Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ"
  • [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ
  • [03] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EURO
  • [04] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ
  • [05] ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [06] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [07] ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ
  • [08] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ 76ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ
  • [09] ΑΡΑΦΑΤ: ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [10] ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
  • [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΙΛΑ Ο ΤΡΟΣΕΦ
  • [12] ΝΕΪΚΟΦ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ
  • [13] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ
  • [14] Ο ΚΙΣΙΟΦ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΣΟ ΤΗΣ ΣΕΓΚΕΝΤ
  • [15] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΧΑΝΑ
  • [16] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΑΙΔΩΝ
  • [17] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ
  • [18] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΛΦΑ
  • [19] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΒΙΑΣΜΟ
  • [20] ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ
  • [21] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΠΙΚΑΣΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [22] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8

  • [01] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2000 (10:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπιλ Κλίντον

    Ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια, μοντέλο δημοκρατίας στην περιοχή και σοβαρό τοπικό εταίρο και στρατηγική σύμμαχο των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον σε συνέντευξη του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ο Μπιλ Κλίντον εκφράζει ανησυχίες για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, προτρέπει την Ελλάδα και την Τουρκία να προωθήσουν την προσέγγιση και να προχωρήσουν στη διαπραγμάτευση διμερών ζητημάτων, ενώ για το πρόβλημα της τρομοκρατίας τονίζει ότι διαρκεί υπερβολικά πολύ καιρό και γι αυτό προσφέρει πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση Σημίτη ώστε να εντοπίσει τους τρομοκράτες και να τους περάσει από δίκη.

    Αναλυτικά στη συνέντευξη του ο κ. Κλίντον υπογραμμίζει μεταξύ άλλων:

    ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

    "Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ και τον υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, κάνουν σημαντικά και θαραλλέα βήματα προς την πρόοδο. Αυτά περιλαμβάνουν τις συμφωνίες που οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν πριν από μερικούς μήνες για να ενισχύσουν τη συνεργασία - μεταξύ των κυβερνήσεων οργανώσεων και επιχειρήσεων - σε ζητήματα όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η ασφάλεια. Οι ως τώρα πρωτοβουλίες δείχνουν πως η Ελλάδα και η Τουρκία μπορούν να εργασθούν συστηματικά για να δημιουργήσουν τη βάση προκειμένου να αντιμετωπίσουν ευαίσθητα διμερή ζητήματα. Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την υποψηφιότητα της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι προσπάθειες της Τουρκίας για να προχωρήσει ο διάλογος για την Κύπρο αποτελούν σημαντικές ενδείξεις ότι η Αθήνα και η Αγκυρα επιθυμούν να προχωρήσουν. Εχουμε μπροστά μας ακόμη σκληρή δουλειά, περιλαμβανομένης της επίτευξης μιας δίκαιης, συνολικής και τελειωτικής λύσης του Κυπριακού. Αλλά πιστεύουμε ότι οι Ελληνες και οι Τούρκοι ηγέτες μπορούν να επιτύχουν πρόοδο".

    ΓΙΑ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ-ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    "Μόλις πριν από ένα χρόνο η KFOR άρχισε τη διαδικασία δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο Κοσσυφοπέδι, ώστε ο κόσμος να μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια του και ο ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα να τον βοηθήσουν να ιδρύσει τις κοινωνικές και πολιτικές δομές που απαιτούνται για την παροχή των βασικών υπηρεσιών, την καθιέρωση του διαλόγου και την πορεία προς την αυτοδιακυβέρνηση. Σήμερα εργαζόμαστε σκληρά για να εγκαθιδρύσουμε αυτές τις δομές.

    Οι τοπικές εκλογές αυτό το φθινόπωρο θα είναι η πρώτη δημοκρατική αναμέτρηση στην ιστορία του Κοσσυφοπεδίου. Θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των μεταβατικών θεσμών, όπως η δημιουργία ενός κοινοβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του περυσινού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτές οι μεταβατικές διευθετήσεις πρεπει να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων, περιλαμβανομένων των μειονοτήτων. Η αλβανική πλειοψηφία πρέπει να δεχθεί ότι η αποτυχία στην προστασία των μειονοτήτων θα υπονομεύσει και τις δικές της προσδοκίες για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει οτιδήποτε δυνατόν για να βοηθήσει να γίνει το Κοσσυφοπέδιο ένας ασφαλής τόπος για όλους τους κατοίκους του, σπάζοντας τον κύκλο της βίας που ετροφοδοτείτο στο παρελθόν από την εκδίκηση και το εθνοτικό μίσος.

    Είναι υπερβολικά νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το τελικό καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου. Το ψήφισμα 1244 ζητεί από τη διεθνή κοινότητα να λάβει αυτή την απόφαση στο μέλλον, αλλά σήμερα επικεντρωνόμαστε στην επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν δημοκρατικοί θεσμοί στο Κοσσυφοπέδιο και να ανακάμψει η οικονομία που έχει καταρρεύσει ύστερα από μια δεκαετία κακοδιαχείρισης και ολιγωρίας από την πλευρά του καθεστώτος του Βελιγραδίου. Ξέρουμε ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου δεν μπορεί να λυθεί με επαναχάραξη των συνόρων ή περαιτέρω βαλκανοποίηση της περιοχής. Οποια διαδικασία και αν ακολουθήσει η διεθνής κοινότητα για να λύσει το ζήτημα του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή δεν θα επιτευχθούν όσο ο Μιλόσεβιτς βρίσκεται στην εξουσία και όσο ο λαός της Σερβίας δεν έχει την πραγματική δημοκρατία που του αξίζει.

    Παραμένω εξαιρετικά ανήσυχος για τη συνεχιζόμενη βία στο Κοσσυφοπέδιο. Οι κυνικές προσπάθειες από ηγέτες, όπως ο Μιλόσεβιτς, δημιούργησαν βαθύ διχασμό ανάμεσα στις κοινότητες. Θα χρειαστούν χρόνος και θάρρος από την πλευρά τόσο των Σέρβων, όσο και των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να γιατρευτούν οι πληγές των δύο κοινοτήτων. Εχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο: Οι δολοφονίες στο Κοσσυφοπέδιο έχουν μειωθεί κατά 90% τον τελευταίο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανεκτικότητα και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ έχουμε δημιουργήσει θεσμούς στους οποίους οι Σέρβοι, οι Αλβανοί και οι υπόλοιπες κοινότητες μπορούν να κάνουν εποικοδομητικό διάλογο για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου".

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    "Η τρομοκρατία είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές κατά της ειρήνης και της ασφάλειας των ανθρώπων ανά τον κόσμο. Γνωρίζω ότι οι Ελληνες έχουν υποφέρει πολύ από την τρομοκρατία εφόσον η πλειονότητα των θυμάτων της "!7 Νοέμβρη" ήταν Ελληνες πολίτες. Και εμείς οι Αμερικανοί έχουμε υποφέρει από την τρομοκρατία, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Τα τελευταία 25 χρόνια έχουμε χάσει πέντε υπαλλήλους της πρεσβείας μας στην Ελλάδα από την τρομοκρατία και 30 υπάλληλοί μας έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις. Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις στην Αθήνα έχουν γίνει στόχος βομβιστικών επιθέσεων. Οι οικογένειες των δολοφονηθέντων συναδέλφων μας και δικαιούνται να ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη. Είμαι πεπεισμένος ότι οι οικογένειες των Ελλήνων θυμάτων και ο ελληνικός λαός επίσης επιθυμούν δικαιοσύνη.

    Ολοι επιθυμούμε να δούμε τους τρομοκράτες που είναι υπεύθυνοι για τις δολοφονίες να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης. Αναμφίβολα, τον 21ο αιώνα, μπορούμε να επιδιώκουμε έναν κόσμο στον οποίο οι ιδέες και η συζήτηση, όχι οι βόμβες και οι σφαίρες, θα είναι τα όπλα με τα οποία θα λύνουμε τις διαφορές μας.

    Για αυτό προσέφερα πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Κ. Σημίτη να εντοπίσει τους τρομοκράτες και να τους περάσει από δίκη. Αυτό πρέπει να γίνει. Υπερβολικά πολλοί αθώοι άνθρωποι έχουν πεθάνει και η τρομοκρατία έχει διαρκέσει υπερβολικά πολύ καιρό στην Ελλάδα. Ξέρω ότι η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί στην Ελλάδα με το σθένος και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού".

    [02] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΖΗΤΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2000 (11:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωστής Στεφανόπουλος

    του Αχ.Χατζόπουλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος από σήμερα ξεκινά επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, θα έχει συνάντηση, αύριο το απόγευμα στο Κρεμλίνο, με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δημοκρατίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη αρχηγού κράτους στη Μόσχα, από τότε που ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Ρωσίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Στο ταξίδι του στη Ρωσία τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σύμβουλοι και επιχειρηματίες. Ο κ.Στεφανόπουλος αναχωρεί για τη Μόσχα σήμερα το απόγευμα στις 5.30.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη ρωσική πρωτεύουσα θα υπογραφεί συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας. Επίσης θα γίνουν συζητήσεις για το φυσικό αέριο και τα εθνικά θέματα.

    Η υπογραφή των συμφωνιών θα γίνει αύριο το απόγευμα μετά τη συνάντηση Στεφανόπουλου-Πούτιν.

    Ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί επίσης την Αγία Πετρούπολη και θα απευθύνει σύντομο χαιρετισμό σε οικονομικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα, μεταξύ Ελλήνων και Ρώσων επιχειρηματιών.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρωσία, ο κ.Στεφανόπουλος θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του συμβουλίου της Ομοσπονδίας, με τον Πατριάρχη Αλέξιο Β', με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, με τους αρχηγούς κομμάτων, με την ελληνική ομογένεια, ενώ θα συναντηθεί με τους δημάρχους της Μόσχας και της Πετρουπόλεως.

    Στη Μόσχα, την Τρίτη, θα ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας στο πανεπιστήμιο Λομονόσοφ.

    Επίσης, ο κ.Στεφανόπουλος θα επισκεφθεί το Ναό του Σωτήρος, τη Μονή Ντανίλωφ, το Μουσείο Πούσκιν, τον Οίκο Λογοτεχνών και θα έχει συνομιλίες με πρυτάνεις πανεπιστημίων.

    Στην Πετρούπολη θα επισκεφθεί το ρωσικό Μουσείο, τη ρωσική Βιβλιοθήκη, το πανεπιστήμιο του Ερμιτάζ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στην Αθήνα το βράδυ της 29ης Ιουνίου.

    [03] Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΑ ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ EURO

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2000 (20:58 UTC+2)

    Με πρώτο "βιολί" τον Πάτρικ Κλούιφερτ, που πέτυχε τέσσερα γκολ, η Ολλανδία συνέτριψε τη Γιουγκοσλαβία με σκορ 6 - 1 και πέρασε πανηγυρικά στα ημιτελικά του Euro 2000, εκεί όπου θα συναντήσει την Ιταλία. Οι διοργανωτές μπήκαν πολύ δυνατά στον αγωνιστικό χώρο, σε αντίθεση με τους γιουγκοσλάβους που φάνηκαν επηρεασμένοι από τις πολλές και σημαντικές απουσίες.

    Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι μόνο στα πρώτα λεπτά, εκεί όπου και οι δύο αντίπαλοι προσπαθούσαν να ελέγξουν το ρυθμό και να πάρουν το προβάδισμα. Η Γιουγκοσλαβία είχε την ευκαιρία να ανοίξει το σκορ στα πρώτα λεπτά, όμως ο Μιγιάτοβιτς δεν κατάφερε να πλασάρει τον Βαν Ντε Σάαρ.

    Μετά από αυτή τη φάση των γιουγκοσλάβων, οι ολλανδοί πήραν "μπρος" και άρχισαν να σκοράρουν. Το 1 - 0 έγινε στο 24' με τον Κλούιφερτ, μετά από πάσα του Ντάβιτς. Το 2 - 0 έγινε στο 27' σε μια φάση καρμπόν με σκόρερ και πάλι τον Κλούιφερτ. Οι διοργανωτές είχαν πολλές ακόμη ευκαιρίες στο α' ημίχρονο όμως οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με δύο τέρματα.

    Και ενώ όλοι περίμεναν πως στο β' ημίχρονο ίσως έπεφτε η απόδοση τους, αυτοί συνέχισαν να σκοράρουν στο 51' και 54' λεπτό με σκόρερ και πάλι τον Κλούιφερτ, που αντικαταστάθηκε λίγα λεπτά αργότερα, καταχειροκροτούμενος από τους ολλανδούς φιλάθλους.

    Και αφού βγήκε ο Κλούιφερτ, έπρεπε κάποιος άλλος να σκοράρει για την Ολλανδία. Αυτός ήταν ο Μαρκ Οβερμαρς ο οποίος έκανε το 5 - 0 στο 78' με ένα εκπληκτικό σουτ, ενώ το 6 - 0 διαμορφώθηκε ακριβώς στο 90'. Οι γιουγκοσλάβοι το μόνο που κατάφεραν ήταν να πετύχουν το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις με τον Σάβο Μιλόσεβιτς και να μειώσουν σε 6 - 1.

    [04] ΤΟ 70% ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΠΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΣΥΝΕΝΩΣΗΣ

    Παρίσι, 25 Ιουνίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Την επίσπευση της πολιτικής και οικονομικής ένωσης της Ευρώπης υποστηρίζει το 70% των Γάλλων, σύμφωνα με αποτελέσματα δημοσκόπησης, που πρόκειται να δημοσιεύσει στο αυριανό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα Liberation.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τέσσερα χρόνια, μόλις το 49% του γαλλικού πληθυσμού τασσόταν υπέρ της επίσπευσης της διαδικασίας ενσωμάτωσης των ευρωπαϊκών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Μόλις το 35% ωστόσο των Γάλλων πιστεύει ότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει ένα οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, ενώ το 23% θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια προστατεύει τις κοινωνίες των διαφόρων χωρών που μετέχουν στους κόλπους της από μεγαλύτερη κοινωνική ανισότητα.

    Σε ερώτηση για την αξιολόγηση του σημαντικότερου καθήκοντος της ΕΕ, το 55% απάντησε ότι είναι η διατήρηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το 42% δήλωσε ότι θα πρέπει να υπεραμύνεται των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ 36% των ερωτηθέντων είπαν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να λειτουργεί ως αντίβαρο της αμερικανικής δύναμης και εξουσίας.

    Κι' ενώ το 62% των Γάλλων είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ, το 52% αντιτίθεται στην ένταξη της Τουρκίας, το 53% της Ουκρανίας και το 61% της Ρωσίας.

    Σ.Π.

    [05] ΘΕΤΙΚΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Στην Αθήνα επέστρεψε η εθνική μας ομάδα της άρσης βαρών, μετά τη συμμετοχή της στο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε στη Σάμο. Οι αθλητές του Χρήστου Ιακώβου θα ξεκουραστούν για λίγες μέρες και στη συνέχεια θα αναχωρήσουν για την Κύπρο προκειμένου να πραγματοποιήσουν το τρίτο στάδιο της προετοιμασίας τους πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    Οσον αφορά το πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, το τεστ ήταν θετικό σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου καθώς όλοι οι "Ατλαντές" έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Στους αγώνες συμμετείχαν οι Σαμπάνης, Τζελίλης, Λεωνίδης, Κόκκας, Κακιασβίλης, Δήμας, Σπύρου και Μήτρου οι οποίοι αγωνίστηκαν σε μεγαλύτερη κατηγορία σωματικού βάρους από ότι ανήκουν.

    Στη γενική βαθμολογία του πρωταθλήματος Ενόπλων Δυνάμεων, την πρώτη θέση πήρε η Ξηρά, ακολούθησε η Πυροσβεστική, ενώ τρίτη ήταν η Αεροπορία.

    [06] ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 25 Ιουνίου 2000 (20:38 UTC+2)

    Την επανένταξή της στις δομές της πολιτικής διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο αποφάσισε σήμερα η ηγεσία των Σέρβων της επαρχίας.

    Οι Σέρβοι είχαν αποσυρθεί από την υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πολιτική διοίκηση της επαρχίας πριν από περίπου τρεις εβδομάδες διαμαρτυρόμενοι για την έξαρση φαινομένων αντι-σερβικής βίας.

    Μετά από συνάντηση του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου ανακοινώθηκε ότι αποφασίστηκε η επανένταξη στο προσωρινό συμβούλιο της επαρχίας καθώς διαπιστώθηκε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για βελτίωση της παρούσας κατάστασης.

    Διευκρινίστηκε ωστόσο παράλληλα ότι η συνεργασία στους κόλπους της διοίκησης εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη μεγαλύτερου αριθμού αστυηνομικών σε περιοχές, που αποτελούν κατά καιρούς στόχους Αλβανών εξτρεμιστών.

    Σ.Π.

    [07] ΔΕΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΤΡΟΒΙΤΣΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ

    Πρίστινα, 25 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Δεν σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τον σερβικό τομέα της χωρισμένης στα δυο πόλης Κόσοφσκα Μίτροβίτσα του Κοσσυφοπεδίου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρά το γεγονός της προσωρινής αναστολής της λειτουργίας άλλων διεθνών ανθρωπιστικών ομάδων στην περιοχή, όπως ανακοίνωσαν σήμερα μέλη της διεθνούς οργάνωσης.

    Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), η UNICEF και η αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανακοίνωσαν την Παρασκευή τη 48ωρη αναστολή των εργασιών τους στον σερβικό τομέα της πόλης λόγω των "απαράδεκτων" επιπέδων βίας κατά των μελών τους.

    Ο επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κοσσυφοπέδιο δήλωσε ότι έξι μέλη της αποστολής προσφέρουν τις υπηρεσίες τους τόσο στο σερβικό όσο και στον αλβανικό τομέα της πόλης και δεν προτίθενται να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους.

    Σ.Π.

    [08] ΝΕΚΡΗ ΒΡΕΘΗΚΕ 76ΧΡΟΝΗ ΓΥΝΑΙΚΑ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2000 (20:26 UTC+2)

    Νεκρή ανασύρθηκε σήμερα το μεσημέρι από την θαλάσσια περιοχή παραλίας Νέων Στύρων Εύβοιας η Ουρανία Ελευθεριάδου του Κων/νου 76 χρόνων.

    Η σορός της μεταφέρθηκε στο νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία νεκροτομή. Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Νέων Στύρων.

    [09] ΑΡΑΦΑΤ: ΜΟΝΟΜΕΡΗΣ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΕΑΝ ΑΠΟΤΥΧΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Νάμπλους, 25 Ιουνίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Εχούντ Μπάρακ, που εκτός των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τους εταίρους του στην κυβέρνηση συνασπισμού, έχει πλέον να αντιμετωπίσει και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος ανέβασε σήμερα τους τόνους προαναγγέλοντας τη μονομερή ανακήρυξη παλαιστινιακού κράτους, τρεις μήνες πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την τελική συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για μια νέα αρχή μετά από περισσότερο του μισού αιώνα διαμαχών και αντιπαραθέσεων.

    "Το παλαιστινιακό κράτος θα συσταθεί είτε το θέλουν είτε όχι. Και αν δεν το θέλουν να πιουν νερό από τη Νεκρή Θάλασσα", είπε χαρακτηριστικά ο Παλαιστίνιος ηγέτης.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα μιλώντας σε πλήθος Παλαιστινίων στην πόλη Νάμπλους της Δυτικής Οχθης, λέγοντας ότι οι Παλαιστίνιοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν σε οποιαδήποτε πράξη βίας από την ισραηλινή πλευρά, ενώ έκανε παράλληλα αναφορά και σε παλαιότερες ήττες των ισραηλινών στρατευμάτων.

    Ο Γιάσερ Αραφάτ έδωσε κατ΄ αυτόν τον τρόπο μια απάντηση στον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Ισραήλ, Σαούλ Μοφάζ, ο οποίος είχε νωρίτερα δηλώσει ότι ο στρατός ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τανκς και ελικόπτερα για να καταστείλει συγκρούσεις σε περίπτωση που οι δυο πλευρές δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία και οι Παλαιστίνιοι προβούν σε μονομερή ανακήρυξη ενός παλαιστινιακού κράτους.

    Ο Αραφάτ αναφέρθηκε στις ήττες του ισραηλινού στρατού στην περιοχή ελ Καράμεχ της Ιορδανίας, κοντά στα ιορδανο-ισραηλινά σύνορα, το 1968, λίγους μήνες μετά την κατάληψη της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας από τα ισραηλινά στρατεύματα, κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, αλλά και στην Ιντιφάντα ή τον λεγόμενο "πόλεμο των παιδιών με τις πέτρες", που διήρκεσε από το 1987 έως το 1993.

    Σ.Π.

    [10] ΤΟ ΠΤΩΜΑ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΝΤΡΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Αθήνα, 25 Ιουνίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Το πτώμα άγνωστου άνδρα, ηλικίας 50-55 ετών περίπου, βρέθηκε χθες το πρωί στην θαλάσσια περιοχή Κόκκινης Παραλίας, στη Σαντορίνη.Το πτώμα έφερε μαγιό χρώματος κόκκινο- πράσινο με κίτρινη ρήγα.

    Η σορός του μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Θήρας όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει πολλαπλά τραύματα έσω επιφανείας και στους δυο αντιβραχίονες, μερικά κάθετα στον καρπό και άλλα επιμήκη, (περίπου 10) σε κάθε χέρι, όλα με τέμνων όργανο.

    Το πτώμα θα μεταφερθεί με το πλοίο "ΚΑΝΤΙΑ" (ώρα απόπλου 22:00 σήμερα) στο νεκροτομείο Αθηνών για νεκροψία - νεκροτομή.

    Προανάκριση διενεργεί η Λιμενική Αρχή Θήρας.

    [11] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΓΙΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΩΣΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΜΙΛΑ Ο ΤΡΟΣΕΦ

    Μόσχα, 25 Ιουνίου 2000 (20:07 UTC+2)

    Ο διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία και ο νέος πολιτικός διοικητής της περιοχής συμφώνησαν σήμερα στον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών από τη ρωσική πολεμική αεροπορία στην τσετσενική επικράτεια, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    O στρατηγός Γενάδι Τρόσεφ και ο Αχμαντ Καντίροφ, δήλωσαν από το Τσεντοροϊ, ανατολικά του Γκρόζνι, ότι ο πόλεμος κατά των Τσετσένων ανταρτών έχει φτάσει στο τέλος του και ότι από εδώ και πέρα τα στρατεύματα του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών θα αναλάβουν "τον αγώνα κατά των συμμοριτών" στην Τσετσενία, όπως κάνουν και σε άλλα μέρη της ρωσικής επικράτειας. Ο Ρώσος στρατηγός δήλωσε, σύμφωνα με το Interfax, ότι η συμφωνία προβλέπει τον τερματισμό των αεροπορικών και άλλων βομβιστικών επιθέσεων από τον ρωσικό στρατό.

    Ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ρωσίας, Ανατόλι Κβασίν, είχε ωστόσο δηλώσει χθες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα πρέπει να ενισχύσουν τη θέση τους στην Τσετσενία παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις διανύουν τον ένατο μήνα τους.

    Σ.Π.

    [12] ΝΕΪΚΟΦ: ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2000 (19:54 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την πεποίθηση ότι η αύξηση των εισοδημάτων στη Βουλγαρία θα είναι υψηλότερη από τα προβλεπόμενα στις αρχές του τρέχοντος έτους, αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) συμφώνησε να επανεξετάσει την εισοδηματική πολιτική της Σόφιας, εξέφρασε μιλώντας στο βουλγαρικό ραδιόφωνο ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της χώρας, Ιβάν Νεϊκοφ.

    Ο κ. Νέικοφ επισήμανε παράλληλα ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει ζητήσει από την αποστολή του ΔΝΤ στη Βουλγαρία να εγκρίνει την επένδυση ενός μέρους των επιπρόσθετων εισοδημάτων σε προγράμματα απασχόλησης, αλλά και σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας των ανάπηρων και των ηλικιωμένων.

    [13] ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Ο ΒΟΥΛΓΑΡΟΣ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο Βούλγαρος υπουργός Αμυνας, Μπόικο Νόεφ, θα εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στην τακτική σύνοδο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, που θα διεξαχθεί στις 28 Ιουνίου, στην Ουάσιγκτον.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της αμερικανικής διοίκησης, καθώς και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    [14] Ο ΚΙΣΙΟΦ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΣΟ ΤΗΣ ΣΕΓΚΕΝΤ

    Σόφια, 25 Ιουνίου 2000 (19:41 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Η ενσωμάτωση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στις ευρω-ατλαντικές δομές δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για τη δημιουργία νέων διαχωριστικών γραμμών μεταξύ των κρατών σύμφωνα με τον βαθμό της προόδου τους στην διαπραγματευτική διαδικασία, υπογράμμισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών της Πρωτοβουλίας της Κεντρικής Ευρώπης, στο πλαίσιο συνάντησής τους στην πόλη Σέγκεντ της Ουγγαρίας.

    Τη Βουλγαρία εκπροσώπησε στη συνάντηση, όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων η κατάσταση στα Βαλκάνια και οι διάφορες πτυχές της οικονομικής συνεργασίας των χωρών της ευρύτερης περιοχής, ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Βλαντιμίρ Κισιόφ.

    [15] ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ Η ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΧΑΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Υπό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα σε αγροτική περιοχή του χωριού Καρντερέ του δήμου Λαχανά, Θεσσαλονίκης. Η φωτιά κατέκαψε καλαμιές, ενώ δεν απείλησε πευκόφυτες περιοχές ούτε κτηνοτροφικές μονάδες.

    Στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς έλαβαν μέρος δυνάμεις από τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τις Σέρρες και συγκεκριμένα πενήντα άνδρες και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.

    [16] ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΑΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Ξεκινά αύριο στην Κατερίνη η τελική φάση του 18ου πανελλήνιου πρωταθλήματος χάντμπολ των παίδων, στο οποίο παίρνουν μέρος 10 ομάδες. Στο αυριανό πρόγραμμα των αγώνων θα αναμετρηθούν τα ζευγάρια: Ζαφειράκης Νάουσας - Αλκυών Δρεπάνου, Αρτα - Κορωπί, ΒΑΟ - Δόξα Δράμας ή Αρίων Πτολεμαϊδας, Πανελλήνιος - Φίλιππος Βέροιας, Αδαμάντιος Καλαμαρί - Ζαφειράκης Νάουσας, Αλκυών Δρεπάνου - Αρτα, Περιστέρι Χανίων - ΒΑΟ, Δόξα Δράμας ή Αρίων Πτολεμαϊδας - Πανελλήνιος.

    Το πρωί της Τετάρτης θα ολοκληρωθεί η α' φάση των αγώνων, το απόγευμα θα διεξαχθούν οι ημιτελικοί και την Πέμπτη θα γίνουν οι τελικοί.

    [17] ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΖΗΤΑ Η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ

    Νέα Υόρκη, 25 Ιουνίου 2000 (19:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Παμποντιακής Oμοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά κ. Ηλίας Τσεκερίδης προχθές απέστειλε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Σημίτη, στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλο και στα μέλη της Ιεράς Συνόδου ένα ψήφισμα μέσω του οποίου καλεί την Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της για την μη αναγραφή του θρησκεύματος στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, γράφει η εφημερίδα «Πρωινή».

    Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος της Παμποντιακής Oμοσπονδίας έχει ως εξής: "Η Παμποντιακή Oμοσπονδία ΗΠΑ-Καναδά παρακολουθεί από κοντά την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ της Ελληνικής Πολιτείας και της Ιεράς Εκκλησίας της Ελλάδος με αφορμή την απάλειψη από τις προσωπικές ταυτότητες της αναγραφής "Χριστιανός Oρθόδοξος" και αγωνιά για την αναστάτωση που προκαλεί στον Ελλαδικό χώρο και στον απανταχού ομογενειακό Ελληνισμό η απρόκλητη αυτή ενέργεια που ήρθε σαν μπόρα εν αιθρία.

    Η Παμποντιακή Oμοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, η οποία γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον τη σχέση Εκκλησίας και Εθνους λόγω της ιδιάζουσας Ιστορίας των Ποντίων, σας μεταφέρει αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, κ. Πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κ. Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδροι των λοιπών κομμάτων, Σεβαστή Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ζωηρά αισθήματα απογοητεύσεως, έκδηλη αγωνία και βαθύτατη ανησυχία για το πού πορεύεται το Ελληνικό Εθνος και η Μεγάλη του Χριστού Oρθόδοξη πίστη μας.

    Η φωνή των Ποντίων είναι ξεκάθαρη και δυνατή, ας κρατήσωμε τα πάτρια ιδανικά του Ελληνισμού μέσα στα σπλάχνα μας και ας μην ξεχάσωμε ότι ο Ελλην Χριστιανός Oρθόδοξος έχυσε πολύ αίμα για την πίστη του, μετά από 400 και πλέον χρόνια σκλαβιάς σε αλλοθρήσκους και έχτισε το κράτος του να του επιτραπεί να θρησκεύεται ελεύθερα και να διατηρήσει Γλώσσα, Θρησκεία, Ηθη και Εθιμα.

    Κατόπιν των ανωτέρω ποιούμεθα έκκληση και ζητούμε να επαναξετασθεί το όλο θέμα, αφού μεγάλοι ηγέτες δεν λογίζονται οι εμμένοντες στα λάθη, αλλά εκείνοι που έχουν την δύναμη της συνδιαλλαγής για επανόρθωση που θα οδηγήσει τον λαό και τον τόπο σε αλλάνθαστη πορεία".

    [18] ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ- ΤΣΟΥΛΦΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιουνίου 2000 (19:35 UTC+2)

    Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Σοφία Μπεκατώρου και η Αιμιλία Τσουλφά στην Εβδομάδα Κιέλου που ολοκληρώθηκε σήμερα. Οι δύο ελληνίδες πρωταθλήτριες της ιστιοπλοίας, στα σκάφη τύπου "470", μετά τα χρυσά μετάλλια στο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατάφεραν να προσθέσουν μια ακόμη διάκριση στο ενεργητικό τους. Πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις στις τελευταίες ιστιοδρομίες και πλασαρίστηκαν στο βάθρο των νικητών.

    Στους άνδρες, επίσης στα σκάφη τύπου "470", οι Ανδρέας Κοσματόπουλος και Κώστας Τριγκώνης βρέθηκαν πολύ κοντά στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, όμως έμειναν στην 4η θέση. Καλή εμφάνιση πραγματοποίησε και ο Αντώνης Μπουγιούρης στα σκάφη τύπου "Λέιζερ". Πήρε την 20η θέση, καθότι δεν τα πήγε καλά στις δύο τελευταίες ιστιοδρομίες.

    [19] ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΟΥΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΒΙΑΣΜΟ

    Γιοχάνεσμπουργκ, 25 Ιουνίου 2000 (19:32 UTC+2)

    Ενας στους τέσσερις άνδρες στη Νότιο Αφρική παραδέχονται ότι έχουν διαπράξει βιασμό πριν τα 18 τους χρόνια, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Sunday Times.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οχτώ στους δέκα νέους που μετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι οι γυναίκες ήταν αυτές που προκάλεσαν τη σεξουαλική βία, τρεις στους δέκα είπαν ότι οι γυναίκες που βίασαν "το ζητούσαν", ενώ δυο στους δέκα υποστήριξαν ότι τα θύματά τους απολάμβαναν τον βιασμό. Το 10% των ανδρών που πήραν μέρος στην έρευνα δήλωσαν ακόμη ότι θεωρούν "εντάξει" τον ομαδικό βιασμό.

    Σύμφωνα με στατιστικές της αστυνομίας, ο αριθμός των καταγγελθέντων βιασμών στη Νότιο Αφρική αυξήθηκε το 1999 στους 119,1 ανά 100.000 άτομα από 109,8 που ήταν το 1994.

    Οι Sunday Times αναφέρουν ακόμη ότι μια στις τρεις γυναίκες της έρευνας αποκάλυψαν ότι έχουν δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο σχολείο, ενώ το 60% των θυμάτων γνώριζε τον δράστη.

    Η έρευνα, διάρκειας τριών ετών, καλύπτει το κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ και το δήμο του Σοουέτο και το δείγμα της ήταν 27.364 άτομα, ενώ χρησιμοποιήθηκαν για τα αποτελέσματα και στοιχεία από μη κυβερνητικούς οργανισμούς.

    Σ.Π.

    [20] ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΧΡΙΔΑ

    Οχρίδα, 25 Ιουνίου 2000 (19:12 UTC+2)

    Με παρεμβάσεις του διευθυντή των ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Θεμάτων των ΗΠΑ, Τζ. Μπουγκάζσκι και του πρώην προέδρου της Βουλγαρίας, Ζέλιου Ζέλεφ, συνεχίστηκε σήμερα στην Οχρίδα της ΠΓΔΜ η διεθνής διάσκεψη για τα Βαλκάνια, στην οποία έδωσαν το παρόν εκατοντάδες προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, εκπρόσωποι κυβερνήσεων των βαλκανικών χωρών αλλά και δυτικοί αξιωματούχοι.

    Στην ομιλία του, ο διευθυντής ανατολικοευρωπαϊκών σπουδών του αμερικάνικου κέντρου τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία δίχως οικονομική ευημερία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δημοκρατία δεν λειτουργεί χωρίς καλή οικονομία και δεν υπάρχει καλή δημοκρατία ή οικονομία χωρίς ασφάλεια.

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαράις, κατά τη διάρκεια συζήτησης για το "πολιτικό κλαμπ των Βαλκανίων" υποπστήριξε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη δυο διαμετρικά αντίθετες διαδικασίες στον κόσμο σήμερα και συγκεκριμένα αυτή της παγκοσμιοποίησης και αυτή της περιφερειοποίησης. "Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την περιφερειακή πολιτική, που βασίζεται εξ' ολοκλήρου στα δικαιώματα των πολιτών. Μόνο αυτού του είδους η πολιτική θα παράσχει δημοκρατία στην περιοχή", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζέλεφ.

    Σ.Π.

    [21] ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΣ ΠΙΚΑΣΟ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 25 Ιουνίου 2000 (19:09 UTC+2)

    Τον δεύτερο σε διάστημα ενός μήνα κλεμμένο πίνακα του διάσημου Ισπανού ζωγράφου, Πάμπλο Πικάσο, ανακάλυψαν οι τουρκικές αρχές ασφαλείας στη Σμύρνη, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Μια πρώτη μελέτη ειδικών έδειξε ότι ο πίνακας, προσωπογραφία της ερωμένης του Πικάσσο, Ντόρα Μάαρ, που χρονολογείται από το 1938, φέρει στοιχεία ενός αυθεντικού πίνακα του διάσημου ζωγράφου αν και έχει υποστεί εκτεταμένες ζημιές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Σμύρνης, Χασάν Γιουτζεσάν.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπογραφή του Πικάσο είχε σβηστεί και στη συνέχεια πλαστογραφήθηκε από τρίτο πρόσωπο πάνω στον πίνακα, στο πίσω μέρος του οποίου βρέθηκε κουβεϊτιανή σφραγίδα.

    Η αστυνομία της Σμύρνης συνέλαβε δυο άτομα που προσπαθούσαν να πουλήσουν τον πίνακα αντί του ποσού των 15 εκ. δολαρίων.

    Σ.Π.

    [22] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΤΗ ΣΤΡΟΥΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΔΡΟΜΟ 8

    Σκόπια, 25 Ιουνίου 2000 (19:09 UTC+2)

    Διάσκεψη δημάρχων πόλεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Ιταλίας πραγματοποιείται στην πόλη Στρούγκα, κοντά στη λίμνη της Οχρίδας. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι το θέμα της κατασκευής του διαδρόμου υπ' αριθμόν 8 που θα ξεκινά από την Αδριατική και θα φτάνει μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 June 2000 - 18:14:02 UTC