Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΚΕΛ: ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
  • [05] "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2001" ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ
  • [07] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ
  • [08] ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [09] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [10] ΣΤΙΣ 18/8 Η 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [11] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ
  • [12] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
  • [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ K. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗ
  • [15] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ
  • [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ
  • [18] ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΙΡΑΝ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ
  • [19] ΜΑΓΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ PAFOS APHRODITE FESTIVAL
  • [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • [01] ΑΚΕΛ: ΣΤΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2001 (18:21 UTC+2)

    Μόνο όταν γίνει αποδεχτή η σωστή βάση λύσης του Κυπριακού βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ καθώς και τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και διεξαχθούν ουσιαστικές συνομιλίες πάνω σε αυτήν τη βάση, θα μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση, αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ, με αφορμή την επέτειο της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στις 14 Αυγούστου 1974.

    Το ΑΚΕΛ εκτιμά πως το Κυπριακό βρίσκεται στη "χειρότερη φάση" από το 1974 και υπογραμμίζει πως τυχόν επάνοδος του Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στις συνομιλίες με τις ίδιες αξιώσεις για αναγνώριση των λεγομένων πραγματικοτήτων, "απλώς θα δώσει συνέχεια στο αδιέξοδο".

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [02] ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2001 (20:42 UTC+2)

    Οι εκπρόσωποι των Αλβανικών και των Σλαβομακεδονικών κομμάτων της ΠΓΔΜ υπέγραψαν σήμερα την ειρηνευτική συμφωνία στα Σκόπια υπό την παρουσία του προέδρου της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι και των διεθνών μεσολαβητών στην περιοχή.

    Τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας είναι:

    -Παρέχει εγγυήσεις για την αναγνώριση όλων των εθνοτικών ομάδων στην περιοχή.

    -Δημιουργεί το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο, καθώς απαιτείται για την ψήφιση νόμου το 50% των βουλευτών να προέρχεται από ένα ή περισσότερα κόμματα μειονοτήτων.

    -Επισημοποιεί την Αλβανική γλώσσα καθιστώντας την δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν παραπάνω από το 20% του πληθυσμού.

    -Παρέχει ανώτατη εκπαίδευση της Αλβανικής γλώσσας χρηματοδοτούμενη από το κράτος σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν το 20% του πληθυσμού.

    -Διασφαλίζει την αναλογική εκπροσώπηση των Αλβανών στο Δικαστήριο, στους διοικητικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης και στην αστυνομία.

    -Ενσωμάτωση Αλβανών διοικητών της αστυνομίας σε περιοχές όπου οι Αλβανοί αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

    -Παρέχει περισσότερη εξουσία στις τοπικές κυβερνήσεις αποδίνοντας αυτοδιοίκηση στις Αλβανικές περιοχές.

    -Εγγυάται την απογραφή κατά τη διάρκεια του χρόνου που θα αποδείξει την σύνθεση διαφόρων εθνοτήτων στην περιοχή εν όψει των γενικών εκλογών. Χρηματοδοτήσεις από την διεθνή κοινότητα για την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας.

    -Παρέχει ίσα δικαιώματα στους Ορθοδόξους, τους Μουσουλμάνους και τους Καθολικούς.

    -Ανοίγει τον δρόμο για ανάπτυξη των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην περιοχή διάρκειας 30 ημερών που θα εγγυηθεί τον αφοπλισμό των Αλβανών εθνικιστών και παρέχει αμνηστία στους εμπόλεμους που δεν διέπραξαν εκλήματα κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

    [03] ΔΗΛΩΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2001 (20:53 UTC+2)

    "Η υπογραφή της Συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην ΠΓΔΜ ακολουθεί μια περίοδο επίπονων διαπραγματεύσεων", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Χαιρετίζουμε την ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη. Η πορεία, όμως, προς την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονική χώρα παραμένει αβέβαιη, δύσκολη και γεμάτη εμπόδια. Γι' αυτό, αφ'ενός καταδικάζουμε τη χρήση βίας από τις εξτρεμιστικές ομάδες και αφ'ετέρου υπογραμμίζουμε την επιτακτική ανάγκη εκπόνησης ολοκληρωμένου και μακροχρόνιου Σχεδίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ελλάδα", τόνισε.

    "Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη οφείλουν να δείξουν διαλλακτικότητα, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση και να συμμορφωθούν απόλυτα με την Ειρηνευτική Συμφωνία", υπογράμμισε.

    [04] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2001 (20:32 UTC+2)

    Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι του Δήμου Αμπελώνα Λάρισας ήρθαν αντιμέτωποι με την πλημμύρα.

    Η νεροποντή που διήρκεσε μόλις μισή ώρα μετέτρεψε τους δρόμους σε ποτάμια και τα νερά εισέβαλαν σε αρκετές κατοικίες προκαλώντας απόγνωση και αγανάκτηση στους ιδιοκτήτες που πάσχιζαν να διασώσουν έπιπλα, οικοσκευές και άλλα αντικείμενα.

    Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους κατοίκους, χρονίζει, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κοιλότητα του εδάφους, ενώ για την απορροή των όμβριων υδάτων υπάρχει μόνο ένας αγωγός, ο οποίος δεν επαρκεί.

    Πάντως σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών βρίσκεται υπό κατάρτιση μελέτη για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου για την επίλυση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ από θαύμα γλύτωσε χθες βράδυ ανδρόγυνο έξω από τον Τύρναβο, όταν το αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαινε παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά χειμάρρου.

    Ο οδηγός του Ι.Χ. Γιώργος Ψείρας κατάφερε να βγει από το όχημα για να καλέσει σε βοήθεια, ενώ η σύζυγός του Φανή παρέμεινε στο αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί μέσα στην κοίτη του χειμάρρου.

    Χάρη στις προσπάθειες του σωστικού συνεργείου η γυναίκα απεγκλωβίστηκε, ενώ στη συνέχεια οι άνδρες της πυροσβεστικής κατόρθωσαν να ανασύρουν το Ι.Χ.

    [05] "ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2001" ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στα θεατρικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης πρωταγωνιστούν και φέτος το καλοκαίρι τα "Μερκούρεια 2001". Το ραντεβού δόθηκε για τις 25 Αυγούστου στο ανοικτό θέατρο του Δήμου Συκεών "Μάνος Κατράκης" και οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση της θεατρικής συνάντησης συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς.

    Το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και οι καλύτερες παραστάσεις των ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα θα προσφέρουν για άλλη μια φορά στο θεατρόφιλο κοινό την ευκαιρία να απολαύσει αξιόλογες θεατρικές παραγωγές και εκπληκτικές ερμηνείες καταξιωμένων και ανερχόμενων καλλιτεχνών.

    Τα "Μερκούρεια 2001" που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Μακεδονίας - Θράκης, συνοδεύουν οι θερμότερες ευχές του πιο ένθερμου υποστηρικτή των πολιτιστικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η δημοτική αρχή των Συκεών, Ζυλ Ντασσέν.

    [06] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

    Ιμβρος, 13 Αυγούστου 2001 (20:17 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου την Παναγιά της Ιμβρου όπου σαν σήμερα πριν 40 χρόνια χειροτονήθηκε ως διάκονος, χοροστάτησε το πρωί σε θεία λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πλαισιωμένος από τους μητροπολίτες Ιμβρου και Τενέδου, Φιλαδελφείας, Σεβαστείας, Σελευκίας, Λαμψακου, τον Επίσκοπο Παμφυλου και άλλους ιερείς.

    Οπως και τότε έτσι και σήμερα η εκκλησία ήταν κατάμεστη από συγγενείς, συμμαθητές, συντοπίτες και φίλους του Παναγιοτάτου. Στη λειτουργία παρέστη και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Εμμανουήλ Αποστολάκης και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευγένιος Χαϊτίδης.

    Στην ομιλία του μετά το τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πορεία των σαράντα χρόνων που τον οδήγησε στον Οικουμενικό Θρόνο της Ορθοδοξίας και ευχαρίστησε όλους όσους του συμπαραστάθηκαν μνημονεύοντας ιδιαιτέρως τον αείμνηστο πνευματικό του πατέρα, μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου, Μελίτωνα. Αναφερόμενος στη γενέτειρα νήσο, ο Παναγιότατος επεσήμανε ότι η καρδιά του, όπως και των απανταχού Ιμβρίων μένει μόνιμα κοντά στην καρδιά της Ιμβρου που δεν έπαψε να χτυπά. "Δεν θα την αφήσουμε να πεθάνει η Ιμβρος μας διότι την αγαπάμε, την λατρεύουμε. Πεθαίνει μόνο αυτός που λησμονιέται" κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχόμενος σε όλους καλή αντάμωση και πάλι στο νησί.

    [07] ΕΛΠΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2001 (20:14 UTC+2)

    Ελπίδες για ειρήνευση στην ΠΓΔΜ γεννά η υπογραφή της συμφωνίας, που πέτυχαν την περασμένη εβδομάδα οι ηγέτες των μεγαλύτερων δύο σλαβικών και δύο αλβανικών κομμάτων της χώρας, Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι του VMRO - DPMNE, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι της Ενωσης Σοσιαλδημοκρατών, Αρμπέν Τζαφέρι του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος DPA και Ιμέρ Ιμέρι του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας PDP.

    Το τελικό κείμενο υπεγράφη στο γραφείο του προέδρου της χώρας Μπόρις Τραϊκόφσκι με καθυστέρηση μίας ώρας, μετά από μία εβδομάδα συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των Αλβανών ανταρτών, των σφοδρότερων από την έναρξη της κρίσης στην περιοχή τον περασμένο Φεβρουάριο.

    Στην υπογραφή της συμφωνίας παρέστησαν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα, οι οποίοι είχαν προηγουμένως συνομιλίες με τους πολιτικούς ηγέτες της ΠΓΔΜ. Παρόντες ήταν επίσης ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Λουίς Μισέλ και ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών προεδρεύων του ΟΑΣΕ Μιρτσέα Γκεοάνα.

    Ο κ. Ρόμπερτσον κατά την άφιξή του στα Σκόπια δήλωσε ότι στόχος της επίσκεψής του εκτός από την υπογραφή της ιστορικής αυτής συμφωνίας, ήταν να συζητήσει με τους πολιτικούς ηγέτες τους τρεις επόμενους στόχους, την εγκαθίδρυση μίας εκεχειρίας διαρκείας, την άφιξη της δύναμης του ΝΑΤΟ και τον αφοπλισμό των Αλβανών ανταρτών.

    Τόνισε μάλιστα ότι η δική του παρουσία αποδεικνύει ξεκάθαρα τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για τον πλήρη αφοπλισμό των εξτρεμιστών, για τον οποίο, είπε ότι δεν γνωρίζει, πόσο θα διαρκέσει.

    Αργότερα ο εκπρόσωπος τύπου του ΝΑΤΟ Ιβ Μπροντέρ που συνοδεύει τον κ. Ρόμπερτσον δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ότι η δύναμη του ΝΑΤΟ θα φθάσει στα Σκόπια μόνο, όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ασφάλειας για τους άνδρες της. Υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της υπογραφής της ειρηνευτικής, παράλληλα όμως τόνισε ότι η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Ο Μπροντέρ αμφισβήτησε την ύπαρξη της νέας οργάνωσης με την επωνυμία "Αλβανικός Εθνικός Στρατός", που εμφανίστηκε πρόσφατα δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία πολιτική συμφωνία και ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο, καθώς και τις καταγγελίες της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για την είσοδο στη χώρα ομάδων ενόπλων από το Κόσοβο. Οπως είπε χαρακτηριστικά οι καταγγελίες αποτελούν προσβολή για την KFOR που βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο.

    Αναφορικά με τον αφοπλισμό των Αλβανών εξτρεμιστών δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει παράλληλα με την εφαρμογή της συμφωνίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο πρόκειται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι να ανακοινώσει την απόφαση για τη χορήγηση αμνηστίας στους εξτρεμιστές, οπότε αμέσως μετά θα υπογραφεί η τεχνική συμφωνία ανάμεσα στον πολιτικό εκπρόσωπο των Αλβανών ανταρτών Αλί Αχμέτι με το ΝΑΤΟ για τον αφοπλισμό.

    [08] ΔΥΣΚΟΛΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2001 (20:01 UTC+2)

    Οι εκπρόσωποι των Αλβανικών και των Σλαβομακεδονικών κομμάτων που υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία στα Σκόπια επωμίζονται τώρα την ευθύνη να πείσουν τους αντάρτες στις ορεινές περιοχές της ΠΓΔΜ να αφήσουν τα όπλα.

    Λίγοι είναι αυτοί που αισιοδοξούν ότι οι Αλβανοί αντάρτες θα εγκαταλείψουν σύντομα τα όπλα. Ωστόσο η υπογραφή της συμφωνίας θεωρείται ως το πρώτο βήμα προκειμένου να εξομαλύνει τις διαφορές και να ημερεύσει τα μίση και τα πάθη μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

    Σε περίπτωση που οι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορέσουν να πείσουν τις κοινότητές τους να υποστηρίξουν την ειρηνευτική συμφωνία τότε θα επέλθει εξέγερση των εξτρεμιστών της περιοχής, οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν την χώρα σε χειρότερη κρίση.

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον παρότρυνε τον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι να πείσει τους κατοίκους της χώρας του για τα οφέλη που αναμένεται να επιφέρει η ειρηνευτική συμφωνία.

    "Αυτή η κρίση απαιτεί ισχυρή αρχηγική ικανότητα προκειμένου να προετοιμάσεις τον λαό σου και το Κοινοβούλιο για τις αποφάσεις που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί μια ειρηνική, δημοκρατική και ενωμένη Δημοκρατία", είπε χαρακτηριστικά.

    [09] ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2001 (19:57 UTC+2)

    Αναχωρεί αύριο για το Candiz της Ισπανίας, η Εθνική Ομάδα Ανδρών, προκειμένου να δώσει εκεί δύο φιλικούς αγώνες, ενόψει της συμμετοχής της στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που γίνεται στην Τουρκία από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Η Εθνική Ομάδα θα δώσει τον πρώτο της αγώνα μεθαύριο, 15 Αυγούστου, και ώρα έναρξης 20:00 (τοπική ώρα), με αντίπαλο την Εθνική Ομάδα της Ισπανίας. Την επομένη θα δώσει αγώνα με ομάδα Ισπανών επιλέκτων, που θα αρχίσει στις 18:45 (τοπική ώρα). Η ομάδα θα επιστρέψει από την Ισπανία την Παρασκευή 17 Αυγούστου.

    Στην αποστολή μετέχουν: Γιώργος Κολοκυθάς (Εφορος ομάδας και αρχηγός αποστολής), Κώστας Πετρόπουλος (Ομοσπονδιακός Προπονητής), Νίκος Φιλίππου (μάνατζερ εθνικής ομάδας), οι συνεργάτες του Ομοσπονδιακού προπονητή Γιάννης Σταυρόπουλος και Γιάννης Ελευθεριάδης, ο γυμναστής Γιάννης Παπαγεωργίου, ο γιατρός Στέργιος Μαχαίρας, οι φυσιοθεραπευτές Σπύρος Ζήσης, Δημοσθένης Καπνόπουλος και ο φροντιστής Ανδρέας Φραντζέσκος.

    Στην αποστολή μετέχουν όλοι οι αθλητές που προετοιμάζονται με το εθνικό συγκρότημα και συγκεκριμένα: Αλβέρτης, Σιγάλας, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Κακιούζης, Τσαρτσάρης, Καλαϊτζής, Παπαλουκάς, Χαρίσης, Χατζηβρεττας, Φώτσης, Παπαδόπουλος, Ρεντζιάς και Ντικούδης.

    [10] ΣΤΙΣ 18/8 Η 10η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΠΕΘΕ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Βέροια, 13 Αυγούστου 2001 (19:51 UTC+2)

    Τα δέκα χρόνια "ζωής" του γιορτάζει φέτος ο θεσμός της Πανελλήνιας Συνάντησης των ΔΗΠΕΘΕ στη Βέροια, που διοργανώνει το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας του Δήμου, στο ανοιχτό θέατρο Αλσους "Μελίνα Μερκούρη".

    Δεκατρία ΔΗΠΕΘΕ θα παρουσιάσουν από τις 18 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, τις καλοκαιρινές τους παραγωγές και θα συναντηθούν με το θεατρόφιλο κοινό που περιμένει με ενδιαφέρον, κάθε καλοκαίρι, τη σημαντική αυτή συνάντηση για τα θεατρικά δρώμενα της ελληνικής περιφέρειας.

    [11] ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΗ ΒΕΡΟΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 13 Αυγούστου 2001 (19:46 UTC+2)

    Θεατρική ευρωπαϊκή συνάντηση νέων με θέμα "Σύνορα" διοργανώνει από τις 16 έως τις 21 Αυγούστου στη Βέροια, ο Σύνδεσμος των "Le Theatrales des jeunes en Europe", σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικών Πρωτοβουλιών και Επικοινωνίας ΟΤΑ του Δήμου Βέροιας (ΚΠΠΕ).

    Τριάντα νέοι από πέντε χώρες που αγαπούν και ασχολούνται με το θέατρο θα συναντηθούν στο τουριστικό θέρετρο του Σελίου στη Βέροια και θα δώσουν 20λεπτες παραστάσεις τις οποίες δούλεψαν πάνω σε ένα κοινό θέμα και πιο συγκεκριμένα στο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη "Τείχη".

    Παράλληλα, τα μέλη των ομάδων θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ανάμικτα εργαστήρια και θεατρικές δράσεις με βασικό στοιχείο τον αυτοσχεδιασμό, ενώ θα τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν μέρος στην Αγορά (κατά το πρότυπο της αρχαιότητας) όπου κάθε μέλος θα καταθέσει στιγμές προσωπικού λόγου.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν θεατρικές ομάδες από την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Ρουμανία, την ΠΓΔΜ και την Κύπρο.

    [12] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

    Πρίστινα, 13 Αυγούστου 2001 (19:42 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αντάρτες δέχονται την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα στα Σκόπια δήλωσε διοικητής του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού κ. Σπάτι.

    "Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός δέχεται την ειρηνευτική συμφωνία. Απομένει να δούμε αν θα υπογραφεί από τα Αλβανικά και τα Σλαβομακεδονικά κόμματα", δήλωσε τηλεφωνικά στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων λίγο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι όλες οι μονάδες του Απελευθερωτικού Στρατού θα αποδεχθούν την συμφωνία διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχουν εσωτερικές διαφωνίες.

    Ο κ. Σπάτι δήλωσε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να συνοδευτεί από την αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ.

    "Ο Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός απαιτεί την αποστολή των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στις επόμενες 48 ώρες μετά από την υπογραφή της συμφωνίας" είπε χαρακτηριστικά.

    [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ K. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΩΝ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2001 (19:30 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε προς τον νεοεκλεγέντα Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. κ. Ειρηναίο το ακόλουθο τηλεγράφημα:

    "Μακαριώτατε,

    Για την εκλογή Σας ως Πατριάρχου Ιεροσολύμων, Σας εκφράζω θερμά συγχαρητήρια και εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο Σας χάριν του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου και του ποιμνίου Σας".

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΓΚΑΤΣΙΟΥΔΗ

    Αθήνα, 13 Αυγούστου 2001 (19:17 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον αθλητή μας Κώστα Γκατσιούδη που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο άθλημα του ακοντισμού στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Εντμοντον του Καναδά

    "Αξιζες πραγματικά μία θέση στο βάθρο των νικητών και πέτυχες το στόχο σου. Σε ευχαριστούμε που τίμησες τα εθνικά χρώματα και με τη δυναμική παρουσία σου σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα επισφράγισες την παρατεταμένη άνοιξη του ελληνικού αθλητισμού. Σου αξίζουν θερμά συγχαρητήρια", επισημαίνει στο τηλεγράφημά του ο κ. Σημίτης.

    [15] ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 13 Αυγούστου 2001 (19:17 UTC+2)

    Εκπρόσωποι των Αλβανικών και των Σλαβομακεδονικών κομμάτων υπέγραψαν σήμερα συμφωνία ειρήνης για την κατάπαυση των εχθροπραξιών ανέφεραν πηγές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

    Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε υπό την παρουσία των διεθνών μεσολαβητών και του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Η ειρηνευτική συμφωνία αναγνωρίζει ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους την Αλβανική και επιτρέπει την πρόσληψη Αλβανών στα τοπικά αστυνομικά σώματα.

    Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο για την αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ που θα εγγυηθούν τον αφοπλισμό του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού.

    [16] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ

    Μόσχα, 13 Αυγούστου 2001 (19:15 UTC+2)

    Άγνωστοι οπλοφόροι σκότωσαν δύο Τσετσένους αξιωματούχους φιλικά προσκείμενους στην Ρωσία σε δύο ξεχωριστά επεισόδια το Σαββατοκύριακο ανέφεραν στρατιωτικές πηγές στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Το Σάββατο δύο κουκουλοφόροι πυροβόλησαν τον δήμαρχο της πόλης Πομπεντισκοιε κοντά στην πρωτεύουσα Γκρόζνι ενώ την Κυριακή οπλοφόροι πυροβόλησαν μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Σαλι, ένα χωριό 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Γκόζνι.

    Οι Τσετσένοι αντάρτες θεωρούν τους διοικητικούς υπαλλήλους που πρόσκεινται φιλικά στην Ρωσία προδότες και έχουν σκοτώσει πολλούς από τότε που διορίστηκε η κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός της Τσετσενίας Στανισλαβ Ιλιασοφ δήλωσε ότι όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν προσλάβει σωματοφύλακες και έχουν εφοδιαστεί με όπλα για την προστασία τους.

    [17] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Πεκίνο, 13 Αυγούστου 2001 (19:14 UTC+2)

    Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Γιονισίρο Κοϊζούμι να επισκεφθεί το μνημείο νεκρών του πολέμου Γιασουκίνι έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους γείτονες της Ιαπωνίας χώρες όπως αναφέρει το BBC.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών η επίσκεψη προσβάλλει το κοινό αίσθημα του κινεζικού λαού και αποτελεί πλήγμα για τις Σινοϊαπωνικές σχέσεις.

    Στη Νότια Κορέα είκοσι άτομα έκοψαν το άκρο του μικρού τους δαχτύλου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

    [18] ΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΙΡΑΝ-ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝ

    Αγκυρα, 13 Αυγούστου 2001 (18:34 UTC+2)

    Η Τουρκία κάλεσε το Ιράν να αποκλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι διεμήνυσε στον πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα ότι πρέπει η χώρα του να ακολουθήσει τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών και να επιλύσει την διαμάχη μέσω του διαλόγου και όχι μέσω της προσφυγής στην βία.

    Η ένταση αναζωπυρώθηκε τον περασμένο μήνα όταν ένα ιρανικό πολεμικό πλοίο παρενόχλησε ένα σκάφος από το Αζερμπαϊτζάν, που πραγματοποιούσε γεωλογικές έρευνες σε τμήμα της Κασπίας Θάλασσας που "διεκδικείται" και από τις δύο χώρες.

    [19] ΜΑΓΙΚΕΣ ΝΥΧΤΕΣ ΣΤΟ PAFOS APHRODITE FESTIVAL

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2001 (18:18 UTC+2)

    Μαγικές νύχτες υπό το φως των αστεριών, με φόντο το Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου και με κύριο πρωταγωνιστή τη μουσική, υπόσχεται και για φέτος το "Pafos Aphrodite Festival 2001", που θα ανοίξει τις πύλες του στις 31 Αυγούστου 2001 με την Εθνική Όπερα της Πολωνίας να παρουσιάζει την Οπερα του Giuseppe Verdi "Nabucco". Θα ακολουθήσει στις 4 Σεπτεμβρίου η παράσταση μπαλέτου "Ζορπάς", βασισμένη στο ομώνυμο αριστούργημα του Έλληνα συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη και "ντυμένη" με τη μουσική Μίκη Θεοδωράκη.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γιάννος Οικονόμου, εκ μέρους των διοργανωτών του φεστιβάλ, στις παραστάσεις αυτές συμμετέχουν 250 άτομα προερχόμενα από την Πολωνία στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα μελή της ορχήστρας, οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και οι τεχνικοί.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΚΥΠΡΟΣ: ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2001 (18:15 UTC+2)

    Κανένας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι η τουρκική πλευρά θα προσέλθει στις προετοιμαζόμενες συνομιλίες τον ερχόμενο μήνα, με διάθεση να βοηθήσει σε λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, εκτιμώντας ταυτοχρόνως ότι αρχές του 2002 θα υποβληθεί ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης από τα Ηνωμένα Εθνη και ότι θα πρέπει να αναμένεται τότε η άσκηση πιέσεων και προς τις δύο πλευρές. Ο χρόνος αυτός, από τον εφετινό Σεπτέμβριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2002, "είναι ο κρίσιμος χρόνος", είπε ο κ. Παπαπέτρου.

    Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παρεχώρησε, από την Κύπρο, στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει σε συνομιλίες που θα αλλάξουν το σκηνικό, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι, "δυστυχώς, οι καθημερινές δηλώσεις και από την Αγκυρα και από τον Ντενκτάς δεν αφήνουν περιθώρια ότι σε αυτήν τη διαδικασία θα αντικρίσουμε μιαν τουρκική πλευρά με μια διαφορετική πολιτική βούληση, έτσι που να μπορέσει να ανοίξει ο δρόμος για λύση".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 13 August 2001 - 18:13:38 UTC