Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-05-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο
  • [02] ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [03] EΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ-ΔΥΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ
  • [05] ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ
  • [06] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΓΜΔ
  • [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 17 ΜΑΪΟΥ
  • [08] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...
  • [09] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [11] ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΤΕΕ
  • [12] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ
  • [13] ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 49ΧΡΟΝΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ
  • [14] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ
  • [15] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [16] ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ
  • [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  • [18] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ CNN
  • [19] ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: "ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ"
  • [20] ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ
  • [21] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [22] ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 1,465 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
  • [23] ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ
  • [24] TO "OXI" TOY ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

  • [01] ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο Χ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ-ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (17:05 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Αποστέλλεται σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το κείμενο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση.

    Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης θα μειωθεί η ανεργία. Μάλιστα -όπως επεσήμανε- από το προηγούμενο ΕΣΔΑ επωφελήθηκαν πάνω από 750.000 άτομα με διάφορες μορφές δράσης, καθώς και πολλές επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν για την πρόσληψη ανέργων.

    Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ακόμα την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ή θα τον αναδιαρθρώσουμε ή στην λογική να μην σπάσουν τα αβγά θα τον αφήσουμε να βουλιάξει".

    Ωστόσο σε άλλο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ο οποίος έκανε απαισιόδοξες προβλέψεις, σημειώνοντας οτι "συνολικά, η οικονομική πορεία της χώρας για τους επόμενους 12 μήνες δεν δίνει ενθαρρυντικά μηνύματα για την αύξηση της απασχόλησης, ενώ αναμένεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αύξηση της ανεργίας". Συμπλήρωσε δε ότι παρατηρείται μεν μείωση της ανεργίας το τελευταίο διάστημα, η οποία όμως είναι ελάχιστη.

    Ο κ. Αναλυτής άσκησε επίσης έντονη κριτική κατά της κυβέρνησης για τον νόμο που αφορά τις εργασιακές σχέσεις και ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες, ο οποίος -όπως υποστήριξε- κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με την Ευρώπη, καθώς μειώνει την ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, αποθαρρύνει τον εργοδότη να προσλάβει μερικώς απασχολούμενο προσωπικό ενώ αύξησε το κόστος εργασίας.

    Ακόμα, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για κακή λειτουργία του ΟΑΕΔ, ο οποίος παραμένει παρά την αναδιοργάνωσή του, ένας γραφειοκρατικός οργανισμός που δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του.

    "Εάν θέλουμε έναν ηλεκτρολόγο ή μια γραμματέα εμείς δεν θα απευθυνθούμε στον ΟΑΕΔ αλλά στις αγγελίες των εφημερίδων καθώς και στους τοπικούς πολιτευτές" είπε χαρακτηριστικά, προκαλώντας στους βουλευτές ερωτηματικά για το αν οι πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, που καταργήθηκαν με το νόμο Πεπονή, ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

    Τέλος, ο κ. Αναλυτής τόνισε ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες κάνουν επενδύσεις των κερδών τους, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το 1999 τα καθαρά κέρδη της βιομηχανίας ήταν 400 δισ., ενώ οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού έφθασαν στο 1,1 τρισ.

    [02] ΙΣΤΟΡΙΚΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (15:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

    Ιστορική, χαρακτηρίζεται η επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αθήνα ο Πάπας της Ρώμης, η πρώτη επίσκεψη του αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η Ελληνική Αστυνομία, ενώ η κυβέρνηση τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από παραθρησκευτικές οργανώσεις.

    Για τη φύλαξή του Πάπα Ιωάννη-Παύλου ΙΙ, θα διατεθούν πάνω από 5000 αστυνομικοί οι οποίοι θα είναι ακροβολισμένοι σε σημεία όπου θα επισκεφθεί ο Ποντίφηκας, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και ελεύθεροι σκοπευτές.

    Ο αρχηγός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα φθάσει στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" στις 11.30 το πρωί της Παρασκευής και 45 λεπτά αργότερα θα συναντηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Κωστή Στεφανόπουλο. Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Στη 1.30 το μεσημέρι ο Πάπας θα συναντηθεί στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο με τον κ.Χριστόδουλο. Μια ώρα αργότερα θα έχει επαφές στην πρεσβεία του Βατικανού με τους επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

    Η κυβέρνηση σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, δεν κατανοεί όμως τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται από διάφορες παραθρησκευτικές οργανώσεις, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ερωτηθείς για τις εκδηλώσεις αντίδρασης λόγω της επίσκεψης του Πάπα στην χώρα μας.

    Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι ο Ποντίφικας είναι επίσημος προσκεκλημένος του ελληνικού κράτους, η πολιτεία και ο ελληνικός λαός με χαρά θα τον υποδεχθούν και θα τον φιλοξενήσουν, αποδίδοντας σ΄ αυτόν τις πρέπουσες τιμές, αυτές που αρμόζουν ως ηγέτη εκατοντάδων εκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εικόνα της χώρα μας θα είναι εικόνα μιας σύγχρονης χώρας που έχει παράδοση στην φιλοξενία και στο σεβασμό των προσώπων με διεθνές κύρος και τέτοιου είδους επισκέψεις αποτελούν πλεονέκτημα για τη χώρα μας

    Βαρύτητα, δίνει το Βατικανό στην 24ωρη επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β`, στην Αθήνα που αρχίζει αύριο. Ο ίδιος ο Πάπας, σε χτεσινό μήνυμά του από την έδρα του στη Ρώμη, χαρακτήρισε ως σημαντικό το ταξίδι του. Απευθυνόμενος προς τους 20.000 πιστούς, που είχαν συγκεντρωθεί χτες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, ο Πάπας τους έκανε έκκληση να προσευχηθούν για το ταξίδι του στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ευχή να αποτελέσει η επίσκεψή του αυτή το ύψιστο βήμα προόδου προς την πλήρη ενότητα μεταξύ ορθοδόξων και καθολικών.

    [03] EΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΖΗΤΟΥΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (14:16 UTC+2)

    Την ανάγκη να συνεχιστούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό που διεκόπησαν τον Νοέμβριο λόγω της αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη που επισκέπτεται την Ελλάδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συνέχιση του διαλόγου μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Επανέλαβε δε ότι το Κυπριακό αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Ελλάδα.

    Από την πλευρά του ο κ. Κληρίδης εξέφρασε ικανοποίηση για την συμπαράσταση της Ελλάδας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση γιατί θεωρεί το Κυπριακό ως πρώτιστο εθνικό πρόβλημα. "Θέλω να εκφράσω εκ μέρους του κυπριακού λαού την ευγνωμοσύνη μας και τις ευχαριστίες μας για τη συμπαράσταση που μας δίνει η Ελλάδα τόσο στις προσπάθειες για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργήσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο θέμα της πορείας μας προς την Ευρώπη. Ταυτόχρονα θέλω να τονίσω ότι η προσπάθεια της αναβάθμισης της αμυντικής μας ικανότητας στο πλαίσιο του ενιαίου αμυντικού δόγματος συνεχίζεται και όπως δήλωσε ο κ. πρωθυπουργός αυτό θα συνεχίσει μέχρι να εξευρεθεί λύση του Κυπριακού προβλήματος", πρόσθεσε ο κ. Κληρίδης.

    Ειδικότερα ο πρωθυπουργός επισήμανε: "ο διάλογος υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και αυτό γιατί η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει την αδιαλλαξία της και έχει σε αυτό και την υποστήριξη της Τουρκίας. Παρόλη αυτή τη στάση, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι αναγκαίος και πρέπει να συνεχιστεί με βάση τις εξελίξεις που υπήρχαν μέχρι τον Νοέμβριο και από το σημείο εκείνο όπου διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο. Η συνέχιση αυτή του διαλόγου ελπίζουμε ότι μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υποχρέωση να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Εμείς γι΄ αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, με στόχο την εξεύρεση μιας συνολικής, δίκαιης και μόνιμης λύσης του προβλήματος βάσει των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας".

    Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι προχωρούν με θετικό τρόπο και εκτίμησε ότι η Κύπρος είναι η χώρα που έχει προχωρήσει περισσότερο στις διαπραγματεύσεις αυτές. Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με γοργό ρυθμό και θα συνεχίσει η Κύπρος να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προς ένταξη χωρών.

    "Διαπιστώθηκε και πάλι ότι η πολιτική αυτή είναι η ενδεδειγμένη γιατί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μας δίνει τη δυνατότητα εκείνη για να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Διαπιστώσαμε επίσης ότι αυτή τη στιγμή όπως εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις με βάση τη συμφωνία του Ελσίνκι το λεγόμενο πολιτικό πρόβλημα δεν επανέρχεται στις όποιες επαφές οι οποίες έχουν γίνει, πρέπει όμως να πιέζουμε για να ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαπραγματεύσεων και των επαφών το ταχύτερο", πρόσθεσε ο κ. Σημίτης. Σχετικά με τις διμερείς σχέσεις, τις χαρακτήρισε πολύ καλές σημείωσε όμως πως κοινή διαπίστωση Ελλάδας και Κύπρου είναι η ανάγκη να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα του ενιαίου αμυντικού χώρου. "Για μας για την Ελλάδα το Κυπριακό είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα, είναι η εθνική μας προτεραιότητα και η επίλυσή του αποτελεί για μας ένα στόχο που θέλουμε να προωθήσουμε με κάθε τρόπο", είπε.

    [04] ΝΕΑ ΕΣΤΙΑ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ-ΔΥΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΝΕΚΡΟΙ

    Σκόπια, 3 Μαϊου 2001 (11:04 UTC+2)

    Αναταραχή επικρατεί στην ΠΓΔΜ, όπου μετά τα επεισόδια στην πόλη Μπίτολα (Μοναστήρι), νέα εστία έντασης δημιουργήθηκε χθες το βράδυ σε χωριό κοντά στο Κουμάνοβο, όπου σκοτώθηκαν δυο σκοπιανοί στρατιώτες, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ενόπλων Δυνάμεων της γείτονος, Μπλάγκογια Μάρκοφσκι, στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

    "Αλβανοί τρομοκράτες σκότωσαν δυο στρατιώτες και απήγαγαν ακόμη έναν στο χωριό Βάκσιντσε, κοντά στο Κουμάνοβο", δήλωσε ο Μάρκοφσκι, αναφερόμενος στον λεγόμενο "Εθνικό Απελευθερωτικό Στρατό" (NLA).

    Εν τω μεταξύ, η ισλαμική κοινότητα της ΠΓΔΜ απηύθυνε έκκληση σε όλους τους πολίτες της χώρας να συνεισφέρουν στη διατήρηση της ειρήνης και της αξιοπρέπειας για τη διασφάλιση της σταθερότητας.

    Το δημοκρατικό κόμμα των Τούρκων, από την πλευρά του, δήλωσε ότι κατανοεί πλήρως την αγανάκτηση των κατοίκων της Μπίτολα, αναφερόμενο παράλληλα στον κίνδυνο της θρησκευτικής πόλωσης που όπως υποστηρίζει θα έχει τραγικές συνέπειες για όλη τη χώρα.

    Κοινή ανακοίνωση καταδίκης των επεισοδίων εξέδωσε το κυβερνητικό κόμμα VMRO DPMNE και η ένωση σοσιαλδημοκρατών δηλαδή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το Αλβανικό κόμμα Δημοκρατική Ευημερία τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα παίρνει δραματικές διαστάσεις καθώς οι θεσμοί του κράτους δεν λειτουργούν.

    Σ.Π.

    [05] ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΟΥΠΡΟΛΙΓΚΑ Ο ΧΑΤΖΗΒΡΕΤΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (21:11 UTC+2)

    Η καλή απόδοση του αρχηγού του Ηρακλή, Νίκου Χατζηβρέττα στη Σουπρολίγκα κατέταξαν τον παίκτη του Γηραιού μεταξύ των 10 καλύτερων παικτών της διοργάνωσης. Ετσι στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ψηφοφορία όπου θα αναδειχθεί μεταξύ αυτών ο πολυτιμότερος της φετινής διοργάνωσης της FIBA.

    Την θέση του... πρώτου θα την διεκδικήσει μεταξύ των: 1) Ουέντελ Αλέξις της Αλμπα Βερολίνου. 2) Μίροσλαβ Μπέριτς της Παρτιζάν. 3) Ντέγιαν Μποντίρογκα του ΠΑΟ. 4) Πρέντραγκ Ντρόμπνιακ της Εφές Πίλσεν. 5) Μπιλ Εντουαρτς της Βιλερμπάν. 6) Νέιτ Χάφμαν της Μακάμπι. 7) Αντρέι Κιριλένκο της ΤΣΣΚΑ. 8) Νταμίρ Μουλαομέροβιτς της Εφές Πίλσεν. 9) Νίκολα Βούιτσιτς της Σπλιτ.

    [06] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: ΤΟ ΝΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΤΗ ΒΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΠΓΜΔ

    Βρυξέλλες, 3 Μαϊου 2001 (21:04 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος από τις "δολοφονίες, τις άνανδρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας" και την κλιμάκωση της έντασης στην ΠΓΔΜ.

    "Τα επεισόδια αυτά υπονομεύουν την ειρήνη σε μία χώρα που είναι επιτυχές παράδειγμα λειτουργίας της δημοκρατίας στα Βαλκάνια. Είμαι συγκλονισμένος από τις δολοφονίες και τις άνανδρες επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας", υπογράμμισε σε δήλωσή του.

    "Συνιστώ σε όλες τις εθνικές ομάδες να καταδικάσουν τη βία δημόσια και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Συνιστώ σε όλες τις κοινότητες να ενωθούν με αλληλεγγύη εναντίον των εξτρεμιστών και να τους απομονώσουν", τόνισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

    Ο κ. Ρόμπερτσον επισήμανε ότι δεν πρέπει να δοθεί ευκαιρία σε εκείνους που προτιμούν τη βία να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα και πρόσθεσε ότι οι νόμιμες διεκδικήσεις της αλβανικής κοινότητας μπορεί να επιτευχθούν μόνο με πολιτικά μέσα.

    "Το ΝΑΤΟ δεν θα ανεχθεί και απορρίπτει πλήρως τη χρήση βίας εναντίον των αρχών της δημοκρατικής κυβέρνησης των Σκοπίων", κατέληξε.

    [07] ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΙΣ 9 ΚΑΙ 17 ΜΑΪΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (21:02 UTC+2)

    Το κλείσιμο των πανεπιστημίων στις 9 Μαίου, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ΤΕΙ στη βουλή και κατά την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στις 17 Μαίου αποφάσισε το Κεντρικό Συμβούλιο της ΦΕΑΠΘ.

    Στις 9 Μαίου θα πραγματοποιηθεί παμφοιτητικό συλλαλητήριο στις 12μ στην πλατεία Χημείου, ενώ στις 7 και 8 η ΦΕΑΠΘ θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης των Θεσσαλονικέων σε κεντρικά σημεία της πόλης. Επιπλέον, η ΦΕΑΠΘ καλεί σε συνάντηση την επιτροπή κοσμητόρων

    Η ΦΕΑΠΘ διεκδικεί την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, που συμμορφώνεται με τη διακήρυξη της Μπολώνια, τη συγκρότηση δημόσιας, δωρεάν, ενιαίας, ανώτατης εκπαίδευσης στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης, την αναμόρφωση των προγραμμάτων σπουδών ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της επιστημονικής και κοινωνικής προόδου και τον αναπροσανατολισμό της πανεπιστημιακής έρευνας ώστε να αποσκοπεί στην ανύψωση της κοινωνικής και οικονομικής στάθμης του λαού.

    Περαιτέρω, ζητά την εξασφάλιση της οικονομικής επάρκειας των ΑΕΙ για το σύνολο των διδακτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων τους, την κρατική χρηματοδότηση για σίτιση, στέγαση και την κατάργηση κάθε είδους διδάκτρων.

    Τέλος, καλεί τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους θέση απέναντι στο αντιασφαλιστικό-αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα της κυβέρνησης και να υιοθετήσουν αποφάσεις αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

    [08] ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ...

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:52 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι μετά την υποβολή των σχεδίων γενικής διάταξης για τη δημιουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων στου Ρέντη, προχώρησε σήμερα στην υπογραφή για την εξαγορά έκτασης 25 στρεμμάτων από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, προκειμένου να κατασκευαστεί εκεί το κλειστό γυμναστήριο πολλαπλής χρήσης. Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση.

    Η διοίκηση της ομάδας έχει υποβάλλει στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) και την Γ.Γ.Α σχέδιο γενικής διάταξης (MASTER PLAN) για τη δημιουργία Ολυμπιακών Αθλητικών εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Ο χώρος υποδομής των αθλητικών εγκαταστάσεων (Ολυμπιακός Αθλητικός Πόλος) βρίσκεται σε οροθετημένη έκταση με συνολικό εμβαδόν 150 στρεμμάτων.

    Οι σχεδιαζόμενες από τον Ολυμπιακό αθλητικές εγκαταστάσεις είναι

    α) γήπεδο ποδοσφαίρου

    β) κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων

    γ) κέντρο κολύμβησης

    Το ποσό της έκτασης ανέρχεται στο ποσό του 1,430 δισ. δρχ. συνολικά.

    Η έκταση αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου που θα καλύπτει της ανάγκες του μπάσκετ, του βόλεϊ και των άλλων αθλημάτων του Ολυμπιακού. Το νέο κλειστό γυμναστήριο πολλαπλών χρήσεων έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις (Πολιτιστικές κ.λ.π.) οι οποίες θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής του Ρέντη - Ελαιώνα.

    [09] Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (20:46 UTC+2)

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΠΑΕ Ολυμπιακός, τονίζει ότι προσπάθησε στον μέγιστο βαθμό ώστε να συμβάλει αποφασιστικά στην ομαλή διεξαγωγή του τελικού με τον ΠΑΟΚ. Παράλληλα εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο που σχεδίασε η Αστυνομία την κατανομή των θέσεων στη Νέα Φιλαδέλφεια.

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης είναι: "Ο Ολυμπιακός προσπάθησε με σοβαρότητα και αντικειμενικότητα να συμβάλει στην ομαλή διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο.

    Στη σύσκεψη που έγινε χθες Τετάρτη, 2 Μαϊου στα γραφεία της ΕΠΟ, ο ταξίαρχος της αστυνομίας κ. Ν. Στρατάκης προφανώς εκτελώντας εντολή του προσφάτως προαχθέντα από την Θεσσαλονίκη Αττικάρχη κ. Παναγόπουλου, προσήλθε με ένα σχέδιο κατανομής των θέσεων που δεν είναι δίκαιο και ισότιμο.

    Υποτίθεται ότι η σύσκεψη των τεσσάρων μερών -ΕΠΟ, Αστυνομία, ΠΑΟΚ και ΟΣΦΠ- γίνεται για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν όλες οι πλευρές σε όλα τα σχετικά θέματα με την διεξαγωγή του τελικού.

    Ο ταξίαρχος Στρατάκης προερχόμενος από άλλες εποχές, ήρθε στη σύσκεψη με ύφος "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" και "δεν δέχομαι κουβέντα"

    .Κατόπιν τούτου, διερωτώμεθα ποιός είναι ο ρόλος της ΕΠΟ και ποιό το νόημα των συσκέψεων;

    Ο Ολυμπιακός απαιτεί μία δίκαιη και ισότιμη λύση και καλεί τον "αδιάλλακτο" ταξίαρχο και αυτούς που τον καθοδηγούν να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και να μην προκαλούν κλίμα έντασης πριν από ένα τόσο μεγάλο αγώνα.

    Όσον αφορά τα ειρωνικά σχόλια που περιέχονται στην απάντηση του κ. Μπατατούδη να προσέχει γιατί "αν σπάσει ο διάβολος το πόδι του" και πάρει το κύπελλο ο ΠΑΟΚ θα πρέπει -συνεπής όπως πάντα- να πληρώσει τα πριμ στους παίκτες του".

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Φιλαδέλφεια, 3 Μαϊου 2001 (20:42 UTC+2)

    του Γιάννη Ιωαννίδη

    Με το δήμαρχο της Φιλαδέλφεια Τζον Στρητ συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Βαγγέλη Δημητρίου. Στη συνάντηση εκφράστηκε η βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν τη συνεργασία η οποία ήδη υφίσταται και "διαπραγματεύεται" θέματα πολιτισμού, επιστημών, παιδείας, αλλά και επιχειρηματικότητας.

    Ο κ. Στρητ τόνισε στα μέλη της ελληνικής αποστολής την ικανοποίησή του για τη συνεργασία των δήμων Φιλαδέλφειας - Θεσσαλονίκης, ενώ τους απένειμε το σύμβολο της ελευθερίας της πόλης της Φιλαδέλφεια, που απεικονίζει μια καμπάνα.

    Σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Δημητρίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική βούληση των δύο μερών, προσθέτοντας ότι απηύθυνε πρόσκληση στο δήμαρχο της Φιλαδέλφεια να επισκεφθεί την Ελλάδα. Τόνισε δε πως ο δήμος Θεσσαλονίκης δρομολογεί - για τον επόμενο χρόνο - τη διεξαγωγή συνεδρίου όλων των αδελφοποιημένων πόλεων του δήμου.

    Σημειώνεται ότι τον κ. Δημητρίου συνόδευαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Απόστολος Τσουρέκας και Γιώργος Τανιμανίδης, καθώς επίσης και ο διευθυντής της Δημοτικής Επιχείρησης Αερίου Θέμης Καρτσιώτης.

    [11] ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΟΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ 10ου ΤΕΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:37 UTC+2)

    Για την καθυστέρηση της πληρωμής των ωρομίσθιων καθηγητών του 10ου ΤΕΕ Θεσσαλονίκης διαμαρτύρεται η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης.

    Οι 22 ωρομίσθιοι καθηγητές του 10ου ΤΤΕΕ παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο και είναι άγνωστο πότε θα πληρωθούνε.

    Σε ανακοίνωση τους οι ωρομίσθιοι καθηγητές υπογραμμίζουν ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν άλλους οικονομικούς πόρους και πέρα από το οικονομικό πρόβλημα έχουν δυσκολίες και στην υγειονομική τους κάλυψη.

    "Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί και αν συνεχιστεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση θα αναγκαστούμε να προβούμε και σε άλλες κινήσεις", υπογραμμίζουν οι ωρομίσθιοι καθηγητές.

    [12] ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΟΥ ΚΟΥΛΗ ΙΩΣΗΦΙΔΗ ΣΤΟ ΠΟΛΟ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:35 UTC+2)

    Η πρώτη συγκέντρωση της εθνικής ομάδας πόλο ανδρών εν όψει της προετοιμασίας του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα γίνει 15-24 Ιουνίου στη Βουδαπέστη θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαίου στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο του Ζαππείου.

    Οι παίκτες που κλήθηκαν από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Κούλη Ιωσηφίδης είναι: Χατζηθεοδώρου, Θωμάκος, Βλοντάκης (Ολυμπιακός), Ρέππας, Γ. Αφρουδάκης, Χρ. Αφρουδάκης, Μάζης (Βουλιαγμένης), Καλακόνας, Στελάτος, Σχίζας, Πολίτης, Ι. Κόχειλας (Εθνικού), Καραμπέτσος, Δανδολος, Λούδης (Παναθηναϊκού), Αυγουστιανάκης, Β. Βαμβουνάκης, Τσαρμουτζής Κατσουλάκης (Χανίων), Δεληγιάννης (Γλυφάδας), Ντόσκας (Χίου) και Θεοδωρόπουλος (Παλαιού Φαλήρου).

    [13] ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ 49ΧΡΟΝΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΔΑΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (20:27 UTC+2)

    Σε λάθος αποδίδουν οι αστυνομικές αρχές, μέχρι στιγμής, ο θάνατος της 49χρονης Βρετανίδας, Σούζαν Μαίρη Αρις, από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της, τα μεσάνυχτα στη Βούλα.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, το θύμα διατηρούσε σχέσεις με την οικογένεια Γρηγοράκου, μέλη της οποίας έχουν δολοφονηθεί και κατηγορηθεί για εκβιασμούς ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων. Παλαιότερα είχε επιχειρηματικές δραστηριότητες με νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

    Η ασφάλεια Αττικής προσπαθεί να εντοπίσει τους στόχους της βόμβας που εξαράγη στο αυτοκίνητο της Βρετανίδας. Στο σπίτι της βρέθηκαν τέσσερις χειροβομβίδες, αμπούλες, σφαιρίδια αεροβόλου, ένα αεροβόλο πιστόλι και υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

    [14] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΥΜΑΝΟΒΟ

    Σκόπια, 3 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Τρενταφίλοφ ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων άρχισαν επιχειρήσεις για την εξολόθρευση των Αλβανών ανταρτών στο χωριό Λίπκοβο και Βάκσιντσε κοντά στο Κουμάνοβο.

    Ανταποκριτής του πρακτορείου ΜΙΑ στην περιοχή ανέφερε ότι πυκνοί καπνοί βγαίνουν από πολλά σημεία στο χωριό Βάκσιντσε. Την επίθεση επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ Μπλαγκόγια Μαρκόφσκι.

    Ο δήμαρχος του Κουμάνοβο Σλόμπονταν Κοβατσέφσκι ζήτησε από όλους τους πολίτες να εμπιστεύονται τις σκοπιανές δυνάμεις και να αγνοούν τις προκλήσεις και πρόσθεσε ότι όσοι εγκαταλείπουν τα χωριά τους στη περιοχή μπορούν να αναζητήσουν καταφύγιο στο Κουμάνοβο και στο Ταμπανόβτσε.

    Η υπουργός Εσωτερικών της ΠΓΔΜ Ντόστα Ντίμοφσκα ανακοίνωσε ότι στο Τέτοβο θα υπάρχει και σήμερα περιορισμένη κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί τοπική ώρα.

    Ο.Κ.

    [15] ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ ΕΦΗΒΩΝ - ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:25 UTC+2)

    Ανοίγει αύριο η αυλαία του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Νεανίδων και Εφήβων, καθώς και των αγώνων πρόκρισης Εθνικών Ομάδων στο γυμναστήριο του δήμου Εξαπλατάνου του νομού Πέλλας. Στους αγώνες αναμένεται να πάρουν μέρος περίπου 220 αθλητές και αθλήτριες από 30 σωματεία.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα:

    Παρασκευή 4/5

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Νεανίδων

    Ωρα 09:00 Κατηγορία 48, 53 κιλών

    Ωρα 11:00 Κατηγορία 58, 63 κιλών

    Ωρα 13:00 Κατηγορία 69 κιλά

    Ωρα 15:00 Κατηγορία 75, +75 κιλά

    Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων και αγώνες πρόκρισης

    Ωρα 17:00 Κατηγορία 56 κιλών

    Σάββατο 5/5

    Ωρα 09:00 Κατηγορία 62 κιλών

    Ωρα 11:00 Κατηγορία 69 κιλών

    Ωρα 13:00 Κατηγορία 77 κιλών

    Ωρα 15:00 Κατηγορία 85 κιλών

    Ωρα 17:00 Κατηγορία 94 κιλών

    Ωρα 19:00 Κατηγορία 105, +105 κιλών

    [16] ΣΚΛΗΡΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:20 UTC+2)

    Αύριο η εθνική μας ομάδα του βόλεϊ θα αντιμετωπίσει στην πόλη Κάποσβαρ την αντίστοιχη της Ουγγαρίας. Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα το παιχνίδι έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αναζητά μια νίκη για να πάρει το εισιτήριο της τελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Η βαθμολογία του Γ΄ ομίλου (σε 4 αγώνες): 1. Ελλάδα 7 (10-7), 2. Ουγγαρία 6 (7-6), 3. Φινλανδία 6 (7-7), 4. Κροατία 5 (6-10).

    Εκτός από τα δύο ματς της Εθνικής μας, οι υπόλοιποι αγώνες του ομίλου είναι: Κροατία-Φινλανδία (27/5/01, 18.00), Κροατία-Ουγγαρία (3/6/01, 18.00).

    Η αποστολή θα αναχωρήσει στις 5/5 για Φινλανδία, όπου θα αγωνιστεί στις 8/5/01 για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού (πόλη Κουόπιο, 18.30, τοπική ώρα) και στις 9/5 θα μεταβεί στην Πολωνία για τα δύο πρώτα ματς του World League (Βαρσοβία, 11-12/5). Η επιστροφή στην Αθήνα έχει οριστεί για τις 13/5/01.

    [17] Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΕΛΑΒΕ ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

    Βελιγράδι, 3 Μαϊου 2001 (20:18 UTC+2)

    Ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος από την 1η Απριλίου βρίσκεται στην κεντρική φυλακή του Βελιγραδίου, έλαβε σήμερα το κατηγορητήριο που στις 22 Μαΐου του 1999 συνέταξε εναντίον του το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

    Το κατηγορητήριο παρέδωσε στον Μιλόσεβιτς εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης της Σερβίας.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περιφερειακό δικαστήριο του Βελιγραδίου, αναφέρεται ότι το κατηγορητήριο παραδόθηκε στον πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας προκειμένου ο ίδιος να λάβει γνώση για το περιεχόμενό του.

    Ε.Π.

    [18] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΟ CNN

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (20:17 UTC+2)

    Στο ρόλο της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη των Βαλκανίων, στην αναβάθμιση του ΧΑΑ και στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξή του στο CNN, χαρακτηρίζοντας σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

    Για τη συμμετοχή στην ευρωζώνη είπε ότι σημαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε την ένταξή μας στην ευρωζώνη όσο μπορούμε καλύτερα.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι οι χρηματοοικονομικές επενδύσεις και οι ιδιωτικές επενδύσεις έχουν αυξηθεί, ενώ μειώνεται η ανεργία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι πρέπει να γίνουν αρκετά τα επόμενα χρόνια ώστε η Ελλάδα να πετύχει τα επίπεδα εισοδήματος των ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ. "Η πραγματική σύγκλιση είναι ένας μέγιστος εθνικός στόχος για αυτή τη δεκαετία και εργαζόμαστε σκληρά για την επίτευξή του" είπε.

    Για την επενδυτική παρουσία της Ελλάδας στα Βαλκάνια τόνισε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή έχουν δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα με κρατικά κονδύλια βοηθά αυτές τις χώρες στην οικονομική ανασυγκρότησή τους. Σχετικά με την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι αρκετές ελληνικές εταιρείες θα προσελκύσουν κεφάλαια από τις αναπτυγμένες χώρες, ενώ για την ετοιμότητα της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς απάντησε ότι οι αγώνες θα οργανωθούν αποτελεσματικά. "Η Ολυμπιάδα του 2004 είναι ένα σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό γεγονός. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φιλοδοξούμε να διοργανώσουμε, ει δυνατόν, τους καλύτερους αγώνες, πολύ αποτελεσματικά, ώστε όσοι επισκεφθούν την Ελλάδα να τους απολαύσουν και να επιστρέψουν στη χώρα μας αργότερα" είπε.

    [19] ΔΝΤ ΠΡΟΣ ΑΓΚΥΡΑ: "ΠΡΩΤΑ ΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ"

    Αγκυρα, 3 Μαϊου 2001 (20:14 UTC+2)

    Η "επιστολή προθέσεων" της Τουρκίας θα συζητηθεί την προσεχή Τρίτη στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Ραντικάλ", η οποία παραθέτει δήλωση ανωτάτου στελέχους του οργανισμού.

    Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τονίζει: "Η σύγκληση της Επιτροπής Εκτελεστικών Διευθυντών του ΔΝΤ για να συζητήσει την επιστολή προθέσεων της Τουρκίας, εξαρτάται από την υπερψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο των νόμων για την Telecom και το τραπεζικό σύστημα. Αν μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία δεν υπερψηφιστούν οι νόμοι, η Επιτροπή δεν πρόκειται να συνεδριάσει".

    Η ίδια εφημερίδα αποκαλύπτει ότι τα μέλη της τουρκικής κυβέρνησης δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν σε τρεις κρίσιμους νόμους για τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν μεγάλη σημασία για τη χορήγηση στην Τουρκία διεθνούς οικονομικής βοήθειας.

    Όπως διευκρινίζει το δημοσίευμα, η ψήφιση του νόμου για τη διενέργεια διαγωνισμών του Δημοσίου προσκρούει στις ενστάσεις του υπουργού Δημοσίων Εργων Κοράϊ Αϊντίν, η ψήφιση του νόμου για την Telecom προσκρούει στον υπουργό Συγκοινωνιών Ενίς Οκσούζ, ενώ οι μεγαλοεπιχειρηματίες προβάλλουν αντιρρήσεις στο νομοσχέδιο περί τραπεζών.

    [20] ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 3 Μαϊου 2001 (20:13 UTC+2)

    Τα μέλη της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας πραγματοποιούν την πρώτη τους κοινή επίσκεψη στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, γεγονός που θεωρείται σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση και την οικοδόμηση ανοχής μεταξύ των εθνοτήτων στη χώρα.

    "Οι επισκέψεις αυτές συμβάλουν στην αμοιβαία κατανόηση, τη συμφιλίωση και τη βελτίωση της ζωής στη Βοσνία και τις δύο οντότητές της", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μίρκο Σάροβιτς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τη μέλη της συλλογικής προεδρίας της Βοσνίας.

    Στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας εκπροσωπούνται οι τρεις εθνικές κοινότητες της Βοσνίας οι Σέρβοι, οι Μουσουλμάνοι και οι Κροάτες. Προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας το διάστημα αυτό είναι ο εκπρόσωπος των Σέρβων Ζίβκο Ράντισιτς και μέλη ο εκπρόσωπος των Κροατών Γιόζο Κριζάνοβιτς και των Μουσουλμάνων Μπερίζ Μπέλκιτς.

    Ο Ράντισιτς συμφώνησε με τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "σημαντική πολιτική αλλαγή προς την ενίσχυση της συνολικής εμπιστοσύνης, την αμοιβαία συνεργασία και την αξιοπιστία των θεσμών".

    Οι συνομιλίες της συλλογικής προεδρίας στη Μπάνια Λούκα με τους ηγέτες των Σερβοβοσνίων, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Μλάντεν Ιβανιτς και του προέδρου της Βουλής Ντράγκαν Κάλινιτς επικεντρώθηκαν στην οικοδόμηση δημοκρατικών θεσμών στη Βοσνία.

    Συζητήθηκαν επίσης η από κοινού μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του εγκλήματος και τη συνεργασία με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.

    Στις συνομιλίες ήταν παρών και ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

    Τα μέλη της συλλογικής προεδρίας αναμένεται να επισκεφθούν επίσης τις πόλεις Πριέντορ και Σάνσκι Μοστ της Σερβικής Δημοκρατίας, όπου θα έχουν συνομιλίες με εκπροσώπους οργανώσεων προσφύγων.

    [21] ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΙΠΕΚΤΣΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:12 UTC+2)

    Υπουργοί, πρυτάνεις, δημοσιογράφοι, αθλητές και τραγουδιστές θα βραβευτούν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με το βραβείο Ιπεκτσι για τη συμβολή τους στην ελληνοτουρκική προσέγγιση.

    Το βραβείο θα παραλάβουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, Γιώργος Ανωμερίτης, και της Τουρκίας, Γ. Γκοκάλπ, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κ. Δημόπουλος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Κεμάλ Αλεμντάρογλου, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Νίκος Κιάος, ο Ασάφ Γκιουνερί - ένθερμος υποστηρικτής της ελληνοτουρκικής προσέγγισης από την ίδρυση του βραβείου- και οι πρόεδροι του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, Π. Κούτσικος και Σαρίκ Ταρά.

    Με το βραβείο Επικοινωνίας "Ιπεκτσί" θα βραβευθούν οι δήμαρχοι Χαλκίδας, Χ. Μανιάτης, Σαπών, Ντίνος Χαριτόπουλος, Μούγλων, Οσμάν Γκιουρούν και Ραιδεστού, Οσμάν Ταμπάχ, το Ελληνοτουρκικό "Φόρουμ" συνεργασίας, ο τραγουδιστής Φαίδων, η εγγονή του Ισμέτ Ινονού, Γκιουλσούν Μπιλγκεχάν, οι διευθυντές της Φωνής της Αμερικής (τμήματα Ελλάδας και Τουρκίας), Γιώργος Μπίστης και Τασλάν Σουερντέμ.

    [22] ΕΓΚΡΙΣΗ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ ΥΨΟΥΣ 1,465 ΔΙΣ ΔΡΧ. ΓΙΑ ΟΔΙΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (20:10 UTC+2)

    Πιστώσεις συνολικού ύψους 1.465.000.000 δρχ. για οδικά έργα στην Περιφέρεια Ηπείρου εγκρίθηκαν με αποφάσεις, που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης.

    Συγκεκριμένα οι πιστώσεις αφορούν:

    1. Εργασίες συντήρησης και βελτίωσης οδοστρώματος:

    α. Στην αρ. 6 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Μετσόβου-Αυχένα Κατάρας, προϋπολογισμού 150.000.000 δρχ.

    β. Στην αρ. 6 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    γ. Στην αρ. 21 Ε.Ο. Πρέβεζας-Γέφυρας Καλογήρου, προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    δ. Στην Νέα Παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    ε. Στην αρ. 19 Ε.Ο. Πρέβεζας-Αρχαγγέλου-Παραμυθιάς-Νεράϊδας-Φιλιάτες-Σαγιάδας, προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    στ. Στην αρ. 20 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κονίτσης-Επταχωρίου, προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    ζ. Στην αρ. 17 Ε.Ο. Ιωαννίνων-Δωδώνης, προϋπολογισμού 80.000.000 δρχ.

    η. Στην αρ. 30 Ε.Ο. Άρτας-Τρικάλων, προϋπολογισμού 80.000.000 δρχ.

    2. Εργασίες αντιμετώπισης κατολίσθησης στη χ.θ. 65+900 της Ε.Ο. Τρικάλων-Ιωαννίνων στην περιοχή "Κάμπος Δεσπότη", προϋπολογισμού 170.000.000 δρχ.

    3. Εργασίες απάλυνσης πρανών, κατασκευής βραχοπαγίδων, αποκατάστασης φθαρμένων τεχνικών έργων, κατασκευής στραγγιστηρίων και λοιπών έργων προστασίας της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Μετσόβου-Αυχένα Κατάρας, προϋπολογισμού 150.000.000 δρχ.

    4. Επείγουσες εργασίες αντικατάστασης φθαρμένων αρμών για την προστασία και την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων στα πιο κάτω τεχνικά έργα:

    - Γέφυρα Δέσπως

    - Γέφυρα Εφύρας

    - Γέφυρες Αμμουδιάς

    - Γέφυρα Αράχθου

    προϋπολογισμού 100.000.000 δρχ.

    5. Εργασίες αποκατάστασης τοίχου αντιστήριξης και βελτίωσης στροφής στη χ.θ. 52+500 της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 80.000.000 δρχ.

    6. Εργασίες αποκατάστασης ορατότητας σε διακλαδώσεις, απάλυνσης πρανών, κατασκευής βραχοπαγίδων επί της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κονίτσης-Επταχωρίου, προϋπολογισμού 80.000.000 δρχ.

    7. Εργασίες τοποθέτησης γεωπλεγμάτων για την προστασία πρανών εκσκαφών στην Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης, προϋπολογισμού 50.000.000 δρχ.

    8. Εργασίες συντήρησης, βελτίωσης του ηλεκτροφωτισμού στο Εθνικό Οδικό Δίκτυο αρμοδιότητας ΔΕΣΕ Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 25.000.000 δρχ.

    [23] ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΖΗΤΗΣΕ Ο Χ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 3 Μαϊου 2001 (20:10 UTC+2)

    Την ανάγκη διεθνοποίησης της δράσης των συνδικάτων κατά της παγκοσμιοποίησης επεσήμανε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, σε ομιλία του στη διάσκεψη με θέμα "Προς ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα" που ξεκίνησε σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος υποστήριξε ότι η ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με προσήλωση στους οικονομικούς στόχους συμβάλλει στην απορύθμιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού πρότυπου. Διέξοδο, όπως είπε, στην τάση αυτή είναι η επαναφορά μιας πολιτικής που θα αντιμάχεται αποτελεσματικά την θεοποίηση των κανόνων της αγοράς.

    Χαρακτήρισε αναγκαία την αυτονόμηση των συνδικάτων από την ΕΕ, το κράτος, την εργοδοσία, και ζήτησε ενότητα και εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών συνδικάτων, καθώς και εφαρμογή του 35ώρου.

    [24] TO "OXI" TOY ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Μαϊου 2001 (20:06 UTC+2)

    Δε θέλει να εμπλακεί στις συναινετικές διαδικασίες για τον ορισμό διαιτητή στον τελικό ο ΠΑΟΚ. Πρότεινε το όνομα του Κύρου Βασσάρα και σ' αυτό επιμένει, παρότι δεν υπήρξε καμιά απάντηση από τον Ολυμπιακό. Η ΕΠΟ ετοιμάζεται για κλήρωση με διαιτητές "μεγάλης εμπειρίας" στην κληρωτίδα. Θα εξαιρεθούν Θεσσαλονικείς και Πειραιώτες, όχι όμως και Αθηναίοι. Ο ΠΑΟΚ σε καμία περίπτωση δεν θέλει να δώσει άλλοθι με συναινετική λύση. Να καταστεί δηλαδή συμμέτοχος μιας επιλογής η οποία δεν θα αχθεί στο ύψος των περιστάσεων και οι άλλοι εμπλεκόμενοι - οι πραγματικοί υπεύθυνοι να του φορτώνουν την ευθύνη της επιλογής.

    Στον ΠΑΟΚ σε καθημερινή βάση, συνεχίζονται οι επαφές με τους συνδεσμίτες. Στόχος των επαφών αυτών είναι η καλύτερη προετοιμασία για τον τελικό έτσι ώστε και οι φίλαθλοι ασφαλείς, και χωρίς προκλήσεις γενικά να φτάσουν στο "Ν.Γκούμας" και η ομάδα να έχει την μεγαλύτερη δυνατή συμπαράσταση από αυτούς.

    Με την εντολή του προέδρου της ΠΑΕ Γιώργου Μπατατούδη συναντήθηκε το πρωί με τους αρχηγούς της ομάδας ο διευθυντής της ΠΑΕ Σίμος Λάζαρης και τους μετέφερε τη θέση του προέδρου - ότι δηλαδή σε όσα συμφώνησαν για καταβολές χρημάτων πριν από δυο εβδομάδες δεν θα υπάρξει καμία υπαναχώρηση και όλα θα κυλήσουν έτσι όπως συμφώνησαν και στο ύψος του ποσού και στην ημερομηνία καταβολής του.

    Ο ΠΑΟΚ για τον τελικό έχει να κάνει μια πολύ προσεκτική προετοιμασία. Την περασμένη Κυριακή ο διευθυντής της ΠΑΕ και εκπρόσωποι συνδεσμιτών ήταν στην Φιλαδέλφεια. Είδαν το γήπεδο. Είχαν χάρτες στα χέρια τους με τις κατανομές εισιτηρίων ανά θύρα. Είδαν τη διαδρομή από την εθνική οδό ως το γήπεδο και κατέληξαν σε ορισμένα συμπεράσματα. Αυτά τα συμπεράσματα κατέθεσαν στη χθεσινή σύσκεψη της ΕΠΟ κι ήταν η αστυνομία εκείνη, που τα βρήκε ολοκληρωμένα και τα υιοθέτησε. Με τις προτάσεις ΠΑΟΚ ούτε οι φίλαθλοι πρόκειται να έρθουν σε επαφή πριν το παιχνίδι, ούτε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με ποδοσφαιριστές και διαιτητές καθώς ο χώρος πάνω από την έξοδο των αποδυτηρίων προς το γήπεδο θα είναι κενός - ζώνη ασφαλείας και καμία ομάδα δεν πρόκειται να αδικηθεί με τα εισιτήρια.

    Η αντίδραση του Ολυμπιακού είχε ένα και μόνο νόημα: να οδηγήσει τα πράγματα σε αδιέξοδο και να πειθαναγκασθεί ο ΠΑΟΚ να συναινέσει στη λύση Ολυμπιακό Στάδιο, με προφανή το στόχο να παίξει στη φυσική του έδρα και οι οπαδοί του Ολυμπιακού να είναι πολλαπλάσιοι του ΠΑΟΚ - με δεδομένης της μεγάλης του χωρητικότητας.

    Ο ΠΑΟΚ ήταν προετοιμασμένος και γι' αυτή την εκδοχή και η εντολή του προέδρου του Γιώργου Μπατατούδη στο Σίμο Λάζαρη, σαφής. Να αντιπροταθεί το Καυταντζόγλειο, γιατί είναι το δεύτερο γήπεδο που μπήκε στην κληρωτίδα μετά το Ν. Γκούμας και γιατί στην κληρωτίδα μπήκαν ουδέτερα γήπεδα - που δεν αποτελούν φυσική έδρα για καμία από τις δυο ομάδες κι όχι πόλεις. Και το Καυταντζόγλειο είναι ένα από τα γήπεδα που επελέγησαν για αγωνιστική δράση ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και πληροί όλες της προϋποθέσεις εύκολης πρόσβασης, ασφάλειας και χωρητικότητας για έναν τελικό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι επιστολές του Γιώργου Μπατατούδη προς την ΕΠΟ και τον Ολυμπιακό.

    Για τον ΠΑΟΚ ενόψει του τελικού, μείζονα θέματα είναι:

    1. Της ασφάλειας των φίλαθλων του που θα κινηθούν στην Αθήνα, με γνώμονα τις εμπειρίες που υπάρχουν από προηγούμενους αγώνες και αφορούν και προκλήσεις αστυνομικών οργάνων.

    2. Της ορθολογικής διανομής των εισιτηρίων, περίπου 8,500 που του αναλογούν και

    3. της διαιτησίας με γνώμονα και πάλι τις εμπειρίες που υπάρχουν από αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου σε ότι αφορά την αντιμετώπιση που ο ΠΑΟΚ είχε στους αγώνες του με τον Ολυμπιακό και σε ότι αφορά τη συμπεριφορά των διαιτητών που θα προκύψουν από την κλήρωση στην έως τώρα πορεία τους και σε αγώνες τόσο του ΠΑΟΚ όσο και του Ολυμπιακού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 May 2001 - 18:13:48 UTC