Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-01-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ
  • [03] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟ
  • [04] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ
  • [05] ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΤΗ ΒΙΛΕΜΠΑΝ
  • [06] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [07] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ
  • [08] ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] O ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [11] O ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [12] ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΡΗΚΕ ΝΕΑΡΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣ
  • [13] O BΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
  • [14] ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
  • [15] "ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ" ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ
  • [17] ΡΟΛΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΕΛΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ
  • [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ
  • [19] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ
  • [20] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [21] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ
  • [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [24] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ

  • [01] ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΣΟΡΟ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (11:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Αναστάσιος Γιαννίτσης

    Για την Αμερική αναχώρησε εσπευσμένα ο υπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Γιαννίτσης, ο οποίος περνάει μια οικογενειακή τραγωδία τις πρώτες μέρες του 2001.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλας" ο 26χρονος γιος του, Κωνσταντίνος Γιαννίτσης, έπεσε θύμα εγκληματικής ενέργειας στο Μεξικό όπου σπούδαζε. Ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται εν πτήση για τις ΗΠΑ προκειμένου να παραλάβει τη σορό του παιδιού του.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΑΛΛΑΓΩΝ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (10:47 UTC+2)

    Η κυβέρνηση δεν θα υποχωρήσει στις επιδιώξεις των βολεμένων και θα λάβει υπόψη της και αυτούς που δεν έχουν φωνή, όπως είναι οι άνεργοι, δηλώνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και προαναγγέλλει νέες τομές και μεταρρυθμίσεις, ένα νέο κύμα αλλαγών που θα μπουν σε εφαρμογή μέσα στον Ιανουάριο για την προσαρμογή της χώρας μας στην εποχή της ΟΝΕ.

    Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    Η επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης συμπίπτει με την Πρωτοχρονιά του 2001. Η επίτευξη του μεγαλεπήβολου αυτού στόχου οφείλεται προ πάντων στις θυσίες του ελληνικού λαού που έπιασαν τόπο.

    Ταυτόχρονα η κατάκτηση της ΟΝΕ είναι απόδειξη ότι οι αλλαγές που επιχειρήσαμε τα τελευταία πέντε έτη απέδωσαν.

    Επιπροσθέτως, ο προϋπολογισμός του 2001 που υπερψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες από το Κοινοβούλιο είναι ο πρώτος προϋπολογισμός της Ελλάδας μέσα στην ΟΝΕ. Είναι ο πρώτος πλεονασματικός προϋπολογισμός των τελευταίων 35 ετών, που θέτει τις βάσεις μιας δυναμικής τροχιάς ταχείας οικονομικής ανάπτυξης.

    Γι' αυτό αρχής γενομένης από το 2001 θα προχωρήσουμε σε ένα νέο κύμα αλλαγών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που θέτει η εντός ΟΝΕ εποχή.

    Δείγμα γραφής δώσαμε με το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για τα εργασιακά. Η δέσμευσή μας ότι η παρούσα τετραετία είναι τετραετία της απασχόλησης παραμένει αμετακίνητη επιδίωξή μας. Το μεγάλο ερωτηματικό για μας δεν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης, είναι η ταυτότητα και η ποιότητα αυτής της ανάπτυξης. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε μια ανάπτυξη που αφήνει στο περιθώριο χαμένους, που να ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό. Θέλουμε η ανάπτυξη να αφορά όλους, ιδιαίτερα όμως τους μακρόχρονα άνεργους, τη νεολαία, τις γυναίκες. Να είναι περιφερειακά ισόρροπη. Να εμπεδώνει την αίσθηση μιας συνολικής πορείας, ανάπτυξης και ευημερίας, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

    Ο νόμος που ψηφίσαμε αλλάζει τις ισορροπίες και αποτελεί χρυσή τομή μεταξύ των διαφορετικών επιδιώξεων εργαζομένων και εργοδοτών. Η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις επιδιώξεις των βολεμένων. Η κυβέρνηση οφείλει να λαμβάνει υπόψη και αυτούς που δεν έχουν φωνή, τους άνεργους, αυτούς που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας, τις επιχειρήσεις που θέλουμε να δημιουργηθούν στο μέλλον.

    Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα ευθύς αμέσως από τον Ιανουάριο του 2001 και στις υπόλοιπες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται στην ουσία για ένα δύσκολο, αλλά συναρπαστικό οδοιπορικό μέσα στην ΟΝΕ, που προϋποθέτει:

    Την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Την ενθάρρυνση και στήριξη του ιδιωτικού τομέα που προωθεί καινοτόμες επιχειρηματικές δράσεις

    Την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων μέχρι τέλους του 2001 για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Προσβλέπουμε τόσο στον κοινωνικό διάλογο, όσο και στην αλληλεγγύη των γενεών.

    Την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ, ως κύριου εργαλείου και μέσου για την ανάπτυξη της χώρας. Η εικόνα της χώρας το 2004 θα είναι διαφορετική από εκείνη το 2000. Η Ελλάδα αλλάζει συνεχώς προς το καλύτερο.

    Η νέα τετραετία 2000-2004 αποτελεί μια πρόκληση για την κυβέρνηση. Οι στόχοι μας για πραγματική και κοινωνική σύγκλιση αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας αναπτυξιακής απογείωσης και εργαζόμαστε για να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις της:

    Το σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Τη μεθοδική απελευθέρωση των αγορών και των κλειστών επαγγελμάτων

    Την ενίσχυση των επιχειρηματικών πρωτοβουλιών.

    Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας

    Την αναβάθμιση της παραγωγικής και κοινωνικής υποδομής

    Την έμφαση στην κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης.

    Την επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Η έμφασή μας στην οικονομία δεν γίνεται εις βάρος της κοινωνίας, γιατί μακροπρόθεσμα αυτό θα λειτουργούσε σε βάρος και της οικονομίας. Δεν αποδεχόμαστε ότι η πολιτική πρέπει να υποτάσσεται στενά στις ανάγκες της οικονομίας, αλλά γενικότερα στις ανάγκες της κοινωνίας. Πιστεύω ότι σήμερα στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε μια εποχή "αυξημένων προσδοκιών". Γιατί πραγματικά μπορούμε να παραδώσουμε στις επερχόμενες γενεές μια Ελλάδα καλύτερη από αυτή στην οποία ζούμε εμείς.

    [03] ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΕΪΝ ΟΦΙΣ Η ΑΓΚΥΡΑ ΟΡΓΑΝΩΝΕ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 1970

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (11:37 UTC+2)

    Η Τουρκία σχεδίαζε την εισβολή στην Κύπρο από το 1970 και προετοιμαζόταν γι αυτήν, σύμφωνα με τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις τα οποία άνοιξαν με τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων. Οπως επιβεβαιώνουν τα απόρρητα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στις 19 Μαρτίου 1970 ο τότε Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε στον αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα ότι κυκλοφορούσαν φήμες για πραξικόπημα στην Κύπρο και ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο η Τουρκία θα επέβαινε στρατιωτικά.

    Τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο Κύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Πολύκαρπος Γεωρκάτζης, ενώ είχε προηγηθεί το Μάρτιο του 1969 απόπειρα δολοφονίας του Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Σε εμπιστευτικό έγγραφο του βρετανού διπλωμάτη στην Αθήνα, σερ Μάικλ Στιούαρτ, γίνεται αναφορά του με αμερικανό συνάδελφο του ο οποίος είχε προηγουμένως συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χούντας, Παναγιώτη Πιπινέλλη.

    Ο Αμερικανός είχε πει τότε πως ο Πιπινέλλης έκανε λόγο για πιθανή αλλαγή της ελληνικής πολιτικής στο κυπριακό και ο βρετανός εξήγαγε το συμπέρασμα πως ήταν ενδεχόμενη απευθείας επέμβαση για τον παραμερισμό του κύπριου προέδρου, Αρχιεπισκόπου Μακάριου. Ο Αρχιεπίσκοπος έριχνε την ευθύνη για την απόπειρα δολοφονίας του στον Π.Γεωρκάτζη, ενώ ο τότε πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης, τη συνέδεε με τα στοιχεία της χούντας, προέτρεπε τους δικτάτορες να αποκαταστήσουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά στόχος της ήταν να προωθήσει τα εμπορικά της συμφέροντα στην Ελλάδα και να επηρεάζει την πολιτική της στο ζήτημα της Κύπρου.

    Οπως αποκαλύπτουν οι εκθέσεις του Φόρεϊν Οφις σοβαρά ρήγματα είχαν προκληθεί στη χούντα των συνταγματαρχών, ενώ είχε προετοιμαστεί και ανατροπή του Παπαδόπουλου από τους υποστηρικτές του Μακαρέζου. Προκύπτει επίσης ότι στην απελευθέρωση του Μίκη Θεοδωράκη, που ήταν εξόριστος, από το γάλλο εκδότη και πολιτικό Σερβάν Σρεμπέρ, μεσολαβητικό ρόλο έπαιξε και ο Αριστοτέλης Ωνάσης.

    Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει το πως έβλεπαν οι βρετανοί τα σπουδαία πρόσωπα της εποχής εκείνης. "Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής θα είναι επιτυχημένος πολιτικός και θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην αποκατάσταση της δημοκρατίας εάν βέβαια αποφασίσει να επιστρέψει από το Παρίσι και εάν βέβαια του το επιτρέψουν. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολιτικοί με επιρροές στην Ελλάδα. Υπάρχει ο Κανελλόπουλος, ο Μαύρος, ο Αβέρωφ. Αλλά ο ελληνικός λαός τους έχει βαρεθεί. Είναι παλιό αίμα και ο λαός θέλει καινούριο αίμα. Και αυτό το είδος μπορεί να ενσαρκώσει ο Καραμανλής" φαίνεται ότι εκτιμά ο βρετανός πρωθυπουργός.

    "Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος είναι καμένο χαρτί, εκτιμούν οι διπλωματικοί υπάλληλοι της πρεσβείας στην Αθήνα. Η θανατική του καταδίκη (στον πολιτικό κόσμο) έχει πλέον υπογραφεί, δεν ξέρω πότε αυτό θα γίνει ευρέως γνωστό και θα κοινοποιηθεί" γράφει ο με ημερομηνία προς τους προϊστάμενους του στο βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. "Πρέπει να τον αποφεύγουμε και να μην έχουμε ιδιαίτερες επαφές μαζί του αλλά πρέπει να έχουμε και στο μυαλό μας ότι υπάρχει πάντα ένα ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας με όρους και συνθήκες που να μην είναι υποτιμητικές γι αυτόν" απαντούν οι διπλωμάτες του Φόρεϊν Οφις εκτιμούν ότι ακόμη και να "περιμένει ο Κωνσταντίνος, ο δρόμος μπροστά του θα είναι δύσκολος και θα πρέπει να δείξει υπομονή αλλά και διορατικότητα για να κάνει τις σωστές κινήσεις".

    Για τον Ανδρέα Παπανδρέου, οι βρετανοί αξιωματούχοι επιμένουν να μην επιθυμούν να τον συναντήσουν, όταν βρίσκεται στο Λονδίνο. Και όταν τελικά το κάνουν, τον συναντούν για ένα ποτό, εκτός των "χωρικών ορίων του υπουργείου, των γραφείων, της Ντάουνιγκ Στριτ και των άλλων κυβερνητικών κτιρίων". "Δεν πρέπει να τον προσβάλουμε", λένε με βρετανικό φλέγμα οι διπλωμάτες, "αλλά καλό είναι το όνομα του και η παρουσία του να μην συνδέεται με επίσημο χαρακτήρα με εμάς". Γι αυτό και χαμηλότεροι διπλωματικοί υπάλληλοι έβγαζαν συνήθως τον "Ανδρέα" για έναν ποτό ύστερα από δικές του πιέσεις για συναντήσεις.

    [04] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΠΛΟΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2001 (06:47 UTC+2)

    Σβήνουν οι ελπίδες για την ανεύρεση περισσότερων επιζώντων από το ναυάγιο εμπορικού πλοίου ανοιχτά των νότιων ακτών της Τουρκίας, αφού σύμφωνα με τα συνεργεία διάσωσης που βρίσκονται στην περιοχή οι πιθανότητες να βρουν και άλλους επιζώντες είναι σχεδόν μηδενικές.

    Εξι νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της βύθισης του πλοίου, ενώ αγνοείται η τύχη περίπου σαράντα ατόμων. Το υπό γεωργιανή σημαία πλοίο μετέφερε περίπου 80 λαθρομετανάστες από το Μαρόκο, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Μπαγκλαντές στην Ελλάδα και σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές βυθίστηκε λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

    Πολλοί από τους λαθρομετανάστες ήταν κλειδωμένοι στο αμπάρι του πλοίου, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή κρατούνται και ανακρίνονται από τις τουρκικές αρχές ο έλληνας πλοίαρχος, Γαλάνης Πολυζώης, και ο επίσης έλληνας μηχανικός, Αθανάσιος Κόντης.

    [05] ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΜΠΟΝΤΙΡΟΓΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΠΑΟ ΜΕ ΤΗ ΒΙΛΕΜΠΑΝ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Ντέγιαν Μποντίρογκα στην αναμέτρηση της Πέμπτης (04/01, 21.30) με τη Βιλερμπάν στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Suproleague. Ο άσος παίκτης υποβλήθηκε το πρωί της Τρίτης (02/01) σε μαγνητική τομογραφία και αναμένεται να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα προπόνησης τις επόμενες τρεις ημέρες, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημά και να ενισχύσει την οκμάδα του στην μεθεπόμενη αναμέτρηση.

    Η αποστολή της Βιλερμπάν θα φτάσει στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης. Σε αυτήν μετέχει και ένας παλιός γνώριμος για το ελληνικό πρωτάθλημα, ο Μπιλ Εντουαρντς που αντικατέστησε τον Τζο Στέφενς.

    [06] ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΠΑΡ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (20:49 UTC+2)

    Αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε χθες στις 8 το πρωί σε μπαρ στην Ελευσίνα, στην Αθήνα. Νεκρός είναι ο 22χρονος Βαγγέλης Πανολιάσκος, ο οποίος δέχτηκε πολλαπλές μαχαιριές στην κοιλιακή χώρα και τον αριστερό μηρό. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και εξέπνευσε. Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτη.

    [07] ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΣΕ ΤΟΥΡΚΟ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Το κρατικό δικαστήριο ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά πρώην υπουργού της χώρας, με την κατηγορία ανάμειξης σε απάτη σχετικά με την έκδοση τραπεζικου δανείου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Το ένταλμα εκδόθηκε κατά του Τσαβίτ Τσαγκλάρ, υπουργού Επικρατείας στις κυβερνήσεις των πρώην πρωθυπουργών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και Τανσού Τσιλέρ, το 1991-93 και το 1995-96, επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να καταθέσει.

    Ο Τσαγκλάρ, γνωστός επιχειρηματίας και φίλος του Ντεμιρέλ, κατηγορείται ότι έλαβε δάνειο 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την τράπεζα Egebank, στην οποία πραγματοποιήθηκαν έρευνες για διαφθορά πριν αρκετούς μήνες και η οποία τελικά πτώχευσε.

    Ο ιδιοκτήτης της τράπεζας, Μουράτ Ντεμιρέλ, ανηψιός του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που υπήρξε επίσης πρόεδρος της Τουρκίας από το 1993 μέχρι το Μάιο του 2000, συνελήφθη μαζί με άλλους τραπεζικούς αξιωματούχους.

    Ο δικηγόρος του Τσαγκλάρ δήλωσε ότι ο πελάτης του βρίσκονταν πρόσφατα στην Ελβετία για ιατρική θεραπεία, καθώς και ότι θα επιστρέψει σύντομα για να καταθέσει στο δικαστήριο.

    [08] ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΕΤΡΑΜΕΛΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Ιδιαίτερα τυχερή στάθηκε η οικογένεια Παπαστεργίου, καθώς από θαύμα σώθηκαν όλα τα μέλη της, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν και τα τέσσερα μέλη της, χτύπησε με δύναμη σε κιγκλίδωμα στη γέφυρα του Αλιάκμονα, με αποτέλεσμα να σπάσει το μπαρμπριζ, να πεταχτεί από τα σπασμένα τζάμια η 9χρονη Βαρβάρα και να προσγειωθεί στην κοίτη του ποταμού χωρίς να πάθει τίποτα.

    Η οικογένεια επέστρεφε από τα Τρίκαλα στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην πορεία της έσκασε το λάστιχο του αυτοκινήτου και ο οδηγός ξέφυγε από την πορεία του, χτυπώντας σε προστατευτικό κιγκλίδωμα. Το περιστατικό σημειώθηκε στο 304 χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών, ενώ και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, ανάμεσά τους και ο 7χρονος αδελφός της μικρής Βαρβάρας, δεν έπαθαν απολύτως τίποτα, επειδή φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

    Την ίδια τύχη είχαν και τρεις φίλοι μέσα στη Θεσσαλονίκη, όταν το ΙΧ στο οποίο επέβαιναν ξέφυγε από την πορεία του, αλλά σκάλωσε σε πασάλους και δεν έπεσε στα νερά του Θερμαϊκού.

    Οι τρεις νεαροί που ήταν σε κατάσταση μέθης, επέστρεφαν από νυχτερινή έξοδο, ενώ κάποια στιγμή ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, κοντά στο Λευκό Πύργο, χτυπώντας σε μία κολώνα.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Σόφια, 2 Ιανουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Η εφημερίδα της Σόφιας "ΤΡΟΥΝΤ", δημοσιεύει αποσπάσματα από συνεντεύξεις του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Ι. Κοστόφ κατά το περασμένο έτος 2000, με τις πιο ενδιαφέρουσες -κατά την άποψη της εφημερίδας- απαντήσεις του.

    Μεταξύ άλλων, αναφέρεται και σε συνέντευξη που έδωσε στο πρόγραμμα "Πανοράμα" του κρατικού Τηλεοπτικού σταθμού, στις 6 Ιουλίου 2000. Στην ερώτηση ποιες θα είναι οι προοπτικές για τους Βούλγαρους, μετά την κατάργηση των θεωρήσεων Σένγκεν, ο κ. Κοστόφ έδωσε την παρακάτω απάντηση:

    "Πολύ χαιρόμαστε για την μελλοντική δυνατότητα των Βουλγάρων να ταξιδεύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Θεωρώ, ότι για τους Βούλγαρους το πιο σημαντικό είναι να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα π. χ. στην Ελλάδα, ιδιαίτερα οι άνθρωποι που μένουν στις παραμεθόριες περιοχές. Ξέρουμε πόσο πολύ επιθυμούν αυτοί οι άνθρωποι να πηγαίνουν ελεύθερα στην Ελλάδα, για να προσλαμβάνονται εκεί προσωρινά ως εποχιακοί εργάτες κ.λ.π. Επίσης, θέλουμε να επωφεληθούμε της Ολυμπιάδας του 2004. Αυτό αποτελεί τεράστια ευκαιρία για πολλούς ανθρώπους να αποκτήσουν την δυνατότητα για ένα καλό εισόδημα".

    [10] O ΙΣΠΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Μαδρίτη, 2 Ιανουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η Ισπανική εφημερίδα EL PAIS δημοσιεύει άρθρο με τίτλο "Η Ελλάδα στο ευρώ", στο οποίο αναφέρεται: "Πριν από λίγα μόνο χρόνια, η Ελλάδα ήταν ο κακός μαθητής της Ε.Ε. Με την είσοδο του νέου έτους, εντάσσεται στη λέσχη του Ευρώ ανταποκρινόμενη στα κριτήρια που της είχαν επιβληθεί. Το βήμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, η οποία ζει την πρώτη της διεύρυνση σ΄ένα περίπλοκο έτος: σε δώδεκα μήνες το ευρώ θα παύσει να είναι μια λογιστική πραγματικότητα και θα μετατραπεί στο φυσικό νόμισμα μεγάλου τμήματος της Ε.Ε.

    Η ελληνική δραχμή εντάσσεται στο ευρωπαϊκό νόμισμα με την κεντρική ισοτιμία του Μηχανισμού Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, δηλαδή 340,75 δραχμές. Είναι το αποκορύφωμα μιας αξιοσημείωτης προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας για ονομαστική σύγκλιση. Την περασμένη εβδομάδα, η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας ολοκλήρωσε την αναγκαία επιχείρηση προσέγγισης των επιτοκίων στα ισχύοντα στην ζώνη του ευρώ, χωρίς να σημειωθούν άξιες λόγου κερδοσκοπικές τάσεις. Πρόκειται, επί πλέον, για ένα δημοφιλές μέτρο: η ευρύτατη πλειοψηφία του ελληνικού λαού στηρίζει την ιστορική αυτή απόφαση.

    Με την ενσωμάτωση της Ελλάδας, το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι πιο δύσκολο απ΄ότι μέχρι σήμερα. Ωστόσο, το έργο της αντιπληθωριστικής εποπτείας της ΕΚΤ υποβοηθεί η εξέλιξη των τιμών του πετρελαίου και η πρόσφατη ανατίμηση του ευρώ, γεγονός που ακυρώνει τους φόβους που είχαν εκφρασθεί ότι, δηλαδή, η ενσωμάτωση της δραχμής θα αποδυνάμωνε το ευρωπαϊκό νόμισμα. Όμως, εντείνεται η ετερογένεια των ενταγμένων στην ευρωζώνη οικονομιών, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ένα δείκτη πληθωρισμού σχετικά υψηλό, αντίστοιχο προς τον ισπανικό, και ένα δημόσιο χρέος το οποίο, αν και βρίσκεται σε καθοδική πορεία, υπερβαίνει κατά πολύ το επίπεδο που είχε ορισθεί ως προϋπόθεση για την ένταξη στην ΟΝΕ. Τα δημοσιονομικά της χώρας εξυγιαίνονται συνεχώς από το 1994 μέχρι του βαθμού να προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2001 μικρό πλεόνασμα εφ΄όσον, βέβαια, επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι υψηλοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης που, κατά κανόνα, δύσκολα επιβεβαιώνονται στην πραγματικότητα.

    Η σημασία αυτής της διεύρυνσης της ΟΝΕ υπερβαίνει το σχετικό βάρος της ελληνικής οικονομίας η οποία δεν αντιπροσωπεύει παρά το 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Ενισχύει την εμπέδωση της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και, βεβαίως, ακυρώνει οιαδήποτε αντίληψη που θέλει την ΟΝΕ να στηρίζεται αποκλειστικά στις πιο σημαντικές οικονομίες. Η ενσωμάτωση της Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς, κίνητρο και έρεισμα για τις πολιτικές προσπάθειες επίτευξης της ονομαστικής σύγκλισης εκείνων των οικονομιών που φιλοδοξούν να συμπεριληφθούν στην προσεχή διεύρυνση της Ε.Ε..

    Καλό θα ήταν, βέβαια, να ενσωματώνονται πρώτα οι οικονομίες με μεγαλύτερη παράδοση στην Ε.Ε., όπως η βρετανική ή η σουηδική, που πληρούν τα σημαντικότερα κριτήρια σύγκλισης αλλά δείχνουν επιφυλακτικές προς την νομισματική απλοποίηση προς την οποία πορεύεται ο κόσμος.

    Η φυσική κυκλοφορία του ευρώ, εντός ενός έτους, και η εξαφάνιση των εθνικών νομισμάτων είναι η καλύτερη ευκαιρία για την παροχή αυτής της υποστήριξης στο πιο φιλόδοξο διακοινοτικό σχέδιο".

    Η επίσης Ισπανική εφημερίδα LA VANGUARDIA (30/12/00) δημοσιεύει ανταπόκριση του Ισίδρε Αμπρός από Βρυξέλλες, με τίτλο "Ο εταίρος Νο δώδεκα" και υπότιτλο "Η Ελλάδα εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ την 1/1/2001 ανταποκρινόμενη στα κριτήρια σύγκλισης", στην οποία σημειώνεται:

    "Την πρώτη Ιανουαρίου η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει την τελευταία οδύσσειά της. Θα αρχίσει τον καινούριο χρόνο και την καινούρια χιλιετία με μια εικόνα αυστηρή και σοβαρή που την απομακρύνει από την στερεότυπη αντίληψη του ουραγού της Ε.Ε., που για πολλά χρόνια είχαν οι κοινοτικοί της εταίροι.

    Την πρώτη Ιανουαρίου του 2001, είκοσι χρόνια ακριβώς μετά την ένταξή της στην τότε ΕΟΚ, η Ελλάδα μετατρέπεται στον 12ο εταίρο της ευρωζώνης. Εισέρχεται στη ζώνη του ευρώ και η ισοτιμία της δραχμής κλειδώνει στις 340,750 έναντι του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    Για να φθάσει στο σημείο αυτό, να είναι δηλαδή η πρώτη χώρα που εντάσσεται στην ΟΝΕ από την δημιουργία της την 1/1/1999 από τις ένδεκα χώρες που πληρούσαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, αναγκάστηκε να καταβάλει σκληρή προσπάθεια. Σε διάστημα επτά ετών, κατάφερε να επαναπροσανατολίσει την οικονομία της χώρας από τριτοκοσμική σε ισότιμη των αυστηρών οικονομιών της Ολλανδίας ή της Γερμανίας.

    Οι βασικοί πρωταγωνιστές αυτού του άθλου είναι δύο άνδρες, πεπεισμένοι για την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού της χώρας και εξομοίωσής της προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές. Πρόκειται για τον Γ. Παπαντωνίου, Υπουργό Εθνικής Οικονομίας από το 1994 και κύριο υπεύθυνο της μακράς πορείας της Ελλάδας προς το ευρώ, και τον Κ. Σημίτη, τον Έλληνα Μισέλ Ροκάρ, που ανέλαβε τα ηνία, πρώτα, του σοσιαλιστικού κόμματος τον Ιανουάριο του 1996 και, στη συνέχεια, της Κυβέρνησης τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους αντικαθιστώντας τους παλιούς λαϊκιστές ηγέτες που σαρώθηκαν μετά τον θάνατο του Α. Παπανδρέου.

    Και οι δύο μοιράζονται μια κοινή βάση: μακρά επαγγελματική κατάρτιση στο εξωτερικό και βούληση να μετατρέψουν τη χώρα τους σε ισότιμη των υπολοίπων εταίρων της Ε.Ε.. Ο Παπαντωνίου γεννήθηκε το 1949 και σπούδασε Πολιτική Οικονομία, πρώτα, στην Ελλάδα και, στη συνέχεια, συμπλήρωσε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, στη Μ. Βρετανία και στην Γαλλία όπου εργάστηκε στον ΟΟΣΑ.

    Ο 64χρονος Κώστας Σημίτης σπούδασε Νομική και Οικονομικά και συνέχισε τις σπουδές του στην Μ. Βρετανία και τη Γερμανία όπου εξορίστηκε καταδιωκόμενος από το καθεστώς των συνταγματρχών. Διετέλεσε Υπουργός Οικονομίας το διάστημα 1985-87 επί Παπανδρέου, καθώς και Βιομηχανίας το 1993.

    Αυτό το δυναμικό ντουέτο κατάφερε σε επτά χρόνια να αναστρέψει την πορεία της ελληνικής οικονομίας θέτοντάς την στην τροχιά της εξυγίανσης. Κατά το διάστημα αυτό, επιβλήθηκαν κριτήρια αυστηρής οργάνωσης στην κρατική Διοίκηση, αξίες άγνωστες ως τότε στη χώρα, και έθεσαν σε τάξη τα οικονομικά της χώρας προωθώντας ένα ευρύ πρόγραμμα εξυγίανσης των δημοσιονομικών.

    Ωστόσο, τώρα έρχονται τα δύσκολα: η διατήρηση των επιτευγμάτων, δηλαδή ο έλεγχος του πληθωρισμού, η μείωση της ανεργίας που υπερβαίνει το 11% και η συγκράτηση του δημοσίου ελλείμματος για να μην υπερβεί το όριο του 3% που ορίζει το Μάαστριχτ. Προς τούτο, οι ελληνικές αρχές επεξεργάστηκαν ένα φιλόδοξο πρόγραμμα σταθερότητας για την περίοδο 2000-04 που στηρίζεται σ΄έναν δείκτη οικονομικής ανάπτυξης της τάξης του 5% και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρουσιάσει μετά το 2001 πλεόνασμα, για πρώτη φορά σε περίοδο 35 ετών.

    Για το λόγο αυτό, η Κυβέρνηση του Σημίτη προβλέπει την εφαρμογή ενός ευρύτατου προγράμματος εκσυγχρονισμού και απελευθέρωσης της οικονομίας. Μεταξύ των πρωταρχικών στόχων, συμπεριλαμβάνεται η ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής και η απελευθέρωση των αγορών ενεργείας, μεταφορών και τηλεπικοινωνιών. Σ' αυτά επιδιώκεται να προστεθεί και η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων και των συντάξεων.

    Οι Βρυξέλλες επικροτούν τη στάση αυτή των ελληνικών αρχών. Ερμηνεύεται ως επιτυχία της πολιτικής της Ε.Ε. το γεγονός ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα -που εντάχτηκε στο κοινοτικό club με μια υπόσχεση που είχε δώσει ο Ζισκάρ Ντ' Εσταίν στον φίλο του Κ. Καραμανλή, εξόριστο τότε στο Παρίσι- εντάσσεται στη ζώνη του ευρώ όπου η οικονομική πειθαρχία αποτελεί κανόνα υποχρεωτικής τήρησης.

    Οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι οι όποιες εκτροπές που μπορεί να παρουσιάσει η ελληνική οικονομία μπορούν εύκολα να απορροφηθούν από την ευρωομάδα, δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει παρά το 1,9% του ΑΕΠ της ευρωζώνης. Αντιθέτως, η Αθήνα θα κερδίσει νομισματική σταθερότητα χάνοντας, ταυτόχρονα, περιθώρια ελιγμού σε θέματα νομισματικής πολιτικής η οποία, τώρα, θα χαράσσεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

    [11] O ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η επίσημη ένταξη της χώρας μας στο ενιαίο νόμισμα από 1ης ιανουαρίου, αποτέλεσε βασικό θέμα της ειδησεογραφίας των ευρωπαϊκών εφημερίδων. Αναλυτικότερα:

    Η βρετανική εφημερίδα FINANCIAL TIMES τονίζει στο δημοσίευμα της, σχετικά με την ένταξη της χώρας μας στο ενιαίο νόμισμα: "Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κ. Σημίτης πραγματοποίησε αισιόδοξη εκτίμηση για τις προοπτικές της χώρας , την ημέρα της επίσημης ένταξής της στην ΟΝΕ."

    Τόσο τα ραδιοτηλεοπτικά δελτία ειδήσεων όσο και ο αυστριακός Τύπος υπογραμμίζουν την επίσημη πλέον ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του Ευρώ από 1.1.2001.

    Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις 15 χώρες-μέλη της Ε.Ε. που δεν κατάφερε να ενταχθεί το 1998 στην ΟΝΕ, επειδή δεν πληρούσε κανένα από τα απαιτούμενα κριτήρια. Γίνεται αναφορά στην επιτυχημένη κυβερνητική οικονομική πολιτική των τελευταίων ετών, καθώς και στα αποτελέσματά της στον τομέα των δημοσιονομικών και νομισματικών μεγεθών (πληθωρισμός, επιτόκια, προϋπολογισμός, έλλειμμα, δημόσιο χρέος).

    Από τον ιταλικό Τύπο, η εφημερίδα IL FOGLIO, δημοσιεύει κύριο άρθρο, στο οποίο επισημαίνει ότι "η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι καλύτερη από την αντίστοιχη της Ιταλίας το 1997, όταν η Ιταλία εντάχθηκε στην ΟΝΕ, ενώ για το 2001 ο προϋπολογισμός θα παρουσιάσει πλεόνασμα 0,8. Αντίθετα από την Ιταλία, η Ελλάδα κατάφερε να επωφεληθεί των κανόνων της αγοράς, από τη στιγμή που η ένταξή της ήταν δεδομένη. Ο ιταλικός Νότος έχει τώρα έναν νέο ανταγωνιστή."

    Eνω, η εφημερίδα IL GIORNALE παραθέτει τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία τονίζοντας ωστόσο ότι, "οι επιτυχίες οφείλονται και στα κοινοτικά προγράμματα στήριξης και τα μεγάλα έργα. Το δημόσιο χρέος μειώθηκε επειδή αυξήθηκαν οι φόροι και όχι επειδή έγιναν περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Η Ελλάδα παραμένει στην 13η θέση όσον αφορά την ικανότητα προσέλκυσης νέων επενδυτών."

    Δύο δανικές εφημερίδες δημοσιεύουν τηλεγράφημα του Reuters, στο οποίο επισημαίνεται πως, "η Ελλάδα είναι από χθες το 12ο μέλος της ΟΝΕ, πράγμα που κατέστη εφικτό αφού ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να βάλει τάξη στην οικονομία και να απαλλαγή η χώρα από τη φήμη της ως το μαύρο

    πρόβατο της ΕΕ. Μέσα σε δύο χρόνια, η Ελλάδα κατάφερε να εκπληρώσει τα κριτήρια για χαμηλό πληθωρισμό και χαμηλότερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό."

    H ισπανική EL PAIS τονίζει στο δημοσίευμα της: "Πριν από λίγα μόνο χρόνια, η Ελλάδα ήταν ο κακός μαθητής της Ε.Ε.. Με την είσοδο του νέου έτους, εντάσσεται στο Club του Ευρώ ανταποκρινόμενη στα κριτήρια που της είχαν επιβληθεί. Το βήμα αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ίδια την ΟΝΕ η οποία ζει την πρώτη της διεύρυνση σ' ένα περίπλοκο έτος: σε δώδεκα μήνες το ευρώ θα παύσει να είναι μια λογιστική πραγματικότητα και θα μετατραπεί στο φυσικό νόμισμα μεγάλου τμήματος της Ε.Ε. αν και, δυστυχώς, όχι και της Μεγάλης Βρετανίας, επιφυλακτικής έναντι του ενιαίου νομίσματος".

    Στο θέμα αναφέρθηκαν και όλα τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας, καθώς και οι μόνο τρεις βουλγαρικές εφημερίδες που εκδόθηκαν σήμερα.

    [12] ΘΑΝΑΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟ ΒΡΗΚΕ ΝΕΑΡΗ ΒΟΥΛΓΑΡΑ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΜΠΕΛΕΣ

    Σέρρες, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Μία 23χρονη Βουλγάρα έπεσε θύμα του κρύου και των δουλεμπόρων το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στο όρος Μπέλες στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ οι συνοριακοί φύλακες των Σερρών προσπαθούν να εντοπίσουν και 20 άλλους λαθρομετανάστες.

    Η 23χρονη ξεψύχησε από τις κακουχίες στα χέρια του συζύγου της, που μαζί με περίπου 20 λαθρομετανάστες προσπάθησαν να περάσουν στην Ελλάδα, μέσω του όρους Μπέλες, με την ελπίδα να βρουν μία καλύτερη ζωή.

    Το ζευγάρι ξεκίνησε από τη βουλγαρική μεθόριο την Πρωτοχρονιά, πληρώνοντας μεγάλα ποσά σε μέλη της βουλγαρικής μαφίας, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή των συνόρων, διαβεβαιώνοντας τους λαθρομετανάστες για την ασφάλεια του δρόμου, αλλά η νύχτα ήταν ιδιαίτερα κρύα και τα περάσματα από τα στενά χιονισμένα, ώστε η νεαρή Βουλγάρα να μην αντέξει.

    Οι υπόλοιποι 20 λαθρομετανάστες συνέχισαν το δρόμο τους αφήνοντας πίσω το ζευγάρι, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν το στόχο τους. Ο άνδρας, μετέφερε το πτώμα της συζύγου του σε ένα κιόσκι της δασικής υπηρεσίας, ενώ βοσκοί που βρέθηκαν στην περιοχή ειδοποίησαν τη συνοριοφυλακή.

    Ο ιατροδικαστής Σερρών διέγνωσε θάνατο από κρυοπαγήματα και το πτώμα της 23χρονης Βουλγάρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ο σύζυγός της κρατείται στην αστυνομική διεύθυνση Σερρών. Κλιμάκιο συνοριοφυλάκων διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των υπόλοιπων λαθρομεταναστών.

    [13] O BΡΕΤΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ

    Λονδίνο, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Στην επίσημη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη από την 1η Ιανουαρίου, αναφέρονται δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εντατική προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια ώστε να ικανοποιήσει τα κριτήρια του Μάαστριχτ, ιδίως στον τομέα του πληθωρισμού. Η εφημερίδα "Indipendent" επιβραβεύει σε κύριο άρθρο της τις προσπάθειες αυτές, ωστόσο συνδέει την πλήρη ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Δύση με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη.

    Μεταξύ των άλλων το άρθρο αναφέρει: "Εμείς στην Βρετανία, τρέμουμε για την τύχη της λίρας, αλλά οι Ελληνες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη δραχμή, το πιο παλιό νόμισμα της Ευρώπης, η οποία κυκλοφόρησε τον 7ο αιώνα π.Χ. και ο Μέγας Αλέξανδρος την διέδωσε σε όλο τον κόσμο".

    Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την ένταξη στο ευρώ ως την πιο σημαντική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας: "Περισσότερο από την εποικοδομητική φιλοδυτική πολιτική του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, περισσότερο από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα ακριβώς πριν από 20 χρόνια, η αποδοχή της Ελλάδας ως η 12η χώρα της ευρωζώνης οριστικοποιεί την θέση της στην Ευρώπη. Η πορεία δεν ήταν απλή. Η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της ΕΕ που επιθυμούσε να ενταχθεί από την αρχή στην ευρωζώνη , αλλά δεν πληρούσε τα κριτήρια ένταξης. Δύο χρόνια σοβαρής οικονομικής πολιτικής (και με λίγο μπέρδεμα στα βιβλία) ολοκλήρωσαν τον στόχο αυτό".

    Και το άρθρο συνεχίζει: "Για την ευρωζώνη τα κέρδη θα είναι μικρά. Για την Ελλάδα, όμως, οι συνέπειες θα είναι τεράστιες. Οι βιομηχανίες της θα αντιμετωπίσουν νέο ανταγωνισμό. Σε αντάλλαγμα, μια ευαίσθητη οικονομία στο νοτιανατολικό άκρο της Ευρώπης θα εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματα της διαφάνειας των τιμών και της νομισματικής σταθερότητας, κάτι που δεν τολμά να κάνει για εμάς η κυβέρνηση Μπλερ".

    Ωστόσο, η εφημερίδα επικρίνει την χώρα μας για τις φτωχές της επιδόσεις στον τομέα της τρομοκρατίας: "Ωστόσο", τονίζει, "η μετατροπή μιας μικρής χώρας συμπιεσμένη ανάμεσα στα Βαλκάνια και την Ν.Α. Μεσόγειο, σε ένα μετριοπαθές δυτικό κράτος δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι οικονομολόγοι μπορεί να συμφωνούν ότι η Αθήνα έχει κάνει πολλά για να μειώσει τον πληθωρισμό, αδιαμφισβήτητα όμως δεν έχει κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία".

    "Πριν εφτά μήνες, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς έγινε το 22ο θύμα της εξτρεμιστικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Τα τελευταία 25 χρόνια, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει καμία σύλληψη, την ίδια στιγμή που η Ιταλία και η Γερμανία εξάρθρωσαν παρόμοιες τρομοκρατικές οργανώσεις".

    Καταλήγοντας, η "Indipendent" επισημαίνει: "Τον Φεβρουάριο, ο κ. Σημίτης θα καταθέσει στο κοινοβούλιο ένα αντιτρομοκρατικό νομοσχέδιο, με στόχο, τουλάχιστον, να μειώσει τις αμφιβολίες που υπάρχουν για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ωστόσο, χωρίς συλλήψεις, οι αμφιβολίες για τα ευρωπαϊκά διαπιστευτήρια της Ελλάδας θα παραμείνουν. Ότι δηλαδή, το κατεστημένο μιας ορκισμένης ευρωπαϊκής χώρας συνεχίζει να παρέχει προστασία σε μία μικρή, ξενοφοβική και επικίνδυνη τρομοκρατική οργάνωση".

    Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα της σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ τονίζει πως αυτή αντικατοπτρίζει την επιτυχία της χώρας να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του Μάαστριχτ, μετά την αποτυχία της να ενταχθεί στο πρώτο κύμα των χωρών της ευρωζώνης το 1999. Εκτοτε, προσθέτει, ο πληθωρισμός από διψήφιους αριθμούς έπεσε στο 4,2% ενώ αναμένεται να μειωθεί στο 3% το πρώτο εξάμηνο του 2001.

    Περαιτέρω, η "Guardian", ανακοινώνοντας την επίσημη ένταξης της χώρας μας στο ευρώ, προβάλλει δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο τηλεοπτικό του μήνυμα για το νέο έτος στις οποίες υπογραμμίζει πως: "Η χώρα μας ήδη βιώνει τις εμπειρίες της ευρωζώνης. Ολοι γνωρίζουμε πως η συμμετοχή μας στην ΟΝΕ διασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και ανοίγει νέους ορίζοντες. Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι, σύμφωνα με αναλυτές, η επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ ήταν ένα τιτάνιο έργο για την Ελλάδα, το οποίο όμως έφερε σε πέρας με επιτυχία, ιδίως όσον αφορά την μείωση του πληθωρισμού.

    Οι "Times" σε άρθρο τους τονίζουν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη στηρίχθηκε σε μία σημαντική οικονομική προσπάθεια, με μόνο πρόβλημα το δημόσιο χρέος, το οποίο είναι αρκετά υψηλότερο από τα κριτήρια που θέτει το Μάαστριχτ. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Μάριος Καμχής σημειώνει ότι "η συμμετοχή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί ταυτόχρονα μια περιπέτεια, μια πρόκληση και μία ευκαιρία. Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική να μην ξεφύγει από τον ρυθμό της γιατί ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα μπορεί να επιστρέψουν".

    Ο διοικητής της ΕΚΤ Βιμ Ντούζενμπεργκ τόνισε την σημαντική προσπάθεια που κατέλαβε η Ελλάδα για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια της για να το διατηρήσει.

    Ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι υπάρχει ανησυχία σε κύκλους των οικονομικών αναλυτών για τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις που θα έχει για την ευρωζώνη η συμμετοχή της, ενώ άλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η επίδραση στην πορεία του ευρώ θα είναι περιορισμένη. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Στο νέο περιβάλλον είναι αναγκαία η ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση των δομικών μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα". Η ισοτιμία της δραχμής με το ευρώ οριστικοποιήθηκε στις 340,75 δρχ ανά ευρώ, καταλήγει το άρθρο.

    [14] ΣΕ ΔΡΑΧΜΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Σε δραχμές αλλά και ευρώ θα εκδίδονται στο εξής οι αποδείξεις από τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από δέκα άτομα, ενώ από την 1η Μαρτίου το μέτρο θα γενικευτεί και οι καταστηματάρχες είτε θα πρέπει να κάνουν τις απαραίτητες μετατροπές στις ταμειακές τους μηχανές, είτε να τις αντικαταστήσουν, διαφορετικά θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.

    Επιχειρήσεις και καταναλωτές έχουν περιθώριο ενός έτους ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για την εδραίωση του ενιαίου νομίσματος. Από χθες το πρωί ξεκίνησε το μέτρο του ευρώ στη λογιστική του μορφή, όμως θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα και οι τράπεζες.

    Από τη διπλή αναγραφή τιμών εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό μικρότερο των δέκα ατόμων.

    Σε περίπτωση που οι προμηθευτές δεν μπορέσουν να καλύψουν σε ποσότητα τις ταμειακές μηχανές με ευρώ, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους από 1η Μαρτίου δελτίο παραγγελίας που να αναφέρει ότι θα προμηθευτεί την ταμειακή μηχανή το αργότερο μέχρι τις 30 Απριλίου.

    [15] "ΒΑΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ" ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σωκράτης Κόκκαλης

    Εν αναμονή της απόφασης για την τιμωρία των τριών (Ζε Ελίας, Λουτσιάνο, Αλβες) ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει το απόγευμα της Τετάρτης τον Ηρακλή. Την οριστική απόφαση για την επικείμενη τιμωρία θα την πάρει ο πρόεδρος της ομάδας, Σωκράτης Κόκκαλης. Οι τρεις παίκτες παρέδωσαν την απολογία τους το μεσημέρι της Τρίτης στον κ. Λούβαρη και σύμφωνα με πληροφορίες εξήγησαν ότι καθυστέρησαν λόγω προβλήματος στις πτήσεις των αεροπλάνων. Οσον αφορά στον Βραζιλιάνο επιθετικό, ακόμα δεν έχει επιστρέψει από την χώρα του, κάτι που αναμένεται να γίνει αργά της Τρίτης.

    Στον αγωνιστικό τομέα, ολοκληρώθηκε με προπόνηση στο Ρέντη η προετοιμασία των "ερυθρολεύκων" για το ματς με τον Ηρακλή, με τον Πίτερ Οφορίκουε να ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα θεραπείας. Ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν και οι Λουτσιάνο, Χούτος που είναι τραυματίες.

    Στη Θεσσαλονίκη ήδη βρίσκονται οι: Γεωργίου, Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης, Αμανατίδης, Πουρσανίδης, Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Κόντης, Aντζας, Ανατολάκης, Πατσατζόγλου, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Πασσαλής, Ζέτερμπεργκ, Γεωργάτος, Οφορίκουε και Αλεξανδρής.

    [16] Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

    Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:33 UTC+2)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που προσφέρονται μέσω της ενταξιακής της πορείας για συμμετοχή σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι υπάρχουν σχεδιασμοί αναφορικά με την ενταξιακή πορεία που φέρουν την Κύπρο να μοιράζεται σε περιφέρειες για αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.

    "Στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας, η Κύπρος προτίθεται να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται για συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα," δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Εντουαρντ Κλέι, δήλωσε ότι η Βρετανία εργάζεται με αποφασιστικότητα για πραγματοποίηση νέου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό στα τέλη του μηνός, ενώ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο νησί ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [17] ΡΟΛΟ ΜΕΣΟΛΑΒΗΤΗ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΘΕΛΕΙ Ο ΤΑΛΑΤ

    Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στα κατεχόμενα, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναλάβει το ρόλο του "μεσολαβητή" για να μπορέσουν οι Τουρκοκύπριοι να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σημειώνοντας ότι "θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο" να μείνουν οι Τουρκοκύπριοι έξω από αυτή τη διαδικασία.

    Σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Κίμπρις", ο κ. Ταλάτ είπε ακόμη ότι θεωρεί "εξαιρετικά λανθασμένη" την απόφαση αποχώρησης της τουρκικής πλευράς από τις συνομιλίες, αφού αν "επικρατήσει η άποψη ότι η έλλειψη λύσης στο Κυπριακό πηγάζει από την τουρκική πλευρά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τους Ελληνοκύπριους".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΖΙΑΚΟΥΡΜΑ

    Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:25 UTC+2)

    Τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να παράσχουν διευκολύνσεις στη σύζυγο του απαχθέντα από τους Τούρκους Ελληνοκύπριου, Πανίκου Τζιακούρμα, να τον επισκέπτεται στα κατεχόμενα, και η επόμενη επίσκεψη έχει διευθετηθεί για την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε ο Ανώτερος Σύμβουλος των ΗΕ στην Κύπρο, Βόντικ Σίμπορ, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας, Εντουάρντ Κλέι, για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τη Βρετανία υπεύθυνη για τις προσπάθειες απελευθέρωσης του Τζιακούρμα, προσθέτοντας πως γίνονται διαβήματα από πλευράς Λονδίνου για την υπόθεση. Ο εκπρόσωπος "αναφέρθηκε σε πολλαπές ενέργειες σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, διαβήματα και από το Λονδίνο και τους πρέσβεις τους", σημειώνοντας ότι οι Βρετανοί έχουν "πάρει ζεστά το θέμα".

    Ο κ. Κλέι, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο προεδρικό μέγαρο, είπε από την πλευρά του ότι κύριο μέλημα της Βρετανίας είναι να είναι καλά ο Πανίκος Τζιακούρμας κάτι για το οποίο καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες. Ερωτηθείς για την απαγωγή του Πανίκου Τζιακούρμα από τους Τούρκους, ενώ αυτός βρισκόταν σε έδαφος των βρετανικών βάσεων, ο Βρετανός διπλωμάτης απέφυγε να σχολιάσει οτιδήποτε.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

    Λευκωσία, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:20 UTC+2)

    Έντονη ανησυχία εκφράζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο σε σχέση με αποθήκευση πυρηνικών όπλων στην Κύπρο, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει "πλήρη και ενδελεχή ενημέρωση από τους Βρετανούς" για τις πυρηνικές δραστηριότητές τους στο νησί. Σε ανακοίνωσή τους, οι Οικολόγοι σημειώνουν ότι "δεν είναι καθόλου καθησυχαστικός" ο ισχυρισμός ότι δεν έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά στις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, τονίζοντας πως "η πυρηνική μόλυνση που πιθανόν να έχουν προκαλέσει ή προκαλούν οι δραστηριότητες των Βρετανών στην Κύπρο είναι ανεξέλεγκτη και διαχρονική".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σήμερα σε θέση να διασταυρώσει πληροφορίες για ύπαρξη ή μη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της κυβέρνησης για το γεγονός ότι υπήρχαν στο παρελθόν πυρηνικά όπλα στις βάσεις.

    "Και οι αρχές των βάσεων και της Βρετανίας, μας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν σήμερα πυρηνικά αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα είναι σε θέση να διασταυρώσει αυτές τις πληροφορίες και εξ όσων γνωρίζουμε, εξ όσων είμαστε σε θέση να εξακριβώσουμε, δεν υπάρχουν σήμερα πυρηνικά," είπε, απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Κύπριου προέδρου, Γλαύκου Κληρίδη, επί του θέματος.

    Στο μεταξύ, ο ύπατος αρμοστής της Βρετανίας, Εντουαρντ Κλέι, υποστήριξε μετά από επίσκεψή του στο προεδρικό μέγαρο, ότι τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην Κύπρο. Ο κ. Κλέι ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει δει τελευταίως στην Κύπρο βομβαρδιστικά τύπου "Β-52", που μεταφέρουν πυρηνικά.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:17 UTC+2)

    Η νέα χρονιά ξεκινάει και για το πρωτάθλημα της Β κατηγορίας, αφού τη Τετάρτη θα διεξαχθεί η 9η αγωνιστική στο ποδόσφαιρο. Οι αναμετρήσεις είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και το σημαντικότερο παιχνίδι θα γίνει στο δημοτικό γήπεδο του Περιστερίου, όπου ο Ατρόμητος υποδέχεται τον πρωτοπόρο Εθνικό . Στο άλλο ντέρμπι της αγωνιστικής, η Χαλκηδόνα υποδέχεται στο γήπεδο της Νεάπολη το Λεωνίδιο.

    Το πρόγραμμα της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β κατηγορίας έχει ως εξής:

    Νάουσα-ΗΛΤΕΞ Λύκοι

    Χαλκηδάνα-Λεωνίδιο

    Κιλκισιακός-Αμπελόκηποι

    Κοζάνη-Λαμία

    Πιερικός-Αναγέννηση Καρδίτσας

    Βέροια-Ιάλυσος

    Μαρκό-Απόλλων Κρύας Βρύσης

    Πατραϊκός-Αχαρναϊκός

    Ατρόμητος Εθνικός.

    Ολες οι αναμετρήσεις θα ξεκινήσουν στις 15:00, ενώ ο αγώνας ανάμεσα στη Βέροια και τον Ιάλυσο ξεκινάει στις 13:45.

    [21] ΑΠΕΒΙΩΣΕ Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΣΙΣΜΑΝΙΔΗΣ

    Νέα Υόρκη, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Ανήμερα Χριστουγέννων απεβίωσε σε νοσοκομείο της Ουάσινγκτον ο διακεκριμένος ομογενής, Αριστοτέλης Σισμανίδης. Γεννήθηκε το 1910 στο Ακαλάνι της δυτικής Θράκης, σπούδασε στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

    Την περίοδο που η Ελλάδα στέναζε από την τριπλή κατοχή, ο Αριστοτέλης Σισμανίδης προσέφερε τις υπηρεσίες του στην ελληνική υπηρεσία του BBC. Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην πατρίδα του ως σύμβουλος της ΟΥΝΡΑ και της AMAG.

    Το 1950 μετέβη στην Αμερική ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης για την προώθηση της βοήθειας της αμερικανικής κυβέρνησης. Οταν το έργο τελείωσε με επιτυχία παρασημοφορήθηκε με το παράσημο του Βασιλέως Γεωργίου του Α' και τοποθετήθηκε ως εμπορικός σύμβουλος της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, όπου εργάστηκε μέχρι το πραξικόπημα της χούντας, οπότε και απολύθηκε.

    Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας επανήλθε στην Ελλάδα και ανέλαβε καθήκοντα γενικού γραμματέα στο υπουργείο Γεωργίας και αργότερα στο υπουργείο Εμπορίου, από όπου παραιτήθηκε για οικογενειακούς λόγους και αναχώρησε για την Αμερική.

    Εκεί ανέλαβε και πάλι να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας στη θυγατρική της εταιρία, Ατλάντικ Μπανκ, μέχρις ότου συνταξιοδοτήθηκε. Το 1994 εξέδωσε το έργο του "Αναφορά στους Ελληνες", στο οποίο συμπεριλαμβάνονται βιογραφίες και σχόλια της περιόδου 1910-1980.

    [22] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:16 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Πασχαλίδης

    Επίσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποίησε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα του υπουργείου, Γιώργο Λυσαρίδη.

    Ο γγ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, ενημέρωσε τον κ. Πασχαλίδη για τα έργα που εκτελούνται στην περιφέρεια, ενώ αναλυτική ενημέρωση ανά τομέα έκαναν στον υπουργό και οι διευθυντές της περιφέρειας.

    Ο κ.Πασχαλίδης επεσήμανε μετά τη συνάντηση ότι "η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπερβάλει εαυτό σε ένα πάρα πολύ μεγάλο πρόγραμμα δράσης που αφορά όχι μόνο την υλοποίηση του Γ' ΚΠΣ, αλλά και πολλών δράσεων σε όλο το φάσμα της κυβερνητικής πολιτικής". Ακόμη ανέφερε ότι συζητήθηκε ο μητροπολιτικός ρόλος της Θεσσαλονίκης, η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων στην κεντρική Μακεδονία, η αγροτική ανάπτυξη, η αξιοποίηση των ορεινών όγκων, η ανάδειξη του περιβάλλοντος, της κοινωνίας της πληροφορίας, καθώς και η Εγνατία ανάπτυξη.

    Ο υπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στην κεντρική Μακεδονία θα αρχίσουν να παραδίδονται και θα κάνουν καλύτερη τη ζωή των πολιτών, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα σύνολο τομεακών δράσεων και πόρων που την επόμενη εξαετία φτάνουν τα δύο τρισεκατομμύρια και θα απορροφηθούν στην περιοχή αυτή, καθώς επίσης και ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό.

    Ο κ.Βαλασόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι το σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης της Περιφέρειας εντάσσεται στη συνολική στρατηγική του υπουργείου για τη βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι υπάρχει καλή συνεργασία, σχεδιασμός, όρεξη και δυναμική, ώστε να αναδειχθεί η Κεντρική Μακεδονία σε μία πύλη ανάπτυξης.

    Για την ενημέρωση του υπουργού, ανέφερε μεταξύ άλλων και το πακέτο του προγράμματος "Ιωάννης Καποδίστριας, όπως και την πορεία υλοποίησης του ειδικού προγράμματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    [23] ΤΟ ΙΡΑΚ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αγκυρα, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:14 UTC+2)

    Το Ιράκ επανέλαβε την εξαγωγή πετρελαίου από το λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας, μετά την ανανέωση του προγράμματος του ΟΗΕ "πετρέλαιο αντί τροφίμων", όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της τουρκικής κρατικής εταιρίας πετρελαίου και φυσικού αερίου Botas.

    "Πετρελαιοφόρο έφτασε στον τερματικό σταθμό Τσεϊχάν στις 30 Δεκεμβρίου, όπου και παρέδωσε το φορτίο" είπε συγκεκριμένα.

    Το ανθρωπιστικό πρόγραμμα "πετρέλαιο αντί τροφίμων, που αποτελεί εξαίρεση στο εμπάργκο που είχε επιβληθεί στο Ιράκ, μετά την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990, επιτρέπει στη χώρα, από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 1996 να πουλά πετρέλαιο για να αποκτήσει βασικά προϊόντα, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

    [24] ΡΩΣΙΑ: ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ

    Μόσχα, 2 Ιανουαρίου 2001 (19:10 UTC+2)

    Η Ρωσία θα μειώσει τον αριθμό των κρατουμένων στις φυλακές της κατά ένα τρίτο εντός του 2001, σε μία προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ποινικού της συστήματος, όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, Γιούρι Τσάικα, στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Πάνω από 350.000 έγκλειστοι αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι από τις ρωσικές φυλακές, σε περίπτωση που υιοθετηθούν οι αλλαγές του σωφρονιστικού κώδικα, που έχουν κατατεθεί στη βουλή. Σήμερα στις ρωσικές φυλακές και κρατητήρια εκτίουν ποινές περίπου ένα εκατομμύριο άτομα.

    "Στόχος μας είναι να μειώσουμε τις σωφρονιστικές πρακτικές, να εισάγουμε περισσότερο ανθρώπινες μεθόδους δίωξης και τιμωρίας για εγκλήματα" είπε ο Τσάικα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 2 January 2001 - 19:13:44 UTC