Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ
  • [02] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [03] Ο Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ
  • [04] ΕΥΣΗΜΑ ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] Π. ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
  • [06] ΤΡΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ
  • [07] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
  • [08] ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ»
  • [09] ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [10] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΙΩΝ
  • [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ
  • [12] ENTONA ANOΔΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
  • [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [14] ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
  • [15] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [16] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
  • [17] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [18] ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ
  • [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 1,2 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΡΗΣΗΣ- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [20] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  • [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΕ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [22] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΜΩΣΑΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [23] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.
  • [24] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

  • [01] ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ-ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (13:17 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Η πολυεθνική ΝΑΤΟϊκή άσκηση "Dynamic Mix" που θα διεξαχθεί στον ελλαδικό χώρο στις 20 Μαϊου και στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η περιοχή της Λήμνου ήταν η αφορμή έντονης αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και του πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη.

    Ο τελευταίος κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για υποχώρηση από την πάγια τακτική της να μην συμμετέχει σε νατοϊκά γυμνάσια στο Αιγαίο τα οποία δεν συμπεριλαμβάνουν και τη Λήμνο. Απαντώντας ο κ. Τσοχατζόπουλος αφού επισήμανε στον κ. Βαρβιτσιώτη ότι "στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί" διέψευσε ότι η Ελλάδα αναίρεσε την τακτική της αυτή. "Κάνετε λάθος", τόνισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, και διευκρίνισε ότι η άσκηση δεν γίνεται στο βόρειο Αιγαίο αλλά στο νότιο. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία τα δύο τελευταία χρόνια άλλαζε στάση. Πέρσι, είπε ο υπουργός, ήθελε να συμπεριληφθεί στην άσκηση και το Βόρειο Αιγαίο και δεν συμμετείχε αφού κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ωστόσο φέτος που η άσκηση γίνεται μόνο στο νότιο Αιγαίο συμμετέχει.

    Ακόμα ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν κατηγορηματικός ότι "οποιοδήποτε αεροσκάφος εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς την υποβολή σχεδίου πτήσεως θα αναχαιτίζεται".

    Σχολιάζοντας, εξάλλου, αναφορά του κ. Βαρβιτσιώτη σε δημοσιεύματα βάσει των οποίων η Αγκυρα απέρριψε ελληνική ΝΟΤΑΜ για την άσκηση που ζητούσε από όλες τις συμμετέχουσες νατοϊκές χώρες την υποβολή σχεδίων πτήσεων των αεροσκαφών τους, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε ότι χθες τα αεροσκάφη που θα προσέγγιζαν στην Αγχίαλο για ανάγκη άσκησης υπέβαλαν σχέδιο πτήσης.

    [02] ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (12:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: ΑΙΡΜΠΑΣ Α300-600R

    Pαγδαίες, είναι οι εξελίξεις στην Oλυμπιακή Aεροπορία, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα ερίζουν για την απόκτηση των μετοχών του εθνικού αερομεταφορέα. Aπό τη μία πλευρά, βρίσκεται η British Airways που την προηγούμενη εβδομάδα επαναβεβαίωσε στην κυβέρνηση το ενδιαφέρον της και από την άλλη μεγάλοι ιδιώτες Eλληνες επιχειρηματίες.

    H αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου θα κυμαίνεται από 120 έως 150 δισ. δρχ. σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Εξπρές".

    Oι μεν Bρετανοί, που μέσω της Oλυμπιακής επιδιώκουν να καλύψουν την "αεροπορική τρύπα" του δικτύου τους στην ευρύτερη περιοχή, διεκδικούν, για λόγους επιχειρηματικής ευελιξίας, τη διατήρηση του management και προτείνουν συμμαχία με ιδιώτες επενδυτές μέχρι ποσοστού 20% του ομίλου.

    Προβλέπουν ότι μετά τη στρατηγική συμμαχία με τον αεροπορικό όμιλο "One World" η τιμή των υπόλοιπων -μη αεροπορικών- θυγατρικών θα αυξηθεί κατακόρυφα και τότε η κυβέρνηση, εφόσον το επιλέξει, θα μπορέσει να διαπραγματευτεί καλύτερα, είτε τη μετοχοποίησή τους είτε την εκχώρησή τους σε ιδιώτες.

    Για να καταθέσουν την πρότασή τους οι Bρετανοί θέτουν ως προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα ανάψει το "πράσινο φως" για τη μετοχοποίηση του 51%. Eντονο είναι για την Oλυμπιακή Aεροπορία το ενδιαφέρον και Eλλήνων επιχειρηματιών.

    Oμάδα επιχειρηματιών, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να επιλέγει και να προωθεί το "σπάσιμο" του ομίλου και ξεχωριστή διαπραγμάτευση για κάθε μία από τις θυγατρικές. "Mήλον της Eριδος", η Oλυμπιακή Aεροπλοόα και ο "Γαλιλαίος". Eταιρίες νοικοκυρεμένες και πολλά υποσχόμενες...

    Eιδικά για την αεροπλοία, οι Bρετανοί δεν δέχονται ούτε συζήτηση. Iσχυρίζονται ότι, αν φύγει από τον όμιλο, αυτόματα θα καταστεί ανταγωνιστική στη μητρική εταιρία. Tην τελική απόφαση, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα και ελεγχθεί η μέχρι τώρα απόδοση των Bρετανών, θα λάβει η κυβέρνηση.

    [03] Ο Ι.ΣΤΡΑΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟ ΜΠΕ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2000 (13:16 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα πρέπει να τρέχει με ρυθμούς τουλάχιστον 6% ετησίως, προκειμένου να επιτευχθεί εντός χρονοδιαγράμματος η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, Ιάσων Στράτος, σε συνέντευξή του προς το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Όπως τόνισε, προκειμένου η Ελλάδα να διανύσει εγκαίρως την απόσταση που τη χωρίζει από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), χρειάζεται τώρα να καταβληθούν πιο εντατικές προσπάθειες, οι οποίες πλέον «επιβάλλεται να λάβουν την έννοια του επείγοντος».

    Προς αυτή την κατεύθυνση, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατάργηση των κρατικών μονοπωλίων, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε- «το κράτος δεν μπορεί πλέον να παίζει ρόλο επιχειρηματία, γιατί η επιχείρηση έχει ρίσκο και αν το κράτος χάσει, θα το πληρώσουν όλοι οι Έλληνες».

    Σχολιάζοντας άλλωστε, το μπαράζ δυσοίωνων εκτιμήσεων, περί μεγαλύτερης εξασθένησης του ευρώ, εξαιτίας της ελληνικής ένταξης στην ΟΝΕ, ο κ.Στράτος επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά τέτοιου είδους δηλώσεις» και έκανε λόγο για «υπερβολή ανησυχίας».

    Στο μεταξύ, ερωτηθείς για τις «Κασσάνδρες» που αμφισβητούν τις δυνατότητες επιβίωσης των ελληνικών επιχειρήσεων στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της μετά-ΟΝΕ εποχής, ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε: «Ήδη, με τη διεθνοποίηση της οικονομίας, οι ελληνικές επιχειρήσεις ζουν σε πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Μάλιστα, το επίπεδο ανταγωνιστικότητάς τους είναι πλέον καλό, ενώ η ένταξη στην ΟΝΕ θα τις ωφελήσει εκμηδενίζοντας τον συναλλαγματικό κίνδυνο και εξασφαλίζοντας χαμηλά επιτόκια».

    Όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων στη διαδικασία ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο κ.Στράτος σημείωσε ότι αυτές τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, καθώς τα περισσότερα επενδυτικά και χρηματοδοτικά προγράμματα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

    Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκτεθεί έναντι ξένων δυνητικών εταίρων που τις προσέγγισαν, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πιθανά πεδία συνεργασίας στο «μέτωπο» της ανασυγκρότησης. Ειδικότερα, το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ.Στράτου προς το ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ. Ο στόχος για την πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ε.Ε εντός της επόμενης δεκαετίας, μπορεί να επιτευχθεί με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης;

    Σίγουρα στο επόμενο διάστημα οι ρυθμοί πραγματικής σύγκλισης θα επιταχυνθούν. Ωστόσο, το προβλεπόμενο ποσοστό ανόδου του ΑΕΠ κατά 4,5% έως 5% ετησίως, δεν είναι επαρκές για να επιτύχουμε την πραγματική σύγκλιση εντός χρονοδιαγράμματος. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια πάρα πολύ μακρά περίοδο για να επιτύχει την πραγματική σύγκλιση, εάν προπορεύεται μόνο κατά 1% σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ. Απαιτούνται ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ τουλάχιστον 6% για να επιτύχει η χώρα αυτό το στόχο, όπως για παράδειγμα έπραξε η Ιρλανδία, που πέτυχε τη σύγκλιση ταχύτατα. Στο σκηνικό αυτό, χρειάζεται τώρα μια πιο εντατική προσπάθεια, που θα έχει πλέον την έννοια του επείγοντος.

    ΕΡ. Δεδομένης και της ανάγκης για εντατικοποίηση των προσπαθειών σε όλα τα «μέτωπα», οι πρόσφατες προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση;

    Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν διαφοροποιούνται σημαντικά σε σχέση με το πρόγραμμα που είχε ανακοινωθεί, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Εμείς από την πλευρά μας έχουμε τονίσει επανειλημμένα την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών, που θα κάνουν το κράτος πιο αποτελεσματικό. Προς αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και να περιοριστούν τα κρατικά μονοπώλια, τα οποία δεν δικαιολογούνται, γιατί ο ρόλος του κράτους δεν είναι αυτός του επιχειρηματία. Η επιχείρηση έχει ρίσκο. Αν ο επιχειρηματίας χάσει, θα το πληρώσει ο ίδιος. Αν όμως χάσει το κράτος, θα το πληρώσουμε όλοι. Κατά συνέπεια, σε αυτή τη φάση, το λιγότερο που περιμένουμε από την κυβέρνηση, είναι οι δεσμεύσεις αυτές να υλοποιηθούν βάσει του χρονοδιαγράμματος που ανακοίνωσε πρόσφατα και ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου.

    ΕΡ. Πώς σχολιάζετε τα «σενάρια» που κυκλοφόρησαν διεθνώς το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τα οποία η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα «γονατίσει» το ήδη εξασθενημένο ευρώ;

    Τα σενάρια αυτά δεν θα πρέπει να τα πάρουμε πολύ στα σοβαρά. Το ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής παραγωγής στο ευρωπαϊκό σύνολο, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα παίξει τόσο μεγάλο ρόλο.

    ΕΡ. Πρόσφατα σημειώθηκε «μπαράζ» γερμανικών εκτιμήσεων, περί αδυναμίας της Ελλάδας να επιτύχει διατηρησιμότητα των κριτηρίων του Μάαστριχτ. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα «ελατήρια» της στάσης της Γερμανίας, η οποία εκδηλώθηκε μέσω δηλώσεων του τραπεζίτη Ρέκερς της Bundesbank, του Συνδέσμου Βιομηχανιών της χώρας, του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου και των Χριστιανοδημοκρατών;

    Αυτό που υπαινίσσεται η Γερμανία είναι ότι η ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, μαζί με όλα τα άλλα αδύναμα νομίσματα, θα έχει επίπτωση στην πορεία του μάρκου. Όμως η εξασθένηση του ευρώ έχει και πλεονεκτήματα, αφού με την υπεραξία του δολαρίου και του γεν έναντι του ευρώ, γίνεται πιο ανταγωνιστική η εξαγωγική προσπάθεια της Ευρώπης. Κατά συνέπεια, η Γερμανία, κατεξοχήν εξαγωγική χώρα, αξιοποιεί το ευρώ υπό αυτή την έννοια. Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι υπήρξε υπερβολή ανησυχίας σε αυτό το θέμα.

    Οσον αφορά τώρα τις δηλώσεις του κ.Ρέκερς, δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία, γιατί οι απόψεις που ανέπτυξε, ήταν καθαρά προσωπικές. Η επίσημη θέση της BUBA, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήταν απόλυτα διαφορετική. Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματικοί κύκλοι της Γερμανίας έχουν κάποιες επιφυλάξεις για την ελληνική ένταξη και την επίδραση που μπορεί να έχει αυτή στη δύναμη του μάρκου. Ωστόσο, ειδικά στην περίπτωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών της Γερμανίας, οι δηλώσεις παρερμηνεύτηκαν και δεν αποδόθηκαν σωστά στον Τύπο. Αυτό που ανέφερε ο γερμανικός σύνδεσμος ήταν ότι η Ελλάδα καλώς συμμετέχει στην ΟΝΕ, αφού κατέβαλε έντονη και αποδοτική προσπάθεια στο πεδίο της οικονομίας τα τελευταία δύο χρόνια. Πάντως, όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος των Γερμανών βιομηχάνων, για να υπάρξει διατηρησιμότητα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Εν ολίγοις, το ίδιο που λέμε και εμείς. Για παράδειγμα, την τελευταία διετία είχαμε σχετική δημοσιονομική πειθαρχία, την οποία όμως εξακολουθούμε να θεωρούμε ανεπαρκή και πιέζουμε για να ενταθεί. Πράγματι, μειώθηκαν τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός και τα επιτόκια, αλλά όλα αυτά δεν συνοδεύονταν από αντίστοιχη αναπτυξιακή πολιτική, που έπρεπε να είναι πιο εμπροσθοβαρής για να έχουμε διατηρησιμότητα. Είτε ήμασταν στην ΟΝΕ είτε όχι, αυτή η πολιτική έπρεπε να ακολουθηθεί.

    ΕΡ. Η Ελλάδα κατέβαλε σημαντική προσπάθεια για να περάσει το «κατώφλι» της ΟΝΕ. Πολλοί πάντως υποστηρίζουν, ότι ο πραγματικός «αγώνας δρόμου» θα ξεκινήσει μετά την ένταξη και ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δύσκολα θα επιβιώσουν στις συνθήκες έντονου ανταγωνισμού της μετά-ΟΝΕ εποχής. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος;

    Με τη διεθνοποίηση των αγορών, οι ελληνικές επιχειρήσεις δρουν ήδη σε πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και η ανταγωνιστικότητά τους αυτή τη στιγμή είναι καλή. Έχουν κατορθώσει να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους, καταρχήν μέσω της μεγαλύτερης συμμετοχής ιδίων κεφαλαίων και επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες. Πολλές αξιοποίησαν τον «ενάρετο» κύκλο της μείωσης του πληθωρισμού, που επέφερε συρρίκνωση του κόστους παραγωγής και χρηματοδοτήσεων και κατά συνέπεια επέτρεψε την εκμετάλλευση της κερδοφορίας για νέες επενδύσεις.

    Επιπλέον, η ένταξη στην ΟΝΕ απαλλάσσει από το συναλλαγματικό ρίσκο, εξασφαλίζει χαμηλά επιτόκια και απλοποιεί τις διαδικασίες καλύτερης συνεργασίας στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο, ο οποίος είναι η μεγάλη αγορά των 350 εκατ. ατόμων, με κατά κεφαλήν εισοδήματα πολλαπλάσια των περισσότερων χωρών. Πάντως, παρά το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα μας βαίνει διαρκώς βελτιούμενη, η συμμετοχή των ελληνικών εξαγωγών στις μεγάλες αγορές της ΕΕ έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, παρόλο που οι ενδοσυνοριακές συναλλαγές στην ενωμένη Ευρώπη έχουν αυξηθεί. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως δείγμα ότι η ανταγωνιστική μας θέση στην Ευρώπη πρέπει να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο.

    ΕΡ. Μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι αυτή της ανασυγκρότησης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς το παρόν πάντως, βλέπουμε πολύ μικρή ελληνική συμμετοχή στην όλη διαδικασία. Η τάση αυτή θα διαφοροποιηθεί μελλοντικά;

    Οι επιχειρηματίες τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, αφού τα χρηματοδοτικά και επενδυτικά προγράμματα για την ανασυγκρότηση δεν έχουν λάβει ακόμη συγκεκριμένη μορφή. Για παράδειγμα, έχουμε πολλά ερωτήματα από επιχειρήσεις για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, αλλά προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει. Μοιραία λοιπόν, υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην ανασυγκρότηση, αλλά οι συνθήκες δεν του επιτρέπουν να εκδηλωθεί. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν εκτεθεί έναντι ξένων δυνητικών εταίρων που τις προσέγγισαν, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πιθανά πεδία συνεργασίας στο "μέτωπο" της ανασυγκρότησης. Η συγκεκριμενοποίηση των προγραμμάτων αυτών πρέπει να προηγηθεί, πριν μιλήσουμε για ελληνική συμμετοχή στην ανασυγκρότηση. Πάντως, ελληνική παρουσία στα Βαλκάνια υπάρχει ήδη, με τις 3.500 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ενώ πλέον έχει διαμορφωθεί και η συνείδηση ότι δεν αρκεί η απλή εμπορική παρουσία. Αντίθετα, πρέπει να γίνουν joint ventures με τοπικές επιχειρήσεις, για να διευκολυνθεί η συνεργασία και να υπάρξει αμοιβαίο συμφέρον, εφόσον μέχρι σήμερα το μονομερές ενδιαφέρον δεν έχει αποδώσει, εκτός από την περίπτωση των αμιγώς εμπορικών συναλλαγών.

    ΕΡ. Κάνετε λόγο για συνέργιες με τοπικούς εταίρους. Ωστόσο, η κατάσταση σε πολλές από τις αγορές της περιοχής παραμένει ρευστή, ενώ συχνά καταγράφονται κρούσματα αναξιοπιστίας στις συνεργασίες με τοπικούς εταίρους. Αυτό δεν συνιστά σημαντικό αποτρεπτικό παράγοντα για τους Ελληνες επιχειρηματίες;

    Κρούσματα αναξιοπιστίας υπήρχαν και θα υπάρχουν. Η ύπαρξη ρίσκου δεν αμφισβητείται, αλλά ο επενδυτής πρέπει να "ζυγίζει" κάθε περίπτωση, σε εξίσωση κόστους-οφέλους. Το θετικό είναι ότι οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις άρχισαν να βλέπουν την αγορά της περιοχής πιο μακροπρόθεσμα, έχοντας συνειδητοποιήσει το μεγάλο δυναμικό της. Η αγορά αυτή είναι σημαντική, παρά το γεγονός ότι ο πληθυσμός της έχει πολυ χαμηλό εισόδημα. Οσο η περιοχή αναπτύσσεται, η αγορά αυτή θα γίνεται σταδιακά μια δεύτερη αγορά στη συνείδηση, σε σχέση με τη Δυτική Ευρώπη.

    A.Γ

    [04] ΕΥΣΗΜΑ ΣΑΜΑΡΑΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (16:06 UTC+2)

    Ευσημα Σαμαραγκ στην ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στη δομή της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών του 2004. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ ο οποίος εξέφρασε και την ικανοποίηση του για την τοποθέτηση στην προεδρία της Γιαννας Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, ζήτησε από τον Θεόδωρο Πάγκαλο να μεταβιβάσει στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη τα συγχαρητήριά του γιά την ταχύτητα με την οποία η κυβέρνηση έλαβε τα συγκεκριμένα μέτρα.

    Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον απερχόμενο πρόεδρο του "Αθήνα 2004" κ.Θωμόπουλο γιά την υψηλής ποιότητας εργασία του, τονίζοντας ότι κατανοεί απόλυτα τους λόγους γιά τους οποίους προτίμησε να επικεντρώσει το ενδιαφέρον του στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [05] Π. ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ: ΟΙ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:55 UTC+2)

    "Η Αριστερά έχει ένδοξες σελίδες στην ιστορία της και μαύρες κηλίδες και κυρίως αυτές οι μαύρες κηλίδες αναφέρονται στις άθλιες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις που υπήρξαν", είπε ο βουλευτής του Συνασπισμού Πέτρος Κουναλάκης στο ραδιοσταθμό "Φλας", κληθείς να σχολιάσει τη δύσκολη φάση στην οποία εισήλθε ο ΣΥΝ. Και σε ερώτηση εάν περίμενε αυτή την κίνηση του κ. Μπίστη, απάντησε:

    "Βεβαίως. Εγώ έχω και μια επαφή με αυτά τα στελέχη του κόμματος, όπως και με όλα τ' άλλα. Το γεγονός ότι δεν ανήκω σε καμία τάση με διευκολύνει να έχω καλές σχέσεις με όλους. Προσπαθούσα να πείσω αυτά τα στελέχη ότι δεν είναι σωστό να φύγουν από το ΣΥΝ. Καταλαβαίνω τις απόψεις τους, αρκετές από αυτές τις συμμερίζομαι, αλλά θα ήθελα όλοι να μείνουμε στον ΣΥΝ και να δώσουμε τη μάχη για να προσεγγίσει ο ΣΥΝ και πάλι τη χαμένη εν μέρει ανανεωτική φυσιογνωμία του. Δυστυχώς τα στελέχη αυτά επέλεξαν έναν άλλο δρόμο. Λυπάμαι, αποτελεί πλήγμα το γεγονός ότι αποχωρούν. Δεν συμφωνώ με την επιλογή τους εδώ και τώρα να αποχωρήσουν, αλλά τι να κάνουμε, πρέπει να χωρίσουμε πολιτισμένα. Είμαι τελείως αντίθετος με την επανάληψη κρουσμάτων που είχαμε στο παρελθόν με την Αριστερά.. Ελπίζω και εύχομαι αυτό να μην συμβεί. Η ανανεωτική Αριστερά πρέπει να αντιμετωπίζει τα φαινόμενα αυτά με ήθος, χωρίς λασπολογία, χωρίς δαιμονολογίες, χωρίς συνομωσιολογίες. Ο καθένας είναι ελεύθερος να μετέχει σ' ένα κόμμα και ν' αποχωρεί όταν αυτό δεν τον εκφράζει και δεν τον εμπνέει."

    Σε άλλη ερώτηση εάν πιστεύει ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της ηγεσίας για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΣΥΝ, ο κ. Κουναλάκης σημείωσε:

    "Θέλω να είμαι δίκαιος. Ούτε έχω πάθη εναντίον κανενός. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του ΣΥΝ. Από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος συνέλαβε θετικά στην πορεία του κόμματος. Όμως πρέπει να σας πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια όπου εγώ διαπιστώνω αυτές τις αποκλίσεις από τη φυσιογνωμία του κόμματος, έχει και αυτός τις δικές του ευθύνες και όλα αυτά πρέπει να κριθούν στο συνέδριο."

    [06] ΤΡΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

    Βελιγράδι, 12 Μαϊου 2000 (20:52 UTC+2)

    του Νίκου Φραγκόπουλου

    Τριπλή δολοφονία με θύμα και μία Ελληνίδα σημειώθηκε σήμερα στις 13 τοπική ώρα στο Βελιγράδι.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες άγνωστοι σκότωσαν με όπλο την Πηνελόπη Παπανάκου (1965) από την Κατερίνη και το σύζυγό της Ν. Μπουκίνατς μπροστά από το μαγαζί υποδημάτων Giorgio που διατηρούσαν στο Νέο Βελιγράδι στο εμπορικό κέντρο "Μερκάτορ".

    Ο τρίτος νεκρός τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι ο υπάλληλος, που εργαζόταν στο κατάστημά τους, στο οποίο εμπορεύονταν παπούτσια από την Ελλάδα.

    Η Παπανάκου ζούσε το τελευταίο διάστημα μόνιμα στο Βελιγράδι μαζί με το σύζυγό της και ήταν μητέρα τριών παιδιών.

    Τα τρία θύματα αναγνώρισε ο λογιστής του καταστήματος. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τα κίνητρα της δολοφονίας.

    [07] ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο Θ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:43 UTC+2)

    Ο βουλευτής της Ν. Δ. Θεόδωρος Αναγνωστόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Ν.Δ. με την υπόθεση Καρατζαφέρη δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Φλας" ότι συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη στο θέμα αυτό και πρόσθεσε:

    " Όλοι είμαστε κατά των διαγραφών, όλοι ως αρχή. Από κει και πέρα όλα έχουν ένα όριο και χρειάζεται και στην πολιτική να έχουμε έναν αυτοέλεγχο, να ξέρουμε τι λέμε, πότε το λέμε, τι βαρύτητα δίνεται και από τους τρίτους και ένα σωρό άλλα πράγματα. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό που έπρεπε να προέχει σ' ένα κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η κριτική σε μια κυβέρνηση που προέκυψε πριν από λίγες μέρες από εκλογές."

    Ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι όντως στη Ν.Δ. υπάρχει δυσαρέσκεια των παλαιότερων στελεχών του κόμματος που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε πιο ενεργούς ρόλους και πρόσθεσε: "Πράγματι υπάρχει αυτό το σύμπτωμα. Νομίζω ότι για μερικούς είναι δικαιολογημένο. Εγώ δεν πιστεύω στον ηλικιακό ρατσισμό. Υπάρχουν και μεγαλύτεροι άνθρωποι άξιοι και κατάλληλοι και νεότεροι ακατάλληλοι. Εδώ λοιπόν πρέπει να γίνει μια επιλογή των προσώπων εκείνων που μπορούν να έχουν μια προσφορά, που έχουν οι μεγαλύτεροι μια θητεία που δικαιολογεί την αξιοποίησή τους και οι νεότεροι μια ικανότητα διαπιστωμένη που επίσης μπορεί να δικαιολογήσει το να χρησιμοποιηθούν κάπου. Δεν μπορούμε να διακρίνουμε σε ένα κόμμα την ηλικία των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο."

    Τέλος σε ερώτηση εάν συμμερίζεται τις επικρίσεις που ακούγονται μέσα στο κόμμα για τον κ. Σπηλιωτόπουλο, ανέφερε: "Κάπου στη μέση είναι το πράγμα. Και αυτά τα οποία ελέχθησαν είναι υπερβολές και φαίνεται πως ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναμίχθηκε σε τομείς που δεν είχε λόγο να αναμιχθεί και δεν είχε θέση. Αυτό εννοώ λέγοντας ότι είναι κάπου στη μέση, αλλά βεβαίως ούτε τις υπερβολές των επικρίσεων δέχομαι, ούτε εκτιμώ ότι δεν προέκυψαν θέματα από ανάμιξη του σε τομείς που δεν είχε θέση."

    [08] ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ: «ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ»

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    "Αν κάποιοι αποχωρήσουν θα οφείλεται στο ότι οι ίδιοι επέλεξαν να αποχωρήσουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο κ. Παπαδημούλης μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας" είπε ότι το κόμμα του βαδίζει προς ένα ανοιχτό δημοκρατικό συνέδριο όπου θα συζητηθούν και θα κριθούν τα πάντα, όλες οι απόψεις και πρόσθεσε:

    "Ορισμένοι, αντί γι' αυτό το δρόμο του ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου, επέλεξαν τον δρόμο της αποχώρησης. Ήταν δικαίωμά τους, είναι όμως και δικό μου δικαίωμα να ισχυρίζομαι ότι κάνουν λάθος και γι' αυτό ακριβώς τους ζητάω έστω και την ύστατη ώρα να ξανασκεφτούν αυτή την επιλογή. Η θέση τους είναι στο ΣΥΝ και στις διαδικασίες του ανοιχτού δημοκρατικού διαλόγου προς το συνέδριο. Κανείς δεν περισσεύει."

    Σε παρατήρηση ότι όπως φάνηκε είναι αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ των δύο τάσεων στο ΣΥΝ, ο κ. Παπαδημούλης ισχυρίστηκε ότι αν δει κανείς άλλα κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., θα διαπιστώσει ότι στις γραμμές τους υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες διαφορές απ' ότι οι διαφορές που υπάρχουν μέσα στο ΣΥΝ και πρόσθεσε: "Σε ένα μικρό κόμμα της δημοκρατικής ανανεωτικής Αριστεράς που υπάρχουν όντως διαφορετικές απόψεις, νομίζεις ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια των αποχωρήσεων και της δημιουργίας χωριστών κινήσεων. Αυτό λέει και η κοινή αγωνία του κόσμου της δημοκρατικής Αριστεράς που θέλει να προχωρήσει ο ΣΥΝ, θέλουν να προχωρήσουν αυτές οι ιδέες και αυτές οι απόψεις που δεν χωρούν στο δίπολο ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.."

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπήρχε πρόβλημα για την είσοδο του ΣΥΝ στη Βουλή, σε περίπτωση που αποχωρούσαν νωρίτερα οι εκσυγχρονιστές από το κόμμα, ο κ. Παπαδημούλης είπε: "Ο στόχος μας είναι όχι να μοιράζουμε ιμάτια, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα δημοκρατικό συνέδριο που θα κάνει αλλαγές, διορθώσεις, τομές, αποσαφηνίσεις, που θα επιτρέψουν στο ΣΥΝ να έχει πιο ισχυρή παρουσία στην πολιτική ζωή του τόπου.

    Αποδείξαμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να διδασκόμαστε και από τις ήττες μας. Το '93 μείναμε εκτός βουλής και είχαν βιαστεί να μας θάψουν και να μας κηδέψουν με όλες τις τιμές πολλοί. Ο ΣΥΝ διέψευσε αυτή την προοπτική με την δύναμη της συλλογικότητας και της συλλογικής συζήτησης και της συλλογικής αναζήτησης και φιλοδοξώ ότι και το δημοκρατικό συνέδριο που οργανώνουμε τώρα θα αποδείξει ότι ο ΣΥΝ έχει και μέλλον και προοπτική και τους χωράει όλους και πορεύεται σταθερά στο δρόμο της ανανεωτικής, δημοκρατικής, ευρωπαϊκά προσανατολισμένης Αριστεράς, που έχει σταθερή οριοθέτηση και με το ΠΑΣΟΚ και με την οπισθοδρόμηση που εκφράζει το ΚΚΕ."

    [09] ΝΟΜΙΜΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Τίρανα, 12 Μαϊου 2000 (20:33 UTC+2)

    Τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΤΑ, που αναφέρεται σε στοιχεία της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, 900 Αλβανοί πολίτες πήραν βίζες και αναχώρησαν για την Ελλάδα για να απασχοληθούν εποχιακά. Πριν δύο εβδομάδες, γράφει η εφημερίδα "Κόχα Γιον" τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Εποχιακής Απασχόλησης μεταξύ των δύο χωρών. Η ενεργοποίησή της ακολούθησε συνάντηση του Πρέσβυ της Ελλάδος στα Τίρανα, Αλέξανδρου Μαλλιά με τον Αντιπρόεδρο της Αλβανικής Κυβέρνησης, Μακμπούλε Τσέτσο. Πηγές της Πρεσβείας, σύμφωνα με την εφημερίδα, διευκρινίζουν ότι ο αριθμός των Αλβανών που θα απασχολούνται εποχιακά στην Ελλάδα κάθε χρόνο, θα προσδιορίζεται μετά από συνομιλίες των δύο πλευρών. Η Συμφωνία Εποχιακής Απασχόλησης θεωρείται ως το πρώτο σημαντικό βήμα μιας διαδικασίας που αποσκοπεί στην απασχόληση εκατοντάδων Αλβανών σε παραγωγικές μονάδες στην Ελλάδα.

    [10] ΑΝΘΡΩΠΟΚΥΝΗΓΗΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΙΩΝ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:33 UTC+2)

    Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία για την ανακάλυψη των δραστών των δύο ληστειών που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής σε υποκαταστήματα της Εθνικής και της Τράπεζας Εργασίας.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 9 το πρωί, άγνωστος, αφού εισέβαλε σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη λεωφόρο Θηβών 369 στο Αιγάλεω, με την απειλή περιστρόφου απέσπασε 2 εκατ. δρχ. και στη συνέχεια εξαφανίστηκε.

    Μία ώρα αργότερα, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Κύπρου 90, στην Αργυρούπολη, ένας άλλος ληστής, με την απειλή όπλου, ακινητοποίησε πελάτες και υπαλλήλους της τράπεζας, απέσπασε 500.000 δραχμές και διέφυγε με ΙΧ αυτοκίνητο.

    Η αστυνομία προσπαθεί να εντοπίσει τους ληστές με τη μελέτη των βιντεοταινιών από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης.

    [11] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:33 UTC+2)

    Με τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη συναντήθηκε σήμερα ο Βούλγαρος ομόλογός του Πλάμεν Γκεόργκιεφ Ραντόνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας επικεφαλής βουλγαρικής αντιπροσωπείας.

    Τόσο στις κατ' ιδίαν συνομιλίες μεταξύ των δύο υφυπουργών, όσο και στις συνομιλίες που διεξήχθησαν στη συνέχεια σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών κυριάρχησαν θέματα που αφορούν τη διμερή αμυντική συνεργασία, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της βουλγαρικής βιομηχανίας και της Ελληνικής συνδρομής στην προπαρασκευή της Βουλγαρίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Αποστολάκης τόνισε ότι έγινε διερεύνηση των τομέων συνεργασίας και εντοπίστηκαν αντικείμενα που εξυπηρετούν και τις δύο χώρες.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι οι συζητήσεις σε στρατιωτικό επίπεδο θα συνεχισθούν, καθώς συμφωνήθηκε η προώθηση της συνεργασίας όσο γίνεται περισσότερο προς αμοιβαίο όφελος.

    Ο κ. Αποστολάκης είπε ότι η χώρα μας συνεργάζεται ήδη με τη Βουλγαρία και της παρείχε βοήθεια σε θέμα κωδικοποίησης - τυποποίησης, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και ότι ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τη συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς παραγωγής αμυντικού υλικού.

    Ανέφερε ακόμη ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη γενικότερη κατάσταση στην περιοχή, για τα οποία διαπιστώθηκε συμφωνία απόψεων και ότι θα ακολουθήσει ανταποδοτική επίσκεψη Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη γειτονική χώρα τον επόμενο μήνα με την ευκαιρία της Βουλγαρικής Εκθεσης αμυντικού υλικού στο Πλόβντιβ με τη συμμετοχή Ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών.

    Από την πλευρά του ο κ. Ραντόνοφ τόνισε ότι χώρα του εκτιμά την εμπειρία της Ελλάδας ως μοναδικής χώρας στην περιοχή που μετέχει στις Ευρωαντλαντικές δομές.

    Χαρακτήρισε δε τη σημερινή συνάντηση ήταν η τέταρτη της μεικτής επιτροπής Ελλάδος - Βουλγαρίας ένα σοβαρό βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, που οδηγεί σε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα και την πραγματοποίηση συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί.

    Σε ερώτηση εάν προβλέπεται διεξαγωγή κοινών Ελληνοβουλγαρικών ασκήσεων εκτός του πλαισίου του προγράμματος PfP ( Σύμπραξη για την Ειρήνη) ο κ. Αποστολάκης δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες τόνισε όμως ότι ήδη συνεργαζόμαστε με τη Βουλγαρία και στο στρατιωτικό τομέα.

    Υπενθύμισε ακόμη ότι στο πλαίσιο δημιουργίας της Πολυεθνικής Ειρηνευτικής Δύναμης για τη Νοτιανατολική Ευρώπη η χώρα μας συνεργάζεται σε πολλούς τομείς με τη Βουλγαρία, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο και ότι ήδη Βούλγαροι αξιωματούχοι έχουν έλθει για εκπαίδευση στο Κέντρο του Κιλκίς.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας ανέφερε ότι είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή ελληνικών εταιριών αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αντίστοιχων βουλγαρικών με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. Διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι θέμα του ΥΠΕΘΑ, αλλά περισσότερο των ιδιωτικών αμυντικών βιομηχανιών και του υπουργείου Ανάπτυξης και πρόσθεσε ότι στις σημερινές συζητήσεις μετείχαν εκπρόσωποι του συλλογικού φορέα των ιδιωτικών βιομηχανιών του ΣΕΚΠΥ, ενώ θα μετάσχουν και στη βουλγαρική έκθεση στο Πλόβντιβ.

    [12] ENTONA ANOΔΙΚΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 12 Μαϊου 2000 (20:28 UTC+2)

    Έντονα ανοδικά, κινούνταν από την αρχή της συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη τόσο ο δείκτης Dow Jones, όσο και ο Nasdag, που κέρδιζαν στις 19,30 ώρα Ελλάδος ο μεν πρώτος 10.653,92 μονάδες, με κέρδη 107,95 μονάδων και ο δεύτερος 3.603,82 μονάδες, κερδίζοντας 104,24 μονάδες.

    Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 16:42 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones κέρδιζε 41,47 μονάδες (0,39%) κυμαινόμενος στις 10.587,44 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωνε μεγαλύτερη άνοδο, 73,37 μονάδων ( 2,10%), φθάνοντας στις 3.572,95 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε με άνοδο την Παρασκευή, μετά την ανακοίνωση δύο, κυρίως, θετικών πληροφοριών: τη μείωση των τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ κατά το μήνα Απρίλιο και τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης αύξηση των κερδών της Dell Computer Corp.

    [13] ΑΠΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Στη Βουλή έφτασε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η παραλία της Θεσσαλονίκης, μετά από ερώτηση της βουλευτού του Συνασπισμού, Ασημίνας Ξηροτύρη, στην οποία ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, απάντησε ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε από την πρώτη μέρα, ενώ αναμένεται έκθεση εμπειρογνωμόνων που θα προτείνει οριστικές λύσεις.

    Ο κ.Πασχαλίδης, μιλώντας στη Βουλή επεσήμανε ότι από την τελική έκθεση θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς κυριότητας και η χρήση της παραλίας και θα διευκρινιστεί η ανάγκη περαιτέρω μελέτης του θέματος, καθώς και η ανάγκη των τελικών έργων αποκατάστασης στο πλαίσιο της συνολικής μελέτης του χώρου τόσο της παλιάς όσο και της νέας παραλίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η μελέτη θα αναδείξει και την ανάγκη ενός φορέα υλοποίησης του έργου, για το οποίο εργοδότης θα είναι το δημόσιο, με τη συμβολή του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ αναμένεται να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο φορέας που θα διεξάγει τα έργα.

    [14] ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

    Άγκυρα, 12 Μαϊου 2000 (20:25 UTC+2)

    Στη Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε με θέμα "Οι Θρησκείες στην Εποχή της Πίστης και της Κατανόησης" που οργανώθηκε στην Ταρσό, στα πλαίσια "Θρησκευτικός Τουρισμός 2000" παρέστησαν όλοι οι εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών.

    Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Μεχμέτ Νούρι Γιλμάζ είπε ότι, "Όσο δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ των θρησκειών η παγκόσμια ειρήνη θα παραμένει όραμα".

    Στην Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε στην Ταρσό με θέμα, "Οι Θρησκείες στην Εποχή της Πίστης και της Κατανόησης" οι εκπρόσωποι των μονοθεϊστικών θρησκειών έδειξαν ότι έχουν τις ίδιες ιδέες και αισθήματα στα θέματα της παγκόσμιας ειρήνης και της κατανόησης.

    Μετά τη λήξη της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο όλοι οι εκπρόσωποι των θρησκειών μαζί επισκέφθηκαν την ιστορική εκκλησία του Αγ. Παύλου και θεμελίωσαν το κτίριο της Μουφτείας στην Ταρσό.

    Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ταλαϋ είπε ότι οργανώθηκε η Σύνοδος σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης έτσι ώστε ο διάλογος μεταξύ θρησκειών στην Ταρσό να πραγματοποιηθεί στο ανώτατο επίπεδο και πρόσθεσε: "Η δημοκρατία που δημιούργησε ο μεγάλος Ατατούρκ στα πλαίσια του κοσμικού (secular) χαρακτήρα αποτέλεσε τα θεμέλια της κατανόησης και της αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων. Η συμβίωση σε ειρηνική ατμόσφαιρα ανθρώπων από κάθε θρησκεία περνάει από έναν κοσμικό χαρακτήρα που σέβεται τις θρησκείες".

    Ο Μεχμέτ Νούρι Γιλμάζ είπε ότι, "Κάθε θρησκεία και χώρος προσευχής αποτελεί πύλη που οδηγεί προς τον Θεό. Όσο δεν υπάρχει ειρήνη μεταξύ θρησκειών η παγκόσμια ειρήνη είναι μόνον όραμα".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος που μετείχε στη Σύνοδο, δήλωσε: "Ως θρησκευτικοί παράγοντες δεν θα πρέπει ποτέ να αποτελούμε πλευρά στις συγκρούσεις συμφερόντων. Βρισκόμαστε εδώ για να δείξουμε αυτό. Το μάτι βλέπει το σημείο στο οποίο στρέφεται και η κατεύθυνση δίδεται από την καρδία και το μυαλό. Κάθε άνθρωπος που θέλει την ευτυχία μόνο για τον εαυτό τους αλλά όχι για τους άλλους, έρχεται σε αντίθεση με τη θεία αρμονία. Ευχόμαστε όλες οι ελπίδες και οι προσδοκίες μας να γίνουν πραγματικότητα".

    [15] ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Ουάσιγκτον, 12 Μαϊου 2000 (20:18 UTC+2)

    Εύσημα στην ελληνική οικονομία αποδίδει η φετινή έκθεση που συνέταξε το Στέητ Ντιπάρτμεντ και περιλαμβάνεται στην έκδοση "1999 Country Report on Economic Policy and Trade Practices", που υποβλήθηκε τον Μάρτιο στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

    Η έκθεση καλύπτει τις οικονομικές και εμπορικές πολιτικές διαφόρων χωρών του κόσμου που επηρεάζουν και αμερικανικά επιχειρηματικά συμφέροντα. Σε αυτή καταγράφονται οι θετικές εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας με τη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, ωστόσο όμως αναφέρεται ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό. Πάντως, υπογραμμίζεται ότι οι άμεσες αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα το 1998 ανήλθαν σε 660 εκατ. δολάρια.

    Επίσης, η έκθεση σημειώνει ότι η τηλεπειρατεία έχει μειωθεί σημαντικά με τη δίωξη των υπευθύνων, αλλά παρατηρούνται ακόμη προβλήματα σε άλλους τομείς προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και ότι η αγορά εργασίας δεν διαθέτει ευελιξία.

    [16] Θ. ΤΣΟΥΚΑΤΟΣ: ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Στο άνοιγμα των θεματικών διασκέψεων και των τομών πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε ανθρώπους εκτός του κινήματος αναφέρθηκε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πλάνετ"

    Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε, αποφασίζει και σήμερα εισηγείται και το Ε.Γ στην Κ.Ε. ότι στους τομείς του κινήματος θα μπορούσαν να συμμετάσχουν και άνθρωποι που είναι έξω από το ΠΑΣΟΚ. "Εμείς στη διάρκεια των εκλογών σε όλους τους νομούς μαζί μας συμπορεύτηκαν δυνάμεις που είναι έξω από το ΠΑΣΟΚ και τώρα διευρύνουμε τις νομαρχιακές επιτροπές αλλά δημιουργούμε και παραπέρα ομάδες και πρωτοβουλίες"

    Ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι και στο χώρο της συντηρητικής παράταξης αλλά και της αριστεράς υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι τους οποίους ο πρωθυπουργός θέλει να χρησιμοποιήσει και ενεργητικά, πέρα από το να τους καλέσει να τον ψηφίσουν και να τον στηρίξουν. "Δημιουργούμε τον νέο συνασπισμό εξουσίας με όλους τους ενεργούς πολίτες που με δυναμικό τρόπο θέλουν να στηρίξουν την πορεία για μία ισχυρή Ελλάδα".

    Αναφερόμενος στο μήνυμα των εκλογών, σημείωσε ότι οι εκλογές σηματοδότησαν ένα μήνυμα προς το ΠΑΣΟΚ που αφορά την ανάγκη βελτίωσης όλων αυτών των ζητημάτων σε σχέση με τις πολιτικές και για πιο κοινωνικό πρόσωπο και για μεγαλύτερη ανάπτυξη και για ειρήνη στην περιοχή αλλά για τον εκσυγχρονισμό των δομών του κράτους, προσθέτοντας ότι δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά μεγαλύτερη προσπάθεια.

    Περαιτέρω τόνισε ότι υπήρξε κόσμος που είχε ψηφίσει άλλα κόμματα και επειδή πίστευαν σε αυτά που λέει ο Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ, το ψήφισαν, καθώς και κόσμος που έχει προβλήματα και δεν έχει κατορθώσει να μπει σε διαδικασία ανάπτυξης το βιοτικό του επίπεδο.

    Το ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Τσουκάτος, ανοίγει έναν πολύ μεγάλο διάλογο που να εκφράζει την συνέχεια αλλά να εκφράσει και την ανανέωση και την διεύρυνση και την ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές.

    [17] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    Χαμόγελα χάρισαν σήμερα στο επενδυτικό κοινό τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, τα οποία κινήθηκαν ανοδικά, επηρεαζόμενα και από την πορεία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το οποίο άνοιξε με άνοδο, καθώς η ανακοίνωση της μείωσης των τιμών χονδρικής στις ΗΠΑ κατά τον Απρίλιο και η αναμενόμενη αύξηση των κερδών της Dell Computer Corp, αποτέλεσαν το "κλειδί" για την πορεία του Dow Jones και του Nasdaq.

    Πάντως, μόνο τέσσερις κεφαλαιαγορές δεν κατάφεραν να αντισταθούν στις πιέσεις με αποτέλεσμα να σημειώσουν πτώση, καταγράφοντας όχι ιδιαίτερα αισθητές απώλειες.

    Ειδικότερα, "πρωταγωνιστής" της ανοδικής τάσης που επικράτησε σήμερα, τελευταία μέρα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, στις αγορές της "γηραιάς" ηπείρου ήταν το Ελσίνκι με τον δείκτη HEX να ενισχύεται σημαντικά κατά 5% στις 17199.23 μονάδες. Με μικρότερες ανόδους ακολούθησαν το Οσλο (+1,89%, 1361.05 μονάδες), η Στοκχόλμη (+1,75%, 6039.22 μονάδες), η Κοπεγχάγη (+1,65%, 283.5 μονάδες), το Αμστερνταμ (+1,44%, 668.3 μονάδες), η Μπρατισλάβα (+1,18%, 77.3 μονάδες), το Παρίσι (+1,08%, 6449.27 μονάδες) και το Μιλάνο (+1,00%, 31827 μονάδες).

    Ανοδικές τάσεις, επικράτησαν και στα χρηματιστήρια της Βαρσοβίας (+0,79%, 2060.7 μονάδες), του Λονδίνου (+0,60%, 6283.5 μονάδες), της Μαδρίτης (+0,56%, 1016.63 μονάδες), της Ζυρίχης (+0,39%, 7736.7 μονάδες), της Πράγας (+0,29%, 594.6 μονάδες), καθώς και των Βρυξελλών (+0,27%, 2840.57 μονάδες). Με οριακή άνοδο "τερμάτισαν" οι κεφαλαιαγορές της Φρανκφούρτης με τον δείκτη DAX να ενισχύεται κατά 0,13% στις 7269.28 μονάδες και της Λισσαβόνας (+0,01%, 5371.81 μονάδες).

    Στον αντίποδα, με αρνητικό πρόσημο τερμάτισαν οι δείκτες των χρηματιστηρίων της Κωνσταντινούπολης (-1,90%, 17557.46 μονάδες), της Μόσχας (-1,43%, 2162.3 μονάδες), της Βουδαπέστης (-1,22%, 9822.18 μονάδες) και της Βιέννης (-0,33%, 1145.26 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας κυριάρχησαν ανοδικές τάσεις, με χαρακτηριστική την άνοδο που κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng του Χονκ Κονγκ (+4,27%, 15111.94 μονάδες) και ακολουθούσαν το χρηματιστήριο της Μπανγκόγκ (+2,71%, 345.67 μονάδες), του Τόκιο με τον δείκτη Nikkei να ενισχύεται κατά 2,82% στις 17357.86 μονάδες, του Σίδνεϊ με τον δείκτη S&P/ASX200 να κινείται ανοδικά (+1.28%, 3034.8 μονάδες) και τέλος της Σιγκαπούρης να καταγράφει άνοδο 1,14% στις 2026.65 μονάδες.

    [18] ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΑΝΤΕΡΜΑΛΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ

    Σικάγο, 12 Μαϊου 2000 (20:17 UTC+2)

    "Ανασκαφές στο Δίον: Ναοί και Οικίες σε αρχαία πόλη στους πρόποδες του Ολύμπου", είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει την ερχόμενη Πέμπτη 18 Μαϊου, στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής.

    Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τη Νεολαία ΣΑΕ Βοστώνης, την Εδρα Κλασσικών Σπουδών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την Εδρα Νεοελληνικών Σπουδών "Γιώργος Σεφέρης", το Σύλλογο Ελλήνων Φοιτητών του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Βοστώνη.

    [19] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 1,2 ΕΚ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΑΠΟ Ε.Ε. ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΧΡΗΣΗΣ- ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Σόφια, 12 Μαϊου 2000 (20:16 UTC+2)

    Χρηματική βοήθεια ύψους 1,2 εκ. δολαρίων πρόκειται να λάβει η Βουλγαρία από την Ευρωπαϊκή Ενωση προκειμένου να ενισχύσει τα μέτρα αντιμετώπισης της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Σόφια ο υπουργός Υγείας Ιλκο Σέμερτζιεφ, σημειώνοντας ότι έχει ήδη συγκροτηθεί Εθνικό Συμβούλιο Αντιμετώπισης Ναρκωτικών, το οποίο θα αναλάβει την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής κατά της χρήσης και της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Τον περασμένο Φεβρουάριο το Συμβούλιο ενέκρινε τριετή εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό.

    Κ.Κ.

    [20] ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΡΕΓΚΟΥΖΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΣΤΡΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Το θέμα των αποζημιώσεων των οστρακοαλιέων δυτών, της Κεντρικής Μακεδονίας εγείρει με ερώτησή του προς τον υπουργό Γεωργίας Γεώργιο Ανωμερίτης ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης της Ν.Δ. Αδάμ Ρεγκούζας.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. επισημαίνει ότι μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές της 9ης Απριλίου, με συγκεκριμένο έγγραφο της 21ης Μαρτίου του 2000 της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας - Διεύθυνσης Υδατοκαλλιεργειών και Εσωτερικών Υδάτων, του υπουργείου Γεωργίας εκλήθησαν οι μυδοκαλλιεργητές, οι οστρακοαλιείς δύτες και οι οστρακοαλιευτές με χρησιμοποίηση τεχνικών μέσων της Κεντρικής Μακεδονίας να υποβάλλουν και μάλιστα εσπευσμένα πριν τις εκλογές δηλώσεις με την παραγωγή που πραγματοποίησαν το πρώτο τρίμηνο του 1999, με σκοπό την ένταξή τους σε πρόγραμμα αποζημίωσης οστρακοπαραγωγών, που θα υποβάλλετο από τα ΠΣΕΑ στην Κοινότητα για την απολεσθείσα παραγωγή λόγω της μόλυνσης του Θερμαϊκού από το φυτικό φυτοπλαγκτόν (βιοτοξίνες).

    Οπως αναφέρει ο κ. Ρεγκούζας στο έγγραφο τονιζόταν ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί το Σαββατοκύριακο πριν τις εκλογές και σημειώνει ότι αυτό έγινε για λόγους ψηφοθηρικούς.

    Ο βουλευτής της Ν.Δ. τονίζει ότι τελικά μετά τις εκλογές με έγγραφο της 14ης Μαρτίου της ίδιας υπηρεσίας του υπουργείου καλούνται μόνο οι οστρακοπαραγωγοί που λειτουργούν με μορφή οργανωμένης και νόμιμης μονάδας να αποστείλουν τις εκτιμήσεις τους για την ποσότητα παραγωγής που έχει ήδη απολεσθεί. καθώς και τις ποσότητες που θα απομακρυνθούν για κάθε νομό, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά στους οστρακοκαλλιεργητές δύτες, οι οποίοι έλαβαν υποσχέσεις προεκλογικά.

    Ο κ. Ρεγκούζας τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ερωτηματικά, αναστάτωση και αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης στους οστροκαλλιεργητές δύτες και ερωτά τον υπουργό Γεωργίας αν θα συμπεριληφθούν στο εν λόγω πρόγραμμα για να αποζημιωθούν.

    Επίσης ερωτά πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους οστρακοκαλλιεργητές και σε περίπτωση μη υπαγωγής των οστρακοαλιέων δυτών πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα το υπουργείο.

    [21] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΕ ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Βουδαπέστη, 12 Μαϊου 2000 (20:07 UTC+2)

    Στον αντίκτυπο που είχε ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία στο κράτος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός της χώρας Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ουγγρική εφημερίδα "Magyar Nemzet", με την ευκαιρία τη επίσημης επίσκεψής του στη Βουδαπέστη.

    Σύμφωνα με τον κ. Γκεοργκιέφσκι η χώρα του δέχτηκε 360.000 πρόσφυγες ενώ για πέντε ολόκληρους μήνες παρέλυσε η οικονομία και υπήρξαν φόβοι για πολιτική αποσταθεροποίηση του κράτους. "Ολα αυτά βέβαια ανήκουν στο παρελθόν. Δεν μπορούμε να πούμε ότι τώρα η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο είναι ιδανική. Αντιθέτως τα προβλήματα είναι πολλά. Παρ΄ όλα αυτά όμως η σημερινή κατάσταση είναι τελείως διαφορετική από την αντίστοιχη περσινή και η χώρα έχει αρχίσει σε πολλούς τομείς να βαδίζει προς μια καλή κατεύθυνση", σημειώνει ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με τις γειτονικές της χώρες ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης στο Κόσοβο η χώρα του ξεπέρασε τον εαυτό της και έκανε σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης των σχέσεών της με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι παρά τα όσα ακούστηκαν για τις προοπτικές ανοικοδόμησης των Βαλκανίων, δεν ξεκίνησε ούτε ένα πρόγραμμα συνεργασίας για την ειρήνη, εξέφρασε, όμως, την ελπίδα, να τελεσφορήσει το Σύμφωνο Σταθερότητας. "Η Σύνοδος των Βρυξελλών επ΄αυτού μας είχε γεμίσει με ελπίδες. Και αυτό γιατί είχε γίνει συζήτηση με βάση συγκεκριμένους αριθμούς και εμείς είχαμε αρχίσει να ετοιμάζουμε προγράμματα. Πρόκειται για πέντε ειδικά προγράμματα που συνδέονται με έργα υποδομής", είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του ελπίζει να ανοίξουν για τη χώρα οι αγορές των γειτονικών κρατών, γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα συμβάλλει στην οικονομική άνθηση της περιοχής. Ερωτηθείς για τη συσπείρωση των κρατών που γειτνιάζουν με τη Γιουγκοσλαβία τονίζει ότι δημιουργείται μια ατμόσφαιρα που βοηθά στη συνεργασία μεταξύ τους.

    Σχετικά με το θέμα των Αλβανών, αναφέρει ότι η ΠΓΔΜ έχει μια σωστή σχέση με τις αλβανικές μειονότητες, οι οποίες μετέχουν στο έργο της διακυβέρνησης και αποτελούν το κλειδί για την εσωτερική σταθερότητα της χώρας. "Βεβαίως όλα αυτά βρίσκονται σε συνάρτηση με τη διευθέτηση του όλου αλβανικού προβλήματος γενικά. Άλλωστε υπάρχει καθημερινά ο κίνδυνος της μεγάλης Αλβανίας. Αυτός ο φόβος είναι ωστόσο παρών και σε άλλες Βαλκανικές χώρες", προσθέτει ο Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι και τάσσεται κατά μίας βεβιασμένης διευθέτησης του στάτους του Κοσσυφοπεδίου.

    Προδιαγράφοντας τέλος τους στόχους της σκοπιανής κυβέρνησης υπογραμμίζει πως πρωταρχικός στόχος είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση με την προσέγγιση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ επίσης βασική προτεραιότητα είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

    [22] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΜΩΣΑΪΚΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Άγκυρα, 12 Μαϊου 2000 (19:59 UTC+2)

    Οι αρχαιολόγοι στη Νότια Τουρκία ικετεύουν για μία αναβολή της καταστροφής των πολύτιμων ρωμαϊκών μωσαϊκών του χωριού Belkis ή των δίδυμων αρχαίων πόλεων Zeugma-Apamea. Η καταστροφή θα συμβεί σύμφωνα με τον επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στην περιοχή στα τέλη του μήνα όταν το χωριό θα πλημμυρίσει από το νέο φράγμα του Birecik.

    Οι εκπρόσωποι της εταιρίας, που κατασκευάζει το φράγμα αποδίδουν την ευθύνη στην τουρκική κυβέρνηση και υποστηρίζουν ότι μόνο το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να διατάξει μία αναβολή.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η εφημερίδα Daily Telegraph. Στο σύντομο σχόλιο σημειώνει ότι η Βρετανία δεν έχει αντιμετωπίσει με την Τουρκία τα ίδια προβλήματα που έχει με την Ελλάδα αναφορικά με τα Ελγίνεια μάρμαρα, παρόλο που και η Τουρκία έχει υποβάλει αιτήματα επιστροφής διαφόρων έργων τέχνης. Οι Αμερικανοί όμως δεν έχουν σταθεί τόσο τυχεροί γιατί αναγκάστηκε το Μητροπολιτικό Μουσείο της Ν. Υόρκης να επιστρέψει το 1993 μία συλλογή από 200 θησαυρούς του 6ου π.Χ. αιώνα. Γι' αυτό το λόγο είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι τώρα με την απόφαση της Τουρκίας να πλημμυρίσει το χωριό Belkis, που βρίσκονται μερικά από τα πιο πολύτιμα μωσαϊκά του κόσμου, χωρίς να έχει κανείς την ευκαιρία να τα δει.

    [23] ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΥΠ. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ: ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ Ο ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (19:59 UTC+2)

    Την άποψη ότι η ανασυγκρότηση και ο εκσυγχρονισμός του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, είναι εικονική και ότι έχει ως μοναδικό μέλημα τη δημιουργία νέου αρχηγείου που θα εργάζεται για την "εκτροφή" νέων αντιστρατήγων και υποστρατήγων, αντί την πάταξη της εγκληματικότητας, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικού Προσωπικού του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

    Σε ανακοίνωση καταγγέλεται ότι το πολιτικό προσωπικό αποβάλλεται από τους κόλπους της Δημόσιας Τάξης και η διεύθυνσή του μεταφέρεται ως τμήμα σε οικισμούς στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ., χωρίς να προβλέπεται ο τρόπος εργασίας του προσωπικού. Παράλληλα, αναφέρεται ότι παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού, ότι η διεύθυνση πολιτικού προσωπικού θα παραμείνει στο κτίριο της Κατεχάκη, στάλθηκε τελεσίγραφο για άμεση αποχώρηση σε διάστημα τριών ημερών.

    Η Ομοσπονδία ζητά τη μετάταξη του πολιτικού προσωπικού σε άλλα υπουργεία της επιλογής του, ώστε το προσωπικό να αντιμετωπιστεί όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι του κράτους, ενώ εκφράζει την πικρία της για τα γεγονότα που διαδραματίζονται σε έναν ευαίσθητο χώρο όπως αυτός της Δημόσιας Τάξης.

    [24] ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΡΦΑΝΩΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 12 Μαϊου 2000 (19:58 UTC+2)

    Επίσκεψη στο Βουκουρέστι πραγματοποίησε η ειδική εισηγήτρια για τη Ρουμανία στην Ευρωβουλή, Εμμα Νίκολσον. Κατά την παραμονή της στο Βουκουρέστι, η εκπρόσωπος της Ευρωβουλής συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό στο Βουκουρέστι, Μούγκουρ Ισαρέσκου. Κύριο θέμα των συζητήσεων της με τη Ρουμάνο Πρωθυπουργό ήταν η προστασία των ορφανών παιδιών στη Ρουμανία και οι μεταρρυθμίσεις στη ρουμανική νομοθεσία περί υιοθεσίας.

    Η Εμμα Νίκολσον εξέφρασε την επιθυμία ο Πρωθυπουργός Μούγκουρ Ισαρέσκου να είναι παρών στις Βρυξέλλες στις 15 Μαϊου, όταν η Ρουμανία θα πρέπει να καταθέσει τη Στρατηγική μεσοπρόθεσμης ανάπτυξης της χώρας. Μ' αυτή την ευκαιρία, ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γκίντερ Φερχόιγκεν, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπετσον.

    Επίσης, στο τέλος της συνάντησης, η Εμμα Νίκολσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήλθε σε επαφή με πολλούς δωρητές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Ρουμανία κυρίως στο θέμα των ορφανών παιδιών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 May 2000 - 18:14:16 UTC