Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-03-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
  • [02] ΑΝΟΔΟΣ 1,94% ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
  • [04] "ΘΟΡΥΒΟΣ" ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
  • [05] ΚΝΕ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ
  • [06] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
  • [07] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
  • [08] ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
  • [09] ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ
  • [10] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [12] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
  • [13] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
  • [14] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

  • [01] ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2000 (10:43 UTC+2)

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, όπως και στις προηγούμενες εκλογές, θα μεταδώσει ζωντανά μέσω Ιντερνετ σε όλο τον κόσμο την τηλεοπτική αναμέτρηση Σημίτη-Καραμανλή, στις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Το debate του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον πρόεδρο της Ν.Δ. θα μπορεί κανείς να το παρακολουθήσει μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του απευθείας, στη γνωστή δημοφιλή ηλεκτρονική διεύθυνση www.mpa.gr

    Στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο ήταν το πρώτο ελληνικό μέσο ενημέρωσης και ένα από τα πρώτα ευρωπαϊκά που δραστηριοποιείται στον κυβερνοχώρο από το 1993, υπάρχει ακόμη ένα εκτενές ηλεκτρονικό αφιέρωμα στις εκλογές της 9ης Απριλίου, με πληροφορίες για την εξέλιξη της προεκλογικής αναμέτρησης. Ακόμη, είναι καταχωρημένη η ιστορία της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας με όλους τους διατελέσαντες προέδρους, πρωθυπουργούς και τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, καθώς επίσης πληροφορίες για το τι προβλέπουν το Σύνταγμα και ο εκλογικός νόμος, όπως και στοιχεία για την εξέλιξη των μεγαλυτέρων κομμάτων της χώρας, αλλά και οι εκλογικές λίστες με βιογραφικά και φωτογραφίες υποψηφίων.

    Σημειώνεται τέλος ότι το βράδυ των εκλογών, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θα μεταδώσει ζωντανά, λεπτό προς λεπτό μέσω του Ιντερνετ όλη την εξέλιξη της εκλογικής μάχης και τα ποσοστά ανά εκλογική περιφέρεια και πανελλαδικά

    [02] ΑΝΟΔΟΣ 1,94% ΣΤΟ ΧΑΑ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (14:55 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο

    Με αισθητά κέρδη, της τάξης του 1,94%, τερμάτισε τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που διαμορφώθηκε στις 4.762,98 μονάδες. Πάντως, περιορισμένος ήταν για ακόμη μία συνεδρίαση ο όγκος των συναλλαγών, που μόλις και μετά βίας ξεπέρασε τα 130 δισ. δρχ.

    Στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης είχε καταγράψει νωρίτερα μεγαλύτερη άνοδο, η οποία ξεπέρασε προς στιγμήν το +2,5%. Πάντως, απώλεσε μέρος των αρχικών του κερδών, στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, στο Ζάππειο, οπότε κινήθηκε στα επίπεδα του +1,42% έως 1,47%.

    Στη συνέχεια, όδευσε εκ νέου προς υψηλότερα επίπεδα, για να φτάσει στο +2,12% ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης. Πάντως, στο κλείσιμο υποχώρησε και πάλι, κλείνοντας στο +1,94%.

    Στο σκηνικό αυτό, το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σήμερα στις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με αποτέλεσμα να "απογειωθούν" οι επιμέρους δείκτες. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης της παράλληλης αγοράς βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το limit up, τερματίζοντας στο +9,9%, ενώ εκείνος των κατασκευαστικών έκλεισε στο 8,53%.

    Μεγάλα κέρδη κατέγραψαν ακόμη οι δείκτες των εταιριών συμμετοχών (+5,04%), των διάφορων και εμπορικών επιχειρήσεων (+4,92%), των επενδύσεων (+3,8%), των βιομηχανιών (+3,76%), των leasing (+2,68%) και των ασφαλειών (+1,8%). Στο μεταξύ, κατά 5,74% ενισχύθηκε ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 των εταιριών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και κατά 1,05% ο FTSE/ASE της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

    Προ δυσάρεστων εκπλήξεων βρέθηκαν οι κάτοχοι τραπεζικών μετοχών, αφού ο επιμέρους δείκτης ήταν ο μοναδικός που διαφοροποιήθηκε από τη γενικότερα ανοδική τάση, κλείνοντας με οριακές απώλειες, της τάξης του 0,15% (παρά το γεγονός ότι ελάχιστα λεπτά πριν το τέλος της συνεδρίασης είχε γυρίσει στο θετικό πρόσημο). Τέλος, 329 μετοχές κινήθηκαν σήμερα ανοδικά, μόλις 11 υποχώρησαν και 24 παρέμειναν αμετάβλητες. Δεκάδες "χαρτιά" βρέθηκαν στο limit up.

    [03] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΑΝΟ ΓΙΑ ΚΟΣΟΒΟ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2000 (11:49 UTC+2)

    Φωτογραφία: τ. Πρωθυπουργός της Αλβανίας

    Σε εξτρεμιστικές ομάδες που δρουν περιφερειακά απέδωσε τα επεισόδια που σημειώνονται στην κοιλάδα του Πρέσεβο και στη Μιτρόβιτσα, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Φάτος Νάνο, ο οποίος επισήμανε, ότι για τον τερματισμό αυτών των "συναισθηματικών αντιδράσεων", όπως τις χαρακτήρισε, "η διεθνής κοινότητα και όλα τα κόμματα της Αλβανίας, πιέζουν ώστε να αποτραπεί μία νέα εθνοκάθαρση στην περιοχή.

    Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash", ο Φάτος Νάνο, δήλωσε αισιόδοξος ότι η ταραγμένη σήμερα περιοχή του Κοσσυφοπεδίου θα μετεξελιχθεί σε μια ειρηνική δημοκρατία. "Το Κοσσυφοπέδιο δεν βρίσκεται πλέον σε εμπόλεμη κατάσταση και η περιοχή απαλλάχθηκε από την κυριαρχία του Μιλόσεβιτς. Το Κοσσυφοπέδιο μεταβαίνει στη δημοκρατία ειρηνικά για να δημιουργηθεί μία πολυεθνική κοινωνία", είπε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι οι αλβανόφωνοι συνεργάζονται στενά με τους διεθνείς οργανισμούς για την επιβολή της σταθερότητας.

    Σε ό,τι αφορά στις ελληνοαλβανικές σχέσεις ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε: "Μακροπρόθεσμα η Ελλάδα και η Αλβανία είναι καταδικασμένες να ζήσουν μαζί και να ενδυναμώσουν τη διμερή συνεργασία"

    Αναφερόμενος στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τηρεί υπεύθυνα τους νόμους και σέβονται τους Ελληνες στους οποίους, όπως είπε, συμπεριφέρονται φιλικά.

    Καταλήγοντας εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές, οι ελληνικές αρχές θα λάβουν πρόσθετα μέτρα για να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη διέλευση των Αλβανών από τα ελληνικά σύνορα.

    [04] "ΘΟΡΥΒΟΣ" ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ

    Λονδίνο, 28 Μαρτίου 2000 (15:09 UTC+2)

    Εναντίον των μελών του βρετανικού κοινοβουλίου, που επισκέπτονται ήδη την Ελλάδα, για το θέμα των Ελγινείων, στρέφεται δημοσίευμα των "Τάιμς" του Λονδίνου. Στο δημοσίευμα υποστηρίζεται ότι "η διεθνής φιλονικία για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα θα ξαναρχίσει με τη συνάντηση των βουλευτών με τους υπουργούς Εξωτερικών και πολιτισμού της Ελλάδας".

    Η επιτροπή των Βρετανών βουλευτών, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα επισκεφθεί την τοποθεσία, που θα ανεγερθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, στο οποίο έχει προβλεφθεί χώρος για τα Μάρμαρα.

    Η εφημερίδα επισημαίνει, ότι την περασμένη εβδομάδα, η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλε υπόμνημα, στο οποίο επαναδιατυπώνει το αίτημά της για την επιστροφή των Ελγινείων στην Ελλάδα. Στο υπόμνημα γίνεται αναφορά στη ζημιά που προκλήθηκε στα Μάρμαρα από καθαρισμό, που έκανε το Βρετανικό Μουσείο, πριν από περίπου 60 χρόνια. Πάντως, η εφημερίδα επικαλείται δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Πολιτισμού, σύμφωνα με την οποία " τα Μάρμαρα δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα". Ο ίδιος εκπρόσωπος παρατήρησε, ότι ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού Κρις Σμιθ, δεσμεύθηκε στην αρχή της θητείας του ότι τα Ελγίνεια θα παραμείνουν στη Βρετανία και ότι ενδεχόμενη αλλαγή πολιτικής προϋποθέτει αλλαγή και της νομοθεσίας.

    [05] ΚΝΕ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2000 (21:59 UTC+2)

    Για ένταξη των πανεπιστημιακών τμημάτων στην προεκλογική εκστρατεία κατηγορεί την κυβέρνηση η ΚΝΕ του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, αναφερόμενη στην ομιλία του Ακη Τσοχατζόπουλου στο πανεπιστήμιο με θέμα: "Η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης - ο ρόλος της Ελλάδας στις νέες εξελίξεις".

    Η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές να γυρίσουν την πλάτη στις προεκλογικές φιέστες του ΠΑΣΟΚ και να οργανώσουν τον αγώνα τους ενάντια στην πολιτική που υπονομεύει τα δικαιώματα τους στη μόρφωση, τη δουλειά, τη ζωή, ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

    [06] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

    Χαλκίδα, 29 Μαρτίου 2000 (21:49 UTC+2)

    Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους την επόμενη τετραετία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στη Χαλκίδα.

    Ο κ. Σημίτης επανέλαβε τη δέσμευσή του για κατώτερη σύνταξη 150.000 δραχμών στο τέλος της τετραετίας και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

    Είπε ότι η αντιπολίτευση κάνει μεγάλη συζήτηση και προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις όσον αφορά το θέμα των συντάξεων και τόνισε ότι με την πολιτική και τη φροντίδα του ΠΑΣΟΚ το 2000 οι συντάξεις έχουν φθάσει κατά μέσο όρο τις 132.000 δρχ.

    "Το 2001 με την εισοδηματική πολιτική και την αύξηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, το ΕΚΑΣ που δώσαμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους, με αυτά τα μέτρα που ανακοινώσαμε ήδη για τον επόμενο χρόνο, το 2001 οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα ανέρχονται σε ένα ποσό 145.000 δραχμών", σημείωσε.

    "Με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ με την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ, οι κατώτερες συντάξεις του ΙΚΑ θα ανέλθουν όλο και περισσότερο, θα ξεπεράσουν σημαντικά τις 150.000. Τις 150.000 δρχ. που υποσχέθηκε για τις 10 Απριλίου η Ν.Δ. και μετά όταν είδε το λογαριασμό, επειδή δεν έχει πρόγραμμα το πήρε πίσω", τόνισε προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα φθάσει αυτό το στόχο μετά το 2001 μέσα στα επόμενα χρόνια.

    Ειδική αναφορά έκανε στα έργα υποδομής για την Εύβοια και τα μέτρα που έλαβε και πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση εάν επανεκλεγεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στην περιοχή.

    Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τη μάχη για την οικονομία, κέρδισε τη μάχη για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση.

    "Τα επόμενα χρόνια ολοκληρώνουμε το κοινωνικό κράτος σε όλα τα επίπεδα, προχωρούμε την κοινωνική δικαιοσύνη και την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλους τους τομείς", τόνισε και απάντησε στην κριτική της Ν.Δ. για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης λέγοντας:

    "Μας λένε για αυτόματο πιλότο, δεν γίνεται έτσι. Γίνεται μονάχα με σκληρή δουλειά, γίνεται με θέληση, με πρόγραμμα, με συνέπεια. Γίνεται με μία κυβέρνηση και μία παράταξη που ξέρει τι θέλει και οδηγεί τον ελληνικό λαό και ο ελληνικός λαός μαζί της παλεύει για να πετύχει τους στόχους".

    [07] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (21:41 UTC+2)

    Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο γήπεδο μπάσκετ του ΠΑΟΚ, προκειμένου να φιλοξενήσει την 6η Τελική Φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

    Στην πλατεία Ιωάννη Δεδέογλου η διαμόρφωση των χώρων παρκαρίσματος, των κήπων και των δεντροστοιχιών βρίσκεται στην τελική φάση. Ο εξοπλισμός των λειτουργικών χώρων του γηπέδου τοποθετείται σήμερα ενώ περατώθηκε η τοποθέτηση των δημοσιογραφικών θεωρείων πίσω από τις δύο μπασκέτες. Με πυρετώδη ρυθμό προετοιμάζονται και τα τηλεοπτικά δίκτυα για τη μετάδοση των δύο κορυφαίων διοργανώσεων του 2000 της 6ης Τελικής Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας και του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα.

    Την Παρασκευή αναμένονται στη Θεσσαλονίκη οι αποστολές των τριών φιναλίστ της Τελικής Φάσης του Κυπέλλου, του Αμαρουσίου, της ΑΕΚ, και του Παναθηναϊκού, που μαζί με τον Ηρακλή αποτελούν την τετράδα.

    Ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, Κώστας Παρίσης θα δώσει συνέντευξη τύπου την Παρασκευή στις 2μ.μ., όπου μαζί με τα άλλα μέλη της Επιτροπής θα ενημερώσουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας.

    Στις 3μ.μ. την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη και η κοινή συνέντευξη τύπου των προπονητών των 4 φιναλίστ. Και οι δύο εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα συνεντεύξεων του κέντρου τύπου στο κλειστό γήπεδο του ΠΑΟΚ, εγκαινιάζοντας την.

    Στη διάρκεια της 6ης Τελικής Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας θα τιμηθεί η πρωταθλήτρια ομάδα του ΠΑΟΚ του 1959, της οποίας έφορος ήταν ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ Γιώργος Παντελάκης και ο προπονητής ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΘ Ηράκλειος Κλάγκας.

    Επίσης, με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επίτιμοι προσκεκλημένοι στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας είναι όλοι οι εν ενεργεία και μη διεθνείς παίχτες.

    [08] ΟΙ ΔΥΟ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος τόνισε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους μαθητές του Εκκλησιαστικού Λυκείου Νεάπολης στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης ότι η Ελλάδα και η Ορθοδοξία είναι οι δύο πυλώνες του Έλληνα.

    Ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε επίσης ότι θα πρέπει να αντισταθούμε σ' αυτούς που προσπαθούν να μας κάνουν ένα λαό χωρίς παράδοση, Θρησκεία και Ιστορία.

    [09] ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 29 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Αντρόγυνο σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, που σημειώθηκε στην επαρχιακή οδό Αλεξάνδρειας Ημαθίας - Γιαννιτσών Πέλλας.

    Σύμφωνα με την τροχαία, νεκροί είναι ο 37χρονος Πασχάλης Θεοδώρου, οδηγός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου και η σύζυγός του, Ελευθερία Χαλκιά, 33 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την τροχαία, το επιβατικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με ημιφορτηγό που οδηγούσε ο Βασίλης Ζαγκανάς, 26 χρόνων, από το Δομοκό Φθιώτιδας.

    Γ.Χ.

    [10] ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 29 Μαρτίου 2000 (21:17 UTC+2)

    Ο Σερβοβόσνιος πρωθυπουργός Μίλοραντ Ντόντικ δέχθηκε την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μίλαν Τρμπόγιεβιτς μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Nezavisna.

    O κ. Ντόντικ διόρισε τον Τσέντο Βρζίνα στη θέση του κ. Τρμπόγιεβιτς, ο οποίος παραιτήθηκε μετά από αίτημα του κόμματος του γιατί ήταν δυσαρεστημένο με την άσκηση των καθηκόντων του.

    Ο.Κ.

    [11] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΑΛΙΩΤΗ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (21:16 UTC+2)

    Στην κριτική του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας για το νέο διαφημιστικό τηλεοπτικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο ακούγεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής να χαρακτηρίζει "τραβεστί" την ελληνική οικονομία απάντησε ο Κώστας Λαλιώτης.

    "Δεν αντέχουν να ακούσουν τη φωνή τους δεν αντέχουν να δουν το πρόσωπό τους", τόνισε ο κ. Λαλιώτης και πρόσθεσε:

    "Εμείς θεωρήσαμε ότι είχαμε χρέος πολιτικό και ηθικό να υπενθυμίσουμε στον ελληνικό λαό τι έλεγε ο κ. Καραμανλής για την εθνική οικονομία, τι έλεγε για την πορεία της Ελλάδας, τι έλεγε για την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ. Τι έλεγε και τι λέει για τους καθαρούς Ελληνες".

    Ο κ. Λαλιώτης αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για συρραφή δηλώσεων, μοντάζ, ηλεκτρονικές παραποιήσεις και αλλοίωση της εικόνας του κ. Καραμανλή.

    "Δεν αλλοιώσαμε τίποτα από αυτά που έχει πει, δεν αλλοιώσαμε την εικόνα του, δεν αλλοιώσαμε τα λόγια του. Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας όταν μιλά για γκρίζα διαφήμιση ή για μαύρη προπαγάνδα φαίνεται ότι εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια", υπογράμμισε.

    [12] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΟΥ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Τη βεβαιότητα του ότι το κόμμα του θα είναι η κυβέρνηση του Απρίλη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του σε επιστήμονες του Λεκανοπεδίου στο Γκάζι, ενώ άφησε αιχμές εναντίον του ΠΑΣΟΚ για το νέο διαφημιστικό σποτ τονίζοντας ότι δεν μπορεί πια να εξαπατά τους Ελληνες με φιλμάκια κατασκευασμένα στο κομπιούτερ.

    "Δεν μπορούν ούτε τη δική τους εικόνα να ωραιοποιήσουν, ούτε τη δική μας να κακοποιήσουν. Αποκαλύπτουν απλά ότι ένα πράγμα κατάφεραν να εκσυγχρονίσουν: τους μηχανισμούς της προπαγάνδας. Είχα πει ότι, όσο αισθάνονται το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια τους, τόσο θα εκτρέπονται. Τόσο θα σέρνονται στον κιτρινισμό και τόσο πιο πολύ θα καταφεύγουν στη μαύρη προπαγάνδα. Ομολογούν, τώρα ότι, ήδη αισθάνονται χαμένοι. Αυτοαπoκαλούνται και αυτοεκτίθενται", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι οι παραποιήσεις, οι συρραφές, το μοντάζ, η διαστρέβλωση δεν ξεγελούν κανέναν, αντίθετα φουντώνουν την επανάσταση της συνείδησης των Ελλήνων.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναλαμβάνει τη δέσμευση να επενδύσει στον ανθρώπινο παράγοντα, τη νέα γενιά, να διαμορφώσει τώρα την υποδομή που έχει ανάγκη το αύριο.

    Βασικός στόχος της Ν.Δ., υπογράμμισε, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η γεφύρωση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, να μπει φραγμός στην εφιαλτική προοπτική της κοινωνίας των δύο τρίτων.

    Αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες του σχεδίου της Ν.Δ. για την αποτροπή του κινδύνου νέας έκρηξης της ανεργίας και για τη σταδιακή μείωσή της, και συγκεκριμένα στην απελευθέρωση της αγοράς από τον κρατικό παρεμβατισμό και της κυβερνητικές παρεμβάσεις, τη φορολογική μεταρρύθμιση που θα υπηρετεί, την ανάπτυξη, θα τονώνει την απασχόληση και θα ενισχύει τους οικονομικά ασθενέστερους, την ενίσχυση της γεωργίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη του τουρισμού και της ναυτιλίας, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων που αυξάνουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΕΔ και τη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης, την προώθηση κινήτρων και περιφερειακών παρεμβάσεων για την ανάπτυξη και την τόνωση της απασχόλησης στην ξεχασμένη Ελλάδα.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι σταθερή και αταλάντευτη απόφαση της Ν.Δ. είναι να ενισχύσει τις διαδικασίες αξιοκρατικών προσλήψεων, αλλά και αξιοκρατικής εξέλιξης των λειτουργών και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Τόνισε ότι η κατάρρευση του διπολισμού άνοιξε τις πόρτες οικονομικής και πολιτισμικής κίνησης των Ελλήνων προς τα βόρεια σύνορα της χώρας και ότι η μετά - ΟΝΕ εποχή ξεθωριάζει τα σύνορα μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Επισήμανε ότι η κίνηση του ανθρώπινου και ιδίως του επιστημονικού δυναμικού, από και προς τη χώρα μας, αποκτά μία νέα προοπτική σημειώνοντας ότι θα αντιμετωπίσουμε το ενδεχόμενο εισόδου ξένων επιστημόνων, όμως παράλληλα θα έχουμε τη δυνατότητα συνεργασίας με εταιρίες, υπηρεσίες, παράγοντες του εξωτερικού.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι την εποχή της παγκοσμιότητας, της τεχνολογίας και της γνώσης τα πάντα γύρω μας αλλάζουν ραγδαία και για αυτό είναι να ανάγκη να υπάρξει έφοδος στην κοινωνία της πληροφορίας, έφοδος στη νέα εποχή, η οποία πρέπει να αρχίσει τώρα και να έχει πρώτο σύνθημα την επανάσταση στην εκπαίδευση και στόχο τις νέες τεχνολογίες και τη γνώση.

    "Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στον ανθρώπινο παράγοντα και για αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε ένα άλλο σύστημα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης και διαρκούς επανεκπαίδευσης. Ενα σύστημα που θα παραμένει σταθερό και ευέλικτο. Βασική προϋπόθεση για μία άλλη εκπαιδευτική πολιτική είναι η εξασφάλιση πλατειάς πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης", είπε.

    Επανέλαβε ότι η Ν.Δ. επιμένει πρώτα από όλα στη θεσμοθέτηση εθνικού διαλόγου για την Παιδεία με ισχυρή εκπροσώπηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, στην ανάγκη ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων, κάτω από αυστηρό, κρατικό έλεγχο.

    Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός ότι εξάγονται περίπου 300 δισεκατομμύρια δραχμές το χρόνο για σπουδές Ελλήνων φοιτητών σε τρίτες χώρες, και ότι στους 230.000 κοινοτικούς φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλο ευρωπαϊκό κράτος οι 42.000 είναι Ελληνες.

    Τόνισε ότι η Ν.Δ. δεσμεύεται για καθιέρωση του εκπαιδευτικού μισθολογίου, η διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου καθολικής επιμόρφωσης με πρόγραμμα Μεταπτυχιακής Εκπαίδευσης, πρόγραμμα καθολικής ολιγόμηνης εκπαίδευσης και πρόγραμμα βραχυχρόνιας διαρκούς επιμόρφωσης.

    "Πιστεύουμε σε ένα νέο σύστημα επιλογής, το οποίο θα λειτουργήσει από το 2002. Τα κενά έως τότε θα καλύπτονται από επετηρίδα, αναπληρωτές και από τους ήδη επιτυχόντες του ΑΣΕΠ", είπε και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. είναι κατά της επετηρίδας.

    Καταλόγισε στην κυβέρνηση αδυναμία να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθεί η χώρα στις προκλήσεις του νέου οικονομικο-κοινωνικού περιβάλλοντος. Τόνισε ότι η χώρα σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζει το χαμηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα μετά την Πορτογαλία, το χαμηλότερο ποσοστό εργαζομένων στην Πληροφορική, το χαμηλότερο ποσοστό στις υπηρεσίες και σε Τεχνολογίες Πληροφορικής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η Ελλάδα κατέχει "υπερήφανα" την τελευταία θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά τις Ακαθάριστες Εγχώριες Δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη της τεχνολογίας", είπε προσθέτοντας ότι αποκαλυπτικό της εκσυγχρονιστικής αντίληψης της κυβέρνησης είναι το γεγονός, ότι η χρηματοδότηση της έρευνας στη χώρα μας, είναι μικρότερη ακόμα και από αυτή την Τουρκίας.

    Σημείωσε ότι προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. είναι η ενίσχυση της Καινοτομίας και της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, η ίδρυση τριών τεχνολογικών πάρκων.

    Τόνισε ότι οι δαπάνες για αγορά υπολογιστών, Software, εκπαιδευτικών CD-ROM και συνδρομών INTERNET θα αφαιρούνται από το εισόδημα των φορολογουμένων, ότι ιδιαίτερη πρόνοια θα ληφθεί για το μαθητικό, σπουδαστικό, φοιτητικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας, ότι θα κατοχυρωθεί και θα προωθηθεί η τηλε-εργασία, θα αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες στην Παιδεία, θα καθιερωθεί χαμηλό τιμολόγιο για την πρόσβαση στο διαδίκτυο και θα υπάρξει άμεση προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, πληροφορικής στα σχολεία.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας ευνοείται εξαιρετικά από το νέο διεθνές περιβάλλον, γιατί στη νέα εποχή καθοριστικός παράγοντας θα είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

    [13] Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ο διοικητής του ΙΚΑ Μιλτιάδης Νεκτάριος, απαντώντας σε ερώτηση του ραδιοσταθμού "φλας" σχετικά με την εμπλοκή των πολιτικών κομμάτων σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων στο χρηματιστήριο, ανέφερε:

    "Έχουμε ξαναπεί και κατά τη διάρκεια όλων αυτών των αψιμαχιών ότι θα έπρεπε τα ασφαλιστικά ταμεία να μείνουν εκτός των πολιτικών αντιπαραθέσεων λόγω της προεκλογικής περιόδου και επιβεβαιωθήκαμε από τα πράγματα. Βλέπω ότι το ένα μετά το άλλο τα πολιτικά κόμματα παίρνουν πλέον μια σταθερή θέση, ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κάνουν καλά τη δουλειά τους. Τα αποτελέσματα των επενδύσεών τους είναι γνωστά, όπως τα ανακοίνωσε και ο κ. Παπαϊωάννου και επομένως δεν πρέπει να αναμιχθούνε στην προεκλογική αντιπαράθεση. Αυτό μας ευχαριστεί και νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα ανησυχίας."

    Σε ερώτηση για το ποσοστό του αποθεματικού του ΙΚΑ που είναι στο χρηματιστήριο ή σε ομόλογα, ο κ. Νεκτάριος ανέφερε: "Υπήρχε ένας πολύ μικρός αριθμός μετοχών στο παρελθόν που με διάφορες αυξήσεις κεφαλαίων κλπ έχει φτάσει πλέον γύρω στα 130 δισεκατομμύρια. Αυτό είναι σχεδόν το σύνολο των αποθεματικών του ΙΚΑ, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να συσχετιστεί αυτό με οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές."

    [14] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ

    Αθήνα, 29 Μαρτίου 2000 (20:44 UTC+2)

    Ο επικοινωνιολόγος Γιάννης Λούλης, απαντώντας σε ερώτηση για το πόσο καθοριστικός μπορεί να είναι ο ρόλος του debate Σημίτη - Καραμανλή, δήλωσε στο ραδιοσταθμό "Φλας":

    "Είναι πάρα πολύ δύσκολο να το πει κανένας αυτό. Εκείνο το οποίο πρέπει να τονίσουμε είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια οριακή εκλογική μάχη, η πιο οριακή της μεταπολίτευσης και άρα καθετί που εν δυνάμει μπορεί να γείρει τη ζυγαριά είτε από τη μια μεριά, είτε από την άλλη, έστω και οριακά, γίνεται καθοριστικό." Σε άλλη ερώτηση εάν εκτιμά ότι θα απευθυνθούν οι δύο αρχηγοί κυρίως στους αναποφάσιστους, ή θα επιδιώξουν ταυτοχρόνως και τη συσπείρωση των κομμάτων τους, ο κ. Λούλης είπε:

    "Πιστεύω και νομίζω ότι οποιεσδήποτε νηφάλιες αναλύσεις θα πρέπει να γίνουν τώρα, πριν το debate, γιατί μετά το debate όλοι μας θα αρχίσουμε να λέμε το μακρύ μας και το κοντό μας και ο καθένας με τις όποιες προκαταλήψεις του ή τις εντυπώσεις του. Και η μία πλευρά και η άλλη προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αντιφατικές επιδιώξεις. Ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να προσπαθήσει να είναι και ζωντανός, διότι αυτό είναι από τα πλεονεκτήματά του, έχει μια άνεση στην ομιλία, αλλά θα πρέπει να κρατήσει και τους χαμηλούς του τόνους που δημιούργησαν και αυτή τη δυναμική που έφερε τα δύο κόμματα πολύ κοντά. Ο κ. Σημίτης από την πλευρά του είναι βέβαιο ότι θα επιδιώξει κυρίως την συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, άρα θα έχει κάποιους τόνους πιο έντονους από αυτούς του κ. Καραμανλή, αλλά πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτούς τους έντονους

    τόνους και την συνολική του προσέγγιση της μετριοπάθειας η οποία τον χαρακτηρίζει. Αν υπερβεί κάποιο τέτοιο όριο μπορεί να γίνει αρνητικό. Με την έννοια αυτή και ο ένας και ο άλλος πρέπει να ισορροπήσουν σ' ένα τεντωμένο σκοινί, ο καθένας με τις δικές του ισορροπίες και ανάλογα με το ποιος θα πετύχει την πιο σωστή δοσολογία, αυτός θα κερδίσει τις εντυπώσεις."

    Τέλος σε παρατήρηση εάν θα πρέπει να καταρριφθεί προκαταβολικά και ο μύθος της ισοπαλίας, ο πολιτικός αναλυτής κ. Λούλης σημείωσε:

    "Μπορεί να μην έχουμε ισοπαλία, ασφαλώς κάποιος θα κερδίσει τις εντυπώσεις, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα κερδίσει ψηφοφόρους. Δηλαδή κάλλιστα μπορεί οι ψηφοφόροι να μας πούνε ότι τις εντυπώσεις τις κέρδισε ο Χ, αλλά αν τους ρωτήσουμε τι θα ψηφίσουν, ο τρόπος που θα ψηφίσουν να παραμείνει ίδιος με πριν."


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 29 March 2000 - 19:13:57 UTC