Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 65Η ΔΕΘ
  • [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 65ΗΣ Δ.Ε.Θ.
  • [03] N.BURNS: ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
  • [04] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ
  • [06] Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [07] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
  • [08] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ
  • [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ E-LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [11] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ 65ΗΣ ΔΕΘ
  • [13] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [14] ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
  • [15] ΔΗΚΚΙ: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [16] Ο Ι.ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.
  • [17] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [18] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕ "ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"
  • [19] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗ ΤΣΕΡΝΑΒΟΝΤΑ
  • [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ-ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ
  • [21] ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ
  • [22] ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ

  • [01] Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΗΝ 65Η ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η ώρα του αγιασμού, κατά την τελετή εγκαινίων της 63ης ΔΕΘ στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

    Με λαμπρότητα εγκαινιάστηκε απόψε το βράδυ από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η 65η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης, παρουσία μεγάλου κυβερνητικού κλιμακίου, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου της Ελλάδος και της Κύπρου, βουλευτών, των μελών του διπλωματικού σώματος, της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και εκπροσώπων του παραγωγικού κόσμου της χώρας,

    Η ΔΕΘ ανοίγει επίσημα αύριο Σάββατο τις πύλες της, προκειμένου να υποδεχθεί για άλλη μια φορά τους επισκέπτες της από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο. Η φετινή διοργάνωση βρίσκει τη χώρα μας στον πυρήνα της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης και στα κέντρα λήψης αποφάσεων και για το λόγο αυτό η ΔΕΘ έχει βαρύνουσα σημασία και επίδραση.

    Στη φετινή διοργάνωση, ο αριθμός των εκθετών ξεπερνάει τους 1.300. Οι επίσημες κρατικές συμμετοχές ανέρχονται σε 17, ενώ μέσω αντιπροσώπων τους συμμετέχουν άλλες 21 χώρες. Αξιοσημείωτη είναι η παρουσία της Τουρκίας που συμμετέχει ύστερα από 25 χρόνια στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.

    Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με αγιασμό από τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονα. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΔΕΘ μίλησε για τους στόχους της έκθεσης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εγκαινιάζοντας την 65η ΔΕΘ, παρουσίασε το όραμά του για την Ελλάδα του αύριο.

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η οικονομία θα πρέπει να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική ώστε οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν και να προάγουν τις νέες τεχνολογίες, και να εκμεταλλευτεί η Ελλάδα τις νέες δυνατότητες στην οικονομία και την κοινωνία της πληροφορίας. Ωστόσο κύριος στόχος της κυβέρνησης, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα είναι να υπάρξει αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών της στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της καταπολέμησης της ανεργίας, της ποιότητας των υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του πολίτη. Με τον τρόπο αυτό, κατά τον κ. Σημίτη, θα προαχθούν η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη και η ασφάλεια του πολίτη. Μία ακόμη κυρίαρχη επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα χρόνια θα είναι η εμπέδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο θέμα των ταυτοτήτων, επανέλαβε ότι η αστυνομική ταυτότητα, είναι άσχετη με τη θρησκευτική πίστη, την ιστορική ταυτότητα και την υπόσταση όλων των Ελλήνων. "Η αμφισβήτηση της νέας μορφής των αστυνομικών ταυτοτήτων έθεσε με στρεβλωτικό και παραπλανητικό τρόπο το θέμα της ταυτότητάς μας ως Ελλήνων. Ότι δήθεν αναιρείται αυτή μας η ταυτότητα" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως ένα πιστοποιητικό της αστυνομίας δεν μπορεί να απεικονίζει τις βαθύτερες εσωτερικές πεποιθήσεις μας, τον εσωτερικό μας κόσμο, την πίστη και την ιδεολογία μας.

    Αναφορικά με την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε πολυτελείς αναχρονισμούς τις μάχες οπισθοφυλακής για την κατάργησή της ενώ σχετικά με την Ολυμπιάδα του 2004 χαρακτήρισε πρόκληση τη διοργάνωση των Αγώνων από τη χώρα μας.

    Στην φιλόδοξη αυτή προσπάθεια συνολικής αναμόρφωσης της χώρας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να υποκύπτουμε σε λογικές του παρελθόντος ούτε να φοβηθούμε τις προκλήσεις της εποχής αλλά να μείνουμε σταθεροί, κοιτάζοντας μπροστά.

    Σε ό,τι αφορά στο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των προθέσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να ολοκληρωθούν σε μια τετραετία καθώς, όπως σημείωσε, θα είναι "μακρύς ο χρόνος παρόμοιων βαθύτερων μεταβολών".

    "Το διάστημα από το 2000 ως το 2010 είναι η κρίσιμη περίοδος για την εξασφάλιση της θέσης της χώρας μας στην παγκόσμια κοινωνία", ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την πορεία αυτή υπήρξε η ένταξη στην ΟΝΕ.

    Σχετικά με το έργο του ΠΑΣΟΚ μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάδειξη της Ελλάδας στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων και την ισχυροποίηση των οικονομικών και κοινωνικών επιδόσεων της χώρας. Σημείωσε ότι κύριοι άξονες της τρέχουσας δουλειάς της κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός ιστού κοινωνικούς προστασίας, η μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    "Η πορεία εκσυγχρονισμού δεν είναι δυνατή χωρίς συγκρούσεις" είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να επιδιωχθεί ο διάλογος και η συναίνεση. Σχετικά με τις αλλαγές που θα επιδιωχθούν τόνισε ότι μόνο με την αλλαγή δημιουργείται η δυναμική της προόδου και πρόσθεσε πως καμία κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να αρνηθεί τη δυνατότητα προόδου μέσα από δισταγμούς, ολιγωρίες, φόβους και μικρούς κοντόφθαλμους υπολογισμούς.

    "Η δεκαετία 2000-2020 είναι μπροστά μας. Θα κρίνει τη δυνατότητα της χώρας να είναι ανεπτυγμένη και να συμμετέχει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας εξέλιξης. Η δυνατότητα της Ελλάδας να συναγωνίζεται, να είναι μια ανεπτυγμένη δημιουργική κοινωνία, μια κοινωνία δυναμική, μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης είναι σήμερα ο πυρήνας της αναζήτησής μας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

    "Για τη Θεσσαλονίκη, η ΔΕΘ είναι μια σταθερή αξία που γεννά νέες θετικές σκέψεις και προοπτικές. Με αυτό το πνεύμα και με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία διεκδικούμε την οργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης ΕΧΡΟ του 2007-2008 στη Θεσσαλονίκη" υπογράμμισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων της 65ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: "Η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τον πολιτικό που χαράζει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία το σημαντικό ίχνος της ισότιμης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Καλωσορίζουμε τον πρωθυπουργό που οραματίστηκε και υλοποιεί το σχέδιο της Εγνατίας ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας με επίκεντρο τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγάλο, δύσκολο, που ξεπερνά τα χρονικά όρια μιας κυβερνητικής θητείας. Πάνω σε αυτό το σχέδιο εργαζόμαστε με την πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, κινητοποιώντας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας".

    Εξάλλου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε οικονομική μητρόπολη των Βαλκανίων, ενώ επεσήμανε ότι η ανασυγκρότηση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη "δεν είναι μια σταυροφορία της Δύσης στα πολύπαθα Βαλκάνια". Όπως επεσήμανε, "είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με διάθεση συμπληρωματικότητας, μακριά από κάθε άσκοπη επίδειξη οικονομικής υπεροχής ή πολιτικής υπεροψίας. Η ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια είναι ένας καθημερινός αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία".

    Στη Θεσσαλονίκη διασταυρώνονται πολλές πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό, υπογράμμισε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Η Θεσσαλονίκη της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Η αξιοπρεπής Θεσσαλονίκη, η πάντα φιλόξενη και φιλική. Η μητρόπολη Θεσσαλονίκη που αποφασίζει. Η αρχόντισσα Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2003 τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Οι πολίτες αυτής της πόλης δεν θέλουν αυτή η συγκέντρωση δραστηριοτήτων να οδηγήσει σε μια τερατούπολη, που προσβάλλει την ανθρώπινη διάσταση. Και έχουν δίκιο. Θέλουμε την ανάπτυξη, που σέβεται τον άνθρωπο. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη με μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα, που όμως δεν θα είναι σε βάρος της ανθρωπιάς".

    Καταλήγοντας, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ανέφερε: "Οσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτήν την πόλη συμμετέχουμε σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ζούμε την αναδημιουργία μιας πόλης που γεννά από τα σπλάχνα της μια νέα πόλη - Μητρόπολη. Αν ο 22ος αιώνας ανήκει δικαιωματικά στην πρωτεύουσα Αθήνα, ο 21ος ανήκει στην μητρόπολη - Θεσσαλονίκη".

    [02] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 65ΗΣ Δ.Ε.Θ.

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (18:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ομιλία του Πρωθυπουργού στη HELEXPO

    Κυρίες και κύριοι,

    Αγαπητοί φίλοι,

    Αποτελεί συνήθεια των τελευταίων ετών η ομιλία του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να αναφέρεται κυρίως σε θέματα της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά δεν θα ακολουθήσω αυτή τη φορά τη συνήθεια αυτή. Στη σημερινή ομιλία μου θέλω να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για την Ελλάδα του αύριο, τώρα στην αρχή της τετραετίας.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Υπάρχουν στιγμές στην πορεία κάθε χώρας, στη διαδρομή μιας κοινωνίας, που πρέπει να ξανακοιτάζουμε τα βήματά μας. Τους στόχους μας. Τί έχουμε πετύχει. Τί έχουμε μπροστά μας.

    Φίλες και φίλοι,

    Όταν ξεκινούσαμε την πορεία για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, είχαμε μπροστά μας ένα σχέδιο. Μια σειρά στόχων, μεταβολών και μεταρρυθμίσεων προκειμένου να βρεθεί η χώρα μας σε μια καλύτερη θέση και οι Έλληνες πολίτες με περισσότερες δυνατότητες προσωπικής και συλλογικής ευημερίας, προκοπής.

    Ένα σχέδιο για την ισότιμη και ουσιαστική ενσωμάτωση της ελληνικής οικονομίας στον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

    Ένα σχέδιο για την ευρύτερη ένταξη της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα. Την ένταξη που θα αποδεχόταν τις προκλήσεις των καιρών και θα βασιζόταν στη βαθύτερη συνειδητοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Δηλαδή των άλλων. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο.

    Ένα σχέδιο που επεδίωκε τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη συνεχή βελτίωση των συνθηκών ζωής για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, πιο ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη.

    Η φετινή χρονιά -το έτος 2000- είναι για τον τόπο μας σημαδιακή. Η ένταξή μας στην ΟΝΕ επιβεβαιώνει το τέλος της εποχής της μεταπολίτευσης. Η δικτατορία του 1967 αποτέλεσε μια τεράστια ηθική και πολιτική ήττα. Οδήγησε μια χώρα μη αναπτυγμένη σε ακόμη μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση. Το 1974 η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την ανάγκη να ανασυγκροτήσει το σύνολο των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών της λειτουργιών, να σπάσει την απομόνωση και την εξάρτησή της, να μειώσει την τεράστια απόσταση -πολλές φορές χασματική- που τη χώριζε από τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το 2000 -μπορούμε χωρίς έπαρση να πούμε- ότι έχουμε καλύψει σημαντικό τμήμα αυτής της απόστασης. Η δημοκρατία μας λειτουργεί. Υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Οι Έλληνες πολίτες που ήταν στο περιθώριο έχουν ενταχθεί στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Η οικονομία μας έχει μακροοικονομικές επιδόσεις και σταθερότητα, που επέτρεψαν στη χώρα να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία. Η Ελλάδα είναι ισχυρή. Η οικονομία της είναι ισχυρή. Ο ρόλος και η παρουσία της στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή μας το επιβεβαιώνει. Εμείς οι Έλληνες διαπιστώνουμε σήμερα ότι μπορούμε με σχέδιο, προσπάθεια και επιμονή να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Και όχι μόνο αυτό. Εμείς οι Έλληνες μπορούμε σήμερα να αντικρίζουμε με εμπιστοσύνη το μέλλον. Μπορούμε να στρέφουμε το βλέμμα μας με αυτοπεποίθηση στους νέους ορίζοντες της εποχής μας.

    Υπάρχουν όμως πολλά να γίνουν ακόμα για μια δημιουργική πορεία στο μέλλον. Χρειαζόμαστε μια οικονομία πιο ανταγωνιστική. Οι επιχειρήσεις να αξιοποιούν και να προάγουν τις νέες τεχνολογίες. Να εκμεταλλευόμαστε σε όλους τους τομείς τις δυνατότητες που παρέχουν σήμερα, η νέα οικονομία, η κοινωνία της πληροφορίας. Να αποκτήσουμε υποδομή αντίστοιχη με τις απαιτήσεις της Ελλάδας στην εποχή μας: αυτοκινητόδρομους, σιδηροδρομικά δίκτυα, λιμάνια, αεροδρόμια. Προπαντός όμως να αποκτήσουμε αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, στην παιδεία, στην υγεία στην καταπολέμηση της ανεργίας, να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών, να εφαρμόσουμε διαδικασίες φιλικές και εξυπηρετικές για τον πολίτη. Να αλλάξουμε αυτά που επί χρόνια ταλαιπωρούσαν και ταλαιπωρούν καθημερινά τους πολίτες. Να προαγάγουμε έτσι την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, την ασφάλεια του πολίτη. Και ας μη ξεχνάμε ότι ζούμε σε μια περιοχή με εντάσεις, εθνικιστικές εξάρσεις, επεκτατικές επιδιώξεις όπου είναι απαραίτητες συνεχείς πρωτοβουλίες για τη συνεχή εμπέδωση της ειρήνης.

    Πάνω απ' όλα όμως δεν θα είμαι ευχαριστημένος, κανείς μας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος, όσο υπάρχουν άνεργοι, όσο υπάρχουν Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν με το φόβο για το μέλλον. Όσο η παιδεία μας δεν δίνει στους νέους μας τα εφόδια να κοιτάζουν με ελπίδα το μέλλον. Όσο ο πολίτης δεν έχει δυνατότητες να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες του, τους στόχους του και τα σχέδιά του για μια προσωπική προκοπή.

    Δεν αρκεί που ξεφύγαμε από ένα παρελθόν υποανάπτυξης. Δεν αρκεί που είμαστε μέλη της ΟΝΕ, που ανήκουμε στην ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών. Πρέπει σταθερά να συνεχίσουμε την πορεία που ξεκινήσαμε.

    Να δημιουργούμε, να συναγωνιζόμαστε, να ανταγωνιζόμαστε.

    Θέλουμε την Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών, στην παγκόσμια κοινωνία.

    Θέλουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ανεπτυγμένη.

    Να είναι μια δημιουργική κοινωνία.

    Να είναι μια χώρα ευκαιριών και δυνατοτήτων για όλους ανεξαίρετα τους πολίτες.

    Να είναι μια κοινωνία ευημερίας, αλληλεγγύης και ασφάλειας. Να συναγωνίζεται με επιτυχία τις άλλες χώρες. Πάντοτε η Ελλάδα αναδείχθηκε, γνώρισε την επιτυχία όταν ανοίχθηκε στον κόσμο, αποδέχθηκε τον ανταγωνισμό, έστρεψε τη ματιά της στον μακρινό ορίζοντα, αναζήτησε το νέο και αναμετρήθηκε με τις προκλήσεις.

    Αυτά είναι η κινητήρια σκέψη της πολιτικής μας. Η κινούσα ιδέα της δράσης μας και σήμερα και αύριο.

    Συνεχίζουμε τη μεγάλη φιλόδοξη προσπάθεια συνολικής αναμόρφωσης της χώρας. Η Ελλάδα γίνεται σήμερα μια χώρα πιο δυναμική. Πιο αποτελεσματική. Πιο ισχυρή. Πιο δίκαιη και πιο ανθρώπινη. Έχουμε, τη γνώση, την πείρα και την τόλμη να προχωρήσουμε μαζί προς τις αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε κατά πολύ το σήμερα. Να μας φέρουν πιο κοντά στην πρώτη γραμμή του σύγχρονου κόσμου.

    Αρκεί να μην υποκύψουμε σε λογικές του παρελθόντος.

    Αρκεί να μείνουμε σταθεροί κοιτώντας μπροστά.

    Αρκεί να μην κλειστούμε στον εαυτό μας, να μην φοβηθούμε την εποχή.

    Μέσα σε συνθήκες παγκοσμιοποίησης, ανατροπής υφισταμένων ισορροπιών, επιτάχυνσης των εξελίξεων από τις νέες τεχνολογίες, δημιουργίας νέων δυνατοτήτων για την παραγωγή και κατανομή πλούτου και ευημερίας, εμείς στην Ελλάδα χρειάζεται να είμαστε, να παραμείνουμε σταθεροί στην αναπτυξιακή μας πορεία. Να δημιουργούμε, αυτό που αποτελεί ταυτόχρονα και προϋπόθεση και στόχο, ευρύτερα περιθώρια ελευθερίας για τους Έλληνες.

    Να περιορίζουμε τους φραγμούς και να αυξάνουμε τις δυνατότητές μας. Να πετυχαίνουμε όλοι μαζί κάθε μέρα όλο και κάτι περισσότερο. Κάτι καλύτερο.

    Σ' αυτή την προσπάθειά μας, πρώτη και κύρια επιδίωξή μας είναι να βελτιώσουμε το επίπεδο ζωής όλων των Ελλήνων ώστε να συγκλίνει προς τα επίπεδα ζωής των άλλων λαών της Ευρώπης. Ο εργαζόμενος, ο μισθωτός, ο μικρομεσαίος, ο συνταξιούχος, ο αγρότης, οι γυναίκες να δουν ότι η πολιτική αλλάζει τις συνθήκες ζωής τους προς το καλύτερο. Να δώσουμε στη νέα γενιά τη γνώση και τα όπλα που θα της ανοίξουν δρόμους καταξίωσης και επιτυχίας.

    Προπαντός όμως να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος. Να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος που θα περιορίζει την ανασφάλεια, θα ενισχύει τις συνθήκες για ένα ασφαλέστερο μέλλον, θα απαντά στα σύγχρονα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού. Να δώσουμε μια νέα ώθηση στην Περιφέρεια, να στηρίξουμε τον κόσμο της υπαίθρου, τους αγρότες. Να ενισχύσουμε τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ατομικής πρωτοβουλίας με κοινωνική όμως ευθύνη, της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, με συνείδηση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Τις αρχές που θα δυναμώνουν την συλλογικότητα και την κοινωνική συνοχή.

    Κυρίες και κύριοι,

    Η προσπάθεια για να πετύχουμε τους στόχους μας αυτούς απαιτεί χρόνο. Δεν ολοκληρώνεται σε μια τετραετία. Όπως η σταθεροποιητική οικονομική πολιτική για να αποδώσει και να γίνουν αισθητά τα αποτελέσματά της χρειάσθηκε μια τετραετία περίπου -το ζήσαμε όλοι, ζήσαμε και την προσπάθεια και την επιτυχία- έτσι και οι μείζονες κοινωνικές αλλαγές που επιδιώκουμε απαιτούν ένα διάστημα περίπου μιας δεκαετίας. Γιατί χρειάζονται κεφάλαια και επενδύσεις, κυρίως όμως γιατί οι κοινωνικές δομές και λειτουργίες αλλάζουν με βραδείς ρυθμούς. Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, νοοτροπίες, πρακτικές και στάσεις του παρελθόντος που είναι βαθιά ριζωμένες.

    Είναι μακρύς ο χρόνος παρόμοιων βαθύτερων μεταβολών. Δεν θα κουραστώ να το τονίζω.

    Το 2000-2010 είναι η κρίσιμη περίοδος για την εξασφάλιση της θέσης της χώρας μας στη παγκόσμια κοινωνία. Η επιτυχία είναι δυνατή. Αρκεί να προχωρήσουμε με σχέδιο, με πρόγραμμα, με πίστη. Να ξέρουμε προς τα που βαδίζουμε και γιατί βαδίζουμε έτσι.

    Που πορευόμαστε και πως πορευόμαστε.

    Κυρίες και κύριοι,

    Γι' αυτήν την πορεία απαραίτητη προϋπόθεση υπήρξε η ένταξη στην ΟΝΕ.

    Αλλά η ΟΝΕ δεν είναι η Ιθάκη, δεν είναι με κανένα τρόπο το τέλος της διαδρομής. Είναι ένας σταθμός από τον οποίο ξεκινάμε εκ νέου με στόχο να ξεπεράσουμε το σημερινό εαυτό μας.

    Η Εθνική στρατηγική για μια αναπτυγμένη Ελλάδα βασίζεται και προκύπτει από ένα σύνολο πολιτικών που είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Αλληλένδετες γιατί η μία στηρίζει την άλλη και όλες συμβάλλουν στο κοινό στόχο. Η πολιτική απασχόλησης είναι συναρτημένη με την εξωτερική πολιτική, η πολιτική παιδείας με την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Δεν μπορούμε να επικροτούμε ή να απορρίπτουμε επιλεκτικά τη μία ή την άλλη πολιτική. Είναι κρίκοι της μιας και ίδιας αλυσίδας που όλοι μαζί μας φέρνουν πιο κοντά στο αποτέλεσμα.

    Τους στόχους μας ανέλυσα στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Δεν θα επανέλθω σήμερα. Θα σταθώ μόνη σε ορισμένα κεντρικά σημεία.

    Φίλες και φίλοι,

    Την τετραετία που πέρασε φέραμε την Ελλάδα στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων με τις πολιτικές μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα Βαλκάνια και στη γύρω περιοχή. Θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία παρά τους φόβους και τις αντιδράσεις όλων εκείνων που θέλουν την Ελλάδα σε θέση άμυνας και πρεσβεύουν την αποστασιοποίηση και αναμονή ως εάν ποτέ ένα παρόν απραξίας μπορεί να φέρει κάτι άλλο από ένα μέλλον συρρίκνωσης. Εδώ στη Θεσσαλονίκη θέλω να τονίσω, ότι, εμείς οι Έλληνες έχουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος όποτε συμβάλλουμε στην ανάπτυξη της περιοχής μας με σύμπνοια και συνεργασία με τους γείτονές μας.

    Αποτελεί μεγάλο επίτευγμα ότι τα χρόνια αυτά η Ελλάδα δεν οπισθοχώρησε με εσωστρέφεια, ούτε περιχαρακώθηκε σε μάχες παρελθόντος. Ακολούθησε μια πρακτική ανοιχτών σχέσεων, εκφράζοντας πάντοτε τη δική της θέση, χωρίς ποτέ να αποκόπτεται από το διεθνές σύστημα.

    Η δύναμή μας προέρχεται από τη συνολική οικονομική και κοινωνική επίδοση της χώρας. Αυτή ισχυροποιεί και προωθεί τη θέση μας. Η ανάπτυξη, η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα παραμένουν γνώμονας της οικονομικής μας πολιτικής.

    Η μάχη κατά της ανεργίας είναι προτεραιότητά μας. Στόχος μας είναι μια κοινωνία όπου υπάρχει πλήρης απασχόληση. Κεντρικό εργαλείο μας οι ταχείς ρυθμοί ανάπτυξης αλλά και ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων παρεμβάσεων. Όμως για να πετύχουμε οφείλουμε όλοι να επανεξετάζουμε ό,τι ισχύει με βάση το καθοριστικό ερώτημα:

    Συμβάλει ή όχι στον περιορισμό της ανεργίας;

    Δεν είναι νοητό να μένουμε σε μια ρητορεία που καταδικάζει την ανεργία αλλά αρνείται τις κινήσεις που την περιορίζουν.

    Η ανάπτυξη για μας είναι αλληλένδετη με κοινωνική προστασία. Κρίσιμο για μας είναι να δημιουργήσουμε έναν ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό ιστό ασφάλειας. Η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ που ξεκινάμε, το Δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον αποκλεισμό που σχεδιάζουμε, ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος αποτελούν τους κύριους άξονες της τρέχουσας δουλειάς μας. Όπως και η μείωση των ανισοτήτων. Για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, για μια κοινωνία των τριών τρίτων.

    Η επένδυση στη γνώση και τη νέα γενιά είναι το μήνυμα των καιρών. Οι νέοι μας ως Ευρωπαίοι πολίτες θα εργασθούν στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Θα πρέπει να είναι έτοιμοι για την κοινωνία της γνώσης και της πληροφορίας. Η παιδεία που παρέχουμε θα κρίνει την αυριανή δυνατότητά τους να αντιμετωπίζουν τις νέες προκλήσεις. Θέλουμε όμως και μια παιδεία που να εμπνέει, σύμφωνα με τις πάγιες αξίες του τόπου, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το σεβασμό του άλλου, την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας. Οι μάχες οπισθοφυλακής, για την κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, στις οποίες επιμένουν ορισμένοι ακόμη, είναι πολυτελείς αναχρονισμοί ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται το γύρω τους κόσμο.

    Κυρίες και κύριοι,

    Έκφραση αυτού που αποτελεί και θέλει να δώσει ως εικόνα για τον εαυτό της στον κόσμο η Ελλάδα, είναι η προσπάθεια που έχουμε αναλάβει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Δεν πρόκειται μόνο για μια πρόκληση τεχνική. Για την άψογη διοργάνωση ενός πλανητικού αθλητικού γεγονότος. Πρόκειται για την ανάπτυξη της σύγχρονης Ελλάδας στα μάτια της υφηλίου.

    Φίλες και φίλοι,

    Οι στόχοι που θέσαμε δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν. Συνηθισμένη είναι η ένσταση, ότι όλοι περίπου τα ίδια λένε. Όμως ανάμεσα στην πολιτική όπως εμείς την εννοούμε και την εφαρμόζουμε και την πολιτική όπως την αντιλαμβάνονται άλλες δυνάμεις υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές. Για μας το κέντρο βάρους πέφτει στο περιεχόμενο που θα δώσουμε στην ανάπτυξη, στις αξίες που υλοποιούμε μέσα από την ανάπτυξη, την κοινωνία που διαμορφώνεται με αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία. Τόσο η πράξη μας όσο και οι στόχοι μας, μας διαφοροποιούν.

    Γιατί ανάπτυξη υπάρχει σε διαφορετικές εκδοχές. Υπάρχει ως απλή μεγέθυνση αποτέλεσμα της εξέλιξης των δυνάμεων της αγοράς. Υπάρχει όμως και ως ποιοτική αλλαγή. Αυτή την ποιοτική αλλαγή επιδιώκουμε. Την επιτυγχάνουμε με το να θέτουμε συνεχώς ερωτήματα, όπως:

    Ποιές κοινωνικές δυνάμεις βγαίνουν ωφελημένες;

    Πώς μετέχει ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο συνταξιούχος; Αναβαθμίζεται συνολικά η κοινωνική τους θέση ή όχι;

    Ποιά προοπτική δίνει η διαδικασία που εφαρμόζουμε στους εργαζόμενους;

    Πόσο περιφερειακά ισόρροπη είναι;

    Τι δυνατότητες ανοίγονται για τους ανέργους, τη νεολαία και τις γυναίκες;

    Διαφορετική από εκείνη των συντηρητικών δυνάμεων, ανεξάρτητα, της ρητορικής που υιοθετούν κατά περιόδους, είναι και η αντίληψή μας για την κοινωνική πολιτική και το κοινωνικό κράτος. Για μας η κοινωνική πολιτική δεν είναι παρακολούθημα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας. Δεν επιδιώκουμε την "χορήγηση" για να εκτονωθούν αντιδράσεις. Η πολιτική μας εμπεριέχει ως αναπόσπαστα στοιχεία, την αναδιανομή εισοδήματος, τον περιορισμό των κινδύνων, την αύξηση της εμπιστοσύνης και της κοινωνικής ασφάλειας.

    Το κρίσιμο στοιχείο για να κρίνουμε την ποιότητα της ανάπτυξης και την πορεία προς το κοινωνικό κράτος είναι: Η πολιτική που εφαρμόζεται ευνοεί και βελτιώνει συνολικά τη θέση των εργαζομένων, αυξάνει τα επίπεδα ευημερίας, τις υπηρεσίες και παροχές κοινωνικής ασφάλειας, την ποιότητα ζωής; Και η απάντηση που προκύπτει από τις εξελίξεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, είναι σαφής. Και τα επίπεδα εισοδήματος και τα επίπεδα παροχών έχουν αυξηθεί σε μέσους όρους συγκριτικά με άλλες χώρες.

    Το ότι είμαστε σε πολλά ακόμη πίσω πρέπει να είναι αφορμή σκέψης και προβληματισμού για τις αιτίες, τις δυσκολίες και την ευθύνη που έχει ο καθένας και όχι εύκολο μοτίβο αντιπολιτευτικής τακτικής. Να μη ξεχνάμε, ότι μας χώριζε χάσμα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν είμαστε μπροστά και μείναμε πίσω. Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε διανύσει έκτοτε μεγάλη απόσταση. Ας μη λησμονούμε, ότι πριν τριάντα χρόνια, όταν οι ευρωπαϊκές ενοποιητικές διαδικασίες είχαν σταθερά θεμελιωθεί, η Ελλάδα γνώριζε τη δικτατορία και τον εκφασισμό της χώρας.

    Οι δυσκολίες που θα συναντήσουμε στην πορεία για μια Ελλάδα ανεπτυγμένη δεν είναι λίγες. Έχουν πολλές αιτίες: Τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και τις κοινωνικές δυνάμεις που τις στηρίζουν, οικονομικές και κοινωνικές εξουσίες, φορείς συντηρητικών ή και οπισθοδρομικών νοοτροπιών και πρακτικών και "παραδεδεγμένες αλήθειες" που εξασφαλίζουν συγκεκριμένα συμφέροντα. Παραδείγματα αντιδράσεων, αντιπαραθέσεων και διαμάχης υπήρξαν πολλά τα χρόνια που πέρασαν. Και θα υπάρξουν τα χρόνια που έρχονται.

    Κυρίες και κύριοι,

    Φίλες και φίλοι,

    Τους τελευταίους μήνες βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης το θέμα των αστυνομικών ταυτοτήτων. Θέλω να επαναλάβω το αυτονόητο. Η αστυνομική ταυτότητα, δηλαδή το πιστοποιητικό της δημόσιας αρχής για το ποιο πρόσωπο είναι ο καθένας μας, είναι απόλυτα άσχετο με την θρησκευτική μας πίστη, την ιστορική μας ταυτότητα και την υπόστασή μας ως Ελλήνων. Η αμφισβήτηση της νέας μορφής των αστυνομικών ταυτοτήτων έθεσε με στρεβλωτικό και παραπλανητικό τρόπο το θέμα της ταυτότητάς μας ως Ελλήνων. Ότι δήθεν αναιρείται αυτή μας η ταυτότητα.

    Ένα πιστοποιητικό της αστυνομίας δεν μπορεί να απεικονίζει τις βαθύτερες, εσωτερικές πεποιθήσεις μας, τον εσωτερικό μας κόσμο, την πίστη και την ιδεολογία μας. Το κράτος δεν μπορεί να καθορίσει αυτή "την ταυτότητα". Αν εξετάσουμε την ιστορική διαδρομή της χώρας μας θα διαπιστώσουμε πολύ εύκολα, ότι όσες φορές μας επιβλήθηκε κάποια "ταυτότητα" ήταν εν πολλοίς ένα τεχνητό δημιούργημα που εξυπηρετούσε ιδεολογικούς και πολιτικούς σκοπούς. Οι εκδοχές του τί είμαστε όταν είναι επίσημες, έχουν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και κυρίως την άσκηση εξουσίας.

    Η ταυτότητά μας ως Ελλήνων διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται από μας τους ίδιους, ελεύθερα, με τα στοιχεία που ο καθένας μας αντλεί από την ιστορία, την παράδοση, τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις του, την αντίληψή του για την Ελλάδα. Δεν είναι δοτή. Δεν είναι επιβαλλόμενη από οποιονδήποτε. Είναι προϊόν μιας συνεχούς και ελεύθερης δημόσιας συζήτησης. Και αυτή την ελεύθερη δημόσια συζήτηση δεν θα αφήσουμε κανένα να την περιορίσει.

    Το ερώτημα που θα έπρεπε να μας απασχολήσει σ' αυτή τη συζήτηση είναι, ποιά στοιχεία της ιστορίας, της παράδοσης, του τρόπου ζωής μας συντελούν δημιουργικά στην επιδίωξή μας να είναι η Ελλάδα ανεπτυγμένη χώρα. Χώρα σύγχρονη και ελεύθερη που μετέχει στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σίγουρα δεν είναι η απομόνωση από τις παγκόσμιες εξελίξεις.

    Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός είχαν και έχουν παρουσία σε όλο τον κόσμο γιατί για εμάς τους Έλληνες ο κόσμος ήταν πάντα ανοιχτός, πεδίο ελεύθερης δράσης χωρίς πνευματικά σύνορα που περιορίζουν και καθηλώνουν. Οι Έλληνες υπήρξαμε και σημαδέψαμε την ιστορία ως λαός τους πελάγου. Των ανοιχτών οριζόντων. Η ελεύθερη, χωρίς φόβο, δημιουργικότητα, ήταν εκείνη που ανέδειξε και θα αναδείξει την Ελλάδα.

    Φίλες και φίλοι,

    Έχω αναφέρει και άλλοτε ότι η πορεία εκσυγχρονισμού δεν είναι δυνατή χωρίς συγκρούσεις. Αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να επιδιώκεται ο διάλογος και η συναίνεση. Αλλά η επιδίωξη της ευρύτερης αποδοχής για μια πολιτική δεν μπορεί να οδηγεί σε στασιμότητα και στην εγκατάλειψη της κοινωνικής αλλαγής. Πολλοί έχουν την εντύπωση, ότι αν δεν πειράξουμε τίποτε και έτσι δεν υπάρξουν διαμαρτυρίες, τα πράγματα θα κυλήσουν προς την σωστή κατεύθυνση από μόνα τους. Σ' αυτή την αντίληψη βασίζεται και η επιχειρηματολογία που κρίνει την πολιτική πράξη θετικά ή αρνητικά ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πολιτικό κόστος. Όμως η ακινησία και ακαμψία είναι η καλύτερη συνταγή για οπισθοδρόμηση και μιζέρια. Ο φόβος του πολιτικού κόστους είναι προάγγελος συντηρητικών παλινορθώσεων. Η μη αλλαγή όπως και η αλλαγή δεν αποφεύγουν το κόστος. Ένα κόστος διαφορετικό σε επίπτωση, σε μορφή και σε όρους κατανομής σε κοινωνικά στρώματα. Ένα κόστος που στη μια περίπτωση, την αλλαγή, την οδηγεί μπροστά ενώ στην άλλη, τη στασιμότητα, προς τα πίσω. Η ανεπτυγμένη Ελλάδα είναι συνδεδεμένη με εκσυγχρονισμό, αλλαγή, διαφοροποίηση σε σχέση με αυτή που υπάρχει σήμερα. Έτσι δημιουργείται η δυναμική της προόδου.

    Αν κάθε φορά λέμε "όχι" στις αλλαγές, τότε αφήνουμε το μέλλον να φύγει χωρίς εμάς. Έτσι αν το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό δεν δεχθεί την αναγκαιότητα αναμόρφωσης του ΕΣΥ, τότε λέει σε όλους τους Έλληνες πως η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν πρέπει να βελτιωθεί, πρέπει να παραμείνει στάσιμη. Η Ελλάδα του 21ου αιώνα δεν νοείται να είναι μια χώρα που βλέπει τα τραίνα να περνούν. Τις ευκαιρίες να χάνονται. Ο Έλληνας του σήμερα δεν είναι ηττοπαθής, δεν είναι μοιρολάτρης, δεν είναι φοβισμένος. Είναι φιλόδοξος, είναι τολμηρός, είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, είναι έτοιμος να υπερνικήσει τα εμπόδια. Κι' αυτή τη δυνατότητα, αυτή την ευκαιρία, καμία κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να την αρνηθεί, να την υποβαθμίσει, μέσα από δισταγμούς και ολιγωρίες, μέσα από φόβους και μικρούς κοντόφθαλμους υπολογισμούς.

    Φίλες και φίλοι,

    Όταν ήμουν 18 ετών υπήρχε ακόμα στην Ελλάδα πείνα και μίσος. Υπήρχαν διαχωριστικές γραμμές και υπανάπτυξη. Υπήρχε καχεξία και εξάρτηση. Αν η χώρα άλλαξε -και πράγματι, φίλες και φίλοι, άλλαξε, άλλαξε συγκλονιστικά- άλλαξε γιατί οι νέοι της εποχής, πολλοί νέοι της εποχής, πιστεύαμε σε αυτό. Οι σημερινοί νέοι, τα παιδιά μας, ζουν σε μια χώρα σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δυναμική, δημοκρατική. Μια χώρα που θα προχωρήσει με αυτοπεποίθηση στο μέλλον γιατί τα παιδιά της σήμερα έχουν αυτοπεποίθηση, έχουν ικανότητες, έχουν πίστη στον εαυτό τους, έχουν εφόδια περισσότερα απ' όσα είχαμε εμείς. Έχουν εξασφαλισμένο έναν ευρύτερο χώρο ελευθερίας, υποκύπτουν δυσκολότερα σε μοιρολατρίες και φοβίες.

    Φίλες και φίλοι,

    Η δεκαετία 2000-2010 είναι μπροστά μας. Θα κρίνει τη δυνατότητα της χώρας να είναι ανεπτυγμένη χώρα και να συμμετέχει στην πρωτοπορία της παγκόσμιας εξέλιξης.

    Η δυνατότητα της Ελλάδας να συναγωνίζεται, να είναι μια ανεπτυγμένη δημιουργική κοινωνία, μια κοινωνία δυναμική, μια κοινωνία ελευθερίας και αλληλεγγύης είναι σήμερα ο πυρήνας της αναζήτησής μας.

    Σας ευχαριστώ.

    [03] N.BURNS: ΣΤΟ ΖΕΝΙΘ ΟΙ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (15:12 UTC+2)

    Κατά 22,9% αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ελλάδα, ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του Αμερικανού Πρέσβη Nicholas Burns οι εμπορικές εξαγωγές στο τέλος του έτους θα ανέλθουν σε 2,2 δισ. δολ.

    "Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο ζενίθ τους" επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός Πρέσβης σε σημερινή συνέντευξη τύπου, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην 65η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στο ότι το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα, συμβολίζει το "δέσιμο" που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες.

    Μιλώντας για την εμπορική δραστηριότητα των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ο ίδιος επεσήμανε ότι "ενώ το ποσό των εμπορικών εξαγωγών της Αμερικής προς την Ελλάδα για πολλά χρόνια ανέρχονταν σε 1,5 δισ. δολ., το 2001 αυτό το ποσό αναμένεται να διπλασιαστεί".

    Αναφερόμενος στις επενδύσεις των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Burns τόνισε ότι "το 1/3 των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα κατέχεται από τις αμερικανικές επιχειρήσεις" και πρόσθεσε ότι "ήδη έχουν δημιουργηθεί 18 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αριθμός που θα αυξηθεί σημαντικά και στο μέλλον".

    Ειδικότερα, ο κ. Burns αναφερόμενος στις νέες θέσεις εργασίας που αναμένεται να δημιουργηθούν κατά τα επόμενα τρία χρόνια από αμερικανικές επιχειρήσεις, επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι "αυτές αναμένεται να ανέλθουν σε 1.440".

    Υπενθυμίζεται ότι οι εμπορικές εξαγωγές της Αμερικής προς την Ελλάδα κατά το περασμένο έτος ανέρχονταν στο ποσό των 1,3 δισ. δολ, ενώ οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αμερική ανέρχονταν σε 650 εκατ. δολ.

    Στο μεταξύ, μιλώντας για τα επεκτατικά σχέδια των αμερικανικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ο κ. Burns σημείωσε ότι "εντός του Οκτωβρίου, ο ίδιος μαζί με το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ταξιδέψουν στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, την Κομοτηνή, καθώς και άλλες περιοχές της Βορείου Ελλάδας, όπου θα πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς για τις ευκαιρίες και δυνατότητες που ίσως να έχουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις".

    Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρέσβης μιλώντας για τη στρατηγική θέση της Θεσσαλονίκης ως προς τα Βαλκάνια, επεσήμανε ότι "σύντομα αναμένεται να δημιουργηθεί στην πόλη, αμερικανικό γραφείο που θα ασχολείται συγκεκριμένα με τις επενδύσεις στη ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    Σημειώνεται ότι στην 65η ΔΕΘ αναμένεται να συμμετάσχουν 40 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις, από τις οποίες, όπως επεσήμανε ο κ. Burns, οι 19 είναι νέες.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Γιώργος Σορτίκος αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο γεγονός ότι η ΔΕΘ έχει πλέον καθιερώσει το θεσμό της τιμώμενης χώρας, ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της HELEXPO ΑΕ, Βασίλης Κουρτέσης, που είναι και οι διοργανωτές της 65ης ΔΕΘ, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι "θα συμμετάσχουν 1.400 εκθέτες, ενώ για πρώτη φορά θα συμμετάσχει και η Τουρκία σε ένα μεγάλο περίπτερο, με τη συμμετοχή 74 μεγάλων επιχειρηματιών".

    [04] ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΗΣ ΔΕΘ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2000 (14:56 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μέλη του ΠΑΜΕ διαδηλώνουν κατά των Νατοϊκών βομβαρδισμών με την ευκαιρία της συγκέντρωσης για την Εργατική Πρωτομαγία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

    Μόνο στο θέμα της πώλησης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης σε ιδιώτη, αναμένεται να αναφερθεί στο υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, όπως επεσήμανε σε σημερινή συνέντευξη τύπου.

    Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος απευθύνοντας κάλεσμα στον κ. Σημίτη, να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά στην πώληση της ΔΕΘ σε ιδιώτη, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "ο Δήμος Θεσσαλονίκης ορθώνει το ανάστημα του και εκδηλώνει την πρόθεση να αγοράσει ο ίδιος την ΔΕΘ- αν δεν θέλει η κυβέρνηση να του την προσφέρει κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα- συνάπτοντας παράλληλα τις απαραίτητες συμφωνίες και συμμαχίες".

    Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος σημείωσε ότι αν τελικά δεν εισέλθει στον Δήμο Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ, τότε η εν λόγω υπόθεση θα περιέλθει σε αδιέξοδο και υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι "αν ο πρωθυπουργός δεχτεί την πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης, θα αποτελεί μια ενέργεια που θα την χειροκροτήσουν όλοι".

    Επιπλέον ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την επιθυμία η πρόταση του δήμου για την έκθεση, να εξεταστεί πριν από οποιονδήποτε διαγωνισμό, καθώς όπως τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, "με αυτόν τον τρόπο θα δείξει η κυβέρνηση τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον δεύτερο Δήμο της Ελλάδας".

    Στο μεταξύ, ο δήμαρχος της πόλης απευθύνει και ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό που αφορούν τα σενάρια περί πωλήσεως του 25% της ΔΕΘ και του management σε ιδιώτη , περί εισαγωγής του 20% στο Χρηματιστήριο, διευκρινίζοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί η έκθεση της ΕΤΕΒΑ, ενώ παράλληλα προέκυψε και το ερώτημα σχετικά με το αν η κυβέρνηση έχει πρόθεση να δαπανήσει 20-50 δισ. δρχ. για τη δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου εκτός Θεσσαλονίκης και αν τελικά γίνει αυτό, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ρωτά αν αυτό το κέντρο θα παραχωρηθεί στον επενδυτή.

    Καταλήγοντας ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης απευθύνει ερώτημα προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας διευκρίνιση, σχετικά με το αντίτιμο που θα πωληθεί η ΔΕΘ, το οποίο ανέρχεται μεταξύ 3,4-5 δισ. δρχ., αν τελικά σε αυτό θα συμπεριλαμβάνεται και η χρήση των νέων εγκαταστάσεων που πρόκειται να δημιοργηθούν.

    [05] ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΣΤΑ ΣΤΡΟΒΙΛΙΑ

    Λευκωσία, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ελεύθεροι αφέθησαν σήμερα οι δύο 23χρονοι που είχαν απαχθεί από τις κατοχικές δυνάμεις στο οδόφραγμα που δημιουργήθηκε έπειτα από την προώθηση του Αττίλα στα Στροβίλια.

    Το "στρατοδικείο" στο οποίο παρουσιάστηκαν ο Στέλιος Παπαδόπουλος και ο Νεόφυτος Καδής τους κατελόγισε πρόστιμο 60 κυπριακών λιρών και τους άφησε ελεύθερους. Οι δύο νεαροί παραδόθηκαν από άνδρες της UNFICYP στην κυπριακή αστυνομία.

    Οι δύο νεαροί υποστήριξαν ότι βρέθηκαν στα Στροβίλια προερχόμενοι από την Αγία Νάπα και, από περιέργεια, ρώτησαν να μάθουν τι συμβαίνει εκεί.

    [06] Η ΚΑΡΛΑ ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Η Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, Κάρλα ντελ Πόντε, μεταβαίνει την προσεχή Δευτέρα στη Σόφια, όπου θα παραμείνει τρεις ημέρες.

    Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει συναντήσεις με την υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, τον υφυπουργό Εσωτερικών Ιάβορ Χάιτοφ και το Γενικό Εισαγγελέα Νικόλα Φίλτσεφ. Η κ. Ντελ Πόντε θα δώσει διάλεξη στην Ατλαντική Λέσχη Σόφιας.

    Κ.Κ.

    [07] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΠΛΟΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ

    Χαλκίδα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Ενας 49χρονος Ουκρανός ναύτης ανασύρθηκε νεκρός και πέντε άλλοι τραυματισμένοι, κατά την επιχείρηση διάσωσης των λιμενικών αρχών της Εύβοιας, μετά το ατύχημα στο, υπό σημαία Καμπότζης, πλοίο Eurobarker 10, που έσπασε στα δύο σήμερα το πρωί, εξαιτίας λάθους στη φόρτωση τσιμέντου.

    Το πλοίο αποτελούνταν από 15μελές πλήρωμα, 10 Ουκρανούς, 3 Ινδούς, το Ρώσο καπετάνιο και τον Ελληνα υποπλοίαρχο, Νίκος Πανταζή. Ελαφρά τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χαλκίδας ο Ελληνας υποπλοίαρχος, 63 χρόνων, ένας Ουκρανός ναυτικός, ο μάγειρας του πλοίου, ο τεχνικός φόρτωσης τσιμέντων Χαλκίδας, Μωυσής Παπαδόπουλος και ο τεχνικός φόρτωσης ιδιωτικής εταιρείας, Κώστας Κακαβούλης.

    Η επιχείρηση του λιμενικού για να στηθούν φράγματα στην επιφάνεια της θάλασσας, ώστε να περιοριστεί η ρύπανση από την πετρελαιοκηλίδα που δημιουργήθηκε, βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [08] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ

    Σόφια, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Δυσοίωνες προβλέψεις για τις εξελίξεις στη Βουλγαρία έκανε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το φθινόπωρο αναμένεται νέο κύμα ανεργίας και στους 760.000 ανέργους θα προστεθούν άλλοι 18.450, όπως εκτίμησε βουλευτής του κόμματος μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ανωτάτου Συμβουλίου του.

    Σύμφωνα με στοιχεία των σοσιαλιστών, στη διάστημα 18 Ιουλίου- 18 Αυγούστου, αυξήθηκαν κατά 7,7% οι τιμές στο 87% των βασικών τροφίμων, ενώ την ίδια περίοδο ο μέσος εργατικός μισθός μειώθηκε κατά 3,5 δολάρια. Οι σοσιαλιστές πιστεύουν ακόμη πως οι τιμές θα αυξάνονται και το δίμηνο Σεπτέμβριο - Οκτώβριο.

    Κ.Κ.

    [09] ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ E-LOGISTICS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Εξειδικευμένα σεμινάρια για τα e-logistics διοργανώνει στις 16 και 27 Σεπτεμβρίου το παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Logistics (ΕΕL), με εισηγητές δύο διακεκριμένους επιστήμονες του εξωτερικού.

    Ο κύκλος σεμιναρίων περιλαμβάνει δύο ενότητες. Eισηγητής στην πρώτη, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Σεπτεμβρίου, με θέμα "e-Logistics": το κλειδί της επιτυχίας στην ψηφιακή οικονομία", θα είναι ο καθηγητής Dag Ericsson. Η δεύτερη ενότητα, υπό τον τίτλο "e-Logistics: το νέο κύμα μείωσης του κόστους", θα πραγματοποιηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2000, με εισηγητή τον Michael E. Phillips

    Οι δύο εισηγητές θεωρούνται από τα πλέον γνωστά ονόματα παγκοσμίως στον χώρο των Logistics, ενώ είναι γνωστοί για το μεγάλο συγγραφικό τους έργο αλλά και για την εφαρμογή του επιστημονικού τους έργου, στα μεγαλύτερα ονόματα της Παγκόσμιας βιομηχανίας.

    Οι εισηγήσεις θα γίνουν στην Αγγλική και θα συνοδευτούν από κατάλληλο Εγχειρίδιο καθώς και από ποικιλία πινάκων, άρθρων και εντύπων άμεσης πρακτικής χρήσης και εφαρμογής. Κατά την διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνεται συνεχής αξιολόγηση των εκπαιδευόμενων. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης.

    Τα σεμινάρια της ΕΕL απευθύνονται σε στελέχη βιομηχανιών και εμπορικών επιχειρήσεων, αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, στελέχη Οργανισμών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και γενικώς σε άτομα που εφαρμόζουν κάποια μορφή logistics και θέλουν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους.

    [10] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, εργαζόμενοι του Οργανισμού, διαμαρτυρόμενοι για την κατάθεση τροπολογίας για την εκχώρηση νέου πακέτου 15% σε ιδιώτη "στρατηγικό σύμμαχο".

    Σύμφωνα με την Αγωνιστική Συνεργασία του ΟΤΕ, που πραγματοποίησε τη συγκέντρωση, με αυτήν την απόφαση ανοίγει ο δρόμος σε ιδιώτη ''στρατηγικό επενδυτή'', να πάρει και το management, καθώς κανείς δεν θα δώσει 800 δισ. δρχ. να αγοράσει το προσφερόμενο πακέτο, χωρίς να ελέγχει το management.

    Παράλληλα, η Αγωνιστική Συνεργασία εκτιμά ότι η ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ θα έχει δραματικές συνέπειες για τους εργαζομένους του οργανισμού, καθώς θα μειωθεί και ο αριθμός τους κατά 10.000 άτομα, ενώ θα υπάρξει πλήρης απορύθμιση των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά κυρίως θα έχει συνέπειες στους πολίτες με τα υψηλά τιμολόγια των υπηρεσιών του ΟΤΕ, που θα λειτουργεί κατά την άποψή τους με κερδοσκοπικά κριτήρια.

    Σημειώνεται ότι η Αγωνιστική Συνεργασία του ΟΤΕ καταλογίζει ευθύνες όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην πλειοψηφία της ΟΜΕ-ΟΤΕ και ζητά να πάρει μέτρα ενίσχυσης της ενότητας των εργαζομένων του ΟΤΕ, ενημέρωσης της κοινωνίας με συνεχή επικοινωνιακή πολιτική και εξασφάλιση κοινωνικής συμπαράστασης, καθώς και να προωθήσει τέτοιες μορφές αγώνα, που να μπορούν να εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων και τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    Ε.Α.

    [11] ΕΦΘΑΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Εφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, συνοδευόμενος από πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο, για να εγκαινιάσει την 65η ΔΕΘ. Το αεροσκάφος που μετέφερε τον πρωθυπουργό προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης, με καθυστέρηση μισής ώρας, που οφείλεται στην ξαφνική μπόρα που ξέσπασε.

    Ηταν τόσο δυνατή η νεροποντή, ώστε το άγημα της αεροπορίας και η μπάντα του Γ' Σώματος Στρατού που είχαν παραταχθεί στην πίστα του αεροδρομίου, αναγκάστηκαν να αποσυρθούν στα υπόστεγα για να προφυλαχθούν, ενώ το ίδιο έκαναν και οι Αρχές της πόλης και πλήθος κόσμου που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον πρωθυπουργό.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΜΑ-Θ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΤΗΣ 65ΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (18:57 UTC+2)

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Σας καλωσορίζουμε στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη.

    Σας καλωσορίζουμε στις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Σας καλωσορίζουμε στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει τα εξηνταπέντε χρόνια λειτουργίας της, καθώς κλείνει τα εβδομηνταπέντε χρόνια ζωής της, καθώς ξεκινά μια δεύτερη νεότητα. Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΘ υπήρξε και παραμένει σταθερό στοιχείο της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μέτρο ανάπτυξης της πόλης, της Βόρειας Ελλάδας, όλης της Ελλάδας.

    Από το μητρικό χώρο της ΔΕΘ πέρασε ο χρόνος της Θεσσαλονίκης. Από εδώ αρχίζει το μέλλον της. Για τη Θεσσαλονίκη η ΔΕΘ είναι μια σταθερή αξία που γεννά νέες θετικές σκέψεις και προοπτικές. Με αυτό το πνεύμα και με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία διεκδικούμε την οργάνωση της παγκόσμιας έκθεσης EXPO του 2007-2008 στη Θεσσαλονίκη.

    Κύριε Πρωθυπουργέ,

    η Θεσσαλονίκη καλωσορίζει τον πολιτικό που χαράζει στη σύγχρονη ελληνική ιστορία το σημαντικό ίχνος της ισότιμης ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.

    Καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό που βάζει τη σφραγίδα της Ελλάδας στην προσπάθεια για βιώσιμη ειρήνη και συνεργασία στα Βαλκάνια.

    Καλωσορίζουμε τον Πρωθυπουργό που οραματίστηκε και υλοποιεί το σχέδιο της Εγνατίας ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα στρατηγικό σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο τη μητροπολιτική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για ένα εγχείρημα μεγάλο, δύσκολο, που ξεπερνά τα χρονικά όρια μιας κυβερνητικής θητείας.

    Πάνω σ' αυτό το σχέδιο εργαζόμαστε με την πεποίθηση πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, κινητοποιώντας όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της ευρωπαϊκής περιφέρειας της Βόρειας Ελλάδας.

    Πριν λίγες μέρες, εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Συντονιστικό Συμβούλιο των Περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, συναποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή συμφωνία για τη Βόρεια Ελλάδα. Οι τρεις Περιφέρειες, οι νομάρχες, όλοι οι νομάρχες, οι δήμαρχοι, όλοι οι δήμαρχοι, τα κόμματα, όλα τα κόμματα.

    Ακόμα και όσοι επέλεξαν το σχήμα της προσωρινής απουσίας έχουν θέση σε αυτήν την αναπτυξιακή συμφωνία για τη Βόρεια Ελλάδα.

    Ίσως αυτές τις μέρες εδώ στη Θεσσαλονίκη, ακούσετε κάποια παράπονα. Δεν θα είναι κακοπροαίρετα. Η κυβέρνηση δίνει πάντα μια μάχη απέναντι στη δυσπιστία. Σε μια εποχή υψηλών απαιτήσεων, θα νικήσουμε τη δυσπιστία, εργαζόμενοι με ειλικρίνεια, μέθοδο, αποτελεσματικότητα.

    Κακά τα ψέματα, στη μεταπολεμική περίοδο, αλλά και στην αρχή της μεταπολιτευτικής περιόδου, υπήρξαν υστερήσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας, που άφησαν πίσω τους ένα βασανιστικό αίσθημα αδικίας. Εσείς ο ίδιος, πριν είκοσι χρόνια, είπατε πως "Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα". Στην υλοποίηση του Β΄ Κ.Π.Σ., δόθηκε στην ελληνική περιφέρεια το 75% των πόρων. Τώρα η κυβέρνηση δεσμεύεται, πως το 80% των πόρων του Γ΄ Κ.Π.Σ. θα κινηθεί προς την ελληνική περιφέρεια.

    Στην Ελλάδα δεν έχουμε σημαντικές ενδοπεριφερειακές ανισότητες. Έχουμε, όμως, πρόβλημα διασποράς της ανάπτυξης σε όλους τους Νομούς, σε όλους τους Δήμους. Υπάρχουν θύλακες υπανάπτυξης, φτώχειας, ανεργίας. Γι' αυτό, μαζί με την ανάγκη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, χρειαζόμαστε μεθόδους διασποράς της ανάπτυξης με πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου.

    Γι' αυτό λέμε, ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΝΤΟΥ - ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    Τα τελευταία χρόνια οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιταχυνθεί. Η Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζει τα ανώτερα επίπεδα της χώρας.

    Την περίοδο 1994-1999, με περίπου 5τρις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους έγιναν έργα χειροπιαστά, μεγάλα και μικρά, στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις απασχόλησης.

    Ο αγώνας για την ισόρροπη ανάπτυξη συνεχίζεται. Χρειαζόμαστε τους πόρους της ισόρροπης ανάπτυξης. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Κάναμε ένα καλό ξεκίνημα. Το 30% των ΠΕΠ της χώρας στο Γ΄ ΚΠΣ κατανέμεται στις τρεις Περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης. Θέλουμε αυτή η εικόνα της ανάπτυξης να αποκτήσει σταθερά χαρακτηριστικά. Εργαζόμαστε με μετρήσιμους στόχους. Αυτούς ακριβώς που αναφέρατε εσείς στην ομιλία σας, τον Απρίλιο του 2000, στη Θεσσαλονίκη.

    Στο τέλος της τετραετίας το κατά κεφαλήν εισόδημα στις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης, να προσεγγίσει αυτό του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

    Το 2006 το επίπεδο ανάπτυξης στις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης, να προσεγγίσει το 75% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης.

    Το 2010 όλη η χώρα να φτάσει το 80% του μέσου ευρωπαϊκού επιπέδου ανάπτυξης.

    Ίσως για πρώτη φορά η Ελλάδα, έχοντας λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της διασφάλισης των πόρων, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην οργάνωση παραγωγής των έργων. Πρέπει να κινηθούμε με διάθεση συμπληρωματικότητας, συνέργιας, για να εναρμονίσουμε τις κυβερνητικές δράσεις στη Βόρεια Ελλάδα, για να μεγιστοποιήσουμε τα αποτελέσματα. Να τολμήσουμε μεθόδους διακυβέρνησης, που συμβάλλουν στην χωρική εναρμόνιση των τομεακών δράσεων, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή των Περιφερειών, των Νομών, των Δήμων.

    Ο Βορράς, η πάλαι ποτέ εσχατιά, έχει σήμερα πολλά και σημαντικά πλεονεκτήματα. Οι πιο οξυδερκείς το έχουν αντιληφθεί. Εδώ βρίσκεται η αφετηρία πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια. Η Θεσσαλονίκη εξελίσσεται σε οικονομική μητρόπολη των Βαλκανίων.

    Όλα αυτά δεν είναι υπόθεση μιας ελίτ, είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας, είναι υπόθεση των πολιτικών και κοινωνικών φορέων, της νεολαίας, των ανθρώπων που εργάζονται στα σχολεία, στα πανεπιστήμια, στις επιχειρήσεις, των δυνάμεων της αυτοδιοίκησης. Με μια αναγκαία διευκρίνιση.

    Η ανασυγκρότηση στη Ν.Α Ευρώπη δεν είναι μια σταυροφορία της Δύσης στα πολύπαθα Βαλκάνια. Είναι πρώτα προσφορά και μετά ευκαιρία, είναι πρώτα αλληλεγγύη και μετά επιχειρηματικότητα. Είναι πρώτα πολιτισμός και μετά πολιτική. Χρειάζονται κοινές δράσεις για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα χωρίς πατρίδα, όπως για παράδειγμα οι τελευταίες, διασυνοριακές και δραματικές πυρκαγιές στις βαλκανικές χώρες. Τα δάση, τα νερά, η ατμόσφαιρα, το περιβάλλον δεν καταλαβαίνουν από σύνορα.

    Είμαστε υποχρεωμένοι να κινηθούμε με διάθεση συμπληρωματικότητας, μακριά από κάθε άσκοπη επίδειξη οικονομικής υπεροχής ή πολιτικής υπεροψίας. Η ανασυγκρότηση στα Βαλκάνια είναι ένας καθημερινός αγώνας για την ειρήνη, τη δημοκρατία, τη σταθερότητα, τη συνεργασία.

    Τα Βαλκάνια είναι Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης αρχίζει από την ειρήνη στα Βαλκάνια. Εδώ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, κρίνεται το μέλλον της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Εδώ στη Θεσσαλονίκη διασταυρώνονται πολλές πρωτοβουλίες γι' αυτό το σκοπό.

    Η Θεσσαλονίκη το αισθάνεται αυτό, ανταποκρίνεται, αναλαμβάνει αυτή την αποστολή.

    Η Θεσσαλονίκη της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Ευρώπης. Η αξιοπρεπής Θεσσαλονίκη, η πάντα φιλόξενη και φιλική. Η μητρόπολη Θεσσαλονίκη που αποφασίζει. Η αρχόντισσα Θεσσαλονίκη που ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 2003 τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Οι πολίτες αυτής της πόλης δε θέλουν αυτή η συγκέντρωση δραστηριοτήτων να οδηγήσει σε μια τερατούπολη, που προσβάλλει την ανθρώπινη διάσταση. Και έχουν δίκιο. Θέλουμε την ανάπτυξη, που σέβεται τον άνθρωπο. Θέλουμε μια Θεσσαλονίκη με μεγαλύτερη φέρουσα ικανότητα, που όμως δε θα 'ναι σε βάρος της ανθρωπιάς.

    Στα καινούργια πράγματα που γεννιούνται και συμβαίνουν στο Βορρά, η δική σας παρουσία, κύριε Πρωθυπουργέ, έχει τα δικά της ίχνη. Είναι τα μονοπάτια στο μέλλον που ανοίγει ο εκσυγχρονισμός. Γνωρίζω το ενδιαφέρον σας για τη Θεσσαλονίκη, την αγάπη σας για τη Θεσσαλονίκη. Νοιάζεστε πάντα ο λόγος να γίνει πράξη. Διδάξατε στους Έλληνες τη μέθοδο. Μ' αυτήν τη μέθοδο θα κάνουμε πράξη το όραμα για τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, που τον Απρίλιο χαρακτηρίσατε ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.

    Μετά τα εγκαίνια θα πάμε στο Λιμάνι, που γέννησε τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια πράξη συμβολική και ουσιαστική. Θέλουμε την επανασύνδεση της πόλης με το Λιμάνι. Θέλουμε την ανάδειξη των πολιτιστικών χώρων, όπου όλοι μπορούν να δουν τρεις εκθέσεις. ΓΙΑ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ, ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ.

    Όσοι ζούμε και εργαζόμαστε σε αυτήν την πόλη συμμετέχουμε σε μια ανεπανάληπτη εμπειρία, ζούμε την αναδημιουργία μιας πόλης που γεννά από τα σπλάχνα της μια νέα πόλη Μητρόπολη. Αν ο 20ος αιώνας ανήκει δικαιωματικά στην πρωτεύουσα Αθήνα, ο 21ος ανήκει στην μητρόπολη Θεσσαλονίκη.

    Με τη δική σας έμπνευση, σφραγίδα και υπογραφή. Προχωράμε με σιγουριά, με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση.

    Κύριε Πρωθυπουργέ, σας καλώ στο βήμα.

    [13] Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΟΝΚΟΡΝΤ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:55 UTC+2)

    Οι Γάλλοι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος του Κόνκορντ τον Ιούλιο κοντά στο Παρίσι έδωσαν στην δημοσιότητα μια πρώτη έκθεση για τη μοιραία πτήση

    Σύμφωνα με φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γαλλικό Γραφείο Διερεύνησης Ατυχημάτων (BEA), ένα κομμάτι μετάλλου βρέθηκε στην πορεία του Κόνκορντ, και πιστεύεται ότι τρύπησε ένα απο τα λάστιχα τροχού του αεροσκάφους. Το τρυπημένο λάστιχο θεωρείται ότι οδήγησε στο δυστύχημα. Τώρα ερευνάται αν την μέρα του τραγικού δυστυχήματος, ο αεροδιάδρομος είχε καθαριστεί σχολαστικά.

    Στην έκθεση του Γραφείου Διερεύνησης Ατυχημάτων περιλαμβάνεται και η τελευταία συνομιλία του πληρώματος του Κονκόρντ με τον πύργο ελέγχου.

    Σύμφωνα με τα όσα αποδεικνύονται από τη συνομιλία, το πλήρωμα του τραγικού αεροσκάφους δεν είχε αντιληφθεί άμεσα τι συνέβαινε, καθώς ο πύργος ελέγχου το ειδοποίησε ότι υπήρχαν φλόγες στο πίσω μέρος του.

    Ακόμη ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Λε Μπουρζέ, ωστόσο, τα χρονικά περιθώρια δεν επέτρεπαν μια τέτοια ενέργεια

    [14] ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΤΥΧΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ Δ.ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:54 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, απένειμε σήμερα τα πτυχία στους νέους υπαξιωματικούς Τεχνικών Ειδικοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας στο Καβούρι.

    Ο κ. Αποστολάκης απένειμε τα πτυχία σε 161 σμηνίες στους οποίους περιλαμβάνονται 27 από την Κυπριακή Δημοκρατία και 2 από την Ερυθραία.

    [15] ΔΗΚΚΙ: ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:49 UTC+2)

    Αναξιόπιστες χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, για την ελληνική οικονομία, την κοινωνική σύγκλιση και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

    Σε ανακοίνωσή του, ο κ.Τσοβόλας υποστηρίζει ότι ωραιοποιείται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ώστε να αποκρυφθεί η "δραματικότητα των δεικτών". Σχολιάζοντας την κοινωνική σύγκλιση, υποστηρίζει ότι το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας φτάνει το 11,7% και αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο, επειδή η αριθμητική ανάπτυξη αποσυνδέεται από την απασχόληση.

    Ακόμη εκφράζει αμφιβολίες για το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και αναρωτιέται γιατί μέσα στο καλοκαίρι αποφασίστηκε η αύξηση των εισητηρίων των αστικών συγκοινωνιών και των τιμολογίων του ΟΤΕ και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς επίσης για ποιό λόγο "ξεπουλιέται κάθε κερδοφόρο τμήμα του δημοσίου, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του γενικού προϋπολογισμού".

    Καταλήγωντας αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που επιβαρύνονται από την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τον "εμπαιγμό" των μη προνομιούχων.

    [16] Ο Ι.ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ.

    Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:47 UTC+2)

    O Ιωάννης Ανδριανός ορίστηκε Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Τη σχετική απόφαση έλαβε ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής.

    [17] ΕΞΙ ΑΤΟΜΑ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ντιγιαρμπακίρ, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:42 UTC+2)

    Εξι άτομα τραυματίστηκαν και 72 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν στην Τουρκία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ειρήνης, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων "Ανατολή".

    Αστυνομικοί διέλυσαν συγκεντρώσεις του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (ΗΑDEP) τις οποίες είχαν απαγορέψει Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του HADEP, Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, δήλωσε ότι οπαδοί του κόμματος "αντέδρασαν έντονα στην απόφαση να απαγορευτούν οι διαδηλώσεις". Τα αιτήματα των διαδηλωτών ήταν η γενική αμνηστία, η κατάργηση της θανατικής ποινής στην Τουρκία και η άρση των περιορισμών που αφορούν στην κουρδική γλώσσα.

    [18] ΟΙ ΣΕΡΒΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕ "ΑΣΦΑΛΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ"

    Σουμπότιτσα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:37 UTC+2)

    Οι σερβικές αρχές παρακράτησαν φορτηγά με πρώτες ύλες για οδοποιία στην πόλη Σουμπότιτσα ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Γοιόζεφ Κάσα, τονίζοντας ότι δεν δόθηκε καμία εξήγηση για αυτή την ενέργεια.

    Οι πρώτες ύλες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του προγράμματος "Ασφαλτος για τη δημοκρατία". Σύμφωνα με το πρόγραμμα, εννέα δήμοι της Σερβίας, ελεγχόμενοι από την αντιπολίτευση, θα λάβουν βοήθεια σε υλικά για την ασφαλτόστρωση των κεντρικών οδικών αξόνων τους.

    Το περασμένο μήνα στο Νόβισαντ, το Κράλιεβο, το Τρστενικ, το Λούτσανι και την Μπάινα Μπάστα έφτασε το πρώτο τμήμα των συνολικά 1.300 τόνων πρώτων υλών που θα χορηγήσει στους δήμους της αντιπολίτευσης η Νορβηγία, για τα έργα οδοποιίας.

    Ο κ. Κάσα ανέφερε ακόμη ότι δεν θα ζητήσει την αποστολή νέων φορτίων πρώτων υλών καθώς, όπως είπε, οι αρχές πάλι θα τα κατασχέσουν.

    O.K.

    [19] ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΣΤΗ ΤΣΕΡΝΑΒΟΝΤΑ

    Βουκουρέστι, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:28 UTC+2)

    Στην κατασκευή δεύτερου πυρηνικού αντιδραστήρα στο εργοστάσιο της Τσερναβόντα θα προχωρήσει η κυβέρνηση της Ρουμανίας, που είχε αρχικά εγκαταλείψει το έργο για οικονομικούς λόγους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

    Κυβερνητικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι ο δεύτερος αντιδραστήρας στο εργοστάσιο της Τσερναβόντα εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, αφού ξένοι "εταίροι" θα προσφέρουν τα χρήματα για να συνεχιστεί και πάλι το έργο.

    Σημειώνεται ότι ο πρώτος αντιδραστήρας του εργοστασίου κατασκευάστηκε το 1996, με οικονομική βοήθεια από την Ιταλία και τον Καναδά. Περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια θα χρειαστούν για την κατασκευή του νέου αντιδραστήρα.

    [20] ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΡΩΣΩΝ-ΤΣΕΤΣΕΝΩΝ

    Μόσχα, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:25 UTC+2)

    Τουλάχιστον δέκα Ρώσοι σκοτώθηκαν σε είκοσι επιθέσεις Τσετσένων αυτονομιστών εναντίον ρωσικών θέσεων το τελευταίο 24ωρο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Τσετσένου προέδρου Ασλάν Μασχάντοφ.

    Ρώσοι αξιωματούχοι απέρριψαν τους τσετσενικούς ισχυρισμούς, δηλώνοντας ότι ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στο Γκρόζνι, από έκρηξη χειροβομβίδας και ένας δεύτερος τραυματίστηκε χθες στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αυτονομιστές στην περιοχή Μπενόϊ.

    Σύμφωνα με τους Τσετσένους, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν κοντά στο Κουρτσαλόϊ (νοτιοανατολική Τσετσενία) σκοτώθηκαν έξι Ρώσοι στρατιώτες και ένας Τσετσένος αντάρτης. Κοντά στην πόλη Αργκούν (ανατολικά του Γκρόζνι) σκοτώθηκαν πολλοί Ρώσοι στρατιώτες σε ενέδρα που στήθηκε σε οδική αρτηρία.

    [21] ΕΡΩΤΗΣΗ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:24 UTC+2)

    Τους λόγους για τους οποίους δεν έχει γίνει αγορά ελικοπτέρων τα οποία έχουν τη δυνατότητα επέμβασης στις εστίες φωτιάς και το βράδυ ζητά να μάθει ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

    Ο κ. Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι όλος ο ελληνικός λαός επί εξήντα μέρες από 1η Ιουλίου παρακολουθεί την άνιση μάχη των πυροσβεστικών δυνάμεων με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει και φέτος τη χώρα και τονίζει ότι οι υπεράνθρωπες προσπάθειες, η αυτοθυσία και το υψηλό αίσθημα των ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος και των ηρωικών πληρωμάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς δεν επαρκούν για να αναπληρώσουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό, μέσα, προγραμματισμό και πολιτική βούλησης.

    "Η κυβέρνηση δηλώνει ότι είμαστε η τρίτη δύναμη σε μέσα πυρόσβεσης και όπως ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ η βοήθεια που ζητήσαμε από το Ισραήλ περιελάμβανε και δύο ελικόπτερα που σύμφωνα με τον επικεφαλής της ήταν κατάλληλα να επεμβαίνουν στις εστίες φωτιάς και το βράδυ μεταφέροντας περίπου 3 τόνους", αναφέρει ο κ. Ψωμιάδης και ερωτά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης γιατί δεν έγινε αγορά τέτοιων ελικοπτέρων.

    [22] ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 1 Σεπτεμβρίου 2000 (17:22 UTC+2)

    Σε ομόφωνη απόφαση για τη νομιμότητα των αιτημάτων των εργαζομένων της ΔΕΘ κατέληξαν οι νομικοί σύμβουλοι του ΥΜΑ-Θ, της ΔΕΘ και του Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΘ σε σημερινή συνάντησή τους, κατά τη διάρκεια της οποίας επεξεργάστηκαν εισήγηση για την επίλυση των προβλημάτων των εργαζομένων της ΔΕΘ που μετατίθενται.

    Μετά από αυτό απομένει η έγκριση και υπογραφή της συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ και από τον εποπτεύοντα υπουργό, Γιώργο Πασχαλίδη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 2 September 2000 - 19:08:22 UTC