Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [02] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΑ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [05] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE
  • [06] ΕΥΓΕΝΙ ΜΠΑΚΑΡΤΖΙΕΦ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΤΚ
  • [07] 150 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
  • [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗ
  • [09] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [10] ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ
  • [11] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΤΟ DEBATE ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ"
  • [12] ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ

  • [01] Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2000 (13:22 UTC+2)

    Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποψινό ντιμπέϊτ μεταξύ Σημίτη-Καραμανλή στις 9 σε εθνικό δίκτυο, οι δύο αρχηγοί θα έχουν μια κρίσιμη ευκαιρία να απευθυνθούν σε εκείνο το ακροατήριο, σε εκείνο το τμήμα του εκλογικού σώματος που είναι το πλέον περιζήτητο: στους αναποφάσιστους.

    Δεν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα καθορίσουν την ψήφο τους από το ντημπέιτ ή και από αυτό, όμως όσοι κι αν είναι αποτελούν κρίσιμο μέγεθος, εάν η εκλογική μάχη κριθεί οριακά. Γι' αυτό και στα εκλογικά επιτελεία επικρατεί πυρετός, οι κκ. Σημίτης και Καραμανλής υποβάλλονται σε εντατικό φροντιστήριο τόσο για τα θέματα που θεωρείται βέβαιο ότι θα τους τεθούν όσο και για τις πιο απίθανες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν. Και φυσικά μεγάλο ρόλο στην προετοιμασία έχει η σκηνική παρουσία, ο λόγος και το ύφος που θα υιοθετήσουν, προσαρμοσμένα βέβαια στην πολιτική τους στόχευση.

    Στόχος του κ. Σημίτη είναι να επιβεβαιώσει το ηγετικό του προφίλ και την εικόνα ικανού πρωθυπουργού που καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με το ντημπέιτ να κυλά ομαλά και χωρίς εκπλήξεις. Στόχος του κ. Καραμανλή να πείσει πως δεν έχει μόνον μεγαλύτερη σκηνική άνεση και εκφορά πολιτικού λόγου, αλλά και ότι μπορεί να σταθεί ως δυνάμει πρωθυπουργός.

    [02] ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΑ Ο ΕΤΣΕΒΙΤ

    Αγκυρα, 30 Μαρτίου 2000 (12:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Ο Τούρκος πρόεδρος, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δήλωσε σήμερα ότι θα επανεξετάσει όλες τις προοπτικές, ακόμη και το μέλλον της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, μετά την καταψήφιση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων από ορισμένους πολιτικούς της κυβέρνησης συνασπισμού.

    "Θα σκεφθώ τα πάντα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στην Ινδία, συμπεριλαμβανομένης και της συνέχισης της κυβέρνησης", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, όπως γράφει η εφημερίδα Σαμπάχ.

    Πολιτικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν "ήττα" του Μπουλέντ Ετζεβίτ το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στην τουρκική βουλή, καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προσπαθήσει να συσπειρώσει τους βουλευτές της κυβέρνησης συνασπισμού, αλλά και ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης, προκειμένου να περάσει τις εν λόγω συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, που θα έδιναν μεταξύ άλλων το δικαίωμα στον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ να παρατείνει την παραμονή του στην προεδρία της χώρας.

    Σ.Π.

    [03] ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2000 (12:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Την εκτίμηση ότι η Σοφοκλέους θα επανέλθει σε ανοδική τροχιά, όταν περάσει η προεκλογική νευρικότητα, διατύπωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash", ο κ.Παπαντωνίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ΧΑΑ θα αρχίσει εκ νέου να αντανακλά τη θετική πορεία της οικονομίας μετά την "ετυμηγορία" της κάλπης.

    Σχετικά με τις αυξήσεις κεφαλαίων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να περιορίζουν την ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε πως ο νόμος δεν επιτρέπει να γίνονται έλεγχοι πριν την παρέλευση έτους και επομένως αυτό το μήνα ελέγχονται οι αυξήσεις που έγιναν τον Μάρτιο του 1999.

    [04] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΝΕΡΓΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (14:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σε συνάντηση που είχαν στη Θεσσαλονίκη στο περιθώριο της συνόδου του ΟΣΕΠ.

    Τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα στο Κοσσυφοπέδιο υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο για την εξωτερική πολιτική. "Ο ρόλος της Ελλάδας στο Κοσσυφοπέδιο δικαιώθηκε", είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει ως αφετηρία τον σεβασμό των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών και στόχο την αταλάντευτη υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. "Η Ελλάδα δούλεψε σκληρά για την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ. Παπανδρέου ταξίδεψε σε όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες για να πετύχει τη λύση. Ετσι αναδεικνύουμε το ρόλο μας και έτσι εξισορροπούμε το όποιο γεωστρατηγικό πλεονέκτημα έχει κάποιος άλλος", είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα ως χώρα Ευρωπαϊκή, Βαλκανική και Μεσογειακή παίζει ρόλο σε όλα αυτά τα επίπεδα και πρόσθεσε ότι "η εξωτερική πολιτική για να είναι πετυχημένη δεν μπορεί απλώς να περιορίζεται σε εντατικές διεθνείς επαφές αλλά πρέπει να υπάρχει ένα ισχυρό οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο".

    "Σε ό,τι αφορά στα Βαλκάνια, η απήχησή μας στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία δεν προέρχεται από τις παλιές συνταγές της πολιτικής αξόνων ή της πολιτικής που βασίζεται στην στρατιωτική δύναμη. Βασίζεται στο γεγονός ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο ότι πρόκειται να μπούμε στην ΟΝΕ, στο ότι συμβάλλουμε στην οικονομική ανασυγκρότηση της νοτιοανατολικής Ευρώπης", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την προοπτική ένταξης των βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ανέφερε ότι είναι συχνή η επικοινωνία του με τις ηγεσίες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Αλβανίας για θέματα που απασχολούν αυτές τις χώρες για την Ευρωπαϊκή Ενωση. "Ο δεσμός αυτός προέρχεται από την οικονομική και κοινωνική μας δύναμη", τόνισε ο κ. Σημίτης κάνοντας λόγο για μια συνολική στρατηγική ανάδειξη της χώρας.

    Ερωτηθείς για την πορεία υλοποίησης του συμφώνου σταθερότητας παραδέχτηκε την ύπαρξη καθυστερήσεων σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έπρεπε να κινηθεί ταχύτερα. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν τα κονδύλια και πρέπει να γίνουν τα σχέδια για τη σωστή κατανομή τους. Επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες που εμπλέκονται στη διαδικασία ανασυγκρότησης και αυτές που δεν έχουν το απαιτούμενο επίπεδο ώστε να ετοιμάσουν γρήγορα ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή έργων και την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων. "Χρειάστηκε κάποιος καιρός. Εχουν προχωρήσει μερικές μελέτες θα χρειαστεί και άλλος καιρός", είπε ο κ. Σημίτης και εκτίμησε ότι παρά την καθυστέρηση το σύμφωνο σταθερότητας σύντομα θα αρχίσει να λειτουργεί.

    Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στο σύμφωνο σταθερότητας επισήμανε ότι η χώρα μας έχει διαθέσει 600 εκατομμύρια δολάρια για κάποιο χρονικό διάστημα ενώ γνωστοποίησε ότι η Ελλάδα επικροτεί το σχέδιο για την δεύτερη γέφυρα στο Δούναβη, η οποία, όπως είπε, θα εξυπηρετεί τις ελληνικές μεταφορές προς την κεντρική Ευρώπη.

    "Είμαστε σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ταραγμένη. Σε μια περιοχή που είναι ανασφαλής και γι΄αυτό χρειάζεται όχι μονάχα προσοχή αλλά και πρωτοβουλία", είπε, καταλήγοντας ο κ. Σημίτης.

    [05] Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ DEBATE

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2000 (21:41 UTC+2)

    "Σήμερα το βράδυ γίνεται ένας μονόλογος εντυπωσιασμών επί ανούσιων πραγμάτων και με μεθοδεύσεις που δεν χαρακτηρίζουν ούτε τον εκσυγχρονισμό, ούτε τη δημοκρατικότητα των δύο κομμάτων", τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας αναφερόμενος στη σημερινή τηλεοπτική αναμέτρηση του Κώστα Καραμανλή και του Κώστα Σημίτη.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο Ναύπλιο, υποστήριξε ότι με το σημερινό debate, παραμερίζεται ο ουσιαστικός διάλογος με όλα τα κόμματα και η συζήτηση επί των ουσιαστικών ζητημάτων, που απασχολούν την Ελλάδα και τον απλό Ελληνα πολίτη.

    Κατηγόρησε, τέλος, τα δύο μεγάλα κόμματα γιατί προτίμησαν τον μονόλογο, προκειμένου, όπως αναφέρει, να κρύψουν από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αυτά που έχουν σκοπό να εφαρμόσουν αν κατακτήσουν την αυτοδυναμία.

    [06] ΕΥΓΕΝΙ ΜΠΑΚΑΡΤΖΙΕΦ: ΔΕΝ ΦΤΑΙΩ ΓΙΑ ΤΟ ΒΤΚ

    Σόφια, 30 Μαρτίου 2000 (21:25 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "24 ώρες" της Σόφιας δημοσιεύει συνέντευξη με τον Ευγένι Μπακαρτζίεφ, πρώην αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και πρώην αντιπρόεδρο της κυβερνώσας ΄Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων που μεταδόθηκε από την βουλγαρική "Νέα Τηλεόραση".

    Στην ερώτηση ποιά είναι η αλήθεια για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών της Βουλγαρίας (ΒΤΚ) και γιατί η πώληση αυτή μετατράπηκε στην Αχίλλειο πτέρνα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης των βουλγαρικών επιχειρήσεων, έχοντας υπόψη ότι ήσασταν υπεύθυνος για την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ ο Ευγένι Μπακαρτζίεφ απαντάει:

    "Η ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ αποτελεί την πιο περίπλοκη συναλλαγή στη Βουλγαρία και αυτό είναι σαφές για όλους. Τους τελευταίους τέσσερις μήνες εγώ δεν ασχολούμαι μ΄ αυτήν την συναλλαγή. Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αποκρατικοποίηση του ΒΤΚ, δηλαδή για το ένα τρίτο αυτής της περιόδου διαπραγμάτευσης υπεύθυνη είναι άλλη ομάδα εργασίας με άλλους υπουργούς και αντιπροέδρους της κυβέρνησης.

    Δυστυχώς, στις 18 Μαρτίου 1999 υποβλήθηκαν μόνο τα δημοπρασιακά έγγραφα της ελληνο-ολλανδικής κοινοπραξίας ΟΤΕ-ΚΡΝ, οι υπόλοιπες υποψήφιες εταιρίες δεν έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό και δεν υπέβαλαν προσφορές.

    Είχαμε ανάγκη από τρεις-τέσσερις μήνες για να διευκρινίσουμε ποιες οι απαιτήσεις της υποψήφιας κοινοπραξίας και της βουλγαρικής πλευράς, τι προσφέρει ο υποψήφιος αγοραστής, και τι απαιτεί η βουλγαρική πλευρά.

    Θα ήθελα σαφέστατα να δηλώσω ότι ούτε εγώ, ούτε η αρμόδια τότε ομάδα εργασίας δεν έκανε ούτε μια αυτόνομη κίνηση δηλαδή όλα γύρω από την ιδιωτικοποίηση του ΒΤΚ ήταν συντονισμένα και με το υπουργικό συμβούλιο, και με το Πρακτορείο Ιδιωτικοποίησης, και με την Επιτροπή Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών, και με την Δημόσια Επιτροπή επί των τηλεπικοινωνιών, και προσωπικά με τον πρωθυπουργό της χώρας, έτσι ώστε να φθάσουμε τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού.

    Ας σας υπενθυμίσω ότι τότε δυτικά από τα βουλγαρικά σύνορα πετούσαν αεροσκάφη και έπεφταν βόμβες όχι μόνο κοντά μας, αλλά και επάνω μας π.χ. στη συνοικία της Σόφιας "Γκόρνα Μπάνια". Τότε καθορίσθηκαν τα πλαίσια, στα οποία μπορούσα να κάνω τις ενέργειές μου, καθώς επίσης και οι εμπειρογνώμονες γνώριζαν την τεχνική, τις λεπτομέρειες και γενικώς τι να κάνουν".

    Ερωτηθείς στη συνέχεια εάν είναι απόρρητα τα δικαιώματά του μέσα σ΄ αυτά τα πλαίσια ο κ. Μπακαρτζίεφ τονίζει:

    "Οταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα από το εάν θα συναφθεί συμφωνία ή όχι, περιμένω να τα ακούσω από εκείνους που τώρα είναι υπεύθυνοι για την συναλλαγή. Εάν αυτοί δεν τα ανακοινώσουν, φυσικά, εγώ θα τα ανακοινώσω, αλλά το σπουδαιότερο είναι να τα πουν όσοι είναι υπεύθυνοι τώρα. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι τότε, όταν γινόταν πόλεμος κοντά στα σύνορα της Βουλγαρίας, μου έδωσαν οικονομικές παραμέτρους που έπρεπε να ξεπεράσω στα τέλη Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου πέρυσι.

    Μετά το καλοκαίρι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος, διότι τον Αύγουστο δεν εργάζονται στην Ευρώπη, στην Ελλάδα και στην Ολλανδία, και δυστυχώς τον Σεπτέμβριο - τον Οκτώβριο ξεκίνησαν προτάσεις, άρχισε υπαναχώρηση απ΄ αυτό που καθορίσθηκε μεταξύ των εμπειρογνωμόνων, ξεχωριστές ομάδες ειδικών εργάζονταν σχετικά με τα συγκεκριμένα αιτήματα των δύο συμβαλλόμενων πλευρών, για να καταλήξουμε στις δημοτικές εκλογές, μετά από τις οποίες κατέστη σαφές ότι πρέπει να ανασχηματιστεί η βουλγαρική κυβέρνηση.

    Φυσικά, όταν διεξάγεις διαπραγματεύσεις δεν θα θέλεις να οριστικοποιήσεις τη συναλλαγή εάν είσαι υποψήφιος αγοραστής. Να γιατί και ο υποψήφιος αγοραστής υπαναχώρησε και άρχισε να περιμένει την ανασχηματισμένη κυβέρνηση. Στην ουσία τότε χάσαμε πολλούς μήνες. Βλέπουμε ότι και τώρα οι διαπραγματεύσεις αντιμετωπίζουν στασιμότητα. ΄Εμαθα χθες ότι υπάρχει και βελτιωμένη προσφορά. Ο ΒΤΚ δεν πρέπει να πουληθεί σε τιμή που δεν είναι αρκετή για το βουλγαρικό δημόσιο. Την άνοιξη της περασμένης χρονιάς πέτυχα 510 εκατ. δολάρια για την πώληση του ΒΤΚ. Τώρα αλλάξαμε τόσα πολλά πράγματα. Η Βουλγαρία είναι υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, σημειώθηκαν κέρδη ύψους 60 εκατ. δολαρίων, έχουμε άλλο αυτοσυναίσθημα μιας χώρας υποψήφιου μέλους της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης".

    Στην ερώτηση αν αντιμετωπίζει κάποιο αίσθημα ενοχής λόγω της συναλλαγής αυτής ο πρώην αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης απαντάει:

    "Δεν είναι ακριβώς αίσθημα ενοχής. Νομίζω ότι τα πάντα που ζήτησαν από μένα, τα έκανα. Υπήρχαν δύο θέσεις. Ορισμένοι υποστήριζαν: ο Ευγένι Μπακαρτζίεφ θέλει να κάνει συναλλαγή, επειδή έχει αποφασίσει να πουλήσει πάση θυσία τον ΒΤΚ. Αβάσιμες κατηγορίες. Υπήρχε και άλλη θέση - ο Ευγένι Μπακαρτζίεφ δεν θέλει να πουλήσει το ΒΤΚ, επειδή διατηρεί σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Γκρισνόφ (διευθυντή της μοναδικής στη Βουλγαρία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM) και δεν θέλει να δώσει την άδεια για την δημιουργία δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM.

    Δηλαδή ό,τι και αν κάνω τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων θα πουν ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά.

    Στο τέλος ο Ευγένι Μπακαρτζίεφ απαντάει εάν υπάρχει κάποια αλήθεια σ΄ αυτούς τους ισχυρισμούς.

    "Είναι αλήθεια ότι τώρα εκείνοι που θα συνάψουν την συναλλαγή είναι ήρεμοι και ήσυχοι. Μακάρι αυτοί να την συνάψουν έτσι ώστε να μην δεχθούν κατηγορίες ότι θέλουν να οριστικοποιήσουν την συναλλαγή ή ότι θέλουν να δώσουν την άδεια για την δημιουργία του δεύτερου δικτύου κινητής τηλεφωνίας τύπου GSM. Ε, τουλάχιστον ήδη έφυγε το βάρος από την πλάτη μου".

    [07] 150 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΜΟΓΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2000 (21:11 UTC+2)

    Περί τα 150 στρέμματα γης, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Αμυνας (ΤΕΘΑ), παραχωρεί το υπουργείο Εθνικής Αμυνας σε παλινοστούντες ομογενείς της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, με στόχο τη μόνιμη εγκατάσταση τους.

    Πρόκειται για εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα στην Ξυλούπολη, στα Λαγκαδίκια και στα Λαϊνά, στα οποία θα υλοποιηθεί πρόγραμμα για τη στεγαστική αποκατάσταση τουλάχιστον 500 ομογενών.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε συνάντηση του με τους πρόεδρους των Συλλόγων των Παλιννοστούντων Ομογενών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί, ενώ οι τελευταίες διαδικαστικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν εντός του προσεχούς διμήνου.

    Μάλιστα, μετά από πρόταση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δρομολογείται συνεργασία με τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, για την παροχή των απαραίτητων δανείων για την κατασκευή των κατοικιών και τη χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων υποδομών.

    Αναλυτικά οι εκτάσεις που θα παραχωρηθούν είναι:

    -Εκταση 75 στρεμμάτων στις αποθήκες πυρομαχικών στην περιοχή Ξυλούπολης Λαχανά, 30 χλμ. έξω από τη Θεσσαλονίκη,

    -Εκταση 20 στρεμμάτων από τις αποθήκες πυρομαχικών Λητής, στην περιοχή Λαϊνα (μεταξύ Λητής και Μελισσοχωρίου),

    -Εκταση 50 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Βογιατζόγλου στα Λαγκαδίκια.

    Αναφερόμενος στο όλο εγχείρημα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε ότι εντάσσεται στην προσπάθεια έμπρακτα στους παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση τη στήριξη και το ενδιαφέρον της.

    [08] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Γ.Σ. ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2000 (20:19 UTC+2)

    "Η αθλητική προσφορά και η διαδρομή του Ηρακλή είναι μεγάλη και πρέπει να είναι πρότυπο για όλους" δήλωσε ο υπουργός ΜΑ-Θ, Γιάννης Μαγκριώτης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα με το Δ.Σ. του Γ.Σ. Ηρακλής, στα γραφεία της διοίκησης του συλλόγου.

    Ο κ. Μαγκριώτης υποστήριξε ότι η πολιτεία πρέπει να σταθεί ακόμη περισσότερο κοντά στον Ηρακλή και εξέφρασε την ελπίδα ότι στη νέα δεκαετία τα τμήματα του Συλλόγου θα χαρίσουν στην πόλη ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις.

    Στη συνέχεια ο υπουργός επισκέφτηκε τα γραφεία της Ενωσης Ποδοσφαρικών Σωματείων Μακεδονίας, όπου τόνισε το ήθος και τις αξίες που προβάλλει κυρίως στους νέους, τους οποίους έχει φέρει κοντά στον αθλητισμό, έργο σημαντικό για τη σημερινή εποχή τόσο για τη νέα γενιά όσο και για το ποδόσφαιρό. Στόχος όπως είπε, είναι "να ξαναδώσουμε στο ποδόσφαιρό τις αξίες και την ομορφιά άλλων εποχών".

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες του ΥΜΑΘ για τη δημιουργία αθλητικών υποδομών στην περιφέρεια μέσω του προγράμματος "Μεθοριακή ζώνη" είπε ότι δημιουργούνται οι αθλητικές υποδομές εκεί όπου οι νέοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, έχοντας ολοκληρωθεί σήμερα τα 2/3 των υποδομών, ενώ σε τρεις μήνες ολοκληρώνονται και οι υπόλοιπες.

    [09] ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 30 Μαρτίου 2000 (20:16 UTC+2)

    Με τρεις μείζονος σημασίας για την Ελλάδα τροπολογίες του ευρωβουλευτή Γιάννη Σουλαδάκη ψηφίστηκαν σήμερα οι κατευθυντήριες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού για το έτος 2001 (έκθεση Haug).

    Οι τρεις τροπολογίες αφορούν την επαναφορά της χρηματοδότησης των φυσικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), τη μη μεταφορά κονδυλίων από την αγροτική πολιτική για τη χρηματοδότηση της ανασυγκρότησης του Κοσσυφοπεδίου και την έναρξη χρηματοδότησης των νησιωτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, της αποκατάστασης των ζημιών από τον καταστρεπτικό σεισμό του περασμένου Σεπτεμβρίου στην Αθήνα προσέκρουε στην έλλειψη συγκεκριμένης γραμμής στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Το πάγιο ελληνικό αίτημα για τη μεταφορά κονδυλίων από άλλου τομείς του κοινοτικού προϋπολογισμού, που συναντούσε την άρνηση άλλων χωρών μελών της Ε.Ε., οι οποίες επικαλούνταν την ανυπαρξία νομικής βάσης και την έλλειψη πρόβλεψης κονδυλίων για φυσικές καταστροφές, εγκρίθηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και σε συνεργασία με άλλες εθνικές αντιπροσωπείες.

    Σχετικά με τη μεταφορά κονδυλίων για την ανασυγκρότηση του Κοσσυφοπεδίου, διασφαλίστηκε ότι τα ποσά αυτά δεν θα αφαιρεθούν από τον προϋπολογισμό που αφορά στη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί να χρηματοδοτήσει πολιτικές εκτός Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αφαιρεί ποσά από άλλους τομείς του προϋπολογισμού, οι οποίοι έχουν σκοπό την ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών της Ε.Ε.

    Για τη χρηματοδότηση των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε., οι οποίες από πλευράς ανάπτυξης, εισοδήματος και υποδομών είναι οι πλέον καθυστερημένες, η αρχική πρόβλεψη στη Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν αποτυπωνόταν στις κατευθυντήριες γραμμές του προϋπολογισμού.

    Ουσιαστικά η Ελλάδα, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό νησιών στην Ε.Ε. καταγράφεται ως το μέλος με τις φτωχιές περιφέρειες. Η πρόβλεψη για εγγραφή συγκεκριμένων κονδυλίων θα οδηγήσει στην ανάπτυξη των ελληνικών νησιών, τη βελτίωση των υποδομών τους, την προώθηση της επικοινωνίας τους με την ενδοχώρα και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Κατά τους επόμενους μήνες, η κατάρτιση του προϋπολογισμού σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση του οφέλους, που κατοχυρώθηκε σήμερα από τον ευρωβουλευτή Γιάννη Σουλαδάκη, καθώς θα οριστικοποιηθεί το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν για τα συγκεκριμένα ελληνικά συμφέροντα.

    [10] ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΥΦΛΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Το 4ο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου ολικά τυφλών ατόμων θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Sport-center στο Φοίνικα, από 31 Μαρτίου-2 Απριλίου, με συνδιοργάνωση της Αθλητικής Ένωσης Τυφλών "Πυρσός", του ΥΜΑΘ, της γγ Νέας Γενιάς, Αθλητισμού, της νομαρχίας και του δήμου θεσσαλονίκης, καθώς και της σχολής Τυφλών "Ηλιος".

    Σε σημερινή συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως μεγάλη αθλητική και κοινωνική πρωτοβουλία και πρόσθεσε ότι "τέτοιου είδους γεγονότα αποκαλύπτουν τη δύναμη της ψυχής των ανθρώπων που αν και στερήθηκαν την όραση δεν το έβαλαν κάτω", ανοίγοντας νέους δρόμους για τη δημιουργική τους ένταξη στην κοινωνία.

    Τέλος ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει κοινωνία που να χαρακτηρίζεται Δίκαια και να μη δημιουργεί ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες".

    [11] Τ. ΧΥΤΗΡΗΣ: "ΤΟ DEBATE ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ"

    Αθήνα, 30 Μαρτίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Το debate δεν βγάζει πρωθυπουργό σχολίασε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Β' Αθήνας, Τηλέμαχος Χυτηρης.

    "Ο κόσμος γνωρίζει ποιος είναι ο Σημίτης και ποιος ο Καραμανλής", πρόσθεσε. Εκτίμησε ότι ο Ελληνας δεν είναι άνθρωπος του καναπέ, ο οποίος θα αποφασίσει ανάλογα με την ενδυμασία των πολιτικών αρχηγών ή την απάντηση τους σε μια ερώτηση.

    Χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό θετικό πολιτικό, ολιγόλογο, σταθερό πείσμων, αξιόπιστο και εργατικό, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τα πλεονεκτήματα του κ. Καραμανλή επισήμανε ότι έχει μεγαλύτερη ευκολία στην υπόσχεση, αλλά δεν έχει βάση.

    [12] ΣΤΙΣ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

    Κίεβο, 30 Μαρτίου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Λεονίντ Κούτσμα θα προχωρήσει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την διεύρυνση των προεδρικών εξουσιών παρά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου ότι δυο από τις έξι ερωτήσεις είναι παράνομες, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κ. Κούτσμα.

    Το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα στις 16 Απριλίου χωρίς να περιέχει τις δυο ερωτήσεις που προκάλεσαν αντιδράσεις ανέφερε ο εκπρόσωπος.

    Το συνταγματικό δικαστήριο της Ουκρανίας αποφάσισε χθες ότι τα δυο σημεία με τα οποία ο πρόεδρος θα μπορεί να διαλύσει την βουλή και να αλλάξει το σύνταγμα δεν συμβαδίζουν με τη νομοθεσία της χώρας.

    O.K.

    [13] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Κωνσταντινούπολη, 30 Μαρτίου 2000 (20:11 UTC+2)

    Η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη εξουδετέρωσε βόμβες που είχαν τοποθετηθεί σε δυο κυβερνητικά κτίρια στην ευρωπαϊκή πλευρά της πόλης μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Η πρώτη βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σακούλα στην είσοδο κυβερνητικού κτιρίου στην συνοικία Καγκαλόγκλου και η άλλη σε κτίριο στην περιοχή Μπεσίκτας.

    Η αστυνομία εκκένωσε τα κτίρια και άρχισε έρευνα για την σύλληψη δυο γυναικών που είναι ύποπτες για την τοποθέτηση των βομβών. Μέχρι τώρα καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις βόμβες.

    O.K.

    [14] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΑΝΟΔΙΚΗ ΤΡΟΧΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2000 (20:06 UTC+2)

    "Στην πολιτική αν δεν υπάρχει καλός καπετάνιος, τα καράβια βυθίζονται", αναφέρει σε δημοσίευμά της για την ελληνική οικονομία η γιουγκοσλαβική εφημερίδα "Πολίτικα", σχετικά με την πολιτική που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση.

    Οπως επισημαίνει ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η επιτυχία οφείλεται και στην κατανόηση και υπομονή που έδειξαν οι Ελληνες πολίτες. Η Ελλάδα, συνεχίζει το δημοσίευμα, αφού θα περάσει όλες τις τυπικές διαδικασίες που χρειάζονται θα εξασφαλίσει την ένταξή της στην ΟΝΕ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο και θα γίνει το δωδέκατο μέλος της ΟΝΕ την 1η Ιανουαρίου του 2001.

    "Οι πολιτικοί αναλυτές - σύμφωνα με την εφημερίδα - εκτιμούν ότι η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ θα συμβάλλει στη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας. Για να διαπραγματευθεί όμως η Ελλάδα με τους Ευρωπαίους εταίρους κάτω υπό τις νέες συνθήκες χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Σημίτης προκήρυξε πρόωρες εκλογές".

    "Ετσι οι ψηφοφόροι θα πρέπει να επιβεβαιώσουν στις κάλπες τη διορατικότητα του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά θαραλλέος, αναλαμβάνοντας το ρίσκο της εκλογικής αναμέτρησης".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 30 March 2000 - 19:14:00 UTC