Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [02] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ
  • [03] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ
  • [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ
  • [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ
  • [08] Ι. ΤΖΕΜ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΝΤΑΨΟΥΝ "Σ' ΕΝΑ ΑΙΓΑΙΟ"
  • [09] Η "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [10] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ DOW JONES ΚΑΙ NASDAQ
  • [11] ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Δ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • [12] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [13] ΕΞΙ "ΚΑΥΤΑ" ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ASIA FORUM
  • [14] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
  • [15] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [16] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΠΕ
  • [17] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΡΡΩΝΕΙ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [18] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΤΟ 19% ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ
  • [19] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΠΟΛΩΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ Γ' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΝΤΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000

  • [01] «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ» ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (18:44 UTC+2)

    Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής κριτικής, καταβάλλει η ηγεσία της Ν.Δ., έχοντας τη στήριξη, από ότι φαίνεται, της συντριπτικής πλειοψηφίας των στελεχών και της οργανωμένης βάσης του κόμματος, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η δημόσια παρέμβαση του τέως προέδρου της Ν.Δ. Μιλτιάδη Εβερτ, ο οποίος προέβη σε ανοιχτή καταδίκη του διαγραφέντος από τη Ν.Δ. βουλευτή Γ. Καρατζαφέρη, αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά Μητσοτάκη.

    Η προσπάθεια της Ρηγίλλης να πέσουν οι τόνοι, διεφάνη και στη σύσκεψη των επικεφαλής των Τομέων Κοινοβουλευτικού Εργου της Νέας Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη υπό την προεδρία του αρχηγού του κόμματος Κώστα Καραμανλή.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το τέλος της σύσκεψης, ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι Τομεάρχες, δεν ασχολήθηκαν καν με το θέμα της διαγραφής Καρατζαφέρη ή των δηλώσεων Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι " δεν ασχολήθηκε η συνεδρίαση με θέματα που έχουν κλείσει". Ενώ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι όχι μόνο βαρύ δεν ήταν το κλίμα, αλλά αντίθετα "ήταν μία από τις καλύτερες συνεδριάσεις Τομεαρχών".

    Μιλώντας στη σύσκεψη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, τόνισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον αντιπολιτευτικό αγώνα, τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής, καθόρισε τις αρμοδιότητες των Τομεαρχών και επισήμανε την ανάγκη ομαδικής δουλειάς και συνεννόησης.

    Νωρίτερα υπήρχε η αίσθηση ότι η αποπομπή του βουλευτή Γιώργου Καρατζαφέρη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, απόφαση στην οποία προέβη ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής μετά την άρνηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου να συγκληθεί και να διαγράψει το βουλευτή, είχε προσλάβει διαστάσεις εσωκομματικής κρίσης.

    Στις αντιρρήσεις των "βαρόνων" της παράταξης να συγκαλέσουν το Πειθαρχικό Συμβούλιο-κυρίως του Γ.Βαρβιτσιώτη ο οποίος επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους και του προέδρου του οργάνου Γ.Κεφαλογιάννη που συμβούλεψε τον Κ.Καραμανλή να αποφύγει τη διαδικασία και να προχωρήσει αυτόνομα σε διαγραφή- προστέθηκε και η αντίδραση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

    Στελέχη του μεσαίου χώρου, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γιώργος Βουλγαράκης, μολονότι έδειξαν κατανόηση για τη δυσαρέσκεια του Κ.Καραμανλή, τάχθηκαν κατά των διαγραφών, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο αναιρεί τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του κόμματος.

    Στο μεταξύ, παρ' όλο που ο Κ.Καραμανλής δηλώνει ότι το θέμα "έκλεισε" και θυμίζει στον Κ.Μητσοτάκη μέσω των συνεργατών του Προκόπη Παυλόπουλου και Δημήτρη Σιούφα ότι και ο ίδιος έχει προβεί σε διαγραφές, συνέχεια στην υπόθεση δίνει η συνάντηση την Πέμπτη του πρώην πρωθυπουργού με το Γ.Καρατζαφέρη.

    Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "το Βήμα", στη Ρηγίλλης έχουν αρχίσει να εκφράζονται υπόνοιες ότι οι κινήσεις των ακραίων βουλευτών υποκινούνται από τον Κ.Μητσοτάκη και έχουν στόχο να πλήξουν το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος.

    Στο παιχνίδι των δηλώσεων, μπήκε το μεσημέρι και ο τέως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτες, με γραπτή μακροσκελή δήλωσή του, τις δηλώσεις του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    Ο κ.Εβερτ αναφέρει ότι οι δηλώσεις προκάλεσαν ζημιά στη Νέα Δημοκρατία και μετά την επιμονή του βουλευτή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μέλος της ΝΔ. "Η οποιαδήποτε ανοχή σε τέτοιου είδους περιεχομένου δηλώσεις θίγει την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια όλων μας" τονίζει ο Μ.Εβερτ και προσθέτει ότι "είναι αδιανόητο τα στελέχη και τα μέλη της ΝΔ να δέχονται την απαράδεκτη κατηγορία ότι είναι δυνατόν να υπήρξε συμπαιγνία σε βάρος του ελληνικού λαού για να μην κερδίσουμε τις εκλογές της 9ης Απριλίου".

    Επιπλέον, ο τέως αρχηγός της ΝΔ σημειώνει ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί και περιμένει τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από όλα τα κόμματα να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι οι αντίπαλοι της ΝΔ επιδιώκουν να υπάρχουν λόγοι για εσωστρέφεια στο κόμμα και τέτοια δυνατότητα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους προσφέρει.

    Στο μεταξύ, την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία σε μια δυναμική ανασυγκρότηση διατυπώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε άρθρο του στην εφημερίδα "Απογευματινή". Αναφερόμενος στο έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα μήνα επισημαίνει ότι "επιβάλλεται μια νέα οργανωτική και λειτουργική δομή του κόμματος που θα εξασφαλίζει πλατιά και αμφίδρομη επικοινωνία με ολόκληρη την κοινωνία, συστηματική παραγωγή πολιτικού έργου, αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών και μέσων διοίκησης και επικοινωνίας".

    [02] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

    Σίδνεϋ, 10 Μαϊου 2000 (19:07 UTC+2)

    Την ώρα που στην αρχαία Ολυμπία άναβε η Ολυμπιακή φλόγα, στο Σίδνεϊ ξεσπούσε ένα μίνι σκάνδαλο, μετά την απόφαση της Ολυμπιακής Επιτροπής να αλλάξει τη σειρά των Αυστραλών που θα μεταφέρουν τη φλόγα, αντικαθιστώντας την 16χρονη ομογενή Γιάννα Σουλελέ, που επρόκειτο να πάρει πρώτη τη δάδα μετά το Λάμπρο Παπακώστα, με την 11χρονη Σοφία Γκόσπερ, κόρη του Αυστραλού αντιπροέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, του κ. Κέβιν Γκόσπερ.

    Το θέμα έχει επισκιάσει κάθε άλλο στην Αυστραλία και στα μέσα ενημέρωσης της χώρας, μια και θεωρείται ως εύνοια προς τον αξιωματούχο της ΔΟΕ, ο οποίος θεωρείται και ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

    [03] Σ. ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΛΕΓΕΤΑΙ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (21:11 UTC+2)

    Αιχμές για τα στελέχη που συμμετέχουν στο πειθαρχικό συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας άφησε ο βουλευτής Κιλκίς του κόμματος, Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να δημιουργηθούν στο κόμμα θεσμικά μηχανισμοί διαχείρισης καταστάσεων, όπως αυτή που δημιουργήθηκε με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, προκειμένου να μην φτάνουν όλα στο επίπεδο του πρόεδρου.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι το πειθαρχικό συμβούλιο ή η επιτροπή δεοντολογίας πρέπει να εκλέγεται, γιατί τα στελέχη που επιλέγονται με κριτήριο την αρχαιότητα δεν είναι βέβαιο ότι ανταποκρίνονται στο μέσο όρο των απόψεων ενός οργανωμένου σώματος.

    [04] Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ: ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΓΚΛΗΘΕΙ ΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:50 UTC+2)

    Το πειθαρχικό της Νέας Δημοκρατίας με τη στάση που τήρησε στο θέμα του Γιώργου Καρατζαφέρη ουσιαστικά αυτοκαταργήθηκε, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" εξέφρασε την άποψη ότι το πειθαρχικό έπρεπε να συγκληθεί και να αποφασίσει ποια ποινή έπρεπε να επιβληθεί στον κ. Καρατζαφέρη.

    Περαιτέρω επισήμανε ότι σε τα στελέχη που απαρτίζουν όλα τα όργανα του κόμματος, πρέπει να εκλέγονται και όχι να ορίζονται με βάση την αρχαιότητα.

    Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας κατά τον κ. Αλογοσκούφη συνίσταται στη μάχη γενεών που υπάρχει και στις φιλοδοξίες ορισμένων επιφανών στελεχών του κόμματος.

    Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ιδεολογικές διαφορές και υπάρχει σύγκλιση απόψεων στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα

    [05] ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:47 UTC+2)

    Συνεδρίαση του Πολιτικού και Κοινωνικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας με την παρουσία του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Μαϊου στις 10.30 το πρωί στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς.

    Κατά τη συνεδρίαση θα συζητηθούν οργανωτικά και πολιτικά και θέματα εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

    [06] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:46 UTC+2)

    Απάντηση στα σχόλια του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα για τις εξελίξεις στη Ν.Δ., ο οποίος τόνισε ότι "η ποιότητα της δημοκρατίας, την οποία επαγγέλλεσαι για την ελληνική κοινωνία πρέπει πρώτα απ' όλα να χαρακτηρίζει τις λειτουργίες του δικού σου κόμματος", έδωσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Αρης Σπηλιωτόπουλος.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι υπόλογη για σειρά αδιαμφισβήτητων γεγονότων που πλήττουν την ποιότητα της Δημοκρατίας στον τόπο μας και θα αναγκαστεί να δώσει όλα τα στοιχεία στη Βουλή και έκανε λόγο για δηλώσεις αποπροσανατολισμού του κ. Ρέππα, οι οποίες δεν βοηθούν σε τίποτα την κυβέρνηση.

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΣτΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε. ΠΑΠΑΖΩΗ

    Στρασβούργο, 11 Μαϊου 2000 (20:46 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η 106η Σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο, στην οποία την Ελλάδα εκπροσώπησε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη.

    Τους υπουργούς απασχόλησε ιδιαίτερα το θέμα της Τσετσενίας, όπου υιοθετήθηκε μετριοπαθέστερη προσέγγιση έναντι εκείνης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, η οποία έφθανε και στην απειλή αποπομπής της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ΣτΕ.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ, στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμμετοχή της Ρωσίας στην έννοια της Ειρήνης και της Ασφάλειας στην Ευρώπη από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και στην υπογραφή εκ μέρους της Ρωσίας περισσότερων από 38 σημαντικών ευρωπαϊκών αποφάσεων προς την κατεύθυνση αυτή.

    Ο κ. Ιβάνοφ έδωσε έμφαση στις ρωσικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες, τόσο για την πάταξη των τρομοκρατικών ενεργειών στο χώρο του Νότιου Καυκάσου, αλλά και στη δημιουργία συνθηκών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

    Υπογράμμισε τη δημιουργία μη Κυβερνητικής Επιτροπής για έρευνα παραβιάσεων και εγκλημάτων στο νότιο Καύκασο, την εγκατάσταση του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τσετσενία, τη συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς, τους ειδικούς απεσταλμένους του ΟΗΕ, της Ε.Ε., του Ερυθρού Σταυρού, τις διεθνείς ομάδες και εκπροσωπήσεις, οι οποίες έχουν επισκεφθεί ελεύθερα την Τσετσενία, τη ρωσική πρωτοβουλία για έκδοση της αναφοράς για τα αποτελέσματα της επίσκεψής τους εκεί (interim report), τα διάφορα σεμινάρια για τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, και τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τη νέα σελίδα που δημιουργείται στην ιστορία της Ρωσίας με τη νέα κυβέρνηση Πούτιν.

    "Θέλουμε μία Ρωσία δυνατή, πολιτισμένη, σεβαστή από όλους και αξιόπιστη εταίρο της Διεθνούς Κοινότητας", κατάληξε χαρακτηριστικά.

    Η υπουργική Σύνοδος στο Στρασβούργο σημείωσε τη μέχρι τώρα ανταπόκριση της Ρωσίας για συνεργασία και τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησής της με σκοπό την ειρηνική επίλυση του προβλήματος δίδοντας άμεση προτεραιότητα στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επίλυση των ανθρωπιστικού χαρακτήρα προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πληθυσμοί της περιοχής. Για το σκοπό αυτό συμφωνήθηκε να παρακολουθήσουν, με έντονο ενδιαφέρον, το θέμα και να ενημερώσουν την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για την πρόοδο που θα υπάρξει. Συζητήθηκε, επίσης, η παρουσία εμπειρογνωμόνων του ΣτΕ στην Τσετσενία.

    Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιανατολικής Ευρώπης υιοθετήθηκε Σύσταση, με την οποία καλούνται τα κράτη - μέλη να θεσμοθετήσουν και να εφαρμόσουν Εθνικούς Κώδικες Συμπεριφοράς Κρατικών Λειτουργών, στο πλαίσιο της Διεθνούς εκστρατείας κατά της διαφθοράς.

    Αξιοσημείωτο, τέλος, είναι το ότι οι υπουργοί απέστειλαν μήνυμα χαιρετισμού προς την επικείμενη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για την Κοινωνική Ανάπτυξη (Γενεύη, 26 - 30. 6 . 2000).

    Στο μήνυμά τους τονίζουν την ανάγκη καταπολέμησης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού που αποτελούν οξύτατα προβλήματα στις σύγχρονες κοινωνίες.

    Η κ. Παπαζώη κατά την παρέμβασή της για το Τσετσενικό υπογράμμισε την ανάγκη συμβολής του ΣτΕ σε μία σύντομη και ειρηνική λύση, που με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Τσετσενία.

    Οσον αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας η ελληνική πλευρά πρόβαλε και τον κεντρικό ρόλο της χώρας μας, καθώς και τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας - ΣτΕ στο Πλαίσιο του Συμφώνου προς όφελος όλων των λαών της Βαλκανικής.

    Στο περιθώριο της Συνόδου η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είχε σειρά κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους ομολόγους της από την Ε.Ε. και τρίτες χώρες, καθώς και με ανώτερα στελέχη του ΣτΕ για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερα την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας με το ΣτΕ.

    Ζήτησε τέλος και συναντήθηκε με Ελληνες υπαλλήλους του ΣτΕ με τους οποίους είχε φιλική συζήτηση για θέματα σχετικά με το έργο τους εκφράζοντας την εκτίμησή της για την προσφορά τους.

    [08] Ι. ΤΖΕΜ: ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΚΟΝΤΑΨΟΥΝ "Σ' ΕΝΑ ΑΙΓΑΙΟ"

    Αγκυρα, 11 Μαϊου 2000 (20:32 UTC+2)

    Την άποψη ότι "οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ένα θέμα που θα σκοντάψει σ' ένα Αιγαίο", διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαήλ Τζεμ εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι το θέμα με κοινή προσέγγιση και με την αναζήτηση κοινής λύσης θα επιλυθεί.

    Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο "NTV", στην εκπομπή "Yakin Plan" (Κοντινό Πλάνο) ο κ. Τζεμ αναφερόμενος στο θέμα του Αιγαίου υποστήριξε ότι "η Τουρκία είναι η πλευρά, η οποία δείχνει συνεχώς εικόνα καλής θέλησης, προτείνει λύσεις και είναι έτοιμη για την επίλυση του θέματος, πράγμα το οποίο η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν με προσοχή και το γνωρίζουν".

    "Το θέμα του Αιγαίου είναι ευαίσθητο θέμα για την Ελλάδα", είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και πρότεινε την προσέγγιση του θέματος από τα σημεία εκείνα που υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

    "Εγώ προτείνω να προσεγγίσουμε το θέμα από τα σημεία εκείνα που υπάρχουν κοινά συμφέροντα και αναζητώντας τα κοινά σημεία συμφερόντων και εκθέτοντας τα, σίγουρα θα βρεθούν κάποια προβλήματα και για την επίλυσή τους να αναπτύξουμε μία κοινή σκέψη και αυτή η άποψη, σε γενικές γραμμές, βρίσκει υποστήριξη", είπε.

    Στο σημείο αυτό ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η τουρκική πλευρά αναμένει και από την ελληνική πλευρά να δει το θέμα κατ' αυτόν τον τρόπο, ενώ υπογράμμισε ότι "η Τουρκία δεν κινδυνεύει στο Αιγαίο".

    "Και η δική μας θέση έχει ισχυρά θεμέλια και η προσέγγισή μας είναι σταθερή στο θέμα του Αιγαίου η Τουρκία κινείται αποκλειστικά βάσει του Διεθνούς Δικαίου", ισχυρίστηκε ο κ. Τζεμ και εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα θα επιλυθεί με κοινή προσέγγιση και με την αναζήτηση κοινής λύσης.

    "Θα υπάρξει εξέλιξη στο θέμα. Φέραμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης η θέση μας είναι σταθερή. Το ΝΑΤΟ είναι απόλυτα ικανοποιημένο", είπε.

    Συγκεκριμένα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σημείωσε ότι υπάρχουν προτάσεις της τουρκικής πλευράς για πτήσεις χωρίς οπλισμό, συνεργασία στις επικοινωνίες και στον τρόπο πληροφόρησης και άλλα συγκεκριμένα θέματα, ενώ παρατήρησε ότι υπήρξε κάποια καθυστέρηση λόγω εκλογών στην Ελλάδα.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι πιστεύει πως θα υπάρξει θερμή ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς για την επίλυση των θεμάτων αυτών.

    "Θέλω να επισημάνω ότι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι ένα θέμα που θα σκοντάψει σ' ένα Αιγαίο", τόνισε.

    Ο κ. Τζεμ επισήμανε τη θετική συνεργασία στο θέμα της πάταξης της τρομοκρατίας, στον τουριστικό τομέα και στην ανάπτυξη του εμπορίου στις παραμεθόριες περιοχές.

    Για το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας τόνισε ότι ο καθένας έχει τη δική του άποψη, ότι η Ελλάδα έχει τη δική της και η Τουρκία διαφορετική άποψη.

    "Το θέμα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί και να εκτιμηθεί από κοινού. Είναι σημαντικό για μας ότι από την πλευρά της η Τουρκία έχει επιβεβαιώσει τη θέση της πως θέλει να κάνει κάτι", είπε και πρόσθεσε: "Σήμερα κανείς δεν μπορεί σήμερα να πει ότι η Τουρκία δεν είναι υπέρ της ειρήνης και δεν θέλει την επίλυση των προβλημάτων, πράγματα που ακούγαμε στο παρελθόν".

    Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό ο κ. Τζεμ είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ και η κυβέρνησή της, ενώ εκτίμησε ότι το έδαφος είναι έτοιμο για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι και το Κυπριακό δεν πάει άσχημα.

    "Τώρα στο Κυπριακό προβάλλουμε τις απόψεις μας, οι οποίες τυγχάνουν μεγαλύτερης επιρροής. Οι αρμόδιοι της ΤΔΒΚ είναι ευχαριστημένοι απ΄ αυτό. Η φόρμουλα της συνομοσπονδίας που διατύπωσε ο Ντενκτάς απολαμβάνει μεγαλύτερης προσοχής", σημείωσε.

    Τόνισε τέλος ότι αυτό τον καιρό ο ίδιος φέρει σε διεθνή επίπεδο στην επικαιρότητα το θέμα του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην ΤΔΒΚ και όπως είπε, φαντάζεται ότι σε ένα χρόνο θα υπάρξει βελτίωση.

    "Θα το δούμε. Η υπόθεση της Κύπρου δεν πάει άσχημα", επανέλαβε.

    [09] Η "ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ" ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Κείμενο θέσεων με τίτλο "Η τελευταία ευκαιρία" θα καταθέσουν στη Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού που θα γίνει στο Σαββατοκύριακο 50 περίπου στελέχη του κόμματος από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, το Βόλο, την Καρδίτσα, την Κοζάνη, την Πέλλα, τα Γιάννενα, την Πάτρα, τα Χανιά και το Ηράκλειο.

    Όπως τονίζεται στο κείμενο, ο ΣΥΝ από την ίδρυση του εδώ και μία δεκαετία, υπήρξε ο πολιτικός φορέας έκφρασης στις ελληνικές συνθήκες του υπαρκτού κοινωνικά και ιστορικά ρεύματος ιδεών της δημοκρατικής ανανεωτικής αριστεράς, μιας αριστεράς σύγχρονης, ευρωπαϊκής, ριζοσπαστικής, οικολογικής.

    Τα στελέχη του κόμματος εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θέτει ευθέως ζήτημα επιβίωσης του ΣΥΝ στα κοινοβουλευτικά πράγματα και την πολιτική ζωή. Βάζει άμεσα και επιτακτικά το ερώτημα κατά πόσο η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται τον ΣΥΝ ως χρήσιμη πολιτική δύναμη. "Εκλογικά πάντως δόθηκε στο ΣΥΝ μία τελευταία ευκαιρία. Αν θα την αξιοποιήσουμε ή όχι, εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας επιλογές"

    Ο ΣΥΝ, τονίζουν, έχει ανάγκη από μία νηφάλια, ουσιαστική και θαρραλέα συζήτηση, που θα επιβεβαιώσει την δυνατότητα μίας νέας, ελπιδοφόρας πορείας της ελληνικής δημοκρατικής αριστεράς. Στη συζήτηση αυτή έχουν θέση όλοι και από αυτήν πρέπει να προσδιοριστεί με σαφήνεια και επάρκεια ο ρόλος, στρατηγική και η τακτική ενός φορέα που θα επιδιώξει να εκφράσεις τις κοινωνικές δυνάμεις της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού.

    Δυστυχώς όμως, συνεχίζει το κείμενο αμέσως μετά τις εκλογές ένα σημαντικό τμήμα της ηγεσίας του ΣΥΝ, της ΚΠΕ και των εκφρασμένων τάσεων λειτουργούν σε κατάσταση νευρικής κρίσης και δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται ότι διαχειρίζονται την τελευταία ευκαιρία. Ετσι το αποτέλεσμα των μετεκλογικών εσωκομματικών πράξεων και συμπεριφορών τείνει να αποβεί για το ΣΥΝ, πιο επώδυνο από την αποτυχία της 9ης Απριλίου.

    Χωρίς καμία σοβαρή πιεστική αιτία η ΚΠΕ του Συνασπισμού βιάζεται να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και αισιοδοξίας, υποστηρίζουν τα στελέχη του κόμματος. Βιάζεται να κάνει ένα πρώτο συνέδριο για να κλείσει τα προβλήματα που άνοιξαν οι εκλογές και μεταθέτει την ουσιαστική συζήτηση, που χρονίζει για θέματα φυσιογνωμίας και προγράμματος του ΣΥΝ σε ένα δεύτερο προγραμματικό συνέδριο , δηλαδή για την επόμενη μέρα.

    Τα στελέχη του κόμματος που υπογράφουν το παραπάνω κείμενο θέτουν τα εξής ερωτήματα: Πόσες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν στο κόμμα για την επόμενη μέρα; Είναι δυνατό να γίνει προσυνεδριακή συζήτηση μέσα σε 30 ημέρες; Είναι δυνατό να κλείσουν κεντρικά πολιτικά ζητήματα τακτικής, χωρίς να έχουν αποσαφηνιστεί θέματα φυσιογνωμίας και προγράμματος;

    "Το Συνέδριο του κόμματος πρέπει να γίνει συνέδριο σύνθεσης και διαμόρφωσης μιας νέας αφετηρίας και όχι αποκλεισμών, σημειώνουν . Να αποδειχθεί ένα συνέδριο ανοιχτό στο μέλλον. Αυτοί οι προσανατολισμοί αποτελούν όρους πολιτικής επιβίωσης Όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι υπάρχουν οι ανάλογοι και αναγκαίοι εσωκομματικοί όροι και προϋποθέσεις".

    Τέλος, τα στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο Συνασπισμός ως φορέας της δημοκρατικής αριστεράς συγκροτήθηκε πορεύτηκε και μπορεί να εξελιχτεί μόνο ως κόμμα μελών και αν υποτιμηθεί αυτή η πραγματικότητα μπορεί να μετατραεπεί σε ένα κόμμα στρατηγών χωρίς στρατό.

    [10] ΑΝΟΔΙΚΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ DOW JONES ΚΑΙ NASDAQ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Με άνοδο του Dow Jones και του Nasdaq ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η οποία και αναμένεται να επηρεάσει τις διεθνείς χρηματαγορές.

    Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones κέρδιζε 41,12 μονάδες (0,40%) κυμαινόμενος στο επίπεδο των 10.408,90 μονάδων, ενώ από την άλλη πλευρά ο Nasdaq, κατέγραψε μικρή άνοδο 0,15%, στις 3.389,87 μονάδες.

    Πάντως, χθες, το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επηρέασε την πορεία των ασιατικών χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες παρουσίασαν απώλειες στις σημερινές συνεδριάσεις.

    Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei κινήθηκε πτωτικά, υποχωρώντας τελικά κατά 3,6%, στις 17.067,63 μονάδες, μειωμένος κατά 663,84 μονάδες. Την «κατιούσα» ακολούθησαν και τα χρηματιστήρια της Ταϊβάν και της Σιγκαπούρης, τα οποία κατά τις πρώτες συναλλαγές των σημερινών τους συνεδριάσεων σημείωναν πτώση περίπου 2%.

    [11] ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Δ.Σ. ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Εκρηκτικές είναι οι σχέσεις της διοίκησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας και των εργαζομένων στον εθνικό αερομεταφορέα.

    Σήμερα, οι εκπρόσωποι του σωματείου διοικητικών υπαλλήλων κατήγγειλαν ότι οι Βρετανοί μάνατζερ ξεπουλούν αντί να αναπτύξουν τον εθνικό αερομεταφορέα, ενώ χαρακτήρισαν ως πράξη εθνικής μειοδοσίας την εκχώρηση του 15% έως 20% της Ο.Α. στην British Airways υπό τις συνθήκες που διοικεί την επιχείρηση η θυγατρική της "Σπιντγουιν". Οι εργαζόμενοι ζητούν την απομάκρυνση της διοίκησης Λυντς και απειλούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

    Την ίδια στιγμή η Ολυμπιακή σε ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι οι οικονομικοί δείκτες της εταιρίας για το πρώτο τετράμηνο του τρέχοντος έτους παρουσιάζουν άνοδο, εκτός από τις πτήσεις εσωτερικού που μειώθηκαν κατά 7% με απόφαση της διοίκησης.

    [12] ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την προσεχή εβδομάδα θα ανατεθεί σε διεθνή οίκο η μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Τάσος Γιαννίτσης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".

    Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό θα προέλθει μετά από εξαντλητικό διάλογο και χωρίς αιφνιδιασμούς. Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της κάλυψης των εισφορών των χαμηλόμισθων από τον κρατικό προϋπολογισμό και στο 35ωρο.

    Οσον αφορά τη δραχμική ενίσχυση των χαμηλόμισθων, ο υπουργός εκτίμησε ότι η καταβολή (του "προεκλογικού" δεκαχίλιαρου) θα γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα, ενδεχομένως στους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες.

    Στην πρώτη φάση εφαρμογής του οι επιχειρήσεις δεν θα παρακρατούν τις εργατικές εισφορές, οι οποίες και θα τους επιστρέφονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το 35ωρο και τις εργασιακές σχέσεις, ο υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτικός, κάνοντας λόγο για συνέπεια στην ανταγωνιστικότητα από τη μείωση του χρόνου εργασίας, ενώ εκτίμησε ότι η μερική απασχόληση θα καλύψει ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του εργατικού δυναμικού.

    [13] ΕΞΙ "ΚΑΥΤΑ" ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ASIA FORUM

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Ενα μοναδικό και πρωτοποριακό γεγονός μπροστά στην νέα χιλιετηρίδα με στόχο να φέρει σε επαφή τις αγορές των χωρών της Ασίας και αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη.

    Η δεύτερη φάση του ASIA FORUM, που θα ανοίξει τις "πύλες" του στις 23 Μαίου και θα διαρκέσει έως και τις 28, περιλαμβάνει έξι συμπόσια που αφορούν στους τομείς των τραπεζών - χρηματιστηρίων, εμπορίου - προώθησης εξαγωγών, τουρισμού, τηλεπικοινωνιών, μεταφορών και ναυτιλίας.

    Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του ASIA FORUM θα πραγματοποιηθεί έκθεση βιομηχανικών, αγροτικών και τεχνολογικών προϊόντων, τουρισμού, καθώς και το money show (έκθεση τραπεζικών και επενδυτικών ιδρυμάτων).

    Το ASIA FORUM τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης μέσω των υπουργείων Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας. Επιπλέον, συνεργάζονται τα υπουργεία Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών και Μακεδονίας - Θράκης. Επίσης, συνεργάζονται επαγγελματικές οργανώσεις και οργανισμοί (ΟΠΕ, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, ΕΟΤ, Επιμελητήρια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ΣΕΒ, ΕΒΕΘ, ΣΒΒΕ, Ελληνο-Αραβικό Επιμελητήριο, κλπ.) καθώς και διεθνείς οργανώσεις (Διεθνής Τράπεζα, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ, UNCTAD, UNIDO, κλπ.), όπως και εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις άλλων χωρών.

    Το ASIA FORUM, το οποίο θα αποτελέσει θεσμό, εκτιμάται ότι θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη διεθνές οικονομικό κέντρο και σύνδεσμο της Ασίας με την Ευρώπη και τις λοιπές γειτονικές περιοχές.

    Επίσης, θεωρείται ευκαιρία, μέσω της οποίας ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν τη δυνατότητα να βρουν πρόσφορο "έδαφος" για ανάπτυξή τους σε νέες αγορές, να αναπτύξουν συνεργασίες και να προωθήσουν τις εξαγωγές τους.

    [14] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

    Τιφλίδα, 11 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε τον Γκιόργκι Αρσενισβίλι ως τον νέο υπουργό Εσωτερικών της χώρας. Ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε, προώθησε για τη θέση αυτή, τον μετριοπαθή Αρσενισβίλι προσπαθώντας να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ του απερχόμενου υπουργού Βαζα Λορτκιπανιτζε και του προέδρου του κοινοβουλίου Ζουραμπ Ζβανια, που επίσης, διεκδικούσαν τη θέση.

    Ο Αρσενισβίλι είναι 58 ετών και έχει φήμη έντιμου πολιτικού, που στο πλαίσιο της νέας κυβερνητικής πολιτικής εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα διαφθοράς.

    Ο κ. Αρσενισβίλι, ηγέτης του κόμματος Ενωση Πολιτών της Γεωργίας δήλωσε μετά την εκλογή του ότι η βασική προτεραιότητα του θα είναι η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του κ. Σεβαρντνάντζε και η επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Αρσενισβίλι έρχεται δεύτερος στην ιεραρχία μετά τον πρόεδρο Σεβαρντνάντζε.

    O.K.

    [15] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Μαϊου 2000 (20:02 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με ορισμένα από αυτά να ενισχύονται σημαντικά και μόνο δύο να καταγράφουν μικρές απώλειες.

    Ειδικότερα, οι χρηματαγορές της "γηραιάς" ηπείρου, επηρεαζόμενες και από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατέγραψαν ανοδική πορεία με αυτή του Ελσίνκι να "πρωταγωνιστεί" (+3,47%, 16379.44 μονάδες).

    Σημαντικά ενισχυμένα έκλεισαν τα χρηματιστήριο της Βαρσοβίας (+2,71%, 2044.5 μονάδες), της Πράγας (+2,58%, 592.9 μονάδες), και του Λονδίνου (+2,38%, 6245.9 μονάδες). Μικρότερες, αλλά ενθαρρυντικές, ανόδους κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Φρανφκούρτης (+1,95%, 7259.48 μονάδες), του Παρισιού (+1,86%, 6380.13 μονάδες), της Μαδρίτης (+1,68%, 1011 μονάδες), της Ζυρίχης (+1,57%, 7706.9 μονάδες) και της Λισσαβόνας (+1,56%, 5371.32 μονάδες).

    Με θετικό πρόσημο "τερμάτισαν" και οι χρηματιστηριακές αγορές του Μιλάνου (+0,96%, 31513 μονάδες), της Κωνσταντινούπολης (+0,67%, 17896.7 μονάδες), του Οσλο (+0,58%, 1335.84 μονάδες), της Στοκχόλμης (+0,22% 5935.13 μονάδες), του Αμστερνταμ (+0,20% 658.83 μονάδες), ενώ οριακές ανόδους κατέγραψαν τα χρηματιστήρια των Βρυξελλών (+0,18%, 2832.96 μονάδες), της Βιέννης (+0,17%, 1149.03 μονάδες) και της Βουδαπέστης (+0, 11%, 9032.61 μονάδες).

    Κοπεγχάγη και Μόσχα τερμάτισαν με απώλειες της τάξης του 1,40% και 0,77% αντίστοιχα.

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας επικρατούσαν μικτές τάσεις, αφού τα περισσότερα από αυτά με την έναρξη των συνεδριάσεων ενισχύονταν. Πάντως, αργά το απόγευμα στη Μπανγκόγκ ο δείκτης SET κατέγραφε απώλειες της τάξης του 2,03%, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Strait Times υποχωρούσε κατά 2,60%, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei κατέγραφε σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,63% και διαμορφωνόταν στις 16882.46 μονάδες.

    [16] ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΠΕ

    Αθήνα, 11 Μαϊου 2000 (20:01 UTC+2)

    Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει το πρόβλημα στο ΣΥΝ μετά και τη σημερινή ανακοίνωση 15 κορυφαίων στελεχών του κόμματος, που ανήκουν στην εκσυγχρονιστική πτέρυγα ότι θα αποχωρήσουν.

    Η απόφαση θα ληφθεί τυπικά την Παρασκευή και θα ανακοινωθεί λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ το Σάββατο.

    Για πολιτισμένο διαζύγιο έκανε λόγο ο επικεφαλής της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του ΣΥΝ, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκος Μπίστης, τον οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν περίπου 15 στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής.

    "Στη συνάντηση της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας του κόμματος θα εισηγηθώ ένα πολιτισμένο βελούδινο διαζύγιο. Οι λόγοι είναι βαθύτατα πολιτικοί. Οι σύντροφοί μας, οι οποίοι διαμόρφωσαν μία πλειοψηφία γύρω από ένα κείμενο θέσεων για το Συνέδριο επιμένουν στη διατήρηση της ίδιας γραμμής πλεύσης, όπως μέχρι τώρα. Αυτή η γραμμή πλεύσης οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα. Εμείς, από τη δική μας πλευρά θέλουμε να εργαστούμε αυτή την περίοδο για τη διαμόρφωση του πολυκομματικού πόλου του προοδευτικού εκσυγχρονισμού στην Ελλάδα, τη διαμόρφωση της πληθυντικής αριστεράς ή της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

    Είναι δύο πορείες που αποκλίνουν. Δεν πρέπει ο ένας να εμποδίζει πλέον τον άλλο.

    Εκκληση να επανεξετάσουν τη στάση τους απηύθυνε προς τα στελέχη της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ Στέλιος Πιτσιόρλας.

    "Ορισμένοι κάνουν την επιλογή της αποχώρησης. Ο κόσμος της Αριστεράς θα κρίνει την επιλογή τους. Εμείς, και αυτή την ύστατη ώρα τους καλούμαι να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να πάρουν μέρος στο Συνέδριο. Να συνεχίσουν, να παραμείνουν ενεργά μέλη και στελέχη του ΣΥΝ", υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο κ. Πιτσιόρλας.

    Σε μία ύστατη προσπάθεια να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης θα παρουσιάσει στην Κεντρική Επιτροπή δικό του κείμενο θέσεων, ενώ και η Μαρία Δαμανάκη ζήτησε από την ηγεσία του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει μία νέα συμφωνία με αναφορά στις ιδρυτικές αρχές του κόμματος.

    [17] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΡΡΩΝΕΙ Ο ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Κατά τρόπο "απόλυτα ικανοποιητικό" εξελίσσεται η ανάρρωση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, σύμφωνα με τις δηλώσεις των θεράποντων ιατρών, αφού ο Πρόεδρος "κάθεται και εργάζεται στο δωμάτιό του" και βλέπει τους συνεργάτες του, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διεξαχθεί τη Δευτέρα συνεδρίαση του Yπουργικού Συμβουλίου στην πολυκλινική "Ευαγγελίστρια".

    Ο γιατρός Άγις Συρίμης, εξέφρασε την ελπίδα ότι περί τα τέλη αυτής ή στις αρχές της άλλης εβδομάδας ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επιστρέψει στο σπίτι του, τονίζοντας ότι ο κ. Κληρίδης "εκτελεί στο ακέραιο τα Προεδρικά του καθήκοντα και δέχεται επισκέψεις "μόνο από άτομα που σχετίζονται με τα καθήκοντα αυτά".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΜΟΝΟ ΤΟ 19% ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ

    Σόφια, 11 Μαϊου 2000 (19:58 UTC+2)

    Κρίση εμπιστοσύνης αντιμετωπίζει η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Gallup International, που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 3-8 Μαϊου. Μόλις το 19% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται την κυβέρνηση έναντι ποσοστού 65% που απάντησε αρνητικά.

    Αυξήθηκαν κατά 18%, σε σχέση με τις αρχές του έτους, οι απογοητευμένοι από την κυβέρνηση, το ποσοστό των οποίων τον Μάιο έφτασε στο 71%. Μάλιστα το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί αναγκαία την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. Κόστοφ. Ωστόσο το 63% τάσσεται κατά των πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Σε περίπτωση εκλογών μόνο το 21% θα ψήφιζε την κυβερνώσα "Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων", ενώ το 20% θα ψήφιζε το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ακόμη ότι η κρίση εμπιστοσύνης αφορά όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στους πολιτικούς γενικότερα, καθώς μειώθηκε το ποσοστό υποστήριξης και στους πλέον δημοφιλείς πολιτικούς που είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πέταρ Στογιάνοφ και ο δήμαρχος της Σόφιας, Στέφαν Σοφιγιάνσκι.

    Το 72% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι χειροτερεύει η κατάσταση στη Βουλγαρία, ενώ αισιοδοξία εξέφρασε μόνο το 16%.

    Κ.Κ.

    [19] ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Οριακή άνοδο 1,96 μονάδων σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στη σημερινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ενώ αυξημένη κατά δύο περίπου εκατομμύρια λίρες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών.

    Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με άνοδο πέραν του 1% για να υποχωρήσει στη συνέχεια, υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων, γύρω στο 0,6% όπου και σταθεροποιήθηκε. Τελικά έκλεισε στις 553,52 μονάδες σε σχέση με 551,02 μονάδες της προηγούμενης συνάντησης, καταγράφοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,45%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 37 εκατομμύρια λίρες έναντι 34,9 εκ. της χθεσινής χρηματιστηριακής συνάντησης.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΠΟΛΩΝΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΓΓ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Πολωνός αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να αναλάβει ως Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού στην Κύπρο σε διαδοχή του Τζέιμς Χόλγκερ, αφού ο Κόφι Ανάν επιθυμεί όπως ο Αλβαρο ντε Σότο παραμείνει στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη προς το παρόν, όπως επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Σάρα Ράσελ.

    Στο μεταξύ, αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα στη Νέα Υόρκη η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τοποθετείται στις 26 Ιουνίου στη Γενεύη.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ Γ' ΓΥΡΟΥ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 11 Μαϊου 2000 (19:45 UTC+2)

    Δεν υπάρχει τίποτε οριστικό για το χρόνο των συνομιλιών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου, προσθέτοντας όμως ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν βολιδοσκοπήσει την Ελληνοκυπριακή πλευρά για διεξαγωγή των συνομιλιών στο τέλος Ιουνίου στη Γενεύη αλλά την τελική απόφαση θα ανακοινώσουν τα ΗΕ.

    Πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει ένσταση στην προσέγγιση που παρουσίασαν τα ΗΕ για διεξαγωγή των συνομιλιών περί το τέλος Ιουνίου στη Γενεύη και ανέφερε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενδέχεται να μεταβεί στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου, για τον οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονική διάρκεια μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ακόμα ότι το σημαντικό σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες είναι να εμφανιστεί η τουρκική πλευρά με την πολιτική βούληση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για λύση, προσθέτοντας ότι πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου αναμένεται να συγκληθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και ότι το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις συνομιλίες θα αποφασισθεί αργότερα.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε επίσης ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ενδέχεται να επισκεφθεί την Κύπρο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΟΥΝΤΡΙΝ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000

    Μόσχα, 11 Μαϊου 2000 (19:43 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κούντριν δήλωσε ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός θα ισοσκελιστεί μέσα στο 2000, μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

    Ο κ. Κούντριν ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα φθάσουν στη Μόσχα εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

    Ο Ρώσος υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι στο πρώτο τετράμηνο υπήρξε ένα μικρό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι μέχρι το τέλος του 2000, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει ισοσκέλιση του προϋπολογισμού.

    Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Στάνλει Φίσερ δήλωσε ότι ο οργανισμός θα αρχίσει να χορηγεί ξανά δάνεια στη Μόσχα μέσα στο 2000.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 May 2000 - 18:14:23 UTC