Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ
  • [03] ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [04] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [05] ΜΕΡΙΣΜΑ 15 ΔΡΧ. ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΙΦΙΑΣ ΑΕ
  • [06] "ΠΡΑΣΙΝΟΣ" Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ
  • [07] ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ 3 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟ "RED BULL"
  • [08] Η ΓΥΝΑΙΚΑ KAI H NYΦΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΗΡΑΝ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ
  • [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ
  • [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [11] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ -
  • [12] ΕΠΤΑΔΥΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [13] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [14] 39 ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ
  • [17] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ JAZZ ON THE HILL
  • [18] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΡΕΠΠΑ
  • [19] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ
  • [20] Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [21] "ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ" ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΗΣ
  • [22] ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2008
  • [23] ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [24] ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

  • [01] ΕΚΘΕΣΗ-ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (09:53 UTC+2)

    Τις διαστάσεις του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα μας επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), στην Ετήσια Εκθεση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης (ΕΚΤΕΠΝ) "για την κατάσταση των ναρκωτικών στην Ελλάδα 2000".

    Μερικά από τα βασικά χαρακτηριστικά είναι η μεγάλη αύξηση χρήσης εισπνεόμενων διαλυτών από εφήβους, η μείωση της ηλικίας έναρξης χρήσης παράνομων ουσιών, αλλά και η χρήση ηρωίνης από εφήβους, η εξάπλωση της πολυτοξικομανίας και η αύξηση των θανάτων εξαιτίας διαφόρων ουσιών. Τη διάδοση των εισπνεόμενων από εφήβους, έρχεται να επιβεβαιώσει και η Ευρωπαϊκή Ερευνα ESPAD '99, σύμφωνα με την οποία ο μαθητικός πληθυσμός της Ελλάδας (14%) - σε πανελλήνιο δείγμα 107 σχολείων και 2.205 μαθητές ηλικίας 16 ετών - κατέχει την πρώτη θέση στη χρήση εισπνεόμενων διαλυτών σε σχέση με το μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρώπης (9%).

    Αλλο ένα στοιχείο της Εκθεσης είναι ότι ο αριθμός εισαγωγών στις υπάρχουσες μονάδες θεραπείας υπερβαίνει κατά πολύ τη δυναμικότητά τους, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για ίδρυση νέων θεραπευτικών προγραμμάτων.

    Την Εκθεση παρουσίασε η Μανίνα Τερζίδου, επιστημονική υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ, ενώ στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν χαιρετισμό ο καθηγητής Κ. Στεφανής, η υφυπουργός Υγείας Χρ. Σπυράκη, η Αννα Κοκκέβη πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και ο Μ. Σκουλάκης πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά.

    Ο μέσος όρος έναρξης παράνομης χρήσης είναι 16 ετών για την κάνναβη, 15 ετών για τα χάπια και 21 ετών για την ηρωίνη. Η κάνναβη θεωρείται η κατεξοχήν ουσία έναρξης της παράνομης χρήσης, ειδικά στις μικρότερες ηλικίες (έφηβοι 85%). Το 61,8% των χρηστών είναι άνεργοι, το 20,8% έχει κάποια σταθερή εργασία και το 13% περιστασιακή. Το 1/3 των χρηστών κάνουν παράλληλη χρήση τριών ουσιών, και περίπου το 1/4 κάνει (στο Κέντρο Βοήθειας το 37,5%) παράλληλη χρήση 4 -5 ουσιών. Οι θάνατοι από ναρκωτικά παρουσιάζουν αυξητική πορεία από το 1985 ως το 2000. Η ουσία που προκάλεσε το θάνατο ήταν για το 95% η ηρωίνη, τρεις θάνατοι προκλήθηκαν από χρήση ψυχοτρόπων ουσιών και ένας από χρήση κοκαΐνης, ενώ το 76% των θανόντων ήταν άνεργοι.

    Κύρια ουσία χρήσης είναι η ηρωίνη και άλλα οπιοειδή. Ως δευτερεύουσες ουσίες αναφέρονται συχνότερα τα χάπια (85,2% των εφήβων), περισσότεροι από τους μισούς αναφέρουν την κάνναβη (62,3% εφήβων και 63,4% νέων), το 1/3 χρησιμοποιεί την κοκαϊνη (37,7% άτομα άνω των 41 ετών), το 12,1% αναφέρει την ηρωίνη και άλλα οπιοειδή και κάτω από το 5% χρησιμοποιεί άλλες ουσίες (4,9% εφήβων και νέων).

    Το 83% των χρηστών που κάνουν αίτηση για θεραπεία είναι άνδρες, το 3,1% είναι έφηβοι μέχρι 18 ετών, το 44% είναι από 19-29 ετών, το 38,6% είναι 30-40 ετών και το 14,2% είναι άνω των 40 ετών. Το 16,3% του συνόλου των χρηστών που έκαναν αίτηση για θεραπεία είναι απόφοιτοι δημοτικού, το 29,9% απόφοιτοι Γυμνασίου, το 36,5% έχουν τελειώσει το Λύκειο και μόνο το 4,5% είναι απόφοιτοι Ανώτατης ή Ανώτερης Σχολής, το 12,8% δηλώνουν αναλφάβητοι ή ότι δεν έχουν τελειώσει το δημοτικό. Το 62,7% ζει με τους γονείς του, το 16,6% συγκατοικεί με χρήστες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρήστες 30 - 40 ετών έχουν ξεκινήσει με χάπια (16,7%), ενώ οι χρήστες άνω των 41 ετών είχαν ως ουσία έναρξης την ηρωίνη (14,6%).

    Η ενέσιμη χρήση κυριαρχεί σε όλους τους τύπους φορέων (Πρόγραμμα Υποκατάστασης 73,7%, Κέντρο Βοήθειας 79,6%, Λοιποί Φορείς 79,6%). Το ποσοστό των χρηστών που εισπνέουν ηρωίνη από τη μύτη κυμαίνεται μεταξύ 19%-26% και ακολουθεί σε μικρότερα ποσοστά το κάπνισμα ή η εισπνοή από το στόμα. Σε σχέση με την ηλικία, η ένεση αποτελεί τον πιο διαδεδομένο τρόπο χρήσης της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών περισσότερο για την ηλικιακή ομάδα 30-40 ετών (80,9%) σε σύγκριση με τους εφήβους (70,8%), 19-29 ετών (75,6%) και άνω των 41 (72,5%). Αύξηση παρουσιάζει το κάπνισμα ή η εισπνοή στους χρήστες 41 ετών (11,4%) και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες τα ποσοστά είναι στους εφήβους (22,9%), τους νέους (16,9%), 30-40 ετών (9%).

    Το 53,1% των χρηστών έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας, ενώ συστηματικά τον τελευταίο μήνα κάνουν οι γυναίκες (42,9%) και οι άνδρες (31,9%). Το 1/3 των ατόμων που κάνουν κοινή χρήση σύριγγας δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ ηπατίτιδας, ούτε σε τεστ ΕΪΤΖ. Οι μισοί από αυτούς που έχουν κάνει τεστ έχουν μολυνθεί από ηπατίτδα C και το 1,5% έχουν μολυνθεί από ΕΪΤΖ. Συνολικά τα κρούσματα ΕΪΤΖ στην Ελλάδα είναι 1.799, εκ των οποίων οι 78 είναι ενδοφλέβιοι χρήστες. Το 25,9% στο σύνολο των θεραπευτικών μονάδων ολοκλήρωσαν τη θεραπεία, το 31,7% αποχώρησε με δική του πρωτοβουλία και το 15,8% πήρε πρόωρη χορήγηση εξιτηρίου.

    Ο συνολικός αριθμός των κατηγορηθέντων για ναρκωτικά ήταν 15% μεγαλύτερος το 2000 σε σχέση με το 1999

    [02] Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ ΜΕ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

    Ουάσιγκτον, 13 Ιουλίου 2001 (07:30 UTC+2)

    Το αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών, έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις χώρες που δε λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων, την οποία και χαρακτηρίζει ως "σύγχρονη μορφή δουλείας". Σύμφωνα με την άποψη της αμερικανικής διπλωματίας η Ελλάδα είναι μία από τις 23 χώρες της λίστας καθώς "δεν έχει ακόμη αποδεχθεί δημοσίως ότι η διακίνηση ανθρώπων αποτελεί πρόβλημα". Σύμφωνα με την ίδια έκθεση η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες, μέσω των οποίων διακινούνται γυναίκες ή καταλήγουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης προερχόμενες από τις βαλκανικές χώρες, αλλά και την πρώην Σοβιετική Ένωση. Στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί και χώρες άμεσου ενδιαφέροντος για την εκπροσώπηση των αμερικανικών συμφερόντων όπως, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, αλλά και η Νότια Κορέα.

    [03] ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (09:47 UTC+2)

    Προσωπικότητες της ελληνικής κοινωνίας, από όλο το πολιτικό φάσμα, υπογράφουν έκκληση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στις ενέργειες της παραπομπής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και απαιτούν την άμεση απελευθέρωση του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας.

    Ανάμεσά τους προσωπικότητες διεθνούς και αδιαμφισβήτητου κύρους, όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μανώλης Γλέζος, η πρόεδρος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αλίκη Μαραγκοπούλου, ο στρατηγός ε.α. Μιχάλης Βαρδάνης, ο Διευθυντής Ερευνών του "Δημόκριτου", Ν. Κατσαρός, ο τ. υφυπουργός Αμυνας, επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Ν. Κουρής, ο τ. υπουργός Γ.Α. Μαγκάκης, ο τ. υπουργός Βύρων Πολύδωρας, οι πρυτάνεις του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος και του Παντείου Ι. Βαβούρας, οι αντιπρόεδροι της ελληνικής Βουλής Π. Κρητικός του ΠΑΣΟΚ, Ν. Κατσαρός της ΝΔ, Π. Κοσιώνης του ΚΚΕ, ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Ε. Μαχαίρας, ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θ. Κατριβάνος, ο επίτιμος αντιπρόεδρος του ΠΣΕ, ηθοποιός Κ. Καζάκος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ Α. Ρουπακιώτης, ο τ. υπουργός Θ. Παπαμάργαρης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης Θ. Παφίλης κ.α..

    [04] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 13 Ιουλίου 2001 (13:26 UTC+2)

    Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σε τρεις μέρες από τότε που έφθασε στην Αλβανία (16 Ιουλίου 1991) ως Εξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο νυν Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ Αναστάσιος. Η απαγόρευση κάθε θρησκευτικής εκδήλωσης (1967-90), την οποία είχε επιβάλει με αδυσώπητη σκληρότητα το καθεστώς Χότζα, είχε ξερριζώσει πλήρως την Ορθόδοξη Εκκλησία. Στη δεκαετία που πέρασε, ο Αναστάσιος, μέσα σε τεράστιες δυσκολίες, κατόρθωσε να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων την Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας, τονίζεται σε ανακοίνωση της Εκκλησίας της Αλβανίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν ανασυσταθεί ορθόδοξες ενορίες στις περισσότερες πόλεις και κωμοπόλεις με ορθόδοξο πληθυσμό και σε εκατοντάδες χωριά. Οργανώθηκαν Σύνδεσμοι Γυναικών, Νεολαίας και Διανοουμένων. Ιδρύθηκε η Ορθόδοξη Θεολογική Ακαδημία "Ανάστασις" στο Δυρράχιο (1992) και το εκκλησιαστικό Λύκειο "Τίμιος Σταυρός" στο Αργυρόκαστρο (1998), τα οποία σήμερα λειτουργούν σε ιδιόκτητα συγκροτήματα. Ο Αρχιεπίσκοπος χειροτόνησε 120 νέους κληρικούς. Συνέστησε την Τεχνική Υπηρεσία της Εκκλησίας και μερίμνησε για την ανοικοδόμηση, την αναστήλωση ή την επισκευή, 290 ναών (80 εκ θεμελίων) και 20 εκκλησιαστικών κέντρων (αρχιεπισκοπή, μητροπόλεις, σχολεία, κλινικές, ξενώνες, κατασκηνώσεις νεολαίας, κα). Ανέπτυξε τη φιλανθρωπική μέριμνα, με διανομή εκατοντάδων τόνων τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων. Φρόντισε για τη μετάφραση και την έκδοση στα αλβανικά λειτουργικών και άλλων θρησκευτικών βιβλίων (50). Ιδρυσε την πρώτη ορθόδοξη αλβανική εφημερίδα (Ngjallja), το περιοδικό περιοδικό (Gezohu), το δελτίο News from Orthodoxy in Albania, και ραδιοφωνικό σταθμό. Μερίμνησε για τη δημιουργία εργαστηρίων της Εκκλησίας (τυπογραφείο, κηροπλαστείο, ξυλουργείο, εργαστήρια αγιογραφίας και συντηρήσεως εικόνων). Συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς. Παρέμεινε κοντά στον λαό της, ακόμη και στις πιο σκληρές δοκιμασίες της χώρας, αγωνιζόμενος για την ειρήνη και την καταλλαγή.

    Παράλληλα με τη γενική ανασύσταση της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος, προστίθεται στην ανακοίνωση, ανέπτυξε πρωτοποριακά προγράμματα στους τομείς υγείας, εκπαίδευσης, κοινωνικής προνοίας, αγροτικής αναπτύξεως πολιτισμού και οικολογίας. Π.χ. Ιδρυσε το Διαγνωστικό Ιατρικό Κέντρο με 24 ειδικότητες στα Τίρανα και τρία πολυϊατρεία σε άλλες πόλεις, επίσης το πρώτο στην Αλβανία Ινστιτούτο Επαγγελματικής Καταρτίσεως (ΙΕΚ) με 6 ειδικότητες και 12 νηπιαγωγεία σε διάφορες πόλεις. Φρόντισε για την κατασκευή υδραγωγείων, δρόμων, γεφυρών, την επισκευή δημοσίων σχολείων, κ.α. Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου (1999) οργάνωσε ευρύτατο ανθρωπιστικό πρόγραμμα, το οποίο βοήθησε περίπου 30.000 πρόσφυγες σε διάφορες πόλεις της Αλβανίας. Κατά την ένταση μεταξύ Ελλάδος-Αλβανίας συνέβαλε στην εκτόνωσή της και στην προσέγγιση των δύο χωρών. Με τις πρωτοβουλίες αυτές δόθηκε εργασία σε χιλιάδες ανθρώπους, δημιουργήθηκαν σοβαρά έργα κοινωνικής υποδομής και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας αναδείχθηκε σε πολυδύναμο πνευματικό και αναπτυξιακό παράγοντα, τονίζεται στην ανακοίνωση.

    [05] ΜΕΡΙΣΜΑ 15 ΔΡΧ. ΑΝΑ ΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΙΦΙΑΣ ΑΕ

    Καβάλα, 13 Ιουλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Τη διανομή μερίσματος ύψους 15 δρχ. ανά μετοχή για τη χρήση 2000 ενέκρινε η επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ΞΙΦΙΑΣ ΑΕ ΙΧΘΥΗΡΑ Καβάλας.

    Παράλληλα αποφασίστηκε η αγορά ιδίων μετοχών για τους επόμενους 12 μήνες σε ποσοστό μέχρι 10% με ανώτατη τιμή τα 6 ευρώ για τις κοινές και τα 10 ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές και κατώτατη τιμή τα 2 ευρώ για τις κοινές και τα 3 ευρώ για τις προνομιούχες μετοχές.

    Στο μεταξύ, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου για το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να προσεγγίσει τα επίπεδα των 2,8 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 34% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά, ενώ ο τζίρος της μητρικής εταιρίας προβλέπεται να διαμορφωθεί σε 2,45 δισ. δρχ. με αύξηση 45% συγκριτικά με το α' εξάμηνο του 2000.

    [06] "ΠΡΑΣΙΝΟΣ" Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΟΥΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ο Γιάννης Γιαννούλης αποτελεί από σήμερα το νέο απόκτημα του ΠΑΟ. Ο παίκτης συμφώνησε με τον Παύλο Γιαννακόπουλο και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας 2+1 ετών. "Είμαι ευτυχισμένος και ήρεμος. Θέλω να πάρω πολλούς τίτλους με τον ΠΑΟ", ήταν τα πρώτα λόγια που είπε λίγο μετά την υπογραφή του συμβολαίου του.

    Όμως ο ΠΑΟ δεν έμεινε εκεί. Απέκτησε το μεσημέρι τον 17χρονο διεθνή με την Εθνική Εφήβων, Σεραφείμ Θέου, ενώ περιμένει την απάντηση του Πανιωνίου για τον Παπαλουκά.

    [07] ΥΠΟΠΤΟ ΓΙΑ 3 ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΤΟ "RED BULL"

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Θόρυβος ξέσπασε για το ποτό "Red Bull", μετά την ανακοίνωση των σουηδικών αρχών ότι θεωρείται ύποπτο για τρεις θανάτους. Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχων Τροφίμων ανακοίνωσε ότι το ποτό δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αλκοόλ ή από άτομα που έχουν υποβληθεί σε σκληρή σωματική άσκηση. Η εταιρία παραγωγής ανακοίνωσε ότι οι θάνατοι στη Σουηδία δεν έχουν σχέση με το ποτό.

    Τα δύο από τα θύματα κατανάλωσαν το ποτό σε συνδυασμό με βότκα, ενώ το τρίτο άτομο πέθανε αφού ήπιε αρκετά κουτιά, μετά από σκληρή άσκηση στο γυμναστήριο.

    Η σουηδική υπηρεσία τροφίμων διεξάγει έρευνες και εξέδωσε προειδοποίηση στους καταναλωτές να αποφεύγουν την κατανάλωση του ποτού.

    Η πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Χριστίνα Παπανικολάου, επέστησε την προσοχή των καταναλωτών.

    Το "Red Bull" κυκλοφορεί νόμιμα στην Ευρώπη από το 1998 και περιέχει τρεις ουσίες, η επίδραση των οποίων στην καρδιά και το κυκλοφοριακό δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

    [08] Η ΓΥΝΑΙΚΑ KAI H NYΦΗ ΤΟΥ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΠΗΡΑΝ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΟΥΝ

    Χάγη, 13 Ιουλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Η Μίρα Μάρκοβιτς, γυναίκα του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πήρε βίζα για να επισκεφθεί τον άνδρα της που κρατείται σε φυλακές στη Χάγη, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας.

    Ο Φρανκ ντε Μπρουιν, εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι η κ. Μάρκοβιτς και η νύφη της Μιλίτσα Μιλόσεβιτς θα ταξιδέψουν στη Χάγη τις επόμενες δυο μέρες αφού τους χορηγήθηκε βίζα υπό αυστηρές προϋποθέσεις.

    Ο κ ντε Μπρουιν είπε ότι η βίζα ισχύει για μία μόνο επίσκεψη στη Χάγη και θα χρειάζεται κάθε φορά να τους χορηγείται βίζα για να επισκέπτονται τον Μιλόσεβιτς.

    Ο.Κ.

    [09] ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Λιτόχωρο, 13 Ιουλίου 2001 (20:52 UTC+2)

    "Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση επικοινωνώ μαζί σας και χαιρετίζω τις εργασίες του Συνεδρίου σας", τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στους συνέδρους του 55ου Εθνικού και του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ-Καναδά.

    "Ο Φίλιππος, ο Αλέξανδρος, ο Αριστοτέλης", τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής, "αναγέννησαν τον Ελληνισμό και διεύρηναν τα πολιτικά, πολιτισμικά και πνευματικά όρια του ελληνικού κόσμου. Διέδωσαν τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική λαλιά στα πέρατα της τότε Οικουμένης, είδαν μακριά και διορατικά. Σεβάστηκαν ιδέες, ήθη, συνήθειες και θεσμούς των άλλων. Προσεταιρίστηκαν έθνη και φυλές με τη δύναμη του πολιτισμού και της σκέψης. Έγιναν παγκόσμια σύμβολα και κοινός τόπος αναφοράς, ακόμα και μύθος, σ' όλους τους λαούς μέχρι σήμερα", σημείωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο μήνυμά του επίσης αναφέρεται στο ιδιαίτερα βαρύ και τιμητικό έργο των Μακεδονισσών και Μακεδόνων όπου, όπως σημειώνει, έχουν δύσκολη σύγκριση με τους προγόνους μας, όχι για να φανούμε πολύ καλύτεροί τους, όπως έλεγαν οι νέοι Σπαρτιάτες στις μεγαλύτερες γενιές, αλλά για να θεωρηθούμε αντάξιοί τους "Μπορούμε", τονίζει επίσης, "να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στη σημερινή αναγέννηση του Ελληνισμού, του οποίου η πολιτική υπόσταση, το κράτος, περνάει κρίση αξιών και αξιοπιστίας. "Ήρθε η ώρα το μήνυμα της ενότητας και της κοινής προσπάθειας, που εξέπεμψαν οι αλλοτινοί Μακεδόνες, να γίνει πράξη, τώρα", επεσήμανε ο κ. Καραμανλής.

    Καταλήγοντας στο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στην ώρα της συστράτευσης και συμπόρευσης όλων για την επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων, που μας παρέχουν μια μεγάλη ευκαιρία προβολής της Ελλάδας, του πολιτισμού και της ιστορίας της, αλλά και ουσιαστικής συμβολής της στην αναβίωση του αθλητικού ιδεώδους, του "ευ αγωνίζεσθαι". Σ' αυτή την προσπάθεια, απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε ''καλείστε όλες και όλοι, ο καθένας από τη θέση του, να συμβάλλετε. Εύχομαι "καλή επιτυχία" στις εργασίες του Συνεδρίου σας".

    Την Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της Κώστα Καραμανλή εκπροσώπησε στο Συνέδριο ο βουλευτής Χαλκιδικής κ. Βασίλειος Πάππας, ο οποίος και ανέγνωσε το μήνυμα.

    [10] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ο πρώην ομοσπονδιακός προπονητής, Αλκέτας Παναγούλιας είναι ο νέος πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης. Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη αναφερόμενος στην πρόταση του Γιάννη Ζαχουδάνη που αποδέχτηκε τόνισε τα εξής: "Δε γίνομαι πρόεδρος του Ζαχουδάκη, ούτε του Κοντομηνά. Γίνομαι πρόεδρος του Αρη, σε αυτόν οφείλω να αφιερώσω τις ώρες μου και οτιδήποτε καλό συμβεί. Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν θέλω να έχω καμιά οικονομική σχέση με την ΠΑΕ, ο Τάκης Ανδριάς θα είναι αυτός που θα χειρίζεται τα οικονομικά στοιχεία. Βέβαια η διοίκηση και η εκπροσώπηση του Αρη θα γίνεται από μένα", τόνισε ο κ. Παναγούλιας και συνέχισε: "Θα είμαι πραγματικός πρόεδρος. Θα έχουμε επαφή με παλιούς παράγοντες, συνδέσμους και θα αφουγκραστούμε ανθρώπους που έχουν οράματα για τον σύλλογο".

    Σημείωσε ακόμη πως με χαρά του κοινοποίησε ο κ. Ζαχουδάνης ότι πήρε την ομάδα από τον Δημήτρη Κοντομηνά, χωρίς να χρωστάει δραχμή σε τρίτους. Αύριο ο κ. Ζαχουδάνης θα μεταβεί στην Σλοβενία για να δει από κοντά την ομάδα και τους παίκτες. "Λένε πως πίσω από αυτή την ιστορία βρίσκεται ο κ. Κοντομηνάς. Αυτό δεν το γνωρίζω. Εχω εμπιστοσύνη στον κ. Ζαχουδάνη, γιατί είναι Ελληνοαμερικανός και γνωρίζω καλά αυτούς που λείπουν πολλά χρόνια από την Ελλάδα".

    Τελειώνοντας ο κ. Παναγούλιας μίλησε για την μεγάλη οικογένεια του Άρη. "Εχω αφιερώσει πολλά χρόνια από την ζωή μου στον Αρη. Είναι μια οικογένεια. Απορώ που είναι αυτός ο κόσμος και δεν έρχεται στο γήπεδο. Ετσι θέλησα να βοηθήσω αυτή την προσπάθεια. Αυτό που τόνισα στον κ. Ζαχουδάνη είναι να δώσει το πράσινο φως στον Ανρί Μισέλ για ορισμένες μεταγραφές. Ενας από τους παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν είναι ο Λουτσιάνο, που γνωρίζει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτόν τον παίκτη πρέπει να τον πάρουμε. Αρκεί να συμφωνήσει και ο προπονητής μας".

    [11] ΑΝΑΣΤΕΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΙΚΑ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματίσει για την ερχόμενη εβδομάδα οι γιατροί του ΙΚΑ Αθήνας και Πειραιά μετά τη συνάντησή τους με το διοικητή του Ιδρύματος Μιλτιάδη Νεκτάριο στον Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

    Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για διευθέτηση των αιτημάτων των γιατρών του ΙΚΑ κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Παρασκευής με τον υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο και τον υπουργό Εργασίας Τάσο Γιαννίτση.

    Την ερχόμενη Δευτέρα προσφεύγει στον ΟΜΕΔ και ο Πανελλήνιος Σύλλογος των Γιατρών του ΙΚΑ.

    [12] ΕΠΤΑΔΥΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 13 Ιουλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Επτάδυμα, πέντε αγόρια και δύο κορίτσια, γεννήθηκαν στο νοσοκομείο Τζορτζτάουν της Ουάσιγκτον. Τα μωρά γεννήθηκαν με διαφορά τριών λεπτών το ένα από το άλλο και μεταφέρθηκαν αμέσως στη μονάδα προώρων, μετέδωσε το CNN.

    Τα επτάδυμα γεννήθηκαν με καισαρική τομή και στην επέμβαση έλαβαν μέρος είκοσι γιατροί και νοσηλευτές. Η μητέρα, που βρισκόταν στην 28η εβδομάδα της κύησης, δε θέλησε να γίνουν γνωστά τα στοιχεία της.

    [13] ΑΡΓΥΡΗΣ: ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Τις δυνατότητες και την προοπτική εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την αγροτική ανάπτυξη του Νομού Αιτωλοακαρνανίας με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων παρουσίασε ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγγέλης Αργύρης, ο οποίος πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία στο Νομό.

    Ο κ. Αργύρης τόνισε ότι από την Αιτωλοακαρνανία που είναι από τους μεγαλύτερους αγροτικούς Νομούς της χώρας και τους πιο πλούσιους σε φυσικούς πόρους επιχειρείται η στροφή στην ποιοτική γεωργία.

    Σημείωσε ότι ταυτόχρονα με τη βοήθεια των ερευνητικών ιδρυμάτων, των ΑΕΙ και των περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου και των τοπικών αρχών, σχηματίζεται ένα σύστημα αγροτικής προειδοποίησης, έτσι ώστε να υπάρχει τοπικός προγραμματισμός σχετικά με το πότε και πως γίνεται μία ενέργεια στην παραγωγή.

    "Με το σύστημα πιστοποίησης που έχουμε δομήσει στο υπουργείο Γεωργίας και τους Οργανισμούς του, ταυτοποιούμε το τελικό προϊόν. Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον οι συνεταιρισμοί με τα επιχειρηματικά τους μεγέθη θα είναι οι εκφραστές αυτής της νέας δομής", τόνισε.

    Στη συνέχεια παρουσίασε το πιλοτικό παράδειγμα εφαρμογής σύνδεσης βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στο Νομό, που βρίσκει ανταπόκριση στη μετακινούμενη κτηνοτροφία σε συνδυασμό με τις υποδομές που υπάρχουν.

    "Με τη μετατροπή ενιαίων καλλιεργητικών εκτάσεων κτηνοτροφικών φυτών σε βιολογικές καλλιέργειες, την παραγωγή ανάλογων ζωοτροφών και την τροφοδότησή τους στη μετακινούμενη κτηνοτροφία με παράλληλη πιστοποίηση κάθε σταδίου, δημιουργούμε τη Νέα Γεωργία. Δημιουργούμε τον Αγροδιατροφικό Τομέα που παρέχει στον καταναλωτή ασφαλή προϊόντα με πληροφορίες για το πως παράγονται, που παράγονται και ποιοι τα παράγουν", είπε.

    "Εκτιμώ ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της Γεωργίας για την περιοχή, αλλά στην αρχή της μεταρρύθμισης της. Αυτό όμως θα γίνει με οργανωμένο τρόπο, συλλογική δράση και αξιοποίηση της γνώσης και των πόρων που έχουν εξασφαλιστεί", τόνισε.

    [14] 39 ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Τη Δευτέρα αναμένεται να υπογραφεί ο χάρτης των ραδιοσυχνοτήτων στην Αττική.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μεταφορών, υπό τον υπουργό Χρήστο Βερελή και τον υφυπουργό Αλέκο Βούλγαρη, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών ραδιοφώνων συμφωνήθηκε να δοθούν 39 συχνότητες, εκ των οποίων οι 33 θα εκπέμπουν από την Πάρνηθα και 6 από τον Υμηττό.

    Συμφωνήθηκε επίσης ότι με την ολοκλήρωση του ειδικού πάρκου κεραιών στην περιοχή Πάρνηθας, θα προστεθούν στις υπάρχουσες 28 άδειες, 11 καινούργιες. Μέχρι τότε οι υπάρχοντες πομποί θα εκπέμπουν από τον Υμηττό.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ δέχθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, εστιάζοντας την παρέμβασή του στο μέλλον της Ευρώπης, στη διεθνή θέση της χώρας, στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τους ευρωβουλευτές να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, εξειδικεύοντας τις ελληνικές θέσεις. "Η Ευρώπη που θέλουμε" είπε "θα οικοδομηθεί με την ενεργό συμμετοχή των λαών της για να υπηρετεί την κοινωνία και τους πολίτες της. Γι' αυτό πρέπει να προσεγγίσουμε και να συλλάβουμε ένα σύστημα, το οποίο θα ενσωματώνει ιδέες και πολιτικές με στόχο να διευρύνει διαρκώς τις δυνατότητες των κοινωνιών που συνθέτουν την Ευρώπη".

    Οσον αφορά τη διεθνή θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεχή και αδιαμφισβήτητη αναβάθμισή της. Τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στο σκληρό πυρήνα αποφάσεων της ΕΕ, προωθεί την ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου, καθορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και αρχών που καθίσταται υποχρεωτικό για την Τουρκία και αναλαμβάνει πολλαπλές διπλωματικές πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια.

    Για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, είπε ότι η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα, έχει θέληση, έχει τόλμη.

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι πάει καλά. "Όλα τα οικονομικά μεγέθη τελούν υπό έλεγχο και είναι πλήρως εναρμονισμένα με τους κανόνες που κρατούν στην Ε.Ε.", τόνισε.

    Σχετικά με τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι "έχει αναλάβει τη μικροπολιτική και επιδίδεται επιμελώς στην προώθηση μικροκομματικών στόχων και συμφερόντων. Η Νέα Δημοκρατία ζει με την ψευδαίσθηση της δύναμης, όταν η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες". Το ΠΑΣΟΚ, είπε, ασχολείται με τα μεγάλα, τα ουσιώδη θέματα της πολιτικής που συνοψίζονται σε δύο και μόνο λέξεις: Την προοπτική και το μέλλον της χώρας.

    "Εμείς θα κριθούμε στο τέλος της 4ετίας για την Ελλάδα που θα παραδώσουμε, ενώ εκείνοι θα συνεχίζουν τη δημαγωγία τους μέσω της σκιώδους κυβέρνησής τους", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΟΥ 2008 ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Συγχαρητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ζιάνγκ Ζεμίν, απέστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, για την επιλογή του Πεκίνου ως διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008.

    Στην επιστολή του ο κ.Καραμανλής επισημαίνει: "Με μεγάλη μας χαρά, σε τρία χρόνια στην Αθήνα, θα σας παραδώσουμε τη σημαία των Αγώνων. Πιστεύουμε ότι με την επιλογή της Αθήνας για το 2004, και σήμερα με την επιλογή του Πεκίνου, για το 2008, σηματοδοτείται το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για το Ολυμπιακό Κίνημα, αλλά και για τους δεσμούς ανάμεσα στα ιστορικά και φιλικά μας έθνη.

    Η σημερινή Κίνα της μετεξέλιξης θα συνεισφέρει, δίχως καμία αμφιβολία, στην ενδυνάμωση των Ολυμπιακών Ιδανικών και Αξιών, μέσω της πλούσιας και δυναμικής πολιτιστικής της θεώρησης.

    Εκ μέρους του Κόμματός μας σας διαβεβαιώνω για την ειλικρινή μας πρόθεση να εργαστούμε μαζί ώστε να κάνουμε την Αθήνα και το Πεκίνο τα νέα σημεία αναφοράς για την προώθηση της ειρήνης, της φιλίας και της αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο".

    Ο κ.Καραμανλής απέστειλε ανάλογες συγχαρητήριες επιστολές προς το δήμαρχο του Πεκίνου, Λιού Κι, και προς τον πρόεδρο της Κινεζικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Γουάν Γεμίν.

    [17] ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ JAZZ ON THE HILL

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (19:11 UTC+2)

    Φέτος το SANI FESTIVAL γιορτάζει τα δέκα χρόνια του JAZZ ON THE HILL, που αποτελεί τη μοναδική διεθνή ετήσια εκδήλωση της jazz στη χώρα μας, που γίνεται τον Ιούλιο στο λόφο της Σάνης.

    Από τη σκηνή του JAZZ ON THE HILL έχουν περάσει "θρύλοι" της κλασικής jazz και των μεγάλων ορχηστρών, καθώς και σημαντικοί συνθέτες και μουσικοί της jazz-rock, της latin-jazz, των ρευμάτων ethnic κ.ά. Μεταξύ τους, και κορυφαία ονόματα της ελληνικής σκηνής.

    Φέτος, το πρόγραμμα του JAZZ ON THE HILL, 20-22 Ιουλίου, έρχεται να συνοψίσει με το περιεχόμενό του συμβολικά, τις εκδηλώσεις μιας δεκαετίας, με τρεις πολύ σημαντικές συναυλίες, ειδικές και αποκλειστικές για την επέτειο του τριημέρου.

    Την Παρασκευή, 20 Ιουλίου, στις 21.30, θα εμφανιστούν οι "The Magnificent Seven" με βασικούς συντελεστές τους Benny Golson και Chico Freeman.

    Το Σάββατο, 21 Ιουλίου, στις 20.30, οι Freddie Hubbard & The New Jazz Composers Octet.

    Τη βραδιά θα ανοίξει η μοναδική, πρωτοεμφανιζόμενη "Magic Road Big Band" που αποτελείται από γνωστούς μουσικούς της πόλης της Θεσσαλονίκης με αυθεντικούς ήχους swing και latin jazz.

    Τέλος, την Κυριακή, 22 Ιουλίου, στις 21.30, θα εμφανιστούν ο Tom Harrell's "Paradise" με την Sheila Jordan. Η συναυλία "Paradise" θα παρουσιαστεί ειδικά για την 10η επέτειο του "Jazz on the Hill" σε μια αποκλειστική παραγωγή για όλη την Ευρώπη και αποτελεί μια μίξη jazz με Αφρικάνικη, Βραζιλιάνικη & Μεσογειακή Μουσική που παρουσιάζει ο 53χρονος χαρισματικός τομπετίστας Tom Harrell, που το Down Beat Magazine τον ψηφίζει ως τον καλύτερο τρομπετίστα από το 1977 έως σήμερα και από το 1995 και μετά ως τον καλύτερο συνθέτη, ενώ στα φωνητικά θα είναι η Sheila Jordan, που παρά τα 73 της χρόνια ανανεώνει συνεχώς το ρεπερτόριό της και τις ερμηνείες της μ' ένα ιδιαίτερο δυναμισμό.

    Παράλληλα με την εκδήλωση πραγματοποιείται Έκθεση Ασπρόμαυρης Φωτογραφίας Μουσικών της jazz του Λευτέρη Αρβανίτη (18-22 Ιουλίου) στην SANI ART GALLERY.

    [18] ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ. ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001 (18:28 UTC+2)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέπα:

    "Θα μου επιτρέψετε, πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, με αφορμή έκθεση του State Department που είδε το φως της δημοσιότητας, να σας ενημερώσω ότι θα υπάρξει λεπτομερής ανακοίνωση για το θέμα αυτό. Αρκούμαι να πω ότι είναι σύνηθες το State Department να εκδίδει εκθέσεις για διάφορα θέματα. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην πατρίδα μας, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα αυτό, είναι πολύ σημαντική. Αυτό αναγνωρίζεται και από την έκθεση. Οι έλεγχοι που διενεργούνται στα σύνορα της χώρας μας έχουν εμποδίσει, σε σημαντικό βαθμό, πολλούς πολίτες άλλων χωρών να εισέλθουν λαθραία. Πράγματι, από τον περασμένο Απρίλιο, έχει συσταθεί μια ομάδα Διοίκησης Εργου, σε διυπουργικό επίπεδο, η οποία, μεταξύ των άλλων, θα καταρτίζει έκθεση για την εμπορία ανθρώπων στην Ελλάδα και την προστασία των δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών τους. Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχετικού νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή τέτοιων εγκλημάτων. Άλλη αρμοδιότητά της είναι η κατάρτιση προγράμματος για την ενημέρωση των πολιτών. Προχωρά, ακόμη, στο σχεδιασμό μιας πρότυπης ειδικής υπηρεσίας στο πλαίσιο της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόληψη και καταστολή των εγκλημάτων που αφορούν την εμπορία ανθρώπων. Όλα αυτά -υπάρχουν και άλλες αρμοδιότητες- αποδεικνύουν ότι στον τομέα αυτό προχωρούμε, την τελευταία περίοδο, με γοργό ρυθμό, με ενίσχυση των μέτρων σε θεσμικό και διπλωματικό επίπεδο. Αρα, λοιπόν, η χώρα μας και στον τομέα αυτό λαμβάνει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Ηδη, οι έλεγχοι είναι περισσότερο συστηματικοί, τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να σας πω ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά η κατάσταση στον τομέα αυτό, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε μια σύγχρονη κοινωνία. Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός, ότι η χώρα μας έχει εκτεταμένα σύνορα και βρίσκεται σε μια τέτοια περιοχή της Ευρώπης, που την καθιστούν περισσότερο εκτεθειμένη και ευάλωτη στις απόπειρες διαφόρων να εισέλθουν λαθραία. Όλα αυτά τα αντιμετωπίζουμε, βελτιώνοντας τις πολιτικές που ακολουθούμε στον τομέα αυτό.

    Ακούω τις ερωτήσεις σας.

    ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΥ: Πώς είναι οι σχέσεις του Πρωθυπουργού με τον κ. Λαμπράκη, δεδομένου ότι χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός αμφισβήτησε την αξιοπιστία της δημοσκόπησης της VPRC, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ";

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, ο Πρωθυπουργός δεν έκανε αυτό. Δεύτερον, γιατί συνδέετε το σχολιασμό για τις δημοσκοπήσεις με το θέμα των σχέσεών του με άλλο πρόσωπο; Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα, στο οποίο οδηγείστε εσείς, γιατί δεν έγινε η οποιαδήποτε αναφορά σε άτομο ή σε ΜΜΕ στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά τα άλλα, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, η θέση μας είναι γνωστή. Και στο παρελθόν έχουν δημοσιευτεί δημοσκοπήσεις, των οποίων τα αποτελέσματα έδειχναν ότι το ΠΑΣΟΚ υπολείπεται και μάλιστα κατά πολύ της Νέας Δημοκρατίας. Τελικώς, όμως, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει την τεχνογνωσία να αντιμετωπίζει τη δυσμενή εικόνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πλαίσιο μιας δημοσκόπησης, να αναστρέφει αυτή την εικόνα και τελικώς να κερδίζει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των πολιτών. Εχω μπροστά μου ένα στοιχείο που δείχνει ότι το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί. Στις 25 Ιανουαρίου του 1999, σε μια έγκυρη και μεγάλη εφημερίδα που δεν μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει στην παράταξή μας, στον Ελεύθερο Τύπο, δημοσιεύεται έρευνα της ίδιας εταιρείας, της VPRC και τα αποτελέσματα παρουσιάζονται ως εξής: "Μπροστά με 11 μονάδες η Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ". Επίσης, "ο κ. Καραμανλής προηγείται σε δημοτικότητα από τον Πρωθυπουργό κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες". Θέλω να πω ότι οι δημοσκοπήσεις έχουν αξία, γιατί είναι επιστημονικά εργαλεία. Οποιος αγνοήσει τα αποτελέσματά τους θα σφάλλει, θα βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό πάνω από όλα. Εμείς, λοιπόν, αξιολογούμε, μελετούμε τα αποτελέσματα των σφυγμομετρήσεων, αλλά δεν αιχμαλωτιζόμαστε και δεν παγιδευόμαστε. Συνεχίζουμε την προσπάθειά μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο λαός, όταν έρθει η ώρα να ψηφίσει, θα κρίνει συνολικά το έργο της κυβέρνησης. Ο λαός γνωρίζει να δίνει την ψήφο του εκεί όπου πιστεύει ότι θα πιάσει τόπο. Αυτό έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία.

    ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την επιστολή Αναστασιάδη προς τον Υπουργό Εξωτερικών.

    ΡΕΠΠΑΣ: Ο,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε όταν για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα. Ισχύουν απολύτως όσα είπαμε.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Τα νούμερα που μας αναφέρατε πριν δημοσιεύτηκαν το 1999, τρία χρόνια μετά τις εκλογές. Τώρα είμαστε 15 μήνες μετά τις εκλογές.

    ΡΕΠΠΑΣ: Αντιστρέφοντας το ερώτημά σας, θα έλεγα ότι ήταν ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, ενώ τώρα είμαστε τρία χρόνια πριν από τις εκλογές. Αρα, λοιπόν, η δυνατότητα που έχουμε να αναστρέψουμε αυτή την εικόνα είναι εξ αντικειμένου πολύ μεγαλύτερη, γιατί έχουμε περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μας.

    ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Καραμανλής ζήτησε εμμέσως εκλογές. Τι έχετε να πείτε;

    ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει εντολή τετραετίας. Θα ολοκληρώσουμε τη θητεία μας, ασκώντας τα καθήκοντά μας με τρόπο που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού. Θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δεν θα έχουν θέση, γιατί στη θέση τους θα έχει τοποθετηθεί η κάλπη των εκλογών. Σε αυτή την κάλπη εμείς φιλοδοξούμε να αναδειχθούμε νικητές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θέλουμε να υπερέχουμε και στο πλαίσιο των δημοσκοπήσεων. Αλλά, ενώ επιδιώκουμε αυτό, δουλεύουμε συστηματικά και μεθοδικά για να κερδίσουμε τις εκλογές.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρ` όλα αυτά που είπατε και ερμηνεύσατε με ένα συγκεκριμένο τρόπο τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, καθώς και τις χθεσινές σας αναφορές εδώ, έχω μπροστά μου την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", που ερμηνεύει διαφορετικά τα πράγματα. Κατ` αρχάς, έχει κύριο τίτλο "Φταίνε τα συμφέροντα", ότι καταγγέλλει ο Πρωθυπουργός. Μετά έχει ένα σημείωμα που λέει: "Η ιστορία των τριών φακέλων" που έχει γράψει ο εκδότης του ΒΗΜΑΤΟΣ κ. Ψυχάρης και ουσιαστικά λέει στον Πρωθυπουργό ότι έχει ανοίξει το δεύτερο φάκελο και πάει για τον επόμενο που είναι η πτώση του, ότι δηλαδή θα φύγει και θα έρθει κάποιος διάδοχος. Αυτό εσείς πώς το εισπράττετε, ως κυβέρνηση; Εχετε κάποιο σχόλιο; Διότι προειδοποιεί τον κ. Σημίτη.

    ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ξενοδόχος μας είναι ο ελληνικός λαός. Σε αυτόν πληρώνουμε τους λογαριασμούς, σε αυτόν απολογούμαστε και αναφερόμαστε. Σε μια ανοικτή δημοκρατική κοινωνία ο καθένας έχει το ρόλο του. Οι εφημερίδες γνώμης, ασφαλώς, εκφράζουν τη δική τους γνώμη, η οποία πρέπει να γίνεται σεβαστή. Αλλιώς θα είχαμε σύγχυση ρόλων. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμα που εξήγγειλε στον ελληνικό λαό και θα κριθεί από αυτόν. Καθένας έχει δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντά του και το ρόλο του με τον τρόπο που εκείνος επιλέγει. Τελικώς, θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός. Απλώς, θα πρέπει, στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής και δημοκρατικής συνύπαρξης και συλλειτουργίας, ο ένας να σέβεται το ρόλο του άλλου. Εμείς, σεβόμαστε απολύτως το ρόλο των ΜΜΕ και γι αυτό ακριβώς δεν είναι δυνατό να περιμένετε να δώσω απάντηση, η οποία θα υπονοεί ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε κάποια μέτρα περιορισμού της ελευθεροτυπίας ή σε μέτρα λογοκρισίας. Κάθε άλλο. Καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, είτε είναι στην πολιτική, είτε εκτός αυτής.

    ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, χθες, έκανε λόγο για διάφορους που καλλιεργούν την απαισιοδοξία και είπε ότι θα διαψευσθούν οι "Κασσάνδρες". Ποιές είναι οι "Κασσάνδρες" και ποιοί καλλιεργούν την απαισιοδοξία;

    ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε για αυτά τα θέματα, χθες. Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό, υπερασπιζόμενος τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Ανέφερε και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως το ρυθμό αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, που κινείται πάνω από το 4%, το επίπεδο του πληθωρισμού, τη μείωση των ελλειμμάτων και την πτώση των επιτοκίων, για να δείξει ότι τα στοιχεία της οικονομίας δεν δικαιολογούν τους ισχυρισμούς του "μετώπου απαισιοδοξίας", όπως το ονόμασε. Ολοι εκείνοι που σχολιάζουν και αναλύουν τα πράγματα -η αντιπολίτευση, οι κοινωνικοί φορείς, παράγοντες των ΜΜΕ- και επιχειρούν να δώσουν την εντύπωση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κρίση, ενώ αυτό δεν προκύπτει από οποιοδήποτε στοιχείο που παίρνει υπόψη του -όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως- ένας αξιόπιστος φορέας, προκειμένου να απεικονίσει την κατάσταση μιας οικονομίας.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξάρτητα από τις δημοσκοπήσεις και τα νούμερα, θέλω να ρωτήσω, εάν ο Γενάρης του 1999 ή και άλλες δύσκολες περίοδοι που πέρασε το κυβερνών κόμμα, κατά την κυβέρνηση έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτήν εδώ την περίοδο ή αν υπάρχουν διαφορές και αν υπάρχουν, ποιές μπορεί να είναι αυτές.

    ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορείς να διαβείς δύο φορές το ίδιο ποτάμι. Αυτό είναι γνωστό και έχει ειπωθεί εκατονταετίες πριν. Ασφαλώς, υπάρχουν διαφορές. Καμία πολιτική στιγμή δεν είναι ίδια με μία προηγούμενη και δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Κάθε περίοδος έχει τις ιδιαιτερότητές της. Εμείς πιστεύουμε ότι και άλλες φορές το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο δημοσκοπήσεων, φαίνεται ότι υπολείπεται από τη Ν.Δ., αλλά οι εκλογικές διαδικασίες για τη σύνθεση και συγκρότηση της Βουλής των Ελλήνων έχουν δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ επικρατεί στις εκλογές. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι ό,τι κάναμε πάντα: Να συνεχίσουμε, πιο αποτελεσματικά, πιο αποφασιστικά το έργο μας, βελτιώνοντας την πολιτική μας εκεί που αυτό είναι απαραίτητο και επιστρέφοντας στη βάση μας. Και η επιλογή για επίσπευση του Συνεδρίου του Κινήματος είναι μία προωθημένη επιλογή για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στη βάση του. Μέσα από αυτό το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα βγει ανανεωμένο, πιο δυνατό και η κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. Θα έχουμε ένα νέο ξεκίνημα -αυτό είναι το νόημα της επιλογής για την επίσπευση του Συνεδρίου- πράγμα το οποίο θα ωφελήσει και την κυβέρνηση και τελικώς, γιατί αυτό έχει σημασία, τη χώρα.

    ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει, σήμερα, στο "Ριζοσπάστη" μια δημόσια έκθεση για το ζήτημα της αποφυλάκισης του Μιλόσεβιτς. Θα ήθελα να ξέρω, εάν η κυβέρνηση έχει γι` αυτό κάποια θέση, κάποια άποψη, κάποιο σχόλιο.

    ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο. Ισχύει αυτό που είπα πριν: Σε μία ανοικτή, δημοκρατική κοινωνία, καθένας λέει την άποψή του. Αυτή τη θέση την έχουν διατυπώσει σεβαστοί συμπολίτες μας. Είναι δυνατόν εμείς να γίνουμε σχολιαστές των απόψεων των συμπολιτών μας; Εμείς έχουμε μία πολιτική για το θέμα αυτό, την οποία διατυπώσαμε από την πρώτη στιγμή. Γνωρίζετε ότι οι χειρισμοί που έκανε η ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας -το πιστεύουμε απολύτως αυτό- είχαν στόχο την πολιτική σταθερότητα και τη διαφύλαξη της ομαλότητας σε αυτή τη χώρα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως υπάρχουν διεθνείς θεσμοί που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε τη συγκρότηση και λειτουργία του Δικαστηρίου της Χάγης και γνωρίζετε ποιοι συμμετέχουν σε αυτό. Εμείς, θα πρέπει να δούμε πώς εντάσσεται αρμονικά η Ελλάδα στο σύγχρονο κόσμο. Υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας και το εθνικό συμφέρον με την πολιτική που ακολουθούμε.

    ΠΑΠΠΑ: Πριν από τις εκλογές, η πρόβλεψη της κυβέρνησης, όσον αφορά το Χρηματιστήριο, ήταν ότι έχει ημερομηνία λήξης η κρίση. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

    ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό του Χρηματιστηρίου, έρχεται και ξανάρχεται προς συζήτηση, μεταξύ των άλλων χώρων, και εδώ. Πιστεύω ότι και εσείς πρέπει να αποφύγετε να κάνετε οποιοδήποτε σχολιασμό και εμείς να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο το οποίο μπορεί να θεωρηθεί, έστω και εμμέσως, ως παρέμβαση στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου.

    ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται, χθες, να έβγαλε ένα πόρισμα ότι στην Ελλάδα ουδεμία διασφάλιση υπάρχει για τη νόσο των τρελών αγελάδων. Και επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρές μεθοδολογικές παραλείψεις στο σύστημα έγκαιρης διάγνωσης...

    ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε την έκθεση στην οποία αναφέρεστε. Πρώτα από όλα, πρέπει να σας παραπέμψω σε λεπτομερή ανακοίνωση που εκδίδει το αρμόδιο υπουργείο. Ετσι θα έχετε απαντήσεις στα θέματα αυτά με κάθε λεπτομέρεια. Αρκούμαι μόνο να πω ότι αυτοί που έκαναν αυτή την έρευνα, έλεγξαν πώς λειτούργησε το καθεστώς που ίσχυε πριν στην Ελλάδα. Τότε που ο έλεγχος γινόταν σε βοοειδή, όταν αυτά είχαν κάποια εκδήλωση της συγκεκριμένης ασθένειας, κάποια συμπτώματα. Οι έλεγχοι, πλέον, είναι συστηματικοί, πλήρεις και διενεργούνται κατά τρόπο προληπτικό και υποχρεωτικό στο σύνολο των βοοειδών, ηλικίας άνω των 30 μηνών. Επίσης, έχει προχωρήσει, σε σημαντικό βαθμό, ο εκσυγχρονισμός των υποδομών. Πρέπει να πω ότι τα θέματα αυτά, με πρωτοβουλία του ο υπουργός Γεωργίας, τα έθεσε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, της οποίας ζήτησε τη σύγκλιση και έγινε η συνεδρίαση αυτή χθες το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε οποιοδήποτε σχόλιο ή αντίδραση από τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Ολοι δέχθηκαν ότι η πολιτική που ακολουθείται στον τομέα αυτό είναι συστηματική και ουδείς είχε να προτείνει κάποιο πρόσθετο μέτρο που η κυβέρνηση θα μπορούσε να λάβει. Σας είπα -με αφορμή άλλη ερώτηση κάποιες μέρες πριν, και επαναλαμβάνω και τώρα- ότι ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έλεγχοι στην Ελλάδα είναι ο πλέον προωθημένος και αυστηρός στο σύνολο της Ε.Ε. Αν η Ε.Ε. ή άλλος διεθνής οργανισμός μας υποδείξει και άλλα μέτρα, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε και άλλες πρωτοβουλίες. Αλλά, πέραν των όσων κάνουμε σήμερα στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κάτι άλλο το οποίο κάποια άλλη χώρα το κάνει και πρέπει και εμείς να το ακολουθήσουμε. Επιθυμούμε -αυτή είναι η επιλογή μας- για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά και γενικότερα για το εθνικό συμφέρον, να προστατεύσουμε τον καταναλωτή, κάνοντας ελέγχους συστηματικούς και πλήρεις."

    [19] Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΙΑ ΣΕ ΕΜΠΟΡΙΟ ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ

    Βουκουρέστι, 13 Ιουλίου 2001 (18:26 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία είναι από τις πρώτες χώρες στον κόσμο που δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εμπόριο λευκής σαρκός, σύμφωνα με μελέτη του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα με τη Ρουμανία πρώτες θέσεις στη λίστα έχουν η Αλβανία, η Λευκορωσία, το Μπαχρέιν, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βιρμανία, το Κονγκό, η Καμπότζη, η Ινδονησία, το Ισραήλ, το Καζακστάν, η Λιβύη, η Μαλαισία, το Πακιστάν, το Κατάρ, η Ρωσία.

    Σύμφωνα με τη μελέτη η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα, από την οποία μεταφέρονται ιερόδουλες σε χώρες των Βαλκανίων και η κυβέρνηση του Βουκουρεστίου δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Για τη μελέτη εργάστηκαν 186 Αμερικανικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

    Η μελέτη αναφέρει ότι από το 2003 οι χώρες αυτές, όπως η Ρουμανία θα υπόκεινται σε κυρώσεις, όπως το πάγωμα οικονομικής βοήθειας από διεθνείς οργανισμούς.

    [20] Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (18:15 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ιωσήφ Σημαιοφορίδης ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου των παίδων (γεννηθέντες 1986), που θα συμμετάσχει 15-21 Ιουλίου στο Βαλκανικό Κύπελλο, οι αγώνες του οποίου θα διεξαχθούν στα Τίρανα.

    Στην αποστολή έχουν συμπεριληφθεί οι εξής παίκτες: Κατσαρέας (Ομόνοια Μεσσηνίας), Στούμπος (ΑΚ Πλαταμώνα), Λισγαράς (Θύελλα Κατσικά), Στεργιάτος (Ερ. ΑΕΚ), Γεωργίου (ΑΚ Μακροχωρίου), Σαχινίδης (Ποντιακή Νεολαία), Φελεγκάκης (Ηρακλής Δωδεκανήσου), Πινδώνης (Αγ. Αθανάσιος Δράμας), Στεργαλάς (Αέρας Ξάνθης), Γάλας (ΑΕ Καλλονής), Τόμπρος (Αμιλλα Αθήνας), Αλεξίου (Βυρωνεία), Τσεμπερίδης (ΑΣ Νταηλάκι), Κυριακίδης (Χρυσούπολη), Ρόβας (Ορφέας Καρδίτσας), Σαρηγιαννίδης (Μακεδόνας), Καλημέρης (ΑΣ Χαλκίνεος).

    Η Εθνική Ομάδα συμμετέχει στον πρώτο όμιλο του Βαλκανικού Πρωταθλήματος μαζί με την Αλβανία Β' και την Γιουγκοσλαβία, ενώ στον άλλο όμιλο συμμετέχουν η Αλβανία Α', η Βουλγαρία και η Τουρκία.

    Το αγωνιστικό πρόγραμμα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος έχει ως εξής:

    16 Ιουλίου

    Ελλάδα-Αλβανία Β

    19 Ιουλίου

    Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία

    Ο μικρός τελικός έχει οριστεί, βάσει προγράμματος, για τις 20 Ιουλίου και ο τελικός για την επομένη, 21 του ίδιου μήνα.

    [21] "ΟΙ ΑΠΑΧΗΔΕΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ" ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΣΙΒΗΡΗΣ

    Σίβηρη, 13 Ιουλίου 2001 (18:15 UTC+2)

    Το έργο "Οι απάχηδες των Αθηνών" θα παρουσιάσει στις 16 Ιουλίου, στις 9.30μμ, στο αμφιθέατρο της Σίβηρης η Εθνική Λυρική Σκηνή. Η παράσταση εντάσσεται στο Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας.

    "Οι απάχηδες των Αθηνών", αντιπροσωπευτικό δείγμα της αθηναϊκής οπερέτας, είναι μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές οπερέτες και η πλέον επιτυχημένη του Νίκου Χατζηαποστόλου.

    Για την παράσταση συνεργάζονται λυρικοί τραγουδιστές με ηθοποιούς της πρόζας. Η σκηνοθεσία του έργου υπογράφεται από τον Γιώργο Ρεμούνδο, ενώ η μουσική διεύθυνση από τον Γιώργο Νιάρχο. Παίζουν η Αννα Φόνσου, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Γιώργος Μούτσιος και άλλοι ηθοποιοί.

    [22] ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ 2008

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (18:14 UTC+2)

    Σε άλλους ρυθμούς ζει από σήμερα το Πεκίνο. Η πρωτεύουσα της Κίνας είναι η πόλη που επέλεξαν τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (Αθάνατοι) για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα και τα αποτελέσματα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    Το Πεκίνο επικράτησε στον δεύτερο γύρο με 56 ψήφους, ενώ στον πρώτο γύρο πήρε 44. Η αμέσως επόμενη υποψήφια πόλη για να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν το Τορόντο που στον δεύτερο γύρο πήρε 22 ψήφους, έναντι 20 του πρώτου.

    [23] ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΑΙΖΟΥΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 13 Ιουλίου 2001 (18:13 UTC+2)

    Συνάντηση με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών είχε σήμερα ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης, με αντικείμενο τη συμμετοχή της ποδοσφαιρικής ομάδας του σωματείου σε διεθνές τουρνουά στη Μόσχα με την επωνυμία "Art Football Cup" (23 Αυγούστου - 1 Σεπτεμβρίου 2001).

    Ο κ. Γκαγκάτσης υποσχέθηκε τη βοήθεια της Ομοσπονδίας στην ομάδα του σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση στο τουρνουά, στο οποίο θα πάρουν μέρος ομάδες καλλιτεχνών από 16 χώρες.

    [24] ΘΕΑΤΡΟ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙΟΥ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Αθυτος, 13 Ιουλίου 2001 (18:11 UTC+2)

    Το θέατρο δρόμου "Σχολή γελωτοποιών" παρουσιάζει το Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας στις 24 Ιουνίου, στις 9.30μ.μ. στην Αθυτο. Οι παραστάσεις διαθέτουν όλα εκείνα τα στοιχεία του θεάτρου δρόμου που το κάνουν δυνατό και φαντασμαγορικό θέαμα, ικανό να προσφέρει διασκέδαση σε μικρούς και μεγάλους.

    Το θέαμα βασίζεται σε δύο παραμύθια από την Κίνα, ένα από το Μπαλί και ένα από την Ιαπωνία και αποτελεί έναν θεαματικό συνδυασμό λόγου, χορογραφίας και ακροβατικών.

    Εξάλλου, ο μουσικοσυνθέτης και βιρτουόζος του μπουζουκιού Γιάννης Ξενίδης θα εμφανιστεί στις 26 Ιουλίου στην Καλλιθέα, στο πλαίσιο των περιφερειακών εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Cosmote Κασσάνδρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 July 2001 - 8:46:21 UTC