Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΥΡΟ
  • [02] ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [03] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
  • [04] ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ
  • [05] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [06] Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ
  • [07] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [08] ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [09] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [10] ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΕ ΚΟΜΠΙΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [11] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [12] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΜΕ 25 ΤΟΝΟΥΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
  • [13] ΟΣΒΑΛΝΤ: "ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΟΣ"
  • [14] ΕΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [15] EΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [16] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ
  • [17] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ
  • [18] Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [19] ΑΛΤΕ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ Ζ' ΤΑΞΗ
  • [20] ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [21] GREENPEACE: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
  • [22] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
  • [23] ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [24] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

  • [01] ΕΝΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΣΚΥΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2001 (15:28 UTC+2)

    Την συμπάθειά του για τους σεισμοπαθείς της Σκύρου εξέφρασε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής για το τρίτο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης.

    Μεταξύ άλλων για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε: "Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω την συμπάθειά μου στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό στη Σκύρο. Εδωσα αμέσως εντολές για την κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών και μπορώ να πω ότι κινήθηκαν ικανοποιητικά. Από το πρωί επισκέφτηκαν το νησί πολλοί υπουργοί. Ολοι οι κάτοικοί του θα έχουν την συμπαράσταση του κράτους".

    [02] ΔΕΝ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (15:12 UTC+2)

    Η κατάσταση στα Σκόπια απασχολεί την κυβέρνηση, ωστόσο δε θίγονται ελληνικά συμφέροντα, ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σχετικά με την επίθεση Σλαβομακεδόνων κατά του ελληνικού κέντρου τύπου στα Σκόπια.

    Ο κ.Μπεγλίτης έκανε λόγο για "ακραία στοιχεία, του σλαβομακεδονικού πληθυσμού, που εκδηλώνουν αντιδυτικά αισθήματα και θα πρέπει να ελεγχθούν από την κυβέρνηση των Σκοπιών".

    Σχολιάζοντας τις επαφές του εκπροσώπου του γγ του ΝΑΤΟ, Πίτερ Φέιθ, με τους Αλβανούς αντάρτες, δήλωσε ότι δε συνιστούν νομιμοποίησή τους, αλλά είναι αναγκαίες για τη συνεννόηση, προκειμένου να γίνει σεβαστή η εκεχειρία.

    [03] ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΙΣ ΛΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (15:46 UTC+2)

    Την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για τα γεγονότα στη Γένοβα ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δύο μέρες μετά το αίτημα του Συνασπισμού στον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, και λίγο πριν τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου, λόγω θερινών διακοπών.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης διέψευσε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ότι δόθηκε από την ελληνική κυβέρνηση λίστα διαδηλωτών στις ιταλικές αρχές "είτε γραπτά είτε προφορικά ή με άλλον τρόπο" και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει εξηγήσεις από τη γειτονική χώρα για την παρεμπόδιση των λεωφορείων που μετέφεραν Ελληνες διαδηλωτές στη Γένοβα.

    Υπενθύμισε, ωστόσο ότι η Ιταλία ανέστειλε τη Συνθήκη του Σένγκεν ενόψει της διαδήλωσης και πρόσθεσε ότι το σύστημα Σένγκεν περιλαμβάνει πληροφορίες για άτομα που χρήζουν διακριτικής παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο, ο αντίστοιχος ελληνικός κατάλογος είναι κενός.

    Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Ιταλίας για στενή συνεργασία εξαιτίας της συνδιάσκεψης της Γένοβας, γεγονός που προκάλεσε δυσαρέσκεια στην γειτονική χώρα.

    Για τους Ελληνες αστυνομικούς που μετέβησαν στη Γένοβα είπε ότι μετείχαν ως παρατηρητές στο Διεθνές Επιχειρησιακό Κέντρο, ενώ για τους δύο διαδηλωτές που συνελήφθησαν - και τώρα αφέθηκαν ελεύθεροι - ότι είχαν λευκό ποινικό μητρώο.

    Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την ενημέρωση ελλιπή και καυτηρίασαν την απουσία του πρωθυπουργού και της υπουργού Εσωτερικών από την συνεδρίαση της επιτροπής.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Προκόπης Παυλόπουλος, χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, να εκδίδει ανακοίνωση η ΕΥΠ και όχι η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι "το ίδιο είχε συμβεί στην υπόθεση Οτζαλάν και είχε μείνει εκτεθειμένη η κυβέρνηση" και ο βουλευτής, Αλέξανδρος Λυκουρέζος ρώτησε τον υπουργό εάν αληθεύει η πληροφορία ότι ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο για να λάβει τελικά αρνητική απάντηση.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης, επιβεβαίωσε το γεγονός, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό συμβαίνει μία φορά τον μήνα στα πλαίσια της συνεργασίας για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και της εμπορίας ναρκωτικών.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατήγγειλε ότι "μεθοδεύεται η καθιέρωση αστυνόμευσης και παρακολούθησης των πολιτικών εκδηλώσεων με κοινωνικό περιεχόμενο" και ότι "συγκροτείται αόρατη εξουσία μηχανισμού καταστολής και ανταλλαγής πληροφοριών, που ενεργοποιείται έξω από κάθε έλεγχο". Παράλληλα άσκησε κριτική στα συμπεράσματα του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, με αντικείμενο τον τρόπο αντιμετώπισης των διαδηλώσεων.

    Ο Ορέστης Κολοζώφ από το ΚΚΕ υποστήριξε ότι ο υπουργός επιβεβαίωσε όλα όσα γράφτηκαν στον ελληνικό Τύπο, αλλά απλά επιμένει στο ότι δεν δόθηκαν στις ιταλικές αρχές ονόματα πολιτών και κατήγγειλε την ενημέρωση από τον κ. Χρυσοχοΐδη ως ελλιπή.

    [04] ΣΤΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Ουάσιγκτον, 25 Ιουλίου 2001 (17:48 UTC+2)

    Έξι Γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο ομογενής Πολ Σαρμπάνης, προσυπογράφουν σχέδιο ψηφίσματος για τη στήριξη της πρότασης της Ελλάδας για την αναβίωση της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Όπως αναφέρει ο "Εθνικός Κήρυκας" το σχέδιο του ψηφίσματος κατατέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας από τον ηγέτη των Δημοκρατικών Τομ Ντασλ.

    Στο κείμενο επισημαίνεται η λειτουργία του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην Αθήνα και η έγκριση τριών ψηφισμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ του σεβασμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Καλείται δε να συνεργαστεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ώστε να γίνει πραγματικότητα η τήρησή της κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σημειώνοντας την χρησιμότητά της, ως εργαλείο προώθησης της ειρήνης και της κατανόησης σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Δ.Ρ.

    [05] ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Βερολίνο, 26 Ιουλίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Η γερμανική εφημερίδα "Die Welt" σε πρωτοσέλιδη ανταπόκριση αναφέρεται στις προετοιμασίες της γερμανικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή Γερμανών στρατιωτών στα πλαίσια της αποστολής ΝΑΤΟϊκής δύναμης στα Σκόπια και επισημαίνει τα εξής:

    Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αποστολή Γερμανών στρατιωτών στα Σκόπια και για το λόγο αυτό επιθυμεί έκτακη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Βουλής στις 2 και 3 Αυγούστου. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας αυτό ήταν το αποτέλεσμα σχετικής συζήτησης που είχε με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο σύμβουλος του Καγκελάριου για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μισέλ Στάινερ.

    Η γερμανική κυβέρνηση σκέφτεται να αποστείλει στα Σκόπια στρατιωτική δύναμη 500 ανδρών. Αν και η διάρκεια της αποστολής που θα φέρει την κωδική ονομασία "Essential Harvest" θα είναι 30 ημέρες, ο κ. Στάινερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραμονής των Γερμανών στρατιωτών στην περιοχή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι Γερμανοί στρατιώτες θα βοηθήσουν στην περισυλλογή των όπλων και στη μεταφορά τους έξω από τη χώρα. Το συνολικό κόστος της επιχείρησης εκτιμάται σε 35 εκατομμύρια γερμανικά μάρκα.

    Τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα CDU/CSU αντιτίθενται στην αποστολή Γερμανών στρατιωτών στα Σκόπια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) Μισέλ Γκλος δήλωσε: "Οι επιφυλάξεις μας εξακολουθούν να υφίστανται. Δεν μπορεί κάποιος να εφαρμόζει από τη μια πλευρά πρόγραμμα λιτότητας για τις Ένοπλες Δυνάμεις και από την άλλη να επιχειρεί τη συμμετοχή τους σε επικίνδυνες αποστολές. Εάν ο γερμανικός στρατός δε βελτιωθεί στον εξοπλιστικό τομέα, εμείς δεν θα συμφωνήσουμε στην αποστολή στρατιωτικού τμήματος στα Σκόπια".

    Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υπενθύμισε μάλιστα ότι και το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) τάσσεται κατά της γερμανικής αποστολής στα Σκόπια. Οι Φιλελεύθεροι θεωρούν ότι για να πραγματοποιηθεί αυτό πρέπει απαραίτητα να υπάρχει ανάλογη εξουσιοδότηση από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ για την κυβέρνηση Σρέντερ αρκεί ανάλογη απόφαση του ΝΑΤΟ.

    [06] Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΥΡΙΟ

    Αγκυρα, 26 Ιουλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ Σαούλ Μοφάζ θα επισκεφθεί την Άγκυρα αύριο ανακοίνωσαν τουρκικές στρατιωτικές πηγές.

    Ο κ. Μοφάζ ανέβαλε δύο φορές επίσκεψή του στην Άγκυρα εξαιτίας της Ιντιφάντα των Παλαιστινίων αλλά και των συγκρούσεων στη Δυτική όχθη και στην Λωρίδα της Γάζας.

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν αναμένεται επίσης να επισκεφθεί την Τουρκία στις 7 και 8 Αυγούστου.

    Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Βενιαμίν Μπεν Ελιέζερ σε πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία προώθησε τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών σε στρατιωτικά ζητήματα και σε ζητήματα ασφάλειας.

    Οι δύο χώρες εξετάζουν τρόπους εκσυγχρονισμού των τουρκικών αρμάτων μάχης καθώς και της προώθησης στην Τουρκία παρατηρητών δορυφόρων και μαχητικών ελικοπτέρων.

    Η Τουρκία αποτελεί κύριο σύμμαχο του Ισραήλ μετά από την υπογραφή στρατιωτικής συμφωνίας το 1996 μεταξύ των δύο κρατών.

    [07] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Ουάσιγκτον, 26 Ιουλίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου κ. Φλάισερ, ερωτήθηκε σήμερα εάν ο Πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε για την κατάσταση στην ΠΓΔΜ, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι επιθέσεις κατά της αμερικανικής Πρεσβείας και τι πρόκειται να πράξουν οι ΗΠΑ για να βοηθήσουν την Ε.Ε. και άλλους στη διατήρηση της εκεχειρίας.

    Ο κ. Φλάισερ απάντησε ότι ο Πρόεδρος Μπους είναι πλήρως ενήμερος της κατάστασης και ότι ο κ. Μπους πιστεύει ότι ήλθε η ώρα οι πολιτικοί της χώρας να επιδείξουν τις ηγετικές τους ικανότητες, ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες για την εξασφάλιση της ειρήνης και να εξασφαλισθεί η διατήρηση της εκεχειρίας. Ο Πρόεδρος, τόνισε, δεν πιστεύει ότι υπάρχει στρατιωτική λύση στο πρόβλμα της ΠΓΔΜ αλλά μόνο σε ειρηνική επίλυση με πολιτικά μέσα. Αυτή η στάση ενισχύθηκε από την επίσκεψή του στο Κοσσυφοπέδιο, που μας θυμίζει πάντα τους κινδύνους που εγκυμονούν ανά τον κόσμο οι εθνοτικές συγκρούσεις.

    [08] ΤΟ ΣΤΕΗΤ ΝΤΗΠΑΡΤΜΕΝΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Ουάσιγκτον, 26 Ιουλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Κατά την σημερινή ενημέρωση Τύπου του Στέητ Ντηηπάρτμεντ, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος κ. Ρήκερ καταδίκασε έντονα τις βίαιες επιθέσεις που παρατηρήθηκαν προχθές το βράδυ στα Σκόπια κατά πρεσβειών και διεθνών αποστολών και κάλεσε την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για την προστασία των γραφείων των διπλωματικών αποστολών.

    Με την ευκαιρία αυτή πρόσθεσε, θέλω να διαψεύσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο για μια ακόμη φορά τις φημολογίες ότι οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ υποστηρίζουν με οποιοδήποτε τρόπο τους Αλβανούς εξτρεμιστές, υπενθυμίζοντας τη σχετική δήλωση του προέδρου Μπους στο Κοσσυφοπέδιο. Οι φήμες ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Αλβανούς εξτρεμιστές είναι άδικες, ανακριβείς και εντελώς λανθασμένες, παρατήρησε.

    Η παραβίαση της εκεχειρίας από ένοπλους εξτρεμιστές με στόχο τη βελτίωση των στρατιωτικών τους θέσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις της εκεχειρίας από τον αυτοαποκαλούμενο Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό και τη συνεχιζόμενη προσπάθειά του για εδαφικά κέρδη με μία κατάφωρη παραβίαση της δέσμευσής του για εκεχειρία.

    Όλα τα κόμματα πρέπει να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα καλύπτει τις ανησυχίες όλων των πλευρών, θα κάνει σεβαστά όλα τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ΠΓΔΜ και θα διατηρεί την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας αυτής.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του τύπου ότι ελικόπτερα του ΝΑΤΟ εφοδίαζαν με όπλα Αλβανούς εξτρεμιστές στην περιοχή του Τέτοβο, ο κ. Ρήκερ διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν τους ένοπλους Αλβανούς εξτρεμιστές και ότι αντίθετα τους έχουν καλέσει να καταθέσουν τα όπλα και να επιδιώξουν μια ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος. Τόνισε επίσης ότι επί του θέματος έχουν αναφερθεί εκτενώς οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ.

    Για τους Ολυμπιακούς αγώνες

    Ο Έλληνας δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Ρήκερ εάν ο κ. Μπερνς εξουσιοδοτήθηκε από το Στέητ Ντηπάρτμεντ όταν δήλωσε στους "New York Times" ότι η απειλή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 δεν περιορίζεται μόνο στην "17Ν" αλλά εκτείνεται και στη διεθνή τρομοκρατία.

    Ο κ. Ρήκερ απάντησε ότι για τις δηλώσεις στους "New York Times" ο κ. Μπερνς είχε πλήρη εξουσιοδότηση και στήριξη του Στέητ Ντηπάρτμεντ και της αμερικανικής κυβέρνησης. Οι δηλώσεις του δεν πρέπει να προκαλέσουν έκπληξη σε κανέναν. Όλοι γνωρίζουν ότι διεθνείς συναντήσεις όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν συχνά στόχους απειλών ασφάλειας και ότι η τρομοκρατία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλοι ανά τον κόσμο.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται σοβαρά για τα θέματα ασφαλείας των Αγώνων του 2004, ότι υπάρχει στενή συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας και ότι οι ΗΠΑ είναι ευχαριστημένες από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και την σοβαρότητα με την οποία οι Έλληνες αντιμετωπίζουν τα θέματα ασφάλειας των Αγώνων 2004.

    Είναι δυστυχώς η πραγματικότητα ότι στον κόσμο στον οποίο ζούμε, υπάρχουν μερικοί που θέλουν να διαταράξουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα έπρεπε να ενώνουν όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας άσχετους σκοπούς (midguided causes). Ο πρέσβυς κ. Μπερνς εξέφρασε με πάρα πολύ καλό τρόπο τη συνεργασία μας με τους Έλληνες ώστε να υπάρχει η κατάλληλη και επαρκής ασφάλεια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 για όλου του είδους τις απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμεραα.

    Σε διευκρινιστική παρατήρηση του ίδιου του δημοσιογράφου ότι αντίθετα με τον κ. Μπερνς ούτε ο Πρόεδρος Μπους ούτε ο ΥΠΕΞ Πάουελ συνέδεσαν το πρόβλημα της τρομοκρατίας στην Ελλάδα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά αντίθετα ο κ. Πάουελ εξέφρασε δημοσια την πλήρη εμπιστοσύνη του στην Ελλάδα, κάτι που έπραξε με τις "δηλητηριώδεις" δηλώσεις του κ. Μπερνς, ο κ. Ρήκερ επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του κ. Μπερνς είναι ευθυγραμμισμένες με εκείνες που έχει κάνει ο ΥΠΕΞ κ. Πάουελ.

    Έχουμε αναφερθεί διεξοδικώς στο ενδεχόμενο τρομοκρατικών επιθέσεων στην Αθήνα σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004, κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας και στο θέμα αυτό συνεργαζόμαστε με την ελληνική κυβέρνηση. Είμαστε ευχαριστημένοι με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα και με τη σοβαρότητα με την οποία οι Έλληνες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Οι ΗΠΑ μαζί με την Ελλάδα και άλλους στη διεθνή κοινότητα θα συνεχίζουν να εργάζονται για το σκοπό αυτό, κατέληξε ο κ. Ρήκερ.

    [09] ΛΑΛΙΩΤΗΣ: ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Τα μέτρα που εφάρμοσε η πολιτεία για τους σεισμόπληκτους στην Αττική θα ισχύσουν και στη Σκύρο, τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο κρατικός μηχανισμός κινήθηκε γρήγορα και σημείωσε ότι υπάρχουν ζημιές στα κτίρια στη Σκύρο και προβλήματα με την υδροδότηση.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι στο ΥΠΕΧΩΔΕ και στην επιτροπή σεισμού κινδύνου δεν είχε κατατεθεί κάποια πρόβλεψη.

    Τέλος, επισήμανε ότι στη Σκύρο βρίσκεται κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ, που σε διάστημα τριών εβδομάδων θα καταγράψει τις ζημιές που σημειώθηκαν από το σεισμό.

    [10] ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΣΕ ΚΟΜΠΙΝΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    του Γιάννη Ευτυχίδη

    Καταγγελίες εναντίον εφοριακών, συγκεκριμένης Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (ΔΟΥ), για συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες, που άρπαξαν από το Δημόσιο δισεκατομμύρια δραχμές από επιδοτήσεις και επιστροφές ΦΠΑ, ερευνά το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) Κεντρικής Μακεδονίας.

    Ο αναπληρωτής διευθυντής του ΣΔΟΕ, Αναστάσιος Μητσίδης, δήλωσε σήμερα στο Μακεδονικό Πρακτορείο ότι η έρευνα για την υπόθεση αυτή είναι σε εξέλιξη, ότι προς το παρόν δεν είναι τίποτα ανακοινώσιμο και πως θα δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία και διαβιβαστεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

    Ο κ. Μητσίδης πρόσθεσε ότι έχουν ενημερωθεί οι Δικαστικές Αρχές της Θεσσαλονίκης και τα αρμόδια Υπουργεία στην Αθήνα και πως η υπηρεσία του "μπλόκαρε" την τελευταία στιγμή επιστροφές ΦΠΑ, ύψους 400 εκατομμυρίων δραχμών.

    Οι καταγγελόμενοι εφοριακοί φέρεται ότι εφοδίαζαν τους ιδιώτες με θεωρημένα τιμολόγια κι αυτοί εμφάνιζαν αγοραπωλησίες σιτηρών που ή δεν έγιναν καθόλου ή έγιναν σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

    [11] ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 26 Ιουλίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Σέρβοι πρόσφυγες από το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να καταγραφούν από την ερχόμενη Δευτέρα στους εκλογικούς καταλόγους της επαρχίας για τις εκλογές στις 17 Νοεμβρίου δήλωσε εκπρόσωπος της σερβικής επιτροπής για τους πρόσφυγες.

    Η καταγραφή για τους Κοσοβάρους Σέρβους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά τις νατοϊκές επιδρομές το 1999 θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιουλίου μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου δήλωσε η υπεύθυνη της σερβικής επιτροπής για τους πρόσφυγες Νατάσα Μάντιτς η οποία διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα τους συμβούλευσε να αρχίσουν την καταγραφή.

    Οι Σέρβοι και άλλοι μη Αλβανοί που εκτοπίστηκαν από το Κοσσυφοπέδιο μπορούν να καταγραφούν για να ψηφίσουν στα 81 εκλογικά κέντρα της επικράτειας.

    Το Βελιγράδι προσέφερε τη βοήθειά του στη διαδικασία καταγραφής χιλιάδων προσφύγων διασκορπισμένων στη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

    Υποσχέθηκε ακόμη βοήθεια για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Σέρβων στην επαρχία, όπου πλειοψηφούν οι Αλβανοί εθνικιστές.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει πολύ λίγα και ο χρόνος δεν ήταν επαρκής για να λυθούν τα προβλήματα της Σερβίας προγενέστερα των εκλογών.

    «Μόνο όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μπορούμε να συζητήσουμε για τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο» δήλωσε.

    Τις τελευταίες εβδομάδες η διεθνής κοινότητα παροτρύνει τα κόμματα να καταγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, απαραίτητη προϋπόθεση για την διεξαγωγή των εκλογών οι οποίες κατά πολλούς θα οδηγήσουν στην αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου.

    [12] ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΝΤΑΛΙΚΑ ΜΕ 25 ΤΟΝΟΥΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

    Καβάλα, 26 Ιουλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Διακοπή της κυκλοφορίας προκάλεσε χθες το βράδυ για έξι ώρες η ανατροπή ενός στρατιωτικού ρυμουλκού σε δρόμο που οδηγεί στην Εγνατία Οδό, έξω από την Καβάλα, το οποίο μετέφερε 25 τόνους πυρομαχικών.

    Κιβώτια με βλήματα πυροβόλων και όλμων διασκορπίστηκαν στο δρόμο, ενώ στρατιώτες με επιτελείς προσπάθησαν να τα συγκεντρώσουν σε ένα σημείο.

    Από την ανατροπή του στάγερ τραυματίστηκαν ελαφρά ο λοχίας Γνένης Δημήτρης απο τη Λάρισα και ο μόνιμος επιλοχίας, Γιάμαλης Σάββας, από τη Σέρρες. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο Καβάλας.

    Η νταλίκα ανετράπη σε σημείο που θεωρείται καρμανιόλα, καθώς το πλάτος η κλίση του δρόμου κάνουν τη διέλευση επικίνδυνη. Πρόκειται για το πέμπτο τροχαίο μέσα σε πέντε μήνες από τότε που ο δρόμος δόθηκε σε κυκλοφορία.

    [13] ΟΣΒΑΛΝΤ: "ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΟΣ"

    Γενεύη, 26 Ιουλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Ο νέος επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ για τους ΟΑ της Αθήνας, κ. Ντένις Όσβαλντ, σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Basler Zeitung" δηλώνει ότι αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο, καθώς στην Αθήνα χάθηκε πολύτιμος χρόνος, όπως αναφέρει.

    Στην ερώτηση τί θα αλλάξει με την τοποθέτησή του ως επιβλέποντος των ΟΑ του 2004, ο κ. Όσβαλντ απαντά ότι, καθώς μέχρι σήμερα ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, έπρεπε να φροντίζει περισσότερο για τεχνικά θέματα, να παρακολουθεί τις προετοιμασίες για τα διάφορα αθλήματα, να εξασφαλίζει ότι προχωρούν οι εργασίας και ότι συμβουλεύονται τις Ομοσπονδίες. Σημειώνει ότι τα μελλοντικά καθήκοντά του θα έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα, καθώς ο Πρόεδρος της ΣΕ συναντά κάθε φορά τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τους έξι Υπουργούς, που είναι υπεύθυνοι για τους αγώνες στο πλαίσια μια διϋπουργικής ομάδας. Έτσι είναι σημαντικό να βρει την κατάλληλη στάση στις συζητήσεις με τους πολιτικούς, πρέπει να είναι διαλλακτικός και ταυτόχρονα σταθερός.

    Σε ερώτηση σχετικά με την κατάσταση των προετοιμασιών στην Αθήνα, την οποία θα επισκεφθεί τον προσεχή Σεπτέμβριο, απαντά ότι είναι σχετικά ικανοποιημένος. Κατά τα πρώτα δύο χρόνια χάθηκε πολύς χρόνος. Μετά την κίτρινη κάρτα του κ. Σάμαρανγκ και την απειλή κόκκινης κάρτας, κάτι άρχισε να κινείται. Η κυβέρνηση πήρε την κατάσταση στα χέρια της, επειδή αντιλήφθηκε τη σημασία των αγώνων για την Ελλάδα. Έτσι επανήλθε αυτή η ομάδα που πέτυχε την ανάληψη των αγώνων, με επικεφαλής την κα Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Από τότε προχωράνε τα πράγματα πολύ. Αν υπήρχε η ίδια εργασία από την αρχή, τώρα η κατάσταση θα ήταν πιο άνετη. Όμως τώρα το μεγάλο πρόβλημα για την Αθήνα είναι ο χρόνος. Η προθεσμία για τους αγώνες είναι καθορισμένη, πρέπει να πραγματοποιηθούν το 2004. Μία αναβολή, όπως με την Expo, δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς μας, συνεχίζει ο κ. Όσβαλντ, όλα θα είναι έτοιμα εμπρόθεσμα και σχεδόν ακριβώς στην έναρξη των αγώνων. Ένας σεισμός, μια απεργία ή κάτι άλλο μη αναμενόμενο θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σοβαρό κίνδυνο για τους αγώνες.

    Σε ερώτηση αν ο χρόνος που λείπει αφορά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ο κ. Όσβαλντ απαντά όχι μόνο. Όπως σημειώνει, είναι σχεδιασμένο ένα τραμ και οι Αθηναίοι είναι σίγουροι ότι αυτό θα μπορούσε να κατασκευαστεί εμπρόθεσμα. Όμως οι ειδικοί της ΔΟΕ είναι απαισιόδοξοι και αν αυτό το τρένο κατασκευαστεί στην ώρα του, θα πρόκειται για την πιο γρήγορη κατασκευή τρένου όλων των εποχών. Δεν αρκεί αυτό, χρειαζόμαστε μία εναλλακτική λύση, συνεχίζει. Μία τέτοια θα μπορούσε να είναι όπως παρακάτω: αν κατασκευαστούν μόνο 10 από τα σχεδιαζόμενα 15 χιλιόμετρα τρένου, θα πρέπει να τοποθετηθούν στη διαδρομή που υπολείπεται λεωφορεία. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και για το μετρό. Εκεί είναι σίγουρο πλέον ότι δε θα κατασκευαστεί εμπρόθεσμα το τελευταίο τμήμα για το Ολυμπιακό στάδιο.

    Στη συνέχεια ο κ. Όσβαλντ αναφέρεται στη μη εκλογή του τ. Ελβετού Πρωθυπουργού κ. Όγκι ως μέλους της ΔΟΕ.

    [14] ΕΕ: ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 26 Ιουλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Ο πολιτικός διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και τους ηγέτες των Αλβανών ανταρτών θα αρχίσει πριν από το Σαββατοκύριακο δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη περιοχή Φρανσουά Λεοτάρ.

    Ο κ. Λεοτάρ ανέφερε ότι όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αρχίσει γρήγορα ο διάλογος και σε αυτή την περίπτωση αυτό θα γίνει πριν το Σαββατοκύριακο.

    [15] EΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΘΛΗΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΛΗΣ ΕΦΗΒΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Η Ενωση Σωματείων Πάλης κεντροδυτικής Μακεδονίας καταγγέλλει ότι η Ομοσπονδία Πάλης, θέλοντας να πλήξει την Ενωση απέκλεισε τον πρωταθλητή εφήβων της ελληνορωμαϊκής πάλης Νίκο Βεργίνη του «Ηφαίστου Βαθύλακου» από την αποστολή της εθνικής ομάδας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων που θα γίνει στην Τασκένδη στα μέσα Αυγούστου.

    Αυτό τονίζει σε ερώτηση του προς τον υπουργό Πολιτισμού και τον υφυπουργό Αθλητισμού ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης, στην οποία ρωτά τα στελέχη της κυβέρνησης τι μέτρα θα πάρουν μετά από την καταγγελία.

    Ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι ο αποκλεισμός έγινε με την ανυπόστατη αιτιολογία για «δήθεν λόγους οικονομίας», που σύμφωνα με την Ενωση Σωματείων Πάλης κεντροδυτικής Μακεδονίας, δεν ευσταθούν, αλλά η Ομοσπονδία απέκλεισε τον αθλητή γιατί δεν μπόρεσε να κάνει υποχείριο της την Ενωση.

    [16] ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΠΕ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Τροπολογία των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, με την οποία ουσιαστικά θεσμοθετείται η μείωση της δημόσιας συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) κατατέθηκε στη Βουλή.

    Η τροπολογία προβλέπει την διατήρηση ποσοστού 35% του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ).

    Σημειώνεται ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέχει σήμερα το 48% του ομίλου, το 17% διαχειρίζεται η ΔΕΚΑ και το 35% είναι κατανεμημένο σε θεσμικούς επενδυτές, ιδιώτες κλπ., μέσω του ΧΑΑ.

    [17] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ

    Βερολίνο, 26 Ιουλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η μυστική υπηρεσία της ΠΓΔΜ έχει αποδείξεις ότι αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπτερο μετέφερε προμήθειες τις τελευταίες μέρες σε Αλβανούς αντάρτες που δρουν στη χώρα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της σκοπιανής κυβέρνησης Αντόνιο Μιλόσοσκι στην γερμανική εφημερίδα «Berliner Zeitung».

    Ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι υπάρχουν βίντεο και μαρτυρίες ατόμων που είδαν να ξεφορτώνονται μαύρα κουτιά με προμήθειες από αμερικανικό ελικόπτερο κοντά στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες.

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς.

    [18] Η ΑΝΔΡΟΣ ΤΙΜΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Ο δήμος Κορθίου Ανδρου αναγνωρίζοντας την μεγάλη προσφορά των Ελλήνων Ολυμπιονικών στην πατρίδα και την ελληνική νεολαία για την ανάδειξη των ιδανικών της ευγενούς άμιλλας και του αθλητισμού, διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων από τις 27-29 Ιουλίου στον Ορμο Κορθίου Ανδρου για να τους τιμήσει.

    Εχουν προσκληθεί και θα τιμηθούν οι Ολυμπιονίκες Κάχι Καχιασβίλι, Βαλέριος Λεωνίδης και Μαρία Χριστοφορίδου. Στις εκδηλώσεις θα παρευρεθούν εκπρόσωποι της πολιτείας και της ΓΓΑ.

    [19] ΑΛΤΕ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ Ζ' ΤΑΞΗ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα και η συνεχής διεύρυνση της κατασκευαστικής ικανότητας εξασφαλίζουν σήμερα στην ΑΛΤΕ, την επικεφαλής του κατασκευαστικού κλάδου του Ομίλου Alfa Alfa Holdings, μία σημαντική θέση ανάμεσα στους ισχυρούς της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς.

    Διαθέτοντας έτσι όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θέτει το νέο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ, το επιχειρηματικό σχήμα ΑΛΤΕ, ΙΡΙΣ, ΚΟΡΟΝΤΖΗΣ και ΑΝΝΕΞ, με υπολογίσιμα μεγέθη, ευρύτατη κατασκευαστική ικανότητα, διεθνείς συνεργασίες, σημαντικές προοπτικές και δυναμική πορεία ανάπτυξης στο χώρο των έργων υποδομής και της ακίνητης περιουσίας, θα αποτελέσει έναν ισχυρό κατασκευαστικό όμιλο, με πυρήνα την ΑΛΤΕ και ισχυρή παρουσία στη νέα ανώτατη (7η) εργοληπτική τάξη.

    Μέλος της ελληνικής κατασκευαστικής «ελίτ», η ΑΛΤΕ ολοκληρώνει σήμερα με ταχύτατους ρυθμούς το στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση του κατασκευαστικού ομίλου, την ενίσχυση της κατασκευαστικής του ικανότητας και την ανάπτυξη νέων στρατηγικών συνεργασιών με άλλες εταιρίες του κλάδου.

    Για την υλοποίηση των επενδυτικών της πρωτοβουλιών, η ΑΛΤΕ προχωρεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση, με στόχο την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, την ισχυροποίηση της κεφαλαιακής της βάσης και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξή της στη νέα Ζ' τάξη.

    Τις εξαιρετικές προοπτικές της ΑΛΤΕ επιβεβαιώνει επίσης η πρόοδος των έργων στα οποία συμμετέχει, όπως οι αυτοκινητόδρομοι της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ και της ΕΓΝΑΤΙΑΣ, οι Σταθμοί ΟΣΕ Θριάσιου Πεδίου, η Σήραγγα Καλλιδρόμου, το Ξενοδοχείο Sofitel του νέου Αεροδρομίου Σπάτων, τα έργα στην Κακιά Σκάλα κλπ. Επίσης στα υπό εκτέλεση έργα της εταιρίας έρχεται να προστεθεί η ανάληψη, σε κοινοπραξία, της κατασκευής του Α' τμήματος του Ολυμπιακού Χωριού προϋπολογισμού 24,1 δισ. δρχ.

    [ΑΛΤΕ]

    [20] ΘΕΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουλίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ΑΕΚ η οποία επέστρεψε στην Αθήνα από την Γερμανία. Ο προπονητής της Ενωσης Φερνάντος Σάντος είχε κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος. "Πρέπει να κάνουμε όλοι λίγη υπομονή. Τα συμπεράσματα από την προετοιμασία μας είναι θετικά και θα γίνουν σύντομα και άλλες μεταγραφές", τονίζει.

    Το πρώτο του φιλικό παιχνίδι στην Ελλάδα με αντίπαλο τον Απόλλωνα Καλαμαριάς θα δώσει το Σάββατο η ΑΕΚ.

    Στον μεταγραφικό τομέα ο κ. Σάντος συζητάει με δύο Πορτογάλους παίκτες. Τον Ζάολο Ενρίκε Πατάκο Τόμας και τον Χοσέ Αντόνιο Καλάδο Σίλβα. Και οι δύο είναι μέσα στις αρχικές λίστες που έχει δώσει στη διοίκηση της ομάδας, με αποτέλεσμα η τελευταία να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποσπάσει το οριστικό τους "ΟΚ" και το συντομότερο να έρθουν στην Ελλάδα για να φορέσουν την φανέλα της ομάδας τους.

    [21] GREENPEACE: ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    Αθήνα, 26 Ιουλίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Τον κίνδυνο να επιτραπεί η εισαγωγή μη εγκεκριμένων μεταλλαγμένων προϊόντων στην Ευρώπη, επισημαίνει σε ανακοίνωση της η οικολογική οργάνωση Greenpeace, με αφορμή το σχέδιο του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα μεταλλαγμένα, το οποίο παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Αν και, σύμφωνα με την Greenpeace, το σχέδιο περιέχει βελτιώσεις σε ότι αφορά τη σήμανση των μεταλλαγμένων προϊόντων, εντούτοις ανοίγει ένα επικίνδυνο παράθυρο, που ναι μεν θα ικανοποιήσει τις πολυεθνικές των μεταλλαγμένων και την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο το περιβάλλον και την υγεία στις ευρωπαϊκές χώρες.

    Η Greenpeace αναγνωρίζει ως θετικό στοιχείο του νέου σχεδίου την εισαγωγή ενός σαφέστερου και πληρέστερου καθεστώτος σήμανσης για τα μεταλλαγμένα προϊόντα, το οποίο προβλέπει τη σήμανση παραγώγων μεταλλαγμένων προϊόντων, όπως τα έλαια και το άμυλο (τα οποία δεν κάλυπτε η προηγούμενη νομοθεσία). Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η εισαγωγή της νομοθεσίας για τη σήμανση των ζωοτροφών, καθώς αυτές αντιπροσωπεύουν τον κύριο όγκο της εισαγόμενη μεταλλαγμένης σόγιας και καλαμποκιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ωστόσο, επισημαίνει ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί εμπεριέχουν ένα επικίνδυνο παραθυράκι, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει την εισαγωγή και τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών για την καλλιέργεια μεταλλαγμένων σπόρων, οι οποίοι δεν έχουν λάβει αντίστοιχη έγκριση για απελευθέρωση στο περιβάλλον ή χρήση στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

    [22] Ο ΣΑΡΟΝ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Λονδίνο, 26 Ιουλίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν άρχισε προετοιμασίες για την υπεράσπισή του ενάντια στις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου που του απηύθυναν οι αρχές του Βελγίου, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο κ. Σαρόν προσέλαβε βέλγο δικηγόρο υπεράσπισης σε περίπτωση που προχωρήσει η διαδικασία της δίκης, μετέδωσε το ραδιόφωνο του Ισραηλινού Στρατού.

    Επιζώντες από την ομαδική σφαγή των Παλαιστίνιων προσφύγων το 1982 στη Βηρυτό κατηγορούν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό που την εποχή εκείνη ήταν υπουργός Αμυνας για τον θάνατο περίπου 2.000 ανθρώπων από χριστιανούς εθνοφρουρούς προσκείμενους στο Ισραήλ.

    Βέλγος δικαστής ερευνά την υπόθεση. Σύμφωνα με τους βελγικούς νόμους είναι δυνατή η δίκη ατόμων για εγκλήματα πολέμου στη χώρα ανεξάρτητα από την εθνικότητα των θυμάτων ή των κατηγορουμένων.

    Εκπρόσωπος του κ. Σαρόν δήλωσε ότι η τελική απόφαση θα παρθεί από δικαστήριο του Ισραήλ σε συνεργασία με ειδικούς.

    Ο κ. Σαρόν ανέβαλε προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βέλγιο από φόβο καταδίωξής του δήλωσε Βέλγος γερουσιαστής.

    [23] ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: ΑΓΟΡΑ ΙΔΙΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Αλεξανδρούπολη, 26 Ιουλίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Tην αγορά ακινήτου της εταιρίας "Π. Φάσσας ΕΠΕ" ενέκρινε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρίας Εβροφάρμα ΑΒΕΕ.

    Το ακίνητο βρίσκεται στην κοινότητα Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνει οικόπεδο εκτάσεως 10 στρεμμάτων και κτίριο επιφάνειας 1.500 τ.μ. με γραφεία και ψυκτικούς θαλάμους, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως εμπορικό κέντρο στη Βόρεια Ελλάδα και ως κέντρο εξαγωγών. Για την εν λόγω αγορά, απαιτείται έγκριση γενικής συνέλευσης, δεδομένου ότι ο διαχειριστής της πωλήτριας συμμετέχει στο Δ.Σ. της Εβροφάρμα.

    Επίσης, η γενική συνέλευση ενέκρινε τη δυνατότητα αγοράς, μέσω του ΧΑΑ, ιδίων μετοχών με σκοπό τη στήριξη της χρηματιστηριακής τιμής τους, μέχρι ποσοστού 5% δηλαδή έως και 683.660 μετοχών της εταιρίας.

    Η εταιρία θα προχωρήσει στην απόκτηση των μετοχών της κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών από την απόφαση της γ.σ. σε τιμή, η οποία θα κυμαίνεται από 4 ευρώ η κατώτατη έως 10 ευρώ η ανώτατη.

    [ΕΒΡΟΦ]

    [24] ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 26 Ιουλίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι δήλωσε ότι θα διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους ηγέτες των Αλβανών ανταρτών στο Τέτοβο.

    Ο κ. Τράικοφσκι προέβη σε αυτή την ανακοίνωση μετά από τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο κ. Σολάνα δήλωσε ότι οι δυο πλευρές θα επιστρέψουν σε διάλογο.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 26 July 2001 - 18:14:00 UTC