Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] [03] [04] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΓΜΔ
  • [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ
  • [07] OI ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
  • [08] ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
  • [09] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: "ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΑΣΟΚ ΣΥΝΔΡΟΜΟ"
  • [10] ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ
  • [11] ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΓΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
  • [12] ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟ "ΔΙΑΖΥΓΙΟ" ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ
  • [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕ 200 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ
  • [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [16] ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ
  • [17] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [19] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [21] ΥΠΕΚΥΨΕ Ο ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ
  • [22] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
  • [23] ΑΙΧΜΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

  • [01] ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΘΕΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 12 Μαϊου 2000 (17:34 UTC+2)

    Της Β. Κουτσούμπα

    Το πλαίσιο δράσης της Κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, πέραν της ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ, έθεσε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο Υπουργικό Συμβούλιο που είχε ως αντικείμενο συζήτησης την χάραξη της πολιτικής της Κυβέρνησης εντός της ΟΝΕ.

    Το πλαίσιο αυτό καθορίζεται από τις προεκλογικές δεσμεύσεις προς το λαό και από τις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε νέο ιστορικό κύκλο την περίοδο που διανύουμε με ορίζοντα πέραν της τετραετίας. Η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δίνει τεράστια πλεονεκτήματα στη χώρα μας, ενώ θα συνεχιστεί η μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω της ένταξης στη ζώνη του ΕΥΡΩ, και έκανε λόγο για την ανάγκη πολύ καλά ζυγισμένης πολιτικής. "Η ένταξη στην ΟΝΕ δεν είναι το τέλος μιας προσπάθειας αλλά η αφετηρία μιας άλλης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου στην ομιλία του έκανε λόγο για συγκράτηση στις παροχές, επισημαίνοντας ότι όσα έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά θα γίνουν αλλά χωρίς βιασύνες για να μην υπάρξει χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής.

    Ο κ. Σημίτης στην εισήγησή του έκανε αναφορά στις ημερομηνίες ορόσημο για την Κυβέρνηση, δηλαδή Μάρτιο 2002, το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, Οκτώβριο 2002 Εκλογές για την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πρώτο εξάμηνο του 2003, η Ελλάδα θα ασκήσει τα καθήκοντα Προεδρίας της Ε.Ε., από τον Ιούλιο του 2003 προεκλογική περίοδος για τις επόμενες εκλογές και Αύγουστος του 2004 Ολυμπιακοί Αγώνες.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας μας, ο κ. Σημίτης επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε διαρθρωτικές αλλαγές, την μείωση των επιτοκίων, την αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο βασικό θέμα της Απασχόλησης και έκανε λόγο για διαρθρωτικές τομές και πρωτοβουλίες.

    Επανέλαβε την ανάγκη να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην αναδιάρθρωση και στις αλλαγές που είναι απαραίτητες για το ασφαλιστικό σύστημα και όπως είπε ο κ. Ρέππας αναλαμβάνεται από σύμβουλο η εκπόνηση μελέτης έως το 2001 για το ασφαλιστικό, ώστε να ξεκινήσει αμέσως ο διάλογος.

    Πρόσθεσε ακόμη την ανάγκη αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν στο χώρο της Υγείας, στο ΕΣΥ, ενώ για το χώρο της Παιδείας επανέλαβε ότι θα προχωρήσει η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και θα υπάρξουν οι απαραίτητες βελτιώσεις όπου χρειάζονται.

    Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι επιθυμούμε να αξιοποιηθεί το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Ελσίνκι για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφέρθηκε στην Ν.Δ. και εκτίμησε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα ξεπεράσει κάθε μέτρο και όριο, θα οξύνει την αντιπαράθεση και τις επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση, είπε ο Πρωθυπουργός θα απαντά με το θετικό της έργο και ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να δίνουν τεκμηριωμένες απαντήσεις στις επιθέσεις της Ν.Δ.

    Αμέσως μετά το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και αποφασίστηκε να τοποθετηθεί αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ο Ανδρέας Συρίγος. Ο ναύαρχος Παπακωνσταντίνου γίνεται επίτιμος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος.

    [02]

    [03]

    [04] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΠΓΜΔ

    Σκόπια, 13 Μαϊου 2000 (20:48 UTC+2)

    Την επιστολή που απέστειλε το κόμμα Δημοκρατική Εναλλαγή της ΠΓΔΜ στον πρόεδρο της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι, με την οποία απαιτεί να εξηγήσει δημοσίως γιατί δεν δέχθηκε μέχρι τώρα τα διαπιστευτήρια του πρέσβη της Ταϊβάν στα Σκόπια δημοσιεύουν πρωτοσέλιδα οι εφημερίδες των Σκοπίων.

    Τελεσίγραφο της Δημοκρατικής Εναλλαγής χαρακτηρίζει η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" την επιστολή της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι προς τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και η εφημερίδα "Ντέβνικ" των Σκοπίων σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της με τίτλο "Οι Εναλλακτικοί δίδουν στον Τράικοφσκι προθεσμία μίας εβδομάδας για να αποφανθεί για τα διαπιστευτήρια του πρέσβη της Ταϊβάν στα Σκόπια".

    Εξάλλου, σήμερα όλες οι εφημερίδες δημοσιεύουν σύντομη ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου της ΠΓΔΜ, στην οποία αναφέρει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να ασκήσει πίεση στη λήψη οποιωνδήποτε αποφάσεων.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" σε δημοσίευμά της παραθέτει επίσης δηλώσεις του Βάσιλ Τοπούρκοφσκι, ο οποίος τονίζει ότι τα όσα αναφέρονται στην επιστολή δεν είναι θέση του κόμματός του, αλλά απλώς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και προσθέτει ότι κατά τη γνώμη του η Κ.Ο. έχει δίκιο.

    Επίσης, στην ίδια εφημερίδα δημοσιεύεται δήλωση του Σλόμπονταν Τσάσουλε, στελέχους της Δημοκρατικής Εναλλαγής, αλλά και εκπροσώπου τύπου του κόμματος, ο οποίος δηλώνει πως η εξωτερική πολιτική της χώρας ασκείται από την κυβέρνηση και επικυρώνεται από τη Βουλή.

    "Ο πρόεδρος με το να μη δεχθεί τα διαπιστευτήρια του πρέσβη της Ταϊβάν σημαίνει πως στην περίπτωση αυτή αναθεωρεί την πολιτική της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    Ενα άλλο θέμα στο οποίο αναφέρονται οι εφημερίδες "Ντνέβνικ", αλλά και "Ουτρίνσκι Βέσνικ" είναι τα δημοσιεύματα στην εφημερίδα "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης σχετικά με το όνομα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της ''Μακεδονίας'', κορυφαίος παράγοντας των Σκοπίων, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ''έχουμε κάνει πολύ δρόμο κι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε λύση''.

    Ο υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνταρ Ντιμιτρόφ διέψευσε τα δημοσιεύματα της εφημερίδας "Μακεδονία" και εκτός αυτού τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει μία συμφωνία, αλλά απλούστατα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ επιδιώκει την όσο το δυνατό συντομότερη λύση δια μέσου των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ τονίζει ακόμη πως είναι πεπεισμένος ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα αυτό και θα ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα, αλλά και η αξιοπρέπεια της χώρας του.

    Αλλά και ο Ιβαν Τόσεφσκι, ο οποίος είναι ο διαπραγματευτής εκ μέρους της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ σε δηλώσεις του τονίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία νεότερη πρόταση και ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας της Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Σημειώνει ότι τις μέρες αυτές έγιναν διαβουλεύσεις με το Μάθιου Νίμιτς για να καθοριστεί ο νέος γύρος των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη.

    Οπως γράφει η εφημερίδα "Ντνέβνικ" πηγές του υπουργείου Εξωτερικών των Σκοπίων δηλώνουν ότι στην Ελλάδα ενόψει κάθε γύρου των διαπραγματεύσεων ανανεώνονται τέτοιου είδους δημοσιεύματα, τα οποία αποσκοπούν στο να θερμάνουν την ατμόσφαιρα, αλλά και να γίνει μία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης.

    Επισημαίνει ακόμη ότι και στα Σκόπια ορισμένοι κύκλοι της αντιπολίτευσης επιδιώκουν να παρουσιάσουν το πρόβλημα του ονόματος ως αδύνατο να επιλυθεί, επειδή οι ίδιοι όταν ήταν στην εξουσία δεν κατόρθωσαν να το λύσουν.

    Επίσης δημοσιεύεται δήλωση του Στόγιαν Αντοφ, πρώην προέδρου της Βουλής και σημερινού στελέχους του κόμματος των Φιλελευθέρων, ο οποίος διαψεύδει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Μακεδονία", σύμφωνα με το οποίο είχε μυστική συνάντηση με τον Κώστα Μητσοτάκη.

    Ο κ. Αντοφ αναφέρει ότι είχε πολλές συναντήσεις με ηγετικά στελέχη της Ελλάδας και με τον κ. Μητσοτάκη, ωστόσο τονίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε μυστική συνάντηση με τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ.. Διευκρινίζει ότι στις συναντήσεις αυτές δεν έγινε καμία αναφορά στο πρόβλημα του ονόματος, ούτε για την επίλυσή του.'

    "Απλούστατα", είπε, "υπέδειξα, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραιτηθεί από την πρόθεσή της να αλλάξει το όνομα της χώρας μας".

    [05] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 13 Μαϊου 2000 (19:36 UTC+2)

    του Νίκου Φραγκόπουλου

    Η αστυνομία συνέβαλε το δράστη της δολοφονίας του Μπόσκο Περόσεβιτς, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βοϊβοντίνας και επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας για την ίδια περιοχή.

    Ο Περόσεβιτς δολοφονήθηκε σήμερα το μεσημέρι, την ώρα της επίσκεψής του στον χώρο της Διεθνούς Εκθεσης του Νόβισαντ στα εγκαίνια έκθεσης για αγροτικά προϊόντα.

    Πρόκειται για τον Μιλιβόγιε Μπούτοβιτς (1950), ο οποίος εργαζόταν στην ασφάλεια της Διεθνούς Εκθεσης του Νόβισαντ, από το χωριό Ράτκοβο, από το οποίο καταγόταν και ο Περόσεβιτς.

    Σύμφωνα με κάποιες άλλες πληροφορίες ο δράστης αμέσως μετά την πράξη του παραδόθηκε στην αστυνομία.

    Τα αίτια της δολοφονίας του Περόσεβιτς παραμένουν για την ώρα άγνωστα. Ολα σχεδόν τα κόμματα στη Σερβία καταδίκασαν τη δολοφονία του Περόσεβιτς, ενώ το Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης, "καθ' ότι αδυνατεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών της Σερβίας".

    [06] ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (19:26 UTC+2)

    Ειδικά για τους υποψηφίους που θα διαγωνιστούν σε λίγες ημέρες διεκδικώντας την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, ήταν η Θεία Λειτουργία που τέλεσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην κατάμεστη από μαθητές εκκλησία της Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου των Αθηνών.

    "Ενισχύστε την πίστη σας στο Θεό, αποκτήστε αυτοπεποίθηση αν και η αγωνία σας είναι δικαιολογημένη" είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστόδουλος και θυμήθηκε τα χρόνια που εκείνος προετοιμαζόταν για το πανεπιστήμιο. Ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους μαθητές να αντλήσουν δύναμη από την πίστη τους στο Χριστό και δώρισε σε όλους από ένα στυλό, ευχόμενος να γράψουν στις εξετάσεις με αυτο και να επιτύχουν.

    Χθες ο κ. Χριστόδουλος παρενέβη στο ακανθώδες ζήτημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες. "Ο λαός δεν θέλει να δει την εκκλησία στο περιθώριο. Δε θα θυσιάσουμε την ουσία, στους τύπους" τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος, κατά το κήρυγμά του στον Ιερο ναό Αγίας Γλυκερίας, στο Γαλάτσι.

    Για το θέμα συνεδριάζει τη Δευτέρα η Επιτροπή Προστασία Προσωπικών δεδομένων, η απόφαση της οποίας είναι δεσμευτική για τα συναρμόδια υπουργεία, όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Δεφέρμος στον ραδιοσταθμό "ΑΛΦΑ ΝΙΟΥΣ 98,7". Πρόσθεσε μάλιστα, ότι είναι παράνομη όχι μόνο η αναγραφή του θρησκεύματος, αλλά και τα δακτυλικά αποτυπώματα.

    Για προσωπικές απόψεις του κ. Δαφέρμου μίλησε ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, ενώ ο Μητροπολίτης Ζακύνθου Χρυσόστομος, δήλωσε ότι η αναγραφή θρησκεύματος πρέπει να είναι προαιρετική .

    [07] OI ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (19:16 UTC+2)

    Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασίσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου τη διαδικασία με βάση την οποία θα αποφασισθούν παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα ή επιχειρηματικές δραστηριότητες, με βασικό κριτήριο τη λειτουργία του ανταγωνισμού, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα".

    Με βάση τρία κριτήρια θα κριθεί το μέλλον των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων ή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης ύστερα από σχετική παρέμβαση του ΟΟΣΑ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αποφασισθούν ενδεχόμενες νομοθετικές ή άλλες παρεμβάσεις στα "κλειστά" επαγγέλματα είναι τα εξής:

    1 Η λειτουργία ή μη του ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά την πρόσβαση σε αυτά και την άσκησή τους. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στα επαγγέλματα του συμβολαιογράφου ή του ιδιοκτήτη ταξί, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση, τουλάχιστον στην επαρχία. "Αυτό απεικονίζεται και στην αξία μιας άδειας ταξί στην επαρχία", αναφέρουν χαρακτηριστικά στο ΥΠΕΘΟ.

    2 Η ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Το παράδειγμα των ταξί είναι και πάλι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    3 Τα διοικητικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα η ανάγκη να προσκομίσει κανείς 25-30 έγγραφα για να ασκήσει μία επαγγελματική δραστηριότητα. "Γιατί να μην αντικατασταθούν οι διάφορες άδειες με μια απλή ειδοποίηση;", παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

    Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει ήδη συνταχθεί ένας πρώτος κατάλογος επαγγελμάτων που έχουν θέσει σοβαρή υποψηφιότητα για αλλαγές διαφόρων ειδών, θεσμικού χαρακτήρα και μη.

    [08] ΤΙΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΜΕΛΕΤΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (19:13 UTC+2)

    Τις πρώτες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της ποινικής προστασίας της Εκκλησίας, αρχής γενομένης από συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, μελετά, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Χθες, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, εξερχόμενος του υπουργικού συμβουλίου, δεν απέκλεισε την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, αρκεί να υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση του πρωθυπουργού, των συναρμοδίων υπουργών και φυσικά διάλογος με την Εκκλησία.

    Ο διάλογος αυτός με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναμένεται να ανοίξει με επίκεντρο τα άρθρα 198 και 199 του Ποινικού Κώδικα, περί επιβουλής της θρησκευτικής ειρήνης. Σύμφωνα με αυτά, προβλέπεται φυλάκιση μέχρι δύο ετών σε βάρος όποιου δημόσια και κακόβουλα βρίζει με οποιονδήποτε τρόπο τον Θεό, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ή άλλη θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι με βάση τις διατάξεις αυτές διώκεται ο Μίμης Ανδρουλάκης για το γνωστό του βιβλίο "Μν" και η δίκη του εκκρεμεί.

    Ο κ. Σταθόπουλος έχει εκφράσει στο παρελθόν την πάγια θέση, ότι θα πρέπει να απαλειφθούν από τον Ποινικό Κώδικα οι επίμαχες διατάξεις, καθώς δεν συμβιβάζονται με την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης. "Θα αρκούν εφεξής τα άρθρα 361 επ. Π.Κ., που άλλωστε κανένας λόγος δεν υπάρχει (παρά την αντίθετη κρατούσα άποψη) να μην εφαρμόζονται και στις προσβολές της τιμής νομικών προσώπων. Πάντως, κατά κανόνα η καθύβριση θρησκείας θα θίγει και τους πιστούς της ή τουλάχιστον τους εκπροσώπους της, δηλαδή, φυσικά πρόσωπα", αναφέρει στο βιβλίο του με τίτλο "Σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας".

    Σήμερα, με την ιδιότητα του υπουργού Δικαιοσύνης έχει τον θεσμικό ρόλο να προχωρήσει σε αλλαγές. Το θέμα είναι τι εύρος και έκταση θα έχουν οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες, δεδομένου, όπως έχει γράψει και ο ίδιος ο κ. Σταθόπουλος, "πολλές φορές στην πράξη η ουσιαστική επιχειρηματολογία για μεταρρυθμίσεις καταπνίγεται από τη δύναμη της "ισχύουσας" πραγματικότητας, με την οποία έχουμε εθισθεί. Ή, ακόμη, οι αλλαγές, έστω και αν είναι σχετικά ανώδυνες και δεν συνεπάγονται καμιά αναστάτωση, τρομάζουν. Επικρατεί το μη θίγετε τα κακώς κείμενα".

    Υπέρμαχος του χωρισμού Εκκλησίας - κράτους, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης έχει διατυπώσει ριζοσπαστικές θέσεις για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας.

    Δεν είναι μόνον οι απόψεις που δημοσίως εξέφρασε για τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ θρησκευτικού ή μη όρκου, θρησκευτικής ή κοσμικής κηδείας, αλλά και για τη μη υποχρεωτική αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και οι οποίες άνοιξαν ευρύ κύκλο συζητήσεων και πυροδότησαν αντιδράσεις στους κόλπους της Eκκλησίας. Ο νυν υπουργός έχει υπερθεματίσει την απάλειψη μιας σειράς διατάξεων -από την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου των βουλευτών μέχρι την κατάργηση της υποχρεωτικής παρακολούθησης των Θρησκευτικών στα σχολεία- ώστε να επιδειχθεί μεγαλύτερος σεβασμός στη θεμελιώδη συνταγματική διάταξη για το απαραβίαστο της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης.

    "Nα τι πρέπει να αλλάξει"

    Στο ίδιο βιβλίο ο νυν υπουργός έχει καταγράψει το πλέγμα των θεμελιωδών αρχών, στις οποίες πρέπει να στηρίζονται οι σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας. Μεταξύ των προτάσεών του ήταν:

    a.. Να αφαιρεθεί η επίκληση της "Αγίας και Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος" στην προμετωπίδα του Συντάγματος.

    b.. Να καταργηθεί ο θρησκευτικός τύπος του υποχρεωτικού όρκου του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Βουλής, των βουλευτών αλλά και κάθε άλλου όρκου ενώπιον πολιτειακής αρχής που προβλέπεται στην κοινή νομοθεσία.

    c.. Να διαγραφεί η αναφορά της "ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης" μεταξύ των στόχων της προωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο άρθρο 1 παρ. 1α του N. 1566/85.

    d.. Να βρεθεί τρόπος, ώστε το μάθημα των Θρησκευτικών να είναι πραγματικά προαιρετικό.

    e.. Να καταργηθούν οι διατάξεις των Α.Ν. 1363/1938, 1369/1938 και 1672/1939, που προβλέπουν άδειες των αρχών για την ανέγερση ή λειτουργία ναών ετεροδόξων, απαγορεύουν τον προσηλυτισμό κ.λπ.

    Χθες ο κ. Σταθόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με τη θέση του προέδρου της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κ. Δαφέρμου, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η αναγραφή του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες και ότι σε αυτή την περίπτωση πρόκειται απλώς για εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η Βουλή το 1997. Επεσήμανε ότι οι αποφάσεις της Αρχής είναι δεσμευτικές και σε περίπτωση μη εφαρμογής τους πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις και εκτίμησε ότι είναι πολλοί ακόμη και στους κόλπους της Ιεράς Συνοδου που συμφωνούν με τις θέσεις του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος θα συγκαλέσει τη Δευτέρα την Αρχή Προστασίας για να ασχοληθεί με το θέμα, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας" ότι ακόμη και το επάγγελμα δεν θα πρέπει να αναγράφεται στις ταυτότητες.

    "Μπορεί, είπε, να έχω ένα επάγγελμα, το οποίο είναι μεν τίμιο αλλά δεν θα μου άρεσε να το λέω, π.χ. γιατί κατά τα κοινώς κρατούντα είναι υποτιμητικό. Ετσι και το θρήσκευμα. Εγώ είμαι σήμερα χριστιανός, αύριο μπορεί να είμαι άθεος και μεθαύριο βουδιστής. Δικαίωμά μου είναι. Ολα τα άλλα είναι άχρηστα και εκ του πονηρού. Σκεφθείτε ότι στην Ευρώπη γελάνε και με την αναγραφή του θρησκεύματος και με το αποτύπωμα στις ταυτότητες".

    "Θέμα ερμηνείας του νόμου" είναι το πρόβλημα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Tύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο. Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει διαφορετική ερμηνεία, ενώ όπως είπε χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι απόψεις του υπουργού Δικαιοσύνης απηχούν δικές του ιδέες και όχι της κυβέρνησης. Οταν ρωτήθηκε πώς πρόκειται να αντιδράσει η Εκκλησία στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει απόφαση για μη αναγραφή του θρησκεύματος, απάντησε ότι πρώτα θα συνεδριάσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδο και θα το μελετήσει.

    Πρόσθεσε για άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν υποχρεώνει την ελληνική νομοθεσία στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

    Tα μέλη της Συνόδου δεν συμφωνούν απόλυτα μεταξύ τους στο θέμα των ταυτοτήτων, καθώς άλλα πιστεύει ο μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, που εκπροσωπεί την πλευρά εκείνων που θέλουν να επιβάλουν την αναγραφή του θρησκεύματος και από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι είναι προαιρετική η αναγραφή. Με την μη αναγραφή, απ' ό,τι φαίνεται, δεν συμφωνεί κανένας.

    Τη θέση του για το θέμα ίσως ξεκαθαρίσει ο Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αύριο, κατά τη διάρκεια της εκπομπής στον ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδας.

    [09] Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ: "ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΑΝΤΙΠΑΣΟΚ ΣΥΝΔΡΟΜΟ"

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (19:07 UTC+2)

    "Δεν πάμε στο ΠAΣΟK, μας ενδιαφέρει η ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και η συγκρότηση και στη χώρα μας της Kεντροαριστεράς και της πληθυντικής Aριστεράς", τονίζει σε συνέντευξή του στην "Eλευθεροτυπία" το Σάββατο ο Nίκος Mπίστης με την ευκαιρία της αποχώρησης, της δικής του και της εκσυγχρονιστικής πτέρυγας, από τον Συνασπισμό.

    Θέλουμε, προσθέτει, να γίνουμε καταλύτης των εξελίξεων ώστε να περάσουμε από τον άγονο δικομματισμό σε ένα σύγχρονο πολυκομματικό διπολισμό και αποκαλύπτει ότι ο Λεωνίδας Kύρκος είναι ένας από τους μέντορες της κίνησης των εκσυγχρονιστών του ΣYN. "Eίμαι βέβαιος ότι συμφωνεί απολύτως με τις απόψεις μας, γιατί δεν είναι δυνατό να διαφωνεί με τις απόψεις του". Πάντως ο κ. Μπίστης σήμερα διευκρινίζει ότι παρερμηνεύθηκε η δήλωσή του για το θέμα αυτό.

    Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μπίστης αφήνει αιχμές κατά του Nίκου Kωνσταντόπουλου, λέγοντας ότι είναι φυσιολογικό πολλοί που εκδιώχθηκαν βίαια και άδικα από το ΠAΣΟK να έχουν αναπτύξει ένα αντιπασοκικό σύνδρομο αλλά όταν αυτό συμπληρώνεται και με ένα αντισημιτικό, υπάρχει πρόβλημα ως προς την ευθυκρισία.

    Προσκαλεί, τέλος, τη Mαρία Δαμανάκη και τον Mιχάλη Παπαγιαννάκη να βρούνε μαζί του κοινή γραμμή πλεύσης.

    "Δεν φεύγω εγώ αλλά ο ΣYN"

    *Aποχωρήσατε πριν από περίπου δέκα χρόνια από το KKE, αποχωρείτε τώρα από τον ΣYN, για πού ανοίγετε πανιά κύριε Mπίστη;

    "Δεν φεύγω εγώ από την Aνανεωτική Aριστερά, είναι ο ΣYN που, δυστυχώς, ανοίγει πανιά και απομακρύνεται από αυτήν", λέει. Και απαντώντας σε ερώτηση εάν είχε όντως το τελευταίο διάστημα επαφές με τον κύριο Σκανδαλίδη ή άλλα στελέχη του ΠAΣΟK, λέει με χιούμορ: "Ολη μέρα δεν κάνουμε και τίποτε άλλο. Συναντιόμαστε με το ΠAΣΟK για να κλείσουμε τριακονταετή συμφωνία να εξασφαλίσουμε τα παιδιά μας διά βίου. Στα σοβαρά τώρα: Θα συναντιέμαι, με όποιον θέλω και, πιστέψτε με, είναι εξασφαλισμένη και η αυτονομία και η αριστεροσύνη μου. Σέβομαι όλες τις επιλογές, προφανώς και αυτήν εκείνων των αριστερών που εντάχθηκαν στο ΠAΣΟK. Δεν είναι η δική μου επιλογή. Mε ενδιαφέρει η ανασύνθεση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, η συγκρότηση και στη χώρα μας της Kεντροαριστεράς και της πληθυντικής Aριστεράς".

    Σε άλλο σημείο τονίζει ότι η ομάδα των στελεχών που αποχώρησε από τον Συνασπισμό, θέλει να γίνει καταλύτης εξελίξεων για τη διαμόρφωση του πόλου της Kεντροαριστεράς, ώστε να περάσουμε από τον άγονο δικομματισμό σε ένα σύγχρονο πολυκομματικό διπολισμό. "Στο εγχείρημα αυτό είμαστε βέβαιοι ότι θα

    συναντηθούμε με όλους εκείνους τους συντρόφους που εγκατέλειψαν τον Συνασπισμό τα τελευταία χρόνια απογοητευμένοι από την πολιτική του, αλλά και αργά ή γρήγορα με όσους εξακολουθούν για διάφορους λόγους να προωθούν αυτές τις θέσεις στα πλαίσια του κόμματος. H εν γένει ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό ευνοεί αυτές τις εξελίξεις", προσθέτει.

    Τέλος αναφορικά για τις σχέσεις του με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο, αλλά και τις απόψεις του για τον Μίμη Ανδρουλάκη, ο Ν. Μπίστης σημειώνει:

    "Eγώ επειδή δεν ήμουν ποτέ στο ΠAΣΟK δεν ξέρω και τις χωροταξικές ρυθμίσεις του, τις πόρτες και τα παράθυρα. Tο γεγονός ότι ουδείς με εκπαραθύρωσε από εκεί, συν το γεγονός ότι δεν επιθυμώ να τρυπώσω σε αυτό, με κάνει να αντιμετωπίζω το μεγάλο και αντιφατικό αυτό κόμμα με ψυχραιμία. Eίναι φυσιολογικό πολλοί που είτε εκδιώχτηκαν βίαια και άδικα είτε αποχώρησαν για απολύτως κατανοητούς λόγους από το ΠAΣΟK να έχουν αναπτύξει ένα αντι-ΠAΣΟK σύνδρομο. Οταν αυτό συμπληρώνεται και με ένα αντι-σημιτικό, τότε υπάρχει πρόβλημα ως προς την ευθυκρισία. Aδυνατούν δηλαδή να συνειδητοποιήσουν τις θετικές αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο αυτό από το 1996 και μετά.

    Για τον Mίμη Aνδρουλάκη: αποτελεί σοβαρό και αναξιοποίητο εν πολλοίς κεφάλαιο για τη δημοκρατική Aριστερά και την Kεντροαριστερά.

    Για τις σχέσεις με τον Nίκο Kωνσταντόπουλο: Τους φίλους σου τους διαλέγεις και είναι ελάχιστοι οι πραγματικοί. Στην πολιτική δεν έχεις αυτή την πολυτέλεια, βρίσκεσαι σ' ένα χώρο εθελοντικά και οφείλεις να συνεργαστείς στενά με όλους και προφανώς με τον επικεφαλής του κόμματός σου. Aυτό έκανα, κι έχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Οσο το πολιτικό μας συμβόλαιο δεν είχε διαρραγεί, τον στήριξα χωρίς δεύτερη συζήτηση. Οταν έγινε φανερή η στρατηγικού χαρακτήρα διαφωνία, αποχώρησα από την ηγετική ομάδα. Aπό μέρους μου δεν υπάρχει προσωπικά πρόβλημα με τον Nίκο Kωνσταντόπουλο, που τον θεωρώ σοβαρό και τίμιο πολιτικό".

    Δαμανάκη και Παπαγιαννάκης

    * Πώς βλέπετε τη στάση της Mαρίας Δαμανάκη και του Mιχάλη Παπαγιαννάκη; Yπάρχει περιθώριο να βρείτε κοινή γραμμή πλεύσης;

    - "Eκτιμώ απεριόριστα και τη Mαρία και τον Mιχάλη. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές συμφωνούμε στα κύρια, στα βασικά. Aπό τη μεριά μου υπάρχει η διάθεση και θα γίνει κάθε προσπάθεια, ώστε να βρούμε κοινή γραμμή πλεύσης".

    [10] ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΤΕ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (18:57 UTC+2)

    Μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ. Το Μάιο, η κυβέρνηση θα επιλέξει τον ειδικό σύμβουλο, ο οποίος εντός του Ιουνίου θα πρέπει να υποβάλει την εισήγησή του για την πολιτική ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

    Σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", το Σάββατο, αναφέρεται ότι τον Ιούνιο θα ληφθεί η απόφαση για τον τρόπο ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν δύο σενάρια σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθηθεί στον οργανισμό.

    Το πρώτο αφορά στην αναζήτηση στρατηγικών συμμαχιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του ΟTE στις διεθνείς αγορές. Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι βάρος αυτής της προσπάθειας πρέπει να δοθεί στην προώθηση νέων προϊόντων, τα οποία θα καταστήσουν τον οργανισμό ανταγωνιστικό στις αγορές.

    Το δεύτερο αναφέρεται στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα αποκτήσει πακέτο μετοχών του οργανισμού, μεγαλύτερο του 51%. Ηδη, το 49% των μετοχών του οργανισμού έχει διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Οι υποστηρικτές αυτού του σεναρίου θεωρούν ότι ο στρατηγικός επενδυτής θα πρέπει να έχει αρμοδιότητες πάνω σε διάφορες λειτουργίες, όπως η τρέχουσα διαχείριση και οι επενδύσεις, ενώ οι αποφάσεις, που αφορούν στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να παραμείνουν στην απόλυτη δικαιοδοσία του Δημοσίου.

    [11] ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ ΓΡ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

    Ζυρίχη, 13 Μαϊου 2000 (18:53 UTC+2)

    Το διπλωμάτη Γρηγόρη Παπαδόπουλο που είχε τραυματιστεί στη μοιραία πτήση του ''Φάλκον'', στην οποία έχασε τη ζωή του ο Γιάννος Κρανιδιώτης επισκέφθηκε σήμερα, στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται, στη Ζυρίχη ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο υπουργός Εξωτερικών μετά τη συνάντηση είπε ότι η κατάσταση της υγείας του κ. Παπαδόπουλου έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ η μητέρα του είπε ότι περιμένει να φύγουν μαζί σε λίγες μέρες για την Ελλάδα.

    Πράγματι έχουν γίνει βήματα και όπως έχουμε ως σήμερα βοηθήσει, έχουμε συμβάλει έχουμε σταθεί κοντά του θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται για τη συνεχή βελτίωση του Γρηγόρη, είπε ο υπουργός.

    [12] ΜΕ ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΓΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟ "ΔΙΑΖΥΓΙΟ" ΣΤΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (18:53 UTC+2)

    Με αιχμές και αντεγκλήσεις οριστικοποιήθηκε το "διαζύγιο" εκσυγχρονιστών-ΣΥΝ, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Το κείμενο της αποχώρησης 18 στελεχών ανέγνωσε ο Νίκος Μπίστης, κάνοντας λόγο για οδυνηρή και δύσκολη απόφαση, αλλά πολιτικά επιβεβλημένη.

    "Δεν είμαστε εμείς που απομακρυνόμαστε από την ανανεωτική αριστερά αλλά το ίδιο το κόμμα" τόνισε ο Νίκος Μπίστης και εξαπέλυσε βολές κατά της ηγεσίας επισημαίνοντας ότι αντί να υλοποιήσει τις καταστατικές αρχές συγκροτεί ένα αριστερό πόλο στείρας διαμαρτυρίας.

    "Την πορεία μας θα τη κρίνει ο λαός και τα μέλη του κόμματος και όχι όποιος θέλει να ονομάζεται καθοδηγητής της πολιτικής ζωής του τόπου" απάντησε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και ξεκαθάρισε ότι ΣΥΝ δεν είναι κόμμα συμπληρωματικό ή δορυφόρος του ΠΑΣΟΚ και δεν προσβλέπει σε στρατηγική συνεργασία με το ΚΚΕ.

    Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Λεωνίδα Κύρκου στις δηλώσεις Μπίστη ότι συμφωνεί με τις απόψεις των εκσυγχρονιστών. "Με κατάπληξη πληροφορήθηκα ότι επικαλέστηκε το όνομά μου για να καλύψει την εγκατάλειψη του κοινού μας σπιτιού" τόνισε σε επιστολή του, κάνοντας λόγο για ανέντιμη πράξη, επέκρινε τις θέσεις που διατυπώνονται έξω από κομματικές διαδικασίες και τόνισε ότι η παρουσία Μπίστη

    αποτελεί απόδειξη ότι στο κόμμα που διακατέχεται από δημοκρατικές αρχές, υπάρχουν δυο αντίθετες στρατηγικές που οδήγησαν στην εκλογική ήττα με απώλεια του 40% των ψηφοφόρων.

    [13] ΕΠΙΘΕΣΗ ΜΕ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 13 Μαϊου 2000 (18:49 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, δύο εκ των οποίων σοβαρά από εκρήξεις βομβών τη νύχτα, στη νότια Τουρκία, όπως μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Η μία από τις βόμβες είχε στόχο κομμωτήριο στα Αδανα και από την έκρηξή της τραυματίσθηκαν σοβαρά δυο υπάλληλοι, ενώ η δεύτερη βόμβα εξερράγη στις τουαλέτες εστιατορίου.

    [14] ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΕ 200 ΚΙΛΑ ΧΑΣΙΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (18:48 UTC+2)

    Με 200 κιλά χασίς μέσα σε φορτηγό συνελήφθησαν σε μπλόκο αστυνομικών στη Γαστούνη, 2 Αλβανοί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει από την Κακαβιά με προορισμό τη νότια Πελοπόννησο.

    [15] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΔΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 13 Μαϊου 2000 (18:45 UTC+2)

    Αγνωστοι παραμένουν οι λόγοι της νεας δολολοφονικής επίθεσης που έγινε χθες βράδυ στο Βελγράδι, όταν άγνωσοι εισέβαλαν σε επιχείρηση κατασκευής υποδήμάτων και εκτέλεσαν εν ψυχρώ την Ελληνίδα Πηνελόπη Παπανάκου, το Σέρβο σύζυγό της και μία υπάλληλο της επιχείρησης. Η Παπανάκου ήταν μόνιμη κάτοικος Βελιγραδίου εδώ και 13 χρόνια, καταγόταν από την Κατερίνη και ήταν μητέρα 3 παιδιών.

    Από την πρώτη φάση των ερευνών της σερβικής αστυνομίας δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για ληστεία, ενώ πηγές στο Βελιγράδι δεν αποκλείουν η εγκληματική ενέργεια να διεπράχθη από παρακρατικούς που συνδέονται με το συνδικάτο του οργανωμένου εγκλήματος.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συγκεκριμένη επίθεση είναι η 36η (τριακοστή έκτη) στο Βελιγράδι, μετά το τέλος των νατοικών επιδρομών στο Κόσοβο. Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται ο παραστρατιωτικός ηγέτης Αρκαν, ο πρώην υπουργός Αμυνας Πάβλε Μπουλάτοβιτς, καθώς και πολλοί επιχειρηματίες και στελέχη των αρχών ασφαλείας.

    [16] ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (18:18 UTC+2)

    Αφιερωμένη στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που σε λίγες μέρες θα καθίσουν στα θρανία για να δώσουν εξετάσεις, ήταν η σημερινή λειτουργία που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην Εκκλησία της Αγίας Ειρήνης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος δώρησε και φέτος στους μαθητές που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία από ένα στυλό για το δύσκολο, όπως είπε, δρόμο του συναγωνισμού των εξετάσεων.

    [17] ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2000 (18:18 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, Σπύρος Κυπριανού, εξέφρασε σήμερα την άποψη ότι ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό είναι "δευτερεύοντα" θέματα, τονίζοντας ότι το πρώτιστο θέμα είναι να πιεστεί η Τουρκία ώστε να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της για να μπορέσει να υπάρξει πρόοδος.

    Οπως είπε, εάν η Αγκυρα δεν αισθανθεί αυτήν την ανάγκη "είτε στη Γενεύη πάμε

    είτε στη Νέα Υόρκη, είτε γίνουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο δεν θα έχει καμία σημασία".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [18] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΒΕΛΤΙΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2000 (18:13 UTC+2)

    Η κατάσταση της υγείας του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών και Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργου Βασιλείου,

    βελτιώνεται συνεχώς και "με πολύ γρήγορους ρυθμούς", όπως δήλωσε σήμερα ο

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου, Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι χθες το βράδυ είχε την ευκαιρία "για πρώτη φορά" να

    του μιλήσει στο τηλέφωνο και ότι ο κ. Βασιλείου τον διαβεβαίωσε πως "αισθάνεται πολύ καλά, και μετράει τις μέρες για να επανέλθει στα καθήκοντά του".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΠΛΑΚΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 13 Μαϊου 2000 (18:13 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε σήμερα ότι δεν θα είναι προς όφελος του προβλήματος των αγνοουμένων εάν αυτό περιπλακεί στις συνομιλιες για το Κυπριακό, διαβεβαιώνοντας ωστόσο παράλληλα ότι το θέμα "είναι πρώτο, πάντα το θυμόμαστε και δεν το έχουμε βάλει στο περιθώριο".

    Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος μιλούσε σε σεμινάριο που οργανώθηκε στη Λευκωσία με

    θέμα "Αγνοούμενοι της Κύπρου - Προοπτικές επίλυσης", είπε επίσης ότι "το κύριο μέρος των προσπαθειών μας είναι να ενεργήσουμε με τέτοιο τρόπο για να εξωθήσουμε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη σωστή διερεύνηση μιας εκάστης των περιπτώσεων και να υπάρχουν αποτελέσματα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βιέννη, 13 Μαϊου 2000 (18:09 UTC+2)

    Ο Αυστριακός καγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, εξαπέλυσε επίθεση κατά των 14 εταίρων της Ε.Ε. για την έλλειψη προόδου στην επίλυση των προβλημάτων τους με την κυβέρνησή του, εξαιτίας της συμμετοχής σε αυτή του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερίας.

    Σε συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό για τη συμπλήρωση 100 ημερών από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στην καγκελαρία, ο Σιούσελ τόνισε ότι "είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να σκιαγραφούμε την εικόνα ενός εχθρού που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".

    [21] ΥΠΕΚΥΨΕ Ο ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ

    Νόβι Σαντ, 13 Μαϊου 2000 (18:03 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της επαρχίας της Γιουγκοσλαβίας, Βοϊβοντίνα, Μπόσκο Περόσεβιτς, πέθανε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί νωρίτερα σήμερα, μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε στην πρωτεύουσα της επαρχίας, Νόβι Σαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

    Ο Περόσεβιτς, μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τραυματίστηκε θανάσιμα σήμερα, ενώ παρίστατο σε διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων στο Νόβι Σαντ, όπως δήλωσαν μάρτυρες στο γιουγκοσλαβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug και στην κρατική τηλεόραση.

    Ο Περόσεβιτς μεταφέρθηκε αμέσως στο νοσοκομείο της πόλης αλλά υπέκυψε στα βαριά τραύματά του στο κεφάλι. Οι μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν έναν ύποπτο.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες η επίθεση σημειώθηκε όταν επίσημη αποστολή στην οποία συμμετείχε ο Περόσεβιτς και ήταν επικεφαλής ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου, Ντράγκαν Τόμιτς, εγκαινίασε την έκθεση.

    [22] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (17:37 UTC+2)

    Της Β. Κουτσούμπα

    "Πρέπει να πάψουμε να πηγαίνουμε με την ατμομηχανή και να προχωρήσουμε στην ηλεκτρονική εποχή, τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι χρειάζεται προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στην ηλεκτρονική εποχή μέσα από την ανανέωση προτάσεων, ιδεών και προσώπων.

    "Ενα Σοσιαλιστικό Κόμμα πρέπει να είναι ένα κόμμα συνεχούς μεταρρύθμισης και διαμόρφωσης ουσιαστικής πολιτικής με εκσυγχρονιστική κατεύθυνση", τόνισε.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ''δεν ξαποσταίνει και έχουμε ένα μεγάλο έργο να επιτελέσουμε για τη χώρα, την κοινωνία ενάντια στις δυνάμεις της αδράνειας''.

    Η εισήγηση του Εκτελεστικού Γραφείου εγκρίθηκε από όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ομόφωνα πλην της κας Μαρίας Φραγκιαδάκη που την καταψήφισε.

    [23] ΑΙΧΜΕΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

    Αθήνα, 13 Μαϊου 2000 (17:06 UTC+2)

    Της Βάσως Κουτσούμπα

    Αιχμές για το εκλογικό αποτέλεσμα άφησε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν ευθύνες για τη μικρή διαφορά ψήφων του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, όπως και για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος επέμεινε στις πάγιες θέσεις του για ανάδειξη του "κοινωνικού προσώπου" του ΠΑΣΟΚ και άμεση υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων. Πρότεινε να ανοίξει το ΠΑΣΟΚ "μέτωπο" απέναντι στην "ψευδεπίγραφη" όπως είπε "δεξιά του μεσαίου χώρου" και πρόσθεσε ότι η ΝΔ διεμβόλισε και το ΠΑΣΟΚ.

    "Η ενότητα και η συσπείρωση έδωσε τη νίκη. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί την κεντρική θέση στο πολιτικό σκηνικό και διαθέτει τη δυνατότητα διεύρυνσης κυρίως προς την κεντροαριστερά. Το αποτέλεσμα μας ταρακούνησε. Δεν αναδείξαμε το πραγματικό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού όσο έπρεπε", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας και τόνισε ότι πρέπει να αξοίξουμε μέτωπο στη λαϊκή δεξιά.

    Αιχμές άφησε και για την επικοινωνιακή πολιτική που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές, λέγοντας ότι η επικοινωνιακή μας πολιτική δεν είχε όραμα.

    Αναφερόμενος στο Συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της παρουσίας του κόμματος στην πολιτική ζωή και πρόσθεσε ότι δεν είναι στην πρόθεσή μας η αφαίμαξη και η αποδυνάμωση του ΣΥΝ. "Δεν ενδιαφέρει η σύγκλιση προσώπων αλλά πολιτικών", είπε.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι είναι εμφανής η ανάγκη για αναζήτηση ενός άλλου τύπου κόμματος, δηλαδή ένα "μεταβιομηχανικό" και ανοιχτό κόμμα που θα διατηρεί την πολυσυλλεκτικότητά του.

    Ιδιαίτερα επικρτικός εμφανίστηκε ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος τόνισε ότι στη νίκη του ΠΑΣΟΚ συνέβαλαν, συνέπραξαν, συγκαθόρισαν δυνάμεις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές που σίγουρα δεν ανήκουν στο σοσιαλιστικό κόμμα ΠΑΣΟΚ. Προεξέχοντα ρόλο σε αυτό το συγκρότημα των δυνάμεων συγκαθορισμού της νίκης έπαιξαν οι επιχειρήσεις και των ΜΜΕ. "Οδηγηθήκαμε σε ένα οριακό αποτέλεσμα και οδηγήθηκαν γνήσιες λαϊκές δυνάμεις στη δεξιά. Αυτό δεν έγινε μηχανικά, προϋπήρξε ιδεολογική και πολιτική αφασία στην κυβερνητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ", κατέληξε.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 13 May 2000 - 18:14:18 UTC