Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [02] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] "ΦΑΡΣΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [04] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ
  • [05] ΑΝΑΚΩΧΗ ΚΗΡΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [06] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ
  • [07] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 90 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ
  • [08] ΕΥΝΟΪΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ
  • [09] ΣΑΡΟΝ: Ο ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!
  • [10] TΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ"
  • [11] MHXANIKH BΛΑΒΗ ΣΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ
  • [12] NEEΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΚΤΩ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ
  • [14] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [15] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
  • [16] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο Κ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
  • [17] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η Ν.Δ.
  • [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [19] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.
  • [20] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑΝΟ

  • [01] ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Γκρόζνι, 12 Αυγούστου 2001 (20:51 UTC+2)

    Δύο ένοπλοι μασκοφόροι δολοφόνησαν το δήμαρχο της πόλης Πομπεντίσκοβι που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο Ισα Μπατουκάγιεφ πυροβολήθηκε καθώς επέστρεφε στο σπίτι του.

    Στο μεταξύ σε ξεχωριστό επεισόδιο δύο μαχητές έχασαν τη ζωή τους σε συμπλοκή με ρωσικές κυβερνητικές δυνάμεις στο Γκρόζνι.

    Ακόμη, τέσσερις ένοπλοι αντάρτες σκοτώθηκαν κυβερνητικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συμπλοκής σε χωριό που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας.

    Ν.Κ.

    [02] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΑΥΡΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 12 Αυγούστου 2001 (20:27 UTC+2)

    Θα παρευρεθεί τελικά στην υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων, ο επικεφαλής κοινής εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα που αναμένεται να φτάσει αύριο στα Σκόπια.

    Στο μεταξύ ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε την απόφαση για την υπογραφή συμφωνίας. «Η πράξη της συμφωνίας είναι ένα βήμα που απαιτεί μεγάλο κουράγιο και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Σιν Μακκόρμακ

    Ν.Κ.

    [03] "ΦΑΡΣΑ" ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΚΩΧΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Σκόπια, 12 Αυγούστου 2001 (20:16 UTC+2)

    «Φάρσα» χαρακτήρισαν την απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων για ανακωχή οι Αλβανοί εθνικιστές. «Πιστεύω ότι οι Σλαβομακεδόνες θα συνεχίσουν τη μάχη», δήλωσε εκπρόσωπος των Αλβανών εθνικιστών, γνωστός ως διοικητής Σπάτι.

    Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Σπάτι με το AFP, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για ανακωχή, χαρακτήρισε την ανακωχή ως εμπαιγμό, καθώς όπως τόνισε, όλες οι προηγούμενες ανακοινώσεις των Σλαβομακεδόνων έκαναν λόγο για συνέχιση των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον των Αλβανών εθνικιστών.

    Ν.Κ.

    [04] ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η ΧΑΡΟΥΛΑ ΑΛΕΞΙΟΥ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΟΥ

    Kατερίνη, 12 Αυγούστου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ενθουσίασε το κοινό της η Χαρούλα Αλεξίου σε συναυλία που έδωσε το βράδυ του Σαββάτου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου. Πολλές φορές η σπουδαία ερμηνεύτρια "παρέκαμψε" το πρόγραμμά της και θύμισε παλαιότερες επιτυχίες. Την Αλεξίου συνόδευσε στη σκηνή και το σχήμα "Ανεμος".

    [05] ΑΝΑΚΩΧΗ ΚΗΡΞΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ανακωχή κήρυξαν οι δυνάμεις των Σλαβομακεδόνων, που αρχίζει από τις 8.30 σήμερα το βράδυ, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κυβερνητικό κύκλο της ΠΓΔΜ.

    Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προέβη σε αυτήν την απόφαση για μονομερή ανακωχή, προκειμένου να δοθεί στην ειρήνη μία ευκαιρία.

    Ν.Κ.

    [06] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΧΑΪΦΑ

    Ιερουσαλήμ, 12 Αυγούστου 2001 (19:30 UTC+2)

    Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα σε εστιατόριο της παραλιακής πόλης Χάιφα από κομάντο αυτοκτονίας που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 15 άνθρωποι.

    Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ο Παλαιστίνιος βομβιστής είναι νεκρός.

    Η επίθεση ήρθε τρεις μέρες μετά τη βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή 15 ατόμων.

    [07] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 90 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΓΚΟΛΑ

    Λουάντα, 12 Αυγούστου 2001 (19:21 UTC+2)

    Περισσότερα από 90 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Αγκόλα όταν το τρένο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο περισσότεροι από 100 επιβάτες έχουν τραυματιστεί ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μετά την έκρηξη άνδρες οπλισμένοι με αυτόματα όπλα επιτέθηκαν στους επιβάτες. Η τραγωδία σημειώθηκε περίπου 150 χιλιόμετρα νοτιο-ανατολικά της πρωτεύουσας Λουάντα. Η κυβέρνηση κατηγόρησε τους αντάρτες της οργάνωσης Ουνιτά για την επίθεση, ενώ σύμφωνα με το BBC, μια τέτοια ενέργεια σαμποτάζ αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα για την οργάνωση.

    [08] ΕΥΝΟΪΚΗ ΚΛΗΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2001 (19:19 UTC+2)

    Η τύχη χαμογέλασε για πρώτη φορά σε κλήρωση κορυφαίας διοργάνωσης στην εθνική μας ομάδα χάντμπολ των ανδρών. Στο Λουξεμβούργο στην κλήρωση για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα γίνει το 2003 στην Πορτογαλία, η εθνική μας ομάδα βρέθηκε στον 5ο όμιλο με αντιπάλους την ΠΓΔΜ και τη Βοσνία. Τη διαδικασία της κλήρωσης στην οποία μετείχαν 18 κράτη συντόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χαντμπολ Σουηδός Στέφαν Χόλμκβιστ, μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Χάντμπολ του Λουξεμβούργου κ. Καϊζέρ, ο οποίος και τράβηξε τον κλήρο της Ελλάδας για να συμπεριληφθεί στον 5ο όμιλο.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Ουλφ Σέφερτ, χαρακτήρισε ικανοποιητικό το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Ανέφερε ότι η ελληνική ομάδα έδωσε πέρσι δύο παιχνίδια με τη Βοσνία, από τα οποία το ένα ήταν επιτυχημένο και το άλλο όχι. "Νομίζω ότι αν προσέξουμε το παιχνίδι στη Βοσνία θα έχουμε μια καλύτερη τύχη", πρόσθεσε. Για την ομάδα των Σκοπίων επισήμανε ότι στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είχαν χάσει από το Ισραήλ ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει σε όμιλο των τριών και όχι των τεσσάρων ομάδων, αφού από όλους τους ομίλους προκρίνεται μόνο ο πρώτος.

    Το πρόγραμμα των αγώνων της εθνικής μας που θα διεξαχθούν τον Ιανουάριο του 2002 είναι: 1η αγωνιστική 9/1-11/1 ΠΓΔΜ Ελλάδα, 2η αγωνιστική 12/1-13/1 Ελλάδα ΠΓΔΜ, 3η αγωνιστική 16/1-18/1 Ελλάδα Βοσνία, 4η αγωνιστική 19/1-20/1 Βοσνία Ελλάδα, 5η αγωνιστική 23/1-25/1 Βοσνία ΠΓΔΜ, 6η αγωνιστική 26/1-27/1 ΠΓΔΜ Βοσνία.

    Στον πρώτο όμιλο της προκριματικής φάσης κληρώθηκαν Λευκορωσία, Λιθουανία. Βουλγαρία και Λετονία, στον δεύτερο Ουγγαρία, Ιταλία, Τουρκία και Βέλγιο, στον τρίτο Ολλανδία, Φιλανδία, Αυστρία και Γεωργία και στον τέταρτο Νορβηγία, Σλοβακία και Ρουμανία.

    Στη συνέχεια οι πέντε ομάδες που θα προκριθούν από την πρώτη φάση θα παίξουν αγώνες πλέϊοφ (τον Ιούνιο του 2002) με τις χώρες Ελβετία, Ρωσία, Ισπανία, Σλοβενία, Κροατία, Ισλανδία, Τσεχία, Ουκρανία, Σουηδία, Γερμανία, Γιουγκοσλαβία, Πολωνία, Δανία, Ισραήλ. Απευθείας στα τελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Πορτογαλίας θα μετάσχουν η κάτοχος του τίτλου Γαλλία, η διοργανώτρια χώρα και οι τρεις πρώτες ομάδες από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που θα γίνει το 2002 στη Σουηδία.

    [09] ΣΑΡΟΝ: Ο ΟΙΚΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΔΕ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

    Ιεουσαλήμ, 12 Αυγούστου 2001 (19:02 UTC+2)

    «Δεν πρόκειται ποτέ να δώσουμε πίσω στους Παλαιστινίους τον Οίκο της Ανατολής», επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν για το ανεπίσημο αρχηγείο των Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με το BBC, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ουζί Λαντάου πρόσθεσε ότι η κατάληψη του αρχηγείου από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη πορεία για τον ολοκληρωτικό έλεγχο όλης της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Σύμφωνα με ανώτατο Παλαιστίνιο αξιωματούχο η κατάληψη του αρχηγείου αποτελεί απόδειξη ότι το Ισραήλ προσπαθεί να θέσει την Ιερουσαλήμ υπό τον έλεγχο του με τα όπλα. Παλαιστινιακές οργανώσεις ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την επόμενη εβδομάδα για να ζητήσουν την επιστροφή του Οίκου της Ανατολής.

    Εν τω μεταξύ οι Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν δύο ακτιβιστές που ανήκουν στην ισλαμική μουσουλμανική οργάνωση Χαμάς, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ την περασμένη Πέμπτη, όπου 15 Ισραηλινοί έχασαν τη ζωή τους. Η Χαμάς έχει κατονομάσει τα άτομα που συνελήφθησαν και υπαινίχθηκε ότι οι συλλήψεις συνδέονται άμεσα με την βομβιστική επίθεση.

    [10] TΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗ"

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (18:46 UTC+2)

    Μεγάλη ταλαιπωρία περίμενε το απόγευμα τους επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Παναγία Εκατονταπυλιανή", της εταιρίας Hellas Flying Dolphins, που είχαν προορισμό την Πάρο, την Νάξο, την Ιο, τη Σαντορίνη και την Ανάφη.

    Λόγω καθυστέρησης του κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά, το πλοίο θα αναχωρήσει στις 11 το βράδυ, αντί για τις επτά το απόγευμα όπως επρόκειτο, με προορισμούς μόνο τη Σαντορίνη και την Ανάφη. Οι επιβάτες με προορισμό την Πάρο, τη Νάξο και την Ίο θα ταξιδέψουν στις 12 το βράδυ με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Εξπρές Άρης".

    [11] MHXANIKH BΛΑΒΗ ΣΕ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (18:38 UTC+2)

    Μηχανική βλάβη σημειώθηκε το πρωί σε επαγγελματικό ιστιοφόρο, με τέσσερις επιβαίνοντες, το οποίο προσάραξε στα αβαθή της θαλάσσιας περιοχής Τουρλονήσια Σκιάθου και εμφάνισε εισροή υδάτων.

    Αμέσως ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κινητοποιήθηκαν τέσσερα σκάφη από τις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλόννησου και Πευκής. Εξάλλου δόθηκε σήμα στα παραπλέοντα πλοία για τον εντοπισμό του ιστιοφόρου με το όνομα "Regata Spirit". Λίγο αργότερα το ιστιοφόρο εντοπίστηκε και οι επιβαίνοντες σε αυτό περισυνελέγησαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Σκιάθου. Η Λιμενική Αρχή απαγόρευσε τον απόπλου του σκάφους.

    [12] NEEΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 12 Αυγούστου 2001 (18:28 UTC+2)

    Στη σκιά του πολέμου βρίσκεται η ΠΓΔΜ, καθώς σήμερα ξέσπασαν νέες μάχες μεταξύ Αλβανών ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.. Οι μάχες σημειώθηκαν στις κοινότητες Λιούμπαντσι και Λιούμποντεν. Αλβανοί επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται πέντε χιλιόμετρα από τα Σκόπια.

    Ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων μετέδωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας ομάδα Αλβανών ανταρτών μπήκε στη χώρα από το Κοσσυφοπέδιο. Στις χθεσινές συγκρούσεις εννέα Σκοπιανοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στη Ράντουσα και άλλοι τέσσερις στην περιφέρεια του Τετόβου. Στρατιωτικά ελικόπτερα της ΠΓΔΜ βομβαρδίζουν θέσεις των Αλβανών ανταρτών στη Ράντουσα, κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Το Στέητ Ντηπάρτμεντ εξέδωσε οδηγία προς τους αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην ΠΓΔΜ να εγκαταλείψουν τη χώρα.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι έκανε έκκληση στην ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο να ολοκληρώσει την αποστολή της προστατεύοντας τα σύνορα προκειμένου να αποτρέψει την εισχώρηση Αλβανών ανταρτών στη χώρα. Εκπρόσωπος της ειρηνευτικής δύναμης απάντησε ότι το ΝΑΤΟ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του προέδρου και ότι γίνονται προσπάθειες για την ασφάλεια των συνόρων, ωστόσο δεν είναι εφικτό να υπάρξει απόλυτος έλεγχος σε μια τόσο δύσβατη περιοχή.

    Οι Αλβανοί Αντάρτες

    Κι ενώ η κατάσταση στην περιοχή της ΠΓΔΜ παραμένει έκρυθμη οι Αλβανοί εθνικιστές με τον «Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό», ο οποίος εκπροσωπείται από τον Αλί Αχμέτι κάνουν λόγο για κατάφωρη καταπίεση που ασκούν οι Σλαβομακεδόνες στην αλβανική μειονότητα και αντιδρούν στην συμφωνία που προωθούν οι εκπρόσωποι των κομμάτων μαζί με τους διεθνείς μεσολαβητές.

    Σε ανακοίνωσή τους οι Αλβανοί εθνικιστές αναφέρουν ότι τα Σκόπια καταπατούν τα δικαιώματα των Αλβανών καίγοντας σπίτια, καταστήματα και ιερούς χώρους ενώ δε διστάζουν να αφαιρούν ανθρώπινες ζωές όπως αυτή του τρίχρονου κοριτσιού, που σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή κοντά στο Τέτοβο από Σλαβομακεδόνες στρατιώτες.

    Αναφέρουν ακόμη ότι «οι κυβέρνηση της ΠΓΔΜ χρησιμοποιεί όπλα, τανκς, ελικόπτερα και αεροπλάνα βομβαρδίζοντας τα χωριά κοντά στα Σκόπια και το Τέτοβο».

    «Κάνουμε έκκληση στη Διεθνή Κοινότητα να αυξήσει την παρουσία της στην περιοχή προκειμένου να επιβλέψει και να ελέγξει την κατάσταση», δήλωσε ο αρχηγός του φερόμενου ως «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού», Αλί Αχμέτι.

    «Θα υπογραφεί η συμφωνία»

    Κατηγορηματικοί για την υπογραφή της συμφωνίας παραμένουν οι εκπρόσωποι των σλαβομακεδονικών και αλβανικών κομμάτων αφού σύμφωνα με δηλώσεις τους είναι απολύτως αποφασισμένοι να προχωρήσουν αύριο στην υπογραφή της συμφωνίας, παρά τα επεισόδια που ξέσπασαν και την έξαρση της βίας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με το γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP, στην υπογραφή του συμφώνου αναμένεται να είναι παρόντες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Άμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα, κάτι που ενδέχεται να γίνει γνωστό σήμερα το βράδυ.

    Ν.Κ.

    [13] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΟΚΤΩ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩ

    Kως, 12 Αυγούστου 2001 (18:24 UTC+2)

    Οκτώ λαθροματανάστες Αφγανικής υπηκοότητας συνελήφθησαν τα ξημερώματα από άνδρες της Λιμενικής Αρχής Κω. Οι λαθρομετανάστες επέβαιναν σε δύο πνευστές κωπήλατες σχεδίες και προσπάθησαν να αποβιβαστούν στην ακτή Σκανδαρίου Κω.

    Οι συλληφθέντες πρόκειται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

    [14] ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 12 Αυγούστου 2001 (18:18 UTC+2)

    Περιοδεία στη βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από αύριο μέχρι τις 15 Αυγούστου ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών και δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Την Τρίτη ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί την Αλεξάνδρεια, τη Βέροια και το Σέλι ενώ τον Δεκαπενταύγουστο θα επισκεφθεί τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και τον Αγ. Νικόλαο στη Νάουσα.

    [15] ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (17:05 UTC+2)

    Επτά άτομα συνελήφθησαν από την ασφάλεια Αττικής ως εμπλεκόμενα σε τρία κυκλώματα μεταφοράς στην Ελλάδα και σεξουαλικής εκμετάλλευσης αλλοδαπών γυναικών. Ως εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ο 24χρονος Δημήτριος Βιτοράτος, ο οποίος είχε ιδρύσει στη Λέσβο γραφείο που έκλεινε ερωτικά ραντεβού.

    Τα κυκλώματα αποτελούνταν από Έλληνες, Βούλγαρους, Ρώσους και Αλβανούς ενώ διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται στις υποθέσεις και άλλα άτομα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Αθηνών.

    [16] ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΗ Ο Κ.ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (16:53 UTC+2)

    Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών μεταφέρθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας ο γνωστός ηθοποιός Κώστας Χατζηχρήστος, καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε. Συγκεκριμένα παρουσίασε έντονο πρόβλημα στο αναπνευστικό σύστημα και καρδιακές αρρυθμίες. Οι θεράποντες ιατροί του Κώστα Χατζηχρήστου χαρακτηρίζουν σταθερή την κατάστασή του.

    [17] ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (16:46 UTC+2)

    Για πολιτικό ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά κάνει λόγο ο βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας Ηλίας Καλλιώρας, σε επίκαιρη ερώτησή του προς τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Χριστοδουλάκη, Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ο κ. Καλλιώρας αναφέρει χαρακτηριστικά πως "η σοσιαλιστική" κυβέρνηση του κ. Σημίτη στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων που έχει αναγγείλει συνεχίζει να είναι δέσμια μεθοδεύσεων τριτοκοσμικής οικονομικής πολιτικής που μόνο τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και των εργαζομένων δεν εξυπηρετούν". Σημειώνει πως η παραπάνω πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τις φιλελεύθερες αρχές της Νέας Δημοκρατίας στο γενικότερο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων και προσθέτει ότι η σκανδαλώδης, όπως τη χαρακτηρίζει, οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων έχει σαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να παράγει συνεχώς "εθνικούς προμηθευτές" και διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας καλεί τους υπουργούς Ανάπτυξης, Εθνικής Οικονομίας και Αμυνας να αναφέρουν τα κριτήρια αξιολόγησης των προσφορών από τον σύμβουλο ιδιωτικοποιήσεων καθώς και τη σχέση του συμβούλου με την ΕΤΒΑ και να καταθέσουν στη Βουλή τις προσφορές που έγιναν όπως και όλες τις σχετικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

    [18] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 12 Αυγούστου 2001 (16:37 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η κατάσταση της υγείας του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, οι επιπτώσεις από τη μείωση των επιτοκίων, οι κινήσεις των πολιτικών κομμάτων ενόψει των προσεχών Δημοτικών Εκλογών, η δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Εκπαίδευση, καθώς και η διερευνώμενη υπόθεση προμήθειας εκρηκτικών υλών στην οποία φέρεται να εμπλέκεται αντισυνταγματάρχης της ΕΦ, είναι μερικά θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες στην Κύπρο.

    Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρέδωσε ολόκληρο οπλοστάσιο" γράφει ότι αντισυνταγματάρχης της ΕΦ, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υποθέσεις προμήθειας εκρηκτικών υλών, "παρουσιάζεται συνεργάσιμος με την Αστυνομία" και χθες παρέδωσε μεγάλο αριθμό εκρηκτικών υλών, όπλα, πυρομαχικά, μορφίνες και χειροβομβίδες. Σε άλλο σημείο η ίδια εφημερίδα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ αμέσως μετά τις διακοπές και μετά τη συνάντηση με το ΑΚΕΛ θα επιφυλάξει "αρκετές εκπλήξεις" ως προς τα άτομα που θα υποστηρίξει ή θα εισηγηθεί στις Δημοτικές Εκλογές του Δεκεμβρίου.

    "Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Τέως Λεμεσού Χρύσανθος ο δωρητής - μυστήριο των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία" γράφει ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος "είναι ο δωρητής - φάντασμα των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία", έτσι ώστε "να αναδιαμορφώσει την εικόνα που σχηματίσθηκε στην κοινή γνώμη για το άτομό του". Αλλού γράφει ότι η εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Βρετανία "συνεχίζει να δίνει πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Κυπριακό".

    Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Εξι 'Κλειδιά' Αλέκου Μαρκίδη" ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχοντας ως "εργαλείο την υπεροχή του ευρωπαϊκού νόμου" υπέβαλε προς τον Πρόεδρο Κληρίδη "έξι αρχές 'κλειδιά' για την κατοχύρωση της ενότητας του κράτους ενόψει του ενδεχομένου της επανέναρξης των συνομιλιών" κωδικοποιώντας τη σχέση ανάμεσα στην εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική εξουσία. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε το διάταγμα κράτησης δύο υπόπτων που κρατούνται σε σχέση με διερευνώμενη υπόθεση παιδεραστίας για άλλες έξι μέρες και διέταξε η διαδικασία να γίνεται κεκλεισμένων των θυρών.

    "Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πυροδοτεί αντιδράσεις", γράφει ότι η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια παράλληλα με την αύξηση του εύρους διακύμανσης της κυπριακής λίρας έναντι του ευρώ "δημιουργεί νέους κινδύνους διαφοροποίησης των οικονομικών μεγεθών του τόπου με ευρύτατες συνέπειες". Αλλού γράφει ότι οι θεράποντες ιατροί του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού, σε ιατρικό ανακοινωθέν, αναφέρουν ότι έχει ολοκληρώσει "με καλά αποτελέσματα" την ακτινοθεραπεία στην οστική βλάβη της λεκάνης και δίνει τη μάχη με ψηλό ηθικό και πείσμα.

    "Ο Φιλελεύθερος" με τίτλο "Προς Συμμαχίες Εξουσίας" γράφει ότι ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ προχωρούν με προσεκτικά βήματα, ώστε "να πετύχουν τους στρατηγικούς τους στόχους που θα διευκολύνουν και τα επόμενα βήματα τους", όσον αφορά τις Δημοτικές εκλογές, ενώ μέχρι τώρα, κυρίαρχος του παιγνιδιού φαίνεται να είναι το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τα καθοριστικά πορίσματα των Γάλλων εμπειρογνωμόνων για την εκπομπή μαγνητικών ραδιοκυμάτων από τις κεραίες στις Βρετανικές Βάσεις.

    Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ιδιωτικό οπλοστάσιο" ότι ο αντισυνταγματάρχης, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση προμήθειας εκρηκτικών υλών, φαίνεται να μετέτρεψε το στρατόπεδο στο οποίο υπηρετούσε σε "πηγή διοχέτευσης όπλων και εκρηκτικών σε ανθρώπους του υποκόσμου". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι το πρώτο εξάμηνο του 2001 οι τουριστικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 5.49%, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σε ανασκόπηση των οικονομικών εξελίξεων αναφέρει ότι κατά την αντίστοιχη περίοδο οι αφίξεις του τουριστών παρουσιάζουν αρκετή επιβράδυνση.

    Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο θέμα γράφει ότι εταιρεία ενοικιάσεως τζετ σκι στην Πάφο υπόκειται σε έρευνες από την Αστυνομία, αναφορικά με ατύχημα που είχε Ολλανδός τουρίστας και ο 16-χρονος γιος του, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΟΤ δηλώνει ότι ο 16-χρονος σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν έπρεπε να οδηγήσει το τζετ σκι. Αλλού γράφει ότι δημοσίευμα της αγγλικής εφημερίδας "Daily Telegraph" αναφέρει πως οργανωμένες συμμορίες Βρετανών, όχι μόνο εισάγουν ναρκωτικά στην Κύπρο, αλλά επιλύουν τις διαφορές τους στο νησί με "πόλεμο συμμοριών".

     

    [19] ΓΙΑ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Η Ν.Δ.

    Aθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (16:33 UTC+2)

    Στις βλάβες που παρουσιάζονται στα πλοία της ακτοπλοϊας και στις πολύωρες καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις και τις αφίξεις των πλοίων αναφέρεται σε σχετική του ανακοίνωση ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας, Βουλευτής Β' Αθηνών κ. Μ. Βαρβιτσιώτης. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισημαίνει ότι το παραπάνω φαινόμενο είναι καθημερινό, κάνει λόγο για εξαφάνιση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και κατηγορεί την κυβέρνηση για αδιαφορία απέναντι στην ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες Ελληνες και ξένοι τουρίστες.

    "Μπορεί ο κ. Υπουργός να δήλωσε πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου ότι όλα βαίνουν καλώς σε σχέση με την ακτοπλοία αλλά η πραγματικότητα αποδεικνύεται εντελώς διαφορετική και οφείλει όχι μόνο να την αναγνωρίσει αλλά και να την αντιμετωπίσει" επισημαίνει ο κ. Βαρβιτσιώτης και προσθέτει πως "οι διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι θα προχωρήσει σε συνολική έρευνα σχετικά με πρόσφατες πολύωρες καθυστερήσεις δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για να κρύβεται η ηγεσία του. Πολύ περισσότερο όταν με τις επίσημες ανακοινώσεις αναγνωρίζονται ως πιθανές αιτίες για τις καθυστερήσεις οι τρομακτικές ελλείψεις στις λιμενικές υποδομές και η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά".

    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας "να ασχοληθεί σοβαρά με τις τεράστιες δυσλειτουργίες που παρουσιάζονται στα λιμάνια της χώρας και ειδικότερα της Αττικής και να αφήσει τις "Πασοκικής εμπνεύσεως μεγαλόστομες εξαγγελίες" που έκανε πρόσφατα από την Κρήτη ότι η δεκαετία που διανύουμε θα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών".

    Με αφορμή, εξάλλου, τις προσυνεδριακές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι τα προβλήματα του τόπου εντάσσονται σε αυτές με τέτοιο τρόπο που επιβεβαιώνει την αδιαφορία και την κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης.

    [20] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ ΝΑΝΟ

    Αθήνα, 12 Αυγούστου 2001 (14:37 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η λεπτή χειρουργική επέμβαση στα δύο δάχτυλα του δεξιού χεριού του προέδρου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας και πρώην πρωθυπουργού Φατος Νάνο, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και όπως είπαν οι γιατροί θα παραμείνει στο νοσοκομείο για δύο μέρες.

    Ο κ. Νάνο τραυματίστηκε χθες σε τροχαίο ατύχημα στο Τεπελένι και μεταφέρθηκε αεροπορικώς στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η χειρουργική αυτή επέμβαση στο Ιατρικό Κέντρο. Στο ταξίδι του, τον συνόδευσαν ο υπουργός Υγείας της Αλβανίας και η σύζυγός του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 12 August 2001 - 18:13:37 UTC