Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [02] Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [03] ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΩΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002
  • [04] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ 35 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [06] ΣΥΝΟΡΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΑ "ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ" ΣΚΟΤΩΣΑΝ 8
  • [07] ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ
  • [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [09] ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 11 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ
  • [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
  • [11] ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
  • [13] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ
  • [14] ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [15] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ
  • [16] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
  • [17] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ
  • [18] ΜΠΟΥΣ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ
  • [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΔΗΜΑΡΑ
  • [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ
  • [21] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
  • [22] ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ
  • [23] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
  • [24] ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ 3 - 1 ΣΕΤ

  • [01] "ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (10:57 UTC+2)

    Δραματικές πολιτικές διαστάσεις έχει προσλάβει για την κυβέρνηση το θέμα του Eυρωστρατού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή». Mε αλλεπάλληλες δημόσιες τοποθετήσεις του, ο πρωθυπουργός έχει αποκλείσει με τόσο κατηγορηματικό τρόπο την αποδοχή του αμερικανοτουρκοβρετανικού σχεδίου περί ρύθμισης των σχέσεων Eυρωστρατού - Tουρκίας, ώστε πλέον του είναι αδύνατον να αποδεχθεί αυτό το κείμενο με τη σημερινή του μορφή. Oμως, οι Aμερικανοί και οι Eυρωπαίοι όχι μόνον αρνούνται πεισματικά να αλλάξουν οποιαδήποτε διατύπωση, αλλά και πιέζουν ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση να το αποδεχθεί ως έχει μέσα στον επόμενο μήνα και δη ώς τη Σύνοδο Kορυφής της E.E. στη Σεβίλλη, η οποία θα γίνει στις 21-22 Iουνίου.

    Oπως διαπιστώνεται από τις συνεχείς δηλώσεις των εκπροσώπων της ισπανικής προεδρίας της E.E., την ανακοίνωση του Στέιτ Nτιπάρτμεντ που κάλεσε «όλα τα μέλη να αποδεχθούν το συντομότερο δυνατόν» το κείμενο της Aγκυρας, τις τοποθετήσεις του Xαβιέ Σολάνα, τα όσα λαμβάνουν χώρα μέσα και έξω από τα συμβούλια υπουργών της E.E. στις Bρυξέλλες, το κλίμα που επικράτησε στο συμβούλιο υπουργών Eξωτερικών του NATO στο Pέικιαβικ κ.λπ., η κατάσταση έχει προσλάβει δυσμενέστατη τροπή.

    O συσχετισμός είναι 1-14 εναντίον μας στην E.E., 1-18 στο NATO και 1-12 στις υποψήφιες προς ένταξη στην E.E. χώρες, με μοναδικό σύμμαχο την Kύπρο! Πραγματικές «πολιτικές Θερμοπύλες»...

    Kίνδυνοι σε Aιγαίο και Kύπρο

    Oι πολλαπλές προσπάθειες εσωτερικής πολιτικής αξιοποίησης του θέματος του Eυρωστρατού (N.Δ. κατά κυβέρνησης αλλά και ενδοπασοκική διαπάλη) δημιουργούν σύγχυση ως προς τη σοβαρότητα του ζητήματος, η οποία από στρατιωτική σκοπιά μπορεί να μην είναι θεαματική, από πολιτική σκοπιά όμως είναι πολύ μεγάλη.

    Tο άρθρο 2 της συμφωνίας της Aγκυρας ορίζει ρητά ότι «σε καμιά περίπτωση και σε καμιά μορφή κρίσης η Eυρωπαϊκή Πολιτική Aσφάλειας και Aμυνας δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον οιουδήποτε συμμάχου», δηλαδή μέλους του NATO που δεν ανήκει στην E.E.

    Eδώ έχουμε μια πρώτη ψυχρολουσία, αφού αυτό το «σε καμιά μορφή κρίσης» αποκλείει εκ προοιμίου τη δυνατότητα ευρωπαϊκής παρέμβασης όχι μόνο σε ενδεχόμενη ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ακόμη και στην ακραία περίπτωση τουρκικής επίθεσης εναντίον της χώρας μας.

    Tα πράγματα, όμως, είναι πολύ χειρότερα από αυτό. Tο άρθρο 12 του κειμένου της Aγκυρας αναφέρει: «Στην ειδική περίπτωση κατά την οποία ένας Eυρωπαίος σύμμαχος μη μέλος της E.E. προβάλλει την ανησυχία του, είτε γιατί η σχεδιαζόμενη αυτόνομη επιχείρηση της E.E. θα διεξαχθεί γεωγραφικά κοντά σε ευρωπαϊκό σύμμαχο μη μέλος της E.E., είτε γιατί, ίσως επηρεάσει τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας του», τότε το Συμβούλιο της E.E. είναι υποχρεωμένο όχι μόνο να προσέλθει σε διαβουλεύσεις με αυτόν τον «νατοϊκό σύμμαχο μη μέλος της E.E.», δηλαδή την Tουρκία στην προκειμένη περίπτωση, αλλά και κατά τη δράση του να λάβει υπόψη του όσα προβλέπει το άρθρο 2.

    Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι πρακτικά αποκλείονται εκ των προτέρων κάθε είδους επιχειρήσεις ή ακόμη και ασκήσεις του Eυρωστρατού στο Aιγαίο και στην Kύπρο, αφού η Aγκυρα θα μπορεί να επικαλείται κατά βούληση τόσο την εγγύτητά τους στο εθνικό της έδαφος (ώστε να προκαλέσει διαβουλεύσεις με την E.E.) όσο και τον «επηρεασμό των εθνικών συμφερόντων ασφαλείας της», ώστε να προβάλει βέτο στην πραγματοποίησή τους.

    Γκρίζες ζώνες

    Xωρίς δόση υπερβολής, λοιπόν, ο σαφέστατος πολιτικός κίνδυνος που διαγράφεται είναι ο χώρος του Aιγαίου και η Kύπρος να μετατραπούν σε «γκρίζες ζώνες» ή και «μαύρες τρύπες» για την E.E., μέσω των διαδικασιών διαβουλεύσεων E.E. - Tουρκίας για τον Eυρωστρατό. Nα παγιωθούν στη συνείδηση των ευρωπαϊκών κρατών ως διαμφισβητούμενες περιοχές, ειδικού καθεστώτος, όπου χάριν της εξυπηρέτησης της γενικότερης πολιτικής της E.E. θα πρέπει να αποφεύγεται κάθε ευρωπαϊκή παρέμβαση - στρατιωτική καταρχήν αλλά σταδιακά ίσως και οποιουδήποτε πολιτικού ή διπλωματικού τύπου, προκειμένου να αποφευχθεί η διατάραξη των σχέσεων E.E. - Tουρκίας, χάριν της Eλλάδας.

    Δεν χρειάζονται βαθυστόχαστες αναλύσεις για αντιληφθεί κανείς τις δραματικές συνέπειες που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη. Eπιπροσθέτως, δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέα και η κραυγαλέα πολιτική υποβάθμιση της Eλλάδας εκ μέρους της E.E.: ενώ η Eλλάδα είναι μέλος της, οι ρυθμίσεις να γίνονται προς όφελος της Tουρκίας, μη μέλους, και επιπλέον οι πιέσεις να ασκούνται επί της Eλλάδας για να τις αποδεχθεί με βλάβη των συμφερόντων της! Aν αυτή δεν είναι αντιμετώπιση μέλους «δεύτερης κατηγορίας», τότε τι είναι;

    Δεν υφίσταται η παραμικρή αμφιβολία ότι υπάρχουν σοβαρότατες κυβερνητικές ευθύνες για τον χειρισμό του θέματος και το πώς φθάσαμε έως εδώ. Θα συνιστούσε όμως επικίνδυνη άγνοια της διεθνούς πραγματικότητας η εντύπωση ότι το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας των παλινδρομήσεων και της ολιγωρίας της κυβέρνησης. Oι δυσκολίες είναι πολύ μεγαλύτερες, οι αιτίες πολύ βαθύτερες.

    O Eυρωστρατός, ο οποίος παρ' ημίν αφέθηκε κάκιστα να υπονοηθεί πως έχει μεταξύ των καθηκόντων του και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της ευρωπαϊκής επικράτειας, από την E.E. ευθύς εξαρχής δημιουργήθηκε ως Δύναμη Tαχείας Aνάπτυξης. Oπως οι Aμερικανοί, δηλαδή, έχουν στρατεύματα που μπορούν να κάνουν πόλεμο στο Aφγανιστάν, στο Iράκ ή στην Kορέα, την ίδια δυνατότητα ήθελαν να αποκτήσουν και οι Eυρωπαίοι.

    Oπως είναι ευνόητο, μια τέτοια δύναμη μπορεί να δράσει συμπληρωματικά, αλλά κυρίως ανταγωνιστικά προς τις HΠA. Γι' αυτό και οι Aμερικανοί αρχικά προσπάθησαν να αποτρέψουν τη δημιουργία αυτής της ευρωπαϊκής Δύναμης Tαχείας Aνάπτυξης. Aπέτυχαν. Στη συνέχεια επεδίωξαν να υποτάξουν επιχειρησιακά τον Eυρωστρατό μέσω του στραγγαλιστικού εναγκαλισμού του με το NATO, μέσω της χρήσης της νατοϊκής υποδομής για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Eυρωστρατού. Aυτό το πέτυχαν πανηγυρικά, οπότε αμέσως μετά πέρασαν στο επόμενο στάδιο υπονόμευσης της ευρωπαϊκής στρατιωτικής χειραφέτησης: Eπεδίωξαν τη μεγαλύτερη δυνατή νατοϊκή συμμετοχή στη λήψη ακόμη και των αποφάσεων για το πού θα διεξάγει επιχειρήσεις ο Eυρωστρατός.

    Aκριβώς στο σημείο αυτό προωθήθηκε από τους Aμερικανούς στο προσκήνιο η Tουρκία. H επιλογή της Oυάσιγκτον δεν ήταν τυχαία.

    Πρώτον, η Tουρκία επί 10-15 χρόνια τουλάχιστον δεν πρόκειται να γίνει μέλος της E.E., επομένως για το προβλεπτό μέλλον η αμερικανική επιρροή στην Aγκυρα θα είναι πολύ ισχυρότερη από τις όποιες ευρωπαϊκές απόπειρες προσέλκυσής της.

    Δεύτερον, η E.E. δεν συγκροτεί τη Δύναμη Tαχείας Aνάπτυξης για να κάνει πόλεμο στην... Iνδονησία. Oι Eυρωπαίοι ηγέτες έχουν στον νου τους το Iράκ, το Iράν, τη Συρία, ίσως τον Kαύκασο ή την Kασπία αργότερα - περιοχές δηλαδή όπου διακυβεύεται η σχετική ενεργειακή αυτονομία της Γηραιάς Hπείρου.

    Kυρίως εκεί σκέπτονται ότι ίσως χρειαστεί να δράσει ο Eυρωστρατός. Στην περιοχή αυτή όμως οι Eυρωπαίοι δεν έχουν καμιά αξιόπιστη φιλική χώρα για να χρησιμεύσει ως βάση στήριξης. H Tουρκία είναι η μοναδική χώρα με την οποία έχουν σχέσεις και την οποία ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν. Γι' αυτό και οι «14» της E.E. και κυρίως οι ηγετικές της δυνάμεις είναι πρόθυμες να κάνουν τώρα παραχωρήσεις προς την Aγκυρα και να ικανοποιήσουν απαιτήσεις τουρκικές που παλαιότερα απέρριπταν.

    Aκριβώς αυτός είναι ο δρόμος που φθάσαμε στο κείμενο της Aγκυρας για τον Eυρωστρατό. H τουρκική ηγεσία, ενισχυμένη τόσο από τις HΠA όσο και από την E.E., οι οποίες εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους, μερίμνησε, όπως είναι ευνόητο, να περάσει και θέσεις που εξυπηρετούν και τα τουρκικά συμφέροντα στο Aιγαίο και στην Kύπρο, με τον τρόπο που προαναφέραμε.

    H εξαιρετική δυσκολία για την ελληνική κυβέρνηση πηγάζει από το γεγονός ότι αυτές οι θέσεις υπέρ της Aγκυρας έχουν ενσωματωθεί στο πλαίσιο της ακανθώδους ρύθμισης των σχέσεων HΠA- E.E. στο θέμα της Eυρωπαϊκής Δύναμης Tαχείας Aνάπτυξης. Eτσι καμιά πλευρά δεν επιθυμεί την παραμικρή τροποποίηση, αφενός γιατί φοβάται μήπως αυτό ανοίξει τον ασκό του Aιόλου της επαναδιαπραγμάτευσης και διατάραξης των συνολικά συμφωνηθέντων και αφετέρου γιατί αλαζονικά θεωρούν την Eλλάδα πολύ ασήμαντη, ώστε για χάρη της να επαναδιατυπωθούν κάποια σημεία μιας σοβαρής συμφωνίας τόσο υψηλού επιπέδου.

    Yπ' αυτό το πρίσμα, θα απαιτηθεί όντως ασυνήθιστα θαρραλέα και ανυποχώρητη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα.

    [02] Η ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ, ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (10:49 UTC+2)

    Το σχέδιο «κινητή τηλεφωνία στα Βαλκάνια» θα επιχειρήσει να «τρέξει» η νέα διοίκηση του ΟΤΕ μέσα στο 2002, για να «αφυπνίσει» τις λιμνάζουσες επενδύσεις στις γειτονικές χώρες και να αναδείξει νέες πηγές εσόδων για τον οργανισμό.

    Οπως επισημαίνει, μιλώντας στο ένθετο «Οικονομία» της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Λευτέρης Αντωνακόπουλος, επενδύσεις που αφορούν εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τοποθετούνται στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, ενώ σε δεύτερη μοίρα μπαίνουν, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, ανοίγματα σε νέες αγορές πέραν αυτών όπου ο ΟΤΕ έχει ήδη παρουσία.

    Στο εσωτερικό... μέτωπο, ο νέος πρόεδρος προωθεί σχέδιο αναδιάρθρωσης του οργανισμού, με στόχο να ξεκαθαρίσουν οι δραστηριότητες του ομίλου σε τρεις-τέσσερις κεντρικούς άξονες (κινητή τηλεφωνία, σταθερή τηλεφωνία, Internet, Multimedia). Ο άξονας της κινητής αναμένεται να αποτελέσει τη «ναυαρχίδα». Μάλιστα «ζωντανό» παραμένει το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για την απόκτηση του 18% των μετοχών της Cosmote, που ενδιαφέρεται να πουλήσει η Telenor. Ξένοι αναλυτές «βλέπουν» αναβάθμιση της Cosmote, εκτιμώντας είτε ότι θα της ανατεθεί το management θυγατρικών εταιρειών κινητής στα Βαλκάνια, είτε ότι θα της μεταβιβαστούν οι εταιρείες αυτές.

    Ο Λ. Αντωνακόπουλος, αν και δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παραπέμπει στα αποτελέσματα της αναδιάρθρωσης, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.

    Σύμφωνα με τον Λ. Αντωνακόπουλο, οι λύσεις που προωθούνται στα βαλκανικά «μέτωπα» είναι:

    *Σερβία: Ο ΟΤΕ ελέγχει το 20% της Telecom Serbia, ενώ το 29% του οργανισμού, ο οποίος δραστηριοποιείται σε σταθερή και κινητή, ελέγχει η Telecom Italia. Ο πρόεδρος του ΟΤΕ θέλει «ξεκάθαρη παρουσία του οργανισμού στη χώρα». Δεν θα απέκλειε το ενδεχόμενο μιας μορφής ανταλλαγής (swap) με την Telecom Italia ή άλλον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό, μέσω του οποίου ο ΟΤΕ θα επικεντρωνόταν στο κομμάτι της κινητής.

    *Βουλγαρία: Στις 10 Ιουνίου, η βουλγαρική κυβέρνηση πουλάει πλειοψηφικό πακέτο του κρατικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού (BTC). Σύμφωνα με τον Λ. Αντωνακόπουλο, ο ΟΤΕ μελετάει τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό. «Εφόσον αποφασιστεί η συμμετοχή, κύριο μέλημά μας θα είναι να ενισχύσουμε τη θέση μας στην αγορά της κινητής», τονίζει ο πρόεδρος του ΟΤΕ. Ο οργανισμός έχει παρουσία στη βουλγαρική αγορά μέσω της θυγατρικής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Globul.

    *Ρουμανία: Επιδίωξη της νέας διοίκησης του ΟΤΕ είναι να αποκτήσει την πλειοψηφία στο μετοχικό κεφάλαιο της Rom Telecom (σήμερα ελέγχει το 35%).

    Ηδη γίνονται διαπραγματεύσεις με τη ρουμανική κυβέρνηση, ώστε να γίνει αύξηση κεφαλαίου, μέσω της οποίας ο ΟΤΕ θα μπορέσει να αυξήσει τη συμμετοχή του. Ο ΟΤΕ προτίθεται να διαθέσει για την αύξηση περίπου 230 εκατ. ευρώ.

    Κατά την επίσκεψη του επιτελείου του ΟΤΕ σε Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη και Λονδίνο, επίμονες ήταν οι ερωτήσεις των αναλυτών σχετικά με την κυβερνητική πρόθεση να εκχωρήσει νέο πακέτο μετοχών του τηλεπικοινωνιακού οργανισμού.

    Ο Λ. Αντωνακόπουλος, υποστήριξε ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην κυβέρνηση, και ότι θα ληφθεί κάθε μέριμνα ώστε να μην πληγεί η μετοχή του οργανισμού.

    [03] ΕΤΟΣ ΤΩΝ ΚΛΩΝΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 2002

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (10:52 UTC+2)

    Ο Eλληνοκύπριος καθηγητής κ. Παν. Zαβό, ο οποίος είναι από τους πρώτους επιστήμονες που παραδέχθηκαν ότι εργάζονται για την ανθρώπινη κλωνοποίηση,. αποκαλύπτει με συνέντευξή του στην «Kαθημερινή» ότι «το 2002 θα είναι έτος των κλωνανθρώπων», προσθέτοντας ένταση στα σενάρια για την εμφάνιση του πρώτου κλωνοποιημένου παιδιού.

    Στην ερώτηση αν παρακολουθεί γυναίκες που εγκυμονούν κλώνους αποφεύγει την ευθεία απάντηση, αλλά διευκρινίζει ότι «από τη σκοπιά των επιστημονικών δυνατοτήτων είμαστε ήδη ικανοί για την κλωνοποίηση του ανθρώπου». Για να σημειώσει στη συνέχεια ότι «η δική μου ομάδα βρίσκεται ήδη σ' αυτόν τον δρόμο».

    Oλα τα στοιχεία οδηγούν στην εκτίμηση ότι η επιστήμη είναι έτοιμη να επιχειρήσει μια κολοσσιαία και παράτολμη τεχνολογική τομή που ανάλογή της, όσον αφορά στο ανθρώπινο είδος, δεν έχει υπάρξει.

    Tο εγχείρημα, που αγγίζει τις απρόσιτες μέχρι τώρα περιοχές της Δημιουργίας, προκαλεί την αντίδραση άλλων επιστημόνων. O καθηγητής κ. Σπ. Σημίτης -αδελφός του πρωθυπουργού- χαρακτηρίζει το γεγονός επιστημονική βαρβαρότητα και προειδοποιεί ότι τυχόν επιτυχία του εγχειρήματος «θα σημάνει το τέλος της ανθρώπινης ελευθερίας και εξέλιξης». «H τεχνολογία αυτή -υπογραμμίζει- θα διαμορφώσει μια κοινωνία υποταγής, σύμφωνα με τα «θέλω» των εκάστοτε κυβερνήσεων».

    [04] ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΡΟΙ 35 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗΝ ΤΑΙΒΑΝ

    Λονδίνο, 26 Μαϊου 2002 (11:14 UTC+2)

    Τις σορούς 35 επιβαινόντων του αεροσκάφους των Κινεζικών Αερογραμμών, που συνετρίβη χθες ενώ πραγματοποιούσε την πτήση από την Ταϊπέι στο Χονγκ Κόνγκ, ανέσυραν μέχρι στιγμής τα σωστικά συνεργεία που ερευνούν την περιοχή του δυστυχήματος, μετέδωσε το Ρόυτερς

    Η εταιρία China Airlines στην οποία ανήκει το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε πολλά προβλήματα στο παρελθόν. Μία σειρά από ατυχήματα στη δεκαετία του 1990, το χειρότερο από τα οποία είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 200 άνθρωποι πριν από τέσσερα χρόνια στο αεροδρόμιο της Ταϊπέϊ, έκαναν την εταιρίοα να θεωρείται ως μία από τις πιο επικίνδυνες στον κόσμο.

    Ο.Κ.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 26 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Η προώθηση της υλοποίησης των στόχων του μνημονίου συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου που υπεγράφη τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα μεταξύ της ΔΕΠΑ και της ιρανικής εταιρίας πετρελαίου NIOC βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στην Τεχεράνη, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Ιράν και οι διμερείς σχέσεις συνεργασίας των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Τσοχατζόπουλου με τον πρόεδρο του Ιράν Μοχάμαντ Χαταμί.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται σταθερά για την προώθηση των ελληνοιρανικών σχέσεων, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής της συμβολής στην ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ευρασίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα αναβαθμισμένη και βελτιωμένη τη σχέση της χώρας του με την Ελλάδα, που επισφραγίσθηκε πρόσφατα στη συνάντηση του στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, η οποία, όπως είπε, έχει τεράστια σημασία για την ιρανική πλευρά, γιατί «για πρώτη φορά θα καταφέρουμε να βγάλουμε αυτές τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, που διαθέτουμε στην ευρωπαϊκή αγορά».

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε και με τον Ιρανό υπουργό Πετρελαίου Ντιντγιόμ-Ναμντάρ Ζανγκουενέι. Όπως δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στη συνάντηση συζητήθηκαν τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να γίνουν για να προωθηθεί το μνημόνιο συνεργασίας που προβλέπει τη δυνατότητα επαρκείς και ανεξάντλητες ποσότητες φυσικού αερίου από το Ιράν και από άλλες χώρες της Κασπίας να μπορούν, μετά από δύο με δυόμισι χρόνια να τροφοδοτούν, μέσω Ελλάδας και Τουρκίας, την ευρωπαϊκή αγορά.

    «Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήσαμε την πραγματοποίηση στο επόμενο διάστημα, τριμερούς διυπουργικής συνάντησης, με συμμετοχή της Ελλάδας του Ιράν και της Τουρκίας σχετικά με την προώθηση του σημαντικού αυτού έργου», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης. Παράλληλα, τόνισε ότι τους επόμενους δύο-τρεις μήνες αναμένεται η επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, με στόχο να συγκεκριμενοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι όροι της συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας πάνω στο θέμα για να επιταχυνθεί η προώθηση της υλοποίησης του έργου.

    Όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο αγωγός υπολογίζεται ότι θα τεθεί έως το 2004 σε πλήρη λειτουργία και για το σκοπό αυτό πρόκειται να δημοπρατηθεί το τμήμα του αγωγού Κομοτηνής-ελληνοτουρκικών συνόρων και από τουρκικής πλευράς από το Καράμπεϊ μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

    Στη συνάντηση των δύο υπουργών συμφωνήθηκε η εξέταση των δυνατοτήτων, όπως και των όρων επενδυτικής συμμετοχής της ΔΕΠΑ σε έργα ανάπτυξης LNG στο Ιράν, καθώς και η προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

    [06] ΣΥΝΟΡΑ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ: ΤΑ "ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΕΝΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ" ΣΚΟΤΩΣΑΝ 8 ΠΑΙΔΙΑ

    Ισλαμαμπάντ, 26 Μαϊου 2002 (20:56 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκαν οκτώ παιδιά σήμερα στο Πακιστάν ενώ τρία ακόμη τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σε χωριό κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    Τα παιδιά ηλικίας από πέντε μέχρι δέκα ετών είχαν βρει το εκρηκτικό υλικό και νομίζοντας ότι πρόκειται για κάποιο θραύσμα άρχισαν να παίζουν με αυτό όταν εξερράγη, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του χωριού Λόβλι που βρίσκεται στα βορειοδυτικά σύνορα του Πακιστάν.

    Ένας από τους επιζώντες, ηλικίας οκτώ ετών νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ενώ τα άλλα δύο παιδιά έχουν διαφύγει του κινδύνου.

    Αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι τα εκρηκτικά ήταν απομεινάρια των αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ στο Τζαβάρ, ένα από τα οχυρά των Ταλιμπάν που βρίσκεται στο Αφγανιστάν περίπου τρία μίλια από το χωριό του Πακιστάν Λόβλι.

    [07] ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 26 Μαϊου 2002 (20:51 UTC+2)

    Εξαντλήθηκαν τα όρια της υπομονής του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχαρί Βατζπαγί ο οποίες προειδοποίησε το Πακιστάν ότι θα λάβει μέτρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε λίγες ώρες μετά τη δεύτερη πυραυλική δοκιμή του Πακιστάν, την οποία η Ινδία χαρακτήρισε "εξαιρετικά προκλητική" για την περίοδο έντασης που διανύουν οι δύο χώρες.

    Σύμφωνα με το BBC, το Πακιστάν ισχυρίζεται ότι οι δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων είναι "υποθέσεις ρουτίνας", αλλά παρ' όλα αυτά αρνήθηκε να υποκύψει στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας και να μην πραγματοποιήσει τις δοκιμές.

    Ο Βατζπαγί απηύθυνε εκκλήσεις στο λαό της Ινδίας να επιδείξει πνεύμα ενότητας "για να αντιμετωπισθεί η τρομοκρατία", όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός της Ινδίας δήλωσε ότι η χώρα του έπρεπε να προβεί σε αντίποινα εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών, αμέσως μετά την επίθεση εναντίον του ινδικού κοινοβουλίου το Δεκέμβριο.

    "Η διεθνής κοινότητα έχει απευθύνει εκκλήσεις στην Ινδία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο Βατζπαγί. "Ομως, όσο η στάση του Πακιστάν συνεχίζει να είναι προκλητική, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβει ότι τα περιθώρια υπομονής της Ινδίας δεν είναι ανεξάντλητα", τόνισε. Οι ηγέτες της διεθνούς κοινότητας προσπαθούν να αποτρέψουν μία διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες που διαθέτουν ένα τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο.

    [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2002 (20:50 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι ο πολιτικός κόσμος δείχνει μια γενικότερη σύμπνοια στα εθνικά θέματα, η οποία όμως δεν αρκεί για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τους νομούς Πέλλας και Ημαθίας.

    Όπως είπε ο κ. Στεφανόπουλος, οι ελληνοτουρκικές διαφορές και το Κυπριακό, που ταλανίζει επί 28 χρόνια την Κύπρο και την Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν εύκολα λύση.

    Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της τελετής για τα αποκαλυπτήρια μνημείου των Ποντίων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε. «Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού υπήρξε και δεν είμαστε μόνο εμείς που το λέμε, το λένε και οι ξένοι. Ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τη γενοκτονία. Δεν τη λησμονούμε, αλλά ίσως δεν τη διδασκόμεθα επαρκώς την ιστορία μας, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή στο μυαλό τις διάφορες φάσεις», σημείωσε.

    Οσον αφορά την πορεία της οικονομίας, ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν μας αρμόζει η τελευταία βαθμίδα των κρατών της Ενωμένης Ευρώπης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, η οποία δεν αναιρείται από την κριτική που ασκούν αυτοί που υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Αλεξάνδρειας και ο δήμαρχος του έδωσε το Χρυσό Κλειδί της Πόλης.

    [09] ΙΠΠΟΠΟΤΑΜΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ 11 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ

    Μπλαντιρ, 26 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Έντεκα άτομα, γυναίκες και παιδιά, βρήκαν τραγικό θάνατο στο Μαλάουι της Αφρικής όταν την ώρα που βρίσκονταν σε κανό δέχτηκαν επίθεση από έναν ιπποπόταμο.

    Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες στη λίμνη Μαλάουι την ώρα που οι επιβάτες επέστρεφαν από το νησί Νουαμβου, που βρίσκεται 40 μίλια από την ακτή, όπου είχαν πάει για να προμηθευτούν με ψάρια τα οποία αγοράζουν από τους ψαράδες που ζουν σε «αυτοσχέδια» χωριά στα νησάκια που βρίσκονται στην τεράστια λίμνη. Εκεί υπάρχει πληθώρα από ιπποπόταμους και κροκόδειλους αλλά σπάνια επιτίθενται στις βάρκες.

    Αυτήν τη φορά όμως 11 άτομα έχασαν τη ζωή τους όταν ένας ιπποπόταμος όρμησε και ανέτρεψε το κανό ενώ τρεις γυναίκες με τα μόλις δύο ετών μωρά τους στην πλάτη κατάφεραν να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή και να σωθούν.

    [10] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (20:46 UTC+2)

    Κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας χαρακτήρισε τους μετανάστες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, προσερχόμενος σε θεατρική παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου, στο θέατρο Ήβη, που παρακολούθησαν δωρεάν χθες εκατοντάδες αλλοδαποί που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Η θεατρική παράσταση δόθηκε μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της εφημερίδας «Τα Νέα» και του Λάκη Λαζόπουλου, με στόχο την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στην Ελληνική κοινωνία.

    «Η Ελλάδα αγκαλιάζει και μεριμνά για όλους όσους εργάζονται και διαβιούν με τιμιότητα σ΄ αυτό τον τόπο. Η Ελλάδα υπήρξε χώρα μεταναστών. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η σχέση μ΄ ένα τόπο δεν είναι σχέση καταγωγής, είναι κυρίως θέμα αγωγής. Αυτούς τους ανθρώπους που ζουν στην πατρίδα μας και επιδιώκουν μια καλύτερη ζωή, η Ελλάδα τους θεωρεί δικά της παιδιά. Οι μετανάστες δεν είναι μόνο μια νέα κοινωνική δύναμη, είναι και μια πολιτισμική συνιστώσα» είπε ο κ. Ρέππας και εγγυήθηκε για την παροχή όλων των εγγυήσεων στους μετανάστες ώστε να ζήσουν στην Ελλάδα με αγάπη και σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση αυτής της χώρας. Είπε ακόμη πως είναι προς το συμφέρον όλων να ενταχθούν οι μετανάστες στην κοινωνία μας με τρόπο ομαλό και αρμονικό, ώστε να συμβάλλουν και εκείνοι από τη δική τους πλευρά, για να κερδίζει η Ελλάδα μια όλο και πιο ισχυρή θέση στον κόσμο.

    «Η κοινωνία μας είναι μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία, που απλώνει χέρι φιλικό, χέρι συνεργασίας και αγάπης, σε όλες τις ζωντανές δυνάμεις, που με νόμιμο και τίμιο τρόπο διεκδικούν μια καλύτερη μοίρα» είπε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Οι μετανάστες είναι ένα κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Τους αγαπούμε, τους αγκαλιάζουμε, θέλουμε και εκείνοι, αυτή την πατρίδα που τους προσφέρει αυτά που τους προσφέρει, να την κάνουν δική τους πατρίδα με αγάπη και σεβασμό, που θα είναι αντάξιος της καλοσύνης που δείχνει η Ελλάδα γι΄ αυτούς».

    [11] ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΝΕΡΟ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Ουάσινγκτον, 26 Μαϊου 2002 (20:44 UTC+2)

    Μπροστά σε μία από τις πιο συγκλονιστικές ανακαλύψεις βρέθηκαν οι επιστήμονες που διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες πάγων Αρη από τα στοιχεία που έφερε στο φως τo ανεπάνδρωτο διαστημικό εξερευνητικό όχημα της ΝΑΣΑ, κάνοντας τους επικεφαλής του προγράμματος να πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

    Σύμφωνα με το BBC, η ανακάλυψη θεωρείται η πιο σημαντική που έχει γίνει μέχρι στιγμής για τον Αρη και κάνει τους επικεφαλής της ΝΑΣΑ αισιόδοξους ότι μπορεί να σταλούν σύντομα και αστροναύτες στον κόκκινο πλανήτη.

    Το φασματόμετρο του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" κατέγραψε ορισμένες μπλε ζώνες κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, γεγονός που σημαίνει ότι εκεί κρύβονται τεράστιες ποσότητες πάγων.

    Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της ΝΑΣΑ θα επισπεύσουν τις διαδικασίες για μία επανδρωμένη αποστολή μέσα στα επόμενα 20 χρόνια.

    Οι λεπτομέρειες των εν λόγω ανακαλύψεων πρόκειται να δημοσιευθούν την ερχόμενη Πέμπτη σε σημαντική αμερικανική επιθεώρηση για την επιστήμη και το Διάστημα.

    Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι εάν λιώσουν οι πάγοι κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, αυτό θα δημιουργήσει ωκεανούς βάθους περίπου 500 μέτρων.

    Η ανακάλυψη πιστεύεται ότι μπορεί να λύσει τα μυστήρια που κρύβονται στον κόκκινο πλανήτη. Εδώ και πολλές δεκαετίες, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι ο Αρης διέθετε νερό στο παρελθόν, αλλά δεν μπορούσαν να καταλάβουν εάν είχε εξαφανισθεί.

    Πλέον, όλα συγκλίνουν στην άποψη, ότι οι επιστήμονες μπορούν να εντοπίσουν τις περιοχές όπου ενδεχομένως υπάρχει ζωή στον κόκκινο πλανήτη.

    Ο ίδιος εξοπλισμός του διαστημικού οχήματος "Οδύσσεια του Αρη" είχε χρησιμοποιηθεί και για την εξερεύνηση της Σελήνης το 1998. Τότε είχε διαπιστωθεί ότι υπάρχει πάγος σε ορισμένες περιοχές των πόλων του φεγγαριού

    [12] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Την Τρίτη θα συνεχιστούν, για τέταρτη μέρα, οι πανελλήνιες εξετάσεις. Οι μαθητές της Β' λυκείου θα διαγωνιστούν στα Αρχαία Ελληνικά και τη Φυσική, μαθήματα κατευθύνσεων, ενώ οι τελειόφοιτοι στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, γενικής παιδείας.

    Χθες, οι μαθητές της Β' λυκείου διαγωνίστηκαν στα μαθήματα των Αρχών Φιλοσοφίας θεωρητική κατεύθυνση, της Χημείας θετική κατεύθυνση και Τεχνολογίας Επικοινωνιών τεχνολογική κατεύθυνση. Οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου εξετάσθηκαν στο μάθημα της Βιολογίας. Ολα τα θέματα χαρακτηρίστηκαν εύκολα.

    [13] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Πυρκαγιά, απο άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, σημειώθηκε τα ξημερώματα σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή της Καλλιθέας, στην Αθήνα.

    Οι πυροσβέστες κατάφεραν να απεγκλωβίσουν σώες από το διαμέρισμα τρεις γυναίκες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πυροσβεστικής οι ζημιές ανέρχονται στα 7.000 ευρώ.

    [14] ΠΕΘΑΝΕ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 26 Μαϊου 2002 (20:42 UTC+2)

    Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Μισέλ Ζομπέρ, δικηγόρος και συγγραφέας που υπηρέτησε ως υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας τα μέσα της δεκαετίας του 1970, την εποχή που πρόεδρος ήταν ο Ζορζ Πομπιντού.

    Ο Ζομπέρ που πέθανε σε ηλικία 80 ετών, υπήρξε στενός συνεργάτης του Πομπιντού για περίπου 10 χρόνια πριν αναλάβει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών το 1973.

    «Μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες της πολιτικής ζωής, που είχε πάντα οδηγό την αγάπη του για τη Γαλλία, την αίσθηση του δικαίου και τη σταθερότητα» χαρακτήρισε τον Μισέλ Ζομπέρ ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου το 1921, ο Ζομπέρ άρχισε την καριέρα του στο γενικό λογιστήριο του κράτους το 1949 και αργότερα εργάστηκε σε άλλα υπουργεία συμπεριλαμβανομένων και το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας. Από το 1981 ως το 1983 υπήρξε υπουργός Εμπορίου, υπό την προεδρία του Φρανσουά Μιτεράν.

    Έγραψε επίσης διάφορα βιβλία από τα οποία ξεχώρισαν το Memories and future και το Open letter to political women.

    [15] ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΕΠΕΜΨΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    «Από τον ιστορικό χώρο των Κορυσχάδων, και πίσω από έναν κατ' επίφαση ενωτικό λόγο, ο κ. Σημίτης εξέπεμψε και πάλι σήμερα μηνύματα διχασμού και μισαλλοδοξίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Αν και γνωρίζει το τι διακυβεύεται, ο κ. Σημίτης απέδειξε ότι διαστρεβλώνει σκοπίμως την Ιστορία, προκειμένου να αντλήσει συμπεράσματα χρήσιμα όχι βεβαίως για τον τόπο, αλλά για τις μικροκομματικές του επιδιώξεις», υπογράμμισε.

    [16] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι με την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης από τον Αντρέα Παπανδρέου ολοκληρώθηκε η Δημοκρατία στον τόπο μας, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο δήμο Κορυσχάδων.

    «Τότε αναγνωρίσθηκε η Εθνική Αντίσταση και δικαιώθηκαν οι αγωνιστές μας. Τότε αναδύθηκε στο προσκήνιο του δημόσιου βίου (κοινωνικού και οικονομικού) το άλλο μισό του πληθυσμού που βρισκόταν επί δεκαετίες πίσω από την πλευρά του λόφου. Τότε, πραγματικά, ο δημοκρατικός λαός βροντοφώναξε: Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», επισήμανε.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο τιμόνι της διακυβέρνησης για 17 χρόνια γιατί απέδειξε πως γνωρίζει να κυβερνά με το λογισμό, αλλά και με το όνειρο, αλλά και πως μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στις συμπληγάδες της σύγχρονης εποχής.

    Όπως επισήμανε, το ΠΑΣΟΚ προέρχεται από γνήσιες δημοκρατικές και προοδευτικές ρίζες. «Διότι η μεγάλη δημοκρατική παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνδέεται άρρηκτα με τους νέους της ΕΔΗΝ και με τους Λαμπράκηδες. Διότι προήλθε από τη γενιά του 114. Και διότι τα παιδιά της Αλλαγής του '81 ωρίμασαν και γνωρίζουν πώς να πολιτεύονται σήμερα για να μην βουλιάξουν μέσα στον αμοραλισμό, τον κυνισμό, την κατ' επάγγελμα μεμψιμοιρία, την ισοπεδωτική λογική και το μηδενισμό των πάντων που χαρακτηρίζουν τους πολιτικούς αντιπάλους μας της συντηρητικής Δεξιάς», συμπλήρωσε.

    «Επειδή και αυτογνωσία διαθέτουμε και ισχυρή τη μνήμη ενάντια στη λήθη διατηρούμε, προχωρούμε με τόλμη και αποφασιστικότητα στο δρόμο που έχουμε χαράξει. Στο δρόμο που κατοχυρώνει την εθνική και ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας στον 21ο αιώνα», κατέληξε.

    [17] ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 26 Μαϊου 2002 (20:09 UTC+2)

    Τις επόμενες μέρες η ΠΑΕ Ηρακλής θα ανακοινώσει το όνομα του νέου προπονητή, μετά τη λύση της συνεργασίας με τον Αγγελο Αναστασιάδη. Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και οι συνεργάτες του συνεχίζουν τις επαφές με τεχνικούς, ξένους και έλληνες.

    Πιθανότατα πάντως ο νέος προπονητής θα προέρχεται από το εξωτερικό καθώς τα τελευταία χρόνια οι Γιάννης Κυράστας και Αγγελος Αναστασιάδης, δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν τους στόχους της ομάδας. Ενα από τα ονόματα που απασχολεί τον Ηρακλή είναι αυτό του Γιόζεφ Χόβανεβιτς, ωστόσο δύσκολα θα επέλθει συμφωνία με τον 42χρονο τσέχο.

    Από την Ελλάδα ο Σπύρος Λιβαθηνός συνεχίζει να περιμένει την απάντηση του μεγαλομετόχου, Ευάγγελου Μυτιληναίου. Οι πιθανότητες όμως να συμφωνήσει με τους κυανόλευκους είναι ελάχιστες.

    [18] ΜΠΟΥΣ: ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ - Ο ΑΡΑΦΑΤ ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ

    Παρίσι, 26 Μαϊου 2002 (20:06 UTC+2)

    Μέτρα κατά της δράσης των παραστρατιωτικών οργανώσεων ζήτησε να λάβει από τον πρόεδρο του Πακιστάν Περβέζ Μουσάραφ, ο Αμερικάνος πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους από το Παρίσι όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Ευρώπη, απηύθυνε έκκληση στον Πακιστανό να αναλάβει δράση προκειμένου να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    Επιπλέον, έθεσε θέμα ικανότητας σε ό,τι αφορά την ηγεσία του Γιάσερ Αραφάτ και δήλωσε ότι διεξάγεται εξονυχιστική έρευνα για τον Παλαιστίνιο ηγέτη.

    Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο θα σταλούν στην περιοχή μέσα στην εβδομάδα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

    «Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί από τον αραβικό κόσμο συνεργάζονται μαζί μας ώστε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους δίπλα στο εβραϊκό», δήλωσε ο Μπους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    [19] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΔΗΜΑΡΑ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (19:53 UTC+2)

    Με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Κώστα Λαλιώτη θα συναντηθεί αύριο ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

    [20] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ Ο Μ. ΓΙΛΜΑΖ

    Αγκυρα, 26 Μαϊου 2002 (19:49 UTC+2)

    Υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και ηγέτης του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας Μεσούτ Γιλμάζ, μιλώντας χθες σε ημερίδα που οργάνωσε στην Αγκυρα το ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, με θέμα της τουρκοευρωπαϊκές σχέσεις.

    «Είναι γνωστό πού μπορούμε και πού δεν μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Υπό το φως των θέσεων αυτών, πρέπει να είμαστε όσο είναι δυνατόν διαλλακτικοί και υπέρ της επίλυσης του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Γιλμάζ.

    Τόνισε, δε, ότι για να ενταχθεί στην ΕΕ η Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε με τις συμφωνίες του 1960, απαιτείται έγκριση της Ελλάδας και της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ι «η ένταξη της Νότιας Κύπρου στην ΕΕ, θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

    [21] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΠΡΟΣΑΡΑΞΕ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Aθήνα, 26 Μαϊου 2002 (19:38 UTC+2)

    Ένα εκατομμύριο πεντακόσιες εξήντα τέσσερις χιλιάδες εκατό πακέτα λαθραία τσιγάρα εντοπίστηκαν μέσα στα τέσσερα φορτηγά οχήματα που βρισκόταν στο φορτηγό πλοίο υπό σημαία Βολιβίας, το οποίο την περασμένη Τετάρτη προσάραξε στην θαλάσσια περιοχή Βαθύ Θάσου. Οι αναλογούντες δασμοί των τσιγάρων που εντοπίστηκαν ανέρχονται στο ποσό των 3.504.944,46 ευρώ.

    Ο ουκρανός πλοίαρχος και τα πέντε μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου, που συνελήφθησαν χθες το βράδυ από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Καβάλας, θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας με την αυτόφωρη διαδικασία.

    Ο μεν πλοίαρχος κατηγορείται για λαθρεμπορία, παράνομη είσοδο στη χώρα, πρόκληση ναυαγίου και πλαστογραφία ενώ οι υπόλοιποι συλληφθέντες για λαθρεμπορία και για παράνομη είσοδο στη χώρα.

    [22] ΑΚΥΒΕΡΝΗΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΤΑΧΥΠΛΟΟ ΣΚΑΦΟΣ - ΣΩΟΙ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (19:35 UTC+2)

    Ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης έμεινε χθες το βράδυ στη θαλάσσια περιοχή "Ακρα Παναγιά " στο κόλπο Επιδαύρου το ταχύπλοο σκάφος "Στράτος", με δύο επιβάτες.

    Αμέσως με μέριμνα της λιμενικής αρχής Αρχαίας Επιδαύρου απέπλευσε προς παροχή βοήθειας σκάφος που ρυμούλκησε με ασφάλεια το ταχύπλοο στο λιμάνι. Οι δύο επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

    [23] Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ

    Παρίσι, 26 Μαϊου 2002 (19:34 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έφτασε στο Παρίσι όπου θα έχει συνομιλίες με το Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ.

    Ο Μπους θα παραμείνει στη γαλλική πρωτεύουσα δύο ημέρες στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ευρώπη. Κατά τη συνάντηση των δύο προέδρων θα συζητηθούν θέματα σχετικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα της τρομοκρατίας, τις σχέσεις Ινδίας -Πακιστάν και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    Η γαλλική αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή, για να μην επισκιαστεί η επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη Γαλλία από σειρά διαδηλώσεων.

    Νωρίτερα, σύμφωνα με το BBC, ο πρόεδρος Μπους και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλαντίμρ Πούτιν, είχαν επισκεφθεί την Αγία Πετρούπολη, όπου κατέθεσαν στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα, κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Οι δύο ηγέτες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις που τους υπέβαλαν φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο Μπους έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου ομολόγου του που κατανοεί, όπως είπε, ότι η ελευθερία θα ενισχύσει το μέλλον της χώρας του και πρόσθεσε πως η μεγάλη πλειοψηφία του αμερικανικού λαού είναι ευχαριστημένη για τη νέα εποχή που άρχισε στις σχέσεις των δύο χωρών αλλά και γιατί οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι σύμμαχοι στη διεθνή εκστρατεία κατά της τρομοκρατίας.

    [24] ΒΟΛΕΪ ΕΦΗΒΩΝ: ΕΛΛΑΔΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ 3 - 1 ΣΕΤ

    Αθήνα, 26 Μαϊου 2002 (19:20 UTC+2)

    Παρά τη νίκη επί της Ελβετίας, η εθνική μας ομάδα βόλεϊ των εφήβων δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επικράτησε σήμερα επί των ελβετών με 3 - 1 σετ (25-21, 23-25, 25-15, 25-20), στο πλαίσιο του 3ου προκριματικού ομίλου, ωστόσο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Πάντως παρά τον αποκλεισμό στους κόλπους της εθνικής ομάδας υπάρχει ικανοποίηση για την παρουσία στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 26 May 2002 - 18:13:54 UTC