Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-27

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ DNA
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [03] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
  • [04] ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [05] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
  • [06] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ
  • [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ
  • [09] ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΦΕΤΟΣ
  • [10] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ
  • [11] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [12] ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΘΩΩΣΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ
  • [13] ΕΙΣΑΓΓΕΚΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ
  • [14] ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ
  • [16] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟ: ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [18] ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [19] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ"
  • [20] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ
  • [21] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [22] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ
  • [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

  • [01] ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ DNA

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (11:00 UTC+2)

    Με την αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιόματος οριοθετείται μια νέα καλύτερη περίοδος για την ανθρωπότητα, είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Σκάι" ο καθηγητής γενετικής ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάγκαλος.

    Ο κ.Πάγκαλος τόνισε ότι, θα υπάρξει ένας βελτιωμένος άνθρωπος αρκεί να χρησιμοποιηθεί αυτή η πληροφόρηση με τρόπο συνετό. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί στα 120 χρόνια το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπου ενώ πλέον θα είναι δυνατό να εντοπιστούν μελλοντικές παθήσεις του ατόμου από την εμβρυακή ηλικία αλλά δεν θα ανακοινώνονται μέχρι να υπάρξει ασφαλής τροποποίηση του γονιδιακού υλικού.

    "Σήμερα μαθαίνουμε τη γλώσσα με την οποία ο Θεός δημιούργησε τη ζωή", είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπίλ Κλίντον, υποδεχόμενος την ιστορική ανακοίνωση.

    Υπάρχουν νομικά και ηθικά προβλήματα είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ο πρόεδρος της επιτροπής Βιοηθικής καθηγητής, Γιώργος Κουμάντος, ο οποίος τόνισε πως χρειάζεται νομική ρύθμιση. Η επιτροπή συνεδριάζει την Παρασκευή.

    Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά σημείωσε η καθηγήτρια γενετικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αικατερίνη Μεταξωτού, ενώ ο καθηγητής Φιλοσοφίας της Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κώστας Κρίμπας, επεσήμαινε ότι υπάρχουν ακόμη κενά στην αποκρυπτογράφηση του ανθρώπινου γονιδίου. Πρόσθεσε ότι αυτό που έγινε αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (12:48 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Καραμανλής

    Για επικίνδυνη αλαζονεία και καθεστωτική αντίληψη κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σχετικά με τον χειρισμό του θέματος των ταυτοτήτων.

    Μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ. εξεπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και υπογράμμισε:"Δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία πως η σύγκρουση με την εκκλησία που άνοιξε αναίτια η κυβέρνηση είναι πρώτ΄απ΄όλα αποτέλεσμα των καθεστωτικών αντιλήψεων που καθοδηγούν την ηγεσία της. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός επιλέγοντας το συγκεκριμένο ζήτημα των ταυτοτήτων επεδίωξε να προκαλέσει την εκκλησία, να συγκρουστεί μαζί της και να καταγράψει μια τάχα εύκολη νίκη. Ανέδειξε με δικές του πρωτοβουλίες την αναξιοπιστία της κυβέρνησης του, απέδειξε επικίνδυνη αλαζονεία και καθαρά καθεστωτική πρακτική. Επεδίωξαν να διχάσουν την κοινωνία για να κατασκευάσουν νέες διαχωριστικές γραμμές. Αποπειράθηκαν να πλάσουν νέες πολιτικές αντιθέσεις για να αυτοχαρακτηριστούν όπως βολεύονται. Σε μια εποχή που επιβάλλεται η συνεννόηση, η σύνθεση και η συναίνεση, με θεσμικό χαρακτήρα, σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε εθνικά συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών η κυβέρνηση επιμένει να διχάζει, να προκαλεί όξυνση, να δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας".

    [03] ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Αθήνα, 26 Ιουνίου 2000 (22:55 UTC+2)

    Τα μάρμαρα του Παρθενώνα

    Με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ο Βρετανός γιατρός Κρίστοφερ Στόκντεϊλ θα κολυμπήσει 26 ναυτικά μίλια από τη Δήλο έως την Πάρο το ερχόμενο Σάββατο.

    Το μαραθώνιο κολύμβησης διοργανώνει το Ιδρυμα "Μελίνα Μερκούρη".

    Ο σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ζυλ Ντασέν εξέφρασε τη βεβαιότητά του για την επιστροφή των γλυπτών και την ιδιαίτερη του συγκίνηση για για τη γιγάντια προσπάθεια του Βρετανού γιατρού.

    Ο 56χρονος γιατρός Κρίστοφερ Στοκντέιλ το Σάββατο 1η Ιουλίου θα βουτήξει στις 6 το πρωί στα νερά της Δήλου και μετά από 15 ώρες τεράστιας σωματικής προσπάθειας με δεδομένη την ηλικία του και τα καρδιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει αναμένεται να φθάσει στην Πάρο στις εννιά το βράδυ της ίδιας μέρας.

    "Θα κολυμπήσω στη θάλασσα του Αιγαίου με όλη μου την ψυχή", είπε ο Βρετανός γιατρός.

    [04] ΕΤΗΣΙΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Μελβούρνη, 27 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Συνήλθε την περασμένη Κυριακή στην Καμπέρα, το Ελληνικό Συμβούλιο Αυστραλίας, στην ετήσια διάσκεψή του.

    Στα πλαίσια της διάσκεψης, έγινε και η καθιερωμένη απονομή των Βραβείων "Νίκη", τα οποία το Ελληνικό Συμβούλιο απονέμει, σε ετήσια βάση, σε Φιλέλληνες Αυστραλούς πολιτικούς και Ακαδημαϊκούς.

    Φέτος τα βραβεία απονεμήθηκαν στους εξής:

    Μπομπ Καρρ, πρωθυπουργό της πολιτείας Νέας Νότιας Ουαλίας, για τις προσπάθειές του προκειμένου να επιστραφούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

    Κόλιν Τατζ, καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακουώρυ του Σύδνεϊ, για τη δημιουργία του τμήματος Συγκριτικών Μελετών για Γενοκτονίες, όπου στεγάζεται και λειτουργεί και η Μονάδα Ποντιακής Γενοκτονίας-Ολοκαυτώματος Θράκης και Μικρασιατικής Καταστροφής.

    Reece Jennings, Δήμαρχος της πόλης West Torrons της Αδελαϊδας, για τη συμβολή του στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή του Δήμου Τόρενς.

    Κατά την επίσκεψή τους στο Αυστραλιανό Κοινοβούλιο, τα μέλη του Ελληνικού Συμβουλίου έγιναν δεκτά και συνομίλησαν επί μακρόν με τους υπουργούς: Εξωτερικών Αλεξάντερ Ντάουνερ, Μετανάστευσης Φίλιπ Ράντοκ, Κοινωνικών Υπηρεσιών κα Τζόσλιν Νιούμαν, Παιδείας κ. Ν. Κεμπ.

    Μετά το πέρας των συναντήσεων με τους προαναφερθέντες υπουργούς, επακολούθησαν και άλλες συναντήσεις με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κιμ Μπίζλυ, σκιώδης υπουργούς και πλήθος βουλευτών και των δύο κομμάτων. Τα θέματα που συζητήθηκαν με τους αρμόδιους υπουργούς ήταν τα εξής:

    Να βοηθήσει η αυστραλιανή κυβέρνηση τους Αυστραλούς πολίτες που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη διεκδίκηση αποζημιώσεων για την καταπάτηση των περιουσιών τους στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Να προχωρήσει η αυστραλιανή κυβέρνηση σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της διμερούς συμφωνίας για ασφαλιστικά ζητήματα.

    Να λάβει θέση η αυστραλιανή κυβέρνηση υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζον Χάουαρντ.

    Τέλος για το θέμα δημιουργίας πρεσβείας της ΠΓΔΜ στην Αυστραλία, εφόσον γίνει δεκτό το αίτημά τους, το Ελληνικό Συμβούλιο απέσπασε την υπόσχεση των αρμοδίων, ότι θα τηρηθούν οι ισχύουσες προϋποθέσεις όσον αφορά την ονομασία (FYROM), τη σημαία τους και θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις για τη χρησιμοποίηση των συμβόλων μας.

    [05] ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Σόφια, 27 Ιουνίου 2000 (21:01 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει αντιπροσωπεία του Βουλγαρικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Μποζιντάρ Μποζίνοφ, όπου θα μετάσχει στην Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης των Βαλκανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων που αναμένεται να διεξαχθεί μεθαύριο.

    Αυτό ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του βουλγαρικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου.

    Ανάμεσα στα κύρια θέματα του φόρουμ είναι η φιλελευθεροποίηση του εμπορίου, η υποβοήθηση των εταιριών για συμμετοχή στα διεθνή έργα για την ευρύτερη περιοχή, η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η συνεισφορά στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εναρμόνισης των στάνταρτς.

    Στα πλαίσια της συνέλευσης θα διεξαχθεί και επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα λάβουν μέρος περίπου 80 εταιρίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ένωση των βαλκανικών Επιμελητηρίων ιδρύθηκε το 1994 με πρωτοβουλία του Βουλγαρικού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και ενώνει τα επιμελητήρια της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Βουλγαρίας.

    [06] Ο ΡΩΣΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

    Μόσχα, 27 Ιουνίου 2000 (21:00 UTC+2)

    Του Αχ. Χατζόπουλου

    Ενδιαφέρουσες απόψεις εκφράζει σήμερα ο ρωσικός τύπος και τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα, για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου και τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ μετέδωσε σειρά τηλεγραφημάτων για την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου και τις συνομιλίες του στο Κρεμλίνο με τον κ. Πούτιν, όπου επισημαίνει ότι ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και τη σύμπτωση απόψεων σε σειρά διεθνών ζητημάτων με τον κ. Στεφανόπουλο ενώ τόνισε ότι υπάρχουν όλες οι προοπτικές για τη διεύρυνση των διμερών σχέσεων.

    Το ίδιο πρακτορείο σημείωσε ότι η μείωση των διμερών εμπορικών ανταλλαγών τα τελευταία χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και στην κρίση της ρωσικής οικονομίας το 1998.

    Τέλος, το ίδιο πρακτορείο επισημαίνει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου ότι μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας δεν υφίστανται προβλήματα.

    Εκτενή ρεπορτάζ δημοσιεύουν και οι ρωσικές εφημερίδες και ενδιαφέρον απ' την πλευρά που βλέπει το θέμα έχει το ρεπορτάζ του Γ. Τσιουμτσένκο στην εφημερίδα "Κομερσάντ". Το δημοσίευμα αυτό έχει ως τίτλο "οι Έλληνες εμπιστεύονται τα ορθόδοξα όπλα". Ο δημοσιογράφος σημειώνει στην αρχή του κειμένου του ότι "Οι ΄Ελληνες προτίθενται να στηρίξουν επί των ισχυρών πολιτικών και θρησκευτικών δεσμών Ελλάδας και Ρωσίας, την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου και του αμυντικού".

    Η εφημερίδα κάνει αναφορές στις επισημάνσεις του κ. Πούτιν, ο οποίος τόνισε την εγκύτητα των θέσεων Ελλάδας και Ρωσίας και είπε ότι "Η Ελλάδα υποστηρίζει τη διεύρυνση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία και την ενσωμάτωση της Ρωσίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς και η στάση της Ελλάδας για την κατάσταση στα Βαλκάνια μοιάζει μ' αυτή της Ρωσίας, αφού η Ελλάδα είναι κατά της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου και υποστηρίζει την καταπολέμηση του θρησκευτικού και εθνικιστικού φανατισμού στην περιοχή. Η Ελλάδα αντιτάχθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης".

    Η εφημερίδα "Κόμερσαντ" σημειώνει επίσης ότι οι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί δεσμοί των δύο χωρών υπογραμμίζονται από την συνάντηση του Έλληνα Προέδρου με τον Πατριάρχη της Μόσχας.

    Αναφέρει επίσης η εφημερίδα ότι ο κ. Στεφανόπουλος έφερε μαζί του κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στη Μόσχα 100 περίπου επιχειρηματίες οι οποίοι συμμετέχουν στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται σήμερα στη Μόσχα.

    Κάνει αναφορά επίσης στην υπογραφή στο Κρεμλίνο από τους κ.κ. Παπανδρέου και Ιβανόφ παρουσία των κ.κ. Στεφανοπούλου και Πούτιν, της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας "κάτι που θα επιτρέψει την αμοιβαία αύξηση των επενδύσεων".

    Τέλος, στην εφημερίδα "Κόμερσαντ" ο ίδιος δημοσιογράφος αναφέρεται στις αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα και τις αμερικανικές αντιδράσεις για τους S-300, και καταλήγει σημειώνοντας ότι "οι εξαγωγές ρωσικού εξοπλισμού δεν σημαίνουν προσπάθεια δημιουργίας ρωσικού ιμπέριουμ", όπως διαβεβαίωσε τη δύση ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Η εφημερίδα "Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα" έχει δημοσίευμα με τίτλο "Εδραιώνονται οι σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας".

    Η εφημερίδα "Σεγκόντνια" αναφερόμενη στην επίσημη επίσκεψη του κ. Στεφανόπουλου στη Ρωσία έχει δημοσίευμα με τίτλο "Μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες" και δημοσιεύει τηλεγράφημα του Ιντερφάξ το οποίο γράφει: "Στα πλαίσια των συζητήσεων εξετάστηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα διεθνούς ασφαλείας. Πέραν αυτών εξετάστηκαν τα ζητήματα της αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας, της κατάστασης στα Βαλκάνια και της ανάπτυξης της διμερούς στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας".

    Να σημειωθεί ότι, στις 7 Ιουλίου, έρχεται στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Τσοχατζόπουλος.

    Η εφημερίδα "Σεγκόντνια" αναφέρει επίσης δήλωση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι "Το τελευταίο διάστημα διαπιστώνουμε προσέγγιση θέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας σε σειρά διεθνών ζητημάτων" και κάνει αναφορά επίσης σε δήλωση του κ. Στεφανόπουλου ότι "Μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας δεν υπάρχουν προβλήματα αλλά μόνο ζητήματα που αφορούν σε πλευρές της διμερούς συνεργασίας".

    Τέλος, το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣ μετέδωσε και δήλωση του κυβερνήτη του Κουζμπάς (περιοχή με ορυχεία σιδήρου και άνθρακα), Αμάν Τουλέρ, η οποία αναφέρεται στο οικονομικό φόρουμ της Μόσχας και σημειώνει τις ελπίδες της περιοχής του για συνεργασία με την Ελλάδα.

    [07] Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ

    Βρυξέλες, 27 Ιουνίου 2000 (20:59 UTC+2)

    Η Επιτροπή Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να επιτρέψει στην ρωσική κοινοβουλευτική αποστολή στο ΣτΕ να επιστρέψει στους κόλπους του οργανισμού και να μη στερείται του δικαιώματος ψήφου εξαιτίας της ρωσικής πολιτική στην Τσετσενία.

    Η Επιτροπή, εκτελεστικό όργανο του ΣτΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα απομακρυνθεί η Ρωσία από τους κόλπους του οργανισμού.

    Η Ρωσία από την πλευρά της καλωσόρισε την απόφαση και τόνισε ότι το ΣτΕ και τόνισε ότι έδειξε μια αντικειμενική στάση για την κατάσταση στη Τσετσενία και σεβασμό των ρωσικών θέσεων.

    Τον Απρίλιο, η συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αποφάσισε να αναβάλει το δικαίωμα ψήφου της Ρωσίας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τσετσενία.

    Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα οι υπουργοί Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης αγνόησαν αίτημα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης να απομακρυνθεί η Ρωσία, εξαιτίας της συνέχισης του πολέμου στην Τσετσενία.

    Ο.Κ.

    [08] ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ

    Μόσχα, 27 Ιουνίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Λι Γιουνγκ Μπιν θα πραγματοποιήσει από αύριο διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Ο κ. Μπιν θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ και άλλους Ρώσους αξιωματούχους σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής Βόρειας και Νότιας Κορέας, που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

    Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα στα μέσα Ιουλίου πριν την συνάντηση της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών στην Ιαπωνία, στις 21-23 Ιουλίου.

    Ο.Κ.

    [09] ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΦΕΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:54 UTC+2)

    Πιο θερμό καύσωνα προβλέπουν οι επιστήμονες για αυτό το φετινό καλοκαίρι, καθώς και αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και της ξηρασίας, συνιστώντας στους πολίτες να αποφεύγουν πολλές ώρες έκθεσης στον ήλιο.

    Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μετεωρολογικό Κέντρο του Μπράντετ της Βρετανίας, το χαρακτηριστικό αυτού του καλοκαιριού θα είναι οι μίνι καύσωνες, ενώ η μέση θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με πέρσι, κυρίως στη νότια Ελλάδα. Οι περίοδοι καύσωνα θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Τουρκία και το ανατολικό Αιγαίο το επόμενο 10ήμερο.

    Σχολιάζοντας τα δεδομένα αυτά ο καθηγητής του εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του ΑΠΘ και διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Χαρτογράφησης του όζοντος, Χρήστος Ζερεφός, δήλωσε ότι αναμένεται να υπάρξουν περίοδοι με θερμοκρασία μεγαλύτερη των 35 βαθμών και τόνισε ότι με καύσωνα και ήλιο, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα για τις ασθενείς ομάδες, κυρίως κατά τις ώρες από τις 11.00 μέχρι τις 3.00.

    Ακόμη αναμένεται να συνεχιστούν τα μελτέμια που ξεκίνησαν ήδη από τον Ιούνιο και τα οποία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση της ξηρασίας ενισχύουν τον κίνδυνο εκδήλωσης των πυρκαγιών.

    [10] ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ

    Μόσχα, 27 Ιουνίου 2000 (20:48 UTC+2)

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Σε κατηγορηματική διάψευση για όσα κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα σχετικά με την κατάσταση της υγείας του προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο περιθώριο της επίσημης δεξίωσης που δόθηκε σήμερα το απόγευμα στην ελληνική πρεσβεία της Μόσχας.

    "Το διαψεύδω κατηγορηματικά. Οπως βλέπεται έχω ακούσει και εγώ αυτές τις φήμες. Δεν ξέρω από που προέρχονται και γιατί, ίσως από υπερβολική συμπάθεια στο πρόσωπό μου. Τους αφήνω να συνεχίζουν να λένε ψέματα" είπε ο κ. Στεφανόπουλος.

    [11] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Νέα Υόρκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:45 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στα Ηνωμένα Εθνη για τον αποκλεισμό της από τη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαλκάνια.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας με 7 ψήφους υπέρ, 4 κατά και 4 απουσίες αποφάσισε να αποκλείσει τον επικεφαλής της γιουγκοσλαβικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ Βλάντισλαβ Γιοβάνοβιτς από τη συζήτηση για τα Βαλκάνια την προηγούμενη Παρασκευή.

    Ο Ρώσος πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη Σεργκέι Λαβρόφ σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποχώρησε από τη συνάντηση.

    Ο κ. Γιοβάνοβιτς επέδωσε τη διαμαρτυρία και τόνισε ότι η Γιουγκοσλαβία "περισσότερο από κάθε άλλη χώρα έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη συνάντηση".

    "Η χώρα μου εμποδίστηκε παρότι είχε προφανές και πολύ έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στις συνομιλίες", είπε.

    Το Βελιγράδι περιγράφει τον αποκλεισμό ως "μεροληπτική ενέργεια αντίθετη προς τις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών".

    Σημειώνεται ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τέθηκε προς ψήφιση ο αποκλεισμός της Γιουγκοσλαβία μετά από σχετικό αίτημα του πρέσβη των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η ηγεσία της κυβέρνησης που εκπροσωπεί ο κ. Γιοβάνοβιτς κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.

    Κ.Γ.

    [12] ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΔΙΚΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΑΘΩΩΣΕ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Το Διαρκές Στρατοδικείο Θεσσαλονίκης αθώωσε σήμερα τον αντιρρησία συνείδησης Νίκο Καρανίκα -που είχε κατηγορηθεί για λιποταξία από το στράτευμα- ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη ρύθμιση δεκάδων υποθέσεων με τους αντιρρησίες που ζητούν να καθιερωθεί και στην Ελλάδα η εναλλακτική θητεία.

    Το δικαστήριο δέχθηκε ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε δόλο στην λιποταξία και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί και να κατοχυρωθεί νομοθετικά το θέμα αυτής της ομάδας των νεαρών που αρνούνται να κάνουν ένοπλη θητεία.

    Ο Καρανίκας αθωώθηκε με 4 ψήφους έναντι ενός των δικαστών του στρατοδικείου ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας. "Δεν αρνούμαι την ανυποταξία, αλλά αρνούμαι τον Στρατό, δεν είμαι φαντάρος επομένως ούτε και λιποτάκτης", υποστήριξε στην απολογία του ο κατηγορούμενος. Μετά το τέλος της διαδικασίας έκανε λόγο για "δικαίωση ενός αγώνα ετών εκατοντάδων ανθρώπων" και χαρακτήρισε την απόφαση του Δικαστηρίου "νίκη για το κίνημα των αντιρρησιών".

    Στο πλευρό του Καρανίκα κατέθεσαν η βουλευτής του Συνασπισμού Ασημίνα Ξηροτύρη, η πρώην βουλευτής του κόμματος Στέλλα Αλφιέρη, ο πρόεδρος του Ε.Κ.Θ. Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Γιώργος Τσιάκαλος και ο Ολλανδός εκπρόσωπος του ευρωπαϊκού γραφείου αντιρρησιών, Χανς Ντίκμαν.

    Γ.Χ.

    [13] ΕΙΣΑΓΓΕΚΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΟΥ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:39 UTC+2)

    Προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης με αφορμή καταγγελίες επιστημόνων ότι έχουν αυξηθεί επικίνδυνα τα ποσοστά ακτινοβολίας στην ευρύτερη περιοχή του Χορτιάτη, όπου βρίσκονται εγκατεστημένες οι κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.

    Το θέμα ανακινήθηκε με καταγγελίες επιστημόνων και μελών της οργάνωσης για την προστασία του περιβάλλοντος στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ύστερα από απαγορευτικές συστάσεις καθηγητών του Α.Π.Θ. σε διοργανωτές κατασκηνώσεων στην περιοχή, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας. Τέτοιες συστάσεις έγιναν αρχικά στους υπευθύνους της κατασκήνωσης των προσκόπων να μην εγκατασταθούν τη θερινή περίοδο στην περιοχή, λόγω της επιβάρυνσής της από την ακτινοβολία των κεραιών.

    Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, τα μεγάλα ποσοστά της ακτινοβολίας αναμένεται να φτάσουν και στις κατοικημένες γύρω περιοχές της Πυλαίας και του Πανοράματος. Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και οι τοπικοί φορείς που έχουν ζητήσει και στο παρελθόν την απομάκρυνση των κεραιών. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής, που ανέλαβε να χειριστεί ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, Ευάγγελος Μιχαήλος, θα κληθούν να καταθέσουν επιστήμονες και εκπρόσωποι του τοπικού δήμου.

    Γ.Χ.

    [14] ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ

    Βρυξέλες, 27 Ιουνίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Η πορτογαλική προεδρία πρότεινε τη σύσταση συμβουλευτικής ομάδας από τρία άτομα που θα εξετάσει την προσύλωση της Αυστρίας στις ευρωπαϊκές αρχές και η οποία θα υποβάλει προτάσεις στην ΕΕ για να άρει τις κυρώσεις ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Η Πορτογαλία θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να ορίσει τρία άτομα που θα εξετάσουν αν η Βιένη δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, των προσφύγων και των μεταναστών και την πολιτική ταυτότητα του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας.

    Η αναφορά της ομάδας αυτής θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία οι υπόλοιπες 14 χώρες-μέλη της ΕΕ θα επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με την Αυστρία, οι οποίες διεκόπησαν μετά την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία στην κυβέρνηση συνασπισμού της Βιένης.

    Ο.Κ.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΚΡΟΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (20:34 UTC+2)

    Συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Κροατίας Γιόζο Ράντος είχε σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση υπογράμμισε ότι με αυτή την επίσκεψη αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Κροατίας, ενώ χαιρέτισε τη συμμετοχή της Κροατίας στα προγράμματα του ΝΑΤΟ για την ειρήνη και την ασφάλεια και στα αντίστοιχα της ΕΕ.

    Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις σχετικά με τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων και ανέλυσαν τις συνθήκες σταθερότητας και ειρήνης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.

    Οσον αφορά την κατάσταση στο Κόσοβο, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι απαιτείται η συνεργασία της διεθνούς κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ διαπίστωσε ότι η συνεπής εμμονή στην εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρήνευση και τη διαμόρφωση ενός πολυεθνικού, δημοκρατικού Κόσοβου, χωρίς αλλαγή συνόρων και στο πλαίσιο της συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί μία σταθερή κατεύθυνση για την επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή.

    Οι δύο υπουργοί υπέγραψαν στρατιωτική συμφωνία που, όπως είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, θέτει τις βάσεις για ουσιαστικότερη συνεργασία στους τομείς τις ασφάλειας, της άμυνας, της εκπαίδευσης και των εξοπλισμών.

    Παράλληλα, ο κ. Τσοχατζόπουλος χαιρέτισε τη συμμετοχή του κ. Ράντος στην Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στην Αθήνα.

    Η αναφορά του πρόεδρου της Δημοκρατίας στον ξεχωριστό ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια επιβεβαιώνει την καταλυτική σημασία που έχει η δραστηριοποίηση της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των κρίσεων στην περιοχή των Βαλκανίων, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξήγγειλε την λήξη της παραμονής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, την οποία γνωστοποίησε με επιστολή στον Αλβανό ομόλογο του. "Ηταν μία πολύ επιτυχής παρουσία, που συνέβαλε και στη σταθεροποίηση της γείτονας χώρας, όπως επίσης και στη διαμόρφωση όρων εκπαίδευσης και στήριξης των στρατιωτικών δυνάμεων της Αλβανίας, αλλά και στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών", πρόσθεσε.

    Επισήμανε, τέλος, ότι θα συνεχιστούν τα προγράμματα κατασκευής έργων υποδομής που προβλέπονται βάση της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Αλβανία. Τέτοια έργα είναι το Στρατιωτικό Νοσοκομείο στο Αργυρόκαστρο, η ναυτική βάση στο Δυρράχιο και η παρέμβαση στο αεροδρόμιο των Τιράνων.

    Ο κ. Ράντος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Τσοχατζόπουλο για την υποστήριξη που παρείχε η Ελλάδα στη χώρα του για την επίτευξη της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    Πρόσθεσε, δε, ότι επιθυμία των δύο χωρών είναι να βρουν κοινή πολιτική που θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα οι σχέσεις των δύο χωρών να διευρυνθούν πέρα από την υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι ο ρόλος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης που υπάρχει στη Βαλκάνια

    [16] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟ: ΜΗ ΣΥΝΝΟΜΗ Η ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (20:30 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Η προαιρετική αναγραφή του θρησκεύματος δεν είναι νόμιμη, τονίζει σε έγγραφη απάντησή του προς τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Κρητικό, που κατέθεσε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Σταθόπουλος. Ταυτόχρονα επισημαίνει ότι το δικαίωμα του πολίτη να δηλώνει το θρήσκευμά του μπορεί να ασκηθεί με πολλούς άλλους τρόπους.

    Ο κ. Κρητικός ερμηνεύοντας τη διάταξη του νόμου 2472 υποστήριξε ότι σύμφωνα με αυτήν ορίζεται ότι κατ' εξαίρεση μπορεί να επιτραπεί η συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων εφόσον συγκατατίθεται ο ενδιαφερόμενος.

    Ο κ. Σταθόπουλος ωστόσο αντιτίθεται της διάταξης σημειώνοντας στην ερμηνεία αυτή ότι "τυχόν αποδοχές της διάκρισης μεταξύ συγκατατιθέμενων και μη συγκατατιθέμενων θα ερχόταν σε αντίθεση με τη θεμελιώδη συνταγματική αρχή της μη διάκρισης των πολιτών λόγω των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

    Αν μολαταύτα -συνεχίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης- δεχόταν κανείς ότι η συγκατάθεση για την αναγραφή του θρησκεύματος αίρει την απαγόρευση επεξεργασίας των ευαίσθητων δεδομένων υπάρχει πάλι πρόβλημα νομιμότητας. Διότι -εξηγεί- η συγκατάθεση στην καταχώρηση προϋποθέτει ότι η καταχώρηση είναι νόμιμη και αναγκαία για τον σκοπό που αυτή εξυπηρετεί καθότι κατά το άρθρο 4 του νόμου 2472 τα δεδομένα πρέπει να είναι συναφή, πρόσφορα και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται ενόψει των σκοπών της επεξεργασίας. Επομένως δεν είναι σύννομη η επεξεργασία του δεδομένου αυτού, που αφορά θρησκευτικές πεποιθήσεις, με ή χωρίς συγκατάθεση, ως περιττή για τον επιδιωκόμενο σκοπό.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημειώνει πιο κάτω ότι "η αστυνομική ταυτότητα είναι πράξη της πολιτείας που εξυπηρετεί πρακτικές ανάγκες και όχι πράξη αυτοπροσδιορισμού του πολίτη".

    Αναφέρει ακόμα ότι "ανάγκη να διαπιστώνεται το θρήσκευμα ανακύπτει κατά βάση όταν ένας πολίτης συμμετέχει σε θρησκευτική πράξη στην οποία μπορεί να συμμετέχουν μόνον μέλη ορισμένου θρησκευτικού δόγματος".

    Σε αυτές τις περιπτώσεις -καταλήγει ο κ. Σταθόπουλος- είναι εσωτερικό θέμα της εκκλησίας να διαπιστώσει το θρήσκευμα αυτού που συμμετέχει στο μυστήριο είτε εμπιστευόμενη δήλωσή του είτε ζητώντας πιστοποιητικό βάπτισής του.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 27 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία αρχίζει σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Ζού Ρογκζί.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία είναι η μοναδική χώρα στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη που περιλαμβάνεται στην περιοδεία του Κινέζου πρωθυπουργού στην Ευρώπη.

    Στο πρόγραμμα της κινέζικης αντιπροσωπείας περιλαμβάνονται επίσης επισκέψεις στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και την έδρα της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, τις Βρυξέλλες.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Κινέζου πρωθυπουργού θα είναι τα οικονομικά θέματα.

    Το 1993 οι διμερείς ανταλλαγές προϊόντων Κίνας - Βουλγαρίας ανήλθαν σε 130 εκατ. δολάρια, ενώ από τότε μέχρι σήμερα κυμαίνονται μεταξύ 50 και 70 εκατ. δολαρίων ετησίως με υψηλό αρνητικό εμπορικό έλλειμμα για τη Βουλγαρία.

    Η αναζωογόνηση των πολιτικών σχέσεων τα τελευταία χρόνια, για την οποία σπουδαίο ρόλο έπαιξαν οι επισκέψεις του προέδρου Στογιάνοφ, και της Βουλγάρας υπουργού Εξωτερικών, Ναντέζντα Μιχαϊλοβα, στην Κίνα το 1998 και το 1999, προφανώς δεν οδήγησε σε ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

    Μέχρι σήμερα οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών υποστηρίχθηκαν με 27 διακυβερνητικές συμφωνίες.

    ΄Υστερα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άλλες πέντε συμφωνίες, δύο από τις οποίες αφορούν τον τομέα της οικονομίας και των συγκοινωνιών, καθώς και το υπόμνημα συνεργασίας στην αγορά εργασίας.

    Παρά τις χαμηλές ανταλλαγές προϊόντων η Κίνα παραμένει βασικός εμπορο-οικονομικός εταίρος της Βουλγαρίας στην Ασία.

    Στις προοπτικές για την ενεργοποίηση των οικονομικών σχέσεων κύρια προτεραιότητα αποτελεί ο στόχος των Κινέζων παραγωγών να εισέλθουν στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

    Η Βουλγαρία, η οποία ήδη ξεκίνησε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση και επωφελείται πολυάριθμων εμπορικών διευκολύνσεων, αποτελεί αρκετά ελκυστική χώρα για τις κινέζικες επιχειρήσεις όχι μόνο ως κέντρο συντονισμού για τα προϊόντα της προς τις πλούσιες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και ως ευνοϊκός τόπος για μικτές επιχειρήσεις.

    Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, οι πρόεδροι των κρατικών επιτροπών σχεδιασμού, οικονομίας και εμπορίου, ασφάλισης και άλλων.

    [18] ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ποντγκόριτσα, 27 Ιουνίου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο δικαστής του Μαυροβουνίου Ζόραν Ζίβκοβιτς κατηγόρησε τη σερβική αστυνομία ότι δεν συνεργάζεται στην έρευνα που διεξάγεται σχετικά με την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης Βουκ Ντράσκοβιτς.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς δήλωσε ότι η σερβική αστυνομία πρέπει να παραδώσει τον Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ύποπτο για συνέργια στην επίθεση κατά του Ντράσκοβιτς, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ποντγκόριτσα το οποίο έχει αναλάβει την έρευνα.

    Ο Σπασόγιεβιτς παρουσιάστηκε στη σερβική αστυνομία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος επικαλούμενος λόγους υγείας.

    Ο κ. Ζίβκοβιτς τόνισε ότι δεν καταλαβαίνει γιατί το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στο αιτήματα του δικαστηρίου σχετικά με το ένταλμα έρευνας κατά του Σπασόγιεβιτς.

    Η αστυνομία του Μαυροβουνίου συνέλαβε δύο υπόπτους, ενώ 4 συμπεριλαμβανομένου και του Σπασόγιεβιτς παραμένουν ασύλληπτοι.

    Κ.Γ.

    [19] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ - ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ"

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (20:22 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα "Ελευθερία του Τύπου - Πολιτικός Πλουραλισμός - Προστασία του Ατόμου" θα πραγματοποιηθεί αύριο σε ξενοδοχείο της Αθήνας, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

    Την έναρξη των εργασιών θα κάνει ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ θα ακολουθήσουν ομιλίες του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, και του υπουργού Τύπου, Δημήτρη Ρέππα, καθώς και παρεμβάσεις των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, του δημοσιογραφικού κόσμου (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΙΗΕΑ), της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και της Ενωσης Συνταγματολόγων.

    Σε στρογγυλή τράπεζα θα συμμετάσχουν σε σχετικές συζητήσεις οι διευθυντές: της εφημερίδας "Εθνος", Δημήτρης Βάρος, της εφημερίδας "Τα Νέα", Λέων Καραπαναγιώτης, του "Ελεύθερου Τύπου", Γιώργος Κύρτσος, της "Ελευθεροτυπίας", Σεραφείμ Φυντανίδης, του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού "MEGA", Νίκος Χατζηνικολάου, και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, Ανδρέας Χριστοδουλίδης.

    [20] ΑΡΧΙΣΕ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΣΕΡΒΟΥ ΜΑΘΗΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Η σκηνή του θανάτου του 17χρονου Σέρβου μαθητή Μάρκο Μπουλάτοβιτς -που έπεσε νεκρός από τα πυρά αστυνομικού τον Οκτώβριο του 1998 στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης- αναβίωσαν σήμερα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.

    Τραγικές φιγούρες ο πατέρας και η μάνα του νεαρού Ντράγκοσλαβα Μπουλάτοβιτς και Ντραγκμίλα Μπουλάτοβα, που ζήτησαν από την ελληνική Δικαιοσύνη να τιμωρήσει τον αστυνομικό, θεωρώντας ότι είχε πρόθεση να τον σκοτώσει, παρ' ότι το δικαστικό συμβούλιο που τον παρέπεμψε σε δίκη θεώρησε ότι η ανθρωποκτονία έγινε "από αμέλεια".

    "Πρώτα βάζω το χέρι στην ψυχή του παιδιού μου και μετά στο Ευαγγέλιο" είπε η τραγική μάνα που ταξίδεψε από το Βελιγράδι στη Θεσσαλονίκη. "Πρέπει να τιμωρηθεί ο δολοφόνος για να ησυχάσει η ψυχή του παιδιού μου και εγώ", πρόσθεσε στην κατάθεσή της. "Το παιδί μου είναι εδώ μέσα", συμπλήρωσε ο πατέρας του θύματος στην κατάθεσή του.

    Αμίλητος καθ' όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί σήμερα, ήταν ο κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία ανθυπαστυνόμος Κυριάκος Βαντούλης, που είχε στο πλευρό του δεκάδες συνδικαλιστές αστυνομικούς της Θεσσαλονίκης. "Είμαι συντετριμμένος, ζητάω συγνώμη για μία ακόμη φορά, δεν ήθελα να κάνω κακό, είμαι οικογενειάρχης και δεν ήθελα να συμβεί ούτε στον χειρότερο εχθρό μου", είπε έξω από την αίθουσα του Δικαστηρίου.

    Επί της διαδικασίας, κατέθεσαν μέχρι το μεσημέρι τέσσερις Σέρβοι συμμαθητές του Μπουλάτοβιτς, οι Ντάμιαν Ντίβιακ, Μίροσλαβ Γιάννιτς, Πέτραγκ Πέτκοβιτς και Πάβλε Σουχάνσκι. Επέμειναν πως ο συμμαθητής τους δεν αντέδρασε καθόλου στην επίθεση του αστυνομικού, ο οποίος έφτασε κοντά τους κρατώντας το πιστόλι στα χέρια.

    Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση της γυναίκας που ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για την κλοπή της τσάντας της που έγινε λίγη ώρα πριν το τραγικό περιστατικό. "Εγώ είπα στους αστυνομικούς ότι είδα κάποιους να μοιάζουν με αυτούς που μου έκλεψαν την τσάντα, δεν ήμουν βέβαιη ότι ήταν οι ίδιοι", τόνισε στην κατάθεσή της.

    Στον κλοιό των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής μπήκε ο αστυνομικός της Ασφάλειας που ήταν μαζί με τον κατηγορούμενο Βαντούλη. Ο Ηλίλας Καμπούρης είδε από απόσταση επτά μέτρων το περιστατικό και υποστήριξε ότι είδε τον συνάδελφό του να προσπαθεί να εγκλωβίσει την παρέα των μαθητών. "Αν ήταν ασφαλισμένο το όπλο πιστεύω ότι δεν θα εκπυρσοκροτούσε", είπε στην κατάθεσή του.

    Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με καταθέσεις μαρτύρων και την απολογία του κατηγορουμένου.

    Γ.Χ.

    [21] ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 27 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει την Πέμπτη ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βασίλης Βαλασόπουλος, στις εκδηλώσεις της 87ης Επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης των Σερρών.

    Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στις 10 το πρωί θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών, όπου θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας κ.κ. Μάξιμος και στη συνέχεια μετά την επιμνημόσυνη δέηση θα καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των Ηρώων, στον Ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά στην πλατεία Ελευθερίας.

    Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών θα κορυφωθούν στις 11 π.μ. όπου θα πραγματοποιηθεί ενώπιον του κ. Βαλασόπουλου και των επισήμων, παρέλαση των σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, Αναπήρων Πολέμου, Οργανώσεων και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

    [22] Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑΣ

    Βίλνιους, 27 Ιουνίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Η Λιθουανία αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι ο Λιθουανός που συνελήφθη στην Μόσχα ήταν κατάσκοπος για τις ΗΠΑ.

    Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Λιθουανίας ανέφερε ότι δεν έχει δράση επιθετική εναντίον άλλων χωρών ούτε συμμετέχει σε επιχειρήσεις κατασκοπείας με άλλες χώρες.

    Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας. πρώην KGB ανακοίνωσε χθες ότι συνέλαβε έναν Λιθουανό που είναι ύποπτος για κατασκοπία υπέρ της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, CIA.

    Τα ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο Λιθουανός έδωσε πληροφορίες για τη δράση του ως πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του και ανέφερε ότι το 1999 προσπάθησε να κλέψει στοιχεία για το προσωπικό και τη δράση της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας για να τα δώσει στη CIA. Η ταυτότητα του Λιθουανού δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο άτομο εργάζεται στην υπηρεσία στο τμήμα των νέων τεχνολογιών και πρόσθεσε ότι δεν έχει συλληφθεί από τη Μόσχα αλλά βρίσκεται στην Λιθουανία.

    Ο.Κ.

    [23] ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΟΗΘΙΚΗΣ

    Αθήνα, 27 Ιουνίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Τα ηθικά ερωτηματικά που προκύπτουν από τη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA αναμένεται να εξετάσουν σε πρώτη φάση την Παρασκευή τα μέλη της Επιτροπής Βιοηθικής. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιώργος Κουμάνος, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό "FLASH", επεσήμανε την ανάγκη να τεθούν τα νομικά όρια ώστε να μην επιτραπεί η ρατσιστική χρήση αυτής της τεράστιας ανακάλυψης εις βάρος των γενετικά επιβαρυμένων ατόμων.

    Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας Γιώργος Θηραίος, που συμμετείχε στο διεθνές πρόγραμμα αποκρυπτογράφησης του DNA, μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, αναγνώρισε το εμπόριο γνώσης που συντελείται μεταξύ των εταιριών έρευνας και των φαρμακευτικών εταιριών, αλλά χαρακτήρισε θετική την ανακάλυψη ενός φαρμάκου ή μιας θεραπείας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 27 June 2000 - 18:14:21 UTC