Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
  • [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΝ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟ
  • [03] ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
  • [04] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ
  • [05] ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
  • [06] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [07] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [08] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [10] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ - ΥΠΟ ΕΛΕΧΓΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [11] ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΡΕΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ
  • [12] ΤΑΪΛΑΝΔΗ: 40 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [13] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ
  • [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [18] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ
  • [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ" ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ
  • [20] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ
  • [21] ΔΥΟ ΙΤΑΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [22] Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ

  • [01] ΚΟΡΥΦΩΝΕΤΑΙ Η ΕΞΟΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2001 (10:26 UTC+2)

    Κορυφώνεται σήμερα η έξοδος και των τελευταίων αδειούχων που εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ) έχει προγραμματίσει 215 δρομολόγια πλοίων από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Πειραιά μέχρι την Τετάρτη.

    Το ΥΕΝ συμβουλεύει τους ταξιδιώτες να προμηθεύονται εισιτήρια πριν φθάσουν στα λιμάνια και να βρίσκονται εκεί τουλάχιστον μία ώρα πριν από την αναχώρηση και δύο ώρες νωρίτερα σε περίπτωση που έχουν και αυτοκίνητο. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση και στις εθνικές οδούς, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάζονται προβλήματα.

    Στο μεταξύ, βλάβη υπέστη και σήμερα το «Αίολος Εξπρές», το οποίο αναμένεται στο λιμάνι του Πειραιά με καθυστέρηση αρκετών ωρών, με συνέπεια να καθυστερήσουν για μικρό χρονικό διάστημα τα υπόλοιπα πλοία της γραμμής για να εξυπηρετήσουν τους επιβάτες για Σύρο-Τήνο-Μύκονο.

    [02] ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΠΟ ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟΝ ΑΚΟΝΤΙΣΜΟ

    ΕΝΤΜΟΝΤΟΝ, 11 Αυγούστου 2001 (10:46 UTC+2)

    Στο δρόμο του Κώστα Κεντέρη που κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα βαδίζει και ο Κώστας Γκατσιούδης στον ακοντισμό.

    Ο έλληνας πρωταθλητής μας με βολή στα 87,81 εκατοστά προκρίθηκε στον τελικό που θα γίνει την Κυριακή με πολλές ελπίδες ακόμα και για την πρώτη θέση.

    Στον τελικό της δισκοβολίας έχει προκριθεί και η Τασούλα Κελεσίδου με βολή στα 62,26 μέτρα.

    [03] ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2001 (20:37 UTC+2)

    Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από την Κυριακή στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα και τη Δευτέρα σε όλη τη χώρα. Κανονικές θερμοκρασίες προβλέπονται την παραμονή αλλά και ανήμερα της Παναγίας, ενώ οι βοριάδες θα φτάνουν τα 6-7 και πιθανόν - την ερχόμενη Τρίτη -και τα 8 μποφόρ στο Αιγαίο.

    Έντονα θα είναι τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν τοπικά μπουρίνια στο Βόρειο Ιόνιο και στους κόλπους της Βόρειας Ελλάδος.

    Καταιγίδες θα σημειωθούν απόψε αργά το βράδυ στην περιοχή του Θερμαϊκού και του Τορωναίου κόλπου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί με ένταση 6 - 7 μποφόρ.

    Το Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης παρακαλεί τους κυβερνήτες μικρών σκαφών να κατευθυνθούν σε ασφαλές αγκυροβόλιο, ενημερώνοντας κατά τη διαδρομή και τους κυβερνήτες σκαφών που δεν διαθέτουν ραδιοτηλέφωνο.

    [04] ΜΙΛΟΣΟΣΚΙ: ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2001 (20:29 UTC+2)

    "Εάν η συμφωνία για την ειρήνη και τις συνταγματικές αλλαγές στην ΠΓΔΜ υπογραφεί τη Δευτέρα, η Βουλή δεν θα την επικυρώσει, έως ότου αρχίσει ο αφοπλισμός των Αλβανών ανταρτών", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Και για τις δύο πλευρές δεν υπάρχουν προβλήματα γύρω από την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων και πρόσθεσε ότι η τελετή υπογραφής θα μπορούσε να αναβληθεί για λόγους ασφαλείας.

    Ο κ. Μιλόσοσκι υπογράμμισε ότι "τα μέλη του αποκαλούμενου "Εθνικο - Απελευθερωτικού Στρατού" πρέπει να καταθέσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε το Κοινοβούλιο να επικυρώσει τη συμφωνία".

    "Σε αντίθετη περίπτωση πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας λογικός άνθρωπος στη Βουλή που θα είναι έτοιμος να εγκρίνει τη συμφωνία. Θα ήταν αδιανόητο να επικυρωθεί η συμφωνία, ενώ συνεχίζονται οι δολοφονίες στρατιωτών, οι απαγωγές και η εθνική εκκαθάριση", κατέληξε.

    [05] ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2001 (19:59 UTC+2)

    Τα 40χρονα της πνευματικής διακονίας του θα γιορτάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη γενέτειρά του, την ΄Ιμβρο, όπου αναμένεται να φθάσει το απόγευμα.

    Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας θα παραμείνει στην Ιμβρο μέχρι τις 17 Αυγούστου και θα επισκεφθεί όλες τις κοινότητες του νησιού.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί αύριο το χωριό, στο οποίο γεννήθηκε, τους Αγίους Θεοδώρους και τη Δευτέρα την πρωτεύουσα του νησιού Παναγία.

    Ο κ. Βαρθολομαίος χειροτονήθηκε ιερέας στις 13 Αυγούστου του 1961 στο Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγιά από τον πνευματικό του πατέρα, τον τότε Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου, Μελίτωνα.

    Θα επισκεφθεί επίσης, το Γλυκί το Σχοινούδι, τα Αγρίδια και την Παναγιά τη Μπαλωμένη.

    [06] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο 20ΧΡΟΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Αυγούστου 2001 (19:45 UTC+2)

    Τραγικός είναι ο επίλογος για τον 20χρονο νεαρό, ο οποίος είχε εξαφανιστεί πριν από τρεις ημέρες στο Παλιούρι Χαλκιδικής, όπου είχε πάει για καταδύσεις.

    Η σορός του Δημήτρη Γεωργιάδη εντοπίστηκε από ειδικό καταδυτικό μηχάνημα σε βάθος 92 μέτρων στην περιοχή Χρούσου στο Παλιούρι. Οι ομάδες διάσωσης ετοιμάζουν επιχείρηση για την ανάσυρση της σορού του άτυχου δύτη.

    Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν άνδρες του Λιμενικού, επαγγελματίες δύτες, αλλά και φίλοι του από την Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία υπηρέτησε.

    [07] ΗΜΕΡΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΝΘΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ - ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε τη σημερινή μέρα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για τους νεκρούς των πρόσφατων συμπλοκών μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών.

    Την ίδια στιγμή κλίμα αισιοδοξίας αρχίζει να δημιουργείται σχετικά με την υπογραφή τη Δευτέρα της πολιτικής συμφωνίας, στην οποία κατέληξαν οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων.

    Σήμερα έγινε η κηδεία των 8 στρατιωτών που σκοτώθηκαν χθες το βραδύ, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν, έπεσε σε νάρκη στο όρος Σκόπσκα Τσρνα Γκόρα, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη των Σκοπίων. Στην κηδεία των στρατιωτών δεν σημειώθηκε κανένα επεισόδιο από τους πολίτες.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της χώρας κήρυξε ημέρα πένθους για δεύτερη φορά, σε διάστημα 3 ημερών, μετά το επεισόδιο της περασμένης Τετάρτης στο οποίο σκοτώθηκαν 10 στρατιώτες σε ενέδρα των Αλβανών εξτρεμιστών.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Μάριαν Γκιούροφσκι δήλωσε ότι σήμερα επικρατεί σχετική ηρεμία, ωστόσο στα βόρεια της χώρας συγκεκριμένα, στο χωριό Ράντουσα, σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών που εισέβαλαν στη χώρα από το Κόσοβο.

    Πάντως χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεορκίεφσκι θα υπογράψει την πολιτική συμφωνία των κομμάτων. Ανάλογη δήλωση έκανε σήμερα και η αντιπρόεδρος της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών Ραντμίλα Σεκερίνσκα, καθώς και εκπρόσωπος του αλβανικού κόμματος PDP.

    Επιφυλάξεις εκφράζει το άλλο αλβανικό κόμμα, που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, το DPA. Εκπρόσωπος του κόμματος δεν τάχθηκε κατά της υπογραφής της συμφωνίας, εξέφρασε όμως τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος για την υπογραφή, μετά την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Αλβανών ανταρτών Αλί Αχμέτι σε δηλώσεις του σε διεθνή ΜΜΕ φέρεται να τόνισε ότι θα υποστηρίξει τη συμφωνία.

    [08] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Παρίσι, 11 Αυγούστου 2001 (19:13 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι πέντε τραυματίστηκαν το μεσημέρι στη διάρκεια ένοπλης ληστείας σε υποκατάστημα τράπεζας σε προάστιο του Παρισιού.

    Σύμφωνα με τις Αρχές, η ληστεία σημειώθηκε στο προάστιο Σερζί - Ποντουάζ της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ ο δράστης κατάφερε να ξεφύγει, προτού φθάσει η αστυνομία.

    [09] ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 28 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 11 Αυγούστου 2001 (18:50 UTC+2)

    Στους 28 ανέρχονται οι νεκροί στο βορειοανατολικό Ιράν από τις σφοδρές πλημμύρες που σάρωσαν την περιοχή γύρω από την πόλη Καλαλέ, στην επαρχία Γκολεστάν, ενώ οι ραγδαίες βροχοπτώσεις εξακολουθούν να μαστίζουν και σήμερα τον τόπο.

    Πολλές δεκάδες κάτοικοι έχουν τραυματισθεί και πολλοί αγνοούνται από τις καταιγίδες που άρχισαν να μαστίζουν την περιοχή από χθες, πολύ νωρίτερα από την κανονική εποχή τους.

    [10] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΞΕΣΠΑΣΕ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ - ΥΠΟ ΕΛΕΧΓΟ ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2001 (18:49 UTC+2)

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν άνδρες της πυροσβεστικής για να θέσουν υπό έλεγχο πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στη Βυτίνα της Αρκαδίας. Υπό πλήρη έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Κάνδαρος των Χανίων.

    Στην περιοχή της Αρκαδίας έχουν σπεύσει 60 άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 16 οχήματα, ενώ τρία ελικόπτερα πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

    [11] ΣΧΕΤΙΚΑ ΗΡΕΜΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2001 (18:23 UTC+2)

    Συνεχίστηκαν και σήμερα σποραδικές επιθέσεις Αλβανών ανταρτών εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ, ενώ αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσαν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας ελέγχουν και πάλι το Τέτοβο.

    Ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ Μπλάγκογια Μάρκοφσκι δήλωσε ότι μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Τέτοβο, όπου χθες οι Αλβανοί εξτρεμιστές παραβίασαν την εκεχειρία της 5ης Ιουλίου επτά φορές.

    Ο κ. Μάρκοφσκι χαρακτήρισε την κατάσταση "σχετικά ήρεμη", μετά τη χθεσινή κλιμάκωση της έντασης που απειλεί την υπογραφή τη Δευτέρα της ειρηνευτικής συμφωνίας.

    Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε ότι οι Αλβανοί αντάρτες προχώρησαν σε παραβίαση της εκεχειρίας στα βορειοδυτικά της χώρας, στα χωριά Γκάιρε, Λίσετς, Τζέπτσιστε, Πορόι και Μπρόντετς, της περιφέρειας του Τετόβου και διευκρίνισε ότι ο στρατός δεν απάντησε στις επιθέσεις.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι στην περιοχή του Κουμάνοβο, ακούστηκαν πυρά αυτόματων όπλων το πρωί κοντά στο Νίκουστακ.

    Ωστόσο, αργότερα το κέντρο έκτακτων καταστάσεων ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια της μέρας στο χωριό Ράντουσα συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα από τη Βιτίνα του Κοσσυφοπεδίου.

    Τη νύχτα ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και Αλβανών ανταρτών στην ΠΓΔΜ, κατά τις οποίες τουλάχιστον 5 αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την επίθεση των ανταρτών στο αστυνομικό τμήμα στο Ζέντεν.

    Οι δυνάμεις ασφαλείας της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν ότι 11 αντάρτες σκοτώθηκαν χθες σε συγκρούσεις στο Γκόστιβαρ, ενώ 40 αντάρτες διείσδυσαν και πάλι στο Αρατσίνοβο.

    Χθες το βράδυ στα Σκόπια εξαγριωμένοι πολίτες λεηλάτησαν καταστήματα που ανήκαν σε Αλβανούς, μετά το θάνατο 9 στρατιωτών από νάρκη. Οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες δυτικών χωρών.

    Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Ιλίνκα Μίτρεβα δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή της προς το ΝΑΤΟ ότι τα τελευταία αιματηρά γεγονότα δείχνουν ότι οι αντάρτες δεν θα δεχθούν ποτέ τον αφοπλισμό.

    "Η επικείμενη υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας από τους πολιτικούς ηγέτες είναι μία θαρραλέα πράξη", τονίζει η κ. Μίτρεβα, "αλλά περιμένουμε το ίδιο από τη διεθνή κοινότητα".

    Ζητά, εξάλλου τον ανασχεδιασμό του ειρηνευτικού σχεδίου, για το οποίο προέβλεψε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει μετά την αναζωπύρωση των συγκρούσεων στη χώρα.

    [12] ΤΑΪΛΑΝΔΗ: 40 ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

    Μπανγκόγκ, 11 Αυγούστου 2001 (17:51 UTC+2)

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 100 αγνοούνται στην Ταϊλάνδη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που σάρωσαν τρία απομακρυσμένα χωριά στην βόρεια επαρχία Πετσαμπούν.

    Από τις σφοδρές βροχοπτώσεις κατακλύστηκαν από λασπόνερα τα περισσότερα σπίτια των τριών χωριών, διεκόπησαν οι συγκοινωνίες και χιλιάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στην περιοχή, που βρίσκεται 345 χιλιόμετρα βόρεια της Μπανγκόκ. Το έργο των συνεργείων διάσωσης, τα οποία προσπαθούν να προσεγγίσουν τα χωριά, ώστε να βοηθήσουν τους πληγέντες δυσχεραίνουν τα άσχημα καιρικά φαινόμενα.

    Οι αρχές εκφράζουν μάλιστα φόβους για μεγαλύτερες καταστροφές, καθώς οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

    [13] ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΑΠΟ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΑΤΑΙΩΣΕΙΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΟΙΩΝ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2001 (17:41 UTC+2)

    Πολύωρη ταλαιπωρία περίμενε τους 720 επιβάτες του πλοίου "Αλκαίος", το οποίο σήμερα απέπλευσε από το λιμάνι της Ραφήνας με 16 ώρες καθυστέρηση, για Αη Στράτη και Λήμνο.

    Σύμφωνα με τον πλοίαρχο του επιβατηγού πλοίου αιτία της πολύωρης καθυστέρησης ήταν ξαφνική βλάβη στην κύρια μηχανή του.

    Στις 10 το πρωί, αντί στις 8.15 πραγματοποίησε τελικά το πλοίο "Εξπρές Διόνυσος" το προγραμματισμένο δρομολόγιό του για τις δυτικές Κυκλάδες, λόγω καθυστερημένης άφιξής του στο λιμάνι.

    Ταλαιπωρία περίμενε και τους επιβάτες που θα ταξίδευαν το πρωί με το πλοίο "Αίολος Εξπρές", για Σύρο - Τήνο - Μύκονο - Πάρο και Νάξο. Οι υπεύθυνοι της πλοιοκτήτριας εταιρίας ενημέρωσαν το πρωί το ΥΕΝ ότι το σκάφος υπέστη μηχανική βλάβη, λίγο πριν αυτό καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και ότι δεν θα μπορούσε να εκτελέσει το προγραμματισμένο δρομολόγιό του. Οι εκατοντάδες επιβάτες προωθήθηκαν τελικά στους προορισμούς τους με άλλα πλοία.

    Ακινητοποιημένο παραμένει στο λιμάνι του Πειραιά από προχθές τα μεσάνυχτα λόγω βλάβης και το "Αίολος Εξπρές 2" που ανήκει στην ίδια εταιρία.

    [14] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΟΚΤΩ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 11 Αυγούστου 2001 (17:00 UTC+2)

    Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι οχτώ τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, κατά την έκρηξη βόμβας σήμερα στην πόλη Γκουζράτ της επαρχίας Πουντζάμπ του Πακιστάν.

    Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της αστυνομίας, οι νεκροί είναι τρεις άνδρες, μία γυναίκα και δύο παιδιά, οι οποίοι βρήκαν ακαριαίο θάνατο μετά την έκρηξη παγιδευμένου καροτσιού-ταξί, μπροστά από ιδιωτικό σχολείο, κατά τη την ώρα που σχολούσαν τα παιδιά. Δύο άλλα παιδιά νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

    Η αστυνομία κάνει λόγο για τρομοκρατική ενέργεια, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για το χτύπημα.

    Η πόλη Γκουζράτ βρίσκεται σε απόσταση 160 χλμ. νότια της πρωτεύουσας του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΟΠΛΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΕ Η KFOR ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 11 Αυγούστου 2001 (16:47 UTC+2)

    Αμερικανοί στρατιώτες της KFOR κατέσχεσαν μεγάλη ποσότητα όπλων και συνέλαβαν 17 άτομα στη διάρκεια οκτάωρης έρευνας στο Κόσοβο, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική δύναμη στην επαρχία.

    Η αποθήκη όπλων ανακαλύφθηκε χθες στη διάρκεια ερευνών σε σπίτια στα χωριά Ντόνια Στούμπλα και Γκόντεν, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

    Μεταξύ άλλων κατασχέθηκαν 20 αυτόματα όπλα και 2.000 σφαίρες, στρατιωτικές στολές και στρατιωτικός εξοπλισμός.

    "Οι στρατιώτες μας θα διεξάγουν έρευνες σε κάθε σημείο του Κοσσυφοπεδίου, ώστε να αποτρέψουν την επιστροφή της βίας και του χάους", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής δύναμης στο πλαίσιο της KFOR ταγματάρχης Ράντι Μάρτιν.

    [16] ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 11 Αυγούστου 2001 (16:31 UTC+2)

    Περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα 13 Αυγούστου έως την Τετάρτη 15 Αυγούστου ο πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο κ. Αβραμόπουλος θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης "Μακεδονία" το απόγευμα της Δευτέρας και θα παραχωρήσει σύντομη συνέντευξη τύπου.

    Το πρωί της Τρίτης 14 Αυγούστου θα μεταβεί στην Αλεξάνδρεια και στη συνέχεια στη Βέροια, όπου θα επισκεφθεί τη Μητρόπολη, τη Νομαρχία και το Δημαρχείο και θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Δημοτικό Περίπτερο Ελιά. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα μεταβεί στο Σέλι.

    Την Τετάρτη 15 Αυγούστου ο κ. Αβραμόπουλος θα επισκεφθεί τη Μονή της Παναγίας Σουμελά και τον Αγ. Νικόλαο στη Νάουσα.

    [17] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 11 Αυγούστου 2001 (16:16 UTC+2)

    Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών δια της εκπροσώπου του καλεί "τα μέρη όπως εμπλακούν εποικοδομητικά στη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών" για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη βρετανική θέση στην προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, η εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Βρετανία "συνεχίζει να δίνει πλήρη υποστήριξη στην προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης στο Κυπριακό".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΟΧΡΙΔΑΣ

    Πρίστινα, 11 Αυγούστου 2001 (16:11 UTC+2)

    Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου χαιρέτισαν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι αρχές της ΠΓΔΜ και οι εκπρόσωποι των Αλβανών της χώρας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην Οχρίδα.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου στην Πρίστινα, η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσσυφοπεδίου και το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσυφοπεδίου στηρίζουν τη συμφωνία, ωστόσο εκφράζουν φόβους ότι η πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία που έχει ήδη μονογραφεί και αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα.

    Ο Ιμπραχίμ Ρουγκόβα, πρόεδρος της ισχυρής Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσσυφοπεδίου εξέφρασε την πίστη ότι η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τα τέσσερα ηγετικά κόμματα της ΠΓΔΜ θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί. Επισήμανε ακόμη ότι μόνο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο στη χώρα.

    Ο Χασίμ Θάτσι, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος τόνισε ότι η συμφωνία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη σταθερότητα, τον εκδημοκρατισμό και την ανάπτυξη όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά στην ευρύτερη περιοχή. Το κόμμα του χαιρέτισε επίσης τη συμβολή της διεθνούς κοινότητας και το μεσολαβητικό ρόλο που ανέλαβε για την επίτευξη της συμφωνίας.

    Ο Θάτσι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απεσταλμένοι της διεθνούς κοινότητας θα εμποδίσουν τους στρατιωτικούς κύκλους στην ΠΓΔΜ να υπονομεύσουν τη συμφωνία.

    [19] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΘΗΚΕ Η ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ "ΚΩΣΤΗ ΠΑΛΑΜΑ" ΤΗΣ ΑΧΕΠΑ

    ΣΙΔΝΕΪ, 11 Αυγούστου 2001 (14:41 UTC+2)

    Τα πρώτα βιβλία της βιβλιοθήκης του Κέντρου Ποίησης και Ελληνικής Λογοτεχνίας παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 10 Αυγούστου κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της βιβλιοθήκης του "Κωστή Παλαμά" της ΑΧΕΠΑ.

    Στην εκδήλωση που παραβρέθηκαν ο πολιτειακός γερουσιαστής κ. Ι Χατζηστέργου και ο γενικός προξένος της Ελλάδας κ. Ε Δαμιανάκης, κεντρικός ομιλητής ήταν ο δημοσιογράφος κ.Β.Α Λαμπρόπουλος ο οποίος ανέπτυξε το θέμα "Χριστιανισμός και αρχαίοι έλληνες φιλόσοφοι".

    Αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα επιδόθηκε στον πολιτειακό πρωθυπουργού κ. Bob Carr ενώ το μετάλλιο των Φιλελλήνων, τιμητικό δίπλωμα και αναμνηστικά από την Ιερά Πόλη της Μεσολογγίου απονεμήθηκαν στον πολιτειακό πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ κ. Γιώργο Λιανό. Επίσης τιμητικά διπλώματα του Συλλόγου "Κωστής Παλαμάς" επιδοθήκανε στον πολιτειακό γερουσιαστή ΝΝΟ κ. Ι Χατζηστεργίου, τον καθηγητή πανεπιστημίου κ. Μ Αρώνη, τον επιχειρηματία κ. Λ. Ζίστη, τους αξιωματούχους της ΑΧΕΠΑ κ. Μ. Κομνηνό, την κ. Ελένη Κατσαρού και την κ.Μαρία Αλεξάνδρου.

    Χαιρετιστήρια μηνύματα προς το Κέντρο Ποίησης και Ελληνικής Λογοτεχνίας "Κωστής Παλαμάς" απέστειλαν ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος της ελληνικής βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, ο υφυπουργός εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης, ο νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Δημ. Σταμάτης, ο αντιδήμαρχος της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Αριστείδης Καβάγιας και ο γενικός γραμματέας του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παν. Κοντόρ.

    [20] ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΕΡΒΟΒΟΣΝΙΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ

    Σεράγεβο, 11 Αυγούστου 2001 (14:12 UTC+2)

    Άνδρες της πολυεθνικής ΝΑΤΟικής δύναμης που δρα στη Βοσνία ("SFOR), συνέλαβαν χτες έναν Σερβοβόσνιο συνταγματάρχη με τις εντολές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης.

    Ο συλληφθείς ήταν ο Σερβοβόσνιος συνταγματάρχης Βίντογε Μπλαγκόγεβιτς, διοικητής μονάδας που δρούσε στην ανατολική Βοσνία στη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας και κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών της "Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας", ο Μπλαγκόγεβιτς βρισκόταν ήδη χτες το απόγευμα καθ' οδόν προς τα κρατητήρια του ΔΠΔ στη Χάγη. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το όνομα του Σερβοβόσνιου συνταγματάρχη δε συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη λίστα ατόμων που κατηγορεί το ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου στον πόλεμο της Βοσνίας...

    [21] ΔΥΟ ΙΤΑΛΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 11 Αυγούστου 2001 (14:12 UTC+2)

    Δύο ηλικιωμένοι Ιταλοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν χτες κατά τη διάρκεια δυστυχήματος με στρατιωτικό ελικόπτερο στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ιταλικού υπουργείου άμυνας, οι ταγματάρχες Τζιουζέπε Φιορέτι (77 χρόνων) και Ντίνο Πάολο Νίγκρο (78 χρόνων) έπεσαν από το στρατιωτικό ελικόπτερο λίγο προτού αυτό προσγειωθεί στη δυτική κοσσοβάρικη πόλη Πετς. Τα θύματα ήταν μέλη του ιταλικού τάγματος αλπινιστών και επέβαιναν σε στρατιωτικό ελικόπτερο που πραγματοποιούσε την πτήση Τζακόβιτσα - Μορίνες

    [22] Η ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Σκόπια, 11 Αυγούστου 2001 (14:07 UTC+2)

    Η κλιμάκωση και επέκταση των σφοδρών μαχών ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ και τους Αλβανούς αυτονομιστές φαίνεται να έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα, επίσημη υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας" από τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Η κλιμάκωση των συγκρούσεων επήλθε μετά το νέο πολύνεκρο συμβάν σε βάρος στρατιωτών (επτά νεκροί και οκτώ τραυματίες) από έκρηξη νάρκης που έβαλαν Αλβανοί αυτονομιστές σε δρόμο κοντά στα χωριά Λιούμπαντσι και Λιούμποτεν (που απέχουν μόλις 10 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων). Τα ολμοπυροβόλα και οι εκτοξευτήρες ρουκετών "δούλευαν" και χτες ασταμάτητα και στα περίχωρα του Τέτοβο, ενώ η διάψευση της πληροφορίας πως στους βομβαρδισμούς κατά των αυτονομιστών συμμετείχαν και δύο ουκρανικά στρατιωτικά ελικόπτερα δεν έκανε λιγότερο οδυνηρή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί πλέον σ' όλη τη χώρα.

    Την ίδια ώρα η υπουργός Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα, απέστελνε ανοιχτή δραματική επιστολή προς τους ΓΓ του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και πολιτικούς ηγέτες της ΕΕ, καλώντας τους να μην επιτρέψουν "να χαθεί η Μακεδονία στις φλόγες του επικείμενου εμφύλιου πολέμου"...

    Οσο για τους αξιωματούχους ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ; Με χτεσινές ανακοινώσεις τους επέκριναν την κλιμάκωση των συγκρούσεων, πιέζοντας σταθερά τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ να υπογράψουν τη Δευτέρα τη συμφωνία, με το "επιχείρημα", πως αυτό είναι "το μόνο αντίδοτο" για τον τερματισμό της κρίσης.

    Φουντώνει ο πόλεμος

    Σε μόνιμη θέση άμυνας και όχι επίθεσης μοιάζουν να έχουν τεθεί οι Ενοπλες Δυνάμεις της ΠΓΔΜ μετά και το νέο πολύνεκρο περιστατικό σε βάρος του στρατού που σημειώθηκε χτες από τις δύο εκρήξεις ναρκών σε οδική αρτηρία κοντά στα χωριά Λιούμπαντσι και Λιούμποτεν. (Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν πως σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες και τραυματίστηκαν οκτώ).

    Οι εκρήξεις ναρκών σε δρόμους χωριών που απέχουν ελάχιστα από τα Σκόπια καταστούν φανερές -και στους πιο επιφυλακτικούς...- τις προθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών για ολομέτωπη σύγκρουση, με στόχο το διαμελισμό (ή πιο κομψά... την ομοσπονδιοποίηση) της χώρας. Σε δεύτερο επίπεδο, σηματοδότησαν επέκταση των συγκρούσεων και σε περιοχές μερικών χιλιομέτρων μακριά από την πρωτεύουσα, αλλάζοντας το δεδομένο των τελευταίων μερών, οπότε το Τέτοβο σχεδόν μονοπωλούσε το θέατρο των συγκρούσεων...

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες", μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις βομβών οι περιοχές κοντά στο χωριό Λιούμποτεν μετατράπηκαν σε πεδίο μαχών ανάμεσα στο στρατό και τους αυτονομιστές. Οι εκρήξεις και οι ανταλλαγές πυρών ακούγονταν καθαρά στους δρόμους των Σκοπίων για πολλές ώρες χτες... Στο Τέτοβο, "εννοείται", τα όπλα "μίλαγαν" ασταμάτητα...

    Η συγκεχυμένη εικόνα γύρω από τα μέτωπα του πολέμου συμπληρώθηκε και από τις χτεσινοβραδινές πληροφορίες που ανέφεραν βαριές απώλειες και στο μέτωπο των Αλβανών αυτονομιστών σύμφωνα με τις οποίες 11 Αλβανοί αυτονομιστές του UCK σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών, όταν εξαπέλυσαν επίθεση κατά φυλακίου της αστυνομίας στην πόλη Γκόστιβαρ. Είχε προηγηθεί, η ανεπίσημη πληροφορία της απαγωγής 12 Σλαβομακεδόνων εφέδρων της αστυνομίας από τους αυτονομιστές...

    Η κυβέρνηση...

    Η κλιμάκωση των συγκρούσεων οδηγεί σε "παράπλευρες" απώλειες, όσον αφορά στον τομέα της ενημέρωσης ή έστω και των πραγματικών προθέσεων του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι.

    Μετά τις πληροφορίες ΜΜΕ, πως ο στρατός άρχισε χτες το πρωί να βομβαρδίζει χωριά χρησιμοποιώντας ουκρανικά στρατιωτικά αεροπλάνα, τύπου "Σουκόι", ο Γκεοργκέφσκι προέβη σε διάψευση, αρνούμενος πως διέταξε τον πρώην αρχηγό του επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων Πάντε Πέτροφσκι να βομβαρδίσει αλβανικά χωριά και αμάχους.

    Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι "του ζήτησε μόνο ένα ενεργότερο ρόλο για το στρατό, στην υπεράσπιση του εδάφους και της κυριαρχίας της χώρας". Επέκρινε, επίσης, τον Πέτροφσκι, επειδή έστειλε τη φάλαγγα, που έχασε δέκα στρατιώτες, σε ένα επικίνδυνο δρόμο, χωρίς οποιαδήποτε υποστήριξη.

    Στο μεταξύ, νωρίτερα, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου αρνήθηκε σε δηλώσεις του προς το πρακτορείο "Ρόιτερς" ότι ο Γκεοργκιέφσκι διαχώρισε τη θέση του από την "ειρηνευτική συμφωνία", λέγοντας ότι παραμένει προσηλωμένος στην υπογραφή της, που αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα. "Αντίθετα είναι έτοιμος μαζί με άλλους πολιτικούς ηγέτες να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να έχει μια καθαρότερη εικόνα για το ποιος ενδιαφέρεται για ειρήνη και ποιος για πόλεμο στη Μακεδονία", κατέληξε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Την ίδια στιγμή, πάντως, αίσθηση προκαλούσε η δραματική επιστολή της υπουργού Εξωτερικών, Ιλίνκα Μίτρεβα, προς το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα, κάνοντας έκκληση για βοήθεια.

    "Σ' αυτή τη δραματική στιγμή, η "Μακεδονία" είναι αντιμέτωπη με την απειλή του εμφύλιου πολέμου. Οι Αλβανοί εξτρεμιστές πολεμούν με στόχο να αποσχίσουν ένα τμήμα της χώρας μας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να χαθεί η "Μακεδονία" στις φλόγες του πολέμου" ανέφερε στην επιστολή της η Μίτρεβα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνιο Μιλόσοφσκι, μιλώντας στο "Ασοσιέιτεντ Πρες" για το "μέλλον" της λεγόμενης "ειρηνευτικής συμφωνίας" σημείωσε: "Ακόμη και εάν η συμφωνία υπογραφεί τη Δευτέρα, όπως έχει προγραμματιστεί, θα συμβεί το εξής: Θα έχουμε ειρήνη στα χαρτιά και πόλεμο στα πεδία μάχης. Αυτό που θέλουν οι αντάρτες είναι πόλεμος, και θα τον έχουν".

    Οι Αλβανοί αυτονομιστές από την πλευρά τους φάνηκαν απαισιόδοξοι για το..."μέλλον" της συμφωνίας. Ο διοικητής των αυτονομιστών, γνωστός με το όνομα "Σόκολι", δήλωσε χτες το μεσημέρι στο "Ασοσιέιτεντ Πρες": "Η κατάσταση επιδεινώνεται και είμαστε έτοιμοι για όλα".

    Αντιδράσεις Δυτικών αξιωματούχων

    Με τη γνωστή επιμονή τους οι Δυτικοί αξιωματούχοι ενέμειναν, και χτες, παρά τις εντεινόμενες δραματικές εξελίξεις στο πεδίο των μαχών, στην επίσημη υπογραφή της "συμφωνίας" τη Δευτέρα στα Σκόπια, λες και ήταν η μόνη "εκκρεμότητα".

    Ωστόσο, ακόμη και ο γνωστός -και όχι μόνος...- για την απροκάλυπτα μεροληπτική θέση του υπέρ των Αλβανών αυτονομιστών, πρεσβευτής του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Χάντζοργκ Ειφ, εξέφρασε αμφιβολίες για την... πορεία της "ειρήνης" στην περιοχή. "Η ειρήνη διέρχεται μια κρίσιμη φάση στη "Μακεδονία". Η κατάσταση είναι σοβαρή και οι δυνατότητές μας περιορισμένες"...

    Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Τζέιμς Πάρντιου, καταδίκασε τις τελευταίες επιθέσεις των Αλβανών αυτονομιστών ως σοβαρό πλήγμα κατά της διαδικασίας εξεύρεσης λύσης, προσθέτοντας από τη Βουλγαρία, όπου βρισκόταν χτες: "Είναι κρίσιμο να υπογραφεί η πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα"...

    Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ, Μπάρι Τζόνσον, δήλωσε: "Το μέλλον αυτής της χώρας είναι στα χέρια του λαού και των πολιτικών ηγετών. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά πρέπει πρώτα να εκπληρωθούν κάποιες προϋποθέσεις"...


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 11 August 2001 - 18:13:41 UTC