Browse through our Interesting Nodes for Financial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ G8
  • [02] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [03] Ο Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ 1974
  • [04] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ 2-0 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ
  • [05] ΤΟΝ ΤΣΕΧΟ ΒΛΙΤΣΕΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [06] ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ
  • [07] EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΒΥΣΣΕΙΑ 2001" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ
  • [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΒΡΟΥ
  • [09] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ
  • [10] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΑΚΡΙΔΕΣ ΣΤΗN HMAΘΙΑ
  • [11] ANOIΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 10η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
  • [12] ΕΞΑΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ
  • [13] Ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ
  • [14] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [15] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΠΕΡΔΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ
  • [16] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ
  • [18] ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ
  • [19] 4η Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ
  • [20] ΔΕ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Η ΑΡΟΝ
  • [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
  • [22] ΠΡΟΝΤΙ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ
  • [23] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

  • [01] ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΝΕΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΙ G8

    Γένοβα, 22 Ιουλίου 2001 (13:05 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της συνόδου της ομάδος G8, των επτά πλουσιοτέρων κρατών και της Ρωσίας. Οι ηγέτες των οχτώ κρατών εκφράζονται υπέρ μίας διευρυμένης συνεργασίας μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του ιδιωτικού τομέα και για την έναρξη ενός δημοσίου διαλόγου γύρω από τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες, τονίζεται σε προσχέδιο της τελικής διατύπωσης της συνόδου σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων, AFP.

    Οι ηγέτες εξέφρασαν τη θλίψη τους για τη δολοφονία ενός νεαρού ιταλού διαδηλωτή από καραμπινιέρο στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της συνόδου της G8, σημειώνοντας όμως πως «μία βίαιη μειοψηφία που δεν πρόκειται να τους εμποδίσει να συναντώνται στο μέλλον».

    [02] Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Τα πρακτικά της συνάντησης του ηγέτη των κατεχόμενων Ραούφ Ντενκτάς με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ στις 20 Νοεμβρίου του 1975, μετά από αίτημα της Αγκυρας αποκαλύπτει η εφημερίδα «Εθνος», επικαλούμενη απόρρητο έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η συνάντηση του Ντενκτάς, έγινε στον 7ο όροφο του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον και οι δυο άνδρες συμφώνησαν σε ένα διζωνικό σύστημα και σε μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση καθώς και σε αποκλεισμό της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Η συνομιλία των δυο ανδρών έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα και επισφράγισε την «συμφωνία κυριών» του Κίσινγκερ με τον Μπουλέντ Ετζεβίτ στις 21 Ιουλίου του 1974. Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας είχαν συμφωνήσει ότι με τα νέα δεδομένα της εισβολής πρέπει να επιδιωχθεί λύση διζωνικής διακοινοτικής ομοσπονδίας.

    Στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συζήτησης με τον Ντενκτάς, ο κ. Κίσινγκερ τον συμβουλεύει για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να σκέφτεται και να δρα για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Μακάριο.

    [03] Ο Π.ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΤΟ 1974

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2001 (13:54 UTC+2)

    Στο έργο του αείμνηστου προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή για την αποκατατάσταση της ομαλότητας στην χώρα αναφέρεται σε άρθρο του στην εφημερίδα "Μακεδονία" ο στενός συνεργάτης του και βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, πρέσβης Πέτρος Μολυβιάτης.

    "Σήμερα θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο ότι η πατρίδα μας είναι μία νησίδα δημοκρατίας, ασφαλείας και σχετικής ευημερίας στην περιοχή. Δεν είναι όμως καθόλου αυτονόητο, ούτε απλό, διότι πριν από 27 χρόνια, όταν επέστρεψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής η Ελλάδα ήταν στο χείλος του γκρεμού" γράφει ο κ. Μολυβιάτης και συνεχίσει "Σ' αυτή την χαώδη και επικίνδυνη για τη χώρα κατάσταση, γύρισε παράκλητος ο Κ.Καραμανλής. Ηταν ο μόνος στον οποίο είχαν εμπιστοσύνη και η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία. Ο μόνος τον οποίο θεωρούσαν όλοι ικανό να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Και από αυτό το χάος, μέσα σε λίγους μήνες. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε τα θεμέλια για μία καινούρια Ελλάδα."

    Ο κ.Μολυβιάτης επισημαίνει ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εξασφάλισε την ομαλή μετάβαση από την δικτατορία στην δημοκρατία, μετάβαση που χαρακτηρίστηκε διεθνώς ως πολιτικό θαύμα της Ελλάδας και η πολιτική του έχει σφραγίσει τη μοίρα της χώρας και άνοιξε το δρόμο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Ας μη ξεχνάμε ότι όταν χάραζε αυτή την πορεία όλοι ήταν αντίθετοι. Ολος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας ήταν εναντίον της Ευρώπης και η μισή Ευρώπη ήταν εναντίων της εντάξεως της Ελλάδας. Η πολιτική του Καραμανλή, επομένως, είναι όχι απλώς παρούσα, αλλά είναι εκείνη η οποία οδηγεί τον τόπο μας, και ευτυχώς" καταλήγει ο κ.Μολυβιάτης.

    [04] ΦΙΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΜΕ 2-0 ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ

    Τρία - Πέντε Πηγάδια, 22 Ιουλίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Με το δεξί ξεκίνησε τα φιλικά του παιχνίδια ο Ηρακλής. Κέρδισε το απόγευμα στα 3-5 Πηγάδια την Προοδευτική με 2-0, παρά το γεγονός ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν χρησιμοποίησε τους Κορμαρή, Μπαχράμη, Δρούγα, Στολτίδη και Νατσούρα. Το πρώτο φιλικό παιχνίδι παρακολούθησαν περίπου 500 φίλαθλοι του Ηρακλή. Τα τέρματα πέτυχαν ο Σουλτανίδης 28' και ο Χάγκαν στο 64'.

    Οι συνθέσεις των δύο ομάδων

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Χαλκιάς (30' Διλμπέρης, 60΄ Κελπέκης), Νεμπεγλέρας (46' Σαμαράς), Σιαντρόπουλος (46' Χατζί), Ξενίδης (46΄ Κυριαζής), Αλεξόπουλος (46΄ Μιλόγεβιτς), Μπεκιάρης (46΄ Καλαμπάκας), Γκοϊκοβιτς (46΄ Χάγκαν), Μούτσιος (46' Κουτσουρές), Σεμερτζίδης (46΄ Σαπουντζής), Σουλτανίδης (46΄ Νασιόπουλος), Μπενίσκος (46' Εντερσον).

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ : Κόης, Κουλοχέρης (46΄ Πουλόπουλος), Τσαγκαβέλης, Μόρας (46΄ Ανδράλας), Αλ Τζάχερ (46΄ Γιαννενάκης), Παντελίδης (46΄ Πάντιος), Χουζούρης, Ναστόπουλος (46΄ Αγγελόπουλος), Πάντος (46΄ Βαρτζώτης), Τάτσης (46΄ Παγιαζέντ), Αντωνόπουλος.

    [05] ΤΟΝ ΤΣΕΧΟ ΒΛΙΤΣΕΚ ΑΠΕΚΤΗΣΕ Ο ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Τον Τσέχο αμυντικό Πετρ Βλίτσεκ που αγωνιζόταν στη Σταντάρ Λιέγης απέκτησε σήμερα η ΠΑΕ Πανιώνιος. Το νέο απόκτημα της ομάδας της Νέας Σμύρνης δόθηκε δανεικός, όμως μέσα στο συμβόλαιο που υπέγραψε αναφέρεται και ένας όρος που δίνει το δικαίωμα στον Πανιώνιο να τον αποκτήσει οριστικά την επόμενη περίοδο.

    Ο Πετρ Βλίτσεκ έχει 18 συμμετοχές με τη φανέλα της εθνικής Τσεχίας. Στην καριέρα του αγωνίστηκε εκτός της Σταντάρ Λιέγης και στην Σλάβια Πράγας.

    [06] ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΚΟΥΡΔΟΣ ΜΑΧΗΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ

    Άγκυρα, 22 Ιουλίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Ένας Τούρκος στρατιώτης κι ένας Κούρδος μαχητής σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στην πόλη Αλατσακάγια.

    Η συμπλοκή άρχισε όταν οι δυνάμεις ασφαλείας σε μία επιθεώρηση ρουτίνας εντόπισαν μία ομάδα από περίπου 20 μαχητές του PKK και όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν οι Κούρδοι απάντησαν με πυροβολισμούς.

    Οι υπόλοιποι μαχητές κατάφεραν να διαφύγουν.

    Ν.Κ.

    [07] EΚΔΗΛΩΣΕΙΣ "ΒΥΣΣΕΙΑ 2001" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΡΑΘΕΟΔΩΡΗ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Ιουλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Στο μεγάλο Έλληνα μαθηματικό και Βυσσιώτη στην καταγωγή, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, είναι η σημερινή δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων «Βύσσεια 2001» που ξεκίνησαν εχθές στη Νέα Βύσσα και διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας.

    Ο κοσμήτωρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Θωμάς Βουγιουκλής, θα μιλήσει στις 9 το βράδυ, με θέμα «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, μια μαθηματικώς καθολική σκέψη» ενώ στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των συγγραφέων Δέσποινας Καραθεοδωρή- Ροδοπούλου και Δέσποινας Βλαχοστεργίου- Βασβατέκη με τίτλο «Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ο σοφός Έλλην του Μονάχου». Αμέσως μετά θα γίνει η απονομή τιμητικής διάκρισης στη Βυσσιώτισσα συγγραφέα Κατερίνα Τζιωρίδου και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα και η εμφάνιση χορωδιών. Οι σημερινές εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο

    [08] ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΕΧΟΥΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΡΑΪΑΝΟΥΠΟΛΗΣ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Ιουλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Μια σειρά σημαντικών έργων υποδομής έχουν δρομολογηθεί στο δήμο Τραϊανούπολης, στο πλαίσιο υλοποίησης της δεύτερης φάσης του Ειδικού Προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ήδη ολοκληρώνεται το έργο που αφορά τη σύνδεση των οικισμών με την έδρα του δήμου και που θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αποστάσεων και την ενίσχυση της ενδοδημοτικής επικοινωνίας. Σημαντική ενότητα έργων ενταγμένων στο πρόγραμμα, τα οποία έχουν ήδη δημοπρατηθεί, είναι η ανάδειξη των παρόχθιων περιοχών του χειμάρρου Λουτρού και η ανάπλαση της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής της Νίψας, με ήπιας μορφής παρεμβάσεις, εναρμονισμένες με το περιβάλλον. Στη Νίψα επίσης προβλέπεται η δημιουργία χώρων περιπάτου, κρασπέδων και πεζοδρόμων, στην περιοχή της παλιάς σιδηροδρομικής γραμμής.

    [09] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Ιουλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ο καθαρισμός των ακτών του Έβρου, από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση του νομού. Η επιλογή της περιόδου, από τα τέλη Ιουλίου έως τα μέσα Αυγούστου που θα διαρκέσει το έργο του καθαρισμού, έγινε από τη νομαρχία και με βάση την αυξημένη κίνηση των λουομένων που παρατηρείται το συγκεκριμένο διάστημα.

    [10] ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΑΚΡΙΔΕΣ ΣΤΗN HMAΘΙΑ

    Βέροια, 22 Ιουλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Επιδρομή από ακρίδες, άγνωστης προέλευσης, δέχτηκε το Σαββατοκύριακο ο νομός Ημαθίας.

    Στρώματα από ακρίδες κάλυψαν μεγάλες γεωργικές εκτάσεις, καλλιέργειες και δεντροφυτείες σε πολλές περιοχές του νομού.

    Επίσης, σύννεφα από ακρίδες «κατέλαβαν» το οδόστρωμα σε διάφορα σημεία του επαρχιακού δικτύου, κυρίως στο δρόμο Βέροιας-Σελίου.

    [11] ANOIΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ Η 10η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Αλεξανδρούπολη, 22 Ιουλίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Τα εγκαίνια της 10ης Εμπορικής Έκθεσης Αλεξανδρούπολης, τέλεσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Φωτιάδης. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι την Τετάρτη 25 Ιουλίου και διοργανώνεται από το Επιμελητήριο Έβρου ενώ συμμετέχουν εκατόν είκοσι εκθέτες που παρουσιάζουν τα προϊόντα τους σε διακόσια περίπτερα που έχουν αναπτυχθεί στο χώρο κάτω από τον Φάρο. Εκτός από τους μεμονωμένους εκθέτες και εταιρείες συμμετέχουν στην έκθεση και επιχειρηματικές αποστολές από την Κύπρο και τη Βουλγαρία ενώ θα την επισκεφτεί πολυμελής τουρκική αντιπροσωπεία, μετά από πρόσκληση του Επιμελητηρίου.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Έκθεση έχει δείξει και η Ρωσία εξαιτίας κυρίως των θετικών εξελίξεων που υπάρχουν στο θέμα της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης. Οι διοργανωτές αναμένουν περισσότερους από πενήντα χιλιάδες επισκέπτες και τη σύναψη σημαντικών εμπορικών συμφωνιών.

    [12] ΕΞΑΧΡΟΝΟΣ ΜΟΝΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΚΡΗ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΠΙ ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ

    Άγκυρα, 22 Ιουλίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Ένα εξάχρονο αγόρι στην Τουρκία έμεινε με τη νεκρή μητέρα του δύο μέρες κλεισμένο στο διαμέρισμά τους. Το αγόρι, σύμφωνα με την αστυνομία, δε συνειδητοποίησε αμέσως ότι η 43χρονη μητέρα του ήταν νεκρή, η οποία κατέληξε εξαιτίας υψηλής πίεσης.

    Μετά από δύο μέρες σιωπής το εξάχρονο αγόρι δεν άντεξε την ασιτία και βγήκε στο μπαλκόνι ζητώντας φαγητό από τους γείτονες, οπότε και έγινε γνωστό το συμβάν.

    Ο πατέρας του παιδιού έλειπε το διήμερο σε επαγγελματικό ταξίδι.

    Ν.Κ.

    [13] Ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΡΑΓΓΕΣ

    Γιάννενα, 22 Ιουλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" η οργάνωση που μάχεται για την προστασία της καφετί αρκούδας της Πίνδου, είναι διατεθειμένος να αποσύρει την νέα του προσφυγή στο Σ.τ.Ε. για το τμήμα Παναγιά - Γρεβενά της Εγνατίας Οδού, αν το έργο εκτελεστεί κατά τρόπο που να μην έχει επιπτώσεις στον βιότοπο της αρκούδας. Η παλιότερη πρόταση - συμφωνία μεταξύ οικολογικών οργανώσεων και Τ.Α. επιβεβαιώθηκε χθες σε συνάντηση εκπροσώπων του "ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ" με την νομάρχη και το Δήμαρχο Μετσόβου στο γραφείο του πρώτου.

    Θυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο επίμαχο τμήμα έχει προταθεί στα αρμόδια υπουργεία να χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 43 δις δρχ. περίπου ώστε να γίνουν οι σήραγγες και οι γέφυρες που απαιτούνται, αποφεύγοντας τον βιότοπο της αρκούδας, στο μήκος αυτό των 9 χλμ. Της Εγνατίας. Με την υπάρχουσα χάραξη και λύση δεν συμφωνεί ο "ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ" και αν επιμείνει στην προσφυγή του το έργο θα πάει πολύ πίσω.

    [14] ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 22 Ιουλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Αύριο ο Ολυμπιακός θα δώσει το πρώτο του φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας. Αντίπαλός του θα είναι η Αυστριακή Ρουμ (ομάδα τρίτης κατηγορίας). Στις 27 του μήνα θα αντιμετωπίσει στο πλαίσιο της προετοιμασίας του την Τουρκική Κοτσαέλι Σπορ και στις 31 θα αναμετρηθεί με την Ιταλική Λάτσιο.

    Στο μεταξύ, ανακοινώθηκαν από την ΠΑΕ οι αριθμοί στις φανέλες των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Αυτοί είναι: Αλβες 99, Αλεξανδρής 30, Αμανατίδης 5, Ανατολάκης 32, Αντζας 18, Βενετίδης 33, Γεωργίου 15, Γιαννακόπουλος 7, Γιάννου 34, Ελευθερόπουλος 31, Ζε Ελίας 13, Ζέτερμπεργκ 20, Καρεμπέ 8, Καστίγιο 16, Κόντης 23, Κωστούλας 19, Μαυρογενίδης 14, Μπερμούδες 4, Νινιάδης 21, Οφορίκουε 24, Πασσαλής 17, Πατσατζόγλου 2, Πουρσανίδης 6, Σηφάκης 44, Ζιοβάνι 10, Τζιωρτζιόπουλος 3, Τζόρτζεβιτς 11, Χούτος 9.

    [15] ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ Ο ΜΠΕΡΔΕΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΑΙΔΩΝ

    Λίβερπουλ, 22 Ιουλίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 91 κιλών κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα παίδων πυγμαχίας που διεξάγεται στο Λίβερπουλ ο Αριστοτέλης Μπερδές. Επιβλήθηκε στον ημιτελικό του Ρώσου Μιχαήλ Σεμένοφ, με διακοπή στον δεύτερο γύρο. Η επιτυχία του Ελληνα αθλητή παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία είχε καιρό η Ελλάδα να γευτεί κάποιο μετάλλιο.

    [16] ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 22 Ιουλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Τρία στελέχη ξένων τραπεζών, μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος της «Μέρρυλ Λιντς», αλλά και δύο εκπροσώπους του «Κόμματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών» της τουρκικής μειονότητας, περιλαμβάνει η νέα Βουλγαρική κυβέρνηση, που ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό και πρώην μονάρχη της χώρας Συμεών Σαξκομπουργκότα.

    Ειδικότερα η νέα κυβέρνηση αποτελείται από τους:

    - Πρωθυπουργός: Συμεών Σαξκομπουργκότα

    - Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών: Νικολάϊ Βασίλεφ, 31 ετών, τραπεζίτης στο Λονδίνο, οικονομικός σύμβουλος του Συμεών.

    - Β΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης: Κονσταντίν Πασκάλεφ, δήμαρχος από το 1995 της πόλης Μπλαγκόεβγραντ της νοτιοδυτικής Βουλγαρίας.

    - Γ΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων: Λύντια Σούλεβα, διευθύντρια τουριστικής εταιρίας στην πόλη Αλμπένα της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας.

    - Υπουργός Εξωτερικών: Σολομών Πασσί, πρόεδρος από το 1992 της μη κυβερνητικής «Ενωσης Φίλων του ΝΑΤΟ Βουλγαρίας».

    - Υπουργός Εθνικής Οικονομίας: Μίλεν Βέλτσεφ, 35 ετών, αντιπρόεδρος της «Μέρρυλ Λίντς» στο Λονδίνο.

    - Υπουργός Άμυνας: Νικολάϊ Σβινάροφ, νομικός, με ειδίκευση στο ποινικό δίκαιο.

    - Υπουργός Εσωτερικών: Γκιόργκι Πετκάνοφ, καθηγητής πανεπιστημίου.

    - Υπουργός Δικαιοσύνης: Αντον Στάνκοφ, πρόεδρος της «Επιτροπής Ποινικού Δικαίου της Βουλγαρίας»

    - Υπουργός Επικρατείας: Ντίμιταρ Κάλτσεφ

    - Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Πλάμεν Πετρόφ, στέλεχος σε τράπεζα των ΗΠΑ

    - Υπουργός Γεωργίας: Μεχμέτ Ντικμέ, στέλεχος του τουρκικού κόμματος, δήμαρχος της πόλης Αρντινο της περιοχής Κίρτζαλι στη νοτιοανατολική Βουλγαρία.

    - Υπουργός Παιδείας και Επιστημών: Βλαντιμίρ Ατανάσοφ

    - Υπουργός Υγείας: Μποϊτάρ Τίνκοφ, καρδιολόγος στο νοσοκομείο «Λόζινετ» της Σόφιας.

    - Υπουργός Περιβάλλοντος: Ντολορές Αρσένοβα, δικηγόρος

    - Υπουργός Πολιτισμού: Μποϊντάρ Αμπράτσεφ, Αντιπρύτανης της Σχολής Καλών τεχνών της Σόφιας.

    - Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου: Ντεϊτετ Μολλόφ, αντιδήμαρχος στην πόλη Μουρτάκ.

    «Είμαστε ένα νέο κόμμα και αυτός είναι ο λόγος που έδωσα προτεραιότητα στους τεχνοκράτες. Πάντα εκτιμούσα τον επαγγελματισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Συμεών Σαξκομπουργκότα.

    «Θα αγωνιστώ ώστε μέσα στην τετραετία που θα είμαι εγώ υπουργός Άμυνας να ενταχθεί η Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο νέος υπουργός Άμυνας, Νικολάι Σβινάροφ.

    [17] ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Με αφορμή την 27η επέτειο της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο Έλληνες και Κύπριοι των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με πολλούς φιλέλληνες στην Αμερική εκφράζουν δυσαρέσκεια για τη συνέχιση του Κυπριακού προβλήματος επί τόσα χρόνια και την ευχή να βρεθεί γρήγορα λύση.

    Συνοψίζοντας τις σχετικές εκδηλώσεις ο Γιώργος Μπίστης, από την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Αμερικής», αναφέρει πως συνεχίζεται η μετάδοση, από ομογενειακά μέσα ενημέρωσης, μηνύματος του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη, με το οποίο ο ηγέτης της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της 20ης Ιουλίου 1974, στις φοβερές συνέπειες που είχε και εξακολουθεί να έχει η Τουρκική εισβολή αλλά και στην ανάγκη η διεθνής κοινότητα να στείλει ένα μήνυμα που να παροτρύνει την Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιστρέψει στις εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Παράλληλα η έγκυρη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάημς», που εκδίδεται στην αμερικανική πρωτεύουσα αλλά κυκλοφορεί σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσιεύει σήμερα άρθρο που έγραψε η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αμερική, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στο οποίο και επισημαίνει ότι την στιγμή που ο περισσότερος κόσμος έχει αγκαλιάσει τις αρχές τις συμφιλίωσης και της συνεργασίας η επανένωση της Κύπρου εξακολουθεί να είναι όμηρος μιας διαιωνιζόμενης στασιμότητας, την οποία ενισχύει η παρουσία 35 χιλιάδων τούρκων στρατιωτών στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού.

    Η κυρία Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή παρατηρεί επίσης πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε αποδέχθηκαν την παράνομη κατοχή της Κύπρου κι έχουν επίσημα δηλώσει πως ευνοούν την επίτευξη συμπεφωνημένου διακανονισμού για την δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρια πρέσβης παροτρύνει στη συνέχεια του άρθρου της τις Ηνωμένες Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν τις καλές σχέσεις που έχουν με την Τουρκία, για να πείσουν την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της πως πρέπει να ενεργήσει αποφασιστικά για την επίλυση του Κυπριακού και να επιτρέψει να υλοποιηθούν τα οφέλη που υπόσχεται η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους κατοίκους του νησιού, για την ευρύτερη περιοχή και για την εξυπηρέτηση των καλώς νοουμένων αμερικανικών συμφερόντων.

    Εξ άλλου, με αφορμή την επέτειο, το γραφείο του Αμερικανού βουλευτή ΄Ελιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικού από τη Νέα Υόρκη, έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας που δείχνει τις επιπτώσεις που έχει στην Τουρκία η συνεχιζόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου από τουρκικά στρατεύματα. Η έκθεση αυτή συντάχθηκε από την Υπηρεσία Έρευνας του Αμερικανικού Κογκρέσου και μεταξύ άλλων απαριθμεί τα ψηφίσματα και τα άλλα νομοθετικά μέτρα πού έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά τα τελευταία 27 χρόνια, για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκειά τους για την Τουρκική κατοχή τμήματος της Κύπρου. Στις εκφράσεις αυτές επίσημης δυσαρέσκειας συμπεριλαμβάνεται και η θέσπιση από το Αμερικανικό Κογκρέσο 12 νόμων σε βάρος της Τουρκίας. Ο βουλευτής ΄Ενγκελ επισημαίνει ότι εάν τερματισθεί η τουρκική κατοχή στην Κύπρο θα βελτιωθούν οι σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης, η Ελληνοαμερικανική οργάνωση ΑΧΕΠΑ έστειλε επιστολές στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπούς, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφφι Αννάν και την Πρέσβη της Κύπρου στη Ουάσιγκτον κυρία Κοζάκου-Μαρκουλλή με αφορμή τη σημερινή επέτειο, επιβεβαιώνοντας ότι υποστηρίζει την ταχεία λύση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη δεδηλωμένη επιθυμία της διεθνούς κοινότητας.

    Την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη μεγάλη συναυλία διαμαρτυρίας για την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με τη συμμετοχή ομογενών καλλιτεχνών, επί κεφαλής των οποίων βρίσκονται ο Γρηγόρης Μανινάκης και η Τζούλι Ζιάβρα. Τη συναυλία διοργάνωσαν από κοινού η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα και η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης. Τέλος σε Ελληνο-ορθόδοξες εκκλησίες απ άκρου σε άκρο των Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνουν την Κυριακή δεήσεις για τα θύματα της εισβολής.

    [18] ΙΟΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΟΙΚΟΥ

    Ουάσιγκτον, 22 Ιουλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Εμπειρογνώμονες δηλώνουν ότι ένας νέος ιός στο διαδίκτυο φαίνεται πως προγραμματίζει χιλιάδες υπολογιστές απ' όλο το κόσμο να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου.

    Αμερικανοί ειδικοί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές αναφέρουν ότι απ' την στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, ο ιός αυτός, που χαρακτηρίζεται ύψιστης επικινδυνότητας έχει «μολύνει» τουλάχιστον 200 χιλιάδες υπολογιστές. Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν επίσης ότι απώτερος στόχος του ιού είναι να προγραμματίσει διάφορα κομπιούτερ να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του κόμβου του Λευκού Οίκου στο διαδίκτυο.

    Από τη πλευρά του ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι έχει λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφύγει μια τέτοια επίθεση, και ότι η ιστοσελίδα του συνεχίζει να βρίσκεται στη διάθεση του κοινού.

    [19] 4η Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Η εθνική ομάδα βόλεϊ παίδων αν και κέρδισε στον τελευταίο της αγώνα του βαλκανικού πρωταθλήματος, που διεξήχθη στην πόλη Μπασάου τη Ρουμανία με 3-0 (25-17, 25-13, 25-15), κατετάγη τελικά τέταρτη. Η εθνική ομάδα αγωνίστηκε με τους: Χριστοδούλου, Τσιλόπουλο, Παρασκευαϊδη, Πατσιαλή, Ριζόπουλο, Ωρολογά, Πελτέκη /λ, Αναστασίου, Νταντή, Κόκκινο.

    [20] ΔΕ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ Η ΑΡΟΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Ιουλίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Μια σημαντική αντίπαλος της Κατερίνας Θάνου δε θα πάρει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου που θα διεξαχθεί στο Εντμοντον του Καναδά στις αρχές Αυγούστου. Ο λόγος για τη Γαλλίδα Κριστίν Αρόν. Η αθλήτρια που είναι κάτοχος της καλύτερης επίδοσης των 100 μέτρων στην Ευρώπη με 10.73 και συνεχίζει την καριέρα της στις ΗΠΑ με προπονητή τον Τζόν Σμίθ, ο οποίος προπονεί κορυφαίους αθλητές (Μορίς Γκρίν, Ατο Μπόλτον, Τζόν Ντράμοντ) δε θα δώσει το παρών στον Καναδά, αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ίδια δε βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση.

    Υπενθυμίζεται ότι η Αρόν δε πραγματοποίησε καλή εμφάνιση στο Σίδνεϊ.

    [21] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ

    Ναύπλιο, 22 Ιουλίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Θα είναι λάθος να υιοθετήσουμε μια άποψη αντιπαράθεσης με όσους εκδηλώνουν προβληματισμούς και ανησυχίες, υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νομό Αργολίδας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στα γεγονότα στη Γένοβα.

    "Μπορεί να μην υιοθετεί, κατ' ανάγκη, κανείς τους τρόπους δράσης, αλλά είναι σαφές ότι για πάρα πολύ κόσμο υπάρχει βαθύτατη ανησυχία για τον κόσμο του αύριο. Υπάρχει ανασφάλεια. Θέλετε είναι η ανεργία; Θέλετε είναι η απειλή των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης; Η εμπειρία που την ζήσαμε πολύ πρόσφατα και στον τόπο μας; Θέλετε ότι αυτή η μετάβαση σ' έναν πιο ανταγωνιστικό κόσμο, μοιραία, δημιουργεί επιφυλακτικότητα σε πολλούς συνανθρώπους μας; Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να βάζουμε απέναντί μας τους ανθρώπους, που διαμαρτύρονται και ανησυχούν. Πρέπει να σταθούμε δίπλα τους. Να ακούσουμε τις αγωνίες και τους προβληματισμούς τους. Η Ευρώπη ή, αν θέλετε, και ο κόσμος δεν είναι μια υπόθεση ενός κλάδου, μιας κλειστής ελίτ, που ξέρει καλύτερα για όλους εμάς τους υπόλοιπους. Η Ευρώπη του αύριο πρέπει να είναι υπόθεση των πολλών, με κύριο χαρακτηριστικό την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τις πολλές ευκαιρίες για τους πολλούς", ανέφερε.

    Εξέφρασε δε τη θλίψη του για τον τρόπο αντίδρασης των κυβερνητικών δυνάμεων καταστολής μιας ευρωπαϊκής χώρας προς διαμαρτυρόμενους Ευρωπαίους πολίτες.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι το κόμμα του αποδίδει αξία στην τοπική αυτοδιοίκηση, προσθέτοντας ότι το υδροκεφαλικό μοντέλο διάρθρωσης του ελληνικού κράτους μπορεί, σε κάποια άλλη εποχή, να εξυπηρετούσε συγκεκριμένες εθνικές ανάγκες, αλλά εδώ και δεκαετίες είναι φανερό ότι έχει χρεοκοπήσει. "Xρειάζεται, μια τομή στο κλίμα καχυποψίας και σπάνια της εχθρότητας της Κυβέρνησης, της κεντρικής διοίκησης απέναντι στις δυνάμεις της αυτοδιοίκησης", σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Τα προβλήματα του πολίτη δεν είναι πράσινα, κόκκινα ή μπλε, τόνισε. "Δεν εννοώ ότι θα συμφωνήσουμε όλοι σε όλα. Θα ήταν λάθος σε μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία. Εκείνο στο οποίο επιμένω, όμως, είναι ότι η ποιότητα της Δημοκρατίας μας θα μου επιτρέψετε να πω και η αισθητική της Δημοκρατίας μας, εξαρτάται από το πόσο μπορούμε να συνεργαζόμαστε μαζί", συμπλήρωσε.

    [22] ΠΡΟΝΤΙ: ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ

    Γένοβα, 22 Ιουλίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Στη Γένοβα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, δεν έγινε καμία πρόοδος στο ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν αμετάπειστες στην αντίθεσή τους προς το πρωτόκολλο του Κιότο για τη μείωση των αερίων που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη μας. Στη Βόννη όμως, οι εκπρόσωποι 178 χωρων εξετάζουν συμβιβαστικό σχέδιο συμφωνίας που θα μπορούσε να σώσει το πρωτόκολλο του Κιότο.

    Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει παραχωρήσεις σε χώρες όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Αυστραλία και η Ρωσία, των οποίων η υποστήριξη για το πρωτόκολλο του Κιότο είναι κρίσιμης σημασίας μετά την άρνηση της Ουάσινγκτον να το επικυρώσει. Οι χώρες αυτές μπορούν αντί να μειώσουν τις εκπομπές επιβλαβών αερίων στο βαθμό που τους αναλογεί, να αναπτύξουν τα δάση και τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις τους για την απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα. Το σχεδιο αποθαρρύνει την κατασκευή νέων μονάδων πυρηνικής ενέργειας ενώ προβλέπει την παροχή οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να προσαρμοστούν στις αλλαγές του κλίματος.

    [23] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΠΟΥΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

    Γένοβα, 22 Ιουλίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Σύνδεση ανάμεσα στη δημιουργία αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος από τη Oυόσινγκτον και τις συνομιλίες για τον περιορισμού του πυρηνικού οπλοστασίου έκαναν οι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν κατ' ιδίαν στη Γένοβα, στο περιθώριο της συνόδου των "Οκτώ", το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση, ο Τζορτζ Μπους είπε επίσης ότι επιθυμεί τη σύναψη νέας συμφωνίας εις αντικατάσταση της συνθήκης για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους του 1972. Από την πλευρά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επεσήμανε ότι η Μόσχα και η Ουάσινγκτον έχουν συμφέρον να επιδιώκουν τον περιορισμό του αριθμού των επιθετικών όπλων.

    Η Ρωσία έχει επανειλημμένως ταχθεί κατά του σχεδίου για αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα υποστηρίζοντας ότι αυτή θα παραβίαζε τη συνθήκη του 1972.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 July 2001 - 18:13:50 UTC