Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-03-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ
  • [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [04] ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ
  • [05] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
  • [06] 161, 1 ΔΙΣ ΖΗΤΑ ΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ Ο ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ
  • [07] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ
  • [08] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [09] 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ
  • [10] ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [11] ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΕΟΑΘ
  • [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [13] Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ
  • [14] ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΤΙΜΩΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
  • [15] ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ
  • [16] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ
  • [17] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [18] ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [19] ΑΘΕΑΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [20] XΠΑ: ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ PREMIUM & ΑYΞΗΜΕΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ
  • [21] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

  • [01] ΠΝΙΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (10:34 UTC+2)

    Έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, με αποκλειστικό αντικείμενο την συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα, συγκαλεί για τη 1 το μεσημέρι σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων.Ο κ.Αβραμόπουλος με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών, Κώστα Σκανδαλίδη, τον προσκαλεί στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με σκοπό να συμβάλει στην διευθέτηση της κρίσεως, τονίζοντας ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση.

    Ο κ. Σκανδαλίδης, από την πλευρά του, κατηγορεί το Δήμαρχο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση και υποστηρίζει ότι το Σύνταγμα μετά την περυσινή αναθεώρηση απαγορεύει την μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ο υπουργός Εσωτερικών προτείνει να αναλάβουν οι μόνιμοι υπάλληλοι την αποκομιδή των σκουπιδιών και αν δεν αποδώσει στο μέτρο ο Δήμος θα προχωρήσει ακόμη και στη μίσθωση ιδιωτικών εταιριών.

    Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνας Σωτήρης Μπάγιας διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των μελών της δημοτικής αρχής, αλλά και των απεργών που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποτέλεσμα να απειλείται η δημόσια υγεία και ασφάλεια από τη συσσώρευση σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας. Στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί διάπραξη αξιοποίνων πράξεων, όπως παράβαση καθήκοντος, οι υπεύθυνοι θα συλλαμβάνονται και θα οδηγούνται σε δίκη στο Αυτόφωρο. Την έρευνα ανέλαβε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Μαρία Μαλούχου

    [02] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (10:12 UTC+2)

    Αρχίζει την ερχόμενη Τρίτη στην Αγκυρα, 12 Μαρτίου, ο πρώτος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας - Τουρκίας σε επίπεδο πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών, σύμφωνα με όσα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ, συμφώνησαν στη Νέα Υόρκη και επαναβεβαίωσαν στην Κωνσταντινούπολη.

    Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν ο γενικός διευθυντής Διεθνών Πολιτικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Αναστάσιος Σκοπελίτης και ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Αργύρης Φατούρος.

    Η τουρκική πλευρά θα εκπροσωπείται από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Ουκιούρ Ζιγιάλ και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Ντενίς Μπουλούκμπασι.

    Η εντολή των δύο υπουργών Εξωτερικών για την έναρξη των διερευνητικών αυτών επαφών είναι να γίνει προσπάθεια ώστε να βρεθούν σημεία σύγκλισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο οποίος καταρχήν θα εστιαστεί σε οργανωτικά θέματα.

    Πάντως, η Ελλάδα έχει επανηλλειμένα διαμηνύσει ότι ο διάλογος αυτός συνδέεται με την μόνη νομική ελληνοτουρκική διαφορά της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

    Σε ότι αφορά τον καθορισμό της επόμενης συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την περιοδικότητα των συναντήσεων και το πλαίσιο του διαλόγου, θα καθοριστούν στη συνάντηση της Αγκυρας.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι για την ελληνική πλευρά είναι δεδομένο το πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου το οποίο πρέπει να βασίζεται: στο πλαίσιο του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου, των διεθνών και διμερών συνθηκών, της εδαφικής ακεραιότητας, του απαραβίαστου των συνόρων, η μη χρήση και απειλή βίας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τα συμπεράσματα του Ελσίνκι, ιδιαίτερα η παράγραφος τέσσερα.

    Τέλος, σημειώνεται ότι στις 16 Απριλίου θα συνέλθει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    [03] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο Β' ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Την Τρίτη επανακάμπτουν στο τραπέζι του διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας και το προεδρείο της ΓΣΕΕ, η εκτελεστική επιτροπή της οποίας θα συνεδριάσει μεθαύριο. Ακολούθως, την Τετάρτη, ο κ.Ρέππας θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

    Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων αφορά στους όρους ασφάλισης και συνταξιοδότησης, που θα ισχύσουν μετά το 2008 στο νέο ΙΚΑ και το Δημόσιο. Επιπλέον, στη διάρκεια των δύο συναντήσεων με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός θα επιχειρήσει να αποσαφηνίσει τις κυβερνητικές προτάσεις για πέντε κρίσιμα ζητήματα.

    Αυτά είναι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα ισχύσουν στον νέο ενιαίο φορέα ασφάλισης των μισθωτών που, τα ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή το ύψος των συντάξεων κύριας ασφάλισης που τα συνδικάτα θέλουν στο 80% και ο υπολογισμός των συντάξεων, καθώς το υπουργείο προτείνει σύγκλιση με το ΙΚΑ (με βάση την τελευταία πενταετία και όχι τον τελευταίο μισθό).

    Παράλληλα, στα θέματα που θα τεθούν προς αποσαφήνιση εντάσσονται το ύψος των επικουρικών συντάξεων που θα απονέμονται στο μέλλον (στο Δημόσιο είναι 20%, ενώ άλλοι κλάδοι έχουν 50% έως και 80%) και το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας, «δεν μπορεί να προσδιοριστεί εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο», διαβεβαιώνοντας, πάντως, ότι θα υπάρχει τριμερής.

    Πάντως, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ρέππα, πρώτα θα υπάρξει μια κατάληξη στο διάλογο και μετά θα ακολουθήσει η κατάθεση του πακέτου των μέτρων στην κυβερνητική επιτροπή. Αναφερόμενος στο βάθος της μεταρρύθμισης, ο υπουργός υπογράμμισε ότι «θα δοθεί λύση για πολλές δεκαετίες» ενώ δεν θα χρειαστούν στο μέλλον επώδυνες παρεμβάσεις καθώς, μέσω της δημιουργίας Εθνικού Αναλογιστικού Κέντρου που θα παρακολουθεί την οικονομική πορεία όλων των ταμείων, θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα.

    [04] ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΜΟΝΤΕΡΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΤΕΧΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (11:09 UTC+2)

    Διεθνές συμπόσιο με θέμα "Κινήματα του μοντερνισμού και βυζαντινή τέχνη" διοργανώνει 11-16 Μαρτίου το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια και τον καθηγητή John Bowlt. Στόχος του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή Λαζαριστών είναι η διερεύνηση της επίδρασης που άσκησε η βυζαντινή τέχνη στα κινήματα του μοντερνισμού των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα από την αφαίρεση και τον εξπρεσιονισμό μέχρι τον σουπρεματισμό και άλλα διεθνή ρεύματα και συναφείς κινήσεις της ίδιας περιόδου. Το ζήτημα αυτό αποτελεί αντικείμενο έρευνας και μελέτης επιστημόνων και ιστορικών τέχνης και αντιμετωπίζεται τόσο μέσα από θεωρητικά κείμενα όσο και μέσα από την πραγματοποίηση σημαντικών εκθέσεων από μεγάλα μουσεία του εξωτερικού.

    Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχοντας στη διεθνή κίνηση και τις δραστηριότητες των μεγάλων ευρωπαϊκών και αμερικανικών μουσείων με τις δικές του δυνάμεις αλλά και αξιοποιώντας τη συνεργασία καταξιωμένων πανεπιστημιακών δασκάλων, όπως ο John Bowlt και η Nicoletta Misler, επιδιώκει να εμβαθύνει την έρευνα στο θεωρητικό τομέα μέσω του διεθνούς συμποσίου και παράλληλα σχεδιάζει για το 2003 έκθεση με βυζαντινές εικόνες και έργα των Malevich, Goncharova, Filonov καθώς και άλλων καλλιτεχνών της ρωσικής και ευρωπαϊκής πρωτοπορίας. Επίσης επιδιώκει να θεσμοθετήσει τη συνάντηση ως ετήσιο επιστημονικό φόρουμ και να επεκτείνει τον κύκλο διαλέξεων που ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο της έκθεσης των "Αριστουργημάτων της συλλογής Κωστάκη" και συνεχίζονται με την τωρινή έκθεση "Ο Τάτλιν και ο κύκλος του"

    [05] ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (11:05 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Σόφια πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης προσκεκλημένος της Βουλγαρικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Πασχαλίδης θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον αντιπρόεδρο της χώρας και τον υπουργό Περιφερεικαής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων.

    [06] 161, 1 ΔΙΣ ΖΗΤΑ ΩΣ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΟΡΙΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ Ο ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (11:01 UTC+2)

    Τον ορισμό του ποσού των 161,1 δισ. δραχμών ως κατώτατου ορίου αποζημίωσης ζητά με νέο δεκαεξασέλιδο υπόμνημα που υπέβαλε προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, ενώ παράλληλα ζητά από το Δικαστήριο να επισπεύσει τη διαδικασία, που διαρκεί εξαιτίας της «παρελκυστικής πολιτικής» της ελληνικής κυβέρνησης.

    «Η αξία της περιουσίας πρέπει να είναι κατ' ελάχιστο το ποσό της εκτίμησης αυτής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα και σε άλλο σημείο τονίζεται: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να υιοθετήσει το δικαστήριο ποσό χαμηλότερο». Όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», το ποσό των 161,1 δισ. δραχμών προκύπτει από μια νέα εκτίμηση του διεθνούς οίκου FDP Savills, ενώ είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γλύξμπουργκ κινείται σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, βάζοντας σε δεύτερο πλάνο την απαίτησή του για επιστροφή της περιουσίας και το αίτημά του για συνδιαλλαγή με την ελληνική κυβέρνηση.

    Επίσης, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ ασκεί κριτική εναντίον της ελληνικής κυβέρνσης για παρελκυστική συμπεριφορά, ενώ ζητά από το δικαστήριο να βάλει ένα τελικό χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση της υπόθεσης, καθώς όπως υποστηρίζεται στο υπόμνημα "αυτό είναι αναγκαίο για λόγους δικαιοσύνης».

    [07] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΟΡΚΩΤΩΝ ΕΛΕΓΚΤΩΝ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (10:58 UTC+2)

    Πακέτο τριών βασικών αλλαγών, που έχουν ως στόχο την όσο το δυνατόν ακριβέστερη απεικόνιση των χρηματοοικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων, επεξεργάζεται το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Οι αλλαγές αφορούν κυρίως στον τρόπο λειτουργίας των ορκωτών ελεγκτών, σε μία προσπάθεια να εκλείψουν φαινόμενα ομηρίας των τελευταίων, όπως προέκυψε από την ομιλία του αρμόδιου υπουργού, Νίκου Χριστοδουλάκη, σε ημερίδα του ΧΑΑ, με θέμα τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.

    Η διαβούλευση που θα ξεκινήσει προς αυτή την κατεύθυνση, θα στηριχθεί στις εξής τρεις προτάσεις:

    -Αντικατάσταση ορκωτού ελεγκτού κάθε τρία χρόνια, έναντι των πέντε, που ισχύουν σήμερα, αλλά και ελεγκτικής εταιρίας μετά από ένα μέγιστο διάστημα.

    -Απαγόρευση παροχής υπηρεσιών συμβούλου και ελεγκτή από την ίδια εταιρία συγχρόνως ή πριν παρέλθουν τουλάχιστον τρία έτη από την απασχόληση με μια από τις δύο ιδιότητες.

    -Ενεργοποίηση κινήτρων για διαρκή εκπαίδευση ορκωτών ελεγκτών.

    Παράλληλα, στην ατζέντα του υπουργείου φαίνεται ότι υπάρχουν προς συζήτηση και άλλες αλλαγές, όπως π.χ, η πρόβλεψη οι προσλήψεις των ελεγκτικών εταιριών να γίνονται για λογαριασμό των μετόχων και όχι για τις διοικήσεις.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να απαγορευτεί η πρόσληψη φυσικών προσώπων- ελεγκτών από επιχείρηση που ήλεγχαν σε προκαθορισμένο χρονικό διάστημα στο παρελθόν.

    [08] ΟΜΙΛΙΑ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:52 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα: το 1/2 του ουρανού, το 1/3 της αυτοδιοίκησης διοργανώνει σήμερα στις 9 το βράδυ στο συνεδριακό κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ ο τομέας ισότητας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

    Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κώστας Σκανδαλίδης.

    Η εκδήλωση αυτή γίνεται προς τιμή των γυναικών που συνεισφέρουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης και θα τιμηθούν με τιμητικό αναμνηστικό δίπλωμα οι γυναίκες - μέλη του κινήματος που προσέφεραν στην αυτοδιοίκηση ως εκλεγμένες δημοτικοί σύμβουλοι σε όλους τους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος, διαμερισματικοί σύμβουλοι στο δήμο Θεσσαλονίκης και νομαρχιακοί σύμβουλοι.

    [09] 4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:51 UTC+2)

    Το Πανόραμα Ομοφυλοφιλικών Ταινιών διοργανώνουν από τις 11 έως τις 14 Μαρτίου για τέταρτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η Σύμπραξη κατά της Ομοφυλοφοβίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν στην αίθουσα Παύλος Ζάννας επτά σημαντικές ταινίες γνωστών σκηνοθετών που έχουν διακριθεί σε διεθνή Φεστιβάλ. Οι ταινίες του αφιερώματος αναφέρονται σε πρόσωπα τα οποία βιώνουν ομοφυλοφιλικά αισθήματα μόνιμα ή παροδικά τα οποία συγχρόνως ασκούν εξουσία και συμπιέζονται από κοινωνικά και ιδεολογικά δεσμά, ("Ταμπού" του Οσιμα και "Εδουάρδος ΙΙ"του Derek Jarman), βιώνουν το περιθώριο, την απόγνωση και τη μοναξιά (" Η ιστορία της Φιόνα" Amos Kollek) ή αναζητούν την πολιτιστική τους ταυτότητα και το όνειρο μιας άλλης ζωής ("Ταξίδι στο εξωτερικό" της Ayse Polat και "Ευτυχισμένοι μαζί" του Γουόνγκ Καρ-Γουάι), νιώθουν άνετα μόνο με τη συγγενικής τους ομοφυλοφιλία "φυλο-φιλία" ("Τα παιδιά του Κρόνου" του Γιώργου Κόρα) ενώ με ευαισθησία και ευρηματικότητα προσεγγίζεται και το πρόβλημα της τρανσεξουαλικότητας ("Το αγόρι στα ροζ" του Alain Berliner). Ολες οι ταινίες χαρακτηρίζονται από πολυμορφία έκφρασης και ιδεολογικό προβληματισμό με ήρωες γυναίκες και άνδρες.

    Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα διεξαχθεί και μια συζήτηση σχετικά με τον τρόπο που παρουσιάζεται η ομοφυλοφιλία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με ποια συχνότητα, μορφή και περιεχόμενο αντιμετωπίζει η τηλεόραση αυτό το σοβαρό θέμα και σε ποιο βαθμό επηρεάζει και διαμορφώνει την αντίληψη του τηλεθεατή

    [10] ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Κιλκίς, 9 Μαρτίου 2002 (10:45 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Κιλκίς πραγματοποιεί σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Καραμανλής θα επισκεφθεί επίσης τη λίμνη Κορώνεια και τη λίμνη Βόλβη. Στις 7 το βράδυ θα μιλήσει στο Κλειστό Γυμναστήριο του Κιλκίς.

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής θα μιλήσει σε ημερίδα που διοργανώνει η γραμματεία παλιννοστούντων για τους νεοπρόσφυγες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στο Συνεδριακό Κέντρο Ιωάννης Βελλίδης της ΔΕΘ.

    [11] ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΣΕΟΑΘ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:36 UTC+2)

    Eκδήλωση διαμαρτυρίας, με τρία αιτήματα, διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας Θεσσαλονίκης (ΣΕΟΑΘ). Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο πρακτορείο της Ολυμπιακής, απέναντι από την πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

    Δια στόματος της διοίκησης του ΣΕΟΑΘ, οι διαδηλωτές θα ζητήσουν εκ νέου τη διατήρηση μιας δημόσιας και ενιαίας Ολυμπιακής, τη δικαίωση των συμβασιούχων, με άμεση κάλυψη των πάγιων αναγκών της εταιρίας από αυτούς και την υπογραφή και εφαρμογή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    [12] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:36 UTC+2)

    Προβλήματα στην υδροδότηση θα έχει σήμερα και αύριο η Θεσσαλονίκη. Σήμερα κατά τις απογευματινές ώρες και αύριο όλη τη μέρα διακοπές νερού θα έχουν οι δυτικές περιοχές της πόλης λόγω προγραμματισμένων εργασιών από την Εταιρία Υδρευσης - Αποχέτευσης.

    Προβλήματα νερού θα έχουν επίσης αύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης και των Ανατολικών Περιοχών, Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης η διακοπή του νερού οφείλεται στις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης στο Αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου.

    [13] Ο ΕΡΩΤΑΣ ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:36 UTC+2)

    Το βιβλίο "Ο έρωτας τρώγεται με το κουκούτσι" της Ελένης Καλαϊτζή-Οφλίδη και του Σίμου Οφλίδη θα παρουσιάσουν στις 14 Μαρτίου στον Ιανό ο καθηγητής στο Α.Π.Θ.Γιώργος Τσιάκαλος και ο συγγραφέας Ισίδωρος Ζουργός.

    Συμβάντα ιδιαίτερα της χαμοζωής πλάι σε καταστάσεις που σημάδεψαν τη χώρα συνολικά, ήρωες-τύποι συνηθισμένοι, μα πάντα αυθεντικοί, έρχονται και φεύγουν λάμποντας μες στις σελίδες των εφτά διηγημάτων, που απαρτίζουν αυτό το βιβλίο με ταπεινότητα και υπαινικτική πληρότητα η Πίστη κάποιου υπογείου πρώτα κι έπειτα κυρία ενός μικροσκοπικού διαμερίσματος, η Ασημίνα ή Μίνα, μεγαλοκοπέλα κάπου στον κάμπο των Φρούτων, ο Θανασάρας ο μπασκίνας και κολλητός του αριστερού Βαγγέλη, η Μάρω, θαμώνας τακτικός στα προαύλια των εκκλησιών της Θεσσαλονίκης, ο Σωτηράκης παθιασμένος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια στις υπόγες της μεγάλης πόλης.

    Στην εκδήλωση θα παίξουν μουσική οι: Μίμης Καπνάς (μπουζούκι), Στέφανος Καπνάς (ούτι), Θέμης Κουταλιανός (κιθάρα), Ορφέας Κουταλιανός (μπουζούκι), Αλέξης Οφλίδης (μπουζούκι), Φανή Οφλίδη (κουτάλια), Αντώνης Πανουσιάδης (τουμπερλέκι).

    [14] ΣΤΗΝ ΟΥΔΕΤΕΡΗ ΖΩΝΗ ΤΙΜΩΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:32 UTC+2)

    Στην ουδέτερη ζώνη τιμών κινούνται στο σύνολό τους οι τεχνικοί δείκτες, έπειτα από ΅ια έντονη υποχώρηση. Ειδικότερα, ο Relative Strength Index και ο Chande Momentum Oscillator, κινούνται ανοδικά, ενώ διέσπασαν το φράγ΅α της υπερπωλη΅ένης περιοχής, γεγονός που προϊδεάζει για ενδεχό΅ενη ανοδική αντίδραση στις επό΅ενες συνεδριάσεις.

    "Για τις επό΅ενες συνεδριάσεις θα πρέπει να ΅ελετηθεί η κίνηση του γενικού δείκτη, σε σχέση ΅ε την πορεία των συναλλαγών. Επίσης, θα πρέπει να δού΅ε τη συ΅περιφορά του Δείκτη στην αντίσταση των 2.500 ΅ονάδων. Ενδεχό΅ενη αποτυχία να υπερβεί η τι΅ή του Δείκτη την παραπάνω αντίσταση, θα έχει ως αποτέλεσ΅α να κινηθεί και πάλι πτωτικά έως το επίπεδο των 2.400 ΅ονάδων, καθώς η προσέγγιση του συνδυάζεται ΅ε απροθυ΅ία πωλητών", επισημαίνουν οι αναλυτές της ΩΜΕΓΑ Χρηματιστηριακής και προσθέτουν ότι η επό΅ενη και ση΅αντικότερη στήριξη εντοπίζεται στο επίπεδο των 2.320 ΅ονάδων.

    Υπενθυμίζεται ότι ήδη από την πρώτη συνεδρίαση της εβδο΅άδας που πέρασε, ο Δείκτης κινήθηκε ανοδικά. Έως και τη συνεδρίαση της Παρασκευής ε΅φάνισε ΅ια τάση ισορροπίας πάνω από το επίπεδο των 2.400 ΅ονάδων, κλείνοντας έτσι την περασμένη εβδο΅άδα ΅ε κέρδη 82 ΅ονάδων σε σχέση ΅ε το κλείσι΅ο της προηγουμένης.

    [15] ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 9 Μαρτίου 2002 (10:30 UTC+2)

    Διαφημιστική εκστρατεία ύψους έως και ένα δισ. δρχ. πρόκειται να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών, με αφορμή τα νέα δημοτολόγια.

    Και αυτό, καθώς, μετά τις εκλογές, κοινή είναι η πεποίθηση, πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν γνωρίζουν πού θα ψηφίσουν!

    Όσον αφορά τα νέα δημοτολόγια, ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης θα ενημερώσει τη Δευτέρα και την Τρίτη για τις τελευταίες εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όλους τους δημάρχους της χώρας, σε συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

    [16] ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ

    Πάτρα, 9 Μαρτίου 2002 (10:29 UTC+2)

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου Ιατρικής Χημείας στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

    Τα θέματα που παρουσιάζουν οι ομιλητές αφορούν νέες μεθοδολογίες σχεδιασμού σύνθεσης, ανάλυσης και βιολογικής αξιολόγησης ενώσεων με φαρμακολογικό ενδιαφέρον, καθώς και σε προϊόντα που αναπτύσσονται στο Τμήμα Χημείας και Φαρμακευτικής ή από συνεργάτες του δικτύου.

    Στο συνέδριο μετέχουν ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και συγκεκριμένα από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Σλοβενία, Αυστραλία, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό ΄Ιδρυμα Ερευνών, το Θεαγένειο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο και τα τμήματα Χημείας, Φαρμακευτικής Βιολογίας και Ιατρικής των Πανεπιστημίων Πατρών, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων και Αθηνών.

    [17] ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:27 UTC+2)

    Για τη Δευτέρα και ως τις 2 Απριλίου, έχουν μέχρι στιγμής προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις μετόχων των εξής εταιριών:

    ΔΕΥΤΕΡΑ 11/3

    ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ Α.Β.Ε.Ε.

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 2 μετά το μεσημέρι, στα γραφεία της, στον Ασπρόπυργο Αττικής, θέση Κύριλλο, ΤΚ 193 00, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

    1.Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας με αύξηση της ονομαστικής αξίας των μετοχών της με α) κεφαλαιοποίηση αποθεματικού από την έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιον β) με κεφαλαιοποίηση αποθεματικού που προήλθε από αναπροσαρμογή αξίας ακινήτων και έκφραση του μετοχικού κεφαλαίου και των μετοχών σε ευρώ σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2842/2000.

    2.Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της εταιρίας.

    3.Εκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου ύψους έως του 50% του ήδη υπάρχοντος μετοχικού κεφαλαίου με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπέρ πιστωτικών και χρηματοδοτικών ιδρυμάτων.

    4.Διάφορα θέματα ανακοινώσεις εγκρίσεις και λήψη αποφάσεων επ' αυτών.

    ΤΡΙΤΗ 13/3

    ΟΤΕ ΑΕ

    Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, στις 4 μετά το μεσημέρι, στο Διοικητικό Μέγαρο του Οργανισμού, Κηφισίας 99, Μαρούσι, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής: 1. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. 2. Διάφορες ανακοινώσεις.

    ΠΕΜΠΤΗ 15/3

    ΙΝΤΡΑΛΟΤ

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση αγοράς ιδίων ΅ετοχών

    ΔΕΥΤΕΡΑ 19/3

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση αγοράς ιδίων ΅ετοχών

    ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

    Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

    1.Έγκριση οικονο΅ικών καταστάσεων

    2.Διεύρυνση του σκοπού της Εταιρίας

    3.Τροποποίηση της απόφασης για τη διάθεση των αντληθέντων κεφαλαίων, που προέκυψαν από την αύξηση του ΅ετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ LEASING

    Τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

    1.Έγκριση οικονο΅ικών καταστάσεων

    2.Μεταβολή της ονο΅αστικής αξίας της ΅ετοχής λόγω ΅ετατροπής σε ευρώ

    3.Εκλογή νέου Διοικητικού Συ΅βουλίου

    4.Έκδοση απλού ο΅ολογιακού δανείου

    ΠΕΜΠΤΗ 22/3

    ΙΝΦΟΡΜΑΤΙΚΣ

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την έγκριση αγοράς ιδίων ΅ετοχών

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης την αλλαγή του τρόπου διάθεσης των κεφαλαίων, που αντλήθηκαν από την αύξηση του ΅ετοχικού κεφαλαίου της απορροφηθείσας

    ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη μεταβολή της ονο΅αστικής αξίας της ΅ετοχής, λόγω ΅ετατροπής σε ευρώ

    ΤΡΙΤΗ 2/4

    SPACE HELLAS

    Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη μεταβολή της ονο΅αστικής αξίας της ΅ετοχής

    [18] ΚΙΝΕΖΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:25 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Ανατολική Μακεδονία πραγματοποιεί από αύριο αντιπροσωπεία από την Κίνα. Η επίσκεψη αυτή, που προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ’ρη Παπαδόπουλου, έχει ως στόχο την προετοιμασία επίσκεψης μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τον Απρίλιο.

    [19] ΑΘΕΑΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:25 UTC+2)

    Ενα αθέατο σκάνδαλο και μια κρυφή ντροπή αποτελούν τα βασανιστήρια και η

    κακομεταχείριση που υφίστανται εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ενώ οι δράστες παραμένουν ατιμώρητοι τη στιγμή που τα βασανιστήρια απαγορεύονται απόλυτα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο των δικαιωμάτων του ανθρώπου, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και της Σύμβασης των ΗΕ κατά των Βασανιστηρίων και ’λλης Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας. Εξάλλου η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού έχει επικυρωθεί από τις περισσότερες χώρες σε σύγκριση με τις άλλες συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχει επικυρωθεί από όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός της Σομαλίας, η οποία δεν έχει λειτουργική κυβέρνηση και των ΗΠΑ.

    Μαρτυρίες

    "Πυροβόλησαν τον πατέρα μου μπροστά στα μάτια μου. Ήταν εννιά το βράδυ. Ήρθαν στο σπίτι μας και του είπαν ότι είχαν πάρει εντολή να τον σκοτώσουν, επειδή μου επέτρεπε να πηγαίνω σχολείο. Οι Μουτζαχεντίν με είχαν ήδη αναγκάσει να σταματήσω το σχολείο, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ήταν αρκετό. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τι μου έκαναν αφού σκότωσαν τον πατέρα μου" αφηγείται ένα 15χρονο κορίτσι που βιάστηκε ομαδικά από ένοπλους στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν το 1994.

    "Μου χαράκωσαν τα πόδια με λεπίδες και έτριψαν κοκαίνη πάνω στις πληγές μου. Μετά από αυτό ένιωθα σα να είχα μεγαλώσει. Όλοι οι άλλοι έμοιαζαν με ποντίκια. Ήθελα να τους σκοτώσω". αφηγείται ο 15χρονος Κόμπα, ο οποίος απήχθη από αντάρτες και

    υποχρεώθηκε να πολεμήσει στη Σιέρα Λεόνε το 1997.

    "Για να μας τιμωρήσουν μας κτυπούσαν στις παλάμες και τις πατούσες και μας κλωτσούσαν στο στομάχι. Κάποια αγόρια τα έγδυναν, τα κρεμούσαν στην αυλή με το κεφάλι προς τα κάτω και τα κτυπούσαν με ραβδιά. Τους υπόλοιπους τους έβαζαν με τα χέρια στον τοίχο. Έπρεπε να μείνεις έτσι για πολλή ώρα, όση ώρα σου έλεγαν. Εάν έπεφτες, σε κτυπούσαν. Σε κρεμούσαν από μια κολόνα ή από την πόρτα. Έμένα με κρέμασαν για τρεις ώρες και όλοι οι φύλακες που περνούσαν από εκεί με χτυπούσαν. Εάν κάποιος κάνει κάτι και δεν τον ανακαλύψουν, θα τους κτυπήσουν όλους στην πτέρυγα " λέει πρώην κρατούμενος στο σωφρονιστικό κατάστημα ανηλίκων

    Panchito Lopez στην Παραγουάη.

    Αυτές είναι λίγες μόνο από τις μαρτυρίες παιδιών θυμάτων βασανιστηρίων που δημοσιεύονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, την οποία θα μοιράσουν αύριο στους πολίτες τα μέλη της οργάνωσης στη διάρκεια εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο το γεγονός ότι τα παιδιά υφίστανται βασανιστήρια θα μπορούσε να συνιστά ένα τρομερό σοκ. Καθώς εξαρτώνται απόλυτα από τους ενήλικες και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα, δεν θα έπρεπε να έχουν σχέση με τις εχθροπραξίες που διαπράττονται από τους ενήλικες. Ωστόσο, η βία κατά των παιδιών είναι ενδημικό φαινόμενο.

    Ένοπλες συγκρούσεις

    Ο πόλεμος αποτελεί καθημερινή πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο. Κάποια από αυτά δεν έχουν γνωρίσει πώς είναι η ζωή χωρίς πόλεμο. Τα παιδιά τραυματίζονται κατά τις ένοπλες συγκρούσεις, επειδή απλώς έτυχε να βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο. Ωστόσο, πολλές φορές γίνονται στόχος των δυνάμεων ασφαλείας και των ένοπλων αντιπολιτευτικών ομάδων για λόγους αντεκδίκησης ή για να προκληθεί ο αντίπαλος.

    Ορισμένα από αυτά -κυρίως κορίτσια- επιλέγονται για να κακοποιηθούν σεξουαλικά. Νέοι άνδρες συχνά επιλέγονται χωρίς να κατηγορηθούν, με την υποψία ότι συμμετέχουν ή συμφωνούν με ένοπλες αντιπολιτευτικές ομάδες. Πολλά παιδιά υφίστανται βασανιστήρια ή σκοτώνονται επειδή ζουν στη "ζώνη του εχθρού" ή εξαιτίας των πολιτικών πεποιθήσεων, της θρησκείας ή της εθνικής καταγωγής της οικογένειάς τους.

    Οι ένοπλες συγκρούσεις έχουν αναγκάσει εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση καταφυγίου. Κατά τη φυγή, πολλά αποχωρίζονται από τις οικογένειές τους. Μόνο στην Αφρική η σύγκρουση ανάγκασε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

    Μια από τις πλέον σοβαρές κρίσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτυλίχθηκε πολύ πρόσφατα στη Σιέρα Λεόνε. Σε όλη τη διάρκεια του εννεαετούς εμφυλίου πολέμου, τα παιδιά υπέφεραν δυσανάλογα σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό και σε μια άνευ προηγουμένου κλίμακα. Χιλιάδες σκοτώθηκαν, ακρωτηριάστηκαν, βιάστηκαν, απήχθησαν σε συντονισμένες επιχειρήσεις ένοπλων ομάδων, κυρίως από την πλευρά των ανταρτών. Σχεδόν όλες οι χιλιάδες των κοριτσιών και των γυναικών, που απήχθησαν από τις δυνάμεις των ανταρτών, υπέστησαν βιασμούς και εξαναγκάστηκαν σε σεξουαλική δουλεία.

    Μια άλλη τρομακτική πτυχή του εμφυλίου πολέμου στη Σιέρα Λεόνε αφορά στο μεγάλο αριθμό αγοριών και κοριτσιών, σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και πέντε ετών, που στρατολογήθηκαν και από τις δύο πλευρές. Τα περισσότερα από τα παιδιά που στρατολογήθηκαν από τις δυνάμεις των ανταρτών είχαν απαχθεί από τα σπίτια τους και εξαναγκάστηκαν να πολεμούν, να σκοτώνουν, να ακρωτηριάζουν, να βιάζουν συχνά υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλ ή απλά εξαιτίας του φόβου. Ωστόσο, το πρόβλημα των παιδιών στρατιωτών δεν περιορίζεται μόνο στη Σιέρα Λεόνε ούτε φυσικά στην Αφρική.

    Πάνω από 300.000 ανήλικοι μάχονται σε ένοπλες συγκρούσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω από 9000 ανήλικοι είναι μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Τα παιδιά διατρέχουν ιδιαίτερα μεγάλο κίνδυνο να υποστούν εκφοβισμό ή κακοποίηση από ανωτέρους ή συνάδελφους τους. Τον Αύγουστο του 1997 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα 17χρονο κορίτσι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό από ένα μεθυσμένο εκπαιδευτή, κατά τη διάρκεια ασκήσεων.

    Βασανιστήρια

    από αστυνομικούς

    Τα παιδιά εναντίον των οποίων υπάρχει η υποψία ότι έχουν διαπράξει αξιόποινη πράξη -ή κρατούνται με αυτή τη δικαιολογία- διατρέχουν πολύ συχνά τον κίνδυνο να υποστούν βασανιστήρια και κακομεταχείριση. Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, οι αστυνομικοί είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες τεκμηριωμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων. Η συχνότερη μέθοδος κακομεταχείρισης είναι ο ξυλοδαρμός των υπόπτων ή των κοινωνικά περιθωριοποιημένων ατόμων κατά τη διάρκεια της αστυνομικής κράτησης. Οι ξυλαδαρμοί αυτοί μπορεί να είναι πολύ άγριοι, ακόμη και θανατηφόροι. Οι αστυνομικοί χτυπούν τα κρατούμενα παιδιά με γροθιές, ξύλα, καρεκλοπόδαρα, λαβές όπλων, μαστίγια, σιδερένιους σωλήνες και καλώδια. Μερικές φορές, τα καίνε με τσιγάρα ή τους κάνουν ηλεκτροσόκ, τους στερούν το φαγητό, το νερό και τον ύπνο ή τα εξαναγκάζουν σε ορθοστασία. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια κινδυνεύουν να υποστούν βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση σημειωτέον ότι η ίδια η απειλή του βιασμού μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ψυχικό τραυματισμό που ισοδυναμεί με βασανιστήρια.

    Σε όλες τις χώρες του κόσμου, τα παιδιά υφίστανται συστηματικά βασανιστήρια ή κακομεταχείριση κατά την κράτηση. Στην Τουρκία, έχουν υπάρξει καταγγελίες για αγόρια και κορίτσια ακόμα και 14 ετών, τα οποία υπέστησαν σεξουαλική παρενόχληση, υποχρεώθηκαν να βγάλουν όλα τους τα ρούχα και απειλήθηκαν με βιασμό. Στο Πακιστάν, τα παιδιά που συλλαμβάνονται από την αστυνομία συχνά κακοποιούνται σεξουαλικά, ξυλοκοπούνται, κρεμιούνται ανάποδα, αλυσοδένονται και μαστιγώνονται με λωρίδες ελαστικού. Τα βασανιστήρια που επιβάλλονται αποδεικνύονται συχνά θανατηφόρα. Το Νοέμβριο του 1998, ο 17χρονος Vladimir Popov πέθανε μετά από διήμερη κράτηση στο αστυνομικό τμήμα του Εκατερίνεσμπουργκ στη ρωσική επαρχία Σβέρντλοβσκ. Η αστυνομία υποστήριξε ότι ο Vladimir αυτοκτόνησε πέφτοντας από το παράθυρο του τρίτου ορόφου του αστυνομικού τμήματος. Ωστόσο, η νεκροψία αποκάλυψε πολυάριθμα τραύματα, τα οποία δεν θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την υποτιθέμενη πτώση. Η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης σταμάτησε λόγω "έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων".

    Πολλές φορές, τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση, που υφίστανται τα παιδιά, επιτείνονται από τις διακρίσεις εναντίον τους επειδή είναι φτωχά ή ανήκουν σε εθνοτικές ή θρησκευτικές μειονότητες. Τα παιδιά του δρόμου διατρέχουν εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο να υποστούν αυθαίρετες συλλήψεις και κακομεταχείριση. Υπολογίζεται ότι 100 εκατομμύρια παιδιά ζουν και δουλεύουν στο δρόμο, επιβιώνοντας με την επαιτεία, την πορνεία, τα εγκλήματα ήσσονος σημασίας δραστηριότητες που προσελκύουν το ενδιαφέρον της αστυνομίας.

    Η ρατσιστική βία αποτελεί συχνά συστατικό στοιχείο των υποθέσεων βασανισμού και κακομεταχείρισης που διερευνώνται από τη Διεθνή Αμνηστία. Ένας 17χρονος φοιτητής από την Αγκόλα, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "Didier", προκειμένου να προστατευθεί από αντίποινα, κατήγγειλε ότι ξυλοκοπήθηκε από Ελβετούς αστυνομικούς μέχρι που έχασε τις αισθήσεις του και ότι υπέστη ρατσιστική κακοποίηση, αφού συνελήφθη από την αστυνομία με την υποψία ότι είχε συμμετάσχει σε ένα καυγά. Ο Didier υπέβαλε μήνυση κατά των αστυνομικών, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας της Γενεύης που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση αποφάσισε να κλείσει την υπόθεση χωρίς να καλέσει τον Didier να καταθέσει. Ο Didier υπέβαλε έφεση και τον Αύγουστο του 2000 το αρμόδιο δικαστήριο της Γενεύης αποφάνθηκε ότι οι καταγγελίες του θα πρέπει να διερευνηθούν πλήρως.

    Κακοποίηση σε

    κέντρα κράτησης

    Τα παιδιά που κρατούνται σε φυλακές ενηλίκων πέφτουν συχνά θύματα σεξουαλικής και σωματικής κακοποίησης από ενήλικες κρατούμενους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν. Στους σχετικούς διεθνείς κανόνες προβλέπεται ρητά ότι τα φυλακισμένα παιδιά πρέπει να διαχωρίζονται από τους ενήλικες κρατούμενους, πράγμα που δεν συμβαίνει σε πολλές χώρες.

    Η κυβέρνηση του Μαλάουι έχει κάνει προσπάθειες, σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες, για να διασφαλίσει το διαχωρισμό των ανηλίκων από τους ενήλικες κρατούμενους. Ωστόσο, ορισμένοι διεφθαρμένοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι στη μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, τη Ζόμπα, δωροδοκούνται για να εισάγουν κρυφά ανήλικα αγόρια στις φυλακές ενηλίκων. Κάποια αγόρια, σύμφωνα με καταγγελίες, εμπλέκονται στο κύκλωμα της πορνείας ή εξαναγκάζονται να κάνουν σεξουαλικές εξυπηρετήσεις σε αντάλλαγμα για φαγητό, ζεστές κουβέρτες και ρούχα.

    Τα σωφρονιστικά καταστήματα ανηλίκων Panchito Lopez στην Asuncion της Παραγουάης και Imigrantes στο Sao Paulo της Βραζιλίας είναι συνώνυμα της κακομεταχείρισης και των άθλιων συνθηκών. Και στα δύο έχουν πραγματοποιηθεί βίαιες εξεγέρσεις εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των βάναυσων συνθηκών κράτησης. Στις 11 Φεβρουαρίου 2000, οκτώ αγόρια πέθαναν, αφού κάποιοι κρατούμενοι στο Panchito Lopez έβαλαν φωτιά στο κελί τους, μετά από έναν άγριο ξυλοδαρμό κρατουμένων από δεσμοφύλακες την προηγούμενη νύχτα. Στο Imigrantes 1648 κρατούμενοι μοιράζονται ένα χώρο, ο οποίος προοριζόταν μόνο για 360, και υφίστανται αυθαίρετες και ταπεινωτικές τιμωρίες από τους δεσμοφύλακες.

    Στις ΗΠΑ, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει πολλές περιπτώσεις σκληρών, απάνθρωπων ή ταπεινωτικών συνθηκών κράτησης. Στο τέλος του 1998 ανακάλυψε ότι σε 40 πολιτείες 3700 παιδιά κρατούνταν σε φυλακές ενηλίκων χωρίς κανενός είδους διαχωρισμό. Το Μάρτιο του 2000 το Υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε την έκδοση ενός επείγοντος δικαστικού εντάλματος για να σταματήσει η κακομεταχείριση των παιδιών στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Ανηλίκων Jena στη Λουιζιάνα. Σε ένα υπόμνημα για την υποστήριξη του εντάλματος σημειωνόταν ότι "οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Jena έτριβαν τα πρόσωπα των κρατουμένων στο τσιμεντένιο πάτωμα, τους έπαιρναν τα ρούχα, τους χτυπούσαν με ορμή σε πόρτες, τοίχους και πατώματα και τους υποχρέωναν σε βαθύ κάθισμα κατά τη διάρκεια σωματικής έρευνας τα αποδεικτικά στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι οι αξιωματούχοι ενεθάρρυναν πραγματικά τη βία μεταξύ των κρατουμένων".

    Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά στα σωφρονιστικά καταστήματα που υποφέρουν εξαιτίας των σκληρών, απάνθρωπων και ταπεινωτικών συνθηκών. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και σε ορφανοτροφεία και άλλα κρατικά ιδρύματα. Τα παιδιά που τίθενται υπό την επίβλεψη του κράτους είναι συχνά ορφανά, εγκαταλελειμμένα ή με αναπηρίες.

    Ατιμωρησία

    Υπάρχει ένα κοινό χαρακτηριστικό στα δράματα όλων των παιδιών που υφίστανται βασανιστήρια ή κακομεταχείριση: η σχεδόν απόλυτη ατιμωρησία των υπευθύνων. Οι δράστες γνωρίζουν ότι είναι πιθανό να μην τιμωρηθούν για το έγκλημά τους, επειδή τα παιδιά ανεξαρτήτως της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν- σπάνια έχουν επαρκή μέσα για να προστατεύσουν τον εαυτό τους ή να ζητήσουν αποκατάσταση της βλάβης που υπέστησαν. Ένα παιδί που κακοποιήθηκε ή βασανίστηκε είναι τρομαγμένο και μπερδεμένο και δεν μπορεί να έχει την αυτοπεποίθηση -ούτε το θάρρος που απαιτείται- για να καταγγείλει τον ενήλικο βασανιστή του στο κράτος, πόσο μάλλον όταν αυτός υποστηρίζεται από τον κρατικό μηχανισμό. Πολλά θύματα σιωπούν επειδή έχουν απειληθεί είτε τα ίδια είτε οι οικογένειές τους εάν μιλήσουν. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς συνήθως διερευνώνται από τους συνεργάτες των δραστών ή ακόμη και από τους συνεργούς τους. Τα παιδιά, τα οποία κακοποιούνται σε κέντρα κράτησης, συνήθως υποχρεώνονται να υποβάλλουν τις καταγγελίες τους στους φύλακες που ενδεχομένως να είναι και οι υπεύθυνοι για το βασανισμό τους. Τα παιδιά που αποφασίζουν τελικά να υποβάλλουν καταγγελία συχνά υφίστανται πράξεις αντιποίνων, όπως ξυλοδαρμούς, στέρηση τροφής ή απομόνωση. Η υπόθεση ότι τα παιδιά είναι αναξιόπιστα ως αυτόπτες μάρτυρες συχνά οδηγεί στην παραγνώριση ή τη δυσπιστία σε καταγγελίες ή αιτήματα για βοήθεια.

    [20] XΠΑ: ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ PREMIUM & ΑYΞΗΜΕΝΟΥΣ ΟΓΚΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Μαρτίου 2002 (10:22 UTC+2)

    Η προσδοκία ανάκα΅ψης της παγκόσ΅ιας οικονο΅ίας οδήγησε τις διεθνείς αγορές σε ένα «ράλι» τι΅ών την περασμένη εβδομάδα, συ΅παρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο, ΅ε την αγορά Παραγώγων να διατηρεί τη συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

    Τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης (ΣΜΕ) στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ΧΑΑ 20 διαπραγ΅ατεύονταν κατά το ΅εγαλύτερο ΅έρος της εβδο΅άδας ΅ε premium έως και 1%, γεγονός που αποδίδεται τόσο στη ΅ετακύλιση ΅εγάλου ΅έρους συ΅βολαίων στον επό΅ενο ΅ήνα, όσο και στην ύπαρξη arbitrage trading.

    "Η σταθεροποίηση του υποκεί΅ενου δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 1300 ΅ονάδων συνέβαλε στη διατήρηση του premium έως και 0,8% στα αντίστοιχα συ΅βόλαια ΅ε τους επενδυτές πλέον να προσδοκούν περαιτέρω συνέχιση της βραχυπρόθεσ΅ης ανοδικής τάσης", όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της ΩΜΕΓΑ ΑΕΠΕΥ.

    Στα Σ.Μ.Ε. του δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης FTSE/ΧΑΑ Mid 40 ε΅φανής ήταν η αισιοδοξία των επενδυτών, ΅ε τα συ΅βόλαια να διαπραγ΅ατεύονται ΅ε premium έως και 1%, κατά τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδο΅άδας. Το premium ό΅ως αυτό περιορίστηκε αισθητά προς το ΅έσον της εβδο΅άδας, ενώ τα συ΅βόλαια πλέον διαπραγ΅ατεύονταν πολύ κοντά στις θεωρητικές τους τι΅ές.

    Υψηλή συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε και στα Σ.Μ.Ε. της ΅ετοχής του Ο.Τ.Ε., η οποία παρουσίασε έντονες διακυ΅άνσεις ΅ετά την απόφαση της Κυβέρνησης να διατεθεί ένα επιπλέον 8% των ΅ετοχών του Οργανισ΅ού στους επενδυτές.

    Στην αγορά των δικαιω΅άτων προαίρεσης, παρατηρήθηκε ΅ία ΅εταστροφή του αρνητικού κλί΅ατος της περασ΅ένης εβδο΅άδας ΅ε τους επενδυτές πλέον να στρέφονται στα δικαιώ΅ατα αγοράς, έναντι των δικαιω΅άτων πώλησης σε αναλογία 1,5/1, ενώ η at-the-money τεκ΅αρτή ΅εταβλητότητα διαπραγ΅ατεύονταν στα επίπεδα των 25 ποσοστιαίων ΅ονάδων.

    [21] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ

    Καλαμάτα, 9 Μαρτίου 2002 (10:21 UTC+2)

    Διεθνές συνέδριο περιγεννητικής ιατρικής, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 300 γιατροί, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουλίου στην Καλαμάτα. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του ετήσιου συνεδρίου περιγεννητικής ιατρικής, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται για μια εβδομάδα στο Λονδίνο, ενώ φέτος οι εργασίες της δεύτερης εβδομάδας, θα πραγματοποιηθούν στην Καλαμάτα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 9 March 2002 - 19:13:40 UTC