Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ
  • [03] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΗΟΨΙΕΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ
  • [04] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ
  • [06] ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: "ΑΝΕΝΤΙΜΟΙ" ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ
  • [07] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ
  • [08] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [09] Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΕΜΠΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ ΠΡΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ
  • [11] ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ
  • [12] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
  • [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • [14] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ
  • [15] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
  • [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [18] ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
  • [19] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΖΗΤΑ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν.
  • [20] ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [21] ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ
  • [22] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ
  • [23] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ - ΝΤΕΡΒΙΣ
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2002 (11:57 UTC+2)

    Σαρανταπέντε λεπτά κράτησε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, τον οποίο ενημέρωσε για τα εθνικά μας θέματα. Μετά τη συνάντηση κ.Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση του πρωθυπουργού γιατί πάντα πίστευα και πιστεύω στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης, στην ανάγκη χάραξης ενιαίας εθνικής στρατηγικής. Γι αυτό άλλωστε παγίως προτείνουμε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Δυστυχώς, η κυβέρνηση μετά την πολύχρονη στείρα άρνησή της τώρα καθυστερεί να φέρει το θέμα στη Βουλή, παρά τη συνταγματική της υποχρέωση. Θέλω ακόμη να επισημάνω ότι δεν γίνεται η εθνική συνεννόηση όταν την επικαλείται ο πρωθυπουργός, μόνο όταν λανθασμένοι χειρισμοί του οδηγούν τα εθνικά θέματα σε σοβαρές δυσκολίες".

    "Οι θέσεις μας είναι σαφείς και σταθερές: Στο Κυπριακό η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στο πρώτο κύμα της διεύρυνσης στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας την Άνοιξη του 2003. Στο ζήτημα του ευρωστρατού η ολιγωρία της κυβέρνησης -και ίσως μεταχειρίζομαι και επιεική έκφραση- οδήγησε στο κείμενο της Άγκυρας. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι και σαφείς και μη αμφισβητήσιμες. Εμείς αυτά τα επισημαίνουμε εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Εστω και τώρα η κυβέρνηση δείχνει να υιοθετεί αυτή την άποψη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κείμενο της Αγκυρας δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Οι θέσεις μας, λοιπόν, είναι δεδομένες και αυτές θα συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε με σταθερότητα και με συνέπεια. Τέλος, τόνισα στον πρωθυπουργό ότι δεν αρκεί να συζητούμε περιστασιακά ή συγκυριακά τα μεγάλα θέματα, γιατί είναι ανάγκη και μάλιστα επείγουσα ανάγκη να επανεκτιμήσουμε, να επανεξετάσουμε σε βάθος καίριες πτυχές της εξωτερικής πολιτικής".

    [02] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΩΝ

    Μόσχα, 24 Μαϊου 2002 (13:42 UTC+2)

    Συμφωνία για τον περιορισμό των πυρηνικών οπλοστασίων που διαθέτουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία κατά 2/3 υπογράφουν την Παρασκευή οι Πρόεδροι των δύο χωρών Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αμερικανός ηγέτης δήλωσε ότι με τη συμφωνία αυτή τελειώνει η «κληρονομιά» του Ψυχρού Πολέμου, οι επικριτές της συμφωνίας λένε ότι πολλές πυρηνικές κεφαλές δεν πρόκειται να καταστραφούν αλλά θα αποθηκευθούν.

    Η ιστορική συνθήκη ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία προβλέπει τη μείωση των στρατηγικών πυρηνικών οπλοστασίων των δύο χωρών σε 1.700 έως 2.200 κεφαλές από 6.000 που είναι σήμερα. Η μείωση θα γίνει σταδιακά έως το 2012. Οι κύριοι Πούτιν και Μπους θα υπογράψουν επίσης διακήρυξη για τη «νέα στρατηγική σύμπραξη» των δύο χωρών αν και υπάρχουν ακόμα ορισμένες διαφωνίες σε σειρά θεμάτων, όπως η υποστήριξη της Μόσχας στο πρόγραμμα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων του Ιράν.

    Ενα ακόμα σημείο τριβής στις σχέσεις της Ουάσινγκτον και της Μόσχας αφορά στην πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εισαγωγές ρωσικών αγαθών, όπως τα χαλυβουργικά προϊόντα και τα κοτόπουλα.

    [03] ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΝΗΟΨΙΕΣ ΣΕ ΠΛΟΙΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2002 (12:52 UTC+2)

    Επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση να τους παραχωρήσει το δικαίωμα της εκτέλεσης νηοψίας στα χωρικά ύδατα της χώρας σε κάθε σκάφος που κρίνεται ύποπτο για ενέργειες τρομοκρατικής φύσης.

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, πράγματι, υποβάλει σχετικό αίτημα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από την πλευρά μας συνεχίζουμε την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος σε συνάρτηση με την εσωτερική συνταγματική τάξη της χώρας, την άσκηση των εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου», τονίζει στη δήλωσή του ο κ. Μπεγλίτης.

    [04] ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΜΣΦΕΛΛΝΤ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαϊου 2002 (14:25 UTC+2)

    Τη θέση της Ελλάδας ότι η λειτουργία του ευρωστρατού θα προχωρήσει απρόσκοπτα και χωρίς την υιοθέτηση του κειμένου της Άγκυρας, μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη συνάντησή τους στο Πεντάγωνο.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ, παρουσίασε στον κ. Ράμσφελντ τις ελληνικές ενστάσεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας για τον ευρωστρατό, ενώ αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ισπανική Προεδρεία για την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης.

    Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά την επίσκεψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο, ενώ οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη συνεργασία των δυο χωρών για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, ενώ το Σαββατοκύριακο ο υπουργός θα μεταβεί στο Αμχερστ της Μασαχουσέτης, όπου θα ανακηρυχτεί επίτιμος διδάκτωρ του κολεγίου, από το οποίο αποφοίτησε.

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΕ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΟΙ ΝΕΟΤΕΡΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ"

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2002 (21:04 UTC+2)

    Στους κινδύνους που διατρέχει στην κατεχόμενη Κύπρο η πολιτιστική της κληρονομιά, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης κηρύσσοντας την έναρξη της διημερίδας που άρχισε σήμερα στο υπουργείο Πολιτισμού με θέμα: "Οι νεότερες ανασκαφές στην Κύπρο".

    Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια οι τουρκικές κατοχικές αρχές, παρέδωσαν στα χέρια ασυνείδητων αρχαιοκαπήλων τους καλλιτεχνικούς θησαυρούς του κυπριακού ελληνισμού. "Η Βουλή των Ελλήνων, αποσκοπώντας στην υποστήριξη της επίμοχθης και πολύπλευρης προσπάθειας της Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει τη διεθνή κοινή γνώμη για τη σημαντική αυτή πτυχή του κυπριακού προβλήματος, συνεργάστηκε μαζί της για την έκδοση του Λευκώματος: "Κύπρος. Η λεηλασία ενός πολιτισμού", το οποίο μεταφράστηκε στην αγγλική, γαλλική, ισπανική και πρόσφατα στη ρωσική γλώσσα", τόνισε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη σημασία της διημερίδας, λέγοντας ότι "πέρα από την αμοιβαία επαφή και ενημέρωση και την ανάπτυξη στενότερων σχέσεων ανάμεσα στους Ελληνες και τους Κύπριους αρχαιολόγους, τέτοιου είδους συναντήσεις υπηρετούν την ανάγκη της επιστημονικής προσέγγισης της κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς και ως εκ τούτου την εναργή κατάδειξη της πολιτιστικής σχέσης και της συνέχειας του ελληνισμού, στο σύνολό του, αφού ο κυπριακός πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της συνολικής ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς".

    Κλείνοντας ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι το παρόν και το μέλλον του ελληνισμού είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον τρόπο που διαχειρίζονται η ελληνική Πολιτεία και η ελληνική κοινωνία τη σχέση τους με τον πολιτισμό.

    [06] ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ: "ΑΝΕΝΤΙΜΟΙ" ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ ΤΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

    Καρδίτσα, 24 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    «Ανέντιμους» χαρακτήρισε τους υπεύθυνους για τη διαρροή της εισήγησής του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, προσθέτοντας ότι η δημοσίευση τέτοιων πληροφοριών δημιουργεί πρόσθετα κοινωνικά προβλήματα. «Τα έχω με αυτούς που έχουν κάνει τη διαρροή», συμπλήρωσε.

    Μιλώντας από την Καρδίτσα σε δημοσιογράφους, ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι το κείμενο που διέρρευσε δεν ήταν έκθεση, αλλά εισήγηση προς την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, που διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Ο κ. Παπαζάχος υπογράμμισε ότι οι σεισμολόγοι έχουν καλές σχέσεις μεταξύ τους, αλλά υπάρχουν δυο-τρεις που τους εκμεταλλεύονται τα ΜΜΕ.

    Τόνισε, δε, ότι στόχος του είναι η λύση του προβλήματος της αντισεισμικής προστασίας, προσθέτοντας ότι δεν έχει επωφεληθεί από τα κοινοτικά κονδύλια για τους σεισμολόγους.

    [07] ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2002 (20:56 UTC+2)

    Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού του Δήμου Αμπελοκήπων θα τελέσει την Κυριακή ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης.

    Στο Μουσείο, με την ευκαιρία των εγκαινίων, θα λειτουργήσει έκθεση του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Αμπελοκήπων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και τα προσφυγικά σωματεία του Δήμου, υπό την αιγίδα του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα τελεστεί τρισάγιο, θα γίνει κατάθεση στεφάνων και θα μιλήσει ο κ. Μαγκριώτης.

    Η εκδήλωση περιλαμβάνει ακόμη παραδοσιακούς χορούς από συγκροτήματα της περιοχής, καθώς επίσης και θεατρική παράσταση από παιδιά των σχολείων ΛΙΝΓΒΑ από τη Μαριούπολη της Ουκρανίας, τα οποία φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη.

    [08] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΡΑ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Σκόπια, 24 Μαϊου 2002 (20:56 UTC+2)

    Για πέμπτη κατά σειρά ημέρα συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες υπηρεσίες της ΠΓΔΜ. Και σήμερα δεν λειτούργησαν σχολεία, υγειονομικές υπηρεσίες και δικαστήρια, ενώ οργανώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις. Κατά τις μεσημβρινές ώρες αποκλείστηκαν δρόμοι μέσα και έξω από τα Σκόπια.

    Το βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι να καθοριστεί ο κατώτερος μισθός. Όπως ανακοινώθηκε η απεργία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες.

    [09] Η ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΠΕΜΠΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ

    Λονδίνο, 24 Μαϊου 2002 (20:53 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Φιλανδίας αποφάσισε την κατασκευή του πέμπτου πυρηνικού αντιδραστήρα της σε μία προσπάθεια να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

    Όπως μετέδωσε το BBC, το Κοινοβούλιο της χώρας με 107 ψήφους υπέρ και 92 κατά επικύρωσε την απόφαση κατασκευής του αντιδραστήρα.

    Το κόμμα των Πρασίνων απείλησε να αποσυρθεί από τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά ο πρωθυπουργός της χώρας Πααβο Λιπόνεν δήλωσε ότι δεν έχει ανάγκη το κόμμα αυτό η κυβέρνησή του για να παραμείνει στην εξουσία.

    Οι υποστηρικτές της απόφασης ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό θα μειωθεί η εξάρτηση της Φιλανδίας από την Ρωσία η οποία παράσχει στην χώρα το 70% των ενεργειακών της αναγκών.

    Σημειώνεται ότι στην Φιλανδία υπάρχουν σήμερα τέσσερις πυρηνικοί αντιδραστήρες σε δυο πυρηνικά εργοστάσια με υψηλά επίπεδα ασφαλείας.

    O.K.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΖΑΧΟΥΔΑΝΗ ΠΡΟΣ ΚΟΝΤΟΜΗΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2002 (20:51 UTC+2)

    Η άτυπη κόντρα μεταξύ Κοντομηνά και Ζαχουδάνη καλά κρατεί. Λίγο μετά την απάντηση του κ. Κοντομηνά ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, κ. Ζαχουδάνης απάντησε στον προκάτοχό του. Την ίδια στιγμή οι οπαδοί του Αρη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.

    Ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Γιάννης Ζαχουδάνης έκανε σήμερα την παρακάτω δήλωση: «Με ικανοποίηση διαπίστωσα ο κ. Κοντομηνάς αποδέχθηκε την πρόταση που του υπέβαλα σήμερα το πρωί για την εκχώρηση του υπολοίπου τιμήματος για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ- προς τον Α.Σ. Αρης.

    Αναλαμβάνω δε την υποχρέωση να καταβάλλω το ποσό αυτό στον Ερασιτέχνη Αρη τις ημερομηνίες όπως ορίζονται στο συμφωνητικό με τον κ. Κοντομηνά ή και νωρίτερα. Κι' αυτό διότι έχω τις δυνατότητες να κάνω την ομάδα του Αρη μεγάλη, αφετέρου δε πιστεύω ότι η συνεργασία με τον Α.Σ. θα αποβεί σε όφελος την κοινής προσπάθειας που πρέπει όλοι να καταβάλουμε για μια μεγαλειώδη πορεία της ομάδας μαζί με τη βοήθεια όλων των φιλάθλων.

    Επίσης δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα τακτοποιηθούν όλα τα ανακύπτοντα προβλήματα, γεγονός που καθιστά άνευ ουσιαστικής σημασίας τις κάθε είδους νομικές ενέργειες του κ. Κοντομηνά.

    Πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι ο Αρης μπορεί να πάει ψηλά μόνο όταν είναι ενωμένος σα μια γροθιά κι εφόσον συμβαίνει αυτό, τότε θα έχει όλα τα εχέγγυα να πάρει τη θέση που του αξίζει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου».

    [11] ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΒΑΣΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Σημαντική θεσμική επιλογή με στόχο την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση της τοπικής ή και περιφερειακής ανάπτυξης χαρακτήρισε την υποστήριξη των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο Γενικός Διευθυντής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοτικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

    Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι η σύσταση δημοτικών επιχειρήσεων χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από τους ΟΤΑ αρχικά ως μέσο για την επιδίωξη στόχων και βελτίωσης των δημοτικών υπηρεσιών.

    Επισήμανε ότι η λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης ως νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, απαλλαγμένου από τις δεσμεύσεις και τις αγκυλώσεις του δημοσίου, φάνταζε σαν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό εργαλείο για τις δημοτικές αρχές, η σημασία του οποίου ενισχυόταν όσο περισσότερες γινόταν οι δεσμεύσεις του δημοσίου.

    Ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελούν ένα βασικό εργαλείο στην άσκηση πολιτικής των Δήμων, καθώς παρέχουν τη δυνατότητα εφαρμογής ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία τους, χωρίς παράλληλα να εμφανίζεται κίνδυνος αυτονόμησης από τις επιλογές του ιδρυτικού φορέα, δηλαδή του Δήμου.

    Αναφερόμενος στις δραστηριότητες των δημοτικών επιχειρήσεων, σημείωσε ότι στην πρώτη εφαρμογή, σύμφωνα με το πνεύμα του νομοθέτη, έπρεπε να εντάσσονται τουλάχιστον σε έναν από τους τρεις γενικούς σκοπούς, που όριζε ο νόμος:

    - Την εκτέλεση έργων που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού και την οικονομική εκμετάλλευση των έργων αυτών

    - Την παραγωγή αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών που έχουν σκοπό την εξυπηρέτηση του κοινού

    - Την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που έχουν σκοπό την πραγματοποίηση εσόδων

    Οπως τόνισε, από το σημείο αυτό άρχισε να εμφανίζεται και η ανάγκη κάποιων ερμηνειών, ενώ οι γνωμοδοτήσεις διαδέχονταν η μία την άλλη.

    Επισήμανε ότι οι δημοτικές επιχειρήσεις στην πρώτη τους εφαρμογή και μορφή από τη δεκαετία του 1980 προικίσθηκαν με προνόμια, ατέλειες και φοροαπαλλαγές και εν μέσω ερμηνειών και γνωμοδοτήσεων άρχισαν να προσφέρουν έργο.

    Στη δεκαεπτάχρονη όμως πορεία τους, σημείωσε, επήλθαν καθοριστικές μεταβολές στην ισχύουσα νομοθεσία, όπως είναι η κατάργηση ατελειών, η κατάργηση φορολογικών απαλλαγών, ο έλεγχος των προσλήψεων, οι οποίες καθιστούν αναγκαία την εκ νέου συζήτηση και διαπραγμάτευση, γι αυτό θεωρώ πολύ σημαντικό γεγονός την έναρξη αυτού του προβληματισμού.

    Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν περισσότερες από 1.100 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 80% είναι αμιγείς δημοτικές επιχειρήσεις και το υπόλοιπο 20% ΔΕΥΑ και Αναπτυξιακές Εταιρείες.

    Οσον αφορά τη σημερινή τους μορφή τόνισε ότι έχει τα εξής χαρακτηριστικά: το αντικείμενο τους σχεδόν ταυτίζεται με τις αρμοδιότητες που αναθέτει η νομοθεσία στους ΟΤΑ, έχει περιορισθεί σημαντικά ο ιδιωτικός χαρακτήρας και η δραστηριότητά τους όλο και περισσότερο περιορίζεται στην παροχή υπηρεσιών.

    [12] ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου παραμένει σταθερή και η ουρολοίμωξη την οποία παρουσίασε προ διημέρου εξελίσσεται ικανοποιητικά κάτω από ειδική αγωγή.

    Αυτό αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε σήμερα από την πανεπιστημιακή κλινική εντατικής θεραπείας του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου "Ευαγγελισμός", στην οποία ο Μακαριότατος συνεχίζει να νοσηλεύεται για 14η ημέρα.

    [13] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΡΙΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

    Ρόδος, 24 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Την ανάγκη υποδομών για τον τουρισμό, κυρίως στις ακριτικές περιοχές, επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επισκέφτηκε τα έργα του λιμένα Ακαντιάς στη Ρόδο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στα Δωδεκάνησα.

    Ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι τα έργα στο λιμάνι της Ρόδου δεν έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και ότι μόνο πέρσι χάθηκαν 85.000 επισκέπτες στο νησί.

    "Ο Τουρισμός αποτελεί βασικό μοχλό για την περιφερειακή ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη συνιστά την καλύτερη θωράκιση, ειδικά για την ακριτική Ελλάδα.

    Ο Τουρισμός όμως χρειάζεται υποδομές. Και αν μιλάμε για τα νησιά μας, υποδομές κυρίως σημαίνει λιμάνια. Είναι απαράδεκτο ότι, εδώ και 40 χρόνια αφότου ξεκίνησε, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί το καινούργιο λιμάνι της Ακαντιάς στη Ρόδο, έτσι ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του νησιού και οι απαιτήσεις των επισκεπτών. Μόνο πέρυσι χάθηκαν για τη Ρόδο 85.000 επισκέπτες από κρουαζιερόπλοια.

    Στην εποχή μας, είναι βέβαιο ότι αντιμετωπίζουμε τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να εθελοτυφλούμε. Στη γειτονική Τουρκία κατασκευάζεται κάθε χρόνο και μια μαρίνα. Στη Ρόδο, η μοναδική μαρίνα, ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Τα λέω αυτά γιατί είναι σαφές ότι με τους ρυθμούς της Κυβέρνησης Σημίτη δεν κερδίζεται η νέα εποχή. Χρειάζονται άλλοι ρυθμοί και υψηλή αποτελεσματικότητα. Ουσιαστικά, χρειάζεται μια νέα Κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά.

    [14] ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΡΟΔΟ

    Ρόδος, 24 Μαϊου 2002 (20:41 UTC+2)

    Κατηγορίες κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε από τη νομαρχία της Ρόδου, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο περιοδείας του στα Δωδεκάνησα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής, υποστηρίζοντας ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι κατεξοχήν πολιτικό και ότι η κυβέρνηση δεν έχει όραμα, πρόγραμμα και στόχους.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος της ΝΔ είναι η επανίδρυση του κράτους, η επίτευξη άλματος ποιότητας και αποτελέσματος, με την αξιοποίηση όλων των δυνάμεων της χώρας, και προσώπων από όποιον χώρο και αν προέρχονται, καθώς και η ισχυρή κοινωνία. Συμπέρανε ότι η κυβέρνηση διαθέτει τεράστια ποσά, τα οποία ωστόσο δεν αξιοποιεί ορθολογικά, αναφέροντας ως παράδειγμα τους πόρους του Γ' ΚΠΣ και των ΠΕΠ, λέγοντας ότι μπορούν να διασφαλίσουν ανάπτυξη, αλλά δεν προχωρούν.

    Ο πρόεδρος της ΝΔ, υποστήριξε ότι επικρατεί η νοοτροπία "κυβερνούν αυτοί αλλά φταίνε οι άλλοι" και έκανε λόγο για καθεστωτική αντίληψη που καθηλώνει τη χώρα στο χθες, καθώς επίσης για διαφθορά και διαπλοκή.

    Ολόκληρη η ομιλία του κ. Καραμανλή έχει ως εξής:

    "Το γεγονός ότι επιλέγουμε να βρεθούμε εδώ στο Μέγαρο της Αυτοδιοίκησης δείχνει την σημασία που αποδίδουμε στις ενεργές δυνάμεις αυτής της χώρας και στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης. Θα μου επιτρέψετε να σας παρουσιάσω μία σειρά από σκέψεις, με την ευκαιρία της σημερινής μας συνάντησης.

    Αγαπητοί φίλοι

    Όλοι οι πολίτες στην χώρα μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν σήμερα ότι η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη για τη χώρα και για την κοινωνία μας. Τα εθνικά μας ζητήματα βρίσκονται σε μία ουσιαστικής σημασίας καμπή, που γίνεται ακόμη δυσκολότερη εξαιτίας λανθασμένων χειρισμών και παραλείψεων της Kυβέρνησης. Αλλά και εξαιτίας μικροκομματικών σκοπιμοτήτων εκείνων που τη συγκροτούν. Τα προβλήματα της καθημερινότητας διαιωνίζονται ανεπίλυτα και συσσωρεύονται σε αδιέξοδα, γιατί δεν υπάρχει ούτε σχέδιο, ούτε στόχευση για την αντιμετώπισή τους. Η οικονομία της χώρας δεν μπορεί να βρει τους ρυθμούς που επιβάλλει η νέα εποχή, γιατί η Kυβέρνηση δεν μπορεί, δεν θέλει, δεν τολμά να πάρει τις αποφάσεις που χρειάζονται. Είναι φανερό ότι το κράτος παραλύει κάτω από το βάρος μικρών και μεγάλων συμφερόντων. Έγινε στην ουσία το κράτος, η Κεντρική Διοίκηση συνώνυμη με την ασυδοσία, τη διαφθορά, την αδιαφάνεια και την ατιμωρησία.

    Σκεφθείτε απλώς ότι, από τις εκλογές έως σήμερα, δηλαδή περισσότερο από δύο χρόνια, η Κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει καμιά σοβαρή απόφαση για τα προβλήματα του τόπου. Δεν ανταποκρίθηκε σε καμμία σχεδόν από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Δεν υλοποίησε καμμία από τις διαρθρωτικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει. Και εκτιμώ πως φαίνεται καθαρά πια ότι η Κυβέρνηση αυτή δεν μπορεί να δώσει λύσεις στις εκκρεμότητες που έχει η ίδια μεταφέρει από το παρελθόν. Δεν μπορεί να κυβερνήσει αποτελεσματικά με συγκεκριμένη στόχευση στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το έχει ομολογήσει άλλωστε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και το επαναλαμβάνουν τώρα οι κορυφαίοι του κόμματός του.

    Ολες οι κινήσεις τους, σε όλους τους τομείς (από το Ασφαλιστικό, ως τα εθνικά ζητήματα) διαμορφώνονται - και το διακηρύσσουν οι ίδιοι με το βλέμμα στο κόμμα και τη διαδοχή και όχι στην κρισιμότητα των προβλημάτων, με στόχο την άρση των προβλημάτων. Και το χειρότερο είναι ότι εμφανίζεται μία μικροπολιτική νοοτροπία του τύπου να επιχειρείται να μεταφερθούν οι ευθύνες της Κυβέρνησης σ' όλους τους άλλους. Όλοι οι άλλοι φταίνε, μόνο η Κυβέρνηση δεν φταίει. Εκπαιδεύονται στην άσκηση αντιπολίτευσης, αλλά είναι κωμικοτραγικό συνάμα η Κυβέρνηση να επιχειρεί να αποσείσει τις δικές της ευθύνες και να κατηγορεί για τα προβλήματα τη Δικαιοσύνη, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μόνιμα τη Νέα Δημοκρατία, την ίδια την κοινωνία. Θα σας κάνω μία πολύ γρήγορη αναφορά. Κατηγορούνται όλοι οι άλλοι για αυτά για τα οποία ευθύνεται η Κυβέρνηση. Για το τραγικό ναυάγιο του Σάμινα έφταιγαν τα θύματα. Για το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, οι επενδυτές. Για τις παραλείψεις της Kυβέρνησης, η Αντιπολίτευση. Για τα τοπικά και κοινωνικά προβλήματα φταίνε οι Δήμαρχοι και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, είπε ο Πρωθυπουργός. Και το λέω αυτό γιατί, κατά την εκτίμησή μου, με αυτή την νοοτροπία του ''κυβερνούν αυτοί αλλά φταίνε οι άλλοι΄΄ υπάρχει πρόβλημα διακυβέρνησης. Υπάρχει ζήτημα νοοτροπίας. Υπάρχει καθεστωτική αντίληψη που καθηλώνει τον τόπο στο χθες.

    Ξέρουμε όλοι ότι χρειάζεται πολλή και σκληρή δουλειά για να ξεκολλήσουμε τον τόπο από το τέλμα και το γκρίζο. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει καλύτερα. Και μάλιστα θα σας έλεγα ότι έχουμε μπροστά μας την ιστορική ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, που μπορεί να σηκώσει πιο ψηλά την πατρίδα μας. Όμως. Τα προβλήματα εξακολουθoύν να παραμένουν πολλά και η συσσώρευση χρεών, για την επόμενη των Αγώνων, γίνεται μία μόνιμη πρακτική, κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες. Έχουμε στη διάθεσή μας τους πόρους του Γ' ΚΠΣ, που μπορεί κατ' αρχήν να διασφαλίσουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως, η έως τώρα πορεία μόνον ανησυχία μπορεί να προκαλεί. Τα Περιφερειακά Προγράμματα του Γ΄ΚΠΣ δεν προχωρούν.

    Υπενθυμίζω ότι: Τα συμπληρώματα Προγραμματισμού, που είναι απαραίτητα εργαλεία για να ξεκινήσουν τα Προγράμματα, εγκρίθηκαν με καθυστέρηση 18 μηνών. Και από την άλλη οι Διαχειριστικές Αρχές στελεχώθηκαν μόλις στις αρχές του 2002. Το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων στις μικρο μεσαίες Επιχειρήσεις των ΠΕΠ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και καμμία δράση δεν έχει ξεκινήσει μέχρι σήμερα. Ενώ διανύουμε τον 3ο χρόνο υλοποίησης των Προγραμμάτων αυτών, για κανένα από τα 13 ΠΕΠ δεν έχει καθορισθεί ο τρόπος πρόσληψης ενδιάμεσου φορέα, για την υλοποίηση των ενισχύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα σε κανένα ΠΕΠ να μην έχουν προκηρυχθεί οι αντίστοιχες δράσεις.

    Τα προβλήματα, κυρίες και κύριοι, στο Γ' ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου είναι γνωστά και βέβαια περισσότερο απ' όλους σε σας:

    - Στον τομέα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων στα νησιά κυριαρχεί το χάος.

    Οι Φορείς Υλοποίησης, στα Δωδεκάνησα, στερούνται του αναγκαίου ανθρώπινου δυναμικού γιατί δεν υπάρχουν κίνητρα ώστε τα στελέχη να μένουν μόνιμα στα νησιά.

    Υπάρχουν πολλά προβλήματα σε όλες τις μαρίνες του νησιού και γενικότερα των Δωδεκανήσων, με αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, εκατοντάδες σκάφη να ελλιμενίζονται στην Τουρκία.

    Η μαρίνα της Ρόδου ήταν ενταγμένη και ξεκίνησε να υλοποιείται από το Β' ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Τελικά, ξεπεράστηκε κατά πολύ, τόσο το χρονοδιάγραμμα, όσο και ο προϋπολογισμός του έργου, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι λειτουργικό.

    Τα λιμενικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν, όπως θα έπρεπε να έχει γίνει και έχουν παραπεμφθεί στο Γ' ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου. Μία παρατήρηση που ισχύει για τα περισσότερα έργα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

    Τα ίδια ισχύουν για το Κέντρο διαχείμασης σκαφών αναψυχής στο Καναμάτ Ρόδου.

    Το Λιμάνι Ακαντίας είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται με χρηματοδότηση από το Β΄ ΚΠΣ, αλλά δυστυχώς, ούτε αυτό το έργο έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

    Και ακόμα η πλήρης έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού φαίνεται στο βιολογικό καθαρισμό της Ρόδου. Το έργο έχει σταματήσει και αντί να εξυπηρετεί τέσσερις Δήμους ( Ρόδου, Καλλιθέας, Αφάντου και Αρχαγγέλου) όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, εξυπηρετεί μόνον έναν, της Ρόδου. Και βεβαίως πολλά ακόμα έργα παραμένουν ημιτελή, όπως το λιμάνι της Κω, η μη αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων που δεν λειτουργούν γιατί λείπουν ακόμη τα αναγκαία δίκτυα.

    Κυρίες και κύριοι

    Τα λέω όλα αυτά όχι μόνο για να παρατηρήσω τα μεγάλα προβλήματα σε έργα υποδομής που έχει ο τόπος σας, ούτε για να δείξω πόσο καλή ενημέρωση μου έχετε κάνει εσείς και οι άμεσοι συνεργάτες μου, κοινοβουλευτικοί και μη. Τα λέω για να βγει ένα συμπέρασμα. Και το συμπέρασμα είναι ότι αυτή η Κυβέρνηση είχε τεράστια ποσά στη διάθεσή της, και δεν τα αξιοποίησε ορθολογικά. Είχε τον χρόνο, αλλά τον άφησε να χαθεί. Είναι βέβαιο ότι με με ρυθμούς ΠΑΣΟΚ, δεν ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των καιρών ούτε κερδίζουμε έτσι τη νέα εποχή. Εμείς πιστεύουμε, όπως είπα και πριν, ότι μπορούμε να κινηθούμε ταχύτερα , να γίνουμε πιο ποιοτικοί, πιο αποτελεσματικοί, να πάμε καλύτερα. Αλλά για να γίνει αυτό, αγαπητοί φίλοι, χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας. Χρειάζεται ένα άλλο κράτος. Χρειάζεται μια άλλη, διαφορετική πολιτική. Πρώτ' απ' όλα επιβάλλεται καθαρή δυναμική σύγκρουση με τη διαφθορά, την ασυδοσία, τη διαπλοκή. Το καθεστώς της αλληλοσυγκάλυψης και της ατιμωρησίας δεν μπορεί να συνεχίζεται. Ο νοσηρός κομματισμός, το νοσηρό κομματικό κατεστημένο και ο συντηρητισμός που παράγεται απ' αυτό, δεν μπορεί να καθηλώνουν για πάντα αυτό τον τόπο. Η σύγχρονη Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα για τη νέα εποχή. Χρειάζεται σχέδιο, πρόγραμμα, ρεαλισμός, πολιτική βούληση, σκληρή δουλειά. Χρειάζεται μία νέα επιθετική οικονομική πολιτική. Όλοι ξέρουμε ότι στην εποχή μας το στοίχημα της ανάπτυξης βρίσκεται στην έννοια ανταγωνιστικότητα.

    Γι' αυτό επιμένουμε:

    - Στην άμεση απελευθέρωση των αγορών από τον ασφυκτικό κρατικό εναγκαλισμό.

    - Σε ουσιαστικές αποκρατικοποιήσεις, με οικονομική και όχι ταμειακή εισπρακτική σκοπιμότητα.

    - Στην ανάγκη μιας ουσιαστικής και γενναίας φορολογικής μεταρρύθμισης, με δραστική μείωση των συντελεστών, για απλοποίηση του συστήματος.

    Σ' ένα σταθερό και σαφές θεσμικό πλαίσιο, που να ενθαρρύνει την ανταγωνιστικότητα, και τους νέους ανθρώπους να κινηθούν σε επιχειρηματικές δράσεις. Να προσελκύει τις επενδύσεις με δύο λόγια.

    - Σε μια δυναμική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με νέους τρόπους χρηματοδότησης και συμμετοχής τους στα κοινοτικά προγράμματα.

    Σε μια συγκροτημένη στρατηγική για τον Τουρισμό, που μπορεί και πρέπει να επεκταθεί σ' ολόκληρη τη διάρκεια του χρόνου.

    Σε μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική, προσανατολισμένη στο αύριο. Και θέλω επίσης να επισημάνω ότι

    Προετοιμάζουμε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, σε κάθε μια από τις περιφέρειες της χώρας, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της. Και εδώ θέλουμε και τη δική σας ενεργό συμμετοχή στη προσπάθεια να συνδιαμορφώσουμε μία Ολοκληρωμένη Νησιωτική Πολιτική, που θα συμπληρώνει και θα προσαρμόζει στις ανάγκες του νησιωτικού Χώρου, τα τομεακά προγράμματά μας σε καίριας σημασίας τομείς, όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η Αλιεία, οι Μεταφορές, η Ναυτιλία, η Παιδεία, η Υγεία, η ασφάλεια του πολίτη.

    Δίνουμε ιδιαίτερη προτεραιότητα στην ανάγκη αντιμετώπισης της λειψυδρίας, που πλήττει πολλά νησιά μας και απειλεί ακόμη περισσότερα. Όπως επίσης και στο πρόβλημα της ενεργειακής ανεπάρκειας που προσλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις στα Δωδεκάνησα.

    Θεωρούμε υποχρέωση της Πολιτείας (και αποτελεί δέσμευση για μας) την ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας, αλλά και του αγροτικού κόσμου στο νησιωτικό χώρο με εξειδικευμένα και πολύ συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από αυτά που σχεδιάζουμε σε εθνική κλίμακα.

    Ενδεικτικά και μόνον αναφέρομαι στις δυνατότητες που έχουμε για την ενίσχυση του αγροτουρισμού. Το συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών μας έχει μείνει σήμερα αναξιοποίητο σ' αυτόν τον τομέα και με το 3ο ΚΠΣ απλά και μόνον υπάρχει. Και το λέω αυτό γιατί οι εγγεγραμμένες πιστώσεις είναι τέτοιες που δεν επαρκούν ούτε για εξωραϊσμό της οικοδομής. Αγροτουρισμός στα νησιά περιλαμβάνεται και στο LEADER. Ακόμη όμως δεν έχουν επιλεγεί οι ενδιάμεσοι φορείς (και οι αναπτυξιακές εταιρείες) οι οποίες, στη συνέχεια, θα προτείνουν τα τοπικά έργα. Ένα πολύπλοκο σύστημα, ονομαζόμενο Δομές Στήριξης, που μπορεί να προβάλλει αγροτουριστικές δραστηριότητες, ακόμη απλώς σχεδιάζεται. Σοβαρά ζητήματα έχουν προκύψει και σ' ό,τι αφορά τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις αγροτών. Είναι γνωστή η καθυστέρηση πληρωμών των δικαιούχων οι οποίοι έχουν παραδώσει τις εκμεταλλεύσεις τους και δεν έχουν παρά μόνο το μηνιαίο εισόδημα της πρόωρης συνταξιοδότησης για να ζήσουν τις οικογένειές τους. Σήμερα σε όλα τα νησιά έχουν συσσωρευτεί αιτήσεις ενδιαφερομένων να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, χωρίς όμως να εξετάζονται, χωρίς να προωθούνται. Είναι άγνωστο πότε τελικά, στα νησιά μας, θα προκύψουν δικαιούχοι.

    Κυρίες και κύριοι

    Το πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι κατεξοχήν πολιτικό. Είναι πρόβλημα μιας Κυβέρνησης που δεν έχει όραμα, πρόγραμμα, στόχευση. Μιας Κυβέρνησης που δεν έχει ιδεολογία. Μιας Κυβέρνησης που από αλλού ξεκίνησε, αλλού βρίσκεται και δεν ξέρει τελικά ποιος είναι ο προσανατολισμός της. Μιας Κυβέρνησης που κατάντησε συνομοσπονδία προσωπικών δουκάτων, στελεχωμένων με γνώμονα το νεποτισμό και την ευνοιοκρατία. Μιας Κυβέρνησης που στην ουσία δεν κυβερνά. Κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει ποια θα είναι η κατάληξη των δελφινομαχιών και των αλληλοεκβιασμών μεταξύ της ηγετικής ομάδας της Κυβέρνησης και εκείνων που την στηρίζουν.

    Βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση βουλιάζει καθημερινά μαζί με τη διαφθορά και τη διωκόμενη διαπλοκή. Εμείς βρισκόμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση. Εντείνουμε και θα εντείνουμε ακόμη περισσότερο τον έλεγχο της εξουσίας. Θέλω εδώ να υπογραμμίσω ότι τίποτα δεν λησμονείται και δεν διαγράφεται. Ο έλεγχος της Κυβέρνησης θα γίνει ολοένα και πιο ασφυκτικός. Κανένας δεν μπορεί ούτε να τρομοκρατήσει, ούτε να εξαπατήσει μια ολόκληρη κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί ούτε να αναστρέψει, ούτε να ανακόψει την ανοδική πορεία της Νέας Δημοκρατίας. Η κοινωνία συνειδητοποιεί πλήρως ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δύναμη εμπιστοσύνης, που οδηγεί με σταθερότητα, με σύνεση αλλά και με θάρρος προς ένα καλύτερο αύριο.

    Για μας είναι πρωταρχικής σημασίας η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων και όλων των δυνατοτήτων της χώρας μας. Γι' αυτό ακριβώς στις βασικές μας προτεραιότητες εντάσσεται η επανίδρυση του κράτους. Με το σημερινό κράτος ακόμη και μία σωστή πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοσθεί. Και είμαι βέβαιος ότι το ξέρουμε όλοι αυτό. Και θα έλεγα μάλιστα ότι το ξέρουν καλύτερα απ' όλους οι πολίτες που συναλλάσσονται με το κράτος, αλλά και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης που αντιμετωπίζουν την κρυφή, συχνά φανερή καχυποψία της Κεντρικής Εξουσίας. Όταν λοιπόν μιλούμε για επανίδρυση του Κράτους πρώτον εννοούμε την ενίσχυση του επιτελικού και ελεγκτικού ρόλου της κεντρικής διοίκησης και δεύτερον, την ουσιαστική αναβάθμιση, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων και σημαντική αύξηση των πόρων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Οι τοπικές κοινωνίες και οι τοπικοί άρχοντες βιώνουν καλύτερα και μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τα τοπικά προβλήματα. Και το λέω αυτό στην προοπτική του να γίνουν οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης οι πρωταγωνιστές όχι μόνο της τοπικής, αλλά και της εθνικής αναπτυξιακής διαδικασίας. Εμείς δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε και σήμερα ως Αντιπολίτευση και αύριο ως Κυβέρνηση - στενά και αρμονικά με την Αυτοδιοίκηση, χωρίς να ρωτούμε και να νοιαζόμαστε από ποιο κόμμα είχε υποστηριχτεί στις εκλογές. Και αυτό αφορά πολύ περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις ακριτικές περιοχές της πατρίδας μας, όπως τα Δωδεκάνησα.

    Παράλληλα θέλω να επαναλάβω ότι ένα κόμμα, το οποίο οφείλει να είναι συνεπές στις αρχές του, και είναι σοβαρό, και να μη κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, δηλώνει τις προτιμήσεις του. Αλλά αυτό δεν είναι αίτιο ή λόγος να αλληθωρίζει και να αποκλείει. Ίσα ίσα είναι δήλωση ειλικρίνειας που πρέπει να εκλαμβάνεται ως πρόταση συνεργασίας με όλους τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, με όλους τους ενεργούς πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Και αυτό το κάνουμε γιατί ξέρουμε καλά ότι αν θέλουμε να κάνουμε το άλμα ποιότητας και αποτελεσματικότητας που όλοι οραματιζόμαστε, θα χρειαστεί να έχουμε τους καλύτερους ανθρώπους στην πρώτη γραμμή, απ' όπου και αν προέρχονται. Και θέλω ακόμα να επαναλάβω ότι για μας είναι δέσμευση να συγκροτήσουμε Οργανισμούς Περιφερειακής Ανάπτυξης για την υλοποίηση των ολοκληρωμένων περιφερειακών παρεμβάσεων, στους οποίους θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των τοπικών φορέων, των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων. Το λέω αυτό γιατί συνδέεται άμεσα με εκείνο που σας υπογράμμισα πριν από λίγα λεπτά, για τη συμμετοχή της Τοπικής Κοινωνίας και της Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό της ανάπτυξης.

    Έχουμε πει και το επαναλαμβάνω ότι εμείς θέλουμε μια κοινωνία ενεργών πολιτών, όπου δεν θα χωρούν αποκλεισμοί, δεν θα υπάρχουν διαχωρισμοί, δεν θα επιτρέπονται περιθωριοποιήσεις. Μια κοινωνία, όπου όλοι οι πολίτες θα αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Θέλουμε όλοι οι πολίτες να είναι συμμέτοχοι στην ανάπτυξη και στους καρπούς της. Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής της πατρίδας μας και βέβαια να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

    Θέλουμε, με δυο λόγια, να επανιδρύσουμε το κράτος, που παρέλυσε εξαιτίας του νοσηρού κομματισμού, της ισοπέδωσης, της κατάργησης της αξιοκρατίας, της παύσης της αξιολόγησης. Θέλουμε και μπορούμε να πετύχουμε ένα άλμα ποιότητας και αποτελέσματος. Στοχεύουμε σε μια ισχυρή κοινωνία, που θα εξασφαλίζει όρους συνοχής, συμμετοχής και ανθρωπιάς. Με αυτές τις λίγες σκέψεις επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την προσοχή σας. Θέλω να σας πω, ότι ερχόμενος εδώ, κύριε Νομάρχα, μιλώντας σ' εσάς και στους εκπρόσωπούς σας, στους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης εμείς προτείνουμε χείρα συνεργασίας. Και το κάνουμε αυτό όχι για λόγους ψηφοθηρικούς ή εκλογικούς. Αισθανόμαστε επαρκώς αισιόδοξοι και ασφαλείς για την πολιτική μας πορεία στο μέλλον. Το κάνουμε γιατί θέλουμε, τώρα από τη θέση της Αντιπολίτευσης, να διαμορφώσουμε τους όρους μιας ευρύτατης, κοινωνικής συμμαχίας που θα επιτρέψει στην αυριανή Κυβέρνηση τον υψηλότερο δυνατό δείκτη αποτελεσματικότητας. Ευχαριστώ πολύ".

    [15] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

    Ιερουσαλήμ, 24 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    Δεκάδες παλαιστινιακές οργανώσεις τάχθηκαν υπέρ της άρνησης της αμερικανικής βοήθειας εξαιτίας της υποστήριξης που παρέχει η αμερικανική κυβέρνηση στην πολιτική του Ισραήλ.

    Όπως μετέδωσε το Associated Press, περίπου 84 κόμματα, οργανώσεις αλλά και απλοί πολίτες υπέγραψαν το σχετικό κείμενο το οποίο καλεί όλες τις παλαιστινιακές οργανώσεις να αρνηθούν την αποδοχή βοήθειας και οποιαδήποτε πρότασης συνεργασίας με την αμερικανική οργάνωση παροχής βοήθειας (USAID).

    Παλαιστίνιος ακτιβιστής σε δηλώσεις του επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από την μία πλευρά υποστηρίζουν τα εγκλήματα του Ισραήλ και από την άλλη παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους κάτι που δεν είναι αποδεχτό.

    Στην σχετική ανακοίνωση γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου οι ΗΠΑ υποστήριξαν, όπως αναφέρεται, την πολιτική του Αριέλ Σαρόν με αποτέλεσμα 52 Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους.

    Από την πλευρά του εκπρόσωπος του αμερικανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ δήλωσε ότι η USAID δεν πρόκειται να σχολιάσει την απόφαση των Παλαιστινίων να μποϋκοτάρουν την παροχή βοήθειας ενώ θα συνεχίσει να βοηθάει τον παλαιστινιακό λαό.

    [16] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΧΟΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2002 (20:37 UTC+2)

    Ο Ιούνιος πρέπει να παραμείνει ως στόχος για τη λύση του Κυπριακού και την επίτευξη συμφωνίας στις βασικές πτυχές και η περίοδος μέχρι το Σεπτέμβριο να αξιοποιηθεί για την εξέταση νομικών εγγράφων και λεπτομερειών, δήλωσε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Πέρα από το Σεπτέμβριο ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν βλέπει ρεαλιστικό να κινείται ταυτόχρονα και το Κυπριακό.

    Η 12η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία στην οποία η σύνοδος κορυφής της Κοπεγχάγης θα λάβει την οριστική απόφαση για την ένταξη της Κύπρου με ή χωρίς τη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο υπουργός εξωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο Ιούνιος δεν μπορεί να είναι προθεσμία λύσης αλλά ορόσημο.

    Το σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Κύπρου, ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, καταδεικνύει το ενδιαφέρον της για συνεργασία στο πλαίσιο της αναπτυξιακής βοήθειας προς αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέας Λοβέρδος, ύστερα από συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον κ. Κασουλίδη.

    Ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε ότι την 1 Ιουλίου αρχίζει το πρόγραμμα συνχρηματοδότησης από το ελληνικό Δημόσιο και επιχειρηματίες από την Κύπρο σε βαλκανικές χώρες.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΕ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΩΝ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Ουάσιγκτον, 24 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες επιτέθηκαν εναντίον κτιρίου που πιστεύεται ότι χρησιμοποιούσαν για καταφύγιο οι Ταλιμπάν. Ο αμερικανός στρατηγός Πίτερ Πέις δήλωσε ότι ένα άτομο σκοτώθηκε, δύο τραυματίστηκαν, ενώ έγιναν 50 συλλήψεις.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε περιοχή δυτικά της Κανταχάρ, ενώ οι αμερικανοί και οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που συμμετείχαν δέχτηκαν πυρά, ωστόσο κανείς δεν τραυματίστηκε.

    [18] ΜΟΝΙΜΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

    Βόννη, 24 Μαϊου 2002 (20:30 UTC+2)

    του ανταποκριτή μας Γ.Ευτυχίδη

    Μικρή αλλά ωστόσο σταθερή αύξηση παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των φανατικών Ισλαμιστών που ζουν στη Γερμανία και θεωρούνται από την κυβέρνηση του Βερολίνου ως η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια της χώρας.

    Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή διαμένουν στη Γερμανία 32.000 φονταμενταλιστές μουσουλμάνοι μέλη ακραίων οργανώσεων, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 500, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 2000, όπως προκύπτει από έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Εσωτερική Ασφάλεια, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Όττο Σίλι.

    Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θεωρεί τους Ισλαμιστές ως μόνιμη απειλή, αλλά αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο, όπως δήλωσε ο κ. Σίλι, αν ανάμεσα στα μέλη των οργανώσεων αυτών υπάρχουν και μέλη της Αλ Κάιντα.

    Τις τελευταίες ημέρες έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στη Γερμανία σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες 31 μαχητές της Αλ Κάιντα έφθασαν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Βουλγαρίας και Σλοβακίας.

    Γερμανικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν αυτές τις πληροφορίες επικαλούνται πηγές της Ιντερπόλ, αλλά ο κ. Σίλι διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία και πως οι πληροφορίες αυτές ερευνώνται.

    Σημειώνεται ότι τρεις από τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα που έδρασαν στις 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, είχαν διαμείνει για μεγάλο διάστημα στο Αμβούργο, όπου υποτίθεται ότι σπούδαζαν, πριν μεταβούν στην Φλόριντα για να προετοιμάσουν την τρομοκρατική επίθεση. Από το Αμβούργο προερχόταν και ο Αιγύπτιος αρχηγός όλου του δικτύου των τρομοκρατών, Μοχάμετ Άτα.

    [19] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΖΗΤΑ Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2002 (20:27 UTC+2)

    Τα εργοτάξια των διυλιστηρίων της ΕΥΑΘ θα επισκεφθούν τη Δευτέρα 27 Μαϊου τα μέλη του τομέα Δημόσιων Εργων της Διοικούσας Επιτροπής Νομού Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. με επικεφαλής το βουλευτή Σωτήρη Κούβελα προκειμένου να ενημερωθούν από τους αρμόδιους τεχνικούς για την πορεία των έργων.

    Σε ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή Ν. Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης θα συνεχιστούν και η Θεσσαλονίκη θα ζήσει άλλο ένα "στεγνό" καλοκαίρι, παρά τους ισχυρισμούς των υπευθύνων της ΕΥΑΘ, ότι τα έργα ολοκληρώνονται σύντομα και το φθινόπωρο θα έλθει το νερό από τον Αλιάκμονα.

    [20] ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΣΧΗΜΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2002 (20:20 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ θέλει να σπάσει την άσχημη παράδοση που έχει στο Μαρούσι. Η αυριανή αναμέτρηση είναι αυτή που θα κρίνει την 7η θέση του πρωταθλήματος και μαζί το εισιτήριο της εξόδου στο ΦΙΜΠΑ ΚΑΠ. Οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή έχουν δώσει υπόσχεση ότι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους. Και από αυτό το παιχνίδι θα απουσιάσει ο Νέστορας Κόμματος που είναι τραυματίας.

    Αυτό που θέλει ο κ. Αλεξανδρής είναι να αποφευχθούν τα λάθη. «Μπορούμε να κάνουμε καλή πορεία και να πάρουμε τη νίκη που θα μας χαρίσει το εισιτήριο της Ευρώπης. Αρκεί να παίξουμε οργανωμένα και πειθαρχημένα», τονίζει ο κ. Αλεξανδρής, μόλις μια ημέρα πριν την διεξαγωγή του τρίτο παιχνιδιού των πλέι οφ στο μπάσκετ.

    [21] ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗ ΝΟΡΒΗΓΙΑ

    Λονδίνο, 24 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Με τα δεσμά του γάμου αναμένεται να δεθούν σήμερα η πριγκίπισσα της Νορβηγίας Μάρθα Λουίζα και ο αγαπημένος της, συγγραφέας Αρι Μπεν.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η 30χρονη πριγκίπισσα κόρη του βασιλιά Χάραλντ Ε' και της βασίλισσας Σόνια θα πραγματοποιήσει τη γαμήλιά της τελετή στον καθεδρικό Ναό Nidaros στην περιοχή Trondheim.

    Μέλη βασιλικών οικογενειών έχουν συγκεντρωθεί στην Νορβηγία, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τη γαμήλια τελετή.

    Μεταξύ των εκλεκτών προσκεκλημένων η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα, η πριγκίπισσα της Σουηδίας Βικτόρια, ο πρίγκιπας Φίλιππος της Ισπανίας και ο πρίγκιπας Εδουάρδος της Μεγάλης Βρετανίας.

    Σημειώνεται ότι ο γάμος αποτελεί έναν από τους πιο πολυσυζητημένους στη Νορβηγία μετά την απόφαση της πριγκίπισσας να παντρευτεί τον εκλεκτό της καρδιάς της, έναν απλό θνητό που γύρω από το όνομα του έχει δημιουργηθεί θόρυβος.

    Συγκεκριμένα κατηγορείται για τηλεοπτική εκπομπή στην οποία παρουσίαζε πόρνες από το Λας Βέγκας να κάνουν χρήση κοκαίνης και εξέφρασε την αντίθεση του για τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν μπροστά στον τηλεοπτικό φακό.

    Σημειώνεται ότι πλήθος κοινού θα συγκεντρωθεί στους δρόμους ώστε να δει την πριγκίπισσα ενώ μερικοί από αυτούς θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν τη γαμήλια τελετή καθώς 1.000 θέσεις έχουν παραχωρηθεί για το κοινό.

    Σημειώνεται ότι η πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζα θα διατηρήσει το πατρικό της όνομα και μετά το γάμο της όπως ανακοίνωσε το παλάτι.

    Σημειώνεται ότι ο αδερφός της Μάρθας Λουίζας, Χάακον είχε παντρευτεί πριν από οκτώ μήνες μία γκαρσόνα που έχει και ένα αγοράκι από προηγούμενη σχέση.

    [22] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

    Λονδίνο, 24 Μαϊου 2002 (20:16 UTC+2)

    Επιστήμονες της γενετικής μηχανικής πιστεύουν ότι έχουν κάνει ένα βήμα για την αντιμετώπιση της ελονοσίας καθώς όπως ανακοίνωσαν βρήκαν τρόπους για να "αφοπλίζουν" τα κουνούπια που μεταφέρουν την ασθένεια.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι μπορεί να αλλαχθεί η γενετική κατασκευή των κουνουπιών έτσι ώστε αυτά να μην μπορούν να μεταφέρουν την ασθένεια στους ανθρώπους.

    Ωστόσο, η έρευνα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνο στα εργαστήρια και δεν έχουν γίνει ακόμη πειράματα σε χώρες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

    Η ελονοσία πιστεύεται ότι σκοτώνει περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως σε χώρες της Αφρικής. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά, που είναι περισσότερο ευαίσθητα στους ιούς και τις ιώσεις.

    Μέχρι στιγμής, ο μόνος τρόπος για την αντιμετώπιση της ελονοσίας είναι ο ψεκασμός στα έλη όπου υπάρχουν κοπάδια από κουνούπια.

    Οι επιστήμονες τώρα πιστεύουν ότι εάν τα κουνούπια είναι γενετικά μεταλλαγμένα δεν θα υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελονοσίας.

    [23] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΠΑΧΤΣΕΛΙ - ΝΤΕΡΒΙΣ

    Αγκυρα, 24 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Αντιδικία ξέσπασε μεταξύ του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί και του υπουργού Επικρατείας αρμόδιου επί Οικονομικών θεμάτων, Κεμάλ Ντερβίς, επειδή ο δεύτερος, σε δήλωση που είχε κάνει, είχε τονίσει πως θα πρέπει να καθοριστεί η ημερομηνία πρόωρων εκλογών.

    Οι αρχηγοί των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν συναντηθεί στο νοσοκομείο Μπασκέντ και μετά απ' αυτή τη συνάντηση κορυφής έγινε ανακοίνωση ότι "οπωσδήποτε δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και ότι ακόμη και η συζήτηση της πιθανότητας πρόωρων εκλογών θα προκαλέσει ζημία στην Οικονομία.

    Η απόφαση αυτή που ελήφθη στη συνάντηση κορυφής είχε κατά κάποιο τρόπο την έννοια του μηνύματος στον κ. Ντερβίς "να σωπάσει".

    Ο κ. Ντερβίς όμως δεν σώπασε και σε δήλωση που έκανε χθες ζήτησε και πάλι πρόωρες εκλογές και τόνισε: "Αν διεξαχθούν πρόωρες εκλογές θα παύσει να υπάρχει ασάφεια και έτσι θα πέσουν τα επιτόκια. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι οι πρόωρες εκλογές δεν θα είναι επιβλαβείς, αντίθετα θα είναι ωφέλιμες".

    Στις δηλώσεις αυτές του κ. Ντερβίς απάντησε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και Αρχηγός του MHP, κ. Μπαχτσελί, λέγοντας: "Δεν είναι δυνατόν να καταλάβει κανείς που βρίσκεται η λογική στην επιθυμία για πρόωρες εκλογές σε μια περίοδο τόσο ευαίσθητη. Ο Μπαχτσλεί ας μπει πρώτα στις εκλογές για να δει εκεί και να μάθει εάν η Οικονομία αντέχει ή όχι εκλογές".

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2002 (20:13 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θέλει την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αλλά εάν υπάρχει καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στη στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "εάν η Τουρκία ως τον Ιούνιο δεν δείξει πρόοδο τότε ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποφασίσει πως θα προχωρήσει το θέμα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 May 2002 - 18:13:59 UTC