Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ
  • [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  • [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
  • [08] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο Δ. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ
  • [09] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ''ΙΘΑΚΗ'' ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΔΑΦΝΗ ΣΗΜΙΤΗ
  • [10] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ''ΑΘΗΝΑ 2004'' ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ START III
  • [12] 132 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΛΩΝ
  • [14] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Δ.Ε.Θ. Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ
  • [15] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
  • [16] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ME ΜΠΑΡΑΚ KAI ΑΡΑΦΑΤ
  • [17] ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΚΑΙ ΕΣΘΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ
  • [18] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.
  • [19] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΜΗΡΟ
  • [20] ΠΕΤΡΙΤΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [21] ΡΟΛΑΝΔΗΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [22] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
  • [23] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (17:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γ.Πασχαλίδης

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ 21:30

    Συστράτευση από όλους για την οικοδόμηση της Ελλάδας του αύριο, μιας ισχυρής και δημιουργικής Ελλάδας, ζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    Μιλώντας στο επίσημο δείπνο της 65ης ΔΕΘ, ο κ. Σημίτης παρουσίασε τους άξονες, στους οποίους κινείται η κυβερνητική πολιτική για τη νέα Ελλάδα. Μιας πολιτικής, όπως είπε, για τη νέα Ελλάδα του αύριο, που χτίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και συνέπεια. "Γνώμονάς μας το κοινωνικό κράτος, η ισόρροπη ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη, η ευημερία για όλους, η κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη", υπογράμμισε.

    Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), λέγοντας ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες να απολαύσουν τους καρπούς όλων των κόπων που κατέβαλαν τα τελευταία χρόνια.

    "Με την ένταξή της στην ΟΝΕ, η χώρα μας προάγει τα εθνικά της συμφέροντα, αποκτά πιο δυνατή φωνή για την υπεράσπιση και προώθηση των πολιτικών της. Σε μια Ευρώπη που μετασχηματίζεται γρήγορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα. Εχει θέση σε οποιοδήποτε προχωρημένο μελλοντικό σχήμα των χωρών αυτών, είτε αυτό αφορά έναν απλό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, είτε την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε φορολογικές ελαφρύνσεις, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι μειώνονται οι συντελεστές στις μη εισηγμένες Α.Ε σε 35% από 40% και στις προσωπικές και ομμόρυθμες επιχειρήσεις στο 25% από 35%.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Τόνισε ότι η αναβολή στην επίλυση των προβλημάτων του απλά αυξάνει την ανησυχία των ασφαλισμένων και το κόστος ασφάλισής τους. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, είπε, είναι βιώσιμο και για να μην δημιουργεί αναπτυξιακά εμπόδια πρέπει να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στις μελλοντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και στα έσοδα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη να επεξεργαστεί δίκαιες, βιώσιμες και σταθερές λύσεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας.

    Επεσήμανε επίσης, ότι "η ανάπτυξη είναι ταυτόχρονα κεντρικός στόχος και όπλο μας. Θέλουμε την ανάπτυξη επειδή οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ανάπτυξη και απασχόληση είναι έννοιες αλληλένδετες. Η αύξηση της απασχόλησης εξαλείφει τις κοινωνικές ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, που με τη σειρά της συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία".

    Υπογράμμισε ότι η ραχοκοκαλιά της επενδυτικής μας στρατηγικής είναι οι πόροι του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την επόμενη εξαετία και εξασφαλίσαμε ένα ποσό 17,5 τρισ. δραχμών.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η οικονομία μας, σημείωσε, βρίσκεται σε στάδιο αναπτυξιακής απογείωσης με αναμενόμενους ρυθμούς αύξησης της τάξης του 5%. Οι επενδυτικές ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται, άρα παράλληλα επεκτείνεται και η ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό.

    Εχει ξεκινήσει, σημείωσε, ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τους μεγάλους αυτούς άξονες πολιτικής που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Πρέπει να απαντήσουμε, θα υπογραμμίσει, στην αγωνία των 520.000 ανέργων και στις προσδοκίες της νεολαίας που απαιτεί από αποφάσεις και όχι υποσχέσεις.

    Τις επόμενες μέρες, ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης θα δώσει στους κοινωνικούς εταίρους τις γραμμές της πολιτικής μας για το μεγάλο στόχο της απασχόλησης. Ο κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα δεχθεί προτάσεις των κοινωνικών εταίρων που θα ενισχύουν τις πολιτικές της για την απασχόληση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στην κοινωνική πολιτική και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, "στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2001 όλοι οι Ελληνες μαθητές να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο". Αναφορικά με το Ε.Σ.Υ τόνισε ότι αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού και στόχος μας είναι η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό σύστημα υγείας.

    "Θέλουμε να βάλουμε σε τάξη τα οικονομικά των νοσοκομείων και να εξοικονομήσουμε πόρους. Δημιουργούμε Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας για τους δικαιούχους του, τόσο από το ΕΣΥ, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα με κριτήρια κόστους και ποιότητας. Εχουμε βάλει ως στόχο την εφαρμογή ενιαίου λογιστικού και διπλογραφικού σχεδίου σε όλα τα νοσοκομεία. Η πολιτική μας για την υγεία αναγνωρίζει ενεργό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα", υπογράμμισε.

    Επεσήμανε επίσης ότι η νέα χιλιετία βρίσκει την Ελλάδα να έχει πετύχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα, τόνισε, συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμβάλλει δημιουργικά στην οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο. Δημιουργείται ένα κοινωνικό κράτος, ικανό να απαντήσει στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας μέσα σε ένα σταθερό περιβάλλον, στο οποίο ασκείται η οικονομική πολιτική.

    Αναφέρθηκε και στην αγροτική πολιτική και τόνισε ότι για τον Ελληνα αγρότη διασφαλίστηκαν άμεσοι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι για την περίοδο 2000-2006, ύψους 11 τρισ. δραχμών.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Βαλκανίων έχουν αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο λήψης αποφάσεων για την ευρύτερη περιοχή.

    Στόχος, σημείωσε, είναι η διασφάλιση της κοινωνικής, παραγωγικής και περιβαλλοντικής συνοχής της Βόρειας Ελλάδας με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Για την υλοποίηση αυτού του στόχου, η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει τις υποδομές και την περαιτέρω ανάπτυξη των διαβαλκανικών και διευρωπαϊκών δικτύων στις συγκοινωνίες, τις επικοινωνίες, την ενέργεια και την τεχνολογία, καθώς και την ενίσχυση της τραπεζικής δραστηριότητας.

    "Σήμερα οικοδομούμε την ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της οικονομικής προόδου, των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε να πετύχουμε σύγκλιση στην οικονομία, κοινωνική σύγκλιση, σύγκλιση στην υγεία, σύγκλιση στην Παιδεία, σύγκλιση σε κάθε τομέα ζωής. Ζούμε στα χρόνια της πραγματικής σύγκλισης, με πράξεις και αποτελέσματα, όχι με λόγια και προθέσεις", κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΟΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (15:50 UTC+2)

    Η ιεραρχία δεν έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση της κυβέρνησης για γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο επί θεμάτων που υπάρχουν και πρέπει να συζητηθούν με την πολιτεία , δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας στην διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη αναφερόμενος στις σχέσεις κράτους εξουσίας καθώς και στο θέμα των ταυτοτήτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το θέμα των ταυτοτήτων ο κ Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη τελική θέση της για το συγκεκριμένο θέμα . "Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Τα δικαιώματα του ατόμου δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας . Δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας ακόμη και αν τα δικαιώματα αυτά αφορούν έναν και μόνο συμπολίτη μας . Το δελτίο αναγνώρισης προσώπου, η γνωστή αστυνομική ταυτότητα, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα δημόσιο έγγραφο το οποίο εξυπηρετεί τον πολίτη στις συναλλαγές του με τις κρατικές υπηρεσίες . Δεν είναι δηλωτικό των πεποιθήσεών του , αυτών που έχουν αποκληθεί ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Το μόνο θέμα που υπάρχει και πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη για ένα γόνιμο ουσιαστικό διάλογο επί θεμάτων που υπάρχουν και πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της πολιτείας και της εκκλησίας. Παραδειγματικά αναφέρουμε θέματα απονομής εκκλησιαστικής δικαιοσύνης , της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης των αναπτυξιακών έργων που η εκκλησία θέλει να σχεδιάσει και να προωθήσει. Ολα αυτά μπορούν να συζητηθούν . Αλλά σε αυτή την πρόσκληση για διάλογο, τον οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση η ιεραρχία δεν έχει ανταποκριθεί".

    [03] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΦΑΛΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (16:12 UTC+2)

    Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα είναι το εφαλτήριο για την παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια, είναι το κέντρο ανάπτυξης και στην περιοχή αυτή κρίνετια το μέλλον της Ελλάδας.

    Αυτό υπογράμμμισε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας το μεσημέρι στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των φορέων της Θεσσαλονίκης και σημείωσε πως η θέση της κυβέρνησης για το ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας είναι δεδομένη και υπαγορεύεται και από τις διεθνείς εξελίξεις. Αναφερόμενος στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων ως προς την πορεία των έργων, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι άλλες φορές ανταποκρινόμαστε γρήγορα και ικανοποιητικά και μερικές φορές δεν προχωρούν τα έργα, έτσι όπως πρέπει να προχωρήσουν. Χρειάζεται, είπε, να είμαστε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί, χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση και έλεγχος. Η προσπάθεια είναι κοινή και πρέπει όλοι μαζί να βλέπουμε και κάποιες εγγενείς δυσκολίες που υπάρχουν.

    Μιλώντας στη συνάντηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου είπε ότι η κυβέρνηση υιοθετεί τα αιτήματα για την ενίσχυση του Χρηματιστηρικαού Κέντρου Θεσσαλονίκης και σύντομα θα διπλασιασθεί το στελεχικό του δυναμικό.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης αναφέρθηκε στο θέμα του μετρό για το οποίο είπε ότι υπάρχουν προπατορικά αμαρτήματα και έκανε λόγο για επιθέσεις που δέχεται από οικονομικά συμφέροντα που δεν θέλουν να πραγματοποιηθεί το έργο.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος οι υπουργοί Βάσω Παπανδρέου, Γιάννος Παπαντωνίου, Άκης Τσοχατζόπουλος, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Τάσος Γιαννίτσης, Γιώργος Πασχαλίδης, Νίκος Σηφουνάκης, Χρήστος Παπουτσής και υφυπουργοί. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος έθεσε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και διατύπωσε το αίτημα να περάσει στα χέρια του Δήμου η Διοίκησή της.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (14:20 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δημήτρης Ρέππας

    Η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε στον Ελσίνκι βάσει του οποίου οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα δήλωσε ο υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ Ρέππας επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι η επικοινωνία και ο διάλογος , που είναι λειτουργικό στοιχείο στις σχέσεις των κρατών, είναι αδιανόητο να αναφέρεται στα κυριαρχικά δικαιώματα. Παράλληλα επισήμανε ότι ενώ η Ελλάδα ακολουθεί μία πολιτική αρχών που στηρίζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών και των συνόρων που έχουν καθοριστεί με συνθήκες, η Τουρκία αδυνατεί να ανταποκριθεί στο πλαίσιο που καθορίστηκε στο Ελσίνκι

    "Στο Ελσίνκι ορίστηκε ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει η Τουρκία εναρμονιζόμενη με αυτό το πλαίσιο να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μέχρι τώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει ασφαλώς δημιουργούν δυσκολίες στο εσωτερικό της λόγω του ιδιόρρυθμου καθεστώτος στη γειτονική χώρα. Πιστεύουμε όμως ότι αποτελούν μία πολύ μεγάλη πρόκληση στην οποία θα ανταποκριθεί με επιτυχία η Τουρκία και θα ωφεληθεί πρωτίστως η ίδια. Καλύτερα να το κάνει" πρόσθεσε ο κ Ρέππας .

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διαμόρφωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο χρόνο που πέρασε ο κ Ρέππας διευκρίνισε ότι ουδέποτε η επικοινωνία και η προσέγγιση μπορεί να σημαίνει αυτομάτως την άρση των οποίων διαφορών στην πολιτική που ακολουθούν οι δύο χώρες . "Εμείς πάντοτε και τώρα και στο μέλλον θα ακολουθούμε μία πολιτική αρχών . Η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική που συχνά έχει στοιχεία επεκτατικότητας" πρόσθεσε ο κ Ρέππας τονίζοντας ότι η Τουρκία καλείται να εναρμονιστεί με την διεθνή έννομη τάξη πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υστερεί σε σχέση με την πολιτική αρχών που ακολουθούν οι χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα μεταξύ αυτών. Ο κ Ρέππας ανέφερε ότι στο χρόνο που πέρασε δημιουργήθηκε ένα κλίμα μη έντασης μεταξύ των δύο χωρών γεγονός το οποίο χαρακτήρισε ως μία οριακή βελτίωση. "Αξίζει όμως να είμαστε πιο τολμηροί, πιο υπεύθυνοι. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πάμε σε μία κατά το δυνατόν εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και παραπέρα σε μια φιλική συνεργασία των δύο χωρών . Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει από τη δική της πλευρά τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν . Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Είναι κάτι για το οποίο θα η Τουρκία θα κληθεί να δώσει απαντήσεις" πρόσθεσε.

    Ααφερόμενος στις συζητήσεις για το Κυπριακό υπογράμμισε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει ως θέμα αρχής την ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση όλων των σχετικών πτυχών, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού θέματος. "Δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός σε διαδικαστικά θέματα, πολύ περισσότερο δεν πρέπει μέσα από διάφορα τεχνάσματα με προσχηματικό τρόπο η άλλη πλευρά να επιδιώξει την παρεμπόδιση της προόδου των συνομιλιών αυτών με αποτέλεσμα να συντηρηθεί το σημερινό θλιβερό για την Ευρώπη και τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο, status στην Κύπρο" πρόσθεσε ο κ Ρέππας. Παράλληλα χαρακτήρισε δυσοίωνες τις προβλέψεις για το Κυπριακό γιατί όπως είπε μέχρι τώρα η Τουρκία που σχετίζεται με την κρατούσα κατάσταση στα κατεχόμενα, δεν έχει επιδείξει διάθεση να συμβάλει με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος. "Είναι κάτι το οποίο θα επηρεάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και αυτό πρέπει να το έχει υπόψη της η Τουρκία. Κατά τα άλλα ο ΟΗΕ υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες αυτές θα πρέπει να εντείνει την προσπάθειά του ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για το Κυπριακό ζήτημα και να καταξιώσει έτσι τον δικό του ρόλο" κατέληξε ο κ Ρέππας.

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΕΝΟΣ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Προβληματισμένος εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στην οποία συμμετείχε και ο ίδιος.

    "Είμαι ιδιαίτερα προβληματισμένος για το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Από κυβερνητικής πλευράς, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα κυβερνητικά στελέχη δεν μου έδωσαν καμία απάντηση για τη δυνατότητα να αναλάβει ο Δήμος Θεσσαλονίκης την τύχη της Διεθνούς Εκθεσης", δήλωσε ο κ. Παπαγεωργόπουλος ύστερα από τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των μελών της κυβέρνησης για τα ζωτικά θέματα της Θεσσαλονίκης.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι απλώς πήρε την υπόσχεση ότι οποιαδήποτε εξέλιξη θα υπάρξει μετά την κατάθεση της έκθεσης της ΕΤΒΑ για τη μελλοντική πορεία της ΔΕΘ.

    "Οσον αφορά τα μεγάλα έργα δεν υπήρξε καμία δέσμευση και κανένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Υστερα από όλα αυτά είμαι πράγματι προβληματισμένος", κατέληξε.

    [06] ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΣΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Αρχιερατικό μνημόσυνο για τα 149 θύματα των Ναζί, 56 χρόνια πριν, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Χορτιάτη.

    Στο μνημόσυνο χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος και παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, βουλευτές του Νομού Θεσσαλονίκης και πλήθος κόσμου.

    Μετά το αρχιερατικό μνημόσυνο ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην κεντρική πλατεία του χωριού.

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη διοργανώνει απόψε στο προαύλιο της βυζαντινής εκκλησίας, ομιλία με θέμα την άνοδο του νεοναζισμού στην Ευρώπη.

    [07] Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (20:06 UTC+2)

    "Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το Χρηματιστήριο", υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου σε δηλώσεις από τη Θεσσαλονίκη σχετικά με την πορεία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

    "Η ανάπτυξη της οικονομίας προχωρεί πολύ ικανοποιητικά, οι επιχειρήσεις είναι ισχυρές, είναι κερδοφόρες και εξάλλου λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα για τη στήριξη του Χρηματιστηρίου. Θεσμικά μέτρα για διαμόρφωση ενός πλαισίου που καθιστά το Χρηματιστήριο ασφαλές και ισχυρό", τόνισε.

    Ο κ. Παπαντωνίου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν ορίζει το επίπεδο των τιμών και εκτίμησε ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μία θετική πορεία.

    "Αλλά αυτό είναι θέμα της αγοράς να το αξιολογήσει. Σε κάθε περίπτωση οι πολλές δηλώσεις βλάπτουν το Χρηματιστήριο και αυτό θα πρέπει να το αντιληφθεί και η Ν.Δ.", είπε.

    Σχολιάζοντας τα όσα ειπώθηκαν μετά τη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού περί ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει σημαντικούς πόρους για τη Θεσσαλονίκη και ότι στο Γ' Κ.Π.Σ. ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των πόρων διατίθεται για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης περιοχής.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση μέσα από την πρόταση της βαλκανικής συνεργασίας φιλοδοξεί να ενθαρρύνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Β. Ελλάδα, αλλά και στις χώρες που συνορεύουν με τη Βόρεια Ελλάδα, και αυτό οπωσδήποτε θα συμβάλει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε ένα ευρύτερο κέντρο της περιοχής.

    [08] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Ο Δ. ΤΖΩΡΤΖΑΤΟΣ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    Προφυλακίστηκε χθες τη νύχτα με ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα ο εθελοντής δασοπυροσβέστης Διονύσης Τζωρτζάτος, ο οποίος σύμφωνα με την Πυροσβεστική συνελήφθη την ώρα που έβαζε φωτιά σε δασική έκταση της Κεφαλονιάς.

    Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Κεφαλονιάς συνεπλάκη με τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Ο κατηγορούμενος δήλωσε για άλλη μία φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με την πυρκαγιά στην περιοχή Θηράμονα της Κεφαλονιάς.

    Ο συνήγορος του Διονύση Τζωρτζάτου χαρακτήρισε την απόφαση άδικη.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ο εθελοντής δασοπυροσβέστης και οικολόγος είχε συλληφθεί επ' αυτοφώρω, επειδή φέρεται ότι προκάλεσε πυρκαγιά και παρακολουθείτο γιατί σε όλες τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή ήταν παρών.

    [09] ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ''ΙΘΑΚΗ'' ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΔΑΦΝΗ ΣΗΜΙΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    Το Κέντρο Αποτοξίνωσης ''Ιθάκη'' στη Σίνδο Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε το πρωί η σύζυγος του πρωθυπουργού Δάφνη Σημίτη.

    Η κ. Σημίτη ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική επανένταξη των μελών του προγράμματος.

    Η σύζυγος του πρωθυπουργού συνομίλησε με πολλά από τα μέλη της κοινότητας, τα οποία της μετέφεραν το αίτημά τους για τη δημιουργία αντίστοιχης κοινότητας που θα απευθύνεται σε εφήβους.

    Τα μέλη του προγράμματος απεξάρτησης δώρισαν στην κ. Σημίτη μία σύνθεση με κεραμικά που είχαν φτιάξει οι ίδιοι.

    Στη συνέχεια η κ. Σημίτη επισκέφθηκε το Ναό των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης και ξεναγήθηκε στην εκκλησία. Τη σύζυγο του πρωθυπουργού υποδέχθηκαν οι ιερείς του Ναού.

    Η κ. Σημίτη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγιογραφίες της εκκλησίας, αρκετές από τις οποίες υπέστησαν ζημιές στην περίοδο της Τουρκοκρατίας και θαύμασε τα ψηφιδωτά που κοσμούν την εκκλησία και αποτελούν μοναδικής ιστορικής αξίας δημιουργήματα.

    [10] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ''ΑΘΗΝΑ 2004'' ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Την άποψη ότι θα πρέπει δημιουργηθεί ένα γραφείο του "Αθήνα 2004" στη Θεσσαλονίκη και όχι απλά να υπάρχει ένα περίπτερο στη Δ.Ε.Θ., διατύπωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, εγκαινιάζοντας το περίπτερο του "Αθήνα 2004", στην 65η Δ.Ε.Θ.

    Ο κ. Πασχαλίδης, προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες ότι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 θα κερδίσει μόνο η Αθήνα, εξηγώντας ότι υπάρχουν προγράμματα και σχέδια που σημαίνουν πολλά για όλη την Ελλάδα και για την αθλητική και πολιτιστική ανάπτυξη σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

    Αναφερόμενος στη δημιουργία ενός γραφείου στη Θεσσαλονίκη του "Αθήνα 2004", υποστήριξε ότι θα ήταν χρήσιμο για όλους τους πολίτες, αλλά και για την ίδια τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες με στόχο την ένταξη της ελληνικής κοινωνίας στην προσπάθεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κατέληξε λέγοντας ότι "θα νικήσουμε όλοι μαζί" και ότι το επόμενο βήμα θα είναι η διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO.

    Ο διευθύνων σύμβουλος του "Αθήνα 2004" Πέτρος Συναδινός, είπε ότι το γεωγραφικό μέγεθος της Ελλάδας είναι μικρό και γι' αυτό απαιτούνται δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα συμβάλουν στην επιτυχία των Αγώνων. Επεσήμανε δε ότι τα οφέλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολλά, επειδή ακριβώς έχουν βάθος χρόνου, ενώ οι επιπτώσεις μακροχρόνιες και θετικές.

    Αναφερόμενος στη συμβολή της Βόρειας Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες υπογράμμισε ότι η παρουσία της είναι σημαντική, καθώς πολλά κορυφαία στελέχη της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Παρόντες στα εγκαίνια του περιπτέρου ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης, ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, κομματικά στελέχη και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.

    Ε.Ρ.

    [11] Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ START III

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Η Ρωσία προετοιμάζει το έδαφος για διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ με αντικείμενο τη συνθήκη START III για τη μείωση πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ.

    Ο κ. Ιβανόφ επισήμανε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέβαλε στον αμερικανό ομόλογό του, Μπίλ Κλίντον, "λεπτομερείς προτάσεις" σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής της ομάδας των οκτώ, G8 που πραγματοποιήθηκε στην Οκινάουα της Ιαπωνίας.

    "Το θέμα της μείωσης των πυρηνικών όπλων θα αποτελέσει το επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν οι πρόεδροι και ο υπουργοί Εξωτερικών των δυο κρατών στη συνάντηση κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία", πρόσθεσε ο κ. Ιβανόφ.

    [12] 132 ΚΙΛΑ ΗΡΩΙΝΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Σόφια, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:30 UTC+2)

    Οι αρχές της Βουλγαρίας εντόπισαν 132 κιλά ηρωίνης στα σύνορα με την Τουρκία.

    Τα ναρκωτικά ανακαλύφθηκαν στο συνοριακό σταθμό Καπιτάν Αντρέεβο σε τουρκικό φορτηγό με προορισμό τη Γερμανία και τη Γαλλία, σύμφωνα με δηλώσεις τελωνειακών.

    Σημειώνεται ότι 1,24 τόνοι ηρωίνης κατασχέθηκαν συνολικά στα σύνορα της Βουλγαρίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, κυρίως στο Καπιτάν Αντρέεβο.

    [13] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΗΠΑ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΠΛΩΝ

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Η Ρωσία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν συμφωνία για την καταστροφή 68 τόνων όπλων εμπλουτισμένων με πλουτώνιο, όπως ανακοίνωσε η ρωσική κυβέρνηση.

    Συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ και ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ υπέγραψαν τη συμφωνία στην Ουάσιγκτον. Η συμφωνία, που έχει στόχο τη μείωση των πυρηνικών όπλων αποτέλεσε αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ του Αμερικανού πρόεδρου Μπίλ Κλίντον και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνάντηση κορυφής που είχαν στη Μόσχα τον Ιούνιο.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Διεθνής Κοινότητα θα παρακολουθήσει την καταστροφή των όπλων από πλουτώνιο, που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ατομικής Εταιρίας για την Ενέργεια.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Πούτιν θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό ομόλογό του κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής του ΟΗΕ για τη νέα χιλιετία, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

    [14] Θ. ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ Δ.Ε.Θ. Η ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΥΠΟΣΧΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:21 UTC+2)

    Απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος χαρακτήρισε προσβολή για τους Ελληνες πολίτες και για την πόλη της Θεσσαλονίκης την αποχή της Ν.Δ. από τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της ΔΕΘ, έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Προσβολή για τη Θεσσαλονίκη και τη Δ.Ε.Θ. συνιστά η εκ μέρους του πρωθυπουργού μονότονη επανάληψη υποσχέσεων, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιούνται", δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. υπογράμμισε ακόμη ότι η στάση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, η οποία συνίσταται στο να μη συμπράττουν σ' αυτήν την υποβάθμιση, δείχνει ότι η Νέα Δημοκρατία σέβεται και τη Θεσσαλονίκη και τη Δ.Ε.Θ.

    [15] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΚΙΝΑ-ΙΝΔΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Βελιγράδι, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία είναι ανάμεσα στις χώρες που θα στείλουν παρατηρητές στις γενικές εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γιουγκοσλαβία στις 24 Σεπτεμβρίου δήλωσε ο βουλευτής Λιούμπισα Ρίστιτς, επικεφαλής του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά.

    Ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς απέκλεισε την πιθανότητα να προσκληθούν παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), γιατί ο οργανισμός συμβιβάστηκε με την εγκληματική συμπεριφορά του Γουίλιαμ Γουόκερ για το Κοσσυφοπέδιο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Γουόκερ, Αμερικανός διπλωμάτης, ήταν επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο το 1998-1999 και οι Γιουγκοσλάβοι θεωρούν ότι προετοίμασε το έδαφος για τις νατοϊκές επιχειρήσεις στην περιοχή.

    Ο.Κ.

    [16] ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ME ΜΠΑΡΑΚ KAI ΑΡΑΦΑΤ

    Ιερουσαλήμ, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Παλαιστίνιος αξιωματούχος απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ, εντός του μήνα, αν οι ΗΠΑ δεν παρουσιάσουν νέες προτάσεις στο βασικό θέμα του καθεστώτος της Ιερουσαλήμ, πριν την προθεσμία κήρυξης ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, στις 13 Σεπτεμβρίου.

    Ο Ναμπίλ Αμπού Ρντανάχ, σύμβουλος του Γιασέρ Αραφάτ, δήλωσε ότι όλες οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν στον Παλαιστίνιο ηγέτη, μετά την αποτυχημένη σύνοδο του Καμπ Ντέιβιντ "δεν αποτελούν βάση για διαπραγματεύσεις" και πρόσθεσε ότι αποφασιστικής σημασίας θα είναι η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον στη Νέα Υόρκη, στις 6 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Κλίντον θα έχει χωριστές συναντήσεις με το Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, την επόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

    Ο Αμπού Ρντανάχ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν νέες προτάσεις, αλλά οι Παλαιστίνιοι δε θα δεχτούν καμία, αν αυτές προβλέπουν ισραηλινή κυριαρχία στους ιερούς τόπους της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

    Στο μεταξύ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, Ντενις Ρος, βρίσκεται στην περιοχή, προσπαθώντας να βρει τρόπους να γεφυρώσει τις διαφορές των δύο πλευρών για το επίμαχο ζήτημα, το οποίο ήταν η βασική αιτία, για την οποία ναυάγησαν οι συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ, τον Ιούλιο.

    [17] ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ ΚΑΙ ΕΣΘΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΩΝ

    Μόσχα, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (18:31 UTC+2)

    Δύο Ρώσοι διπλωμάτες, που κατηγορήθηκαν από τις αρχές της Εσθονίας για "δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν με τη θέση τους", φράση που χρησιμοποιείται για την κατασκοπία, αναμένεται να απελαθούν αύριο.

    Οι αρχές της Εσθονίας κατηγορούν τους Ρώσους διπλωμάτες ότι συνέλεξαν πληροφορίες για τις εσθονικές ένοπλες δυνάμεις. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τις κατηγορίες "αβάσιμες" και κάνει λόγο για "προμελετημένη" πρόκληση.

    Εξάλλου, δύο Εσθονοί διπλωμάτες, που απελάθηκαν για αντίποινα από τη Μόσχα θα επιστρέψουν σήμερα στη χώρα τους.

    [18] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΗΣ Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (18:06 UTC+2)

    (ΕΜΠΑΡΓΚΟ 21:30)

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

    Απόψε, όπως κάθε χρόνο, από αυτό εδώ το βήμα στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, θα εκθέσω τις γενικές κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής της Κυβέρνησης. Μιας πολιτικής για τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα του αύριο που χτίζουμε με σχέδιο, μεθοδικότητα και συνέπεια. Γνώμονάς μας το κοινωνικό κράτος, η ισόρροπη ανάπτυξη, η αύξηση της απασχόλησης, η βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη, η ευημερία για όλους, η κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη.

    Το Ιούνιο που πέρασε οι ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Με την απόφασή τους αναγνώρισαν και αυτοί ότι η Ελλάδα διαθέτει αξιοπιστία, διαθέτει τις προϋποθέσεις να προχωρήσει μαζί τους στην κοινή πορεία της οικονομικής ενοποίησης. Η Ελλάδα κέρδισε τη θέση της σ' έναν από τους πιο ισχυρούς πόλους της παγκόσμιας οικονομίας.

    Με την ένταξή της στην ΟΝΕ, η χώρα μας προάγει τα εθνικά της συμφέροντα, αποκτά πιο δυνατή φωνή για την υπεράσπιση και προώθηση των πολιτικών της. Σε μια Ευρώπη που μετασχηματίζεται γρήγορα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη ταχύτητα. Έχει θέση σε οποιοδήποτε προχωρημένο μελλοντικό σχήμα των χωρών αυτών, είτε αυτό αφορά έναν απλό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών είτε την οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης.

    Μπήκαμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Ο προϋπολογισμός του 2001 θα εμφανίσει ένα μικρό πλεόνασμα. Για πρώτη φορά από τη δημιουργία του νεοελληνικού κράτους τα δημόσια οικονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Νοικοκυρέψαμε την Ελλάδα χωρίς να παραβλέψουμε τον άνθρωπο, τις ανάγκες του και τα προβλήματά του. Αυξήσαμε τις δαπάνες για κοινωνική προστασία ως ποσοστό του ΑΕΠ ταυτόχρονα με τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είδαν σημαντικές πραγματικές αυξήσεις στις αποδοχές τους.

    Στο δίλημμα: "Σταθεροποίηση ή Ανάπτυξη", εμείς απαντήσαμε "και Σταθεροποίηση και Ανάπτυξη". Στην πορεία σύγκλισης, η οικονομία μας αναπτύσσεται με ρυθμούς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δρομολογώντας πέρα από την όποια ονομαστική σύγκλιση του Μάαστριχτ την πραγματική σύγκλιση του βιοτικού επιπέδου με τις χώρες του πυρήνα της Ευρώπης. Και πετύχαμε το διπλό αυτό στόχο επειδή αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος των επιλογών μας. Επειδή πείσαμε τους κοινωνικούς εταίρους για την αξιοπιστία της πολιτικής μας.

    Επιμείναμε τα χρόνια αυτά στη μακροοικονομική σταθερότητα διότι συνεπάγεται χαμηλά επιτόκια, αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα και, τελικά, βιώσιμη ανάπτυξη. Η μακροοικονομική σταθερότητα είναι αυτή που δημιουργεί και εμπεδώνει κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Επιτρέπει μακροχρόνιο σχεδιασμό, ορθές επενδυτικές και αποταμιευτικές επιλογές. Αποφάσεις που μεταφράζονται σε αυξημένη ζήτηση για εργατικό δυναμικό, και αύξηση στην απασχόληση. Γι' αυτό και η μακροοικονομική σταθερότητα εξακολουθεί να αποτελεί κύριο άξονα της οικονομικής μας πολιτικής.

    Μέσα στην ΟΝΕ δεν είμαστε πια μόνοι μας στην προσπάθεια διατήρησης ενός μόνιμα χαμηλού πληθωρισμού και μιας συνεχούς μείωσης του δημόσιου χρέους. Ανήκουμε σε μια ομάδα χωρών με κοινές επιδιώξεις και κοινό πλαίσιο δεσμεύσεων και λειτουργίας.

    Στο μέτωπο του πληθωρισμού, στόχος της κοινής νομισματικής πολιτικής των 12 χωρών της ζώνης του ευρώ, είναι η συγκράτησή του σε επίπεδα κάτω του 2%. Η πολιτική αυτή, στη χάραξη της οποίας συμμετέχει ισότιμα και η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει διαχρονική αξιοπιστία. Ο πληθωρισμός, όμως, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, πέραν της κοινής νομισματικής πολιτικής. Για παράδειγμα, επηρεάζεται από τη χαλαρή δημοσιονομική πολιτική και η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων. Γι' αυτό συνεχίζουμε την πολιτική εξάλειψη των ελλειμμάτων του Δημοσίου. Γι' αυτό θα πρέπει όλοι μας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι να συμβάλλουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια στη σταθερότητα.

    Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω ότι την εποχή αυτή, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, χρησιμοποιούν την ευκαιρία που δίνει η οικονομική ανάπτυξη για να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω σ' αυτή την προσπάθεια. Πρέπει κάθε χρόνο να πετυχαίνουμε μεγαλύτερα πλεονάσματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με εξαίρεση την Ιταλία και το Βέλγιο, εμείς ξεκινάμε από το υψηλότερο δημόσιο χρέος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας μας. Με τη μείωση του δημοσίου χρέους θα απελευθερώσουμε πόρους, για την ανάπτυξη και την κοινωνική πολιτική.

    Κυρίες και κύριοι,

    Μετά την επιτυχία μας, της ένταξης στην ΟΝΕ καλούμαστε να εμπεδώσουμε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις της. Να δώσουμε, πρώτα απ' όλα, σε όλους τους Έλληνες τη δυνατότητα απόλαυσης των καρπών όλων των κόπων που καταβάλαμε τα τελευταία χρόνια. Αλλά και να καλύψουμε, επίσης, τις αποστάσεις που μας χωρίζουν από τους άλλους ευρωπαίους εταίρους μας σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, των θεσμών και της κοινωνικής οργάνωσης και αρωγής. Όταν αναλάβαμε το έργο της ένταξης στην ΟΝΕ αυτό ακριβώς είχαμε στο νου να πραγματώσουμε: να μην εφησυχάσουμε μέσα από μια τέτοια επιτυχία μας, αλλά, αμέσως μετά, να επωμιστούμε το έργο της τελικής εξομοίωσής μας με τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης.

    Κυρίες και κύριοι,

    Έχοντας οικοδομήσει τη μακροοικονομική σταθερότητα και την ονομαστική σύγκλιση πρωταρχικός μας στόχος είναι η επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης και η πραγματική σύγκλιση. Πριν από 10 χρόνια ήμασταν στο 60% του βιοτικού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα είμαστε στο 70%. Θα συνεχίσουμε αυτή την ανοδική πορεία. Θέλουμε να ανεβάσουμε το επίπεδο διαβίωσης του εργαζόμενου, του μισθωτού, του μικρομεσαίου, του συνταξιούχου, του αγρότη, των γυναικών.

    Για την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης χρειαζόμαστε επενδύσεις. Χρειαζόμαστε δυναμικές επιχειρήσεις σύγχρονης τεχνολογίας, υψηλής προστιθέμενης αξίας, που παράγουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Επιχειρήσεις που δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης, που επενδύουν και αξιοποιούν τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας, προάγουν την ευημερία. Θέλουμε ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

    Θέλουμε, επίσης, ένα εργατικό δυναμικό, που συνεχώς αναβαθμίζει τις γνώσεις και δεξιότητές του, που προσαρμόζεται εύκολα στις αλλαγές που φέρνει η γρήγορη τεχνολογική πρόοδος. Έτσι αυξάνεται η παραγωγικότητα. Έτσι αυξάνονται οι πραγματικοί μισθοί των εργαζομένων.

    Θέλουμε και ένα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που επιβραβεύει την εργατικότητα, την προσπάθεια, τη συνέπεια με τους κανόνες, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα. Ένα περιβάλλον, που δίνει κίνητρα στο κάθε Έλληνα πολίτη, μαθητή, εργαζόμενο, επιχειρηματία ή συνταξιούχο να επιδιώκει το καλύτερο, τόσο για τον εαυτόν του όσο και για το σύνολο της κοινωνίας μας. Ένα περιβάλλον, στο οποίο κυριαρχεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια, όπου το κράτος λειτουργεί ως αξιόπιστος ρυθμιστής και ο πολίτης απολαμβάνει τα δικαιώματά του αλλά και αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

    Τέλος, θέλουμε δίκαιη κατανομή του εισοδήματος. Η ευημερία πρέπει να διαχυθεί σε όλους τους Έλληνες και σ' όλες τις περιφέρειες της χώρας. Να πετυχαίνουμε όλο και υψηλότερους βαθμούς κοινωνικής και περιφερειακής σύγκλισης. Η δίκαιη κατανομή του εισοδήματος εμπνέει τους εργαζόμενους, ανοίγει τους ορίζοντές τους, βελτιώνει την ικανότητά τους για ανανέωση των γνώσεών τους, τους δίνει κίνητρα, τους κάνει πιο παραγωγικούς. Όλα αυτά είναι προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης. Με μια ανάπτυξη που στηρίζεται στην αναβάθμιση του εργαζόμενου η κοινωνία δίνει σ' όλα τα μέλη της ακόμα και στα πιο αδύναμα, ίσες ευκαιρίες, τους ενσωματώνει στον παλμό της ζωής. Τότε η Ελλάδα γίνεται μεγαλύτερη από το άθροισμα του καθενός μας. Τότε αναπτύσσει αξίες, ιδανικά και συνοχή.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η ραχοκοκαλιά της επενδυτικής μας στρατηγικής είναι οι πόροι του Γ' ΚΠΣ για την επόμενη εξαετία. Εξασφαλίσαμε ένα πρωτοφανές σε μέγεθος ποσό, ύψους 17,5 τρισεκατομμυρίων δραχμών, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις, αλλά κυρίως λόγω της αξιοπιστίας μας των στόχων και των μέχρι τώρα προσπαθειών μας.

    Το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης υπεισέρχεται σ' όλες τις οικονομικές δραστηριότητες της χώρας: Στην περιφερειακή ανάπτυξη, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία, τις μεταφορές, την ανταγωνιστικότητα, την εκπαίδευση, την κατάρτιση και απασχόληση, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την υγεία και πρόνοια, την κοινωνία της πληροφορίας.

    Το 80% των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης κατευθύνονται στην Περιφέρεια. Κι αυτό διότι η ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών αποτελούσε και αποτελεί βασικό στόχο της αναπτυξιακής μας πολιτικής.

    Στόχος μας είναι να δώσουμε νέα πνοή στην ύπαιθρο. Ενεργοποιούμε όλους τους παραγωγικούς και αναπτυξιακούς τομείς για να λύσουμε το πρόβλημα της απασχόλησης στην περιφέρεια, για να διασφαλίζει ο κάτοικος της υπαίθρου, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη γεωργική επιχειρηματικότητα, αλλά και νέες δραστηριότητες όπως ο οικοτουρισμός και αγροτουρισμός.

    Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καθώς και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αγρότες λόγω των αλλαγών που συντελούνται στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και στις διεθνείς αγορές. Υπάρχει ανταγωνισμός, οι τιμές πέφτουν, υπάρχουν περιορισμοί στις επιδοτήσεις. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση για τη σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος. Για τον Έλληνα αγρότη διασφαλίσαμε άμεσους κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την περίοδο 2000-2006 ύψους 11 τρις δρχ.

    Για τον σκοπό της ανάπτυξης της υπαίθρου δίνουμε προτεραιότητα στα έργα υποδομής της περιφέρειας, το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και ελικοδρόμια, αλλά και την ενέργεια και τις τηλεπικοινωνίες. Στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προβλέπονται 5,6 τρισεκατ δρχ για την αναβάθμιση των βασικών υποδομών της χώρας.

    Θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω ότι στους στόχους μας για μια ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη, η Βόρεια Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ρόλος αυτός ενισχύεται από την προοπτική της μελλοντικής επέκτασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

    Σήμερα, η ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης αρχίζει να σταθεροποιείται και η οικονομική ανάπτυξη των χωρών της να επιταχύνεται. Οι θετικές αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες μας, είχαν ως αποτέλεσμα την εγκατάσταση στη Θεσσαλονίκη υπερεθνικών φορέων. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και ο Οργανισμός Ανασυγκρότησης Βαλκανίων, έχουν αναδείξει τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο λήψης αποφάσεων για την ευρύτερη περιοχή. Η πρόσφατη ανάληψη του γραφείου επιχειρηματικής πληροφορικής σύνδεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας από το ΔΙΠΕΚ και η ανάπτυξη της πρωτοβουλίας SECI επιβεβαιώνουν τις αλλαγές που συντελούνται βαθμιαία στη Θεσσαλονίκη. Η σύνοδος Κορυφής του 2003 θα αναδείξει ακόμη περισσότερο την ιδιαίτερή της θέση.

    Στόχος μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής, παραγωγικής και περιβαλλοντικής συνοχής της Βόρειας Ελλάδας, με κέντρο τη Θεσσαλονίκη ειδικότερα. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού η Κυβέρνηση έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων, που περιλαμβάνει τις υποδομές και την περαιτέρω ανάπτυξη των διαβαλκανικών και διευρωπαϊκών δικτύων στις συγκοινωνίες, τις επικοινωνίες, την ενέργεια και την τεχνολογία, καθώς και την ενίσχυση της τραπεζικής δραστηριότητας.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Αν οι επενδύσεις του Γ' ΚΠΣ είναι ο κινητήριος μοχλός της ανάπτυξης την επόμενη οκταετία, οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι αυτές που αυξάνουν την οικονομική αποτελεσματικότητα. Οι διαρθρωτικές αλλαγές προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις και θεμελιώνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση σε μακρύτερο χρονικό ορίζοντα. Η απελευθέρωση των αγορών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, η μετάβαση στη νέα ψηφιακή οικονομία, η μείωση της γραφειοκρατίας, συνδέονται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Αυξάνουν την ικανότητά της να προσαρμόζεται σε αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος, να αναγεννιέται και να μεγεθύνεται. Να παράγει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες με ποιότητα και χαμηλό κόστος. Να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Με την απελευθέρωση των αγορών κερδίζει ο καταναλωτής, αυξάνεται η απασχόληση, ενισχύεται η οικονομία.

    Στους τομείς που απελευθερώσαμε τις αγορές, άνθισε ο ανταγωνισμός και τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Στην κεφαλαιαγορά έχουν δημιουργηθεί 15 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας την τελευταία 5ετία, ενώ στην κινητή τηλεφωνία, 6,5 χιλιάδες. Γι' αυτό επιμένουμε στη πολιτική της απελευθέρωσης των αγορών. Απελευθερώνουμε πλήρως την αγορά τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του έτους. Απελευθερώνουμε και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως το Φεβρουάριο του 2001. Απελευθερώνουμε, επίσης, και τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες πριν από το 2004, την καταληκτική ημερομηνία που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Ωστόσο, η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που κυρίως δημιουργούν τις νέες θέσεις εργασίας. Έχουμε ήδη αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι η κατανομή κονδυλίων από το Γ' ΚΠΣ, ύψους 2 τρις δρχ., ειδικά για την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογική καινοτομία και έρευνα. Ενθαρρύνουμε νέους θεσμούς, όπως τη δημιουργία επιχειρήσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων. Και φυσικά, υλοποιούμε τα ευνοϊκά φορολογικά μέτρα που αναγγείλαμε προεκλογικά: Μειώνουμε τους συντελεστές στις μη εισηγμένες Α.Ε σε 35% από 40%, και στις προσωπικές και ομόρρυθμες επιχειρήσεις στο 25% από 35%.

    Μια άλλη σημαντική πτυχή των διαρθρωτικών αλλαγών σχετίζεται με την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης. Ο διοικητικός εκσυγχρονισμός είναι μια συνεχής διαδικασία. Εργαζόμαστε ώστε η κρατική μηχανή να διεκπεραιώνει τις υποθέσεις των πολιτών με πληρότητα, ταχύτητα και υπευθυνότητα. Να συντονίζει και να παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία των θεσμών. Απώτερος στόχος μας είναι η στελέχωση του Δημοσίου με άτομα που να γνωρίζουν ξένες γλώσσες, να χειρίζονται τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, κυρίως να έχουν όρεξη για δουλειά, αλλά και να αμείβονται ικανοποιητικά.

    Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στις δημόσιες υπηρεσίες. Ήδη, ο ΦΠΑ μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά, όπως θα μπορεί και η φορολογική δήλωση του χρόνου. Σήμερα, ο πολίτης μπορεί να επικοινωνεί ηλεκτρονικά με πολλά υπουργεία να εξυπηρετείται και να αντλεί σημαντικές πληροφορίες.

    Τέλος, αναπόσπαστο τμήμα των διαρθρωτικών αλλαγών αποτελεί και η αναμόρφωση του ασφαλιστικού μας συστήματος. Η αναβολή στην επίλυση των προβλημάτων του απλά αυξάνει την ανησυχία των ασφαλισμένων και το κόστος ασφάλισής τους. Το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, για να είναι βιώσιμο και να μην δημιουργεί αναπτυξιακά εμπόδια, πρέπει να διασφαλίσει την ισορροπία ανάμεσα στις μελλοντικές υποχρεώσεις που αναλαμβάνει και στα έσοδά του. Η Κυβέρνησή μας έχει την ευθύνη να επεξεργαστεί δίκαιες, βιώσιμες και σταθερές λύσεις στο ασφαλιστικό πρόβλημα, λαμβάνοντας υπόψη τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας και τα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας μας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η ανάπτυξη είναι ταυτόχρονα κεντρικός στόχος και όπλο μας. Θέλουμε την ανάπτυξη επειδή οδηγεί σε αύξηση της απασχόλησης και σε αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων. Ανάπτυξη και απασχόληση είναι έννοιες αλληλένδετες. Η αύξηση της απασχόλησης εξαλείφει τις κοινωνικές ανισότητες, τον κοινωνικό αποκλεισμό. Διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, που με την σειρά της συμβάλλει στην αναπτυξιακή διαδικασία.

    Οι εξωτερικές συνθήκες είναι ευνοϊκές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η οικονομία μας βρίσκεται σε στάδιο αναπτυξιακής απογείωσης, με αναμενόμενους ρυθμούς αύξησης της τάξης του 5%. Οι επενδυτικές ευκαιρίες πολλαπλασιάζονται, άρα παράλληλα επεκτείνεται και η ζήτηση για ανθρώπινο δυναμικό.

    Συγχρόνως, η Κυβέρνηση παίρνει πρόσθετα μέτρα που ενισχύουν την απασχόληση: Πρώτη προτεραιότητα είναι η αποτελεσματική διαχείριση των πόρων του Γ' ΚΠΣ ώστε να δημιουργηθεί ένα πλέγμα κινήτρων και ένα οικονομικό περιβάλλον διαρκούς αύξησης της απασχόλησης. Άλλη σημαντική προτεραιότητα είναι η αναδιοργάνωση, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, της αγοράς εργασίας, ώστε να συμβάλλει καθοριστικά στη συνεχή αύξηση της απασχόλησης.

    Έχει ξεκινήσει ένας διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για τους μεγάλους αυτούς άξονες πολιτικής που δημιουργούν θέσεις εργασίας. Να απαντήσουμε στην αγωνία των 520 χιλιάδων ανέργων και στις προσδοκίες της νεολαίας που απαιτεί από μας αποφάσεις και όχι υποσχέσεις.

    Τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εργασίας θα δώσει στους κοινωνικούς εταίρους τις γραμμές της πολιτικής μας για το μεγάλο στόχο της απασχόλησης. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Η κυβέρνηση θα δεχθεί προτάσεις των κοινωνικών εταίρων που θα ενισχύουν τις πολιτικές της για την απασχόληση. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε.

    Ο κοινωνικός διάλογος που διεξάγουμε αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει την κατανόηση και συνέργεια όλων των παραγωγικών δυνάμεων. Πρέπει να καταλήξει σε δεσμεύσεις, που η κάθε πλευρά με υπευθυνότητα θα αναλάβει, και που θέλουμε να βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Σε κάθε περίπτωση θα προχωρήσουμε.

    Αν πετύχουμε αυτήν την ισορροπία, μπορούμε να κερδίσουμε ένα νέο στοίχημα για τη χώρα. Αν καταφέρουμε να αλλάξουμε ξεπερασμένα πρότυπα και συμπεριφορές και αν προσαρμοστεί το σύνολο της οικονομίας στη νέα πραγματικότητα, τότε θα μπορούμε να πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιθυμούμε: Τη μαζική δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και όχι οριακές μόνο βελτιώσεις.

    Η αύξηση της απασχόλησης, όμως, δεν συνεπάγεται αυτόματα και μείωση της ανεργίας. Η ανεργία μειώνεται μόνον όταν η αύξηση της απασχόλησης είναι μεγαλύτερη από την αύξηση των ατόμων, που ψάχνουν για δουλειά. Στη χώρα μας, το εργατικό δυναμικό αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Για να μειωθεί, επομένως, η ανεργία απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες. Οι πολιτικές του παρελθόντος δεν αρκούν.

    Για να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες απασχόλησης που δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη, θέλουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα να παρακολουθεί συνεχώς τα δρώμενα στην αγορά εργασίας ώστε το περιεχόμενο και η δομή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων να προσαρμόζονται έγκαιρα. Οι ξεπερασμένες ειδικεύσεις δυσκολεύουν την εύρεση εργασίας. Το εκπαιδευτικό μας σύστημα θέλουμε να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας της γνώσης.

    Έχουμε θέσει ως προτεραιότητα την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο γιατί γνωρίζουμε ότι αλλιώς το τεχνολογικό χάσμα σε λίγο καιρό θα ευθύνεται ολοένα και περισσότερο για την οικονομική καθυστέρηση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την έλλειψη κοινωνικής συνοχής. Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2001 όλοι οι Έλληνες μαθητές να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.

    Εξίσου σημαντική είναι και η διαρκής ανανέωση των δεξιοτήτων των εργαζομένων με τη δια βίου κατάρτιση. Οι επιχειρήσεις, σε συνεργασία με την πολιτεία, πρέπει να φροντίζουν για την διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων.

    Τέλος, θέλω να τονίσω ξανά ότι για να διασφαλίσουμε στη χώρα μας σταθερή και μακροχρόνια οικονομική μεγέθυνση η οποία αλλάζει την ποιότητα της κοινωνίας μας, απαιτείται μια κοινωνία αλληλεγγύης, που προστατεύει τους οικονομικά ανίσχυρους. Η κοινωνική προστασία αποτελεί όχι μόνο αξία μας αλλά και αναπτυξιακό μοχλό, επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο.

    Σήμερα 1 στις 4 δραχμές που παράγουμε διατίθεται για κοινωνική προστασία, ενώ στην περίοδο 2000-2004 το σύνολο των δαπανών για κοινωνική πολιτική φτάνει τα 45 τρις δρχ. Με τους πόρους αυτούς, βελτιώνουμε ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής προστασίας.

    Η πολιτική υγείας που ακολουθούμε συμπληρώνει το σύστημα κοινωνικής προστασίας που οικοδομούμε. Το ΕΣΥ αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού. Στόχος μας είναι η μετεξέλιξή του σε ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό σύστημα υγείας.

    Δίνουμε έμφαση στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας του ελληνικού πληθυσμού. Επιδιώκουμε την ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας. Φροντίζουμε για τη διοικητική αποκέντρωση με τη συγκρότηση ολοκληρωμένων συστημάτων υγείας στην περιφέρεια.

    Θέλουμε να βάλουμε τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων και να εξοικονομήσουμε πόρους. Δημιουργούμε Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων Υγείας, ο οποίος αγοράζει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και νοσοκομειακής φροντίδας υγείας για τους δικαιούχους του τόσο από το ΕΣΥ όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, με κριτήρια κόστους και ποιότητας. Έχουμε βάλει ως στόχο την εφαρμογή του ενιαίου λογιστικού και διπλογραφικού σχεδίου σε όλα τα νοσοκομεία. Η πολιτική μας για την υγεία αναγνωρίζει ενεργό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα γιατί το Δημόσιο δεν μπορεί να κάνει τα πάντα.

    Ο κοινωνικός ιστός ασφάλειας που δημιουργούμε συμπληρώνεται από την πολιτική πρόνοιας ενάντια στον αποκλεισμό, υπέρ των ηλικιωμένων, της εργαζόμενης μητέρας. Με τα κοινωνικά μας προγράμματα στηρίζουμε τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τις κοινωνικές μειονότητες. Βοηθούμε την εργαζόμενη μητέρα με τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών και το θεσμό του ολοήμερου σχολείου, που συνεχώς επεκτείνεται.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η νέα χιλιετία βρίσκει την Ελλάδα, να έχει πετύχει οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα. Η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, συμβάλλει δημιουργικά στην οικοδόμηση της Ευρώπης του αύριο. Οι Έλληνες προχωράμε μπροστά με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά για τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας. Δεν κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην παγκοσμιοποίηση, ούτε βάζουμε το κεφάλι μας στην άμμο μπροστά στις τεχνολογικές προκλήσεις.

    Σήμερα οικοδομούμε την ισχυρή Ελλάδα, την Ελλάδα της οικονομικής προόδου, των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής αλληλεγγύης. Θέλουμε να πετύχουμε σύγκλιση στην οικονομία, κοινωνική σύγκλιση, σύγκλιση στην υγεία, σύγκλιση στην Παιδεία, σύγκλιση σε κάθε τομέα ζωής. Ζούμε στα χρόνια της πραγματικής σύγκλισης, με πράξεις και αποτελέσματα, όχι με λόγια και προθέσεις.

    Για τα επόμενα χρόνια, έχουμε διασφαλίσει πόρους για την πραγματοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού προγράμματος στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Έχουμε δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον, μέσα στο οποίο ασκείται η οικονομική πολιτική. Δημιουργούμε ένα κοινωνικό κράτος ικανό να απαντήσει στις προκλήσεις της παγκόσμιας οικονομίας.

    Για να κινηθούμε ταχύτερα προς στο στόχο μας χρειάζεται εγρήγορση και ουσιαστική συναίνεση. Συναίνεση από όλους μας: Από τους εργαζόμενους, από τις επιχειρήσεις, από το κράτος. Σας καλώ λοιπόν όλους να συστρατευτούμε για να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα που την εκτιμούν οι εταίροι της και την υπολογίζουν όλοι. Μια ισχυρή Ελλάδα. Μια δημιουργική Ελλάδα. Μια Ελλάδα που με τα επιτεύγματά της κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες.

    Σας ευχαριστώ.

    [19] ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΑΛΒΑΝΟΣ ΜΕ ΨΕΥΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΟΜΗΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (18:03 UTC+2)

    Μία νεαρή γυναίκα επιχείρησε να κρατήσει όμηρο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ένας 22χρονος Αλβανός που κρατούσε στα χέρια του μια ψεύτικη χειροβομβίδα που είχε κατασκευάσει από ξύλο.

    Η γυναίκα κατάφερε να ξεφύγει από τα χέρια του 22χρονου Αντιράν Χένα, υπόδικου των φυλακών Διαβατών. Οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον μετέφεραν στις φυλακές.

    [20] ΠΕΤΡΙΤΣ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Τσάρσια, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (18:01 UTC+2)

    Περισσότερη οικονομική ενίσχυση χρειάζεται η Βοσνία από την διεθνή κοινότητα για να επιτευχθεί η επιστροφή των προσφυγών στις εστίες τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ύπατου αντιπρόσωπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία, Βόλφγκανγκ Πέτριτς.

    Ο κ. Πέτριτς εξέφρασε την ικανοποίησή του από την επιμονή των προσφύγων που θέλουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, παρά την έλλειψη οικονομικής βοήθειας.

    "Μετά από συνομιλίες με αυτούς που επέστρεψαν, κατάλαβα ότι τα κονδύλια που υποσχέθηκαν να δώσουν πολλές χώρες και ανεξάρτητες οργανώσεις δεν είναι αρκετά" επισήμανε ο κ. Πέτριτς.

    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR), περίπου 20.000 πρόσφυγες της Βοσνίας επέστρεψαν φέτος σε περιοχές όπου αποτελούν εθνική μειονότητα, ενώ πέρυσι επέστρεψαν μόνο 4.600 στις ίδιες περιοχές.

    Ωστόσο, περίπου 1,1 εκατομμύρια Βόσνιοι παραμένουν πρόσφυγες στη χώρα και στο εξωτερικό, μετά τον πόλεμο του 1992 με 1995.

    [21] ΡΟΛΑΝΔΗΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (18:00 UTC+2)

    Θα ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες ο αριθμός Ελλήνων τουριστών που επισκέπτονται φέτος την Κύπρο, σε σύγκριση με αυτόν πριν τρία χρόνια, που έφτανε μόλις τις 65.000 - 67.000, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι "αυτές οι επισκέψεις δεν έχουν μόνο τουριστική σημασία για μας αλλά και ευρύτερη εθνική σημασία".

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρέστη στα εγκαίνια της 65ης Διεθνούς Εκθεσης (ΔΕΘ), ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε συνεργασία με την Ελλάδα σε έργα που αφορούν τα Βαλκάνια.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΩΝ - ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (17:59 UTC+2)

    Είκοσι Ελληνοκύπριοι και είκοσι Τουρκοκύπριοι έφηβοι - μαθητές συναντώνται σήμερα και αύριο στην Πύλα στο πλαίσιο δικοινοτικού εργαστηρίου γνωριμίας και συζήτησης διαφόρων θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το Κυπριακό που διοργανώνεται με πρωτοβουλία δυο Ελληνοκύπριων και δυο Τουρκοκύπριων εκπαιδευτικών.

    Οπως δήλωσε ο καθηγητής, Νίκος Αναστασίου, οι συναντήσεις νέων από τις δυο πλευρές, που άρχισαν πριν από τρία χρόνια με την ονομασία YEP (Youth Encounters for Peace), έχουν στόχο να δώσουν την ευκαιρία στους νέους ανθρώπους που υποφέρουν από τις συνέπειες του πολιτικού προβλήματος που υπάρχει στην Κύπρο, χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτε, να γνωριστούν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν ότι οι άνθρωποι της άλλης κοινότητας "δεν είναι τέρατα", όπως πιθανόν να έχουν μάθει.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΡΟΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΥΠΟΠΤΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Σεράγεβο, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (17:57 UTC+2)

    Το ισχυρότερο Κροατικό Κόμμα της Βοσνίας, η Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ) ανακοίνωσε ότι Κροάτες αξιωματούχοι θα αποχωρήσουν από το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη Κροάτη που θεωρείται ύποπτος για εγκλήματα πολέμου.

    Σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι η σύλληψη του Ντόμινικ Ιλιάσεβιτς έγινε από μουσουλμάνους αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ενήργησε βάσει εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από δικαστήριο της Ζένιτσα, πόλης της κεντρικής Βοσνίας σύμφωνα με το οποίο ο Ιλιάσεβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου εναντίον μουσουλμάνων πολιτών το 1993.

    Η αποστολή του ΟΗΕ που επιτηρεί την αναδιάρθρωση της αστυνομίας στη χώρα τόνισε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, που έχει την αρμοδιότητα να εκδικάζει υποθέσεις που σχετίζονται με εγκλήματα πολέμου στην περιοχή έδωσε το "πράσινο φως" να γίνει η δίκη του Ιλιάσεβιτς σε δικαστήριο της Βοσνίας.

    Το κόμμα Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας ανακοίνωσε ότι το προεδρείο του αποδέχθηκε σε χθεσινή συνεδρίαση την παραίτηση του υφυπουργού Εσωτερικών της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας Ιβαν Μπάτσακ.

    "Οι Κροάτες αξιωματούχοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο υπουργείο έως ότου δημιουργηθούν συνθήκες για ομαλή λειτουργία του υπουργείου σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα", αναφέρεται στην ανακοίνωσή του HDZ.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ντάγκλας Κόφμαν δήλωσε ότι χθες ανώτατοι αξιωματούχοι του υπουργείου Εσωτερικών δεν προσήλθαν στις εργασίες τους.

    "Είναι σημαντικό οι Κροάτες να συνεχίσουν να εργάζονται στους κοινούς θεσμούς", είπε προσθέτοντας ότι χωρίς τη συμμετοχή τους παραβιάζεται ο νόμος.

    Στο μεταξύ χθες συνελήφθη από την αστυνομία ο Βλάτκο Μπούζουτ, Κροάτης της Βοσνίας ενώ προσπαθούσε να περάσει τα σύνορα και να εισέλθει στην Κροατία, ενώ ένας άλλος Κροάτης ο Τίμπορ Πράγιο παραδόθηκε στις αστυνομικές αρχές του Κίσελιακ. Και οι δύο θεωρούνται συνεργάτες του Ιλιάσεβιτς και κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου.

    [24] ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ HΜΕΡΑ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Λευκωσία, 2 Σεπτεμβρίου 2000 (17:20 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων, σύμφωνα με τις τουρκοκυπριακές εφημερίδες, γιορτάσθηκε χθες το βράδυ στα κατεχόμενα η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης.

    Μήνυμα του τουρκοκυπριακού "Συνδέσμου Ειρήνης", που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στην κατεχόμενη Λευκωσία, γράφει μεταξύ άλλων ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν την ειρήνη "εδώ και τώρα", καθώς και την άμεση επίλυση του Κυπριακού. "Θα στραφούμε ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην ειρήνη, τη δημοκρατία και την ομοσπονδία", αναφέρουν στο μήνυμά τους.

    Στο μεταξύ, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, Κούρδοι και Ελληνοκύπριοι πραγματοποίησαν πορεία από τα γραφεία της Κουρδικής Δημοκρατικής Λαϊκής Ενωσης στο Λυκαβητό, μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας με κυρίαρχο σύνθημα "Λευτεριά στο Κουρδιστάν - Λευτεριά στον Οτσαλάν".

    Ενα χρόνο μετά την ανακοίνωση του τερματισμού την ένοπλης περιόδου του αγώνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, η Κουρδική Δημοκρατική Λαϊκή Ενωση πραγματοποίησε σήμερα αυτή την εκδήλωση για να εκφράσει την πίστη της ότι "ο 21ος αιώνας θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης σε όλους τους τομείς", αλλά και για να προειδοποιήσει την τουρκική κυβέρνηση πως αν δεν ανταποκριθεί στην πρότασή τους για ειρήνη και αν δεν κάνει συγκεκριμένα βήματα εκδημοκρατισμού, τότε οι Κούρδοι θα επανεξετάσουν την πολιτική τους.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 September 2000 - 19:38:19 UTC