Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ:ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
  • [02] Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [03] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [04] ΕΝΤΟΛΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΛΕΡ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΣΙΡΑΚ
  • [06] ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ
  • [07] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΑΟΚ ΜΕ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ
  • [08] 52XΡΟΝΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ
  • [09] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΟΡΜΑΡΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΙΚΑΣ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙ"
  • [11] Ο ΜIKAΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [12] ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗ.Κ.Ε.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [14] O MΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
  • [15] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΠΑ
  • [16] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [17] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
  • [18] EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΝΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [19] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΠΑ
  • [20] ΔΕ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο ΣΥΜΕΩΝ Ο Β'
  • [21] NTINKIΤΣ: ''ΦΑΡΣΑ'' Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΙΖΙΤΣ
  • [22] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
  • [23] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [24] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

  • [01] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ:ΘΑ ΕΙΧΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

    Βελιγράδι, 1 Ιουλίου 2001 (14:24 UTC+2)

    Ετοιμος να παραιτηθεί ήταν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς αν δεν δινόταν τέλος στην πολυήμερη αβεβαιότητα γύρω από την έκδοση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Χάγη.

    "Εγώ, ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μίρολιουμπ Λάμπους αλλά και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου είχαμε έτοιμες, σε φάκελο, της παραιτήσεις μας τις οποίες θα υποβάλλαμε σε περίπτωση που δεν βρίσκαμε λύση για την έκδοση του Μιλόσεβιτς στη Χάγη" είπε ο Τζίντζιτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Vecernje Novosti" του Βελιγραδίου.

    Ο Τζίντζιτς εξήγησε ότι αν το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο δεν πάγωνε το κυβερνητικό διάταγμα, τότε ο Μιλόσεβιτς, βάσει του διατάγματος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, θα είχε μεταφερθεί στη Χάγη σε είκοσι περίπου μέρες.

    Κληθείς να αποκαλύψει αν και άλλοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου θα εκδοθούν στη Χάγη, ο Τζίντζιτς είπε ότι τους επόμενους δύο ως τρεις μήνες θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία και ενδέχεται να ζητηθεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να επιτρέψει τη διεξαγωγή ορισμένων δικών και στα σερβικά δικαστήρια.

    Σχολιάζοντας τις κατηγορίες που δέχθηκε ότι πούλησε για χρήματα τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Τζίντζιτς είπε χαρακτηριστικά: "Η Σερβία είχε δύο εναλλακτικές λύσεις, να συνεχίσει δηλαδή τις μεταρρυθμίσεις έναντι κάποιου κόστους ή να παραμείνει σε μία κατάσταση αναμονής, ώστε να αλλάξουν τα παγκόσμια δεδομένα και η Λευκορωσία ή το Ιράκ να γίνουν οι ηγέτες του κόσμου, ώστε και εμείς, ως φίλοι τους, να επωφεληθούμε".

    Ε.Π.

    [02] Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Βελιγράδι, 1 Ιουλίου 2001 (12:42 UTC+2)

    της Αλεξάνδρας Τρτιτσα

    Ενας μόνο δικηγόρος, ο Ζντένκο Τομάνοβιτς, θα αναλάβει την υπεράσπιση του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, όμως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της Σερβίας.

    Το γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug μετέδωσε χθες ότι τον δικηγόρο επέλεξε η Μίρα Μάρκοβιτς και ότι ο Μιλόσεβιτς συμφώνησε με την επιλογή της.

    Ο Τομάνοβιτς δήλωσε χθες στην τηλεόραση BKTV του Βελιγραδίου ότι έλαβε επιχειρησιακή πρόσκληση από την πρεσβεία της Ολλανδίας και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ταξιδέψει στη Χάγη και διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν την οκταμελή ομάδα δικηγόρων, με επικεφαλής τον Τόμα Φίλα, η οποία ως σήμερα στήριζε τον Μιλόσεβιτς, να αναλάβει τώρα την υπεράσπισή του ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

    Ο Τομάνοβιτς είπε ότι θα στηρίξει την υπεράσπισή του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας σε πολιτική βάση. Η βασική θέση της υπεράσπισης θα είναι ότι ο Μιλόσεβιτς κατηγορείται επειδή νίκησε το ΝΑΤΟ.

    Ψυχολόγοι σε χθεσινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού BKTV έλεγαν ότι αυτή η θέση, μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη σοβαρής ψυχολογικής διαταραχής του κ.Μιλόσεβιτς.

    [03] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2001 (10:38 UTC+2)

    Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι προετοιμασίες του 525 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, που έχει έδρα το Πολύκαστρο Κιλκίς, για συμμετοχή στη ΝΑΤΟική δύναμη που πρόκειται να αναπτυχθεί στα Σκόπια. Η ελληνική συμμετοχή, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση θα είναι ένα πλήρες τάγμα δύναμης 800 ανδρών, που θα είναι έτοιμο να αναχωρήσει τις επόμενες μέρες.

    Ανακοινώθηκε επίσης ότι η νέα δύναμη που συγκροτεί το ΝΑΤΟ για την επιβολή των σχεδίων του στη γειτονική χώρα, θα ονομάζεται FFOR, από το πρώτο αρχικό της FYROM και τα τρία γράμματα της αγγλικής λέξης Force που σημαίνει δύναμη.

    Επίσης το υποστρατηγείο ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στα Σκόπια, αναβαθμίζεται σε τακτικό στρατηγείο μάχης, για την προώθηση των νέων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Για το λόγο αυτό έχει μεταβεί τις τελευταίες μέρες κλιμάκιο ανώτερων ΝΑΤΟικών αξιωματικών, μεταξύ αυτών και Ελληνες αξιωματικοί που προέρχονται από το στρατηγείο της Λάρισας.

    [04] ΕΝΤΟΛΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΜΠΛΕΡ

    Λονδίνο, 1 Ιουλίου 2001 (11:32 UTC+2)

    Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού Νεμπόισα Πάβκοβιτς πήρε διαταγή "από ψηλά" να δολοφονήσει τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ όταν επισκέφθηκε πρόσφυγες στην ΠΓΔΜ στην διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο, γράφουν οι Sunday Times.

    Ο στρατηγός Νεμπόισα Πάβκοβιτς δήλωσε ότι πιέστηκε να ανατινάξει το ελικόπτερο Πούμα του Μπλερ στο αεροδρόμιο Πέτροβατς των Σκοπίων στις 3 Μαίου του 1999, ανέφερε η εφημερίδα του Λονδίνου, επικαλούμενη δηλώσεις του Γιουγκοσλάβου αξιωματικού.

    Η διαταγή ήρθε από ψηλά φέρεται να δήλωσε ο Πάβκοβιτς στην εφημερίδα και οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τη λέξη αυτή εννοεί τον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος βρίσκεται στη Χάγη, κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου.

    Ο Πάβκοβιτς αποφάσισε να μην επιτεθεί στο ελικόπτερο του Μπλερ γιατί φοβήθηκε ότι θα υπάρξουν απώλειες σε ζωές πολιτών, η Γιουγκοσλαβία θα χάσει την στήριξη της ΠΓΔΜ και θα κατηγορηθεί ο ίδιος για έγκλημα πολέμου.

    Ο Γιουγκοσλάβος αξιωματούχος ανέφερε ότι πιέστηκε να προχωρήσει στη δολοφονία του Μπλερ όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία αλλά δεν είχε τη δυνατότητα να έχει εικόνα για το αεροδρόμιο και φοβήθηκε τις απώλειες αθώων πολιτών.

    Η εφημερίδα έγραψε ότι ο Πάβκοβιτς αποκάλυψε το σενάριο δολοφονίας του Μπλερ σε συνέντευξη του με τους δημοσιογράφους Ντέγιαν Λούκιτς και Πέρο Σίμιτς, που θα κυκλοφορήσουν βιβλίο με τον τίτλο «Μιλόσεβιτς: η βασιλεία και η πτώση».

    O.K.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ-ΣΙΡΑΚ

    Μόσχα, 1 Ιουλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Τη δημιουργία κοινής οικονομικής ζώνης από τον Ατλαντικό ωκεανό ως τα Ουράλια πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στον Γάλλο ομόλογο του Ζακ Σιράκ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Μόσχα.

    Η ιδέα ανήκει στον Ντε Γκωλ, που μίλησε για μία ενιαία Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια και ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα την υποστηρίξει, τόνισε ο κ. Πούτιν.

    Οι κ. Σιράκ και Πούτιν συζήτησαν το σχέδιο των ΗΠΑ για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας, την κατάσταση στην ΠΓΔΜ και τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη Ρωσία.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία ο κ. Σιράκ θα προωθήσει την υποψηφιότητα της Γαλλίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2008. Η ΔΟΕ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της στις 13 Ιουλίου, στη Μόσχα.

    Η επίσκεψη Σιράκ στη Ρωσία είναι η πρώτη Γάλλου ηγέτη από τον περασμένο Ιανουάριο που ανέλαβε ο Πούτιν την προεδρία.

    [06] ΙΣΠΑΝΙΔΑ ΚΑΤΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Η 18χρονη Ισπανίδα φοιτήτρια Χέμα Πέρις κέρδισε σήμερα το απόγευμα το πρώτο

    χρυσό μετάλλιο του παγκοσμίου πρωταθλήματος άρσης βαρών εφήβων-νεανίδων που

    ξεκίνησε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο με την κατηγορία των 48κ. Το χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε στην κίνηση του αρασέ με επίδοση 77.5κ, όπου και πήρε προβάδισμα πέντε κιλών από τις αντίπαλές της.

    Στο ζετέ έμεινε τρίτη με 90κ., αλλά ύστερα από την αποτυχία της Ρωσίδας Ραγκνέτα Καρντάνοβα στην τελευταία της προσπάθεια στα 95κ, η Πέρις αναδείχθηκε χρυσή παγκόσμια πρωταθλήτρια και στο σύνολο.

    Ήταν τρίτη νικήτρια το 1999 και δεύτερη το 2000. Βελτίωσε μάλιστα το ατομικό

    της ρεκόρ στο σύνολο κατά πέντε κιλά. Το χρυσό μετάλλιο στο ζετέ κέρδισε η πανέμορφη Μεξικάνα Μπετσαμπέ Γκράσια με 92,5κ.

    Μετά τον αγώνα, η Χέμα Πέρις δήλωσε ότι πίστευε πως θα μπορούσε να διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο. «Τα πράγματα εξελίχθηκαν πιο εύκολα από ότι περίμενα. Οι κόποι μου καρποφόρησαν και η πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, ήταν αποτέλεσμα σκληρής προσπάθειας και δουλειάς. Προπονιόμουνα τέσσερις ώρες κάθε μέρα. Αφιερώνω την νίκη μου στην οικογένειά μου, στο φίλο μου Σάντι και στη φίλη μου Κριστίνα», πρόσθεσε.

    «Ήταν δύσκολος αγώνας. Πίστευα ότι θα έπαιρνα το χρυσό» τόνισε η Ραγκνέτα Καρντάνοβα. «Στο αρασέ ήμουν καλή, αλλά δεν πήγα καλά στο ζετέ. Με επηρέασε το γεγονός ότι έφτασα στην Θεσσαλονίκη πριν από τέσσερις ώρες. Το χάλκινο μετάλλιο το

    αφιερώνω στον προπονητή μου Μάρτιν Κασάνοβιτς που είναι σαν πατέρας μου», ανέφερε.

    Από την πλευρά της η Μπετσαμπέ Γκράσια, υπογράμμισε ότι δεν περίμενε ότι θα πάρει το αργυρό μετάλλιο. «Τα κατάφερα με τη βοήθεια του θεού».

    Οι νικήτριες αναλυτικά: αρασέ: Πέρις (Ισπανία) 77.5κ, Γκράσια (Μεξικό) 72.5κ, Καρντάνοβα (Ρωσία) 72.5, ζετέ: Γκράσια (Μεξικό) 92.5, Καρντάνοβα (Ρωσία) 90, Πέρις (Ισπανία) 90, σύνολο:Πέρις (Ισπανία) 167.5, Γκράσια (Μεξικό) 165, Καρντάνοβα (Ρωσία) 162.5κ.

    [07] ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΑΟΚ ΜΕ ΣΟΥΜΠΟΤΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Ο Λευτέρης Σούμποτιτς μετά την πρόταση που του έγινε από τον ΠΑΟΚ είναι έτοιμος να συζητήσει με την ομάδα της Θεσσαλονίκης, το ενδεχόμενο να αναλάβει τις τύχες της. Το πρώτο ραντεβού έχει οριστεί για αύριο στην Αθήνα. Το σίγουρο είναι ότι το μπάτζετ που θα διαθέσει φέτος η ΚΑΕ είναι μικρό, λόγω των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

    Στο μεταξύ, προσφυγή σκέφτεται να καταθέσει ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα, ακολουθώντας αυτές των Κορωνιού και Σιγάλα. Σημειώνεται ότι ο Ιταλός παίκτης έχει υπογράψει διετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΟΚ έναντι 500.000 δολαρίων ετησίως.

    [08] 52XΡΟΝΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΠΤΩΣΗ ΣΕ ΧΑΡΑΔΡΑ

    Κοζάνη, 1 Ιουλίου 2001 (19:26 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε 52χρονος ορειβάτης όταν έπεσε σε χαράδρα στην περιοχή Προφήτη Ηλία στην Κοζάνη. Άντρες της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας εντόπισαν στη χαράδρα το πτώμα του Χρήστου Φίλιου από το Καλοχώρι Κοζάνης και στη συνέχεια ξεκίνησαν προσπάθειες για την ανάσυρσή του.

    [09] ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΚΟΡΜΑΡΗ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι μεταγραφικές κινήσεις στον Ηρακλή. Κύριο

    μέλημα της διοίκησης, αλλά και του προπονητή Αγγελου Αναστασιάδη είναι να

    κλείσουν το γρηγορότερο όλες οι μεταγραφές, και να αρχίσει η προετοιμασία

    της ομάδας χωρίς προβλήματα.

    Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣ Γιάννινα,

    Μάκη Κολέμπα με τον διευθυντή της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Σπανουδάκη για τον Κορμαρή. Η διαφορά που χωρίζει τις δύο ομάδες είναι περίπου 30 εκατομμύρια. Η ΠΑΕ Ηρακλής δίνει

    για την απόκτηση του παίκτη 90 εκατομμύρια, ενώ από ο ΠΑΣ ζητάει περίπου 120

    εκατομμύρια. Η οριστική διευθέτηση της μεταγραφής αναμένεται κατά τις

    επόμενες ημέρες.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟ "ΝΙΚΑΣ ΤΟΙΣ ΒΑΣΙΛΕΥΣΙ"

    Xίος, 1 Ιουλίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Από την τελετή αγιασμού του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Βορείου Αιγαίου που έγινε χθες το βράδυ στη Χίο αποχώρησε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ελπίδα Τσουρή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας επειδή ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, έψαλε στην τελετή το απολυτίκιο "νίκας τοις βασιλεύσι". Σημειώνεται ότι το θέμα αυτό έχει απασχολήσει την Ιερά Σύνοδο που αποφάσισε στις θρησκευτικές τελετές να ψάλλεται το "Νίκας τοις βασιλεύσι", ενώ στις δημόσιες, στις οποίες παρίστανται πολιτικά πρόσωπα, το "Νίκας τοις ευσεβέσι".

    Νωρίτερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αναφέρθηκε στο θέμα των ταυτοτήτων επισημαίνοντας ότι η Εκκλησία δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα της. Ο κ. Χριστόδουλος ανέφερε ακόμη ότι δεν αποτελεί αναστολή του αγώνα της εκκλησίας η αναστολή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας συγκέντρωσης υπογραφών. "Ο αγώνας συνεχίζεται από την Εκκλησία και θα συνεχιστεί έως ότου δικαιωθούν οι απόψεις της που πιστεύουμε ότι υπηρετούν το έθνος" πρόσθεσε. Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τη μη συνταγματικότητα της υποχρεωτικής αλλά και της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ο αρχιεπίσκοπος διευκρίνισε ότι "τα δικαστήρια είναι σεβαστοί θεσμοί του κράτους" αλλά υπενθύμισε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων επιδέχονται αλλαγές, όπως έχει δείξει η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    [11] Ο ΜIKAΕΛ ΣΟΥΜΑΧΕΡ ΚΕΡΔΙΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 1 Ιουλίου 2001 (19:11 UTC+2)

    O Μίκαελ Σουμάχερ κέρδισε την πρώτη θέση στο Γκραν Πρι της Γαλλίας, πετυχαίνοντας την 6η φετινή του νίκη σε δέκα αγώνες. Ο νικητής κατάφερε να τεθεί επικεφαλής στον 35ο γύρο και κράτησε τη θέση μέχρι και το τέλος. Εγκατέλειψαν οι Ιρβάιν και Μοντόγια.

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο μικρός αδερφός του Σουμάχερ, Ραλφ, ενώ λίγο πιο πίσω στην

    3η θέση σκαρφάλωσε ο Μπαρικέλο.

    Τα αποτελέσματα του Γκραν Πρι είναι:

    1. Μίκαελ Σουμάχερ 1 ώρα, 33 λεπτά, 35 δευτερόλεπτα (μέση ωριαία ταχύτητα 196

    χλμ.)

    2. Ραλφ Σουμάχερ

    3. Ρούμπενς Μπαρικέλο

    4. Ντέιβιντ Κούλθαρντ

    5. Γιάρνο Τρούλι

    6. Νικ Χέιντφελντ

    Στις βαθμολογίες των οδηγών ο Μίκαελ Σουμάχερ προηγείται με 78 βαθμούς και ακολουθούν ο Κούλθαρντ με 47 και ο Ραλφ Σουμάχερ με 31.

    Από την άλλη, στη βαθμολογία κατασκευαστών η Φεράρι προηγείται με 108 βαθμούς, ακολουθεί η Μακ Λάρεν με 56 και η Ουίλιαμς με 43.

    [12] ΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Στοκχόλμη, 1 Ιουλίου 2001 (19:06 UTC+2)

    Κατά της ένταξης της χώρας τους στη ζώνη του ευρώ τάσσεται η πλειοψηφία των Σουηδών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε η εφημερίδα «Σβένσκα Ντάγκμπλαντετ». Από τα 1000 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα το 38% τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης του ευρώ και το 44% κατά.

    Σε προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο, ένα μήνα πριν η Σουηδία αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, το 33% των ερωτηθέντων υποστήριζαν το ευρώ και το 50% ήταν αρνητικοί.

    Η υποστήριξη των ατόμων 15 έως 29 ετών στο ευρώ αυξήθηκε από 32% στην έρευνα του Δεκεμβρίου σε 47% στην τελευταία. Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα οι άντρες τάσσονται υπέρ του ευρώ σε ποσοστό 45% έναντι 32% των γυναικών.

    Σημειώνεται ότι η Σουηδία, μαζί με τη Βρετανία και τη Δανία δεν υιοθέτησαν ακόμη το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.

    [13] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗ.Κ.Ε.Β.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Ιουλίου 2001 (18:49 UTC+2)

    Την παράδοση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση στο δικαστήριο της Χάγης καταδικάζει με ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΔΗ.Κ.Ε.Β.Ε.). Στην ανακοίνωση, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης χαρακτηρίζεται ως δικαστήριο του ΝΑΤΟ και η παράδοση Μιλόσεβιτς ως έκφραση έσχατης υποτέλειας με ξεκάθαρα οικονομικά ανταλλάγματα.

    "Οι επιδοκιμασίες των δυτικών ηγετών, αυτών δηλαδή που θα έπρεπε να κάθονται στο σκαμνί, προβάλλουν το "νέο ήθος" του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λοιπών παραγόντων της παγκοσμιοποίησης", αναφέρει στην ανακοίνωση. Παράλληλα καταδικάζει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που, όπως αναφέρει, "μόνο που δεν υπερηφανεύτηκε που αυτή άρχισε πρώτη τόσο το χορό των παραδόσεων (Οτσαλάν), όσο και το χορό των συνταγματικών παραβιάσεων, επιτρέποντας τη διέλευση των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων".

    "Η απαγωγή Μιλόσεβιτς από τους ΝΑΤΟϊκούς δείχνει ότι μόνο η δυναμική αντίδραση των λαών μπορεί να σταματήσει την εγκληματική τακτική των ιμπεριαλιστών και των υποτακτικών τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [14] O MΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ

    Βελιγράδι, 1 Ιουλίου 2001 (18:43 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είπε στη γυναίκα του Μίρα Μάρκοβιτς ότι η δίκη του έχει πολιτικά κίνητρα, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της ομάδας υπεράσπισής του. Τόνισε, δε, ότι θα αρνηθεί όλες τις κατηγορίες που τον βαραίνουν.

    Μιλώντας με κινητό τηλέφωνο στη γυναίκα του, ο κ. Μιλόσεβιτς είπε ότι είναι αθώος, προσθέτοντας ότι ως πρόεδρος εργάστηκε για τα συμφέροντα του σερβικού λαού και θα ξανάκανε το ίδιο, αν είχε την ευκαιρία

    Ο κ. Μιλόσεβιτς στις φυλακές όπου κρατείται παρακολουθείται με κάμερες όλο το 24ωρο προκειμένου να μην αυτοκτονήσει όπως έκαναν και οι δύο γονείς του. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Μάρκοβιτς, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς είναι σε «φανταστική» ψυχολογική κατάσταση.

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Νεντελίνι Τέλεγραφ", ο Μιλόσεβιτς είπε στους αξιωματούχους του δικαστηρίου της Χάγης που τον παρέλαβαν την Πέμπτη ότι το δικαστήριο είναι ένα πολιτικό τσίρκο που έχει στόχο να θέσει σε κίνδυνο τον σερβικό λαό. Περαιτέρω, τους κατηγόρησε ότι τον απαγάγουν και τόνισε ότι το δικαστήριο θα απολογηθεί για τα εγκλήματά του.

    [15] O K. KAΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΠΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2001 (18:25 UTC+2)

    Διακεκριμένο επιστήμονα και συνεπή δημοκράτη πολιτικό χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, τον Τάκη Παππά σε δήλωσή του με αφορμή το θάνατο του γνωστού ποινικολόγου.

    "Ο Τάκης Παππάς υπήρξε ένας διακεκριμένος επιστήμονας, ένας συνεπής δημοκράτης πολιτικός. Στην οικογένειά του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια", σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    [16] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΧΑΡΑΞΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Ψαρά, 1 Ιουλίου 2001 (18:24 UTC+2)

    Στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος στα Ψαρά παρέστη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η ακριτική νησιωτική Ελλάδα δεν συνιστά πρόβλημα αλλά είναι το προνόμιο της πατρίδας μας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανικανότητα και παραλυσία που, όπως είπε, έχουν οδηγήσει την ελληνική περιφέρεια σε εγκατάλειψη και μαρασμό.

    "Εδώ είναι οι ρίζες μας. Εδώ είναι ο Πολιτισμός μας. Εδώ είναι η ταυτότητά μας. Εδώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως με τον Τουρισμό" είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: "Οι ακρίτες μας νοιώθουν και είναι πραγματικότητα εγκαταλελειμμένοι. Είναι Ευρωπαίοι πολίτες, αλλά τους λείπουν βασικά αγαθά και στοιχειώδεις υποδομές, όπως Παιδεία, υγεία, επαρκείς συγκοινωνίες".

    Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας για τη νησιωτική Ελλάδα ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως προέχει η χάραξη μιας ολοκληρωμένης νησιωτικής πολιτικής, που θα αναστρέψει την τάση της ερήμωσης και θα την κάνει άλμα δυναμικής ανάπτυξης. "Το χρωστάμε αυτό στους νησιώτες μας. Ταυτόχρονα, μία τέτοια πολιτική είναι η καλύτερη άμυνα. Είναι η πιο αξιόπιστη δύναμη αποτροπής", πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    [17] OΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ

    Aθήνα, 1 Ιουλίου 2001 (18:20 UTC+2)

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν, σήμερα, οι εργασίες του διήμερου σεμιναρίου, που συνδιοργάνωσαν το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'', με θέμα: ''Οργάνωση και λειτουργία Περιφερειακών Γραφείων Τύπου''. Το σεμινάριο παρακολούθησαν οι υπεύθυνοι των Γραφείων Τύπων των ΝΟΔΕ.

    Την έναρξη των εργασιών του σεμιναρίου κήρυξαν χθες ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ιωάννης Βαρβιτσιώτης και ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θοδωρής Ρουσόπουλος. Στο σεμινάριο, μεταξύ άλλων, μίλησαν ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου, πρώην Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Γ. Αναστασόπουλος, ο Αναπληρωτής Γεν. Διευθυντής του Κ. Αρβανιτόπουλος, στελέχη του Επικοινωνιακού Τομέα και ειδικοί επιστήμονες των νέων τεχνολογιών (Πολυμέσα, INTERNET).

    [18] EΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΡΝΤΡΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 1 Ιουλίου 2001 (18:16 UTC+2)

    Επίσκεψη στα Σκόπια πραγματοποιεί από σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για την ΠΓΔΜ Τζέιμς Παρντριού. Σε δηλώσεις του ο κ. Παρντριού τόνισε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να βοηθήσει την κυβέρνηση της χώρας και τους ηγέτες των αναγνωρισμένων πολιτικών κομμάτων να βρουν ειρηνική λύση στη σύγκρουση.

    Υπογράμμισε ότι η επίλυση της κρίσης είναι στα χέρια των ηγετών της ΠΓΔΜ και πρόσθεσε ότι η βία δεν μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα συνεργαστεί στενά με τον απεσταλμένο της ΕΕ στην ΠΓΔΜ Φρανσουά Λεοτάρ και θα συναντηθεί μαζί του αργότερα σήμερα.

    Εξάλλου, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ΜΙΑ ο 58χρονος Μπορίς Μαγκντενόφσκι σκοτώθηκε από Αλβανούς ενόπλους στο χωριό Μπρέσνο, κοντά στο Τέτοβο. Ο 58χρονος ήταν όμηρος των Αλβανών και πυροβολήθηκε με αυτόματο όπλο.

    [19] ΔΗΛΩΣΗ ΤΣΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ Τ. ΠΑΠΠΑ

    Αθήνα, 1 Ιουλίου 2001 (18:14 UTC+2)

    Συντετριμμένος από τον θάνατο του γνωστού δικηγόρου Τάκη Παππά τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ. Ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα αγωνιστή της δημοκρατίας και διακεκριμένο δικηγόρο και σημειώνει πως αφήνει πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό για όσους αγωνίστηκαν με συνέπεια και ανιδιοτέλεια για τα δικαιώματα του λαού.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσοβόλας αναφέρει: "Στάθηκε φίλος στα δύσκολα χρόνια της προσωπικής μου καταδίωξης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς ήταν ο προσωπικής μου επιλογής συνήγορος. Τριάντα χρόνια μαζί αγωνιστήκαμε από όλα τα μετερίζια της Δημοκρατίας για τα ιδανικά του λαού, αντιμετωπίζοντας την δεξιά και κάθε έκφραση της δεξιάς πολιτικής. Μαζί δώσαμε τη μάχη και στις τελευταίες εκλογές, όπου ο Τάκης Παππάς λάμπρυνε με την παρουσία του τα ψηφοδέλτια του Κινήματος. Ο Τάκης Παππάς θα αποτελεί πάντα φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές σκεπτομένων πολιτών".

    [20] ΔΕ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ Ο ΣΥΜΕΩΝ Ο Β'

    Σόφια, 1 Ιουλίου 2001 (17:41 UTC+2)

    Ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών ο Β' σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «Ελ Μούντο» αρνήθηκε ότι θα διεκδικήσει την θέση του πρόεδρου της χώρας του, αλλά δεν απέκλεισε αυτή του πρωθυπουργού.

    «Θα αποτελούσε προδοσία προς τους θεσμούς της Βουλγαρίας, σε ότι έχω διακηρύξει και προς το Βουλγαρικό λαό να διεκδικήσω την προεδρία. Ποτέ δε θα γίνω πρόεδρος», υπογράμμισε. Πρόσθεσε, δε, ότι ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Πέταρ Στογιάνοφ είναι πολύ δημοφιλής και θα εκλεγεί για δεύτερη θητεία.

    Ο πρώην βασιλιάς ανέφερε ότι η μόνη του επιλογή είναι να γίνει πρωθυπουργός και θα το κάνει αν χρειαστεί, για τη Βουλγαρία.

    Το Εθνικό Κίνημα Συμεών ο Β' κέρδισε τις μισές έδρες του κοινοβουλίου στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και ξεκίνησε την Παρασκευή συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

    [21] NTINKIΤΣ: ''ΦΑΡΣΑ'' Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΖΙΖΙΤΣ

    Βελιγράδι, 1 Ιουλίου 2001 (17:33 UTC+2)

    "Φάρσα" χαρακτήρισε την παραίτηση του πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας Ζόραν Ζίζιτς ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έκδοση Μιλόσεβιτς στη Χάγη, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μλάνταν Ντίνκιτς.

    Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο κ. Ντίνκιτς υπογράμμισε ότι ο λαός θα γυρίσει την πλάτη του σ΄ αυτούς που ασχολούνται με την πολιτική και όχι με την πραγματική ζωή, καθώς δεν είναι ικανοποιημένος ούτε από τους μισθούς του, ούτε από την ταχύτητα των αλλαγών.

    Τόνισε, δε, ότι οι μεταρρυθμίσεις στη Γιουγκοσλαβία τώρα δεν μπορούν να σταματήσουν, ενώ σημείωσε ότι η οικονομία ποτέ δε θα είναι ποτέ στη σημερινή κατάσταση, ή όπως ήταν στα 10 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Μιλόσεβιτς.

    Ανέφερε, τέλος, ότι με την έκδοση του κ. Μιλόσεβιτς, έπεσε το τελευταίο εμπόδιο για την επανένταξη της Γιουγκοσλαβίας στη διεθνή κοινότητα.

    Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Σερβίας Μπόζινταρ Ντιέλιτς σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Β92 εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του συνεδρίου των δωρητών και πρόσθεσε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι ικανοποιημένοι από τις μεταρρυθμίσεις .

    Όπως ανέφερε, προτεραιότητα της κυβέρνησής του είναι η διάθεση της οικονομικής βοήθειας για ενίσχυση, των συνταξιούχων, αυτών που λαμβάνουν επίδομα και όσων χάσουν τη δουλειά τους από τις ιδιωτικοποιήσεις.

    Επίσης, στόχοι της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον κ. Ντιέλιτς είναι η δημιουργία κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις και οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία και το σύστημα φορολόγισης.

    Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Προγράμματος Διατροφής, δύο εκατομμύρια Σέρβοι, σε σύνολο 8 εκατομμυρίων ζουν στο όριο της φτώχιας ή και κάτω από αυτό και έχουν μηνιαίο εισόδημα κάτω από 55 δολάρια (60 ευρώ).

    Το εξωτερικό χρέος της Γιουγκοσλαβίας είναι 12 εκατομμύρια δολάρια και οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι η οικονομία της Γιουγκοσλαβίας χρειάζεται 2 εκατομμύρια δολάρια για να επανακάμψει.

    [22] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2001 (16:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα εκπροσωπήσει τη Βουλή των

    Αντιπροσώπων στην Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Αμυντική Πολιτική, που διοργανώνει το βελγικό Κοινοβούλιο στις 2 και 3 Ιουλίου.

    Η διάσκεψη θα ασχοληθεί, μεταξύ άλλων, με τις προτεραιότητες της βελγικής

    προεδρίας στον τομέα της ασφάλειας και αμυντικής πολιτικής, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια και αμυντική πολιτική και τους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών χωρών για την άμυνα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2001 (16:14 UTC+2)

    Με δεδομένη την αδιάλλακτη διχοτομική στάση της Αγκυρας και του Ντενκτάς,

    οι προοπτικές σύντομης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού δεν διαγράφονται ευοίωνες και βρίσκονται εκτός πραγματικότητας κάποιες υπεραισιόδοξες δηλώσεις για επίλυση του προβλήματος μέσα στο 2002.

    Αυτά δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας στο μνημόσυνο των πέντε ηρώων της Χλώρακας, Ανδρέα Ελληνα, Θεόδωρου Πέτρου, Χαράλαμπου Κυρίλλου, Δημήτρη Ζηνιέρη και Χριστόδουλου Πολυδώρου, τονίζοντας ότι τόσο το Συμβούλιο Ασφαλείας, όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν υποχρέωση να τοποθετηθούν ξεκάθαρα απέναντι στις τουρκικές απειλές, απορρίπτοντας και καταδικάζοντάς τις αποφασιστικά.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [24] ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ

    Λευκωσία, 1 Ιουλίου 2001 (16:09 UTC+2)

    Αρχίζουν αύριο στη Λευκωσία οι εργασίες της συνάντησης του Δικτύου AC - IMPEL (Accession Countries-Implementation of Environmental Legislation) της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις υπό ένταξη χώρες, που θα διαρκέσουν μέχρι τις 7 Ιουλίου.

    Την έναρξη των εργασιών της συνάντησης, στην οποία θα μετέχουν 22 φιλοξενούμενοι από τις 12 υπό ένταξη χώρες και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα κηρύξει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 1 July 2001 - 18:13:49 UTC