Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ
  • [02] O ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [04] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ALPHA ΜΕ ΞΕΝΟ ΕΤΑΙΡΟ
  • [05] ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [06] KΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΗ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ
  • [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
  • [08] ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [09] ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ AMEΛΕΙΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ Η
  • [10] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΗΔΗ ΕΡΓΑ ΣΤΟ
  • [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ
  • [12] ΓΙΑ ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΩΝ "ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ
  • [14] Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
  • [15] ΤΡΕΝΑΚΙ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ
  • [17] ΛΕΟΤΑΡ ΚΑΙ ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [18] ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
  • [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ
  • [20] Ο ΖΙΝΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [21] Η 6η ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ
  • [22] ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΖΟΥΣΕ ΣΕ ΒΑΡΚΑ
  • [23] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΠΑΛΙ Η ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ
  • [24] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΕΣΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

  • [01] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2001 (14:55 UTC+2)

    Αφέθηκε ελεύθερος πριν από λίγο ο Περουλής Σακελαρίδης ένας από τους δύο Ελληνες που κρατούνταν από τις αστυνομικές αρχές της Γένοβας. Ο άλλος Ελληνας ο κ. Σιδεριάδης φρουρείται σε νοσοκομείο της πόλης. Πριν από λίγο ο υπουργός Τύπου, κ. Ρέππας άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση της Ιταλίας για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωσε το συνέδριο. "Ο θάνατος και οι τραυματισμοί πολλών διαδηλωτών φόρτισαν το κλίμα", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας ο οποίος όμως διαβεβαίωσε ότι τις σχέσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

    [02] O ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΘΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2001 (15:59 UTC+2)

    Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Σε δηλώσεις του τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησε με τον πρωθυπουργό την πολιτική κατάσταση αλλά και τις εξελίξεις ενόψει του συνεδρίου, ενώ αντάλλαξαν απόψεις και για την εξωτερική πολιτική. Πρόσθεσε πως κοινός στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση μιας ενωτικής προοπτικής για το κόμμα και μιας θετικής κυβερνητικής πολιτικής προς όφελος της χώρας και των πολιτών.

    Ο κ. Πάγκαλος επανέλαβε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού στο συνέδριο, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Σημίτης έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή και θα πρέπει να επανεκλεγεί.

    Σε ότι αφορά στη νέα σύνθεση που θα επιδιωχθεί στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι αυτή θα προέλθει με βάση τις πολιτικές θέσεις, λέγοντας ότι αυτή τη φορά θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο και θα έχουν σημασία.

    Σημειώνεται ότι η συνάντηση αυτή έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει με τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος ενόψει και του συνεδρίου.

    [03] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2001 (16:23 UTC+2)

    Τη συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου για την ανταγωνιστικότητα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, παρουσιάζοντας έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, παρουσία του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χρήστου Πολυζωγόπουλου, και του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου.

    Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, η ελληνική οικονομία έκανε άλμα δέκα θέσεων στην κλίμακα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας μέσα σε διάστημα τριών ετών και βρίσκεται στην 34η θέση μεταξύ 59 χωρών.

    Σε ό,τι αφορά στη θέση της Ελλάδας από πλευράς προσέλκυσης βιομηχανικών δραστηριοτήτων, δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης και υπηρεσιών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 30ή θέση, ενώ το 1966 κατελάμβανε την 40ή θέση ανταγωνιστικότητας, γεγονός που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύει τη μακροοικονομική πρόοδο στα οικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης, όπως επισήμανε ο κ. Χριστοδουλάκης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε, επίσης, ότι η καινοτομία και η έρευνα αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα αύξησης της ανταγωνιστικότητας, που όπως είπε έχει μεγάλα περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης στη χώρα μας, αρκεί να υπάρξουν οι βασικές προϋποθέσεις που είναι η ύπαρξη θεσμικής εμπιστοσύνης και ο υψηλός βαθμός κοινωνικής συνεννόησης.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, το πραγματικό ανά μονάδα κόστος εργασίας και τα επιτόκια βαίνουν μειούμενα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, είπε ότι ένα μέρος της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οφείλεται στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας και στην αύξηση των πάγιων επενδύσεων, ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος επισήμανε ότι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και η εφαρμογή του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης παρέχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά θα πρέπει να απλουστευθούν οι διαδικασίες και να μειωθεί ο ρόλος του κράτους.

    [04] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΗΣ ALPHA ΜΕ ΞΕΝΟ ΕΤΑΙΡΟ

    Αθήνα, 23 Ιουλίου 2001 (15:20 UTC+2)

    Τίποτα νεότερο δεν έχει να προσθέσει η Alpha Bank σε σχέση με τη μεταβίβαση ποσοστού της σε ξένο εταίρο, σύμφωνα με επιστολή της τράπεζας προς το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της Alpha Bank έχει ως εξής: «Η ALPHA BANK με σημερινή της επιστολή προς το Χ.Α.Α. και σε απάντηση επιστολής του Τμήματος Παρακολούθησης Εταιριών του Χ.Α.Α της 20.7.2001, γνωστοποιεί ότι κατ' άρθρο 4 παρ. 3 και άρθρο 5 παρ. 1 εδάφιο του Κανονισμού Συμπεριφοράς Εισηγμένων Εταιριών, (συνεδρίαση 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ), ουδέν νεώτερο έχει να προσθέσει και ότι ισχύουν τα όσα ανέφερε με την από 19.7.2001 επιστολή της. Εάν και εφόσον υπάρξουν οριστικές και συνεπώς ανακοινώσιμες εξελίξεις, ευνόητο είναι ότι θα προβεί στις νόμιμες ανακοινώσεις»

    [05] ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Πάρος, 23 Ιουλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Την Πάρο θα επισκεφθεί την Κυριακή ο πρωθυπουργός για να μιλήσει σε συνεστίαση της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.

    [06] KΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΗ ΠΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΧΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2001 (21:13 UTC+2)

    Μάχη για τη ζωή του δίνει ο 40χρονος ορειβάτης Κωνσταντίνος Γκούλης, που έπεσε χτες σε χαράδρα στην κορυφή του Ολύμπου, σε ύψος 2.900 μέτρων.

    Ο ορειβάτης νοσηλεύεται σε καταστολή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ με πολλαπλά κατάγματα και βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο οι γιατροί εμφανίζονται αισιόδοξοι για την εξέλιξη της κατάστασής του.

    [07] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ

    Ρόδος, 23 Ιουλίου 2001 (21:12 UTC+2)

    Την Τετάρτη μεταβαίνει στην Αθήνα αντιπροσωπεία του Δήμου Καρπάθου για να συναντηθεί με το γενικό γραμματέα του υπουργείου ανάπτυξης και πρώην περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Δημήτρη Καλουδιώτη για τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει το νησί.

    Μιλώντας σήμερα στην ΕΡΑ Ρόδου ο δήμαρχος Καρπάθου Χρήστος Κατσάνης επανέλαβε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η αντιπροσωπεία να προχωρήσει σε απεργία πείνας έξω από το υπουργείο αν η συνάντηση λήξει χωρίς αποτέλεσμα.

    [08] ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Κομοτηνή, 23 Ιουλίου 2001 (21:11 UTC+2)

    Οι ειδικότητες Οικονομίας και Διοίκησης, όπως μηχανογραφημένης λογιστικής, εμπορίας διαφήμισης, ειδικού πωλήσεων, οργάνωσης παραγωγής, πληροφορικής, βιολογίας έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Πρόκειται για στοιχεία που προέρχονται από το σχέδιο προκήρυξης του πρώτου προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων το οποίο θα υλοποιηθεί λίγο πριν από τα τέλη του 2001και μέχρι το 2003 με προϋπολογισμό 35 δις δρχ.

    [09] ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ AMEΛΕΙΑ ΕΠΙΡΡΙΠΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ Η ΜΗΤΕΡΑ 32ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟ ΣΟΚ

    Βόλος, 23 Ιουλίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Ευθύνες για αμέλεια επιρρίπτει στους γιατρούς του νοσοκομείου Βόλου η μητέρα του 32χρονου Βασίλη Βούλα που μεταφέρθηκε το προηγούμενο Σάββατο στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένος από τροχαίο και εξέπνευσε χτες από αιμορραγικό σοκ.

    Οι συγγενείς του 32χρονου καταγγέλλουν ότι το ασθενοφόρο καθυστέρησε να τον παραλάβει από τον τόπο του ατυχήματος στις Μικροθήβες Βόλου Από την πλευρά τους οι γιατροί δηλώνουν ότι η κατάσταση του νεαρού ήταν μη αναστρέψιμη και στον τραυματία παρασχέθηκε κάθε βοήθεια.

    [10] Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΥΛΟΠΟΙΕΙ ΗΔΗ ΕΡΓΑ ΣΤΟ Γ΄Κ.Π.Σ.

    Κομοτηνή, 23 Ιουλίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Έργα και προγράμματα υλοποιεί η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης ενταγμένα στα 2,6 τρις δρχ. που έχουν προενταχθεί στο Γ΄Κ.Π.Σ. και υλοποιούνται.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 24 επιχειρησιακά προγράμματα τόσο τα ταμειακά όσο και τα περιφερειακά.

    [11] ΜΕΙΩΘΗΚΕ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ

    Κομοτηνή, 23 Ιουλίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Πτώση των δεικτών της ανεργίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δείχνουν στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικά με την ανεργία στις περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Γενικά η ανεργία στην Ελλάδα το 2000 βρίσκεται στο επίπεδο του 11,1% του ενεργού πληθυσμού , στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη δε στο 8,6 συνολικά , 11,7 για τις γυναίκες και 19,5 για τα άτομα κάτω των 25 ετών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Δυτική Μακεδονία έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα

    [12] ΓΙΑ ΤΟ ΑΪΒΑΛΙ ΑΝΑΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙ ΟΔΟΙΠΟΡΟΙ ΤΩΝ "ΔΡΟΜΩΝ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ"

    Καλαμάτα, 23 Ιουλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Από τη Μυτιλήνη για το Αϊβαλί αναχώρησαν σήμερα οι οδοιπόροι των "Δρόμων του Λαδιού και της Ελιάς". Στη συνέχεια θα επισκεφθούν τη Σμύρνη, τη Φώκαια, την Άγκυρα και άλλες τουρκικές πόλεις και θα περάσουν στη Συρία.

    Η τελετή εκκίνησης που πολιτιστικού οδοιπορικού, που οργανώνει για τρίτη φέτος χρονιά το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Εγκλιανού στη Χώρα, παρουσία των πρέσβεων των Μεσογειακών χωρών και των τοπικών αρχών. Στη συνέχεια οι οδοιπόροι αναχώρησαν για την Αρχαία Ολυμπία και από κει για την Αθήνα.

    Στη Μυτιλήνη έφθασαν χθες το πρωί και τους υποδέχθηκαν ο νομάρχης Λέσβου Δημήτρης Βουνάτσος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Μαθιέλης.

    [13] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΑΜ

    Καλαμάτα, 23 Ιουλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας βρίσκεται από χθες στην Αγγλία.

    Η αντιπροσωπεία σήμερα θα εξετάσει τις δυνατότητες να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει στην Καλαμάτα τραμ παρόμοιου τύπου με αυτό που λειτουργεί στην πόλη Μπρίστολ.

    [14] Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

    Καλαμάτα, 23 Ιουλίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας και ο Δήμος Καλαμάτας ξεκινούν την επισκευή και διαμόρφωση των κτιρίων του παλιού στρατοπέδου, τα οποία θα διατεθούν για τη στέγαση της σχολής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα.

    Ο στόχος είναι οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την Άνοιξη του 2002 ώστε η σχολή να μπορεί να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο του ακαδημαϊκού έτους 2002 - 2003.

    [15] ΤΡΕΝΑΚΙ ΘΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΑ ΣΤΕΝΑ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Καβάλα, 23 Ιουλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Έφθασε το Σάββατο στην Καβάλα το τρενάκι που αγόρασε έναντι 70 εκατομμυρίων δραχμών ο Δήμος Καβάλας και το οποίο θα δρομολογήσει στα στενά της συνοικίας της Παναγίας. Αποτελείται από δύο βαγόνια και θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Παναγίας αλλά και των τουριστών. Η μεταφορά θα γίνεται έναντι αντιτίμου το οποίο θα είναι ίσο με το εισιτήριο των αστικών λεωφορείων. Η δρομολόγησή του θα γίνει σε δέκα μέρες περίπου.

    [16] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

    Πρέβεζα, 23 Ιουλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Νέα ευρήματα που ήρθαν πρόσφατα στο φως αποδεικνύουν ότι η χερσόνησος του Αγίου Θωμά στην Πρέβεζα κατοικήθηκε πριν 35 χιλιάδες χρόνια.

    Μετά τα απολιθωμένα τμήματα από προβοσκίδα ελέφαντα του δάσους, οι Τσέχοι επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες στην περιοχή ανακάλυψαν πληθώρα πρωτόγονων εργαλείων (μαχαιρών, κοπτικών εργαλείων κ.λ.π.) τα οποία και φιλοξενούνται στο μουσείο φυσικής ιστορίας του Νεοχωρίου.

    Η είδηση πάντως αφορά περισσότερο την ανακάλυψη σπηλαίου βάθους περίπου 250 μέτρων με τέσσερις διαδρόμους εντός της οποίας βρέθηκαν τα εργαλεία.

    [17] ΛΕΟΤΑΡ ΚΑΙ ΠΑΡΝΤΙΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΑΝ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Σκόπια, 23 Ιουλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ, Φρανσουά Λεοτάρ και Τζέιμς Πάρντιου με κοινή ανακοίνωσή τους καταδίκασαν το νέο κύμα συγκρούσεων που έχει ξεσπάσει στο Τέτοβο.

    Οι κ.κ. Λεοτάρ και Πάρντιου μετά τη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί ο πολιτικός διάλογος, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις συγκρούσεις στο Τέτοβο και ζήτησαν από τις δυο πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Ιουλίου.

    Δυτικός διπλωμάτης ανέφερε ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τις συγκρούσεις στην ΠΓΔΜ και θα συνεχίσει να πιέζει για πολιτικό διάλογο ώστε να τερματιστεί η κρίση.

    O.K.

    [18] ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

    Ηράκλειο, 23 Ιουλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Η δημιουργία έργων υποδομής στις αγροτικές τουριστικές περιοχές της Κρήτης έτσι ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των κορεσμένων τουριστικά ζωνών, είναι στους στόχους του υπουργείου Ανάπτυξης.

    Αυτό ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης μιλώντας προχθές στο παγκρήτιο συνέδριο τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

    Ο υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι λόγω του αυξανόμενου ανταγωνισμού θα πρέπει να γίνουν συγχωνεύσεις τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες θα προσφέρουν πιο σύνθετα τουριστικά προϊόντα.

    [19] ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΧΕΛΩΝΑ

    Ζάκυνθος, 23 Ιουλίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί τη Ζάκυνθο ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ηλίας Ευθυμιόπουλος, ενώ τον Αύγουστο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται στο νησί κλιμάκιο της Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για τη διενέργεια ελέγχων στις παραλίες ωοτοκίας της caretta-caretta

    [20] Ο ΖΙΝΤΑΝ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ θέλει ο Ζιντάν. Αυτό δήλωσε στην πρώτη του ως παίκτης της Ρεάλ συνέντευξη Τύπου, παρουσία εκατό περίπου δημοσιογράφων. Ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής του κόσμου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στην εκπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν χιλιάδες φίλαθλοι της νέας του ομάδας. "Είμαι έτοιμος να αποδείξω, με γκολ και αποτελέσματα, ότι τα χρήματα της μεταγραφής μου δε δόθηκαν άσκοπα", τόνισε μεταξύ άλλων.

    Κάνοντας αναφορά στο ισπανικό πρωτάθλημα στο οποίο θα αγωνιστεί ο Ζιντάν επισήμανε ότι είναι πιο επιθετικό από το ιταλικό.

    [21] Η 6η ΠΑΛΛΕΣΒΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ

    Μυτιλήνη, 23 Ιουλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Την Παρασκευή θα γίνουν τα εγκαίνια της 6ης Παλλεσβιακής Έκθεσης Κεραμικής στο Πολύκεντρο του Μανταμάδου.

    Παράλληλα ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγγειοπλαστών και Κεραμιστών Λέσβου "το Έοργον" θα απονείμει βραβεία σε 9 Λέσβιους Αγγειοπλάστες που υπηρετούν με αφοσίωση της λεσβιακή κεραμική.

    [22] ΤΡΙΧΡΟΝΟ ΑΓΟΡΑΚΙ ΖΟΥΣΕ ΣΕ ΒΑΡΚΑ

    Μυτιλήνη, 23 Ιουλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Σήμερα θα αποφασιστεί ποιος θα έχει την επιμέλεια του τρίχρονου αγοριού που ο τρόπος διαβίωσης του προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα μετά και την καταγγελία ότι ο μικρός Σπύρος ζούσε για αρκετές ημέρες μέσα στην βάρκα μαζί με τον πατέρα του.

    Το Σάββατο ο πατέρας του Παναγιώτης Σαπουνάς αφέθηκε ελεύθερος μετά τη προσαγωγή του στον αρμόδιο Εισαγγελέα Μυτιλήνης, ενώ ο 3χρονος γιος του Σπύρος πήρε εξιτήριο το Σάββατο το απόγευμα από το Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και παραδόθηκε στους γονείς του υπό την επίβλεψη της κοινωνικής λειτουργού.

    [23] ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ ΠΑΛΙ Η ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Ιουλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Στο εδώλιο του κατηγορουμένου παραπέμπει και πάλι ο Εισαγγελέας την πρωταγωνίστρια του οικονομικού σκανδάλου, με τα πλαστά ομόλογα δημοσίου, δικηγόρο από τη Θεσσαλονίκη, Πηνελόπη Καμπουράκη, η οποία θα δικαστεί από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με άλλα τρία άτομα, πρώην συνεργάτες της.

    Πριν από δύο εβδομάδες, με την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας, το ποινικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης επέβαλε στην Καμπουράκη ποινή κάθειρξης 19 ετών, καθώς της αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας. Σήμερα, ο εκτελών χρέη προϊσταμένου στην Εισαγγελία Εφετών, Ε. Κατσής, άσκησε έφεση κατά της απόφασης με το σκεπτικό ότι δεν θα έπρεπε να της δοθεί το ελαφρυντικό, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρεί την απόφαση επιεική.

    Εξάλλου, ο εισαγγελέας άσκησε έφεση και στην απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών και ο πρώην στενός συνεργάτης της Καμπουράκη, Θεόδωρος Παπαδόπουλος), ενώ χαρακτηρίζει επίσης "πεπλανημένη" την αθώωση από το δικαστήριο δύο ακόμα συγκατηγορουμένων στην ίδια υπόθεση -του συζύγου της δικηγόρου, Νικολάου Καμπουράκη- και του Παναγιώτη Καρανάσιου. Και οι τέσσερις παραπέμπονται και πάλι σε δίκη στο Πενταμελές Εφετείο σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί τις επόμενες μέρες.

    Η υπόθεση με πλαστά ομόλογα, ύψους 5 δισ. δραχμών, αποκαλύφθηκε πριν από δέκα περίπου χρόνια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η Καμπουράκη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι την εποχή εκείνη ήταν νομική σύμβουλος σε τράπεζες, απέσπασε τα παραπάνω χρηματικά ποσά από εκατοντάδες επενδυτές και τους παρέδωσε πλαστούς τίτλους ομολόγων δημοσίου.

    Γ.Χ.

    [24] ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΠΕΣΙΤΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Βελιγράδι, 23 Ιουλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει αύριο ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς από το κοινοβούλιο της χώρας. Το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug μετέδωσε ότι ο κ. Πέσιτς θα παρουσιάσει αύριο τους δέκα υπουργούς της κυβέρνησής του και το πρόγραμμά του στα 178 μέλη της βουλής.

    Ο Πέσιτς θα διαδεχθεί τον Ζόραν Ζίζιτς που παραιτήθηκε στις 29 Ιουνίου ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

    Ο συνασπισμός DOS θα λάβει στη νέα κυβέρνηση τη θέση του αντιπροέδρου ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και για τις οικονομικές σχέσεις με το εξωτερικό, καθώς και τα υπουργεία εσωτερικών, εξωτερικών, οικονομικών, συγκοινωνιών και το υπουργείο που είναι αρμόδιο για τις εθνικές μειονότητες.

    Ο συνασπισμός "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία" από το Μαυροβούνιο θα λάβει τα υπουργεία: Άμυνας, Δικαιοσύνης, Τηλεπικοινωνιών, Οικονομίας και Εσωτερικού Εμπορίου.

    O.K.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 July 2001 - 18:14:07 UTC