Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕΝΤΕΡΗΣ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [02] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ
  • [03] ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [04] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ
  • [05] ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑ, ΠΡΙΛΑΣΝΙΚ ΚΑΙ ΜΟΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΡΗΣ
  • [06] ΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΡΟΥ
  • [07] "ΝΑΙ" ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ
  • [08] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ 2005
  • [09] ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΥΠΕΣΤΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΕΑΡΟΥ ΔΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ
  • [11] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ
  • [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [15] "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΙΣΡΑΗΛ -
  • [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ
  • [18] ΕΚΛΕΙΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΠΓΔΜ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
  • [20] ΣΥΝ: ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
  • [21] ΙΒΑΝΟΦ: "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ
  • [22] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • [01] ΚΕΝΤΕΡΗΣ: ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Edmonton, 10 Αυγούστου 2001 (11:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    "Το χρυσό μετάλλιο αντιπροσωπεύει την κούραση όλης της χρονιάς. Δούλεψα πάρα πολύ σκληρά. Ο αγώνας ήταν πιο δύσκολος από το Σίδνεϊ", δήλωσε μετά την κούρσα του στα 200 μέτρα ο Κώστας Κεντέρης που κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Edmonton του Καναδά.

    "Όλοι περίμεναν να δουν τι θα κάνει ο χρυσός ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ. Άλλοι από την καλή πλευρά και άλλοι από την κακή. Δεν μπορεί να σε αγαπάνε όλοι. Κάποιοι θα σε αμφισβητήσουν", πρόσθεσε ο Κεντέρης ο οποίος αφιέρωσε το μετάλλιο στους "απλούς ανθρώπους που έκλαψαν για το χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ".

    [02] ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΚΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ

    Σκόπια, 10 Αυγούστου 2001 (19:04 UTC+2)

    Σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης έγινε σήμερα η κηδεία των δέκα Σκοπιανών στρατιωτών στην πόλη Πρίλεπ της ΠΓΔΜ.

    Περίπου τετρακόσια άτομα παρευρέθησαν στην τελετή, ενώ εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για να θρηνήσουν τον θάνατο των συμπατριωτών τους από τους Αλβανούς αντάρτες.

    [03] ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 10 Αυγούστου 2001 (10:51 UTC+2)

    Τραγική η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ οι ελπίδες για ειρήνευση μοιάζουν με ουτοπία. Σήμερα τα ξημερώματα μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής κυβέρνησης βομβάρδισαν το κτίριο παλαιστινιακού αστυνομικού σταθμού στη Ραμάλα ενώ η ισραηλινή αστυνομία κατέλαβε τα γραφεία της PLO στην ανατολική Ιερουσαλήμ συλλαμβάνοντας αρκετούς Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας αναφέρουν ότι οι Ισραηλινοί εισέβαλαν με μπουλντόζες σε παλαιστινιακά εδάφη στη Λωρίδα της Γάζας.

    Η κυβέρνηση του Ισραήλ προχώρησε σε αντίποινα, περίπου δέκα ώρες μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στο κέντρο της Ιερουσαλήμ από Παλαιστίνιο κομάντος αυτοκτονίας που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 15 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών παιδιών ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 90.

    Σύμφωνα με το BBC, την ευθύνη για τη χθεσινή έκρηξη ανέλαβε η παλαιστινιακή οργάνωση «Χαμάς» ενώ η «Τζιχαντ» που είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αυτή ευθύνεται για το επεισόδιο, σε νέα ανακοίνωση είπε πως έκανε λάθος.

    Η χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε πιτσαρία κεντρικά της Ιερουσαλήμ δεν ήταν η μοναδική που κατέληξε σε τραγωδία. Σύμφωνα με το BBC, παρόμοιες επιθέσεις με κομάντος αυτοκτονίας που είχαν θύματα συνέβησαν και στο πρόσφατο παρελθόν:

    Στις 16 Ιουλίου έκρηξη βόμβας σε σταθμό λεωφορείου στοίχισε τη ζωή δύο ανθρώπων.

    Την 1η Ιουνίου, σε κέντρο διασκέδασης στο Τελ Αβίβ 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Στις 18 Μαίου σε εμπορικό κέντρο σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

    Ν.Κ.

    [04] ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2001 (21:14 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Ιβανόφ ανακοίνωσε εκσυγχρονισμό της πολεμικής αεροπορίας της χώρας μέχρι το 2005 ανανεώνοντας 80% του εξοπλισμού.

    "Αποτελεί άμεση προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός των ήδη υπαρχόντων αεροσκαφών και ελικοπτέρων" δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Λίγες μέρες νωρίτερα ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Ανατόλι Κορνούκοφ είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν είναι πλέον έτοιμα για μάχη επικαλούμενος περικοπές στον αριθμό των αεροσκαφών και ελλιπής χρηματοδότηση.

    [05] ΤΟΥΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑ, ΠΡΙΛΑΣΝΙΚ ΚΑΙ ΜΟΡΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2001 (21:04 UTC+2)

    Παίκτης του Αρη είναι και τυπικά για την επόμενη χρονιά ο Αυστριακός Γκίλμπερτ Πρίλασνικ. Ο πρώην αμυντικός της Στουρμ Γκρατς έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες στη Θεσσαλονίκη και το μεσημέρι παρουσιάστηκε επίσημα στα γραφεία της κίτρινης ΠΑΕ.

    Η χθεσινή μέρα περιλάμβανε άλλη μία μεταγραφή για τον Αρη, αφού αποκτήθηκε και τυπικά ο Νασίφ Μορίς (συμβόλαιο 1+4 χρόνο) που δοκιμάστηκε τις τελευταίες ημέρες από τον Ανρί Μισέλ.

    Επίσης ο Αγγελος Χαριστέας υπέγραψε το αναπροσαρμοσμένο συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στον Αρη έως το καλοκαίρι του 2005.

    Ο Χαριστέας άφησε ανοικτό, πάντως, το ενδεχόμενο διαφυγής του σε κάποια ευρωπαϊκή ομάδα στην περίπτωση που υπάρξει πολύ καλή πρόταση.

    "Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου μου και είναι χρέος μου να αναφερθώ στους κ.κ. Σεμερτζίδη και Μιχαλίτσιο που με έφεραν μικρό παιδί στον Αρη. Παράλληλα θέλω να πω ότι πρέπει να ανταποδώσω έμπρακτα την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν η διοίκηση και ο προπονητής της ομάδας ο Ανρί Μισέλ", είπε.

    [06] ΣΕΙΣΜΟΣ 5 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 10 Αυγούστου 2001 (20:52 UTC+2)

    Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από είκοσι τραυματίες είναι ο απολογισμός της σεισμικής δόνησης μεγέθους 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες στο Νότιο Περού.

    Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Λίμα, κοντά στην πόλη Αναπάμπα, όπου 75% των κτιρίων έχουν καταρρεύσει.

    [07] "ΝΑΙ" ΜΠΟΥΣ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΡΕΥΝΩΝ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΙΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ

    Κρόουφορντ, 10 Αυγούστου 2001 (20:44 UTC+2)

    Εντονες συζητήσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να δώσει δημόσια στήριξη στους επιστήμονες που πραγματοποιούν ιατρικές έρευνες, στις οποίες χρησιμοποιούνται ανθρώπινα εμβρυικά αρχέγονα κύτταρα

    Ο Τζορτζ Μπους απηύθυνε σύντομο τηλεοπτικό διάγγελμα στον αμερικανικό λαό και άναψε το "πράσινο φως" για τη χρηματοδότηση των ερευνών αυτών με κρατικά κονδύλια. Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι θα υπάρξουν αυστηρά όρια στη διάθεση των κυβερνητικών κονδυλίων.

    Ο πρόεδρος Μπους ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στην ανθρώπινη κλωνοποίηση, "όπως οι περισσότεροι Αμερικανοί" και αιτιολόγησε το σκεπτικό της απόφασής του, αναφέροντας πως ο ίδιος υποστηρίζει την επιστήμη και την τεχνολογία, εφόσον μπορεί να βελτιώσει τη ζωή του ανθρώπου και να σώσει ζωές.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι ως αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη 60 διαφορετικές έρευνες που χρησιμοποιούν αρχέγονα κύτταρα από ανθρώπινα έμβρυα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κρατική χρηματοδότηση θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα στις έρευνες και θα προσελκύσει τους καλύτερους επιστήμονες.

    "Όσο σκεφτόμουν αυτό το θέμα δύο ήταν τα βασικά ερωτήματα που είχα. Πρώτον, αυτά τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι ανθρώπινες ζωές και άρα πρέπει να προστατευθούν; Και δεύτερον, αν πρόκειται να καταστραφούν έτσι κι αλλιώς, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για έναν καλό σκοπό, για έρευνα που έχει τις προϋποθέσεις να σώσει και να βελτιώσει άλλες ανθρώπινες ζωές" δήλωσε απευθυνόμενος στον αμερικανικό λαό.

    "Και στα δύο ερωτήματα πήρα διαφορετικές απαντήσεις από όσους ρώτησα. Ένας ερευνητής είπε πως αυτά τα έμβρυα των 5 ημερών δεν είναι ανθρώπινη ζωή αφού δεν μπορεί να αναπτυχθεί από μόνη της. Αλλος όμως, υπέρμαχος της βιοηθικής, τόνισε ότι "εγώ, εσύ, όλοι μας έτσι ξεκινήσαμε". Στο δεύτερο ερώτημα, κάποιοι είπαν πως είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται για καλό σκοπό παρά να καταστρέφονται χωρίς να αξιοποιούνται", πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Τα ομοσπονδιακά κονδύλια θα χρησιμοποιούνται για έρευνα:

    - με τη σύμφωνη γνώμη του δότη

    - από τα επιπλέον έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για αναπαραγωγικούς σκοπούς

    - χωρίς να δίνεται κανένα οικονομικό κίνητρο στο δότη.

    Δεν θα χρησιμοποιηθούν ομοσπονδιακά κονδύλια:

    - για παραγωγή ή χρησιμοποίηση αρχέγονων κυττάρων από πρόσφατα κατεστραμμένα έμβρυα,

    - δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων για ερευνητικούς σκοπούς

    - κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων για οποιοδήποτε λόγο.

    Ο πρόεδρος θα δημιουργήσει ένα νέο Συμβούλιο Βιοηθικής, στο οποίο θα προεδρεύει ο Δρ. Λέον Κας, ειδικός στην βιοιατρική ηθική και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο. Το Συμβούλιο θα μελετά θέματα όπως έμβρυο και εμβρυακή κυτταρική έρευνα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, κλωνοποίηση, προληπτική γενετική, γονιδιακή θεραπεία, ευθανασία, ψυχοενεργά φάρμακα και εμφυτεύματα εγκεφάλου.

    [08] ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΤΟ 2005

    Στοκχόλμη, 10 Αυγούστου 2001 (20:30 UTC+2)

    Η Σουηδία θα ενταχθεί στην ζώνη του ευρώ το 2005 ύστερα από διεξαγωγή δημοψηφίσματος δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Γκόραν Πέρσον.

    Ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να ενταχθεί η χώρα του στην ευρωζώνη δηλώνοντας ότι δεν θα διεξάγει δημοψήφισμα την συγκεκριμένη χρονική στιγμή καθώς το αποτέλεσμα θα είναι προκαθορισμένο.

    Διευκρίνισε ότι θα διεξάγει δημοψήφισμα μόνο όταν είναι σίγουρος για το θετικό αποτέλεσμα και την έγκριση της κοινής γνώμης.

    Στις 1 Ιανουαρίου τα 12 μέλη της Κοινότητας θα εισάγουν το κοινό νόμισμα.

    Ο κ. Πέσρον δήλωσε ότι ενδεχόμενη αποτυχία ή επιτυχία του ευρώ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης της χώρας του.

    Περίπου 50% των Σουηδών τάσσονται κατά της ένταξης της χώρας τους στην ζώνη του ευρώ. Ωστόσο το εχθρικό κλίμα συνεχώς υποχωρεί.

    Από τα 15 κράτη-μέλη της ΕΕ μονάχα η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Δανία δεν συμμετέχουν στο κοινό νόμισμα.

    [09] ΚΑΘΙΖΗΣΗ ΥΠΕΣΤΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι μιας τετραόροφης πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Αναλήψεως και Πατρών στη Θεσσαλονίκη, καθώς το κτίριο έχει υποστεί καθίζηση μισού μέτρου.

    Η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση μέσω της αποσάθρωσης των θεμελίων και απειλείται με κατάρρευση, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την υποστήριξή της.

    Σύμφωνα με τους ενοίκους της πολυκατοικίας από την καθίζηση έχουν προκληθεί ρωγμές στο κτίριο και έχουν σπάσει τζάμια στα ισόγεια διαμερίσματα.

    Οπως διαπιστώθηκε από μελέτη του μηχανικού η αιτία της καθίζησης οφείλεται στις παλιές σωληνώσεις της αποχέτευσης, οι οποίες είχαν νερό που αποσάθρωσε το υπέδαφος.

    Σ' αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες συνέβαλε και το γεγονός ότι η διπλανή πολυκατοικία διαθέτει βαθιά θεμέλια και υπόγειο που έκοψαν την οδό διαφυγής του νερού, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τους ενοίκους η πολεοδομία άρχισε νέα μελέτη για την υποστήριξη της πολυκατοικίας και την αποκατάσταση των ζημιών.

    [10] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΝΕΑΡΟΥ ΔΥΤΗ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 10 Αυγούστου 2001 (20:14 UTC+2)

    Χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής συνεχίζονται οι έρευνες στο Παλιούρι Χαλκιδικής, για τον εντοπισμό του αυτοδύτη, Δημήτρη Γεωργιάδη 21 ετών, που αγνοείται από προχθές το απόγευμα.

    Παράλληλα με τους τριάντα δύτες, των ειδικών δυνάμεων και σχολών κατάδυσης, που συμμετέχουν στις έρευνες, άνδρες του Λιμεναρχείου διεξάγουν έρευνες και στις ακτές.

    Υπενθυμίζεται ότι ο 21χρονος αγνοείται από προχθές το μεσημέρι όταν βούτηξε για κατάδυση στη θάλασσα, αλλά δεν ξαναβγήκε στην επιφάνεια. Ο Γεωργιάδης μόλις είχε απολυθεί από το Πολεμικό Ναυτικό και είχε εμπειρία στις καταδύσεις.

    [11] ΝΕΚΡΟΣ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΕ Ο ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΔΥΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (20:04 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε το πρωί στην Κύθνο ο 17χρονος δύτης Θεόδωρος Κουτρουμάνος, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί πριν από τρεις ημέρες.

    Μετά από έρευνες τριών ημερών στη θαλάσσια περιοχή Αγιος Σώστης, σήμερα το πρωί το πτώμα του 17χρονου εντόπισαν σε βάθος 40 μέτρων άνδρες της μονάδας υποβρυχίων αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

    [12] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 10 Αυγούστου 2001 (19:58 UTC+2)

    Περίπου 20 αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν βομβαρδισμούς στο Ιράκ, τους ισχυρότερους που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες.

    Αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον δήλωσαν ότι οι βομβαρδισμοί ήταν αντίποινα στις πολλαπλές ιρακινές επιθέσεις εναντίον των αεροσκαφών που διεξάγουν περιπολίες στην χώρα.

    Τα δυτικά αεροσκάφη βομβάρδισαν τρία κέντρα επικοινωνιών, θέσεις ραντάρ και στρατιωτικές βάσεις πετώντας στην ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Νότιο Ιράκ.

    Την Τρίτη αμερικανικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτική βάση στο Βόρειο Ιράκ.

    Την επόμενη ημέρα ο Ιρακινός ηγέτης Σαντάμ Χουσείν είχε επιτεθεί εναντίον της Δύσης προειδοποιώντας τις ΗΠΑ να κρατήσουν τα αεροσκάφη τους έξω από τον εναέριο χώρο του Ιράκ.

    [13] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε σήμερα για την επιτυχία του Κώστα Κεντέρη. "Θερμά συγχαρητήρια για την λαμπρή νίκη σου. Μαζί με τους συναθλητές και τις συναθλήτριές σου τιμάτε τον αθλητισμό, την πατρίδα και δικαιώνετε τις προσπάθειές σας".

    [14] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (19:47 UTC+2)

    O υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε θερμό συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Κώστα Κεντέρη για τη μεγάλη επιτυχία του, με την οποία τίμησε την χώρα.

    "Οι ελληνικές επιτυχίες στο Εντμοντον είναι το προοίμιο της ελληνικής αθλητικής παρουσίας το 2004", δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Με εντολή του υπουργού Πολιτισμού ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κώστας Καρτάλης, που βρίσκεται στο Εντμοντον, μετέφερε και δια ζώσης τα συγχαρητήρια της Πολιτείας προς τον Κώστα Κεντέρη, τη Μιρέλα Τζελίλη, την Κατερίνα Θάνου, καθώς και προς τους άλλους Ελληνες πρωταθλητές.

    [15] "ΟΧΙ" ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2001 (19:39 UTC+2)

    Το 52% των Ρώσων πιστεύει ότι η Μόσχα θα πρέπει να αποφύγει την ανάμειξη της σε θέματα που αφορούν την σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Δημοσκοπήσεων της χώρας.

    Το 68% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Ρωσία -εγγυητής της ειρήνης στην περιοχή- οφείλει να μείνει ουδέτερη σε θέματα που αφορούν την Μέση Ανατολή χωρίς να παίρνει το μέρος ούτε του Ισραήλ ούτε της Παλαιστίνης.

    Η Ρωσία έχει στείλει πολλές φορές μεσολαβητές για την εγγύηση της ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

    Τον τελευταίο καιρό έχουν βελτιωθεί οι σχέσεις της με το Ισραήλ.

    Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο είναι οι Εβραίοι μετανάστες από την Ρωσία που διαμένουν στο Ισραήλ.

    [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΦΛΩΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΕΝΤΕΡΗ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (19:29 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Κώστα Κεντέρη, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Έντμοντον έστειλε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης.

    Στο τηλεγράφημα ο κ. Φλωρίδης τονίζει: "Μπράβο Κώστα. Για άλλη μια φορά, έκανες υπερήφανη την Ελλάδα. Οι προσπάθειές σου, ανταμείφθηκαν με τον καλύτερο τρόπο. Το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Έντμοντον, μετά και την περσινή σου τεράστια επιτυχία στο Σίδνεϊ, δείχνει την αγωνιστική σου συνέχεια και συνέπεια. Εύχομαι πάντα μεγάλες επιτυχίες να συνοδεύουν τις συμμετοχές σου σε αγώνες".

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (19:25 UTC+2)

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Νταβίντ Σασόν, με αφορμή τη χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στα Ιεροσόλυμα, δήλωσε, μεταξύ άλλων: "Ο τρομοκράτης που πραγματοποίησε τη βάρβαρη επίθεση στην Ιερουσαλήμ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 18 Ισραηλινούς, μεταξύ των οποίων και έξι βρέφη, και τραυμάτισε 90, ήταν στον κατάλογο των καταζητούμενων εγκληματιών, που δημοσιοποιήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. H Παλαιστινιακή Αρχή δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει".

    "Αυτές οι επιθέσεις γίνονται απλώς επειδή ο πρόεδρος Αραφάτ δεν θέλει να δοθεί ένα τέλος στις συγκρούσεις. Απέρριψε τις γενναιόδωρες προτάσεις ειρήνης του Ισραήλ, το περασμένο καλοκαίρι, για ένα παλαιστινιακό κράτος στο 97% της Δυτικής Οχθης και της Γάζας", τόνισε και πρόσθεσε: "Αντίθετα, ο Αραφάτ επέλεξε τη βία και απελευθέρωσε εκατοντάδες γνωστούς τρομοκράτες των ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, που τώρα πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις σαν τη χθεσινή εναντίον Ισραηλινών σε καθημερινή βάση".

    "Το φαινόμενο της "διγλωσσίας" είναι πολύ διαδεδομένο στους κόλπους της Παλαιστινιακής ηγεσίας. Ο πρόεδρος Αραφάτ καταδίκασε την επίθεση, αν και δεν έκανε τίποτα για να την αποτρέψει, ενώ ο Μαρουάν Μπαργκούτι, ανώτερο στέλεχος της Φατάχ, δήλωσε ότι η τελευταία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας ήταν "μία απόφαση με την οποία συμφωνεί όλος ο παλαιστινιακός λαός".

    Στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τις "ιερές ισορροπίες" κύκλοι των διεθνών οργανισμών, μεταξύ των οποίων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποφεύγουν να κατονομάσουν και να καταδικάσουν τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων. Πότε επιτέλους θα μπει ένα τέλος σε αυτή την υποκρισία;", δήλωσε ο κ. Σασόν.

    [18] ΕΚΛΕΙΣΕ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 10 Αυγούστου 2001 (18:38 UTC+2)

    Στην Ρουμανία έκλεισε μια νοσηλευτική κλινική ύστερα από τον θάνατο έξι νεογέννητων βρεφών μέσα σε μία εβδομάδα δήλωσαν υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας της χώρας.

    Η έλλειψη υγιεινής θεωρείται μία από τις βασικές αιτίες για τον θάνατο των βρεφών την περίοδο μεταξύ 27 Ιουλίου και 3 Αυγούστου. Έχει ξεκινήσει ήδη συστηματική έρευνα για να αποδοθούν οι ευθύνες.

    Η υπουργός Υγείας Ντανιέλα Μπάρτος χαρακτήρισε το περιστατικό "τραγωδία" και δήλωσε ότι περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας.

    [19] ΠΓΔΜ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ

    Σόφια, 10 Αυγούστου 2001 (17:56 UTC+2)

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος στα Βαλκάνια Τζέιμς Πάρντιου έκανε έκκληση και στις δύο πλευρές να τηρήσουν την εκεχειρία και να διευκολύνουν την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας στα Σκόπια την Δευτέρα.

    Όσον αφορά τα τελευταία αιματηρά γεγονότα που στοίχισαν την ζωή επτά στρατιωτών ο κ. Πάρντιου ύστερα από επίσημες συνομιλίες που είχε στην Σόφια καταδίκασε την ενέργεια των Αλβανών ανταρτών λέγοντας χαρακτηριστικά: "Καταδικάζουμε την πράξη των Αλβανών εξτρεμιστών ενάντια της νόμιμης κυβέρνησης της ΠΓΔΜ".

    Ωστόσο ο αμερικανός μεσολαβητής παρέμεινε αισιόδοξος και τόνισε ότι η ειρηνευτική συμφωνία μπορεί να υπογραφεί την Δευτέρα στα Σκόπια.

    [20] ΣΥΝ: ΗΘΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΕΩΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (17:55 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση Σημίτη εκποιεί έναντι "πινακίου φακής" το μεγαλύτερο και το μόνο μη ιδιωτικό ναυπηγείο της χώρας, το οποίο, μάλιστα, συντηρείται αποκλειστικά από δημόσιες παραγγελίες και προμήθειες" αναφέρει σε ανακοίνωσή του για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ.

    "Ο "αυτόματος πιλότος" της νεοφιλελεύθερης λογικής για την εκποίηση του δημόσιου πλούτου έχει οδηγήσει και την υπόθεση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε κυβερνητικές αποφάσεις που είναι πολιτικά και ηθικά μετέωρες, αδιαφανείς και ενδεικτικές της επιλογής "απαξίωση - εκποίηση" μεγάλων εταιριών προς όφελος ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων", κατέληξε.

    [21] ΙΒΑΝΟΦ: "ΟΧΙ" ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ

    Μόσχα, 10 Αυγούστου 2001 (17:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σέργκεϊ Ιβάνοφ τάχθηκε κατά της πρόωρης ένταξης της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του επιθυμεί διεύρυνση της συνεργασίας με τη Συμμαχία.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε "ανοικτή διαδικασία" την συνεργασία της Μόσχας με το ΝΑΤΟ τονίζοντας ότι η συνεργασία δεν θα πρέπει να οικοδομηθεί σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

    Ο κ. Ιβανόφ τόνισε ότι η ταραχή στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια καθιστούν απαραίτητη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε την συνεργασία της χώρας του με το ΝΑΤΟ ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας.

    Μία μέρα νωρίτερα ο Γερμανός καγκελάριος Στρέντερ είχε δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η ένταξη της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ.

    Η Ρωσία αντιτίθεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ για ένταξη στην Συμμαχία και ορισμένων χωρών του πρώην Σοβιετικού μπλοκ, θέμα που θα τεθεί προς συζήτηση κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ στην Μόσχα.

    Οι δύο άντρες αναμένεται να έχουν συζητήσεις και για το θέμα του νέου αντιπυραυλικού συστήματος που προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    Αναλυτές στην Μόσχα και την Ουάσινγκτον εκτιμούν ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε συμβιβασμό σχετικά και με τα δύο προς συζήτηση θέματα.

    [22] ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΦΝΟ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 10 Αυγούστου 2001 (17:26 UTC+2)

    Για τη Σίφνο αναχώρησε το απόγευμα από τον Πειραιά ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα κάνει διακοπές με τη σύζυγό του Δάφνη ως τις 20 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του, λίγο πριν την επιβίβασή του στο ταχύπλοο σκάφος της γραμμής, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι φέτος έκανε διακοπές στην Πάρο, (κατά την πρόσφατη περιοδεία του), στους Αγίους Θεοδώρους, μέχρι σήμερα, και τώρα πηγαίνει στη Σίφνο για το τελευταίο μέρος των καλοκαιρινών του διακοπών.

    Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός ανέβαλε τρεις φορές την αναχώρησή του για τη Σίφνο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 10 August 2001 - 18:13:42 UTC