη Σύγκλιση κατά την καθοριστική περίοδο 2002-2006", υπογράμμισε.

    Αναφέρθηκε ακόμα στα έργα και τις δράσεις στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου, όπως τόνισε εφαρμόστηκε κατά την περίοδο από το 1994 έως και το 2001 ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων και δράσεων δαπάνης περίπου 3 δισεκατομμυρίων Ευρώ (1 τρισεκατομμύριο δραχμές).

    Τόνισε ότι σήμερα στην Φθιώτιδα εκτελούνται μεγάλα σιδηροδρομικά έργα, όπως η νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων σε αντικατάσταση του προβληματικού τμήματος του παλαιού σιδηροδρομικού δικτύου από την Τιθορέα στον Δομοκό.

    Παράλληλα, τόνισε ότι στα πλαίσια της κατασκευής του ΠΑΘΕ έγιναν και γίνονται παρεμβάσεις στην περιοχή, δημοπρατήθηκαν και προβλέπεται μέχρι το τέλος του έτους να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις των έργων: Παράκαμψη Καμένων Βούρλων, Προϋπολογισμού 80 εκ και Παράκαμψη Αγίου Κωνσταντίνου, Προϋπολογισμού 190 εκ.

    "Προωθούνται οι διαδικασίες δημοπράτησης δύο έργων από Σκάρφεια έως τις Ράχες στο "Πέταλο" του Μαλιακού, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκ. και συνολικού μήκους 17 χιλιομέτρων. Για τα υπόλοιπα τμήματα μήκους 41 χιλιομέτρων έχουν προωθηθεί οι διαδικασίες εκπόνησης των μελετών προκειμένου να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακού Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Η κατασκευή των τμημάτων αυτών έχει ενταχθεί στην σύμβαση παραχώρησης του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας. Παράλληλα με αυτά τα έργα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου Ράχες ’γιοι Θεόδωροι μήκους 21 χιλιομέτρων με εργολαβία προϋπολογισμού 45 εκ.", είπε.

    Αναφέρθηκε στον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας, γνωστό ως οδικό άξονα Ε65, με την διαδρομή Σκάρφεια Λαμία Καρδίτσα Τρίκαλα Παναγιά, συνολικού μήκους 196 χιλιομέτρων, που θα ενώσει την ΕΓΝΑΤΙΑ με τον ΠΑΘΕ, έργο, που όπως υπογράμμισε, θα συμβάλει στην βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη των περιοχών της Στερεάς Ελλάδας, της Δυτικής Θεσσαλίας και της Ηπείρου, θα αναδείξει τους σπάνιους φυσικούς πόρους της ορεινής Φθιώτιδας και θα προωθήσει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των πεδινών περιοχών και της ορεινής ζώνης του νομού.

    Σημείωσε ότι ο διεθνής διαγωνισμός βρίσκεται στο στάδιο προεπιλογής ομίλων και έχουν ήδη κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Η προεπιλογή σύντομα ολοκληρώνεται, και η εκτέλεση των εργασιών θα αρχίσει αμέσως μετά την ανάδειξη του αναδόχου και την κύρωση της σύμβασης.

    Ανέφερε ότι προωθείται η διαδικασία επαναδημοπράτησης, του νέου νοσοκομείου Λαμίας που θα γίνει τον προσεχή Αύγουστο και παράλληλα έχει αποφασισθεί η κατασκευή του Κέντρου Υγείας Βόρειας Φθιώτιδας προϋπολογισμού 2 εκ.

    Πρόσθεσε ότι για την προώθηση της απασχόλησης υλοποιούνται προγράμματα ύψους 36 εκ. ευρώ, τόνισε, προσθέτοντας ότι επιδοτούνται οι επιχειρήσεις του νομού για την πρόσληψη προσωπικού και δημιουργούνται έτσι 1.500 νέες θέσεις απασχόλησης και επιχορηγούνται 1.500 ελεύθερους επαγγελματίες για να θέσουν σε λειτουργία δικές τους επιχειρήσεις και να προσλάβουν προσωπικό.

    Επιπλέον τόνισε ότι στο νομό Φθιώτιδας έχει εγκριθεί ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα αθλητικών έργων με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ύψους 18 εκ.

    Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με την επωνυμία "Πανεπιστήμιο Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας" και με έδρα τη Λαμία.

    "Η Κυβέρνηση υιοθετεί στο ζήτημα αυτό τη σχετική πρόταση της Ομάδας Στρατηγικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης, η οποία λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να δημιουργηθεί Πανεπιστήμιο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το οποίο, από κοινού με τα δύο ΤΕΙ που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια (ΤΕΙ Λαμίας και ΤΕΙ Χαλκίδας), ολοκληρώνει το διπολικό μοντέλο περιφερειακής οργάνωσης και ανάπτυξης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Περιφέρεια", είπε.

    Τόνισε επίσης ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το συνολικό σχέδιό της για τον χωροταξικό σχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, με χρονικό ορίζοντα που θα φθάνει στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

    Καταλήγοντας επισήμανε: "Δημιουργούμε μια Νέα Ελλάδα. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά μας δίκαια. Προχωράμε σε μια πορεία σύγκλισης για όλους κι όχι για τους λίγους. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλάζει την Ελλάδα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο κέντρο της πολιτικής σκηνής, διασφαλίζει αυτούς τους στόχους και καλεί όλους τους Ελληνες σε συσπείρωση.

    Η αλαζονεία του μηδενισμού, η ξύλινη γλώσσα της άρνησης δεν θα μας εμποδίσει. Η Ελλάδα είναι περήφανη γι' αυτά που κατάφερε κι είναι γεμάτη δύναμη για να προχωρήσει σε όλα αυτά που μένουν για να γίνουν".

    [09] ΠΡΩΤΟΣ Ο ΜΟΝΤΟΓΙΑ ΣΤΑ ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕ ΚΑΡΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2002 (19:46 UTC+2)

    Οι επιδόσεις που σημειώθηκαν σήμερα στα δοκιμαστικά του γκραν πρι του Μόντε Κάρλο που θα πραγματοποιηθεί αύριο ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Χουαν Πάμπλο Μοντόγια με 1:16.676, ενώ λίγο πιο πίσω θα ξεκινήσει ο Ντέιβιντ Κούλθαρν που σημείωσε 1:17.068. Τρίτος θα ξεκινήσει ο Μίκαελ Σουμάχερ που σημείωσε στα δοκιμαστικά χρόνο 1:17.118.

    Οι 10 καλύτεροι χρόνοι και η σειρα που θα ξεκινήσουν αύριο είναι:

    1.Χουαν Πάμπλο Μοντόγια (Κολομβία) Γουίλιαμς 1:16.676

    2.Ντέιβιντ Κούλτχαρντ (Βρετανία) ΜακΛάρεν 1:17.068

    3.Μίκαελ Σουμάχερ (Γερμανία) Φεράρι 1:17.118

    4.Ραλφ Σουμάχερ (Γερμανία) Γουίλιαμς 1:17.274

    5.Ρούμπενς Μπαριτσέλο (Βραζιλία) Φεράρι 1:17.357

    6.Κίμι Ράικονεν (Φινλανδία) ΜακΛάρεν 1:17.660

    7.Γιάρνο Τρούλι (Ιταλία) Τζόρνταν 1:17.710

    8.Τζένσον Μπάτον (Βρετανία) Μπένετον 1:18.132

    9. Μίκα Σάλο (Φινλανδία) Τογιότα 1:18.234

    10.Αλαν ΜακΝις (Βρετανία) Τογιότα 1:18.292

    [10] ΗΤΤΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Λετονία, 25 Μαϊου 2002 (19:06 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ των εφήβων έχασε με 3-0 από τη Βουλγαρία στο τέταρτο παιχνίδι του 3ου προκριματικού ομίλου του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Τώρα θέλει πάση θυσία αύριο νίκη επί των Ελβετών, καθώς επίσης και νίκη της Τσεχίας επί της Λετονίας για να καταλάβει τη δεύτερη θέση.

    Μετά το τέλος της αναμέτρησης ο ομοσπονδιακός προπονητής, Αρης Αγγελόπουλος τόνισε: «Το τελικό σκορ δεν απεικονίζει την πραγματική εικόνα του αγώνα. Το παιχνίδι κρίθηκε σε λεπτομέρειες. Επίσης η διαιτησία δεν ήταν καθόλου καλή. Όμως έμεινα ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών. Η πρόκριση τώρα δεν εξαρτάται από εμάς. Θέλουμε νίκη αύριο με αντίπαλο την Ελβετία».

    Τα σετ: 22-25, 23-25, 18-25.

    ΕΛΛΑΣ: Χριστοδούλου (5π., 2 μπλοκ), Παρασκευαϊδης (7π., 1 μπλοκ), Γκόρτσανιουκ (15π., 3 μπλοκ), Ριζόπουλος (3π., 1 μπλοκ), Ωολογάς (8π., 1 άσος), Κούλας (2π., 1 μπλοκ), Πελτέκης (Λίμπερο), Παντακίδης (1π.), Αναστασίου,

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Καζίσκι (1 άσος), Σαμούνεφ (6π., 2 μπλοκ), Μιλούσεφ (17π., 1 άσος), Γκαϊντάρσκι (6π., 4 μπλοκ, 1 άσος), Αλεξέγιεφ (9π., 1 μπλοκ), Στογιάνοφ, Πένεφ (Λίμπερο), Ιορντάνοφ (5π., 3 άσοι), Τορμπόφ (1π.), Μιχόφ (2π., 2 μπλοκ).

    [11] ΜΟΥΝΤΙΑΛ: Ο Κ. ΒΑΣΣΑΡΑΣ ΣΤΟ ΚΙΝΑ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2002 (19:03 UTC+2)

    Ο Θεσσαλονικιός διαιτητής, Κύρος Βασσάρας ορίστηκε να διευθύνει τον αγώνα Κίνα-Κόστα Ρίκα στην πρώτη φάση του παγκοσμίου κυπέλλου 2002 που διεξάγεται στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα. Ο κ. Βασσάρας είναι ο πρώτος Ελληνας διαιτητής που παίρνει μέρος σε Μουντιάλ.

    Σε δηλώσεις του ο Ελληνας διαιτητής επισήμανε ότι είναι σε πολύ καλή αγωνιστική κατάσταση και ότι θέλει να διακριθεί στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

    [12] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

    Μαπούτο, 25 Μαϊου 2002 (19:00 UTC+2)

    Σε 200 ανέρχονται οι νεκροί και σε 400 οι τραυματίες από σύγκρουση επιβατικής και εμπορικής αμαξοστοιχίας στην επαρχία Μαπούτο, στη νότια Μοζαμβίκη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Τόμας Σαλομάο.

    Το δυστύχημα συνέβη το πρωί στην πόλη Μοάμπα, σε απόσταση 40 μιλίων νότια της πρωτεύουσας Μαπούτο.

    Οι πληροφορίες για τα αίτια της σύγκρουσης είναι συγκεχυμένες, αλλά ο υπουργός Μεταφορών δήλωσε από τον τόπο του δυστυχήματος ότι πιθανώς να οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

    "Ερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος που μας βύθισε σε εθνικό πένθος, αλλά φαίνεται να προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος", είπε.

    Περίπου 150 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Μαπούτο, ενώ αρκετοί τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο.

    [13] ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ: ΠΕΡΗΦΑΝΗ Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2002 (18:56 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Η εξειδίκευση των προγραμμάτων, που είχαν συζητηθεί και αποφασιστεί στην πρώτη συνεδρίαση του νέου προεδρείου του ΣΑΕ τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν στο επίκεντρο των εργασιών της 2ης συνεδρίασης του προεδρείου της παγκόσμιας οργάνωσης που συνεδριάζει στην έδρα του απόδημου Ελληνισμού τη Θεσσαλονίκη από 24 έως 26 Μαΐου 2002.

    Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΣΑΕ ο υφ. Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης αναφέρθηκε αναλυτικά στην υλοποίηση των προγραμμάτων, που εστιάζουν στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και της Ολυμπιακής εκεχειρίας μέσω των Ολυμπιακών Εβδομάδων στη διασπορά, σε υλοποίηση της απόφασης της 4ης Παγκόσμιας Συνέλευσης.

    "Αυτό είναι το πιο μεγάλο και σημαντικό γεγονός για την Ελλάδα και την ομογένεια στα χρόνια που έχουμε μπροστά μας στα επόμενα χρόνια, επισήμανε ο κ. Μαγκριώτης. Η Ολυμπιάδα του 2004 συγκινεί και καθιστά υπερήφανη την ομογένεια , που βλέπει στο πρόσωπο της σύγχρονης Ελλάδας υπάρχει μία ισχυρή χώρα, η οποία έχει τη διεθνή εμπιστοσύνη και την ικανότητα να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες".

    Παράλληλα τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, σύμβολο της εθνικής μας αυτοπεποίθησης, είναι η μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ των ομογενών και της Ελλάδας και ειδικότερα με τη νέα γενιά. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΞ μαζί με τον Αθήνα 2004 προχωρεί στην οργάνωση του εθελοντικού σώματος των 5.000 ομογενών, που θα είναι αντιπροσωπευτικό από όλα τα μέρη της γης όπου διαβιούν έλληνες ομογενείς.

    Στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΣΑΕ έγινε συζήτηση για την προώθηση της συνεργασίας των θεσμικών δικτύων του ΣΑΕ με φορείς της Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης. Ήδη έγινε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή των συντονιστών των πέντε δικτύων και εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου της συμπρωτεύουσας και ειδικότερα του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, με τον οποίο αποφασίστηκε το ΣΑΕ να προχωρήσει στην υπογραφή μιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ των επιχειρηματιών της Ελλάδας και της ομογένειας.

    Παράλληλα συγκεκριμενοποιήθηκε η συνεργασία των ομογενών επιστημόνων με την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα της χώρας μας. Σήμερα το προεδρείο του ΣΑΕ είχε συνάντηση με τους πρυτάνεις και τους προέδρους των τριών ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης. Μέσα από αυτή τη συνεργασία προβλέπεται να δοθούν υποτροφίες για νέους φοιτητές από την Ελλάδα και την ομογένεια, που επιθυμούν να σπουδάσουν σε εξειδικευμένα ιδρύματα στο εξωτερικό, γεγονός που θα επιτρέψει την διεύρυνση των οριζόντων και την απρόσκοπτη ένταξή τους στο ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον. Οι υποτροφίες θα δίνονται σε συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα της Ελλάδας.

    Σε δηλώσεις στο ΜΠΕ ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Αντωνόπουλος επισήμανε με ικανοποίηση ότι πρόκειται για μια πολύ καλή αξιόλογη και χρήσιμη προσπάθεια που αφορά την Ελλάδα και τους ομογενείς επιστήμονες, η οποία εύχεται να έχει το ίδιο καλό αποτέλεσμα.

    "Θα πρέπει ο τόπος μας να καταγράψει κάποτε το πνευματικό του κεφάλαιο αν θέλουμε να προγραμματίσουμε σωστά τα επόμενα βήματά μας στο θέμα της εκπαίδευσης και την επέκταση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Πρέπει να γνωρίζουμε τι δυναμικό έχουμε στο εξωτερικό, ώστε να το προσεγγίσουμε" είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αντωνόπουλος. Η υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης αναμένεται να γίνει προς το τέλος Ιουνίου 2002.

    Αλλη μια σημαντική προτεραιότητα του ΣΑΕ αποτελεί και η προβολή του Κυπριακού πολιτισμού ενόψη της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ώστε να καταδειχθεί σε ευρωπαίους και μη ότι η Κύπρος είναι κοιτίδα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Αθενς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προώθηση των προγραμμάτων και την ανάπτυξη των δικτύων με τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας και φορέων, που συνδράμουν το έργο του ΣΑΕ. Τόνισε δε ότι όλοι ενωμένοι βαδίζουν σταθερά στην υλοποίηση των προτάσεων με στόχο τη στήριξη της Ελλάδας, της Κύπρου, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των αποδήμων ελλήνων, προπαντός αυτών που ζουν σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ μέσω του μεγαλόπνοου Ιατρικού Προγράμματος.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια διάσκεψη της ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ, UHAC και ΣΑΕ σημειώνοντας ότι σε αυτή τη φάση του Κυπριακού οι επαφές που θα γίνουν με αμερικανούς υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους, γερουσιαστές και πολιτικούς από τα δύο μεγάλα κόμματα είναι σημαντικές για τις προσπάθειες διασφάλισης της απρόσκοπτης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί αύριο από τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη, τον ΓΓΑΕ Δημήτρη Δόλλη και τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντρέα Αθενς αναμένεται να ανακοινωθεί η συγκρότηση ειδικής εταιρείας ΥΠ.ΠΟ ΣΑΕ για τη διοργάνωση της Ελληνιάδας.

    [14] "ΣΚΙΩΔΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" ΣΥΓΚΡΟΤΕΙ ΤΟ DSS

    Βελιγράδι, 25 Μαϊου 2002 (17:48 UTC+2)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας (DSS) του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα συγκροτήσει "σκιώδη κυβέρνηση", θα αποσύρει εκπροσώπους του από τα διοικητικά συμβουλία που ορίζει η σερβική κυβέρνηση, όπως επίσης και πέντε νομάρχες που προέρχονται από το κόμμα.

    Τα παραπάνω ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ντράγκαν Μαρσίτσανιν με αφορμή τη χθεσινή απόφαση του προεδρείου του πολυκομματικού κυβερνητικού συνασπισμού "Δημοκρατική Αντιπολίτευση Σερβίας" - DOS να αντικαταστήσει 50 βουλευτές της Σερβικής Βουλής, μεταξύ των οποίων 23 από το DSS και 27 από 12 κόμματα που συμμετέχουν στη DOS, οι οποίοι απείχαν από τις συνεδριάσεις της Βουλής και εμπόδιζαν το έργο της.

    Ο κ. Μαρσίτσανιν τόνισε ότι εφόσον οι Επιτροπές Εκλογών και Διοικητικών Θεμάτων εφαρμόσουν την απόφαση του προεδρείου της DOS για την αντικατάσταση βουλευτών, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας δεν θα συμμετάσχει πλέον στις εργασίες της Βουλής.

    Σημείωσε ότι η "σκιώδης κυβέρνηση" θα συγκροτηθεί μόνο από μέλη του DSS και ότι δεν θα έχει επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Επισήμανε ότι η απόφαση του προεδρείου της DOS να αντικατασταθούν οι βουλευτές ήταν αναμενόμενη και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δικαστικές αρχές θα προασπίσουν το Σύνταγμα και τους νόμους, τονίζοντας ότι η απόφαση "δεν στηρίζεται σε καμία διάταξη".

    Τόνισε τέλος ότι η απόπειρα να δημιουργηθεί η εντύπωση πως πρόκειται για ζήτημα αρχών και ότι τιμωρούνται οι βουλευτές που δεν ανταποκρίνονται στα καθήκοντά τους αποτελεί "καθαρή πολιτική μεθόδευση".

    [15] ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΠΟΥΣ - ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΑΧΗ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αγία Πετρούπολη, 25 Μαϊου 2002 (17:43 UTC+2)

    Στο κλίμα έντασης που επικρατεί στη Νότια Ασία επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, από την Αγία Πετρούπολη, γενέτειρα του Ρώσου προέδρου, την οποία επισκέφτηκαν σήμερα μόλις μία μέρα μετά την υπογραφή συμφωνίας για τη μείωση των πυρηνικών όπλων.

    Ο κ. Μπους προέτρεψε τον πρόεδρο του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ, να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του για αποτροπή των επιθέσεων παραστρατιωτικών στο Κασμίρ, αλλά και στο θέμα της τρομοκρατίας, ενώ ο κ. Πούτιν επεσήμανε ότι η χώρα του ασχολείται διπλωματικά με το θέμα της διαμάχης Ινδίας - Πακιστάν.

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν ανησυχία για τα γεγονότα στην περιοχή, τα οποία φαίνεται να κλιμακώνουν την ένταση με τη σημερινή πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν και συνέστησαν στους ηγέτες Ινδίας και Πακιστάν να προσπαθήσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους κατά τη διάρκεια της συνόδου των Ασιατικών χωρών που θα διεξαχθεί στο Καζακστάν από 3 - 5 Ιουνίου.

    [16] ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2002 (17:23 UTC+2)

    Σοβαρή αλλά σταθερή, χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε σήμερα αργά το μεσημέρι, η κατάσταση της υγείας του προέδρου του ΔΟΛ Χρήστου Λαμπράκη, ο οποίος υπεβλήθη χθες το βράδυ στον "Ευαγγελισμό", σε αγγειοπλαστική του αποφραγμένου προσθίου κλάδου της αριστεράς στεφανιαίας αρτηρίας, μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου που υπέστη.

    Οπως ανέφεραν οι θεράποντες ιατροί η πρόγνωση τόσο από πλευράς καρδιολογικής, όσο και πνευνομικής λειτουργίας παραμένει επιφυλακτική. Τα επόμενα δύο 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα.

    Στο ιατρικό ανακοινωθέν, το οποίο εξεδόθη το μεσημέρι και το οποίο υπογράφουν οι θεράποντες ιατροί καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Χ. Ρούσσος, Σωτήρης Ράπτης και Διονύσης Κόκκινος, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

    "Ο ασθενής κ. Χρήστος Λαμπράκης εισήχθη επειγόντως στην πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός (24/5/2002), όπου διεπιστώθη εκτεταμένο έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς και άτυπες κλινικές εκδηλώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Ταυτοχρόνως, ενεφάνιζε συμπτώματα κρίσεως βαρέως άσθματος και για αυτό, ετέθη υπό μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Παρά ταύτα υπεβλήθη σε επιτυχή αγγειοπλαστική του αποφραγμένου προσθίου κατιόντος κλάδου της αριστεράς στεφανιαίας αρτηρίας και τοποθέτηση ενδοστεφανιαίου νάρθηκος (stern). Έκτοτε ο ασθενής παραμένει σε σταθερή κατάσταση και το καρδιογράφημά του παρουσιάζει περαιτέρω ευνοϊκή εξέλιξη. Η ειδική εξέταση του εγκεφάλου με αξονική τομογραφία δεν έδειξε παθολογικά ευρήματα. Κατόπιν αυτού οι αρχικές ανησυχίες για πιθανό εγκεφαλικό επεισόδιο δεν επιβεβαιώθησαν. Πλήρης αξιολόγηση των νευρολογικών συμπτωμάτων θα γίνει μετά την παρέλευση 48ωρών. Η κατάσταση του ασθενούς παραμένει σοβαρή αλλά σταθεροποιημένη. Η πρόγνωση τόσο από πλευράς καρδιακής όσο και πνευμονικής λειτουργίας παραμένει επιφυλακτική. Νεώτερο ανακοινωθέν θα εκδοθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι".

    Το πρωί τον κ. Λαμπράκη επισκέφθηκαν ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, ο οποίος επισκέφθηκε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    [17] ΤΟ ECONOMIST ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2002 (17:12 UTC+2)

    Αν το Κυπριακό παραμείνει άλυτο, τότε ο δρόμος της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ θα γίνει περισσότερο πετρώδης, εκτιμά σε άρθρο του αυτήν την εβδομάδα, το περιοδικό Εconomist, σχετίζοντας ταυτόχρονα την τύχη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την ασθένεια του Τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ύπαρξη ισχυρής κυβέρνησης στην Τουρκία "που θα ήταν αρκετά τολμηρή ώστε να πιέσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να υποχωρήσει σε σχέση με την απαίτησή του για αναγνώριση", γράφει το βρετανικό περιοδικό.

    Εξάλλου, σε δεύτερό του άρθρο το ίδιο περιοδικό γράφει ότι το ερώτημα κλειδί για λύση του Κυπριακού είναι κατά πόσο η Τουρκία θα πείσει τον κ. Ντενκτάς να υποχωρήσει και προσθέτει ότι "αυτό είναι λιγότερο πιθανό αν η υγεία του Τούρκου πρωθυπουργού εξακολουθήσει να επιδεινώνεται πράγμα που θα οδηγήσει τη χώρα σε πολιτική παράλυση".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] Ο Κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2002 (17:08 UTC+2)

    Είναι δύσκολο για την Τουρκία να αποτολμήσει θερμό επεισόδιο με αφορμή την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πολιτική ηγεσία θα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης απέδωσε τη φιλολογία περί θερμού επεισοδίου σε κύκλους της Τουρκίας οι οποίοι προσπαθούν να εκβιάσουν την ΕΕ και τις ΗΠΑ ώστε να πιέσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΚΥΠΡΟΣ: ΟΙ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2002 (17:06 UTC+2)

    Με βάση το Πρόγραμμα Δράσης της δεύτερης Παγκόσμιας Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τη Γήρανση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο στη Μαδρίτη, το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου ανέθεσε στο Ανώτατο Σώμα Πολιτικής για θέματα Ηλικιωμένων το σχεδιασμό και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης, ανέφερε στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην Α' Γενική Συνέλευση της Οργάνωσης Πρεσβυτέρων Πολιτών, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κύπρου, Ανδρέας Μουσιούττας.

    Στο χαιρετισμό του, που διάβασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Εργασίας Λένια Σαμουήλ, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι το μέγεθος της δημογραφικής αλλαγής στην Ευρώπη, λόγω της υπογεννητικότητας και της αύξησης του ορίου ζωής "επιβάλλει την επανεξέταση και αναθεώρηση των πολιτικών, των νομοθεσιών και των θεσμών ώστε οι δημογραφικές αλλαγές να επενεργήσουν θετικά στο εργατικό δυναμικό και στα συστήματα κοινωνικής προστασίας".

    Η Κύπρος, πρόσθεσε, ακολουθεί την Ευρώπη και το Υπουργείο Εργασίας προώθησε και προωθεί μέτρα και σχέδια που συμβάλλουν στη βελτίωση της θέσης των ηλικιωμένων και στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ

    Πάτμος, 25 Μαϊου 2002 (17:00 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επισκέφτηκε σήμερα την Πάτμο και τους Λειψούς, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα. Από το λιμεναρχείο της Πάτμου, αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο της θαλάσσιας φύλαξης των συνόρων, εξαιτίας κυρίως της μαζικής εισόδου λαθρομεταναστών και της διακίνησης ναρκωτικών.

    "Πρέπει, επιτέλους, η κυβέρνηση να αφυπνιστεί γιατί η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά κοινωνικά αποτελέσματα. Βέβαια το ζήτημα αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό. Γι' αυτό και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προσπαθούμε να επεξεργαστούμε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, όπως επίσης και τη σύσταση μιας ενιαίας Ευρωπαϊκής Δύναμης Ακτοφυλακής. Πιστεύουμε σε μία Ευρώπη με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα. Και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες πολίτες, όπως όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι δικαιούνται να ζουν ασφαλείς στα σπίτια τους, στη χώρα τους".

    Από το δημαρχείο των Λειψών, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε τις ευθύνες της πολιτείας για τις διευρυνόμενες περιφερειακές ανισότητες, πρόβλημα, που όπως είπε, παίρνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις στη νησιωτική και ακριτική Ελλάδα. "Επειγόντως χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική με ειδικές πολιτικές και μέτρα, που όχι μόνο θα συγκρατήσουν τον πληθυσμό στον τόπο τους, αλλά θα δώσουν και προοπτική ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης", είπε.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "η αξιοπιστία της πολιτικής έχει πληγεί από τις πολλές υποσχέσεις", ενώ πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για ισχυρή Ελλάδα εάν όλοι οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται το ίδιο ασφαλείς, αν δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους Έλληνες.

    [21] ΗΠΑ: ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2002 (16:37 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εστιάζουν την προσοχή τους στο να επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου και υποστηρίζουν τον ΓΓ του ΟΗΕ στις προσπάθειές του για εξεύρεση συνολικής συμφωνίας στο Κυπριακό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Φίλιπ Ρίκερ, σημειώνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του κατά την τακτική ενημέρωση Τύπου, ο κ. Ρίκερ ερωτηθείς είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως "η ενταξιακή πορεία, μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ

    Ρόδο, 25 Μαϊου 2002 (14:49 UTC+2)

    Στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης αναφέρθηκε σήμερα από τους Λειψούς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας που πραγματοποιεί στα Δωδεκάνησα.

    «Εν μέσω Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος προσπαθούμε να επεξεργαστούμε μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, όπως επίσης τη σύσταση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής δύναμης ακτοφυλακής», τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί στη Λέρο με τους υπεύθυνους του θεραπευτηρίου του νησιού, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε τους Λειψούς.

    Στο μεταξύ, χθες, μιλώντας από τη Ρόδο, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης, κάνοντας σε κάποιο σημείο λόγο για «κυβέρνηση-συνομοσπονδία προσωπικών δουκάτων, στελεχωμένων με γνώμονα τον νεποτισμό και την ευνοιοκρατία».

    [23] ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ ΣΤΗ ΔΥΤ. ΟΧΘΗ

    Τουλκαρέμ, 25 Μαϊου 2002 (14:47 UTC+2)

    Σε κλοιό βρίσκεται η πόλη Τούλκαρεμ της Δυτικής Οχθης από τις ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες πραγματοποιούν ελέγχους σε σπίτια, μετά το θάνατο ενός ισραηλινού στρατιώτη και τον τραυματισμό άλλων δύο χθες.

    Δεν υπάρχουν αναφορές για νέες συγκρούσεις, ενώ σύμφωνα με ανακοινωθέν του ισραηλινού στρατού, συνελήφθησαν τέσσερις Παλαιστίνιοι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 May 2002 - 18:13:52 UTC