Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΡΟΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [02] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 3% ΤΟ 2002, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ
  • [03] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
  • [04] ΝΙΩΤΗΣ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ
  • [05] Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΕ
  • [06] ΜΟΥΣΑΡΑΦ: ΤΟ ΚΑΣΜΙΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [07] AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ
  • [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ
  • [10] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ
  • [11] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΜΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
  • [12] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [13] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ -
  • [14] ΣΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
  • [15] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΠΟΡ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
  • [16] ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΑΧΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ
  • [17] ΚΟΥΚΙΑΔΗΣ: Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ
  • [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
  • [19] ΖΗΤΑΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
  • [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
  • [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ
  • [22] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ
  • [23] ΝEA ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ
  • [24] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

  • [01] ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΡΟΓΚ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Μόσχα, 16 Ιουλίου 2001 (13:12 UTC+2)

    Με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Ζακ Ρογκ, συναντήθηκε, σήμερα, στη Μόσχα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αύριο θα έχει συνομιλίες με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν.

    Ο κ. Σημίτης συνεχάρη τον νέο πρόεδρο της ΔΟΕ για την εκλογή του και όπως δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης, συμφωνήθηκε ότι ο κ. Ρογκ θα επισκεφθεί την Αθήνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή του 59χρονου Βέλγου γιατρού στην προεδρία του διεθνούς ολυμπιακού κινήματος, «όχι μόνο γιατί πρόκειται για έναν φίλο της Ελλάδας, αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να καθοδηγήσει το ολυμπιακό κίνημα σε νέες κατευθύνσεις και να του δώσει νέα πνοή, ένας άνθρωπος με όραμα, με ικανότητα».

    [02] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 3% ΤΟ 2002, ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 (14:14 UTC+2)

    Ο διοικητής της Τράπεζα της Ελλάδος, Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε έπειτα από τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννο Παπαντωνίου,, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης χαμηλότερο από 4,5% και πληθωρισμό 3% στις αρχές του επόμενου χρόνου.

    Η συνάντηση αυτή του κ. Παπαντωνίου με τον κ. Παπαδήμο, εντάσσεται στο πλαίσιο της ανασύνταξης που επιχειρεί η κυβέρνηση και της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης για να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα!

    Tην εβδομάδα αυτή, με σειρά συσκέψεων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, θα επιδιώξει να αποσαφηνίσει την πολιτική του σε "μέτωπα - φωτιά": Tις ιδιωτικοποιήσεις που πρέπει να πάψουν να είναι απλά μετοχοποιήσεις και να συνοδευτούν με απελευθέρωση αγορών και ενίσχυση του ανταγωνισμού. Tην κατάρτιση των νέων προϋπολογισμών που πρέπει να ακολουθούν τις επιταγές του Προγράμματος Σταθερότητας και άρα προϋποθέτουν το μέγιστο δυνατό περιορισμό της σπατάλης στη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Tη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, που από ότι φαίνεται προϋποθέτει ουσιαστική φορολογική μεταρρύθμιση με περιορισμό της φορολογικής επιβάρυνσης σε κεφάλαιο και εργασία.

    Αύριο Tρίτη, σειρά έχει η σύσκεψη στο υπουργείο Eθνικής Oικονομίας μεταξύ του κ. Γ.Παπαντωνίου, του υπουργού Aνάπτυξης, κ. N. Xριστοδουλάκη, του υπουργού Mεταφορών και Tηλεπικοινωνιών, κ. Xρ. Bερελή και του γενικού γραμματέα του YΠEΘO, κ. Σπ. Tραυλού. H συμμετοχή του τελευταίου είναι ενδεικτική του αντικειμένου των συζητήσεων: H "νέα γενιά" ιδιωτικοποιήσεων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και πιθανόν να αποτελέσει το "κρυφό χαρτί" της κυβέρνησης για την αντιστροφή του κλίματος .

    H αρχή ήδη έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν ο κ. Xριστοδουλάκης ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πώληση της ΔEΠA και ενός νέου πακέτου (15% - 30%) των EΛΠΕ. Για τα τελευταία έχει αποφασισθεί να αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά, με την Eθνική Tράπεζα και τη UBS Warburg να λειτουργούν ως σύμβουλοι. Στη σύσκεψη της Tρίτης θα προσδιοριστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια τα τι μέλλει γενέσθαι και με την Oλυμπιακή, ενώ πιθανότατα θα συζητηθούν οι επόμενες κινήσεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔEH, η οποία φαίνεται ότι καθυστερεί λόγω της κακής συγκυρίας στο ΧΑΑ. Είναι πρόσφατη η εμπειρία της Motor Oil που κατάφερε να συγκεντρώσει μέσω δημοσίων εγγραφών μόλις το ένα τρίτο από τα κεφάλαια που ζητούσε.

    O προϋπολογισμός του 2002 αλλά και ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός των δαπανών σε κάθε υπουργείο θα αποτελέσει το αντικείμενο της σύσκεψης της Tετάρτης, υπό τον κ. Παπαντωνίου και με τη συμμετοχή των υφυπουργών Oικονομικών, κ.κ. Γ. Δρυ και Aπ. Φωτιάδη. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, ο προϋπολογισμός του 2002 θα πρέπει να παρουσιάζει πλεόνασμα 1,5%, δηλαδή περίπου 700 δισ. δρχ. O νέος προϋπολογισμός θα είναι ο πρώτος που θα καταρτιστεί με τη νέα μέθοδο της υποβολής του στην Eπιτροπή Oικονομικών Yποθέσεων της Bουλής.

    [03] ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΑΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ, ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

    Μόσχα, 16 Ιουλίου 2001 (07:33 UTC+2)

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης θα έχει αύριο συνάντηση στο Κρεμλίνο, με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πουτιν, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του διμερούς πλαισίου σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια, αλλά και η ανάπτυξη και επιχειρησιακή εξέλιξη από την Ουάσιγκτον του νέου συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας (NMD). Στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του συστήματος αντιδρούν η Ρωσία, η Κίνα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Στο μεταξύ, στη Μόσχα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για τη σημερινή εκλογή του νέου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

    [04] ΝΙΩΤΗΣ:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

    Κατερίνη, 16 Ιουλίου 2001 (14:16 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι τώρα, με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, δικαιώνεται η ελληνική πλευρά, που καλούσε τους Σκοπιανούς εξτρεμιστές και υπερεθνικιστές, να πάψουν να καπηλεύονται το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας, διατύπωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, απευθύνοντας εγκάρδιο χαιρετισμό στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων και το 55ο Συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής.

    "Η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στις αστείρευτες δυνάμεις σας και αυτό είναι το

    μήνυμα που στέλνουν τα φετινά συνέδρια των Παμμακεδόνων, επεσήμανε ο κ.

    Νιώτης. Οι μέρες είναι πάρα πολύ δύσκολες για τα βόρεια σύνορα μας και ξέρω

    ότι η ψυχή σας είναι κοντά μας εδώ στη Βαλκανική. Αυτή που καπηλεύτηκαν το

    ιστορικό όνομα της Μακεδονίας είναι εκείνοι που διέρχονται σήμερα τεράστιες

    δυσκολίες, που διακυβεύουν ακόμα και την ύπαρξη και την οντότητα αυτού του

    κρατιδίου. Τώρα δικαιώνονται όσοι εξ Ελλάδος μετά φρονήσεως τους συμβουλεύανε

    να παραιτηθούν από αυτές τις αθέμιτες διεκδικήσεις. Βλέπουμε τις εξελίξεις να

    ξεπερνούν ακόμα και τους ποιο εφιαλτικούς φόβους".

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών διαβεβαίωσε τους απόδημους Μακεδόνες ότι η Ελλάς είναι μια ισχυρή Ευρωπαϊκή δύναμη τονίζοντας ο ελληνικός λαός ,η κυβέρνηση και το σύνολο των ελληνικών κομμάτων έχουν τη δύναμη να περιφρουρήσουνε την εδαφική μας ακεραιότητα και να προασπίσουν την ανεξαρτησία μας και τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών, που μας κατέταξαν ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    "Καλούμε και από αυτό το βήμα την Ευρώπη επιτέλους να επιταχύνει την παρέμβασή της για την κατοχύρωση της ειρήνης, της σταθερότητας και τις ασφάλειας όχι μόνο στην περιοχή των Σκοπίων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων με τον απόλυτο σεβασμό των υφισταμένων συνόρων χωρίς καμία παρέκκλιση. Αυτό ασφαλώς ισχύει και για τα Σκόπια και για το Κοσσυφοπέδιο και όπου αλλού", κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Τέλος ο κ. Νιώτης ευχαρίστησε τις Παμμακεδονικές Ενώσεις για την αποτελεσματική συμβολή τους στον εμπλουτισμό και τη συμμετοχή των νέων αποδήμων Μακεδόνων στα προγράμματα φιλοξενίας, στα οποία φέτος για πρώτη φορά λαμβάνουν μέρους 5.000 ελληνόπουλα από όλα τα μέρη της γης.

    [05] Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Ο Θανάσης Κανελλόπουλος είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΠΑΕ. Ο εκπρόσωπος του Απόλλωνα Αθηνών θα αντικαταστήσει τον Βίκτωρα Μητρόπουλο. Α' Αντιπρόεδρος εξελέγη ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Σωκράτης Κόκκαλης και Β' Αντιπρόεδρος ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο τελευταίος αν και θεωρείτο επικρατέστερος για την προεδρία, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα για τη συγκεκριμένη θέση. Νέος ταμίας εξελέγη ο πρόεδρος του Εθνικού Αστέρα, Νίκος Παπαδόπουλος.

    [06] ΜΟΥΣΑΡΑΦ: ΤΟ ΚΑΣΜΙΡ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΝ ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ισλαμαμπάντ, 16 Ιουλίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του Πακιστάν στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, ζήτησε από την Ινδία να συνειδητοποιήσει ότι το Κασμίρ είναι το κύριο πρόβλημα για την κρίση μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία 50 χρόνια, μετέδωσε το ΒΒC.

    Ο πρόεδρος Μουσαράφ συμπλήρωσε ότι ο ίδιος προσωπικά θα εξετάσει το θέμα των αιχμαλώτων πολέμου, καθώς όπως ισχυρίζεται η Ινδία, το Πακιστάν κρατά 54 Ινδούς ως αιχμαλώτους πολέμου.

    Ο Πακιστανός πρόεδρος δήλωσε ότι θα προκηρύξει εκλογές το 2002. Ο Μουσαράφ ήταν αρχηγός του στρατού και ανέτρεψε τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Ναβάζ Σαρίφ τον Οκτώβριο του 1999, ενώ ανακήρυξε τον εαυτό του πρόεδρο τον περασμένο μήνα.

    [07] AΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΑ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 (20:29 UTC+2)

    «Για την κατάρρευση του ΧΑΑ τις τελευταίες εβδομάδες αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός. Δεν δείχνει να μπορεί ούτε να συντονίσει την κυβέρνησή του, ούτε να την αλλάξει, ούτε και να την αφυπνίσει. Έτσι η χώρα πορεύεται χωρίς πρόγραμμα και χωρίς προοπτική. Το ΧΑΑ απλώς αντανακλά την ακυβερνησία της χώρας. Το πρόβλημά του δεν είναι απλώς πολιτικό, είναι κυβερνητικό», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Περαιτέρω, χαρακτήρισε δυστύχημα για τη χώρα το γεγονός ότι στη σημερινή κυβέρνηση δεν έχει απομείνει ίχνος αξιοπιστίας, χωρίς την οποία καμιά οικονομική πολιτική δεν μπορεί να αποδώσει.

    Πριν λίγες εβδομάδες ίσως αρκούσε η απομάκρυνση του κ. Παπαντωνίου. Σήμερα αυτό δεν αρκεί από μόνο του, κατέληξε.

    [08] ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ένας νεκρός και πέντε βαριά τραυματισμένοι είναι ο τραγικός απολογισμός τροχαίου δυστυχήματος, που σημειώθηκε στο 15ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Ξάνθης-Μαγγάνων, όταν δύο Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά.

    Νεκρός ανασύρθηκε ο 50χρονος Πέτρος Συμεωνίδης -κάτοικος στη ζωή Νέας Μπάφρας Σερρών- επιβάτης στο αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Γιώργος Μεντετζίδης, 37 χρόνων, από το Μαγικό Ξάνθης. Στη σφοδρή σύγκρουση τραυματίστηκαν οι τρεις κόρες του θύματος, Σαββατούλα, Κωνσταντινιά και Αικατερίνη, ηλικίας 12, 21 και 17 χρόνων, αντίστοιχα, ο Μεντετζίδης, καθώς επίσης και ο οδηγός του δεύτερου αυτοκινήτου, Σταύρος Ορφανίδης, 23 ετών, κάτοικος Νέας Ζίχνης Σερρών.

    Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται από την τροχαία, ενώ και οι πέντε τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Ξάνθης.

    Γ.Χ.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΒΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Συνάντηση με τη διοικούσα επιτροπή του ΣΒΒΕ και τον πρόεδρό της Δημήτρη Συμεωνίδη, είχε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, στην οποία παρέστησαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Λυσαρίδης και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε σε δηλώσεις του ότι η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου.

    «Εργαζόμαστε μαζί με τους φορείς της πόλης και εν προκειμένω με τον ΣΒΒΕ πάνω σ' ένα σχέδιο που έχει τρεις ορίζοντες: το 2003 με την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Θεσσαλονίκη, το 2004 με τα Ολυμπιακά Εργα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το 2007-2008 με την Παγκόσμια Εκθεση ΕΧΡΟ εδώ στη Θεσσαλονίκη», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003, πρέπει να τονιστεί ακόμη περισσότερο λόγω της σημασίας που έχει για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Σε σχέση με το 2004, σημείωσε ότι έχουν ήδη εξαγγελθεί έργα 20 δισ. δρχ για αναπλάσεις και εξωραϊσμό της πόλης και έργα αθλητικών υποδομών 15 δισ. δρχ, σε ένα πακέτο για τη Θεσσαλονίκη συνολικού ύψους 160 δισ. δρχ, που ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Αναφορικά με την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ, σημείωσε ότι έχει ήδη ανατεθεί η μελέτη σκοπιμότητας, η πρώτη φάση της οποίας θα ολοκληρωθεί στις 3 - 4 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι θα έχει τη δυνατότητα να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Συμεωνίδη για το σημαντικό αυτό γεγονός.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα υποδομών και δράσεων που αφορούν τον ευρωπαϊκό και βαλκανικό χαρακτήρα της Θεσσαλονίκης και, όπως τόνισε ο κ. Πασχαλίδης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συναντηθούν και πάλι στα τέλη Αυγούστου.

    Ο κ. Συμεωνίδης χαρακτήρισε άψογη τη συνεργασία που έχει ο κ. Πασχαλίδης με τον ΣΒΒΕ στους 15 μήνες της θητείας του.

    [10] ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΠΘ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Ποινική δίωξη άσκησε ο Εισαγγελέας με αφορμή την εισβολή και την κατάληψη των γραφείων της Πρυτανείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, από ομάδα φοιτητών, στο πλαίσιο των πρόσφατων κινητοποιήσεων για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ.

    Η κατάληψη της Πρυτανείας πραγματοποιήθηκε πριν από ενάμισι περίπου μήνα και διήρκησε δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα να ανασταλεί κάθε δραστηριότητα. Ο προϊστάμενος στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και σήμερα, με την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη, κατά παντός υπευθύνου, για το αδίκημα της "παράνομης διείσδυσης και παραμονής σε χώρο νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, από κοινού".

    Με εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Υποδιεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας Θεσσαλονίκης προκειμένου να ληφθούν καταθέσεις, μέσα στις επόμενες μέρες, από εκπροσώπους των Πρυτανικών Αρχών και από μέλη των Φοιτητικών Συλλόγων στο Α.Π.Θ., ώστε να εντοπιστούν οι φοιτητές που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν την κατάληψη.

    Γ.Χ.

    [11] ΜΟΝΟ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΘΕΛΕΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΕΡΑΜΕΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Οι δύο ήττες που έχει κάνει η εθνική ομάδα των παίδων στη Ρίγα της Λετονίας έχουν προβληματίσει τον ομοσπονδιακό προπονητή, Νίκο Κεραμέα, ο οποίος ελπίζει σε καλύτερη εμφάνιση αύριο με αντίπαλο την Κροατία.

    Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε αναφερόμενος στο παιχνίδι αυτό: "Παίζουμε με την Κροατία αύριο με στόχο τη νίκη. Αν τα καταφέρουμε τότε θα βρεθούμε στην οκτάδα που ήταν αρχικός μας στόχος. Από κει και πέρα όλα παίζονται. Το πιθανότερο είναι να αντιμετωπίσουμε τη Γιουγκοσλαβία που είναι ένας δυνατός αντίπαλος. Ομως για την ώρα σκεφτόμαστε μόνο το παιχνίδι με τους Κροάτες, ελπίζοντας για το καλύτερο".

    Η εθνική ομάδα δεν έχει πρόβλημα τραυματισμών, αφού και ο Γιώργος Πρίντεζης έχει ξεπεράσει τις ενοχλήσεις που είχε στο πόδι.

    [12] ΜΙΚΡΟΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Μικροεπεισόδια προκλήθηκαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, όταν επιχείρησαν να εισέλθουν στο υπουργείο, αλλά απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς.

    Αντιπροσωπεία των εργαζομένων - που διεκδικούν οικονομικά και θεσμικά αιτήματα - συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος τους δήλωσε ότι υποστηρίζει τα αιτήματά τους και τους διαβεβαίωσε ότι θα μιλήσει με τα συναρμόδια υπουργεία για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημά τους.

    Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι εάν δεν βρεθεί λύση έως την επόμενη εβδομάδα, θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    [13] ΔΙΜΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ - ΝΑΖΑΡΜΠΑΓΙΕΦ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Καζακστάν καθώς και η ανταλλαγή απόψεων σε τρέχοντα θέματα της διεθνούς επικαιρότητας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι οι διμερείς σχέσεις δεν έχουν αναπτυχθεί στο επίπεδο που η ελληνική πλευρά θα επιθυμούσε, αν και όπως είπε, η επίσκεψη του προέδρου του Καζακστάν εγκαινιάζει νέα περίοδο στις σχέσεις.

    Ο κ.Ναζαρμπάγιεφ έκανε λόγο για ταυτότητα απόψεων ανάμεσα στις δύο χώρες στα διεθνή ζητήματα καθώς και στο ενδιαφέρον τους για ειρήνη και σταθερότητα. Για τη διμερή συνεργασία σχολίασε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες στους τομείς της ελαφριάς βιομηχανίας, του τουρισμού, καθώς και στον ενεργειακό τομέα. Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο μεταφοράς πετρελαίου από το Καζακστάν μέσω του Νοβοροσίσκ, που ξεκινά στις 6 Αυγούστου, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ενώ δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της χώρας του για τη μεταφορά πετρελαίου με ελληνικά δεξαμενόπλοια.

    Οι δύο πλευρές υπέγραψαν διακρατική συμφωνία για οικονομική και τεχνολογική συνεργασία, ενώ παρόντες στη συνάντηση των αντιπροσωπειών των δύο χωρών ήταν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης και Εθνικής Οικονομίας Ιωάννης Ζαφειρόπουλος.

    [14] ΣΕ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ

    Αθήνα, 16 Ιουλίου 2001 (19:12 UTC+2)

    Σε μεσολαβητή θα ανατεθεί ο διάλογος μεταξύ των γιατρών του ΙΚΑ και της διοίκησης του Ιδρύματος, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των γιατρών με τη διοίκηση.

    Αύριο το πρωί, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας του υπουργείου Εργασίας θα ορίσει με κλήρωση τον μεσολαβητή, ο οποίος θα εξετάσει το δίκαιο των αιτημάτων των γιατρών. Οι σημαντικές εξελίξεις αναμένονται την Παρασκευή, όταν θα συναντηθούν εκπρόσωποι των υπουργείων Εργασίας και Υγείας με τους εκπροσώπους των γιατρών.

    Στο σύλλογο Αθηνών-Πειραιώς και την Ομοσπονδία των γιατρών του Ιδρύματος παρατηρείται διάσταση απόψεων.

    [15] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΣΕ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΠΟΡ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ Η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:42 UTC+2)

    Η κυριακάτικη συνέντευξη εξελίσσεται σε εσωκομματικό σπορ, αντίστοιχο του χειμερινού ή του θερινού τουρισμού, σημείωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεντεύξεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου, όπου γίνεται λόγος για οριακότητα του Συνεδρίου του Οκτωβρίου.

    «Από εκεί και πέρα ας μη δραματοποιούμε τα πράγματα. Το ΠΑΣΟΚ, που κέρδισε τις εκλογές τον Απρίλιο του 2000, αποφάσισε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να επισπεύσει το Συνέδριο του για τον Οκτώβριο του 2001. Θα συζητηθούν όλα αυτά τα οποία μπαίνουν σε μία ατζέντα ενός Συνεδρίου», δήλωσε στο περιθώριο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.

    Τόνισε, δε, ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι δογματικά και θα συζητήσουν πως μπορούν να βελτιώσουν την κυβερνητική δουλειά στους τομείς που χρειάζεται.

    «Η ψυχραιμία, η σοβαρότητα στη δουλειά μας και , κυρίως οι καθαροί στόχοι που είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή, είναι καλή συνταγή να περάσουμε σωστά στο Συνέδριο, να δώσουμε προωθητική δύναμη στο κόμμα μας, μια νέα έμπνευση, μια νέα ορμή και να κόψουμε πρώτοι, όπως συνηθίζουμε τελευταία, το νήμα και στις εκλογές του 2004», κατέληξε.

    [16] ΣΒΗΝΕΙ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΑΧΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:40 UTC+2)

    Το φλερτ μεταξύ του Νίκου Μαχλά και του ΠΑΟΚ καλά κρατεί... Ωστόσο είναι απίθανο να καταλήξει σε γάμο, αφού ο Ελληνας ποδοσφαιριστής εξεδήλωσε την επιθυμία του να συνεχίσει την καριέρα του στην Ισπανία ή την Ιταλία. "Το πιο πιθανό είναι να συνεχίσω την καριέρα μου σε κάποια ομάδα της Ισπανίας ή της Ιταλίας, παρά στον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα", δηλώνει ο Νίκος Μαχλάς.

    Από την άλλη κύριο εμπόδιο της μεταγραφής είναι ο οικονομικός τομέας. Σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ θελήσει να τον εντάξει στο έμψυχο δυναμικό, τότε θα πρέπει ο κ. Μπατατούδης να του δώσει περίπου 300 εκατομμύρια σε πρώτη φάση για να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Ποσό απαγορευτικό για τις οικονομικές δυνατότητες του ΠΑΟΚ την συγκεκριμένη στιγμή.

    Με πρόστιμο που αγγίζει τα 3 εκατομμύρια πρόκειται να τιμωρηθεί ο Ιφεάνι Ουντέζε επειδή δεν έδωσε το παρών στην πρώτη προπόνηση της ομάδας. Η οριστική απόφαση της διοίκησης θα ανακοινωθεί αύριο, ωστόσο θεωρείται απίθανο να του γίνει διακοπή συμβολαίου.

    [17] ΚΟΥΚΙΑΔΗΣ: Η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΓΕΝΟΒΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:40 UTC+2)

    "Αργά ή γρήγορα θα έπρεπε να αναμενόταν η οργάνωση μίας αντιεξουσίας αμφισβήτησης και κριτικής" υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της ομάδας παρακολούθησης που συστήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο, προκειμένου να παρακολουθεί τα θέματα της παγκοσμιοποίησης, Γιάννης Κουκιάδης, με αφορμή τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που προγραμματίζονται στη Γένοβα.

    Ο κ.Κουκιάδης υποστηρίζει ότι από το Σιάτλ μέχρι τη Γένοβα διαμορφώνεται σταδιακά μία ιδιόμορφη διεθνής, αλλά διευκρινίζει ότι το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στην απελευθέρωση των συναλλαγών και στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου, γιατί όπως αναφέρει, από όλους αναγνωρίζεται ότι η συμβολή του στην παγκόσμια οικονομική πρόοδο είναι αναμφισβήτητη. Εξηγεί ότι το λάθος είναι να πιστεύουν πολλοί ότι η παγκοσμιοποίηση ταυτίζεται με μία παγκόσμια οικονομία χωρίς κανόνες για την κοινωνία.

    "Τα κινήματα διαμαρτυρίας εκφράζουν την αγωνία των πολιτών για την έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων για τις επιβλαβείς παρενέργειες της παγκόσμιας διαχείρισης και κυρίως για τις έκδηλες κοινωνικές ανισότητες και την δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος" τονίζει.

    Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι πρόκειται μάλλον για μία διεθνή των πολιτών που ένα πρωταρχικό πρόβλημά της είναι να βρει τις μορφές οργάνωσης που θα αποτελέσουν αντίβαρο στον ετερομερή χαρακτήρα της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης. "Οι μεγάλοι της γης αργά ή γρήγορα θα πρέπει να βρουν τρόπο να συνδιαλλαγούν με τα κινήματα αυτά γιατί η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας αναπόφευκτα περιέχει και την παγκοσμιοποίηση των κοινωνικών προβλημάτων", υποστηρίζει και καταλήγει λέγοντας ότι "μόνο έτσι θα απομονωθούν εκείνοι που απλώς συγκεντρώνονται για να καταστρέψουν και μόνο έτσι θα πάψουν οι μεγάλοι της γης να παρουσιάζουν το ιλαρό θέαμα των πολιορκημένων και τελικά του αυτο-αποκλεισμού τους από την κοινωνία".

    [18] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Σύσκεψη για την αποτύπωση και καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των χιονοδρομικών κέντρων της Κεντρικής Μακεδονίας και την ανάδειξη της προοπτικής τους συγκάλεσε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο υπουργός Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Λυσαρίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος, ο γενικός διευθυντής της περιφέρειας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκπρόσωποι φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των αναπτυξιακών εταιριών διοίκησης και διαχείρισης των χιονοδρομικών κέντρων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι το υπουργείο ξεκινά, μαζί με την περιφέρεια μια μελέτη με στόχο να αποτυπωθεί η κατάσταση στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας και να αναδειχτεί η προοπτική τους. «Θέλουμε ένα δίκτυο χιονοδρομικών κέντρων στη Κεντρική Μακεδονίας κατ' αρχάς και στη συνέχεια σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε.

    Πρόθεση των εμπλεκόμενων φορέων είναι η δημιουργία της Εγνατίας του Τουρισμού, που θα συνδυάζει δράσεις τουρισμού και πολιτισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, προσθέτοντας ότι για την υλοποίηση του σχεδίου υπάρχουν πολλές δυνατότητες, αλλά και προβλήματα που απατούν μια νομοθετική προεργασία.

    Όπως ανέφερε, πολλά χιονοδρομικά κέντρα θα ενταχθούν στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, άλλα στο τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλα στα προγράμματα του υφυπουργείου Αθλητισμού.

    «Ο στόχος μας είναι να συνδυάσουμε δράσεις που θα επιτρέψουν την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και βέβαια, την αξιοποίηση των χιονοδρομικών κέντρων και το καλοκαίρι με δράσεις αθλητικού (προπονητικού) χαρακτήρα, συνεδριακού τουρισμού», υπογράμμισε.

    Ο κ. Πασχαλίδης επισήμανε ότι υπάρχουν προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των χιονοδρομικών κέντρων, καθώς μερικά είναι ιδιωτικά, άλλα ανήκουν στο κράτος και άλλα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρόσθεσε, δε, ότι προβλήματα υπάρχουν με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τις υποδομές, την πρόσβαση και τον εξοπλισμό τους.

    Αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Καϊμακτσαλάν, σημείωσε ότι σε σύσκεψη με συμμετοχή του ίδιου και του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Φωτιάδη, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στο σημερινό στάτους κβο, με στόχο μέχρι το Δεκέμβριο να ξεκινήσει διεθνής διαγωνισμό για τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου.

    Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος ανέφερε ότι η μελέτη για τα χιονοδρομικά κέντρα θα έχει παραδοθεί μέχρι της 15 Ιανουαρίου και στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σε συνδυασμό με το σχεδιασμό των ορεινών όγκων, το Leader και τα ολοκληρωμένα Αγροτικά Προγράμματα.

    «Οι δράσεις είναι πολλαπλές. Είναι δράσεις υποδομών κατ' αρχήν, γιατί , πρώτον, πρέπει να φτιάξουμε τα οδικά μας δίκτυα, δεύτερον, είναι δράσεις ξενώνων και τουρισμού υποδοχής των επισκεπτών και το τρίτο, πολύ βασικό, είναι η αναβάθμιση των ορεινών όγκων της περιφέρειας μας, όπου, όπως γνωρίζετε, ζουν 80.000 άνθρωποι και έχουμε την υποχρέωση και να τους κρατήσουμε εκεί και να τους δώσουμε μια εναλλακτική λύση ανάπτυξης», κατέληξε.

    [19] ΖΗΤΑΕΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ Ο ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:32 UTC+2)

    Εγγυήσεις ζητάει ο Αλκέτας Παναγούλιας για να αναλάβει την προεδρία του Αρη. Μετά την πρωινή σύσκεψη με το νέο ιδιοκτήτη Γιάννη Ζαχουδάνη, ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής ζήτησε εγγυήσεις για την τήρηση όλων όσων ειπώθηκαν μεταξύ του ίδιου και του κ. Ζαχουδάνη.

    "Ο κόσμος του Αρη με γνωρίζει καλά και σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να χάσει την εμπιστοσύνη που μου έχει", τονίζει ο κ. Παναγούλιας και συνεχίζει: "Ο κ. Ζαχουδάνης με διαβεβαίωσε ότι θέλει να κάνει τον Αρη μεγάλο και ότι δεν θα υπάρχει οικονομικό πρόβλημα. Θέλω όμως εγγυήσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. Μόνο τότε θα αναλάβω".

    Παράλληλα πιέζει ο κ. Παναγούλιας προς κάθε κατεύθυνση για να μην πουληθεί κανένας παίκτης. Αλλωστε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προπονητική του καριέρα όλα αυτά τα χρόνια...

    Τα χαμόγελα διαδέχτηκαν την αρχική ανησυχία των ανθρώπων της αποστολής του Aρη μετά τον τραυματισμό του Θωμά Κυπαρίσση στο φιλικό παιχνίδι με την Μάλετσνικ. Οι ακτινογραφίες στις οποίες υποβλήθηκε ο ποδοσφαιριστής έδειξαν ότι δεν υπάρχει κάταγμα στα πλευρά. Σύμφωνα με την ιατρική γνωμάτευση, ο Κυπαρίσσης έχει υποστεί κάκωση μεσοπλευρίων μυών που όμως δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

    Ο Θωμάς Κυπαρίσσης προπονήθηκε σήμερα ακολουθώντας ατομικό πρόγραμμα. Ατομικό πρόγραμμα ακολουθεί και ο Γιώργος Κολτσίδας που έχει χτύπημα στη γάμπα.

    [20] ΑΡΧΙΣΕ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

    Βόννη, 16 Ιουλίου 2001 (18:22 UTC+2)

    Μόνο οι κατ' επάγγελμα αισιόδοξοι προβλέπουν επιτυχή κατάληξη στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιείται σήμερα στη Βόννη. Οι ρεαλιστές υπογραμμίζουν τις τεράστιες διαφορές ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Eνωση σχετικά με την εφαρμογή του λεγομένου πρωτοκόλλου του Κιότο για το Περιβάλλον, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή μείωση των εκπομπών των λεγομένων αερίων του θερμοκηπίου.

    Οι ρεαλιστές ελπίζουν πάντως ότι το πρωτόκολλο του Κιότο θα διασωθεί σε αντίθεση με τους απόλυτα απαισιόδοξους οι οποίοι κάνουν λόγο για κατάρρευση της συμφωνίας που είχε επιτευχθεί στην Ιαπωνία και για επικείμενη περιβαλλοντική αναρχία.

    Ολοι όσοι συμμετέχουν στη διάσκεψη για το κλίμα συμφωνούν πάντως σε ένα σημείο. Οτι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναλάβει δράση αμέσως διότι τα περιθώρια στενεύουν. Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, αρνείται να επικυρώσει τη συμφωνία του Κιότο γεγονός που καθιστά το πρωτόκολλο ανενεργό αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέχουν την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που εκπέμπουν δηλητηριώδη αέρια στο περιβάλλον.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει ότι τα επιβλαβή για την ατμόσφαιρα αέρια θα πρέπει να μειωθούν δραστικά και σε ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι προβλέπεται στο πρωτόκολλο του Κιότο. Η διπλωματία θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο και σε αυτή τη διάσκεψη για το κλίμα γεγονός που, όπως λένε οι απαισιόδοξοι, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για την ανάληψη άμεσης δράσης.

    [21] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΙΝΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ

    Μόσχα, 16 Ιουλίου 2001 (18:21 UTC+2)

    Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ζιάνγκ Ζεμίν εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, εκφράζοντας την υποστήριξή τους προς τη συνθήκη για τον περιορισμό των αντιβαλιστικών πυραύλων, η οποία απειλείται με ακύρωση μετά τις εξαγγελίες των Ηνωμένων Πολιτειών για την ανάπτυξη πυραυλικής αμυντικής ασπίδας.

    Κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Κορυφής στη Μόσχα, οι δύο ηγέτες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι η συνθήκη του 1972 αποτελεί εγγύηση για τη διεθνή στρατηγική σταθερότητα, επαναλαμβάνοντας τις αντιθέσεις τους προς τα αμερικανικά σχέδια.

    Ο κ. Πούτιν και ο κ. Ζιανγκ υπέγραψαν επίσης και συμφωνία φιλίας - την πρώτη που επικυρώνεται ανάμεσα στις δύο χώρες από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης πριν από δέκα χρόνια. Οι δύο χώρες διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι πρόκειται να προβούν σε στρατιωτική συμμαχία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών.

    [22] ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 16 Ιουλίου 2001 (18:17 UTC+2)

    Για το Μπουζάου της Ρουμανίας (130 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι) αναχωρεί αύριο (7.30) η Εθνική ομάδα βόλεϊ των παίδων. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα πάρει μέρος στη Βαλκανιάδα παίδων, που θα γίνει 18-22 Ιουλίου και συμμετέχουν, εκτός από τη Ρουμανία και την Ελλάδα, η Μολδαβία, η Γιουγκοσλαβία, η Βουλγαρία και η Τουρκία.

    Οι 12 παίκτες που επέλεξε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Μιχάλης Τριανταφυλλίδης είναι: Σπύρος Αναστασίου, Θοδωρής Χριστοδούλου, Χρήστος Τσιλόπουλος (Άρης Νικαίας), Μανώλης Παρασκευαϊδης, Τάσος Ντάντης (Ορεστιάδα), Χρυσοβαλάντης Πελτέκης (ΟΠΕ Ρεθύμνου), Δημήτρης Ριζόπουλος (ΓΕΣ 94), Δημήτρης Ωρολογάς (Άρης Θεασσαλονίκης), Νίκος Λούντζης (Κόροιβος Αμαλιάδας), Δημήτρης Πατσιαλής (Άθλεση Ηρακλείου), Βασίλης Κόκκινος (Αίας Ευόσμου), Θανάσης Κούλας (Ναυπηγεία).

    Το πρόγραμμα των αγώνων που θα δώσει η Εθνική είναι:

    Τετάρτη 18/7, 17.00 Γιουγκοσλαβία-Ελλάδα

    Πέμπτη 19/7, 15.00 Τουρκία-Ελλάδα

    Παρασκευή 20/7, 17.00 Ελλάδα-Βουλγαρία

    Σάββατο 21/7, 19.00 Ρουμανία-Ελλάδα

    Κυριακή 22/7, 17.00 Ελλάδα-Μολδαβία.

    [23] ΝEA ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΛΙΡΑΣ

    Αγκυρα, 16 Ιουλίου 2001 (18:15 UTC+2)

    Νέα πτώση έναντι του δολαρίου σημείωσε σήμερα η τουρκική λίρα παρά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική τράπεζα της χώρας και τις προσπάθειες να σταθεροποιηθεί η αξία του νομίσματος. Η πτώση της τουρκικής λίρας έφθασε το 49,7% σε σχέση με το δολάριο από τον Φεβρουάριο μετά την υποτίμηση του νομίσματος.

    Η Κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να προβεί και σε νέα αύξηση των επιτοκίων προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί τάχθηκε εναντίον της πρότασης για κυβέρνηση τεχνοκρατών.

    [24] ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ

    Βελιγράδι, 16 Ιουλίου 2001 (18:06 UTC+2)

    Ο διευθυντής των κεντρικών φυλακών Βελιγραδίου απολύθηκε γιατί έγραψε βιβλίο για τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, που κρατήθηκε στις φυλακές, ανακοίνωσε ο Σέρβος υπουργός Δικαιοσύνης Βλάνταν Μπάτιτς.

    Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάσισε να απαλλάξει τον Ντράγκισα Μπλάνουσα από τα καθήκοντα του ως διευθυντή των κεντρικών φυλακών Βελιγραδίου γιατί έγραψε βιβλίο για τον Μιλόσεβιτς χωρίς την άδεια των αρχών.

    Ο κ. Μπάτιτς δήλωσε ότι υπάρχουν μερικά πράγματα που είναι λάθος άσχετα με το ποιος είναι ο κρατούμενος.

    Η εφημερίδα Glas Javnosti από την προηγούμενη Πέμπτη δημοσιεύει κομμάτια του βιβλίου που έχει τον τίτλο «Ημουνα ο φύλακας του Μιλόσεβιτς» και σε αυτό ο πρώην διευθυντής σκιαγραφεί τους τρεις μήνες του Μιλόσεβιτς στο κελί 1121 στη φυλακή του Βελιγραδίου πριν εκδοθεί ξαφνικά στη Χάγη.

    Το βιβλίο, το οποίο πωλείται 10 γερμανικά μάρκα (5 δολάρια) αρχίζει ως εξής: «ήταν θέλημα θεού να είμαι διευθυντής στις φυλακές στις 1 Απριλίου του 2001 όταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε αυτές στις 4.45 τα χαράματα τοπική ώρα.

    Ο Μπλάνουσα παραδέχεται ότι δεν συμπαθούσε τον Μιλόσεβιτς αλλά στο βιβλίο αναφέρει ότι δεν είχε δικαίωμα να τον κρίνει και έπρεπε να του φέρεται όπως τους άλλους κρατούμενους.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 16 July 2001 - 18:13:44 UTC