Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΟΥΤΙΝ
  • [02] ENA ΤΡΙΣ. ΑΠΟ 12 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ 2002
  • [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  • [04] Η ΑΘΗΝΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ Β. ΙΤΑΛΙΑ
  • [06] KATΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [07] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΒΛΑΠΤΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [09] ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ
  • [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ
  • [11] ΑΠΕΡΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ Ν. ΡΩΣΙΑ
  • [13] ΥΠΟΠΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΝΑΣΤΑΖΕ-ΠΕΡΕΖ
  • [14] ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ
  • [16] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ 126 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ''
  • [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [18] TO ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ
  • [19] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΜΠΟΝΤΙΡΟΝΓΚΑ
  • [20] ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ
  • [21] AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [22] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ G8
  • [23] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ CONCORDE
  • [24] ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΣΕΜΗ ΚΑΙ ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ

  • [01] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 17 Ιουλίου 2001 (13:42 UTC+2)

    Η κατάσταση στα Βαλκάνια, η κοινή αμυντική πολιτική της Ευρώπης, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας και οι σχέσεις της Μόσχας με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στη Μόσχα.

    Στη συνάντηση, που διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ήταν ιδιαιτέρως θερμή και εποικοδομητική, διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια.

    Συγκεκριμένα, τονίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο status quo των χωρών της Βαλκανικής, αλλά ούτε και στα σύνορα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι δεν θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να επιδείξει αδιαφορία απέναντι στα εξτρεμιστικά εκείνα στοιχεία που προσπαθούν με τη βία να αλλάξουν την εικόνα των Βαλκανίων.

    Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Σημίτης, τα προβλήματα των Βαλκανίων και ειδικότερα αυτό της γειτονικής ΠΓΔΜ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν δίχως τη συμβολή και τη συνεργασία της Ρωσίας.

    Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι οι καλές σχέσεις Ελλάδας Ρωσίας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον. «Η Ευρώπη», τόνισε ο πρωθυπουργός, «βρίσκεται σε περίοδο αναδιαμόρφωσης, συζητά το μέλλον της και στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε καλά ότι εδώ και δύο αιώνες τουλάχιστον ανήκει και η Ρωσία».

    Η Ελλάδα πιστεύει, είπε ο πρωθυπουργός, ότι η Ευρώπη χρειάζεται αμυντική πολιτική και αυτονομία και αυτό συνεπάγεται καλές σχέσεις με τη Ρωσία, ενώ έκανε παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στον ιδιαίτερο ρόλο της Μόσχας στην πορεία της Ευρώπης.

    Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν την Ελλάδα και τη Ρωσία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη βελτίωση των σχέσεων των δυο χωρών σε όλους τους τομείς.

    Αναφέρθηκε επίσης στη ξεχωριστή θέση της Ελλάδας στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο και τόνισε παράλληλα την ετοιμότητα της χώρας του να υποστηρίξει το σχέδιο του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

    [02] ENA ΤΡΙΣ. ΑΠΟ 12 ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ 2002

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (14:33 UTC+2)

    Δώδεκα ιδιωτικοποιήσεις που θα αποφέρουν τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δραχμές θα πραγματοποιηθούν το 2002, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Νίκο Χριστοδουλάκη, και Μεταφορών, Χρήστο Βερελή.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Παπαντωνίου αναφερόμενος στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του επόμενου χρόνου τόνισε ότι προωθηθεί η μετοχοποίηση και η επιλογή στρατηγικών εταίρων στις εξής δώδεκα επιχειρήσεις δημοσίου ενδιαφέροντος: ΟΠΑΠ, ΑΤΕ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ (εταιρία Χρηματιστηρίου), ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, Ελληνικά Βιομηχανικά Ακίνητα, Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης και Αλυκές.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρουσίασε παράλληλα και τις τελευταίες εξελίξεις στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων του 2001, τα συνολικά έσοδα του οποίου θα υπερβούν, σύμφωνα με τον κ. Παπαντωνίου, το ποσό των τριών τρισεκατομμυρίων 700 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο αναλογεί στο περίπου 3% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση και είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που υλοποιήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) την τελευταία τριετία.

    Οι τελευταίες εξελίξεις στην υλοποίηση του προγράμματος αυτού περιλαμβάνουν, όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τις εξής 11 κινήσεις:

    -Η πρώτη αφορά στην ιδιωτικοποίηση του 10% του ΟΤΕ αντί του ποσού των 340 δισεκατομμυρίων δραχμών, που ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα και έχει ήδη ενεργοποιηθεί η διαδικασία αλλαγών στην εταιρική διακυβέρνηση του ΟΤΕ, που καθίσταται πλέον μια εταιρία με πλειοψηφία ιδιωτικού τομέα. Το Δημόσιο παραμένει μειοψηφικός μέτοχος στον ΟΤΕ με ποσοστό 34%.

    -Η δεύτερη αφορά στη χορήγηση τριών αδειών κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς αντί του ποσού των 165 δισεκατομμυρίων δραχμών, που ολοκληρώθηκε, ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται και η χορήγηση του υπολοίπου του φάσματος της δεύτερης γενιάς.

    -Η τρίτη αφορά στην έκδοση τουριστικών προμετόχων, η οποία υπερκαλύφθηκε για το ποσό των 240 δισεκατομμυρίων δραχμών.

    - Η τέταρτη κίνηση είναι η μετοχοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) την επόμενη εβδομάδα και η παράλληλη μετοχοποίηση της Εταιρίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης εντός του τρέχοντος μήνα.

    - Η πέμπτη κίνηση είναι η επικείμενη μετοχοποίηση της ΕΤΒΑ για την οποία έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον δύο όμιλοι.

    -Η έκτη αφορά στην ιδιωτικοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Έχουν ήδη υποβληθεί τρεις προτάσεις, η αξιολόγηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει.

    -Η έβδομή αφορά στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου υπεγράφη η διυπουργική απόφαση για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τον προτιμητέο ανάδοχο.

    -Η όγδοη κίνηση είναι η μετοχοποίηση της ΔΕΗ που έχει ήδη ξεκινήσει μέσω της παρουσίασης της εταιρίας στους επενδυτές.

    - Η ένατη αφορά στη διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) της τάξεως του 15%-30% σε στρατηγικό εταίρο.

    -Η δέκατη κίνηση αφορά στην ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθα και

    -Η ενδέκατη είναι οι Μαρίνες Αττικής, όπου ιδιωτικοποιείται η διαχείριση.

    [03] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΚΑΤΑ ΧΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (15:14 UTC+2)

    Ποινική δίωξη για υποβολη ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος άσκησε η Εισαγγελία κατά του εκδότη Χρήστου Λαμπράκη σχετικά με την υπεύθυνη δήλωση που είχε υποβάλει πριν από ένα χρόνο στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με την οποία δεν αναλαμβάνει δημόσια έργα.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΡ, Βασίλης Λαμπρίδης είχε στείλει τη δήλωση στην Εισαγγελία όπου διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση απο τον Εισαγγελέα Γιώργο Γεράκη. Έπειτα από την έρευνα προέκυψε ότι ότι η ταξιδιωτική και τουριστική εταιρία ΤΡΑΒΕΛ ΠΛΑΝ που ανήκει στον κ. Λαμπράκη αναλαμβάνει να κλείνει πακέτα εισητηρίων σε δημόσιους οργανισμούς και φορείς. Η υπόθεση έχει ανατεθεί για κύρια ανάκριση στην 9η τακτική ανακρίτρια.

    [04] Η ΑΘΗΝΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (16:34 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Την ευχή να ολοκληρωθεί ο πολιτικός διάλογος μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, προκειμένου να οδηγηθούν σε πλήρη αφοπλισμό οι ομάδες των εξτρεμιστών που δρουν έως τώρα στην περιοχή και να επανέλθει η πολιτική σταθερότητα και ηρεμία στο κράτος.

    Ο υπουργός Τύπου ερωτηθείς για την ρωσική πρόταση για διεθνή διάσκεψη με στόχο την ειρήνευση στην περιοχή, υπενθύμισε ότι αντίστοιχη πρόταση υπήρξε και από την ελληνική πλευρά, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε επειδή άλλες χώρες είχαν διαφορετική προσέγγιση.

    Οσον αφορά την πρόταση από την πλευρά των αλβανικών δυνάμεων για αποστολή ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στην ΠΓΔΜ ο κ.Ρέππας ανέφερε ότι η παρουσία των δυνάμεων αυτών θα αποβλέπει στην παρακολούθηση της διαδικασίας του αφοπλισμού των εξτρεμιστικών δυνάμεων και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αναλάβει άλλη πρωτοβουλία, στέλνοντας δυνάμεις εκεί, οι οποίες θα εμπλακούν σε πολεμικές και στρατιωτικές επιχειρήσεις. "Η αποστολή των δυνάμεων αυτών θα γίνει εφόσον ζητηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις της FYROM" κατέληξε ο κ.Ρέππας.

    [05] ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗ Β. ΙΤΑΛΙΑ

    Ρώμη, 17 Ιουλίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην περιοχή Αλτο Αντίτζε, στα βόρεια της Ιταλίας.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Αnsa μετέδωσε ότι ο σεισμός έπληξε κυρίως ορεινή περιοχή στα βόρεια του Μπολτζάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία.

    [06] KATΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    «Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί την οικονομική αξίωση του σύγχρονου καπιταλισμού μέσα από την οποία το διεθνές κεφάλαιο και οι τοπικοί αντιπρόσωποί του με βάρβαρο τρόπο επιχειρούν την διανομή του παγκόσμιου πλούτου και εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρών και σε βάρος των λαών», δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή τις προγραμματιζόμενες διαδηλώσεις κατά της παγκοσμιοποίησης στη Γένοβα.

    Τόνισε, δε, ότι η κοινωνικά άδικη και ανάλγητη παγκοσμιοποίηση προκαλεί και στο μέλλον θα προκαλέσει, ακόμη περισσότερο, την αγανάκτηση, την αντίδραση και την αντίσταση ευρύτατων κοινωνικών ομάδων, έκφραση της οποίας είναι και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στη Γένοβα.

    Όπως ανέφερε ο κ. Τσοβόλας, το ΔΗΚΚΙ θα συμμετάσχει, με πολυάριθμη αντιπροσωπεία, σε όλες τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης, στη Γένοβα, κατά των νέων αποφάσεων της G8.

    [07] ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουλίου 2001 (21:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας Νταν Ματέι Αγκάθον δήλωσε ότι οι γερμανικές εταιρίες που ασχολούνται με τον τουρισμό TUI και Condor-Neckermann ενδιαφέρονται να αγοράσουν ξενοδοχειακές μονάδες σε θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα.

    Ο κ. Αγκάθον ανέφερε ότι η TUI θα προσπαθήσει να φέρει στη χώρα 10.000 τουρίστες και αν μείνουν ικανοποιημένοι θα διπλασιάσει τον αριθμό.

    Η ρουμανική κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση διαβατηρίων για τους πολίτες της ΕΕ που έρχονται στη χώρα, οι οποίοι θα δείχνουν στα σύνορα μόνο την ταυτότητα τους.

    [08] Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ: ΒΛΑΠΤΙΚΗ Η ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (20:59 UTC+2)

    Την άποψη ότι η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας είναι βλαπτική για τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ενωσης Πτυχιούχων Τεχνικών Αεροπλάνων Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    «Με τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις μεγάλων δημοσίων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) θα αυξηθεί η ανεργία και θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η πραγματική οικονομία. Χρειάζεται, κατά συνέπεια, η στήριξη της μικτής οικονομίας, ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη όλων των τομέων της οικονομίας, καθώς και μία επιθετική αναπτυξιακή πολιτική με απασχόληση και κοινωνική προστασία. Μόνον έτσι, η Ελλάδα θα γίνει οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή στην Ευρώπη και θα δώσει προοπτική και ελπίδα στους νέους ανθρώπους», υπογράμμισε.

    Τόνισε, δε, ότι η Ολυμπιακή πρέπει να μείνει εθνικός αερομεταφορέας, να εκσυγχρονιστεί, να αναπτυχθεί με επενδύσεις σύγχρονης τεχνολογίας και με αξιοποίηση όλου του προσωπικού της, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκείνη που θα δώσει προοπτική στην Ο.Α.

    Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι οι κυβέρνηση και οι διοικήσεις της Ολυμπιακής που διορίστηκαν από αυτή φέρουν μεγάλη ευθύνη για την αποτυχία των προγραμμάτων που εφαρμόστηκαν στην εταιρία.

    Τέλος, επισήμανε ότι το κόμμα του θα αντιδράσει και θα συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζομένων της Ολυμπιακής κατά της ιδιωτικοποίησης.

    [09] ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΡΙΤΡΙΑ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ ΠΟΥ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΗΚΕ ΜΕ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Στην ανακρίτρια θα οδηγηθεί αύριο το πρωί ο αστυφύλακας Αστρινός Λιρώνης, που οδηγούσε το περιπολικό που συγκρούστηκε με μοτοσικλέτα τα ξημερώματα του Σαββάτου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Στο τροχαίο έχασαν τη ζωή τους δύο νεαροί που επέβαιναν στη μοτοσικλέτα.

    Ο αστυφύλακας πήρε στις 12 το μεσημέρι εξιτήριο από το νοσοκομείο της Βούλας, όπου νοσηλεύονταν και μεταφέρθηκε στην τροχαία Γλυφάδας.

    Συγγενείς και φίλοι των θυμάτων πήγαν στο σημείο του δυστυχήματος και ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να δικαστεί ο αστυφύλακας ως απλός πολίτης. Επίσης, άφησαν λουλούδια και αποσπάσματα εφημερίδων για το τροχαίο στον φωτεινό σηματοδότη όπου καρφώθηκε η μοτοσικλέτα μετά τη σύγκρουση με το περιπολικό.

    [10] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΖΕΜ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

    Αγκυρα, 17 Ιουλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ θα επισκεφθεί την Πέμπτη την ΠΓΔΜ, όπου θα έχει συναντήσεις με την ηγεσία της χώρας και εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι με την επίσκεψη Τζεμ θέλει η Άγκυρα να δείξει το έντονο ενδιαφέρον της για τη διατήρηση της ηρεμίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

    Ο κ. Τζεμ θα συναντηθεί διαδοχικά με την υπουργό Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα, τον πρόεδρο Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι και με εκπροσώπους της τουρκικής κοινότητας στην ΠΓΔΜ.

    Αναμένεται να έχει συνομιλίες και με τον απεσταλμένο του ΝΑΤΟ στη περιοχή Πήτερ Φέιθ, τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ Τζέιμς Πάρντιου και τον Ευρωπαίο ομόλογό του Φρανσουά Λεοτάρ.

    [11] ΑΠΕΡΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουλίου 2001 (20:32 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Περίπου 140 Ρουμάνοι και Τούρκοι εργάτες της πόλης Ρίσον Λέτσιον στο Ανατολικό Ισραήλ κατέβηκαν σε απεργία, καθώς δεν έχουν πληρωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες από την εταιρεία Superactive, η οποία έχει μπλοκάρει τα διαβατήριά τους.

    Ο υπεύθυνος της ένωσης εργατών, Τζίχαντ Ακελ, δήλωσε ότι η εταιρεία μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους όπως τους φυλακισμένους και δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Ισραήλ χωρίς τα διαβατήριά τους ούτε να απευθυνθούν σε άλλο εργοδότη.

    Η απεργία πραγματοποιείται την στιγμή που ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε βρίσκεται στο Ισραήλ. Ο κ. Ναστάζε συζήτησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Αριέλ Σαρόν το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνιών μεταξύ των δύο κρατών που θα εγγυάται την υγειονομική περίθαλψη των Ρουμάνων εργατών στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές μόνο 60.000 Ρουμάνοι εργάτες είναι νόμιμοι από το σύνολο των 100.000 που δουλεύουν στο Ισραήλ.

    [12] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ Ν. ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 17 Ιουλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ανάμεσά τους και ένα πεντάχρονο αγόρι από έκρηξη που σημειώθηκε έξω από πολυκατάστημα στην πόλη Σταυρουπόλ, στη Νότια Ρωσία.

    Η έκρηξη έγινε γύρω στις πέντε το απόγευμα τοπική ώρα. Εκτιμάται ότι η εκρηκτική ύλη που βρισκόταν μέσα σε πλαστικό περιτύλιγμα πετάχτηκε από διερχόμενο όχημα σε στάση λεωφορείου απένταντι από το πολυκατάστημα.

    [13] ΥΠΟΠΤΗ ΤΣΑΝΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΝΑΣΤΑΖΕ-ΠΕΡΕΖ

    Βουκουρέστι, 17 Ιουλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού της Ρουμανίας Αντριαν Ναστάζε με τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών Σιμόν Πέρεζ εντοπίστηκε μια ύποπτη τσάντα στην είσοδο του ξενοδοχείου Ίνμπαλ, στην Ιερουσαλήμ, όπου θα συναντιόντουσαν οι δύο άντρες.

    Η περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο εκκενώθηκε για λίγα λεπτά και ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας.

    Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας ανατίναξαν την τσάντα φοβούμενες μήπως τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν τοποθετήσει βόμβα.

    [14] ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: ΝΟΜΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΜΒΡΥΑ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Πλήρη νομικά δικαιώματα έχουν και τα έμβρυα, όπως αποφάνθηκε ο Αρειος Πάγος, ο οποίος έκρινε ότι σε περίπτωση που ο γονέας χαθεί σε δυστύχημα και το παιδί γεννηθεί ζωντανό, τότε δικαιούται αποζημίωση για ψυχική οδύνη, για το τραύμα που θα ζήσει όταν κάποτε αντιληφθεί την απώλεια των γονιών του.

    Ο Αρειος Πάγος επιδίκασε αποζημίωση 10 εκατομμυρίων δραχμών σε κοριτσάκι πέντε ετών, το οποίο ήταν έμβρυο όταν σκοτώθηκε ο πατέρας του διασχίζοντας την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Σκοπός της χρηματικής αποζημίωσης, σύμφωνα με το Ανώτατο Δικαστήριο, είναι να καταστεί δυνατή η ηθική παρηγοριά και η ψυχική ανακούφιση, όσο είναι δυνατό, του ανήλικου παιδιού που δοκιμάζει ψυχικό πόνο από την έλλειψη του πατέρα ή της μητέρας του.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Προσπάθεια συγκερασμού διαφορετικών απόψεων ιδιαίτερα όσον αφορά το μέγεθος και τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού προβλήματος έγινε στις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με τους εκπροσώπους της Γ.Σ.Ε.Ε., του Σ.Ε.Β. και την Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση για την Αριστερά.

    Στη σημερινή τρίτη συνάντηση της επιτροπής του υπουργείου με τους εμπειρογνώμονες της Γ.Σ.Ε.Ε. συζητήθηκαν μια σειρά από τεχνικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέγεθος και την χρονική κλιμάκωση του προβλήματος. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, υπήρξε ταύτιση απόψεων όσον αφορά την ύπαρξη προβλήματος στο ασφαλιστικό σύστημα. Σε αυτό συνηγορούν τόσο η μελέτη της Γ.Σ.Ε.Ε. όσο και η μελέτη της Government Actuaries, αν και έχουν διαφορετική κάλυψη των ασφαλισμένων, διαφορετικές πηγές στοιχείων, διαφοροποιημένη μεθοδολογία και διαφορετικές παραδοχές όσον αφορά μακροοικονομικές προβλέψεις, έκταση εισφοροδιαφυγής κλπ.

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση, καταβάλλει προσπάθεια να τοποθετηθούν και οι δύο μελέτες στην ίδια βάση ώστε να δημιουργηθεί ένας κοινός παρονομαστής ο οποίος μπορεί να φανεί χρήσιμος στον επερχόμενο διάλογο για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος.

    Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σ.Ε.Β συζητήθηκαν οι θέσεις του Συνδέσμου για το ασφαλιστικό και δόθηκαν κάποιες διευκρινήσεις από την επιτροπή του υπουργείου για τις μελέτες που αφορούν το πρόβλημα.

    Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης για την Αριστερά αναλύθηκε η πρόταση της Κίνησης για τη λύση του ασφαλιστικού προβλήματος και παρουσιάστηκαν κάποια ποσοτικά στοιχεία. Η επιτροπή έκανε συγκρίσεις με τα αποτελέσματα των μελετών για το ασφαλιστικό. Η επιτροπή εξετάζει την περίπτωση ποσοτικοποίησης της πρότασης της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης για την Αριστερά με το μοντέλο της Government Actuaries.

    Αναφορικά με τη μελέτη της Government Actuaries, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εργασίας διαπίστωσε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μετά την ολοκλήρωση της μελέτης (πχ. νέα δημογραφικά), καθώς και να επεξεργαστούν τα σενάρια με συμπληρωματικές παραδοχές.

    [16] ΠΟΛΥΩΡΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ 126 ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΟ ''ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ''

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Φοβερή ταλαιπωρία υπέστησαν 126 επιβάτες της πτήσης 914 της Ολυμπιακής Αεροπορίας από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, όταν λίγο πριν απογειωθεί το αεροσκάφος διαπιστώθηκε ότι έλειπαν τρεις επιβάτες, οι οποίοι είχαν έρθει από Βιέννη.

    Όταν μετά από 2ωρη αναζήτηση δεν βρέθηκαν οι τρεις επιβάτες, τότε για λόγους ασφαλείας, οι αρχές του αεροδρομίου έδωσαν εντολή να κατέβουν από το αεροπλάνο όλοι οι υπόλοιποι επιβάτες, ενώ κατέβηκαν και οι αποσκευές για να γίνει η αναγνώρισή τους. Μέχρι τις 8.30 μ.μ. συνεχίζονταν οι αναγνώριση των αποσκευών και φυσικά και η ταλαιπωρία των επιβατών. Όταν κάποιοι από τους επιβάτες ζήτησαν να μεταφερθούν στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου, δεν τους επιτράπηκε με το αιτιολογικό ότι δεν το επιτρέπει η Διεύθυνση του "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    [17] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Επέστρεψε στην Ελλάδα η εθνική ομάδα πόλο νεανίδων. Τα χαμόγελα ήταν ζωγραφισμένα στα πρόσωπα όλων των κοριτσιών και των γονέων τους που τις υποδέχθηκαν. Τα κορίτσια εξακολουθούν να ζουν το όνειρο της κατάκτησης του χρυσού μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    "Βλέπαμε κάθε ματς σαν τελικό", αποκαλύπτει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Πετράκης και συμπληρώνει: "Πηγαίναμε βήμα βήμα μέχρι να φθάσουμε τελικό. Θεωρώ ότι η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει όχι μόνο την υδατοσφαίριση, αλλά και όλα τα αθλήματα που σχετίζονται με τις μικρές ηλικίες".

    Οσο για την συνέχεια; "Οταν χαλαρώσουν και ξεκουραστούν να σκύψουν το κεφάλι και προσγειωμένες πάντα να στρωθούν στη δουλειά. Μόνο με σκληρή προσπάθεια μπορούν να καταφέρουν αυτά που αρχικά στοχεύουν", τόνισε.

    [18] TO ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΔΙΑΠΛΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΡΩΝΑΙΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2001 (19:45 UTC+2)

    Όλα είναι έτοιμα για τον κολυμβητικό διάπλου του Τορωναίου Κόλπου. Το ραντεβού των 29 αθλητών από τις 8 χώρες έχει δοθεί για το πρωί του Σαββάτου στο ξενοδοχείο Παλλήνη και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί στην παραλία της Νικήτης.

    "Ετοιμαστήκαμε για τον συγκεκριμένο αγώνα. Όλα ξεκίνησαν πριν από 31 χρόνια από μια παρέα Νικητιωτών που αποφάσισαν να κολυμπήσουν απέναντι", τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου νέων "Σίθων", Δημήτριος Δημητρίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και συνέχισε: "Το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι το οικονομικό. Κανείς δεν πληρώνεται από αυτό που θα κάνει. Ολα γίνονται μέσα στο "ευ αγωνίζεσθαι". Το μόνο που δίνουμε στους συμμετέχοντες είναι την κάλυψη της διατροφής και διαμονής για τις 2-3 μέρες πριν και μετά τον αγώνα. Παράλληλα όλοι όσοι τερματίσουν είναι και νικητές και στέφονται με ένα κλαδί ελιάς".

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του δημάρχου, Γιάννη Τζίτζιου. "Η Νικήτη είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν καλοί αγώνες, όπως γίνονται εδώ και 31 ολόκληρα χρόνια. Ο Δήμος Νικήτης στέκεται πάντα στο πλευρό του αθλητισμού και μέσα στους επόμενους μήνες, θα φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες".

    [19] ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΤΟΝ ΠΑΟ Ο ΜΠΟΝΤΙΡΟΝΓΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Για 4η συνεχόμενη χρονιά παραμένει ο Ντέγιαν Μποντίρογκα στον ΠΑΟ. Ο Σέρβος άσος ανανέωσε τη συνεργασία του με την ομάδα του ΠΑΟ υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 1+1 χρόνου. Το ποσό που θα δαπανήσει ο ΠΑΟ αγγίζει τα 1,8 εκατομμύρια δολάρια.

    "Είμαι πολύ χαρούμενος που παραμένω στην οικογένεια του Παναθηναϊκού. Για μένα αποτελεί μια ξεχωριστή οικογένεια", τόνισε ο Μποντίρογκα και συνέχισε: "Το γεγονός ότι παραμένω τα λέει όλα. Και μόνο ότι συνεχίζω για τέταρτο χρόνο, σημαίνει ότι το κλίμα είναι άριστο". Τέλος ο άσος του ΠΑΟ έκανε λόγο για τους φιλάθλους. "Εχουμε καλούς φιλάθλους και κάθε φορά δείχνουν το καλό τους πρόσωπο. Τόσα χρόνια με έχουν αγκαλιάσει και τους ευχαριστώ για αυτό".

    [20] ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Ελπίδα για τη διατήρηση του ελληνικού στοιχείου στην Παλαιστίνη αποτελεί ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Παλαιστίνης, που ίδρυσαν πριν από 1,5 χρόνο Ελληνίδες και Κύπριες που είναι παντρεμένες με ντόπιους.

    Όπως δήλωσε στο ΜΠΕ η πρόεδρός του Μαργαρίτα Καπετανέα -Αλχρουμπ πρωταρχικός σκοπός του Συνδέσμου είναι η ενίσχυση της ελληνικής συνείδησης στα παιδιά των Ελληνίδων. Στον Σύνδεσμο λειτουργούν τμήματα ελληνικής γλώσσας, χορού και θεάτρου, στα οποία συμμετέχουν και παιδιά Παλαιστινίων.

    Τόνισε, δε, ότι τα παιδιά νοιώθουν από μόνα τους την ανάγκη να ενταχθούν στο ελληνικό σύνολο και συμμετέχουν με χαρά στα τμήματα, παρά το φορτωμένο σχολικό πρόγραμμά τους.

    Η εξέγερση των Παλαιστινίων δεν άφησε ασυγκίνητο τον Σύνδεσμο, που από το δεύτερο μήνα του προσπαθεί να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση. Τα μέλη του οργάνωσαν πετυχημένες πορείες αλλοδαπών γυναικών στη Ραμάλα και σε άλλες πόλεις και επέδωσαν ψήφισμα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Επίσης, πραγματοποίησαν διαγωνισμό ζωγραφικής παιδιών από 8 έως 12 χρονών, με μεγάλη συμμετοχή. Μάλιστα, από τα 10 έργα που βραβεύτηκαν τα 4 τα ζωγράφισαν παιδιά Ελληνίδων. Σε συνεργασία με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, διοργάνωσαν διαγωνισμό μικρού διηγήματος και ποιήματος και υπάρχει σκέψη να εκδοθούν τα καλύτερα από αυτά που συμμετείχαν.

    Επίσης επισκέφθηκαν μάνες θυμάτων των μαχών, διευκόλυναν τους Ελληνες δημοσιογράφους και επισκέπτες και βοήθησαν με τα περιορισμένα οικονομικά τους μέσα, ελληνικές οικογένειες, ορφανατροφεία και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Όπως ανέφερε, η κ. Καπετανέα-Αλχρουμπ, ο Σύνδεσμος Ελληνίδων Παλαιστίνης, προσπαθεί να πετύχει την υιοθέτηση βομβαρδισμένων σχολείων από ελληνικούς φορείς και ήδη μια τεχνική σχολή στην Τουλκαρέμ υιοθετήθηκε από μία σχολή της Βιτανιδίου στην Αθήνα. Επίσης, η ΕΛΜΕ Ικαρίας απέστειλε οικονομική βοήθεια στο γυμνάσιο του Χάντερ. "Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο", συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι οι οικογένειες των Ελληνίδων δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τη συνύπαρξη δύο θρησκειών. "Στην οικογένεια γιορτάζουμε όλες τις γιορτές, τα παιδιά άνετα εκτελούν όποιο θρήσκευμα θέλουνε, ίσως εμείς από λόγους σκοπιμότητας στο σχολείο τα γράφουμε να μάθουν και το Κοράνι, για να μάθουν καλά την αραβική γλώσσα. Αφήνουμε τα παιδιά ελεύθερα να επιλέξουν", υπογράμμισε.

    Η ίδια έχει μια κόρη είναι 10,5 χρονών, που διδάσκεται και τις δύο θρησκείες και θα διαλέξει όποια θέλει όταν κλείσει τα 18 της χρόνια, ενώ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την εθνική της ταυτότητα. "Η κόρη μου λεει με καμάρι. Είμαι Παλαιστίνια και Ελληνίδα", σημείωσε η κ. Καπετανέα -Αλχρουμπ.

    Η ζωή των ελληνικών οικογενειών είναι αρκετά καλή όταν υπάρχει εκεχειρία, καθώς αρκετές από αυτές έχουν οικονομική άνεση και μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους μια καλή μόρφωση. Ωστόσο, η εικόνα αυτή αλλάζει σε περίοδο συγκρούσεων. Όπως επισήμανε η κ. Καπετανέα -Αλχρουμπ, Ελληνίδες έχουν χάσει συγγενείς και έχουν χτυπηθεί τα σπίτια τους, ενώ η μετακίνηση είναι δύσκολη και η κοινωνική ζωή μηδενική.

    Γ.Χ.

    [21] AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΥΒΕΡΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Αθήνα, 17 Ιουλίου 2001 (19:30 UTC+2)

    «Το πρόβλημα της οικονομίας είναι η πρωτοφανής ακυβερνησία στην οποία έχει περιέλθει η χώρα», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου.

    «Οσο οι υπεύθυνοι εξακολουθούν και παριστάνουν τους ανεύθυνους, το πρόβλημα δε θα λυθεί», τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    [22] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ G8

    Ρώμη, 17 Ιουλίου 2001 (19:28 UTC+2)

    Οι ιταλικές αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις σε πολλά «κοινωνικά κέντρα» της χώρας, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων, εν όψει της συνόδου κορυφής της G8, από τις 20 μέχρι τις 22 Ιουλίου.

    Οι συλλήψεις έγιναν στη Γένοβα, το Μιλάνο, τη Φλωρεντία και τη Νάπολη σε εναλλακτικά πολιτιστικά και πολιτικά αριστερά κέντρα.

    Στη Γένοβα εντοπίστηκαν δύο ύποπτα πακέτα και μία τσάντα σε δύο διαφορετικά σημεία της πόλης. Τα πακέτα, που βρέθηκαν στη συνοικία Κορνιλιάνο και η τσάντα στο σταθμό Πρίντσιπε δεν περιείχαν τελικά εκρηκτικά.

    [23] ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΗ ΠΤΗΣΗ CONCORDE

    Λονδίνο, 17 Ιουλίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Ενα Concorde της British Airways απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου για την πρώτη δοκιμαστική πτήση, ένα χρόνο μετά τη συντριβή του υπερηχητικού της Air France στο Ρουασί κοντά στο Παρίσι, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 113 ανθρώπους, μετέδωσε το ΒΒC.

    Το Concorde θα πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το βόρειο Ατλαντικό και μέχρι την Ισλανδία, η οποία θα διαρκέσει τρεισήμισι ώρες και θα προσγειωθεί στη στρατιωτική βάση Μπράιζ Μόρτον, δυτικά του Λονδίνου, περίπου στις 20:00 ώρα Ελλάδος.

    [24] ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΛΙΤΣΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑΣΕΜΗ ΚΑΙ ΛΟΥΤΣΙΑΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουλίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Ο Γιασεμάκης Γιασεμή βρίσκεται μόλις... μια ανάσα από τον ΠΑΟΚ και μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να υπογράψει και παράλληλα να ετοιμάσει τις αποσκευές του για να πετάξει για τη Φρανκφούρτη, προκειμένου να πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του.

    Ο επόμενος παίκτης που θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο είναι ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα που είχε εκ νέου συνομιλία με τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς ο οποίος του διεμήνυσε ότι πολύ σύντομα θα βρεθεί και αυτός στη Γερμανία.

    Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει έτοιμο το πρόγραμμα των φιλικών αγώνων που θα δώσει ο ΠΑΟΚ στη Γερμανία. Ο Δικέφαλος θα τεθεί αντιμέτωπος με 4 ομάδες Γ' κατηγορίας. Το πρώτο φιλικό θα γίνει την Παρασκευή με τη Χόνεμπαχ, ενώ στη συνέχεια θα αντιμετωπίσει την Αϊντραχτ Βαουνατάλ, την Μούλμπαχ και το τελευταίο φιλικό παιχνίδι θα το δώσει στις 31 Ιουλίου με την Πίτερσμπεργκ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 17 July 2001 - 18:13:50 UTC