Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ
  • [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ
  • [03] ΤΟ 69% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ
  • [04] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ MILENA ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [07] 92 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
  • [08] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ
  • [09] ΦΟΡΤΙΟ ΚΟΚΑΪΝΗΣ 1,8 ΤΟΝΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
  • [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ
  • [11] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ
  • [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ
  • [14] Η ΚΙΝΑ ΖΗΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ
  • [15] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 8.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ZASTAVA
  • [16] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
  • [17] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ
  • [18] ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ
  • [21] ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΜΠΛΕΡ - ΑΧΕΡΝ
  • [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ - ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑ
  • [23] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η

  • [01] ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΩΝ ΤΗΣ ΣΚΥΡΟΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2001 (11:10 UTC+2)

    Μέτρα ενίσχυσης για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους σεισμοπαθείς, προώθησε με απόφασή του ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Νάσος Αλευράς ενώ η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται. Τα μέτρα ενίσχυσης αφορούν τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής στους κατοίκους της Σκύρου που τα σπίτια τους επλήγησαν από το σεισμό. Η στεγαστική συνδρομή που θα καταβληθεί στους δικαιούχους, αποτελείται κατά το 1/3 από δωρεάν κρατική αρωγή και κατά τα 2/3 από άτοκο δάνειο με 15ετή διάρκεια εξόφλησης και είναι 65.000 δρχ. ανά τ.μ. για τις επισκευές και 130.000 δρχ. ανά τ.μ. για τις ανακατασκευές. Στα μέτρα ενίσχυσης που θα εφαρμοστούν, περιλαμβάνονται ακόμη και τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των υποδομών του δήμου Σκύρου που υπέστησαν ζημιές.

    Εξάλλου ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, με επιστολή του προς το δήμαρχο Σκύρου, τονίζει την ανάγκη να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των πολιτών από ενδεχόμενες κατολισθήσεις, στην περιοχή όπου υπήρξαν τέτοια φαινόμενα από το σεισμό της Πέμπτης. Τα μέτρα αυτά είναι ο αποκλεισμός της επικίνδυνης περιοχής με κορδέλες, ειδική σήμανση, καθώς και ενημέρωση των πολιτών να μην εισέρχονται σε αυτήν.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας δήλωσε χτες ότι έχουν ήδη εκταμιευτεί πενήντα εκατομμύρια δραχμές, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη διάνοιξη του οδικού δικτύου του νησιού. "Γίνονται γεωτρήσεις στο χώρο της πηγής που καταπλακώθηκε", τόνισε ο κ. Ρέππας, και ότι στο νησί βρίσκονται γεωτεχνικοί επιστήμονες, οι οποίοι μελετούν τις κατολισθήσεις και πρόκειται να τοποθετηθούν προστατευτικά πλαίσια για την αποφυγή κινδύνων για τους κατοίκους.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα δοθούν αποζημιώσεις στους ξενοδόχους για τη μειωμένη κίνηση στο νησί, ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το θέμα θα εξεταστεί. "Το σίγουρο είναι ότι θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι για τις ζημιές που υπέστησαν τα αυτοκίνητα και τα σπίτια τους", συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος συνέστησε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση στα τηλεοπτικά μέσα για τον τρόπο που χειρίζονται το θέμα.

    [02] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΓΣΕΕ ΚΑΙ ΑΔΕΔΥ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2001 (16:06 UTC+2)

    Τη λύπη του για την άρνηση προστασίας δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ εκφράζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, το οποίο κάνει λόγο για "παραλήρημα κάποιων μελών εκ της ηγεσίας της". "Είναι ακατανόητο για μια σοβαρή συνδικαλιστική οργάνωση η άρνηση προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της αναδιοργάνωσης ενός οργανισμού, που σκοπό έχει να προσφέρει σύγχρονες και ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους ανέργους και τις επιχειρήσεις" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού, Τάσου Γιαννίτση, ο δανεισμός εργαζομένων είναι μία διαδεδομένη τακτική, την οποία το υπουργείο θέλει να ρυθμίσει, για να αποφευχθεί η εκμετάλλευση.

    Με χθεσινή τους ανακοίνωση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εξέφραζαν την αντίθεσή τους στις κινήσεις του υπουργείου προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις για νομιμοποίηση του δανεισμού εργαζομένων και αναδιοργάνωσης του ΟΑΕΔ.

    [03] ΤΟ 69% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2001 (13:37 UTC+2)

    Ευχαριστημένα από τη ζωή τους είναι σε ποσοστό 69% τα Ελληνόπουλα ηλικίας μεταξύ 9 και 17 ετών, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε στην Ελλάδα για λογαριασμό της Unicef, η εταιρία «Μάρκετ Ανάλυσις».

    Βάσει της έρευνας, ποσοστό 52% των παιδιών δήλωσε ότι τους ευχαριστεί να βρίσκονται με φίλους και ποσοστό 42% με την οικογένειά τους.

    Ο μεγάλος προβληματισμός των παιδιών όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, φαίνεται ότι είναι το σχολείο. Τα μισά από τα παιδιά ισχυρίζονται ότι το να βρίσκονται στο σχολείο τους δημιουργεί δυσαρέσκεια, ενώ οι τιμωρίες και η έλλειψη ελευθερίας, τους δυσαρεστεί σε ποσοστό 35%.

    Για το πώς νοιώθουν τα παιδιά στο σχολείο, η έρευνα δείχνει ότι από το σύνολο των 97% αυτών που πηγαίνουν, το 62% δήλωσε ότι το σχολείο είναι «πηγή μάθησης», το 42% ότι τους προσφέρει επαγγελματικό προσανατολισμό και το 34% δήλωσε ότι το σχολείο συντελεί σημαντικά στη βελτίωση των ικανοτήτων τους.

    Ένα ποσοστό 14% δήλωσε ότι το σχολείο θα τους βοηθήσει στο να έχουν καλύτερο μέλλον και οικονομική ευχέρεια, ενώ ένα 7% θεωρεί το σχολείο «αναγκαίο κακό».

    Στην ερώτηση σχετικά με το αν μιλούσαν ελεύθερα στους δασκάλους τι θα έλεγαν, ένα 15% μαθητών δήλωσε ότι θα ζητούσε καλύτερη εκπαιδευτική μέθοδο, ενώ ένα 10% αυτών θα έθετε θέμα σχολικών εγκαταστάσεων.

    Τα Ελληνόπουλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα για τα κοινωνικά προβλήματα. Ένα 65% θεωρεί ότι τα παιδιά με ειδικές ανάγκες δεν έχουν δίκαιη αντιμετώπιση, ενώ την ίδια γνώμη ποσοστό πάνω 50% , σχετικά με τα παιδιά που ανήκουν σε άλλες θρησκείες, προέρχονται από διαφορετικές εθνικές ομάδες ή από φτωχές οικογένειες, αντιμετωπίζονται με αδικία.

    Για τη βία, μόνο ποσοστό της τάξης του 14% δήλωσε ότι έχουν φίλους ή συγγενείς που υπήρξαν θύματα. Το ποσοστό αυτό είναι περίπου στο μισό από το μέσο όρο όλων των χωρών της Δυτικής Ευρώπης, που συμπεριλαμβάνει η έρευνα.

    Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι τα Ελληνόπουλα, σε ποσοστό 94% είναι μη εργαζόμενα παιδιά, ένα 21% δεν εμπιστεύονται τους ενήλικες, ένα 41% δεν γνωρίζουν για το σεξ, ένα 3% δεν έχουν δοκιμάσει εισπνεόμενες ουσίες και ένα 5% έχουν δοκιμάσει παράνομα ναρκωτικά.

    [04] ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ

    Αθήνα, 28 Ιουλίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Διαστάσεις έλαβε πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα στο 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, κοντά στη Μαλακάσα.

    Η φωτιά προκλήθηκε από ανάφλεξη αυτοκινήτου και επεκτάθηκε σύντομα, υποχρεώνοντας την αστυνομία να διακόψει την κίνηση τουλάχιστον για δύο ώρες, προκειμένου να διευκολύνει τη ρήψη νερού από 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη, οχήματα και πεζοπόρες δυνάμεις.

    Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στην περιοχή, ωστόσο η φωτιά βρίσκεται σε ύφεση και η κίνηση αποκαταστάθηκε.

    Από τη φωτιά προκλήθηκαν ζημιές και σε εργοστάσιο, χωρίς όμως να δημιουργηθεί πρόβλημα στις κύριες εγκαταστάσεις του.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ MILENA ΠΟΥ ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 28 Ιουλίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Ταλαιπωρία περίμενε τους 708 επιβάτες του επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "Μιλένα" της εταιρίας GA Ferries, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Σκιάθο-Σκύρο-Τήνο - Μύκονο-Πάρο-Νάξο-Θήρα και Ηράκλειο.

    Από τις 2.00 τα ξημερώματα το πλοίο βρίσκεται ακινητοποιημένο στο λιμάνι της Σκιάθου, καθώς διαπιστώθηκε ότι από τον αριστερό του έλικα έλλειπε τμήμα πτερυγίου, ενώ δεξιά υπήρχαν στρεβλώσεις στα πτερύγια.

    Οι επιβάτες που παραμένουν στο πλοίο θα αναχωρήσουν για τους προορισμούς τους αργότερα σήμερα με το πλοίο Dianna.

    [06] ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ

    Πάρος, 28 Ιουλίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων της Πάρου συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο θα μιλήσει σε εκδήλωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τα προβλήματα της αλιείας και ευχαρίστησε τους ψαράδες για τη συμβολή τους στην επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών του Σάμινα. "Πιστεύω ότι μία κοινωνία όπως τη θέλουμε με πολίτες ενεργούς πρέπει πάντα να ενεργεί σε κρίσιμα θέματα και να παίρνει πρωτοβουλίες και εσείς το δείξατε με αυτοθυσία και θάρρος" είπε ο κ.Σημίτης και πρόσθεσε ότι η πολιτεία αναγνώρισε τη βοήθειά τους.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους αλιείς να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, χαρακτηρίζοντας την αλιεία σημαντικό παραγωγικό τομέα για τη χώρα. Ο αντιπρόεδρος του σωματείου Πάρου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τον τομέα της αλιείας.

    Ο κ.Σημίτης, στη συνέχεια είχε συνάντηση με τα στελέχη της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Μιχάλη Νανάκη και της Ελισάβετ Παπαζώη.

    [07] 92 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΟΡΥΧΕΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ

    Πεκίνο, 28 Ιουλίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Στους 92 ανέρχεται ο αριθμός των εργατών που έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια ορυχείου στη νοτιοανατολική Κινα, όπου σημειώθηκε έκρηξη την περασμένη Κυριακή.

    Τα σωστικά συνεργεία έχουν ήδη ανασύρει 89 νεκρούς, ενώ δεν υπάρχουν ελπίδες για την ανεύρεση των υπολοίπων.

    Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς άνθρακα του κόσμου, διαθέτει ωστόσο ένα πλούσιο ιστορικό ατυχημάτων. Μόνο τον περασμένο χρόνο, αναφέρθηκαν 5.300 θάνατοι εργατών σε ανάλογα ατυχήματα, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για φέτος ανέρχεται στους 3.000.

    [08] ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΞΗ

    Πεκίνο, 28 Ιουλίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Στην επανάληψη του διαλόγου για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ο οποίος είχε διακοπεί μετά το βομβαρδισμό της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι από νατοϊκά αεροσκάφη, στη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο, συμφώνησαν Πεκίνο και Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ.

    Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα αρχίσουν συζητήσεις για θέματα εξοπλισμών και άμυνας, μεταξύ των οποίων οι κινεζικές εξαγωγές πυραύλων και η Στρατιωτική Ναυτική Γνωμοδοτική Συμφωνία (MMCA).

    Ο Πάουελ μετέφερε στον Κινέζο ομόλογό του το μήνυμα ότι "ο πρόεδρος Μπους επιθυμεί να αναπτύξει εποικοδομητικές σχέσεις προς τα εμπρός με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας", ενώ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, τον συνεχάρη για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 από το Πεκίνο.

    [09] ΦΟΡΤΙΟ ΚΟΚΑΪΝΗΣ 1,8 ΤΟΝΩΝ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ ΟΙ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

    Παρίσι, 28 Ιουλίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Τη μεγαλύτερη ίσως επιτυχία δίωξης ναρκωτικών σημείωσαν οι γαλλικές αρχές με την κατάσχεση φορτίου κοκαϊνης βάρους 1,8 τόνων και αξίας 1,34 εκατομυρίων δολαρίων από σκάφος της Βενεζουέλας, που έπλεε στη θάλασσα των Αντιλλών.

    Η επιχείρηση έγινε σε συνεργασία με τις αρχές της Βενεζουέλας και την υποστήριξη της Βρετανίας, ενώ ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου της Γαλλίας κάνει λόγο για επιτυχία της διεθνούς συνεργασίας στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών.

    [10] ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΤΟΥΣ

    Σκόπια, 28 Ιουλίου 2001 (18:44 UTC+2)

    Ξεκίνησε η επιστροφή αρκετών εκατοντάδων προσφύγων στις εστίες τους κοντά στην περιοχή του Τετόβου, τις οποίες είχαν εγκαταλείψει, μετά τις τελευταίες επιθέσεις Αλβανών ανταρτών, στο πλαίσιο επιχείρησης που οργάνωσαν οι κυβερνητικές αρχές της ΠΓΔΜ και διεθνείς οργανισμοί.

    Κομβόι τεσσάρων λεωφορείων, τα οποία μεταφέρουν περίπου 350 Σλαβομακεδόνες, αναχώρησε από τα Σκόπια με προορισμό τα χωριά Τεάρτσε, Νεπροστένο, Λεσόκ, Γκλόγκι και Ντόμπροστεν, όπου τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και Αλβανούς αντάρτες.

    Μετά από συμφωνία, οι αντάρτες δέχθηκαν να υποχωρήσουν από τις θέσεις που κατέλαβαν πρόσφατα.

    Το κομβόι συνοδεύουν και περίπου 30 ΙΧ που μεταφέρουν επιθεωρητές, οι οποίοι θα ελέγχουν εάν τα χωριά είναι αρκετά ασφαλή για να δεχθούν πίσω τους πρόσφυγες, καθώς και ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ, Βλαντίμιρ Ντούροφσκι.

    [11] ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΡΑΚ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

    Βαγδάτη, 28 Ιουλίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Κοινή επιτροπή που θα επιβλέπει την κατασκευή του δεύτερου συνοριακού φυλακίου για το εμπόριο θα δημιουργήσουν Ιράκ και Τουρκία, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Ιράκ, ΙΝΑ.

    "Οι δύο χώρες συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινής επιτροπής τεχνοκρατών για την κατασκευή του δεύτερου συνοριακού φυλακίου" αναφέρεται, ενώ υπογραμμίζεται ότι Αγκυρα και Βαγδάτη φαίνεται να επιθυμούν την επίσπευση των εργασιών.

    Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ, Αμέρ Ρασίντ, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι δύο χώρες σκοπεύουν να λειτουργήσουν νέα συνοριακή πύλη εντός του έτους, ώστε να ενισχύσουν τις εμπορικές τους σχέσεις.

    [12] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΗΠΑ - ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 28 Ιουλίου 2001 (18:19 UTC+2)

    Οι εμπορικές σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλίων που είχαν χθες ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ντον Εβανς και ο υπουργός Οικονομικών, Πολ Ο' Νιλ, με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

    Στις συνομιλίες, στις οποίες συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος επί οικονομικών θεμάτων της Ρωσίας, Αλεξέι Κουντρίν και ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης, Τζέρμαν Γκρεφ, συζητήθηκε η επιθυμία της Μόσχας να αναγνωριστεί από την Ουάσινγκτον ως αγορά οικονομίας, κίνηση που θα ανοίξει το δρόμο στη Ρωσία για ένταξη στον ΠΟΕ, μετά από προσπάθειες οχτώ ετών.

    Σύμφωνα με τον Κουντρίν, οι αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ετοιμότητα της Ουάσινγκτον να υποστηρίξει την ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ, με τους ίδιους όρους που έγιναν δεκτές καιάλλες υποψήφιες χώρες. Ο Κασιάνοφ εξάλλου έκανε λόγο για σύντομη ένταξη στον Οργανισμό.

    Κίνα και Ρωσία είναι οι μόνο μεγάλες χώρες που δεν αποτελούν μέλη του ΠΟΕ, αν και το Πεκίνο ελπίζει να ενταχθεί φέτος.

    Η ρωσική πλευρά διαμαρτυρήθηκε στους αμερικανούς υπουργούς για διάκριση κατά των ρωσικών προϊόντων στην αγορά των ΗΠΑ, κυρίως όσον αφορά τα προϊόντα μεταλλουργίας.

    [13] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΡΩΣΙΑΣ - ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ

    Μόσχα, 28 Ιουλίου 2001 (18:18 UTC+2)

    Συνομιλίες για την παράδοση βάσης της σοβιετικής περιόδου στη Γεωργία διεξήχθησαν σήμερα στη Μόσχα, η οποία απέτυχε να αποχωρήσει εντός της προθεσμίας, προκαλώντας την οργή της Τυφλίδας.

    Πρόκειται για την στρατιωτική βάση Γκουντάτα, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε ρωσική αποστολή, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Ιλία Κλεμπάνοφ, και ομάδα Γεωργιανών, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Ιρακλί Μεναγκαρισβίλι, όπως αναφέρει ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Συμφωνία του 1999, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προβλέπει ότι η Ρωσία θα έπρεπε να είχε εγκαταλείψει τη βάση την 1η Ιουλίου, μαζί με την αεροπορική βάση Βαζιάνι, κοντά στην Τυφλίδα, κάτι που δεν έκανε.

    Ο ρωσικός στρατός υποστήριξε ότι δεν μπόρεσε να εκκενώσει τη βάση Γκουντάτα, εξαιτίας της απουσίας Γεωργιανών δυνάμεων που θα συμπλήρωναν το κενό.

    [14] Η ΚΙΝΑ ΖΗΤΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ

    Πεκίνο, 28 Ιουλίου 2001 (18:18 UTC+2)

    Τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ για την εγκατάσταση της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας καλωσόρισε με επιφύλαξη η Κίνα, αν και προειδοποίησε ότι πρέπει να διατηρηθεί η παγκόσμια στρατηγική ισορροπία.

    Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι "κεξάθαρη θέση μας είναι ότι ο διάλογος πρέπει να διεξαχθεί με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών σχετικά με το θέμα των αντιβαλλιστικών πυραύλων, προκειμένου να βρεθεί λύση που δεν θα επηρεάζει τη στρατηγική σταθερότητα και δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα ασφαλείας κανενός".

    Ο αξιωματούχος προέβη στις δηλώσεις αυτές, σχολιάζοντας τις συνομιλίες στη Μόσχα ανάμεσα στην αμερικανίδα σύμβουλο επί θεμάτων ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων.

    [15] ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 8.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΘΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΣΕΡΒΙΚΗ ZASTAVA

    Βελιγράδι, 28 Ιουλίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Η βιομηχανία κατασκευής αυτοκινήτων της Σερβίας, Zastava, ετοιμάζεται για απολύσεις χιλίαδων εργατών, μετά από συμφωνία για την αναδιοργάνωσή της, με την οποία κατέληξε με την κυβέρνηση χθες, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΕΤΑ.

    Η συμφωνία, που θα επικυρωθεί τη Δευτέρα, προβλέπει ότι το εργοστάσιο που έχει τις εγκαταστάσεις του στο Κραγκούγιεβατς, 140 χιλιόμετρα νότια του Βελιγραδίου, πρόκειται να απολύσει 8.000 από τους 11.500 υπαλλήλους του, σύμφωνα με πηγές του υπουργού Ιδιωτικοποιήσεων, Αλεξάνταρ Βλάχοβιτς.

    Στους υπαλλήλους που θα απομακρυνθούν δινονται τρεις επιλογές: να αποζημιωθούν, να υπογράψουν συμφωνία για επίδομα ανεργίας ή να συνταξιοδοτηθούν.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Ιδιωτικοποιήσεων, για την αποδοχή του κυβερνητικού σχεδίου, η διοίκηση και τα συνδικάτα του εργοστασίου εξέφρασαν "την αποφασιστικότητά τους να προετοιμάσουν το έδαφος για πιθανή ξένη επένδυση".

    [16] Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΑΓΟΡΑΣΕ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΟ ΤΟΡΟΝΤΟ ΛΕΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

    Σεράγεβο, 28 Ιουλίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Η σύζυγος του καταζητούμενου από τη Χάγη για εγκλήματα πολέμου, Ράντοβαν Κάρατζιτς αγόρασε διαμέρισμα στο Τορόντο του Καναδά, το οποίο μπορεί να αποτελέσει τη νέα του κρυψώνα, όπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδα του Σεράγεβο Oslobodjenje.

    Μουσουλμάνος της Βοσνίας, ο οποίος ζει στον Καναδά και ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η σύζυγος του Σερβοβόσνιου πρώην ηγέτη, Λιλιάνα Κάρατζιτς, και η κόρη τους, Σόνια, διαπραγματεύονται με μεσίτες στο Τορόντο. "Το λόμπι των Σέρβων εθνικιστών είναι πολύ ισχυρό στον Καναδά, και δεν αποκλείεται η πιθανότητα να κρύβεται εκεί ο Κάρατζιτς" ανέφερε.

    Τα ίχνη του Κάρατζιτς παραμένουν άγνωστα από το 1996, όταν αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή. Μαζί με τον διοικητή του στρατού των Σερβοβοσνίων, Ράτκο Μλάντιτς κατηγορούνται από τη Χάγη ότι ευθύνονται για τα δύο πιο αιματηρά κεφάλαια του πολέμου της Βοσνίας (1992-95): την κατάληψη του Σεράγεβο για 42 μήνες και τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.

    [17] Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠΕΞ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

    Βουκουρέστι, 28 Ιουλίου 2001 (17:36 UTC+2)

    Στο Βουκουρέστι αναμένεται τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον ομόλογό του και επικεφαλής του ΟΑΣΕ, Μιρτσέα Γκεοάνα, για θέματα ασφαλείας στα Βαλκάνια και κυρίως για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ.

    Το Βουκουρέστι θα είναι η πρώτη στάση της περιοδείας του Μίλο στην περιοχή, ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και η βελτίωση της συνεργασίας του ΟΑΣΕ με τον οργανισμό για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP) του οποίου προεδρεύει αυτή την περίοδο ο Μίλο.

    [18] ΣΠΙΤΙΑ ΚΑΙ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΥΡΠΟΛΗΘΗΚΑΝ ΣΕ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τέτοβο, 28 Ιουλίου 2001 (17:05 UTC+2)

    Σπίτια και μαγαζιά σε χωριό κοντά στο Τέτοβο πυρπολήθηκαν σήμερα, όπως αναφέρουν αστυνομικές αρχές της περιοχής.

    Πέντε σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς στο Τεάρτσε, χωριό που απέχει 15 χιλιόμετρα από το Τέτοβο, καθώς επίσης ένας φούρνος και ένα εστιατόριο, χωρίς να γίνει γνωστό μέχρι στιγμής ποιος ευθύνεται για τις καταστροφές.

    Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές κτά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν και πυροβολισμοί.

    [19] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 28 Ιουλίου 2001 (17:05 UTC+2)

    Σε αποκλεισμούς κύριων αρτηριών της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, εξαιτίας προγραμματισμένης διαδήλωσης των Σλαβομακεδόνων που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους, στην περιοχή του Τετόβου, μετά από τις συγκρούσεις της τελευταίας εβδομάδας.

    Οι διαδηλωτές ζητούν εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή τους στα σπίτια τους και η διαμαρτυρία θα γίνει παράλληλα με τις συνομιλίες που ξεκίνησαν σήμερα στην Οχρίδα, ανάμεσα στις αρχές της χώρας, τους ηγέτες των αλβανικών κομμάτων και τους δυτικούς απεσταλμένους.

    Οι Αλβανοί αντάρτες υποστηρίζουν ότι έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους, ωστόσο η κυβέρνηση αμφιβάλει για την πλήρη υποχώρησή τους. Στη διαδήλωση θα συμμετάσχουν και μη κυβερνητικές οργανώσεις της ΠΓΔΜ.

    [20] ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

    Σκόπια, 28 Ιουλίου 2001 (16:55 UTC+2)

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στις αρχές της ΠΓΔΜ, στους ηγέτες των αλβανικών πολιτικών κομμάτων και των δυτικών απεσταλμένων ξεκίνησαν στην Οχρίδα, έχοντας στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης των τελευταίων μηνών και την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπορίς Τράικοφσκι, ο πρωθυπουργός, Λιούμπτσο Γκεοργκίεφσκι και οι ηγέτες των δύο βασικών Αλβανικών κομμάτων, Αρμπέν Τζαφέρι και Ιμέρ Ιμέρι, συμμετέχουν στη συνάντηση, μαζί με τους απεσταλμένους της ΕΕ και των ΗΠΑ, Φρανσουά Λεοτάρ και Τζέιμς Πάρντιου.

    Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για ορισμένα από τα αιτήματα των Αλβανών, κυρίως όσον αφορά το ρόλο τους στις περιοχές, όπου κυριαρχού, χωρίς ωστόσο να αποδυναμωθεί η κυριαρχία του πολυεθνικού κράτους.

    Ενα από τα σοβαρότερα προβλήματα που συναντάται στο διάλογο είναι αυτό της αναγνώρισης της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους, κάτι που η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει απορρίψει, φοβούμενη ότι θα δημιουργήσει την ντε φάκτο δημιουργία αλβανικού κρατιδίου στα βόρεια.

    Σύμφωνα με πηγές, οι σημερινές συνομιλίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα, αλλά το πιο πιθανό είναι να διαρκέσουν όλο το Σαββατοκύριακο.

    [21] ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ Β.ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΜΠΛΕΡ - ΑΧΕΡΝ

    Λονδίνο, 28 Ιουλίου 2001 (16:55 UTC+2)

    Στις προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Βόρεια Ιρλανδία κατέληξαν χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μπέρτι Αχερν, το περιεχόμενο των οποίων θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, κατά την παρουσίασή τους στους πολιτικούς εκπροσώπους των Προτεσταντών και των Ρωμαιοκαθολικών.

    Ο Μπλερ απηύθυνε έκκληση στις δύο πλευρές να εξετάσουν τις προτάσεις προσεχτικά και τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το περιεχόμενο των προτάσεων. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι θα παρουσιαστούν δυσκολίες όσον αφορά την υιοθέτησή τους, παρ' όλα αυτά επέμεινε πως είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεραστούν τα προβλήματα εφαρμογής της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής.

    Ο αρχηγός των Προτεσταντών Ντειβίντ Τριμπλ δήλωσε ότι το σχέδιο θα πετύχει μόνο αν αφοπλιστούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις στην Βόρεια Ιρλανδία.

    [22] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑ - ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΘΥΜΑ

    Μαδρίτη, 28 Ιουλίου 2001 (16:07 UTC+2)

    Βόμβα εξερράγη τα ξημερώματα του Σαββάτου σε υποκατάστημα της τράπεζας Λα Κάιχα, στο κέντρο της Βαρκελώνης, από την οποία προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές, ωστόσο εντάθηκαν οι ανησυχίες των ισπανικών αρχών για κλιμάκωση της δράσης των βάσκων αυτονομιστών της ΕΤΑ.

    Μία ακόμη επίθεση είχε γίνει τα ξημερώματα της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις άνθρωποι.

    Στα θύματα από τις επιθέσεις της ΕΤΑ προστέθηκε σήμερα και ένα ακόμη, ο στρατηγός Χούστο Ορέγια Πεντράσα, ο οποίος είχε τραυματιστεί σοβαρά στις 28 Ιουνίου σε βομβιστική επίθεση της οργάνωσης στη Μαδρίτη.

    [23] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ

    Ιερουσαλήμ, 28 Ιουλίου 2001 (16:06 UTC+2)

    Ελπίδες για αποκλιμάκωση της νέας έντασης που δημιουργήθηκε στη Μέση Ανατολή, δημιουργεί η εξέταση εκ νέου του σχεδίου για την ανάπτυξη παρατηρητών στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

    Μετά τη δολοφονία ενός Ισραηλινού εφήβου από Παλαιστίνιους και την επίθεση που εξαπέλυσαν σε αντίποινα τανκς του ισραηλινού στρατού εναντίον παλαιστινιακών φυλακίων ασφαλείας στη Δυτική Όχθη, η ένταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε.

    Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εξελίξεις από πλευράς Ισραηλινών και Παλαιστινίων όσον αφορά την αποδοχή ομάδας που θα απαρτίζεται από παρατηρητές αλλά και διπλωμάτες. Η ανάπτυξη της δύναμης δεν θα γίνει σε "επικίνδυνες περιοχές", καθώς η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων.

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς τουρίστες και το αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό στο Ισραήλ, καλώντας τους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων, ενόψει της ισραηλινής επετείου της καταστροφής των ναών, το Σάββατο, η οποία συνοδεύεται από τριήμερη αργία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 28 July 2001 - 18:13:49 UTC