Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ "ΤΙΓΡΗ"
  • [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο EΜ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ
  • [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ
  • [04] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ
  • [05] M. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΓΚ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [08] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ 10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ
  • [09] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α. ΤΟΥΜΠΑ
  • [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΕ - ΕΛΤΕΧ - ΑΚΤΩΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΟ - ΑΕΚ
  • [12] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ
  • [13] Ο ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [14] ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ
  • [15] ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [16] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [17] ΥΨΗΛΗ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [18] ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΝΔ ΩΣ ΥΠΟΠΤΗ
  • [19] ΙΒΑΝΙΤΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ
  • [20] ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΓΚΑΣ" Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΑΠΑΧΙΝΤΖΙΟΣ;
  • [21] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ. ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ
  • [22] Α. ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΠΟΥΛΗΣΕ 10,07% ΤΗΣ ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
  • [23] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΙΑΣ
  • [24] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [25] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ

  • [01] ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ "ΤΙΓΡΗ"

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (12:58 UTC+2)

    Το τελευταίο αντίο στον "τίγρη", τον Μανώλη Χατζηαποστόλου, που στάθηκε αφορμή για να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Γρηγόρη Λαμπράκη, είπαν η αδελφή του, τα παιδιά, τα εγγόνια και λίγοι φίλοι στα κοιμητήρια του Ευόσμου.

    Την κυβέρνηση στην κηδεία εκπροσώπησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βασίλης Βαλασόπουλος, το νομάρχη Θεσσαλονίκης ο Σπύρος Βασιλειάδης, το ΠΑΣΟΚ ο γραμματέας της Ν.Ε. Κώστας Μαμέλης, τον ΣΥΝ ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Δημήτρης Δημητριάδης, ενώ παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Πολίχνης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς, ο δημοτικός σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Θεσσαλονίκης Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, ο πρώην βουλευτής της Ενωσης Κέντρου και αργότερα του ΠΑΣΟΚ Δημοσθένης Παπαδόπουλος, ο Λευτέρης Χαλβατζής, στέλεχος της ΑΕΚΑ κ.α. Στεφάνια έστειλαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη, ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

    Αποχαιρετώντας τον, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Μαμέλης υπογράμμισε:"Μανώλη Χατζηαποστόλου, άφησε μας να ενώσουμε τα συναισθήματα μας μαζί μ΄αυτά των παιδιών σου, αφού κάποτε μας χάρισες απλόχερα και με ανιδιοτέλεια τη συντροφικότητα σου. Σήμερα, στην τυπική επιβεβαίωση της αιωνιότητας σου, μιας και την ουσιαστική αιωνιότητα την κέρδισες στις 22 Μάη 1963, θέλουμε μαζί με το στερνό αντίο να σου πούμε, χωρίς να μπορείς να μας ψέξεις μέσα στην απλότητα σου, ότι είσαι ένας ήρωας. Ηρωας της ιστορικής αποκοτιάς, ήρωας της ευθύνης, του παληκαριού της Αριστεράς, ήρωας αναπαλλοτρίωτος στο ευτελές, ιδιότυπο πολιτικό χρηματιστήριο της ανταλλαγής των δήθεν αγώνων.

    Σ΄αυτόν τον μικρό και μέγα κόσμο σου, επέλεξες να κυνηγάς το τίμιο ένσημο του ιδρώτα σου, αρνούμενος να ενσωματωθείς στα γυαλιστερά παράσημα της εξαργύρωσης φωτίζοντας τη σύγχρονη ελληνική ιστορία με την πράξη σου. Σαν ώριμο τέκνο της οργής. Σαν έτοιμος από καιρό. Πήδηξες με τα νοητά φτερά του ιστορικού καθήκοντος προς την ιστορία χωρίς να την επιδιώκεις.

    Τώρα, που συναντάς το Γρηγόρη Λαμπράκη στο πάνθεο της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, κράτησε εκείνο το αθώο χαμόγελο σου και τα φωτεινά μάτια σου που τρεμοπαίζανε εδώ και 38 περίπου χρόνια πονηρά για να ξεφεύγεις αυτή τη μαμή των εξελίξεων, την Ιστορία που από σήμερα σε περιλαμβάνει στους ήρωες της".

    [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο EΜ.ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΛΑΜΠΡΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (18:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Εμμανουηλίδης μπροστά στο μνημείο του Λαμπράκη μαζί με το δημοσιογράφο κ. Σπύρο Κουζινόπουλο

    του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Μανώλη Χατζηαποστόλου, ο οποίος με το εκπληκτικό άλμα του στο τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη, συνέβαλε στη σύλληψη των δολοφόνων του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Μάιο του 1963, πέθανε ανήμερα της Πρωτομαγιάς και ο Μανώλης Εμμανουηλίδης, ο οποίος είχε κατηγορηθεί ως αυτουργός, μαζί με τον Γκοτζαμάνη, της πολύκροτης δολοφονίας Λαμπράκη.

    Για την υπόθεση εκείνη, ο Εμμανουηλίδης, με αρκετές καταδίκες στην πλάτη για παιδεραστία και σεξουαλικές επιθέσεις, είχε καταδικαστεί από το κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης, μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης, στην οποία ανακριτής ήταν ο Χρήστος Σαρτζετάκης, σε κάθειρξη 8,5 ετών, ενώ η ποινή του Γκοτζαμάνη ήταν 11 χρόνια. Ανακριτής της υπόθεσης, που είχε συνταράξει όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά και ολόκληρο τον κόσμο, ήταν ο δικαστής Χρήστος Σαρτζετάκης.

    Ο Εμμανουηλίδης, που από χρόνια έπασχε από την καρδιά του, και διατηρούνταν με μία μικρή σύνταξη του ΟΓΑ, πέθανε μόνος στη Β΄ καρδιολογική κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ηταν αρκετά απρόσιτος τύπος και τα τελευταία χρόνια είχε κόψει εντελώς τις σχέσεις με τους συγγενείς και τους ελάχιστους φίλους του.

    Η τελευταία συνέντευξη, που παραχώρησε ο Εμμανουηλίδης, ήταν πριν από 3 χρόνια στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και δίνοντας μια συγκλονιστική νέα διάσταση στις συνθήκες της εκτέλεσης του μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, είχε δηλώσει ότι "δουλειά της χούντας, ήταν η δολοφονία του Λαμπράκη".

    Ο άλλοτε κατ' επάγγελμα "εθνικόφρων" Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, που μαζί με τον μεταφορέα Σπύρο Γκοτζαμάνη είχε κατηγορηθεί και καταδικαστεί σαν συμμέτοχος στο θάνατο του μάρτυρα της Ειρήνης, στην ίδια συνέντευξη, δημόσια επέρριψε την ευθύνη στους επίδοξους τότε πραξικοπηματίες για την οργάνωση και εκτέλεση του εγκλήματος.

    "Αν είχα πράγματι εγώ σκοτώσει το Λαμπράκη, σήμερα θα ήμουνα με περιουσία, θα τα κονόμαγα και δεν θα έψαχνα δεξιά και αριστερά για ένα πακέτο τσιγάρα. Αν ήμουνα ο δολοφόνος, σήμερα θα ζούσα άνετα", τόνιζε ο Εμμανουηλίδης. Προσθέτοντας πως "αντίθετα μ' αυτόν, όλοι όσοι μπλέχτηκαν στην υπόθεση Λαμπράκη από τους αστυνομικούς και τους ανθρώπους του παρακράτους, σήμερα είναι με βίλες, με περιουσίες και πολλά λεφτά. Όποιος ανακατεύτηκε με αυτή την ιστορία και γνώριζε πρόσωπα και πράγματα, τον βοήθησαν για να του κλείσουνε το στόμα. Αντίθετα όσοι δεν γνώριζαν και τυχαία μπλέχτηκαν, όπως εγώ, δεν γύρισαν να μας δουν. Σπόρια πουλούσα στην παραλία και με κυνηγούσαν".

    "Έρριξαν σε μας όλη την ευθύνη της δολοφονίας, για να σκεπάσουν και να προφυλάξουν τους πραγματικούς δολοφόνους και τους εγκεφάλους που οργάνωσαν το έγκλημα", επέμενε ο Εμμανουηλίδης. Προσδιορίζοντας μάλιστα σαν τον κύριο ένοχο στην οργάνωση και συγκάλυψη της δολοφονίας, τον τότε υπομοίραρχο της ασφάλειας Δημήτριο Κατσούλη, ένα άτομο με μεγάλη πράγματι δραστηριότητα στην υπόθεση Λαμπράκη, που όμως, λες και κάποιο αόρατο ισχυρό χέρι να τον προστάτευε, έμεινε στο απυρόβλητο και δεν ασχολήθηκε καν με την περίπτωσή του η δικαιοσύνη.

    "ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ"

    "Το πρωί εκείνο της 22 Μαϊου, μας ειδοποίησε ο Καπελώνης να είμαστε στις 5 το απόγευμα στο 5ο αστυνομικό τμήμα, όπου μας ήθελαν για μια δουλειά. Μαζευτήκαμε εκεί καμιά διακοσαριά άτομα και σηκώθηκε και μας μίλησε ο υπομοίραρχος Κατσούλης, λέγοντας πως έπρεπε να πάμε και να εμποδίσουμε τους κομμουνιστές να κάνουν τη συγκέντρωση για την Ειρήνη και ότι εμείς θα παριστάναμε τους αγανακτισμένους πολίτες. "Στόχος μας είναι ο Λαμπράκης", είπε ο υπομοίραρχος πριν διαλυθούμε.

    Κι όμως, συνέχιζε ο Εμμανουηλίδης, ο Κατσούλης δεν είχε καμιά δουλειά στο 5ο τμήμα, γιατί υπηρετούσε στην Εθνική Ασφάλεια, στο τμήμα "δίωξης κομμουνισμού", ενώ αν ήθελε κάποιος από το 5ο να μας μιλήσει, υπήρχαν εκεί και ο διοικητής του και ο προϊστάμενος του παραρτήματος της Εθνικής Ασφάλειας.

    Ο Κατσούλης, συμμετείχε επίσης με πολιτικά και στην αντισυγκέντρωση δίνοντας οδηγίες, αν και τη μέρα εκείνη ήταν εκτός υπηρεσίας. Ήταν ένα πολύ σκοτεινό άτομο και για τον Κατσούλη μετά το φόνο του Λαμπράκη, μέσα στην Εθνική Ασφάλεια, στην οδό τότε Πρίγκηπος Νικολάου, ο Μαργαρίτης που ήταν κουμπάρος του Καπελώνη μαζί με τον Κολωνιάρη κι έναν ακόμη αξιωματικό έλεγαν: "Πάλι μας τα έκανε μούσκεμα ο Κατσούλης".

    Για τον Κατσούλη, ο Εμμανουηλίδης πρόσθετε πως απ' ότι είχε μάθει, ήταν πράκτορας της ΚΥΠ και ο σύνδεσμος μεταξύ ασφάλειας-ΚΥΠ, παίρνοντας εντολές από τον Καραμπέρη που υπηρετούσε στην ΚΥΠ Θεσσαλονίκης και μετείχε από τότε στην "Επαναστατική Επιτροπή" που είχε δημιουργηθεί με επικεφαλής τον επίδοξο ακόμη τότε δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.

    "Είμαι σίγουρος ότι η παρέα του Παπαδόπουλου οργάνωσε τη δολοφονία, επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση και την αναταραχή", δήλωνε ο Εμμανουηλίδης.

    Μετά τη δολοφονία του Λαμπράκη, ο Κατσούλης μετατέθηκε στην Αθήνα, όπου σαν έμπιστο πρόσωπο τοποθετήθηκε επικεφαλής της φρουράς στη δίκη του "ΑΣΠΙΔΑ", είχε δε δεσμούς με τη χούντα σ' όλη τη διάρκεια της δικτατορίας και ενεργό ανάμιξη στα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπως είχε αποκαλύψει ο πράκτορας της ΚΥΠ Πίμπας. Αποστρατεύθηκε για τη δράση του αυτή με το βαθμό του ταγματάρχη αμέσως μετά τη μεταπολίτευση.

    Από την πραγματογνωμοσύνη στο τόπο της δολοφονίας.

    Ολα αυτά τα στοιχεία, που επικαλούνταν ο Εμμανουηλίδης, δημιούργησαν κάποιο σοβαρό προβληματισμό, δίνοντας νέα διάσταση στην υπόθεση, όμως δεν απάντησαν στο κρίσιμο ερώτημα: Αν δεν ευθύνονται οι Γκοτζαμάνης και Εμμανουηλίδης για το έγκλημα, τότε με ποιό τρόπο δολοφονήθηκε ο Λαμπράκης;

    Σύμφωνα με την εκδοχή που επικράτησε στη δίκη, μόλις ο Λαμπράκης βγαίνοντας από την αίθουσα όπου γίνονταν η συγκέντρωση των φίλων της Ειρήνης έφτασε στη γωνία Ερμού-Βενιζέλου-Σπανδωνή, ξεκίνησε την ίδια στιγμή το τρίκυκλο που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν σταματημένο στο τέλος της οδού Σπανδωνή, σε απόσταση 5 μέτρων. Μόλις το τρίκυκλο έφτασε δίπλα στον Λαμπράκη, ο Εμμανουηλίδης που ήταν πάνω στην καρότσα τον χτύπησε με ένα σιδερολοστό στο κεφάλι, έπεσε ο Λαμπράκης και το τρίκυκλο που οδηγούσε ο Γκοτζαμάνης πέρασε από πάνω του, αποτελειώνοντάς τον.

    Ο Εμμανουηλίδης, ισχυρίζονταν αντίθετα πως όταν το τρίκυκλο έφτασε στη γωνία, το σώμα του Λαμπράκη ήταν ήδη πεσμένο στο κατάστρωμα του δρόμου και το τρίκυκλο πέρασε από πάνω του. Αν είναι σωστή αυτή η εκδοχή, τότε πως βρέθηκε πεσμένος ο Λαμπράκης;

    "Μπορεί κάποιος να τον χτύπησε την ώρα που ο Λαμπράκης διαμαρτύρονταν στην αστυνομία που άφηνε ανενόχλητους τους τραμπούκους" επέμενε στους ισχυρισμούς του ο Εμμανουηλίδης. Και δυστυχώς, το μυστικό το πήρε μαζί του.

    [03] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ:ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΗ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (12:17 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο ασφαλιστικό, μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Έκανε λόγο για διάλογο εφ' όλης της ύλης, που θα αφορά και στη χρηματοδότησή του.

    Ο κ. Σημίτης, τόνισε ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να δει με καθαρό βλέμμα την αποστολή της και κάλεσε όλα τα κόμματα και τους συνδικαλιστικές να καταθέσουν τις ολοκληρωμένες προτάσεις τους. Ο πρωθυπουργός, είπε ότι η κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας, λέγοντας ότι βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της πορείας μας, ενώ επιχείρησε να προτρέψει τα στελέχη με μια "νέα δυναμική και αποφασιστικότητα, για να κερδιθούν μάχες".

    Αναφέρθηκε επίεσης στην αντιπολίτευση, η οποία όπως επεσήμανε σιωπά και τόνισε ότι η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος, γίνεται με θυσίες. Ολοι μαζί, πρέπει να παλέψουμε, επεσήμανε, ώστε να μην υπάρξουν ανεξόφλητοι λογαριασμοί στο μέλλον. Η Ελλάδα, δεν πρέπει να γυρίσει εκεί απο όπου ξεκίνησε, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Υπογράμμισε επίσης ότι οι πολιτικές καλών προθέσεων, ουσιαστικά όταν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κρίνονται αντικοινωνικές.

    Ο λόγος του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, έχει ως εξής:

    Η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προσφέρει την ευκαιρία να κοιτάξουμε με καθαρό βλέμμα την αποστολή μας. Να αντιληφθούμε το μέγεθος της ευθύνης μας.

    Στις 9 Απριλίου 2000 αναλάβαμε μία αποστολή: Να διασφαλίσουμε την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Να προωθήσουμε μεταρρυθμίσεις και έργα. Να κατακτήσουμε την κοινωνική σύγκλιση. Να οδηγήσουμε την Ελλάδα στον 21ο αιώνα.

    Αυτή η αποστολή απαιτεί αυξημένη πολιτική ευθύνη.

    Έχουμε την ευθύνη να εγγυηθούμε την ασφάλεια και τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας στην εποχή των διεθνών αλλαγών και των μεγάλων προκλήσεων.

    Έχουμε την ευθύνη να κάνουμε διαρκώς τον ελληνικό λαό κοινωνό και συμμέτοχο στο διάλογο για την επίλυση των δύσκολων ζητημάτων που τον αφορούν.

    Έχουμε την ευθύνη να δράσουμε σήμερα -κυβέρνηση και πολίτες μαζί- για να πάψουν να βαραίνουν την Ελλάδα ανεξόφλητοι λογαριασμοί με το μέλλον.

    Αυτή είναι η δική μας αντίληψη περί πραγματικής πολιτικής ευθύνης.

    Αυτή η αντίληψη απορρέει από τη λαϊκή εντολή. Καθορίζεται από τη λαϊκή θέληση. Σήμερα οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την πολιτική.

    Απαιτούν αλήθειες. Ζητούν τόλμη. Προσδοκούν σοβαρότητα. Αξιώνουν έργο.

    Η στάση αυτή είναι απόδειξη της ωρίμανσης της δημοκρατίας. Σήμερα η ελληνική δημοκρατία είναι μια ώριμη δημοκρατία.

    Σε μια ώριμη δημοκρατία τα εύκολα λόγια των πολιτικών δεν καταγράφονται στην συνείδηση των πολιτών.

    Σε μια ώριμη δημοκρατία αυτό που καταγράφεται είναι το έργο κι ο μόχθος. Είναι η πράξη και η υπεύθυνη στάση. Είναι η τόλμη με την οποία λέγονται αλήθειες. Είναι η υπευθυνότητα με την οποία κατατίθενται στην κρίση του λαού προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων.

    Η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ υπηρετεί με αίσθηση ευθύνης την αποστολή για την Ελλάδα της κοινωνικής συνοχής, της προόδου και της αλληλεγγύης.

    Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση τεσσάρων ετών προσφοράς και δημιουργίας.

    Στα χρόνια που πέρασαν η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα στελέχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ έδωσαν και κέρδισαν μάχες για την επιτυχή εκπλήρωση του εθνικού στόχου της ΟΝΕ. Υπερασπίσθηκαν με σθένος τις μεγάλες εθνικές επιλογές απέναντι στην Αντιπολίτευση της αλαζονείας, της ανευθυνότητας και της απραξίας.

    Στα χρόνια που έρχονται το ΠΑ.ΣΟ.Κ ανέλαβε το χρέος η σύγχρονη Ελλάδα επάνω στη βάση της οικονομικής σταθερότητας να πλησιάσει το επίπεδο των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να χτίσει ένα μέλλον με καλύτερες συνθήκες ζωής.

    Η επιτυχία της ΟΝΕ αποτέλεσε την εκκίνηση της πορείας που οδηγεί στην κοινωνική σύγκλιση. Στην σύγκλιση σε όλους τους τομείς προς τα αντίστοιχα επίπεδα των πιο ανεπτυγμένων κοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο ελληνικός λαός προχωρά σ' αυτή την πορεία που μας οδηγεί στην κοινωνική σύγκλιση με πίστη και αποφασιστικότητα. Θέλει να φτάσει σ' αυτό το επίπεδο.

    Σήμερα και κάθε μέρα δεν παύουμε να τολμούμε νέες προσπάθειες. Προσπάθειες αναγκαίες για να κατακτήσουμε ένα ανώτερο Αύριο. Ένα Αύριο όπου τα παιδιά μας θα γνωρίσουν και θα αναλάβουν την τύχη μιας Ελλάδας καλύτερης από την Ελλάδα που γνωρίσαμε εμείς.

    Δείχνουμε με τη στάση μας στους νεότερους πως η οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος δεν γίνεται με λόγια και ευκολίες. Γίνεται με θυσίες. Θυσίες που δημιουργούν μεγαλύτερη ευημερία αύριο. Μια απλή αλήθεια, που ξέρει κάθε οικογενειάρχης που πασχίζει για το μέλλον της οικογένειάς του.

    Γι' αυτό οι θυσίες και οι προσπάθειες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να διαψευστούν. Δεν πρέπει να ακυρωθούν. Δεν πρέπει να ανατραπούν.

    Δεν πρέπει ποτέ η Ελλάδα να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε την πορεία για την ένταξή της στην κοινωνία των ανεπτυγμένων κρατών.

    Γι' αυτό η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Γι' αυτό ο προβληματισμός είναι πάντα παρών στις επιλογές μας.

    Σε όλες τις επιλογές μας.

    Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι μία από αυτές τις επιλογές. Μία κρίσιμη επιλογή.

    Τις τελευταίες μέρες η ασφαλιστική μεταρρύθμιση κυριαρχεί στο πεδίο της πολιτικής και στις συζητήσεις μας. Ο ελληνικός λαός καλείται να κρίνει το μέγεθος της αναγκαιότητας. Καλείται να καθορίσει τα όρια της απαιτούμενης αλλαγής.

    Αντιλαμβάνομαι και συμμερίζομαι την αγωνία και την ανασφάλεια που αυτό το κορυφαίο ζήτημα έχει προκαλέσει σε μεγάλη μερίδα πολιτών.

    Όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχουν συνθήκες τέτοιες που καθιστούν αναγκαία τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης.

    Οι συνθήκες που καθιστούν αναγκαία την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δημιουργούνται από τη δραματική αλλαγή στην ηλικιακή σύνθεση του πληθυσμού. O πληθυσμός των πολιτών που βρίσκονται σε ηλικία εργασίας θα μειώνεται.

    Απέναντι στην νέα αυτή πραγματικότητα είμαστε υποχρεωμένοι, να δώσουμε μια απάντηση. Έγκαιρα, οργανωμένα και με κοινωνική υπευθυνότητα.

    Αναφέρω ενδεικτικά.

    Οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν:

    · Κατά 7 τρισεκατομμύρια δρχ. συνολικά στη δεκαετία 2010-2020 επιπλέον εκείνων που είναι σήμερα.

    · Κατά 40 τρισεκατομμύρια δρχ. στην δεκαετία του 2020-2030 .

    Ο εργαζόμενος που άρχισε να εργάζεται στις αρχές της δεκαετίας του '90 και μετά θα βρεθεί τη στιγμή της συνταξιοδότησής του μπροστά σε μια ζοφερή πραγματικότητα. Αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί. Αφορά εμάς και τα παιδιά μας.

    Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αναγκαία γιατί δεν πρέπει να φτάσει η μέρα που οι προσπάθειες και οι θυσίες περισσότερων γενεών, η πρόοδος και η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ακυρωθούν από ένα πλήρες ασφαλιστικό αδιέξοδο.

    Το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι συνδεδεμένο με την ίδια την αναπτυξιακή διαδικασία και τη συγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους στη χώρα μας.

    Αδυναμία μας να δώσουμε σήμερα μια σωστή απάντηση, θα μας διαφοροποιήσει για άλλη μια φορά από τις άλλες χώρες-μέλη της ανεπτυγμένης Ευρώπης. Θα επιβαρύνει την ανάπτυξη, γιατί θα αφήνει να αιωρείται στον ορίζοντα η προοπτική αυξημένων ελλειμμάτων, κοινωνικών κρίσεων, δηλαδή μια πραγματικότητα που τη ζήσαμε έντονα λίγα χρόνια πριν. Θα αποτελεί μια ανοιχτή αμφισβήτηση της ικανότητας της κοινωνίας μας να αντιμετωπίζει έγκαιρα προβλήματα και θα επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητά μας, στη διεθνή σκηνή. Ζήσαμε τις επιπτώσεις τέτοιων πολιτικών υπεκφυγής στο παρελθόν τόσο για τον τόπο όσο και για τις κοινωνικές πολιτικές. Κανείς δεν βγήκε κερδισμένος από εκείνη την πραγματικότητα και σίγουρα όχι το Κοινωνικό Κράτος. Πρέπει να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη για επενδύσεις, για θέσεις εργασίας, για αυξημένη παραγωγή. Αν δείξουμε αδυναμία να διασφαλίσουμε τους όρους της ανάπτυξης, το αποτέλεσμα θα είναι κάτω από αυτό που μπορούμε να πετύχουμε. Και το αποτέλεσμα αυτό θα είναι κρίσιμο για το βιοτικό επίπεδο όλων. Εργαζομένων και συνταξιούχων. Η ευθύνη μας είναι να αποτρέψουμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

    H επίδραση της δημογραφικής εξέλιξης στην κοινωνική ασφάλιση είναι παντού ισχυρή και δυσμενής. Παντού κυριαρχεί ένα πνεύμα μεταρρύθμισης προκειμένου να τεθούν νέες στέρεες βάσεις σ' ένα πολύ κρίσιμο κοινωνικό θέμα. Κάθε ευρωπαϊκό κράτος αντιμετωπίζει την πρόκληση αυτή με διαφορετικές ρυθμίσεις. Κάθε ευρωπαϊκό κράτος άλλαξε ή συνεχίζει να αλλάζει το συνταξιοδοτικό καθεστώς για να υπάρξει προσαρμογή είτε πρόκειται για την Πορτογαλία είτε πρόκειται για την Γερμανία, είτε τη Γαλλία, είτε τη Σουηδία.

    Κάθε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταβαίνει σταθερά από ένα παλαιό σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα διαλέγοντας τον τρόπο εκείνο που αρμόζει στα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα του.

    Η Ελλάδα έχει την δυνατότητα να επιτύχει μία πιο ομαλή μεταβατικότητα.

    - Η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει πολλά. Αρκεί να μην αφεθεί ο χρόνος να δράσει εις βάρος μας.

    Το μόνο που η Ελλάδα δεν μπορεί να επιτύχει είναι την εγγύηση πως οι θυσίες και οι προσπάθειες μιας γενιάς για ανάπτυξη και πρόοδο διασφαλίζονται χωρίς την καθιέρωση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος.

    Πρέπει να καταλάβουμε βαθιά, ότι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλιστούν καλές συντάξεις είναι μέσα από τη συνεχή ανάπτυξη. Αλλά επίσης, ότι η διαμόρφωση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα ευνοεί και δεν θα επιβαρύνει την ανάπτυξη είναι μια σημαντική προϋπόθεση.

    Αναφέρθηκα διεξοδικά στη μία πλευρά του θέματος, την οικονομική, που είναι και βαθύτατα κοινωνική. Γιατί η ποιότητα ζωής του συνταξιούχου εξαρτάται από το εάν έχει ή δεν έχει σύνταξη, από το εάν η σύνταξη εξασφαλίζει ικανοποιητικές συνθήκες ζωής. Πολιτικές καλών προθέσεων που οδηγούν σε οικονομικά αδιέξοδα όσο και να τις βαφτίσεις κοινωνικές, σοσιαλιστικές ή προοδευτικές είναι αντικοινωνικές. Έχουμε ζήσει στο παρελθόν τέτοιες πολιτικές και τα αρνητικά αποτελέσματά τους για τον τόπο. Να μην το επαναλάβουμε.

    Υπάρχουν όμως και άλλες πτυχές στο ασφαλιστικό. Ένα σύνολο πολλαπλών ρυθμίσεων που δημιουργούν ανισότητες και αδικαιολόγητες διακρίσεις. Ένα χαμηλό επίπεδο υπηρεσιών. Ένας δαπανηρός διοικητικός μηχανισμός με εκτεταμένη γραφειοκρατία. Χαμηλά επίπεδα για τις κατώτερες συντάξεις. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Η μεταρρύθμιση να είναι μία συνολική μεταρρύθμιση που βελτιώνει με διάφορους τρόπους τη θέση του πολίτη και ισχυροποιεί την κοινωνική συνοχή.

    Η Ελλάδα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της. Αναγνωρίζω ότι οι αποφάσεις αυτές δεν είναι εύκολες.

    Είναι όμως ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα. Όπως είναι ξεκάθαρο για μας, που έχουμε αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, ότι την απάντηση πρέπει να τη δώσουμε σύντομα και να μη τη μεταθέσουμε στο μέλλον.

    Όπως είναι, τέλος, ξεκάθαρη και η κατεύθυνσή της: η μεταρρύθμιση πρέπει να στηρίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης των γενεών και να γεννά την ασφάλεια και τη βεβαιότητα που πρέπει να έχει ο πολίτης για το παρόν και το μέλλον του σε ένα κοινωνικό κράτος. Θα παρατηρηθεί γι' αυτές τις αρχές, ότι αυτά τα οποία είπα εγώ, υποστηρίζονται από όλες τις πλευρές. Γι' αυτό ακριβώς δεν θεωρήσαμε σκόπιμο να σταθούμε μόνο σε γενικές αρχές. Και χωρίς να δεσμεύσουμε κανέναν, εκδηλώσαμε την προτίμησή μας σε μια συγκεκριμένη πρόταση. Η πρόταση αυτή δημιούργησε τις γνωστές αντιδράσεις. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία.

    Από την πρώτη στιγμή είχα τονίσει με έμφαση:

    «Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που ξεκινά σήμερα θα αποτελέσει το αντικείμενο ενός ουσιαστικού πολιτικού διαλόγου. Σ' αυτό το διάλογο καλούμε τους εργαζόμενους, τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς. Στο διάλογο αυτό είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις και συνδυασμούς μέτρων που θα διατυπωθούν».

    Το θέμα είναι τέτοιο, που απαιτείται η εποικοδομητική συνεννόηση πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού αποκτά μια ευρύτερη συναίνεση. Για να επιτευχθεί αυτή η συναίνεση, και να μην εμπλεκόμαστε σε στείρα αδιέξοδα, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει όλες τις προτάσεις και σκέψεις που θα υποβληθούν σε μια συγκροτημένη συζήτηση, την οποία θα οργανώσει το υπουργείο Εργασίας αυτή την περίοδο, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση σε εύλογο χρόνο. Διάλογος εφ' όλης της ύλης χωρίς προαπαιτούμενα. Αυτό αφορά και την χρηματοδότηση. Το έχουμε δηλώσει εδώ και μέρες.

    Σήμερα ο ελληνικός λαός ενημερώνεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα και συζητά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Καλώ τις πολιτικές δυνάμεις, το συνδικαλιστικό Κίνημα και τους πολιτικούς φορείς να καταθέσουν προτάσεις, για να αντιμετωπίσουμε από κοινού το πρόβλημα σε μια ανοιχτή και ειλικρινή διαδικασία. Να συμβάλλουν στο διάλογο για την αναζήτηση λύσης, της δίκαιης και βιώσιμης λύσης που συμβάλει στην κατάκτηση περισσότερης ευημερίας. Και θέλω πάλι να τονίσω. Αυτό ακριβώς διακυβεύεται. Αντιμετωπίζοντας το ασφαλιστικό επαυξάνουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις, τις δυνατότητες περισσότερης ευημερίας. Αρνούμενοι τη λύση ενισχύουμε τις προϋποθέσεις, επιστροφής σ' ένα παρελθόν χαμηλότερης αναπτυξιακής τροχιάς απ' ότι αξίζουμε.

    Ο διάλογος αυτός είναι αναγκαίος γιατί είναι και αναπόσπαστο τμήμα ενός ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού για την διαμόρφωση μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης.

    Αυτός ο κοινωνικός προβληματισμός απαντάται σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Αφορά την πρόκληση της δημιουργίας της ισχυρής Κοινωνίας υπό την πίεση των σύγχρονων δεδομένων.

    Μια κοινωνία ικανή να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής προϋποθέτει ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος.

    Γι' αυτό το κοινωνικό κράτος αποτελεί για μας κορυφαία προτεραιότητα.

    Ακολουθήσαμε όλα αυτά τα χρόνια μια πολιτική σύμφωνη με το σοσιαλιστικό και προοδευτικό χαρακτήρα του Κινήματός μας. Θέλω να θυμίσω, ότι αυτή η Κυβέρνηση ήταν που ίδρυσε τον Κλάδο κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ εντάσσοντας τον αγρότη στο ίδιο καθεστώς που ίσχυε για όλους τους άλλους Έλληνες και τερμάτισε έτσι την απαράδεκτη εξάρτησή του από προεκλογικές παροχές. Αυτή η Κυβέρνηση ήταν που δημιούργησε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να ενισχύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Από την 1.1.2001 η κατώτερη σύνταξη των μισθωτών συμπεριλαμβανομένου του ΕΚΑΣ χάρη στην πολιτική μας είναι 152.000 δρχ. Θα συνεχίσουμε σ' αυτήν την κατεύθυνση. Αυτή η κυβέρνηση είναι επίσης που προχώρησε σε μια σειρά ασφαλιστικών ρυθμίσεων και ενοποίηση Ταμείων για τη βελτίωση της λειτουργίας του συστήματος. Εμείς θέλουμε να κάνουμε πράξη μια κοινωνία συνοχής.

    Ξεκινήσαμε την νέα τετραετία με έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία και την Απασχόληση.

    Στον προϋπολογισμό του 2001 οι πόροι που κατευθύνονται στην Υγεία, την Παιδεία και την Απασχόληση αυξήθηκαν 3,5 φορές μεγαλύτερο από τον πληθωρισμό.

    - Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση» προωθείται. Στοχεύουμε στη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας την τετραετία 2000-2004. Εμμένουμε στο στόχο μας. Για πρώτη φορά η ανεργία στην Ελλάδα μειώνεται. Από την αρχή του 2000 η τάση αντιστρέφεται. Γίνεται καθοδική.

    - Επενδύουμε πόρους ύψους ενός (2) τρις δραχμών στο ανθρώπινο δυναμικό. Επενδύουμε στην απόκτηση περισσότερων δυνατοτήτων και μεγαλύτερων ικανοτήτων εργασίας και δημιουργίας.

    - Οι επενδύσεις στην Εκπαίδευση, την Υγεία και την Πρόνοια αυξάνονται σημαντικά περισσότερο απ ότι το ΑΕΠ της χώρας.

    - Η συνολική αναβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες προχωρεί μέσα σε ένα κλίμα συνεργασίας, ηρεμίας και συναίνεσης.

    - Η μεταρρύθμιση στην Υγεία βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι η σημαντικότερη τομή στην Υγεία μετά την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας το 1983.

    - Το «Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης» σχεδιάζεται από το 1999. Ήταν μία από τις κεντρικές προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το εξαγγείλαμε. Το εφαρμόζουμε. Με συγκεκριμένες δράσεις και πόρους ύψους 810 δις. δρχ. για την περίοδο μέχρι το 2004.

    Στο τέλος της τετραετίας οι δαπάνες της κοινωνικής πολιτικής θα πλησιάζουν το μέσο όρο των δαπανών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η προσπάθεια για ένα ισχυρότερο και σύγχρονο κοινωνικό κράτος είναι συνεχής. Το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως για να επιτύχουμε την εδραίωση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους πρέπει να διασφαλίζουμε την οικονομική σταθερότητα.

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποιοι είναι οι στόχοι μας:

    - Να ολοκληρώσουμε όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις αναγκαίες εκσυγχρονιστικές τομές, ώστε να συγκλίνουμε σε όλους τους τομείς προς τα αντίστοιχα επίπεδα των ανεπτυγμένων κοινωνιών της Ένωσης.

    - Να διαμορφώσουμε μια νέα πραγματικότητα ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

    - Να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τους πόρους του Γ' ΚΠΣ και να δημιουργήσουμε τις θετικές προϋποθέσεις για κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και μετά το 2006.

    - Να ολοκληρώσουμε την ενταξιακή προοπτική της Κύπρου.

    - Να αναδεικνύουμε, σε κάθε ευκαιρία, την Ελλάδα σε θεματοφύλακα της ειρήνης, σε πόλο ανάπτυξης και συνεργασίας στα Βαλκάνια.

    - Να ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ένωση. Να ενισχύουμε την Ένωση επειδή θέλουμε μια Ισχυρή Ελλάδα.

    Για την κυβερνητική δράση το έτος που μεσολάβησε από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, αναφέρω επιπλέον τα εξής ενδεικτικά:

    - Το 2000 σφραγίστηκε από την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

    - Μετατρέψαμε τις αποφάσεις του Ελσίνκι στο δεσμευτικό πλαίσιο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας.

    - Εγκρίθηκαν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    - Εντείναμε την προσπάθεια για σύγχρονες υποδομές. Η έναρξη λειτουργίας του Αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί ορόσημο. Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αποτελεί σύμβολο της Ελλάδας του μέλλοντος.

    - Ολοκληρώσαμε την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    - Δώσαμε αποφασιστική ώθηση στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    - Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

    Στο σημείο αυτό κρίνω σκόπιμο, να υπογραμμίσω τη μέχρι σήμερα καλή λειτουργία της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας και την ουσιαστική συμμετοχή της στην αναθεωρητική διαδικασία.

    Με ειλικρινή διάλογο και σ΄ ένα πολύ καλό κλίμα έγιναν οι συζητήσεις, στον αρμόδιο κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας, με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των συναδέλφων και πετύχαμε συμφωνίες και συγκλίσεις σε πολλά δύσκολα προβλήματα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους και ιδιαίτερα τον Γραμματέα, το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, όσους πρωτοστάτησαν για την επιτυχή ολοκλήρωση της Αναθεώρησης.

    Αυτές οι διαδικασίες αποτελούν μια πρόσθετη κατάκτηση. Σηματοδοτούν την πορεία μας προς το μέλλον. Το νέο Σύνταγμα είναι μια διακομματική επιτυχία. Μια κατάκτηση της δημοκρατίας. Ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις απαιτήσεις των καιρών. Αποτελεί τη βάση για τον θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Θεμελιώνει πολλαπλά ένα πολίτευμα για περισσότερη διαφάνεια και αξιοπιστία στην πολιτική ζωή μας. Οι πρωτοβουλίες για την επεξεργασία και ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων που προβλέπονται σε αυτό ξεκινούν άμεσα. Έχουμε μπροστά μας το μεγάλο έργο υλοποίησης των συνταγματικών διατάξεων με νομοθετικό έργο. Πρέπει να γίνει προτεραιότητά μας.

    Οι νέες διατάξεις που περιλαμβάνει το Σύνταγμα για τη λειτουργία της Βουλής συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του κοινοβουλευτικού μας πολιτεύματος.

    Προϋποθέτουν ασφαλώς μια ριζική αναμόρφωση του Κανονισμού της Βουλής. Για το θέμα αυτό, έχω ήδη συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής. Ξεκινάμε τις σχετικές εργασίες στις οποίες θα συμμετέχει το σύνολο των βουλευτών.

    Τον χρόνο που πέρασε επεδίωξα και συνάντησα τους περισσότερους από εσάς. Θα συνεχίσω τις συναντήσεις μας. Όλες οι συζητήσεις μας είχαν το στοιχείο του ειλικρινούς διαλόγου. Μου είναι χρήσιμες. Κάθε συνάντηση αποτελεί μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων. Συμβάλλει στην διαμόρφωση των αποφάσεών μας.

    Η συμβολή των βουλευτών στη διαμόρφωση των κυβερνητικών αποφάσεων θέλω να ενισχυθεί περισσότερο.

    Η στενή συνεργασία μεταξύ των Υπουργείων και των ΚΤΕ αποτελεί σταθερή επιλογή μας. Συνεχίζουμε τη μέχρι σήμερα καλή μας λειτουργία ιδίως όσον αφορά μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις. Εντείνουμε τη συνεργασία αυτή.

    - Η συμμετοχή των βουλευτών στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών δράσεων ανά μεγάλους τομείς δράσης κάθε Υπουργείου ενισχύει την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Πρέπει να ενταθεί.

    - Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας αποτελεί θετική δράση. Οι πρωτοβουλίες μας πρέπει να έχουν το στοιχείο της υπευθυνότητας. Δεν πρέπει να γίνονται χάριν των εντυπώσεων.

    - Οι συναντήσεις κάθε Υπουργού με βουλευτές, ανά περιφέρεια -με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων κάθε περιφέρειας- συμβάλλουν στον καλύτερο προγραμματισμό και την πιο εύστοχη εξειδίκευση της κυβερνητικής πολιτικής για τα μεγάλα θέματα της περιφέρειας. Πρέπει να ενταχθούν στις προτεραιότητες του πολιτικού σχεδιασμού μας.

    - Η στενή σύνδεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με τον προγραμματισμό του κόμματος είναι καθοριστική για την επιτυχία των στόχων μας. Από τη συμμετοχή σας στις διαδικασίες για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές θα κριθούν πολλά. Αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στα Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια και στις επισκέψεις κυβερνητικών και κομματικών κλιμακίων στην περιφέρεια.

    Οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, όλοι εμείς μαζί, καλούμαστε να έχουμε τη δική μας καθοριστική συμβολή στην υλοποίηση των προσδοκιών του ελληνικού λαού.

    Με υψηλό αίσθημα ευθύνης. Με ανάληψη πρωτοβουλιών. Με καθημερινή δουλειά. Με νέες πρακτικές λειτουργίας. Με νέα δύναμη και αποφασιστικότητα. Πρέπει, για άλλη μια φορά, να δώσουμε μάχες και να νικήσουμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στο χρέος μας.

    Ιδιαίτερα όταν η Αξιωματική Αντιπολίτευση εμμένει στην ανέξοδη καταγγελία και στη σιωπή επί της ουσίας.

    Ιδιαίτερα όταν η Νέα Δημοκρατία απέχει επιδεικτικά από την ανάληψη των ευθυνών της απέναντι στον ελληνικό λαό.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεχίζει να διαθέτει το προβάδισμα στην εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης για τη διακυβέρνηση της χώρας.

    Η υπεροχή του ΠΑ.ΣΟ.Κ σε όλα τα μεγάλα θέματα διακυβέρνησης της χώρας -και ιδίως στην οικονομία, στην εξωτερική πολιτική και στον εκσυγχρονισμό των υποδομών- είναι χαρακτηριστική.

    Η βελτίωση της εικόνας του κυβερνητικού έργου, στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, είναι επίσης χαρακτηριστική.

    Όπως συνέβαινε ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 1996, η Ν.Δ. προηγείται στην πρόθεση ψήφου. Αυτό είναι φυσικό γιατί η Κυβέρνηση κρίνεται πολύ πιο αυστηρά από ότι η Αντιπολίτευση.

    Η Κυβέρνηση κρίνεται βάσει του έργου της το οποίο είναι σε εξέλιξη. Σε διάφορα στάδια του κυβερνητικού έργου οι σφυγμομετρήσεις αποδίδουν διαφορετικές εικόνες.

    Γι' αυτό όπως απέδειξαν οι εκλογές του 2000, η πιο αληθινή σφυγμομέτρηση είναι η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

    Και κριτήριο για την απόφαση του λαού είναι το έργο μας, η δουλειά μας.

    Ανήκω σε μία γενιά που είδε αρκετά και αγωνίστηκε για πολλά. Όλοι εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ, νεότεροι και μεγαλύτεροι είμαστε σήμερα αποφασισμένοι να μην παραδώσουμε στην επόμενη γενιά μια Ελλάδα που έκανε ένα βήμα μπροστά μόνο για να κάνει μετά δύο βήματα πίσω.

    Η Ελλάδα καλείται να αντιμετωπίσει μία πρόκληση ιστορικών διαστάσεων.

    Καλείται να εδραιωθεί ως μία σύγχρονη και ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα.

    Η απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η αποστολή της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ είναι εδώ για να αφήσει θετικά ίχνη στην ιστορία της Ελλάδας. Για να ανταποκριθεί στις συλλογικές προσδοκίες γενεών για μια κοινωνία συνοχής και δικαιοσύνης, για μια Ελλάδα ισχυρή και υπερήφανη.

    Ο δισταγμός μπροστά στην πολιτική ευθύνη δεν ταιριάζει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Δεν ταιριάζει στην προοδευτική παράταξη.

    Στην παράταξη που γνωρίζει πως οι αλλαγές απαιτούν εργασία με ευθύνη και συνέπεια. Απαιτούν εργασία με επιμονή και αποτελεσματικότητα. Απαιτούν εργασία απ' όλους μας.

    Οι Έλληνες γνωρίζουμε κάτι πολύ καλά: Κανείς δεν μας ανεβάζει στο επόμενο σκαλί. Εμείς ανεβαίνουμε μόνοι μας. Και η μέχρι τώρα εμπειρία μας δείχνει πως όταν ανεβαίνουμε κερδίζουμε. Όταν δειλιάζουμε, χάνουμε. Κανείς δεν επιτυγχάνει στόχους για λογαριασμό μας. Εμείς τους επιτυγχάνουμε με την εργασία μας. Με την αξία μας. Με το σπαθί μας.

    [04] ΔΗΛΩΣΗ ΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ

    Ρώμη, 2 Μαϊου 2001 (14:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

    Σε σημερινή του δήλωση από το Βατικανό ο Πάπας κάλεσε τους καθολικούς να προσευχηθούν για το ταξίδι του στην Ελλάδα που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό για εκείνον. Ευχήθηκε, εξάλλου, η κατάληξη του ταξιδιού του αυτού να είναι θετική για να αυξηθεί, όπως είπε, η κατανόηση μεταξύ της ορθόδοξης και της καθολικής εκκλησίας, εντείνοντας την πρόοδο προς την πλήρη ενότητα μεταξύ των χριστιανών.

    Ο Πάπας αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του στην Συρία και ευχήθηκε να ενδυναμώσει τον ενδοθρησκευτικό διάλογο με τους πιστούς του Ισλάμ και να προωθήσει μια γόνιμη και ειρηνική συνύπαρξη.

    [05] M. ΔΟΥΚΑΚΗΣ: ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

    Νέα Υόρκη, 2 Μαϊου 2001 (13:21 UTC+2)

    Τον πρώην κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ Μάικλ Δουκάκη τίμησε σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο Κρύσταλ Πάλας, στην Αστόρια, ο σύλλογος Μυτιληναίων Αμερικής.

    Στην ομιλία του, ο κ. Δουκάκης χαρακτήρισε κρίσιμη την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ υπογράμμισε ότι χάρη στη συμφωνία του Ελσίνκι, η Κύπρος είναι προγραμματισμένο να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά να γίνει πραγματικότητα η πολυπόθητη ένωση του νησιού, γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα με την Τουρκία. Πρόσθεσε, δε, ότι για να εκπληρωθεί η επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να γίνουν αλλαγές.

    "Όταν γίνει η πολυπόθητη ένωση της Κύπρου, όταν πράγματι υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και χτισθεί μια δυνατή και μακρόχρονη σχέση με την Τουρκία και πρέπει να έχουμε μια τέτοια σχέση, τότε θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα που θα πρωτοστατήσει στις προσπάθειες αυτές", υπογράμμισε.

    Τέλος, επισήμανε ότι " δεν μπορείς να είσαι Έλληνας και να μην ασχοληθείς με τα κοινά, δεν μπορείς να λέγεσαι Ελληνοαμερικανός και να μην συμμετέχεις στα κοινά. Είναι πολύ σημαντικό αυτό για μας, για την Ελλάδα και το μέλλον της Ανατολικής Μεσογείου".

    Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μυτιληναίων Αμερικής Μιχάλης Χριστοδούλου ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για τη δημιουργία βιβλιοθήκης με την ονομασία "Μάικλ Δουκάκης" στην Ελλάδα.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΡΟΓΚ - ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα η κοινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΟΕ υπό τον Ζακ Ρογκ και των στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής υπό τη Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ από τις πρώτες επαφές των δύο πλευρών η ΔΟΕ φάνηκε ικανοποιημένη για την πρόοδο στον τομέα της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Σε συνάντηση που είχε ο κ. Ρόγκ με τον δήμαρχο Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, συζήτησαν για την προετοιμασία της πρωτεύουσας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε πως υποστηρίζει την ελληνική κυβέρνηση που έχει αναλάβει τη διοργάνωση των Αγώνων, ενώ ο κ.Ρογκ πως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή διατηρεί πάντα πολύ στενή συνεργασία με τις διοργανώτριες πόλεις.

    Ο δήμαρχος Αθηναίων χάρισε στον Ζακ Ρογκ την εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

    [07] ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή στην τελική του μορφή, το νομοσχέδιο για το οργανωμένο έγκλημα και την τρομοκρατία, μετά τις αλλαγές που έγιναν σε τέσσερα σημεία του, ενώ το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπεριέλαβε στο νέο νομοσχέδιο δικαστικές και συνταγματικές εγγυήσεις για τον έλεγχο DNA.

    Η αλλαγές αφορούν την απαγόρευση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης των υπόπτων με οποιαδήποτε συσκευή στα σπίτια ή στον επαγγελματικό τους χώρο, την απαγόρευση διάπραξης αδικημάτων από μυστικούς αστυνομικούς, για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Ο έλεγχος DNA είναι υποχρεωτικός, ωστόσο, προβλέπονται αυξημένες δικαστικές εγγυήσεις, αφού η ανάλυση του γενετικού υλικού θα γίνεται μόνο για την αποκάλυψη της ταυτότητας του δράστη, παρουσία δικηγόρου και στη συνέχεια θα καταστρέφεται. Ο έλεγχος του DNA είναι υποχρεωτικός, εκτός εάν τα δικαστήρια κρίνουν τη σχετική διάταξη αντισυνταγματική. Σχετικό άρθρο προβλέπει, ακόμη, ότι ο εισαγγελέας Εφετών θα έχει την εποπτεία των ερευνών της αστυνομίας για υποθέσεις ναρκωτικών.

    Τέλος, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος η συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις.

    [08] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΝΕΑ ΔΙΚΗ ΓΙΑ 10 ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ

    Αγκυρα, 2 Μαϊου 2001 (20:56 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε σήμερα να δικαστούν εκ νέου 10 αστυνομικοί που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε βασανιστήρια νέων σε φυλακή στην πόλη Μανίσα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Οι αστυνομικοί είχαν καταδικαστεί σε ποινές από πέντε μέχρι 11 χρόνια κάθειρξη για βασανιστήρια σε 15 νεαρά άτομα που συνελήφθησαν το 1995 με την κατηγορία ότι ανήκαν σε ακραία αριστερή οργάνωση.

    Το δικαστήριο που εκδίκασε αρχικά την υπόθεση έχει τη δυνατότητα να τους ξαναδικάσει ή να επιμείνει στις αρχικές ποινές.

    O.K.

    [09] ΕΓΚΑΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΔΥΟ ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Α. ΤΟΥΜΠΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:54 UTC+2)

    Τις σύγχρονες εγκαταστάσεις των δύο νέων Δημοτικών Σχολείωνστην Ανω Τούμπα , του 25ου και του 100ου και το Κλειστό Γυμναστήριο που διαθέτουν εγκαινίασε σήμερα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος.

    Εκπρόσωπος του υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων μετέφερε το μήνυμά του κ. Πετσάλνικου, ο οποίος ευχήθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς δημιουργική και αποδοτική πορεία στη ζωή τους και παράλληλα συνεχάρη το Νομάρχη και όλους τους φορείς που εργάστηκαν για την υλοποίηση του έργου.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι με τη νέα αυτή σχολική μονάδα αντιμετωπίζεται ένα οξύ πρόβλημα της περιοχής σημειώνοντας ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και με το αμέριστο ενδιαφέρον του υφυπουργού Παιδείας Φίλιππου Πετσάλνικου έχει καταρτίσει Ειδικό Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλου του Νομού.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης είπε ότι το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί στα επόμενα έξι χρόνια και με την υλοποίησή του όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν σε πρωινό κύκλο. Ταυτόχρονα, τόνισε, αναβαθμίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία μια και οι μαθητές θα έχουν σύγχρονα διδακτήρια που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης εκπαίδευσης.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμη ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης θα διεκδικήσει αύξηση των κονδυλίων για το Πρόγραμμα Σχολής Στέγης κατά 20 δισ. δρχ. (από 60 δισ. σε 80 δισ. δρχ. ) για την πρόσκτηση οικοπέδων όπου θα ανεγερθούν νέες σχολικές μονάδες.

    [10] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΤΕ - ΕΛΤΕΧ - ΑΚΤΩΡ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (20:53 UTC+2)

    Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι εταιρίες ΟΤΕ Α.Ε., ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε., ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, για τη σύσταση κοινής εταιρίας, η οποία θα αναλάβει την αξιοποίηση ακινήτου ιδιοκτησίας του ΟΤΕ στην Παλλήνη Αττικής. Στην εταιρία θα συμμετέχει ο κάθε συμβαλλόμενος με ποσοστό 33%.

    Το ακίνητο αυτό, έκτασης 123 στρεμμάτων, έχει καταρχάς επιλεγεί ως θέση ανέγερσης εγκαταστάσεων φιλοξενίας εκπροσώπων των ΜΜΕ για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων 2004, με προοπτική μετα-ολυμπιακής εκμετάλλευσης. Οι παραπάνω εταιρίες βρίσκονται ήδη σε διαπραγμάτευση με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «ΑΘΗΝΑ 2004» για την υπαγωγή του ακινήτου στο καθεστώς των Ολυμπιακών Έργων και τον καθορισμό των ειδικότερων όρων συνεργασίας τους.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 20 δισ. δρχ. Υπολογίζεται δε ότι θα μπορούν να φιλοξενηθούν στις ανωτέρω εγκαταστάσεις περίπου 1800 εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.

    Ο ΟΤΕ θα διαθέσει το οικόπεδο στην Παλλήνη με εγγυημένο ελάχιστο κέρδος 6,35 δισ. δρχ. το 2004, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την αύξηση της λογιστικής του αξίας, η οποία ανέρχεται στα 260 εκατ. δρχ., κατά 24 φορές.

    Με τη συμφωνία αυτή ο ΟΤΕ εγκαινιάζει την δραστηριοποίηση του στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, μέσω της εκμετάλλευσης της σημαντικής ακίνητης περιουσίας του, ενώ οι εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε. και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ αναλαμβάνουν την ανάπτυξη, κατασκευή και διαχείριση του έργου.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα του Οργανισμού, ο οποίος έχει προχωρήσει και στη σύσταση της θυγατρικής «ΟΤΕ Estate», προκειμένου να αναδείξει τις κρυφές αξίες της ακίνητης περιουσίας του, η συνολική λογιστική αξία της οποίας υπολογίζεται στα 150 δισ. δρχ.

    [11] ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΠΑΟ - ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:51 UTC+2)

    Υστερα από αίτημα της Αστυνομίας, λόγω της επίσκεψης του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β', η ΕΠΑΕ αποφάσισε την μετάθεση του αγώνα ΠΑΟ- ΑΕΚ από το Σάββατο 5 Μαϊου για τη Δευτέρα 8 του ίδιου μήνα με ώρα έναρξης στις 17:30.

    Επίσης σε σύσκεψη που έγινε στην ΕΠΑΕ υπό την προεδρία του Γενικού της Γραμματέα Μπάμπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο ομάδων, της αστυνομίας, της τροχαίας, της ΔΕΑΒ και του Μετρό Αθηνών συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα ΠΑΟ - ΑΕΚ.

    [12] ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΠΑΟ - ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:40 UTC+2)

    Οι Ρομουάλντας Μπραζάουσκας από τη Λιθουανία και ο Πασκάλ Ντοριζόν από τη Γαλλία ορίστηκαν από την ΦΙΜΠΑ, να διευθύνουν τον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Σουρπολίγκα μεταξύ του ΠΑΟ και της Εφες Πίλσεν, που θα γίνει την Παρασκευή 11 Μαίου στο Παρίσι. Εκπρόσωπος της ΦΙΜΠΑ θα είναι ο Γάλλος Ιβάν Μαϊνινι και ο κομισσάριος ο Ιταλός Μοαουρίτσιο Μαρτολίνι.

    [13] Ο ΖΙΡΙΝΟΦΣΚΙ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 2 Μαϊου 2001 (20:39 UTC+2)

    Ο υπερεθνικιστής βουλευτής της Ρωσίας Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι άρχισε σήμερα επίσκεψη στο Ιράκ, επικεφαλής ομάδας επιχειρηματιών που σχετίζονται κυρίως με τον τομέα της ενέργειας, ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΙΝΑ του Ιράκ.

    Ο Ζιρινόφσκι συναντήθηκε με τον επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας ηλεκτρισμού Σαμπάν Φαϊσάλ Μαχιούμπ και συζήτησαν προοπτικές συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα του ηλεκτρισμού.

    Σημειώνεται ότι το Ιράκ εισάγει ηλεκτρική ενέργεια ως μέρος του προγράμματος πετρέλαιο για τρόφιμα του ΟΗΕ που επιτρέπει στη Βαγδάτη να εξάγει πετρέλαιο για να παίρνει τρόφιμα, φάρμακα και άλλα απαραίτητα αγαθά για τα 22 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας.

    O.K.

    [14] ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΤΗΣ ΘΑΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:32 UTC+2)

    Στα πολιτικά δικαστήρια μεταφέρεται η διαμάχη, που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες ανάμεσα σε κατοίκους της Θάσου και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για την εγκατάσταση του ραντάρ στο όρος Υψάριο. Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θάσου κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο πρωτοδικείο Καβάλας με την οποία ζητείται να σταματήσουν άμεσα οι προκαταρκτικές εργασίες για την εγκατάσταση του ραντάρ.

    Η προσφυγή στα δικαστήρια έγινε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Θάσο, όταν τεχνικοί της ΥΠΑ, συνοδευόμενοι αστυνομικών των ΜΑΤ, επιχείρησαν να ολοκληρώσουν τις εργασίες εγκατάστασης. Εκατοντάδες κάτοικοι από το νησί, ανάμεσά τους εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομία, στο λιμάνι του Πρίνου, με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια και μικροτραυματισμοί.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η συντονιστική επιτροπή αγώνα για την ματαίωση εγκατάστασης του ραντάρ αναφέρεται ότι η ΥΠΑ επιχειρεί να εγκαταστήσει το ραντάρ παράνομα σε δασική έκταση και χωρίς τις απαιτούμενες άδειες.

    Γ.Χ.

    [15] ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ: ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:31 UTC+2)

    Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται η διάθεση δύο νέων Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εξωτερικού (Α/Κ), ενώ έως το τέλος του έτους θα σημειωθεί αύξηση, που θα υπερβαίνει το 50%, αναφορικά με τα υπό διαχείριση Α/Κ του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν σήμερα από τη διοίκηση του Ομίλου στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση τα υπό διαχείριση κεφάλαια προσεγγίζουν περίπου τα 110 δισ. δρχ., με τους επενδυτές να ανέρχονται στους 13.000.

    Ακόμη, κατά 3 δισ. δρχ. θα αυξηθεί το μετοχικό κεφάλαιο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ από επανατοποθέτηση των αποθεματικών της, προκειμένου να αυξηθεί η ονομαστική αξία της μετοχής της, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ομίλου, Παύλος Ψωμιάδης, αναφερόμενος στη γενική συνέλευση της 11ης Μαΐου. Στην παρούσα φάση το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται σε 3 δισ. δρχ., με τα ίδια κεφάλαια της να προσεγγίζουν τα 33 δισ. δρχ.

    Παράλληλα, η διοίκηση της εταιρίας δεν απέκλεισε τη δραστηριοποίηση της στα Α/Κ Ακινήτων, θέμα που, όπως επισημάνθηκε ήδη εξετάζεται, ενώ η υλοποίηση του θα εξαρτηθεί κατά κύριο λόγο από τις ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

    Στο μεταξύ, αύξηση του ενεργητικού της, σε ποσοστό 5,42%, παρουσίασε η ΑΣΠΙΣ ΑΕΔΑΚ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ενώ αρκετά ικανοποιητική ήταν και η πορεία των υπό διαχείριση Α/Κ ΑΣΠΙΣ αναφορικά με τις αποδόσεις τους. Τα συγκεκριμένα Α/Κ πέτυχαν αποδόσεις ανώτερες του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, υπερβαίνοντας τον μέσο όρο του συνόλου των μετοχικών Α/Κ της ελληνικής αγοράς.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τις επιδόσεις τους και τα στατιστικά στοιχεία που εκπονεί η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ Μετοχών Εσωτερικού καταλαμβάνουν την 21η θέση μεταξύ 74 Α/Κ, τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ 21ος Αιώνας κατατάσσονται στη δεύτερη θέση, ενώ τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ Βορείου Ελλάδος έρχονται πέμπτα.

    Αναφορικά με τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ Διαχείρισης Διαθεσίμων σε σύνολο 37 Α/Κ έρχονται τρίτα, τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ Ομολογιών Εσωτερικού μεταξύ 35 Α/Κ κατέχουν τη 13η θέση και τα Α/Κ ΑΣΠΙΣ Ομολογιών Διεθνές είναι πέμπτα μεταξύ 14 Α/Κ.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι ο μέσος όρος της μεταβολής του ενεργητικού όλων των υπολοίπων ΑΕΔΑΚ κυμάνθηκε στο -8,51% και ο μέσος όρος απόδοσης όλων των μετοχικών αμοιβαίων της ελληνικής αγοράς από 31/12/2000 έως 31/3/2001 προσέγγισε το επίπεδο των -8,831%.

    Τ.Σ.

    [16] ΤΖΙΝΤΖΙΤΣ: Η ΕΚΔΟΣΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Παρίσι, 2 Μαϊου 2001 (20:31 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς δήλωσε ότι απαιτείται διάστημα δύο χρόνων για τη δίκη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία και προειδοποίησε ότι οι διεθνείς πιέσεις για έκδοσή του μπορεί να τον αναγάγουν σε μάρτυρα.

    "Αν ο Μιλόσεβιτς πάει στη Χάγη, θα είναι ο νικητής. Θα γίνει το θύμα, ο εκπρόσωπος των Σέρβων και θα έχει τη στήριξή τους. Αν δικαστεί στο Βελιγράδι δεν θα έχει υποστήριξη", δήλωσε ο κ. Τζίντζιτς σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα "Le Monde".

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης έχει ζητήσει την έκδοση του Μιλόσεβιτς, ώστε να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν οι δυνάμεις του στη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

    Ο Μιλόσεβιτς συνελήφθη στις αρχές Απριλίου και αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Ωστόσο μέχρι στιγμής το Βελιγράδι αντιστέκεται στις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για την έκδοσή του.

    Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο οποίος πραγματοποίησε τη Δευτέρα επίσκεψη στη Γαλλία και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Ζακ Σιράκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο Μιλόσεβιτς να αντιμετωπίσει κάποια μέρα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και στη Σερβία.

    "Αν μπορούμε να τον δικάσουμε ορθώς στο Βελιγράδι, γιατί θα πρέπει να πάει στη Χάγη; Θα πρέπει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Χάγης, μόνο αν υπάρχουν υπόνοιες ότι δεν θέλουμε να τον δικάσουμε, αλλά θα το κάνουμε", τόνισε.

    "Χρειαζόμαστε ένα ή δύο χρόνια για να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να δικάσουμε τον Μιλόσεβιτς στο Βελιγράδι και για εγκλήματα πολέμου", είπε και υποσχέθηκε ότι κάθε αποδεικτικό στοιχείο που παραδόθηκε στις σερβικές αρχές από τους διεθνείς εισαγγελείς θα χρησιμοποιηθεί.

    [17] ΥΨΗΛΗ Η ΤΗΛΕΘΕΑΣΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΣΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:29 UTC+2)

    Πολύ υψηλά νούμερα τηλεθέασης (τα υψηλότερα για αγώνα μπάσκετ) έπιασε το φάιναλ φορ του κυπέλλου μπάσκετ Ελλάδας, που έγινε τον προηγούμενο Σαββατοκύριακο και μεταδόθηκε ζωντανά από τον ΑΝΤ-1. Συγκεκριμένα η τηλεθέαση του ημιτελικού μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΟ κυμάνθηκε σταθερά πάνω από το 20% με μίνιμουμ το 20,4% και μάξιμουμ το 28,8%. Τα αντίστοιχα νούμερα τηλεθέασης του τελικού μεταξύ του ΑΕΚ - ΠΑΟ ήταν 20,7% και 28,2%.

    [18] ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΣΙΟΥΦΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ Η ΝΔ ΩΣ ΥΠΟΠΤΗ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (20:17 UTC+2)

    Την επίθεση στο γραφείο του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Δημήτρη Σιούφα, καταδίκασε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ως ύποπτη για τη συγκυρία της.

    "Μόνος στόχος αυτής της ενέργειας είναι να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα δέοντα θέματα που απασχολούν τον Ελληνα πολίτη. Η βία και η τρομοκρατία δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατική, ευνομούμενη χώρα και δεν βρίσκουν κανένα έρεισμα στην ελληνική κοινωνία" επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [19] ΙΒΑΝΙΤΣ: ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗΝ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ

    Μπάνια Λούκα, 2 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μλάντεν 'Ιβανιτς δήλωσε ότι είναι αντισυνταγματική η πρόταση για απομάκρυνση των σερβικών αρχών από την Σρεμπρένιτσα, όπου σημειώθηκαν τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα στον πόλεμο της Βοσνίας από το 1992-1995.

    Ο Σεφκέτ Χαφίζοβιτς, Μουσουλμάνος δήμαρχος της Σρεμπρένιτσα ανέφερε ότι ο θύλακας των Μουσουλμάνων στην πόλη πρέπει να αποκτήσει δική του διοίκηση και να είναι ουδέτερη περιοχή και να αποδεσμευτεί από τη σερβική διοίκηση.

    Ο Ιβάνιτς ανέφερε ότι αυτή η πρόταση είναι αντισυνταγματική και θα προκαλέσει ανεπιθύμητες εντάσεις.

    Ο.Κ.

    [20] ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΣ "ΠΑΡΑΓΚΑΣ" Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΠΑΠΑΧΙΝΤΖΙΟΣ;

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:08 UTC+2)

    Σε σοβαρές καταγγελίες προέβη ο πρόεδρος της Δόξας Δράμας, Κυριάκος Γρηγοριάδης σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε: "Ο κ. Παπαχίντζιος είναι άνθρωπος της παράγκας στην Βόρεια Ελλάδα. Είναι δηλαδή ο συνδετικός κρίκος με την Αθήνα. Αυτός φτιάχνει παιχνίδια και στήνει αγώνες υπέρ της Κασσάνδρας, οδηγώντας τους διαιτητές να σφυρίζουν υπέρ της ομάδας της Χαλκιδικής. Εχουμε στοιχεία στα χέρια μας και σύντομα θα κάνουμε έγγραφη καταγγελία κατά του Παπαχίντζιου στο σύνδεσμο Θεσσαλονίκης".

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Δόξας Δράμας συμπλήρωσε: "Εξακολουθούμε να ζητάμε την επανάληψη του αγώνα με την Κασσάνδρα γιατί ο ορισμός του γηπέδου είναι λανθασμένος και κατά δεύτερο λόγο δεν μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο της ομάδας μας".

    [21] ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Μ. ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗ ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Μαϊου 2001 (20:04 UTC+2)

    Το συνολικό έργο τεσσάρων δεκαετιών του Μιχάλη Κατζουράκη στο χώρο της ζωγραφικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και εγκαταστάσεων θα παρουσιάσει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, από τις 25 Μαϊου μέχρι τις 8 Ιουλίου.

    Ο Μιχάλης Κατζουράκης, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 1933 και σπούδασε ζωγραφική και γραφικές τέχνες στο Παρίσι, ενώ η πρώτη του ατομική έκθεση παρουσιάστηκε το 1955. Το έργο του κινείται στο πλαίσιο της μεταζωγραφικής αφαίρεσης, με επιρροές τόσο από την μινιμαλιστική τέχνη και την Optical art, όσο και από την ευρωπαϊκή λυρική αφαίρεση.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν αντιπροσωπευτικά έργα από όλους τους θεματικούς τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε ο καλλιτέχνης, καθώς και η καινούργια του δουλειά. Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει αναλάβει η κριτικός τέχνης και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, Εφη Στρούτζα.

    [22] Α. ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ: ΠΟΥΛΗΣΕ 10,07% ΤΗΣ ΠΟΥΛΙΑΔΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (19:58 UTC+2)

    Την πώληση ποσοστού 10,07669% (5.098.000 μετοχές) της Πουλιάδης & Συνεργάτες ανακοίνωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας, Αθανάσιος Πουλιάδης.

    Μετά τη συγκεκριμένη συναλλαγή, ο κ. Πουλιάδης εισέπραξε συνολικά 9,681 δισ., ενώ το ποσοστό του διαμορφώθηκε στο 53,5908%, ήτοι 27.112.695 μετοχές.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η πώληση των εν λόγω μετοχών πραγματοποιήθηκε από την Artion Χρηματιστηριακή.

    [23] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΒΙΑΣ

    Σκόπια, 2 Μαϊου 2001 (19:56 UTC+2)

    Η ισλαμική κοινότητα της ΠΓΔΜ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να συμβάλλουν στη διατήρηση της ηρεμίας και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αξιοπρέπεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα της χώρας.

    Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη της για τους οκτώ νεκρούς στρατιώτες και αστυνομικούς, αλλά και για την καταστροφή περιουσιών μουσουλμάνων στο Μοναστήρι, καθώς και την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα.

    Το Δημοκρατικό Κόμμα των Τούρκων, σε ανακοίνωσή του, υποστηρίζει ότι κατανοεί την αγανάκτηση των κατοίκων του Μοναστηρίου, λέγοντας ότι το πένθος είναι μεγάλο για όλους τους κατοίκους της χώρας, και καταδικάζει τους "βανδαλισμούς και ρεβανσισμούς εναντίον αθώων πολιτών, πράγμα που οδηγεί σε αναρχία". Οπως επισημαίνει, η πόλωση σε θρησκευτική βάση μπορεί να έχει τραγικές συνέπειες για τη χώρα.

    Το κόμμα της Δημοκρατικής Εναλλαγής του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι θεωρεί πως τα τελευταία γεγονότα μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για την ΠΓΔΜ και να προκαλέσουν σύγκρουση μεταξύ των εθνοτήτων.

    Το νέο κόμμα Νέα Δημοκρατία, που σχηματίστηκε από τους τέσσερις βουλευτές που αποσπάστηκαν από τη Δημοκρατική Εναλλαγή, απευθύνει έκκληση προς όλους τους πολίτες να μη παρασυρθούν από τις προκλήσεις των τρομοκρατών, "που θέλουν να μας οδηγήσουν σε εμφύλιο πόλεμο". Οπως αναφέρει, "οι τρομοκράτες θέλουν να εκμεταλλευτούν τέτοια γεγονότα για να αποδείξουν ότι δήθεν οι Αλβανοί της ΠΓΔΜ καταπιέζονται".

    Το αλβανικό κόμμα PDP, σε σημερινή σχετική του ανακοίνωση τονίζει ότι η κατάσταση ασφαλείας της χώρας λαμβάνει δραματικές διαστάσεις και ότι οι θεσμοί του κράτους δεν λειτουργούν είτε επειδή οι αστυνομικές δυνάμεις δεν είναι σε θέση να ελέγξουν την κατάσταση είτε επειδή δεν θέλουν.

    [24] ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Βουκουρέστι, 2 Μαϊου 2001 (19:55 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η συνοριακή αστυνομία της Ρουμανίας προχώρησε στη λήψη μέτρων για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα προκειμένου να συμμορφωθεί με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να αρθεί το καθεστώς έκδοσης βίζας για Ρουμάνους που ταξιδεύουν σε χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη του Σένγκεν.

    Οι ειδικοί από την ΕΕ εκπαιδεύουν τους Ρουμάνους αστυνομικούς να ξεχωρίζουν πλαστά έγγραφα και οι τελωνειακοί έχουν εξοπλιστεί με ειδικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας για να εντοπίζουν τέτοια έγγραφα.

    Από τις αρχές του 2001 η ρουμανική αστυνομία συνέλαβε 339 άτομα με πλαστά διαβατήρια εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν Τούρκοι και Μολδαβοί.

    [25] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕΣΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ

    Αθήνα, 2 Μαϊου 2001 (19:53 UTC+2)

    Την προσήλωση της στις αρχές της ελευθεροτυπίας και της ανεμπόδιστης λειτουργίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, σύμφωνα με τις αρχές της δεοντολογίας και της ελεύθερης πληροφόρησης διακηρύσσει η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωση της με αφορμή την αυριανή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας του Τύπου και της Ελευθεροτυπίας.

    Η ΠΟΕΣΥ αποτίει φόρο τιμής στους δημοσιογράφους που έπεσαν κατά την άσκηση του επαγγέλματος τους και αξιώνει την άμεση απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που σαπίζουν στις φυλακές πολλών χωρών, επειδή άσκησαν υπεύθυνα και έντιμα το επαγγελματικό καθήκον τους.

    "Η ΠΟΕΣΥ μαζί με όλους τους δημοσιογράφους διακηρύσσουν ότι "η πληροφορία δεν είναι εμπόρευμα, είναι δικαίωμα" και θα υπερασπιστούν με όλους τους τρόπους την αντικειμενική και ελεύθερη ενημέρωση του λαού μας", καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 2 May 2001 - 18:24:42 UTC