Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] AΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
  • [02] ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
  • [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ
  • [04] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ
  • [05] ΣΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [07] "ΚΡΕΜΑΕΙ" ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΧΑΤΖΙ
  • [08] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [09] ΤΡΕΝΟ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ
  • [10] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [11] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
  • [13] ΕΓΚΩΜΙΑ ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
  • [14] 18 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΖΑΡΕΝΚΟ
  • [15] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ
  • [16] ΒΕΝΤΡΙΝ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ
  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
  • [18] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"
  • [19] ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ Ο ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [20] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [21] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [22] ΤΗΝ 22 ΜΗΝΩΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΥΠΟ ΟΜΗΡΙΑ 26ΧΡΟΝΟΣ
  • [23] ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [24] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

  • [01] AΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΡΚΩΣ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (11:32 UTC+2)

    Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, όπως εχει καθιερωθεί η 26η Ιουνίου, περίπου 400 έφηβοι και γονείς, μέλη της κοινότητας απεξάρτησης "Στροφή", θα περπατήσουν στους δρόμους της Αθήνας και θα καταλήξουν στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία. Στις 7:30 το απόγευμα, το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνουν στο Ζάππειο ανοιχτή συζήτηση για τα ναρκωτικά.

    Τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής δείχνουν ότι οι θάνατοι που οφείλονται σε ναρκωτικές ουσίες παρουσιάζουν ανοδική πορεία από το 1985 έως σήμερα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το 1999, βρίσκεται στη δεύτερη θέση -μετά την Ιρλανδία- όσον αφορά στους θανάτους από ναρκωτικά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του ινστιτούτου που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Βήμα", το διάστημα 1994-1996 σημειώθηκε ιδιαίτερη έξαρση των θανάτων από ναρκωτικά. Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες ηλικίας 21 έως 30 ετών και η ουσία που προκάλεσε το θάνατο σε ποσοστό 99,6% ήταν η ηρωίνη.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απηύθυνε έκκληση για την εξάλειψη της μάστιγας των ναρκωτικών, ενώ στη συνάντηση των 15 στη Φέιρα της Πορτογαλίας εγκρίθηκε η εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να αξιολογούν την επιτυχία της πολιτικής κατά των ναρκωτικών που ακολουθούν και να ενεργούν αναλόγως.

    [02] ΟΜΑΔΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΕ ΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    Λονδίνο, 26 Ιουνίου 2000 (10:48 UTC+2)

    Την πλήρη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπινου οργανισμού ετοιμάζεται να ανακοινώσει σήμερα ομάδα επιστημών, εξέλιξη που θεωρείται ορόσημο για την ιστορία της επιστήμης.

    Οπως μεταδίδει το BBC, μετά από δέκα χρόνια σχετικών ερευνών, που διεξήχθησαν με κρατικά κονδύλια, ομάδα επιστημόνων κατόρθωσε να "σπάσει" τον γενετικό κώδικα, χαρτογραφώντας τη γενετική δομή του ανθρώπου. Πρόκειται για επιστήμονες που εργάστηκαν στο πλαίσιο του Human Genome Project, ενός διεθνούς κονσόρτιουμ, οι έρευνες του οποίου χρηματοδοτήθηκαν κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος από τον φιλανθρωπικό οργανισμό Wellcome Trust, που έχει έδρα το Λονδίνο.

    Προκειμένου να καταστεί δυνατή η χαρτογράφηση του ανθρώπινου οργανισμού χρειάστηκε να οριστεί η ακριβής σειρά ή συνέχεια των τριών δισεκατομμυρίων στοιχείων του DNA.

    Ο Δρ. Τζον Σούλστον, διευθυντής του κέντρου Sanger, που εκπροσωπεί τη βρετανική πλευρά των ερευνών, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της χαρτογράφησης του ανθρώπινου οργανισμού θα είναι ένα τεράστιο φιλοσοφικό βήμα. "Φτάσαμε σε αυτό το σημείο της ανθρώπινης ιστορίας, όπου για πρώτη φορά πρόκειται να έχουμε στα χέρια μας τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός ανθρώπινου οργανισμού", τόνισε ο Βρετανός επιστήμονας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα τεράστιο φιλοσοφικό βήμα προς τα εμπρός, που θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για τον εαυτό τους.

    Eιδικοί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων επιστημονικών ερευνών μπορούν να συγκριθούν με οποιοδήποτε εκ των μεγάλων γεγονότων των τελευταίων 100 ετών, ακόμη και με την προσγείωση στο φεγγάρι ή την εφεύρεση των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    Παρά το γεγονός ότι ο κώδικας DNA θα χρειαστεί δεκαετίες περαιτέρω ερευνών προκειμένου να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πλήρως τη δομή του, οι επιστήμονες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι οι πληροφορίες που κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν θα επιφέρουν επαναστατικές αλλαγές στο χώρο της ιατρικής, καθώς θα μπορούν πλέον οι γιατροί να διαγνώσουν μια ασθένεια πολύ νωρίτερα από ό,τι μπορούν τώρα και να βοηθήσουν τις διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στην παραγωγή πιο αποτελεσματικών φαρμάκων για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.

    Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να φτάσουν στη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπινου οργανισμού πολύ πιο πριν από το αναμενόμενο, χάρη στην τεχνολογία της ρομποτικής, αλλά και τον ανταγωνισμό από αμερικανική εταιρία, που χρησιμοποιεί μια διαφορετική μέθοδο για το "σπάσιμο" του γενετικού κώδικα. Πρόκειται για την εταιρία Celera Genomics, που είχε ανακοινώσει τον Απρίλιο ότι κατόρθωσε να "διαβάσει" τον γενετικό κώδικα ενός ατόμου και προχωρούσε στη διάταξη των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες στη σωστή σειρά.

    Αναμένεται ότι και η αμερικανική εταιρία θα ανακοινώσει σήμερα τη χαρτογράφηση της γενετικής δομής του ανθρώπου, αν και οι ιθύνοντες της εταιρίας τηρούν "σιγή ιχθύος" σχετικά με την επόμενη κίνησή τους.

    Πληροφορίες όμως και από τα δυο "στρατόπεδα" αναφέρουν ότι οι διαφορές στις απόψεις των δυο πλευρών, κυρίως σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ακολουθούμενης πατέντας, ίσως να μην είναι τελικά αγεφύρωτες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε πρόσφατο αντι-καρκινικό συνέδριο, ο επικεφαλής της Celera αναγνώρισε τις προσπάθειες των αντιπάλων του.

    Σ.Π.

    [03] ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2000 (15:15 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    του Αχ.Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, συγκινημένος, το πρωί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στον Οίκο Φιλίας της Μόσχας, όπου συναντήθηκε με τους πρυτάνεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της ρωσικής πρωτεύουσας στα οποία διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, δήλωσε "εκφράζω το θαυμασμό μου για το πως γίνονται εδώ οι ελληνικές σπουδές".

    Λίγο νωρίτερα, είχε προσφωνήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ.Ρίντοβα η οποία διδάσκει πενήντα χρόνια ελληνικά στη Μόσχα, ο επικεφαλής του τμήματος των Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Λεμονόσοφ της Μόσχας, κ.Γιαλαμάς και άλλοι.

    Προηγήθηκε τελετή με φοιτήτριες οι οποίες σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα. Να σημειωθεί ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε πέντε πανεπιστήμια της Μόσχας, σε οκτώ τμήματα.

    Ο κ.Στεφανόπουλος παίρνοντας το λόγο δήλωσε: "Αισθάνομαι θαυμασμό για την έκταση και το βάθος των ελληνικών σπουδών στα πέντε πανεπιστήμια στα οποία διδάσκονται. Η ελληνική γλώσσα αποτελεί ενιαία εξέλιξη με την αρχαία γλώσσα, με τις επιρροές τόσων αιώνων που υπέστη. Εξαιρετικά θερμά είναι τα αισθήματά μας απέναντί σας. Σας είμαστε ευγνώμονες διότι διδάσκετε και αναδεικνύετε την ελληνική γλώσσα".

    Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής του τμήματος Ελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, κ.Γιαλαμάς, είχε τονίσει τα εξής: "Στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, το μεγαλύτερο και αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Ρωσίας, οι ελληνικές σπουδές διδάσκονται σε τρία τμήματα. Στη Σχολή Φιλολογίας, στα πλαίσια του τμήματος Κλασσικής Φιλολογίας και του τμήματος Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας και στη Σχολή Ιστορίας σε όσους από τους φοιτητές εξειδικεύονται στην ελληνική ιστορία".

    "Το τμήμα Κλασσικής Φιλολογίας ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το πανεπιστήμιο Λομονόσοφ που γιορτάζει φέτος τα 245 χρόνια λειτουργίας του. Διδάσκονται τα Αρχαία Ελληνικά και η κλασσική Ελληνική Γραμματεία από την μυκηναϊκή περίοδο έως τα ύστερα ελληνιστικά χρόνια. Τα Νέα Ελληνικά υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών ως υποχρεωτική ξένη γλώσσα από το τρίτο έως και το πέμπτο έτος σπουδών. Οι απόφοιτοι προορίζονται για την επιστημονική έρευνα και τη διδασκαλία στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση", ανέφερε ο κ.Γιαλαμάς και πρόσθεσε.

    "Στο τμήμα της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του οποίου έχω την τιμή να προίσταμαι από της ιδρύσεώς του, φοιτούν περίπου 50 φοιτητές και διδάσκουν 11 καθηγητές όλων των βαθμίδων εκ των οποίων δυο ακαδημαϊκοί και ο κ.Μπορίς Φόρκιτς, ο οποίος είναι ο μόνος Ρώσος που έχει τιμηθεί με το τίτλο αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών", πρόσθεσε.

    Ο κ.Γιαλαμάς ανακοίνωσε επίσης ότι το τμήμα του πανεπιστημίου Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Λεμονόσοφ, ανέλαβε την εποπτεία διδασκαλίας του Λυκείου 210 το οποίο με απόφαση του δήμου της Μόσχας και του Συλλόγου Ελλήνων της Μόσχας, από το Σεπτέμβριο θα λειτουργεί ως ειδικό ελληνικό Λύκειο και θα καλύπτει τις ανάγκες της ομογένειας.

    Επι πλέον αποκάλυψε ότι από τον Ιούνιο του 2000 σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το πρόγραμμα Ιασω, το τμήμα Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του πανεπιστημίου Λεμονόσοφ θα διοργανώσει ετήσιο θερινό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους ομογενείς δασκάλους της ελληνικής γλώσσας, κυρίως για τις ανάγκες των Ελλήνων της Νότιας Ρωσίας.

    Σ' αυτό το τμήμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Λεμονόσοφ διδάσκουν διαπρεπείς καθηγητές, κλασσικοί φιλόλογοι, βυζαντινολόγοι και νεοελληνιστές, όπως οι καθηγητές Ιωάννης Καζάζης, Αντώνιος-Αιμίλιος Ταχιάος, Ιγκορ Σεφτένκο, Αθανάσιος Μαρκόπουλος, Ράινερ Στιγκελ, Μάριο Βίντι, Πήτερ Μάκριτς, Δέσποινα Χειλά-Μπακοπούλου κ.α.

    Επίσης, στον ερευνητικό τομέα κάθε χρόνο, εδώ και τρία χρόνια διοργανώνεται συμπόσιο βυζαντινών και νεοελληνικών σπουδών για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων της Ρωσίας.

    Επίσης, ο κ.Γιαλαμάς αναφέρθηκε σε μια σειρά εκδόσεις που κάνει το τμήμα Ελληνικών Σπουδών και για την κάλυψη ερευνητικών και παιδαγωγικών αναγκών του τμήματος.

    Εκλεισε την ομιλία του ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ευχαριστώντας επίσημα την ελληνική πολιτεία αλλά και εκπροσώπους της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων, διότι συμπαρίσταται στις προσπάθειές τους.

    Αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατευθύνθηκε στο Κρεμλίνο και κατέθεσε στεφάνι.

    [04] ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (11:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

    Πενήντα χιλιάδες αστυνομικοί, θα διατεθούν για τη φρούρηση των Ολυμπιακών αγώνων, το 2004, όπως υπογραμμίζει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προαναγγέλλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα" προσλήψεις νέων αστυνομικών. Και όλα αυτά, με στόχο τη θωράκιση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παράλληλα, ο υπουργός, αποκλείει το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος στη διάρκεια των αγώνων λόγω της αυξημένης αστυνόμευσης που πρόκειται να υπάρξει.

    "Είναι αδύνατον να υπάρξουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων τρομοκρατικά χτυπήματα ή πορτοφολάδες, σε χώρους όπου θα υπάρχουν 50.000 αστυνομικοί" αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο Μ.Χρυσοχοΐδης.

    Την ίδια στιγμή εκφράζει μεγαλύτερη ανησυχία για τα προβλήματα που ίσως παρατηρηθούν στις μεταφορές και στο κυκλοφοριακό γενικότερα, παρά για ένα ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.

    Ο Μ.Χρυσοχοΐδης δηλώνει ότι δεν επηρεάζεται από τα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου που συνδέουν άμεσα την τρομοκρατία στην Ελλάδα με τους Αγώνες. Αντίθετα υποστηρίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες "αποτελούν μία ευκαιρία για τη χώρα μας να δώσει εξετάσεις στο θέμα της ασφάλειας και να επιβεβαιώσουμε στην πράξη το πόσο ασφαλής χώρα είναι η Ελλάδα".

    Ο σχεδιασμός του υπουργείου όσον αφορά στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων ξεκινά με έναν προϋπολογισμό ύψους 150 δισεκατομμυρίων δραχμών, όπως ανακοινώθηκε στην τελευταία διυπουργική επιτροπή που ασχολήθηκε με το κόστος των ολυμπιακών έργων.

    Το ποσό αυτό θα διατεθεί για την προμήθεια τηλεπικοινωνιακού υλικού, τη δημιουργία νέων αστυνομικών σχολών, την πρόσληψη περίπου 4.000 αστυνομικών αλλά και για τη δημιουργία δικτύου επικοινωνίας όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και των υπηρεσιών του Δημοσίου.

    Το πρώτο αυτό στρατηγικό σχέδιο ασφάλειας αναμένεται να υποβληθεί στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) μέχρι τις 30 Ιουνίου μέσω του Αθήνα 2004.

    [05] ΣΤΟ ΣΑΛΤΣΜΠΟΥΡΓΚ ΜΕΘΑΥΡΙΟ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Σόφια, 26 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στο Σάλτζμπουργκ αναμένεται να μεταβεί μεθαύριο ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κόστοφ, όπου θα λάβει μέρος στην Οικονομική Σύνοδο κορυφής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

    Οπως διευκρίνισε η διεύθυνση "Δημοσίων σχέσεων" στο υπουργικό συμβούλιο της Σόφιας, η συνάντηση διοργανώνεται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ενώ οικοδεσπότης της συνάντησης θα είναι ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ.

    Στην βουλγαρική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Ιβάν Κόστοφ, θα συμμετάσχουν επίσης ο ειδικός διαπραγματευτής της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Κισιόφ, ο πρόεδρος του Πρακτορείου Ξένων Επενδύσεων, Γκεόργκι Ταμπάκοφ και ο υφυπουργός Οικονομίας της χώρας, Χρίστο Μιχαϊλόβσκι.

    Αναμένεται ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας να λάβει μέρος στην κεντρική συνεδρίαση του φόρουμ που θα είναι αφιερωμένη στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και την αντανάκλασή της στις χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Στο πρόγραμμα του Ιβάν Κόστοφ περιλαμβάνονται επίσης επίσημο γεύμα με επιχειρηματίες από την Αυστρία, αφιερωμένο στη Βουλγαρία, καθώς και πολλές διμερείς συναντήσεις. Αμέσως μετά τη συνεδρίαση προβλέπεται συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Ιβάν Κόστοφ.

    [06] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ - ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σόφια, 26 Ιουνίου 2000 (20:58 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνούς στις 14 Ιουνίου κάτω από την κορυφή Κονσταντίν στο βουνό Σλαβιάνκα στην περιοχή των βουλγαρο - ελληνικών συνόρων, συνεχίζει να σιγοκαίει και να δημιουργεί προβλήματα στο έργο των πυροσβεστών.

    ΄Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του αστυνομικού τμήματος της πόλης Μπλαγκόεφγκραντ, Παβλίνα Ζίβκοβα, κάθε μέρα περίπου 100-150 άτομα, ανάμεσά τους κάτοικοι της περιοχής και πυροσβέστες, καταβάλλουν μέγιστες προσπάθειες για τον περιορισμό της πυρκαγιάς.

    Στην περιοχή βρίσκονται και σωστικά συνεργεία που εργάζονται και την νύχτα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε απρόσιτη για τα πυροσβεστικά μηχανήματα περιοχή.

    Η πυρκαγιά βρίσκεται σε απόσταση 1.800 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας πάνω από τα χωριά Λόβτσα και Πάριλ σε ορεινή περιοχή.

    Ο ξηρός καιρός και ο άνεμος τις τελευταίες ημέρες ευνοούν την εξάπλωση της φωτιάς. Οπως μεταδίδουν τα βουλγαρικά ΜΜΕ, στην επικράτεια της Ελλάδας οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έκαναν αντιπυρική ζώνη για τον περιορισμό εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιουνίου ΄Ελληνες πυροσβέστες παρείχαν βοήθεια στους Βούλγαρους συναδέλφους τους για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η πυρκαγιά στην περιοχή του βουνού Σλαβιάνκα έχει καταστρέψει 700 στρέμματα γης, συμπεριλαμβανομένων και 200 στρεμμάτων πευκοδάσους.

    [07] "ΚΡΕΜΑΕΙ" ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ Ο ΧΑΤΖΙ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουνίου 2000 (20:57 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο Ρουμάνος βετεράνος ποδοσφαιριστής, Γκεόργκι Χάτζι με επιστολή του προς τους ποδοσφαιρόφιλους της πατρίδας του ανακοίνωσε ότι σταματάει οριστικά να παίζει ποδόσφαιρο.

    Ο γνωστός ποδοσφαιριστής, που υπήρξε αρχηγός της Ρουμανίας στο EURO 2000 εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους οπαδούς του, τους προπονητές και τους επικεφαλείς της Ρουμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    Ο κ. Χάτζι δήλωσε ότι συγκινήθηκε από τα δημοσιεύματα του ρουμανικού τύπου για την ήττα της Ρουμανίας από την Ιταλία στις 24 Ιουνίου με 2-0 και άσκησε κριτική στον αρχισυντάκτη της εφημερίδας Adevarul που έγραψε ότι είναι "δολοφόνος και δεν θα έπρεπε να αγωνιστεί εναντίον της Ιταλίας".

    Ο Χάτζι ανέφερε ότι στις 5 Ιουνίου του 1999 ήταν η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής του όταν κλήθηκε να ξαναπαίξει με την εθνική Ρουμανίας εναντίον της Ουγγαρίας.

    [08] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Σύμπτωση απόψεων και θέσεων της ελληνικής και της ρωσικής πλευράς στα θέματα των Βαλκανίων και στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με απολύτως θετικές πληροφορίες.

    Αυτό, σύμφωνα με δηλώσεις διπλωματικών παραγόντων, είναι "ιδιαίτερα θετικό".

    Την πολύ θετική συνεισφορά της Ρωσίας στο Κυπριακό επεσήμαναν τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Πούτιν ζητεί λύση του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Το ίδιο επανέλαβε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών 'Ιγκορ Ιβανόφ στον κ. Παπανδρέου.

    Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι οι Ρώσοι θα συμβάλουν στη συνάντηση της G8 στην Οκινάουα της Ιαπωνίας τον Ιούλιο στην επανάληψη ενός κειμένου θετικού για το Κυπριακό.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες οι Ρώσοι κρατούν αποστάσεις από τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, αλλά θεωρούν ταυτόχρονα ότι ο αποκλεισμός και το εμπάργκο οδηγούν σε ισχυροποίησή του στο εσωτερικό της Γιουγκοσλαβίας.

    Τέλος οι κ.κ. Στεφανόπουλος και Πούτιν συζήτησαν και για τα ελληνοτουρκικά και στο θέμα αυτό ο κ. Στεφανόπουλος ενημέρωσε πλήρως τον κ. Πούτιν.

    [09] ΤΡΕΝΟ ΠΑΡΕΣΥΡΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΜΕΘΩΝΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2000 (20:46 UTC+2)

    Αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο άτομα παρασύρθηκε λίγο μετά τις έξι το απόγευμα από την αμαξοστοιχεία υπ' αριθμόν 603 Intercity με κατεύθυνση την Αθήνα σε αφύλακτη διάβαση στη Μεθώνη της Πιερίας στη θέση Κούτσουρο.

    Ο οδηγός ενδεχομένως χωρίς να ελέγξει επιχείρησε να περάσει και το τρένο παρέσυρε το όχημα.

    Ανδρες της πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ έσπευσαν στην περιοχή και προσπαθούσαν επί 2,5 ώρες να απεγκλωβίσουν τη συνοδηγό του αυτοκινήτου, μία ηλικιωμένη γυναίκα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε με βαριά τραύματα στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Κατερίνης.

    Ο οδηγός απεγκλωβίστηκε νωρίτερα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κατερίνης και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι εκτός κινδύνου.

    Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε για περισσότερα από 600 μέτρα και εγκλωβίστηκε κάτω από το μηχανικό μέρος της αμαξοστοιχίας.

    [10] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στο διάλογο με την εκκλησία, δήλωσε ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Εξάλλου στις δηλώσεις του μητροπολίτη Πειραιώς για άμεση έναρξη διαλόγου με αποκλειστικό θέμα της ταυτότητες απαντά "Εμείς επιμένουμε να λέμε ότι σ' αυτό τον τόπο υπάρχει το σύνταγμα, υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχει η ψήφος του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποστεί από τον ρόλο της, δεν μπορεί να αποστεί και δεν πρέπει κανείς να θέτει τον εαυτό του πάνω από το σύνταγμα και τους νόμους. Το σύνταγμα τα λέει όλα, λέει ποιοι είναι οι ρόλοι, διακριτοί ρόλοι και προφανώς η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία αποφασίζει, η οποία κυβερνά. Δεν νομίζω κανείς να το αρνείται αυτό και δεν θα έπρεπε να το αρνείται."

    [11] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 26 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μούγκουρ Ισαρέσκου διόρισε νέο υπουργό Μεταφορών τον Ανκα Μποάγκιου, που πρότεινε το Δημοκρατικό Κόμμα.

    Η θέση είναι κενή μετά την εκλογή του υπουργού Μεταφορών Τράιαν Μπασέσκου στην δημαρχία του Βουκουρεστίου στις εκλογές στις 18 Ιουνίου. Ο κ. Μπασέσκου παραιτήθηκε σήμερα και ο επίσημος διορισμός του νέου υπουργού θα γίνει αύριο το απόγευμα.

    [12] ΤΗΛ. ΧΥΤΗΡΗΣ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Απαράδεκτη χαρακτηρίζει ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης τη μαύρη λίστα δημοσιογράφων που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΚΕ με χθεσινό άρθρο του "Ριζοσπάστη".

    "Δεν μπορεί κανείς να φανταστεί πώς αυτά συμβαίνουν στην εποχή μας, από ένα κόμμα μάλιστα το οποίο αυτοαποκαλείται προοδευτικό και το οποίο έχει μια ιστορία. Λυπάμαι πράγματι πολύ γι' αυτά τα οποία ακούω ότι συμβαίνουν", προσθέτει ο υφυπουργός Τύπου.

    [13] ΕΓΚΩΜΙΑ ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ - Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

    Ουάσιγκτον, 26 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ χαιρέτησαν την αποκωδικοποίηση του 97% του ανθρώπινου γενετικού κώδικα από δημόσια κοινοπραξία και δήλωσαν ότι πρόκειται για την πιο καταπληκτική ανακάλυψη του ανθρώπου.

    Ο κ. Κλίντον ανέφερε ότι οι δημόσιες και ιδιωτικές έρευνες για το θέμα θα συνεργαστούν προκειμένου να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους και θα τερματίσουν μήνες ανταγωνισμού.

    Tην σχεδόν πλήρη αποκωδικοποίηση του ανθρώπινου γονιδιακού χάρτη χαιρετίζει από τις Βρυξέλες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την έρευνα Φιλίπ Μπουσκέν.

    Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τέθηκαν στην υπηρεσία του δημόσιου τομέα, έτσι ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά όλοι οι ερευνητές.

    Πρόσθεσε, δε, ότι τώρα χρειάζεται να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια προκειμένου να αξιοποιηθεί όλο το ιατρικό υλικό, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί πλήρως από τις νέες αυτές γνώσεις πριν ολοκληρωθεί μία μεγάλη δημόσια συζήτηση για την συγκεκριμένη ανακάλυψη.

    Στο Παρίσι ο γάλλος υπουργός έρευνας Ροζέ Σβάρτσενμπεργκ δήλωσε ότι πλέον στόχος παραμένει η αποκρυπτογράφηση του 99,9%, η οποία θα επιτευχθεί το 2003 και υπογράμμισε ότι τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα επιτρέπουν αισιοδοξία ότι αυτό θα γίνει ίσως και νωρίτερα.

    O.K.

    [14] 18 ΜΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΣΤΟΝ ΛΑΖΑΡΕΝΚΟ

    Γενεύη, 26 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Πάβλο Λαζαρένκο δικάστηκε σήμερα ερήμην στη Γενεύη, με την κατηγορία του ξεπλύματος "βρώμικου" χρήματος.

    Ο εισαγγελέας της Γενεύης Μπερνάρ Μπερτόζα ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης 18 μηνών στον Λαζαρένκο και να κατασχεθούν 6,6 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται σε λογαριασμό του σε ελβετικές τράπεζες για να επιστραφούν στην Ουκρανία.

    Ο Πάβλο Λαζαρένκο, 47 ετών σύμφωνα με την εισαγγελία κατηγορείται ότι καταχράστηκε χρήματα όταν ήταν κυβερνήτης της περιοχής Ντνεπροπετρόβσκ της Ουκρανίας από το 1992 μέχρι το 1995.

    Ο Λαζαρένκο, που διετέλεσε πρωθυπουργός της Ουκρανίας από τον Ιούνιο του 1996 έως τον Ιούνιο του 1997, συνελήφθη από τις ελβετικές αρχές το 1998, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά την καταβολή εγγύησης.

    Ο πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, βρίσκεται τώρα έγκλειστος σε φυλακή των ΗΠΑ όπου κατηγορείται μεταξύ άλλων για κατάχρηση κρατικών πόρων.

    Ο.Κ.

    [15] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΑΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΠΟΥΤΙΝ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2000 (20:25 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών τους το απόγευμα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έδωσαν συνέντευξη τύπου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Η κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε πέραν της προγραμματισμένης ώρας, γεγονός που επισημάνθηκε από τους δημοσιογράφους και προκάλεσε την απάντηση του Ρώσου πορέδρου. Ο κ. Πούτιν τόνισε ότι είναι ανέφικτη οποιαδήποτε λύση στα Βαλκάνια αν δεν στηρίζεται στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε: πρώτον, την αποστρατικοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και δεύτερον τον αποκλεισμό του UCK.

    Ο κ. Πούτιν πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την επίλυση του προβλήματος, ενώ όταν ρωτήθηκε αν συνεχίζει να εργάζεται για να καταστήσει τη Ρωσία μεγάλη δύναμη με παγκόσμιο κύρος απάντησε ότι μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αυτή τη στιγμή στη χώρα του και μία περίπλοκη περίοδος, ωστόσο η Ρωσία γεωγραφικά, οικονομικά, πληθυσμιακά και η μόρφωση του πληθυσμού της δίνουν την ιδιότητα μίας μεγάλης δύναμης.

    Συνέχισε λέγοντας ότι "δεν λέμε ότι είμαστε αυτοκρατορία" και πρόσθεσε πως παρακολουθεί με προσοχή περιοχές όπως η Νοτιοανατολική Ευρώπη, που βρίσκονται κοντά στη μεθώριο με τη Ρωσία. Για τα προβλήματα της Μεσογείου ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζεται σε μία αρχή, η οποία αποτελεί και αρχή της ελληνικής πλευράς, ότι τα ζητήματα πρέπει να λύνονται βάση των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Χαιρέτησε ακόμη τη στάση της Ελλάδας να παραπέμπονται τα περίπλοκα διεθνή ζητήματα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης και εκτίμησε ότι το επίπεδο των χωρών της μεσογείου βρίσκεται σε καλό σημείο, πράγμα που τον καθιστά αισιόδοξο για την επίλυση προβλημάτων της περιοχής.

    Υπογράμμισε επίσης ότι πρέπει να διαπραχθεί η εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας και ότι βαθμιαίως να ενταχθεί στις διεθνείς διεργασίες για τα επείγοντα προβλήματα. Αυτό, συμπλήρωσε, δε σημαίνει ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να συμφωνεί σε όλα με όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η εξωτερική πολιτική της χώρας που έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι: "Η Ρωσία είναι πρωτίστως μία ευεωπαϊκή δύναμη είναι όμως και ευρασιατική. Η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι στρατηγικής σημασίας. Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μας με την Ελλάδα με την οποία μας συνδέουν πολιτικοί, κοινωνικοί και θρησκευτικοί δεσμοί".

    Ο κ. Πούτιν αναφέρθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στη Μόσχα, έκανε λόγο για βελτίωση των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι είχε συνάντηση και με το νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, είχε διαρκή επαφή με την ηγεσία της Κίνας, θα συναντηθεί με την πεντάδα της Σαγκάης, επίκεινται επισκέψεις εργασίας στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα, και σημείωσε ότι οι ρωσικές προσπάθειες στρέφονται στη βελτίωση των δεσμών με τις χώρες της ΚΑΚ, για ένα "ενωσιακό κράτος", όπως το χαρακτήρισε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το γεγονός ότι η συνάντηση Στεφανόπουλου - Πούτιν διήρκεσε περισσότερο από την προγραμματισμένη ώρα, ο Ελληνας πρόεδρος απάντησε ότι έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης, η οποία είχε ειλικρινή αποτελέσματα και ότι θα προχωρήσει η συνεργασία σε μεγάλα θέματα.

    Ο κ. Πούτιν μίλησε για ιδιαίτερα ανεπτυγμένες σχέσεις Ελλάδας - Ρωσίας και είπε ότι η Ελλάδα είναι χώρα, η γνώμη της οποίας εισακούεται, ενώ κατέχει δεσπόζουσα θέση σε Βαλκανικά ζητήματα. Η παράταση της συνομιλίας μας προέκυψε, όπως είπε, επειδή θίχτηκαν ζητήματα που χρειαζόταν απαντήσεις και η άποψη της Ελλάδας είναι ενδιαφέρουσα.

    Συζητήθηκαν ακόμη ενεργειακά ζητήματα, στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, και θέματα για το φυσικό αέριο και άλλες μορφές ενέργειας.

    Σε άλλη ερώτηση δημοσιογράφου προς τον κ. Στεφανόπουλο για το ποια είναι η γνώμη του για το σύστημα αντιβαλλιστικής προστασίας της Ευρώπης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι, η Ελλάδα εξετάζει το θέμα με προσοχή και πρόσθεσε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι, μέσα από συζητήσεις Ε.Ε. - Ρωσίας - ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρχουν διεθνείς διαφορές για τέτοια ζητήματα.

    Πριν την κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Ρώσος ομόλογός του 'Ιγκορ Ιβανόφ, υπέγραψαν ενώπιον των ηγετών μία συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης και αποτροπής της φοροδιαφυγής.

    Την υπογραφή της συμφωνίας χαιρέτησαν οι πρόεδροι Ελλάδας - Ρωσίας και στη συνέχεια ο κ. Στεφανόπουλος περέδωσε στον κ. Πούτιν τα ιστορικά λάβαρα του ρωσικού ναυτικού τα οποία έφερε από την Αθήνα. Ο Ρώσος πρόεδρος τον ευχαρίστησε και υπογράμμισε τη συγκινητική χειρονομία.

    Τέλος, ο κ. Στεφανόπουλος δεν παρέλειψε να πει ότι η Ελλάδα οφείλει πολλά στο ρωσικό στόλο που μαζί με τον αγγλικό και γερμανικό καταναυμάχησαν την αρμάδα του Ιμπραήμ και βοήθησαν την απελευθέρωση της Ελλάδας στον αγώνα της ανεξαρτησίας της.

    Αύριο το πρωί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί το κοινοβούλιο της Ρωσίας και θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ομοσπονδίας και αργότερα θα πραγματοποιηθεί το οικονομικό φόρουμ με συμμετοχή Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών, ενώ αργότερα θα επισκεφτεί τη μονή Ντανίλοφ και θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλέξιο Β'. Το μεσημέρι θα επισκεφτεί το πανεπιστήμιο Λομονόσοφ, όπου θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα.

    Το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ρωσικής ομοσπονδίας Μιχαήλ Κασιάνοφ και την Τετάρτη θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

    [16] ΒΕΝΤΡΙΝ: Η ΘΕΣΜΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

    Βαρσοβία, 26 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν, δήλωσε ότι προτεραιότητα της γαλλικής προεδρίας θα είναι η επίτευξη θεσμικής μεταρρύθμισης στην ΕΕ και τόνισε ότι κάθε χώρα θα αντιμετωπίζεται χωριστά στην προσπάθειά της να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Βεντρίν, από τη Βαρσοβία όπου πραγματοποιείται διεθνής διάσκεψη για την δημοκρατία ανέφερε ότι η Γαλλία θα προχωρήσει σε χωριστές διαπραγματεύσεις με κάθε χώρα για να επιλυθούν τα προβλήματα και να μπορέσουν να ενταχθούν στην ΕΕ.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ανέφερε, από τη Γερμανία που βρίσκεται, ότι η ΕΕ θα έχει το δικό της Σύνταγμα μέσα σε δύο χρόνια.

    Ο.Κ.

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ

    Βρυξέλες, 26 Ιουνίου 2000 (20:09 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της με το θάρρος των πολιτών της Ζιμπάμπουε, οι οποίοι ψήφισαν στις κοινοβουλευτικές εκλογές το Σαββατοκύριακο παρά τη βιαία προεκλογική περίοδο.

    Εκπρόσωπος της Επιτροπής εξήγησε πως οι 190 παρατηρητές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρίσκονται στη Ζιμπάμπουε ανέφεραν σοβαρά νομικά προβλήματα και παρατυπίες στη πορεία των εκλογών τονίζοντας ότι οι παρατηρητές, δουλεύουν "υπό αρκετά δύσκολες συνθήκες.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε πως καλωσορίζει τη παρουσία των ψηφοφόρων στις εκλογές και το γεγονός ότι οι πολίτες της Ζιμπάμπουε έχουν το θάρρος να εκφράσουν τη θέλησή τους για δημοκρατία, παρ' όλο τον εκφοβισμό και τη βία κατά τη προεκλογική περίοδο.

    "Η ΕΕ θα περιμένει τη τελική αναφορά των παρατηρητών της αποστολής, ο οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στις 3 Ιουλίου, πριν βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τις σχέσεις της με τη Ζιμπάμπουε", σημειώνοντας επίσης πως "η ΕΕ έχει δεσμευτεί να δώσει περίπου 52.3 εκατομμύρια ευρώ (που αντιστοιχεί με 50 εκατομμύρια δολάρια) στη Ζιμπάμπουε".

    Αντίθετα, η Μεγάλη Βρετανία δεν έμεινε ικανοποιημένη από τη διεξαγωγή των εκλογών και κατηγόρησε το ZANU-PF κόμμα του πρόεδρου Ρόμπερτ Μουγκάμπε για τις δηλώσεις του σχετικά με τις εκλογές. Ο κ. Μουγκάμπε είχε επισημάνει ότι θα κρατήσει την εξουσία του, χωρίς να λογαριάσει τον νικητή, αφού το σύνταγμα της Ζιμπάμπουε θα του επέτρεπε να κρατήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

    [18] ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ Α.Π.Θ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΡΙΑΣ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης διενεργούν έρευνα για τον εντοπισμό του χρήστη του "Ίντερνετ" που, όπως αποκάλυψε πριν από μερικές μέρες βρετανική εφημερίδα, στέλνει απειλητικά μηνύματα -μέσω του διαδικτύου- στην ηθοποιό Κέιτ Γουίνσλετ, συνπρωταγωνίστρια στην κινηματογραφική ταινία "Τιτανικός".

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα της "Daily Mirror" το απειλητικό μήνυμα-"e-mail"- στάλθηκε από ηλεκτρονικό υπολογιστή του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης από χρήστη που έχει τον κωδικό με το γυναικείο όνομα "Ντίνα" στην ηθοποιό.

    Ο Πρύτανης στο Α.Π.Θ., Μιχάλης Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στον Πρόεδρο του Τμήματος Πληροφορικής να ερευνήσει την προέλευση του μηνύματος, προκειμένου να εντοπιστεί ο άγνωστος αποστολέας.

    Ωστόσο, οι Πρυτανικές Αρχές στο Α.Π.Θ. δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να πρόκειται για χρήστη-"χάκερ" που κατάφερε να "σπάσει" τον κωδικό πρόσβασης, χωρίς ο συγκεκριμένος χρήστηςς να γνωρίζει το παραμικρό.

    Οι Αστυνομικές Αρχές στη Θεσσαλονίκη δεν επεμβαίνουν προς το παρόν στην υπόθεση, αφού -όπως δήλωσε στο Μ.Π.Ε. ανώτερος αξιωματικός της Ασφαλείας- η καταγγελία από την ηθοποιό έγινε στη Μ. Βρετανία, ενώ η δικονομία γύρω από τα αδικήματα του "Ίντερνετ" και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είναι προς το παρόν ασαφής.

    Γ.Χ.

    [19] ΑΠΕΙΛΗΘΗΚΕ ΜΕ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑ Ο ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΗΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2000 (20:04 UTC+2)

    Συγγενείς γεωργού, από τη Σησαμιά Σερρών, που δολοφονήθηκε πριν από ένα μήνα, επιχείρησαν να λιντσάρχουν -μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης- τον φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας Ευστάθιο Κιουρτσίδη, με αποτέλεσμα να επέμβουν άνδρες των ΕΚΑΜ.

    Ο 51χρονος Κιουρτσίδης, "θαμώνας" των φυλακών Διαβατών επί σειρά ετών για υποθέσεις ληστειών και κλοπών, συνελήφθη πριν από τρεις μέρες στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης με μικροποσότητα ναρκωτικών και στην προανάκριση αποκαλύφθηκε ότι αναζητούνταν με ένταλμα της ανακρίτριας, για συμμετοχή στη δολοφονία του συνομήλικού του, Δημήτρη Βουγιουνδρούκα, στην κοινότητα Σησαμιά, στις 16 Μαϊου.

    Σήμερα οδηγήθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης όπου δέχθηκε αιφνιδιαστικά επίθεση από συγγενείς και φίλους του θύματος που επιχείρησαν να τον λιντσάρουν. Αστυνομικοί των ΕΚΑΜ εισέβαλαν στο Δικαστικό Μέγαρο και κατάφεραν να αποσπάσουν κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους τον 51χρονο και να τον απομακρύνουν με αποτέλεσμα να σημειωθούν επεισόδια.

    Τελικά ο Κιουρτσίδης οδηγήθηκε στο Τμήμα Μεταγωγών, ενώ ο γιος του θύματος Πάρις Βουγιουνδρούκας κατέθεσε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παραλείψεις που -όπως υποστηρίζει- έγιναν κατά τη σύλληψη του Κιουρτσίδη και των δύο συνενόχων του για τη δολοφονία του πατέρα του.

    Γ.Χ.

    [20] Ο ΤΣΕΡΝΟΜΙΡΝΤΙΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2000 (20:02 UTC+2)

    Οι ελβετικές αρχές που κάνουν έρευνες για ξέπλυμα χρήματος από το Κρεμλίνο στρέφουν τις υποψίες τους προς τον πρώην πρωθυπουργό της Ρωσίας, Βίκτορ Τσερνομίρντιν έγραψε η ρωσική εφημερίδα "Novaya Gazeta".

    H εφημερίδα επικαλούμενη δηλώσεις αξιωματούχου της ελβετικής αστυνομίας ανέφερε ότι ο Τσερνομίρντιν είχε δεχτεί εκατομμύρια δολάρια από ανώνυμη εταιρεία συνδεμένη με την Μabetex, η οποία είχε κάνει σημαντικές συμφωνίες για την ανακαίνιση του Κρεμλίνου και άλλων κυβερνητικών κτιρίων.

    Ο Τσερνομίρντιν είναι πλέον βουλευτής στη Δούμα και πρόεδρος της ρώσικης εταιρείας παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom.

    Ο Ελβετός αξιωματούχος πρόσθεσε πως θα χρειαστεί η συνεργασία Ρώσων εισαγγελέων για να μπορέσουν οι Ελβετικές αρχές να απαγγείλουν κατηγορίες κατά του Τσερνομίρντιν.

    Ο.Κ.

    [21] Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Μόσχα, 26 Ιουνίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Η Ρωσία θα αρχίσει να αποχωρεί από την 1 Αυγούστου από τις δυο στρατιωτικές βάσεις της στην Γεωργία ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιλία Χλεμπάνοφ.

    Η Ρωσία και η Γεωργία υπέγραψαν το 1999 συμφωνία με την οποία η Ρωσία πρέπει να αποχωρήσει από τις δυο βάσεις στην Γεωργία μέχρι τον Ιούλιο του 2001.

    Πάνω από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες και πολλά άρματα σταθμεύουν στις βάσεις, από τις οποίες η μία βρίσκεται στην αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας.

    Ο κ. Χλεμπάνοφ ανέφερε ότι μέρος του ρωσικού εξοπλισμού θα μείνει στις βάσεις για να χρησιμοποιηθεί από την διεθνή ειρηνευτική δύναμη στην Αμπχαζία.

    Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν υποστεί κρίση όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Τσετσενία καθώς η Μόσχα κατηγορεί τη Τιφλίδα ότι υποθάλπει τους Τσετσένους αντάρτες.

    Ο.Κ.

    [22] ΤΗΝ 22 ΜΗΝΩΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ ΥΠΟ ΟΜΗΡΙΑ 26ΧΡΟΝΟΣ

    Τρίκαλα, 26 Ιουνίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Ενα κοριτσάκι ηλικίας 22 μόλις μηνών κρατούσε υπό ομηρία μέσα στο σπίτι του στα Τρίκαλα, ο 26χρονος πατέρας του Χαράλαμπος Μοσκόφογλου.

    Ο 26χρονος, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, απειλούσε με μαχαίρι όποιον πλησίαζε. Τελικά μετά από επιχείρηση της αστυνομίας ο Μοσκόφογλου συνελήφθη. Με εντολή του εισαγγελέα ο 26χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των Τρικάλων όπου εξετάστηκε από ψυχιάτρους. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε για νοσηλεία σε ψυχιατρική κλινική.

    Πριν από μερικούς μήνες ο Μοσκόφογλου είχε επιτεθεί στον πεθερό του.

    [23] ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓ. ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 26 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    "Τα ναρκωτικά ως φαινόμενο που ταλανίζει τη νεολαία σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει τις ρίζες του στα τεράστια προβλήματα που μαστίζουν τις σημερινές κοινωνίες και την ελληνική", δήλωσε ο Δήμαρχος Αγίου Παύλου Μιχάλης Μοσχονάς με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών.

    Ο κ. Μοσχονάς είπε ότι τέτοια προβλήματα είναι η ανεργία, αλλά και συνολικά η οικονομική, πολιτική και πολιτιστική περιθωριοποίηση των νέων ανθρώπων.

    "Πρέπει να όλοι να συνειδητοποιήσουμε - και πρώτη από όλους η Πολιτεία - ότι η καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών δεν θα έρθει ούτε μέσα από την αποποινικοποίηση της χρήσης, ούτε μέσα από το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε "καλά και κακά" ή "σκληρά και μαλακά", ούτε μέσα από τα προγράμματα με υποκατάστατα", τόνισε.

    Επισήμανε ότι με αυτές τις πολιτικές το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να παραμένει η νεολαία στο περιθώριο, στην αποχαύνωση και η κοινωνία να γίνεται συνεργός σε αυτό, αποδεχόμενη ουσιαστικά το πρόβλημα.

    "Είναι απαραίτητη η δράση όλων μας, στην κατεύθυνση της εφαρμογής μίας άλλης πολιτικής που θα βασίζεται στην πρόληψη, στη στήριξη των Μονάδων Απεξάρτησης, στην καταπολέμηση των κοινωνικών προβλημάτων που γεννούν το πρόβλημα", κατέληξε.

    [24] ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ: ΝΕΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗΣ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΒΕΕ. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης εγκρίθηκε ο ισολογισμός της εταιρικής χρήσης 1/1/99-31/12/99 και οι λοιπές ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσεως '99, μετά της επ' αυτών εκθέσεως του Δ.Σ και του ορκωτού ελεγκτού για το 1999.

    Αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος 45 δρχ. ανά μετοχή, η απαλλαγή μελών του Δ.Σ. και των ορκωτών ελεγκτών από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τα πεπραγμένα της χρήσης 1/1/99-31/12/99, καθώς και για τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας, επικυρώθηκε η εκλογή νέων μελών σε αναπλήρωση των παραιτηθέντων, ενώ εκλέχθηκαν ένας τακτικός και ένας αναπληρωματικός ορκωτός ελεγκτής για τον έλεγχο της εταιρικής χρήσης 1/1/2000-31/12/2000 και καθορισμό της αμοιβής τους.

    Εγκρίθηκε ο ενοποιημένος ισολογισμός χρήσης 1/1/99 - 31/12/99, οι αμοιβές των μελών του Δ.Σ χρήσης '99, ενώ αποφασίστηκε και η τροποποίηση ορισμένων άρθρων του καταστατικού της εταιρίας.

    Κατά την παρουσίαση των στόχων και της διεθνούς στρατηγικής της εταιρίας, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, ο σαφής προσανατολισμός της ΓΕΡΜΑΝΟΣ τόσο στον παραδοσιακό χώρο δραστηριοποίησής της με την ανάπτυξη νέας μονάδας καθετοποιημένης παραγωγής μπαταριών τελευταίου τύπου, όσο και στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και του Internet με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, τη σύναψη διεθνών συνεργασιών για τη δημιουργία πύλης (portal), τη δημιουργία μηχανισμού logistics/αποθηκών και την εφαρμογή τεχνικών CRM.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 26 June 2000 - 18:14:25 UTC