Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑ
  • [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ
  • [03] ΗΠΑ:ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ
  • [04] ΣΤΟ 6% ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ 2002
  • [05] ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [06] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ
  • [07] ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΒΟΛΕΪ
  • [08] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
  • [09] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΓΚΑΜΑΡΑ
  • [10] ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ
  • [11] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ
  • [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΔΕΚΑ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ
  • [14] Η ΠΓΔΜ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [15] ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΕΝΤΣΑ Ο ΑΡΗΣ
  • [16] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΠΕΡΝΣ
  • [17] Ο ΜΠΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [18] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [19] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ
  • [20] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕ
  • [21] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ 1000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΨΕΙ
  • [22] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [23] ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
  • [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

  • [01] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΒΑ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (16:14 UTC+2)

    Στη Βουλή καλείται να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, με απόφαση του προέδρου της, Απόστολου Κακλαμάνη, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, για τα επεισόδια στη Γένοβα.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα" το οποίο διέψευσε η κυβέρνηση, από την ΕΥΠ και την ΕΛΑΣ, στις ιταλικές αρχές,δοθηκε κατάλογος ο οποίος περιείχε πρόσωπα, κινήσεις, φορείς, που επρόκειτο να μεταβούν στη γειτονική χώρα.

    Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι δεν δόθηκαν ονόματα και πληροφορίες για έλληνες πολίτες, ενώ η ΝΔ κάνει λόγο για "μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα" και έντονες ήταν οι αντιδράσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα μετά από αίτημα του Συνασπισμού, το θέμα να απασχολήσει τις δύο αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, δηλαδή της Δημόσιας Τάξης και της Προστασίας του Απορρήτου των Επικοινωνιών, κατά τη θερινή περίοδο.

    Στη λύση αυτή κατέληξε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μετά από άιτημα του προέδρου του ΣΥΝ Νίκου Κωνσταντόπουλο καθώς δεν μπορούσε να συγκλιθεί η ολομέλεια όπως είχε ζητήσει ο κ.Κωνσταντόπουλος, λόγω θερινών διακοπών.

    [02] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΛΕΗΛΑΣΙΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΣΤΟ ΤΕΤΟΒΟ

    Τέτοβο, 24 Ιουλίου 2001 (13:10 UTC+2)

    Εχασε τελικά τη μάχη για τη ζωή ένας από τους αμάχους που τραυματίστηκαν στις χθεσινές σφοδρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στα περίχωρα του Τετόβου και στα χωριά που βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Σαρ. Ο 30χρονος Γκιόκο Λαζάρεφσκι, κάτοικος του χωριού Λέσοκ, τραυματίστηκε βαριά από όλμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Τετόβου χθες βράδυ.

    Όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης, Ρίζα Χαλίμι, ως τα ξημερώματα στο νοσοκομείο διακομίστηκαν 30 τραυματίες, και όλοι τους τώρα έχουν διαφύγει τον κίνδυνο. Πέντε τραυματίες, τέσσερις στρατιώτες και ένας αστυνομικός, μεταφέρθηκαν τη νύχτα στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο των Σκοπίων.

    Τα μέσα ενημέρωσης στα Σκόπια, επικαλούμενα δημοσιογραφικές πηγές, μεταδίδουν ότι χθες βράδυ οι παραστρατιωτικές μονάδες εκδίωξαν όλους τους Σλάβους κατοίκους από τα χωριά Νεπρόστενο και Λέσοκ, ενώ εισήλθαν και στο χωριό Γκλόσκι, λεηλατώντας τα σπίτια των Σλάβων.

    Στον δρόμο που οδηγεί από το Τέτοβο προς τη συνοριακή διάβαση Γιάζιντσε, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, οι αντάρτες έχουν τοποθετήσει και πάλι μπλόκα, ενώ η αστυνομία έχει αποχωρίσει από την περιοχή.

    Χθες βράδυ οι αντάρτες προκάλεσαν ζημιές σε έναν πυλώνα υψηλής τάσης, με αποτέλεσμα όλα τα χωριά που βρίσκονται κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου Τέτοβο-Γιάζιντσε να έχουν μείνει χωρίς ρεύμα.

    Ε.Π.

    [03] ΗΠΑ:ΜΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΟΝΝΗΣ

    Τόκιο, 24 Ιουλίου 2001 (16:16 UTC+2)

    Στο γεγονός ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων στη Βόννη δεν είναι ικανοποιητικό απέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ την άρνηση της χώρας του να στηρίξει το Πρωτόκολλο του Κιότο.

    Ο κ. Πάουελ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιουνιχίρο Κοϊζούμι στο Τόκιο τόνισε ότι με τη στάση της αυτή, η χώρα του δεν αρνείται τις ευθύνες της για την ρύπανση της ατμόσφαιρας του πλανήτη και τον ευχαρίστησε για τις προσπάθειές του να γεφυρώσει το χάσμα των διαφωνιών που προέκυψαν μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θέμα της επικύρωσης της Συνθήκης.

    Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι μια πρόκληση που δεν αφήνει τις ΗΠΑ αδιάφορες.

    [04] ΣΤΟ 6% ΟΙ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΟ 2002

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (14:21 UTC+2)

    Aποφασισμένο να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των δαπανών το 2002 στο 5%-6% φέρεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παρά τα αιτήματα των υπουργείων που ζητούν αυξήσεις από 10%-50%.

    H εν λόγω απόφαση ελήφθη χθες σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Eθνικής Oικονομίας υπό τον Γιάννο Παπαντωνίου και στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Χρήστο Πάχτα, Απόστολο Φωτιάδης και Γιώργο Δρυς, ο γενικός γραμματέας του YΠEΘO Σπύρος Tραυλός, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Oικονομικών Eμπειρογνωμόνων B. Pάπανος και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκ. Xαρδούβελης.

    Kατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Παπαντωνίου ενημερώθηκε επί των προτάσεων των υπουργείων για τα κονδύλια του 2002 και οι οποίες κρίθηκαν ως ιδιαίτερα υψηλές. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι αυξήσεις που ζητούνται κυμαίνονται από 10%-50%, ακόμη και από μεγάλα υπουργεία. Aπό την άλλη πλευρά όπως τόνισε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου η «κυβέρνηση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ξεφύγει από το Πρόγραμμα Σταθερότητας».

    Όπως αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το Γενικό Λογιστήριο το πρωτο εξάμηνο ο ρυθμός αύξησης των δαπανών συγκροτήθηκε στο 7,5%, έναντι στόχου του προϋπολογισμού 7,9%.

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Ημερησίας, στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαπίστωσαν ότι οι «τρύπες» στον προϋπολογισμό του 2001, αλλά και οι αυξημένες υποχρεώσεις το 2002 δεν επιτρέπουν εντυπωσιακές κινήσεις στον τομέα των φοροελαφρύνσεων.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη ο κ. Δρυς, ερωτώμενος για το νέο «πακέτο» φοροελαφρύνσεων «η κυβέρνηση έχει σταθερή απόδοση και δεν ετοιμάζει εκπλήξεις...». Πάντως εκτιμάται ότι η γενική τάση μείωσης των φόρων αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στη ΔEΘ .

    [05] ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΟΚ Ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Και επίσημα προπονητής του ΠΑΟΚ είναι από το απόγευμα ο Λευτέρης Σούμποτιτς. Ο καταξιωμένος προπονητής συμφώνησε με τον Δικέφαλο, παίρνοντας παράλληλα τις απαραίτητες οικονομικές και όχι μόνο εγγυήσεις. Το "κλειδί" για τη συμφωνία με τη νέα του ομάδα ήταν η εξασφάλιση εκ μέρους της διοίκησης των εγγυήσεων που ζητούσε ώστε να είναι διασφαλισμένες οι δικές του αποδοχές, αλλά και των παικτών του. Ετσι από την ερχόμενη Πέμπτη πιάνει δουλειά και κύριο μέλημά του είναι να κάνει ένα καλό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα να προχωρήσει και σε κάποιες μεταγραφές που θα βοηθήσουν το δύσκολο έργο του ΠΑΟΚ στη νέα σεζόν.

    [06] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    "Δεν πιστεύω ότι μπορούν να με κάνουν να αλλάξω γνώμη". Αυτό δηλώνει ο Γιώργος Κούδας τρεις ημέρες μετά την απόφασή του να αποχωρήσει από το διοικητικό συμβούλιο του ΠΑΟΚ, παρά τις πιέσεις που δέχεται για να παραμείνει στη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ.

    Και ο λόγος της παραίτησής του είναι ξεκάθαρος. "Δεν ήθελα να φύγει από την ομάδα ο Βενετίδης. Δεν ήθελα να δοθεί κανένας παίκτης", επισημαίνει ο ''Μεγαλέξανδρος'' του ελληνικού ποδοσφαίρου.

    [07] ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ Η ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α1 ΑΝΔΡΩΝ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η κλήρωση της Α1 Εθνικής κατηγορίας ανδρών βόλεϊ θα γίνει στο Ρέθυμνο. Αυτό αποφάσισε μεταξύ άλλων το διοικητικό συμβούλιο της ΕΟΠΕ. Οι υπόλοιπες αποφάσεις που πάρθηκαν είναι:

    1) Πρόεδρος της αγωνοδίκου επιτροπής θα είναι ο Μανώλης Παπαδάκης (μέλος του ΔΣ της ΕΟΠΕ) και μέλος από πλευράς ΕΟΠΕ ο Άγγελος Κυριακίδης. Αναπληρωματικό μέλος θα είναι ο Κυριάκος Κότταρης. Από την πλευρά των σωματείων, έχουν ήδη εκλεγεί ως τακτικά μέλη οι κ.κ. Μακρής (ΑΕΚ), Αλεξανδρίδης (ΑΕ Νίκαια), Γιώτας (Ηρακλής) και ως αναπληρωματικά μέλη οι κ.κ. Αδαμόπουλος (Ολυμπιάδα Πατρών) και Γρόλλιος (Άρης Θεσσαλονίκης). Επίσης, η αγωνόδικος επιτροπή θα συμπληρωθεί από έναν εκπρόσωπο των σωματείων της Α1 γυναικών και έναν εκπρόσωπο των σωματείων της Α2 ανδρών, οι οποίοι θα παρίστανται κάθε φορά που υπάρχει θέμα που αφορά στα σωματεία των δύο αυτών κατηγορίων.

    2) Την Τρίτη 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της αγωνόδικης επίτροπης, παρουσία του προεδρείου της ΕΟΠΕ.

    3) Στη συνεδρίαση του συμβουλίου World League, που θα διεξαχθεί στη Λωζάνη στις 26 Σεπτεμβρίου θα παραστεί ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Θανάσης Μπελιγράτης και ο τεχνικός συντονιστής Περικλής Μπακοδήμος.

    [08] Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Μόσχα, 24 Ιουλίου 2001 (20:40 UTC+2)

    Η Ρωσία κατηγόρησε τους Αλβανούς αντάρτες ότι προκάλεσαν τις συγκρούσεις με το στρατό των Σκοπίων στο Τέτοβο και ευθύνονται για τον θάνατο δύο ανθρώπων.

    Οι Αλβανοί του αυτοαποκαλούμενου Απελευθερωτικού Λαϊκού Στρατού παραβίασαν την εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 5 Ιουλίου και εισέβαλαν στο Τέτοβο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τους Αλβανούς ότι μιλούν μόνο μία γλώσσα, αυτή της βίας, των όπλων και της τρομοκρατίας.

    Ο στρατός στο Τέτοβο διατείνεται ότι οι Αλβανοί ξεκίνησαν τις εχθροπραξίες και ο στρατός ανταπέδωσε.

    Η Μόσχα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παραδεχθεί ότι οι Αλβανοί δεν είναι αγωνιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ούτε εθνική μειονότητα αλλά πραγματικοί τρομοκράτες.

    Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι ο τερματισμός των συγκρούσεων, ο αφοπλισμός και η παράδοση των Αλβανών ανταρτών.

    O.K.

    [09] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗΝ ΑΕΚ Ο ΓΚΑΜΑΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Από το μεσημέρι ο Κάρλος Γκαμάρα αποτελεί και επίσημα μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ, αφού υπέγραψε το νέο του συμβόλαιο διάρκειας 3 χρόνων (1+2). Την επίσημη παρουσίαση του παίκτη έκανε ο Μάκης Ψωμιάδης: "Με αυτή τη μεταγραφή η ΑΕΚ γίνεται ακόμη μεγαλύτερη ομάδα. Πρόκειται για την ακριβότερη μεταγραφή στην Ελλάδα. Είναι τιμή για το ελληνικό πρωτάθλημα η παρουσία ενός τέτοιου παίκτη", τόνισε ο κ. Ψωμιάδης.

    Από την άλλη το νέο απόκτημα της ΑΕΚ Κάρλος Γκαμάρα, απόλυτα ικανοποιημένος από την υποδοχή και το κλίμα που βρήκε επισήμανε: "Είμαι χαρούμενος από τη συμφωνία μου με την ΑΕΚ. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερο εαυτό μου, ώστε να βοηθήσω όσο γίνεται τη νέα μου ομάδα".

    [10] ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΙΤΑΛΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΤΟ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    "Η απαράδεκτη συνεργασία των ελληνικών αρχών με την ιταλική αστυνομία υπήρξε η αιτία που δεν επετράπη σε Έλληνες διαδηλωτές να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στη Γένοβα", τονίζει το ΔΗΚΚΙ σε ανακοίνωσή του, με αφορμή το σημερινό σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

    "Η Ελλάδα, δυστυχώς, στο όνομα του εκσυγχρονισμού, μετατρέπεται, καθημερινά, σε "ξέφραγο αμπέλι", παραβιάζοντας συστηματικά τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών", υπογραμμίζει το ΔΗΚΚΙ.

    [11] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

    Κιλκίς, 24 Ιουλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στη δασική περιοχή Κρούσια στο Κιλκίς. Στην περιοχή βρίσκονται 18 άντρες της πυροσβεστικής, 7 οχήματα και 7 αεροπλάνα. Η περιοχή είναι δύσβατη και η φωτιά πήρε προς στιγμήν μεγάλη έκταση, ωστόσο η πυροσβεστική κατόρθωσε να τη θέσει υπό έλεγχο. Δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

    [12] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Με τον Κινέζο ομόλογό του Zhang Zuojύ συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης. Ο Κινέζος υπουργός Εργασίας επισκέπτεται τη χώρα μας από την Κυριακή και θα αναχωρήσει για την πατρίδα του την Πέμπτη.

    Οπως δήλωσε ο κ. Γιαννίτσης, συζήτησαν για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που ισχύει στη χώρα μας και τα προβλήματά του, καθώς και τις προσπάθειες για ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Τόνισε, δε, ότι το ασφαλιστικό σύστημα, όπως και οι πολιτικές αντιμετώπισης της ανεργίας και οι ρυθμίσεις που ισχύουν στην αγορά εργασίας είναι κοινά προβλήματα των δύο χωρών, ανεξάρτητα από τις διαφορές στο μέγεθος και τα οικονομικά τους συστήματα.

    Ο κ. Γιαννίτσης συνεχάρη την Κίνα για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 και τόνισε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι μακροχρόνιες και σημαντικές, με προοπτικές να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον.

    Από την πλευρά του ο κ. Zuojύ, υπογράμμισε ότι οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, την αγορά εργασίας, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση, ενώ χαρακτήρισε καρποφόρες και φιλικές τις συνομιλίες τους.

    Περαιτέρω, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τελειώσουν γρήγορα οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον κ. Γιαννίτση τους τρόπους προσαρμογής της χώρας του στις συνθήκες που θα δημιουργηθούν από αυτή την ένταξη.

    Τέλος, ανέφερε ότι η Κίνα θα μάθει από τις εμπειρίες που θα αποκτήσει η Ελλάδα από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Ο κ. Γιαννίτσης αποδέχθηκε την πρόσκληση του Κινέζου ομόλογου του να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα.

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΔΕΚΑ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΕ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κυκλοφόρησε το τεύχος Ιουνίου - Ιουλίου 2001 της περιοδικής έκδοσης South Eastern Europe and Mediterranean Emerging Market Economies Bulletin. Είναι το πέμπτο από την "Τρέχουσα Ενημέρωση Χωρών" (Country Updates) και αποτελεί σύντομη επισκόπηση των οικονομικών εξελίξεων για τις εξής δέκα χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Κύπρο, Λίβανο, Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία. Η έρευνα αυτή εντάσσεται στο γενικότερο ενδιαφέρον της ΕΤΕ για επέκταση των δραστηριοτήτων της στην ευρύτερη περιοχή και ανάδειξή της σε περιφερειακή δύναμη. Τα κυριότερα συμπεράσματα του Δελτίου είναι τα εξής:

    ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Οι διαβουλεύσεις της Ρουμανίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επικεντρώνονται σε τρία σημεία: τα ενδεδειγμένα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για τη στήριξη της αντιπληθωριστικής προσπάθειας, την πολιτική μισθών και την αντιμετώπιση των αλληλόχρεων χρεών των δημοσίων επιχειρήσεων. Είναι πιθανή η παράταση των διαβουλεύσεων μέχρι και τις αρχές του 2002, ιδίως εάν υπάρξουν μεγάλες αποκλίσεις στην εφαρμογή του προϋπολογισμού. Η παρουσία πάντως του ΔΝΤ στη χώρα είναι πολύτιμη, αποτελώντας ουσιαστικά εγγύηση για την οικονομική σταθερότητα της χώρας. Παράλληλα, οι νομισματικές αρχές έχουν στραφεί στη χρήση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ως αντιπληθωριστικού εργαλείου, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικές πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

    ΤΟΥΡΚΙΑ

    Στην Τουρκία το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσφατα κατέβαλαν σημαντική χρηματική βοήθεια υπό μορφή δανείων. Η προηγηθείσα όμως, προσωρινή αναβολή της χρηματοδότησης και ο προβληματισμός με αφορμή τη μη τήρηση από πλευράς της Τουρκίας ορισμένων όρων και προθεσμιών των προγραμμάτων επιδείνωσαν το επενδυτικό κλίμα σε όλες τις τουρκικές αγορές. Λόγω αυτών των γεγονότων υπάρχουν αυξημένες πιέσεις στα επιτόκια και στην τουρκική λίρα. Γενικώς το κλίμα παραμένει ευάλωτο.

    ΑΙΓΥΠΤΟΣ

    Η Αίγυπτος υιοθέτησε μια σχετικά πιο ευέλικτη συναλλαγματική πολιτική, η οποία αναμένεται ότι θα συμβάλλει στη σταδιακή αποκατάσταση της αξιοπιστίας του συναλλαγματικού καθεστώτος και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των αιγυπτιακών προϊόντων, ενώ ενδεχομένως θα επιτρέψει την περαιτέρω χαλάρωση της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Η πρόσφατη όμως μεγάλη απόκλιση στον προϋπολογισμό δυσκολεύει αυτό το εγχείρημα.

    ΙΣΡΑΗΛ

    Στο Ισραήλ η συνεχιζόμενη ένταση με τους Παλαιστινίους, αλλά και η παγκόσμια ύφεση επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία της χώρας. Ως εκ τούτου, οι νομισματικές αρχές συνεχίζουν την πολιτική σταδιακής μείωσης των επιτοκίων, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωσή τους κατά μια περίπου ποσοστιαία μονάδα μέχρι το τέλος του έτους. Παρόλα αυτά, η οικονομική ύφεση προβλέπεται ότι θα περιορίσει δραστικά τα φορολογικά έσοδα για το 2001, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις έκτακτες στρατιωτικές δαπάνες, θα οδηγήσει σε σημαντική απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τον αρχικό του στόχο.

    ΛΙΒΑΝΟΣ

    Η κυβέρνηση του Λιβάνου, παρά τις διακηρύξεις στην αρχή του έτους για επικείμενα δραστικά μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας, δεν έχει μέχρι τώρα πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα. Οι προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις καθυστερούν ενώ δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί κανένα μείζον διαρθρωτικό μέτρο μέχρι το τέλος του έτους. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ για το α' τρίμηνο του 2001 προβλέπεται να είναι της τάξης του 0.5%. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του υψηλού δημοσιονομικού ελλείμματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ο προϋπολογισμός του 2001 προβλέπει έλλειμμα της τάξης του 19.3% του ΑΕΠ αν και είναι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερο από το αντίστοιχο του 2000..

    ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Στη Βουλγαρία δεν αναμένεται σοβαρή μεταβολή της οικονομικής πολιτικής μετά τις πρόσφατες εκλογές. Η βασική πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση είναι η άμεση προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και η ολοκλήρωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων που αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι δεν διαφαίνεται ανάγκη νέας χρηματοδοτικής συμφωνίας με το ΔΝΤ δεδομένου ότι η βουλγαρική οικονομία παρουσιάζει επαρκή συναλλαγματικά διαθέσιμα και αξιόλογη εισροή άμεσου ξένου κεφαλαίου η παρουσία του κρίνεται μάλλον απαραίτητη για την παρακολούθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

    ΚΥΠΡΟΣ

    Στην Κύπρο, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, η νέα Βουλή θα κληθεί να προωθήσει νομοθετικές ρυθμίσεις - σημαντικότερη των οποίων είναι η προσαρμογή του κεφαλαίου της φορολογίας - με στόχο την ολοκλήρωση της εναρμόνισης της κυπριακής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οσον αφορά τη νομισματική πολιτική, το επιτόκιο παρέμβασης της Κεντρικής Τράπεζας διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, λόγω του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας και των προσπαθειών για επίτευξη του κριτηρίου του Μάαστριχτ για τον πληθωρισμό.

    ΠΓΔΜ

    Οι προσπάθειες για εξεύρεση πολιτικής λύσης στην ΠΓΔΜ συνεχίζονται, με αργούς όμως ρυθμούς, παρά τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής ενότητας πριν από δύο μήνες περίπου και την αυξανόμενη διεθνή πίεση από την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Στο μεταξύ, αυξάνεται συνεχώς το οικονομικό κόστος από την παράταση των συγκρούσεων και το κλείσιμο των εμπορικών οδών, που υπολογίζεται σε 4,5% περίπου του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αναθεώρησε τους μακροοικονομικούς στόχους, ενώ προβλέπεται μειωμένος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ (2.5% έναντι αρχικού 6%) και αυξημένο έλλειμμα του προϋπολογισμού (6% περίπου έναντι αρχικού στόχου 1%).

    ΑΛΒΑΝΙΑ

    Στην Αλβανία, η επανεκλογή του κυβερνώντος κόμματος αποτελεί επιβεβαίωση των συστηματικών και επιτυχημένων προσπαθειών για ανάπτυξη και αναδιάρθρωση της οικονομίας. Η επιτυχής αυτή πορεία σε συνδυασμό με την μετριοπαθή στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τις εξελίξεις στα Βαλκάνια συνέβαλαν στην πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας και Σταθερότητας μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας.

    Ο. Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Στην Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας αξιόλογο θετικό βήμα ήταν η πρόσφατη επανένταξη της χώρας ως μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας ενώ το ΔΝΤ ενέκρινε τη χορήγηση δανείου ύψους 249 εκατ. δολαρίων. Παράλληλα, το Συνέδριο Δωρητών, στα τέλη Ιουνίου, απέφερε στη χώρα 1.28 δισ. δολάρια. Προσπάθειες γίνονται επίσης τόσο για τη διευθέτηση του μεγάλου εξωτερικού χρέους της χώρας, όσο και για την αναδιάρθρωση του εσωτερικού χρέους της, αλλά και την αναμόρφωση του τραπεζικού τομέα.

    Ε.Σ.

    [14] Η ΠΓΔΜ ΕΚΛΕΙΣΕ ΜΕΘΟΡΙΑΚΗ ΔΙΑΒΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 24 Ιουλίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Η ΠΓΔΜ έκλεισε την κύρια διάβαση στα σύνορά της με το Κοσσυφοπέδιο, από όπου πιστεύει ότι εισρέουν Αλβανοί αντάρτες στη χώρα και επιτίθενται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Αντρεα Αγκέλι.

    Ο κ. Αγκέλι δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ έκλεισε τη συνοριακή διάβαση Μπλάτσε (25 χιλιόμετρα βόρεια των Σκοπίων) στις 4 το απόγευμα τοπική ώρα, επιτρέποντας στους αξιωματούχους του ΟΗΕ και στους στρατιώτες του ΝΑΤΟ να περάσουν στο Κοσσυφοπέδιο αλλά όχι να επιστρέψουν ξανά στην ΠΓΔΜ.

    O.K.

    [15] ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΕΝΤΣΑ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (18:55 UTC+2)

    Η ΠΑΕ Αρης συμφώνησε με την ΠΑΕ Πανσερραϊκός για την απόκτηση του 19χρονου αμυντικού μέσου Τάσου Δέντσα. Η συμφωνία επιτεύχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος Τάκης Ανδριάς και ο πρόεδρος της Σερραϊκής ΠΑΕ, Σπύρος Κούτλας.

    Επίσης ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Κυριάκος Μαραβέλιας, αναφερόμενος στις προσπάθειες που κάνει προκειμένου να σχηματίσει το νέο διοικητικό συμβούλιο τόνισε: "Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα διοικητικό συμβούλιο με τη δυναμική που αρμόζει στον Αρη. Σ' αυτή την προσπάθεια έκανα και θα κάνω πολλές συζητήσεις. Μεταξύ των ατόμων, όμως, που διερεύνησα τις προθέσεις τους για τη συμμετοχή τους στο νέο διοικητικό συμβούλιο, δεν περιλαμβάνεται ο κύριος Σταμάτης Καραμανλής".

    Την Πέμπτη στις 20:30 έχει προγραμματιστεί να γίνει η πρώτη συνεδρίαση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Αρης.

    Αύριο στις 23:40 με ενδιάμεσο σταθμό το Μόναχο, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", είναι προγραμματισμένη η άφιξη του Ιρανίλντο. Τριάντα λεπτά αργότερα αναμένεται να αφιχθεί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" η πτήση τσάρτερ που θα μεταφέρει από τη Σλοβενία την αποστολή του Αρη.

    Ο Σωτήρης Τσάτσος, ποδοσφαιριστής που ανήκει στην ομάδα του Αρη, παραχωρήθηκε δανεικός στην ομάδα της Κασσάνδρας που αγωνίζεται στη Β΄ κατηγορία.

    [16] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΠΕΡΝΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση είχαν σήμερα ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο απερχόμενος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε ότι ο κ.Μπερνς είναι ένας πολύ καλός διπλωμάτης και ότι θα είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Αθήνα, ενώ τον αποκάλεσε φίλο του. Από την πλευρά του, ο κ.Μπερνς εξήρε τις ηγετικές ικανότητες του δημάρχου, τον οποίο ευχαρίστησε για τα θερμά και ιδιαίτερα φιλικά αισθήματά του προς τις ΗΠΑ, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο λεπτά ζητήματα, όπως η επίσκεψη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στην Αθήνα.

    Στο περιθώριο της συνάντησης, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού εξαιτίας των οποίων παραμένουν κλειστοί οι αρχαιολογικοί χώροι, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του, ενώ κάλεσε τους υπεύθυνους να αναλάβουν πολιτικές και διοικητικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του προβλήματος.

    [17] Ο ΜΠΟΥΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Πρίστινα, 24 Ιουλίου 2001 (18:39 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους ολοκλήρωσε την επίσκεψη του στο Κοσσυφοπέδιο, όπου συναντήθηκε με τους Αμερικανούς στρατιώτες που υπηρετούν στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη (KFOR). Ο κ. Μπους μετέβη με ελικόπτερο στη βάση Μπόντστιλ όπου σταθμεύουν περίπου 6.500 χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι του επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

    Ο κ. Μπους ευχαρίστησε τους στρατιώτες για τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τόνισε ότι επιθυμία της κυβέρνησής του είναι να έρθει γρήγορα η ημέρα που θα επιστρέψουν στην πατρίδα. Ομως, όπως είπε, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις ήρθαν μαζί και θα φύγουν μαζί από το Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία.

    [18] ΜΗΝΥΜΑ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (18:37 UTC+2)

    Μήνυμα για την 27η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας έστειλε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Στο μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ποιότητα της παγκόσμιας δημοκρατίας, στη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην αναγέννηση της Θεσσαλονίκης με επίκεντρο τον πολίτη και την ποιότητα ζωής.

    Το μήνυμα του δημάρχου έχει ως εξής: "Η Δημοκρατία στην πατρίδα μας, μετά την ολοκλήρωση του μεταπολιτευτικού κύκλου, έχει αδιμφισβήτητα στεριώσει. Οσο απαραίτητες είναι οι αναφορές στους πρωτεργάτες της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που σήμερα γιορτάζουμε, με κορυφαίο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άλλο τόσο και περισσότερο χρήσιμες είναι οι επισημάνσεις για το μέλλον της δημοκρατίας και κυρίως για την ανάδειξη των ποιοτικών της χαρακτηριστικών. Στην κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, το ζητούμενο της ποιότητας και της ανάπτυξης με επίκεντρο τον άνθρωπο και με σεβασμό στο περιβάλλον, σε σχέση με την άνευ όρων μηχανιστική ομογενοποίηση των λαών με επίκεντρο τα οικονομικά συμφέροντα, δημιουργεί μία νέα μοναδική ευκαιρία για μας τους Ελληνες να επιβεβαιώσουμε ότι η σχέση μας με το ένδοξο παρελθόν μας ούτε τυχαία είναι, ούτε παροδική.

    Ενα επιπλέον στοιχείο που μπορεί να ξεδιπλώσει την καινούργια δυναμική τόσο του πολιτεύματός μας όσο και της πατρίδας μας στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον, είναι οι τοπικές ελληνικές κοινωνίες. Η αποκέντρωση στην πράξη και η εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες είναι το μεγάλο στοίχημα της πολιτείας του σήμερα με το αύριο της πατρίδας μας. Η στήριξη του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ευκαιρία αλλά και ανάγκη που λόγω της φύσης του και της δυναμικής του, μπορεί να εγγυηθεί τα ποιοτικά και κυρίως τα χειροπιαστά χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας, να καλύψει το κενό στην αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα της πολιτικής, να δημιουργήσει καινούργιες προϋποθέσεις αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στις πόλεις και την ύπαιθρο, να προωθήσει την τοπική και περιφερειακή βιώσιμη ανάπτυξη, να φέρει τους πολίτες πιο κοντά στα οφέλη της νέας οικονομίας, αλλά και να τους προστατέψει από τις παρενέργειές της με πρώτη και πιο επικίνδυνη την ανεργία και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

    Στη Θεσσαλονίκη η δημοκρατία γίνεται καθημερινά χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία έργου ουσίας και αποτελέσματος. Χάρη στη συνεργασία του δήμου Θεσσαλονίκης με τους τοπικούς φορείς, χάρη στη δημιουργικότητα των πολιτών και στην αποφασιστικότητα όλων μας, προχωράμε ενωμένοι για να δημιουργήσουμε τη νέα εικόνα, να θεμελιώσουμε το νέο ρόλο, να κάνουμε πράξη μία νέα λογική ανάπτυξης, με τον πολίτη στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας γα την αναγέννηση της Θεσσαλονίκης".

    [19] "ΑΘΗΝΑ 2004": ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (18:35 UTC+2)

    Για την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας ενημέρωσε τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Φουκουόκα της Ιαπωνίας, αντιπροσωπεία της "Αθήνα 2004" αποτελούμενη από τον εντεταλμένο σύμβουλο Σπύρο Καπράλο τον διευθυντή αγώνων Γιάννη Γιαννουρή και τον διευθυντή αγωνιστικού τομέα υγρού στίβου Πέτρο Τσιάλλα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι εκπρόσωποι του Τύπου για τις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Κέντρου Κολύμβησης στο ΟΑΚΑ και σχολίασαν θετικά το σχεδιασμό του και το γεγονός ότι το Κέντρο βρίσκεται σε κοντινές αποστάσεις από τα κέντρα Τύπου (M.P.C. και I.B.C.), αλλά και τους άλλους χώρους διεξαγωγής των αθλημάτων.

    Ο κ. Καπράλος κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε απάντησε σε πολλές ερωτήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες εστιάστηκαν σε θέματα διαμονής, μετακίνησης, του προγράμματος των αγώνων και των test events.

    [20] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΕ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (18:32 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Ανοιχτό άφησε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης το ενδεχόμενο η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου να ασχοληθεί με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας περί παροχής από τις ελληνικές στις ιταλικές αρχές, πληροφοριών για Έλληνες πολίτες που επισκέφθηκαν την Γένοβα.

    Σχετικό αίτημα του είχε υποβάλει σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, που τον επισκέφθηκε σήμερα στο γραφείο του.

    Ωστόσο, ο κ. Κακλαμάνης συμπλήρωσε ότι επειδή λόγω της θερινής περιόδου η Ολομέλεια θα ασχοληθεί αργότερα με το θέμα, μπορεί να γίνει η συζήτηση στην Επιτροπή Προστασίας Απορρήτου Επικοινωνιών της Βουλής.

    Μάλιστα, όπως εξήγησε, την επιτροπή θα κληθεί να την ενημερώσει ο αρμόδιος υπουργός σχετικά με τις πληροφορίες που φέρουν την Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές να έχουν ανάμειξη σε ενέργειες των ιταλικών αρχών που προσέβαλαν ατομικά δικαιώματα. Ακόμα ο κ. Κακλαμάνης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να συγκροτηθεί ύστερα από διαβουλεύσεις με τα κόμματα, υποεπιτροπή στο πλαίσιο της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης που θα παρακολουθεί ότι έχει σχέση με την κατοχύρωση των ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών ώστε τα προσωπικά δεδομένα ή οποιαδήποτε άλλη αμφισβήτηση να επισημαίνεται εγκαίρως.

    Πάντως ο κ. Κακλαμάνης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη σε ότι αφορά την κυβέρνηση και τις αρχές, αλλά -όπως είπε- το κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχει όλα τα ενδεχόμενα και να διερευνά οτιδήποτε εμφανίζεται είτε ως φήμη είτε ως πληροφορία.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ από την πλευρά του μίλησε για "εκσυγχρονισμένο φακέλωμα" και για αθέατη παρατράπεζα πολιτικών πληροφοριών κατά πολιτών από διακρατικούς μηχανισμούς ενός διεθνούς συστήματος καταστολής.

    Σημειώνεται τέλος ότι 45 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ζητώντας να τους απαντήσουν αν αληθεύουν δημοσιεύματα εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία, ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας και ιδίως η ΕΥΠ, έδωσαν στις ιταλικές αρχές πληροφορίες για Έλληνες διαδηλωτές που θα μετέβαιναν στη Γένοβα.

    [21] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΚΟΜΑ 1000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (18:30 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Την πρόσληψη 1.000 επιπλέον αναπληρωτών εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής για το νέο διεκπαιδευτικό έτος, καθώς και την επαναπρόσληψη των 1.000 προσωρινών, που είχαν προσληφθεί τον προηγούμενο χρόνο, για την εφαρμογή του προγράμματος "Ολυμπιακή Εκπαίδευση", ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

    Η επεξεργασία του θα αρχίσει την ερχόμενη Πέμπτη, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τις προσλήψεις αυτές, που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων τριών διδακτικών ετών, ενισχύεται αλλά και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

    - Προβλέπεται η επαναπρόσληψη κατά τα διδακτικά έτη 2001 έως 2004 των 1000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών Φυσικής Αγωγής που είχαν προσληφθεί κατά το διδακτικό έτος 2000-2001 για την εφαρμογή του σχετικού προγράμματος, είτε μετά από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ είτε με την ειδική διαδικασία πρόσληψης αναπληρωτών στις Σ.Μ.Ε.Α. ή από την επετηρίδα.

    - Προβλέπεται η πρόσληψη 1000 ακόμα αναπληρωτών Φυσικής Αγωγής από το διδακτικό έτος 2001-2002 και καθορίζονται οι κατηγορίες υποψηφίων καθώς και ο τρόπός και διαδικασία πρόσληψης και επαναπρόσληψής τους κατά τα διδακτικά έτη 2002-2003 και 2003-2004.

    [22] ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ: ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΥΛΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (18:28 UTC+2)

    Μια σύγχρονη εμπορική πύλη στα Βαλκάνια πρόκειται να αποτελέσει το νέο διασυνοριακό κέντρο που ολοκληρώνεται δίπλα από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα, στο νομό Σερρών. Είναι ένα έργο που δημιουργεί νέους ορίζοντες στο εμπόριο, την ανάπτυξη και τις συναλλαγές, σε μια εποχή όπου οι συνοριακές γραμμές μετατρέπονται ολοένα και πιο γρήγορα σε γραμμές οικονομικής συνεργασίας.

    Σε απόσταση ελαχίστων μέτρων από τα σύνορα Ελλάδας - Βουλγαρίας, στο φυλάκιο του Προμαχώνα έχουν ανεγερθεί σε επιφάνεια που φθάνει τα 30.000 τ.μ., πέντε κτιριακά συγκροτήματα που στεγάζουν το εμπορικό και το διαμετακομιστικό κέντρο. Το εμπορικό περιλαμβάνει χώρους έκθεσης και αποθήκευσης προϊόντων διαφόρων εξαγωγικών επιχειρήσεων από όπου θα πωλούνται χονδρικά σε εμπόρους των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Το πρώτο στην Ελλάδα διαμετακομιστικό κέντρο καλύπτει τις ανάγκες εξυπηρέτησης μεταφορικών εταιριών ή φορτίων που προέρχονται από και προς χώρες της Βαλκανικής και της κεντρικής Ευρώπης.

    Σε όλα τα κράτη, τα διασυνοριακά κέντρα λειτουργούν ως οι κύριοι άξονες των εξαγωγών τους. Από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους η Ελλάδα θα αποκτήσει το δικό της άξονα με πρώτο το κέντρο που ίδρυσε η εταιρία "Προμαχών ΑΕ" που έχει κύριους μετόχους ιδιωτικές εταιρίες, με μικρή συμμετοχή του δημοσίου. Πιο αναλυτικά, συμμετέχουν οι εταιρίες Ναμάκο, Προοδευτική ΑΤΕ, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Κωνσταντινίδης, Νομαρχία Σερρών, ΟΠΕ, Επιμελητήρια και η κοινότητα Προμαχώνα. Το συνολικό κόστος του πρώτου μέρους του έργου ανέρχεται σε 3,8 δισ. δρχ., μια χρηματοδότηση για την οποία έχουν ενεργοποιηθεί δύο προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Πολλές ελληνικές εταιρίες παραγωγής ή προώθησης διαφόρων προϊόντων, από ηλεκτρονικές συσκευές έως τρόφιμα και είδη οικιακής χρήσης, έχουν ήδη υπογράψει συνεργασία για τη χρήση χώρων και υπηρεσιών του εμπορικού κέντρου.

    [23] ΛΥΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΝΑΖΗΤΑ Ο ΠΡ. ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουλίου 2001 (18:17 UTC+2)

    Το είχε δηλώσει πολλές φορές ο Κώστας Μεσάικος ότι δεν ενδιαφέρεται για την προεδρία του Ηρακλή, αλλά ούτε και για την αγορά του πακέτου των μετοχών. Παρά τις κρούσεις που δέχτηκε από τον μεγαλομέτοχο του Γηραιού κ. Εμφιετζόγλου δεν ενέδωσε. Κάποιοι μέχρι και σήμερα του τριβέλιζαν τα αυτιά ότι έχει άδικο... Σήμερα τα πράγματα τον δικαιώνουν, αφού οι συζητήσεις με τον Πρόδρομο Εμφιετζόγλου δεν οδήγησαν πουθενά.

    Ετσι ο πρόεδρος του Ηρακλή θα αναζητήσει αλλού κάποιον συνιδιοκτήτη. Όμως αυτό που προέχει στον Ηρακλή είναι να λυθούν βασικά ζητήματα. Πρώτο και καλύτερο αυτό της πρόσληψης προπονητή. Σε αυτόν τον τομέα ο κ. Εμφιετζόγλου θα προβεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας σε ανακοινώσεις οι οποίες θα αποκαλύπτουν παράλληλα τους στόχους της ομάδας για τη νέα σεζόν.

    Σε δεύτερη μοίρα μπαίνουν οι μεταγραφές. Το μπάτζετ του συλλόγου είναι προκαθορισμένο. Λίγο τα τηλεοπτικά, λίγο η μεταγραφή του Λάζαρου Παπαδόπουλου στον ΠΑΟ και λίγο τα διαφημιστικά μηνύματα στη φανέλα και στο γήπεδο ανεβάζουν τον πήχη κοντά στο ένα δις. Οσα δηλαδή και πέρυσι.... Στο χέρι του νέου προπονητή (κανείς δεν γνωρίζει αν θα παραμείνει και για τη νέα χρονιά ο Δημήτρης Καραμιχάλης) είναι αν θα προβεί σε μεταγραφές πρώτης γραμμής για να διεκδικήσει κάτι καλό ή θα παραμείνει στην μετριότητα εν όψει του νέου πρωταθλήματος.

    [24] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιουλίου 2001 (18:14 UTC+2)

    Επικριτικός εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

    "Πρόσφατα μια εφημερίδα τον αποκάλεσε "Γιάννο Αλλαζονίου". Είναι λυπηρό, ότι λίγα εικοσιτετράωρα μετά, έσπευσε να επιβεβαιώσει τον τίτλο του", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 24 July 2001 - 18:13:56 UTC