Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
  • [02] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ
  • [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΡΡΙΨΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ
  • [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ
  • [06] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
  • [07] ΤΣΟΜΣΚΙ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ - ΤΑ
  • [08] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
  • [09] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΣΗΕΑ
  • [10] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ
  • [11] Ο ΦΟΡΝΤ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
  • [12] ΜΠΕΡΙΖ ΜΠΕΛΚΙΤΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [13] ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΪΟ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 20.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
  • [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
  • [16] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΦΘΑΝΕΙ ΤΙΣ 60 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [18] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΧΩΡΩΝ
  • [19] Η UNMIK ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΔΥΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [20] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [21] ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ
  • [22] ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [23] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [24] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ

  • [01] 8 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

    Αθήνα, 7 Μαρτίου 2002 (12:12 UTC+2)

    Σε όλο τον κόσμο, τιμάται αύριο 8 Μαρτίου, η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Της γυναίκας ως μάνας, ως συζύγου, ως αδελφής, ως φίλης, ως συντρόφου, ως συνεργάτιδας.

    Και όμως: Παρόλο που η Σύμβαση για Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (1979), μαζί με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού (1989), είναι οι δύο πιο ευρύτατα αποδεκτές συνθήκες διεθνώς, επικυρωμένες από 163 και 191 χώρες αντίστοιχα, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια και διακρίσεις, ενώ στερούνται βασικά δικαιώματά τους. Σήμερα:

    ό Γυναίκες και κορίτσια είναι τα πρώτα θύματα σε πολέμους και συρράξεις

    ό Περίπου 60 εκατομμύρια κορίτσια δεν πάνε σχολείο

    ό Κάθε χρόνο, δεκαπέντε εκατομμύρια έφηβες 15-19 ετών γίνονται μητέρες

    ό 515.000 γυναίκες εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα εγκυμοσύνης και τοκετού

    ό Κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων

    ό Εκατομμύρια γυναίκες, δολοφονούνται εκ προθέσεως ή εξ' αιτίας παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες

    Γυναίκες & Κορίτσια, σε περιόδους συρράξεων

    Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή συνεργασίας με την UNICEF, τα προηγούμενα είκοσι χρόνια οι συστηματικοί βιασμοί χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα πολέμου και εθνικής εκκαθάρισης σχεδόν σε όλο τον κόσμο, από τη Λιβερία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μέχρι την Καμπότζη και τη Ρουάντα ή τη Σιέρα Λεόνε. Τέτοιου είδους εγκλήματα καταστρέφουν τον κοινωνικό ιστό όσο κανένα άλλου είδους όπλο. Ο φόβος του βιασμού άλλωστε θεωρείται ως η κύρια αιτία της φυγής των γυναικών από τις εστίες τους. Στις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων αυξήθηκε δραματικά. Μόνο το 2000 ο αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων ανήλθε σε 31 εκατομμύρια, το 80% από αυτούς σχεδόν ήταν γυναίκες και παιδιά.

    Οι μετακινήσεις πληθυσμών και η κατάρρευση των κοινωνικών δομών εξαιτίας των ενόπλων συρράξεων, ενθαρρύνουν το βιασμό και την πορνεία όπως επίσης τη σεξουαλική δουλεία σε στρατιώτες. Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και η εξάπλωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ιδιαίτερα του AIDS, είναι οι συνεπακόλουθες φυσικές επιπτώσεις αυτής της ανθρώπινης υποβάθμισης.

    Οι σύγχρονοι πόλεμοι, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στο παρελθόν, καταστρέφουν τη ζωή γυναικών και κοριτσιών. Στη Ρουάντα, ανάμεσα στον Απρίλιο του 1994 και τον Απρίλιο του 1995, περισσότερα από 15.700 κορίτσια και γυναίκες βιάστηκαν. Εκτιμάται ότι από το 1992 που ξέσπασε ο πόλεμος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τουλάχιστον 20.000 βιασμοί διαπράχτηκαν από στρατιώτες όλων των αντιμαχόμενων μερών. Αριθμοί που είναι πάντα δύσκολο να υπολογισθούν επακριβώς εξαιτίας και του φόβου των θυμάτων για κοινωνικό στιγματισμό.

    Εκπαίδευση

    Σχεδόν τα δύο τρίτα από τα περισσότερα από σχεδόν 120 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο είναι κορίτσια. Το ένα στα τρία παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο δεν συμπληρώνει ούτε 5 χρόνια βασικής εκπαίδευσης.

    Ψ Από τα 875 εκατομμύρια ενήλικες αναλφάβητους σε όλο τον κόσμο, τα δύο τρίτα είναι γυναίκες.

    Ψ Σε περισσότερες από 45 χώρες, λιγότερο από το 1 στα 4 κορίτσια εγγράφονται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

    Ψ Τα κορίτσια είναι συχνότερα αυτά που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν το σχολείο ή που το εγκαταλείπουν για να παντρευτούν, να αποκτήσουν παιδιά, να εργασθούν ή να φροντίσουν την οικογένειά τους, που αποδεκατίζονται από το AIDS.

    Γάμοι σε νεαρή ηλικία

    Σε πολλές κοινωνίες υπάρχει εδραιωμένη η πεποίθηση ότι οι γυναίκες δεν έχουν κανένα άλλο προορισμό παρά το γάμο και τη μητρότητα και τις αντιμετωπίζουν σαν ένα παθητικό στην οικογένεια με αποτέλεσμα να επιδιώκουν να τις παντρέψουν το γρηγορότερο δυνατό, συχνά αμέσως μόλις φθάνουν στην εφηβεία. Σχεδόν 15 εκατομμύρια κορίτσια 15-19 ετών γίνονται μητέρες κάθε χρόνο, δηλαδή γεννούν σχεδόν το 10% των παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Η πρώιμη είσοδος των κοριτσιών στη σεξουαλική ζωή είναι συχνότατα απόρροια της έλλειψης εκπαίδευσης, της φτώχειας, των πολιτισμικών συνηθειών, της ελλιπούς πληροφόρησης κ.ά.

    Οι έγκυες έφηβες έχουν αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, αποβολής και γέννησης θνησιγενούς βρέφους ενώ έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες από τις γυναίκες άνω των 20 ετών να πεθάνουν από αιτίες που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα παιδιά τους, σε σχέση με αυτά ενηλίκων γυναικών διατρέχουν 30% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ηλικίας τους.

    Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων

    Η γυναικεία επιτομή, το κόψιμο της κλειτορίδας ή και του εξωτερικού τμήματος των γεννητικών οργάνων μιας γυναίκας εκτιμάται ότι επηρεάζει σήμερα τη ζωή περίπου 130 εκατομμυρίων κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

    Σε κάποιες περιοχές της Νότιας της Σαχάρας Αφρικής, σχεδόν όλες οι γυναίκες έχουν υποστεί γυναικεία επιτομή. Για παράδειγμα στη Σομαλία, τη Γουϊνέα, το Τζιμπουτί, την Ερυθραία το ποσοστό κυμαίνεται μεταξύ 98% και 100%. Παρότι η ηλικία της επέμβασης διαφέρει ανάλογα με τις πολιτισμικές συνήθειες κάθε περιοχής, γίνεται κάθε χρόνο σε ακόμη 2 εκατ. κορίτσια, κυρίως ηλικίας 4-12 ετών. Συχνά οι επεμβάσεις αυτές γίνονται εμπειρικά χωρίς γνώση ιατρικής και ανατομίας και χωρίς τη χρήση αναισθητικού.

    Βία κατά των γυναικών

    Η συνηθέστερη μορφή βίας κατά των γυναικών είναι η ενδο-οικογενειακή βία, δηλαδή η βία που ασκείται μέσα στην ίδια την οικογένεια. Αυτή η μορφή βίας συνεχίζει να καταπατά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες. Δεν κάνει διακρίσεις πολιτισμικής κληρονομιάς, ταξικής θέσης, μορφωτικού επιπέδου, ύψους εισοδήματος, εθνικότητας και ηλικίας. Σε παγκόσμιο επίπεδο υπολογίζεται ότι λείπουν από τις επίσημες στατιστικές τουλάχιστον 60 εκατομμύρια γυναίκες (UNICEF Annual Report 2000), θύματα των ίδιων των οικογενειών τους, δολοφονημένες εκ προμελέτης ή μέσω παραμέλησης, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

    Ο μακρύς κατάλογος των τύπων της βίας που ασκείται εναντίων των γυναικών αρχίζει από την έκτρωση λόγω προτίμησης φύλου και συμπεριλαμβάνει εκτός από το φυσικό ξυλοδαρμό και άλλες μορφές βίας, όπως το κάψιμο με οξύ και τους φόνους για την «τιμή», τον εξαναγκαστικό υποσιτισμό, την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και στο σχολείο, τον εξαναγκασμό σε πορνεία και την καταναγκαστική εργασία. Παρόλο που τέτοια εγκλήματα δεν είναι αποδεκτά στο κοινό σε καμία χώρα, παραμένουν, ακόμα και εκεί που υπάρχουν νομικές απαγορεύσεις.

    Γυναίκες και κορίτσια στις πρώτες προτεραιότητες της UNICEF

    Με απώτατο και κορυφαίο στόχο των ενεργειών της, την κατάρριψη των διακρίσεων εις βάρος των γυναικών, η UNICEF αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της νομικής προστασίας και στην αναθεώρηση και βελτίωση της ισχύουσας νομοθεσίας. Η UNICEF σε πολλές χώρες του κόσμου πραγματοποιεί προγράμματα για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των γυναικών σε συνεργασία με εθνικές κυβερνήσεις, τοπικούς Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς και με τη στήριξη των τοπικών κοινοτήτων για:

    ό την κοινωνική και οικονομική βελτίωση της θέσης των γυναικών

    ό την προώθηση και υποστήριξη της εκπαίδευσης των κοριτσιών

    ό την προστασία του άμαχου πληθυσμού σε εμπόλεμες συρράξεις

    ό την κατάργηση του εθίμου του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων

    ό την κατάργηση των διακρίσεων μεταξύ αγοριών και κοριτσιών

    ό τον οικογενειακό προγραμματισμό

    [02] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2002 (15:07 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην Αγκυρα, 12 Μαρτίου, ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη και επαναβεβαίωσαν στην Κωνσταντινούπολη.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο γενικός διευθυντής Διεθνών Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργύρης Φατούρος.

    Η τουρκική πλευρά θα εκπροσωπείται από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Ουκιούρ Ζιγιάλ και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Ντενίς Μπουλούκμπασι.

    Η εντολή των δύο υπουργών Εξωτερικών για την έναρξη των διερευνητικών αυτών επαφών είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθούν σημεία σύγκλισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος καταρχήν θα εστιαστεί σε οργανωτικά θέματα.

    Πάντως, η Ελλάδα έχει επανηλλειμένα διαμηνύσει ότι ο διάλογος αυτός συνδέεται με την μόνη νομική ελληνοτουρκική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Σε ότι αφορά τον καθορισμό της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την περιοδικότητα των συναντήσεων και το πλαίσιο του διαλόγου, θα καθοριστούν στη συνάντηση της Αγκυρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι για την ελληνική πλευρά είναι δεδομένο το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου το οποίο πρέπει να βασίζεται: στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου, των διεθνών και διμερών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, η μη χρήση και απειλή βίας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, ιδιαίτερα η παράγραφος τέσσερα.

    Τέλος, σημειώνεται ότι στις 16 Απριλίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    [03] ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΕΡΡΙΨΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (11:56 UTC+2)

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσέγγισης στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, επέρριψε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ο οποίος παρατήρησε ότι ενώ αρχικά προβλεπόταν να βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τα τέλη Δεκεμβρίου φθάσαμε στο Μάρτιο κι ακόμη δεν έγινε αυτό.

    Ο κ. Καραμανλής κατά την άφιξη του στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" συναντήθηκε με τον διοικητή της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Αθανάσιο Τζογάνη, τον υποδιοικητή Γιώργο Σουλαδάκη και τον αερολιμενάρχη Γιάννη Καναβάκη οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την πορεία των εργασιών στο αεροδρόμιο και ειδικότερα για το σύστημα ενόργανης προσέγγισης. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε τους δύο υποσταθμούς ελέγχου φωτοσήμανσης του αεροδρομίου όπου έχει εγκατασταθεί και το εν λόγω σύστημα και αμέσως μετά δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    «Τον περασμένο Οκτώβριο οι συνεργάτες μου κι εγώ επισκεφθήκαμε τον χώρο του αεροδρομίου για να ενημερωθούμε και για τα έργα στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης αλλά και το μεγάλο ζήτημα του συστήματος ενόργανης προσέγγισης του αεροδρομίου. Μας είχαν τότε διαβεβαιώσει οι αρμόδιοι ότι το αργότερο μέχρι τέλη Δεκεμβρίου το σύστημα αυτό θα ήταν σε πλήρη λειτουργία. Δυστυχώς σήμερα παρ' ότι έχει εγκατασταθεί δεν είναι σε πλήρη λειτουργία το σύστημα ενόργανης προσέγγισης με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να είναι ακόμα αιχμάλωτη του καιρού, αιχμάλωτη της ομίχλης. Το θέτω το ζήτημα και μάλιστα μετ' επιτάσεως γιατί πρόκειται για την αξιοπιστία της πολιτείας και για το στοιχειώδη σεβασμό που πρέπει να έχει απέναντι στους πολίτες αυτής της πόλης απέναντι στους Θεσσαλονικείς. Κάποτε η Πολιτεία πρέπει να μάθει επιτέλους να κρατάει το λόγο της».

    Από την πλευρά του ο διοικητής της ΥΠΑ είπε στους δημοσιογράφους, ότι το σύστημα ενόργανης προσέγγισης (ILS) έχει ολοκληρωθεί εδώ και λίγες εβδομάδες, έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και ίσως τις επόμενες ημέρες απομένει ένας έλεγχος ακόμη τη Δευτέρα- ίσως σε 15 ημέρες, θα δοθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία. Πρόσθεσε ακόμα ότι με το σύστημα (ILS) που εγκαταστάθηκε στο διάδρομο 10 - 28 που για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε πέρυσι έχει βοηθήσει πάρα πολύ την επιχειρησιακή λειτουργία του αεροδρομίου. Δηλαδή τα ελάχιστα όρια είναι πιο χαμηλά και τα αεροπλάνα μπορούν πιο εύκολα να προσεγγίσουν κι έτσι έχουμε λιγότερες ματαιώσεις πτήσεων.

    [04] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 7 Μαρτίου 2002 (19:30 UTC+2)

    Το Σάββατο 9 Μαρτίου και την Κυριακή 10 Μαρτίου 2002 στα κεντρικά γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων θα διεξαχθούν εργασίες συντήρησης των servers και αναβάθμισης του κεντρικού μηχανογραφικού συστήματος. Ως εκ τούτου ενδέχεται να δημιουργηθούν παροδικά προβλήματα στην αποστολή των ειδήσεων προς τους συνδρομητές. Η γενική διεύθυνση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ζητά την κατανόησή σας για τις εργασίες αυτές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΤΣΑΣΟΥΛΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΕΞ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2002 (21:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Σλόμπονταν Τσάσουλε συναντήθηκε με τους ομολόγους του από την Κροατία Τονίνο Πίτσουλα και τη Σλοβακία Εντουαρντ Κούκαν στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των υποψήφιων προς ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών που πραγματοποιείται στα Σκόπια.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Τονίνο Πίτσουλα επισήμανε ότι η χώρα του αναγνωρίζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ καθώς όπως τόνισε η Κροατία υποστηρίζει την αρχή του απαραβίαστου των συνόρων.

    Ο κ. Τσάσουλε προσκάλεσε τον Κροάτη ομόλογό του να επισκεφθεί ξανά την χώρα του, πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κούκαν συμφώνησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του ότι οι διμερείς σχέσεις ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομίας θα πρέπει να ενισχυθούν στο άμεσο μέλλον.

    Ο κ. Πίτσουλα είχε επαφές και με τον Βούλγαρο ομόλογό του Σολομόν Πασί με τον οποίο συμφώνησαν στη διεύρυνση των διμερών σχέσεων Κροατίας - Βουλγαρίας τις οποίες τις χαρακτήρισαν πολύ καλές.

    [06] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σαράγιεβο, 8 Μαρτίου 2002 (21:07 UTC+2)

    Διεθνείς μεσολαβητές προειδοποίησαν τις αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας ότι η αποτυχία σύλληψης καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου θα αφήσει τους Σερβοβόσνιους απομονωμένους από την υπόλοιπη Ευρώπη.

    "Η απροθυμία συνεργασίας πρέπει να σταματήσει καθώς η Βοσνία - Ερζεγοβίνη κινδυνεύει να παραμελιστεί από τις γείτονες χώρες στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης" τόνισε εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Στέφο Λέμαν σε δηλώσεις του στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων προσθέτοντας ότι η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί το μοναδικό ασφαλές μέρος όπου κρύβονται καταζητούμενοι για εγκλήματα πολέμου.

    Σημειώνεται ότι παρόλο που η Βοσνία όπως ορίζεται από την συμφωνία του Ντέιτον είναι υποχρεωμένη να συνεργαστεί με την Χάγη για την σύλληψη εγκληματιών πολέμου μέχρι στιγμής η αστυνομία δεν έχει συλλάβει κανέναν ύποπτο για εγκλήματα πολέμου.

    Εκπρόσωπος του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς, Ολεγκ Μίλισιτς επισήμανε ότι οι αρχές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας είναι υποχρεωμένες βρουν τους καταζητούμενους όπου και να κρύβονται ακόμα και στα δάση, στα βουνά ή στις πόλεις.

    "Η μη ανταπόκριση στις υποχρεώσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας στέλνει ένα πολύ αρνητικό μήνυμα αναφορικά με την μελλοντική ένταξη στην Ευρώπη και τις μελλοντικές επενδύσεις στην χώρα", τόνισε.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους επισήμανε ότι η πλειοψηφία των Σέρβων τάσσεται κατά της σύλληψης του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Ράτκο Μλάντιτς τους οποίους θεωρούν όπως χαρακτηριστικά τόνισε σύμβολα της ελευθερίας.

    [07] ΤΣΟΜΣΚΙ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ - ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΜΜΕ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΖΟΥΝ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (21:03 UTC+2)

    Το ιστορικό πλαίσιο της τρομοκρατίας, την υποκριτική στάση των δυτικών χωρών και τον τρόπο με τον οποίο τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στον πλανήτη επιχείρησε να προσδιορίσει ο επικοινωνιολόγος και φιλόσοφος, Νόαμ Τσόμσκι, μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο "Ολύμπιον", στο πλαίσιο εκδηλώσεων για το 4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, κατά το οποίο προβάλλονται ταινίες για τα δικαιώματα των παιδιών με θέμα: "Παιδιά μιας σκληρής πραγματικότητας".

    Ο κ. Τσόμσκι, χρησιμοποίησε την αντιπαραβολή ενός ανθρώπου που ζει στη Γη και ενός εξωγήινου - "Αριανού", θέλοντας να επισημάνει την ηθική διάσταση των προβλημάτων στον πλανήτη μας, αλλά και το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τα γεγονότα στη Γη - εξαιτίας των επιρροών που δέχεται είτε από τα κέντρα εξουσίας είτε από τα μέσα ενημέρωσης - σε αντίθεση με έναν εξωγήινο που είναι υποθετικά ανεπηρέαστος από τέτοιους παράγοντες.

    Για το θέμα της τρομοκρατίας, ως αιτία δεινών στον κόσμο, ο κ. Τσόμσκι έθεσε δύο ερωτήματα: "Ποιος είναι ο ορισμός της τρομοκρατίας" και "Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να παρουσιάσει κανείς το φαινόμενο". Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, υποστήριξε ότι ο πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας, μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, είναι ένας "επανακηρυγμένος πόλεμος" που αφορά τους ίδιους ανθρώπους και αναπαράγεται από τις αμερικανικές κυβερνήσεις, ενώ έκανε λόγο για "αμερικανικό κώδικα" αντίδρασης που όμως δεν εφαρμόζεται προς τους άλλους. "Τους ίδιους κανόνες που εφαρμόζουμε σε εμάς, πρέπει να τους εφαρμόζουμε και στους άλλους", είπε ο Αμερικανός φιλόσοφος και πρόσθεσε: "Αν κάτι δεν είναι σωστό για μας δεν είναι και για τους άλλους".

    Ως παράδειγμα ανέφερε τον πόλεμο των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας στην Κεντρική Αμερική και στη στάση της Ουάσινγκτον, υποστηρίζοντας ότι ήταν υποκριτική και αδιάφορη προς το διεθνές δίκαιο και προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Ο Αριανός διερωτάται τι συμβαίνει εδώ, δεν καταλαβαίνει και επιστρέφει στην πατρίδα του", είπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα, που αφορά την κάλυψη των γεγονότων από τα ΜΜΕ, ο κ. Τσόμσκι υπογράμμισε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης (σε ΗΠΑ και ΕΕ) δεν πληρούν τις στοιχειώδεις προδιαγραφές δημοσιογραφίας και ότι τις περισσότερες φορές δεν θίγουν θέματα που θα έπρεπε, αντίθετα, λειτουργούν προπαγανδιστικά. Ως τέτοιο θέμα ανέφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ που επιμένουν, όπως είπε, να στηρίζουν ρατσιστικά και κατοχικά καθεστώτα. "Μια τέτοια αντίφαση θα ήταν πρώτο θέμα στον Αρη. Σε μας δεν θίγεται κάν. Ιστορικά γεγονότα αποσιωπούνται. Τα πράγματα όμως δεν θα ήταν έτσι εάν η δημοσιογραφία ασκούνταν όπως έπρεπε", δήλωσε.

    Ο κ. Τσόμσκι κατέληξε επισημαίνοντας ότι υπάρχει διαφορά απόψεων ανάμεσα σε συγκεκριμένες ομάδες της υψηλής τάξης και στο ευρύ κοινό, το οποίο αναζητά με ενδιαφέρον εναλλακτικές μορφές πληροφόρησης. "Υπάρχουν τρόποι διαφυγής από την προπαγάνδα" είπε.

    [08] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΕΣ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2002 (20:53 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στις Βρυξέλες στις 11-12 Μαρτίου προκειμένου να συμμετάσχει στη Διάσκεψη Δωρητριών χωρών για την ΠΓΔΜ που θα πραγματοποιηθεί στην βελγική πρωτεύουσα.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ λόρδο Τζορτζ Ρόμπερτσον, τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, τον ειδικό συντονιστή του Συμφώνου Σταθερότητας Ερχαρντ Μπούσεκ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Εθνικού κόμματος Βίλφρεντ Μάρτενς.

    Στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Ζόραν Κρστεφσκι και οι υπουργοί Οικονομίας, Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, και Τοπικής Διοίκησης Νικόλα Γκρούεφσκι, Μπεντρεντίν Ιμπραϊμι και Φάικ Αρσλάνι καθώς και ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας Λιούπμε Τρπέσκι.

    [09] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Η χθεσινή ανακοίνωση των Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.) επιβεβαιώνει πλήρως τους λόγους της απεργίας των συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του τύπου και των ΜΜΕ της 6ης Μαρτίου, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

    "Η εργοδοσία, αναφερόμενη σκόπιμα μόνο στην απεργία των συντακτών, αποφεύγει για μία ακόμη φορά να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στα αιτήματα που τέθηκαν στις διαπραγματεύσεις από την ΕΣΗΕΑ και αγνοεί παντελώς τα αιτήματα των άλλων Ενώσεων. Δεν δεσμεύεται στο καυτό πρόβλημα των απολύσεων, επαναλαμβάνει προτάσεις για ποσοστά αυξήσεων που δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτές και δεν έχει κάνει καμία απολύτως αναφορά στα θεσμικά αιτήματα, για τα οποία στο παρελθόν είχε δεσμευτεί.

    Αντί για συγκεκριμένες προτάσεις, η εργοδοσία χαρακτηρίζει "εκφοβιστικές" τις κινητοποιήσεις του κλάδου και χρησιμοποιεί απαράδεκτα υπονοούμενα όταν λέει: "Εάν η τακτική αυτή συνεχισθεί θα πρέπει τα αίτιά της να αναζητηθούν αλλού". Οι ιδιοκτήτες των εφημερίδων θεωρούν ότι οι δημοσιογράφοι δεν έχουν δικαίωμα να διαφωνούν μαζί τους και να απαντούν με απεργία. Λένε ότι "οι συντάκτες αποχώρησαν για να μελετήσουν τις προτάσεις μας". Δεν αναφέρουν όμως ότι εκτός από τα απαράδεκτα ποσοστά, δεν έχουν κάνει καμία αντιπρόταση για τα υπόλοιπα αιτήματα", τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ.

    Υπογραμμίζει ότι η ΕΙΗΕΑ ταυτίζεται, επίσης, με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών καναλιών με τους οποίους υποτίθεται πως το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε "πόλεμο για την ποιότητα της ενημέρωσης", συγκροτώντας μαζί τους μέτωπο εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    "Η ΕΙΗΕΑ, λοιπόν, θα έκανε καλά να αναζητήσει τα αίτια για τις απεργίες - και όχι, όπως τις χαρακτηρίζει, "αναστολές εργασίας" - εκεί που πραγματικά βρίσκονται και μόνον εκεί: στις απολύσεις, στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, στις γλίσχρες αμοιβές, στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα που προκαλούν όλ' αυτά στην πλειοψηφία του κλάδου", υπογραμμίζει η ΕΣΗΕΑ και σημειώνει ότι το Δ.Σ. αποφάσισε να προτείνει στη Διασωματειακή Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργία τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

    Επίσης αποφάσισε ενδιαμέσως να κηρύξει 48η απεργία στην ΕΡΤ (την Πέμπτη και Παρασκευή 14 και 15 Μαρτίου) για την εξομοίωση των μισθών των δημοσιογράφων με τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που ισχύει στις αθηναϊκές εφημερίδες, καθώς και για την υπογραφή ετήσιων συμβάσεων εργασίας για όλους τους δημοσιογράφους στην ΕΡΤ που σήμερα εργάζονται με τις τριτοκοσμικές συμβάσεις έργου.

    [10] Ο ΝΑΣΤΑΣΕ ΖΗΤΗΣΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΠΟΥ ΑΜΑΥΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Βουκουρέστι, 8 Μαρτίου 2002 (20:46 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάσε ζήτησε από τον υπουργείο Εσωτερικών να πάρει δραστικά μέτρα κατά των Ρουμάνων που αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

    Ο κ. Ναστάσε είπε χαρακτηριστικά ότι μία "ομάδα κλεφτών" δεν μπορεί να γίνεται αιτία για να υποφέρει μία χώρα και πρόσθεσε ότι ομάδες του υπουργείου Εσωτερικών πρέπει να σταλούν σε χώρες όπου δρουν Ρουμάνοι και να συνεργαστούν με την τοπική αστυνομία για να τιμωρηθούν αυτοί που διαπράττουν αδικήματα.

    [11] Ο ΦΟΡΝΤ ΠΟΛΥΤΙΜΟΤΕΡΟΣ ΠΑΙΚΤΗΣ ΣΤΗΝ 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο Αλφόνσο Φορντ αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της δεύτερης αγωνιστικής της Ευρωλίγκα. Η συμμετοχή του με τη φανέλα του Ολυμπιακού, βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Σημείωσε 24 πόντους (8/9 βολές, 5/8 δίποντα και 2/5 τρίποντα), οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ και οδήγησε την ομάδα του στη δύσκολη καθόλα επικράτηση επί της ομάδας του Ντράγκαν Σάκοτα με 75-69.

    "Όλοι οι συμπαίκτες μου συμμετέχουν στο σκοράρισμα", αναφέρει ο ίδιος στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα. Στους πέντε καλύτερους παίκτες της αγωνιστικής συμπεριλαμβάνεται και ο παίκτης του ΠΑΟ, Γιάννης Γιαννούλης που σημείωσε 17 πόντους κόντρα στην Ολύμπια Λιουμπλιάνας (είχε 3/5 βολές και 7/7 δίποντα), ενώ μάζεψε και έξι ριμπάουντ.

    [12] ΜΠΕΡΙΖ ΜΠΕΛΚΙΤΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 8 Μαρτίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Εθνική προτεραιότητα της Βοσνίας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της χώρας Μπερίζ Μπελκίτς την σύλληψη των καταζητούμενων για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς.

    "Αποτελεί προτεραιότητα για ολόκληρη τη Βοσνία" τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίρκο Σάροβιτς.

    Ερωτηθείς να σχολιάσει αναφορές σύμφωνα με τις οποίες στρατιώτες της SFOR εισβάλλουν ακόμη και σε σπίτια πολιτών στην προσπάθειά τους να συλλάβουν τον Κάρατζιτς ο επικεφαλής των Μουσουλμάνων της Βοσνίας επισήμανε ότι δεν θα πρέπει να καταπατώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην προσπάθεια σύλληψης του Κάρατζιτς προσθέτοντας ότι τάσσεται κατά της ενόχλησης και του εκφοβισμού αθώων πολιτών.

    Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο κ. Σάροβιτς είχε δηλώσεις χθες ότι οι περισσότεροι Σερβοβόσνιοι αντιδρούν στην σύλληψη των δυο καταζητούμενων από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης καθώς θεωρούνται ως σύμβολα ελευθερίας.

    Την περασμένη εβδομάδα η Δύναμη Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία (SFOR) πραγματοποίησε χωρίς καμία επιτυχία τρεις επιχειρήσεις στα σύνορα του Μαυροβουνίου και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας με σκοπό να συλλάβει τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    [13] ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΪΟ ΘΕΜΕΛΙΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Στην ανέγερση του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου στο χώρο του πρώην στρατοπέδου αναφέρθηκε σήμερα Τσιρογιάννη αναφέρθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο έργο θα κοστίσει συνολικά 16 δισ. δραχμές και ότι τα τεύχη δημοπράτησής του θα ολοκληρωθούν στις 10 Απριλίου.

    Η δημοπράτηση του έργου θα γίνει δύο μήνες αργότερα παράλληλα με τη δημοπράτηση του υπόγειου πάρκινγκ του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου χωρητικότητας 1.000 αυτοκινήτων.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του έργου του νέου Δημαρχιακού Μεγάρου, ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2007.

    Τόνισε ότι "όλα γίνονται ερήμην του Δήμου Θεσσαλονίκης, των φορέων της πόλης και των Θεσσαλονικέων χωρίς διαφάνεια" και ζήτησε από την κυβέρνηση να εμφανίσει την τελική μελέτη του φακέλου υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την EXPO 2007, να την δώσει στο Δήμο και στους φορείς της πόλης.

    Επισήμανε τέλος ότι οι Θεσσαλονικείς πρέπει να μάθουν τις προϋποθέσεις για τη διοργάνωσης της EXPO και να αντιληφθούν τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η πόλη, εάν αναλάβει τη διοργάνωση.

    [14] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: 20.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

    Βουκουρέστι, 8 Μαρτίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Χιλιάδες γυναίκες συγκεντρώθηκαν σήμερα έξω από τα γραφεία των Κέντρων Απασχόλησης της Ρουμανίας με την ελπίδα να λάβουν μια από τις 20.539 προσφερόμενες θέσεις εργασίας που τους παρέχονται από το υπουργείο Εργασίας της χώρας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

    "Είναι το δώρο μας στις άνεργες γυναίκες" τόνισε ο υπουργός Εργασίας της Ρουμανίας Μαριαν Σαρμπου.

    "Ακόμη και αν χρειάζεται να περιμένουν στην σειρά αξίζει πραγματικά τον κόπο καθώς αυτές οι γυναίκες θα επιστρέψουν στο σπίτι τους έχοντας βρει δουλειά" πρόσθεσε.

    Στο Βουκουρέστι η ουρά των γυναικών που περίμεναν έξω από τα αρμόδια γραφεία ήταν ίση με ένα χιλιόμετρο καθώς το αρμόδιο γραφείο απασχόλησης στην πρωτεύουσα προσέφερε μόλις 2.700 θέσεις εργασίας σε γυναίκες από το Βουκουρέστι.

    Σημειώνεται ότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ρουμανία άγγιξε τους τελευταίους δυο μήνες ποσοστό 12,4% του πληθυσμού σημειώνοντας πρωτοφανή αύξηση, γεγονός που ερμηνεύτηκε από πολλούς ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής απόφασης που ενθάρρυνε τον άνεργο πληθυσμό να δηλώσει την έλλειψη εργασίας με σκοπό την αποδοχή των κοινωνικών προνομίων.

    Από το σύνολο του 1.193.721 ανέργων που καταγράφησαν τον περασμένο Ιανουάριο, ποσοστό 44,4% είναι γυναίκες.

    Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει 250.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας στη χώρα το 2002.

    [15] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Αντιδράσεις προκάλεσε η ψήφιση του νόμου περί αμνηστίας από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, βάσει του οποίου θα απονεμηθεί χάρη σε περίπου 3.000 Αλβανούς πρώην αντάρτες.

    "Τώρα που ψηφίστηκε ο νόμος για την αμνηστία η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας, ώστε να διαλευκάνουν την υπόθεση των 12 απαχθέντων από τους Αλβανούς τρομοκράτες", τόνισε ο Τόμισλαβ Στογιάνοφσκι εκ μέρους των σλαβικών πολιτικών κομμάτων της περιφέρειας Τετόβου.

    Ο κ. Στογιάνοφσκι επισήμανε ότι σήμερα οι συγγενείς των απαχθέντων πρόκειται να συναντηθούν με τον εκπρόσωπο της Ε.Ε. στα Σκόπια Αλέν Λερουά.Υπενθυμίζεται ότι οι συγγενείς των απαχθέντων ζουν πάνω από δύο μήνες σε αίθουσα του Κοινοβουλίου, την οποία έχουν καταλάβει.

    Ο Στογιάνοφσκι επέκρινε τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, του ΟΑΣΕ και της Ε.Ε. διότι δίχως καμία άδεια από τις αρχές του κράτους διενεργούν έρευνες για να ανακαλύψουν μαζικούς τάφους με σκοπό, όπως είπε, να ενοχοποίησουν τον υπουργό Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφκι. "Συμπεριφέρονται σαν να είναι η χώρα μας προτεκτοράτο", τόνισε ο κ. Στογιάνοφσκι.

    Το κόμμα του Βασίλ Τοπούρκοφσκι "Δημοκρατική Εναλλαγή" με ανακοίνωσή του τονίζει ότι η ψήφιση του νόμου για την αμνηστία είναι μία επαίσχυντη και καταστροφική πράξη για τη χώρα.

    "Ο νόμος αυτός, ο οποίος δεν προβλεπόταν από τη συμφωνία της Οχρίδας καταλύει το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [16] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΙΣΧΥΡΙΣΤΗΚΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Χάγη, 8 Μαρτίου 2002 (20:08 UTC+2)

    Ο τέως πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς παρουσίασε σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έγγραφο, που όπως ισχυρίζεται προέρχεται από το FBI και επιβεβαιώνει την εμπλοκή του Οσάμα Μπιν Λάντεν και της οργάνωσης του Αλ Κάιντα στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο Μιλόσεβιτς είπε στο δικαστήριο ότι ούτε ο σερβικός στρατός ούτε η αστυνομία ενεπλάκησαν σε εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο και τόνισε ότι ο ίδιος αγωνίστηκε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ώστε να διατηρήσει την ενότητα της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Μιλόσεβιτς εξετάζοντας τον μάρτυρα κατηγορίας Σαμπίτ Κάντριου, καθηγητή και ακτιβιστή στο Κόσοβο, τον ρώτησε αν γνώριζε τις δραστηριότητες του Μπιν Λάντεν, της Αλ-Κάιντα και των μουτζαχεντίν στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Κάντριου απάντησε στον Μιλόσεβιτς πως όλα αυτά είναι αποκυήματα της φαντασίας του.

    Ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ρίτσαρντ Μέι επενέβη και ζήτησε από τον Μιλόσεβιτς να εξηγήσει στο δικαστήριο από που έχει αυτές τις πληροφορίες. Τότε ο Μιλόσεβιτς έδειξε ένα έγγραφο, το οποίο όπως είπε προέρχεται από το FBI, τον Δεκέμβριο του 2001, και δείχνει τις δραστηριότητες της Αλ-Κάιντα και των μουτζαχεντίν στις συγκρούσεις στο Κόσοβο. Το έγγραφο αυτό καταχωρήθηκε στο αρχείο του δικαστηρίου.

    Ο Καντρίου περιέγραψε χθες με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες μια επίθεση των Σέρβων στην ορεινή περιοχή της Τσιτσάβατσα, στο βορειοδυτικό Κοσσυφοπέδιο, το Σεπτέμβριο του 1998, η οποία άφησε πολλούς νεκρούς και ισοπέδωσε τα περισσότερα χωριά.

    [17] ΦΘΑΝΕΙ ΤΙΣ 60 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Μαρτίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Αυτό το παιχνίδι με τον Εθνικό Αστέρα θα έχει ξεχωριστή σημασία, αφού ο προπονητής του Ηρακλή Αγγελος Αναστασιάδης στο μεταξύ τους παιχνίδι θα συμπληρώσει 60 παρουσίες στην ομάδα του Γηραιού. Ο τεχνικός του Ηρακλής που γίνεται σήμερα 49 ετών, θα συμπληρώσει στον αγώνα με τον Εθνικό Αστέρα 199 παρουσίες ως προπονητής στην Α' Εθνική κατηγορία.

    Αναλυτικά, έχει 7 συμμετοχές στην Καβάλα, 48 στον Εδεσσαϊκό, 65 στον ΠΑΟΚ, 19 στον Παναθηναϊκό και τέλος 59 στον Ηρακλή. Η παρουσία του στο κυριακάτικο παιχνίδι της Καισαριανής θα είναι η 60η στον "κυανόλευκο" πάγκο.

    Για το συγκεκριμένο παιχνίδι ο προπονητής του Ηρακλή κ. Αναστασιάδης συνέστησε προσοχή στους παίκτες του, δίχως να υποτιμήσουν τον αντίπαλό τους, αφού το παιχνίδι για την ομάδα της Θεσσαλονίκης είναι κρίσιμο και θα κριθούν πολλά από το αποτέλεσμά του, μιας και ο Γηραιός κυνηγάει το εισιτήριο της εξόδου στην Ευρώπη.

    [18] ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΧΩΡΩΝ

    Σκόπια, 8 Μαρτίου 2002 (19:56 UTC+2)

    Με την υιοθέτηση κοινής διακήρυξης ολοκληρώθηκε στα Σκόπια η Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των υποψηφίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρών, που ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα Βίλνιους.

    Στη διακήρυξη οι 10 υπουργοί Εξωτερικών επαναβεβαιώνουν ότι κοινό στρατηγικό όραμά τους είναι μία Ευρώπη ενωμένη, ελεύθερη και ειρηνική, επισημαίνουν ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ είναι μέρος του οράματος και τονίζουν ότι είναι ιστορική ευκαιρία για τη Συμμαχία να προχωρήσει στη διεύρυνση στην επόμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Πράγα.

    Καταδικάζουν την τρομοκρατία, δεσμεύονται ότι θα έχουν ενεργό ρόλο στον αντιτρομοκρατικό συνασπισμό που συγκροτήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους ότι όσοι διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες και οι υποστηρικτές των τρομοκρατών πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

    Δεσμεύονται επίσης να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους και να συνεργαστούν στη μάχη κατά της τρομοκρατίας, κατά των οικονομικών δεσμών της με το οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

    Τονίζουν ακόμη ότι στηρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα και το ΝΑΤΟ για να ξεπεράσει την κρίση και τις απειλές για την εδαφική της ακεραιότητα και κυριαρχία.

    Εκφράζουν τέλος την πεποίθηση ότι η επικείμενη Σύνοδος των πρωθυπουργών των 10 υποψήφιων για ένταξη χωρών στο Βουκουρέστι και η Σύνοδος "Ρίγα 2002 - Γέφυρα προς την Πράγα" τον Ιούλιο θα αποτελέσουν ευκαιρία να επανεξεταστεί η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις προετοιμασίες για ένταξη στη Συμμαχία και να γίνει ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά την εμπειρία από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

    Στη Σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας.

    Σημειώνεται ότι είχαν προσκληθεί να πάρουν μέρος και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, όμως όπως τελικά δεν πήγαν.

    [19] Η UNMIK ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΤΙΣ ΣΟΡΟΥΣ ΔΥΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Κουρσουμλιγια, 8 Μαρτίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Οι δυνάμεις του Ηνωμένων Εθνών στην επαρχία του Κοσόβου (UNMIK) επέστρεψαν στις οικογένειές τους τις σορούς δυο Γιουγκοσλάβων στρατιωτών που είχαν σκοτωθεί στη διάρκεια του πολέμου στην επαρχία του Κοσόβου το 1999.

    Πρόκειται για τους Βλάνταν Στανόγιεβιτς και τον Σάσα Κομάτοβιτς που έχασαν τη ζωή τους σε μάχη κοντά στο στρατιωτικό σημείο ελέγχου Κοσαρε, στα σύνορα Γιουγκοσλαβίας -Αλβανίας.

    Στην επιστροφή των σορών που πραγματοποιήθηκε στην σερβική πόλη Κουρσουμλιγια ήταν παρών συγγενείς των θυμάτων καθώς και αξιωματούχοι του Βελιγραδίου και αντιπρόσωποι του γιουγκοσλαβικού στρατού.

    Όπως επισήμαναν αξιωματούχοι του Βελιγραδίου η εκταφή των πτωμάτων έγινε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθώς οι συνθήκες δεν επέτρεπαν να γίνει νωρίτερα προσθέτοντας ότι στο τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθούν και άλλες εκταφές.

    Σημειώνεται ότι πάνω από 500 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες και αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών το 1999 στο Κόσοβο.

    [20] ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΕΝΤΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 8 Μαρτίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Πέντε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος του Βούλγαρου πρωθυπουργού Συμεών Σαξκομπουργκότσκι αποχώρησαν από αυτό και ανακηρύχθηκαν ανεξάρτητοι, θέτοντας σε κίνδυνο την πλειοψηφία του κόμματος στη Βουλή.

    Το Κίνημα για τον Συμεών τον Β΄, έχει τώρα 135 από τις 240 έδρες στη Βουλή, συμπεριλαμβανομένων και 20 εδρών που κατέχει το κόμμα της τουρκικής μειονότητας Κίνηση για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες.

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε χθες σε δυο από τους πέντε βουλευτές να φύγουν από το κόμμα αφού διέρρευσε στον τύπο ένα ανώνυμο γράμμα που ασκούσε κριτική στην οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης.

    Ο βουλγαρικός τύπος δημοσίευσε γράμμα με την υπογραφή 10 βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, ανάμεσα τους και των πέντε που έφυγαν στο οποίο προτεινόταν νέα μέτρα για την ανάπτυξη των μικρών επιχειρήσεων και απλοποίηση στην διαδικασία παροχής δανείων.

    O.K.

    [21] ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2002 (19:32 UTC+2)

    Διαφημιστική εκστρατεία ύψους έως και ένα δισ. δρχ. πρόκειται να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή τα νέα δημοτολόγια.

    Και αυτό, καθώς, μετά τις εκλογές, κοινή είναι η πεποίθηση, πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πού θα ψηφίσουν!

    Όσον αφορά τα νέα δημοτολόγια, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη για τις τελευταίες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όλους τους δημάρχους της χώρας, σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

    [22] ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Βρυξέλλες, 8 Μαρτίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλο και μειώνονται οι νέοι αγρότες στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και κυρίως την Πορτογαλία και την Ελλάδα, που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη γήρανση αγροτικού πληθυσμού στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία,

    Όπως σημειώνει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, οι τρεις χώρες -Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία - που μπήκαν στην Κοινότητα τη δεκαετία του 1980, αύξησαν τα ποσοστά γήρανσης του αγροτικού δυναμικού της ΕΕ από 32% σε 36%. Πρώτη στη ''λίστα'' γήρανσης του αγροτικού πληθυσμού η Πορτογαλία στην οποία το 52% των αγροτών, είναι ηλικίας άνω των 55 χρόνων, την περίοδο 1989-1997.

    Στην Ελλάδα, για την ίδια περίοδο, παρατηρείται το ίδιο φαινόμενο σε μικρότερη κλίμακα (ποσοστό 42% των αγροτών είναι πάνω από 55 χρόνων), ενώ ακολουθεί η Ισπανία (με ποσοστό 38% των αγροτών πάνω από 55 χρόνων) που βρίσκεται πιο κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο (36%).

    Αντιστοίχως το 1997 τη μεγαλύτερη συμμετοχή νέων (κάτω των 35 χρόνων) στο αγροτικό δυναμικό εμφάνιζε η Δανία (36%) και τη μικρότερη η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία (με 17%), ενώ ακολουθούσε η Ισπανία με 20%.

    Οι πιο σημαντικές παράμετροι που ερμηνεύουν, σύμφωνα με την Eurostat, τη γήρανση ή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, αφορούν τους τρόπους καλλιέργειας, τη δημογραφική δυναμική, την επαγγελματική κινητικότητα και τα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης που ισχύουν σε κάθε χώρα μέλος της ΕΕ.

    [23] ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 8 Μαρτίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Στην ουσιαστική βελτίωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος αναφέρθηκε ο κ. Χαρίλαος Αλαμάνος Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (Ο.Ε.Ε) σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Στην επιστολή του υπογραμμίζει ότι το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας θεωρεί υποχρέωσή του να διατυπώσει για ακόμη μία φορά τους βασικούς άξονες που Θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ουσιαστική βελτίωση του υπάρχοντος φορολογικού συστήματος:

    1. Σταθερό φορολογικό σύστημα

    2. Τήρηση των αρχών της Λογιστική Επιστήμης

    3. Προσδιορισμός της φορολογητέας ύλης με βάση τα δεδομένα των τηρουμένων λογιστικών βιβλίων και όχι τεκμαρτά ή εξωλογιστικά

    4. Διασφάλιση και τήρηση όλων των κανόνων της Ελεγκτικής

    5. Διασφάλιση της αξιοπιστίας όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

    Οι παραπάνω αρχές τονίζει στην επιστολή του ο κ. Χ. Αλαμάνος θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη εμπέδωση φορολογικής συνείδησης στους Έλληνες Φορολογούμενους.

    Διατάξεις ή σχετικές αποφάσεις που δεν είναι ενταγμένες στη φιλοσοφία αυτών των αρχών, όπως οι παραπάνω ρυθμίσεις, μόνο ως αποσπασματική - ευκαιριακή προσέγγιση του προβλήματος μπορούν να θεωρηθούν, και για αυτό δεν προάγουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας της φορολογικής αρχής με τους φορολογουμένους και δεν κινούνται στην κατεύθυνση της φορολογικής δικαιοσύνης.

    Τέλος ο Πρόεδρος του Ο.Ε.Ε. υπενθυμίζει την επιτακτική ανάγκη για μία συνολικότερη φορολογική μεταρρύθμιση ώστε το φορολογικό σύστημα να καταστεί εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

    [24] ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ΜΑΧΗΣ

    Άγκυρα, 8 Μαρτίου 2002 (19:29 UTC+2)

    Η Τουρκία επέλεξε μια ισραηλινή εταιρεία για να εκσυγχρονίσει 170 τουρκικά άρματα μάχης τύπου Μ-60 όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Το συνολικό κόστος του εκσυγχρονισμού που θα αναλάβει η Στρατιωτική Βιομηχανία του Ισραήλ (ΙΜΙ) ανέρχεται σε 668 εκατομμύρια δολάρια.

    Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας έγινε όπως δήλωσε ο κ. Ετζεβίτ λόγω της προσφερόμενης τιμής και του γεγονότος ότι θα το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σε ένα ικανοποιητικό χρονικό πλαίσιο.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό σύμμαχο του Ισραήλ από το 1996 όταν οι δυο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του αραβικού κόσμου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 8 March 2002 - 19:13:55 UTC