Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 8ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
  • [02] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ
  • [03] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
  • [04] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ
  • [05] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [06] ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [07] ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΓΚΡΑΝΤΙΣΚΑ
  • [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [09] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΣΝΙΩΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [10] ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ
  • [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 4ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΜΗΣ
  • [12] ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
  • [13] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο Β. ΜΠΙΣΤΙΚΑΣ
  • [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 150 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
  • [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
  • [17] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΡΑΜΠΗ
  • [18] Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ
  • [19] ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [20] Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ
  • [21] 67ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ
  • [22] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ
  • [23] ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

  • [01] ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ 8ου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

    Κατερίνη, 13 Ιουλίου 2001 (22:11 UTC+2)

    Παρουσία πλήθους επισήμων, αλλά και εκατοντάδων απόδημων Μακεδόνων απ' όλο τον κόσμο, έγινε το βράδυ η επίσημη έναρξη του 8ου Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκτός των άλλων, η Ελληνίδα Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Αννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, πολλοί βουλευτές, νομάρχες, καθηγητές, πρόεδροι Παμμακεδονικών Ενώσεων απ' όλο τον κόσμο και πλήθος κόσμου.

    Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτη Μυτούλη, ενώ ακολούθησε χαιρετισμός από τον καθηγητή Αρχαιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Δημήτρη Πατερμανλή, χαιρετισμός από τον δήμαρχο Λιτοχώρου Γιώργο Παπαθανασίου και στη συνέχεια διαβάστηκαν οι χαιρετισμοί του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, πολλών υπουργών, καθώς επίσης και χαιρετισμοί του σεβασμιότατου πρώην αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου και του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Αυστραλίας Φιλ Χάνεϊγουντ.

    Ακολούθως, την εκδήλωση χαιρέτισε η επίτροπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση Αννα Διαμαντοπούλου, ο γενικός γραμματέας απόδημου ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, καθώς και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Πάπας, μετέφερε το χαιρετισμό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου.

    [02] ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΦΥΓΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2001 (12:48 UTC+2)

    Με κάθε μέσο φαίνεται ότι εγκαταλείπει τα μεγάλα αστικά κέντρα και το δεύτερο μεγάλο κύμα των αδειούχων του Ιουλίου. Πυκνή ροή οχημάτων παρατηρείται στις εξόδους των πόλεων.

    Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων η τροχαία έχει λάβει έκτακτα μέτρα, ενώ συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Από το πρωί είναι αυξημένη η κίνηση και στα λιμάνια της χώρας. Από τον Πειραιά σήμερα αναμένεται να αποπλεύσουν 33 πλοία για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, ενώ άλλα 15 δρομολόγια έχουν προγραμματιστεί από τη Ραφήνα για προορισμούς στο Αιγαίο. Για τη διευκόλυνση των επιβατών έχουν τεθεί σε ισχύ έκτακτα μέτρα του λιμενικού.

    Πιο τυχεροί είναι όσοι επέλεξαν να μετακινηθούν με τρένο ή λεωφορείο καθώς δεν θα αντιμετωπίσουν ιδιαιτέρα προβλήματα. Αν και η κίνηση στους σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων είναι κατά 20% αυξημένη έχουν προστεθεί για τη διευκόλυνση των επιβατών έκτατα δρομολόγια.

    [03] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΗΣΟΥΝ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (11:23 UTC+2)

    Το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου θα απασχολήσει επιστήμονες από την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και την Τουρκία. Οι επιστήμονες θα προσπαθήσουν να εξακριβώσουν τα αίτια που προκαλούν τόσο συχνά σεισμούς με τραγικές συνέπειες και στις δύο ακτές του Αιγαίου.

    Θα χρησιμοποιηθεί ειδικό σκάφος που είναι εξοπλισμένο με όργανα νέας τεχνολογίας, με τα οποία θα χαρτογραφήσουν με κάθε λεπτομέρεια την ευρύτερη περιοχή του ρήγματος, μια υποθαλάσσια περιοχή η οποία δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα.

    Συνεργάζονται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και των Αθηνών, το Ινστιτούτο Λαμοντ-Ντάχερτι, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Γεωλογίας της Μπολόνια, το Πανεπιστήμιο και το Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης και το Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας της Τουρκίας.

    Τα αποτελέσματα των ερευνών θα παρουσιαστούν σε ημερίδα στις 2 Αυγούστου στον Πειραιά.

    [04] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Αλλαγή πολιτικής σε ορισμένους τομείς που έγιναν κακοί χειρισμοί ζητά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής μιλώντας στο "Εθνος" της Κυριακής.

    "Χρειάζεται επαναπροσανατολισμός των πολιτικών μας, εκεί όπου υπήρξαν ολιγωρίες και κακοί χειρισμοί. Να κάνουμε την κριτική μας με θάρρος και ειλικρίνεια. Χρειάζεται να δείξουμε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πιάνει τον παλμό της κοινωνίας", αναφέρει.

    Ο κ. Παπουτσής δηλώνει ότι θα αντιμετώπιζε το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, αν αυτός εκλεγεί από το Συνέδριο του κόμματος.

    [05] ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Τριαντάχρονος βρέθηκε νεκρός σήμερα το μεσημέρι στο δεύτερο όροφο εγκαταλελειμμένης οικοδομής στην οδό Βασιλίσσης Ολγας 34, στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για τον Τ.Δ δίπλα στο πτώμα του οποίου βρέθηκαν σύνεργα από χρήση ηρωϊνης. Προανάκριση για το θάνατο του 30χρονου κάνει το Α.Τ. Τούμπας Θεσσαλονίκης

    [06] ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Εργασίες στην οδό Λαγκαδά, στο ύψος της διασταύρωσης με την οδό Λ. Στρατού στο Δήμο Πολίχνης θα εκτελούνται από σήμερα έως και την 21 Ιουλίου στο πλαίσιο του έργου "Υδρευση Θεσσαλονίκης από τον ποταμό Αλιάκμονα".

    Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων θα μειωθεί το πλάτος του οδοστρώματος της οδού Λαγκαδά κατά το ήμισυ και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.

    Εξάλλου, σήμερα και αύριο από εταιρία παροχής αερίου Θεσσαλονίκης θα εκτελούνται εργασίες στις οδούς 25ης Μαρτίου με Κ. Καραμανλή και Παπαναστασίου με Κατσιμίδη (ύψος Ευκλείδη).

    Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνιστά στους οδηγούς προσοχή, όταν κινούνται στα συγκεκριμένα σημεία, να ακολουθούν εναλλακτικές διαδρομές και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των πινακίδων σήμανσης.

    [07] ΤΕΛΕΤΗ ΕΓΚΑΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΕΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΓΚΡΑΝΤΙΣΚΑ

    Γκράντισκα, 14 Ιουλίου 2001 (19:37 UTC+2)

    Περίπου 700 μουσουλμάνοι από τη Βοσνία παραβρέθηκαν κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας στα εγκαίνια επαναλειτουργίας τεμένους στην πόλη Γκράντισκα της Σερβικής Δημοκρατίας.

    "Από δω και στο εξής η Γκράντισκα είναι μία πόλη ειρήνης, ελευθερίας και ευημερίας", είπε ο μουφτής της πόλης Μπεσίμ Σέπερ στη διάρκεια της δίωρης τελετής εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια.

    Ο Σέπερ ευχαρίστησε επίσης τους 800 αστυνομικούς που επιτηρούσαν την τελετή του τεμένους Ομπράντοβσκα, το πρώτο που επαναλειτουργεί στη Γκράντισκα.

    Το τέμενος χτίστηκε πριν από τρεις αιώνες και καταστράφηκε στη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία, όπως και άλλα 9 τεμένη στην πόλη, που απέχει 50 χλμ από την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας Μπάνια Λούκα.

    Για τα έργα ανακατασκευής του τεμένους έκαναν δωρεές πολλοί μουσουλμάνοι που ζούσαν στην πόλη πριν τον πόλεμο, ενώ ο σερβικός και κροατικός πληθυσμός της πόλης συνεισέφερε.

    [08] ΕΛΛΗΝΑΣ ΥΠΗΚΟΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Ελληνας υπήκοος βρέθηκε νεκρός στο πορτ-μπαγάζ αυτοκινήτου στην Κωνσταντινούπολη.

    Το αυτοκίνητο με το πτώμα του δολοφονημένου Ελληνα βρέθηκε εγκαταλελειμμένο χθες βράδυ σε συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ενώ η οικογένειά του, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ήδη καταγγείλει την εξαφάνιση του άτυχου άνδρα.

    Ο άνδρας που βρέθηκε νεκρός στο πορτ-μπαγάζ του εγκαταλελειμμένου αυτοκινήτου είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Ελληνας υπήκοος Δημήτριος Ρούμπος. Την υπόθεση παρακολουθεί από κοντά το Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

    [09] Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΕΡΒΟΣΝΙΩΝ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Μπάνια Λούκα, 14 Ιουλίου 2001 (18:16 UTC+2)

    Το υπουργείο Αμυνας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας διέψευσε τους ισχυρισμούς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι ο στρατός παράσχει ασφάλεια στο Ράτκο Μλάντιτς, τον πρώην στρατιωτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας που καταζητείται από το δικαστήριο.

    "Δεν έχουμε καμία πληροφορία για το που βρίσκεται, δεν έχουμε καμία επαφή μαζί του", τόνισε ο Μικαϊλο Μίτροβιτς, σύμβουλος του υπουργού Αμυνας Σλόμπονταν Μπίλιτς σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Νεζάβισνε Νόβινε".

    "Καμία στρατιωτική μονάδα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας δεν τον προστατεύει", πρόσθεσε.

    Η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Κάρλα Ντελ Πόντε δήλωσε πρόσφατα ότι "είναι γεγονός ότι ο Ράτκο Μλάντιτς προστατεύεται από το σερβοβοσνιακό στρατό".

    [10] ΠΥΡΓΚΑΓΙΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΣΤΑ ΚΑΜΙΝΙΑ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (17:48 UTC+2)

    Μάχη με τις φλόγες δίνουν αυτήν την ώρα, 50 άνδρες της Πυροσβεστικής με 10 οχήματα, σε αποθήκη ελαστικών στα Καμίνια, όπου ξέσπασε φωτιά, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

    Οι πυροσβέστες έχουν περικυκλώσει την πυρκαγιά και έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος επέκτασής της.

    [11] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ 4ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΣΥΜΗΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (17:40 UTC+2)

    Τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παγκοσμιοποίηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του 4ου Συμποσίου Σύμης που διοργάνωσε στην Ολυμπία το Ιδρυμα "Ανδρέας Παπανδρέου".

    Στο Συμπόσιο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και πολιτικοί από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κατέθεσαν τις εμπειρίες τους, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του τόνισε ότι η αλληλεγγύη, η φιλία και η συνεργασία είναι ασπίδα των λαών.

    "Επιβεβαιώνουμε εμείς οι προοδευτικοί, ότι μπορούμε να φέρουμε την ειρήνη στην περιοχή μας, ότι μπορούμε να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και να αναπτύξουμε κοινωνίες πρόνοιας, δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής. Μπορούμε να φτιάξουμε ένα διαφορετικό μέλλον", τόνισε.

    Στο Συμπόσιο απηύθυναν χαιρετισμούς ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα και στελέχη κυβερνήσεων ευρωπαϊκών χωρών.

    Την εκδήλωση παρακολούθησαν και δεκάδες παιδιά από εμπόλεμες περιοχές του κόσμου που συμμετέχουν στο Νεανικό Φεστιβάλ Ειρήνης.

    [12] ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ Ν. ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Ιουλίου 2001 (17:00 UTC+2)

    Με κεντρικό μήνυμα τον εθελοντισμό και την ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών για ένα καθαρό περιβάλλον και κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην παραλία της Νέας Καλλικράτειας η δεύτερη φάση της εξόρμησης καθαρισμού των ακτών του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής που διοργάνωσε για όγδοη συνεχή χρονιά ο Σύνδεσμος ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον δήμο Θερμαϊκού και το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Από τις 11 το πρωί τα συνεργία του Συνδέσμου και του Δήμου και εκατοντάδες πολιτών και μελών οικολογικών οργανώσεων της περιοχής, φορώντας ειδικά καπελάκια και μπλουζάκια του Συνδέσμου ΟΤΑ και παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, εξόρμησαν στις ακτές της Νέας Καλλικράτειας και σάρωσαν την παραλία συγκεντρώνοντας σημαντικές ποσότητες απορριμμάτων (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο, καθώς και μεγάλες ποσότητες νεκρών φυκιών.

    Ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Μπάμπης Μπαρμπουνάκης επισήμανε την ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας και αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος Νέας Καλλικράτειας να καθαρίσει την παραλία στην οποία παραθερίζουν το καλοκαίρι πάνω από 150.000 επισκέπτες.

    Τόνισε, δε, ότι παραδόθηκε και άρχισε άμεσα τη λειτουργία του ο Κινητός Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, που βρίσκεται 3 χλμ από τη Νέα Καλλικράτεια, κοντά στα Σύλλατα. "Πρόκειται για έργο πνοής για την περιοχή που θα συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση του κόστους μεταφοράς των απορριμμάτων από τους δήμους της περιοχής στον Χ.Υ.Τ.Α. Θεσσαλονίκης", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο δήμαρχος Νέας Καλλικράτειας Βασίλης Λαχταρίδης, αφού ευχαρίστησε τον Σύνδεσμο ΟΤΑ για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρει, υπογράμμισε ότι το έργο της διατήρησης των ακτών μας καθαρών είναι πολύ σημαντική υπόθεση για περιοχές τουριστικές, όπως ο δήμος Νέας Καλλικράτειας που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

    [13] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο Β. ΜΠΙΣΤΙΚΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (16:59 UTC+2)

    Κηδεύτηκε το Σάββατο από τον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, στο κοιμητήριο Νέας Σμύρνης, ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μπίστικας, ο οποίος έχασε χθες τη μάχη με τον καρκίνο.

    Ο Βαγγέλης Μπίστικας διετέλεσε διευθυντής ειδήσεων της ΕΡΤ, διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή" και άλλων εφημερίδων, καθώς και εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας της Δημοκρατίας επί Κωνσταντίνου Καραμανλή.

    [14] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ 150 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (16:54 UTC+2)

    Εκατόν πενήντα λαθρομετανάστες Πακιστανούς και Κούρδους ιρακινής και τουρκικής υπηκοότητας αποβίβασε χθες ιστιοφόρο σκάφος σε βραχώδη περιοχή της Κακιάς Σκάλας στην Τήνο.

    Οι λαθρομετανάστες έχουν μεταφερθεί και βρίσκονται υπό φρούρηση σε ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε για τη στέγασή τους και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

    [15] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (16:46 UTC+2)

    Tην πρόοδο της ελληνικής προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων θα παρουσιάσει αύριο η "Αθήνα 2004" στην ολομέλεια της ΔΟΕ στη Μόσχα.

    Η πρόεδρος της "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου θα αναλύσει διεξοδικά την ελληνική πρόοδο. Στη ρωσική πρωτεύουσα θα βρίσκεται και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος θα απευθύνει χαιρετισμό στην ολομέλεια της ΔΟΕ και σύμφωνα με πληροφορίες θα καταστήσει σαφές για μία ακόμη μία φορά ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Στην παρουσίαση θα παραστούν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο πρωθυπουργός θα έχει επίσης αύριο συνάντηση με τον απερχόμενο πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΓΑΛΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (16:38 UTC+2)

    Το όραμα μιας δημοκρατικής, ισχυρής και ανεξάρτητης Ευρώπης που θα "αρχίζει από τον Ατλαντικό και θα τελειώνει στα Ουράλια", όπως έλεγαν ο στρατηγός Ντε Γκωλ και ο Αντρέας Παπανδρεόυ, μιας Ευρώπης που θα προωθεί την ειρήνη και την πρόοδο ολόκληρης της ανθρωπότητας, παρουσίασε ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας σε ομάδα Γάλλων σπουδαστών που επισκέφθηκαν χτες το Κοινοβούλιο.

    "Αυτή η Ευρώπη πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνο των πολιτών της, αλλά όλων των ανθρώπων. Αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να δέχεται οποιαδήποτε διάκριση, όχι μόνο σε βάρος των πολιτών της, αλλά σε βάρος κάθε ανθρώπου για τα πιστεύω του, για το φύλο του, την εθνικότητα του, το χρώμα του, για την κοινωνική ή οικονομική του θέση", τόνισε.

    Αναφερόμενος στις οδυνηρές εμπειρίες που βίωσαν οι προηγούμενες γενιές εξ αιτίας των διχασμών και των εθνικών αντιθέσεων που οδήγησαν στους δύο παγκόσμιους πολέμους, ο πρόεδρος της βουλής τόνισε την ευθύνη όλων των πολιτών, μεγάλων ή νέων, κυβερνώντων ή κυβερνώμενων, ανάλογα με το ρόλο του καθενός, τη δημιουργία ενός ειρηνικού, εποικοδομητικού και ευτυχέστερου μέλλοντος για όλους τους λαούς της Ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Στους Γάλλους σπουδαστές δόθηκε από ένα πολυτελές λεύκωμα με τον επιτάφιο του Περικλή, έκδοση της βουλής των Ελλήνων, ενώ ξεναγήθηκαν και στους χώρους του μεγάρου του κοινοβουλίου.

    [17] ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΡΑΜΠΗ

    Αθήνα, 14 Ιουλίου 2001 (16:35 UTC+2)

    Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών της Αθήνας Ιωάννης Σακελάκος για να εντοπιστούν οι υπαίτιοι ανώτερα και ανώτατα των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης που φέρονται να εξαφάνισαν 9 φακέλους της δικογραφίας στην υπόθεση Παναγιώτη Κράμπη.

    Η έρευνα διετάχθη μετά την αναφορά του αρμόδιου για θέματα εκδόσεων, αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιου Καφίρη, στην οποία επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η μη εκτέλεση από τους υπευθύνους των υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης των παραγγελιών του παρεμποδίζει το έργο των δικαστικών αρχών.

    Σκοπός της έρευνας που θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι να διερευνηθεί αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων και από ποιους κρατικούς λειτουργούς, οι οποίοι κατ' εξακολούθηση δεν εκτελούσαν τις παραγγελίες του κ. Καφίρη, καθώς 9 φάκελοι που είχαν σταλεί στους αρμόδιους των δύο υπουργείων έχουν εξαφανιστεί.

    [18] Α. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ: ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΟΝΟ ΑΝ Ο ΝΤΕΚΤΑΣ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΤΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2001 (16:18 UTC+2)

    Η πλευρά μας θα πρέπει να αποκρούσει ένα ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, χωρίς τη διαβεβαίωση ότι αυτή τη φορά, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα προσέλθει στο διάλογο για ουσιαστικές συνομιλίες με βάση τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των ΗΕ για το Κυπριακό και το ευρωπαϊκό κεκτημένο είπε ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης, μιλώντας σήμερα στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής

    εισβολής.

    Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η μνήμη της συμφοράς του 1974 και των συνεπειών

    της "θα πρέπει να συνοδεύει τις σκέψεις όλων όσοι αποφασιστικά και κρίσιμα συγκροτούν τη στρατηγική και καταπιάνονται με το σχεδιασμό του πελώριου εθνικού μας θέματος", προσθέτοντας ότι "κανείς δεν θέλει να προσυπογράψει την αρχή του τέλους του ελληνισμού στην Κύπρο μας".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2001 (16:14 UTC+2)

    Τέσσερα χάλκινα μετάλλια και δύο ειδικούς επαίνους εξασφάλισε η εθνική

    ομάδα της Κύπρου στην 42η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε

    στην Ουάσινγκτον από τις 3 - 14 Ιουλίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας τα πιο πάνω

    αποτελέσματα αποτελούν την καλύτερη επίδοση της εθνικής μας ομάδας στο ιστορικό της συμμετοχής της στην Ολυμπιάδα.

    [20] Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2001 (16:12 UTC+2)

    "Η Τουρκία, αντί να προβάλλει απαράδεκτες και αντίθετες με τα ψηφίσματα των ΗΕ απαιτήσεις, αντί να απειλεί, είναι καιρός να συνεργαστεί με τον ΓΓ των ΗΕ, το Συμβούλιο Ασφαλείας και την ΕΕ και να αναθεωρήσει τη στάση της" είπε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας στην ειδική συνεδρία της Βουλής με αφορμή της μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Μιλώντας ύστερα από την τήρηση μονόλεπτης σιγής από τα μέλη της Βουλής των αντιπροσώπων, στη μνήμη των πεσόντων της αντίστασης και της τουρκικής εισβολής, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Τουρκία θα πρέπει να οδηγήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο διάλογο με στόχο τη δίκαιη και βιώσιμη λύση πριν από την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και πως "μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει στο μέγιστο βαθμό τα συμφέροντα της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκία και των λαών των τριών χωρών".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] 67ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΩΠΗΛΑΣΙΑΣ

    Ιωάννινα, 14 Ιουλίου 2001 (16:06 UTC+2)

    Ο Ναυτικός Όμιλος Καστοριάς (Ν.Ο.Κ.) ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής της κατηγορίας Εφήβων-Νεανίδων του 67ου πανελληνίου πρωταθλήματος Κωπηλασίας που πραγματοποιείται στη λίμνη των Ιωαννίνων.

    Οι κωπηλάτες του Ν.Ο.Κ μετά από εντυπωσιακές εμφανίσεις στους 13 τελικούς της τρίτης μέρας του πρωταθλήματος κατέκτησαν έξι χρυσά μετάλλια, κερδίζοντας στην εν λόγω κατηγορία.

    Παράλληλα πέρασαν επικεφαλείς στη γενική κατάταξη της φετινής διοργάνωσης με οκτώ χρυσά μετάλλια έναντι επτά χρυσών που κατέκτησε ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων έπειτα από την ολοκλήρωση των κατηγοριών Εφήβων-Νεανίδων και Παίδων-Κορασίδων.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους αυριανούς τελικούς της κατηγορίας των Ανδρών και Γυναικών, με τους οποίους θα πέσει και η αυλαία του φετινού πανελληνίου πρωταθλήματος Κωπηλασίας.

    Το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει 20 τελικούς, οι οποίοι θα ξεκινήσουν στις 8 το πρωί.

    [22] ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 14 Ιουλίου 2001 (16:05 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης εναντίον του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως "πολύ λογική" την απαγόρευση σε δάσκαλους και μαθητές από τα κατεχόμενα, να μεταβούν στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι οι

    δάσκαλοι ενήργησαν νόμιμα και στα πλαίσια των συνδικαλιστικών κανονισμών, ενώ ο ΓΓ του ΚΚΑ Οζάλ Ζιγά είπε ότι η θέση του κ. Ντενκτάς στο θέμα της μετάβασης δασκάλων και μαθητών στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη δείγμα της παραβίασης από τον ίδιο, των δημοκρατικών νομίμων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΕΜΠΟΔΙΟ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αγκυρα, 14 Ιουλίου 2001 (15:59 UTC+2)

    "Το Κυπριακό αποτελεί ένα εμπόδιο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση"

    δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Τουρκίας, Τουτζάιν Οζενχα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Οζενχά, ο οποίος μιλούσε σε κοινή διάσκεψη

    Τύπου με Γάλλους συναδέλφους του κάλεσε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επιστρέψει στην τράπεζα των συνομιλιών.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 14 July 2001 - 18:13:45 UTC