Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-08-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [02] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Ο Κ. ΚΕΝΤΕΡΗΣ
  • [04] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΕΞΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [06] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΝΤΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ
  • [07] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ
  • [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ
  • [09] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
  • [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο 33ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ 82ΧΡΟΝΗ
  • [12] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ YALCO - VELLIFEST
  • [13] ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [14] Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [15] ΕΤΑ: ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
  • [16] Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ
  • [18] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΑΟ
  • [19] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ
  • [20] ΝΔ: ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΛΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑ ΑΕ
  • [21] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

  • [01] ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 9 Αυγούστου 2001 (18:37 UTC+2)

    Το Ισραηλινό συμβούλιο ασφαλείας συνεδριάζει και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα υπάρξουν αντίποινα για την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σήμερα το πρωί σε κεντρικό πολυκατάστημα στην Ιερουσαλήμ.

    Η Παλαιστινιακή αρχή κατηγόρησε τον Αριέλ Σαρόν ως υπεύθυνο για την επίθεση, αλλά αξιωματούχος του Ισραήλ δήλωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ πρέπει να θεωρείται ουσιαστικά υπεύθυνος για την εξέλιξη αυτή.

    Όπως αναφέρει το BBC πρόκειται πιθανόν για επίθεση αυτοκτονίας και στους νεκρούς φαίνεται ότι συμπεριλαμβάνεται και ο βομβιστής.

    Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε δεκαεννέα, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον εβδομήντα.

    Λίγη ώρα μετά την έκρηξη πανικός δημιουργήθηκε και στον σταθμό λεωφορείου της πόλης. Οι περαστικοί νόμισαν ότι επρόκειτο για έκρηξη και δεύτερης βόμβας αλλά τελικά δεν ήταν παρά το σκάσιμο του λάστιχου ενός λεωφορείου.

    [02] ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2001 (14:25 UTC+2)

    Τη λειτουργική αναβάθμιση του Εκτελεστικού Γραφείου και την αύξηση των μελών του σε 17, με την πρόσθεση τουλάχιστον άλλων 4 μελών στα 3 που δεν ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα, προβλέπει το σχέδιο του νέου Καταστατικού, όπως δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα μετά την επεξεργασία από τον Κώστα Σκανδαλίδη και τις παρατηρήσεις που έκανε ο Κώστας Σημίτης.

    Προβλέπει επίσης τον εξοπλισμό του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής με πολιτικές αρμοδιότητες, την αναβάθμιση και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου, όπως και άλλες αλλαγές.

    Το σχέδιο του νέου Καταστατικού θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Κ.Ε. την Τρίτη 21 Αυγούστου (6μ.μ.) και σε μια δεύτερη στις 23 Αυγούστου την ίδια ώρα.

    Στο εισαγωγικό του σημείωμα προς τα μέλη της Επιτροπής διαμόρφωσης του Καταστατικού ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρει:

    1. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα συζήτηση στο Ε.Γ, την Κ.Ε, την Επιτροπή για το Καταστατικό και τις οργανωτικές αλλαγές στο Κίνημα και παρ' ότι τίθενται ανοιχτά όλες οι προτάσεις επί τάπητος η βασική κατεύθυνση των καταστατικών αλλαγών είναι το 6ο Συνέδριο να αποφασίσει την ολοκλήρωση ώριμων πια για το Κίνημα κατευθύνσεων και να διατυπώσει ένα νέο σύγχρονο Καταστατικό. Ένα Καταστατικό που θα αφήνει το περιθώριο για το επόμενο βήμα και που δεν θα αποκλείει την πολιτική συζήτηση για την οριστική διαμόρφωση του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.

    2. Το Προοίμιο του Καταστατικού που αποφάσισε το 5ο Συνέδριο είναι κατά την γνώμη μου επαρκές και σχετικά πλήρες. Η πρόταση είναι να μείνει χωρίς επιμέρους αλλαγές γατί εμπεριέχει τις βασικές ιδεολογικές, κοινωνικές, πολιτικές αρχές και οριοθετήσεις που αφορούν τη φυσιογνωμία, τη δομή, τη λειτουργία του ανοιχτού Κόμματος.

    3. Η πρόταση για το νέο σύγχρονο Καταστατικό (ανεξάρτητα από τις αλλαγές που προτείνονται και εμπεριέχονται από τώρα σ' αυτό) έχει μια πολύ απλή λογική και διάταξη. Εμπεριέχει σε 4 κεφάλαια ~ η ταυτότητά μας ~ τα μέλη μας ~ η οργάνωσή μας ~ η λειτουργία μας και σε 32 άρθρα με τίτλο και περιεχόμενο στο καθένα απ' αυτά το σύνολο της καταστατικής δομής και λειτουργίας χωρίς επαναλήψεις, χωρίς λεπτομερειακές αναφορές που αρμόζουν σε Κανονισμούς Λειτουργίας, χωρίς εσωτερικές αντινομίες. Ένα σύγχρονο, απλό, λειτουργικό πλαίσιο.

    4. Οι αλλαγές που προτείνονται για να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν από το 6ο Συνέδριο κινούνται σε τρεις κατευθυντήριες γραμμές :

    1η την επιστροφή στη βάση του Κινήματος

    2η την νέου τύπου περιφερειακή συγκρότηση του Κόμματος

    3η τη νέα συλλογικότητα στην πολιτική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ

    Για να υλοποιήσουμε την επιστροφή στη βάση του Κινήματος προτείνουμε πολύ συγκεκριμένες επιλογές :

    - ποιος είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ αποφασίζεται αποκλειστικά στο επίπεδο της Οργάνωσης Βάσης και η εγγραφή γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία και απλή επικύρωση. Η Ν.Ε ελέγχει μόνο τη νομιμότητα των διαδικασιών.

    - Η Οργάνωση Βάσης οπλίζεται καταστατικά με αρμοδιότητες και διαδικασίες πρωτογενούς εξουσίας στο χώρο ευθύνης της και οργανώνεται σε επίπεδο Δήμου. Η άμεση εκλογή Γραμματέα και Γραφείου Πόλης δίνει άλλη μορφή στη λειτουργία της.

    -Οι Επιτροπές Πρωτοβουλίας στις οποίες διατάσσονται όλα τα μέλη της Οργάνωσης Βάσης είναι ανοιχτές στην κοινωνία και μπορούν να συγκροτούνται κατά θέμα, χώρο ή θεσμό. Εκεί αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες εξειδικευμένης παρέμβασης, εκεί οργανώνεται ο επιμέρους κοινωνικός διάλογος, εκεί διαμορφώνονται τοπικές συμφωνίες. Εκεί η κοινωνία μπορεί να εκφράζεται όχι μόνο με τη συμμετοχή στις διαδικασίες αλλά και με τη ψήφο της.

    - Στη βάση της νέας διάταξης των Οργανώσεων Βάσης αλλάζει και αποκεντρώνεται η δομή και η λειτουργία των συνδικαλιστικών παρατάξεων που δρουν στον ευρύτερο χώρο μας. Θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε πραγματικές Κινήσεις Πολιτών.

    Για να υλοποιήσουμε τη νέου τύπου περιφερειακή συγκρότηση του Κόμματος προτείνουμε :

    -Τη μεταφορά του πολιτικού σχεδιασμού του κόμματος από το Νομό στην Περιφέρεια και την ενίσχυση του προγραμματικού και αναπτυξιακού ρόλου της Περιφερειακής Επιτροπής

    -.Την ανάδειξη με καθολική ψηφοφορία της Π.Ε και την έμμεση εκλογή Γραμματέα της

    - Την ανάδειξη του νέου και αποφασιστικού ρόλου του καθολικά εκλεγμένου Γραμματέα της Ν.Ε και τη θεσμοθέτηση μέσω της Γραμματείας του Νομαρχιακού Συμβουλίου της πολιτικής σύνθεσης των επιμέρους εκφράσεων του ΠΑΣΟΚ στο Νομό.

    Για να υλοποιήσουμε τη νέα συλλογικότητα στην πολιτική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ προτείνουμε μια σειρά από ουσιαστικές αλλαγές :

    -Το Εθνικό Συμβούλιο αναβαθμίζεται και ενισχύεται καταστατικά με νέες αρμοδιότητες : τον γενικό πολιτικό σχεδιασμό, την δυνατότητα ενασχόλησης και απόφασης σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής μας, την απόφαση για το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Έτσι ενισχύεται η συμμετοχή της Οργάνωσης, της Κ.Ο και των κορυφαίων κοινωνικών αντιπροσωπεύσεων στη ζωή και τη λειτουργία του Κόμματος.

    -Εξοπλίζεται με πολιτικές αρμοδιότητες ο Γραμματέας της Κ.Ε για να εκφράσει το διακριτό ρόλο του κόμματος στη διαμόρφωση της πολιτικής πέρα από τις οργανωτικές λειτουργικές του αρμοδιότητες.

    - Το Εκτελεστικό Γραφείο αναβαθμίζεται λειτουργικά ως όργανο επεξεργασίας και διαμόρφωσης πολιτικών και άμεσης εποπτείας και συντονισμού της πολιτικής δραστηριότητας του όλου ΠΑΣΟΚ. Στα 3 μέλη που δεν ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα προστίθενται τουλάχιστον άλλα 4 (17μελές το Όργανο) και από αυτά τα μέλη τοποθετούνται οι επικεφαλείς διευρυμένων τομέων της Κ.Ε.

    - Τα κεντρικά Όργανα (Τομείς) ανασυντίθενται και συμπτύσσονται με αποκέντρωση ταυτόχρονα της κομματικής εξουσίας στις Περιφερειακές Οργανώσεις.

    - Οι Διεθνείς Σχέσεις, η Οργανωτική Πολιτική, ο χώρος της Αυτοδιοίκησης και των Θεσμών, οι Μαζικοί Χώροι, η Επικοινωνία, το Πρόγραμμα, μαζί με την Διοίκηση και Οικονομικά του ΠΑΣΟΚ καλύπτουν το σύνολο της κεντρικής πολιτικής. Από κει και πέρα θα λειτουργούν Γραφεία.

    Εκτός από αυτές τις 11 αλλαγές αναδιατυπώνονται καταστατικές θέσεις για τον εκσυγχρονισμό του κόμματος, για την ενίσχυση της εσωκομματικής δημοκρατίας, για την λειτουργία των οργάνων.

    Αναλυτικά το σχέδιο Καταστατικού έχει ως εξής:

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο

    Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

    Άρθρο 1 Όνομα Σύμβολο - Έδρα

    Το πολιτικό Κίνημα που ιδρύθηκε στις 3 Σεπτέμβρη 1974 με έδρα την Αθήνα ονομάζεται ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ (ΠΑ.ΣΟ.Κ) Το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ έχει πράσινο χρώμα και απεικονίζεται με ένα κύκλο μέσα στον οποίο υπάρχουν η ονομασία, ένας ανατέλλων ήλιος και η συντομογραφία «ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Άρθρο 2 Αρχές Αξίες Στόχοι

    Το ΠΑΣΟΚ είναι ανοιχτό πολιτικό Κίνημα που αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες, την ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία. Υπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδας και του Ελληνισμού και των κοινωνικών δυνάμεων της προόδου και της δημιουργίας. Πιστεύει στις διαχρονικές αξίες του δημοκρατικού σοσιαλισμού, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη. Προστατεύει με κάθε νόμιμο μέσο την αξιοπρέπεια και την ζωή του ανθρώπου και επιδιώκει την ελεύθερη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

    Με αφετηρία την ιδρυτική Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη το ΠΑΣΟΚ έχει μόνιμο στόχο, πυξίδα, μέσο και επιδίωξη την κατοχύρωση

    ~ της Εθνικής Ανεξαρτησίας

    ~ της Λαϊκής Κυριαρχίας

    ~ της Κοινωνικής Απελευθέρωσης

    ~ της Δημοκρατικής Διαδικασίας

    Το ΠΑΣΟΚ έχει σταθερό προσανατολισμό την εθνική ομοψυχία στην υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας και την υποστήριξη των συμφερόντων του απανταχού Ελληνισμού. Συμβάλλει στην ανάπτυξη της σύγχρονης πολυκομματικής, κοινοβουλευτικής δημοκρατίας πάνω στα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών που στηρίζουν μια ελεύθερη, πλουραλιστική, πολυπολιτισμική και δίκαιη κοινωνία κατοχυρώνοντας την κοινωνική συνοχή. Μια κοινωνία ίσων ευκαιριών και αξιοκρατικών επιλογών. Προωθεί γι' αυτό το σκοπό μια σύγχρονη και προοδευτική κοινωνική οργάνωση, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και αλλοτρίωση με θεμέλιο την πολιτική, κοινωνική και οικονομική δημοκρατία. Αγωνίζεται για τη δίκαιη κατανομή του εισοδήματος και του πλούτου στον πλανήτη, στα έθνη, στις κοινωνικές τάξεις, στους πολίτες γιατί κάθε άνθρωπος στη γη έχει μερίδιο στον παραγόμενο πλούτο και δικαίωμα στη ζωή και στην ευημερία. Ενισχύει τις πρωτοβουλίες των κινημάτων των πολιτών που υπερασπίζονται το φυσικό και οικολογικό περιβάλλον και την ποιότητα στη ζωή που αγωνίζονται για το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία και την εκπαίδευση, στον πολιτισμό και τον ελεύθερο χρόνο. Γι' αυτό στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθεια που θέλει να διατηρήσει, να αναδείξει και να αξιοποιήσει την πολιτιστική μας κληρονομιά καθώς και κάθε σύγχρονη ατομική και συλλογική δημιουργία

    Άρθρο 3 Διεθνείς Συνεργασίες

    Για το σκοπό αυτό το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον Κόσμο που εμπνέονται από τις ίδιες αξίες και έχουν ανάλογους στόχους. Μια Ελλάδα ανεξάρτητη και ισχυρή, μια Ευρώπη ενωμένη και προοδευτική σε ένα κόσμο ειρήνης, συνεργασίας, δικαιοσύνης και προόδου είναι το δικό μας σύγχρονο όραμα και σταθερή επιδίωξη. Όραμα και επιδίωξη που το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί και διαμορφώνει με τη δική του συμβολή και σφραγίδα συμμετέχοντας στη Σοσιαλιστική Διεθνή και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Άρθρο 4 Δημοκρατική Διαδικασία

    Η Δημοκρατική Διαδικασία για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί μόνιμη και διαχρονική αρχή, μέσο και στόχο. Οδηγεί κάθε στιγμή την πολιτική και την κοινωνική μας πράξη και είναι συστατικό στοιχείο της φυσιογνωμίας, της δομής και της λειτουργίας του Κινήματός μας. Στο πλαίσιο των αξιών που μας εμπνέουν, των διακηρυγμένων αρχών και στόχων που μας ενώνουν, και των αποφάσεων των συλλογικών μας οργάνων σε κάθε επίπεδο κατοχυρώνεται η εσωκομματική δημοκρατία:

    ~ η ελευθερία στην αναζήτηση, το διάλογο, την αντιπαράθεση και την διακίνηση των ιδεών και των απόψεων

    ~ το δικαίωμα στη διαμόρφωση, διατύπωση, διακίνηση και δημοσιοποίηση ατομικών ή συλλογικών προτάσεων

    ~ η κατοχύρωση της ύπαρξης πολιτικών τάσεων και ρευμάτων ιδεών και η δυνατότητα οριζόντιας επικοινωνίας και ελεύθερης διακίνησης των προτάσεων μέσα στο Κίνημα

    ~ η συλλογικότητα στη λήψη των αποφάσεων και ο απόλυτος σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας που αποτελεί το θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας. Η δημιουργία οργανωμένων ομάδων με δική τους δομή, λειτουργία και πειθαρχία για την επιβολή των απόψεών τους δεν είναι αποδεχτή.

    Άρθρο 5 Πολιτική Αυτονομία

    Το ΠΑΣΟΚ κατοχυρώνει την αυτονομία της πολιτικής του παρουσίας και δράσης απέναντι σε οικονομικές ή πολιτικές εξαρτήσεις ή και σε δεσμεύσεις που υπαγορεύονται από άλλα κέντρα αποφάσεων. Υπόβαθρο της αυτονομίας του είναι η οικονομική του αυτοδυναμία που στηρίζεται σε φανερούς πόρους. Το Κίνημα, οι Οργανώσεις και τα μέλη του σε ό,τι αφορά τη διαχείριση αυτών των πόρων αποδέχονται την αρχή της διαφάνειας και του ελέγχου. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

    ΤΑ ΜΕΛΗ ΜΑΣ

    Άρθρο 6 Προϋποθέσεις

    Στο ΠΑΣΟΚ ανήκουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους και επιθυμούν να αποκτήσουν την ιδιότητα του μέλους του Κινήματος αποδεχόμενοι στις αρχές, τους στόχους και τις καταστατικά κατοχυρωμένες λειτουργίες του. Με την προϋπόθεση να μη συμμετέχουν σε άλλο πολιτικό κόμμα στον ελλαδικό χώρο ή σε οργανώσεις που έρχονται σε αντίθεση με τη φυσιογνωμία τις αρχές και τις λειτουργίες του ΠΑΣΟΚ.

    Άρθρο 7 Υποχρεώσεις

    Το μέλος του ΠΑΣΟΚ έχει την υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά στη ζωή και τη δράση της Οργάνωσης τόσο στις εσωκομματικές διαδικασίες όσο και στην εξειδικευμένη παρέμβαση κατά χώρο, τομέα πολιτικής ή θεσμό. Να πληρώνει τη συνδρομή του. Να ζει και να συμπεριφέρεται με βάση τις αρχές και τις αξίες του Κινήματος και να αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μόνο πολιτική ιδεολογία και θέση αλλά στάση και τρόπος ζωής. Να προασπίζει την αυτονομία της πολιτικής και των θεσμών από εξωθεσμικά κέντρα και οικονομικά συμφέροντα. Να στηρίζει το δικαίωμα της κριτικής απέναντι στους άλλους πάνω στην αυτοκριτική, τον αλληλοσεβασμό και την αλληλεγγύη.

    Άρθρο 8 Δικαιώματα

    Το μέλος του ΠΑΣΟΚ έχει το δικαίωμα να συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτικής και του προγράμματος και στη λήψη των αποφάσεων στα όργανα και τις οργανώσεις που συμμετέχει. Να συμμετέχει σε ψηφοφορίες επιλογής προσώπων και αντιπροσώπων. Να εκλέγει και να εκλέγεται σε όλα τα όργανα του Κινήματος καθώς και να προτείνει ή να προτείνεται για όλες τις επιλογές και θέσεις που προβλέπει το Καταστατικό. Να διατυπώνει ελεύθερα τη γνώμη, την πρόταση ή τη θέση του πάνω σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της πολιτικής και της λειτουργίας του Κινήματος.

    Άρθρο 9 Εγγραφή Μητρώο Μελών

    Για να αποκτήσει ένας πολίτης την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ και να μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματα του που απορρέουν απ' αυτή συμπληρώνει και καταθέτει με αυτοπρόσωπη παρουσία του απλή αίτηση εγγραφής στην Οργάνωση Βάσης του Κινήματος που επιθυμεί να συμμετέχει. Η εγγραφή του επικυρώνεται από το Γραφείο Πόλης. Την εγγραφή μπορεί να απορρίψει αιτιολογημένα μόνο η Γενική Συνέλευση των μελών της Οργάνωσης Βάσης. Το Μητρώο Μελών της κάθε οργάνωσης διαμορφώνεται κάθε έξι μήνες τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Οργάνωσης Βάσης και τηρείται στο Γραφείο Πόλης, στη Νομαρχιακή Επιτροπή και στο Εκτελεστικό Γραφείο το οποίο και έχει την ευθύνη για το Ενιαίο Αρχείο Μελών. Κατά τη διάρκεια κάθε εξαμήνου δικαίωμα συμμετοχής σε οποιαδήποτε εκλογική εσωκομματική διαδικασία έχει το μέλος που είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Μελών της αρχής του εξαμήνου. Η μεταγραφή από μια Οργάνωση Βάσης σε άλλη γίνεται με διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας. Τα μέλη όλων των Οργάνων σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο συμμετέχουν ενεργά στη δράση της Οργάνωσης Βάσης στην οποία ανήκουν, στο μέτρο που τους επιτρέπουν τα πρόσθετα καθήκοντα τους. Οι βουλευτές του Κινήματος είναι υποχρεωτικά μέλη Οργάνωσης Βάσης της περιφέρειας στην οποία εκλέγονται.

    Άρθρο 10 Παραίτηση - Διαγραφή

    Το μέλος του ΠΑΣΟΚ παραιτείται με δήλωση του στο Γραφείο Πόλης της Οργάνωσης που ανήκει. Το μέλος του ΠΑΣΟΚ διαγράφεται όταν υποστηρίζει και προωθεί απόψεις που έρχονται σε κατάφωρη αντίθεση προς τις διακηρυγμένες αρχές και τις αποφάσεις των Συνεδρίων του Κινήματος ή όταν παραβαίνει το Καταστατικό ή όταν συμπεριφέρεται με τρόπο που απαξιώνει το Κίνημα. Το μέλος του ΠΑΣΟΚ διαγράφεται αυτοδίκαια όταν δεν καλύπτει τις οικονομικές του υποχρεώσεις ή απέχει αδικαιολόγητα περισσότερο από 1 χρόνο από τις δραστηριότητες των Οργάνων του Κινήματος στα οποία ανήκει. Για μικρότερες παραβάσεις μπορεί να τιμωρηθεί με μομφή, με ανάκληση από την υπεύθυνη θέση που κατέχει ή με προσωρινή αναστολή της συμμετοχής του στο ΠΑΣΟΚ. Μέλη που διαγράφονται από το Κίνημα επανεγγράφονται μετά από παρέλευση δύο χρόνων τουλάχιστον με διαδικασία που προβλέπεται από τον ?Κανονισμό Λειτουργίας των Πειθαρχικών Οργάνων.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

    Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ

    ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΑΣΗΣ

    Άρθρο 11 Οργάνωση Βάσης

    ΄Όλα, ανεξαίρετα τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανήκουν υποχρεωτικά σε Οργάνωση Βάσης του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται σε όλη την επικράτεια και όπου αλλού υπάρχουν εγκατεστημένοι Έλληνες μέσα από Δίκτυο Οργανώσεων Βάσης. Η Οργάνωση Βάσης συγκροτείται σε επίπεδο Δήμου κατά κανόνα. Στα μεγάλα αστικά κέντρα συγκροτείται σε επίπεδο Διαμερίσματος και σε συστοιχία μικρών Δήμων σε επίπεδο Διαδημοτικό. Η Οργάνωση Βάσης: Έχει πλήρη αρμοδιότητα στο χώρο ευθύνης της και δικαίωμα συμμετοχής και συμβολής στη διαμόρφωση της γενικότερης πολιτικής και του προγράμματος του Κινήματος.

    ~ αποφαίνεται με καθολικές ψηφοφορίες για τις επιλογές προσώπων και εκπροσώπων της, για τις πολιτικές θέσεις και προτάσεις, για τον τοπικό πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ

    ~ οργανώνει τον κοινωνικό διάλογο και έχει τη δυνατότητα να οργανώνει ανοιχτά δημοψηφίσματα για μείζονα τοπικά αναπτυξιακά θέματα ή προβλήματα

    ~ διεκπεραιώνει τις βασικές πολιτικές λειτουργίες και δράσεις της σε ένα ενιαίο χώρο-έδρα, χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα

    ~ μπορεί να συγκροτεί για επιμέρους επιλογές διευρυμένα εκλεκτορικά σώματα με τη συμμετοχή δυνάμεων από τον κοινωνικό περίγυρο του Κινήματος. Το αποφασιστικό Όργανο της Οργάνωσης Βάσης είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της και το εκτελεστικό, ο Γραμματέας της και το Γραφείο Πόλης που εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία των μελών. Η Οργάνωση Βάσης διατάσσει όλα τα μέλη της σε Επιτροπές Πρωτοβουλίας κατά θέμα ή χώρο ή θεσμό με τρόπο ανοιχτό στην κοινωνία, με εξειδικευμένη παρέμβαση και δράση. Στις Επιτροπές Πρωτοβουλίας η τοπική κοινωνία μπορεί να εκφράζεται όχι μόνο με την συμμετοχή της αλλά και με τη ψήφο της.

    Άρθρο 12 Παρατάξεις

    Το ΠΑΣΟΚ έχει σχέση αυτονομίας, συμπόρευσης και συνεχούς διαλόγου με όλους τους παραγωγικούς , αναπτυξιακούς, συνδικαλιστικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς κάθε περιοχής καθώς και με κάθε μη κυβερνητική οργάνωση. Ενισχύει κάθε Κίνηση Πολιτών και διαλέγεται μ' αυτήν. Για το σκοπό αυτό οι παρατάξεις που λειτουργούν στο ίδιο πολιτικό ιδεολογικό πλαίσιο με το Κίνημα έχουν αποκεντρωμένη δομή και λειτουργία. Είναι κινήσεις βάσης που συμβάλλουν στη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων σε όλους τους μαζικούς και κοινωνικούς χώρους.

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

    Άρθρο 13 Νομαρχιακή Οργάνωση

    Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε ένα? Νομό εκλέγουν με καθολική ψηφοφορία τη Νομαρχιακή Επιτροπή (Ν.Ε.) και τον Γραμματέα της Ν.Ε. Κορυφαίο όργανο πολιτικού σχεδιασμού και αποφάσεων σε επίπεδο Νομού είναι το Νομαρχιακό Συμβούλιο (Ν.Σ.) του ΠΑΣΟΚ το οποίο συγκροτούν:

    ~ ο Γραμματέας της Ν.Ε.

    ~ τα μέλη της Ν.Ε. και της Ν.Ε. Νεολαίας

    ~ οι Γραμματείς και τα μέλη των Γραφείων Πόλης των Οργανώσεων

    ~ τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής (Π.Ε.) του Νομού

    ~ τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε) και οι βουλευτές του Νομού

    ~ στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το χώρο των δευτεροβάθμιων οργανώσεων, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων. Το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι αρμόδιο να αποφασίζει για όλα τα θέματα του χώρου ευθύνης του και να εξειδικεύει την πολιτική του Κινήματος στο Νομό. Εγκρίνει τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό που εισηγείται η Ν.Ε. Του Ν.Σ. προεδρεύει ο Γραμματέας της Ν.Ε. και η λειτουργία του συντονίζεται από τη Γραμματεία του. Την Γραμματεία του Ν.Σ αποτελούν η Γραμματεία της Ν.Ε., τα μέλη της Κ.Ε. και οι βουλευτές, τα μέλη της Π.Ε., οι επικεφαλείς του ΠΑΣΟΚ στην Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Γραμματεία του Ν.Σ. και ο Γραμματέας της Ν.Ε. έχουν την ευθύνη του συντονισμού και της σύνθεσης των επι μέρους εκφράσεων του ΠΑΣΟΚ στο Νομό. Η Ν.Ε. έχει την ευθύνη υλοποίησης των αποφάσεων του Ν.Σ. και είναι το εκτελεστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό. Είναι αρμόδια για τον οργανωτικό σχεδιασμό και την καθημερινή πολιτική δράση και παρουσία του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή. Αποφασίζει για την ίδρυση ή τη διάλυση των Οργανώσεων Βάσης στα πλαίσια του Καταστατικού του Κανονισμού Λειτουργίας και των αποφάσεών της Κ.Ε

    Άρθρο 14 Περιφερειακή Οργάνωση

    Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ σε μια Περιφέρεια εκλέγουν με καθολική ψηφοφορία την Περιφερειακή Επιτροπή (Π.Ε) της οποίας τη λειτουργία συντονίζει ο Γραμματέας της που εκλέγεται από τα μέλη της. Ο πολιτικός σχεδιασμός του Κινήματος στην Περιφέρεια, οι ευρύτερες πρωτοβουλίες και ιεραρχήσεις στα πλαίσια της εξειδίκευσης των αποφάσεών της Κ.Ε. είναι αρμοδιότητα και ευθύνη της Π.Ε. Επίσης κατ' εξοχή αρμοδιότητά της είναι ο προγραμματικός και αναπτυξιακός λόγος του Κινήματος στην περιοχή. Η Π.Ε. δεν έχει αρμοδιότητα στον οργανωτικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη του Κινήματος. Τον προγραμματικό και αναπτυξιακό της ρόλο η Π.Ε. τον ασκεί δια μέσου του Περιφερειακού Συμβουλίου το οποίο συγκροτούν:

    ~ τα μέλη της Κ.Ε. και οι βουλευτές της Περιφέρειας

    ~ τα μέλη της Π.Ε.

    ~ οι Γραμματείς και τα μέλη των Ν.Ε. και των Ν.Ε. Νεολαίας

    ~ στελέχη του ΠΑΣΟΚ από το χώρο των δευτεροβάθμιων οργανώσεων της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων της Περιφέρειας.

    Άρθρο 15 Προσαρμογή στον Απόδημο και στους Τομείς

    Η Κ.Ε. αποφασίζει για την προσαρμογή του οργανωτικού σχήματος στις τοπικές συνθήκες σε ό,τι αφορά την Οργάνωση του ΠΑΣΟΚ σε χώρες του εξωτερικού με τρόπο ανάλογο. Επίσης η Κ.Ε. μπορεί με απόφασή της να οργανώσει σε επίπεδο επι μέρους Τομέων αντίστοιχες σε διάταξη με τις Νομαρχιακές Τομεακές Οργανώσεις

    ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

    Άρθρο 16 Συνέδριο

    Ανώτατο Όργανο του Κινήματος είναι το Συνέδριό του που αποφασίζει για την πολιτική του μέσα στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών και στόχων και επιδιώξεων και ελέγχει όλα τα άλλα όργανα του ΠΑΣΟΚ. Στο Συνέδριο παίρνουν μέρος

    α. αντιπρόσωποι από όλες τις Νομαρχιακές και Τομεακές οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού

    β. τα μέλη της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής

    γ. οι βουλευτές και οι Ευρωβουλευτές του Κινήματος

    δ. τα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

    ε. ο Πρόεδρος του Κινήματος Μπορούν να κληθούν επίσης με απόφαση της Κ.Ε. και να συμμετέχουν τα μέλη του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσαν μέλη της Κ.Ε, βουλευτές στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Κύρια καθήκοντα του Συνεδρίου είναι:

    α. Συζήτηση και απόφαση πάνω στον απολογισμό δράσης της Κ.Ε., στην εισήγηση της Κ.Ε. για την πολιτική στρατηγική, την πολιτική, τις προοπτικές και τα καθήκοντα του Κινήματος καθώς και για ευρύτερα ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά θέματα

    β. Εκλογή Προέδρου Κάθε σύνεδρος έχει δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα που πρέπει να εγκριθεί από το 1/5 των συνέδρων

    γ. Εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής Κάθε σύνεδρος έχει το δικαίωμα να υποβάλει υποψηφιότητα. Το Συνέδριο έχει απαρτία με την παρουσία τουλάχιστο των 2/3 των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται το 50% +1 των εγκύρων ψηφοδελτίων συνυπολογιζομένων και των λευκών. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία η εκλογή επαναλαμβάνεται ανάμεσα στους δύο πρώτους και εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους. Σε περίπτωση ύπαρξης δύο υποψηφιοτήτων εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία. Το Συνέδριο συγκαλείται τακτικά κάθε τρία χρόνια με απόφαση της Κ.Ε. σύμφωνα με το Καταστατικό. Η σύγκλισή του μπορεί να αναβληθεί το πολύ για ένα χρόνο με αιτιολογημένη απόφαση της Κ.Ε.

    Άρθρο 17 Προσυνεδριακή Διαδικασία

    Το Συνέδριο προκηρύσσεται με απόφαση της Κ.Ε. το λιγότερο έξη μήνες πριν από τη σύγκλισή του και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχουν τα μέλη του Κινήματος που είναι γραμμένα στο Μητρώο Μελών του ΠΑΣΟΚ κατά την ημέρα προκήρυξης. Η Κ.Ε. με απόφασή της καθορίζει τη διαδικασία για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, τη διαδικασία εκλογής των αντιπροσώπων, την ημερήσια διάταξη και τον τρόπο παρουσίας και συζήτησης των εισηγήσεων. Οι εισηγήσεις δημοσιεύονται τουλάχιστο 4 μήνες πριν τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και ο προσυνεδριακός διάλογος συμπεριλαμβάνει το σύνολο των Οργανώσεων και την Οργάνωση του Κινήματος, με τρόπο που να διασφαλίζει το δημόσιο διάλογο και τη συμβολή της κοινωνίας σ' αυτόν, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Με την προκήρυξη του Συνεδρίου και μέχρι τη λήξη του, απαγορεύονται οι μεταγραφές μελών από Οργάνωση σε Οργάνωση και αναστέλλεται η πειθαρχική αρμοδιότητα των συλλογικών πολιτικών οργάνων. Τα πειθαρχικά θέματα χειρίζεται αποκλειστικά η Επιτροπή Δεοντολογίας της Κ.Ε.

    Άρθρο 18 Έκτακτο Συνέδριο

    Έκτακτο Συνέδριο μπορεί να συγκληθεί

    α. με απόφαση των 2/3 των μελών της Κ.Ε.

    β. με πρόταση των 2/3 των Ν.Ε. που εκπροσωπούν τουλάχιστο το 1/3 των μελών του Κινήματος.

    Η σύγκλιση γνωστοποιείται πέντε εβδομάδες πριν και οι εισηγήσεις το αργότερο δέκα μέρες πριν τη διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου.

    Άρθρο 19 Πρόεδρος

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος ασκεί τις αρμοδιότητές του στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κ.Ε.. Εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ σε όλες του τις εκδηλώσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Προεδρεύει και εισηγείται σε όλα τα Όργανα που συμμετέχει Εκτελεστικό Γραφείο, Κεντρική Επιτροπή, Εθνικό Συμβούλιο πάνω στην ιδεολογική και πολιτική γραμμή του Κινήματος. Παίρνει θέση σε επείγοντα θέματα όταν η άμεση σύγκλιση του Ε.Γ. ή της Κ.Ε. είναι δύσκολη.

    Άρθρο 20 Κεντρική Επιτροπή

    Το Συνέδριο εκλέγει κατά σειρά 180 μέλη που μαζί με τον Πρόεδρο συγκροτούν την Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του ΠΑΣΟΚ. Στην Κ.Ε. συμμετέχουν οι υποψήφιοι Πρόεδροι, η υποψηφιότητα των οποίων εγκρίθηκε από το Συνέδριο και τουλάχιστο τέσσερα (4) μέλη από τις Οργανώσεις του Απόδημου Ελληνισμού. Αναπλήρωση των μελών της, εφ' όσον απαιτηθεί γίνεται από τους επιλαχόντες σύμφωνα με τη σειρά κατάταξής τους. Η Κ.Ε. είναι το ανώτερο Όργανο του Κινήματος ανάμεσα στα Συνέδρια, όργανο πολιτικής σύνθεσης και δράσης. Καθορίζει την πολιτική του Κινήματος, διαμορφώνει το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής, με βάση τις διακηρυγμένες αρχές, το πρόγραμμα, το καταστατικό και τις αποφάσεις των Συνεδρίων και έχει την ευθύνη της πολιτικής δράσης των Οργανώσεων. Εγκρίνει τους Κανονισμούς λειτουργίας για τα Όργανα και τις Οργανώσεις του Κινήματος. Η Κ.Ε. συνέρχεται σε τακτική Σύνοδο τουλάχιστο τρεις φορές το χρόνο όπου συζητούνται οι πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και αποφασίζεται ο πολιτικός σχεδιασμός και η δράση του Κινήματος. Σε Ειδικές Συνόδους συζητούνται ειδικά θέματα πολιτικής που απασχολούν το Κίνημα. Έκτακτα η Κ.Ε. συνέρχεται αν το ζητήσει το 1/3 των μελών της, το Ε.Γ. ή ο Πρόεδρος. Έχει απαρτία όταν παρευρίσκονται τα 2/3 των μελών της. Η Κεντρική Επιτροπή στην πρώτη Σύνοδο μετά την εκλογή της εκλέγει:

    α. τον Γραμματέα της Κ.Ε.

    β. το Εκτελεστικό Γραφείο της Κ.Ε.

    γ. την Επιτροπή Δεοντολογίας

    δ. την Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου

    Άρθρο 21 Γραμματέας της Κ.Ε

    Ο Γραμματέας της Κ.Ε. έχει την πολιτική ευθύνη της λειτουργίας του Κινήματος. Συντονίζει τη λειτουργία και τη δράση της Κ.Ε. και μεριμνά για την εφαρμογή των αποφάσεών της. Εποπτεύει των Τομέων και των Οργάνων διαμόρφωσης πολιτικής του Κινήματος σε όλα τα επίπεδα και μεταφέρει στον Πρόεδρο, το Ε.Γ και την Κ.Ε τις συλλογικές τους αποφάσεις. Προΐσταται της λειτουργίας του διοικητικού μηχανισμού του Κινήματος. Αναπληρώνει τον Πρόεδρο στα κομματικά όργανα όταν ο ίδιος δεν μπορεί για οποιονδήποτε λόγο να παρευρίσκεται

    Άρθρο 22 Εκτελεστικό Γραφείο

    Το Εκτελεστικό Γραφείο (Ε.Γ.) της Κ.Ε. είναι το κορυφαίο εκτελεστικό όργανο του Κινήματος. Όργανο σύνθεσης πολιτικών, επεξεργασίας και διαμόρφωσης στρατηγικής, άμεσης εποπτείας και συντονισμού της πολιτικής δραστηριότητας του Κινήματος. Λειτουργεί ανάμεσα στις Συνόδους της Κ.Ε. στο πλαίσιο πάντοτε των γενικών πολιτικών και ιδεολογικών θέσεων και του σχεδιασμού που αυτή καθορίζει. Το Ε.Γ. αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα της Κ.Ε. και δεκαεπτά (17) μέλη, που εκλέγονται από την Κ.Ε. με ενιαίο ψηφοδέλτιο. Λειτουργεί με την ευθύνη του Προέδρου του Κινήματος. Συμμετέχει σ' αυτό αυτοδίκαια ο Πρωθυπουργός όταν το ΠΑΣΟΚ είναι στην Κυβέρνηση. Επτά (τουλάχιστον) από τα μέλη του Ε.Γ. και ο Γραμματέας της ΚΕ. δεν ασκούν κυβερνητικά καθήκοντα, όταν το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην Κυβέρνηση και συγκροτούν την Εκτελεστική Γραμματεία. Η Εκτελεστική Γραμματεία είναι όργανο συλλογικής διεύθυνσης της λειτουργίας και της δράσης του Κινήματος και λειτουργεί με ευθύνη του Γραμματέα της Κ.Ε.. Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας προΐστανται διευρυμένων Τομέων της Κ.Ε. που καλύπτουν το σύνολο της δράσης του Κινήματος:

    1. Διεθνών Σχέσεων

    2. Οργανωτικής Πολιτικής

    3. Αυτοδιοίκησης και Θεσμών

    4. Μαζικών Χώρων

    5. Προγράμματος

    6. Επικοινωνίας

    7. Διοίκησης και Οικονομικού

    Στην Εκτελεστική Γραμματεία συμμετέχουν επιπλέον ο Γραμματέας της Νεολαίας και ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος. Το Ε.Γ. αποφασίζει για την κατανομή των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στα μέλη του για τη διάρθρωση και τη στελέχωση των Τομέων της Κ.Ε.. Καταρτίζει Κανονισμούς Λειτουργίας των Οργανώσεων και των Οργάνων του Κινήματος που εγκρίνονται από την Κ.Ε. Συγκαλεί την ΚΕ. ορίζει την ημερήσια διάταξη και τους εισηγητές.

    Άρθρο 23 Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ συγκροτούν:

    α. ο Πρόεδρος

    β. η Κεντρική Επιτροπή

    γ. η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Εθνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    δ. οι Γραμματείς των Περιφερειακών, Νομαρχιακών και Τομεακών Επιτροπών

    ε. στελέχη του ΠΑΣΟΚ που ανήκουν στη διοίκηση τριτοβάθμιων αντιπροσωπευτικών οργανώσεων (ΕΝΑΕ ΚΕΔΚΕ ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ ΠΑΣΕΓΕΣ ΓΕΣΑΣΕ .....)

    Το Εθνικό Συμβούλιο

    ~ έχει την ευθύνη του ετήσιου πολιτικού σχεδιασμού του Κινήματος

    ~ έχει την αρμοδιότητα ενασχόλησης και απόφασης σε κρίσιμους τομείς της πολιτικής

    ~ εγκρίνει το εκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

    Για το σκοπό αυτό συγκαλείται κάθε αρχή του χρόνου σε τακτική Σύνοδο από τον Πρόεδρο και το Ε.Γ. και έκτακτα για να αντιμετωπίσει ειδικά θέματα μετά από εισήγηση της Κ.Ε. Στις ειδικές Συνόδους του μπορούν να παίρνουν μέρος (χωρίς δικαίωμα ψήφου) μαζικοί φορείς συλλογικής δράσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι διεθνών οργανώσεων και φορέων που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

    Άρθρο 24 Κοινοβουλευτική Εκπροσώπηση

    Οι βουλευτές στο Εθνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που είναι μέλη του Κινήματος, αποτελούν την αντίστοιχη Κοινοβουλευτική Ομάδα (Κ.Ο.). Η Κ.Ο. υλοποιεί την πολιτική του Κινήματος στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Είναι όργανο σχεδιασμού, συλλογικής επεξεργασίας, πολιτικής έκφρασης και κοινοβουλευτικής δράσης του ΠΑΣΟΚ. Για θέματα που αφορούν στην υλοποίηση των προγραμματικών δεσμεύσεων του Κινήματος ή και σημαντικών αποφάσεων στρατηγικής σημασίας των κορυφαίων οργάνων. (Συνέδριο - Κ.Ε. Εθνικό Συμβούλιο) ισχύει για τα μέλη της Κ.Ο η αρχή της ενότητας της ψήφου. Η Κ.Ο. λειτουργεί σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας της. Κάθε βουλευτής, μέλος της ΚΟ., υπόκειται σε όλες τις υποχρεώσεις του μέλους του ΠΑΣΟΚ. Συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο, εντάσσεται ενεργά στο σχεδιασμό της δράσης που αποφασίζει η Κ.Ε. και το Ε.Γ., αποδέχεται τις αποφάσεις και την τακτική που υιοθετεί το ΠΑΣΟΚ, μέσα από τα κορυφαία συλλογικά του όργανα.

    Άρθρο 25 Νεολαία ΠΑΣΟΚ

    Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο των διακηρυγμένων αρχών και των αποφάσεων του Συνεδρίου του Κινήματος, συγκροτεί αυτοτελή και ισότιμη Οργάνωση με κάθετη διάρθρωση σε όλα τα επίπεδα. Το Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ αποφασίζει για το Καταστατικό της που προβλέπει τη σύνθεση και την εκλογή των Οργάνων της, τη δομή και τη διάταξη των Οργανώσεών της σε κάθε επίπεδο. Τα μέλη της Νεολαίας συμμετέχουν μέσα από την Οργάνωσή τους ισότιμα στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

    Άρθρο 26 Πειθαρχικά Όργανα

    Πειθαρχική αρμοδιότητα στο Κίνημα έχουν η Οργάνωση Βάσης στην οποία ανήκει το μέλος, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Κ.Ε. που αποτελείται από εννέα (9) μέλη της και η ίδια η Κεντρική Επιτροπή. Τον Κανονισμό Λειτουργίας των πειθαρχικών οργάνων εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας και εγκρίνει η Κ.Ε.

    ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

    Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΑΣ

    Άρθρο 27 Λειτουργία- Εκλογή- Ανάκληση Οργάνων

    Το ΠΑΣΟΚ λειτουργεί δημοκρατικά σε όλα τα επίπεδα της δομής του. Η αρχή της πλειοψηφίας και της συλλογικότητας στη λήψη αποφάσεων δεσμεύουν Όργανα, Οργάνωση και Μέλη στην υλοποίηση των αποφάσεων. Η αμφίδρομη πληροφόρηση, η διαδικασία απολογισμού, προγραμματισμού και ελέγχου στην υλοποίηση των αποφάσεων είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων των Οργάνων. Οι συνεδριάσεις των συλλογικών Οργάνων είναι προκαθορισμένες, τακτικές και σε σταθερές ημερομηνίες. Η εκλογή για την ανάδειξη όλων των Οργάνων είναι μυστική και γίνεται με ενιαίο τρόπο σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας ο οποίος καθορίζει την θητεία, την σύνθεση και τον αριθμό των μελών όπου δεν προβλέπει το Καταστατικό. Στις ψηφοφορίες για την εκλογή των Οργάνων το σύνολο των σταυρών εκλογής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 40% του αριθμού των κατά περίπτωση εκλεγμένων μελών. Κατ' εξαίρεση κατά την εκλογή των μελών του Εκτελεστικού Γραφείου (Ε.Γ.) η Κ.Ε. μπορεί να αποφασίσει το σύνολο των σταυρών εκλογής μέχρι το 60%. Κατά τη διαδικασία εκλογής των Οργάνων σε όλα τα επίπεδα του Κινήματος, ορίζονται κατά τη σειρά εκλογής αναπληρωματικά μέλη αριθμού ίσου προς το 1/3 του συνολικού αριθμού των μελών του αντίστοιχου Οργάνου. Σε όλα τα επίπεδα της Οργάνωσης και στο πλαίσιο υλοποίησης της αρχής της ισότητας των δύο φύλων πρέπει να επιδιώκεται η κατά το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή των γυναικών. Σε όλα τα Όργανα εκπροσωπούνται υποχρεωτικά οι γυναίκες σε ποσοστό τουλάχιστον ανάλογο με τον αριθμό τους στο σώμα εκλογής του Οργάνου και σε κάθε περίπτωση σε ποσοστό που δεν θα είναι μικρότερο του 20%. Κάθε Όργανο είναι υποχρεωμένο να λογοδοτεί στο σώμα που το εξέλεξε ή στο σώμα που το εποπτεύει (στην περίπτωση που η εκλογή του γίνεται με καθολική ψηφοφορία) σε τακτά χρονικά διαστήματα και μπορεί να ανακληθεί στο σύνολό του ή κατά ένα μέρος του μόνο από αυτό με αυξημένη πλειοψηφία που καθορίζεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας.

    Άρθρο 28 Αξιολόγηση και Επιλογή Προσώπων

    Η εκπροσώπηση των Οργανώσεων στα ευρύτερα σώματα που συγκαλεί το Κίνημα και στο Συνέδριο είναι ανάλογη με τον αριθμό των μελών τους. Σύμφωνα με την αρχή της ισοτιμίας της ψήφου, κάθε μέλος- εκπρόσωπος διαθέτει μια μόνο ψήφο. Η εκλογή των αντιπροσώπων σε οποιαδήποτε θέση που αποφασίζει το Κίνημα είναι μυστική. Η αξιολόγηση των στελεχών και της λειτουργίας τους είναι υποχρέωση και δικαίωμα των αντίστοιχων οργάνων του Κινήματος. Προκριματικές εκλογές όταν αποφασίζονται από τα αρμόδια Όργανα για την επιλογή οποιουδήποτε προσώπου που εκφράζει ή εκπροσωπεί το Κίνημα σε αιρετά αξιώματα προϋποθέτουν την καθολική ψηφοφορία των μελών του αντίστοιχου σώματος. Η Κ.Ε. αξιολογεί και αποφασίζει για τις υποψηφιότητες των εν ενεργεία βουλευτών. Για τις υπόλοιπες θέσεις διενεργούνται προκριματικές εκλογές σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας και τις διαδικασίες που παίρνει η Κ.Ε. Αν η εκλογική αναμέτρηση γίνει εντός 18 μηνών από την προηγούμενη προτείνονται τα ίδια ψηφοδέλτια. Τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και Ευρωεκλογών προτείνονται από τον Πρόεδρο και το Ε.Γ. και εγκρίνονται από την Κ.Ε. Η Κ.Ε. αξιολογεί και αποφασίζει για τις υποψηφιότητες των εν ενεργεία Νομαρχών, των Δημάρχων των πρωτευουσών των Νομών και των Πόλεων άνω των 70.000 κατοίκων. Για τις υπόλοιπες υποψηφιότητες που αφορούν τις Νομαρχίες και αυτούς τους Δήμους διενεργούνται προκριματικές εκλογές. Για τους υπόλοιπους Δήμους και τις Κοινότητες η όλη διαδικασία αποφασίζεται κάθε φορά μέσα στο πλαίσιο γενικής απόφασης της Κ.Ε. από τα Περιφερειακά όργανα του Κινήματος.

    Άρθρο 29 Ασυμβίβαστα Το μέλος του ΠΑΣΟΚ ανήκει σε μια μόνο Οργάνωση Βάσης. Η ιδιότητα του Βουλευτή είναι ασυμβίβαστη με αυτή του μέλους του Γραφείου Πόλης, της Ν.Ε. και της Π.Ε. καθώς και του Γραμματέα της Ν.Ε. Ο εκλεγμένος Νομάρχης, δεν μπορεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής. Ο Γραμματέας της Ν.Ε. δεν μπορεί σε όλη τη διάρκεια της θητείας του να θέσει υποψηφιότητα για βουλευτής, Νομάρχης ή Δήμαρχος της πρωτεύουσας του Νομού. Στη συνεδρίαση κάθε Οργάνου μπορούν να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου, στελέχη ανώτερων Οργάνων που έχουν συνάφεια με το χώρο ευθύνης του. Στις συνεδριάσεις της Ν.Ε. έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι Βουλευτές και ο Γραμματέας της Ν.Ε. Νεολαίας του Νομού. Στις Συνόδους της Κ.Ε. μπορούν να καλούνται οι βουλευτές με απόφαση του Προέδρου και του Ε.Γ.

    Άρθρο 30 Διοίκηση Οικονομικά του Κινήματος

    Το ΠΑΣΟΚ στη λειτουργία του εφαρμόζει τις σύγχρονες μορφές και τρόπους διοίκησης και χρησιμοποιεί τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα. Όλη του η λειτουργία είναι διαφανής και ανοιχτή στην κοινωνία. Για το σκοπό αυτό εφαρμόζει τον «Οργανισμό Διοίκησης και Διαχείρισης του Κινήματος που εγκρίνει η Κ.Ε. Οι οικονομικοί πόροι του ΠΑΣΟΚ προέρχονται:

    α. από τις συνδρομές των μελών που καθορίζει η Κ.Ε.

    β. από την κρατική χρηματοδότηση που αναλογεί στο ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

    γ. από ενισχύσεις, δωρεές και κληρονομιές που γίνονται αποδέκτες με απόφαση των αρμοδίων Οργάνων

    δ. από έκτακτες εισφορές των μελών, συλλογικά ή ατομικά πλάνα οικονομικών εξορμήσεων ε. από εισπράξεις διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.

    Η πορεία των οικονομικών του Κινήματος εξετάζεται προϋπολογιστικά και απολογιστικά στην πρώτη Σύνοδο της Κ.Ε. κάθε χρόνο. Με την ίδια απόφασή της η Κ.Ε. προσδιορίζει και το ύψος των πόρων που διατίθεται στις Περιφερειακές Οργανώσεις του Κινήματος. Ο έλεγχος διαχείρισης ανήκει στην πενταμελή Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Κ.Ε. που ελέγχει κάθε χρόνο και συντάσσει την ειδική έκθεση γι' αυτό. Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου έχει τη δυνατότητα έκτακτου ελέγχου όπου η ίδια κρίνει

    Άρθρο 31 ΙΣΤΑΜΕ- Α.Π.

    Το «Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ Α.Π.) είναι το θεσμοθετημένο κέντρο μελετών του Κινήματος. Αποτελεί φορέα συσπείρωσης στελεχιακού δυναμικού ευρύτερης κλίμακας για την επεξεργασία και τη διαμόρφωση προτάσεων, την ανάλυση της στρατηγικής, την τεκμηρίωση των πολιτικών, την οργάνωση του ιδεολογικού, πολιτικού, κοινωνικού διαλόγου. Συνεργάζεται στην Ελλάδα και το εξωτερικό με αντίστοιχους φορείς, συμμετέχει και συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής σκέψης.

    Άρθρο 32 Τροποποίηση Καταστατικού

    Το Καταστατικό διαμορφώνεται και αποφασίζεται αποκλειστικά από το Συνέδριο του Κινήματος και τροποποιείται απ' αυτό. Οποιαδήποτε θέματα δεν καλύπτονται με τις καταστατικές διατάξεις και τους Κανονισμούς Λειτουργίας αρμόδια να τα αντιμετωπίσει είναι η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

    [03] ΠΡΟΣ ΝΕΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ Ο Κ. ΚΕΝΤΕΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Αυγούστου 2001 (10:32 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Κεντέρης

    Πετυχαίνοντας τον εκπληκτικό χρόνο 20.03, που αποτελεί νέο πανελλήνιο ρεκόρ, ο πρωταθλητής μας Κώστας Κεντέρης "βλέπει" πλέον το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα. Ο Έλληνας πρωταθλητής στο 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Edmondon του Καναδά, προκρίθηκε στον τελικό του αγωνίσματος των 200 μέτρων, που θα γίνει στις 6:45 τα ξημερώματα της Παρασκευής, με κύριο αντίπαλο τον Βρετανό Κρίστιαν Μάλκολμ.

    Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση φέτος στον κόσμο και δείχνει ότι ο Κεντέρης βρίσκεται σε εξαιρετική φόρμα αυτή την περίοδο. «Είναι μεγάλη επίδοση το 20.03, αλλά πρέπει να την επαναλάβω και αύριο, γιατί αυτό μόνο μετράει. Ήταν θέμα τακτικής να κρατήσω δυνάμεις στην εκκίνηση, γι' αυτό ήμουν πίσω στην ευθεία. Νιώθω πολύ όμορφα, μπαίνω μέσα στον στίβο και τρέχω. Δίνω τον αγώνα μου και ελπίζω σ' ένα καλό αποτέλεσμα» δήλωσε ο Έλληνας πρωταθλητής μετά τη λήξη του ημιτελικού.

    Κύριος αντίπαλος του Κεντέρη για το χρυσό μετάλλιο στον τελικό των 200 μέτρων (6:45 τα ξημερώματα της Παρασκευής) θα είναι ο Βρετανός Κρίστιαν Μάλκολμ, ο οποίος πέτυχε με άνεση ατομικό ρεκόρ (20.08) στον πρώτο ημιτελικό.

    Τα αποτελέσματα στις δύο ημιτελικές σειρές (οι τέσσερις πρώτοι προκρίθηκαν στον τελικό):

    1η σειρά

    1. Κρίστιαν Μάλκολμ (Βρετανία) 20.08

    2. Κέβιν Λιτλ (ΗΠΑ) 20.13

    3. Στεφάν Μπάκλαντ (Αγ.Μαυρίκιος) 20.15

    4. Κιμ Κόλινς (Σεντ Κιτς & Νέβις) 20.26 5. Μάρτσιν Ουρμπας (Πολωνία) 20.48

    6. Τοσιγιούκι Φουτζιμότο (Ιαπωνία) 20.56

    7. Τόμι Χαρτόνεν (Φιλανδία) 20.65

    8. Ζοζέφ Μπατανγκντόν (Καμερούν) 20.66

    2η σειρά

    1. Κώστας Κεντέρης 20:03

    2. Κρίστοφερ Γουίλιαμς (Τζαμάικα) 20.11

    3. Σον Κρόφορντ (ΗΠΑ) 20.21

    4. Μάρλον Ντέβονις (Βρετανία) 20.29

    5. Μάρκο Τοριέρι (Ιταλία) 20.38

    6. Σίνγκο Σουετσούγκου (Ιαπωνία) 20.39

    7. Ουκένα Εμεντόλου (Νιγηρία) 20.40

    8. Κλαουντινέι Ντα Σίλβα (Βραζιλία) 20.64

    [04] ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΑΠΗΓΑΓΑΝ ΕΞΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Σκόπια, 9 Αυγούστου 2001 (21:02 UTC+2)

    Αλβανοί αντάρτες απήγαγαν έξι Σκοπιανούς πολίτες από το χωριό Λέσοκ 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης του Τετόβου, ανέφερε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων της χώρας.

    Πρόκειται για έξι άντρες μεταξύ των οποίων και ένας 74χρονος.

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημέρωσε την αποστολή του ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για το περιστατικό.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2001 (20:57 UTC+2)

    Αλλαγές στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ προβλέπει το σχέδιο του νέου καταστατικού του κόμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Γραμματέα της Κ.Ε. Κώστα Σκανδαλίδη.

    Το σχέδιο παραδόθηκε στην αρμόδια επιτροπή, η οποία θα συνέλθει για να το επεξεργαστεί την Τρίτη 21 Αυγούστου.

    Σε δηλώσεις του κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι είναι μια πρόταση προς τα μέλη της Επιτροπής της Κ.Ε για το καταστατικό και τις οργανωτικές αλλαγές, την οποία θα συζητήσει και θα προτείνει αρχικά προς την Κ.Ε. και μετά προς το Συνέδριο για το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για ένα καταστατικό που είναι γραμμένο από την αρχή σε νέα και σύγχρονη βάση, που με απλό και λειτουργικό τρόπο περιγράφει την φυσιογνωμία μας, την ταυτότητά μας, την οργάνωσή μας, τη δομή μας, τη λειτουργία μας.

    "Είναι ένα κείμενο που έχει αρκετές αλλαγές. Οι αλλαγές έχουν ένα στόχο, να ανοίξουν το ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Εχουν ένα στόχο να απευθυνθούν στον απλό πολίτη, τον ψηφοφόρο του ΠΑΣΟΚ, τον προοδευτικό άνθρωπο που θέλει να ασχοληθεί ξανά με την πολιτική και να βρει μέσα απ΄ αυτές τις γραμμές και τις αλλαγές και τις αποφάσεις τον τρόπο να συμμετέχει στην πολιτική δράση, να αποφασίζει γι΄ αυτά που τον αφορούν και να διαμορφώνει ουσιαστικά την πολιτική της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Γι΄ αυτό, όλες οι αλλαγές τείνουν προς αυτή την κατεύθυνση", τόνισε.

    "Στα πλαίσια αυτά κάνουμε αλλαγές και στα κεντρικά όργανα του Κινήματος, δίνουμε τη δυνατότητα στο Εθνικό Συμβούλιο που εκφράζει και την κοινωνία και το κόμμα μας και τους βουλευτές μας και όλους μας, να έχει μια πιο ενεργή παρουσία και αποφασιστική συμμετοχή στην πορεία. Διευρύνουμε το Ε.Γ. και φτιάχνουμε μια καινούργια κεντρική δομή, προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερος συντονισμός της δράσης μας. Επαναλαμβάνω ότι όλες αυτές οι αλλαγές βασικό στόχο έχουν την αποκέντρωση της κομματικής εξουσίας και την αίσθηση της συμμετοχής στον απλό πολίτη", υπογράμμισε.

    [06] ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΝΤΙΣΜΕΝΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΡΟΜ

    Σέρρες, 9 Αυγούστου 2001 (20:53 UTC+2)

    Με τη συγγνώμη που ζήτησε ο Δήμαρχος Ηράκλειας Σερρών φαίνεται να έληξε η ένταση που επικρατούσε στην κοινότητα Ποντισμένου μετά την ένταξή της στο δίκτυο αθίγγανων (Rom).

    Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι τσιγγάνοι και ζήτησαν μάλιστα από τη δημοτική αρχή τη ματαίωση της χρηματοδότησης της κοινότητας με 100 εκ. δρχ. μέσω του Πανελλήνιου Διαδημοτικού Δικτύου για την υποστήριξη των Ελλήνων τσιγγάνων για έργα υποδομής.

    Μάλιστα συγκέντρωσαν περίπου 800 υπογραφές για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους, ενώ απέστειλαν εξώδικη δήλωση στο Δήμαρχο Ηράκλειας ζητώντας να αφαιρεθεί το κονδύλιο που εγκρίθηκε και να αποσυρθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία εντάσσονται στο δίκτυο Rom

    Η λέξη τσιγγάνοι που αναφερόταν στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του κονδυλίου προκάλεσε την οργή εκατοντάδων κατοίκων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι είναι γηγενείς.

    Χθες το βράδυ οι κάτοικοι του Ποντισμένου συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο συζητούσε το θέμα. Μέσα στην αίθουσα επικράτησε ένταση.

    Τη λύση έδωσε ο Δήμαρχος Ηράκλειας Χρήστος Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε τελικά συγγνώμη και ανακάλεσε την απόφαση.

    Με τη χθεσινή απόφαση χάνεται το κονδύλιο, το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή ενός αρδευτικού καναλιού που διασχίζει το Ποντισμένο.

    [07] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ

    Σκόπια, 9 Αυγούστου 2001 (20:43 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ έφεραν στο φως 235 κιλά από εκρηκτικά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Αλβανούς αντάρτες.

    Τα εκρηκτικά βρέθηκαν κρυμμένα στο έδαφος σε δρόμο μεταξύ Σκοπίων και Τετόβου, κοντά στο μέρος όπου οι Αλβανοί έστησαν ενέδρα και προκάλεσαν χθες τον θάνατο δέκα σκοπιανών στρατιωτών.

    Η αστυνομία ανακάλυψε ακόμη 55 εκπυρσοκροτητές, 300 μέτρα από καλώδιο, νάρκες, ρουκέτες και βόμβες μολότωφ.

    Εκτιμάται ότι οι Αλβανοί αντάρτες σχεδίαζαν να χρησιμοποιήσουν τα εκρηκτικά για επιθέσεις εναντίον ανώτερων κυβερνητικών στελεχών και των στρατιωτικών δυνάμεων ασφαλείας στην περιοχή.

    [08] ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2001 (20:38 UTC+2)

    Κλιμάκιο πραγματογνωμόνων από την Αθήνα με επικεφαλής το διερευνητή ατυχημάτων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας Γιάννη Παπαδόπουλο προσπαθεί από το πρωί να διαλευκάνει τα αίτια που προκάλεσαν την πτώση του αεροσκάφους τύπου Τσέσνα της αερολέσχης Αλεξανδρούπολης στα ανοιχτά της Σαμοθράκης.

    To μικρό αεροσκάφος είχε ξεκινήσει από τη Μυτιλήνη με προορισμό την Αλεξανδρούπολη με τον πιλότο Ιωάννη Κερασίδη και τον επιβάτη Ιωάννη Μαλτέζο. Στις 16.15 και ενώ το αεροσκάφος πετούσε πάνω από τη Σαμοθράκη, ο χειριστής Ιώαννης Κερασίδης ειδοποίησε με το κινητό του τον πρόεδρο της αερολέσχης για να αναφέρει μηχανικό πρόβλημα στο σκάφος και διαδικασία αναγκαστικής προσθαλάσσωσης.

    Μόλις ειδοποιήθηκε ο ελεγκτής κυκλοφορίας του πύργου ελέγχου του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης από τον πρόεδρο της αερολέσχης για την προσθαλάσσωση του Τσέσνα κίνησε αμέσως τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης.

    Μετά την επιτυχή προσθαλάσσωση του αεροσκάφους οι δύο επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από την παραπλέουσα θαλαμηγό "Θεοδώρα" που τους μετέφερε στη Σαμοθράκη και από εκεί με περιπολικό σκάφος του Λιμενικού στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    [09] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τέτοβο, 9 Αυγούστου 2001 (20:35 UTC+2)

    Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Αλβανών ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ κοντά στην πόλη του Τετόβου με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών πολιτών.

    Οι τρεις Αλβανοί αντάρτες εισήχθησαν σε νοσοκομείο του Τετόβου ο ένας με σοβαρά τραύματα από βολιδοφόρο βλήμα δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ραχίμ Θάτσι.

    Αξιωματούχοι της κυβέρνησης των Σκοπίων ανέφεραν ότι οι αντάρτες χρησιμοποίησαν πολυβόλα και έριξαν χειροβομβίδα εναντίον καταυλισμού στρατιωτών βόρεια της πόλης.

    [10] ΣΕΡΒΙΑ: ΠΡΟΣ ΔΙΑΛΕΥΚΑΝΣΗ ΤΟΥ ΦΟΝΟΥ ΠΡΩΗΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

    Βελιγράδι, 9 Αυγούστου 2001 (20:15 UTC+2)

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Σερβίας έχει ξεκινήσει συστηματική έρευνα για τη διαλεύκανση του φόνου του πρώην αξιωματικού της μυστικής αστυνομίας Μόμιρ Γκαβρίλοβιτς δήλωσε ο αντιπρόσωπος του πρωθυπουργού Ζάρκο Κόρατς.

    Ο Σερβικός τύπος συνδέει την δολοφονία του Γκαβρίλοβιτς με το καθεστώς του Βελιγραδίου.

    Η εφημερίδα "Μπλιτς" αναφέρει ότι λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του ο Γκαβρίλοβιτς είχε συναντήσεις με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του προέδρου Βόισλαβ Κοστούνιτσα προσφέροντας τους πληροφορίες για την σχέση των σερβικών αρχών με την μαφία.

    "Θέλουμε να διαλευκανθεί ο φόνος: εάν οι κατηγορίες από τον τύπο είναι αληθείς, κάποιος θα πρέπει να απολογηθεί για αυτές" δήλωσε ο κ. Κόρατς.

    Υπό το καθεστώς Μιλόσεβιτς ένας μεγάλος αριθμός ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, αστυνόμοι και άνθρωποι του υπόκοσμου, είχαν σκοτωθεί. Τα εγκλήματα δεν έχουν επιλυθεί ακόμη.

    Οι αρχές του Βελιγραδίου προσπαθούν να αποκαλύψουν ενδεχόμενες σχέσεις αξιωματούχων του πρώην καθεστώτος με εγκληματίες εισάγοντας ένα σωρό από καινούργια μέτρα για να αποκαλυφθεί η διαφθορά της εξουσίας.

    [11] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο 33ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΑ 82ΧΡΟΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2001 (20:03 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα Θεσσαλονίκης οδηγήθηκε σήμερα ο 33χρονος Χρήστος Γιάντζης, ο οποίος προκάλεσε χθες το βράδυ το θάνατο της ηλικιωμένης μητέρας της φίλης του χτυπώντας την με αγριότητα.

    Ο δράστης πήρε σήμερα 48ωρη προθεσμία για να απολογηθεί το Σάββατο, αφού του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

    Οπως έγινε γνωστό από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Γιάντζης αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα.

    [12] ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ YALCO - VELLIFEST

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2001 (19:43 UTC+2)

    Την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρίας Vellifest ανακοίνωσε η Yalco.

    H συγχώνευση είχε αποφασιστεί από την αρχή του 1999. Ως ημερομηνία μετασχηματισμού του ισολογισμού της απορροφώμενης και της προσωρινής (εξωλογιστικής) κατάστασης της απορροφώσης ορίστηκε η 31η Αυγούστου 2001.

    Βάσει της έκθεσης των ορκωτών ελεγκτών επί των οικονομικών μεγεθών των συγχωνευόμενων εταιριών, στο μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσης εταιρίας μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, οι μέτοχοι της εισηγμένης θα συμμετέχουν με 88,58%, ενώ οι μέτοχοι της απορροφώμενης θα συμμετέχουν με 11,42%.

    Αντίστοιχη με την παραπάνω απόφαση έλαβε και το Δ.Σ. της απορροφώμενης (μη εισηγμένης) Vellifest.

    [13] ΚΑΘΑΙΡΕΘΗΚΕ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 9 Αυγούστου 2001 (19:41 UTC+2)

    Παραιτήθηκε μετά από επιθυμία του προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Πάντε Πέτροφσκι με τη δικαιολογία ότι δεν είχε λάβει μέτρα ασφαλείας στη στρατιωτική φάλαγγα που χτυπήθηκε χθες από Αλβανούς εξτρεμιστές με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 10 στρατιώτες.

    Πραγματικός λόγος ωστόσο θεωρείται η άρνηση του Πέτροφσκι να εισακούσει εντολή που είχε δώσει την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος Τράικοφσκι για την πραγματοποίηση επίθεσης εναντίον των εξτρεμιστών σε μία περιοχή του Τέτοβο.

    Τον Πέτροφσκι θα αντικαθιστά προσωρινά ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μετόντιε Σταμπολίσκι.

    [14] Ο ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗΝ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Βρυξέλλες, 9 Αυγούστου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι καταδίκασε την βομβιστική επίθεση στο Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε δεκαεπτά άτομα και τραυμάτισε περίπου ογδόντα και εξέφρασε τη λύπη του στις οικογένειες των θυμάτων.

    "Θα ήθελα να εκφράσω την καταδίκη μου απέναντι στην τρομοκρατική επίθεση που συνέβη στην καρδιά της Ιερουσαλήμ" αναφέρει ο κ. Πρόντι σε γράμμα που έστειλε στον πρόεδρο του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ.

    "Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κοινότητας επιτρέψτε μου να εκφράσω την λύπη μου στις οικογένειες των θυμάτων και τις θερμές μου ευχές για γρήγορη ανάρρωση των τραυματισμένων" ανέφερε.

    [15] ΕΤΑ: ΠΡΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΕΤΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2001 (19:34 UTC+2)

    Η Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ (ΕΤΑ) μέσω της κατά 100% θυγατρικής ανώνυμης εταιρίας Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ, έδωσε στη δημοσιότητα την πρόσκληση εκδήλωσης γενικού μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, που αφορά στην αξιοποίηση του καζίνο και των λοιπών εκμεταλλεύσεων στην Πάρνηθα Αττικής.

    Το συγκρότημα του καζίνο Πάρνηθας από τον Ιούνιο του 2001 τελεί υπό την διαχείριση της θυγατρικής της ΕΤΑ, Ελληνικό Καζίνο Πάρνηθας ΑΕ (ΕΚΠ). Η ΕΚΠ διοικεί και διαχειρίζεται την άδεια καζίνο, δύο ξενοδοχεία (δυναμικότητας 200 και 233 κλινών) και τις εγκαταστάσεις τελεφερίκ. Το σύνολο των παραπάνω εκμεταλλεύσεων αναπτύσσεται σε έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων.

    Αντικείμενο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος είναι η προσέλκυση υποψηφίων με σκοπό την επιλογή στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρίας (ΕΚΠ), με παράλληλη ανάληψη της διαχείρισής της. Ο τρόπος απόκτησης του ποσοστού αυτού (πώληση ή/και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου) το οποίο θα κυμαίνεται από 19,9% έως 51% θα καθορισθεί σε επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που θα εκφρασθεί και την προβλεπόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΑ μέσω δημόσιας εγγραφής.

    Το Καζίνο Πάρνηθας είναι το μοναδικό στην Αττική. Δεν προβλέπεται ούτε η έκδοση δεύτερης άδειας καζίνο στην Αττική, ούτε η μετεγκατάσταση του καζίνο Πάρνηθας σε άλλη περιοχή του νομού.

    Το καζίνο Πάρνηθας παρουσιάζει ήδη δυναμική ανάπτυξη και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2001 κατέχει το 16% της συνολικής ελληνικής αγοράς καζίνο, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο πέρυσι ήταν μόλις 10%. Τα κέρδη κατά το 2000 έφθασαν τα 15 δισ. δρχ., ενώ κατά το 2001 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 25 δισ.

    Η ΕΤΑ επιδιώκει την ενεργοποίηση ευρύτερων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και επενδύσεων, για την αξιοποίηση του όλου συγκροτήματος:

    - Το καζίνο του Μονπαρνάς, διατηρώντας την παράδοση της φιλικότητας που το είχε αναδείξει σε σημείο αναφοράς για τους Αθηναίους στη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών, θα μετατραπεί σε μονάδα διεθνών προδιαγραφών που σε πολυτελείς χώρους, θα παρέχει στους πελάτες του το σύνολο των απαιτούμενων υπηρεσιών σε πολύ υψηλό επίπεδο.

    - Το ξενοδοχείο του καζίνο θα αναβαθμισθεί σε πολυτελή μονάδα ΑΑ' κατηγορίας. Με αυτό τον τρόπο θα καλυφθούν οι ανάγκες των πελατών του καζίνο καθώς και άλλων επισκεπτών υψηλής εισοδηματικής τάξης, που θα διαμένουν στο συγκρότημα αξιοποιώντας τα μοναδικά του πλεονεκτήματα.

    - Η δεύτερη ξενοδοχειακή μονάδα (Ξενία) θα αναβαθμισθεί σε Α' κατηγορίας ώστε να λειτουργήσει μαζί με το Μονπαρνάς, κατά μεν την προολυμπιακή περίοδο ως ξενοδοχείο φιλοξενίας των επισκεπτών της Ολυμπιάδας, μετά δε το 2004 ως ξενοδοχειακή μονάδα όπου μπορούν να ενταχθούν ποικίλες δραστηριότητες.

    - Τέλος, οι υπαίθριοι χώροι συνιστούν ένα αυτοδύναμο στοιχείο που θα αξιοποιηθεί με ήπιο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στην οικολογική ισορροπία.

    Οι διαδικασίες του Διεθνούς Διαγωνισμού αποσκοπούν στην, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, μεγέθυνση του δημοσίου οφέλους:

    - Σύμφωνα με τον Ν.2919/25-6-2001, το 30% των κερδών του καζίνο Πάρνηθας θα διατίθεται στον ΕΟΤ για την προβολή και διαφήμιση του ελληνικού τουρισμού, καθώς και για την επιχορήγηση του ελληνικού φεστιβάλ. Με αυτό τον τρόπο, η σημαντική αύξηση των εσόδων του καζίνο Πάρνηθας, που αναμένεται να προκύψει από την ανάθεση της διαχείρισής του στον στρατηγικό εταίρο, θα επιδρά άμεσα και πολλαπλασιαστικά στην ανάδειξη του Ελληνικού Τουρισμού. Παράλληλα, ο δημόσιος τουριστικός τομέας καθίσταται οικονομικά αυτοδύναμος.

    - Ως ήδη πραγματοποιηθέν άμεσο δημόσιο οικονομικό όφελος, αναφέρεται ότι η ΕΤΑ απέκτησε την άδεια λειτουργίας του καζίνο έναντι 5,5 δισ. και ότι επιπλέον από τα κέρδη του καζίνο Πάρνηθας έχουν διατεθεί προς το Ελληνικό Φεστιβάλ 2,5 δισ.

    -Ο στρατηγικός εταίρος θα κληθεί να συμβάλλει στην υλοποίηση επενδύσεων μεγάλου ύψους και στη χρηματοδότηση αντισταθμιστικών ωφελειών δημόσιου ενδιαφέροντος.

    - Με την εισαγωγή στο ΧΑΑ θα καταγραφούν στην αποτίμηση της Δημόσιας Περιουσίας (μετοχές της ΕΚΠ στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ), οι υπεραξίες από την παρουσία του στρατηγικού εταίρου και την αναπτυξιακή πορεία του συγκροτήματος Καζίνο Πάρνηθας.

    - Θεωρείται χρήσιμη η επικέντρωση του ενδιαφέροντος της ΕΤΑ στον σχεδιασμό και την εγγύηση της υλοποίησης των συμφωνημένων δράσεων, καθώς και στη σύζευξη των επιλογών του Δημοσίου με την επιχειρηματική δυναμική του ιδιωτικού τομέα. Η ΕΤΑ, ως εταιρία της οποίας μόνος μέτοχος είναι το δημόσιο. Θα αποσυρθεί από την καθημερινή διαχείριση των μονάδων καζίνο ενώ παράλληλα θα συμμετέχει στο αποτέλεσμα της ανάπτυξής της.

    Ο Διεθνής Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε τρία διακριτά στάδια: Εκδήλωση γενικού μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος, εκδήλωση δεσμευτικού ενδιαφέροντος και προεπιλογή και υποβολή δεσμευτικών προσφορών.

    Η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων επιχειρηματικών σχημάτων θα γίνει σύμφωνα με ποικίλα κριτήρια . Η προκήρυξη απευθύνεται σε επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται διεθνώς στη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών, στην τουριστική βιομηχανία ελεύθερου χρόνου καθώς και σε λοιπούς επενδυτές. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η κατοχή αδείας λειτουργίας καζίνο και η αξιοπιστία για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου επενδυτικού προγράμματος.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να παραλαμβάνουν από τα γραφεία της ΕΤΑ το προκαταρκτικό ενημερωτικό δελτίο από την 20/8/2001 και θα πρέπει να δηλώσουν το μη δεσμευτικό ενδιαφέρον τους έως την 7/9/2001.

    [16] Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΛΥΠΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Μόσχα, 9 Αυγούστου 2001 (19:22 UTC+2)

    Η Ρωσία εξέφρασε τη λύπη της για την βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Ιερουσαλήμ που στοίχισε τη ζωή σε δεκαεπτά άτομα και κάλεσε τις δύο πλευρές να συμμορφωθούν με το σχέδιο του πρώην αμερικανού γερουσιαστή Μίτσελ.

    "Λυπούμαστε ιδιαίτερα που τα θύματα είναι αθώοι πολίτες" αναφέρει δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών στο πρακτορείο Interfax.

    "Αυτό το τραγικό γεγονός για άλλη μια φορά υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τον τερματισμό της βίας και την υπέρβαση της διαμάχης Ισραηλινών - Παλαιστινίων", σημειώνεται με έμφαση.

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2001 (18:38 UTC+2)

    Το πρώτο φιλικό παιχνίδι που έδωσε χθες ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά πολύ περισσότερο το τελικό αποτέλεσμα (3-0) και η καλή απόδοση των παικτών του επί της Πορτουγκέζε ικανοποίησε τον Σερβοέλληνα προπονητή του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ωστόσο κάνοντας μια αυτοκριτική δεν δίστασε να τονίσει: "Χρειαζόμαστε ακόμη πολύ δουλειά για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο που πρέπει. Μπροστά μας έχουμε και ένα παιχνίδι του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε".

    Μέχρι και αύριο περιμένουν οι παίκτες να πληρωθούν όπως τους υποσχέθηκε ο κ. Μπατατούδης. Ωστόσο για αυτό το θέμα, αλλά και για τα υπόλοιπα που αφορούν την ομάδα οι τρεις αρχηγοί της; ομάδας θα έχουν συνάντηση αύριο με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Γιώργο Μπατατούδη. Πληροφορίες κάνουν λόγο ότι θα δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες για την καταβολή των χρημάτων που οφείλει στους ποδοσφαιριστές.

    Περίπου 10 ημέρες ειδικής προετοιμασίας θα κάνει ο Τετράτζε που ένιωσε χθες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια του φιλικού με την Πορτουγκέζε και αντικαταστάθηκε. Πιθανόν θα χάσει το φιλικό παιχνίδι της εθνικής Ρωσίας με την εθνική μας ομάδα την ερχόμενη Τετάρτη στη Μόσχα.

    [18] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Αυγούστου 2001 (18:32 UTC+2)

    Μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα του ΠΑΟ επί της Σλάβιας Πράγας η αποστολή του "τριφυλλιού" επέστρεψε στην Αθήνα με διάχυτη την ικανοποίηση. Το τελικό αποτέλεσμα (1-2) ουσιαστικά έχει οδηγήσει τους παίκτες του ΠΑΟ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Ο προπονητής της ομάδας, Γιάννης Κυράστας θέλησε κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο "Ελ Βενιζέλος" να κρατήσει χαμηλούς τόνους. "Εχουμε το πλεονέκτημα, αλλά και ο επαναληπτικός αγώνας είναι δύσκολος και χρειάζεται να παίξουμε με σοβαρότητα και πειθαρχία. Είμαι ικανοποιημένος μόνο από τα πρώτα 70 λεπτά. Είμαστε όμως στην αρχή της προετοιμασίας μας και όσο περνάει ο καιρός θα είμαστε ακόμα καλύτεροι".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Αγγελου Φιλιππίδη. "Δεν πρέπει να μιλούμε πολύ και για σίγουρη πρόκριση, αφού υπάρχει και επαναληπτικός αγώνας", τόνισε ο πρόεδρος του τριφυλλιού, ενώ σχεδόν τις ίδιες δηλώσεις έκανε και ο Γιόνας Κόλκα. "Μπορεί να κερδίσαμε τον πρώτο αγώνα, αλλά δεν έχουμε εξασφαλίσει ακόμα την πρόκριση, αφού υπάρχει και ρεβάνς", δήλωσε.

    [19] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΘΩΟΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ

    Χάγη, 9 Αυγούστου 2001 (18:31 UTC+2)

    Οι τρεις μουσουλμάνοι ανώτεροι στρατιωτικοί στη Βοσνία, Ενβερ Χατζιχασανοβιτς, Μεχμέτ Αλατζιτς και Αμιρ Κουμπουρα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου αρνήθηκαν όλες τις κατηγορίες που τους απήγγειλαν και δήλωσαν σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ότι είναι αθώοι.

    Σύμφωνα με τις κατηγορίες οι αξιωματούχοι κατηγορούνται για εγκλήματα εναντίον Κροατών και Σέρβων κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Βοσνία την περίοδο 1992-1995.

    Συγκεκριμένα, κατηγορούνται ότι έδωσαν εντολή στους στρατιώτες να σκοτώσουν 200 Κροάτες και Σέρβους πολίτες, ενώ αντιμετωπίζουν επίσης κατηγορίες για παράνομη κράτηση πολιτών στα στρατόπεδα, απάνθρωπη συμπεριφορά, λεηλασία της ιδιοκτησίας Σερβών πολιτών και Κροατών της Βοσνίας.

    Κατηγορούνται επίσης γιατί δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν τα εγκλήματα που διετέλεσαν κατώτεροι υπάλληλοι που βρίσκονταν υπό τις διαταγές τους και δεν προέβησαν στην τιμωρία των ενόχων.

    Σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανώτερος αξιωματούχος μπορεί να τιμωρηθεί για τις πράξεις των υφισταμένών του εάν γνώριζε ότι επρόκειτο να διεξαχθούν τα εγκλήματα εις βάρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει το έγκλημα ή να τιμωρήσει τους δράστες.

    [20] ΝΔ: ΘΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΠΛΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑ ΑΕ

    Αθήνα, 9 Αυγούστου 2001 (18:06 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία δεν θα αποδεχθεί μεροληπτικές αναθέσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, που προφανώς δεν στοχεύουν στην πραγματική αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΟΤ και θα διερευνήσει την όλη υπόθεση σε βάθος, δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Τουρισμού, Βουλευτής Ευβοίας, Αναστάσιος Λιάσκος, με αφορμή την παραχώρηση των πλαζ από την ΕΤΑ ΑΕ σε κοινοπραξίες ιδιωτικών εταιρειών.

    «Η παραχώρηση των ακτών από την ΕΤΑ ΑΕ σε δύο κοινοπραξίες, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους, που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, και ζητούν την παρέμβαση του Εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνήσει την νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης και την τήρηση των όρων της προκήρυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    [21] ΕΤΟΙΜΗ Η ΚΥΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2001 (18:00 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να συμμετάσχει στη διαδικασία των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού "με κάθε ευελιξία και κάθε διαλλακτικότητα", αλλά "κανένας δεν θα πρέπει να αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπτώσεις σε θέματα που σχετίζονται με το πλαίσιο που θέτουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με τη μορφή της

    λύσης, (ούτε) σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως εξειδικεύονται ιδιαίτερα και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Οι επισημάνσεις αυτές, όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, γίνονται για να σταλεί "με κατηγορηματικό τρόπο" το μήνυμα εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς τόσο προς τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσο προς κάθε άλλη κατεύθυνση.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 9 Αυγούστου 2001 (17:58 UTC+2)

    Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το κλάδο της Πληροφορικής και των Χρηματοοικονομικών, μετά το πρώτο ημίωρο της σημερινής χρηματιστηριακής συνάντησης οδήγησε την αγορά σε άνοδο της τάξης του 1,24%. Ελαφρά αυξημένη παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, καθώς ανήλθε στα 7,1 εκατομμύρια λίρες.

    Ως αποτέλεσμα της ανοδικής αντίδρασης των τραπεζικών τίτλων, ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,51%, κλείνοντας στις 595,6 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 9 August 2001 - 18:13:44 UTC