Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΙΔΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
  • [02] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
  • [03] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΡΜΠΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΣΕΛΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ
  • [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΩΝ
  • [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΡΝΑΣ
  • [07] ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ 62,5 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [08] ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
  • [09] ΚΟΥΣΝΕΡ: ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [10] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [11] ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [13] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΥΒΑΝΟΥ ΕΛΙΑΝ
  • [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
  • [15] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 54ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [17] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΗ ΔΙΔΑΣΚAΛΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"
  • [18] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [19] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΔΗΚΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
  • [20] 2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [21] ΤΗΝ 355η ΜΤΜ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

  • [01] ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΕΙΔΕ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»

    Αθήνα, 23 Ιουνίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Φωτογραφία: Δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας Στέφεν Σόντερς από την "17 ΝΟΕΜΒΡΗ" στις 8/6/2000.

    Νέα τροπή, παίρνει η υπόθεση της δολοφονίας του ταξίαρχου Στίβεν Σόντερς από τους εκτελεστές της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", μετά την αποκάλυψη ότι ο υπάλληλος ασφαλείας της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα και προσωπικός φίλος του αδικοχαμένου στρατιωτικού ακολούθου, ο κ. Άντονι Ντάνφορντ, είχε δει τους τρομοκράτες 2-3 φορές να περιφέρονται έξω από το κτίριο της πρεσβείας, λίγο πριν πραγματοποιήσουν την τρομοκρατική επίθεση. Μάλιστα δε, η θλίψη για το χαμό του Σόντερς, οδήγησε σήμερα Παρασκευή τον υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας Αντονι Ντάνφορντ σε απόπειρα αυτοκτονίας.

    Ο παρ' ολίγον αυτόχειρας διακομίστηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου νοσηλεύεται έχοντας διαφύγει τον κίνδυνο. Δίπλα στον Α. Ντάνφορντ βρέθηκε ιδιόγραφο σημείωμα, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα των αστυνομικών αρχών στη διαλεύκανση της δολοφονίας του Σόντερς.

    Η σύζυγος του Ντάνφορντ, που μίλησε νωρίς το βράδυ στους δημοσιογράφους, αποκάλυψε ότι ο άντρας της, είχε έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με τους δύο τρομοκράτες, και είχε δώσει πριν δύο ημέρες σχετική κατάθεση στην Ασφάλεια Αττικής, περιγράφοντας μάλιστα λεπτομερώς τον έναν από αυτούς, που όπως είπε, ήταν ψηλός, μελαχρινός με μακριά μαλλιά.

    Ο Ντάνφορντ, κατώτερος υπάλληλος της πρεσβείας της Βρετανίας στην Αθήνα, συνδεόταν με φιλικούς και επαγγελματικούς δεσμούς με τον Σόντερς, πρόσφατο θύμα της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Και ενώ είχε διαπιστώσει την παρακολούθηση του Σόντερς από τους μετέπειτα δολοφόνους του, δεν είχε ειδοποιήσει τις Αρχές ασφαλείας με αποτέλεσμα τη δολοφονία του Βρετανού ταξίαρχου.

    Ο Ντάνφορντ, διέμενε σε διαμέρισμα στην περιοχή Ζωγράφου, όπου βρέθηκε νωρίς το πρωί της Παρασκευής έχοντας χρησιμοποιήσει ηρεμιστικά και αντιφλεγμονώδη χάπια, με σκοπό να θέσει τέρμα στη ζωή του. Δίπλα στον 53χρονο υπάλληλο της βρετανικής πρεσβείας βρέθηκε σημείωμα που εξηγούσε στη σύζυγό του τους λόγους που τον οδήγησαν στην πράξη του. Το σημείωμα εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές αλλά και τους απεσταλμένους των βρετανικών Αρχών στην Αθήνα. Στο εκτενές σημείωμα, ο Ντάνφορντ προσπαθεί να εξηγήσει γιατί προσπάθησε να αυτοκτονήσει και περιλαμβάνει μια φράση, η οποία αποτελεί αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής και έρευνας. Η φράση είναι: "Δεν θα μπορούσα να ζήσω, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσα να είχα σώσει τον Στίβεν Σόντερς".

    Ο Αντονι Ντάνφορντ νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στον νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" και οι αρμόδιοι των ειδικών Αρχών και της Σκότλαντ Γιαρντ που ασχολούνται με τη δολοφονία του Στίβεν Σόντερς από τη 17 Νοέμβρη ελπίζουν ότι θα μπορέσει να εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί και πόσο χρήσιμο θα είναι αυτό για τις έρευνές τους.

    [02] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΚΑΘΙΣΤΑΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (20:27 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό του Βλάντο Τρίτσκοφ που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βόρεια από τη Σόφια.

    Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή το πρωί στην περιοχή αυτή σε γέφυρα πάνω από τον ποταμό ΄Ισκαρ εκτροχιάστηκαν τέσσερα βαγόνια εμπορικού τρένου γεμάτα προπάνιο. ΄Οπως έγινε γνωστό, ελήφθησαν όλα τα αναγκαία μέτρα για την απομάκρυνση του επικίνδυνου αερίου από τα βαγόνια.

    [03] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΒΑΡΜΠΑΝΟΦ ΓΙΑ ΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΣΟΔΕΙΑ ΣΙΤΗΡΩΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (20:21 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Καλή σοδειά σιτηρών προβλέπεται φέτος, στη Βουλγαρία, ενώ οι αρχικές τιμές είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, από 150 έως 170 γερμανικά μάρκα ανά τόνο.

    Αυτό δήλωσε από την πόλη Πλέβεν της Βόρειας Βουλγαρίας, ο Βούλγαρος υπουργός Γεωργίας και Υδάτινων Πόρων, Βεντσισλάφ Βαρμπάνοφ, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι παρά τη ξηρασία το σιτάρι βρίσκεται σε καλή αγροχημική κατάσταση και οι προγνώσεις για τη σοδειά δείχνουν παραγωγή άνω των 3 εκατ. τόνων σιταριού.

    Ο κ. Βαρμπάνοφ ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη βδομάδα το βουλγαρικό υπουργείο Γεωργίας αρχίζει από κοινού με την Εθνική Υπηρεσία Επιδημιολογίας μαζικούς ελέγχους σε διάφορα σφαγεία και κρεοπωλεία σ΄ όλη τη χώρα με σκοπό την προστασία των καταναλωτών από προϊόντα χαμηλής ποιότητας.

    [04] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΙΣΕΛΣ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (20:19 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Τετραήμερη επίσκεψη στη Βουλγαρία πραγματοποίησε αυτήν την εβδομάδα ο γενικός διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βουλγαρία, Ρούντγκερ Βίσελς.

    Μέσα σε τέσσερις ημέρες στη Σόφια ο άνθρωπος που επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να συντονίζει τη σημαντική αρχική φάση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με τη Βουλγαρία, είχε σημαντικές επαφές και συντόνισε τις ενέργειές του με το νέο γενικό διαπραγματευτή της Βουλγαρίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, το Βούλγαρο υφυπουργό Εξωτερικών, Βλαντιμίρ Κισιόφ.

    Κατά την άποψή του, η χώρα προετοιμάζεται πολύ σοβαρά για την προσχώρησή της στην Ε.Ε.

    Από την πλευρά της η βουλγαρική πλευρά χαρακτήρισε τις επαφές της με τον κ. Βίσελς ως εξαιρετικά εποικοδομητικές.

    Συμφωνήθηκε η Σόφια και οι Βρυξέλλες να ξεκινήσουν να συνεργάζονται για το εθνικό σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης μέχρι το έτος 2006, για την αξιοποίηση των χρηματικών ποσών που παραχωρούνται στα πλαίσια των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης, καθώς και για την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας μ΄ αυτήν της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

    Οι δύο πλευρές θα συνεργάζονται επίσης και για την υιοθέτηση συστημάτων προληπτικού ελέγχου που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς στην διαπραγματευτική διαδικασία.

    Στις συνομιλίες του κ. Βίσελς με τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα ενίσχυσης του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο Ιβάν Κόστοφ διαβεβαίωσε ότι η βουλγαρική κυβέρνηση κρίνει την ενίσχυση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης ως την σπουδαιότερη προϋπόθεση για την πετυχημένη ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βουλγαρίας.

    Ο κ. Κόστοφ προέβλεψε ότι η αύξηση του ΑΕΠ στη Βουλγαρία φέτος θα ανέλθει σε 12% και θα αυξάνεται κατά 10% ετησίως μέχρι το έτος 2003.

    Στις επαφές του με τον πρόεδρο της βουλγαρικής Βουλής, Ιορντάν Σοκόλοφ, ο κ. Βίσελς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι προς το παρόν βασική προτεραιότητα της Βουλγαρίας πρέπει να είναι η λύση των προβλημάτων της ανεργίας, της φτώχειας και των μειονοτήτων.

    Στα πλαίσια της μικτής ομάδας εργασίας "Βουλγαρίας-Ε.Ε.", λήφθηκε η απόφαση ακόμη τον Ιούλιο η Βουλγαρία να παρουσιάσει πρόταση για συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιάγραμμα για την απενεργοποίηση του 1ου και του 2ου αντιδραστήρα του πυρηνικού ηλεκτροσταθμού του Κοζλοντούι μέχρι το έτος 2003.

    [05] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΣΟΦΙΑΣ-ΣΚΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΤΙΡΑΝΩΝ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (19:56 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στην πόλη Στρούγκα στην ΠΓΔΜ διεξάγεται συνάντηση μεταξύ των δημάρχων της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι, των Τιράνων, ΄Αλμπερτ Μπροϊκα, και των Σκοπίων, Ρίστο Πένοφ, οι οποίοι μέχρι στιγμής έχουν συζητήσει θέματα, που σχετίζονται με την κατασκευή του Διαδρόμου 8, καθώς και τις απαραίτητες επενδύσεις και τα στάδια της κατασκευής του πανευρωπαϊκού άξονα 8.

    Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε ότι εξαιρετικής σημασίας για τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού αυτού άξονα είναι η κατασκευή της απαραίτητης υποδομής όπως σιδηροδρομικών σταθμών, αεροδρομίων, τερματικών σταθμών, λιμανιών και επιβατικών σταθμών.

    Οι τρεις δήμαρχοι κατέληξαν ομόφωνα στη θέση ότι η κατασκευή του διαδρόμου 8 θα έχει μεγάλη σημασία για την διευκόλυνση της κίνησης ανθρώπων, εμπορευμάτων και πληροφοριών στα Βαλκάνια.

    [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΠΟΨΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΑΡΝΑΣ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (19:53 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στην παρευξείνια βουλγαρική πόλη Βάρνα με συναυλία της τοπικής φιλαρμονικής ορχήστρας θα αρχίσει απόψε το 74ο μουσικό φεστιβάλ "Καλοκαίρι της Βάρνας 2000". Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα τιμηθεί και η επέτειος 250 χρόνων από τον θάνατο του Μπαχ, καθώς και η επέτειος 230 χρόνων από την γέννηση του Μπετόβεν.

    [07] ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΤΕΣΧΕΣΑΝ 62,5 ΚΙΛΑ ΗΡΩΪΝΗΣ ΣΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ

    Σόφια, 24 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Βούλγαροι τελωνειακοί υπάλληλοι στον μεθοριακό σταθμό Καπιτάν Αντρέεβο στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα κατέσχεσαν 62,5 κιλά ηρωϊνης.

    Η ηρωϊνη ανακαλύφθηκε σε κρυψώνες σε λεωφορείο με τουρκικές πινακίδες που ταξίδευε με προορισμό τη Μολδαβία.

    Την είδηση μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιταρ-τας", η αξία της ηρωϊνης υπολογίζεται σε περίπου 6 εκατ. γερμανικά μάρκα.

    Το πρακτορείο "Ασοσιεϊτεντ πρες" τονίζει ότι η Βουλγαρία, η οποία καταβάλει μέγιστες προσπάθειες για να προσχωρήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ενισχύσει τα μέτρα κατα της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών από τα βουλγαρικά σύνορα.

    Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, η ηρωϊνη είναι υψηλής ποιότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του τρέχοντος έτους η συνολική ποσότητα των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα ανέρχεται σε 727,5 κιλά.

    [08] ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2000 (19:42 UTC+2)

    Δύο άτομα σκοτώθηκαν νωρίς το απόγευμα σε τροχαίο που έγινε προς τη Χαλκιδική.

    Αυτοκίνητο λευκού χρώματος που κατευθυνόταν προς τη Θεσσαλονίκη στο 12 χλμ της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Μουδανιών πέρασε πάνω από το διαχωριστικό διάζωμα και συγκρούστηκε με τρία αυτοκίνητα που έρχονταν εκείνη την ώρα από το αντίθετο ρεύμα.

    Οι επιβάτες του λευκού αυτοκινήτου ανασύρθηκαν νεκροί, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά και οι επιβάτες των αυτοκινήτων που κατευθύνονταν προς τη Χαλκιδική.

    [09] ΚΟΥΣΝΕΡ: ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΞΑΧΘΟΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Παρίσι, 24 Ιουνίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοτικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο τον Οκτώβριο του 2000 αναφέρθηκε ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) Μπερνάρ Κουσνέρ κατά τη διάρκεια συνάντησής του στο Παρίσι με το Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ.

    Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στις εκλογές όλες οι κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου συμπεριλαμβανομένων και των Σέρβων.

    Ο κ. Κουσνέρ εξέφρασε αμφιβολίες ως προς τη συμμετοχή των Σέρβων στις εκλογές, λόγω της στάσης που τηρούν οι αρχές του Βελιγραδίου. Ταυτόχρονα τόνισε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή των άλλων κοινοτήτων που ζουν στην επαρχία.

    Πρόσθεσε ότι 9.000 παρατηρητές, 3.500 αστυνομικοί και 45.000 άνδρες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης είναι αρκετοί για να επιτηρήσουν την εκλογική διαδικασία.

    [10] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2000 (19:38 UTC+2)

    Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας προληπτικής πολιτικής "ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι τρίτοι να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για να βρεθεί η μέση οδός μεταξύ της πολύ προκεχωρημένης θέσης μας και της εξτρεμιστικής θέσης της τουρκικής πλευράς", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος Κυπριακής Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο περιθώριο της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία τόνισε ακόμη ότι "χρειάζεται μια νέα στρατηγική" για το εθνικό μας θέμα υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "οποιαδήποτε στρατηγική αν αποφασιστεί τώρα μετά από τη διολίσθηση η οποία υπήρξε μέχρι σήμερα οφείλει να συνοδεύεται από σταθερότητα, υπομονή, αντοχή και διεκδίκηση".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] ΝΕΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΣΙΓΑΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2000 (19:33 UTC+2)

    Μετά τη διάψευση που έκανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσεφσκι, ο οποίος χαρακτήρισε ως μεγάλο ψεύδος τα δημοσιεύματα περί λαθρεμπορίας τσιγάρων στη χώρα, εφημερίδες των Σκοπίων επανέρχονται στο θέμα αυτό με νέα στοιχεία.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" στην πρώτη σελίδα παραθέτει δήλωση του Αλεσάντρο Μπουντίτσε εκπρόσωπου τύπου της Υπηρεσίας Καταπολέμησης του Λαθρεμπορίου της Κομισιόν, την οποία μετέδωσε χθες ο ανεξάρτητος τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων Α1.

    Στη δήλωσή του ο κ. Μπουντίτσε υπογραμμίζει ότι η ΠΓΔΜ δυστυχώς μαζί με άλλες χώρες της περιοχής παίζει ένα σημαντικό ρόλο στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

    Αυτό, όπως διευκρίνισε, οφείλεται στη γεωγραφική θέση της ΠΓΔΜ και στην οικονομική της κατάσταση.

    Παρόλα αυτά και στο σημερινό δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού των Σκοπίων μεταδόθηκε σχόλιο, στο οποίο κατηγορούνται οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Ντνέβνικ" και του τηλεοπτικού σταθμού Α1 ότι πλήττουν το κύρος της χώρας διεθνώς, μεταδίδοντας τέτοιου είδους ειδήσεις.

    [12] ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Σκόπια, 24 Ιουνίου 2000 (19:14 UTC+2)

    Περισσότεροι από 200 προσκεκλημένοι, εκπρόσωποι του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κυβερνήσεων των χωρών των Βαλκανίων και της ΠΓΔΜ συζήτησαν στην Οχρίδα στο πλαίσιο Διεθνούς Διάσκεψης για τα Βαλκάνια.

    Κατά την έναρξη των εργασιών της διήμερης Διεθνούς Διάσκεψης που διοργανώνουν μη κυβερνητικές οργανώσεις της περιοχής απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Ο κ. Τράικοφσκι τόνισε ότι οι χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου θα πρέπει να ενταχθούν όσο το δυνατόν νωρίτερα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στη Διάσκεψη μίλησαν και πρώην πρόεδροι των βαλκανικών κρατών.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, επισήμανε την επικίνδυνη τάση του μη σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας με την πιθανότητα ανακήρυξης του Κοσόβου σε ανεξάρτητο κράτος, κάτι που όπως είπε, θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις πιο σφοδρές από τις προηγούμενες.

    Ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ επανέλαβε την ιδέα μίας βαλκανικής ομοσπονδίας.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας Ιον Ιλιέσκου τόνισε ότι κύριος κίνδυνος στην περιοχή είναι η φτώχεια των βαλκανικών κρατών.

    [13] ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΤΛΑΝΤΑ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΑΙΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΓΓΕΝΩΝ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΚΟΥΒΑΝΟΥ ΕΛΙΑΝ

    Ατλάντα, 24 Ιουνίου 2000 (18:40 UTC+2)

    Δικαστήριο της Ατλάντα των ΗΠΑ απέρριψε έφεση των συγγενών του μικρού Κουβανού Ελιάν Γκονζάλες που ζητούσαν να του αναγνωριστεί το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

    Με την απόφαση το εφετείο δίνει το δικαίωμα στο μικρό Ελιάν να επιστρέψει στην πατρίδα του μετά από 5 μέρες.

    Οι συγγενείς του Ελιάν Γκονζάλες δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να προσφύγουν πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν το μικρό Κουβανό στην Αμερική.

    [14] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2000 (18:37 UTC+2)

    Πυρκαγιά ξέσπασε στις 4.30 το απόγευμα στην περιοχή Σπαθάρι στη Βόρεια Εύβοια.

    Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της πυροσβεστικής για την κατάσβεσή της, ενώ 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη επιχειρούν ρίψεις νερού.

    Η πυρκαγιά που ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, κατακαίει δασική έκταση με έλατα και πλατάνια. Οι πυροσβέστες αισιοδοξούν ότι γρήγορα θα τη θέσουν υπό έλεγχο.

    [15] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ 54ΧΡΟΝΟΣ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟΧΩΡΙ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2000 (18:35 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε σήμερα το πρωί στο Καμποχώρι Ημαθίας ο 54χρονος επιπλοποιός Σωτήρης Χρυσάφης, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης.

    Το αυτοκίνητό του είχε εντοπιστεί προχθές μέσα σε αρδευτικό κανάλι στην περιοχή Κουλούρα Ημαθίας.

    Ο γιος του 54χρονου είχε ανησυχήσει και ειδοποίησε την αστυνομία. Αμέσως άρχισαν οι έρευνες από αστυνομικούς και άνδρες της ΕΜΑΚ.

    Τελικά το πτώμα ανακαλύφθηκε τυχαία από κάτοικο της περιοχής μέσα στο αρδευτικό κανάλι και σε απόσταση 10 χλμ από το σημείο που εντοπίστηκε το αυτοκίνητο.

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Π. ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ ΚΑΙ Μ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ - ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2000 (17:49 UTC+2)

    Τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, όπως διαμορφώνονται με τη διάμαχη που έχει ξεσπάσει για το θέμα των ταυτοτήτων σχολίασαν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παρασκευάς Αυγερινός και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Μιχάλης Παπαγιαννάκης.

    Ο κ. Αυγερινός τόνισε: "Εχω την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα θέμα, που ουσιαστικά δεν υπάρχει. Απορώ γιατί υπάρχει αυτή η αντίσταση από την Εκκλησία. Τίποτα δεν αφαιρείται από το δικαίωμα του Ελληνα να έχει και να σέβεται την πίστη του. Είναι κρίμα που πήρε αυτά τα χαρακτηριστικά".

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαγιαννάκης εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι για να χωριστούν οι δύο τομείς, ώστε να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις και ο καθένας να ασχοληθεί με τη δική του δουλειά με σεβασμό προς τους υπολοίπους.

    [17] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: "ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΜΗ ΔΙΔΑΣΚAΛΙΑΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ"

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2000 (17:46 UTC+2)

    Απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι το θέμα των ταυτοτήτων είναι η αφετηρία και για άλλες πιο ριζικές αλλαγές, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου διευκρινίζοντας ότι "δεν τίθεται θέμα να μη διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία".

    "Οπως έχουμε πει ξεκάθαρα δεν έχει τεθεί θέμα θρησκευτικών στα σχολεία. Ισχύουν αυτά που ισχύουν υπό την έννοια ότι διδάσκεται το μάθημα μέσα από τον προγραμματισμό που κάνει το υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο", δήλωσε.

    [18] ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2000 (17:41 UTC+2)

    Η διαδικασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκή Ενωσης (ΕΕ) θα εξακολουθήσει εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις πρώτες που θα ενταχθούν, καθώς η οικονομία της προηγείται σαφώς των άλλων υποψήφιων χωρών.

    Ο εκπρόσωπος σχολίαζε αναφορές, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Πορτογαλία, κατά τις οποίες τα 15 μέλη δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για δομικές αλλαγές της ΕΕ μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου και ως εκ τούτου η διαπραγμάτευση της εισόδου των έξι (υποψήφιων χωρών) θα καθυστερούσε.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΤΟ ΔΗΚΟ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

    Λευκωσία, 24 Ιουνίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι το ΔΗΚΟ θα επανέλθει στην εξουσία εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, χωρίς ωστόσο να καθορίσει με ποιές δυνάμεις θεωρεί ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί το ΔΗΚΟ στις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου της

    Κεντρικής Επιτροπής και της Πολιτικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ που άρχισε σήμερα στη

    Λευκωσία, είπε επίσης ότι η πρόταση του κόμματος προς τον κυπριακό λαό που θα προέλθει από το τακτικό και εκλογικό συνέδριό του τον ερχόμενο Σεπτέμβριο "πρέπει να είναι πρόταση αντοχής αγώνα διεκδίκησης και ελπίδας".

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη για διαμόρφωση μιας προληπτικής πολιτικής "ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι τρίτοι να προσπαθήσουν να μεσολαβήσουν για να βρεθεί η μέση οδός μεταξύ των θέσεων της κυπριακή και τουρκικής πλευράς, επισημαίνοντας ότι "χρειάζεται μια νέα στρατηγική" για το εθνικό μας θέμα. Τέλος, υπογράμμισε ότι "οποιαδήποτε στρατηγική αν αποφασιστεί τώρα μετά από τη διολίσθηση η οποία υπήρξε μέχρι σήμερα οφείλει να συνοδεύεται από σταθερότητα, υπομονή, αντοχή και διεκδίκηση".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] 2ο ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιουνίου 2000 (17:28 UTC+2)

    Σεμινάριο για την ενημέρωση των επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδας σχετικά με τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η εφαρμογή του ενιαίου νομίσματος στην Ευρωπαϊκή Ενωση οργανώνουν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη.

    Το Σεμινάριο πραγματοποιείται σε συνέχεια του προηγούμενου, που διοργανώθηκε το Δεκέμβριο 1998 σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, στο οποίο διαφάνηκε η άμεση ανταπόκριση του επιχειρηματικού κόσμου στην παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

    Στο Σεμινάριο θα παρουσιαστούν κυρίως πρακτικά θέματα, όπως η μεταφορά εμπειριών από τα κράτη που έχουν υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

    [21] ΤΗΝ 355η ΜΤΜ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 24 Ιουνίου 2000 (17:17 UTC+2)

    Την 355η Μοίρα Ταχέων Μεταφορών Δασοπυρόσβεσης, στην Ελευσίνα, επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο του Τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, βουλευτή Β' Αθηνών Βύρωνα Πολύδωρα.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι στόχος της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί για τα προβλήματα και τις ανάγκες, αλλά και για την ετοιμότητα δράσης μίας υπηρεσίας που είναι στρατευμένη στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στα δάση μας.

    Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών προς τους χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών, αλλά και σε ολόκληρο το προσωπικό για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι μία από τις μεγαλύτερες απειλές της νέας εποχής, είναι η περιβαλλοντική καταστροφή προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατό να υστερούμε σε μέσα, ούτε σε προσπάθειες, για να διαφυλάξουμε το φυσικό πλούτο και την ομορφιά της πατρίδας μας.

    "Σε κάθε περίπτωση τους συγχαίρουμε και τους ευγνωμονούμε και δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα σε όλους αυτούς, οι οποίοι καθημερινά αγωνίζονται για να προστατεύουν και να διαφυλάττουν τόσο πολύτιμα κοινωνικά αγαθά", τόνισε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 June 2000 - 18:18:44 UTC