Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [02] ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ!
  • [03] Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΓΥΑΡΟ
  • [04] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η COCA COLA-3E
  • [05] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΠΗΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΝΚ
  • [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
  • [07] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ
  • [08] ΓΥΡΙΣΕ Ο ΜΠΟΡΕΛΙ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ
  • [09] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
  • [10] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΔΕΡΙΑΔΗΣ
  • [11] ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [13] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ
  • [14] ΣΙΡΑΚ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ
  • [15] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΣΥΜΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ
  • [18] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
  • [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ
  • [20] ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
  • [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΠΑ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΦΑΖ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ
  • [24] Η ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

  • [01] ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (15:20 UTC+2)

    Για τη φορολογική μεταρρύθμιση και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, θα μιλήσει ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), παρουσιάζοντας το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης μέχρι το 2004.

    Η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, οριστικοποιήθηκε σε γενικές γραμμές σε σύσκεψη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρύς και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ. Χαρδούβελης.

    Μετά τη λήξη της σύσκεψης, ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι «συζητήσαμε για την πορεία κατάρτισης του προϋπολογισμού ενόψει ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για την οικονομική πολιτική και τις δυνατότητες που υπάρχουν με ορίζοντα το 2004».

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε παράλληλα και το περιεχόμενο του «κοινωνικού πακέτου», το οποίο θα εξαγγείλει ο κ. Σημίτης για το 2002 και στο οποίο θα περιέχονται επιπλέον αυξήσεις για χαμηλοσυνταξιούχους, ανέργους, άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, «ο διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη δημιουργεί πόρους για την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής με στόχο την αναδιανομή του εισοδήματος».

    Σύμφωνα με δημοσίευμα στο δικτυακό κόμβο Flash. gr., αν η αύξηση του ΟΓΑ είναι 5.000 δραχμές ετησίως, τότε η ετήσια επιβάρυνση μέχρι το 2004 αναμένεται να διαμορφωθεί στα 60 δισ. δραχμές. Υπολογίζεται ότι για κάθε χιλιάρικο αύξησης που χορηγείται στις συντάξεις του ΟΓΑ η ετήσια επιβάρυνση είναι 12 δισ. δραχμές.

    Αναφορικά με το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η αύξησή του κατά 5.000 δραχμές αναμένεται να σημάνει επιπλέον δαπάνες 70 δισ. δραχμές ετησίως, ενώ η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, -αν τελικά αποφασιστεί η χορήγησή του- θα επιβαρύνει ετησίως τους προϋπολογισμούς με 50 δισ.δρχ. Σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο το καταβάλλει και αναδρομικά, σε αυτό το κόστος θα προστεθούν και άλλα 250 δισ. δραχμές.

    Περαιτέρω, σύμφωνα με το δημοσίευμα, μελετάται η αύξηση των επιδομάτων των ανέργων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ από το δίκτυο κατά της φτώχειας που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, ποσό ύψους 200 δισ. δρχ., αναμένεται να επιβαρύνει τους επόμενους τρεις προϋπολογισμούς.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου, μιλώντας για τη δημοσιονομική πολιτική, επεσήμανε ότι «Η δημοσιονομική σταθερότητα είναι όρος επιβίωσης για την ελληνική οικονομία. Ο υψηλός πληθωρισμός ήταν ο μεγάλος δυνάστης της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Θα ήταν μεγάλο λάθος να επιστρέφαμε σε αυτήν την  καταδυνάστευση», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα ισχύσει από το 2003, αποφασίστηκε ο κ. Σημίτης μελετά προτάσεις για σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών στο 30% κατ΄ ανώτατο όριο για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις (από 42,5% και 37,5% που ισχύουν σήμερα), σταδιακά μέχρι το 2004, ενώ κάποια από τα μέτρα θα εφαρμοσθούν ήδη από τα εισοδήματα του 2002.

    [02] ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ!

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (19:09 UTC+2)

    Από το φθινόπωρο πέρυσι, είχε προβλέψει το σημερινό σεισμό στο Αιγαίο, ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, σύμφωνα με έγγραφο που αποκάλυψε το βράδυ της Πέμπτης. Η πρόβλεψη, είχε αποσταλεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2000 σε έγκυρο διεθνές σεισμολογικό περιοδικό, στο οποίο δημοσιεύθηκε.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Star ο κ. Παπαζάχος, δήλωσε ότι για την πρόγνωση αυτή δεν ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Ελληνικές αρχές, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη διαρροή στα μέσα ενημέρωσης, κάτι που θα είχε σαν συνέπεια την αναστάτωση του πληθυσμού.

    Ο διακεκριμένος σεισμολόγος διατύπωσε την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 5,7 ρίχτερ με επίκεντρο τα βόρεια παράλια της Σκύρου, ήταν κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός, τόνισε όμως ότι δεν αποκλείεται να σημειωθεί τις επόμενες ημέρες και κάποιος ισχυρός μετασεισμός. Ακόμη, ο κ. Παπαζάχος εκτίμησε ότι πιθανόν ο σεισμός να είναι εστιακού βάθους 10-20 χλμ. και τον ενέταξε στη μετανάστευση της σεισμικής δραστηριότητας που εκδηλώθηκε με τον μεγάλο σεισμό της Τουρκίας.

    Το πλήθος των μετασεισμών που ακολούθησαν επιτρέπει στους επιστήμονες να αισιοδοξούν πως ο ισχυρός σεισμός ήταν και ο κύριος. Ο σεισμολόγος κ. Γ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην ίδια εκπομπή, σημείωσε ότι ο πρωϊνός σεισμός ήταν μάλλον ο κύριος, παρατηρώντας παράλληλα ότι η αυξανόμενη το τελευταίο διάστημα σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο, θα πρέπει να εκτιμηθεί ιδιαίτερα. Ενώ ακόμη απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκλησης παλιρροιακού κύματος, λόγω του μεγάλου βάθους της εστίας του σεισμού.

    Τέλος ο καθηγητής κ. Άκης Tσελέντης, διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου του πανεπιστημίου Πατρών, χαρακτήρισε λαθεμένες τις εκτιμήσεις των Τούρκων για ένταση 7 ρίχτερ του σεισμού και δήλωσε στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι ότι είναι ευτύχημα που η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή και όχι στη στεριά, οπότε τότε θα υπήρχαν πολύ μεγάλες υλικές ζημίες.

    [03] Ο ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ΘΑ ΗΓΗΘΕΙ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΓΥΑΡΟ

    Μυτιλήνη, 27 Ιουλίου 2001 (14:10 UTC+2)

    Απεδέχθη ο Μίκης Θεοδωράκης την πρόταση του πρωθυπουργού κατόπιν επικοινωνίας που είχε με τον υπουργό Αιγαίου κ. Νίκο Σηφουνάκη να ηγηθεί της Επιτροπής για φιλοτέχνηση μνημείου στη Γυάρο. Ο υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης σε συνεργασία με τον Μίκη Θεοδωράκη, πρόκειται εντός των προσεχών ημερών να συγκροτήσουν την επταμελή επιτροπή. Στην Επιτροπή αυτή θα συμμετέχουν: Εξόριστοι και βασανισθέντες από το ευρύτερο πολιτικό φάσμα και Άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης που υπήρξαν εξόριστοι και αντιστασιακοί. Παράλληλα, ο υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης, πρόκειται να μεταβεί τη Δευτέρα στη Γυάρο με ομάδα ειδικών που θα καταγράψουν αρχιτεκτονικά στοιχεία των κτισμάτων του κολαστηρίου με σκοπό την κήρυξή του ως διατηρητέων όπως εξάλλου ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά την μετάβασή του. 

    [04] ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ Η COCA COLA-3E

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Μη δεσμευτική επιστολή προθέσεως για την εξαγορά του συνόλου των εγκαταστάσεων και λειτουργιών της The Coca Cola Company στη Ρωσία, υπέγραψε η Coca Cola 3Ε.

    Το τίμημα για την εν λόγω εξαγορά, εκτιμάται στα 200 εκατ. δολάρια, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό τις προϋποθέσεις επιτυχούς ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, διενέργειας ικανοποιητικού νομικού και οικονομικού ελέγχου και λήψεως των απαιτουμένων κανονιστικών και λοιπών εγκρίσεων

    Η επιστολή που υπέγραψε η διοίκηση της εταιρίας, αφορά στην εξαγορά των εγκαταστάσεων και λειτουργιών που κατέχει η The Coca Cola Company στη Μόσχα, στην Αγία Πετρούπολη, στην Κεντρική και στην Ανατολική Ρωσία καθώς και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά και των μετοχών που κατέχει η εταιρία στην Coca -Cola Molino Beverages LTD.

    Η τελευταία επιχείρηση, είναι κοινοπρακτική της Coca Cola Τρία Εψιλον κατά 60% και της The Coca Cola Company κατά 40% και είναι κυρία των επιχειρήσεων που διευθύνει η Coca Cola Τρία Εψιλον στην Δυτική Ρωσία και στη Σιβηρία.

    Οι επιχειρήσεις των εν λόγω περιοχών, αναμένεται να προσθέσουν πάνω από 100 εκατ. κιβώτια και θα αυξήσουν το συνολικό αριθμό των καταναλωτών κατά 100 εκατ.

    Με την απόκτηση των εταιριών στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής, η Coca Cola Τρία Eψιλον θα δραστηριοποιείται πλέον σε 26 συνολικά χώρες, εξυπηρετώντας περισσότερους από 500 εκατομμύρια καταναλωτές με πωλήσεις περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων στάνταρτ κιβωτίων μη αλκοολούχων ποτών.

    [05] ΕΞΙΤΗΡΙΟ ΠΗΡΕ Ο ΣΑΜΑΡΑΝΚ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε ο Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ, αφού ξεπέρασε σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των γιατρών την υπερκόπωση στην οποία είχε περιπέσει τις τελευταίες ημέρες. Να τονίσουμε ότι ο κ. Σάμαρανκ αντικαταστάθηκε πριν από 10 περίπου ημέρες από τον Βέλγο Ζακ Ρογκ.

    Σήμερα -εξάλλου- κατά τη διάρκεια τελετής θα δοθεί το όνομα του κ. Σάμαρανκ σε γήπεδο της Λωζάνης.

    [06] ΝΕΑ ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Νέα ήττα γνώρισε η εθνική ομάδα μπάσκετ κορασίδων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Βέλικο Τάρνοβο της Βουλγαρίας. Αυτή την φορά έχασε με 69-65 από τη Γιουγκοσλαβία και έτσι αύριο θα διεκδικήσει την ενδέκατη θέση της διοργάνωσης.

    Τα δεκάλεπτα ήταν: 16-14, 31-33, 52-45, 65-69.

    Από την ελληνική ομάδα αγωνίστηκαν οι: Τσιγιαννάκη 6 (1), Δημοπούλου 7 (1), Λύμουρα 14 (2), Δημητράκου, Χαλιβέρα 8, Σταυρίδου, Κουτσουνούρη 5, Πλαβούκου 23, Γλίμη 2, Γλυνιαδάκη, Παπαμιχαήλ.

    [07] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ Ο ΚΕΝΤΕΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Ο Κώστας Κεντέρης αναχώρησε σήμερα (το ταξίδι του ήταν προγραμματισμένο για τις 31 Ιουλίου) για τον Καναδά, προκειμένου να πάρει μέρος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Εντμοντον. "Σήμερα θα μείνω στην Ολλανδία και αύριο το πρωί θα συνεχίσω το ταξίδι για το Εντμοντον", τόνισε ο χρυσός Ολυμπιονίκης Κώστας Κεντέρης και συνέχισε: "Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και θέλω να πιστεύω ότι θα τα πάω πολύ καλά. Θέλω να είμαι καλά την συγκεκριμένη στιγμή".

    [08] ΓΥΡΙΣΕ Ο ΜΠΟΡΕΛΙ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ενας γνώριμος από τα παλιά στα γνωστά του λημέρια. Ο λόγος για τον Χουάν Χοσέ Μπορέλι που μπορεί να λείπει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά σήμερα εμφανίστηκε στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" λες και δεν έφυγε ποτέ. "Δεν άλλαξε καθόλου", αναφώνησαν οι παλιοί γνώριμοί του στο αεροδρόμιο μόλις τον αντίκρισαν, ενώ παράλληλα τον περίμεναν περίπου 50 φίλαθλοι του Ακράτητου για να τον καλωσορίσουν.

    "Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επιστρέφω στην Ελλάδα. Πέρασα πολύ όμορφα στον ΠΑΟ. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση και θέλω να προσφέρω τα μέγιστα στην ομάδα μου", τόνισε ο Αργεντίνος άσος.

    Το νέο απόκτημα του Ακράτητου θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και στη συνέχεια θα υπογράψει το νέο του συμβόλαιο, διάρκειας δύο ετών (1+1). Για κάθε χρόνο συνεργασίας θα πάρει 45 εκατομμύρια.

    [09] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

    Τόκιο, 27 Ιουλίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Εκλογές για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης στην Ανω Βουλή (Γερουσία) διεξάγονται την Κυριακή στην Ιαπωνία σε μια κρίσιμη περίοδο. Επτά κόμματα κατεβαίνουν στις εκλογές, ενώ χαρακτηριστικό της σημασίας της φετινής αναμέτρησης είναι ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Νιχον Κενζάι Σιμπούν το 72% των κατοίκων της πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να αλλάξει ριζικά τις οικονομικές και κοινωνικές δομές της.

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα των πολιτικών στην Ιαπωνία είναι ότι πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι διεφθαρμένοι, καθώς οι μισοί από τους 10 πρωθυπουργούς που διακυβέρνησαν τη χώρα από το 1987 οδηγήθηκαν σε παραίτηση, λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλα κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

    Η Ιαπωνία εξακολουθεί παρά τα προβλήματα να διαθέτει (το δημόσιο χρέος έχει ανέλθει στο 130% του ΑΕΠ, η αυξανόμενη γήρανση του πληθυσμού της) να έχει μια από τις ισχυρότερες βιομηχανίες στον πλανήτη, με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες και τα αυτοκίνητα.

    [10] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΔΕΡΙΑΔΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Εφτασε το απόγευμα στην Αθήνα ο 25χρονος Παναγιώτης Σιδεριάδης, που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Γένοβα και νοσηλεύτηκε 5 μέρες φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Ιταλίας, μετά από εγχείριση σκωληκοειδίτιδας, στην οποία υπεβλήθη.

    Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό "Mega Channel" τόνισε ότι οι ιταλικοί αστυνομικοί τον χτύπησαν. Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι, ενώ ήταν ελεύθερος από τη Δευτέρα, το χαρτί που θα του επέτρεπε να φύγει από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονταν ήρθε την Τετάρτη.

    [11] ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΣΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Με σημαντικά κέρδη, άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας, έπεσε η αυλαία για τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, τερμάτισε καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,21% και διαμορφώθηκε στις 5403,1 μονάδες, με κινητήριο μοχλό τους κλάδους των τραπεζών και τον τεχνολογικό.

    Εκρηκτική άνοδο της τάξης του 2,58% σημείωσε ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι και διαμορφώθηκε στις 4967,15 μονάδες, ενώ ο DAX στην Φρανκφούρτη τερμάτισε με κέρδη ύψους 1,46% στις 5758,82 μονάδες.

    Με κέρδη ύψους 1,455 τερμάτισε ο δείκτης ΑΕΧ στο Άμστερνταμ στις 535,43 μονάδες, ενώ οι δείκτης MIBTEL στο Μιλάνο και SSMI στη Ζυρίχη, τερμάτισαν στο +1,15% αντίστοιχα και στις 25516 και 6760,8 μονάδες.

    [12] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Πενηντάχρονη έχασε τη ζωή της, ενώ δύο άτομα τραυματίστηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε έξω από την πόλη των Σερρών, όταν συγκρούστηκε ΙΧ επιβατικο αυτοκίνητο με τρακτέρ.

    Νεκρή είναι η Καλλιόπη Ωρολογά, που επέβαινε στο αυτοκίνητο, με οδηγό τον 64χρονο Βασίλη Γκότζη. Στη σύγκρουση τραυματίστηκε ο Γκότζης και ο οδηγός του τρακτέρ, Κωνσταντίνος Μαγής, 48 ετών.

    Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από τη Διεύθυνση Τροχαίας Σερρών.

    Γ.Χ.

    [13] ΠΟΙΝΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΦΕΡΥ ΜΠΟΟΥΤ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών, με τριετή αναστολή, επιβλήθηκε από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καβάλας, στον κυβερνήτη του φέρυ μπόουτ "Άγιος Νικόλαος", που εντοπίστηκε από λιμενικούς μεθυσμένος, στο χειριστήριο του φέρυ μπόουτ, με δεκάδες επιβάτες και οχήματα.

    Σύμφωνα με το κατηγορηγήριο, ο 44χρονος κυβερνήτης του φέρυ μπόουτ "Άγιος Νικόλαος" Παναγιώτης Βασιληάς, υποβλήθηκε από άνδρες του λιμεναρχείου σε αλκοτέστ και αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

    Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από τον Πρίνο της Θάσου προς Καβάλα και όταν "έδεσε" στο λιμάνι της Καβάλας, οι λιμενικοί, μετά τη δοκιμασία του αλκοτέστ, τον συνέλαβαν και τον παρέπεμψαν στη αυτόφωρο, ενώ οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής εταιρίας Καβάλας, στην οποία ανήκει το φέρυ μπόουτ, μόλις πληροφορήθηκαν το γεγονός, απέλυσαν τον καπετάνιο.

    Απολογούμενος ο 44χρονος πλοίαρχος του Εμπορικού Ναυτικού ομολόγησε ότι είχε καταναλώσει ποσότητα αλκοόλ, ενώ άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

    Γ.Χ.

    [14] ΣΙΡΑΚ: Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ

    Ρίγα, 27 Ιουλίου 2001 (20:30 UTC+2)

    Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει ως αποτέλεσμα την οικονομική ανάπτυξη των παλιών και των νεότερων μελών της ΕΕ δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ κατά τη διάρκεια τριήμερης επίσκεψής του στις χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι η διεύρυνση θα ενδυναμώσει την ανάπτυξη της Ευρώπης, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα υπάρξει κοινωνική πρόοδος.

    Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση το 47% των Γάλλων είναι αντίθετο στη διεύρυνση, ενώ μόλις το 35% του πληθυσμού τάσσεται υπέρ αυτής.

    Η κοινή γνώμη στις Βαλτικές χώρες δεν υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ καθώς το 59% του πληθυσμού της Εσθονίας αντιτίθεται στις διαδικασίες ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

    Παρά τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Σιράκ εξέφρασε την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία του για τα πλεονεκτήματα της διεύρυνσης.

    Η κατάργηση των συνόρων θα ενδυναμώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, θα αποδεσμεύσει τις οικονομίες των κρατών και θα προκαλέσει περισσότερο ανταγωνισμό δήλωσε.

    Ο κ. Σιράκ υποστήριξε τις φιλοδοξίες των χωρών της Βαλτικής για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

    [15] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 27 Ιουλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στη σημερινή ενημέρωση του Στέητ Ντηπάρτμεντ, υποβλήθηκε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου προς τον Αναπληρωτή Εκπρόσωπο Τύπου, ότι παρά τις διαψεύσεις το ΝΑΤΟ συνεχίζει να επανεφοδιάζει τους Αλβανούς αντάρτες.

    Ο κ. Ρήκερ απάντησε ενοχλημένος ότι όλες οι πληροφορίες που επικαλέσθηκε ο δημοσιογράφος είναι απόλυτα λανθασμένες, ανεύθυνες και αναπαράγουν αναξιόπιστες πληροφορίες.

    "Όπως έχω δηλώσει επανειλημμένα στο παρελθόν, οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τους ένοπλους Αλβανούς εξτρεμιστές, όπως δεν υποστηρίζουν οποιουσδήποτε ένοπλους εξτρεμιστές. Πρέπει να υπάρξει μία ειρηνική επίλυση του προβλήματος και έχω κουρασθεί να διαψεύδω ανεύθυνα δημοσιεύματα και γελοίες συνωμοτικές θεωρίες για τα Βαλκάνια, πρόσθεσε.

    Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν οποιαδήποτε μορφή μιας "Μεγάλης Αλβανίας" όπως δεν υποστήριξαν την "Μεγάλη Σερβία" ή το "Μεγάλο Κοσσυφοπέδιο" ή ο,τιδήποτε "Μεγάλο". Το μόνο που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη ειρήνη και ευημερία για όλους τους κατοίκους της ΠΓΔΜ και δεν πρόκειται να ασχοληθώ πάλι στο μέλλον με γελοίες ιστορίες όπως αυτή", κατέληξε ο Εκπρόσωπος.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Σόφια, 27 Ιουλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Η Βουλγαρική Εθνική Επιτροπή Προστασίας του Μιλόσεβιτς που συγκροτήθηκε πριν από δύο εβδομάδες, θα ζητήσει τη συμπαράσταση του Κοινοβουλίου στην άσκηση πίεσης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Βέλκο Βαλκάνοφ.

    Οι Βούλγαροι υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας προγραμματίζουν διαδηλώσεις κατά της Χάγης και συνεργάζονται με αντίστοιχες επιτροπές στην Ιταλία, Ρωσία, Βρετανία και άλλων χωρών.

    [17] ΣΥΜΕΩΝ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

    Σόφια, 27 Ιουλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί εθνικό στόχο που συμμερίζεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και το λαό της Βουλγαρίας.

    Αυτό διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Συμεών Σάκσομπουργκότσκι τον πρόεδρο της Αμερικανικής Επιτροπής για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, Μπρους Τζάκσον.

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν την κρίση στην ΠΓΔΜ, τις διαδικασίες στην Ατλαντική Συμμαχία και την επικείμενη συνάντηση των υποψηφίων χωρών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Σόφια, στις 5 και 6 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα το 2002.

    Από την πλευρά του, ο Αμερικανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε το Βούλγαρο πρωθυπουργό ότι η οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη συμμετοχή και τη συμβολή της Βουλγαρίας.

    Για την κρίση στην ΠΓΔΜ, ο κ. Τζάκσον επισήμανε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των αποστολών του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. στη χώρα, συμπληρώνοντας ότι η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν μπορεί να οικοδομηθεί χωρίς τη συνεισφορά της Βουλγαρίας και της Γερμανίας.

    [18] ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Αλλαγή στο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών με κατάργηση του σώματος μόνιμων αξιολογητών προβλέπει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, ενώ δημιουργείται ένα πυραμιδικό σύστημα αξιολόγησης, ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να υποβάλλουν ενστάσεις.

    "Και οι αξιολογούντες θα πρέπει να αξιολογούνται" δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος, σχετικά με το σημείο του νομοσχεδίου που υπερασπίζεται την κατάργηση των μόνιμων αξιολογητών και εξήγησε ότι η αξιολόγηση θα γίνεται πλέον με μία πυραμιδική οργάνωση με εφτά επίπεδα, για την καλύτερη αξιοπιστία και διαφάνεια.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το σύστημα αξιολόγησης δεν απειλεί τους εκπαιδευτικούς, αλλά πρόκειται για μία υποστηριχτική διαδικασία που θα διευκολύνει τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς να αποδίδουν στο έργο τους.

    Ο εκπαιδευτικός θα αξιολογείται καταρχήν από τον προϊστάμενό του, ενώ θα γίνεται παράλληλη αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όσον αφορά την ποιότητα έργου και προσφοράς της, αλλά και των ελλείψεών της.

    [19] ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΙΛ ΓΚΕΙΤΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ Η ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 27 Ιουλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θα συναντηθεί με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας Microsoft Μπιλ Γκέιτς τον επόμενο μήνα με σκοπό να ζητήσει την βοήθειά του για τη βελτίωση του τομέα τεχνολογιών στη Σερβία.

    Σε δηλώσεις του στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ο κ. Τζίντζιτς επισήμανε ότι θα ζητήσει τη βοήθεια του Μπιλ Γκέιτς προκειμένου να ανοίξουν κέντρα της εταιρείας Microsoft στην Σερβία και να επιμορφωθούν οι πολίτες.

    Τον Ιούνιο η κυβέρνηση της Σερβίας υπέγραψε συμφωνία με την Microsoft για την είσοδο των τεχνολογικών συστημάτων στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης, των πελατειακών και των φορολογικών συστημάτων.

    Ο κ. Τζίντζιτς τόνισε ότι θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει δωρεάν τεχνολογικό εξοπλισμό για τα σχολεία και τα νοσοκομεία.

    Τα χαμηλά επίπεδα διαβίωσης και η επί χρόνια διεθνής απομόνωση της Σερβίας υπό το καθεστώς Μιλόσεβιτς είχαν ως αποτέλεσμα την οπισθοδρόμηση της χώρας στον τομέα της τεχνολογίας.

    Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι μόλις 4% του πληθυσμού έχει χρησιμοποιήσει το Internet και τους Η/Υ.

    [20] ΣΤΙΣ 7 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουλίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Στις 7 Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ξεκινά η λειτουργία του Περιφερειακού Ραδιοφωνικού Δικτύου Κεντρικής Μακεδονίας.

    Η σχετική απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της επιτροπής εποπτείας, στην οποία προήδρευσε εκ μέρος της ΕΡΤ-3 ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς, ενώ σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωπος της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας-η οποία και χρηματοδοτεί την προγραμματική σύμβαση- και εκπρόσωποι των δημοτικών ραδιοφώνων και των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο γενικός διευθυντής της ΕΡΤ-3 Δημήτρης Κατσαντώνης, κηρύσσοντας την έναρξη της συνεδρίασης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η δημοσιοποίηση της πρωτοβουλίας οδήγησε και άλλους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς να εκφράσουν την επιθυμία τους για ένταξη στο Περιφερειακό Ραδιοφωνικό Δίκτυο Κεντρικής Μακεδονίας.

    Εκ μέρους της ΕΡΤ-3 ο δημοσιογράφος Νίκος Δημαράς αναφέρθηκε στη δυνατότητα βελτίωσης των επαγγελματικών προοπτικών των δημοσιογράφων της Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και στα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάπτυξη κοινού κώδικα επικοινωνίας σε θέματα πολιτισμού, κοινωνικών πρωτοβουλιών και της ανάδειξης του έργου των τοπικών φορέων.

    Τεχνικός σύμβουλος του Δικτύου ορίστηκε ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης εγγραφών και μεταδόσεων του ραδιοφωνικού σταθμού Μακεδονίας της ΕΡΤ-3 Παναγιώτης Βούρας, ενώ διευθετήθηκε η διαδικασία για την προμήθεια του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού για τα συμμετέχοντα δημοτικά ραδιόφωνα.

    Τέλος, συμφωνήθηκαν οι αρχές του επιμέρους προγράμματος το οποίο κατά 60% θα είναι ενημερωτικό, κατά 30% ψυχαγωγικό και κατά 10% επιμορφωτικού περιεχομένου

    [21] ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΧΠΑ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Με επιφυλάξεις ακολούθησαν αρχικά την άνοδο στο Χ.Α.Α. οι επενδυτές στην αγορά παραγώγων, διατηρώντας τις τιμές των Σ.Μ.Ε. σε μικρό discount ή σε μικρές αποκλίσεις από τις θεωρητικές.

    Η προσέγγιση και διάσπαση κρίσιμων σημείων αντίστασης με αυξημένο όγκο συναλλαγών οδήγησε σε αγορές Σ.Μ.Ε. σε premium έως και 2,7% κυρίως για το αναγκαστικό κλείσιμο ανοικτών θέσεων πώλησης. Το premium περιορίστηκε σε επίπεδα χαμηλότερα των 2 ποσσοτιαίων μονάδων προς το τέλος της εβδομάδας παρά την συνέχιση της ανόδου με την ενεργοποίηση arbitrage λόγω σημαντικών διαφορών μεταξύ της τρέχουσας και της αγοράς παραγώγων.

    Η ανακοίνωση της υποβάθμισης της μετοχής της Alpha από την UBS αντιμετωπίστηκε χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις από την αγορά παραγώγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Ανάλογη ήταν η συμπεριφορά των Σ.Μ.Ε. στο δείκτη FTSE/ΧΑΑ Mid 40, ο οποίος ακολούθησε και ξεπέρασε σε αποδόσεις την υψηλή κεφαλαιοποίηση.

    Στα δικαιώματα προαίρεσης, η μετατόπιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα δικαιώματα αγοράς έγινε σε επίπεδα τεκμαρτής μεταβλητότητας χαμηλότερα των 49 ποσοστιαίων μονάδων για τη σειρά Αυγούστου, ενώ περιορισμένο ήταν το ενδιαφέρον των επενδυτών για τη σειρά Σεπτεμβρίου.

    Περιορισμός της μεταβλητότητας παρατηρήθηκε και στα δικαιώματα πώλησης σε επίπεδα χαμηλότερα των 48 ποσοστιαίων μονάδων.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΦΑΖ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 27 Ιουλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ συναντήθηκε με αξιωματούχους της Τουρκίας σε μια προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων των κρατών.

    Σε συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Σαμπαχατίν Τσακμακόγκλου ο κ. Μοφάζ εξέφρασε την επιθυμία η επίσκεψή του να βοηθήσει σην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο κρατών.

    Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας από την πλευρά του δήλωσε ότι οι συζητήσεις τους θα επικεντρωθούν στα κοινά σχέδια μεταξύ των δύο κρατών στον αμυντικό τομέα.

    Ο κ. Μοφάζ συναντήθηκε επίσης με τον Τούρκο ομόλογο του Χουσείν Κιβρίκογλου ενώ ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον αρχηγό του ναυτικού στόλου, καθώς επέστρεψε εκτάκτως στο Ισραήλ μετά από κλιμάκωση των συγκρούσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

    [23] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    MARFIN CLASSIC

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης της Εταιρίας με τις εταιρίες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου Marfin Magnum A.E.E.X. και Marfin Momentum A.E.E.X.. Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω συγχώνευση έχει ήδη εγκριθεί από τις γενικές συνελεύσεις των δύο τελευταίων.

    ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα 12 μηνών μέχρι ποσοστού 10% του μετοχικού της κεφαλαίου με ανώτατη τιμή αγοράς τα 8 ευρώ και κατώτατη τα 3 ευρώ. Ταυτόχρονα αποφάσισε τη μετατροπή του μετοχικού κεφαλαίου και της ονομαστικής αξίας των μετοχών της σε ευρώ.

    ΝΗΡΕΑΣ

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, η Σελόντα ως ένας από τους βασικούς μετόχους καταψήφισε ορισμένα από τα θέματα που τέθηκαν προς έγκριση, ενώ απείχε από την ψηφοφορία άλλων. Ειδικότερα, δεν ενέκρινε τις οικονομικές καταστάσεις με την αιτιολογία ότι δεν δόθηκαν οι απαντήσεις-διευκρινίσεις που είχαν ζητηθεί και καταψήφισε την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου. Παράλληλα, η Σελόντα απείχε της ψηφοφορίας για την έγκριση των μισθών της διοίκησης, καθώς και την αγορά ιδίων μετοχών σε ποσοστό 10% για τους επόμενους 12 μήνες με ανώτατη τιμή τις 2.000 δρχ., ενώ πρότεινε το διορισμό ελεγκτών από άλλη εταιρία, αντιτιθέμενη στην πρόταση της διοίκησης. Το σώμα των μετόχων ενέκρινε την αλλαγή χρήσης μέρους των κεφαλαίων, καθώς και την απόσχιση του κλάδου της μεταποίησης και την απορρόφησή του από τη θυγατρική Eurocaterers.

    ΑΙΟΛΙΚΗ Α.Ε.Ε.Χ.

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα 12 μηνών μέχρι ποσοστού 10% του μετοχικού της κεφαλαίου και ανώτατη τιμή αγοράς τα 3 ευρώ.

    ALPHA TRUST-ASSET MANAGER FUND

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα 12 μηνών μέχρι ποσοστού 10% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου με ανώτατη τιμή αγοράς τα 5 ευρώ.

    ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας αποφάσισε να προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών για χρονικό διάστημα 12 μηνών μέχρι ποσοστού 5% του συνολικού μετοχικού της κεφαλαίου. Η κατώτερη τιμή δεν θα ξεπερνά τα 4 ευρώ (1.363 δρχ.) και η ανώτερη τα 10 ευρώ (3.408 δρχ.). Ταυτόχρονα, αποφάσισε την αγορά ακινήτου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εμπορικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και ως κέντρο εξαγωγών.

    ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας αποφάσισε την αναβολή της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, καθώς δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη τα σχέδια της αναδιάρθρωσής της. Eναλλακτικά η διοίκηση πρότεινε την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών της Greene και Elxan. Επιπλέον, εγκρίθηκε η τροποποίηση των καταστάσεων, ώστε να λογιστικοποιείται η παρατήρηση του ορκωτού λογιστή και η αποτίμηση των συμμετοχών στις εταιρίες Greene, Elxan και Πετρίδης να γίνεται στην τρέχουσα λογιστική αξία. Η αποτύπωση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της Εταιρίας, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αναδιάρθρωση και την εξυγίανσή της.

    ΔΟΜΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ

    Η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας ενέκρινε τη σύναψη ομολογιακού δανείου ύψους 6 εκατ. ευρώ.

    [24] Η ΕΕ ΖΗΤΗΣΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

    Βρυξέλες, 27 Ιουλίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε από τις αρχές της Λευκορωσίας να επιτρέψουν τη διεθνή επιτήρηση των προεδρικών εκλογών της 9ης Σεπτεμβρίου.

    Η Ε.Ε. διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη θα εγγυηθούν την αξιοπιστία των εκλογών.

    Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο θα αναμετρηθεί στις εκλογές με άλλους τρεις υποψήφιους.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 27 July 2001 - 18:14:01 UTC